Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008  ...
~
 
 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ :
1912 μ.Χ.Ο Ελληνικός Στόλος απελευθερώνει το Άγιο Όρος .-
 

Παραίνεση των αγίων πατέρων για προκοπή στην τελειότητα
Είπε ο μακάριος Επιφάνιος: «Το να αγνοούν οι άνθρωποι εντελώς τους θείους νόμους είναι μεγάλη προδοσία της σωτηρίας».Γεροντικόν
 

~** VIDEO από Εσπερινό στο εξωκλήσι Άγιος Γεώργιος Αρφαρών Πέμπτη 02-11-2017 :
 ~* Ι. Ν. Αγίου Γεργίου Αρφαρών 02/11/2017 Εσπερινός Αρτοκλασία::  https://youtu.be/_Vs_VW0mB_s  .-
~*Ι. Ν. Αγίου Γεργίου Αρφαρών 02/11/2017 Εσπερινός Αρτοκλασία: https://youtu.be/aZ7gSU5hg5g   .-

~ 2 Νοεμβρίου
Μαρτύρων Ακίνδυνου, Ανεμποδίστου, Αφθονίου, Ελπιδηφόρου, Πηγασίου και Ανεμποδίστου (†341-345). Νεομαρτύρων Θεοδώρου και Λάμπρου (†1786). Δόμνης, Δομνίνης και Κυριακής της από της Συγκλήτου Βουλής. Αττικού και των συστρατιωτών αυτού Αγαπίου, Ευδοξίου, Ευστρατίου, Καρτερίου, Μαρίνου, Νικοπολιτιανού, Στύρακος, Τωβίου και Ωκεανού. ΟσίωνΑβίβου και Μαρκιανού (1).
(1)Ο όσιος Μαρκιανός είχε πατρίδα την κωμόπολη Κύρο της Συρίας. Προερχόταν από πλούσια οικογένεια, ήταν λόγιος και γνώστης της θεολογίας και της θύραθεν σοφίας. Πιστός στο λόγο του Χριστού μοίρασε τα υπάρχοντά του στους φτωχούς και αποσύρθηκε σε έναν ερημικό τόπο. Εκεί έστησε ένα μικρό κελί, ίσα ίσα για να χωράει το σώμα του μέσα. Στο ερημητήριό του προσήλθαν, ακούγοντας την μεγάλη φήμη του, δύο άλλοι στρατιώτες του Θεού. Ο Ευσέβιος και ο Αγαπητός. Παρακάλεσαν τον άγιο να τους δεχθεί σαν μαθητές του. Ο Μαρκιανός, αφού βεβαιώθηκε ότι μπορούν και θέλουν ειλικρινά να υπηρετήσουν τον λόγο του Θεού, τους επέτρεψε να κτίσουν κοντά σε αυτόν δύο κελιά για να στεγάζονται. Και οι τρεις κατά περιόδους περιπλανιόντουσαν στις πόλεις και κήρυτταν τον Θείο Λόγο. Πολλοί άνθρωποι, τόσο λαϊκοί όσο και κληρικοί πήγαιναν στις σκήτες τους για να τους ακούσουν και να τους συμβουλευτούν. Κάποτε πήγε στον όσιο και ο επίσκοπος Αντιόχειας Φλαβιανός μαζί με άλλους λόγιους και επιφανείς άνδρες για να τον πείσουν να απαρνηθεί την ερημική ζωή και να ζήσει στην κοινωνία προς όφελος των ανθρώπων. Ο όσιος αρνήθηκε την πρόταση τους. Ο Μαρκιανός εργάσθηκε με πολύ ζήλο κατά των διαφόρων αιρέσεων. Αποδήμησε ειρηνικά μέσα στο κελί του.
~
 
~
*  Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
* Ακίνδυνον μέλψωμεν, συν Αφθονίω ομού, κλεινόν Ανεμπόδιστον, Ελπιδοφόρον στερρόν, Πηγάσιον ένδοξον ούτοι γαρ ακινδύνως, εξαφθόνου κρατήρας, πηγάζουσι τοις ελπίδι, αρραγεί προσιούσι, χαρίτων ανεμποδίστων, κρήνην θεόβρυτον.
~* Απολυτίκιο Αγ. Ακινδύνου, Αφθονίου, Ελπιδοφόρου, Ανεμπόδιστου - 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/c8jWFA-rxAs  .-
~2 Νοεμβρίου: Εορτή του Αγίου Ακινδύνου και των συν αυτώ Μαρτυρησάντων
~ Τη μνήμη των Αγίων Ακινδύνου, Αφθονίου, Πηγασίου, Ελπιδοφόρου και Ανεμποδίστου τιμά σήμερα, 2 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ήταν όλοι αξιωματούχοι του Πέρση βασιλιά Σαπώρ του Β’.
~ Το 330 μ.Χ., επειδή, ομολόγησαν ότι, είναι χριστιανοί, συνελήφθησαν και μαστιγώθηκαν σκληρά. Έπειτα, τους έριξαν στις φλόγες μιας μεγάλης φωτιάς. Αλλά οι θερμές δεήσεις τους προς το Θεό προκάλεσαν φοβερή θύελλα με βροχή, που έσβησε τη φωτιά.
Αυτό προκάλεσε φόβο στους Πέρσες , και τον ίδιο το Σαπώρ, με αποτέλεσμα να αναβάλει, το θάνατο των γενναίων χριστιανών.
Αλλά μετά μερικές μέρες, τους έφερε και πάλι στο κριτήριο. Αφού είδε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει το χριστιανικό τους φρόνημα, αποκεφάλισε πρώτο τον Αφθόνιο. Έπειτα, απευθυνόμενος στον Ελπιδηφόρο, του είπε να φανεί λογικός, σαν εγγράμματος που ήταν και μπορούσε να διακρίνει το ψέμα από την αλήθεια..
Ο Ελπιδοφόρος του αποκρίθηκε ότι γι’ αυτό ακριβώς πιστεύει στο Χριστό, διότι Αυτός είναι «η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ευαγγέλιο Ιωάννου, ιδ’ 6). Δηλαδή ο σωστός δρόμος, που οδηγεί στην απόλυτη αλήθεια και στην πραγματική και πηγαία ζωή, που αξίζει κανείς να πεθάνει γι’ αυτή. Η απάντηση του Ελπιδοφόρου εξαγρίωσε τον Σαπώρ και αμέσως τον αποκεφάλισε.
Οι θυσίες αυτές ενθάρρυναν ακόμα περισσότερο τους υπόλοιπους, και έμειναν ακλόνητοι στην πίστη τους. Τότε ο Σαπώρ διέταξε να τους ρίξουν μέσα σε αναμμένο καμίνι. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα, παρέδωσαν όλοι τη μακάρια ψυχή τους στο ζωοδότη Χριστό.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ακίνδυνον μέλψωμεν, συν Αφθονίω ομού, κλεινόν Ανεμπόδιστον, Ελπιδοφόρον στερρόν, Πηγάσιον ένδοξον ούτοι γαρ ακινδύνως, εξαφθόνου κρατήρας, πηγάζουσι τοις ελπίδι, αρραγεί προσιούσι, χαρίτων ανεμποδίστων, κρήνην θεόβρυτον.
 ~ Γιατί ανάβουμε κερί και γιατί δεν πρέπει να σβήνετε γρήγορα
~  Οι πρώτοι χριστιανοί χρησιμοποιούσαν το κερί ως μέσο φωτισμού στις συνάξεις τους. Όταν τον 4ο αιώνα ο Μ. Κωνσταντίνος παύει τούς διωγμούς εναντίον των χριστιανών, έχουμε και την ανέγερση Ναών, όπου η Εκκλησία για να διασώσει ένα τμήμα από την ύπαρξή της εντάσσει το κερί στη λατρεία της και του αποδίδει διάφορους συμβολισμούς.
~ Το προσφερόμενο κερί μας υπενθυμίζει την εσωτερική μας μεταμόρφωση την οποία πρέπει να επιδιώκουμε.Το άναμμα του κεριού μας παρακινεί να ζητήσουμε από τον Θεό τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η φλόγα του κεριού μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνομε φλογεροί ποιητές της πίστεώς μας, της αγάπης, της ειρήνης και της ανεξικακίας. Το κερί επίσης να υπενθυμίσουμε πως το συναντάμε σε όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας και κάθε φορά με διαφορετικό συμβολισμό.
Στη Θεία Ευχαριστία, συμβολίζει το φως του Χριστού που δια του Ευαγγελίου λάμπει στις ψυχές μας. Στο Άγιο Βάπτισμα, έχομε την αναμμένη λαμπάδα που συμβολίζει ότι το νεοφώτιστο πρέπει να βλέπει τα καλά έργα και να δοξάζει τον Θεό. «Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των άνθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσουσιν τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς».
Στο Μυστήριο του Γάμου, το άναμμα των λευκών λαμπάδων συμβολίζει την αγνότητα των ψυχών των νεόνυμφων.
Επίσης το κερί το συναντάμε και στα μνημόσυνα, το οποίο συμβολίζει την παράκλησή μας υπέρ των κοιμωμένων. Να τούς αναπαύει ο Κύριος εν τόπο φωτεινό. Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνομε ότι το άναμμα του κεριού δεν είναι απλώς μια τυπική, αλλά μια σπουδαία πράξη στην οποία πρέπει να δώσουμε το ενδιαφέρον που της αξίζει.
 ~ Γιατί δεν πρέπει να σβήνονται νωρίς τα κεριά στην Εκκλησία
Μαθαίνουμε από τον Συναξαριστή του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, ότι υπήρχε κάποιος ονόματι Ονησιφόρος, στον τάφο του Αγίου, ο οποίος είχε την διακονία να ανάβει και να σβήνει τις λαμπάδες και τα κεριά που έφερναν οι Χριστιανοί μπροστά στην εικόνα του Αγίου, όταν πήγαιναν να προσκυνήσουν.
Εκείνος λοιπόν, βιαζόταν και τα έσβηνε πριν αυτά καούν επαρκώς. Μια νύκτα, φάνηκε σε αυτόν στον ύπνο του ο Άγιος και του είπε: «Γνώριζε Ονησιφόρε, ότι αυτό που κάνεις δεν μου αρέσει. Γνώριζε επίσης ότι με αυτόν τον τρόπο και τον εαυτόν σου βλάπτεις, αλλά και εκείνους που φέρνουν τα κεριά και τις λαμπάδες. Γιατί, όσο περισσότερο καίγονται οι λαμπάδες μπροστά από τις Εικόνες, τόσο περισσότερο καίγονται οι αμαρτίες εκείνου που με πίστη τις φέρνει. Όταν όμως τις αφαιρούν, και εκείνος ο οποίος τις φέρνει, χάνει τον μισθό του, και εκείνος που τις αφαιρεί θα έχει κόλαση στην ψυχή του.
Ο Ονησιφόρος, δεν έδωσε και πολύ σημασία, αλλά πράγματι σταμάτησε για λίγο καιρό να βιάζεται να τις σβήνει. Μια νύκτα, κάποιος Χριστιανός, πήγε δύο πολύ ωραίες λαμπάδες και αφού προσκύνησε παραμέρισε λίγο να προσευχηθεί και μετά έφυγε. Τότε ο Ονησιφόρος πήγε να τις σβήσει, επαναλαμβάνοντας δηλαδή αυτή του την κακή συνήθεια. Τότε, αμέσς ο Άγιος του είπε με φοβερή φωνή: «Πάλι τα ίδια άρχισες Ονησιφόρε;». Αμέσως τότε από τον φόβο του, έπεσε ο Ονησιφόρος λιπόθυμος και μόλις ήλθε πάλι στον εαυτό του, μετανόησε για την πράξη του και έκτοτε δεν την επανέλαβε, αλλά και μάθαμε την ωφέλεια που προκύπτει από μια τόσο απλή και ευλαβική πράξη, που όταν γίνεται με πίστη, έχει τεράστια δύναμη.
***  ΑΤΥΧΗΜΑ με ΦΡΕΓΑΤΑ του ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ! Προσάραξε στο νησί...

~  Η φρεγάτα Κανάρης του Πολεμικού Ναυτικού προσάραξε στη νησίδα Αταλάντη, η οποία βρίσκεται κοντά στην Ψυτάλλεια.
Σύμφωνα με το militaire.gr, στο πλοίο δεν έχει σημειωθεί εισροή υδάτων και όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
Σε λίγο αναμένεται να επιχειρηθεί η αποκόλληση της φρεγάτας Κανάρη. Δύο ρυμουλκά ιδιωτικών εταιρειών βρίσκονται στη περιοχή.
Η ανακοίνωση του ΓΕΝ
Πρωινές ώρες Πέμπτης 02 Νοεμβρίου 2017, φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ προσκόλλησε σε αβαθή ύδατα στη νησίδα Αταλάντη Σαρωνικού Κόλπου, κατά την επιστροφή του από προγραμματισμένη δραστηριότητα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Δεν υπήρξαν τραυματίες ή σοβαρές ζημιές. Δεν έχει παρατηρηθεί κλίση του πλοίου, ούτε εισροή υδάτων ή διαρροή καυσίμων. Δεν υπήρξε μόλυνση του περιβάλλοντος. Έχουν αναληφθεί οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκόλληση του πλοίου. Αίτια διερευνούνται από το Πολεμικό Ναυτικό.
Πηγή militaire.gr

*** Πέρα από μουσικός, ήταν ένας σπουδαίος επιστήμονας ο Βαγγέλης Κιτσικόπουλος 
Πριν λίγο καιρό η είδηση του θανάτου του Βαγγέλη Κιτσικόπουλου σκόρπισε θλίψη στην πόλη, ενώ έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα, αφού, όπως είχαμε γράψει, ήταν μέλος του συγκροτήματος Ολύμπιανς.
Εκτός, όμως, από καλός μουσικός, ο Βαγγέλης Κιτσικόπουλος ήταν ένας σπουδαίος πολιτικός μηχανικός, ενώ είχε συμμετάσχει σε πολλά έργα της πόλης και ειδικά μετά τους σεισμούς του 1986, καθώς είχε εξειδίκευση στην ενίσχυση-επισκευή σεισμόπληκτων κατασκευών.
Μεταξύ των κτηρίων που είχε επισκευάσει ήταν το Δημαρχείο, το νοσοκομείο και η Φοιτητική Εστία, πολλά σχολεία και εκκλησίες, όπως και πολλά ιδιωτικά έργα.
Αυτό, γιατί θεωρούμε υποχρέωσή μας να φανεί ποια ήταν η δουλειά του, καθώς για εκείνον η μουσική ήταν η αγάπη του. 

***  Μια εκδήλωση - γιορτή για το μητρικό θηλασμό την Κυριακή στην Καλαμάτα 
Tον 8o Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 55 πόλεις της Ελλάδας διοργανώνει το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας. Ειδικότερα για την Καλαμάτα τη διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η
«Μεσσηνία: Εθελοντική ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» (https://www.facebook.com/groups/thilasmosmesshnia/),
η οποία προσκαλεί την Κυριακή, 5 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί (προσέλευση) σε μια εκδήλωση γιορτή για το μητρικό θηλασμό! Καθώς δε ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 μ. θα καταμετρηθούν στις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο café Accordo (Αντωνοπούλου 10, κεντρική πλατεία)
Σε αυτή τη γιορτή δίνεται η αφορμή μητέρες - μέλη των ομάδων του Δικτύου να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για το μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα». Στόχος είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει τη νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού, ακόμα κι αν χρειαστεί να επιστρέψει στην εργασία της.
Να σημειωθεί πως η εκδήλωση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορούν να απασχοληθούν τα παιδιά.

*** Διανομή χυμών σήμερα 
Ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Μεσσηνίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας σήμερα Πέμπτη 2/11 θα διανείμει 47.058 τεμάχια χυμών ροδάκινο με σταφύλι του ενός λίτρου.
Η ανωτέρω ποσότητα θα διανεμηθεί στους δικαιούχους ως εξής:
-18.720 τεμάχια για τους μαθητές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καλαμάτας
-6.000 τεμάχια για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Μεσσήνης
-3.000 τεμάχια για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Οιχαλίας
-5.400 τεμάχια για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Πύλου – Νέστορος
-9.000 τεμάχια για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Τριφυλίας
-4.938 τεμάχια στα δικαιούμενα μέλη των Συλλόγων Πολυτέκνων Καλαμάτας και Οιχαλίας.

*** Εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου σε ξενάγηση στην Αρχαία Θουρία 
Εξαιρετική επιτυχία με εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου (άνω των 100 ατόμων) σημείωσε η ξενάγηση η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Θουρία από τη διευθύντρια των ανασκαφών, Ξένη Αραπογιάννη, την περασμένη Κυριακή.
Η ξενάγηση διοργανώθηκε από το «Μορφωτικό - Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θουρίας και Περιφέρειας» και έγινε στο Ασκληπιείο και τη μυκηναϊκή νεκρόπολη.
Από την πλευρά τους, οι πολυάριθμοι επισκέπτες δήλωσαν γοητευμένοι και έκπληκτοι από τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής, τον οποίο δε γνώριζαν.

*** Ο καιρός  σήμερα  Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για α σήμερα Πέμπτη 2/11/2017 προβλέπεται αρχικά άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή κατά διαστήματα. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και υπάρχει μικρή πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρώτες μεσημβρινές και μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ελάχιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 50-90%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ο Αθανάσιος Κατσής 
Ο καθηγητής Στατιστικής στην Εκπαιδευτική Έρευνα, Αθανάσιος Κατσής, εξελέγη το βράδυ της Τετάρτης νέος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η εκλογική διαδικασία, που πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη, ξεκίνησε στις 9.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 6.00 το απόγευμα. Δεύτερος υποψήφιος για τη θέση του πρύτανη ήταν ο Αντώνιος Μπουκουβάλας, με τον Αθανάσιο Κατσή να εκλέγεται με μεγάλη διαφορών ψήφων.
Στις θέσεις των αντιπρυτάνεων εκλέχτηκαν οι Γεώργιος Ανδρειωμένος, Σοφία Ζύγα, Γεώργιος Λέπουρας και Αστέριος Τσιάρας. Π.Μπ.

*** Αερομεταφορά ναυτικού στο νοσοκομείο της Καλαμάτας 
Ένας 51χρονος αλλοδαπός, μέλος πληρώματος του Φ/Γ πλοίου “SILDA” σημαίας Μάλτας, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά Καλαμάτας, έχρηζε άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως ενημερώθηκε χθες η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ
Άμεσα απογειώθηκε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας, παραλαμβάνοντας τον 51χρονο, ο οποίος αφού μεταφέρθηκε στην Καλαμάτα,  διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, για ιατρικές εξετάσεις.

*** 3 πρόεδροι και 21 σύμβουλοι υποψήφιοι για το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας 
Ανακηρύχθηκαν χθες και επίσημα με απόφαση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστα Μαργέλη, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 26 Νοεμβρίου.
Οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι τρεις, ενώ τις δέκα θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου για τη θητεία από 1/1/2018 μέχρι 31/12/2021 διεκδικούν 21 δικηγόροι.
  Υποψήφιοι
Όπως είναι ήδη γνωστό, τη θέση του προέδρου διεκδικούν οι  Αντώνης Κατσάς του Βασιλείου. Μπελογιάννης Κωνσταντίνος του Παναγιώτη και Ξηρογιάννης Περικλής του Αλεξάνδρου.
Υποψηφιότητα για τις δέκα θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κατέθεσαν οι:
-Αθανασόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννη
-Αλεξόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου
-Βεργινάδη Μαρία του Νικήτα
-Γιαλβαλή Λευκοθέα του Μιχαήλ
-Δημαρέση Αικατερίνη του Βασιλείου
-Ζέρβας Ιωάννης του Ηλία
-Θεοδώρου Όλγα του Παναγιώτη
-Κουτσουρούπας Χρήστος του Φωτίου
-Μακρής Χρήστος του Χαριλάου
-Μανιάτης Αντώνιος του Παναγιώτη
-Μαρίνης Λάμπρος του Δημητρίου
-Μάρκου Ανδρέας του Ηλία
-Μουζάκης Χρήστος του Γεωργίου
-Μουργής Παναγιώτης του Ιωάννου
-Μουτεβελής Νικόλαος του Θεοφίλου
-Νακοπούλου Σταματίνα του Μιχαήλ
-Ορφανού Ελένη του Αποστόλου
-Πολυμενέα Παναγιώτα του Σωτηρίου
-Σταματόπουλος Ευστάθιος του Μιχαήλ
-Φωτεινάκης Βασίλειος του Χρήστου
-Χατζημάνης Σταύρος του Κωνσταντίνου
  Διαδικασία
Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 θα διεξαχθούν αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων προέδρων και Διοικητικών Συμβουλίων σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας.
Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας, αυτή θα διεξαχθεί στις 3/12/2017.
Μετά την ολοκλήρωση των υποψηφιοτήτων θα ορισθεί η Εφορευτική Επιτροπή που θα διενεργήσει τις εκλογές, το τέλος της συμμετοχής των υποψηφίων, όπως και το ενιαίο ή μη ψηφοδέλτιο των υποψήφιων προέδρων.
Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής, εφόσον δε θα είναι υποψήφιος, ορίζεται ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Κατάληψη στο σχολείο της Καρδαμύλης λόγω της σκεπής 
Μαθητές και γονείς καταγγέλλουν τη Δημοτική Αρχή
Για πολιτικό παιχνίδι και εκμετάλλευση των μαθητών κάνει λόγο ο Δήμος Δυτικής Μάνης, υποστηρίζοντας πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και το θέμα έχει δρομολογηθεί 
 Υπό κατάληψη είναι από το βράδυ της Δευτέρας το κτήριο στο οποίο στεγάζονται το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καρδαμύλης λόγω προβλήματος στη στέγη, το οποίο και έχει εντοπιστεί εδώ και χρόνια.
Αυτή τη φορά οι μαθητές, όμως, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις, καταλαμβάνοντας το κτήριο και ειδικότερα τον πρώτο όροφο, όπου στεγάζεται το Λύκειο του Δήμου Δυτικής Μάνης. Στο δε ισόγειο στεγάζεται το Γυμνάσιο. Χθες, λοιπόν, οι περισσότεροι απείχαν από τα μαθήματά τους.
Φτάνοντας στην Καρδαμύλη αντιληφθήκαμε αμέσως ότι για το όλο ζήτημα έχουν δημιουργηθεί δύο στρατόπεδα: το ένα από μαθητές και γονείς, που κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή για ολιγωρία και απαράδεκτη συμπεριφορά, ενώ το άλλο από τη Δημοτική Αρχή, που υποστηρίζει πως «έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι της» για το ζήτημα της σκεπής, θεωρεί δε ότι η κατάληψη είναι υποκινούμενη από μερίδα γονέων μαθητών, οι οποίοι μέσω του προβλήματος στήνουν πολιτικά παιχνίδια.

Η πλευρά των μαθητών και των γονέων
Όπως προαναφέραμε, οι γονείς στέκονται στο πλευρό των μαθητών και από κοινού προσπαθούν να βρουν μια λύση στο πρόβλημα.
Στο «Θάρρος» χθες μίλησε ο πρόεδρος του 15μελούς του Λυκείου Καρδαμύλης, Αράπι Φρέντι. Όπως είπε, οι μαθητές έφτασαν σε αυτό το σημείο αφού βλέπουν ότι δε γίνεται κάτι με το πρόβλημα στη στέγη του σχολείου, παρά τις προσπάθειες που έχουν κάνει, ενώ στην τελευταία συνάντηση με το δήμαρχο, ο δεύτερος φέρθηκε στα παιδιά με άσχημο τρόπο. Έτσι, προχώρησαν σε αυτή την κίνηση, θέλοντας να δείξουν ότι κάτι πρέπει να γίνει.
Ειδικότερα για το πρόβλημα της στέγης, ο Φρέντι ανέφερε ότι το ζήτημα υφίσταται εδώ και 9 χρόνια, ενώ το μόνο που έχει γίνει είναι κινήσεις γραφειοκρατικές αλλά όχι παρεμβάσεις. Αυτό, δε, που τους κάνει να ανησυχούν, είναι ότι κινδυνεύουν κάθε φορά που βρέχει, αφού το νερό μπαίνει από διάφορα σημεία και έρχεται σε επαφή με καλώδια. Εκτός, όμως, από τα καλώδια, υπάρχουν αίθουσες στις οποίες τρέχει νερό.
Στο συγκεκριμένο σχολείο φοιτούν περίπου 250 παιδιά από όλες τις περιοχές της Δυτικής Μάνης, ενώ είναι το μοναδικό Λύκειο στο Δήμο, καθώς Γυμνάσιο υπάρχει και στον Κάμπο.
Σχετικά με την εξέλιξη της κατάληψης, ο πρόεδρος του 15μελούς δήλωσε ότι έχει αποφασιστεί ότι, αν δεν υπάρξει διαβεβαίωση ότι η στέγη θα επισκευαστεί, η κινητοποίηση δε θα σταματήσει.

Από την πλευρά των γονέων, χθες βρέθηκαν στο σχολείο αρκετοί, δηλώνοντας ότι στέκονται στο πλευρό των παιδιών τους. Ειδικότερα, το μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Μαρία Ξανθέα, ανέφερε ότι το πρόβλημα έχει εμφανιστεί από το 2008 και από τότε έχουν σταλεί απανωτά έγγραφα, αλλά «ειδικά η τελευταία διετία ήταν άκρως αδρανής». Γι’ αυτό το λόγο το ζήτημα έχει φτάσει στον εισαγγελέα, έπειτα από καταγγελία γονέα μαθητή.
Η κα Ξανθέα επισήμανε ότι, πέρα από τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας για τους μαθητές, που, μάλιστα, όπως είπε, έχει συμβεί, πέρυσι υποχώρησαν κεραμίδια από τη στέγη και έπεσαν στον προαύλιο χώρο. Παράλληλα, κατήγγειλε ότι από πέρυσι έχουν εγκριθεί πάνω από 180.000 ευρώ για την επισκευή της σκεπής, το έργο έχει δημοπρατηθεί με μειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά κάποια επιτροπή αποφάσισε ότι η προσφορά ήταν πολύ χαμηλή. Έτσι «πάγωσε» ο διαγωνισμός.
Από την πλευρά της, η γραμματέας του συλλόγου, Ρεβέκκα Μπεσμπέα, αναρωτήθηκε: «αν στο σπίτι του κάθε ιθύνοντος ή στο Δημαρχείο έσταζε η σκεπή, θα την άφηναν έτσι;». Όπως είπε, είναι μαζί στον αγώνα των παιδιών, αφού δε γίνεται να παραμένουν παθητικοί πολίτες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Από την πλευρά της, επισήμανε ότι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι τεράστιες, αφού με τη στάση της παραβλέπει τα παιδιά του σχολείου και τους φέρεται λες και είναι σκουπίδια.
Μια ακόμα μητέρα, η Σοφία Χριστοφιλοπούλου, σχολίασε ότι πρόκειται για εγκαταλελειμμένο κτήριο, ενώ αποτελεί το μοναδικό Λύκειο της περιοχής και θα έπρεπε ο δήμαρχος να το προσέχει «ως κόρη οφθαλμού».
Μάλιστα, ανέφερε κι ένα περιστατικό: όταν συνάντησε ένα μηχανικό και του ζήτησε εγγράφως μια βεβαίωση ότι το σχολείο είναι ασφαλές, τη ρώτησε αν αυτή ως γιατρός που είναι του δίνει βεβαίωση ότι δε θα πάθει τίποτα, με την ίδια να απαντά ότι ναι μπορεί να δώσει βεβαίωση αφού εξετάσει κάποιον για να δει αν είναι καλά ή όχι.
  
Η άποψη του Δήμου Δυτικής Μάνης
Αμέσως μετά την επίσκεψή μας στο σχολείο της Καρδαμύλης επισκεφθήκαμε το Δήμο Δυτικής Μάνης για να ακούσουμε την άποψη της Δημοτικής Αρχής, αλλά και να θέσουμε τα ερωτήματα που μας τέθηκαν από παιδιά και γονείς. Εκεί συναντήσαμε και συνομιλήσαμε για αρκετή ώρα με τον αντιδήμαρχο σε θέματα Παιδείας, Δημήτρη Κουλουμπέρη, τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Κώστα Φωκέα και το μέλος της Σχολικής Επιτροπής και εκ των ιδρυτών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Καρδαμύλης, Γεώργιο Γιαννακέα.
Αναφορικά με το θέμα της στέγης, μας τόνισαν ότι το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008. Μάλιστα, επειδή το σχολείο της Καρδαμύλης δε διέθετε οικοδομική άδεια, όπως αρκετά δημόσια κτήρια σ’ όλη τη χώρα, οι όποιες ενέργειες επιδιόρθωσης ήταν εξαιρετικά χρονοβόρες και πολλές φορές ανέφικτες. Έτσι, όπως μας ανέφεραν, από τις πρώτες ενέργειες που έκανε το 2014 η νυν Δημοτική Αρχή ήταν να εκδοθεί άδεια για το σχολικό συγκρότημα, όπως και έγινε. Άμεσα, δε, ζητήθηκε η συνδρομή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων για την αποκατάσταση της στέγης. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις του 2015, αλλά και η μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων στην εταιρεία Κτηριακές Υποδομές Α.Ε. είχαν ως αποτέλεσμα η μελέτη για την αποκατάσταση της στέγης να συνταχθεί το Φεβρουάριο του 2017 και να δημοπρατηθεί το Μάιο του 2017. Ήδη από τις 9 Μαΐου 2017 το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 181.691,04 ευρώ (σχετικό το υπ’ αριθμ. ΕΓ /Ε.Δ4 –Τ4.1 /19193/14.12.2016 έγγραφο της εταιρείας προς το Δήμο Δυτικής Μάνης).
Στη συνέχεια, όμως, προέκυψε νέα καθυστέρηση στην τελική υπογραφή της σύμβασης, λόγω της απόφασης της Κτηριακών Υποδομών Α.Ε να ζητήσει έγγραφες εξηγήσεις από τον προσωρινό μειοδότη σχετικά με το ύψος της έκπτωσης που προσέφερε (59%), (όπως ορίζει το άρθρο 88 του Ν. 4412/2016). Ο κ. Γιαννακέας επισήμανε ότι έχουν ενημερωθεί από την εταιρεία ότι ο μειοδότης έχει ανταποκριθεί στο αίτημα και πλέον βρίσκονται στο στάδιο έγκρισης των εξηγήσεών του, από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κτηριακών Υποδομών Α.Ε., ώστε να υπογραφεί η σύμβαση.
Μάλιστα, όπως τους ενημέρωσαν, στόχος της Κτηριακών Υποδομών ΑΕ είναι να υλοποιηθεί το έργο αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης τμηματικά. Επίσης, τους διαβεβαίωσαν ότι είναι εφικτό το σχολείο να λειτουργεί κανονικά κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ωστόσο, εκτίμηση των ανθρώπων του Δήμου Δυτικής Μάνης είναι ότι η ολοκλήρωση του έργου θα γίνει εντός των θερινών διακοπών του 2018.
Παράλληλα, επειδή το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό, μας έκαναν γνωστό ότι ο Δήμος, έως ότου ολοκληρωθεί το έργο, θα μεριμνήσει ώστε είτε να γίνει εσωτερική μόνωση της οροφής είτε, σε περίπτωση που αυτό καταστεί ανέφικτο, να αναζητηθεί κατάλληλη αίθουσα για να μεταφερθεί το τμήμα που στεγάζεται στην αίθουσα του Χημείου, στην οποία και εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.
Να σημειωθεί, δε, ότι από τη Σχολική Επιτροπή έφεραν στο κτήριο ειδικό σε θέματα κατασκευής σκεπών, ο οποίος τους τόνισε ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να γίνει προσπάθεια επισκευής της στέγης στο σημείο που εντοπίζεται το πρόβλημα λόγω κυρίως της έλλειψης του συγκεκριμένου τύπου κεραμιδιών. Μάλιστα, υπάρχει και ο κίνδυνος, αν κάποιος βρεθεί στη στέγη, να προκύψουν περισσότερα σημεία όπου θα υπάρχει διαρροή νερού και έτσι, αντί να λυθεί το πρόβλημα, να γίνει μεγαλύτερο.
Όσον αφορά στο «φλέγον ζήτημα», όπου εστιάζεται και η κριτική των γονέων και αφορά στη στατική επάρκεια της οροφής, από το Δήμο Δυτικής Μάνης τονίζουν ότι έχει ελεγχθεί από μηχανικούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα και δεν έχει προκύψει κανένας προβληματισμός, κάτι που περιγράφεται άλλωστε και στο έγγραφο που υπάρχει προς διάθεση κάθε ενδιαφερομένου, από γραπτή απάντηση της εταιρείας των κτηριακών υποδομών. Επίσης, μας τόνισαν ότι και τα δικά τους παιδιά βρέθηκαν και βρίσκονται στο σχολείο και δε θα έθεταν κανενός παιδιού τη ζωή σε κίνδυνο.
Στους τρεις συνομιλητές μας θέσαμε και άλλα ερωτήματα, όπως την ηλεκτροπληξία από την οποία κινδύνεψε μαθήτρια πριν από περίπου ένα χρόνο. Όπως μας ενημέρωσαν, το συγκεκριμένο γεγονός όντως συνέβη, ωστόσο δεν είχε καμία σχέση με τη διαρροή από τη στέγη και ευτυχώς δε στοίχισε στην κοπέλα. Υπογράμμισαν, δε, ότι ενώ το σχολείο είχε ρελέ στα χαρτιά, αυτά δεν είχαν συνδεθεί, κάτι που διαπιστώθηκε έπειτα από το εν λόγω περιστατικό. Άμεσα η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε σε τοποθέτηση ρελέ σε όλους τους χώρους του κτηρίου, καθώς και σε κάθε δυνατή ενέργεια ώστε εκμηδενισθεί ο κίνδυνος για ανάλογο περιστατικό.
Επίσης, για το γεγονός ότι κεραμίδια πέφτουν από τη σκεπή, αυτό διαψεύστηκε από τους συνομιλητές, λέγοντας ότι βρέθηκαν στον προαύλιο χώρο όσα οι ίδιοι απομάκρυναν, όταν διαπίστωσαν ότι ήταν επικίνδυνα. Τέλος, αναφορικά με το πολύ σοβαρό ζήτημα δημιουργίας πεζοδρομίου, αλλά και πεζογέφυρας για την προσέλευση χωρίς κίνδυνο των μαθητών στο σχολείο, άπαντες μας διαβεβαίωσαν ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, απ’ όπου και περιμένουν ανάλογες πράξεις.
Σχετικά με τις κατηγορίες μαθητών ότι ο δήμαρχος τους ειρωνεύτηκε και τους μίλησε με αγένεια κατά την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο τη Δευτέρα, συνεργάτες του κ. Μαραμπέα (ο ίδιος απουσίαζε) που ήταν παρόντες στη συνάντηση διέψευσαν αυτό το γεγονός, λέγοντάς μας ότι ο δήμαρχος δέχθηκε για ώρα όλο το 15μελές, συζητώντας μαζί τους σε πολύ καλό κλίμα, και μόνο όταν μια μαθήτρια τον αντιμετώπισε λεκτικά με αγενή συμπεριφορά, της ζήτησε να ηρεμήσει.
Κλείνοντας τη συζήτηση οι συνομιλητές μας επανέλαβαν ότι το θέμα της στέγης του σχολικού συγκροτήματος είναι σοβαρό και ανάλογα αντιμετωπίζεται από το Δήμο. Μάλιστα, ο κ. Φωκέας πρόσθεσε ότι είναι κρίμα κάποιοι να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, αναστατώνοντας την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και χρησιμοποιώντας τους μαθητές...
Τέλος, ο κ. Γιαννακέας τόνισε ότι η Σχολική Επιτροπή του Δήμου Δυτικής Μάνης δεν είναι απ’ αυτές που χρησιμοποιούν ως δικαιολογία ότι δεν έχουν χρήματα… αντιθέτως είναι ιδιαίτερα δραστήρια και με την αγαστή συνεργασία των καθηγητών μεριμνούν ώστε να επιλύουν καθημερινά όλο και περισσότερα προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δε λένε ότι είναι όλα τέλεια, αλλά καθημερινά εργάζονται γι’ αυτό. Επίσης, μας υπογράμμισαν ότι το σχολικό συγκρότημα της Καρδαμύλης βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από δεκάδες άλλα σχολικά συγκροτήματα, τόσο στην Καλαμάτα όσο και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.
  Η άποψη των καθηγητών
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καθηγητές του σχολικού συγκροτήματος της Καρδαμύλης συμμερίζονται όλες τις αγωνίες των μαθητών και των γονέων της περιοχής. Άλλωστε και οι ίδιοι καθημερινά βρίσκονται στον ίδιο χώρο με τους μαθητές, στον οποίο περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους Ωστόσο, δεν πιστεύουν ότι η κατάληψη βοηθά σε κάτι ως προς την επίλυση του προβλήματος τη δεδομένη χρονική στιγμή, παρά μόνο δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα με χαμένες εκπαιδευτικές ώρες. Αναμένεται δε και επίσημη ανακοίνωση για το συγκεκριμένο θέμα από το Σύλλογο Καθηγητών, που θα ξεκαθαρίζει την άποψή τους.

Ανύπαρκτα πεζοδρόμια από και προς το σχολείο
Ένα ακόμα ζήτημα που μας έθεσαν οι συγκεντρωμένοι γονείς ήταν η έλλειψη πεζοδρομίων έξω από το σχολείο, κάτι που και οι ίδιοι διαπιστώσαμε. Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δρόμο στον οποίο τα περισσότερα οχήματα αυξάνουν ταχύτητα, μιας και πρόκειται για μεγάλη ευθεία.
Για το εν λόγω ζήτημα από το Δήμο Δυτικής Μάνης μάς είπαν ότι ο συγκεκριμένος δρόμος ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Από την πλευρά τους, πάντως, έχουν κάνει κινήσεις για δημιουργία πεζοδρομίων.
Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση - Κώστα Γαζούλη 

***  ΟΡΓΗ ΤΡΑΜΠ! Απαιτεί την ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ του Μουσουλμάνου φονιά...

~  Ο Ντόναλντ Τραμπ απαίτησε την Τετάρτη μέσω Twitter να επιβληθεί στον δράστη της επίθεσης στη Νέα Υόρκη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, η θανατική ποινή.
«Ο τρομοκράτης της Νέας Υόρκης ήταν χαρούμενος και ζήτησε να κρεμάσει τη σημαία του ΙΚ στο δωμάτιό του στο νοσοκομείο. Σκότωσε 8 ανθρώπους, τραυμάτισε βαριά 12. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!» έγραψε ο Τραμπ σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Τwitter.

enikos

***  Νέο μακελειό στις ΗΠΑ!Τρεις νεκροί από πυροβολισμούς... (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

~ Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά του δράστη στο πολυκατάστημα Walmart στο Κολοράντο, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η αστυνομική διεύθυνση της πόλης Θόρντον, ανέφερε αρχικά σε ανάρτηση στο Twitter ότι έχει "επιβεβαιωθεί" ο θάνατος δύο "ενηλίκων ανδρών" και ότι μια γυναίκα διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Λίγο αργότερα διευκρινίστηκε ότι η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της.
Η αστυνομία δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τις συνθήκες υπό τις οποίες σκοτώθηκαν οι τρεις άνθρωποι ή για το ποιος ευθυνόταν.
"Οι ερευνητές εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και παίρνουν καταθέσεις από μάρτυρες", ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας σημειώνοντας ότι κανείς δεν έχει συλληφθεί.
Ένας πελάτης του καταστήματος, ο Άαρον Στίβενς, 44 ετών, κάτοικος της πόλης, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι βρισκόταν στο εσωτερικό του σούπερ μάρκετ και πλήρωνε σε ένα αυτόματο μηχάνημα όταν άκουσε πυροβολισμούς και τον ήχο που κάνουν σφαίρες που εξοστρακίζονται. "Υπάλληλοι άρχισαν να ουρλιάζουν, όπως και πελάτες. Έτρεξα κι εγώ, δεν ήθελα να με πυροβολήσει κανένας", πρόσθεσε σημειώνοντας ότι δεν είδε από πού προέρχονταν τα πυρά ή κάποιον τραυματισμένο από σφαίρες.~ 
Νωρίτερα, το 9NEWS, μετέδωσε ότι μια γυναίκα ο γιος της οποίας βρισκόταν μέσα στο σούπερ μάρκετ της είπε πως άκουσε περίπου 30 πυροβολισμούς.
Πάνω από 33.000 θάνατοι από πυροβόλα όπλα καταγράφονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.~
Τον περασμένο μήνα ένας ένοπλος σκότωσε 58 ανθρώπους στο Λας Βέγκας. Επρόκειτο για το χειρότερο μακελειό στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Ο δράστης, ο Στίβεν Πάντοκ, 64 ετών, τραυμάτισε στην ίδια επίθεση άλλους περίπου 500 ανθρώπους πριν αυτοκτονήσει.
enikos

***  ΞΕΚΙΝΗΣΕ κι ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ! Υποσχέσεις και Παροχές...

~ Το μήνυμα πως η Ν.Δ. σχεδιάζει «προσεκτικά την επόμενη ημέρα» για τη χώρα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 3ο προσυνέδριο της Ν.Δ. που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα.
 Από το βήμα του δεσμεύθηκε για ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο που θα πηγαίνει πέρα από τα Μνημόνια και το οποίο θα παρουσιαστεί με όρους αλήθειας και, αφού πάρει την έγκριση των πολιτών, θα εφαρμοστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.
 «Θα παρουσιάσουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο, δεν θα μας το επιβάλει κανείς. Και στο κέντρο του θα έχει την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, καθιστώντας για μία ακόμη φορά σαφή την πρόθεση της παράταξής του να μη… χαρίσει την κοινωνική αλληλεγγύη στην Αριστερά.
 «Κακώς πολλοί πιστεύουν ότι η ατζέντα της στήριξης των πιο αδύναμων είναι μια ατζέντα της Αριστεράς. Κάνουν λάθος. Η Ν.Δ. είναι μεγάλο λαϊκό κόμμα, που στη βάση της ιδεολογικής της συγκρότησης έχει τη στήριξη των πιο αδύναμων», υπογράμμισε και εξήγησε ότι «χρέος κάθε οργανωμένης Πολιτείας είναι να φροντίζει τους πιο αδύναμους και να μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες».
 Ασκησε μάλιστα σκληρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση σημειώνοντας ότι με την πολιτική της τα τρία τελευταία χρόνια «οι φτωχοί έγιναν φτωχότεροι και δυστυχώς περισσότεροι», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ ζημίωσε περισσότερο τους μη προνομιούχους». Του καταλόγισε τη δημιουργία της γενιάς των 360 ευρώ, τις συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» που δημιουργούνται συχνά, αλλά και το γεγονός ότι «επιτρέπει να δοκιμάζεται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων είτε στις ουρές των νοσοκομείων είτε στις ουρές του μετρό», όπως είπε χαρακτηριστικά.
 «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει καμία απολύτως προοπτική. Δεν έχουν απολύτως κανένα σχέδιο για το μέλλον», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ξεδίπλωσε βασικές πτυχές του σχεδίου της Ν.Δ. στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής.
 Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα επισημαίνοντας ότι «είναι η πιο αποτελεσματική κοινωνική υποστήριξη για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας». «Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι ως παράταξη που το θεσπίσαμε», τόνισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ το πολέμησε και με καθυστέρηση αναγνώρισε το λάθος του και τώρα εφαρμόζουν αυτή την πολιτική».
 «Εμείς θα την ενισχύσουμε με ακόμη μεγαλύτερους πόρους ώστε να φθάσουμε να διαθέτουμε 1 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πάντως ότι βασικός πυλώνας αυτής της πολιτικής παραμένει η σταδιακή επανένταξη στην αγορά εργασίας. Οπως διευκρίνισε, χρειάζεται ένα «συνεκτικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας που δεν αντιμετωπίζεται μόνο μέσα από επιδοματικές πολιτικές». «Δεν θέλουμε ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα. Θέλουμε ανθρώπους που θα πάρουν ξανά τη ζωή τους στα χέρια τους», είπε χαρακτηριστικά.
 Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Υγείας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα «για να επιτύχουμε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας για όλους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος», ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Πρωτοβάθμια Υγεία αλλά και στις πολιτικές πρόληψης τονίζοντας την ανάγκη μιας συνεκτικής ολοκληρωμένης πολιτικής δημόσιας Υγείας με προτεραιότητα σε ζητήματα όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η παχυσαρκία. Στο σημείο αυτό μάλιστα ξεκαθάρισε ότι «ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί». «Δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα που δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα σοβαρό αντικαπνιστικό νόμο», πρόσθεσε.
 Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναβεβαίωσε την προτεραιότητα που δίνει το κόμμα του στην πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ έκανε λόγο για ανασχεδιασμό του συστήματος και εισαγωγή κανόνων χρηστής διοίκησης και σωστού μάνατζμεντ. «Δεν πρόκειται να ανεχτώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο Δημόσιο», τόνισε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «αυστηρή αξιολόγηση δομών, προσώπων και διοικήσεων».
 Τάχθηκε επίσης υπέρ της αποκέντρωσης του Συστήματος Υγείας, με μεγαλύτερη ευθύνη στις υγειονομικές περιφέρειες, ενώ δεσμεύθηκε για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς «ώστε να γνωρίζουν όλοι το πραγματικό ιατρικό του προφίλ» και διαβεβαίωσε πως το σχέδιο της Ν.Δ. για την Υγεία είναι «τεκμηριωμένο, κοστολογημένο και συγκεκριμένο».
 Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ξεκαθάρισε ότι πραγματική απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο αν η οικονομία επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και αλλάξει ο λόγος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, καθώς με τη σημερινή αναλογία θα συνεχίσει το ασφαλιστικό να αντιμετωπίζει προβλήματα. «Εμείς θα τον αλλάξουμε. Ξέρουμε πώς θα δημιουργήσουμε νέες δουλειές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε «εκτρωματικό» το νόμο Κατρούγκαλου, σημείωσε πως η Ν.Δ. θα μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ έκανε λόγο για βασική εθνική σύνταξη, με ρήτρα ανάπτυξης, καθώς και για «υγιή και ελεγχόμενο από το κράτος ανταγωνισμό της δημόσιας και της ιδιωτικής αγοράς». Επίσης, υπογράμμισε ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν άλλο «πέρα από αυτό που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.».
 Τέλος, ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρότεινε τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου για το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και υπογράμμισε τη θέση του κόμματός του για 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο παιδί και 2.000 ευρώ για το δεύτερο για όλες τις οικογένειες.
 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο νομό Θεσπρωτίας.
  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

*** ΔΕΟΣ! Το ρωσικό θαύμα που σκίζει τους ουρανούς

~ Αν και τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο Su-35 και το stealth Su-57 (μέχρι πρότινος γνωστό ως Τ-50 PAK-FA), το μαχητικό που θα αποτελέσει τον κορμό της ρωσικής αεροπορίας είναι το Su-30 SM.
Αν και απομεινάρι της σοβιετικής εποχής, καθώς είναι εξέλιξη του Su-27 της δεκαετίας του ογδόντα, είναι το best seller της Sukhoi με εξαγωγές σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Ινδία και η Κίνα.
Το συγκεκριμένο μοντέλο, "κράτησε ζωντανή" την Sukhoi, αλλά και τη ρωσική αεροπορική βιομηχανία γενικότερα, στην δύσκολη περίοδο της προεδρίας Γιέλτσιν και των αρχών της δεκαετίας του 2000, επιτρέποντας στην εταιρεία μέσω των εσόδων από τις εξαγωγές και ελλείψει ρωσικών παραγγελιών, να παραμείνει ζωντανή και να αναπτύξει τα σύγχρονα αεροπορικά "θαύματα" Su-35 και Su-57.
Το Su-30 SM, αποτελεί την έκδοση του αεροσκάφους για την ρωσική αεροπορία και βασίζεται σε εξέλιξη των ινδικών Su-30 ΜΚΙ, με αεροδυναμικές βελτιώσεις και ρωσικής προέλευσης ηλεκτρονικά.
Αν και όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί απομεινάρι του ψυχρού πολέμου, δεν παύει να είναι από τα πιο ευέλικτα μαχητικά παγκοσμίως.
Παρακολουθήστε τις εντυπωσιακές του ικανότητες μέσω του βίντεο που έδωσε πρόσφατα στην δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Βίντεο : Su-30SM multi-role fighter jet , https://youtu.be/hcP-6lHn3fQ .-
Αλέξανδρος Πορτοκάλης

*** Αθλητική ενημέρωση :
 
***  ΑΕΚ-Ρόζα Ράντομ  96-92 παρ
Τα δεκάλεπτα:13-20, 36-43, 53-61, 78-78κ.α., 96-92 παρ.
ΑΕΚ: Ελονού 9, Τζέιμς 6, Γκριν 15 (1), Χάρις 18 (13 ριμπάουντ), Ξανθόπουλος 4, Σάκοτα 18 (6), Λαρεντζάκης 13 (2), Μπάρλοου 3 (1), Μαυροειδής 10.
Ρόζα Ράντομ: Πάντερ 23 (3), Άουντα 9, Πίχοβιτζ, Βίτκα 5 (1), Μπογιανόβγσκι 2, Ζέγκουλα, Τρόγιαν 4, Ζάιτσεβ 21 (20, Σοκολόβσκι 13 (3), Χάροου 15 (1).
ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ)- Ρόζα Ράντομ (Πολωνία) 96-82 παρ. (78-78κ.α.)
Μπάνβιτ (Τουρκία) - Μπαϊρόιτ (Γερμανία) 85-74
Βενέτσια (Ιταλία) - Στρασμπούρ (Γαλλία) 78-67
Βαθμολογία
Μπαϊρόιτ (Γερμανία) 3-1 7
Βενέτσια (Ιταλία) 3-1 7
Μπάνβιτ (Τουρκία) 3-1 7
Εστουδιάντες (Ισπανία) 2-2 6
Στρασμπούρ (Γαλλία) 2-2 6
ΑΕΚ (ΕΛΛΑΔΑ) 2-2 6
Ρόζα Ράντομ (Πολωνία) 0-4 4
Ολίμπια Λ. (Σλοβενία) 1-3 5

*** Στο Champions League...
Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017
5ος ΟΜΙΛΟΣ
Σεβίλη (Ισπανία)-Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία) 2-1
(30΄ Λενγκλέ, 60΄ Μπανέγα - 78΄ Ζε Λουίς)
Λίβερπουλ (Αγγλία)-Μάριμπορ (Σλοβενία) 3-0
(49΄ Σαλάχ, 67΄ Τσαν, 90΄ Στάριτζ)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Λίβερπουλ 4 2-2-0 13-3 8
Σεβίλη 4 2-1-1 8-8 7
Σπαρτάκ Μόσχας 4 1-2-1 8-5 5
Μάριμπορ 4 0-1-3 1-14 1

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Νάπολι (Ιταλία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία) 2-4
(21΄ Ινσίνιε, 62΄πεν. Ζορζίνιο - 34΄ Οταμέντι, 48΄ Στόουνς, 68΄ Αγουέρο, 90΄+2 Στέρλινγκ)
Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Φέγενορντ (Ολλανδία) 3-1
(14΄ Φερέιρα, 17΄,68΄ Μάρλος - 12΄ Γιόργκενσεν)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μάντσεστερ Σίτι 4 4-0-0 12-3 12
Σαχτάρ Ντόνετσκ 4 3-0-1 7-5 9
Νάπολι 4 1-0-3 7-9 3
Φέγενορντ 4 0-0-4 3-12 0

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπεσίκτας (Τουρκία)-Μονακό (Γαλλία) 1-1
(54΄πεν. Τοσούν - 45΄+1 Ρόνι Λόπεζ)
Πόρτο (Πορτογαλία)-Λειψία (Γερμανία) 3-1
(13΄ Ερέρα, 61΄,90΄+3 Περέιρα - 48΄ Βέρνερ)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Μπεσίκτας 4 3-1-0 8-3 10
Πόρτο 4 2-0-2 9-7 6
Λειψία 4 1-1-2 5-8 4
Μονακό 4 0-2-2 3-7 2

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος) 1-1
(29΄ Γκερέιρο - 52΄ Ποτέ)
Τότεναμ (Αγγλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 3-1
(27΄,56΄ Άλι, 65΄ Έρικσεν - 80΄ Ρονάλντο)
Η βαθμολογία
Αγ. Ν-Ι-Η Τερμ. Β.
Τότεναμ 4 3-1-0 10-3 10
Ρεάλ Μαδρίτης 4 2-1-1 8-5 7
Ντόρτμουντ 4 0-2-2 4-8 2
ΑΠΟΕΛ 4 0-2-2 2-8 2

***  Αθλητικές μεταδόσεις στην TV
Πέμπτη 02/11/2017
 Euroleague :
 ~ Ερυθρός Αστέρας - Μπάμπεργκ  69-75 .- ^
  Τα  δεκάλεπτα : 18-30 ,16-13 , 19-16 , 16-16  .-^
~ Φενέρμπαχτσε - Βαλένθια   79-66.- ^
  Τα  δεκάλεπτα : 20-18 ,18-12 ,  19-19 , 22-17 .-^
 
~ Μπασκόνια - Παναθηναϊκός  85-84, (47-45).-^
 Τα  δεκάλεπτα :27-24 , 20-21 , 16-22 ,  22-17 .-
 
~ Μακάμπι Τελ Αβίβ - Αρμάνι Μιλάνο   79-68 .- ^
Τα  δεκάλεπτα :18-14 , 21-15 ,  21-13 , 19-26 .-

~ Ρεάλ Μαδρίτης - Χίμκι   80-86 .-^
 Τα  δεκάλεπτα : 23-25 , 16-20 , 20-21 , 21-20.-
 
Europa League :
 Λουντογκόρετς - Μπράγκα  1-1 .- ^

~ Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ - Χόφενχαϊμ  1-1 .- ^

 Σλάβια Πράγας - Βιγιαρεάλ  0-2.-^
  
Απόλλων Λεμεσού - Αταλάντα  1-1 .-^

 Λιόν - Έβερτον  3-0 .- ^
  
Ριέκα - Αούστρια Βιέννης  1-4 .- ^
  
ΑΕΚ - Μίλαν  0-0 .,- ^
  
Ρόζενμποργκ - Ζενίτ  

Ζάλτσμπουργκ - Κόνιασπορ

Βιτόρια Γκιμαράες - Μαρσέιγ
 
Χέρτα - Ζάρια

Αθλέτικ Μπιλμπάο - Έστερσουντ

Λάτσιο - Νις

Άρσεναλ - Ερυθρός Αστέρας

Σαν Αντόνιο Σπερς - Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς
 
***  UEFA Europa League :
Μακαμπί Τ.Α. -Αστάνα   0-1 .- ^
Σλαβια Πράγας-Βιγιαρεάλ   0-2 .-^
Παρτιζά-Σκέντερμπε Κόρσε  2-0 .- ^
Γιάνκ Μπόι-Ντιναμό Κιεβο   0-1.- ^
Λουντογκόρετς -Σπόρτιγκ Πράγας  1-1 .- ^
ΙσταμπούΜπασακσεχίρ-Χόφενχέιμ  1-1 .- ^
ΑΕΚ -Μίλαν  0-0  .-^
Ριέκα- Αούστρια Βιένης   1-4 .- ^
Απόλλων Λεμεσού-Αταλάντα   1-1 .-^
Ολίμπικ Λυών -Έβερτον  3-0 .- ^
Κόνμπεχάιν-Φασταφ Ζλίν  3-0 .-^
Λοκομοτίβ Μόσχας-Σερίφ Τιρασπόλ  1-2 .- ^
FCSB- Χάπεολ Σεβά   1-1 .- ^
Βικτώρια Πλεζεν-Λουγκάνο  4-1 .- ^
Κόουλν -Μπάτε Μποροσοφ  5-2  .- ^
Άρσεναλ-Ερυθρός Αστέρας  0-0 .-^
Σάλτσμποργκ Κονιασπόρ   0-0  .-^
 Βιτόρια Γκουιμάραες-Ολύμπικ Μαρσαλίας  1-0 .-^
Αθλέτικ Μπιλμπάο-Ούστερσουνς  1-0 .-^
Χέρτα-Ζορια Λούχανσκ   2-0 .-^  
Λάτσιο-Νίκαια  1-0 .-^
Βίτεσσε-Ζούλτε Βάρεγκεν  0-2 .- ^
Ρεάλ Σοσιεδάδ -Βαρντάρ   3-0 .- ^
Ρόζεμποργκ-Ζενίθ Πέτερσμπούργκ  1-1 .-^
 
 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 :
~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 28 και 29  Οκτωβρίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση -επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/10/28-29-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το  2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-nwes-30-2017.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:  Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html .-
~* Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ... από το ....2008 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-31-2017.html .- 
~*
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Νοεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008  ... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για ΟΛΟΥΣ  μας !  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/10/arfara-news-01-2017.html .-
~*Εφημερίδα " ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ " Νο1
Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 2017 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/11/1-01-2017-1-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 02 Νοεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/11/news-02-2017.html .-
~*
 
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5901   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3761    video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3757  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.419   βίντεο   .-  

1.- https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias .-
2.-  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas
3.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas
4.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5  .-
5.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 .-
~
~* ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  = https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-  
~*  http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh .-ΕΚΔΡΟΜΕΣ
~* https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ
 ~* https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935  ,   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~*  https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ  .-
~* https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279 ,  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ  .-
~*                                                
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου