Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  ....
~

Τας βουλάς του Θεού, όπως εργάζεται δια να μας σώση, δεν τας γνωρίζει κανείς. Πάντως όμως με όποιον τρόπον και αν γίνονται είναι ωφέλιμες- αδιάφορον ότι ημείς λυπούμεθα και μας φαίνεται ότι εγκατελείφθημεν από του Θεού.Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)


 ~ 24 Αυγούστου: Εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Τη μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τιμά σήμερα, 24 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Κοσμάς υπήρξε φωτοφόρος απόστολος του Ευαγγελίου, στα μαύρα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Η Εκκλησία του Χριστού, για να τιμήσει τον αγώνα και την προσφορά του, τον ονόμασε Ισαπόστολο.
~ Ο Άγιος Κοσμάς γεννήθηκε στο χωριό Ταξιάρχης της επαρχίας Αποκούρου που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεγάλο Δένδρο Ναυπακτίας, το 1714 μ.Χ., από γονείς ευσεβείς, που τον ανέθρεψαν εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Είκοσι χρονών μετέβη στο Άγιο Όρος, για να σπουδάσει στο εκεί νεοσύστατο σχολείο του Βατοπεδίου.
Ο Ο Άγιος Κοσμάς, ονομαζόταν αρχικά Κωνσταντίνος και μετά την αποφοίτηση του, πήγε στη Μονή Φιλόθεου, όπου έγινε μοναχός και κατόπιν Ιερομόναχος και έλαβε το όνομα Κοσμάς.
Ο Άγιος γνωρίζοντας ότι το Έθνος κινδύνευε, δεν ησύχαζε και φλεγόταν νύχτα-μέρα από τον πόθο να βγει και να διδάξει στους σκλαβωμένους Έλληνες τα Άγια Γράμματα. Όμως, θεωρούσε τον εαυτό του ταπεινό και αδύνατο να επωμισθεί τέτοιο φορτίο. Με θεία αποκάλυψη, πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνάντησε τον αδελφό του Χρύσανθο, που ήταν δάσκαλος. Αυτός του έκανε μερικά μαθήματα ρητορικής, που θα βοηθούσαν τον Κοσμά στο κήρυγμα. Έπειτα, αφού πήρε την άδεια του Πατριάρχη Σεραφείμ, όργωσε στην κυριολεξία την Ελλάδα, διδάσκοντας στους «ραγιάδες» το λόγο του Θεού.
Έτσι, ο Άγιος Κοσμάς, αρχικά κήρυξε στην Κωνσταντινούπολη και στην συνέχεια μετέβη στην Αιτωλοακαρνανία. Με νέα άδεια περιήλθε τα Δωδεκάνησα και το Άγιο Όρος. Ακολούθως περιόδευσε στην Θεσσαλονίκη, Βέροια, σε ολόκληρη την Μακεδονία, έφθασε στην Χειμάρα, επέστρεψε στην Νότιο Ήπειρο και από εκεί κατέληξε στη Λευκάδα και την Κεφαλληνία. Πήγε ακόμη στη Ζάκυνθο, Κέρκυρα και ξανά στην Βόρειο Ήπειρο.
Απ’ οπού περνούσε, έκτιζε σχολεία, εκκλησίες, και πλήθος λαού συνέρεε και «ρουφούσε» το «νέκταρ» της αγίας διδασκαλίας του.
Τελικά, ο φθόνος των Εβραίων, σε συνεργασία με τους Τούρκους, είχε σαν αποτέλεσμα τον απαγχονισμό του Αγίου στο Κολικόντασι, στα χώματα της Βορείου Ηπείρου το 1779 μ.Χ.
Τα λόγια του ήταν προφητικά, γεμάτα θεία χάρη και απλότητα. Κάποτε είπε στους κατοίκους κάποιου χωριού: «Ήρθα στο χωριό σας και σας κήρυξα. Δίκαιο είναι λοιπόν να με πληρώσετε για τον κόπο μου. Με χρήματα μήπως; Τι να τα κάνω; Η πληρωμή η δική μου είναι να βάλετε τα λόγια του Θεού στην καρδιά σας, για να κερδίσετε την αιώνια ζωή».
Απολυτίκιο:
Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, διδασκαλία, κατεκόσμησας, την Εκκλησία, ζηλωτής των Αποστόλων γενόμενος και κατασπείρας τα θεία διδάγματα, μαρτυρικώς τον αγώνα ετέλεσας. Κοσμά ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημιν το μέγα έλεος.
Απολυτίκιο Αγ. Κοσμα του Αιτωλού, ισαποστόλου και ιερομάρτυρος - 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ : https://youtu.be/x-l7ahy4vqs  .-

~ Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Με άλλους θα κοιμηθείτε και με άλλους θα ξημερωθείτε»
~  Οι ακόλουθες προφητείες δεν αφορούν την Ελληνική Επανάσταση. Αυτήν την επροφήτευσε σε άλλες προφητείες οι οποίες σημειώστε έχουν καταπληκτικά επαληθευθεί… Οι πιό κάτω προφητείες αναφέρονται στους σύγχρονους Έλληνες – τους Έλληνες της περιόδου μετά την Ελληνική Επανάσταση.
~  ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ, ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ
» Θα προσπαθούν να το λύσουν με την πέναν μα δέν θα μπορούν. 99 φορές με τον πόλεμο και μια με την πένα »
Σημείωση: Προφανώς αναφέρεται στο Κυπριακό και στο Αιγαίο.
«Αν βρεθούν τρεις δυνάμεις σύμφωνες τίποτε δεν θα πάθετε. Αν το ζήτημα λυθεί με τον πόλεμο θα πάθετε πολλές καταστροφές – σε τρεις χώρες μια θα μείνει…»
«Οι Τούρκοι θα μάθουν το μυστικό (ή θα καταλάβουν στο Αλβανικό Χειρόγραφο) τρεις μέρες γρηγορότερα από τους Χριστιανούς».
«Ξένος Στρατός θα έρθει. Χριστό θα πιστεύει, γλώσσα δεν θα ξέρει».
«Με άλλους θα κοιμηθείτε και με άλλους θα ξημερωθείτε».
«Εσείς θα πάτε να κατοικήσετε αλλού και άλλοι θα έρθουν να να κατοικήσουν σεσάς».
«Νάχετε το Σταυρό στο μέτωπο για να γνωρίζουν ότι είστε χριστιανοί».
«Δεν θα φθάσει ο στρατός στην Πόλη – στη μέση του δρόμου θα ρθει το μαντάτο ότι έφτασε το ποθούμενο».
«Θα έρθει καιρός που μια γυναίκα θα διώχνει 10 Τούρκους με τη ρόκα».
«Στην Αυλώνα θα γίνει χαλασμός. Θα έλθουν στρατεύματα να ελευθερώσουν τον τόπο».
«Από τρία μπουγάζια στενά, Κρά, Κράψη και Μουζίνα θα περνούν πολλά στρατεύματα για την Πόλη. Καλόν είναι τα γυναικόπαιδα να βγουν στα βουνά. Θα σας ρωτούν αν είναι μακρυά η Πόλη, εσείς να μή λέτε την αλήθεια, διότι θα σας κακοποιήσουν. Ο στρατός αυτός δεν θα φτάσει εις την Πόλη, στη μέση του δρόμου θα μάθει ότι ο πόλεμος ετέλειωσε».
«Να κρυφτείτε ή κοντά στην πόρτα ή κοντά στην πλάκα, άν είναι βιαστικό και γρήγορο».
«Πολλά θα συμβούν. Οι πολιτείες θα καταντήσουν σαν παράγγες».
«Μετά τον πόλεμο οι άνθρωποι θα τρέχουν μισή ώρα δρόμο για να βρίσκουν άνθρωπον και να τον κάμουν αδελφό».
«Στην Πόλη θα χυθεί αίμα που τροχρονίτικο δαμάλι θα πλέζει».
«Καλότυχος όποιος ζήσει μετά το γενικό πόλεμο. θα τρώγει με ασημένιο κουτάλι….».
«Μετά το γενικό πόλεμο θα ζήσει ο λύκος μετ’ αρνί».
~ «Θάναι τον όγδοο (8ον) αιώνα που θα γίνουν αυτά».
«Θα μαζωχτεί το χιλιάρμενο στο Σκάλωμα (Άγιοι Σαράντα) και θαρθούν κοκκινογέλεκοι να πολεμήσουν για σας».
» ‘Η τρεις μέρες, ή τρεις μήνες, ή τρία χρόνια θα βαστάξει».
«Θα ζητήσουν να σας πάρουν και στρατιώτας. Δεν θα προφτάσουν όμως».
«Οι αντίχριστοι θα φύγουν, αλλά θαρθούν πάλι. Έπειτα θα τους κυνηγήσετε έως την Κόκκινη Μηλιά».
Σημείωση: Αντίχριστους εννοεί τους Τούρκους και Κόκκινη Μηλιά εννοεί την Μέκκα.
«Οι Τούρκοι θα φύγουν αλλά θα ξανάρθουν πάλι και θα φθάσουν ως τα Εξαμήλια. Στο τέλος θα τους διώξουν στην Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους, το 1/3 θα σκοτωθεί, το 1/3 θα βαπτιστεί και το άλλο θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά».
Σημείωση: Στην τελευταία του προφητεία (η οποία θεωρείται πολύ σημαντική για το Ελληνικό Έθνος) αναφέρεται στην περιοχή Εξαμήλια. Αυτή μπορεί να είναι (σύμφωνα με Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια) μια από τις ακόλουθες περιοχές:
>> χωριό της Επαρχίας Κορινθίας (Νομός Αργολιδοκορινθίας) – κοντά στον ισθμό της Κορίνθου, ή
>> τοποθεσία 3 μίλια νοτίως των Αγίων Σαράντα (Βόρειος Ήπειρος)
>> χωριό της κοινότητας Ασσήρου της επαρχίας Λαγκαδά του νομού Θεσαλλονίκης, ή
>> κώμη περι το μέσον του ισθμού της Θρακικής χερσονήσου.
Σημειώνεται επίσης ότι αυτή την τελευταία προφητεία του Αγίου Κοσμά, την βεβαιώνει και μια άλλη προφητεία, αυτή του Αγίου Μεθοδίου (Επισκόπου Πατάρων – 3ος αιώνας μ.χ.) η οποία λέει:
«Τους Ισμαηλίτας μερίσεται εις τρία μέρη και την μέν πρώτην εν ρομφαία, τήν δευτέραν βαπτίσει, τήν τρίτην καταδουλώσεται εν τη ανατολή».
Σημειώνεται ότι με τον όρο Ισμαηλίτες αναφέρεται στους Τούρκους.
~** Αιτωλίας Κοσμάς: «Μην ακολουθούμε τον φοβερό εκτροχιασμό του κόσμου»
~ Να ακολουθούμε το δρόμο της Παναγίας, όπως έπραξε και αυτή, κλείνοντας τα αυτιά στον ανθρώπινο λόγο και ακούγοντας τον Θεό, συστήνει μέσω της εγκυκλίου του για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς.
~ Χαρακτηριστικά αναφέρει:
Προς τον ιερόν κλήρον, τις μοναστικές αδελφότητες
και τον ευσεβή λαό της καθ’ ημάς θεοσώστου Ιεράς Μητροπόλεως
«Την υψηλοτέραν των ουρανών και καθαρωτέραν
λαμπηδόνων ηλιακών … ύμνοις τιμήσωμεν»
(Μεγαλυνάριον).
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Σήμερα τιμούμε και υμνούμε την Παναγία μας, αυτή την εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεώς της. Με τα ιδιαίτερα εγκώμιά της, με τις λαμπρές λατρευτικές εκδηλώσεις η Εκκλησία μας τιμά και γεραίρει, υμνεί και δοξάζει την αειπάρθενο Μητέρα του Κυρίου μας «επί τη Κοιμήσει της».
Στον ιερό Συναξαριστή του μηναίου του Αυγούστου ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει: «Η Κυρία ημών Θεοτόκος μετά την εν τω τάφω τριήμερον αυτής κοίμησιν, όχι μόνον μετέστη αλλά και ανέστη από του τάφου και ανελήφθη εις τους ουρανούς, ήτοι ηνώθη πάλιν η ολόφωτος αυτής ψυχή μετά του Ζωοδόχου αυτής σώματος και ούτως ανέστη από του Τάφου και μετά την Ανάστασί της ευθύς ανελήφθη σύσσωμος εις τους ουρανούς μάλλον δε και υπέρ τους ουρανούς. Ανέβηκε πολύ ψηλά η Παναγία μας, υψηλότερα από όλους τους ανθρώπους και τους αγγέλους. Απ’ όλα τα λογικά όντα του Θεού, υψηλότερα προς τον Θεό και πλησιέστερα η Παναγία μας ανέβηκε…».
Πως ανέβηκε τόσο ψηλά; Ανέβηκε, γιατί κατέβηκε τόσο χαμηλά, ταπεινώθηκε και έκανε υπακοή στο θέλημα του Τριαδικού μας Θεού.
Η απόλυτος υπακοή της, την βοήθησε να καλλιεργήση στον τέλειο βαθμό τις αρετές και μάλιστα την καθαρότητα, την τελεία αγνότητα, την αρετή που ήλκυσε την προσοχή και την αγάπη του Σαρκωθέντος Λόγου του Πατρός, ο οποίος την επέλεξε, την έκανε μητέρα του ως άνθρωπος, για να διακονηθή το έργο της σωτηρίας του ανθρώπου.
Και πως διατήρησε την καθαρότητα και την αγνότητα η Παναγία μας;
Καλλιέργησε από της παιδικής της ηλικίας τη μεγάλη αρετή της σωφροσύνης, της σεμνότητος και η σεμνότητα έγινε φρουρός και προπύργιο της καθαρότητος.
Ας προσέξουμε καλά, με ευλάβεια σήμερα, την αγία εικόνα της Παναγίας μας. Η έκφρασις και η στάσις της αποστάζουν σεμνότητα μοναδική.
Αυτή την περιφρονημένη και λησμονημένη, μεγάλη αρετή της σεμνότητος έρχεται στην αδιάντροπη εποχή μας να προβάλη και να ζητήση από μας τους Χριστιανούς η Παναγία μας. Μας ζητάει να θέσουμε φραγμό στον μεγάλο κατήφορο που πήραμε και να την κάνουμε και δική μας αρετή.
Η σεμνότητα δεν είναι απλώς μια εξωτερική αρετή. Είναι πηγαία έκφρασι και εξωτερίκευσι της όλης αρετής των Χριστιανών. Πηγή και ρίζα της σεμνότητος, είναι η αναγεννημένη καρδιά του Χριστιανού, ο έσω άνθρωπος.
Αυτό βεβαιώνει ο Κύριός μας όταν λέει: «Πάντα εκ του περισσεύματος της καρδίας λαλεί το στόμα και ο αγαθός άνθρωπος εκ του αγαθού θησαυρού εκβάλλει τα αγαθά» (Ματθ. ιβ’, 34-35).
Και ο Απόστολος Παύλος υπογραμμίζει: «αδελφοί, όσα εστίν αληθή, όσα σεμνά, όσα αγνά, όσα εύφημα ταύτα λογίζεσθε» (Φιλιπ. δ’, 8). Να συλλογίζεσθε, να σκέπτεσθε, να μιλάτε όσα είναι αληθή, όσα είναι σεμνά, όσα σεβαστά, όσα είναι αμόλυντα και αγνά, όσα έχουν καλή φήμη.
Τι μας λένε αυτά, αγαπητοί;
Μας βεβαιώνουν ότι ο αληθινός και αγωνιστής χριστιανός που θέλει ειλικρινά να αγιάση εαυτόν, αυτός είναι και σεμνός άνθρωπος.
Η Παναγία μας είχε παραδοθή στην υπακοή του θελήματος του Θεού, αγάπησε την καθαρότητα που ζητάει ο Θεός, και για να την περιφρουρήση και να την διαφυλάξη ντύθηκε τη σεμνότητα σε κάθε πτυχή της ζωής της.
Ας προσέξουμε και τους αναρίθμητους αγίους μας. Σεμνοί οι νεανικοί καλλίνικοι μάρτυρες, σεμνές οι παρθενομάρτυρες, σεμνοί οι στρατιωτικοί άγιοι, οι όσιοι, οι πατέρες, οι νεομάρτυρες.
Αλήθεια, αν τους βλέπαμε στις εικόνες τους με άσεμνη έκφρασι και παρουσία, εμείς που αποτινάξαμε σήμερα τη σεμνότητα, θα τους τιμούσαμε ως αγίους;
Με υπευθυνότητα και συνείδησι του χρέους της σωτηρίας μας ας προβληματισθούμε και ας προσέξουμε σήμερα αυτή τη μεγάλη ημέρα και εορτή.
~  Υπάρχουν σήμερα πολλοί που φέρουν το όνομα του χριστιανού η της χριστιανής, οι οποίοι και οι οποίες επηρεασμένοι από το φρόνημα του κόσμου, από την άγνοια του θελήματος του Θεού, από την μανία της επιδείξεως των φθαρτών και των προσκαίρων, ακόμη και από την σαρκολατρεία της εποχής, πιστεύουν ότι δεν έχει σημασία το πως συμπεριφέρεται, το πως μιλάει, το πως ντύνεται ο χριστιανός.
Έτσι, χριστιανοί λεγόμενοι όλοι αυτοί, αφ’ ενός αποβάλλουν την σεμνότητα και δεν ζουν εν Χριστώ ζωή, αλλά διπρόσωπη, αφ’ ετέρου ειρωνεύονται, χλευάζουν και κατηγορούν εκείνους που αγαπούν την σεμνότητα και μάλιστα τους σεμνούς νέους και νέες. Τους χαρακτηρίζουν απόκοσμους, αυστηρούς, υποκριτάς, σεμνότυφους.
Αγνοούν όλοι αυτοί ότι το σώμα του ανθρώπου είναι ναός του Θεού, είναι αγία Τράπεζα. Δεν είναι υλικό για διαφήμιση, δεν είναι εμπόρευμα.
Λησμονούν και δεν θέλουν να δεχθούν ότι το ανθρώπινο σώμα δεν πρέπει να εκτίθεται, να σκανδαλίζη και να σκανδαλίζεται, αλλά να αγιάζεται μαζί με την ψυχή για να δοξασθή, όπως και το πάνσεμνο σώμα της Παναγίας μας.
Λησμονούν ακόμη ότι ο λόγος του Θεού καυτηριάζει κάθε παρεκτροπή από τη σεμνότητα.
Τι λέει ο Απόστολος Παύλος μεταφέροντας το θέλημα του Κυρίου; «Θέλω να προσεύχονται οι γυναίκες με σεμνή ενδυμασία, να στολίζουν τον εαυτό τους με αιδημοσύνη (εντροπή), με συστολή και σωφροσύνη».
Μήπως κάνει λάθος ο Απόστολος Παύλος, αγαπητοί; Τι έχουμε εμείς να πούμε; Τι λόγο θα δώσουμε στο Θεό μας εμείς που μεταβάλαμε του Ιερούς Ναούς μας σε γυμνοτόπους;
Αγαπητοί,
Αυτή τη μεγάλη μέρα με τις προσευχές της σεμνοτάτης μεγάλης Μητέρας μας ας θελήσουμε να τερματίσουμε την ανυπακοή μας.
Α) Να καλλιεργήσουμε την σεμνότητα στα λόγια και τη συμπεριφορά μας. Προσεκτικά, μετρημένα, καθαρά, οικοδομητικά τα λόγια μας. Ξένα από τις ανόητες καυχησιολογίες, τις κενοδοξίες, τις φτηνές επιδείξεις, ξένα από τα πικρά σχόλια, τα κοσμικά, τα σαχλά, τα ρυπαρά, τα κακόηχα, τα ελεεινά αστεία, ξένα από την αμαρτωλή κατάκρισι.
Τα λόγια μας να είναι «άλατι ηρτυμένα» (Κολασ. δ’, 6), να έχουν οικοδομητικό περιεχόμενο, να προσφέρουν αγάπη ειλικρινή και αγία, παρηγορία, αισιοδοξία, ειρήνη, χαρά. «Ει τις εν λόγω ου πταίει, ούτος τέλειος ανήρ» λέγει ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος (Ιακ. γ’, 2).
Β) Να φέρουμε και τη σεμνότητα στην ενδυμασία μας. Όσο και αν η λαίλαπα της μόδας, της υπερφιάλου επιδείξεως, έχει ξεγυμνώσει τον κόσμο μας, όσο και αν η ευλογημένη εντροπή χάθηκε, αν θέλουμε να είμαστε χριστιανοί, να ελκύουμε τη χάρι του Θεού μας και να διατηρούμε την καθαρότητά μας, ας υπακούσουμε τη φωνή του Χριστού μας, ας μιμηθούμε τη σεμνότητα της Παναγίας μας.
Άνδρες και γυναίκες, ας αγαπήσουμε τη σεμνότητα που αναδεικνύει αγγέλους. Οι μητέρες ας προσέξουν τις θυγατέρες τους. Η άσεμνη ενδυμασία «υπουργεί τη ακολασία», απλώνει την πρόκλησι, αφανίζει τη σωφροσύνη και την αγνότητα, καταρρακώνει τη νεότητα, διαλύει την οικογένεια.
Και οι γυναίκες ας προσέξουν την υποχώρησί τους στο θέμα της ανδρικής ενδυμασίας. Όχι τι λέει ο κόσμος, αλλά τι λέει ο Θεός. Και ο Θεός γράφει στην Αγία Γραφή, στο Δευτερονόμιο: «Ουκέτι σκεύη ανδρός επί γυναικί» (Δευτ. κβ’, 5). Όχι ανδρική στολή στη γυναίκα. Μήπως κι εδώ κάνει λάθος ο Θεός;
Δεν έχουμε χρόνο να αναφέρουμε και των αγίων Πατέρων την φωνή.
Ελάτε, λοιπόν, να προσέξουμε τη σεμνότητα στη ζωή μας, στην καθημερινή αναστροφή μας, στις επικοινωνίες μας, στην ψυχαγωγία μας, στην ενδυμασία μας.
Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,
Η Παναγίας μας δεν έκανε το θέλημα το δικό της. Δεν ικανοποίησε τις ανθρώπινες επιδιώξεις. Υπήκουσε απόλυτα στο θέλημα του Θεού, έζησε τη σεμνότητα, αξιώθηκε μοναδικής τιμής και δόξης, λάμπει τώρα στα δεξιά της Αγίας Τριάδος.
Σήμερα στη μεγάλη της εορτή, ας της δώσουμε χαρά. Μην ακολουθούμε τον φοβερό εκτροχιασμό του κόσμου. Μην το αποκρύπτουμε. Ο κόσμος μας έγινε σάρκα χωρίς εντροπή και χωρίς φόβο Θεού. Γι’ αυτό φθάσαμε σε φοβερά αμαρτήματα και μάλιστα σε σημείο να επαινούμε και να διαφημίζουμε τη διαστροφή επισήμως!
Δεν είναι απλή η ασυδοσία μας. Όσοι θέλουμε να επιτύχουμε την σωτηρία μας, ας μετανοήσουμε ειλικρινά και ας ντυθούμε τη σεμνότητα.
Έτσι θα υμνήσουμε άξια την Παναγία μας, θα αγιάσουμε εαυτούς, θα αξιωθούμε της ουρανίου δόξης και τιμής της Παναγίας μας.
Μετά πατρικών ευχών
O ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ
~24 Αυγούστου
Ιερομαρτύρων Ευτυχούς († β΄αι.) και Κοσμά εθναποστόλου, του Αιτωλού (1) (†1779). Μαρτύρων Γεωργίου, οσίου του Λιμνιώτου και Τατίωνος. Ανακομιδή ιερού λειψάνου του Διονυσίου επισκόπου Αιγίνης, του εν Ζακύνθω (1624).
(1) Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γεννήθηκε στο Μονοδένδρι της Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς ευσεβείς που του έμαθαν τα πάντα γύρω από τον Χριστιανισμό. Σε ηλικία 20 χρονών πήγε στο Άγιο Όρος για να σπουδάσει στο σχολείο της Μονής Βατοπεδίου. Στην συνέχεια πήγε στη Μονή του Φιλοθέου, όπου εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε και ιερέας. Ο Κοσμάς όμως, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Ήθελε να διδάξει όλους τούς σκλαβωμένους Έλληνες για τον Χριστό. Θεωρούσε όμως τον εαυτό του αδύνατο για να το κάνει. Με Θεία όμως φώτιση πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησε τον αδελφό του, Χρύσανθο, ο οποίος ήταν δάσκαλος. Αυτός τον βοήθησε στην ρητορική, ώστε να μπορεί να διδάξει. Στην συνέχεια, αφού πήρε την άδεια του Πατριάρχη, γύρισε στην Ελλάδα και κυριολεκτικά την όργωσε από άκρη σε άκρη. Απ` όπου πέρναγε πλήθος πιστών «ραγιάδων», τον άκουγε με πολλή προσοχή. Είναι χαρακτηριστικό αυτό πού είπε κάποτε στην ομιλία του σ` ένα χωριό : « Ήρθα στο χωριό σας να σας κηρύξω τον λόγο του Θεού. Δίκαιο λοιπόν είναι να με πληρώσετε για τον κόπο μου. Όχι όμως με χρήματα, γιατί τι να τα κάνω; Η πληρωμή μου είναι να βάλετε τα λόγια του Θεού στην καρδιά σας για να κερδίσετε την αιώνια ζωή». Απ` όπου πέρασε εκτός από τις διδασκαλίες πού έκανε, έκτιζε σχολεία, βοηθούσε τους απόρους και γενικώς έκανε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Τελικά, επειδή εφωνούσε πύρινους λόγους κατά των τούρκων κατακτητών, συνελήφθη και απαγχονίστηκε το 1779.~

Σήμερα 24/08/2017 εορτάζουν:

Άγιος Ευτυχής Ιερομάρτυρας μαθητής του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Αγίου Διονυσίου του Ζακυνθινού
~
Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χιλιάδες πεντακόσιοι ενενήντα τρεις Μάρτυρες, που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν

Άγιος Ανδρέας ο Στρατηλάτης και οι δύο χ....
 
Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο
 
Κοίμησις της Θεοτόκου

Κοίμησις της Θεοτόκου
 
Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα

Όσιος Σέριδος ηγούμενος της Μονής στη Γάζα
 
Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγίου και αγγελικού σχήματος μετονομασθείσης Ξένης Mοναχής

Αγία Ειρήνη η βασιλίσσα, της διά του αγί....
 
Άγιος Μύρων

Άγιος Μύρων
 
Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος Κυζίκου

Άγιος Αιμιλιανός ο Ομολογητής, επίσκοπος....
 
Άγιος Μίκαλλος

Άγιος Μίκαλλος
 
Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού

Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού
 
Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω

Άγιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω
 
*** Βάσεις 2017- Τέλος στην αγωνία των υποψήφιων
Μια ημέρα ορόσημο είναι η σημερινή για τους υποψήφιους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αφού το Υπουργείο Παιδείας κάνει γνωστές τις βάσεις για το 2017.
Μόλις οι βάσεις ανακοινωθούν θα μπορείτε να τις δείτε πατώντας στα παρακάτω Link
- Βάσεις ΓΕΛ (90%) Ημερήσια
- Βάσεις ΓΕΛ (10%)
- Βάσεις ΓΕΛ Εσπερινά
- Βάσεις ΕΠΑΛ Ημερήσια
- Βάσεις ΕΠΑΛ Εσπερινά
 Από τις 10 το πρωί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματ στο https://results.it.minedu.gov.gr/ πληκτρολογώντας:
α) τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους,
β) τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο – Μητρώνυμο).
Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, να εκτυπωθούν και να αναρτηθούν οι ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων στα  Λύκεια, εντός της ίδιας ημέρας.
Σε  λίγη ώρα θα αναρτηθούν στο «Θάρρος» τα ονόματα των επιτυχόντων

***  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη Λευκή Νύχτα 2017- Όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων 
Από τις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου 26 έως τις 5.00 το πρωί της Κυριακής 27 Αυγούστου, θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις για τη «Λευκή Νύχτα».
Οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, έχουν ως εξής:
A) Απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης στις οδούς:
•Κροντήρη
•Αριστομένους από Κροντήρη έως Β. Κωνσταντίνου
•Β. Γεωργίου από Φαρών έως Αριστομένους
•Φραντζή από Αριστομένους έως Σιδ. Σταθμού
•Ανδρέα Σκιά από Β. Γεωργίου έως Βαλαωρίτου.
•Αναγνωσταρά
•23ης Μαρτίου από Αρτέμιδος έως Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου)
•Υπαπαντής από Μητρ. Μελετίου έως Σταδίου
•Νέδοντος από 23ης Μαρτίου έως Κροντήρη
•Κολοκοτρώνη από Νέδοντος έως Αναγνωσταρά
 Β) Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις οδούς:
•Ανδρέα Σκιά από Β. Σοφίας έως Β. Όλγας
•Σταδίου από τη Φαρών έως τη Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου)
•Ασκληπιού από Β. Όλγας έως Β. Γεωργίου
•Β. Σοφίας από Αριστοδήμου έως Αριστομένους
•Αριστοδήμου από Π. Καίσαρη έως Β. Γεωργίου
•Αριστοδήμου από Β. Όλγας έως Β. Γεωργίου
•Ξενοφώντος από Ψαρών έως Αριστομένους
•Στις οδούς μεταξύ Αριστομένους, 23ης Μαρτίου, Αναγνωσταρά και Β. Γεωργίου
•Στις κάθετες οδούς μεταξύ Αριστοδήμου και Αναγνωσταρά που έχουν κατεύθυνση προς Αναγνωσταρά
 Γ) Αλλαγή των διαδρομών των γραμμών του αστικού λεωφορείου:
•Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς παραλία, θα διέρχεται μέσω των Οδών Αρτέμιδος – Νέδοντος – Σόλωνος.
•Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς πλατεία, θα διέρχεται μέσω των Οδών Φαρών – Πλάτωνος – Μακεδονίας – Νέδοντος - Αρτέμιδος
•Η γραμμή 2 από Άσυλο προς Αγία Τριάδα θα διέρχεται μέσω των οδών Μητρ. Μελετίου - Φαρών - Πλάτωνος – Μακεδονίας – Νέδοντος - Αρτέμιδος.
•Η γραμμή 2 από Αγία Τριάδα προς Άσυλο θα διέρχεται μέσω των οδών Κλαδά - Αρτέμιδος - Νέδοντος – Σόλωνος – Β. Κωνσταντίνου - Φαρών - Βασ. Όλγας – Ακρίτα - Παλαιολόγου - Μαυρομιχάλη.
Το πρόγραμμα εκδηλώσεων της 5ης Λευκής Νύχτας Καλαμάτας
 Έναρξη βραδιάς
20:00: Μουσική Περιοδεία Φιλαρμονικής Καλαμάτας
 Κεντρική Πλατεία (μπροστά από την Εθνική τράπεζα)
20:30: Ζωντανή Ραδιοφωνική και Διαδικτυακή Εκπομπή
20:30: 3η Μεγάλη πρόβα για το ρεκόρ Guinness στο Καλαματιανό
 Κεντρική Πλατεία (έναντι Πνευματικού Κέντρου)
22:00: Συναυλία με τους Jukebox
Πλατεία 23ης Μαρτίου
20:30: Ζωντανή Ραδιοφωνική και Διαδικτυακή Εκπομπή
 Πλατεία Όθωνος
21:30: Μουσική θεατρική παράσταση από την ομάδα Re-Αct
22:30: Παραδοσιακό Χορευτικό Γλέντι με Τοπικούς Συλλόγους                 
Ανάπλαση Αριστομένους (έναντι Δικαστηρίων)
20:30: Ζωντανή Ραδιοφωνική και Διαδικτυακή Εκπομπή
 Κεντρική Προκυμαία
20:30 Mουσική Dj
  Παράλληλες δράσεις
Πεζόδρομος Αμφείας - Ιστορικό Κέντρο
20:30: Street party με Dj & Happenings
Πεζόδρομος Ιατροπούλου
20:30: Ζωντανή Μουσική Jazz - Soul – Funky
23:00: Mουσική Dj & Happenings
Σιδηροδρομικού Σταθμού & Αντωνοπούλου
21:00: Karaoke Party & Mουσική Dj
Αριστομένους & Κολοκοτρώνη
21:30: Αθλητικές Επιδείξεις Τραμπολίνο από το Σύλλογο “Άθλος”
Βασ. Σοφίας & Αριστομένους
21:30: Mουσική Dj
Γερμανού & Πλ. 23ης Μαρτίου
22:00: Latin Party “Vive Bailando”
Φραντζή
20:30: Mουσική Dj και Κεράσματα
 Αναγνωσταρά & Χρ. Κουμάντου
21:00: Mουσική Dj και Κεράσματα
 Πεζόδρομος Μπενάκη - Ιστορικό Κέντρο
21:00: Έντεχνη Ζωντανή Mουσική
 Βασ. Όλγας & Αριστοδήμου
21:00: Μουσική Dj & Kεράσματα
 Βαλαωρίτου & Ανδρέα Σκιά
21:00: Μουσική Dj & Happenings
Αριστομένους & Νικηταρά
21:00: Δραστηριότητες - παιχνίδια για νέους
 Νικηταρά - Αβίας & Αναγνωσταρά
21:00: Ζωντανή Mουσική - Παραδοσιακά Κεράσματα
 Κολοκοτρώνη & Αναγνωσταρά
21:00: Μουσική Dj - Επίδειξη μόδας νυφικών
 Στοά Αριστομένους 65 - έναντι παλ. Αστυν
Μουσική & Κεράσματα
 Τέρμα Ιατροπούλου - Κεντρική Πλατεία (συντριβάνι)
20:30: Αθλητικές Δραστηριότητες Βόλεϊ - Μπάσκετ από τους Συλλόγους “Ακρίτας” & “Καλαμάτα BC”

*** Σοκ από την αυτοκτονία του 41χρονου αξιωματικού της 120 ΠΕΑ 
Στη θλίψη αποφάσισε να βυθίσει την οικογένειά του και τους συναδέλφους του ένας 41χρονος αξιωματικός της 120 ΠΕΑ και πατέρας δύο μικρών παιδιών, βάζοντας τέλος στη ζωή χθες το πρωί, σε διαμέρισμα στην Καλαμάτα.
Ο 41χρονος, αφήνοντας ένα σημείωμα, αποφάσισε χθες το πρωί να βάλει τέλος στη ζωή του με τη ζώνη του, την οποία έδεσε από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας.
Λίγο πριν από τις 10.00 το πρωί, μπροστά στο αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι γονείς του και η εν διαστάσει σύζυγός του, όταν τον αναζήτησαν στο υπνοδωμάτιό του.
Στο σημείωμα ο αυτόχειρας 41χρονος ανέφερε οικογενειακούς λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την ενέργεια.
Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός στη μονάδα που υπηρετούσε, αλλά και στη γειτονιά που έμενε η οικογένεια, με συναδέλφους του και γνωστούς να μην μπορούν να δώσουν εξήγηση στην πράξη του.
Την προανάκριση για το συμβάν έχει αναλάβει το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας.  Β.Β.

*** Σύστημα ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων 
Ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, 20 Αυγούστου, η φετινή κυνηγετική περίοδος στη χώρα μας, για την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φρόντισε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής και να μην ταλαιπωρηθούν τα ενδιαφερόμενα μέρη (κυνηγοί, Δασική Υπηρεσία, Κυνηγετικές Οργανώσεις).
Όπως διαφάνηκε από τις προηγούμενες ημέρες, οι άδειες θήρας εκδόθηκαν ομαλά, χωρίς καθυστερήσεις, αφού έγκαιρα υπεγράφησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, οι απαραίτητες αποφάσεις και εγκύκλιοι για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας και έτσι δεν υπήρξε συνωστισμός στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.
Στην κατεύθυνση της ομαλής διεξαγωγής της δραστηριότητας κινήθηκε και το έγγραφο του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ, που εκδόθηκε την Παρασκευή 18 Αυγούστου  και υπενθυμίζει τις καλές πρακτικές του κυνηγίου, μεταξύ των οποίων είναι η ασφάλεια στη χρήση του όπλου, η μείωση των αποβλήτων (απομάκρυνση καλύκων, μη απόρριψη σκουπιδιών), η χρήση μολύβδινων σκαγιών όπου προβλέπεται από τη νομοθεσία και ο σεβασμός στα όργανα ελέγχου (Αστυνομία, Δασική Υπηρεσία, Θηροφυλακή Κυνηγετικών Οργανώσεων).
Παρ’ όλα αυτά υπήρξε ένα σοβαρό, θλιβερό περιστατικό αλληλεπίδρασης αρκούδας με άνθρωπο, η οποία επιτέθηκε σε κυνηγό από τη Φλώρινα κατά την παρουσία του σε κυνηγότοπο με καλλιέργεια καλαμποκιού, με τον κυνηγό, αφού εγχειρίστηκε στο ΑΧΕΠΑ, να βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το ΥΠΕΝ, από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες και τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, η πρώτη μέρα κύλησε στις υπόλοιπες περιοχές ομαλά, με χιλιάδες κυνηγούς να επισκέπτονται τους κυνηγότοπους και να βρίσκουν σε ικανοποιητικούς αριθμούς τα προτιμώμενα από αυτούς θηράματα της πρώτης μέρας, δηλαδή το τρυγόνι και το ορτύκι.
Με αφορμή την έναρξη, ο κ. Φάμελλος δήλωσε: «Το κυνήγι είναι μια δραστηριότητα που συμβάλλει στην αειφορική διαχείριση των θηρευσίμων ειδών, αποτελεί δηλαδή μέτρο περιβαλλοντικής διαχείρισης και ως τέτοιο εντάσσεται στο γενικότερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τους κυνηγούς ως διαχειριστές που θα σέβονται το θήραμα και το περιβάλλον και η προστασία του περιβάλλοντος θα αποτελεί γι’ αυτούς συνειδητή προτεραιότητα.
Πολύτιμος συνεργάτης του κυνηγού πολύ συχνά είναι ο σκύλος του (είτε ο σκύλος φέρμας, είτε ο ιχνηλάτης, είτε ο απόρτ). Οι κυνηγοί οφείλουν να σέβονται τους κυνηγετικούς σκύλους έχοντάς τους πάντα εμβολιασμένους και με το βιβλιάριο υγείας τους. Τα απαραίτητα έγγραφα του κυνηγετικού σκύλου και η σήμανση του με τσιπ αποτελούν στοιχεία ελέγχου της Δασικής Υπηρεσίας και της Θηροφυλακής.
Οι κυνηγοί οφείλουν, επίσης, να σέβονται και προστατεύουν τα λοιπά είδη της άγριας πανίδας και τη φύση συνολικά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να σεβαστούν τις επικείμενες απαγορεύσεις θήρας στις καμένες από τις πρόσφατες πυρκαγιές περιοχές.
Οι κυνηγοί, όμως, πρέπει και να διαχειρίζονται τα απόβλητα της δραστηριότητάς τους για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και την αειφορία του κυνηγίου. Για το λόγο αυτό ανακοινώνουμε σήμερα την πρωτοβουλία για την πιλοτική εφαρμογή, για τη φετινή κυνηγετική περίοδο, ενός συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των καλύκων που απορρίπτονται κατά την κυνηγετική δραστηριότητα. Ο κυνηγότοπος πρέπει να παραμένει στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν από την επίσκεψη των κυνηγών και αυτό θα γίνει μόνο αν ο κάθε κυνηγός προχωρά στη συλλογή των αποβλήτων που δημιουργεί.
Οι κυνηγετικοί σύλλογοι και τα καταστήματα εμπορίας σε συνεργασία με τους ΟΤΑ θα αναλάβουν την προετοιμασία υποδομών προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ώστε να προωθούνται στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση.
Για το λόγο αυτό, κάλεσα με έγγραφο τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΕΝ, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, να προχωρήσουν στη δημιουργία του κατάλληλου συστήματος συλλογής και ανακύκλωσης των χρησιμοποιημένων φυσιγγίων, ένα σύστημα που για φέτος θα λειτουργήσει πιλοτικά, αλλά από την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο θα λάβει υποχρεωτικό χαρακτήρα.
Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, θα ήθελα να επισημάνω και πάλι την ανάγκη μέτρων ασφαλείας από τους κυνηγούς, την αποφυγή των κατοικημένων περιοχών με την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας που προβλέπονται από τις διατάξεις περί θήρας, καθώς και την τήρηση των κανόνων ένδυσης που προβλέπονται για τη θήρα συγκεκριμένων θηραμάτων».​

*** Φεστιβάλ Γιόγκα στην Καλαμάτα- Μια Μάστερ μιλά στο «Θάρρος» 
Η Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι είναι Μάστερ της Γιόγκα και διδάσκαλος της γιογκικής επιστήμης. Μάλιστα, τη δεκαετία του 1970 δίδαξε για πρώτη φορά τη Σατυανάντα Γιόγκα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από την Καλαμάτα.
Το 1977, λοιπόν, ίδρυσε το Κέντρο Γιόγκα στην Παιανία  (Σατυανάντασραμ Ελλάδος) και από τότε ταξιδεύει αδιάκοπα σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να διαδώσει το μήνυμα του πνευματικού της δασκάλου, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, στους ανθρώπους όλων των χωρών, φυλών, θρησκειών και πολιτισμών.
Την Κυριακή θα βρεθεί ξανά στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα,  προκειμένου να συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Γιόγκα που θα γίνει στην πόλη. Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της και σας την παρουσιάζει:
  Πείτε μας τι σημαίνει το όνομά σας;
Σουάμι σημαίνει ένα άτομο που έχει το νου υπό τον έλεγχό του ή βρίσκεται στο δρόμο να το αποκτήσει. Ένας Σουάμι έχει επιλέξει να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις ανθρώπινες αδυναμίες αντί να τις αποφεύγει. Η διαδικασία που έχει εφαρμόσει πάνω στον εαυτό του διαρκεί πολλά χρόνια, στα οποία το άτομο ανοίγεται προοδευτικά, ώστε να συμμετάσχει όλο και περισσότερο στο καθετί στη ζωή.
Σιβαμούρτι είναι το γιογκικό όνομα που μου έδωσε ο γκουρού μου, Σουάμι Σατυανάντα, και συνδέεται με την επίγνωση της φύσης του πνεύματος. Είναι μια πνευματική ταυτότητα. Το πνευματικό όνομα συνδέει το νου με την εσωτερική μας ψυχή.
  Τι είναι η γιόγκα;
Η γιόγκα είναι μια πανάρχαια παγκόσμια κουλτούρα, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων, πάνω από 5.000 π.Χ. Έχει αποδειχθεί με ευρήματα ότι υπήρξε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς (Ευρώπης, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής) και διατηρήθηκε στην Ινδία μέχρι και σήμερα.
Είναι επιστήμη και μέσω των τεχνικών της μπορεί κάποιος να ξεπεράσει τους προσωπικούς του περιορισμούς, να επιφέρει αρμονία και ισορροπία στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα και να αφυπνίσει το λανθάνον δυναμικό μέσα του.
Αρχικά με την τακτική άσκηση στη γιόγκα σε μια σχολή γιόγκα, μπορεί κανείς να αναπτύξει καλή υγεία, ζωτικότητα και ευεξία και σταδιακά  να απομακρύνει την ένταση και το άγχος στο φυσικό, νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Στη συνέχεια, όταν η γιόγκα μεταφερθεί στην καθημερινή μας ζωή, τότε αρχίζουμε να ζούμε πιο συνειδητά. Γινόμαστε πιο ικανοί να διατηρούμε την εσωτερική μας ισορροπία σε αντίξοες καταστάσεις, να διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά τα ανεβοκατεβάσματα της ζωής και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
Τέλος, για κάποιον που θα ήθελε να εμβαθύνει στη πρακτική της γιόγκα, μπορεί να αρχίσει να αφυπνίζει το λανθάνον δυναμικό του, που κορυφώνεται στο τελικό στόχο της γιόγκα, στην ανακάλυψη του αληθινού μας Εαυτού.
  Ακούμε για διάφορα είδη γιόγκα. Ποια είναι αυτά;
Όπως χαρακτηριστικά έχει πει ο Σουάμι Σατυανάντα, η λέξη «γιόγκα» είναι μια πολύ γενική έκφραση, όπως η λέξη «εκπαίδευση». Υπάρχουν διάφορες σχολές στην εκπαίδευση. Το ίδιο και στην γιόγκα, υπάρχουν περισσότερες σχολές. Η επιστήμη της γιόγκα συνδέεται με κάθε πλευρά της ανθρώπινης ζωής. Υπάρχουν πολλοί κλάδοι στη γιόγκα, άλλος ασχολείται με το σώμα, άλλος με το νου, το συναίσθημα και τη διάνοια.
  Πόσοι είναι οι κλάδοι της γιόγκα και με ποιους ασχολείστε εσείς;
Η Σατυανάντα Γιόγκα που διδάσκω είναι ένα σύστημα που αναπτύχτηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι και μία σειρά δασκάλων της παράδοσής μας και ενσωματώνει πρακτικές από όλους τους κλάδους της γιόγκα, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία παράδοση.
Στην παράδοση της Σατυανάντα Γιόγκα οι βασικοί κλάδοι χωρίζονται στην εξωτερική και εσωτερική. Υπάρχει η εξωτερική γιόγκα, Bahiranga yoga. Με αυτήν γίνεσαι παρατηρητής και κυρίαρχος των πράξεών σου, της συμπεριφοράς, των σκέψεων και του λόγου σου. Σε αυτήν περιλαμβάνονται η χάθα γιόγκα, ράτζα γιόγκα και κρίγια γιόγκα.
Η χάθα γιόγκα είναι για καλύτερη φυσική υγεία. Δημιουργεί ενδοκρινική, νευρική, ενεργειακή και παραψυχική ισορροπία. Θα λέγαμε ότι είναι η πιο γνωστή γιόγκα σήμερα, αν και δε διδάσκεται σε όλο της εύρος, αλλά κατακερματισμένα. Γιατί η χάθα γιόγκα δεν είναι μόνο πρακτικές για το σώμα και την αναπνοή, όπως τείνουν να πιστεύουν οι άνθρωποι σήμερα στα περισσότερα μέρη του κόσμου.
Η ράτζα γιόγκα είναι για την καλύτερη νοητική υγεία και ισορροπία. Είναι γνωστή σαν το βασιλικό μονοπάτι της γιόγκα, η γιόγκα του διαλογισμού, το εσωτερικό ταξίδι μέσα στο νου. Περιλαμβάνει το σύστημα του Πατάντζαλι, που χωρίζει τα εξελικτικά στάδια σε οκτώ βαθμίδες. Οι βαθμίδες είναι οι εσωτερικοί και εξωτερικοί κώδικες συμπεριφοράς, οι σωματικές στάσεις, ο έλεγχος της ενέργειας μέσω των τεχνικών αναπνοής, η απόσυρση της επίγνωσης από τις 5 αισθήσεις, η συγκέντρωση, ο διαλογισμός, το σαμάντι. Με τη ράτζα γιόγκα αρχίζετε να αναπτύσσετε την πλευρά εκείνη της ύπαρξής σας που σας επιτρέπει να γίνετε ο παρατηρητής, ο ντράστα.
Η κρίγια γιόγκα είναι για την αφύπνιση του λανθάνοντος δυναμικού. Με αυτήν συνδέεται κανείς με την παραψυχική συνειδητότητα και ανακαλύπτει την εσωτερική πνευματική του διάσταση. Αυτή η γιόγκα αφορά στους ανθρώπους που έχουν πνευματικές αναζητήσεις.
Πέρα από την εξωτερική, υπάρχει η εσωτερική γιόγκα, Antaranga yoga, που περιλαμβάνει την κάρμα γιόγκα, την μπάκτι γιόγκα και την γκιάνα γιόγκα. Ο στόχος αυτών των γιόγκα είναι η διαχείριση των χαρακτηριστικών που είναι εγγενή και γενετικά ενσωματωμένα στην προσωπικότητα και τη φύση του ανθρώπου.
Κάρμα Γιόγκα είναι η γιόγκα της αποτελεσματικότητας στη δράση, η δράση με επίγνωση που μας αποκαλύπτει τους προγραμματισμούς του νου, βάσει των οποίων δρούμε ή αντιδρούμε. Είναι η γιόγκα του δυναμικού διαλογισμού.
Μπάκτι Γιόγκα, για τη θετικότερη έκφραση των συναισθημάτων μας, την εκλέπτυνση και ανάπτυξη της συναισθηματικής μας προσωπικότητας. Εξαγνίζει και αφυπνίζει τις ποιότητες της καρδιάς.
Γκυάνα Γιόγκα είναι η γιόγκα της γνώσης που μέσω της διερεύνησης μας οδηγεί από τη διάνοια στη διαίσθηση και την εσωτερική μας φύση.
Αυτό που έχει να κάνει κανείς είναι να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία μέσα από τους διάφορους κλάδους της γιόγκα για να εξισορροπήσει την καρδιά (συναισθήματα), το κεφάλι (σκέψεις) και τα χέρια (δράσεις), προκειμένου να βρει μια θετική και δημιουργική έκφραση, για όλες τις πλευρές της προσωπικότητας του.
  Μπορεί ο κάθε άνθρωπος να κάνει ή υπάρχουν κάποια κριτήρια;
Όλοι οι τύποι ανθρώπων μπορούν να κάνουν γιόγκα, αρκεί να ενδιαφέρονται. Υπάρχουν τεχνικές για όλες τις ιδιοσυγκρασίες. Βέβαια, ο λόγος που κάποιος κάνει γιόγκα διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο στόχος διαφέρει. Για παράδειγμα, άλλος κάνει γιόγκα για υγεία, άλλος για καλή σωματική κατάσταση, για ηρεμία και απαλλαγή από το άγχος, για συγκέντρωση του νου, για επίλυση ψυχολογικών προβλημάτων, για διαλογισμό, για γνώθι σαυτόν.
  Μετά την Καλαμάτα πήγατε στην Παιανία, όπου φτιάξατε το Σατυανάντα Άσραμ. Τι είναι αυτό;
Το Σατυανάντασραμ ιδρύθηκε το 1977, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που εγκαινιάστηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι το 1985. Είναι ένα από τα μοναδικά στο είδος του στην Ευρώπη και μπορεί κανείς να μείνει για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ζήσει από κοντά τα οφέλη του παραδοσιακού γιογκικού τρόπου ζωής.
Στο Άσραμ μπορεί να παρακολουθήσει σεμινάρια όπως αποτοξίνωσης, σεμινάρια για την υγεία και τη διατήρηση της θετικότητας, κρίγια γιόγκα και τάτβα σούντι, Τσάκρα Σούντι, δηλαδή σεμινάρια εξαγνισμού των ενεργειακών κέντρων. Επίσης, προσφέρονται Σαββατοκύριακα ή ημέρες με πρακτικές διαλογισμού, hatha yoga retreats, σεμινάρια συναισθηματικής διαχείρισης, σεμινάρια εμβάθυνσης στη γιόγκα και διαχείρισης του νου, νάντα γιόγκα, κουνταλίνι γιόγκα, κάρμα γιόγκα και άλλα.
Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα που παρέχει εκπαίδευση σε υποψήφιους εισηγητές στο σύστημα Σατυανάντα. Το Σαντυαναντασραμ Ελλάδος συνδέεται με το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Επιστήμη της Γιόγκα (Bihar Yoga Bharati, BYB), στο Μονγκύρ, του Μπιχάρ, της Ινδίας.
  Φέτος κάνετε εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα. Μιλήστε μας για αυτή της Καλαμάτας…
Φέτος γιορτάζονται τα 40 χρόνια της Σατυανάντα γιόγκα στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, κατά τη διάρκεια του 2017, θα πραγματοποιηθεί σειρά δημόσιων ομιλιών με ελεύθερη είσοδο και με θέμα "Γιόγκα: η Επιστήμη της Ζωής".
Ήδη επισκεφθήκαμε 11 συνολικά ελληνικές πόλεις και πρόκειται να πάμε σε άλλες 3 πόλεις, προκειμένου να τιμήσουμε το έργο του γκούρου μου, Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι, ο οποίος το 1984 είχε περιέλθει σε αυτές πόλεις, δίνοντας σειρά δημόσιων ομιλιών, διαδίδοντας τη γιόγκα.
Στο πλαίσιο των εορτασμών διοργανώνεται και το Retreat Yoga στην πόλη της Καλαμάτας, στο Elite Resort Hotel Kalamata (23-28/8/2017), καθώς και το Φεστιβάλ Σατυανάντα Γιόγκα στον ίδιο χώρο, με ελεύθερη είσοδο, την Κυριακή 27 Αυγούστου.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
 Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site satyanandayoga.gr.
 
*** ‘Έπρεπε να πνιγούμε για να γίνουν αντιπλημμυρικά 
 «Θωρακίζεται» απέναντι στις πλημμύρες η Καλαμάτα
 Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, αρκετές πλημμύρες, με αποκορύφωμα αυτή της 7ης Σεπτεμβρίου 2016, οπότε έχασαν τη ζωή τους και δύο άνθρωποι, αλλά και η κατασκευή του περιμετρικού, που ανέδειξε έναν… ποταμό προβλήματα, για να ξεκινήσει στην Καλαμάτα μια σοβαρή προσπάθεια για την αντιπλημμυρική της προστασία. Βέβαια, κάθε εχέφρων άνθρωπος καταλαβαίνει ότι οι αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες δεν μπορούν να μας προστατέψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά, απ' ό,τι φαίνεται, δε θα "πνιγόμαστε" με μια δυνατή βροχή.
Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι εγκρίθηκε και δεσμεύτηκε πίστωση ύψους 2.000.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ για την κατασκευή και του τρίτου μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου από Παναγίτσα έως Νέδοντα, με τίτλο «Κατασκευή συλλεκτήρα αγωγού ομβρίων οδού Σπάρτης».
Έτσι, σε διάστημα 11 μηνών -συνέχισε ο δήμαρχος- από τις μεγάλες πλημμύρες της 7η Σεπτεμβρίου 2016 έχουν ενταχθεί τρία αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου 8.000.000 ευρώ.
Το πρώτο, από Θουρία έως νοσοκομείο, έχει υλοποιηθεί κατά 30%. Το δεύτερο, από νοσοκομείο έως Ασπρόχωμα, βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και έγκριση, ενώ το τρίτο (Παναγίτσα-Νέδοντα) θα δημοπρατηθεί άμεσα.
Με την ολοκλήρωση των τριών θα θωρακιστεί η πόλη, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η αντιπλημμυρική μελέτη από βόρεια της Καλαμάτας μέχρι το Πήδημα, για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Η μελέτη συντάσσεται από το ΜΟΡΕΑ με εντολή του υπουργού Υποδομών.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας στις χθεσινές του δηλώσεις ευχαρίστησε τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, για τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αυτών των τριών σημαντικών έργων για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας. Πρόσθεσε, δε, πως η ένταξη και η χρηματοδότησή τους αποδεικνύουν-μεταξύ άλλων- τη μελετητική ωριμότητα που διαθέτει ο Δήμος Καλαμάτας, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για να χρηματοδοτηθούν τα έργα.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δόθηκαν οδηγίες για την έναρξη  καθαρισμού των ρεμάτων από μπάζα και φυτική γη, ξεκινώντας από τη δυτική περιοχή της Καλαμάτας. Οι καθαρισμοί θα γίνουν, κυρίως, με μηχανήματα που θα νοικιασθούν από το Δήμο.
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησαν εργασίες στον Καραμπογιά, το ρέμα που μετά την κατασκευή της περιμετρικής οδού και ειδικότερα μετά το ξερίζωμα χιλιάδων δέντρων και την αλλαγή του ανάγλυφου του εδάφους, έχει γίνει πιο επικίνδυνο.
Εργασίες γίνονται κοντά στην εκβολή του στο Νέδοντα και ειδικότερα μηχάνημα σπάει την τσιμεντένια κοίτη, προφανώς για να μεγαλώσει το βάθος της.  Του Αντώνη Πετρογιάννη

***

***

~

*** Αθλητική ενημέρωση  :

*** Στην κλήρωση στους ομίλους του Τσάμπιον Λίνγκ :
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΓΙΟΥΒΕΝΥΟΥΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ
ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Λισαβόνας

*** ΒΟΜΒΑ ΚΑΠΙΝΟ για την... ΜΠΑΡΤΣΕΛΩΝΑ και τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ...
~  Ο Στέφανος Καπίνο ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες του Ολυμπιακού στο εκτός έδρας παιχνίδι με τη Ριέκα, δηλώνοντας "παρών", σε όσες φάσεις χρειάστηκε να επέμβει. Ο διεθνής Έλληνας τερματοφύλακας δεν θα μπορούσε να μην ήταν ικανοποιημένος από τ νίκη της ομάδας του και την πρόκριση στους ομίλους του Champions League.
Μιλώντας μετά το τέλος του αγώνα, ο Καπίνο έκανε μία πρόβλεψη για την κλήρωση των ομίλων του Champions League. «Νομίζω ότι θα πετύχουμε την Μπαρτσελόνα», τόνισε.
Όσα δήλωσε ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού
«Τα καταφέραμε. Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη. Δηλαδή, να βρεθούμε στους ομίλους του Champions League. Βγάλαμε στο γήπεδο το πλάνο που χρειαζότανε, κάναμε αυτά που μας είχε πει ο προπονητής και καταφέραμε και κάναμε καλό παιχνίδι με αποτέλεσμα η πρόκριση να συνδυαστεί με δεύτερη νίκη», υποστήριξε αρχικά ο Καπίνο.
Για τις ευκαιρίες της Ριέκα στο δεύτερο μέρος, είπε: «Ήταν φυσιολογικό ότι θα βρει κάποιες φάσεις για να απειλήσει η Ριέκα επειδή κυνήγαγε το σκορ. Σταθήκαμε τυχεροί σε κάποιες φάσεις και φθάσαμε στη νίκη».
Για το αν έχει κάποια προτίμηση από τους πιθανούς αντιπάλους απάντησε: «Από το πρώτο γκρουπ όλες οι ομάδες είναι δυνατές και θέλαμε να τις επισκεφθούμε. Νομίζω ότι θα πετύχουμε την Μπαρτσελόνα». newsit

***  ΑΝΑΛΥΣΗ για ΓΝΩΣΤΕΣ!Πήρε άριστα εκεί που πονούσε ο Ολυμπιακός...
~  Μετά από ένα χρόνο απουσίας ο Ολυμπιακός επέστρεψε στο επίπεδο που ανήκει. Στην ποδοσφαιρική ελίτ, στην βιτρίνα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μαζί με τα κορυφαία κλαμπ.
 Η διοίκηση της ομάδας έμαθε από το περσινό πάθημα, επέλεξε τον Μπέσνικ Χάσι για προπονητή, δεν άκουσε κανέναν, τον στήριξε, του έδωσε την δυνατότητα να φέρει ποδοσφαιριστές της αρεσκείας του και του παρέδωσε έγκαιρα ένα ρόστερ ικανό για να τον βοηθήσει να πετύχει τον στόχο που του είχε αναταθεί.
 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ
Ο Μπέσνικ Χάσι ανέλαβε μία αποστολή, στην οποία είχε τα κατάλληλα όπλα για να την φέρει εις πέρας. Το διακύβευμα ήταν τόσο μεγάλο, που δεν του δινόταν περιθώριο αποτυχίας. Υπήρχε μόνο ένας δρόμος, η πρόκριση στους ομίλους. Ο Χάσι πέτυχε τον στόχο του, επιβίωσε και πλέον πιο ήρεμος, συνεχίζει.
 Αυτό το διάστημα πέτυχε να κερδίσει πολλούς με τον τρόπο δουλειάς του, τις επιλογές που πήρε, το γεγονός πως δεν έκανε το προβλεπόμενο, οι ενδεκάδες του είχαν εκπλήξεις, αλλά οι επιλογές του δεν αποτελούσαν προπονητικές τρέλες, αλλά κινήσεις σε μία ρεαλιστική βάση, που είχαν την προσωπική του ματιά.
 Να είμαστε ειλικρινείς, ο Ολυμπιακός δεν σκότωσε κανένα θηρίο, είχε μεγαλύτερη ποιότητα από την Ριέκα, καλύτερο ρόστερ και έκανε το αναμενόμενο. Όμως, αυτά τα παιχνίδια έχουν τις δικές τους ξεχωριστές δυσκολίες, λόγω της κρισιμότητας τους, την εποχή που διεξάγονται και φυσικά από το γεγονός πως πρόκειται για μία απευθείας νοκ άουτ μονομαχία, που συνεχίζει ένας.
 ΠΗΡΕ ΑΡΙΣΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΟΝΟΥΣΕ
Πριν το παιχνίδι με την Ριέκα ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει τις δικές του αδυναμίες. Ο αντίπαλος του ήταν μία συντηρητική ομάδα, που είχε έναν ποιοτικό παίκτη τον Έμπερ στα άκρα της επίθεσης, έπαιζε ένα σφιχτό πειθαρχημένο 4-3-3, χωρίς φαντασία στην ανάπτυξη και έπρεπε να είναι πολύ κακός αμυντικά ο Ολυμπιακός για να δώσει δικαιώματα.
 Είχε όμως να λύσει τα αμυντικά του θέματα, δικές του παθογένειες, που για να πάρει την πρόκριση κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό. Δεν λειτούργησαν όλα τέλεια, όμως σε σημεία που στα παιχνίδια με την Παρτιζάν και στο φιλικό με τον Ατρόμητο ο Ολυμπιακός είχε σοβαρό πρόβλημα, στην Ριέκα πήρε άριστα.
 Η αμυντική λειτουργία των Καρσελά, Μάριν, ο τρόπος που έπαιξαν μαζί οι Ρομάο, Ζιλέ μπροστά από τα στόπερ και η μεστή εμφάνιση του Οφόε, ήταν τα στοιχεία που έδωσαν το διπλό στον Ολυμπιακό.
 ΑΨΕΓΑΔΙΑΣΤΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΙ ΚΑΡΣΕΛΑ-ΜΑΡΙΝ
Το 0-1 στην Ριέκα ήρθε γιατί σε μεγάλο βαθμό ο Ολυμπιακός σουλούπωσε τα αμυντικά του κενά. Προβλήματα υπήρχαν, αλλά ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλος της ομάδας δεν μπορούσε να φανταστεί τόσο υψηλή συνέπεια, πειθαρχεία και αποτελεσματικότητα στον αμυντικό ρόλο που είχε ανατεθεί στους Καρσελά, Μαρίν.
 Ήταν κομβικό το γεγονός πως έπαιξαν εντυπωσιακή άμυνα στον χώρο του οι δύο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, έβγαλαν βάρος από τους μπακ και δημιουργούσαν πότε ανάσες και πότε αντεπιθέσεις με τα κλεψίματα τους. Άλλωστε από κλέψιμο του Καρσελά στην σέντρα ξεκίνησε το χρυσό γκολ του Μάριν.
 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕ Ο ΟΦΟΕ
Επίσης, η απόφαση του Μπέσνικ Χάσι να ανεβάσει τον Οφόε σε ρόλο επιτελικού χαφ και να βάλει ανάμεσα σε αυτόν και στα στόπερ δύο 6άρια βγήκε τόσο στο αμυντικό όσο και στο δημιουργικό σκέλος.Ο Οφόε είχε μία μεστή εμφάνιση, έκανε όσα χρειαζόταν από αυτόν ο Ολυμπιακός. Πίεσε τα αμυντικά χαφ της Ριέκα, όταν προσπαθούσαν να αναπτυχθούν από τον άξονα, κέρδισε μάχες, κράτησε μπάλα, έτρεξε την μπάλα, δημιούργησε και προσέφερε μία ασίστ πάρε βάλε στον Μάριν. Ήταν άψογος στον ρόλο που είχε στην Λέγκια. Να σημειώσω εδώ, πως ο Μπέσνικ Χάσι απλά έδωσε στον Οφόε τον φυσικό του ρόλο.
 ΡΟΜΑΟ-ΖΙΛΕ ΔΙΑΒΑΖΑΝ ΤΙΣ ΦΑΣΕΙΣ
Μεγάλη δουλειά έκανε και το δίδυμο Ρομαό, Ζιλέ. Στα σημεία που ο Ολυμπιακός δεν ήταν καλός, αυτοί οι δύο ήταν που κέρδισαν σημαντικές μάχες. Όποτε η μπάλα πήγαινε στο πλάι, οι Ρομαό Ζιλέ έμπαιναν στην περιοχή του Ολυμπιακού, προσέφεραν ύψος, ασφάλεια και σωστό διάβασμα στις αποφάσεις των Κροατών.
 Ειδικά ο Ρομάο ήταν με διαφορά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην μεσοαμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού και συχνά, διόρθωνε λάθη και έκρυβε αδυναμίες συμπαικτών του.
 ΞΑΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Ο ΚΟΥΤΡΗΣ
Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε λίγα προβλήματα, στο πρώτο 20λεπτό ήταν περισσότερο συγκρατημένος από  ότι θα έπρεπε και το γεγονός αυτό έφερε λανθασμένες μεταβιβάσεις από μεσοαμυντικούς ποδοσφαιριστές και στο κομμάτι μεταξύ 45-60 ο Κούτρης τα είχε κάνει θάλασσα. Δεν είναι το πρώτο προβληματικό στο αμυντικό κομμάτι παιχνίδι από τον Κούτρη.
 Προσωπικά πιστεύω πως το παιδί δεν είναι τόσο έτοιμο όσο γράφεται, το ανέφερα στο πρώτο μου κείμενο μετά την καλοκαιρινή άδεια. Την ημέρα που γνωρίζοντας το αποτέλεσμα έκατσα να δω την ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Παρτιζάν για να έχω άποψη.
 Ο Ολυμπιακός χρειάζεται αριστερό μπακ. Ο Μπέσνικ Χάσι ήταν σε φόρμα είδε τον Κούτρη να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα με έναν μέτριο ποδοσφαιριστή και τον έκανε αλλαγή στο 61 λεπτό. Το αστείο ήταν πως στο ίδιο λεπτό έβγαλε και ο τεχνικός της Ριέκα τον Γκοργκόν μην μπορώντας να πιστέψει τον τρόπο που διαχειριζόταν ο εξτρέμ του, το πολύ κακό διάστημα του μπακ του Ολυμπιακού.
 ΕΧΕΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ
Όσο πέρναγε η ώρα φαινόταν και πόσο σημαντικό είναι πως φέτος στην ομάδα έχει μπει ποιότητα, ποδοσφαιριστές που γνωρίζουν πιο είναι το ποδοσφαιρικά σωστό.
 Ο Ολυμπιακός ήταν όμορφος στο μάτι ακόμα και όταν δεν απειλούσε, από τον τρόπο που πίεζε και κράταγε μπάλα ο Οφόε, το πώς γινόταν αντιληπτό που θα πάει η μπάλα, από τους Ζιλέ, Ρομαό και κυρίως από τον μαγικό τρόπο που κράταγε την μπάλα ο Καρσελά.
 ΕΔΩΣΕ ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΣΑΝ
Ο Μαροκινός έδωσε απαντήσεις εκεί που πολλοί που δεν τον γνώριζαν και έκριναν έχοντας στο μυαλό τους, άλλους ποδοσφαιριστές με ανεπτυγμένη τρίπλα, αλλά όχι τον Καρσελά. Ο Καρσελά ήταν εντυπωσιακός χωρίς να κάνει κάποια ενέργεια που να προσφέρει μία μεγάλη φάση στον Ολυμπιακό.
 Συνεισέφερε με το κλέψιμο του στο γκολ του Ολυμπιακού, είχε και άλλα κλεψίματα σε σημαντικούς χώρους, που τα συνδύαζε με άμεση πάσα για γρήγορη μετάβαση. Έκανε την αισθητική διαφορά με τον τρόπο που κρατούσε την μπάλα σε δύσκολους χώρους. Είχε την μπάλα δική του και ήταν αδύνατον για τον αντίπαλο του να του την πάρει, πρόσφερε ήρεμο σίγουρο χρόνο στον Ολυμπιακό, ήταν σπουδαίο.
 Ο ΚΑΠΙΝΟ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ
Μερίδιο στην πρόκριση και μάλιστα μεγάλο έχει ο Καπίνο. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού είχε κάνει την μεγάλη απόκρουση στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου στο Καραϊσκάκης και απέτρεψε να γίνει το 0-1 και έκανε σπουδαία απόκρουση στο 54ο λεπτό με την εκτίναξη του στο σουτ του Γκαβράνοβιτς.
 Συνολικά τα τέσσερα προκριματικά παιχνίδια έδειξαν τον δρόμο. Όταν παίρνεις ποδοσφαιριστές με τα προσόντα για να καλύψουν τους ρόλους που χρειάζεσαι, η δουλειά γίνετε σωστά και το αποτέλεσμα βγαίνει στο γήπεδο.
 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Ο Ολυμπιακός χρειαζόταν έναν χαφ με κάθετα τρεξίματα, ικανό και στην πίεση και στην δημιουργία, έφερε τον mvp του περσινού Πολωνικού πρωταθλήματος. Χρειαζόταν στα άκρα, έναν ποδοσφαιριστή να περνά τον αντίπαλο του και να έχει έφεση στην ντρίπλα και στην προσωπική ενέργεια, πήρε τον 3 ποδοσφαιριστή σε επιτυχημένες ντρίπλες στο ισπανικό πρωτάθλημα.
 Χρειαζόταν ένα πειθαρχημένο αμυντικό χαφ, με ποιότητα στην πάσα και στο διάβασμα του παιχνιδιού για να τον κάνει βασικό. Έφερε βασικό χαφ από την Ναντ, ποδοσφαιριστή με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην ομάδα του, που δεν έχει υπάρξει τεχνικός σε Γαλλία και Βέλγιο να μην τον έχει βασικό σε όλη του την καριέρα.
 Όταν κάνεις τέτοιες επιλογές, οι μεταγραφές δεν γίνεται να μην βγουν και το κέρδος θα το έχει η ομάδα σου.Ο Ολυμπιακός θέλει στόπερ, αριστερό μπακ και στράικερ. Πρέπει οι μεταγραφές να γίνουν με την ίδια λογική, αν αυτό συμβεί θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός και στο Τσάμπιονς Λιγκ.
 Ακόμα για το πιο υψηλό επίπεδο ποδοσφαίρου έχει να λύσει θέματα, το καλό είναι πως επέστρεψε εκεί που δικαιωματικά τα τελευταία χρόνια πέτυχε να ανήκει.  Τσάρλυ για το Contra

***  ΕΣΤΕΡΣΟΥΝΤ Σουηδίας- ΠΑΟΚ  2-0 ,(0-0) .-

Τα  γκολ : 71΄ Έντουαρντς, ο Γκόντος οφσάιντ  , 77΄Γκόντος ,
Κίτρινες κάρτες : Μάτος , Πρίγιοβιτς ,Πέτερσον , Ενρίκε ,Χόπκατ ,
 Διαιτητής είναι ο Πολωνός Πάβελ Ρακτζόβσκι, που δεν έχει οριστεί σε κάποια άλλη φετινή αναμέτρηση ενώ βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Ομπούκοβικτς και Λιστκίεβιτς με τέταρτο διαιτητή τον επίσης Πολωνό, Τόμασζ Κβιατκόφσκι.
~ Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει επιλέξει την ενδεκάδα την οποία είχε προτιμήσει και στο πρώτο παιχνίδι της Τούμπας
 Πάγκος: Άντερσον, Μπέργκβιστ, Γκέρο, Μπερτίλσον, Σεμά, Βίντγκρεν, Μενσά
 Η ενδεκάδα της Έστερσουντ (4-4-2): Κεϊτά – Σόμι (Σέμα), Πίτερσον, Παπαγιαννόπουλος, Μουκιμπί (Βίντγκρεν)– Έντουαρντς, Νούρι, Μπατσιρού, Αϊές –Χόπκατ(Μενσά), Γκόντος
 Πάγκος: Πασχαλάκης, Ενρίκε, Μαλεζάς, Λημνιός, Κουλούρης, Κωνσταντινίδης, Κάτσε
 Η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ (4-2-3-1): Ρέι – Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς – Τσίμιροτ( Κουλούρης), Σάκχοφ .- Κάμπος, Μπίσεσβαρ(Ενρίκε), Μακ(Λιμνιός) - Πρίγιοβιτς

~***  ΑΕΚ-ΚΛΑΜΠ  ΜΠΡΙΣ   3-0 , (2-0) .-

 
Τα γκολ : 27΄πεν . Χριστοδουλόπουλος , 39΄ ,91΄ Σιμόες ,
Κίτρινες κάρτες : Μπακάκης ,
Στον πάγκο ο Γιόχανσον.
Η ενδεκάδα της «Ένωσης»: Ανέστης, Τσιγκρίνσκι, Τσόσιτς, Βράνιες, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος, Έλντερ Λόπες, Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Κλωναρίδης.
Αναπληρωματικοί για τους Βέλγους οι: Ουμπέρ, Σίμονς, Γουέσλεϊ, Ρεφαέλοφ, Λιμπόμπ, Μέχελε, Κουλς.             

~ *Αθλέτικ Μπιλμπάο - Παναθηναϊκός  1-0 ,(1-0) .-
Τα γκολ :22΄ Μουνιαίν ,
Κίτρινες κάρτες :Γιόχανσον ,  Λουτσιάνο ,Λέκουε ,
Στον πάγκο του «τριφυλλιού» κάθονται οι: Στιλ, Μολίνς, Ευαγγέλου, Πίσπας, Χατζηγιοβάνης, Άλτμαν, Δώνης.
 Αθλέτικ Μπιλμπάο (Κίκο Θιγάντα): Ερερίν, Λαπόρτε, Σαν Χοσέ, Μπενιάτ(Ρίκο), Μουνιαίν(Ακέτσε), Σουσαέτα(Ινιάκι Γουίλιαμς), Λέουκε, Ετσέιτα, Αντούριθ, Μπαλενθιάγκα, Κόρντομπα.
 Παναθηναϊκός (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Κουτρουμπής, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουρμπέλης, Ζέκα, Λουντ(Άλτμαν), Καμπέσας(Μολίνς), Λουτσιάνο, Τσάβες(Δώνης ).

***  Μπουνιές μεταξύ Μπουρούση και Παππά στο ξενοδοχείο!
Απίστευτο περιστατικό στην Εθνική ομάδα, λίγο πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, με τους Μπουρούση και Παππά να παίζουν… μπουνιές στο ξενοδοχείο και τα «σκάγια» να παίρνουν και τον Λαρεντζάκη!
~ «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα», που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος…

Την ώρα που η Εθνική προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ της απουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, συνέβη ένα απίστευτο περιστατικό στο ξενοδοχείο της ομάδας.
Νίκος Παππάς και Γιάννης Μπουρούσης, λοιπόν, ήταν οι πρωταγωνιστές ενός πολύ θερμού επεισοδίου, που έγινε, μάλιστα, μπροστά σε μέλη της ελληνικής αποστολής, αλλά και ξένων που συμμετέχουν στο τουρνουά «Ακρόπολις»!
Οι δύο παίκτες (που ήταν «κολλητοί» στον Παναθηναϊκό) πιάστηκαν στα χέρια -για προσωπικούς λόγους- με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να μπαίνει στη μέση, προκειμένου να τους χωρίσει και να δέχεται ένα χτύπημα στο πρόσωπο!
Το κλίμα στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα παραμένει, όπως φαίνεται, τεταμένο, λίγες μέρες πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ.


*** Τουρνουά Ακρόπολις
 Ιταλία - Ελλάδα  64-64 ....παράταση : 71-68 .-  
Τ δεκάλεπτα  : 20-16 , (33-31) ,50-45 , 64-65 κ.α
Ιταλία (Μεσίνα): Χάκετ, Ντέλα Βάλε, Αραντόρι, Φίλοϊ, Μπίλιγκα, Μέλι, Πάσκολο, Κουζίν, Τσιντσαρίνι, Αμπάς, Μπάλντι-Ρόσι, Μπερνς, Ντατόμε.
 Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης, Μπουρούσης, Σλούκας, Λαρεντζάκης, Παπαγιάννης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου
 Στον πάγκο και στο πλευρό της ομάδας βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Χθές : ΓΕΩΡΓΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ 72-71 .- ^

***  ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017, 20:19

EUROSPORT
Πανεπιστημιάδα Καταδύσεις - 3μ. ανδρών
09:45
EUROSPORT 2
Πανεπιστημιάδα Τοξοβολία
10:45
EUROSPORT
Πανεπιστημιάδα Καταδύσεις - 3μ. συγχρονισμένες γυναικών
11:45
EUROSPORT 2
Πανεπιστημιάδα Στίβος
11:50
FOX Sports
NRL Eels - Broncos
12:50
EUROSPORT
Πανεπιστημιάδα Κολύμβηση
14:00
EUROSPORT
Ποδηλασία Γύρος της Ισπανίας, 6ο ετάπ
16:00
NOVASPORTS 1
Τουρνουά Ακρόπολις Σερβία - Γεωργία
18:45
ΕΡΤ2
Τουρνουά Ακρόπολις Σερβία - Γεωργία
18:45
ΕΡΤ1
Κλήρωση Champions League Φάση ομίλων
19:00
EUROSPORT
Κλήρωση Champions League Φάση ομίλων
19:00
FOX Sports
MLB Detroit Tigers - New York Yankees
20:00
NOVASPORTS 2
Προκριματικά Europa League ΑΕΚ - Κλαμπ Μπριζ   2-0
21:00
ΕΡΤ3
Diamond League Ζυρίχη
21:00
ΕΡΤ2
Τουρνουά Ακρόπολις Ιταλία - Ελλάδα  64-64 ....παράταση : 71-68 .-  
Τ δεκάλεπτα  : 20-16 , (33-31) ,50-45 , 64-65 κ.α
21:00
Ιταλία (Μεσίνα): Χάκετ, Ντέλα Βάλε, Αραντόρι, Φίλοϊ, Μπίλιγκα, Μέλι, Πάσκολο, Κουζίν, Τσιντσαρίνι, Αμπάς, Μπάλντι-Ρόσι, Μπερνς, Ντατόμε.
 Ελλάδα (Μίσσας): Καλάθης, Μπουρούσης, Σλούκας, Λαρεντζάκης, Παπαγιάννης, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αγραβάνης, Παπαπέτρου, Αντετοκούνμπο, Μήτογλου
 Στον πάγκο και στο πλευρό της ομάδας βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
NOVASPORTS 1
Τουρνουά Ακρόπολις Ιταλία - Ελλάδα
21:00
COSMOTE Sport 1
Κλήρωση Champions League Φάση ομίλων
19:00
COSMOTE Sport 8
Χάντμπολ Στουτγάρδη - Μέλσουνγκεν
20:00
COSMOTE Sport 3
Προκριματικά Europa League Έστερσουντ - ΠΑΟΚ  2-0 .- Στο πρώτα αγώνα κέρδισε ο ΠΑΟΚ  3-1 .-
20:00
COSMOTE Sport 2
Προκριματικά Europa League Αθλέτικ Μπιλμπάο - Παναθηναϊκός 1-0
21:45
COSMOTE Sport 6
Τένις ATP 250 Ουίνστον-Σάλεμ, προημιτελικά

Χθές:  Γεωργία -Ελλάδα  72-71 .-

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 01  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008  ..
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  για όλους μας  !  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/07/arfara-news-01-2017_48.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 02 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της  ενημέρωσης ... από το 2008 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-02-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Πέμπτη 03 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2008   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-03-2017.html  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 04 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/news-04-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 05- Αυγούστου - 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  ...  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/news-05-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ  ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ .... Σάββατο 05 Αυγούστου 2017 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/blog-post.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 06  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ,,, από το .. 20008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/08/news-06-2017.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 07 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008    :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-07-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 08  Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  ...από το  2008: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-08-2017.html  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  -2- Τρίτη  08  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης     ....από  το  2008:  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-08-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 09  Αυγούστου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..από το  2008  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/news-09-2017.html .-
~*Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .....από το 2008  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-10-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 11 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το    2008  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-11-2017.html .-
~* ΤΑ  500 ονόματα και οι Εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ  :Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/500-11-2017-500.html .- 
~** H Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 12  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το  2008 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/08/news-12-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Κυριακή 13  Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/08/news-13-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ..... από το  2008 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-14-2017.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 05  έως και 13 Αυγούστου 2017  :Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017 ..Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/05-13-2017-14-2017.html .-  
~ * Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη 15 Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008 : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/news-15-2017.html .-
~ *  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-16-2017.html .- 
~*  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το 2008  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-17-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας   Arfara News  2  Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωση  ...από το 2008 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-2-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-18-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 19  Αυγούστου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το  2006 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/08/news-19-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 20 Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...από το 2008  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-20-2017.html .-  
~ *   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS ΄Δευτέρα 21  Αυγούστου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ...από το 2008 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2017/08/arfara-news-21-2017.html .-
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ Σαββατοκύριακο 13 Αυγούστου -20 Αυγούστου 2017 : Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017  ~Μια   αθλητικά ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/08/13-20-2017-21-2017.html .- 
~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Τρίτη 22 Αυγούστου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το 2008   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-22-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 23  Αυγούστου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το 2008  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-23-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017 :
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/08/arfara-news-24-2017.html .-
~*

~**   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5785   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3686   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3687  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13.148   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-

***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                       
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=
            https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  
  
    

~* Φωτογραφίες από τον κήπο του σπιτιού μας ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ  24-08-2017....:ΒΙΝΤΕΟ για μια θύμισει :
Γάμος Βασίλη Σ. Σκούλικα -Αγγελικής Σ. Μπαρτζιώκα 2010:!
https://youtu.be/zgToD9s2SZE
Διασκέδαση γάμου ΒΑΣΙΛΗ και Αγγελικής το 2010:
https://youtu.be/i-XyEYPz9Vo .-
~
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου