Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ARFARA NEWS Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 15 Μαϊου 2015

ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Σάββατο  15  Μαϊου  2015  :
~

~

*
~Ιερομαρτύρων Αύδα και Αυδιησού των επισκόπων και των συν αυτοίς. Αλεξάνδρου πατριάρχου Ιεροσολύμων και μάρτυρος. Μαρτύρων Βαχθισόη, Ισαακίου και Συμεώνος, Παπυλίνου και Πέτρου του εν Βλαχερναίς. Οσίων Θεοδώρου του ηγιασμένου (†368), Νικολάου Α` πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (1), Γεωργίου αρχιεπισκόπου Μυτιλήνης του ομολογητού και Νεαδίου επισκόπου.-
*
1) Ο άγιος Νικόλαος, καταγόταν από εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια της Κάτω Ιταλίας. Σε νεαρή σχετικά ηλικία έλαβε το αξίωμα του συγκλητικού και χρημάτισε μυστικοσύμβουλος του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ` του Σοφού. Όμως ο Νικόλαος δεν συμπαθούσε τις ίντριγκες και τις δολοπλοκίες, αλλά και την κοσμικότητα της αυτοκρατορικής αυλής. Για το λόγο αυτό έγινε μοναχός και αργότερα για τις πολλές αρετές και τη μόρφωσή του, εξελέγη Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και χειροτονήθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας του έτους 895, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Πατριάρχη Αντώνιο το Β`. Πρώτο μέλημά του με την εγκατάσταση του στον Πατριαρχικό θρόνο, ήταν η ακριβής τήρηση των δογμάτων της Εκκλησίας, γεγονός το οποίο τον έφερε σε αντίθεση με τον αυτοκράτορα Λέοντα και του στοίχισε προσωρινά τον Πατριαρχικό Θρόνο. Ο λόγος ήταν ότι ο αυτοκράτορας παρά την απαγόρευση της Εκκλησίας, τέλεσε τέταρτο γάμο. Μόλις ο Νικόλαος πληροφορήθηκε το γεγονός, καθήρεσε τον Ιερέα Θωμά πού τέλεσε το μυστήριο και αφόρισε τον αυτοκράτορα. Ο Λέων για να τον εκδικηθεί, κατόρθωσε να τον εκθρονίσει και όρισε ως διάδοχό του τον Ευθύμιο τον Α` ο οποίος για «λόγους οικονομίας», αναγνώρισε τον γάμο του Λέοντα. Δημιουργήθηκε μείζον εκκλησιαστικό ζήτημα στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Γι` αυτό το 911 ο αδελφός του Λέοντα, Αλέξανδρος, εκθρόνισε τον Ευθύμιο και επανέφερε στο θρόνο το Νικόλαο, επί της πατριαρχίας του οποίου εγένετο και η πρώτη διάταξη του Μηνολογίου των αγίων της Ανατολικής Εκκλησίας και απαγορεύθηκε ρητά ο τέταρτος γάμος. Εκοιμήθηκε ειρηνικά στις 16 Μαΐου 925, επονομασθείς Μυστικός.
16/05 Απολυτίκιο Αγ. Θεοδώρου του Ηγιασμένου - 16 ΜΑΙΟΥ: https://youtu.be/D7VEisaaHwY?list=PL175C10CE6A189986 .-



~ Στο  Άνω Αρφαρά Σάββατο 16 Μαϊου  2015 Θεία Λυτουργεία και μνημόσυνο για τους προγόνους  μας στο  εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και στο Οστεοφυλάκιο των προγόνων  μας  !!: VIDEO :
~* ΑΝΩ  ΑΡΦΑΡΑ Άγιος Νικόλαος μνημόσυνο στο οστεοφυλάκιο των  προγόνων  μας  16/05/2015 : http://youtu.be/60_fh6_qLaA  ,  
~* Αγία  Παρασκευή στο Άνω  Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/O9o4EnTn3A8
~* Άγιος  Νικόλαος  στο Άνω  Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/O6HYzukV2nk ,  
~* Άνω  Αρφαρά  διαδρομή από Άγιο Αθανάσιο για Άνω  Αρφαρά 16/05/2015 : http://youtu.be/uHu36-xH_WQ ,  
~* Ι Ν Αγίου Νικολάου στο Άνω Αρφαρά  εντός  16/05/2015 : http://youtu.be/eCK9mC89iKA ,  
~* Άγιος Αθανάσιος στο Άνω Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/TQxS6OYWrc0      
~* Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου στο Άνω Αρφαρά  16/05/2015 : http://youtu.be/swNgHEdqPbw 
~*   Άνω  Αρφαρά οικία Κ Ν  Μπούρα Νταραχαναιϊκο 16-05-2015 :  http://youtu.be/ndrO_P_Nc9Y,

~* Ι Ν  Αγίου Νικολάου στο Άνω Αρφαρά εντός   16/05/2015: http://youtu.be/P4Vrwfmu_YU ,
~*Στο  Άνω Αρφαρά  διαδρομή από οικία Γ.Κ. Μπούρα (Νταραχαναίϊκο) προς Α.  Παρασκευή  16-05-2015 : http://youtu.be/cjyI2aw5uv0 ,
~*  Άγιος Νικόλαος Πάνω Αρφαρά  οστεοφυλάκιο  προγόνων  μας 16 05 2015  : http://youtu.be/-749YbOUkk8 ,
~* Ι Ν Αγίου Νικολάου Άνω Αρφαρά Θεία Λειτουργία 16 05 2015: Ι5http://youtu.be/mQ1IiHYzuMY ,
~*Άνω Αρφαρά 16 05 2015 : http://youtu.be/_ZwyPAlc2Gg ,
~* Θεια λειτουργία στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στο Άνω Αρφαρά  16 05 2015 : http://youtu.be/fcz6spGKd5Y ,
~* Άγιος Νικόλαος Α Αρφαρών Θ Λ   16 05 2015 : http://youtu.be/btoIUHhc3cM ,
~*

***  Τραγικό θάνατο βρήκε εργάτης στο Κοπανάκι         
       Το πρωί του Σαββάτου ένας εργάτης έχασε τη ζωή του, όταν σε έργα αποχέτευσης  στο Κοπανάκι υποχώρησαν χώματα κάτω από άγνωστες συνθήκες, με αποτέλεσμα  να καταπλάκωσαν τον άτυχο εργάτη που εκείνη τη στιγμή βρισκόταν μέσα στο σκαμμένο δίκτυο.
 ~
*** Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τα αδέσποτα στην Καλαμάτα 

 Έχει ξεφύγει πλέον κάθε ελέγχου η κατάσταση με τα αδέσποτα στην Καλαμάτα. Αναγνώστης μάς μετέφερε ότι την Κυριακή το πρωί δέχθηκε επίθεση από αδέσποτο σκύλο ενώ βρισκόταν στην οδό Αριστομένους με το μηχανάκι του, στο ύψος του σιντριβανιού στα Ψαράκια. Μάλιστα, κατέληξε στο νοσοκομείο, καθώς ο σκύλος τον δάγκωσε, με αποτέλεσμα να του δημιουργήσει πληγές... Προχθές το βράδυ, καθώς περπατούσα στο πεζοδρόμιο της Αριστομένους απέναντι από την κεντρική πλατεία, ένα Pit Bull πέρασε ελεύθερο από δίπλα μου. Δεν ξέρω αν μπορεί να δοθεί λύση με το κέντρο που δημιουργείται από το Δήμο... Νομίζω ότι τη λύση πρέπει να δώσουν οι πολίτες με το να γίνουν αρκετά υπεύθυνοι και να γνωρίζουν εξαρχής αν επιθυμούν να αποκτήσουν κατοικίδιο... Κ. Γαζ. - 
~
***  Κλήθηκε να δικαστεί για αδικήματα για τα οποία είχε αθωωθεί σε άλλο δικαστήριο  \

Απαράδεκτη χαρακτήρισε χθες το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας την ποινική δίωξη που ασκήθηκε για το κακούργημα του εμπρησμού, από το οποίο μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, λόγω εκκρεμοδικίας και χώρισε την υπόθεση ως προς το πλημμέλημα των άσκοπων πυροβολισμών, παραπέμποντας τον κατηγορούμενο στο αρμόδιο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας. Πρόκειται για υπόθεση που χρονολογείται από το 2010, για την οποία κάτοικος Γαργαλιάνων είχε κατηγορηθεί για παράνομη κατοχή κυνηγετικού όπλου, παράνομη οπλοφορία, εμπρησμό με πρόθεση από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας που προκλήθηκε με φωτιά. Για όλα τα αδικήματα αυτά, ο κατηγορούμενος αθωώθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας το 2011, ενώ υποχρεώθηκε να παρουσιαστεί χθες στο Μεικτό Ορκωτό, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γαργαλιάνων, που είναι μεταγενέστερη. Οι συνήγοροι του κατηγορουμένου υπέβαλαν ένσταση εκκρεμοδικίας, την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο, μετά και τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Δημ. Σταύρου.Χ.Χ. - 
~
*** Κατεδαφίζεται το παλιό βουλκανιζατέρ στο Μέγαρο Χορού 

Πολύ σύντομα θα γίνει η κατεδάφιση του παλιού βουλκανιζατέρ δίπλα στο Μέγαρο Χορού, ώστε να διαμορφωθεί μια μεγάλη πλατεία γύρω από το κτήριο, μετά την έκδοση την Πέμπτη, από τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Καλαμάτας, της απαιτούμενης άδειας. Την είδηση ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης, στο Δ.Σ. Καλαμάτας ο δήμαρχος Π. Νίκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι έτσι ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση και του έργου της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του Μεγάρου Χορού, με 846.000 ευρώ, που επανεντάχθηκε στο ΕΣΠΑ. Το κτήριο αγοράστηκε πέρσι από το Δήμο με 200.000 ευρώ περίπου. Χ.Χ. 
~
***  Επίσκεψη στο Δημαρχείο Καλαμάτας για την ταινία «Ουσάκ»  

Με το δήμαρχο Καλαμάτας, Π. Νίκα, συναντήθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Καλαμάτα, ο εικαστικός, ζωγράφος, πρώην πρύτανης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, σκηνοθέτης και νυν αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου, Κυριάκος Κατζουράκης, η συγγραφέας, σκηνοθέτις και ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης Κάτια Γέρου, η οποία διδάσκει επί 25 χρόνια στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, και οι παραγωγοί ταινιών Ελένη Αφεντάκη και Βάσω Πατρούμπα. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί ο δήμαρχος σχετικά με την παραγωγή της ταινίας μεγάλου μήκους «Ουσάκ», σε σενάριο Κυρ. Κατζουράκη και Κάτιας Γέρου και σκηνοθεσία Κυρ. Κατζουράκη, τα γυρίσματα της οποίας θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα, τον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. - 
~
***   Η Εμβληματική Κορώνη στο ιταλικό National Geographic         
      
Με αφιέρωμα στην Κορώνη κυκλοφόρησε το τεύχος Μαΐου του ιταλικού National Geographic. Κι αυτό, γιατί το Μανιατάκειον Ίδρυμα, σε συνεργασία με το Γραφείο ΕΟΤ Ιταλίας, έκανε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές ενέργειες, προκειμένου να φιλοξενηθεί κλιμάκιο του National Geographic στην Κορώνη την περίοδο 14-21 Ιουνίου, με σκοπό να ετοιμαστεί αφιέρωμα στην ανακηρυγμένη Εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή Διατροφή (απόφαση UNESCO, 16/11/2010)
Ο δημοσιογράφος Antonio Politano και η γεωγράφος Elena Ceccarelli, εξωτερικοί συνεργάτες του National Geographic, ταξίδεψαν στην Κορώνη, ενώ το αφιέρωμα ενσωματώθηκε σε ένα ευρύ ρεπορτάζ που αφορά στις τέσσερις Εμβληματικές Κοινότητες των χωρών που υποστήριξαν την πρόταση υποψηφιότητας της Μεσογειακής Διατροφής στους παγκόσμιους θησαυρούς της UNESCO.
Σκοπός του ρεπορτάζ ήταν η ανάδειξη των περιοχών και των πολιτισμών αυτής της ιδιότυπης κοινής κουλτούρας που μοιράζονται οι λαοί που ζουν γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου.
Ο δημοσιογράφος και η γεωγράφος ακολούθησαν το πρόγραμμα που είχαν προετοιμάσει το Μανιατάκειον Ίδρυμα και η αντιδήμαρχος Πύλου-Νέστορος Πελαγία Λευτάκη, ώστε να «ψηλαφίσουν» το διατροφικό πολιτισμό της πρέσβειρας της Μεσογειακής Διατροφής. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλάμβανε ψάρεμα αστακών, γνωριμία με τα μεσσηνιακά βότανα, επίσκεψη στο παραδοσιακό ελαιοτριβείο-μουσείο στο Χαρακοπιό και στον υπεραιωνόβιο ελαιώνα του Αγίου Μάρκου, γνωριμία με τα προϊόντα που παράγονται στις εγκαταστάσεις της εργοστασιακής μονάδας Κ. Παπαδημητρίου στη Θουρία, γευσιγνωσία μοναστηριακής διατροφής στο Μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Κορώνη, παρακολούθηση του δρώμενου «σίτος» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γλυφάδας στη Γλυφάδα, γευσιγνωσία παραδοσιακών φαγητών στο Κτήμα Μανιατάκη κ.ά.
Επίσης, στο αφιέρωμα γίνεται ειδική μνεία στο Μανιατάκειον Ίδρυμα, που είναι αφοσιωμένο στην ανάδειξη της Κορώνης και της ευρύτερης περιοχής, καθώς και στον πρόεδρο Δημήτρη Μανιατάκη, ο οποίος τονίζει την κοινή κληρονομιά που μοιράζονται οι Εμβληματικές Κοινότητες και καταλήγει με μια αναφορά στον Πλούταρχο, λέγοντας: «Δεν καθόμαστε στο τραπέζι απλά για να φάμε, αλλά για να φάμε όλοι μαζί».
~
***

Γαργαλιάνοι - Ρωμανού: Σε ισχύ ή άκυρη η αναγκαστική απαλλοτρίωση για το δρόμο;

Τελευταία Ενημέρωση: 16/05/2015 13:56
«Είναι σήμερα ακόμα σε ισχύ ή είναι άκυρη η αναγκαστική απαλλοτρίωση για το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού;» είναι το βασικότερο και ουσιαστικότερο ερώτημα που καλείται να απαντηθεί στην εκδήλωση ενημέρωσης των ιδιοκτητών απαλλοτριωθέντων ακινήτων, για τους οποίους δεν έχει κατατεθεί στο Ταμείο  Παρακαταθηκών και Δανείων ούτε λεπτό του ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4.00 το απόγευμα στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση των πληρεξούσιων δικηγόρων των πληττόμενων ιδιοκτητών, Βάσως Μαρίνη και Τρύφωνα Λαμπούση.
Η εκδήλωση, αρχικά, είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί αύριο, αλλά έγινε αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής ύστερα από αίτημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων αδυνατούσαν οι αρμόδιοι της Περιφερειακής Αρχής να παρασταθούν.
Στην πρώτη τους ανακοίνωση - πρόσκληση, οι δύο δικηγόροι σημείωναν πως για την απαλλοτρίωση του δρόμου Γαργαλιάνων –Ρωμανού δεν έχει καταβληθεί κανένα χρηματικό ποσόν αποζημιώσεως για 130 περίπου ιδιοκτησίες, παρότι αυτές έχουν καταληφθεί ήδη από το νέο δρόμο.
Η άνω αδικία έχει αναστατώσει τους πληττόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επιθυμούν την άμεση αποζημίωσή τους. Για το λόγο αυτό οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους, Β. Μαρίνη και Τ. Λαμπούσης, διοργανώνουν εκδήλωση, στην οποία έχουν κληθεί ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου και όλοι οι αιρετοί Μεσσηνίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να ενημερώσουν σχετικά με τους λόγους για τους οποίους προέκυψε το πρόβλημα και τον τρόπο επίλυσής του.
Στην εκδήλωση έχει κληθεί και ο δήμαρχος Τριφυλίας.
Για το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων ακινήτων για το δρόμο Γαργαλιάνοι  – Ρωμανού έχουμε, κατ’ επανάληψη, δημοσιεύσει ρεπορτάζ στο «Θ». Από την πλευρά του δικαιούχων, που όμως δεν τους έχει καταβληθεί ούτε ένα λεπτό του ευρώ, γίνεται λόγος για «επιλεκτικές αποζημιώσεις», κι όπως έχουν εξελιχθεί στο χρόνο οι διαδικασίες, πολλοί αμφιβάλλουν εάν και πότε θα ολοκληρωθεί το έργο και αν θα πάρουν αποζημιώσεις οι δικαιούχοι.
Ένα έργο – σύγχρονο Γιοφύρι της Άρτας (στην Τριφυλία όμως) που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί, αλλά ακόμη παραμένει ημιτελές.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν διαμαρτυρηθεί έντονα τόσο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου όσο και στο Δήμο Τριφυλίας! Θυμίζουμε πως οι δικαιούχοι, με επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, αναφέρονταν στο πρόβλημα και ζητούσαν να πάρει θέση το Σώμα.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ ήταν παρόντες και ιδιοκτήτες ακινήτων, δε διαβάστηκε η επιστολή τους ούτε από το προεδρείο τέθηκε θέμα σχετικό. Ο δε δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος είχε γίνει δέκτης διαμαρτυριών, παραπόνων και καταγγελιών σε βάρος της Περιφερειακής Αρχής Πελοποννήσου για διαδικασίες επιλεκτικών αποζημιώσεων, αναφέρθηκε ακροθιγώς στο θέμα, ενημερώνοντας σχετικά το Σώμα.
Το πολύ σοβαρό θέμα του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού έθεσε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στις 24 Οκτωβρίου ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος.
Αφού τόνισε ότι ο δρόμος Γαργαλιάνοι – Ρωμανού είναι ένα έργο που έχει ξεκινήσει από το 2006, σημείωσε πως έχει κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ένα ποσό περί τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις μέρους των ιδιοκτητών και όχι όλων, ενώ οι αποζημιώσεις που έπρεπε και πρέπει άμεσα να δοθούν στους υπόλοιπους ιδιοκτήτες είναι της τάξεως των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας πως, εάν δε δοθούν, το έργο τινάζεται στον αέρα.
Ο ίδιος πρότεινε την έκδοση σχετικού ψηφίσματος και την αποστολή του στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, τους βουλευτές Μεσσηνίας και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να πιέσουν, να ασχοληθούν με το θέμα και να βρουν τρόπο να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μην καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί το έργο, που για την περιοχή έχει τεράστια σημασία, και για την ασφάλεια μεταφορών και για τη διακίνηση προϊόντων και για την τουριστική ανάπτυξη! Από την πλευρά του, σε εκείνη τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε πως «η Δημοτική Αρχή έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα αυτό. Οι πιστώσεις υπάρχουν! Οι πιστώσεις προβλέπονται απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και πρόκειται να κατατεθούν απ’ τη στιγμή που θα δημοπρατηθεί και το δεύτερο κομμάτι του δρόμου, αυτή η εκκρεμότητα που υπάρχει». Επίσης, ανέφερε πως είναι σε στενή σχέση με την Περιφέρεια και γίνονται όλες οι πιέσεις, από το Δήμο, προς την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, και δε δέχτηκε την έκδοση ψηφίσματος.
Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν γίνει επαφές και συζητήσεις ιδιοκτητών με τους πληρεξούσιους δικηγόρους τους και πολιτικούς παράγοντες της Περιφερειακής Αρχής, αλλά λύση ουσιαστική και πρακτική, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη πηγή εκροής των αποζημιώσεων, δεν έχει βρεθεί!
Στο μεσοδιάστημα, από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ολοκλήρωση του δρόμου Γαργαλιάνοι - Ρωμανού, αλλά πολλοί στους Γαργαλιάνους αμφιβάλλουν εάν και πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες, εάν και πότε θα ολοκληρωθούν και εάν ποτέ, τελικά, ολοκληρωθούν, λόγω ακριβώς της σοβαρής εκκρεμότητας με τις απαλλοτριώσεις. Σε συνάρτηση, δε, και με το ερώτημα που απασχολεί βασανιστικά πολίτες της περιοχής και πρωτίστως δικαιούχους αποζημιώσεων, εάν είναι ακόμα σε ισχύ ή είναι άκυρη, πια, η αναγκαστική απαλλοτρίωση.
Τονίζεται πως, όπως μας ενημέρωσαν δικαιούχοι που έχουν έρθει σε επαφή με έγκριτους νομικούς, με το Ν.4024/2011 που τροποποιεί το Ν.2882/2001: H παράγραφος 3 του άρθρου 11 του ν. 2882/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «Η αναγκαστική απαλλοτρίωση αίρεται αυτοδικαίως εάν δε συντελεστεί μέσα σε ενάμισι έτος από τη δημοσίευση της απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης και, σε περίπτωση απευθείας οριστικού καθορισμού αυτής, από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης. Η αρμόδια για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης αρχή υποχρεούται να εκδώσει μέσα σε τέσσερις μήνες από τη λήξη της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου βεβαιωτική πράξη για την επελθούσα αυτοδίκαιη άρση. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Εφόσον οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες επιθυμούν τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης που ανακλήθηκε αυτοδίκαια λόγω παρέλευσης της ως άνω δεκαοχτάμηνης προθεσμίας, μπορούν να υποβάλουν αίτηση και υπεύθυνη δήλωση προς την αρχή που εξέδωσε την απαλλοτριωτική απόφαση, μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την παρέλευση της προθεσμίας, περί διατήρησης της απαλλοτρίωσης και καταβολής της δικαστικά καθορισμένης προσωρινής ή οριστικής αποζημίωσης.
Αν το αίτημα γίνει δεκτό από την αρχή που κήρυξε την απαλλοτρίωση και υποχρεούται στην καταβολή της αποζημίωσης, δεν επιτρέπεται ο ανακαθορισμός της αποζημίωσης, ή η αναζήτηση τόκων υπερημερίας.
Οι διατάξεις του τρίτου και τέταρτου εδαφίου της παραγράφου 1 εφαρμόζονται και σε απαλλοτριώσεις που έχουν κηρυχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και έχει επέλθει αυτοδίκαιη ανάκληση, λόγω παρέλευσης της δεκαοχτάμηνης προθεσμίας. Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να υποβάλουν αίτηση για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης μέχρι τις 31-12-2012».
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 11 του ν. 2882/2001 αντικαθίσταται ως εξής: «Πριν παρέλθει χρονικό διάστημα (6) έξι μηνών από την ανάκληση ή την άρση της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης δεν επιτρέπεται, χωρίς συναίνεση του ιδιοκτήτη, η κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης του ίδιου ακινήτου για τον ίδιο σκοπό».
Στο τέλος της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν. 2882/2001 προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Αν η συζήτηση για το πρώτο καθορισμό τιμής μονάδος αποζημίωσης ακινήτου απορριφθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο ως απαράδεκτη επειδή ο ιδιοκτήτης είναι άγνωστος ή δεν κλητεύθηκε νόμιμα, η απαλλοτρίωση  συντελείται με την καταβολή ή παρακατάθεση της αποζημίωσης που έχει καθορισθεί δικαστικά για άλλα ομοειδή ακίνητα που περιλαμβάνονται στην ίδια απαλλοτριωτική πράξη, εφόσον ο θιγόμενος ιδιοκτήτης υποβάλλει σχετικό αίτημα στην Αρχή που είναι αρμόδια για την κήρυξη της απαλλοτρίωσης εντός δέκα (10) ετών από την έκδοση της απόφασης καθορισμού και έχει αναγνωρισθεί ως δικαιούχος της αποζημίωσης».
Το βασικότερο και ουσιαστικότερο όλων, λοιπόν, ερώτημα, είναι: Είναι σε ισχύ μέχρι σήμερα ή είναι άκυρη η αναγκαστική απαλλοτρίωση; Αν είναι σε ισχύ, γιατί δεν έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα τα χρηματικά ποσά που δικαιούνται; Υπάρχουν τα χρήματα; Πού ακριβώς; Πώς και πότε θα τους καταβληθούν και νόμιμα;
Εάν δεν είναι σε ισχύ η αναγκαστική απαλλοτρίωση και, άρα, είναι άκυρη, γιατί κανείς δεν το έχει πει επίσημα και δεν έχει ξεκινήσει ήδη η κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης; Υπάρχουν χρήματα για την κήρυξη νέας απαλλοτρίωσης; Πού ακριβώς; Πότε θα ξεκινήσει η προκήρυξη νέας απαλλοτρίωσης; Και με ποιες νόμιμες διαδικασίες θα τους καταβληθούν οι αποζημιώσεις και πότε; Τέλος, ποιες εγγυήσεις και δεσμεύσεις, με στοιχεία και εγγράφως, μπορούν να δοθούν στους πληττόμενους ιδιοκτήτες - δικαιούχους αποζημιώσεων, από την Περιφερειακή Αρχή, αλλά και το Δήμο Τριφυλίας και την Πολιτεία, ότι και το έργο θα ολοκληρωθεί και αποζημιώσεις που δικαιούνται για τις περιουσίες τους θα λάβουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;   Του Ηλία Γιαννόπουλου
~
***   Βολές από τις μειοψηφίες για την εκπαραθύρωση της Μαρίας Οικονομάκου από το Δημαρχείο          
     
«Μουγκαμάρα» από την πλειοψηφία όταν της ζητήθηκε να εκφράσει τις απόψεις της
 -  Με δυσμενή σχόλια για την απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας να μετακινηθεί από το γραφείο της στο Δημαρχείο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Οικονομάκου, συνδύασαν οι περισσότεροι από τους συνδυασμούς της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου την «απόκτηση» γραφείου για να καλύπτονται οι ανάγκες της.
Η αρχή έγινε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μ. Μάκαρη, ο οποίος σημείωσε πως «είναι σημαντικό γεγονός ότι η μειοψηφία απέκτησε γραφείο μετά 7 μήνες, αλλά μετά την απομάκρυνση της προέδρου από το γραφείο της» και πρόσθεσε ότι υπάρχει χώρος και για τη μειοψηφία και για την πρόεδρο, καλώντας το δήμαρχο να ξαναεξετάσει το θέμα και να λάβει σωστή απόφαση.
Προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, προκάλεσε τους συμβούλους της πλειοψηφίας να λάβουν θέση, αν συμφωνούν ή αν διαφωνούν με όσα έγιναν, χωρίς, όπως ήταν αναμενόμενο, να του δοθεί απάντηση.
Από την πλευρά του, ο Μ. Αντωνόπουλος «στάθηκε» στη δυσλειτουργία που υπάρχει μετά τη μετακίνηση της κας Οικονομάκου, καθώς, όπως είπε, ο πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο δεύτερος σημαντικότερος θεσμός και με τα όσα έγιναν, παρακωλύεται η λειτουργία όλου του Δημοτικού Συμβουλίου. «Είναι ταλαιπωρία να πηγαίνουμε σε άλλο χώρο για να δούμε την πρόεδρο. Δε ζητήσαμε εμείς την “εκπαραθύρωση” της προέδρου, δε μας καλύπτει ο χώρος, δεν ξέρω αν ήταν άλλοθι ό,τι έγινε για τον κ. Νίκα», είπε χαρακτηριστικά.
Την απορία του γιατί ο χώρος που παραχωρήθηκε για το γραφείο της μειοψηφίας ήταν αυτό της προέδρου, εξέφρασε εκ μέρους της «Αλλαγής» ο Ι. Χριστόπουλος, ο οποίος πρότεινε την επιστροφή της κας Οικονομάκου στο Δημαρχείο.
«Εννέα μήνες μετά έχουμε χώρο δια της τεθλασμένης», επισήμανε ο Στ. Σταματόπουλος, για να προσθέσει: «Αυτό δεν έγινε επειδή το ζητούσαμε επίμονα, αλλά επειδή βιώσαμε την εκπαραθύρωση της προέδρου του Δ.Σ.». Πρόσθεσε πως το γραφείο θα πρέπει να στελεχωθεί με υπάλληλο, ικανό να μπορεί να εξυπηρετήσει τη μειοψηφία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην πέσει σε δυσμένεια ο υπάλληλος, λόγω του ότι θα είναι στο γραφείο της μειοψηφίας. «Ο κ. Νίκας πρέπει να δώσει ευθεία απάντηση», είπε καταλήγοντας.
Ωστόσο, ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν ήταν παρών το συγκεκριμένο διάστημα για να δώσει απαντήσεις. Προσήλθε με καθυστέρηση και υποστήριξε πως για τα προβλήματα με τη μη διάθεση χώρου στη μειοψηφία… ευθύνεται η καθυστέρηση στη χρηματοδότηση για το νέο Δημαρχείο. «Δεν ξέρω τι υποψιάζεστε», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού σε σημείο να αναγκαστούν υπάλληλοι του γραφείου του να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες.
Ανέφερε πως η θέση θα καλυφθεί μέσα από προσωπικό που θα προσληφθεί στο πλαίσιο της κοινωφελούς εργασίας και πως μπορεί να είναι με επιλογή της μειοψηφίας, αλλά υπήρξε αντίδραση, καθώς ζητήθηκε να είναι μόνιμος υπάλληλος.  
 ~
***  Όλοι οι δρόμοι απόψε οδηγούν στο Πάρκου του ΟΣΕ          
     
Ξεκινά η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας
Χρώματα και αρώματα, πέρα από τα συνηθισμένα, θα γεμίσει το Πάρκο του ΟΣΕ, αφού ξεκινά σήμερα η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Καλαμάτας. Είναι η 4η που διοργανώνεται και φέτος θα είναι αφιερωμένη στα αρωματικά φυτά.
Σχετικά ο δήμαρχος Καλαμάτας κάλεσε όλο τον κόσμο σήμερα στο Πάρκο, το οποίο, όπως είπε, έχει καλλωπιστεί για να υποδεχθεί τη φετινή έκθεση.
Πλην της έκθεσης, θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις για τα παιδιά, ενώ οι μεγάλοι, εκτός από τα φυτά, μπορούν να ενημερωθούν για θέματα που έχουν σχέση με το περιβάλλον.
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 8.00 το βράδυ στο ύψος του αναψυκτηρίου, ενώ η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.00 και από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 11.00 το βράδυ,  θα ολοκληρωθεί δε στις 24 Μαΐου.
** Ακολουθεί το πρόγραμμα της έκθεσης
~*  Σάββατο 16 Μαΐου 2015
20.00: Εγκαίνια της 4ης Ανθοκομικής Έκθεσης από το Δήμαρχο Καλαμάτας (χώρος 2)
Συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονικής Καλαμάτας (χώρος 2)
 21.00: Εγκαίνια Έκθεσης κεραμικής με τίτλο « Άνθη Φωτιάς//4-καλλιτεχνική κεραμική» του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας (χώρος 2)
Απογευματινές ώρες: Έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με τίτλο «24ωρο», από διάφορα σημεία της πόλης, κατά το 24ωρο μιας ημέρας (χώρος 6)
~* Κυριακή 17 Μαΐου 2015
20.00: «Ήχοι Μεσογείου» καλλιτεχνική μουσική σκηνή από την Κ.Ε. «Φάρις»(χώρος 4) κιθάρα: Αντώνης Κουφουδάκης και Αλέξανδρος Αρτεμίσιος / τραγούδι: Μαρία Κρασοπούλου
 Απογευματινές ώρες: Έκθεση φωτογραφίας από τη Φωτογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με τίτλο «24ωρο», από διάφορα σημεία της πόλης, κατά το 24ωρο μιας ημέρας (χώρος 6)
~*  Δευτέρα 18 Μαΐου 2015
09.00-12.00: Εργαστήρια κομποστοποίησης και δημιουργία σποροφύτων από παραδοσιακές ποικιλίες (για τα σχολεία της πόλης μας) από το Re:Think (χώρος 1)
 09.00-13.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές… χορεύουμε!» (χώρος 9)
 17.30: Τουρνουά σκακιού από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (χώρος 7)
 19.00-21.00: Έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Μεσσηνίας από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας (χώρος 6)
~*  Τρίτη 19 Μαΐου 2015
09.00-12.00: Εργαστήρια κομποστοποίησης και δημιουργία σποροφύτων από παραδοσιακές ποικιλίες (για τα σχολεία της πόλης μας) από το Re:Think (χώρος 1)
 09.00-12.00: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία από το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με τίτλο «Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές… χορεύουμε!» (χώρος 9)
 20.00: Ανοιχτή πρόβα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας (χώρος 2)
~*  Τετάρτη 20 Μαΐου 2015
17.30: Τουρνουά σκακιού από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (χώρος 7)
 20.00: Χορευτική εκδήλωση από το Σύλλογο Χορού «Physical» (χώρος 4)
 18.00-19.30: Εργαστήριο ορθής λειτουργίας και συντήρησης των εκεί κομποστοποιητών, βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου πρασίνου, με τη χρήση του κομπόστ και επιτόπιες φυτεύσεις από τα μέλη του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, από το Re:Think (χώρος 4)
 19.00: Φιλικός αγώνας μπάσκετ του Ευκλή με το 1ο Γενικό Λύκειο Καλαμάτας - Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής» (χώρος 5)
 19.00-21.00: Έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Μεσσηνίας από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας (χώρος 6)
~*  Πέμπτη 21 Μαΐου 2015
18.00-19.30: Εργαστήριο ορθής λειτουργίας και συντήρησης του εκεί κομποστοποιητή, δημιουργία σποροβόλων για τη βελτίωση του περιβάλλοντα φυσικού χώρου πρασίνου από τα μέλη του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, από το Re:Think (χώρος 5)
 20.00: Βιωματικό εργαστήριο ανθοδετικής από την κ. Άννα Κοστρίβα του ΤΕΙ Πελοποννήσου (χώρος 3)
~*  Παρασκευή 22 Μαΐου 2015
18.00-19.30: Εργαστήριο ορθής λειτουργίας και συντήρησης των εκεί κομποστοποιητών, διαλογή κομπόστ. Ενημέρωση για τις παραδοσιακές ποικιλίες και μοίρασμα παραδοσιακών σπόρων σε κάθε ενδιαφερόμενο, από το Re:Think (χώρος 1)
 18.00-21.00: Έκθεση Φωτογραφίας μαθητών εν ώρα εργασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα, από την Ένωση Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ) Μεσσηνίας (χώρος 3)
 19.00: Σεμινάριο σαπουνιού από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (χώρος 7)
 19.00-21.00: Έκθεση φωτογραφίας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου Μεσσηνίας από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας (χώρος 6)
 20.00: Ομιλία από το Δασάρχη Καλαμάτας κ. Σπυρίδωνα Κατσίποδα, με τίτλο «Καθεστώς συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών» (χώρος 3)
 21.00: Μουσική Βραδιά από το Σύνδεσμο Ερασιτεχνών Ποδοσφαιριστών Μεσσηνίας (χώρος 6)
~*  Σάββατο 23 Μαΐου 2015
17.30: Τουρνουά σκακιού από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (χώρος 7)
 18.00-21.00: Έκθεση Φωτογραφίας μαθητών εν ώρα εργασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα από την Ένωση Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ) Μεσσηνίας (χώρος 3)
 21.00: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο (χώρος 4)
 18.00: Παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού σε όλη την Έκθεση, συγκεντρώσεις των τμημάτων στο βαγόνι, από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων (χώρος 4)
~*  Κυριακή 24 Μαΐου 2015
18.00: Συγκεντρώσεις των τμημάτων στο βαγόνι από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων (χώρος 4)
 18.00-21.00: Έκθεση Φωτογραφίας μαθητών εν ώρα εργασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και Εργαστηριακά Κέντρα από την Ένωση Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΛΤΕΕ) Μεσσηνίας (χώρος 3)
 20.00: Χορευτική βραδιά με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα (χώρος 4)
Συμμετέχουν: Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Χορευτικός Σύλλογος «Λεύκιππος», Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Κρητών Μεσσηνίας «Ο Ψηλορείτης», Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας.
~*  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
Έκθεση με ιδιωτικές συλλογές σε κοινή θέα, με τίτλο «Νοσταλγία», από τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας (χώρος 3)
 Bazaar χειροποίητων δημιουργιών (χώρος 10)
Παρουσίαση της Λέσχης και των Μηχανών της V-STROM Hellas Club Παράρτημα Μεσσηνίας (χώρος 2)
Ζωγραφική για παιδιά και παιχνίδια από το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ (χώρος 7)
Παρουσίαση δημιουργιών των μελών άτυπης γυναικείας ομάδας, με τίτλο «Στο Τρένο» (χώρος 7)
Πρωινές ώρες: Παρουσίαση προγράμματος υδροπονίας από το 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (χώρος 3)
Παιχνίδια περιβάλλοντος για τα σχολεία το πρωί και παρουσία στο βαγόνι και παιχνίδια για παιδιά τις απογευματινές ώρες, από το 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων (χώρος 4)
 18.00-22.00: Έκθεση Φωτογραφίας με δράσεις του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας «Ευκλής», από τα τμήματα: πεζοπορικό, μπάσκετ, εκδρομικό και αγωνιστικής ποδηλασίας (χώρος 2)
 18.00-22.00: Έκθεση φωτογραφιών των μελών του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Φωτογραφίας» (χώρος 2)
Απόγευμα έως κλείσιμο εκδήλωσης: Στήσιμο κατάλληλου περιπτέρου από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ), με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις δραστηριότητες της ομάδας, καθώς και στελέχωση του περιπτέρου από εκπαιδευμένα μέλη (χώρος 3)
 19.00-22.00: Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παράδεισος Καλαμάτας (ΠΑΚ) (χώρος 4)
 Έκθεση του Λεό Μανιάτη, με θέμα «Άνθη καμένος Ταΰγετος»
 Έκθεση εικαστικών Βασιλικής Τζαβάρα
 Φωτογραφικό υλικό για τις δραστηριότητες του Συλλόγου
~*  Οι Χώροι:
Χώρος 1: Λίμνη
 Χώρος 2: Έμπροσθεν Αναψυκτηρίου
 Χώρος 3: Βορείως Αναψυκτηρίου
 Χώρος 4: Πατινάζ
 Χώρος 5: Γήπεδο Μπάσκετ
 Χώρος 6: Βαγόνια δυτικά Αναψυκτηρίου
 Χώρος 7: Σκάκι
 Χώρος 8: Βαγόνια νοτιοδυτικά Αναψυκτηρίου
 Χώρος 9: Ανατολικά Αναψυκτηρίου
 Χώρος 10: Ευκάλυπτος
 Τα εκπαιδευτικά και βιωματικά εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από: Διεύθυνση Γεωτεχνικών Υπηρεσιών – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, με θέμα «Μεταφυτεύσεις αρωματικών φυτών»
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, με θέμα «Με τις αισθήσεις στη μαγεία των φυτών» Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων, με θέμα «Μες στου Μαγιού τις μυρωδιές… χορεύουμε!» Κ.Ε. «Φάρις» Δήμου Καλαμάτας – Εικαστικός Τομέας, εργαστήρια με θέμα «Καλημέρα με λουλούδια» ΤΕΙ Πελοποννήσου, Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής, με θέμα
«Τρόφιμα και Διατροφή» 8ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, με θέμα «Παρουσίαση του συστήματος υδροπονίας στο σχολείο μας» 6ο Σύστημα Αεροπροσκόπων, με θέμα «Παιχνίδια Περιβάλλοντος» RE:THINK, με θέμα «Εργαστήρια κομποστοποίησης και δημιουργία σποροφύτων από παραδοσιακές ποικιλίες»  Π.Μπ.
~
***  Νέα μεγάλη δωρεά του Καρέλια στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

 Σε μια ακόμη μεγάλη πράξη ανθρωπιάς προχώρησε χθες η οικογένεια Καρέλια προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας, με μία σημαντική δωρεά ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για την προσφορά ενός πλέον σύγχρονου ενδο-ουρολογικού πύργου με συνοδό εξοπλισμό που έρχεται να αναβαθμίσει έτι περαιτέρω τις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει η Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Με αφορμή την παραλαβή της δωρεάς του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γεώργιος Μπέζος, δήλωσε: «Εκφράζουμε τις μεγάλες μας ευχαριστίες και τη βαθιά μας ευγνωμοσύνη για ακόμη μια φορά απέναντι στην οικογένεια Καρέλια. Η έμπρακτη αγάπη της και η συνεχή της αρωγή και στήριξη προς το Νοσοκομείο όλων μας, το Νοσοκομείο Καλαμάτας, είναι καταγεγραμμένη διαχρονικά. Η δωρεά επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη στενή σχέση της και το έντονο ενδιαφέρον της για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Καλαμάτας και τη δυνατότητά του να παρέχει υψηλές και ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας. Ευχαριστούμε από καρδιάς τη κα Βικτωρία Καρέλια και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της, και τους ευχόμαστε πάντα υγεία και επιτυχίες». Από την πλευρά του, ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής, Κωνσταντίνος Σκρεπέτης, δήλωσε: «Αξιότιμη κα Καρέλια, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε εσάς προσωπικά και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας σας για την άμεση ανταπόκρισή σας και την ευαισθησία που δείξατε όσον αφορά στην προσφορά σας για τη χορηγία-δωρεά του ενδοσκοπικού-ενδοουρολογικού πύργου και του σύγχρονου συνοδού εξοπλισμού, όπως εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου και νεφροσκοπίου, στην Ουρολογική Κλινική του νοσοκομείου μας. Με αυτή την ξεχωριστή πράξη σας θα βοηθήσετε τα μέγιστα στην αναβάθμιση του έργου της Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας, με αποτέλεσμα να ωφεληθούν ουσιαστικά οι ασθενείς. Η προμήθεια αυτού του ενδοουρολογικού εξοπλισμού υψηλής ευκρίνειας (high definition) θα προσφέρει μία πιο σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση των ουρολογικών παθήσεων, όπως λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος, καλοήθους υπερτροφίας προστάτου, νεοπλασμάτων του ουροποιητικού συστήματος κ.λπ.». - 
~
*** Εκδήλωση ευαισθητοποίησης σήμερα για την υπέρταση στην Καλαμάτα 

Στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης διοργανώνει και στην Καλαμάτα εκστρατεία που θα περιλαμβάνει μέτρηση αρτηριακής πίεσης και ενημέρωση του κοινού. Οι εκδηλώσεις έχουν ως σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της σωστής μέτρησης της αρτηριακής πίεσης και τη διαχείριση της υπέρτασης, καθώς εκτιμάται ότι περίπου 2.000.000 Έλληνες πάσχουν από υπέρταση. Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τις 10.00 το πρωί έως τις 2.00 μετά το μεσημέρι, βορείως των αγαλμάτων, στην κεντρική πλατεία. - 
~
***  Τη Πέμπτη η γιορτή της Αναλήψεως         
     
Πανηγυρίζει την Πέμπτη, 21 Μαΐου, ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως του  Χριστού στην παραλία της Καλαμάτας, ημέρα εορτής της Αναλήψεως.
Θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και στις 10.30 το πρωί θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Αναλήψεως του Σωτήρος Χριστού στους δρόμους της παραλίας. 
~
***
~
*** Αθλητική  ενημέρωση  :
~
***  Ομπράντοβιτς: «Είμαι με τη Ρεάλ στον τελικό»
Τι λέει ο Λάσο για ΣπανούληΟμπράντοβιτς: «Είμαι με τη Ρεάλ στον τελικό»
-  Υποστηρικτής της Ρεάλ Μαδρίτης δήλωσε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στον τελικό με τον Ολυμπιακό, μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του Φενερμπαχτσέ Ούλκερ από τη «βασίλισσα», στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό της Ευρωλίγκας.
«Ήμουν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης και θα είμαι μαζί της στον τελικό. Εύχομαι τα καλύτερα στον Πάμπλο Λάσο. Η Ρεάλ Μαδρίτης παίζει μαζί για τέσσερα χρόνια. Αυτοί οι παίκτες γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Απόψε ήταν εξαιρετικοί».
Λάσο: «Δεν μπορώ να βάλω... 5 παίκτες στον Σπανούλη»
Αν μπορούσε... ο Πάμπλο Λάσο, ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης, θα έβαζε πέντε παίκτες να μαρκάρουν τον Βασίλη Σπανούλη, στον τελικό της Κυριακής (17/5) με τον Ολυμπιακό. Όμως, δεν μπορεί, όπως δήλωσε ο Ισπανός προπονητής στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη νίκη πρόκριση της «βασίλισσας» επί της Φενερμπαχτσέ Ούλκερ.
«Αν υπήρχε το κλειδί, όλοι οι άλλοι προπονητές θα τον είχαν αντιμετωπίσει. Το πιο σημαντικό για τον Σπανούλη είναι ο χαρακτήρας του. Δεν επηρεάστηκε από ό,τι έγινε σε όλο το παιχνίδι σήμερα και πέτυχε τα κρίσιμα καλάθια στο τέλος. Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι πέρα από την κλάση του η προσωπικότητά του και το πώς εμπνέει την ομάδα. Δεν μπορώ να βάλω πέντε παίκτες πάνω του, γιατί θα σκοράρει κάποιος άλλος. Ξέρουμε πόσο σημαντικός είναι για τον Ολυμπιακό, αλλά πριν τρία χρόνια το ματς το πήρε ο Πρίντεζης. Ο Σπανούλης είναι ένα από τα κλειδιά του Ολυμπιακού, αλλά υπάρχουν και άλλοι καλοί παίκτες στην ομάδα,», τόνισε ο Ισπανός τεχνικός και πρόσθεσε:
«Οι ομάδες είναι διαφορετικές. Δεν υπάρχει κανένα φαβορί. Δεν έχει σημασία τι έγινε στο παρελθόν. Πριν δύο χρόνια μάς νίκησαν στον τελικό, πέρσι τους αποκλείσαμε στα προημιτελικά. Τώρα θα είναι ένα νέο παιχνίδι. Δεν έχουμε κάποια διάθεση εκδίκησης. Τώρα έχουμε λίγο χρόνο να το χαρούμε, αλλά πρέπει να ξεκουραστούμε και να ετοιμαστούμε για τον τελικό».
Όσο για τον ημιτελικό με τη Φενερμπαχτσέ Ούλκερ, ο Λάσο επισήμανε: «Συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Ήταν πολύ δύσκολο ματς από το ξεκίνημα. Ελέγξαμε τα ριμπάουντ και στο δεύτερο δεκάλεπτο κυκλοφορήσαμε καλά την μπάλα και βγάλαμε καλά σουτ, με αποτέλεσμα να πάρουμε μια πολύ μεγάλη διαφορά. Αυτό είναι επικίνδυνο, γιατί ξέραμε πως η Φενέρ θα αντιδράσει. Ελέγξαμε τα συναισθήματά μας, όμως, και πήραμε τη νίκη απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Ξέρω καλά τον Ζέλικο και περίμενα πως θα παλέψουν μέχρι το τέλος, όπως και έκαναν».
~
***    ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  68-70  .-  ^
Ο Ολυμπιακός ανέτρεψε ξανά την ΤΣΣΚΑ και πέρασε στον τελικό
Διαιτητές: Μπελόσεβιτς (Σερβία), Ρίζικ (Ουκρανία), Ιερεθουέλο (Ισπανία)
Τα δεκάλεπτα: 20-17, 36-35, 51-47, 68-70
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Δημήτρης Ιτούδης): Ντε Κολό 18 (2), Τεόντοσιτς 8 (1), Νίκολς, Τζάκσον 9, Μαρκοϊσβίλι, Ουίμς 9, Βοροντσέβιτς 5, Καούν 11, Κριάπα 2, Χάινς 2, Κιριλένκο 5.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5 (1), Χάντερ 2, Ντάνστον 5, Σπανούλης 13 (3), Παπαπέτρου 9 (1), Σλούκας 10, Πρίντεζης 14 (2), Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 5 (1), Λαφαγιέτ 3 (1), Ντάρντεν, Λοτζέσκι 2.
~
*** ΡΕΑΛ Μανδρίτης -ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   96-87  .- ^
Η Ρεάλ αντίπαλος του Ολυμπιακού στον τελικό
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Χριστοδούλου, Πουκλ (Σλοβενία), Λοτερμόσερ (Γερμανία)
Τα δεκάλεπτα: 20-21, 55-35, 76-59, 96-87
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Πάμπλο Λάσο): Ρίβερς 17 (5), Φερνάντεθ 12 (2), Νοτσιόνι 12 (1), Ματσιούλις 2, Ρέγες, Ροντρίγκεθ 13 (3), Αγιόν 18, Κάρολ 7 (1), Γιουλ 12 (2), Μπουρούσης 1, Σλότερ 2.
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ ΟΥΛΚΕΡ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γκάουντλακ 26 (2), Ζήσης 2, Μπιέλιτσα 11 (1), Ερντέν, Μαχμούτογλου 6 (2), Μπογκντάνοβιτς 12 (2), Σαβάς 2, Ζόριτς 6, Βέσελι 20, Σιπάχι, Πρέλτζιτς 2.
~
***
~
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2015  :
~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης Πρωτομαγιά  2015  :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-2015.html .-          
 ~ΑRFARA  NEWS  Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Σάββατο  02  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/rfara-news-02-2015.html .-   
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή  03 Μαϊου  2015  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-03-2015.html .-      ~ΑΘΛΗΤΙΚΟ  Σαββατο-Κύριακο  02  και 03 Μαϊου  2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/02-03-2015.html .-                       
 ~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι της ενημέρωσης  Δευτέρα  04  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-04-2015.html .-        
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα 04 Μαΐου  2015:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/04-2015_4.html .-                    
 ~ ARFARA  NEWS  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Τρίτη  05  Μαϊου  2015 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-05-2015.html.-  .-              
~Το  αγιάζι  της   ενημέρωσης  Τρίτη  05  Μαϊου  2015  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/05-2015.html .-                                
 ~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  06  Μαϊου  2015 : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-06-2015.html .-       
~ ARFARA  NEWS , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-07-2015.html .-                 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Πέμπτη  07  Μαϊου  2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/05/07-2015.html .-                      
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Παρασκευή  08  Μαϊου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-08-2015.html .-                         
~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης , Σάββατο 09  Μαϊου   2015 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-09-2015.html .-         
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο  09  Μαϊου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/09-2015.html .-                                    
 ~ ARFARA  NEWS  , Το  αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή  10  Μαϊου  2015http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-10-2015.html .-             
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 09  και 10  Μαϊου  2015  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/05/09-10-2015.html .-                       
 ~ ARFARA  NEWS ,  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  , Δευτέρα  11  Μαϊου  2025  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-11-2025.html .-     
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Δευτέρα  11  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/05/11-2015.html .-                   
~ ARFARA  NEWS   Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  12   Μαϊου  2015  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-12-2015.html .-                        
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  12  Μαϊου  2015 : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/05/12-2015.html  .-                          
~ARFARA  NEWS ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Τετάρτη  13  Μαϊου   2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-13-2015.html .-              ~Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  13  Μαϊου  2015  :   http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/05/13-2015.html  .-                    
 ~ ARFARA   NEWS   , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης , Πέμπτη  14  Μαϊου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-14-2015.html .-                             
~~ ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  :
**
ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  μας  Πέμπτη   14  Μαϊου  2015 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/14-2015.html .-
~  ARFARA   NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  ,Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/05/arfara-news-15-2015.html .-
~ Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   15  Μαϊου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-                       
 ~ΥΓΕΙΑ  για  ΟΛΟΥΣ  Παρασκευή  15  Μαϊου  2015   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/05/15-2015.html .-
  ARFARA  NEWS  ,  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης ,  Σάββατο  15  Μαϊου  2015    .-
~         
*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  ,
http://www.youtube.com/stamos01 ,   4159 video. - 4141.-   
 Σταματης Σκουλικας ,                     
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    2501 video.  2479.-                 https://plus.google.com/+stamatios01/posts  ,.-   
σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal , =      2485   video.-  2408.-                  https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                        9145  βίντεο   .-
https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 4278 / 427 .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 , 448 / -   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.086  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                   
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   432 .-       https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01               http://messinia1234.com/?page_id=937  
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 398. -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ     
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 74 /140 .                
*** http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-                                                     *
** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-                                               .- www.erroso.gr , .-    STAMOS -ARFARA -GREECE ,
http:// arfara-messinias-news.blogspot.com ,
stamos-dynami  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias  ,
 Arfara-Messinias 1 - FOTOS  ,
http://dimmetop.arfara.blogspot.com  ,
Arfara-Messinias 2  ,
http://arfara-messinias-stamos-2010   ,               ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΡΦΑΡΩΝ: https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12/17.
~  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου