Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Επικαιρότητα Ενημέρωση Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Παρασκευή  20  Φεβρουαρίου  2015  :

***  20 Φεβρουαρίου
Αγάθωνος (1) πάπα Ρώμης, Λέοντος (2) επισκόπου Κατάνης, του θαυματουργού († 780). Σαδώκ ιερομάρτυρος επισκόπου και των συν αυτώ 128 μαρτύρων των εν Περσία. Μαρτύρων Διδύμου και Ποταμίου, Ευτροπίου και Νεμεσίου του Κυπρίου. Οσίων Κινδέου επισκόπου Πισιδίας, Ανιανού, Βησσαρίωνος του Θαυματουργού και Πλωτίνου.
(1) O άγιος Αγάθων καταγόταν από το Παλέρμο και από μικρή ηλικία ποτίστηκε με τα νάματα της ευσέβειας. Υπήρξε ο 79ος πάπας της Ρώμης. Πάπας έγινε το 678 και έλαβε ενεργό μέρος στην ΣΤ` Οικουμενική Σύνοδο αποστέλλοντας τρεις αντιπροσώπους. Η Σύνοδος αυτή, συνήλθε το έτος 680 στη Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσει την αίρεση των Μονοφυσιτών. Οι δε αποφάσεις της, στηρίχθηκαν και στη θέρμη που αντιμετώπισε το θέμα ο πάπας Αγάθων, ο οποίος αναθεμάτισε όλους όσους στο παρελθόν έδειξαν μονοφυσιτικό φρόνημα, μεταξύ αυτών και τον προκάτοχό του πάπα Ονούφριο τον Α`. Εκοιμήθη οσιακά το 682.
(2) O όσιος Λέων καταγόταν από τη Ραβέννα της Ιταλίας, από γονείς που συνδύαζαν κατά τον καλύτερο τρόπο ευλάβεια και ευγένεια. Έκανε λαμπρές σπουδές και αφοσιώθηκε στη διακονία του Ευαγγελίου. Οι μεγάλες του αρετές τον ανέδειξαν σε επίσκοπο Κατάνης στη Σικελία. Ως επίσκοπος δαπάνησε όλες του τις δυνάμεις, διδάσκοντας και φροντίζοντας για την ανάπαυση των πτωχών και αναξιοπαθούντων. Αξιώθηκε του χαρίσματος να θαυματουργεί. Εκοιμήθη ειρηνικά και το σεπτό λείψανό του ενταφιάσθηκε στον ναό της Αγίας Λουκίας.

*** 20/02 ~**Απολυτίκιο Αγ. Λέοντος Επισκόπου Κατάνης - 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: http://youtu.be/dsMgFYbHQF4 ,


***  Κατηγορούμενοι 23 γιατροί για το θάνατο 38χρονης Καλαματιανής         
     
Για 7 μήνες την πήγαιναν από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο
Θα την έσωζαν με μια απλή γαστροσκόπηση!
Της Βίκυς Βετουλάκη
Είκοσι τρεις γιατροί από Καλαμάτα και Αθήνα, κατηγορούνται για το θάνατο από αμέλεια λόγω ιατρικών παραλείψεων, μιας 38χρονης μητέρας στην Καλαμάτα, το Δεκέμβριο του 2008.
Η δίκη των 23 γιατρών επρόκειτο να ξεκινήσει χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου της υπόθεσης διεκόπη για να γίνει στις 4 Μαρτίου.
Οι γιατροί που κατηγορούνται, είναι ένας ιδιώτης, και 22 νοσοκομειακοί, που τότε εργάζονταν στα Νοσοκομεία Καλαμάτας, Σισμανόγλειο, Ιπποκράτειο και Σωτηρία Αθηνών.
Ειδικότερα κατηγορούνται ένας ιδιώτης γιατρός, 6 του Νοσοκομείου Καλαμάτας, 2 του Νοσοκομείου «Σωτηρία», 11 της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Σισμανόγλειου και 3 γιατροί στο Ιπποκράτειο.
Από τη γαστρεκτομή ξεκίνησαν όλα
Όπως μας εξήγησε και η δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής Δέσποινα Τσιλιβαράκη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι γιατροί κατηγορούνται ότι από έλλειψη της προσοχής τους και από παραλείψεις, προκάλεσαν το θάνατο της νεαρής μητέρας.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το Μάιο του 2008, ιδιώτης γιατρός από την Αθήνα, ο οποίος διατηρούσε ιατρείο μερικές ημέρες την εβδομάδα στην Καλαμάτα, προχώρησε σε επέμβαση γαστρεκτομής στην 38χρονη και συγκεκριμένα αφαίρεσης δακτυλίου και διενέργεια sleeve γαστρεκτομής (γαστρικό μανίκι: τεχνική χειρουργικής παχυσαρκίας, κατά την οποία αφαιρείται λαπαροσκοπικά το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου). Ο γιατρός προχώρησε στην επέμβαση αυτή αν και γνώριζε ότι η γυναίκα έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (μυοσίτιδα, θρομβοφιλία, λεύκη).
Η 38χρονη παρουσίασε μετεγχειρητικές επιπλοκές με ιλίγγους, εμετικές και λιοποθυμικές τάσεις και πόνους για τα οποία ενημέρωσε τον ιδιώτη γιατρό, αλλά αυτός την καθησύχασε πως πρόκειται για συνηθισμένα συμπτώματα.
Η κοπέλα στη συνέχεια, για 6 ημέρες νοσηλεύθηκε στην παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, όπου παρά τις διαμαρτυρίες της για τα συμπτώματα που είχε από την επέμβαση που είχε κάνει, οι γιατροί κατηγορούνται ότι δεν προχώρησαν σε γαστροσκόπηση.
Από το ένα Νοσοκομείο στο άλλο
Συνεχόμενα, μετά το Νοσοκομείο Καλαμάτας, νοσηλεύεται για 7 ημέρες στην Πνευμολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σωτηρία στην Αθήνα, φεύγει και ένα μήνα μετά, το Σεπτέμβριο του 2008, νοσηλεύεται και πάλι στο «Σωτηρία» για άλλες 26 ημέρες. Ούτε και εκεί οι γιατροί όμως, και τις δύο φορές, δεν προχωρούν σε γαστροσκόπηση, παρά το γεγονός, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, ότι είχαν υπόνοιες ύπαρξης μετεγχειρητικών επιπλοκών. Ενδιάμεσα έχει νοσηλευθεί και πάλι στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, χωρίς και πάλι να γίνει γαστροσκόπηση.
Μέσα σε διάστημα ενός μηνός, από το «Σωτηρία» όπου νοσηλευόταν, μεταφέρεται στις 30 Οκτωβρίου του 2008 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται στις 5 Νοεμβρίου σε τοποθέτηση γαστροοισοφαγικού στέντ, στις 7 Νοεμβρίου σε αφαίρεσή του λόγω μετακίνησης και σε τοποθέτηση νέου, τρεις ημέρες μετά, στις 10 Νοεμβρίου. Ούτε και εκεί όμως την υποβάλουν σε γαστροσκόπηση, αλλά αντίθετα της κάνουν συμπληρωματική επέμβαση γαστρεκτομής προς αποκατάσταση του πεπτικού σωλήνα και τοποθέτηση νηστιδικού καθετήρα εντερικής σίτισης. Μετά από αυτό η κατάστασή της επιδεινώθηκε ραγδαία και ήταν τόσο κρίσιμη, που στις 4 Δεκεμβρίου του 2008, η κοπέλα διακομίζεται στην Εντατική Μονάδα του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Αθήνας. Δώδεκα ημέρες μετά, στις 16 Δεκεμβρίου, η 38χρονη πεθαίνει. Στην Εντατική η 38χρονη έφθασε με σηπτική καταπληξία και οι γιατροί της Εντατικής Μονάδας, κατηγορούνται ότι δεν έκαναν έγκαιρα την επέμβαση που χρειαζόταν για να τη γλυτώσουν.
Σύμφωνα με τις γνωματεύσεις, ο θάνατος της κοπέλας ήταν συνέπεια πολυοργανικής ανεπάρκειας σηπτικής καταπληξίας, η οποία αιτιωδώς συνδέεται με τις μετεγχειρητικές επιπλοκές της sleeve γαστρεκτομής και της αδυναμίας του ιδιώτη γιατρού και των νοσοκομειακών γιατρών Καλαμάτας και «Σωτηρία» να διαγνώσουν, μέσω γαστροσκόπησης, στόμιο συριγγίου που παροχέτευε πύον. Επίσης, ο θάνατός της συνδέεται και με τις μετεγχειρητικές επιπλοκές από τις επεμβάσεις στο Ιπποκράτειο. 

***  Συνελήφθη δολοφόνος που το 2011 στραγγάλισε δυο 79χρονους στη Σπηλιά και στο Δώριο Τριφυλίας 

Αλλοδαπός δολοφόνος με θύματα και στη Μεσσηνία
Το 2011 στραγγάλισε 79χρονο στη Σπηλιά και στο Δώριο Τριφυλίας Συνελήφθη στην Πάτρα αλλοδαπός που κατηγορείται για τουλάχιστον τέσσερις δολοφονίες, οι δύο στη Μεσσηνία. Ο συλληφθείς έχει αλβανική υπηκοότητα και τον ακολουθεί ένα αρκετά βαρύ κατηγορητήριο με ανθρωποκτονίες και ληστείες. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο αλλοδαπός φέρεται να συνδέεται με το στραγγαλισμό 79χρονου στη Σπηλιά της Κυπαρισσίας, το Μάιο του 2011, όπως και με τη ληστεία και στραγγαλισμό 79χρονου στο Δώριο Τριφυλίας, το Δεκέμβριο του 2011. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πλέον ο δολοφόνος της εικαστικού Κατερίνας Ζαζάνη που είχε βρεθεί νεκρή τον περασμένο Οκτώβριο στο Γαλανάδο της Νάξου, μετά από επιχείρηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης άνθρωποι της Ασφάλειας Αττικής στην Πάτρα, όπου και είχε εντοπιστεί. Ο φονιάς της εικαστικού είχε σκοτώσει τουλάχιστον άλλους τρεις.*Διαβάστε αναλυτικά στο σημερινό φύλλο του "Θάρρους" - 

*** Γεμάτο λαθραία τσιγάρα πλοίο στο λιμάνι της Καλαμάτας (φωτογραφίες)         
       
 
Στο λιμάνι της Καλαμάτα κατέπλευσε, λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής εμπορικό πλοίο (τσιγαράδικο) με το όνομα "Mesogio"  ύστερα από διαταγή του λιμενικού σώματος όταν εντοπίστηκε ανοιχτά του Μεσσηνιακού Κόλπου. Αυτή τη στιγμή στο πλοίο βρίσκονται εκπαιδευμένοι άνδρες του λιμενικού σώματος που έχουν έρθει απο την Αθήνα και διενεργούν έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο πλοίο υπάρχουν μεγάλες ποσότητες με λαθραία τσιγάρα. Οι λιμενικοί με τα πρώτα στοιχεία που έχουν, πιστεύουν ότι δεν σκόπευε να δέσει σε περιοχή της Μεσσηνίας. Να σημειωθεί ότι το "Mesogio" είχε κατεβασμένη σημαία, πιθανότατα για να κρύψει στοιχεία.

*** Προσοχή συνιστά η Αστυνομία για τηλεφωνική απάτη που παρουσιάζει έξαρση           
     
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ενημερώνει τους πολίτες και εφιστά την προσοχή για την αποφυγή εξαπάτησής τους από απατηλές τηλεφωνικές κλήσεις που αποσκοπούν στην υφαρπαγή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και συγκεκριμένα πολύ προσωπικών τους (χωρίς ενδύματα) φωτογραφιών ή αρχείων βίντεο.
  Πιο αναλυτικά, τα θύματα, κυρίως γυναίκες, δέχονται κλήση στο σταθερό ή κινητό τους τηλέφωνο, από άγνωστο αριθμό και ένδειξη στην αναγνώριση κλήσης "Εκτός Περιοχής". Στο τηλεφώνημα, ο καλών ισχυρίζεται με αλλοιωμένη φωνή ότι είναι στενό συγγενικό τους πρόσωπο και επικαλούμενος διάφορες προφάσεις καταφέρνει και τις καταπείθει να του αποστείλουν προσωπικές τους (γυμνές) φωτογραφίες ή αρχεία βίντεο, σε συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που τους υποδεικνύει.
  Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τηλεφωνικές κλήσεις αυτής της μορφής, ενώ παράλληλα παρακολουθεί την εξέλιξη των κακόβουλων αυτών συμπεριφορών και παρεμβαίνει άμεσα σε κάθε περίπτωση σχετικής καταγγελίας ή ενημέρωσης.
  Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
·         Τηλεφωνικά στο 111 88
·         Με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
·         Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ios-android & windows: CYBERKID

***  Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την καρναβαλική παρέλαση          
     
Την προσεχή Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί η καρναβαλική παρέλαση και η τελετή λήξης των εκδηλώσεων του 3ου Καλαματιανού Καρναβαλιού. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της παρέλασης και της τελετής λήξης, με ασφάλεια για όσους συμμετάσχουν, είναι οι ακόλουθες:
 Α) από τις 14.30 έως και τις 16.30 η διακοπή της κυκλοφορίας και η απαγόρευση στάσης-στάθμευσης στις οδούς Υπαπαντής (από την οδό Μητροπολίτου Μελετίου έως την οδό Σταδίου), Σταδίου (από την οδό Φαρών έως την οδό Νέδοντος), Νέδοντος (από την οδό Σταδίου έως την οδό Κροντήρη)
 Β) από τις 14.30 έως τις 19.30 η διακοπή της κυκλοφορίας και η απαγόρευση στάσης-στάθμευσης των οχημάτων στις οδούς Κροντήρη (από την οδό Νέδοντος έως την οδό Αριστομένους), οδό Αριστομένους (από την οδό Κροντήρη έως την οδό Φραντζή), καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν στην οδό Αριστομένους από την οδό Αναγνωσταρά,
 Γ) από τις 14.30 έως και τις 19.30 η διακοπή της λειτουργίας των δύο πιατσών ταξί (Γεωργούλη και Βαλαωρίτου) και
 Δ) η αλλαγή της διαδρομής των αστικών λεωφορείων, τα οποία θα διέρχονται:
 Γραμμή 1 (κατεύθυνση προς Παραλία): μέσω των οδών Αρτέμιδος – Μακεδονίας – Νέδοντος – Σόλωνος – Βασ. Κωνσταντίνου – Φαρών. Δεν τροποποιείται η διαδρομή στην κατεύθυνση από Παραλία μέχρι το κέντρο.
Γραμμή 2 (κατεύθυνση προς Αγία Τριάδα): μέσω των οδών Φαρών – Βασ. Γεωργίου - Φραντζή –Κεφάλα – Νέδοντος – Κιλκίς – Αθηνών / Γραμμή 2 (κατεύθυνση προς Άσυλο): Κλαδά – Αρτέμιδος - Ύδρας – Βασ. Όλγας – Ακρίτα – Παλαιολόγου – Κοιμητήριο – Μαυρομιχάλη.

***  Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας: Έκοψε πίτα και …καροτόπιτα για τις επιτυχίες που πέρασαν και αναμένονται περισσότερες…         
      
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε την περασμένη Κυριακή στις εγκαταστάσεις του στη Δυτική Παραλία (περιοχή Μπουρνιά) ο Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας. Ήταν μια ζεστή εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΙΠΠΟΚ, περνώντας ένα όμορφο απόγευμα από το οποίο δεν έλλειψε φυσικά η ιππασία.
Το φλουρί της βασιλόπιτας βρήκαν οι Γεωργία και Βασιλική Τσαφαρίδη που κέρδισαν δωρεάν μαθήματα ιππασίας. Κι αφού σημαντικό κομμάτι του Ομίλου αποτελούν τα άλογα, κόπηκε ειδική καροτόπιτα και γι’ αυτά με τυχερό τον «Οδυσσέα» και τον μικρό αναβάτη του Βασίλη Καλλιντέρη και δώρο εδώ αρκετά κιλά μήλα και καρότα!
Ο προπονητής Νίκος Δρούγας αναφέρθηκε με ιδιαίτερη χαρά στις επιτυχίες του Ομίλου κατά τη χρονιά που πέρασε, η οποία ήταν εξαιρετική με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις, επιφυλάσσοντας μεταξύ άλλων την 4η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κορασίδων που κέρδισε η Μελίνα Πεϊμανίδη. Το 2015 έχει μπει με ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες, καθώς η αγωνιστική οικογένεια του ΙΠΠΟΚ έχει μεγαλώσει σημαντικά, ενώ πιο έμπειροι είναι πια οι παλιότεροι αθλητές και αθλήτριες.
Από την άλλη, μέσα στο Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν τα μαθήματα θεραπευτικής ιππασίας που θα κάνει η υπεύθυνη Στεφανία Σπυροπούλου-Ξηρογιάννη, σε ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε άτομα με ειδικές ανάγκες ή νοητική υστέρηση και υλοποιείται ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

***  Καυγά για προσπέρασμα, κόντεψαν να τον πληρώσουν για ληστεία!         
      
Ένας καυγάς για προσπέρασμα στο δρόμο, κόντεψε να στοιχίσει αρκετά χρόνια φυλακή σε δύο κατοίκους της Στενωσιάς, καθώς χθες κάθισαν στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας με την κατηγορία της ληστείας.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε μάρτυρας, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, το Σεπτέμβριο του 2012 εκινείτο με το όχημά του στο δρόμο από Πύλο προς Καλαμάτα. Κάποια στιγμή τον προσπέρασε ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι δύο κατηγορούμενοι, από τους οποίους, όπως είπε, δέχτηκε φραστική επίθεση.
Μετά από 2 χλμ. σταμάτησε σε βενζινάδικο επί του δρόμου, όπου είχε σταματήσει και το αυτοκίνητο με τους δύο κατηγορούμενους. Τους ζήτησε το λόγο για τη φραστική επίθεση που του έκαναν στο δρόμο και όπως κατέθεσε του επιτέθηκε  με γροθιά ο πρώτος κατηγορούμενος με αποτέλεσμα να του σκίσει τα χείλια. Κατέθεσε ότι κάλεσε το Αστυνομικό Τμήμα Πύλου, όπου οι αστυνομικοί τον συμβούλεψαν να προσπαθήσει να τους κρατήσει μέχρι να φτάσουν.
Γι’ αυτό, όπως είπε, τους πήρε τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Τότε του επιτέθηκαν και οι δύο, με αποτέλεσμα να του πάρουν τα κλειδιά  από την τσέπη και να φύγουν. Ο παθών πήγε στο Νοσοκομείο για το τραύμα και εκεί συνειδητοποίησε ότι από την τσέπη που του πήραν τα κλειδιά έλειπαν 500 ευρώ. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν θυμάται οι κατηγορούμενοι να έκαναν κίνηση να του πάρουν τα χρήματα και διατηρεί επιφυλάξεις μήπως έπεσαν από την τσέπη του κατά τη συμπλοκή, χωρίς να το αντιληφθεί.
Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι πήραν τα χρήματα, ενώ για τη συμπλοκή ο πρώτος ισχυρίσθηκε ότι ήταν αυτοάμυνα και ο δεύτερος πως προσπάθησε να  τους χωρίσει.
Τελικά, το δικαστήριο αθώωσε και τους δύο για την κατηγορία της ληστείας και καταδίκασε μόνο τον πρώτο για απλή σωματική βλάβη, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 8 μηνών, με 3ετή αναστολή. Β.Β.

*** Η διαπραγμάτευση είναι προσωπική

Η κατάσταση απλή. Η σύγκρουση φανερή. Οι αντίπαλοι γνωστοί. Τα δεδομένα αμείλικτα. Η κατάληξη απροσδιόριστη. Η ανυποχώρητη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «λέει» ένα απλό πράγμα. Σε προκαλεί. Αν έχεις κότσια και... κοχόνες προχώρα. Αν σου βαστάει φύγε από την ευρωζώνη. Αν δεν έχεις, και όπως φαίνεται δεν έχεις, ε τότε σκάσε και κολύμπα! Με βάση αυτό το απλό σκεπτικό και με τη λογική των πραγμάτων, το μπαλάκι καταλήγει στην κοινωνία. Που πάει να πει. Η ελληνική κοινωνία είναι αποφασισμένη να πάει μέχρι τα άκρα; Μπορεί να αντέξει έξοδο της χώρας από το ευρώ; Μπορεί να υποστεί το κόστος με αίμα, ιδρώτα και δάκρυα; Με απλά λόγια. Εσύ, εγώ, εμείς πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε απλοί θεατές στη συγγραφή μιας από τις πιο κοσμογονικές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας. Όχι απλώς είμαστε μέρος της διαπραγμάτευσης, αλλά εμείς, με τον εαυτό μας, τη συνείδησή μας, τις αντοχές είμαστε σε διαπραγμάτευση! Που πάει να πει το απλό. Αν πραγματικά θέλουμε ε τότε μπορούμε. Αν δε θέλουμε, ε τότε τα κεφάλια κάτω και σκάσε και κολύμπα! Για κάποιους αληθινός πατριωτισμός σήμερα είναι να προσγειώνεις τους πάντες στην πραγματικότητα. Ειδικά όταν το κάνεις «με τον καιρό να’ ναι κόντρα». Είναι πολύ πιο αξιοπρεπές από το να βαράς παλαμάκια στον «χορό του Ζαλόγγου». Προσωπικά είμαι μετέωρος... Α.Π. 

***  Άμεση ανάγκη λήψεως μέτρων προστασίας του   κτηρίου Αλιφέρη 

Ζητά με νεότερη παρέμβασή του ο δήμος Καλαμάτας από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία Του Αντώνη Πετρόγιαννη Η ιστορία με το κτήριο Αλιφέρη, στον πεζόδρομο της Αριστομένους, μόνο θλίψη προκαλεί. Κι αυτό, γιατί, μαζί με μια άλλη σειρά διατηρητέων που βρίσκονται στην περιοχή, μας υπενθυμίζουν καθημερινά, την αδιαφορία των υπεύθυνων υπηρεσιών για την τύχη τους. Το γεγονός υπενθύμισε για πολλοστή φορά το "Θάρρος" σε χθεσινό του σχετικό σχόλιο. Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή απέστειλε νέο έγγραφο προς την Κτηματική Υπηρεσία για τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά και για ον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι διερχόμενοι. Έτσι, σε χθεσινή του ανακοίνωση ο δήμος Καλαμάτας αναφέρει: "Την άμεση ανάγκη λήψεως μέτρων στο κτήριο πρώην Αλιφέρη, που αποτελεί δημόσιο κτήμα, για την ασφάλεια των διερχομένων και των περιοίκων, αλλά και για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, επισημαίνει ο δήμαρχος εκ νέου με έγγραφό του προς την Κτηματική Υπηρεσία Ν. Μεσσηνίας (υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών). Έτερο σχετικό έγγραφο, με φωτογραφική τεκμηρίωση, είχε αποστείλει ο Δήμος Καλαμάτας στις 23 Ιανουαρίου 2015. Το νέο έγγραφο του Δημάρχου απεστάλη σήμερα, Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 (σ.σ. χθες) και αναφέρει τα εξής: «Σε συνέχεια εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, που συνοδευόταν από πρόσφατες φωτογραφίες, σας στέλνουμε αντίγραφο δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Θάρρος» της 19ης Φεβρουαρίου 2015. Σε αυτό επισημαίνεται η οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο πρώην Αλιφέρη (δημόσιο κτήμα με αριθμό ΑΒΚ 637), στη συμβολή Αριστομένους και Κολοκοτρώνη στην Καλαμάτα. Παρακαλούμε εκ νέου να μεριμνήσετε για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων για την αποφυγή ατυχήματος για τους περιοίκους και περαστικούς, καθώς και για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, καθώς το ισόγειο είναι προσβάσιμο από οποιονδήποτε και γεμάτο σκουπίδια». - 

*** ΜΠΡΑΒΟ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΑΝΤΡΕΑ !! Το απίστευτο σχόλιο του Αντρέα Μικρούτσικου για τον Μπάμπη Παπαδημητρίου 
Το απίστευτο σχόλιο του παρουσιαστή... Ήταν αυτή η εμφάνιση με παπιγιόν του Μπάμπη Παπαδημητρίου στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ που έδωσε στον Αντρέα Μικρούτσικο την αφορμή για μία ανάρτηση που δεν περνάει απαρατήρητη. «Ένας άνδρας καθοδηγούμενος από το πνεύμα της Καγκελαρίου κυρίας Μέρκελ όπως καθοδηγούνται οι πατέρες της Εκκλησία από το Άγιο Πνεύμα! Ο Μπάμπης ναι ο Μπάμπης. Θαυμάστε τον!», έγραψε ο παρουσιαστής και ανέβασε την παρακάτω φωτογραφία. -  Πηγή : http://www.gkourou.com/

***  Άρχισε η φύτευση πρώιμου καρπουζιού σε Τριφυλία και Ηλεία          
     
Ξεκίνησαν - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αγρο-Τύπου - οι φυτεύσεις πρώιμου καρπουζιού σε τούνελ χαμηλής κάλυψης, τόσο στην Τριφυλία όσο και στην Ηλεία και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις τα στρέμματα της καλλιέργειας αναμένονται στα ίδια επίπεδα και ίσως λίγο αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.  Ο λόγος αυτής της έστω και μικρής αύξησης οφείλεται αφενός μεν στο ότι πέρσι τα πρώιμα καρπούζια πήγαν καλά στην αγορά (καλές τιμές παραγωγού) και αφετέρου στο γεγονός ότι δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με το ρώσικο εμπάργκο αφού και στο παρελθόν δεν γινόντουσαν εξαγωγές στη Ρωσία. Με βάση όσα μας αναφέρουν παραγωγοί από την περιοχή της Τριφυλίας το «ξεσκέπασμα» (από τα τούνελ χαμηλής κάλυψης) των καλλιεργειών ώστε να ξεκινήσει η καρπόδεση, ξεκινάει τον Απρίλιο.
Τριφυλία
Για την πορεία των φυτεύσεων μιλήσαμε με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας, κ. Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο οποίος μας ανέφερε: «οι φυτεύσεις έχουν ξεκινήσει από τις 13 Φεβρουαρίου (σήμερα φθάνουμε το 45 – 50%) και η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι θα σημειωθεί μικρή αύξηση της καλλιέργειας σε ποσοστό περίπου 5-10%. Πέρσι, η καλλιέργεια κυμάνθηκε στα 6.000 στρέμματα».
Σε ερώτησή μας σχετικά με τις καιρικές συνθήκες και πόσο αυτές μπορούν να επηρεάσουν την καλλιέργεια που το διάστημα αυτό βρίσκεται στο ξεκίνημά της, ο κ. Παρασκευόπουλος μας απαντά: «Μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα φυτά ενώ και τα χωράφια έχουν ετοιμαστεί κατάλληλα για την καλλιέργεια. Με τον καιρό ευτυχώς στην Τριφυλία μέχρι στιγμής δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα και σίγουρα αποτελούμε εξαίρεση στον κανόνα, γι’ αυτό και δεν είχαμε ζημιές στα θερμοκήπια που αυτήν την περίοδο συγκομίζουμε αγγούρια».
Από την πλευρά του ο κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία, ο οποίος καλλιεργεί περίπου 250 στρέμματα, μας αναφέρει: «εγώ σήμερα ολοκληρώνω τις φυτεύσεις ενώ στην περιοχή έχουν φυτευτεί περίπου οι μισές καλλιέργειες. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι πως θα εξελιχθεί ο καιρός. Όσον αφορά τις εξαγωγές απευθυνόμαστε σε όλη την Ευρώπη και ευτυχώς δεν εξάγουμε στην Ρωσία για να ανησυχούμε με το εμπάργκο».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις ενός ακόμα παραγωγού, του κ. Κώστα Μαλάμου, ο οποίος επίσης καλλιεργεί περίπου 250 στρέμματα πρώιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φιλιατρών. «Είμαι στο 90% των φυτεύσεων και σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου, απομένουν ακόμα δύο ημέρες μέχρις ότου ολοκληρώσω. Ο καιρός δυστυχώς δεν είναι ο καλύτερος και απαιτείται εξοπλισμός για να μην έχουμε προβλήματα με τις χαμηλές θερμοκρασίες (υαλοβάμβακας, διπλή κάλυψη κ.α.). Γενικά στα Φιλιατρά είμαστε ακόμα στα μισά των φυτεύσεων». Σε ερώτησή μας σχετικά με τις φετινές εξαγωγές ο κ. Μαλάμος μας εξήγησε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί εξαγωγές στη Ρωσία οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την απορρόφηση του προϊόντος.
Χρήστος Διαμαντόπουλος   xdiam@agrotypos.gr 

***  Οι αποθήκες στο λιμάνι και ο αμίαντος          
     
Επιδοκιμαστικός στο έργο αλλαγής των αμιαντοσωλήνων ύδρευσης στην πόλη της Καλαμάτας ήταν ο συνομιλητής μου. Πρόσθεσε, όμως, ότι αν η Δημοτική Αρχή είναι τόσο ευαίσθητη στο συγκεκριμένο θέμα, τότε, πριν ο,τιδήποτε άλλο κάνει στο λιμάνι, θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα είτε σε αντικατάσταση είτε σε αποκαθήλωση της στέγης στις αποθήκες που βρίσκονται εκεί. «Η σκεπή αρχίζει και διαλύεται και οι δημότες που διαμένουν γύρω από την περιοχή εισπνέουν αμίαντο και δεν το γνωρίζουν. Κι αυτό είναι επικίνδυνο», σχολίασε. Περισσότερο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά αυτά που λέει…    Α.Π. 

*** Πάνω από 3 ευρώ η τιμή του ελαιολάδου στη Μεσσηνία

Ηρεμία στις αγορές ελαιολάδου Η προηγούμενη εβδομάδα κύλησε σταθεροποιητικά, ελαφρά πτωτικά. Από Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου φάνηκε μια μικρή ανοδική τάση με ιταλική ζήτηση στα 3,45€ για τιμή CIF παράδοση έξτρα παρθένων άμεμπτης υψηλής ποιότητας. Στη Λακωνία έγιναν αρκετές πωλήσεις σε δημοπρασίες που κυμάνθηκαν από 3,23 ευρώ (Α.Σ Γούβες) έως και 3,46ευρώ (ένα βυτίο στον Άγιο Δημήτριο Μονεμβασιάς). Στη Μεσσηνία οι τιμές ex-factory βυτίου ήταν 3,10-3,20 ευρώ και στην Κρήτη από 3,10ευρώ έως 3,30ευρώ (στη Σητεία), πάντοτε για τα καλά έξτρα παρθένα. Οι τιμές των βιολογικών ξεκινούν από τα 4,30 ευρώ και ανεβαίνουν, ενώ τα βιομηχανικά 5° κυμαίνονται μεταξύ 2,40-2,45 ευρώ. Θετικές προσδοκίες Έχοντας πάντα κατά νου ότι είναι απαραίτητος ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς και αποφεύγοντας τις ακρότητες του τύπου «μην πουλάτε», ωστόσο δεν λείπουν και τα ευνοϊκά σημάδια για ανοδική τάση. Αν και η ιταλική βιομηχανία δείχνει σήμερα να έχει καλύψει τις ανάγκες της, πάντοτε με το ερωτηματικό της περιορισμένης ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως είναι λογικό έως και τον Μάρτιο να δοκιμάσουν πάλι οι ελληνικές τιμές να προσεγγίσουν το επίπεδο των 4 ευρώ για τις εξαιρετικές ποιότητες των έξτρα. Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία Στην Ιταλία οι τιμές έχουν «ξεφύγει» πάνω από τα 6 ευρώ (άσχετα αν η βιομηχανία δεν μπορεί να αγοράσει σε αυτό το επίπεδο), κάτι που ανταποκρίνεται στην καταστροφική, ποιοτικά και ποσοτικά, φετινή χρονιά. Στην Ισπανία, αναμένοντας μια φετινή παραγωγή περίπου στους 800.000 τόνους, οι τιμές των έξτρα διαμορφώνονται στα 3,40-3,50 ευρώ για την αρμπεκίνα και στα 3,10-3,30 ευρώ για τα κοινά έξτρα. Ο βιομηχανικός άσος είναι υψηλά αγγίζοντας τα 2,70 ευρώ. Επίσης σε υψηλά επίπεδα περί τα 2,90 ευρώ / κιλό βρίσκεται το ραφινέ σε Ισπανία και Ιταλία. Παρά τη άνοδο των τιμών η κατανάλωση δεν έχει υποχωρήσει και στις μεγάλες ισπανικές αλυσίδες ένα σύνηθες έξτρα πουλιέται 3,15 έως 3,18 ευρώ / λίτρο. Ο σταθεροποιητικός παράγων φέτος στη Μεσόγειο ήταν η Τυνησία η οποία με παραγωγή άνω των 300.000 τόνων διατηρεί τις τιμές της σταθερές εφοδιάζοντας Ιταλία και Ισπανία με 2,80 ευρώ /κιλό FOB (αναχώρηση) για το έξτρα.Οι επόμενοι μήνες Το κρίσιμο ερώτημα είναι η ανθοφορία της επερχόμενης εσοδείας 2015/2016, ιδίως στην Ισπανία. Αν τα σημάδια, που θα τα περιμένουμε Απρίλιο- Μάιο, είναι θετικά, τότε οι τιμές θα διατηρηθούν σε λογικά επίπεδα. Έτσι κι αλλιώς, μια έλλειψη στα καλά έξτρα θα υπάρξει για όλη τη Μεσόγειο. Εκείνο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει είναι αν η Ισπανία συνεχίσει με δεύτερη συνεχόμενη κακή χρονιά. Πηγή: Βασίλης Ζαμπούνης, www.olivenews.gr . - 

*** Στο Μαίναλο με τον Ορειβατικό Σύλλογο Καλαμάτας (φωτογραφίες)

  
 
 Ανάβαση στην κορυφή του Μαίναλου, το όνομα της κυρίας Οστρακίνα… Τα έλατα έβαλαν τα στολίδια τους και περίμεναν να μας υποδεχτούν. Η ανάβαση διαφορετική, είχε πολύ ομορφιά καθώς ανέβαινες, το μονό που θέλεις να κάνεις είναι να χαζεύεις την χαοτική ομορφιά… Και όταν καταφέρνεις να φτάσεις ψηλά στην κορυφή 1981μ. δεν ξέρεις κατά που να κοιτάξεις… Ανατολικά βλέπεις τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, στα βόρεια τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά την Μίνθη και το Λύκαιο και νότια τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα. Το Μαίναλο βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον βόρειο νομό Αρκαδίας. Το όνομά του σημαίνει την ιερή μανία, τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση. Όταν έρχεται η ώρα της κατάβασης βλέπεις το χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου. Οι άνθρωποι φαίνονται σαν μυρμήγκια από εκεί ψηλά αλλά το ίδιο θα φαίνονται και όλοι η ορειβάτες καθώς κατεβαίνουν μέσα στο γέλιο και το τραγούδι με αρκετό παιχνίδι και μπόλικες τσουλήθρες. Το μονοπάτι για την επιστροφή είναι όνειρο, όπως ξεπροβάλουν τα έλατα το ένα μετά το άλλο… Τα κλαριά τους είναι λες και θέλουν να σε χαιρετίσουν… Καθώς σε υποδέχονται στο σπίτι τους σε αφήνουν να περάσεις να φτάσεις στο προορισμό σου και μένουν εκεί αγέρωχα περιμένοντας να τα επισκεφτείς ξανά. Γεωργία Αλιφέρη - 

***   Βίντεο κλιπ στην Καλαμάτα γύρισε η Κατερίνα Στικούδη (φωτογραφίες)         
      
 
Γυρίσματα για το νέο της βίντεο κλιπ  για το τραγούδι «κλίσε» έκανε απόψε το απόγευμα η Κατερίνα Στικούδη,  στο ξενοδοχείο Elite.
Tο γύρισμα δεν πέρασε απαρατήρητο και δεν ήταν λίγοι αυτοί που πήγαν να το παρακολουθήσουν.*** “KALAMATA:21”, έναρξη εγγραφών σε θεματικές ομάδες εργασίας         
     
Η υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, μπαίνει στην επόμενη φάση. Αφού μπήκαν τα θεμέλια με τη σύσταση και στελέχωση του Γραφείου Υποψηφιότητας “KALAMATA:21” και με τις έρευνες Πολιτιστικής Χαρτογράφησης σε πλήρη εξέλιξη, ήρθε η ώρα για το πραγματικό «άνοιγμα» στην κοινωνία των πολιτών. Ήρθε η ώρα για μία συμμετοχική διαμόρφωση Πολιτιστικής Στρατηγικής.
Η διαμόρφωση μίας δεκαετούς πολιτιστικής στρατηγικής για την Καλαμάτα, είναι προαπαιτούμενο για τη διεκδίκηση του τίτλου, αλλά θα είναι και η «κληρονομιά» της διαδικασίας της διεκδίκησης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
Το Γραφείο Υποψηφιότητας “KALAMATA:21”, με σχετική του ανακοίνωση, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις Θεματικές Ομάδες Εργασίας, με σκοπό την δημιουργία της δεκαετούς πολιτιστικής στρατηγικής της πόλης.
 Κάθε Ομάδα Εργασίας θα αναλάβει μία θεματική και θα προσπαθήσει να προσεγγίσει το αντικείμενό της ολιστικά. Στόχος των Ομάδων Εργασίας είναι μέσα από τον διάλογο, την έρευνα και την συνεργασία να προκύψει η πολιτιστική στρατηγική, όχι μόνο του Δήμου, αλλά της πόλης της Καλαμάτας.
Οι Ομάδες Εργασίας είναι ανοιχτές στο κοινό και μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει, να συμμετέχει και να συνεισφέρει εθελοντικά με τις γνώσεις του στην ανάπτυξη ιδεών και προτάσεων, που μπορούν να συμπεριληφθούν στο δεκαετές αυτό πλάνο.
Οι συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας θα πραγματοποιηθούν από τις αρχές Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, όποτε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη φόρμα εγγραφής στην ιστοσελίδα του Γραφείου Υποψηφιότητας: www.kalamata21.eu
Παρ’ όλο που δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία εγγραφής, συνιστάται η έγκαιρη εγγραφή και συμμετοχή, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη κάθε ατομικής συμμετοχής.
 Οι Θεματικές Ομάδες Εργασίας είναι: Πολιτιστική Κληρονομιά (στην οποία περιλαμβάνεται και ο λαϊκός πολιτισμός, η γαστρονομία και τα διατηρητέα), μουσική, χορός, εικαστικά, γράμματα/ λόγος, κινηματογράφος, θέατρο, δημιουργική βιομηχανία, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, φεστιβάλ, ταυτότητα τόπου (περιλαμβάνεται και ο πολιτιστικός τουρισμός), πολιτιστικές υποδομές (περιλαμβάνεται και το αστικό περιβάλλον).

***  Ανοικτά σεμινάρια του Τμήματος Φιλολογίας          
     
Την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, θα μιλήσει ο κ. Αθανάσιος Ευσταθίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Πολιτικές Συγκρούσεις στην κλασική Αθήνα: Δημοσθένης εναντίον Αισχύνη υπό τη σκιά του Φιλίππου», στις 6:00μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του  Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

*** Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας (φωτογραφίες)          
        
Διήμερο Εισαγωγικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Μεθοδολογία και Τεχνικές Παρουσίασης Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας σε συνεργασία με τα Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας, το απόγευμα της Παρασκευής 13 και το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Καλαμάτας (Θουκυδίδου 2, Καλαμάτα) και σε επιλεγμένα σημεία της πόλης της Καλαμάτας.
Το Σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», Άξονας Προτεραιότητας 7, και συγχρηματοδοτήθηκε  από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - Ε.Κ.Τ.) και από εθνικούς πόρους.
Συμμετείχαν 76 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας που υλοποιούν προγράμματα Π.Ε. και δεν είχαν προηγούμενη επιμόρφωση ή είχαν μικρή εμπειρία σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να ενταχθούν σε Δίκτυα Π.Ε. και εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να επισκεφτούν με τις μαθητικές περιβαλλοντικές ομάδες τους τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Σεμιναρίου έγιναν εισηγήσεις, μελέτη και έρευνα πεδίου, διεξήχθησαν βιωματικά εργαστήρια, με θέματα που προτάθηκαν από τους συμμετέχοντες κατά την υποβολή της αίτησής τους και δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθούν σε θέματα μεθοδολογίας και παρουσίασης προγραμμάτων Π.Ε., να λυθούν πιθανές απορίες και να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί στο έργο τους. Επίσης παρουσιάστηκαν οι παρακάτω καλές πρακτικές υλοποίησης Προγραμμάτων Π.Ε. (μεθοδολογία και παρουσιάσεις) από εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Μεσσηνίας:
1.            Πρόγραμμα Π.Ε. σε νηπιαγωγείο με θέμα:  «Τρέχω – τρέχω, κελαρύζω σας ξεδιψώ και σας δροσίζω»
Αλεξάνδρα Δημοπούλου, εκπαιδευτικός ΠΕ 60
2.            Πρόγραμμα Π.Ε. σε δημοτικό σχολείο με θέμα:  «Μάνη με τα ψηλά βουνά, που τα νερά περνούν βαθιά»
Μαρία Κοτσαλίδου, εκπαιδευτικός ΠΕ 70
3.            «Καλές πρακτικές και δραστηριότητες Προγραμμάτων Π.Ε. για το δημοτικό σχολείο»
Sylvie Dufresne, εκπαιδευτικός ΠΕ 05
4.            Πρόγραμμα Π.Ε. σε γενικό λύκειο με θέμα: «Ελιά και Ελαιόλαδο»
 Εύη Ντινοπούλου, εκπαιδευτικός ΠΕ02
  Το θεωρητικό υπόβαθρο, οι εισηγήσεις, οι παρουσιάσεις και η διεξαγωγή βιωματικών εργαστηρίων θα αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία για τους εκπαιδευτικούς κατά την υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, την ένταξή τους σε Δίκτυα Π.Ε., τη συμμετοχή τους σε προγράμματα των ΚΠΕ, την ενίσχυση και εμπλουτισμό των προγραμμάτων Π.Ε. που υλοποιούν. 

***  «Όχι» από Γερμανία στο ελληνικό αίτημα         
     
«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση για λύση», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ.
Απορρίπτει η Γερμανία το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση της δανεικής σύμβασης.
«Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση για λύση», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Μάρτιν Γιέγκερ, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σημείωσε ότι η ελληνική πρόταση ουσιαστικά «στοχεύει σε χρηματοδότηση-γέφυρα», χωρίς όμως να πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος  ή τους όρους που τέθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.
Πιο θετική ήταν πάντως η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον εκπρόσωπο Μαργαρίτη Σχοινά να σημειώνει πως ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ βλέπει την ελληνική επιστολή «ως ένα θετικό σημάδι, που, όπως ο ίδιος κρίνει μπορεί να στρώσει τον δρόμο για έναν λογικό συμβιβασμό».
Ο κ. Σχοινάς αποσαφήνισε ωστόσο πως η όποια απόφαση ανήκει στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το απόγευμα της Παρασκευής (16:00 ώρα Ελλάδος).
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η ελληνική πρόταση «σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία» στις εκλογές αλλά ταυτόχρονα «μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας».  www.skai.gr  .-
 
***  Απείκασμα σοφίας…        
  «Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ανακαλύψει νέους ωκεανούς, αν δεν έχει το θάρρος να απομακρυνθεί από την ακτή»
Αντρέ Ζιντ
(1869 – 1951, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1947)

 
 ***Απείκασμα σοφίας… 

«Το ελάχιστο θέλησα και με τιμώρησαν με το πολύ» Οδυσσέας Ελύτης (1911 – 1996, ποιητής, Νόμπελ 1979) - 
 
***   Επικοινωνιακή καταιγίδα         
    Είναι πρωτόγνωρο αυτό που συμβαίνει τούτο τον καιρό στην πολιτική ιστορία του τόπου. Είτε εφημερίδες διαβάζεις, είτε τηλεόραση βλέπεις  ή  τα social media παρακολουθείς, όποιας πολιτικής απόχρωσης κι αν είσαι ένα πράγμα αντιλαμβάνεσαι. Ότι η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση έχει τέτοια αποδοχή από την κοινωνία που μοιάζει "σαν το λίβα που καίει τα σπαρτά". Την ώρα μάλιστα που επί της ουσίας δεν έχει ακόμη πετύχει κάποια συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και το ΔΝΤ. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις όπου έχει την αποδοχή του 78% των πολιτών και υπερέχει σε ποσοστά της ΝΔ κατά 28%( 45% έναντι 18%), με το ΠΑΣΟΚ να έχει εξαφανιστεί, γεγονός που θα  επιφέρει εξελίξεις και στα δυο κόμματα.
Ανεξήγητο;  Όχι βέβαια. Κι αυτό γιατί η επικοινωνιακή τακτική στην Ευρώπη με τον Βαρουφάκη στην πρώτη γραμμή να ξεμπροστιάζει με ύφος, στυλ αλλά και πειθώ ευρωπαίους αξιωματούχους , ΜΜΕ , δημοσιογράφους ήταν για Νόμπελ και  δημιούργησε μια επαναστατική ευφορία στον καταπιεσμένο για πέντε χρόνια ελληνικό λαό. Πίσω από την κουίντα, ωστόσο, τα πράγματα είναι αλλιώς  ,  γιατί εκεί οι συζητήσεις γίνονται σ' ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα. Μιλάνε οι αριθμοί.
Οι Έλληνες, όμως,  είχαμε ανάγκη να ακούσουμε και ΟΧΙ για να τονωθεί το καταπιεσμένο μας εγώ και η χαμένη μας αξιοπρέπεια. Στο επικοινωνιακό, λοιπόν, κομμάτι πήραμε άριστα. Η φωνή της Ελλάδας ακούστηκε στα πέρατα της Οικουμένης και έγινε πρώτο θέμα και είδηση σε παντός είδους Μέσο. Χαράς ευαγγέλια, γιατί πλην του επικοινωνιακού τέθηκαν και σοβαρά ζητήματα , όπως της ανάπτυξης στην Ευρώπης και το τέλος της λιτότητας. Ενοχλήθηκε ο ντουνιάς,  με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας , η οποία μας έχει δανείσει 26 δισεκατομμύρια ευρώ, να ξεσπαθώνει κατά της χώρας μας , φοβούμενος τους PODEMOS, που έρχονται με ποδοβολητό. Σε εκδηλώσεις υπέρ της Ελλάδας  στη Λισσαβώνα υψώθηκε και πανό που έγραφε  "Je suis SYRIZA", κατά το "Je suis Charlie".
Αναμένοντας αύριο το original Eurogroup, έναντι του άτυπου της περασμένης Πέμπτης,  θα αποκρυπτογραφήσουμε πιο ψύχραιμα και ρεαλιστικά τα πράγματα, γιατί οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική αντιπροσωπεία είναι ασφυκτικές. Μακάρι, να καταφέρει να πάρει πίσω  εκείνο το 30% του Μνημονίου , που είπε ότι διεκδικούμε ο Βαρουφάκης. Θα είναι τεράστια νίκη. Ωστόσο , μέχρι να βρούμε ουρανό, θα υπάρξουν ακόμη πολλά επεισόδια.
Από κει και πέρα , στη θέση της «τρόικα», έρχονται οι «Institutions», δηλαδή, «θεσμοί» ή «θεσμικά όργανα». Τη θέση του Τόμσεν και των λοιπών θα αποτελούν, κατά πάσα πιθανότητα,  οι Ντ. Κοστέλλο από την Κομισιόν, Κ. Μαζούχ από την ΕΚΤ και Ρ. Γκογιάλ από το ΔΝΤ.
Στο δια ταύτα το παιχνίδι παίζεται ακόμα... Καλή επιτυχία, Ελλάδα  !
Του Δημήτρη Γιατράκου 

***  «ΒΟΜΒΑ» Spiegel: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για Grexit
Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel λίγη ώρα πριν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες ακόμη ένα κρίσιμο Eurogroup.
Σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα αξιωματούχοι της ΕΚΤ ήδη προετοιμάζουν σενάρια έκτακτης ανάγκης για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης σε αυτή την περίπτωση.
Η ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel.
Είναι τουλάχιστον περίεργος ο χρόνος που επέλεξε το Spiegel να κάνει μια τέτοια αποκάλυψη, μια μέρα μετά το κατηγορηματικό όχι του Σόιμπλε στο ελληνικό αίτημα που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το Eurogroup όπου θα εξεταστεί το αίτημα της Ελλάδας για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

*** Αθλητική  Ενημέρωση  :
 
*** Άγριος ξυλοδαρμός διαιτητή και επόπτη σε αγώνα τοπικού πρωταθλήματος      
      
Άσχημες εικόνες με κρούσματα ωμής βίας, εκτυλίχθηκαν στην αναμέτρηση Ηρακλής Πύργου - Αφοβος Βροχίτσας, που έγινε στην Ξυλοκέρα το απόγευμα της Τετάρτης, για το τοπικό πρωτάθλημα B` Kατηγορίας Ηλείας.
Τα επεισόδια οδήγησαν σε διακοπή του αγώνα  λόγω ξυλοδαρμού από πλευράς των παικτών του Ηρακλή Πύργου (ομάδα του παλαίμαχου άσου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου Χρήστου Δημόπουλου), του διαιτητή Γεωργόπουλου και του βοηθού Στρακόπουλου κι ενώ το σκορ στο 85΄ έγινε 1 – 2 μετά από εκτέλεση πεναλτι της φιλοξενούμενης ομάδας!
Τα θλιβερά επεισόδια καταγράφηκαν από κάμερα που υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και με τη βοήθεια της… τεχνολογίας βρίσκονται στη διάθεση όλων... επεισόδια που γυρίζουν το τοπικό ποδόσφαιρο της Ηλείας πολλά χρόνια πίσω... και φυσικά μην ξεχνάμε και όσα άλλα άσχημα συμβαίνουν και δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο στην Ηλεία αλλά σε όλη την Ελλάδα... www.patrisnews.com  .-    
 
***
 


***  BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =
http://www.youtube.com/stamos01 ,        4067   video.-                         
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01 ,     2372    video.-                
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =       2 348   video.- 
Σύνολον       8787  βίντεο   .-
~ https://plus.google.com/+StamatiosSkoulikas/posts .- = Stamatios Skoulikas - Google+ ,.-
  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  , 3505.-
 https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas ,
~ https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258    363. -   
~ https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,
 https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    875. –   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook                         
*** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   304 .-                                             
* ** http://www.twitter.com/stamos01/  ,448/479/31  , 19,5  χιλ./260 / 11 .-                                                     
*** http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328 , .=  http://www.messinia.net.gr / .-                                              
 ~ https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935 365  ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ  .- www.erroso.gr , .-                                      
https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης Δαγρές , 39/83 .-
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΑΡΦΑΡΩΝ : https://www.facebook.com/profile.php?id=100009099756378 , 12.-  http://www.newsbeast.gr/   .- www.voicenews.gr


  *** ΑΠΟ ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2015  :  

~ Αποτελέσματα Βουλευτικών  Εκλογών  25  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/01/25-2015.html .-

~ Η Εφημερίδα μας Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/01/26-2015.html .-

~ Η  Εφημερίδα  μας  Τρίτη  27  Ιανουαρίου  2015 : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/01/27-2015.html ,.- 
~ Η  Εφημερίδα μας  28  Ιανουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/01/28-2015.html .-~ Η Εφημερίδα μας Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων Ποικίλου  ενδιαφέροντος  29 Ιανουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/01/29-2015.html .- ~ Η Εφημερίδα μας 20 Ιανουαρίου 2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/01/20-2015.html .-
~ Επιλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Παρασκευή 30/01/2015  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/01/30012015.html .-
~ Εφημερίδα  μας  Σάββατο  31   Ιανουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/01/31-2015.html .-
~ Αθλητική Επικαιρότητα Σαββατο-Κύριακο 31/01 και 01/02/2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/01/3101-01022015.html .-
~ **    ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2015  : 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή  01  Φεβρουαρίου  2015  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/01-2015.html .- 
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  02  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/02-2015_2.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Δευτέρα  02  Φεβρουαρίου  2015 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/02-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 03 Φεβρουαρίου 2015   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  03  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/03-2015.html .-
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 04 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .- ~ Η  Εφημερίδα  μας  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Τετάρτη  04  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/04-2015.html  .- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2015   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  05  Φεβρουαρίου  2015   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2015/02/05-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2015  : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~  Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Παρασκευή   06  Φεβρουαρίου  2015: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/06-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 07 και 08 Φεβρουαρίου 2015 : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/07-08-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  07   Φεβρουαρίου  2015 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2015/02/07-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 08 Φεβρουαρίου 2015  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/08-2015.html .-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 09-02-2015  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2015/02/09-02-2015.html .-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Τρίτη  10  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2015/02/10-2015.html .-
~Ημερήσια εκδρομή-διαδρομή προσκύνημα στον Άγιο Χαράλαμπο Φιλιατρά 9-2-2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/9-2-2015.html .-
~Το   αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  11 Φεβρουαρίου  2015   : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2015/02/11-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη)  12  Φεβρουαρίου  2015 : http://snsarfara.blogspot.gr/2015/02/12-2015.html .-
~ Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Παρασκευή  13  Φεβρουαρίου  2015 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2015/02/13-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Σάββατο  14 Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos- tamos.blogspot.gr/2015/02/14-2015.html .-
~ Αθλητικό Σαββατο-Κύριακο 14 και 15 Φεβρουαρίου 2015  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2015/02/14-15-2015.html .- ~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Κυριακή  15  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2015/02/15-2015.html .-
~Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Δευτέρα  16  Φεβρουαρίου  2015  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2015/02/16-2015.html .- 
~ Επικαιρότητα Ενημέρωση  17  Φεβρουαρίου  2015  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2015/02/17-2015.html .-                                               
Επικαιρότητα  Ενημέρωση  Πέμπτη  19  Φεβρουαρίου  2015 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2015/02/19-2015.html .- 
 ~  Αθλητικές  σελίδες  ενημέρωσης  Πέμπτη  19  Φεβρουαρίου  2015  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2015/02/19-2015.html .-
~

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου