Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

 Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  Πέμπτη 29 Μαρτίου  2012  :
Το  ποντικάκι  μας ενημερώνει !
ΠΡΟΣΟΧΗ  ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΟΥΣ ΤΩΝ ΧΑΚΕΡΣ !!! Κάπως έτσι  μπαίνουν στον Υπολογιστή μας ! 
 
Σαμαράς: Στόχος της ΝΔ να καταργήσει το χαράτσι
* Στόχος της ΝΔ είναι να καταργήσει το χαράτσι στα ακίνητα, αντικαθιστώντας το με έναν ενιαίο, συνολικό φόρο, επί της ακίνητης περιουσίας, είπε ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου της ΝΔ.-
* Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η πλήρης εφαρμογή μιας τέτοιας πρότασης, προϋποθέτει την ύπαρξη περουσιολογίου, και όπως είπε μέχρι να φτιαχτεί το περιουσιολόγιο, το χαράτσι θα αντικατασταθεί με φόρους τύπου ΕΤΑΚ.
* Σχετικά με τα μέτρα του Ιουνίου ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι περικοπές θα γίνουν από την σπατάλη, ενώ επανέλαβε την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας σε οριζόντιες περικοπές, «σε μέτρα δηλαδή τα οποία μειώνουν μισθούς και συντάξεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
* «Επεξεργαζόμαστε ισοδύναμα μέτρα για να αυξηθούν οι κατώτατες συντάξεις, όπως είχαμε υποσχεθεί. Χαμηλοσυνταξιούχοι και πολύτεκνοι. Είναι η μόνη υπόσχεση που δίνω», τόνισε ο κ. Σαμαράς.
* Επίσης, σχετικά με το θέμα της λαθρομετανάστευσης είπε ότι «το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς γύρω μας και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε», κάτι το οποίο χαρακτήρισε στρουθοκαμηλισμό.
 

*** AΘΛΗΤΙΚΗ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  για σήμερα  29/03/2012 :
~** Για το Γιουρόπα Λίγκ στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο :
- Ατλέτικο Μανδρίτης -  Αννόβερο  2-1  , (1-1) .- ^ 
- Σάλκε  - Μπιλμπάο  2-4 , (1-1).- 19΄ Γιουρέντε , 21΄ Ραούλ (2),  Μουνιάν (2) .- ^  
- Σπόρτικ - Μέταλιστ  2-1  , (0-0) .- ^ 
- Αλκμάαρ - Βαλένθια   2-1 , (1-0) .- ^  
~
~** 4ος  αγώνας για πρόκριση στο Φαϊναλ Φόρ της Κωνσταντινούπολης  :
- Μακαμπί Ηλεκτρο Τ.Α. - Παναθηναϊκός    69-78 , (36-41)  .- ^    
Η Μπαρτσελόνα  ήδη  με τρείς (3)  νίκες επί της Ούνικς Καζάν  με 78-6666-63  και  67-56 , βρίσκεται στο Φαϊναλ Φόρ της Κωνσταντινούπολης ! .- ^  

~** Καλαμάτα-Ζάκυνθος 1-0
Image~* Έσπασε το ρόδι… πρώτο εντός έδρας τρίποντο  και με 10 για τους «ήρωες» του Μπένου
* Μέχρι χθες το απόγευμα η Καλαμάτα αγνοούσε τη νίκη στα εντός έδρας παιχνίδια της, έχοντας μόνο ισοπαλίες. Η δίκαιη επικράτησή της με 1-0 απέναντι στη μέχρι χθες αήττητη, μακριά από το νησί, Ζάκυνθο, βάζει για τα καλά το συγκρότημα του Γιώργου Μπένου στο κόλπο των μπαράζ ανόδου, από τα οποία απέχει πλέον μόλις ένα βαθμό. Ο Μελιγαλαίος τεχνικός έχει καταφέρει στο μικρό διάστημα το οποίο βρίσκεται στο τιμόνι της Θύελλας να τη μετατρέψει σε μια κυριολεκτικά νέα ομάδα. Όχι γιατί παίζει πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο, προσφέρει εντυπωσιακό θέαμα ή δημιουργεί σωρεία χαμένων ευκαιριών. Για να φθάσει στα επίπεδα αυτά χρειάζεται πολλή δουλειά και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια.
Το λέμε, γιατί διαπιστώνουμε από πρώτο χέρι τη μεγάλη θέληση των ποδοσφαιριστών να ανταποκριθούν στη δουλειά και την επαγγελματικότητα του τεχνικού επιτελείου, και να δώσουν στην Καλαμάτα τις νίκες και τα αποτελέσματα που τόσο πολύ χρειάζεται.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το ματς ο Μπένος έθεσε ως βασικό στόχο την παραμονή και έχει δίκιο. Πράγματι, η Καλαμάτα έχει ως στόχο τη σωτηρία, όμως με το πρόσωπο που αρχίζει να φανερώνει και τη συγκομιδή των επτά βαθμών στα τρία τελευταία παιχνίδια και σ’ ένα αρκετά δύσκολο πρόγραμμα, είναι λογικό να ωθεί τους πάντες προς την αναπροσαρμογή των… σχεδίων.
* Ο πολύπειρος τεχνικός έχοντας διαβάσει σωστά το ματς, κατάφερε να εκμηδενίσει τα ατού της Ζακύνθου, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και τις αντιξοότητες που δημιουργεί ο κακός, αν και ελαφρώς βελτιωμένος, αγωνιστικός χώρος του Σταδίου. Ούτε η απώλεια του Μπλέτσα αλλά και οι απουσίες που προϋπήρχαν, των Τσαγκαράκη, Πετρουζέλλη, στάθηκαν ικανές να αλλάξουν ρότα στην προσπάθεια της Θύελλας. Αμυντικά όλα λειτούργησαν άψογα, στο κέντρο οι μάχες κερδήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό, και οι στημένες φάσεις, που είναι η δύναμη της Καλαμάτας, έκριναν το αποτέλεσμα. Χρειάστηκε κάποιοι ποδοσφαιριστές να κάνουν τη δική τους υπέρβαση, φανερώνοντας ποιότητα αλλά και μέγα πάθος. Από εκεί και πέρα, οι κινήσεις ήρθαν ως λογικό αποτέλεσμα της προετοιμασίας που είχε γίνει. Η ενδεκάδα ήταν αυτή που αναφέραμε τις τελευταίες ημέρες και το 4-5-1 με τον Μπεγέτη μπροστά από τα αμυντικά χαφ αποτέλεσε σωστή επιλογή του τεχνικού τιμ. Έτσι και παρά τις όποιες δυσκολίες δημιούργησε η Ζάκυνθος, ο αγωνιστικός χώρος, ή ακόμη και κάποιες αποφάσεις του διαιτητή, αλλά ενδεχομένως και το άγχος, καθώς η Καλαμάτα έπρεπε να πάρει αποτέλεσμα για να ξεφύγει από τις επικίνδυνες θέσεις και να διατηρηθεί σε τροχιά ανόδου, ξεπεράστηκαν με ιδανικό τρόπο και με εκτελεστή τον Βασίλη Μπεγέτη. Ο πρώην παίκτης του Παμίσου απέδειξε και πάλι γιατί έχει θέση στην ομάδα. Το ίδιο και ο Νικητόπουλος, που κάλυψε επάξια το κενό το οποίο άφησε ο Μπλέτσας μετά τον τραυματισμό του στις αρχές του ματς.
~** ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
* Μοιρασμένο το πρώτο 45λεπτο, με τις καλές στιγμές μπροστά από τις δύο εστίες να είναι ελάχιστες. Η μπάλα παιζόταν, κυρίως, στο χώρο της μεσαίας γραμμής και ο κακός αγωνιστικός χώρος δεν επέτρεπε τις όποιες προσπάθειες δημιουργίας κάτι αξιόλογου από την πλευρά των ποδοσφαιριστών. Συν τοις άλλοις, οι δύο ομάδες έδειχναν να έχουν ως προτεραιότητα τη διατήρηση του μηδέν στα μετόπισθεν, ενώ και τα δύο σωματεία είδαν ποδοσφαιριστές τους να τραυματίζονται και ν’ αποχωρούν στο ξεκίνημα. Ο Μπλέτσας υπέστη διάστρεμμα και αποχώρησε στο 8΄, ενώ ο Λιβέρης κτύπησε στο 20΄ και χρειάστηκε να αντικατασταθεί στο 24΄, αφού παρά τις προσπάθειες του παλιού παίκτη της Καλαμάτας δεν κατέστη εφικτό να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις.
* Μονάχα μία αξιόλογη ευκαιρία προσμετρά για την Καλαμάτα στο πρώτο 45λεπτο και αυτή έγινε στο 22΄, όταν ο Ρουμπουλάκου έβγαλε ωραία σέντρα από αριστερά, με τον Μπεγέτη να πιάνει την κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, στέλνοντας την μπάλα λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Γεωργίου. Οι φιλοξενούμενοι απάντησαν στο 24΄, όταν ο Κόντη εκτέλεσε από πλάγια θέση και δεξιά έξυπνα το φάουλ, η μπάλα πέρασε χαμηλά από σώματα, όμως ο Κοψαχείλης μπλόκαρε σταθερά, σε μια δύσκολη επέμβαση.
* Αυτά έγιναν στο πρώτο μέρος, που συν τοις άλλοις περιλάμβανε τις αντιξοότητες του καιρού, αφού για περίπου 10-15 λεπτά είχαμε βροχόπτωση στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου.
~** Η ΑΠΟΒΟΛΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
* Όλοι περίμεναν ότι και η επανάληψη θα κυλούσε στα ίδια επίπεδα, όμως διαψεύστηκαν από τη ροή του αγώνα. Το δεύτερο ημίχρονο είχε και φάσεις και ένταση και το βασικότερο, το γκολ που έδωσε στη Μαύρη Θύελλα την πρώτη εντός έδρας νίκη. Μάλιστα, αυτή ήρθε υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, καθώς η Καλαμάτα αγωνίστηκε για περίπου 40 λεπτά με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Αντώνη Κωνσταντόπουλου στο 50΄ με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
* Οι παίκτες του Μπένου μπήκαν με μεγάλο πάθος και χτύπησαν από νωρίς καμπανάκι κινδύνου στους Επτανήσιους. Στο 47΄ ο Κρητικός έβγαλε σέντρα, ακολούθησε κακή συνεννόηση Γεωργίου και αμυντικών, όμως ο Τριανταφυλλάκης, που βρέθηκε μόνος στα δεξιά, δεν μπόρεσε να σκοράρει, στέλνοντας με μονοκόμματο σουτ την μπάλα ψηλά άουτ. Στο 50΄ και ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν κερδίσει φάουλ, ο Κωνσταντόπουλος κλότσησε την μπάλα και ο κ. Διώτης του έδειξε την κίτρινη, που ήταν η δεύτερη, καθώς είχε προηγηθεί η πρώτη στο 23΄. Η αποβολή του κεντρικού αμυντικού της Καλαμάτας μονάχα ανασταλτικά δε λειτούργησε, αντιθέτως πείσμωσε ακόμη περισσότερο την ομάδα. Στο 56΄ από σέντρα του Ρουμπουλάκου ο Αλεξανδρόπουλος πήρε την κεφαλιά, όμως ήταν αδύναμη και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Γεωργίου, ενώ στο 58΄ είχαμε τη φάση που καθόρισε το ματς, δίνοντας το πρώτο εντός έδρας τρίποντο στη Θύελλα. Ο Ρουμπουλάκου εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά, ο Μπεγέτης βρέθηκε ξεχασμένος στο πρώτο δοκάρι, και με γυριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην απέναντι γωνία του Γεωργίου, πετυχαίνοντας το 1-0 εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών από ποδοσφαιριστές, φιλάθλους, διοίκηση και… δημοσιογράφους. Ο 30χρονος μεσοεπιθετικός έσπευσε στον πάγκο αφιερώνοντας το γκολ στον προπονητή του Γιώργο Μπένο.
* Και ενώ η λογική θα έπρεπε να περιλαμβάνει την αντίδραση της Ζακύνθου, κάτι τέτοιο δεν έγινε, τουλάχιστον μέχρι το 80΄. Αντιθέτως, στο διάστημα αυτό η Καλαμάτα είχε δύο αξιόλογες ευκαιρίες και μπορούσε να πετύχει δεύτερο γκολ. Στο 63΄ και ύστερα από σουτ του Αλεξανδρόπουλου που βρήκε σε σώματα, ο Τσιμικλής βρέθηκε μόνος στη μεγάλη περιοχή του Γεωργίου, όμως λειτούργησε περισσότερο ως αμυντικός, δίνοντας την ευκαιρία στον Σαμαρά να σώσει, ενώ στο 80΄ από έξυπνη κάθετη πάσα του Τσιμικλή ο Κρητικός βγήκε τετ-α-τετ με τον Γεωργίου, που έκανε γρήγορη έξοδο κλείνοντας το οπτικό πεδίο του επιθετικού της Καλαμάτας και ως αποτέλεσμα είχαμε το κακό πλασέ του παίκτη της Θύελλας. Η Ζάκυνθος προσπάθησε να αντιδράσει στο τελευταίο 10λεπτο, όμως το έκανε αποσπασματικά και με λάθος τρόπο, κάτι που ευνοούσε την καλοστημένη αμυντική γραμμή της Καλαμάτας.
~ Στο 83΄ ο Κωστάκης έπιασε ένα ξαφνικό σουτ από μακριά με την μπάλα να φεύγει λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι και στο 85΄ από φάουλ γέμισμα του Γεωργίου ο Νικητόπουλος στην προσπάθειά του να απομακρύνει έστειλε την μπάλα ελάχιστα εκατοστά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της ομάδας.
* Η ολοκλήρωση του αγώνα βρήκε τους παίκτες της Καλαμάτας αγκαλιασμένους, να γλεντούν τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη και κάποιους από τους ποδοσφαιριστές της Ζακύνθου να τα ακούν από τους λιγοστούς φιλάθλους της Θύελλας. Στο διάστημα της αποχώρησης των δύο ομάδων είχαμε και μια λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γιώργο Μπένο και τον Στέλιο Λιβέρη.
~** ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΙ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑΚΟΥ, ΜΠΕΓΕΤΗΣ, ΤΣΙΜΙΚΛΗΣ
* Περίσσιο το πάθος που έβγαλαν οι ποδοσφαιριστές της Καλαμάτας, καλύπτοντας τις όποιες αδυναμίες. Ο Μπεγέτης ήταν εντυπωσιακός, κάνοντας άλλωστε τη διαφορά με το γκολ της νίκης, όμως εξ ίσου εντυπωσιακή παρουσία είχε και ο Σίμος Ρουμπουλάκου, ενώ ο Τσιμικλής έκανε φοβερή δουλειά στο χώρο της μεσαίας γραμμής, φέρνοντας στο μυαλό όλων τον παλιό καλό Τσιμικλή. Σταθερός ο Κοψαχείλης που στο πρώτο ματς μετά την επιστροφή του μετέδωσε στους συμπαίκτες του την ηρεμία την οποία χρειάζεται η ομάδα σε τόσο κρίσιμα παιχνίδια. Δε θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε και την αρκετά καλή εμφάνιση του Αργύρη Νικητόπουλου, που μολονότι είχε πάρα πολύ καιρό ν’ αγωνιστεί και για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, απέδειξε ότι συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα υπερπολύτιμο εργαλείο στα χέρια οποιουδήποτε προπονητή και ο Μπένος το εκμεταλλεύτηκε, με τον 23χρονο αμυντικό μέσο να καλύπτει ιδανικά την απώλεια του Βασίλη Μπλέτσα.
* Από τους Ζακυνθινούς ξεχώρισε ο Κωστάκης και ο Στρατομήτρος, ενώ καλά διαστήματα είχε ο Τσιριγώτης, ο οποίος τ’ άκουσε, και μάλιστα έντονα, από τους φιλάθλους στο τέλος, που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον αρχηγό της ομάδας Στέλιο Λυμπέρη, ο οποίος τραυματίστηκε στο 24΄ και αποχώρησε.
~ ΚΟΣΜΟΣ: Λιγοστός ήταν για μία ακόμη φορά ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας σε εντός έδρας παιχνίδι. Περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν το παιχνίδι, με αποτέλεσμα η ολοκλήρωση της καταμέτρησης των εσόδων από τα εισιτήρια να μην αρκεί για την κάλυψη του εξοδολογίου του αγώνα. Η διοίκηση του ΤΑΠ χρειάστηκε να προσθέσει περίπου 800 ευρώ για να καλυφθούν τα έξοδα.
~ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: Χωρίς το μεγάλο λάθος η διαιτησία του κ. Διώτη, που πάντως ξεσήκωσε τους φιλάθλους της Καλαμάτας με τα σφυρίγματά του στην επανάληψη και ειδικότερα με το «φόρτωμα» των παικτών της ομάδας με κίτρινες κάρτες. Όσον αφορά στη φάση της αποβολής του Κωνσταντόπουλου, μπορεί να κριθεί αυστηρή, αν και με το γράμμα του νόμου κρίνεται σωστή. Απαρατήρητοι πέρασαν οι βοηθοί Κολοσιώνης και Τσίκνας, που δεν έκαναν κάποιο σημαντικό λάθος.
~ ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κωνσταντόπουλος, Ρουμπουλάκου, Ψυχογιόπουλος, Τσιμικλής, Κρητικός – Κυπαρίσσης, Τσιριγώτης.
~ ΚΟΚΚΙΝΕΣ: Κωνσταντόπουλος (2η κίτρινη)
** ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Κοψαχείλης, Τσόπελας, Ρουμπουλάκου, Μπλέτσας (8΄ λ. τρ. Νικητόπουλος), Κωνσταντόπουλος, Αλεξανδρόπουλος, Ψυχογιόπουλος, Τσιμικλής, Τριανταφυλλάκης (79΄ Δρούγας), Μπεγέτης, Κρητικός (87΄ Αθανασόπουλος).
** ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Α. Γεωργίου, Λυβέρης (24΄ λ. τρ. Τσιριγώτης), Σαμαράς, Κόντη (66΄ Μπάστας), Κωστάκης, Κυπαρίσσης, Στρατομήτρος, Γεωργίου, Πέττας (46΄ Φίλαϊ), Διαμαντόπουλος, Χαρτσιάς.  Του Νίκου Μπαλόπουλου

*** Ως εδώ και μη παρέκει με τη συμπεριφορά των τσιγγάνων
Image
* Να προστατεύσουν τη ζωή και την περιουσία τους από την παραβατικότητα των τσιγγάνων ζήτησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής Αριοχωρίου.
* Αυτό έγινε σε παράσταση διαμαρτυρίας που έκαναν στον αστυνομικό διευθυντή Μεσσηνίας, ταξίαρχο Βασίλη Γεωργακόπουλο. Οι κάτοικοι, που στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα κ. Σταύρου, προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από καταυλισμό τσιγγάνων της περιοχής γίνεται η διακίνηση - πώληση ναρκωτικών για όλη την Πελοπόννησο, ενώ σήμερα το απόγευμα συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του για το μείζον αυτό ζήτημα.
* Ωστόσο, δεν απέδωσε και πολλά η εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που έγινε χθες από την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας σε καταυλισμούς και περιοχές γύρω από την Καλαμάτα όπου παρατηρούνται κρούσματα παραβατικότητας από τσιγγάνους.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να κάνω μια έκκληση προς τους πολίτες. Ξέρουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους πρώην Δήμους Θουρίας, Αρφαρών, Άριος, αλλά και στο Ασπρόχωμα και τη Σπερχογεία, από την ανεξέλεγκτη δράση κάποιων αθιγγάνων. Γνωρίζουμε και γνωρίζει η Πολιτεία όλα αυτά που συμβαίνουν.
* Πρέπει να υπάρξει, όμως, ηρεμία και καταλλαγή. Η επιθετικότητα απέναντι στην επιθετικότητα είναι ό,τι το χειρότερο. Τονίζω την παροιμία ότι “το γινάτι βγάζει μάτι” και ότι με τη βία δεν μπορείς να απαντάς στη βία. Πρέπει να υπάρξει ηρεμία. Δεν πρέπει να έχουμε τραυματισμούς και θύματα».
* Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, Θοδ. Μπρεδήμας, ζήτησε την παρουσία ειδικής αστυνομικής δύναμης στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να καταλογίσει και αδράνεια στην αντιμετώπιση του θέματος από πλευράς Δημοτικής Αρχής. Ειδικότερα, επισήμανε: «Πριν από ένα χρόνο είχαμε κρούσει στη Δημοτική Αρχή τον κώδωνα του κινδύνου με την αύξηση της εγκληματικότητας στις περιοχές των πρώην Δήμων Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, με θέμα που είχαμε φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Ο κ. δήμαρχος, όμως, αγρόν ηγόραζε.
* Η παράταξή μας έχει ξεκάθαρη θέση εδώ και αρκετό καιρό για τα τεράστια αυτά προβλήματα. Πιστεύουμε ότι το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να υπάρξει ειδική αποστολή αστυνομικής δύναμης, διότι η υπάρχουσα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Η δύναμη αυτή θα πρέπει να παραμείνει τόσο χρόνο όσος απαιτείται για την επιβολή της τάξης στην περιοχή, διότι οι κάτοικοι έχουν φτάσει πλέον στο μη παρέκει, απειλώντας ότι θα πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
* Επίσης, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν περιπολίες και περιφρούρηση από αστυνομικούς, αλλά και κατοίκους, γεγονός που είχαμε επισημάνει έγκαιρα. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες αρχές για τη σύλληψη των κλεπταποδόχων, τόσο στην περιοχή της Μεσσηνίας όσο και στις άλλες περιοχές όπου κατευθύνονται.
* Για τη μείωση του προβλήματος απαιτείται, επίσης, η διάθεση τροφίμων και άλλων απαραίτητων ειδών σε όσους από αυτούς που δημιουργούν προβλήματα υπάρχει ο κίνδυνος της φτώχειας».
* Τέλος, ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμ. Μπεχράκης, είπε: «Κατ’ αρχάς, υπενθυμίζουμε την παρέμβαση της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, όπου είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης για την εγκληματικότητα και η οποία, τελικά, πραγματοποιήθηκε.
* Διατυπώσαμε, δε, προτάσεις για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, στην περιφέρεια και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Άρι.
* Βάλαμε έντονα το θέμα της αστυνόμευσης της περιοχής, ιδιαίτερα στην “καυτή” ζώνη: Άρις- Αριοχώρι - Πλατύ. Επισημάναμε τις ευθύνες της Πολιτείας για τη διάλυση της “Μπιρμπίτας” και ζητήσαμε απαραίτητη παροχή βοήθειας στους διαμένοντες σ’ αυτή. Δεν πρέπει να είναι έξω από τη λογική της κεντρικής διοίκησης η πρόσληψη αθίγγανων σε προγράμματα μερικής απασχόλησης, η διανομή φαγητού σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν βοηθείας, όπως και στους άλλους πολίτες.
* Η μόνη διέξοδος είναι η αύξηση του προσωπικού της Αστυνομίας και η συστηματική αστυνόμευση της περιοχής. Δεν είναι δυνατόν να μετατραπεί η χώρα μας σε τριτοκοσμική, χωρίς προσανατολισμένες αστυνομικές υπηρεσίες για την προάσπιση των περιουσιών και των αγροτικών δραστηριοτήτων των πολιτών, με σεβασμό στους κανόνες και στο δίκαιο».
* Ταυτόχρονα, όμως, διερωτήθηκε: πώς είναι δυνατόν να επιστρατεύονται εκατοντάδες αστυνομικοί, με ένα πολύ σοβαρό οικονομικό κόστος, για την προστασία των πολιτικών προσώπων, όπως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά και του Μάκη Βορίδη στην Καλαμάτα ή κατά τις εκδηλώσεις της 23ης και της 25ης Μαρτίου, και από την άλλη να μην ενισχύεται η αστυνομική παρουσία στην ύπαιθρο, με το επιχείρημα μάλιστα ότι δεν το επιτρέπει η οικονομική κατάσταση του κράτους…  Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 ~*** ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΡΙΟΧΩΡΙΟΥ
* Σύσκεψη σήμερα στο γραφείο του εισαγγελέα για την εγκληματικότητα
* Σύσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα για το ζήτημα της εγκληματικότητας στα χωριά της Μεσσηνίας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή Αριοχωρίου, όπως συμφωνήθηκε χθες, κατά τη διαμαρτυρία κατοίκων, μετά από πρόταση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα.
* Οι κάτοικοι Αριοχωρίου, Άριος, Πλατέος και Ασπροπουλιάς, διαμαρτυρόμενοι χθες σε όλους τους φορείς για την αυξανόμενη εγκληματικότητα στα χωριά τους, επισκέφθηκαν και τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δημήτρη Σταύρου, ζητώντας παρέμβασή του. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας, αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, Θεόδωρος Μπρεδήμας.
* Οι κάτοικοι προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες προς τον εισαγγελέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι από καταυλισμό τσιγγάνων της περιοχής γίνεται η διακίνηση - πώληση ναρκωτικών για όλη την Πελοπόννησο.
~** Στον Εισαγγελέα
* Οι κάτοικοι, επισκεπτόμενοι τον κ. Σταύρου, αφηγήθηκαν καθημερινά περιστατικά επιθετικότητας που δέχονται από τσιγγάνους. Περιέγραψαν ότι δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνοι τους έξω από τα σπίτια τους, ενώ τους πετούν πέτρες και τους επιτίθενται ακόμα και όταν περνούν με τα αυτοκίνητά τους.
* Μία γυναίκα δήλωσε ότι την έχουν κλέψει 11 φορές, ενώ του επισήμαναν ότι η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο τραγικό γεγονός είναι άμεσος.
* Αφού περιέγραψαν αναλυτικά το επεισόδιο που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Αριοχώρι, αναρωτήθηκαν γιατί η Αστυνομία δεν του έχει διαβιβάσει ακόμα τη σχετική δικογραφία. Η δε μητέρα των δύο παιδιών που νοσηλεύονται τραυματισμένα εξέφρασε τη μεγάλη της αγωνία για το τι θα γίνει όταν βγουν από το νοσοκομείο, αλλά και το φόβο της για μια ενδεχόμενη νέα συμπλοκή με τους τσιγγάνους.
* Αναφορά έκαναν και στην εφαρμογή του νόμου. «Γιατί ο νόμος δεν είναι ίδιος για μένα και για τον τσιγγάνο; Εγώ δεν πλήρωσα 10 ημέρες το νερό και μου έβαλαν πρόστιμο. Εγώ πληρώνω ρεύμα, αυτοί το κλέβουν, εγώ δεν τολμώ να οδηγήσω χωρίς δίπλωμα, ασφάλεια, αυτοί όλοι οδηγούν χωρίς διπλώματα και ασφάλεια. Κλέβουν ρεύμα από τις κολώνες και τα καλώδια παίρνουν φωτιά. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει νόμος; Θέλουμε να έχουμε ίση μεταχείριση από το νόμο όλοι», αναρωτήθηκε κάτοικος.
~* * Κέντρο ναρκωτικών
* Κάποιοι άλλοι «πέρασαν» σε σοβαρότερες καταγγελίες, λέγοντας ότι από καταυλισμό τσιγγάνων στην περιοχή γίνεται διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών σε όλη την Πελοπόννησο. Ακόμα και τα παιδιά τους, όπως ειπώθηκε, αν τα ρωτήσεις πού πουλάνε ναρκωτικά, ξέρουν.
* Με κάθε τρόπο επισήμαναν ότι το πρόβλημα στην περιοχή έχει οξυνθεί και κάλεσαν τον εισαγγελέα να λάβει μέτρα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Σας χτυπάμε το καμπανάκι. Θα υπάρξουν θύματα».
* Από την πλευρά του, ο εισαγγελέας τούς εξήγησε τις δικές του αρμοδιότητες και τι δυνατότητες του δίνει ο νόμος για να προφυλακίσει ένα δράστη. Μάλιστα, τους επισήμανε ότι ορισμένες φορές οι εισαγγελείς αναγκάζονται να ακροβατούν, ώστε να εφαρμόσουν τη λύση που αρμόζει σε κάθε περίσταση.
* Μάλιστα, ο δικηγόρος Στάθης Σταματόπουλος που συνόδευε τους κατοίκους, παρατήρησε ότι το νομικό πλαίσιο είναι επιεικές και πολλές φορές «δένει» τα χέρια δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να βλέπει μόνο το οργανωμένο έγκλημα όπως κάνει τελευταία, αλλά και το κοινό έγκλημα, που είναι καθημερινό.
* Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος και πως, αν δε ληφθούν μέτρα, φοβάται ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις πολιτών. Χαρακτήρισε, δε, θύμα και το Δήμο Καλαμάτας, αφού έχει κλαπεί ή καταστραφεί μεγάλο μέρος του αστικού εξοπλισμού.
* Ενημέρωσε ακόμη τον εισαγγελέα πως επιτροπή με δική του πρωτοβουλία θα φροντίσει να επισκεφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ζήτησε να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του σύσκεψη με αντιπροσωπεία κατοίκων, παρουσία του αστυνομικού διευθυντή. Ο κ. Σταύρου δέχτηκε την πρόσκληση και όρισε τη συνάντηση για σήμερα το απόγευμα στις 6.00.
* Επίσης, έθεσε ζήτημα πρόσληψης ιδιωτικής αστυνομίας στα χωριά που παρατηρείται το πρόβλημα, όπως και θέμα κλεπταποδόχων, λέγοντας ότι είναι πολύ συγκεκριμένα τα άτομα αυτά και γνωστά.  Της Βίκυς Βετουλάκη
Αύξηση της αστυνόμευσης ζητούν Δημοτική Αρχή και παρατάξεις
 *Εξοργισμένοι από το φόβο και τον τρόμο στον οποίο έχουν καταδικαστεί να ζουν, λόγω της ανεξέλεγκτης εγκληματικότητας, δεκάδες κάτοικοι από τον Άρι, το Αριοχώρι, το Πλατύ, τα Αρφαρά, το Ασπρόχωμα και άλλες περιοχές διαμαρτυρήθηκαν χθες το πρωί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, στο δήμαρχο Καλαμάτας και στον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.
Με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, συνέστησε σε δηλώσεις του ηρεμία, ψυχραιμία και διάλογο, ενώ έδειξε διάθεση να συμβάλει ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων.

*** Μετανάστες στην Εθνικού Σταδίου
~ ImageΈνα σπίτι έχει χωρίσει μια γειτονιά στα… δύο
* Ένα σπίτι στην οδό Εθνικού Σταδίου στην παραλία, όπου διαμένουν μετανάστες, έχει χωρίσει μια γειτονιά στα… δύο.
* Κάποιοι κάτοικοι θεωρούν ότι η παρουσία τους εκεί αποτελεί εστία διαφόρων κινδύνων και αιτία δημιουργίας σωρείας προβλημάτων. Στο παρελθόν έχουν ζητήσει και τη βοήθεια της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση θεμάτων που προκύπτουν από την παρουσία των μεταναστών, αλλά μέχρι σήμερα το κύριο αίτημά τους, για απομάκρυνσή τους και σφράγισμα του σπιτιού, δεν έχει ικανοποιηθεί. Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες κάλεσαν και τη «Χρυσή Αυγή», τους θηρευτές αλλοδαπών, για να δώσει λύση στο πρόβλημά τους- ποιος ξέρει με ποιον τρόπο.
* Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη λέει πως οι μετανάστες δε δημιουργούν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή. Οι περίοικοι που υποστηρίζουν τα παραπάνω μας τους περιέγραψαν ως ανθρώπους φιλήσυχους και εργατικούς, που γενικότερα «κοιτάζουν τη δουλειά τους».
* Χθες βρεθήκαμε στην περιοχή, με αφορμή και ένα μήνυμα που λάβαμε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και ιδού τι καταγράψαμε.
* Ο διευθυντής του 10ου Δημοτικού Σχολείου και δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Γιάννης Χριστόπουλος, μας είπε σχετικά ότι η παρουσία των μεταναστών στο σπίτι που γειτνιάζει με το σχολείο, μέχρι σήμερα, δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. «Σύμφωνα με όσα ξέρω και όσα έχουν πέσει στην αντίληψή μου, δε φαίνεται να υπάρχει κανένα πρόβλημα με την παρουσία των μεταναστών στην περιοχή. Μάλιστα, όσες φορές ήρθαμε σε επαφή μαζί τους, διαπιστώσαμε ότι είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, οι οποίοι προσπαθούν, κάνοντας διάφορες δουλειές, να επιβιώσουν σε μια ξένη χώρα. Μάλιστα, την περίοδο των Χριστουγέννων είχαμε συγκεντρώσει και κάποια τρόφιμα, τα οποία τους δώσαμε και δέχτηκαν πολύ ευγενικά», σχολίασε.
* Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Δημήτρη Δανάμου, ο οποίος μένει ακριβώς απέναντι από το σπίτι… των μεταναστών: «Μέχρι σήμερα δεν είχα κάποιο πρόβλημα μαζί τους, ούτε η παρουσία τους στην περιοχή δημιουργεί προβλήματα».
* Τελείως διαφορετική ήταν, όμως, η άποψη της γυναίκας του, Άννας. Στις δηλώσεις της έδειξε εξοργισμένη με την παρουσία των μεταναστών, τους οποίους χαρακτήρισε πηγή μόνιμων προβλημάτων: «Αν δεν κλείσει αυτό το σπίτι, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε στη γειτονιά μας. Και να φύγουν αυτοί που μένουν τώρα, θα έρθουν άλλοι. Επομένως, πρέπει να τελειώνουμε μια και καλή. Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Καθημερινά από το συγκεκριμένο σπίτι βγαίνουν αρουραίοι. Δεν μπορούμε να αντέξουμε τη βρώμα τους. Εκτός από αυτό, κάθε μέρα μαζεύονται δεκάδες μετανάστες, με αποτέλεσμα να φοβόμαστε για τη ζωή μας. Δεν τολμάμε να βγούμε έξω από το σπίτι μας. Δε θέλουμε κανέναν ξένο. Να τους μαζέψουνε και ας τους πάνε όπου θέλουν».
* Το ίδιο κάθετη εναντίον της παρουσίας των μεταναστών ήταν και η Ρένα Δημητρουλάκου, κάτοικος της επίμαχης περιοχής: «Οι άνθρωποι αυτοί είναι βρώμικοι. Δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτή την κατάσταση. Πρέπει, επιτέλους, να δοθεί μια λύση. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Και το τρομερό είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε ανταπόκριση στα αιτήματά μας. Μάλιστα, από τη στιγμή που δε μας υποστηρίζει το κράτος, αναγκαστήκαμε να καλέσουμε τη “Χρυσή Αυγή”, μήπως και βρούμε κάποια λύση. Ήρθε η κόρη μου τα Χριστούγεννα και τρομοκρατήθηκε με αυτά που είδε. Επιτέλους, δεν αντέχουμε άλλο τη φασαρία, τη βρώμα». Του Αντώνη Πετρόγιαννη

** Ξεκινούν οι διαδικασίες πολεοδόμησης
Image~ Σε Ανατολική Παραλία και Πλακωτά
* Την εκκίνηση της διαδικασίας πολεοδόμησης περιοχών του Δήμου Καλαμάτας, σε εφαρμογή του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ), «σήμαναν» χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας και η αρμόδια αντιδήμαρχος Παν. Ντίντα.
* Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, το τόνισαν ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής προς τα συλλογικά όργανα είναι από το σύνολο των εγκεκριμένων οικιστικών επεκτάσεων να δοθεί προτεραιότητα στην πολεοδόμηση περιοχών που, αφενός, δέχονται μεγάλες πιέσεις (είτε οικιστικές εξάπλωσης είτε χρήσεων γης) και, αφετέρου, θα αποδώσουν διαθέσιμα περισσεύματα γης από εισφορές.
* Η πρόταση, λοιπόν, της Δημοτικής Αρχής συνοψίζεται στα εξής: Να ενταχθεί προς πολεοδόμηση το τμήμα ΠΕ1 Λαγκάδα και ΠΕ2 Αβραμιού (πρώην ζώνη Δυτικής Ενεργούς Πολεοδομίας)- περιοχή Πλακωτά, έκτασης 410 στρεμμάτων. Επίσης, το Τμήμα ΠΕ6 στην ανατολική παραλιακή ζώνη, έκτασης 197 στρεμμάτων, η οποία προβλεπόταν από το παλαιό Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1986 ως ζώνη τουρισμού και αναψυχής. Το συγκεκριμένο τμήμα αφορά στην περιοχή από το «Παλάντιουμ» μέχρι το ξενοδοχείο «Elite».
* Το υπόλοιπο τμήμα της ανατολικής παραλιακής επέκτασης, που προβλέπεται στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2011 και έχει έκταση 213 στρέμματα, θα δρομολογηθεί μετά τη λήξη του θέματος προσφυγών και διορθώσεων του νέου ΓΠΣ. Παράλληλα, όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Παν. Ντίντα, τότε θα δρομολογηθεί και η πολεοδόμηση της περιοχής ΠΕ4 στα Γιαννιτσάνικα, έκτασης 876 στρεμμάτων. Του Αντώνη Πετρόγιαννη

*** Στρατόπεδα κράτησης λαθρομεταναστών
Image
* Την πλήρη αντίθεσή τους στη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών εξέφρασαν με δηλώσεις τους οι δήμαρχοι Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης, Κορίνθου Αλέξανδρος Πνευματικός και Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
* Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου και δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε «πρόχειρη λύση» το σχεδιασμό του υπουργείου και πρόσθεσε: «Δεν τα χρειαζόμαστε. Η Πελοπόννησος δεν έχει πρόβλημα με λαθρομετανάστες και σε κάθε περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν».
Σε ερώτηση για τα ανενεργά στρατόπεδα της Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα και την Κόρινθο, ο Παναγιώτης Νίκας σημείωσε: «Το στρατόπεδο της Καλαμάτας είναι το καλύτερο στρατόπεδο από πλευράς υποδομών και μετά τις εκλογές θα χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Στην Κόρινθο, που έχω υπηρετήσει, το 6ο σύνταγμα είναι μέσα στην πόλη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί». Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου υπογράμμισε ακόμη πως «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποτραπεί η δημιουργία στρατοπέδων λαθρομεταναστών στην Πελοπόννησο», συμπληρώνοντας ότι «είμαστε σε ετοιμότητα».
* Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης είπε πως πρόκειται για προεκλογικό σχεδιασμό και ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η δημιουργία αυτών των χώρων, αφού κι αν αναπτυχθούν, στα κέντρα κράτησης θα φιλοξενηθούν μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών, όταν μόνο στην Αττική, όπως υποστηρίζει το υπουργείο, φτάνουν τις 500.000. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας χώρων κράτησης λαθρομεταναστών στην Τρίπολη και την Αρκαδία, και σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να υπάρξει σοβαρή μεταναστευτική πολιτική και αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.
* Ο δε δήμαρχος Κορινθίων, μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ανέφερε ότι η πόλη έχει δύο προβληματικά σημεία, το λιμάνι και τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ, και τόνισε πως δε δέχεται να μετατραπεί το 6ο σύνταγμα σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών. Υπογράμμισε πως αν κάποιοι θέλουν να καταστρέψουν την Κόρινθο, δε θα το επιτρέψει. «Αυτό δε θα περάσει. Ο Δήμος θα αντισταθεί με όλες του τις δυνάμεις» τόνισε ο Αλέξανδρος Πνευματικός και προειδοποίησε για δυναμικές κινητοποιήσεις.   ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Προσφορές και μειώσεις τιμών σε καταστήματα εστίασης
Image
* Στον αγώνα της επιβίωσης έχουν μπει τα περισσότερα καταστήματα εστίασης, καθώς καθημερινά βλέπουν τους πελάτες τους και, κατά συνέπεια, τον τζίρο τους να μειώνονται. Με στόχο να κρατήσουν την πελατεία τους ή ακόμα και για να προσελκύσουν νέους πελάτες, μεγάλες αλυσίδες, αλλά και μικρές ατομικές επιχειρήσεις, κάνουν ειδικές προσφορές στα προϊόντα τους.
Όπως δηλώνουν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση, θα προτιμούσαν να προβούν σε μειώσεις, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν εξαιτίας της υψηλής και συνεχώς αυξανόμενης φορολόγησης κι έτσι επιλέγουν τη λύση των προσφορών.
Βέβαια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νέες επιχειρήσεις ανοίγουν έχοντας ως «σημαία» τους τις χαμηλές τιμές.

  Ολοένα και πληθαίνουν στις γειτονιές της Αθήνας καταστήματα που προσφέρουν φαγητό και καφέ σε τιμές κάτω του ενός ευρώ και, μάλιστα, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.
Σ’ αυτά τα καταστήματα μπορείς να βρεις χοτ ντογκ και φραπέ με 70 λεπτά, εσπρέσο και τσάι με 0,60, λουκουμά με 0,50, νερό το μπουκαλάκι με 0,30, κρέπες (μικρό μέγεθος) με 0,90 ευρώ.

Ο Θανάσης Καλαμάρας είναι υπεύθυνος ενός τέτοιου καταστήματος στην Καλλιθέα και, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, εξηγεί ότι μία επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη με αυτό το κοστολόγιο. «Η επιχείρησή μας έχει ανοίξει εδώ και τρεις μήνες, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και βιώνει ο κάθε Έλληνας ξεχωριστά. Πολύ λογικά σκεπτόμενοι, λοιπόν, αποφασίσαμε μέσα σε αυτό το κλίμα να ορίσουμε ένα τέτοιο τιμολόγιο, ώστε να μπορεί ο καθένας να αγοράζει τα προϊόντα μας και να δώσουμε μία ανάσα στον κόσμο που μαστίζεται από την ανεργία και την ακρίβεια», λέει.
Προσθέτει δε ότι «αυτό που κάνουμε εμείς είναι να εκμεταλλευόμαστε την ευχέρεια που έχουμε να επιλέξουμε το ποσοστό του κέρδους μας. Για παράδειγμα, τον καφέ δε θα τον πουλήσουμε 200% πάνω από την τιμή που τον αγοράσαμε, όπως κάνουν οι περισσότεροι, αλλά κατά 25% με 30%. Η αυξημένη, όμως, κατανάλωση που γίνεται μας επιφέρει ουσιαστικά ένα υψηλό τζίρο και κερδίζουμε έτσι όλοι, ενώ θέλω να τονίσω ότι ουδόλως αυτό γίνεται σε βάρος της ποιότητας».
Επισημαίνει ακόμη ότι «η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και νιώθουμε δικαιωμένοι. Είναι αναπόφευκτο ότι θα μας ακολουθήσουν κι άλλοι. Ήδη εμείς ανοίξαμε και δεύτερο αντίστοιχο μαγαζί στο Περιστέρι. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον έχει, να αναφερθούν κάποιες αυθόρμητες αντιδράσεις από τους πελάτες μας ειδικά στην αρχή. Αρκετοί ρωτούσαν αν αυτές είναι τιμές γνωριμίας ή μόνιμες, κάποιος άλλος πελάτης μάς είπε ότι έχουμε τιμές ΚΨΜ και ένας άλλος μας είπε ότι έχουμε λάθος τον τιμοκατάλογο. Η πελατεία μας είναι σε μεγάλο βαθμό νέοι άνθρωποι και μαθητές, οι οποίοι μας προτιμούν γιατί εδώ μπορούν να φάνε δύο χοτ ντογκ, μία γλυκιά κρέπα και να πιουν έναν εσπρέσο δίνοντας 2 ευρώ και 90 λεπτά».

Ο Γιάννης, μαθητής 16 ετών, σχολίασε στο ΑΜΠΕ αυτήν την κίνηση: «Έρχομαι εδώ γιατί οι τιμές είναι πολύ πιο κάτω, σε σχέση με άλλα παρόμοια καταστήματα. Το χαρτζιλίκι που μου έδιναν οι γονείς μειώθηκε αρκετά και τέτοια μαγαζιά είναι ό,τι καλύτερο για μένα».
Σαν «οάσεις στην έρημο της ακρίβειας και της φτώχειας» βλέπει αυτά τα καταστήματα η Κατερίνα, ενώ ο κ. Ηλίας, οδηγός ταξί, λέει: «Ας ξυπνήσουν οι έμποροι και ας καταλάβουν ότι μόνο αν ρίξουν ραγδαία τις τιμές θα αντέξουν την κρίση. Εγώ, λόγω δουλειάς, τρώω στο δρόμο και πίνω 2-3 καφέδες όπου βρω. Εδώ με συμφέρει παρά πολύ, γιατί με 4 ευρώ βγάζω όλη τη βάρδια μου. Μακάρι να βρω και αλλού τέτοια μαγαζιά. Δεν είμαι κορόιδο να δίνω 3 και 4 ευρώ για έναν μόνο καφέ, ενώ εδώ με τα ίδια λεφτά συνδυάζω φαγητό και 2 καφέδες».
Ο Δημήτρης Ρόδιος είναι ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην περιοχή του Αμαρουσίου, με franchise γνωστής αλυσίδας ψητοπωλείων. «Η κατάσταση αυτήν την περίοδο είναι χειρότερη από κάθε άλλη φορά και για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε προχωράμε συνεχώς σε προσφορές. Οι πελάτες μας, ευτυχώς σε μεγάλο βαθμό, ανταποκρίνονται και επιλέγουν να παίρνουν από τις προσφορές μας και, μάλιστα, όσοι δεν είναι ενήμεροι ρωτάνε αν υπάρχουν προσφορές και ποιες είναι αυτές» λέει.
«Πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα προχωράμε συνεχώς σε τέτοιες δράσεις, αλλά, δυστυχώς, υπάρχει κάποιο όριο. Με τόσο μεγάλη φορολόγηση είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε ουσιαστικότερες μειώσεις» υποστηρίζει.
Στο μεταξύ, πολλά είναι και τα εστιατόρια που έχουν καθιερώσει το «happy hour», με φτηνότερο μενού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, συνήθως 4.00 με 7.00 το απόγευμα. Άλλα επιλέγουν τη λύση της «μισής μερίδας», που ναι μεν κάποιος τρώει λιγότερο, αλλά πληρώνει και πιο λίγα χρήματα. Επίσης, υπάρχουν τα λεγόμενα smart deals, που σημαίνει ότι συγκεκριμένα μενού είναι σε προσφορά ή ακόμα το λεγόμενο take out, που παρέχει τη δυνατότητα στον πελάτη να πληρώσει πολύ φτηνότερα το ίδιο προϊόν, αν πάει ο ίδιος να το παραλάβει από το κατάστημα απ’ ό,τι αν το παραγγείλει τηλεφωνικά.
Ανδρέας Σιδηρόπουλος
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*** Κυπαρισσία
Image~ Έντονο ενδιαφέρον μαθητών στην ημερίδα για τον τουρισμό
* Η μαζική συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον των μαθητών του Λυκείου χαρακτήρισαν την ημερίδα για τον τουρισμό που διοργάνωσε με επιτυχία η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, χθες το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Κυπαρισσίας.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή τις εισηγήσεις και έθεσαν τα ερωτήματά τους σχετικά με τον τουρισμό, τις υποδομές, τις προοπτικές ανάπτυξης, τις ευκαιρίες και δυνατότητες εργασίας, ενώ έδειξαν πως τους απασχολεί σοβαρά η επαγγελματική ενασχόληση και δραστηριοποίηση στο χώρο του τουρισμού.

* Η δραστήρια πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδούλου, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε  τους μαθητές και τους εισηγητές, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας για την ενημέρωση των μαθητών και τη διεύρυνση των οριζόντων των επαγγελματικών τους προοπτικών, λαμβάνοντας υπόψη και τον τουρισμό.
Ακολούθως απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, μεταφέροντας και τις ευχές του δημάρχου Τριφυλίας.
Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο από το visitgreece.gr και η κα Χριστοδούλου ενημέρωσε τους μαθητές για την Ένωση, τις δράσεις της, τις υποδομές και τις προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης που υπάρχουν στην Τριφυλία αλλά και τη Μεσσηνία, ενώ ακολούθως προβλήθηκε βίντεο της Κυπαρισσίας που έφτιαξαν μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ενδιαφέρουσες και κατατοπιστικές ήταν οι εισηγήσεις που ακολούθησαν. Η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Costa Navarino, Έλενα Γκίγκα, μίλησε για τη «Γενιά Υ στην αγορά και τον κόσμο», που είναι η γενιά της μαθητιώσας νεολαίας! Ο διευθυντής του «Electra Hotel & Spa», Κώστας Ανδριανόπουλος, ανέπτυξε το θέμα «Τουρισμός και Απασχόληση», σημειώνοντας πως ο τουριστικός τομέας είναι πλέον ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες απασχόλησης και σταδιοδρομίας στο χώρο του τουρισμού. Συμπερασματικά, τόνισε πως τα τουριστικά επαγγέλματα συγκεντρώνουν πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα, που τα καθιστούν μία από τις καλύτερες και πολλά υποσχόμενες επιλογές! 
Για την τουριστική εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας στη Μεσσηνία μίλησε ο πρόεδρος των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας, Γεώργιος Τσιχριτζής. Σε δηλώσεις του, τέλος, ο διευθυντής του Λυκείου Ευάγγελος Αντωνόπουλος σημείωσε: «Τα παιδιά του Λυκείου υλοποιούν ένα πρόγραμμα “Αγαπώ & προβάλλω τον τόπο μου” και έχουν φτιάξει ένα πολύ καλό βίντεο για την Κυπαρισσία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προέκυψε και η ενημερωτική ημερίδα της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Πριν 94 χρόνια
- ΣΗΜΕΡΟΝ θα γίνη διανομή 200 δραμίων άρτου κατ’ άτομον παρά των πρατηρίων των παντοπωλών προς 1,20 κατ’ οκάν. Διανομή αλεύρων θα γίνει το Σάββατον.
- ΑΠΕΣΤΑΛΗ κατά τας χθεσινάς ειδήσεις και ζάχαρη. Ήτο καιρός διότι η άλλη διανομή εξηντλήθη. Και η ζάχαρη έγινε και αύτη από τα τρόφιμα της πρώτης ανάγκης.
- ΤΑ πορτοκάλια επήραν δρόμον προς τα επάνω. Ένα πορτοκάλι καλό έχει 15 λεπτά ή τουλάχιστον 25 λεπτά τα δύο. Τα λεμόνια εξακολουθούν ακόμη να σημειώνουν το μίνιμουμ της τιμής. Αρκετά αγριόχορτα και άλλα χόρτα κηπουρικά από 20-30 λεπτά κατ’ οκάν. Επίσης έκαμαν και την εμφάνισίν των και οι αγκινάρες αλλά… αγγιάζουν πολύ. Τριάκοντα λεπτά η μία καίτοι εις την πόλιν μας δεν έχομεν πολλούς εφοπλιστάς.
- ΤΑ λούπινα δίνουν και παίρνουν και αυτά. Ιδίως οι μεγαλείτεροι καταναλωταί είναι τα σχολεία. Η τιμή των ίσα με την καημένη την σταφίδα. Και χωρίς γαλαζόπετρα, θειάφι, ημερομίσθια κ.λπ. κ.λπ. Αλλά η σταφίς είναι πάντοτε χρήσιμη έστω και δια… καυσόξυλα.
 
***

*** ΑΠΟ  ΤΙΣ ΤEΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ :
* ~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/21-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης  , Τετάρτη  21 Μαρτίου  2012 .-
~** http://dimmetoparfara.blogspot.com/2012/03/22-2012.html , Η ζωή μας στην καθημερινότητα της ενημέρωσης , Πέμπτη 22  Μαρτίου  2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.com/ , Στο αγιάζι της καθημερινής Ενημέρωσης , Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 .-
~** http://stamos-dynami.blogspot.com/2012/03/24-2012.html , Σάββατο  στην ενημέρωση 24 Μαρτίου  2012 .-
** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2012/03/25-2012.html , Κυριακή στην ενημέρωση 25  Μαρτίου  2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2012/03/26-2012.html , Στο  αγιάζι της καθημερινότητας , Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2012/03/27-2012.html   , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη  27  Μαρτίου  2012 .-
 ~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2012/03/28-2012.html  , Στο  αγιάζι της  ενημέρωσης  Τετάρτη  28  Μαρτίου  2012 .-
~**

** ΤΑ  ΒΙΝΤΕΟ  από την βιντεοθήκη μας :
** Άγιος Φλώρος Αρφαρών  29 Μαρτίου 2012 :



** * Χριστοφιλαίϊκα  Τσουκαλαίϊκα  Αρφαρών  Πέμπτη  29/03/2012   :


**~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/30-2012.html , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 .-  

** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2012/03/29-2012.html  , Στην Καθημερινότητα της Ενημέρωσης Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου