Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από το Αρφαρά Καλαμάτας .
Τρίτη  14-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας .-
~


~ Σποτάκι Ν Δ   2019 : https://youtu.be/wgXJDUHS2mw .-  



K. BEΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΧΑΛΚΙΔΑ (2) 7/5/19:

~**   14 Μαΐου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Ισιδώρου

– Τη μνήμη του Αγίου Ισιδώρου που μαρτύρησε στην Χίο τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ισίδωρος ήταν ναύτης του βασιλικού στόλου, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια.  Κάποια μέρα που η μοίρα του στόλου ήταν αγκυροβολημένη στη Χίο, καταγγέλθηκε από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος δεν άργησε να ακούσει το ίδιο και από τον ίδιο τον Ισίδωρο, όταν τον προσκάλεσε να ομολογήσει. Τότε τον έδειραν σκληρά και κατόπιν τον έριξαν στη φυλακή.
Ο πατέρας του μόλις έμαθε το γεγονός αυτό, αμέσως κίνησε για τη Χίο, πολύ στενοχωρημένος, διότι ο γιος του εγκατέλειψε την πατροπαράδοτη ειδωλολατρική θρησκεία. Όταν έφθασε στη Χίο, δε δυσκολεύτηκε να δει το γιο του. Ο Ισίδωρος, μόλις αντίκρισε τον πατέρα του, με πολλή ευλάβεια και στοργή τον ασπάσθηκε συγκινημένος.  Το ίδιο έκανε και ο πατέρας του, αλλά δεν άργησε να εκφράσει και τη θλίψη του γι’ αυτόν. Ο Ισίδωρος του είπε ότι μάλλον έπρεπε να χαίρεται, διότι είδε το φως που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός. Ο πατέρας του τον παρακάλεσε θερμά να επιστρέψει στην ειδωλολατρία, αλλά ο Ισίδωρος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του. Τότε, οργισμένος αυτός, τον καταράστηκε και παρότρυνε το Νουμέριο να τον θανατώσει το συντομότερο. Και πράγματι, ο Ισίδωρος μετά από διάφορα βασανιστήρια αποκεφαλίσθηκε. Έτσι, επαληθεύεται ο λόγος του Κυρίου, ότι «παραδώσει εἰς θάνατον πατὴρ τέκνον» (Ματθαίου Ι’ 21). Δε θα είναι, δηλαδή, μόνο οι ξένοι εναντίον των αγωνιζομένων χριστιανών, αλλά και οι άνθρωποι του σπιτιού τους. Και θα παραδώσει στο θάνατο ο άπιστος πατέρας το πιστό παιδί του. Το σεπτό λείψανό του το έριξαν σε φαράγγι, για να τον καταφάγουν τα όρνεα, λίγοι δε στρατιώτες φύλαγαν εκεί, μην τυχόν έλθουν οι Χριστιανοί και παραλάβουν το σώμα. Όμως, μία Χριστιανή, ονόματι Μυρόπη, ήλθε τη νύχτα και με την βοήθεια δύο υπηρετριών, την ώρα που οι στρατιώτες είχαν πέσει και ησύχαζαν, παρέλαβε το ιερό λείψανο, το οποίο ενταφίασε.  Την επομένη, ο Νουμέριος πληροφορήθηκε ότι το λείψανο του Μάρτυρος είχε αρπαχθεί. Υπέθεσε ότι οι στρατιώτες δελεάστηκαν με χρήματα και δώρα και επέτρεψαν στους Χριστιανούς να παραλάβουν το σώμα του Αγίου. Γι’ αυτό τους φυλάκισε, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησε την είδηση ότι θα τους φονεύσει , αν δεν του πουν σε ποιον παρέδωσαν το λείψανο. Η Μυρόπη έκρινε ότι θα ήταν άδικο να εκτελεσθούν οι στρατιώτες. Γι’ αυτό παρουσιάσθηκε στον Νουμέριο και του δήλωσε την αλήθεια. Εκείνος έδωσε εντολή να την φυλακίσουν. Μετά το μαρτύριό της, οι Χριστιανοί έθαψαν με ευλάβεια το λείψανο της Παρθενομάρτυρος κοντά στον τάφο, όπου προηγουμένως αυτή είχε αποθέσει αυτό του Αγίου Ισιδώρου.  Απολυτίκιο:  Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ. Ως στρατευθείς τω Βασιλεί των αιώνων, των επιγείων την στρατείαν απώσω, και ευθαρςώς εκήρυξας Χριστόν τον Θεόν· όθεν τον αγώνά σου, τον καλόν εκτελέσας, Μάρτυς θεοδόξαστος, του Σωτήρος εδείχθης ον εκδυσώπει σώζεσθαι ημάς, τους σε τιμώντας, παμμάκαρ Ισίδωρε. 
~**  Το μυστικό του Παραδείσου

~  : Ένας παρακαλούσε τον  και του έλεγε: «Πατέρα μου ουράνιε, δείξε μου την Βασιλεία Σου. Δείξε μου και την κόλαση, να καταλάβω τί είναι και πώς πρέπει να αγωνίζομαι».  Και ο εύσπλαχνος Θεός, έστειλε τον προ­φήτη Ηλία να τον πάρει από την γη και να τον πάει να δει τον Παράδεισο και την κόλαση. Πάει πρώτα σ’ ένα μέρος, όπου πάνω από μια φωτιά ήταν ένα τεράστιο τσουκάλι με τις πιο λαχταριστές λιχουδιές. Φαΐ καλό. Γύρω-γύρω, έστεκαν άνθρωποι πολλοί, που κρατούσαν κάτι τεράστια, πολύ μακρυά κουτάλια. Με αυτά μπο­ρούσαν να πάρουν κάτι από το τσουκάλι, αλλά – τέτοια που ήταν – δεν μπορούσαν να το φέρουν στο στόμα τους. Έτσι οι άνθρωποι έμεναν νηστικοί και είχαν γίνει σκελετωμένοι. Και τα πρόσωπά τους ήταν γεμάτα τρόμο, θλίψη και ταλαιπωρία.
– Τί συμβαίνει εδώ, άγιε προφήτη Ηλία; ρωτάει ο άνθρωπος.  -Παιδί μου, του λέει, εδώ είναι η κόλαση. Έχουν όλα τα καλά αλλά δεν μπορούν να τα απολαύσουν. Αυτό είναι η χειρότερη τιμωρία για τον άνθρωπο. Να έχει όλα τα καλά, και από την κακία και τον εγωισμό του να μη τα χαίρεται.  Τον παίρνει έπειτα ο προφήτης Ηλίας και πάνε σε ένα άλλο μέρος. Η ίδια φωτιά, το ίδιο τσουκάλι και γύρω-γύρω πολλοί άνθρωποι με τα ίδια μεγάλα κουτάλια. Γουρλώνει τα μάτια του ο άνθρωπος, και τί βλέπει; Ο καθένας παίρνει από το τσουκάλι το φαγητό, κρατώντας το κουτάλι από την άκρη και το δίνει στο στόμα του άλλου, που ήταν απέναντί του. Και ήταν όλοι χορτάτοι, όλοι ικανοποιημένοι, όλοι γεμάτοι χαρά.  Τί ήταν αυτό που τους έκανε ευτυχισμέ­νους; Τί ήταν αυτό, που έκανε το ίδιο τσουκάλι και την ίδια κατάσταση, Παράδεισο;  Απλούστατα: Οι άνθρωποι αυτοί είχαν «αλεστεί» με τη σκέψη της θυσίας και της προ­σφοράς. Τί θα δώσω! Όχι τί θα αρπάξω! Τί θα προσφέρω και πώς θα βοηθήσω! Και βοηθώντας ο ένας τον άλλο, ήταν όλοι ευτυχισμένοι, όλοι χορ­τάτοι.  (+Μητρ. Νικοπόλεως Μελετίου, Στο φως των λόγων Του, εκδ. Ι. Μ. Προφήτου Ηλιού, Πρέβεζα 2014
~**  Όταν έρχεται το Άγιον Πνεύμα, τότε αρχίζεις και βλέπεις!

~    Θυμάμαι κάποιον, που από μικρό παιδάκι τον συμβούλευαν πώς να ζει, για να γίνει τέλειος χριστιανός.  Του απαριθμούσαν όσα όφειλε να αποφεύγει, και τα τεκμηρίωναν με παραδείγματα από την ιστορία και από τους αγίους, για να τα εφαρμόσει.
Εκείνος ο καημένος στενοχωριόταν, διότι όλα αυτά ήταν πολλά και δεν μπορούσε να τα θυμηθεί.  Του είπαν τότε ότι θα του κάνουν ένα περιληπτικό σχέδιο, και συμφώνησε με χαρά.Το έμαθε γρήγορα κατακόρυφα, το συνδύασε μετά και οριζόντια, το έλεγε από έξω.  Προσπαθούσε να το εφαρμόσει. Περνούσαν όμως τα χρόνια και έβλεπε ότι τίποτε δεν πετύχαινε. Πήγε τότε στον Πνευματικό του και του λέγει: Πάτερ μου, εγώ δεν μπορώ να τα εφαρμόσω αυτά, έχω πλέον κουραστεί. Πες μου κάτι πιο εύκολο. Και εκείνος του απαντά: Να σιωπάς. Να σιωπά η γλώσσα σου και το μυαλό σου, και να μην αφήνεις τον νου σου να πάει αλλού, παρά μόνον στον Χριστό. Πονάς; Μην πεις πονώ, διότι θα φεύγει ο νους σου από τον Χριστό. Το στόμα και το μυαλό σου θα μιλούν μόνον δια τον Χριστό. Στην αρχή απόρησε εκείνος: Μα, πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Αλλά προσπαθούσε, όσο μπορούσε να το εφαρμόσει. Πέρασαν δύο χρόνια, και τότε θυμήθηκε την αγωνία που είχε για να εφαρμόσει το σχέδιο που του έλεγαν. Τί παράξενο όμως! Διαπίστωσε ότι όσα δεν μπορούσε να κάνει τότε, είχαν γίνει τώρα από μόνα τους! Πώς; Από το Άγιο Πνεύμα. Τον επισκέφθηκε το Άγιον Πνεύμα, του λάλησε στην καρδιά, του φώτισε την ύπαρξη, και η κατάστασης του αλλοιώθηκε από μόνη της. Όπως, όταν μπαίνει σε αυτόν τον χώρο το φώς, φεύγει το σκοτάδι, και τότε βλέπω το χαμόγελό σας, τα καθάρια μάτια σας και διορώ τις αγνές και καθαρές καρδιές σας, έτσι ακριβώς και τα πάντα μέσα μας φωτίζονται και παίρνουν θέση ενώπιον του Θεού. Να τα αποτελέσματα της νήψεως. Έρχεται το Άγιον Πνεύμα και ανακαλύπτεις ότι κατέχεις τα πάντα.
***   39χρονη επιτέθηκε με μπαλτά στο σύζυγό της, τραυματίζοντάς τον σε κεφάλι και χέρι 
Παρ’ ολίγον οικογενειακή τραγωδία χθες το πρωί στην Καλαμάτα, όταν μια 39χρονη τραυμάτισε με μπαλτά στο κεφάλι και το χέρι τον 46χρονο σύζυγό της.
Με δύο τραύματα στο κεφάλι, ένα στο πίσω μέρος κι ένα στο μέτωπο, ο 46χρονος αρχικά διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και εν συνεχεία στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.
Η υπόθεση ερευνάται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
 Αδιευκρίνιστες συνθήκες
Όλα ξεκίνησαν, υπό συνθήκες που δεν έχουν διευκρινισθεί απόλυτα, χθες το πρωί στο σπίτι του ζευγαριού στην Καλαμάτα, στο συνοικισμό Μπουρνιά.
Από τα στοιχεία που έχουν διευκρινισθεί μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το ζευγάρι είχε έντονο οικογενειακό επεισόδιο, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν μπροστά στο περιστατικό βρισκόταν και η κόρη τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 46χρονος Έλληνας περιέγραψε ότι βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού τους, όταν δέχτηκε το πρώτο χτύπημα από την 39χρονη αλλοδαπή σύζυγό του στο πίσω μέρος του κεφαλιού με μπαλτά.
Γυρνώντας και πριν προλάβει να αντισταθεί δέχτηκε το δεύτερο χτύπημα στο μέτωπο, ενώ τραυματίσθηκε και στο μικρό δάχτυλό του δεξιού χεριού του, στην προσπάθειά του να προστατευθεί.
 Εκτός κινδύνου
Παρά τα χτυπήματα ο 46χρονος μόνος του κατάφερε να πάει στο νοσοκομείο, όπου δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες.
Οι γιατροί του Νοσοκομείου Καλαμάτας προχώρησαν σε συρραφή δύο ευμεγέθων θλαστικών τραυμάτων στην κρανιακή χώρα, με 16 και 15 ράμματα αντίστοιχα, και συρραφή τένοντα στο μικρό δάχτυλο του δεξιού χεριού.
Επειδή τα χτυπήματα ήταν στο κεφάλι αποφασίσθηκε η διακομιδή του στην Τρίπολη, προκειμένου να γίνει νευροχειρουργική εκτίμηση. Όταν αυτή ολοκληρώθηκε, επέστρεψε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου και συνεχίζει να νοσηλεύεται χωρίς να κινδυνεύει η ζωή του.
Η Αστυνομία από το σπίτι κατέσχεσε ένα μεταλλικό μπαλτά με μήκος λάμας 30 εκατοστών, με τον οποίο έγιναν τα χτυπήματα.
Η 39χρονη αρχικά συνελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας, όμως στη συνέχεια την υπόθεση ανέλαβε και ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.
Χθες το απόγευμα η 39χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, όπου της ασκήθηκε ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στον ανακριτή το πρωί της Πέμπτης.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

***    Την Παρασκευή συνελήφθησαν στην Καλαμάτα και το Σάββατο ξαναέκλεβαν! 
Το μεσημέρι της Παρασκευής τις συνέλαβαν να έχουν κλέψει ρούχα από κατάστημα της Καλαμάτας και 24 ώρες αργότερα συνελήφθησαν εκ νέου να έχουν αφαιρέσει χρήματα από ηλικιωμένο και τρόφιμα από ένα σούπερ μάρκετ. Ο λόγος για δύο γυναίκες Ρομά, 25 και 39 ετών, που δε λένε να βάλουν μυαλό.
Το μεσημέρι της Παρασκευής οι δύο γυναίκες μπήκαν σε κατάστημα και αφαίρεσαν τρία κολάν παντελόνια και μια τσάντα. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. 
Οι δύο Ρομά, όμως, δεν πτοήθηκαν και σε λιγότερο από 24ώρες άρχισαν πάλι τα ίδια. Αρχικά, στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου στο δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Αρτέμιδος, με τη μέθοδο της απασχόλησης, κατάφεραν να αρπάξουν από έναν 72χρονο 20 ευρώ. Στη συνέχεια πήγαν σε σούπερ μάρκετ της περιοχής και αφαίρεσαν τρόφιμα και πράγματα αξίας 100 ευρώ. Οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ τις εντόπισαν λίγη ώρα αργότερα στην οδό Αρτέμιδος και πάνω τους βρήκαν τα κλεμμένα πράγματα.  Β.Β.

***   Γιώργος Αμυράς: «Στις 26 Μαΐου η πρώτη φορά, θα γίνει η τελευταία φορά Αριστερά» 
«Η δύναμη της καρέκλας για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπερισχύει και του νόμου της βαρύτητας, αλλά το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης θα τους συμπαρασύρει»
Επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποίησε την Κυριακή, 12 Μαΐου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής, Γιώργος Αμυράς.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ν.Δ. Μεσσηνίας, παρουσία της προέδρου Νατάσσας Κυριακοπούλου, καθώς και της προέδρου της ΔΗΜ.ΤΟ. Ν.Δ. Καλαμάτας, Άντζελας Σκλήκα.
Ο Γιώργος Αμυράς τόνισε ότι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου θα αποδώσει δύο «καρπούς» στη χώρα. Αρχικά θα στείλει το μήνυμα ότι η «πρώτη φορά Αριστερά» θα γίνει η «τελευταία φορά Αριστερά» και ο Αλέξης Τσίπρας, ο μεγαλύτερος λαϊκιστής πολιτικός που γνώρισε η χώρα στη μεταπολίτευση, θα δει από τους Έλληνες την πόρτα της «εξόδου». Ο δεύτερος καρπός, σύμφωνα με τον κ. Αμυρά, είναι μια σοβαρή ομάδα Ελλήνων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που θα είναι πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις μεγάλες προκλήσεις, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που ανοίγονται και αφορούν στο «μέλλον» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε προσωπικό επίπεδο, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε ότι έχει τρεις στόχους. Πρώτον, τη δημιουργία στη χώρα ίσων ευκαιριών, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή των χιλιάδων νέων και επιστημόνων, που “μετανάστευσαν” στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μέσα σε μια εποχή που η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς, και, τέλος, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, με το οποίο ο ίδιος ασχολείται τα τελευταία 16 χρόνια.
Ο Γιώργος Αμυράς υπογράμμισε παράλληλα τη μεγάλη σημασία που έχουν οι επικείμενες ευρωεκλογές για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς σήμερα βαδίζει σε διαφορετική πορεία απ’ αυτή που οραματίστηκαν οι δημιουργοί της, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά η επόμενη Ευρωβουλή θα ψηφίσει για προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Υπογράμμισε ότι δικό του όραμα είναι η δημιουργία στο μέλλον μια «Ένωσης» αντάξιας των Ηνωμένων Πολιτειών με κοινό στρατό, πολιτική, αλλά και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες των χωρών.
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί πιστεύει ότι μια νίκη στις ευρωεκλογές θα σημάνει και νίκη στις εθνικές εκλογές, ο κ. Αμυράς σημείωσε ότι οι Έλληνες έχουν αρκετά χρόνια να εκφραστούν στην κάλπη και την Κυριακή της 26ης Μαΐου θα εκφράσουν την αποδοκιμασία τους στην κυβέρνηση. Έτσι, θα αναγκαστεί να συρθεί πολύ σύντομα σε εθνικές εκλογές, καθώς, όσο και αν η δύναμη της καρέκλας είναι μεγαλύτερη από το νόμο της βαρύτητας για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι ακόμα πιο δυνατό και ηχηρό, που θα «συμπαρασύρει» και τις καρέκλες.
Τέλος, σε ερώτηση γιατί επέλεξε τη Νέα Δημοκρατία ως υποψήφιος μετά την αποχώρησή του από το «Ποτάμι», υπενθύμισε ότι ήταν 7ος στη σειρά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά στις ευρωεκλογές του ‘14. Πρόσθεσε, δε, ότι πήγε στο «Ποτάμι», επειδή το είδε ως ένα νέο πείραμα στην πολιτική σκηνή της χώρας, ωστόσο όταν ήρθαν τα «βαρβάτα» θέματα, όπως τα εθνικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να στηρίξει μια τέτοια συμφωνία και επέστρεψε στις «ρίζες» του, καθώς ανέκαθεν τόνισε ότι δήλωνε «φιλελεύθερος».
Στο σημείο αυτό ο κ. Αμυράς υπογράμμισε ότι ο ίδιος μετά την αποχώρησή του από το «Ποτάμι» και ως υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. παραιτήθηκε από βουλευτής, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τη διαφορά στην «ηθική» ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζεται, όπως είπε, στη Βουλή από μια πρωτόγνωρη και «στρεβλή» κυβερνητική πλειοψηφία.
 Συναντήσεις
Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Ν.Δ., ο Γιώργος Αμυράς είχε συνάντηση με στελέχη του κόμματος σε κεντρική καφετέρια, ενώ επισκέφθηκε τα γραφεία των τριών υποψήφιων δημάρχων Καλαμάτας που προέρχονται από το χώρο της Ν.Δ., της Ελένης Αλειφέρη, της Μαρίας Οικονομάκου και του Θανάση Βασιλόπουλου.   Του Κώστα Γαζούλη

***  Μια... ζωγραφιά λουλούδια και πλήθος εκδηλώσεων στην 8η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας 
Πλήθος λουλουδιών σε πλήρη χρωματική παλέτα, μεγάλη ποικιλία δένδρων και θάμνων, λύσεις για τον κήπο και την καλλιέργεια, συμβουλές από ειδικούς, βιωματικά εργαστήρια, εκπαιδευτικές δράσεις και ευκαιρίες δωρεάν διασκέδασης θα βρει κανείς στην 8η Ανθοκομική του Δήμου Καλαμάτας. Πρόκειται για μιαν εκδήλωση βαθιά ριζωμένη στη συλλογική συνείδηση των Καλαματιανών, που κάθε χρόνο αναδεικνύει την τοπική παραγωγή και δίδει τη δυνατότητα σε όλους να προμηθευτούν ανθόφυτα, θάμνους και δένδρα, σε συμφέρουσες τιμές.
Τα εγκαίνια της 8ης Ανθοκομικής του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο χώρο μπροστά στο Αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Καταρχήν, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής,  τελέσθηκε αγιασμός από ιερέα – εκπρόσωπο του μητροπολίτη Μεσσηνίας και κατόπιν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.
Ακολούθως, ο δήμαρχος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ανθοκομική του Δήμου Καλαμάτας θα συνεχισθεί στο μέλλον και θα γίνεται όλο και καλύτερη. Ο Π. Νίκας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα στελέχη της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου για την προετοιμασία της Ανθοκομικής, καθώς και για τη φροντίδα για το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και, εν γένει, για το πράσινο στην πόλη, το οποίο απέφερε τη διάκριση της Καλαμάτας στην πρώτη θέση πανελλαδικά από την WWF.
Επίσης, επεσήμανε πως Ανθοκομική δε σημαίνει μόνο άνθη, αλλά και προβολή ποιοτικών προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση φέτος στο μέλι.
Ο κ. Νίκας προέτρεψε τους πολίτες να προσέχουν το πράσινο, τα δένδρα και τα ανθόφυτα που ο Δήμος φυτεύει στην Καλαμάτα, μια πόλη που έχει την καλύτερη πορεία στην Πελοπόννησο. Πρόσθεσε, τέλος, πως είναι η τελευταία Έκθεση που ο ίδιος εγκαινιάζει ως δήμαρχος και προέτρεψε τους Καλαματιανούς να στηρίζουν τη Δημοτική Αρχή, όποια κι αν είναι, ενώ υποσχέθηκε πως αυτό θα κάνει κι εκείνος.
Ακολούθως, όσοι παρέστησαν είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και να θαυμάσουν τα εκθέματα. Επισημαίνεται ότι την τελετή εγκαινίων κάλυψε μουσικά η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.
Σημειώνεται ότι η 8η Ανθοκομική Δήμου Καλαμάτας θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα λειτουργεί μέχρι τις 19 Μαΐου, με το εξής ωράριο: 09.00 - 14.00 και 18.00 - 23.00, καθημερινά. Η φετινή έκθεση έχει στο επίκεντρό της τα μελισσοκομικά φυτά και τη μελισσοκομία.

***  Θ. Πετράκος: «Δεν ταιριάζουν στην Πελοπόννησο η ηττοπάθεια, η μιζέρια, η υπανάπτυξη και το πισωγύρισμα» 
Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η κεντρική συγκέντρωση του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Θανάση Πετράκο να παρουσιάζει το πρόγραμμα του συνδυασμού, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους Π. Τατούλη, Π. Νίκα, Γ. Δέδε και Γ. Μπουντρούκα, οι οποίοι, όπως είπε, δεν απέχουν πολύ ο ένας από τον άλλον.
Όπως είπε, λοιπόν, ο συνδυασμός του δίνει μάχη για μια διαφορετική Περιφέρεια Πελοποννήσου, μάχη χωρίς αυταπάτες, αφού γνωρίζει ότι η Περιφέρεια δεν είναι αυτόνομη, διότι η πορεία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της χώρας.
Ο συνδυασμός του, όμως, θεωρεί ότι υπάρχει και η λογική που υπερασπίζεται τόσο τη δημόσια περιουσία όσο και τα λαϊκά συμφέροντα.
Το δικό του όραμα είναι η Πελοπόννησος της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Ο κ. Πετράκος πρόσθεσε ακόμη ότι αυτός και οι υποψήφιοί του θα αγωνιστούν για να γυρίσει σελίδα η Πελοπόννησος, ενώ θα παλέψουν για να αλλάξουν τα πράγματα και «για να ξανανθίσουν χαμόγελα σε τούτη τη γη».
 Τα έργα της 8ετίας Τατούλη
Ο κ. Πετράκος στη συνέχεια χαρακτήρισε ως χαμένη 8ετία το διάστημα που στο τιμόνι της Περιφέρειας βρισκόταν ο κ. Τατούλης. Όπως εξήγησε, αυτό το διάστημα δε σχεδιάστηκε ούτε ένα βασικό έργο υποδομής, δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακό. Πρόσθεσε, δε, ότι «η Περιφερειακή Αρχή διαχειρίστηκε τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου με νεοφιλελεύθερη λογική και τρόπο πελατειακό, αναποτελεσματικό και αδιαφανή. Λειτούργησε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά. Περιφρόνησε τη φωνή των πολιτών».
Κατά τον ίδιο, «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ουραγός στον τουρισμό, στην παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, στο ΑΕΠ και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έχει τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές, οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα και υπανάπτυξη».
 Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Στη συνέχεια ο κ. Πετράκος εξήγησε ότι ο συνδυασμός του απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες πολίτες της περιοχής, ζητώντας τη στήριξη του ψηφοδελτίου της, που αποτελείται από ανθρώπους με συνεχή και συνεπή παρουσία σε κάθε νομό και συγκροτήθηκε με ανοικτή συνέλευση και δημοκρατικές διαδικασίες.
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», πρόσθεσε, είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος», που έχει τη γνώμη ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στην Πελοπόννησο και όχι απλά να αλλάξει ο διαχειριστής της ίδιας σε γενικές γραμμές νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής.
Κλείνοντας είπε ότι δεν ταιριάζουν στην Πελοπόννησο με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, τη σπάνια φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και την ιστορία, αλλά και στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους της, η ηττοπάθεια, η μιζέρια, η υπανάπτυξη και το πισωγύρισμα. Γι’ αυτό κάλεσε τον κόσμο της Πελοποννήσου να στηρίξει με την ψήφο του την «Αγωνιστική Συνεργασία» και όλοι μαζί να αλλάξουν σελίδα για την Πελοπόννησο.
 Ολόκληρη η ομιλία του Θανάση Πετράκου
Πολίτες της Πελοποννήσου
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες τόσο τις δικές μου όσο και των συνεργατών μου, για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση. Λίγες ημέρες πριν την κάλπη η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” δίνει τη δική της μάχη για μια διαφορετική πορεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν έχουμε αυταπάτες, γνωρίζουμε ότι αυτή η Περιφέρεια δεν είναι αυτόνομη, η πορεία της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της χώρας. Στο μέτρο που μας αναλογεί όμως επιχειρούμε να δείξουμε και να πείσουμε ότι η νεοφιλελεύθερη διαχείριση των υποθέσεων της Περιφέρειας δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει και η διαφορετική λογική που υπερασπίζεται τόσο τη δημόσια περιουσία όσο και τα λαϊκά συμφέροντα. Αγωνιζόμαστε για την άλλη Πελοπόννησο, την Πελοπόννησο της δημοκρατίας, της συλλογικής λήψης των αποφάσεων, της διαφάνειας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Σήμερα εδώ μαζί τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους σας διαβεβαιώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να γυρίσει σελίδα αυτός ο τόπος, θα παλέψουμε για να αλλάξουμε την πορεία των πραγμάτων για να ξανανθίσουν χαμόγελα σε τούτη τη γη.
Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” και τα στελέχη της έχουν μακρόχρονη παρουσία στα όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια και συνεχίζει αταλάντευτα στο δρόμο που χαράξαμε εξ αρχής χωρίς να μετακινηθούμε από θέσεις και απόψεις. Σηματοδοτήσαμε  και σηματοδοτούμε   τη διαφορετική αντίληψη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βρέθηκε για πολλά χρόνια στο στόχαστρο του Περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη και των συνεργατών του, που χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να μας πλήξουν. Δεν τα κατάφεραν, είμαστε εδώ και δίνουμε τη μάχη της κατά το δυνατόν μεγαλύτερης εκπροσώπησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι μια εύκολη εκλογική μάχη καθώς από τη μια πλευρά κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση παίζουν το γνωστό χαρτί της δικομματικής πόλωσης και των διλημμάτων σε όλα τα επίπεδα. Και από την άλλη πλευρά Τατούλης και Νίκας στην προσωπική τους αντιπαράθεση αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν σήμερα την περιφέρεια Πελοποννήσου, διαγκωνιζόμενοι ποιός θα εκπροσωπήσει περισσότερο επάξια τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και το συντηρητικό χώρο. Μια πολιτική που αγκαλιάζουν με το δικό τους τρόπο Δέδες και Μπουντρούκας εκφράζοντας την ουσία της πολιτικής που ακολουθούν τα κόμματα που τους στηρίζουν και διεκδικούν την πρωτοκαθεδρία της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής  σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.
Φίλοι και φίλες
Τα 8 χρόνια διοίκησης της περιφέρειας από τον κ Τατούλη μόνο σαν χαμένη οκταετία για τους πολίτες μπορούν να χαρακτηριστούν. Δε σχεδιάστηκε ούτε ένα βασικό έργο υποδομής, δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα έργο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αναπτυξιακό. Η περιφερειακή αρχή διαχειρίστηκε τα σοβαρά προβλήματα της Πελοποννήσου με νεοφιλελεύθερη  λογική  και  τρόπο πελατειακό ,αναποτελεσματικό και αδιαφανή. Λειτούργησε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά. Περιφρόνησε τη φωνή των πολιτών. Η περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ουραγός στον τουρισμό, στην παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας, στο ΑΕΠ, στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έχει τεράστιες ελλείψεις σε βασικές υποδομές οι οποίες οδηγούν σε στασιμότητα και υπανάπτυξη. Ο κ Τατούλης μαζί με τις κυβερνήσεις των μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών  απολύτως υπεύθυνοι για όλα τα παραπάνω. Σήμερα ο Περιφερειάρχης κρύβεται επιμελώς και δεν εμφανίζεται στις τηλεοπτικές αντιπαραθέσεις για να εξηγήσει στον πελοποννησιακό λαό τα πεπραγμένα της 8ετίας του. Απέφυγε την τηλεοπτική αντιπαράθεση που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Κορινθία γιατί ακριβώς ελάχιστα πράγματα έχει να επιδείξει Ο βασιλιάς, ωστόσο, είναι γυμνός. Γι  αυτό  καλούμε τους  πολίτες της Πελοποννήσου, να δώσουν την απάντηση τους στις 26 Μαΐου.
Ας αναρωτηθούμε, όμως, σήμερα:
● Είναι  πρόκληση ή όχι ; Να κατασκευάζεται ο δρόμος Τζάνε- Καλαμάκι, μήκους 7,5 χιλιομέτρων 7 χρόνια; ΄Η να μην έχουν ακόμη επιλυθεί τα βασικά προβλήματα στο    Ρωμανού – Γαργαλιάνοι; Ή  να συνεχίζει είναι  άθλιος  ο  δρόμος Μεγαλόπολη –Δημητσάνα; Αλλά και για τη Κυνουρία;    Ή το σκάνδαλο Σκούρα – Πυρί; Ή  γέφυρα της Μακρυνάρας; Ή το λιμάνι του Γυθείου που παραδόθηκε χωρίς υποδομές;  Ήτο σκάνδαλο με   το φράγμα του Ασωπού; Ή η άθλια εικόνα του Ισθμού  και οι είσοδοι της Κορίνθου ; Ή συνεχής αναβολή του έργου του Αναβάλλου; Ή το ΣΔΙΤ της Μαρίνας του Ναυπλίου το οποίο δίνει προίκα στον Ιδιώτη την δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης 3όροφων κτιρίων συνολικής έκτασης 3.000 τ.μ; Ή το 1.500.000 Ευρώ, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο Ναύπλιο   για να την κατασκευή κτιρίου  για καλύψει τις υποτιθέμενες «ανάγκες» μίας «κοινωνικής δομής» αλλά στην πραγματικότητα για  «ευλογημένη  μπίζνα». Είναι  ή  όχι πρόκληση οι δρόμοι  και τα έργα να είναι  ημιτελή  και  ο τρόπος που σχεδιάζει και υλοποιεί τα έργα ο κ. Τατούλης να οδηγούν σε   διεκδικήσεις 85  εκατ. ευρώ  από τους μεγαλοεργολάβους.
● Είναι ή όχι; χαρακτηριστικό δείγμα προχειρότητας και ανικανότητας  το γεγονός ότι τα έργα υποδομών για τη γεωργία μένουν ημιτελή αλλά σκοπιμότητας το ότι κόβουν τα έργα και να τα προωθούν σε ημέτερους π.χ. Τάκα   , Φιλιατρινό, Ασωπός, φράγμα Κελεφίνας, όπου προβλέπουν μόνο φράγματα  και όχι δίκτυα.
● Συνιστά ή όχι έλλειψη σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομία η αδιαφορία της περιφερειακής αρχής στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχαία Μεσσήνη, αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο, όταν απουσιάζουν βασικά έργα υποδομής και εξαιτίας αυτών των ελλείψεων ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.
● Διαφωνεί ο κ. Τατούλης  αλλά και οι κκ Νίκας, Δέδες  και Μπουντρούκας στο ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ στον τόπο μας; Φυσικά και όχι .  Αντέδρασαν; Όχι βέβαια.
● Που διαφωνούν επίσης οι κ.κ. Νίκας, Δέδες  και Μπουντρούκας με τον κ. Τατούλη στο τεράστιο σκάνδαλο της διαχείρισης των απορριμμάτων; Πουθενά φυσικά  . Ούτε για την   κατάθεση πλαστών τίτλων ιδιοκτησίας από την ΤΕΡΝΑ  δεν λένε τίποτα . Ενώ έπρεπε να είχε εκπέσει η εταιρεία .Ούτε για το σκάνδαλο με την πλαστογράφηση των πρακτικών δεν μιλάνε.   Σε τι λοιπόν τελικώς διαφοροποιούνται από την πολιτική του κ. Τατούλη; Σε τίποτα  φυσικά .Εμείς εκτός από την προσφύγει τις επόμενες ημέρες καταθέτουμε  και μήνυση. Θα προασπίσουμε τη νομιμότητα με όλες μας τις δυνάμεις  και ολους τους τρόπους. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί   η Πελοπόννησος σε μπανανία
Φίλες  και  φίλοι
Η “Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου” απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες πολίτες της περιοχής ζητώντας τη στήριξη του ψηφοδελτίου της που αποτελείται από ανθρώπους με συνεχή και συνεπή παρουσία σε κάθε Νομό. Συγκροτήθηκε με ανοικτή συνέλευση και δημοκρατικές διαδικασίες και οι συναγωνιστές μου έκαναν την τιμή να με προτείνουν και να με επιλέξουν ως επικεφαλής. Επιστρέφω λοιπόν από εκεί που ξεκίνησα μια πολύχρονη πολιτική πορεία και αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής καθώς στην καθημερινή μας επαφή οι πολίτες αναγνωρίζουν σε μένα και του συνεργάτες-συνυποψήφιους τη συνέπεια και τη μαχητική διάθεση με την οποία πολιτευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλο βαθμό και την ορθότητα των θέσεων. Το δικό μας μέλημα είναι να πείσουμε ότι αυτή η εκτίμηση και συμπάθεια θα πρέπει να μεταφραστεί και σε ψήφο στην κάλπη ώστε με δυνατή τη λαϊκή εντολή να εκπροσωπηθούμε και να εκπροσωπήσουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα συμφέροντα των στρωμάτων που πλήττονται από την υπερδεκαετή οικονομική κρίση.
Η κίνησή μας είναι είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος» που έχει τη γνώμη ότι πρέπει να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα στην Πελοπόννησο και όχι απλά να αλλάξει ο διαχειριστής της ίδιας σε γενικές γραμμές νεοφιλελεύθερης αντικοινωνικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής.
Πορευόμενοι με τις αρχές που μας γνώρισαν οι πολίτες της Πελοποννήσου, δεσμευόμαστε για τη στάση μας σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Μένουμε αταλάντευτα αντίθετοι απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και της παραλλαγές του στην Πελοπόννησο όπως εκφράζονται από τις υποψηφιότητες Νίκα, Τατούλη, Δέδε και Μπουντρούκα. Οι  οποίοι    ασπάζονται τα μνημόνια και θα υλοποιήσουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές οι οποίες οδήγησαν την περιφέρεια σε αυτήν την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα. Για αυτό το πραγματικό δίλημμα, το ουσιαστικό ερώτημα των εκλογών είναι με ποιους θα πάνε οι πολίτες; με την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» ή με τους διαχειριστές της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής στον τόπο μας ;
Πολίτες της Πελοποννήσου,
Εμείς οι υποψήφιοι της Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αγώνα. Τα πράγματα στην Πελοπόννησο μπορεί να αλλάξουν. Μπορούν οι ενεργοί πολίτες μαζί με μια διεκδικητική περιφερειακή αρχή να ανατρέψουν πολιτικές και να επανασχεδιάσουν το μέλλον της περιοχής μας. Μπορούμε μαζί με τους νέους και τις νέες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους, τον καθένα και την καθεμία από εσάς να χαράξουμε έναν άλλο δρόμο. Γι αυτό σήμερα με πίστη στο δίκιο μας και στη δύναμη των πολλών:
Διαβεβαιώνουμε τους  πολίτες  ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως μέχρι σήμερα στον δημόσιο βίο. Με συνέπεια, σταθερότητα, ειλικρίνεια, αγωνιστικότητα. Δεν παλεύουμε για να “αναπαυθούμε” στις καρέκλες του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά για να τις χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να προβάλουμε τις διεκδικήσεις των πολιτών για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημά τους. Δεν επιδιώκουμε να ακούμε τη φωνή μας με την ικανοποίηση πως τα είπαμε, αλλά για να μεταφέρουμε στο βουλευόμενο όργανο της Περιφέρειας τη φωνή των κινημάτων των αγωνιζόμενων πολιτών στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Δεσμευόμαστε να αναπτύξουμε πρωτοβουλίες έτσι ώστε μαζί με άλλες δυνάμεις που μπορούμε να αναζητήσουμε κοινά σημεία δράσης αλλά και μαζί με τους ενεργούς πολίτες, να ανατρέψουμε τον αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό, ο οποίος δεν δίνει ούτε το 50% των θεσμοθετημένων πόρων στις Περιφέρειες και να σπάσουμε τις δεσμεύσεις του μνημονιακού μεσοπρόθεσμο 2019-2023, το οποίο προβλέπει παγωμένους τους πόρους στην Αυτοδιοίκηση μέχρι το 2023. Γιατί δεν βλέπει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του αλλά μόνο την εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των δανειστών που εξαθλίωσαν τη χώρα και θυσίασαν την οικονομία της για να σωθούν οι κερδοσκόποι του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μαζί με τους πολίτες και άλλες περιφερειακές δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπορευτούμε μετεκλογικά θα δώσουμε τη μάχη έτσι ώστε μην επιτρέψουμε να εκποιηθούν και να ιδιωτικοποιηθούν τα δημόσια αγαθά και οι δημόσιες υπηρεσίες.
Δίνουμε τη μάχη για να μην πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, τις οποίες όπως αποδείχθηκε από τις προσφορές προσπαθούν να πάρουν κοψοχρονιά οι ενεργειακοί όμιλοι που άνθησαν την εποχή της κρίσης με τις πλάτες των κυβερνήσεων. Είχαμε προειδοποιήσει και επιβεβαιωθήκαμε ότι η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης  η απόφαση της να ξεπουλήσει άρον-άρον τις λιγνιτικές μονάδας, προσφέροντες ακόμη και σούπερ δώρα στους δήθεν επενδυτές, θα τους ανοίξει την όρεξη, οι οποίοι θα   ζητήσουν να τους πληρώσουμε και από πάνω και όχι να πληρώσουν για να  «αρπάξουν»     τις λιγνιτικές μονάδες  της ΔΕΗ.
Δίνουμε τη μάχη για ένα άλλο σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών που θα προστατεύει το περιβάλλον, θα ελαχιστοποιεί το κόστος και συμβάλει στη μείωση του όγκου των σκουπιδιών διότι  θα βασίζεται στη διαλογή στην πηγή στην ανακύκλωση  και  κομποστοποίηση  χωρίς ΣΔΙΤ αλλά υπό δημόσια και δημοτική διαχείριση κατά ομάδες  Δήμων .Η κυβέρνηση προσχωρώντας στη λογική Τατούλη υποστηρίζει τα όσα κατήγγειλαν ακόμη και στελέχη του κόμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και ενέργειες οι οποίες έχουν οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και νεοφιλελεύθεροι υποψήφιοι στηρίζουν μια σύμβαση η οποία θα φορτώσει μεγάλα βάρη στις λαϊκές πλάτες με τη θεαματική αύξηση των τελών για να γεμίσουν τα ταμεία των εταιρειών.
Αγωνιζόμαστε για να μην εκποιηθεί η δημόσια περιουσία στην Πελοπόννησο, στηρίζουμε όπως κάναμε πάντα την αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας που είναι ένα από το ανερχόμενα της χώρας και είμαστε αντίθετοι με την εκποίηση στην ιδιωτική κερδοσκοπία.
Είμαστε αντίθετοι με την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα βουνά της Πελοποννήσου παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων που καταγγέλλουν μεγάλη οικολογική καταστροφή ειδικά στην περιοχή της Λακωνίας.
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με τα σχέδια για εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς. Και τονίζουμε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι οι ανταγωνιστικές τουριστικά Πορτογαλία, Ισπανία Γαλλία, Κροατία και Ιταλία απαγορεύουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και του τουρισμού και ενισχύουν, χρηματοδοτούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Αγωνιζόμαστε για να μην εκποιηθεί η ιδιωτική περιουσία των λαϊκών στρωμάτων με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.
Επιδιώκουμε να συμβάλλουμε σε μια ουσιαστική αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να προχωρήσει η Πελοπόννησος σε μια παραγωγική ανασυγκρότηση για να γίνουν πραγματικότητα οι ανάγκες των πολιτών της.
Δεσμευόμαστε  να πρωτοστατήσουμε στην ανάπτυξη κινημάτων για την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού. Να αντισταθούμε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των «φιλέτων» που είναι ενταγμένα στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ. Να υπερασπίσουμε τα λαϊκά εισοδήματα, τη λαϊκή κατοικία και τη λαϊκή περιουσία. Να αγωνιστούμε για να αυξηθούν οι πόροι της αυτοδιοίκησης, το ΠΔΕ, το περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και φυσικά να αγωνιζόμαστε καθημερινά για την επίλυση των πάμπολλων τοπικών προβλημάτων που υπάρχουν στη Περιφέρεια μας. Για έναν δημοκρατικό αναπτυξιακό προγραμματισμό ώστε να υλοποιηθούν με διαφάνεια και σεβασμό στο δημόσιο χρήμα τα βασικά έργα υποδομής που θα συμβάλουν σε μια ανάπτυξη με επίκεντρο τον απλό άνθρωπο και τις ανάγκες του, στην Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στις ανάγκες της νεολαίας και την προστασία των ηλικιωμένων. Προτεραιότητά μας έργα και υποδομές που θα στηρίζουν τον  πολιτισμό, την αγροτική παραγωγή, τον δευτερογενή τομέα και τον τουρισμό με σεβασμό στο περιβάλλον με ιδιαίτερη στόχευση τον ποιοτικό, τον πολιτιστικό, τον θρησκευτικό, τον ορεινό και εναλλακτικό τουρισμό για να συγκρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας και να ξαναζωντανέψουν τα χωριά μας.
● Προτείνουμε τη  δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων, κάστρων, μονών, βυζαντινών εκκλησιών, φάρων κλπ. Με υποενότητες  πχ Αρχαιοελληνική εποχή ,Μυκηναϊκή  , Βυζαντινή , Επανάσταση του 21 , ολοκαυτώματα κατοχής  και αντίστασης  κλπ
● Δεσμευόμαστε  να αγωνιστούμε να δεσμευτούν πόροι του νέου ΕΣΠΑ σε πρώτη φάση για την κανονικοποίηση  και ηλεκτροκίνηση  της σιδηροδρομικής γραμμής Πύργος-Καλό Νερό – Ζευγολατιό-Καλαμάτα, καθώς και του Κόρινθος –Ναύπλιο και τη ριζική βελτίωση της μετρικής γραμμής Αργος – Καλαμάτα με σύγχρονα υψηλής ταχύτητας ανακλινόμενα βαγόνια ,για να ξανασφυρίξει το τρένο στη Πελοπόννησο. Τη σύνδεση του λιμανιού της Καλαμάτας με την Αρχαία Ολυμπία..
● Προτεραιότητα μας η  μείωση του  κόστους παραγωγής των αγροτών Προτείνουμε η Περιφέρεια να αναλάβει το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στον Ανάβαλο και στους ΤΟΕΒ διότι έτσι θα μηδενιστεί το κόστος  αλλά και σε όλα τα αρδευτικά . Και τη μείωση του τιμολόγιου στις ιδιωτικές γεωτρήσεις., συνεπώς ανάγκη αναγέννησης του ινστιτούτου του Πόρου.
.Προτείνουμε να χρηματοδοτηθούν έργα αγροτικής έρευνας και καινοτομίας.  Επιμένουμε στη πρόταση που έχουμε καταθέσει  ώστε να κάνει η περιφέρεια προγραμματική σύμβαση με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα. Να μεταφερθεί το ινστιτούτο γενετικής βελτίωσης στο Πέλαγος Αρκαδίας. Υπάρχουν φυλές στα γίδια και στα πρόβατα ντόπιες που χάνονται. Στην Αργολίδα καταστρέφονται τα εσπεριδοειδή. Άρα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με ανθεκτικά υποκείμενα, συνεπώς ανάγκη αναγέννησης του ινστιτούτου του Πόρου. Να οργανώσει η περιφέρεια μαζί με τους συνεταιρισμούς agrologistic. Επιπλέον σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να δημιουργηθούν Δημοπρατήρια και  Αγροτικά μουσεία .Να αξιοποιηθεί  για όλη τη Περιφέρεια και να αναβαθμιστεί   η ένταξη της Κορώνης στο δίκτυο πόλεων  για τη μεσογειακή διατροφή.
● Στον τομέα της υγείας. Καμιά μείωση νοσοκομειακών κλινών (ακόμη περισσότερο καμιά μείωση ή υποβάθμιση νοσοκομειακών μονάδων). Βελτίωση των υποδομών στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά ιατρεία  . Εξαιρείται η περίπτωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Τρίπολης του οποίου οι ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν στη νέα ψυχιατρική πτέρυγα του Παναρκαδικού.
● Στον τομέα του τουρισμού. Ήπια τουριστική ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στις ανθρώπινες δραστηριότητες και στις τοπικές κοινωνίες. Ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Αξιοποίηση των ορεινών όγκων του Ταϋγέτου, του Πάρνωνα και του Μαινάλου και ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού. Τουριστική προβολή του τόπου μας σε συνεργασία με φορείς και επιμελητήρια. Σύνδεση τουρισμού με πρωτογενή τομέα και ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας
● Στον τομέα των υποδομών: Ουσιαστικά έργα σε όλους τους νομούς ριζικής βελτίωσης του εσωτερικού οδικού δικτύου το οποίο είναι σε τραγική κατάσταση και  κατασκευή  του   Καλό Νερό-Τσακώνα από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ
*Να συνδεθούν όλοι οι νομοί με το φυσικό αέριο.
Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε ώστε να αναμορφωθεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου  και το Πρόγραμμα σπουδών του ώστε να συνδεθεί  με τις ανάγκες και τα προβλήματα του τόπου  μας .(Αγροτική ανάπτυξη, ορεινή οικονομία Ταϋγέτου Πάρνωνα και Μαινάλου, αναγέννηση εδαφών Μεγαλόπολης, πολιτισμός, ίδρυση τεχνολογικού πάρκου   κ.λ.π.)
Ένα τέτοιο φιλόδοξο και ριζοσπαστικό σχέδιο δεν μπορεί να σχεδιαστεί και πολύ περισσότερο να προωθηθεί και να υλοποιηθεί χωρίς την άμεση εμπλοκή των εργαζομένων, των νέων, του επιστημονικού δυναμικού, των παραγωγικών φορέων, του λαού της Πελοποννήσου.
Αυτό προϋποθέτει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί ως ένα «μικρό κοινοβούλιο» και για τα θέματα της περιφερειακής πολιτικής, αλλά και για τα γενικότερα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους άνεργους και τη νεολαία.
Συνεπώς επιδιώκουμε να γίνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ένας θεσμός ανοιχτός και ανατροφοδοτούμενος από την κοινωνία, εγγυητής των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, υποκινητής της κοινωνικής διεκδίκησης, αντίστασης και συμμετοχής, συντονιστής της ανάπτυξης, όχι μόνο στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, της προόδου και του πολιτισμού.
Για αυτό δεσμευόμαστε:
Για την αναβάθμιση του ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου
Για τη διεύρυνση της δημοκρατίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Για τη θεσμοθέτηση συλλογικού οργάνου κατά νομό.
Για να  βαθύνουμε και να πλατύνουμε τη δημοκρατία με τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη σοβαρών αποφάσεων μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα.
Φίλοι και φίλες
Πέρα από τις μεγαλοστομίες, τις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις, η πραγματικότητα είναι μια: Η Πελοπόννησος βρίσκεται στον πάτο των ευρωπαϊκών περιφερειών από την άποψη της κατάταξης με βάση του ΑΕΠ, παρά το γεγονός ότι σε αυτό για την περιοχή μας συμπεριλαμβάνονται το ακαθάριστο προϊόν μεγάλων επιχειρήσεων όπως είναι η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και τα διυλιστήρια στην Κορινθία που το “φουσκώνουν” και δίνουν πλασματική εικόνα.
Για  την κατάσταση αυτή έχουν ευθύνη όλοι εκείνοι που βρέθηκαν σε θέσεις διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων, είτε ως πρόσωπα, είτε εκπροσωπώντας κόμματα. Και δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι κύριοι Δέδες, Μπουντρούκας, Νίκας και Τατούλης υπηρέτησαν για πολλά χρόνια πολιτικές που οδήγησαν και τον τόπο και τη χώρα στη σημερινή κατάσταση. Και οι τέσσερεις με διαφορετικό τρόπο υποστηρίζουν την ίδια πολιτική, το νεοφιλελευθερισμό και τις συνταγές λιτότητας. Η διαφορά τους έγκειται στον τρόπο διαχείρισης αυτών των πολιτικών στην Περιφέρεια, την οποία βλέπουν ως προσωπικό ή και κομματικό τρόπαιο. Την πρακτική συμφωνία τους επί της ουσίας εκφράζουν με τις θέσεις τους στην προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας αντιδικούν σε υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους για δευτερεύοντα ζητήματα. Και φυσικά οι έχοντες θέσεις εξουσίας προσπαθούν να τις εκμεταλλευτούν μέχρι την τελευταία στιγμή αξιοποιώντας κάθε είδους μηχανισμούς προπαγάνδας και εξάρτησης.
Στεκόμαστε αντίθετοι σε αυτές τις πολιτικές και πρακτικές, είμαστε στην άλλη όχθη και θέτουμε το πραγματικό δίλημμα: Με το νεοφιλελευθερισμό ή κόντρα σε αυτόν. Από θέση “κόντρας” καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια και να ενισχύσουν την “Αγωνιστική Συνεργασία” θέτοντας τις βάσεις για ένα ευρύτερο μέτωπο μέσα από μια ισότιμη συνεργασία των δυνάμεων που επιδιώκουν την ανατροπή των σημερινών πολιτικών στην Περιφέρεια και τη χώρα.
●  Πολίτες της Πελοποννήσου,
Δεν ταιριάζει στον τόπο μας με τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, τη σπάνια φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό μας και την ιστορία μας, δεν αρμόζει στους σκληρά εργαζόμενους ανθρώπους μας η ηττοπάθεια, η μιζέρια, η υπανάπτυξη και το πισωγύρισμα. Γι΄ αυτό μαζί ας οραματιστούμε, ας σχεδιάσουμε, ας γυρίσουμε σελίδα.
Μας γνωρίζετε
Ήρθε ή ώρα να μας στηρίξετε με την ψήφο σας και να μας δώσετε δύναμη για να αλλάξουμε μαζί τη μοίρα του. Η ψήφος σας δε θα πάει χαμένη. Θα την τιμήσουμε Το γνωρίζετε. Στις εκλογές της 26ης Μαΐου ψηφίστε μαζικά, με αισιοδοξία και πίστη Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου. Μαζί με τους πολίτες αλλάξουμε την Πελοπόννησο. Και όπως λέει και ο μεγάλος πελοποννήσιος ποιητής, ο Γιάννης Ρίτσος:
Aυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό,
αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ' τα ξένα βήματα,
αυτά τα πρόσωπα δε βολεύονται παρά μόνο στον ήλιο,
αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο.  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση  

***
***  Υπερβολή… 
Όπως είχαμε γράψει πριν από μερικές μέρες, σε εξέλιξη είναι το 12ο Live Festival που διοργανώνουν τα καταστήματα της πλατείας Αμφείας. Πρόκειται για φεστιβάλ που έχει καταφέρει να δίνει «ζωή» κάθε Κυριακή στα καταστήματα των Παπλωματάδικων, όμως η τελευταία συναυλία έληξε με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από καταγγελία και ειδικότερα στις 23.10.
Ναι, η ώρα κοινής ησυχίας ξεκινά στις 23.00, αλλά λίγη ανοχή δε θα πείραζε. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι οι συγκεκριμένες συναυλίες τελειώνουν το πολύ μέχρι τις 23.30 το βράδυ.  Π. Μπ.

***   Δεσμεύσεις για τη Βέργα κατά την ομιλία Μανώλη Μάκαρη 
1. Ολοκλήρωση πολεοδομικής μελέτης. Υποστήριξη σημειακών αλλαγών στο ΓΠΣ προς όφελος των κατοίκων. Μέχρι στιγμής δεν έχει ενταχθεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο σχέδιο πόλης. Καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν ολοκληρωθεί η πολεοδομική μελέτη.
2. Ισοκατανομή κονδυλίων στη Βέργα. Ένα θέμα που έχουμε αναδείξει και έχουμε δεσμευτεί. Με βάση τη στατιστική ανάλυση που έχουμε κάνει, η Βέργα αλλά και οι συνοικίες και τα χωριά του Δήμου υποχρηματοδοτούνται. Αυτό, όμως, δεσμευόμαστε να αλλάξει.
3. Υποστήριξη της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας για την επιτέλεση αναγκαίων έργων τοπικής κλίμακας. Είμαστε η μόνη παράταξη που πιστεύει στην αποκέντρωση και στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων με αυτοτελή χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» και θα φροντίσουμε ως παράταξη να εφαρμοστεί στο έπακρον.
4. Δημιουργία αναγκαίων υποδομών και κοινόχρηστων χώρων (πλατεία, γήπεδο, παιδικός σταθμός) με την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης.
5. Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των κατολισθήσεων
6. Ανάδειξη και προστασία των καλντεριμιών της Βέργας
7. Καθαρισμός ρεμάτων, αντιπυρική προστασία.
Έχουμε ως παράταξη δώσει ισχυρό και αποτελεσματικό δείγμα γραφής τα τελευταία πέντε χρόνια, γιατί, όπως για όλο το Δήμο μας και με ιδιαίτερη ευαισθησία για την περιφέρεια, ήμασταν πάντα μαζί με όλους τους κατοίκους της Βέργας. Αντίθετα με όλους όσοι δημαγωγώντας προεκλογικά υποσχόμενοι ενώ είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι είτε ως υπάλληλοι του Δήμου σιωπούσαν μένοντας άπραγοι και αντίθετα με όλους όσοι -έπειτα από πολιτική αγρανάπαυση δέκα ετών - είπαν να ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους, αφού βέβαια με την ανοχή τους έγινε το καταστροφικό γενικό πολεοδομικό σχέδιο για τη Βέργα, εμείς αγωνιστήκαμε μαζί για τα μεγάλα θέματα της Βέργας ( αστική συγκοινωνία, πολεοδομικό, δρόμοι, αναγνώριση καλντεριμιών).
Και με το ίδιο ενδιαφέρον και με την ίδια μαχητικότητα θα συνεχίσουμε και από τη θέση της Δημοτικής Αρχής, καθώς οι συμπολίτες μας στη Βέργα έχουν και μνήμη και κρίση και θα επιλέξουν τον Ανοιχτό Δήμο ως την παράταξη που θα εμπιστευτούν για το μέλλον της Βέργας αλλά και όλου του Δήμου Καλαμάτας.

***  Κάθε φορά που βρέχει οι κάτοικοι της Θουρίας τρέμουν για να μην ξανα-πνιγούν 
Τα προβλήματα της περιοχής που θέλουν να λύσει ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας
Σε δύο Κυριακές από τώρα τα εκλογικά κέντρα θα έχουν ανοίξει και οι δημότες της Καλαμάτας θα ψηφίζουν για το νέο δήμαρχο. Αυτή η στήλη, που ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα και έφτασε σε πολλές γειτονιές της Καλαμάτας, παρουσιάζει σήμερα τον τελευταίο της σταθμό, που είναι η Δημοτική Ενότητα Θουρίας.
Η Θουρία είναι μια περιοχή η οποία στις φονικές πλημμύρες του 2016 είχε θρηνήσει και έναν ηλικιωμένο που πνίγηκε μέσα στο σπίτι του, ενώ οι ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις τότε ήταν τεράστιες, με τα σημάδια να είναι ορατά μέχρι σήμερα.
Το «Θάρρος» βρέθηκε εκεί και μεταφέρει τα αιτήματα των κατοίκων, αλλά και επαγγελματιών, στο νέο δήμαρχο.
Τα κυριότερα που καταγράψαμε είναι αυτό που αφορά μια νέα πλημμύρα, η έλλειψη δικτύου αποχέτευσης και η παραβατικότητα.

Ιωάννης και Κωνσταντίνα Μπρατσιάκου
Τα αδέρφια Μπρατσιάκου διατηρούν φαρμακείο στη Θουρία. Τα προβλήματα που έχουν εντοπίσει και θεωρούν ότι πρέπει να δώσει βάρος ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας είναι αρχικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Όπως μας είπαν, το φαρμακείο τους τότε είχε πάθει ζημιές, ενώ στις μνήμες των κατοίκων είναι κάτι που κυριαρχεί. Έτσι, κάθε φορά που ξεκινά βροχή όλοι έχουν φόβο μην πλημμυρίσουν ξανά.
Το δεύτερο θέμα που πρέπει να λυθεί είναι τα φαινόμενα ανομίας που παρουσιάζονται συχνά στην περιοχή.
Τέλος, μας ανέφεραν ότι θα έπρεπε να υπάρχει στη Θουρία, έστω, ένα ATM, αφού το κοντινότερο είναι στο Praktiker ή στο νοσοκομείο.
Κατά τα άλλα, μας είπαν ότι, εκτός από τα δύο παραπάνω βασικά προβλήματα, η Θουρία έχει αναβαθμιστεί, οι νέοι την αγαπούν και, μάλιστα, κάποιοι γυρνούν σε αυτήν και ανοίγουν επιχειρήσεις.

Ελένη και Βασιλική Μπαρδαμάσκου
Πρέπει να γίνει κάτι με τις πλημμύρες μάς είπαν οι κυρίες Μπαρδαμάσκου, που μάλιστα διατηρούν κατάστημα στο δρόμο, που κάθε φορά γίνεται ποτάμι, αφού από εκεί περνά το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων.
Πέραν του 2016, όπως μας είπαν, πλημμύρισαν και πάλι, ενώ ένα έργο που ξεκίνησε να γίνει για το σοβαρό αυτό πρόβλημα, σταμάτησε στη μέση.
Άλλο ζήτημα που ανέφεραν και θέλουν να λυθεί είναι να υπάρξει περισσότερη αστυνόμευση, αφού πολλά σπίτια και καταστήματα στην περιοχή έχουν διαρρηχθεί.
Επίσης, ζητούν από το νέο δήμαρχο να συνδέσει τη Θουρία στο δίκτυο αποχέτευσης, αφού είναι κάτι που λείπει, αλλά και να κάνει κάτι με τα ετοιμόρροπα κτήρια, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν και να υπάρξει τραυματισμός.
Τέλος, παρατήρησαν ότι υπάρχουν κι άλλα μικροπροβλήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι «δεν υπάρχουν οδοδείκτες, αλλά ας λυθούν τα σοβαρότερα, αυτά λύνονται μετά».
 Παναγούλα Γεωργανά
«Πρέπει να φτιαχτεί το ρέμα για να μην πλημμυρίζουμε» είπε η κα Γεωργανά, ενώ ζητά να γίνει κάτι και με τα ερείπια στην περιοχή. Αν πέσουν, σχολίασε, θα σκοτωθεί κανένας περαστικός.

Βασιλική Στασινοπούλου
Όλο προβλήματα είναι η Θουρία είπε η κα Στασινοπούλου, που στις πλημμύρες του 2016 το σπίτι της είχε καταστραφεί. Τότε, σχολίασε, κανείς δεν ασχολήθηκε με την περιοχή και δεν υπήρξε καμία βοήθεια από τις Αρχές.
Όσο μιλούσαμε με την κα Στασινοπούλου, το μυαλό της γυρνούσε στις πλημμύρες, λέγοντάς μας χαρακτηριστικά ότι γλίτωσε την τελευταία στιγμή, ενώ κάθε φορά που βρέχει φοβάται μην ξανακαταστραφεί.
Από τότε, μάλιστα, μας είπε, υποχώρησε μια σιδερένια γέφυρα που ένωνε τις δύο μεριές του Ξερίλα, που όμως ποτέ δεν μπήκε ξανά και έτσι οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περπατούν αρκετά μέτρα για να φτάσουν σε άλλη γέφυρα.
Σχετικά με την αστυνόμευση, επισήμανε ότι δεν υπάρχει και εμφανίζεται μόνο αν πάρουν τηλέφωνο, ενώ, τέλος, ανέφερε ότι ο νέος δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί και με το ζήτημα της καθαριότητας. Ειδικότερα, μας είπε ότι τα απορριμματοφόρα δεν περνούν συχνά, έτσι πολλές φορές τα σκουπίδια είναι έξω από τους κάδους αφού είναι γεμάτοι.

Φρόσω Σταύρου
Τη σιδερένια γέφυρα που παρέσυραν τα νερά το 2016 ζητά από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας να τοποθετήσει η κα Σταύρου. Πρόσθεσε, δε, ότι ο κάθε κάτοικος έχει τα προβλήματά του, το κυριότερο όμως είναι οι κλοπές και πρέπει ο νέος δήμαρχος να δει τι μπορεί να γίνει με αυτό.
Κυριαρχεί, όπως μας είπε, «φόβος, ειδικά το βράδυ, και έτσι κλειδώνουμε και προσπαθούμε όσο μπορούμε να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας».

Κώστας Κόκκινος
«Από πού να ξεκινήσουμε τα προβλήματα» αναρωτήθηκε ο κ. Κώστας Κόκκινος. Βασικά προβλήματα που θέλουν επίλυση για τον ίδιον είναι η κατάσταση των δρόμων και τα πολλά σκουπίδια. Επίσης, είπε ότι ακόμα οι καταστηματάρχες περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στην πλημμύρα του 2016, ενώ κάθε φορά που βρέχει φοβάται μήπως η επιχείρησή του καταστραφεί ξανά!
Κλείνοντας ο κ. Κόκκινος παρατήρησε: «Καλή η Καλαμάτα, έχει ανέβει πολύ, αλλά τα χωριά έχουν μείνει πίσω και ο νέος δήμαρχος πρέπει να ασχοληθεί και με αυτά».
 Θεόδωρος Πολυχρονόπουλος
Από κανέναν νέο δήμαρχο δεν περιμένει τίποτα ο κ. Πολυχρονόπουλος, που δήλωσε απογοητευμένος.
Με τη σειρά του κ αυτός ζήτησε να τοποθετηθεί ξανά η σιδερένια γέφυρα που έχει φύγει από τον Ξερίλα, αφού ο κόσμος αναγκάζεται να κάνει κύκλο για να πάει στα σπίτια του.
Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στους αγροτικούς δρόμους που είναι σε κακή κατάσταση και δεν έχουν ούτε καν τσιμέντο. Έτσι, με δυσκολία οι αγρότες φτάνουν στα κτήματά τους.

Γεώργιος Σπυρόπουλος
Στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων στάθηκε και ο κ. Σπυρόπουλος, ζητώντας από το νέο δήμαρχο Καλαμάτας να ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Επίσης, θεωρεί πως πρέπει να λυθεί το ζήτημα της αποχέτευσης που δεν υπάρχει στη Θουρία.

Γεώργιος Κόκκινος
Ευχαριστημένος από την κατάσταση στη Θουρία δήλωσε ο κ. Κόκκινος, που ελπίζει ο νέος δήμαρχος να τη βελτιώσει κι άλλο.
Ο ίδιος έθιξε το θέμα των αγροτικών δρόμων που θέλουν βελτιώσεις, όπως είπε, ενώ ζήτησε να γίνουν κάποιες κινήσεις ώστε να μειωθούν οι πολλές κλοπές. Μάλιστα, πρότεινε να δημιουργηθεί μια ομάδα από κατοίκους του χωριού που θα το φυλούν.

Γρηγόρης Μπόμπος
Δύο είναι τα βασικά προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Μπόμπο, η έλλειψη αποχέτευσης και η παραβατικότητα.
Όπως συμπλήρωσε, έχουν «ανοίξει» όλα τα σπίτια και πρέπει άμεσα να γίνει κάτι.





Το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων σήμερα και τότε! Όπως φαίνεται, το σημείο που αυτό εγκιβωτίζεται είναι πολύ στενότερο και έτσι ξεχειλίζει, "πνίγοντας" ό,τι βρει μπροστά του

Εικόνες που δύσκολα θα ξεχάσουν όσοι ζουν στη Θουρία



 Ένα από το ετοιμόρροπα κτήρια. Τα μόνο μέτρα γύρω από αυτό μια κορδέλα και κάποιες προειδοποιήσεις γραμμένες με σπρέι...

Ιδιοκτήτες έφτασαν στο σημείο να κλείσουν παράθυρα και πόρτες στα σπίτια τους για να μην κινδυνέψουν ξανά από το νερό   Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***   Ιουλία Πετροπουλέα -Πετριμέα: Πρέπει να μετατρέψουμε από μονοπάτι σε λεωφόρο τη γενέθλια γη μας 
Η κα Ιουλία Πετροπουλέα -Πετριμέα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μάνη όπου και τελείωσε το Λύκειο στην Καρδαμύλη. Έφυγε το 1990  για την Αθήνα. Ασχολήθηκε με την παραγωγή-εμπόριο-πωλήσεις και συμμετείχε σε  διεθνείς εκθέσεις στο χώρο υπόδησης. Έμεινε επί 22χρόνια στην ίδια εταιρεία και απέκτησε πλήθος εμπειριών. Επέστρεψε συνειδητά στον τόπο της το 2012 δημιουργώντας οικογένεια με τον Γεώργιο Πετριμέα και δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης στην Στούπα. Μιλήσαμε μαζί της για τους λόγους που την ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά του γενέθλιου τόπου της.
Τι σε έκανε να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Ζώντας, πια,  μόνιμα εδώ ένιωσα πως ήρθε η ώρα να πάρω και εγώ, το βάρος της ευθύνης για όλα αυτά που εδώ και χρόνια δεν έγιναν κρατώντας μας εκτός ουσιαστικής ανάπτυξης και ανάδειξης του τόπου μας. Άλυτα προβλήματα για χρόνια, σχετικά με δομές, υποδομές, καθαριότητα, ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, καθώς και η σωστή διαχείριση των παραλιών λόγω τουρισμού. Επίσης, υγεία, παιδεία, πολιτισμός που τελματώνουν, μη διεκδικώντας τα όσα δικαιούνται από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια. Ελπίζω, αν εκλεγώ να μου δοθεί η ευκαιρία να διεκδικήσω όλα όσα μας πρέπουν και μας ανήκουν.
Γιατί επέλεξες να συμπορευτείς με τον Αλέξη Ρουτζούνη;
Πολύ ουσιαστική η ερώτηση σας.  Συμμετέχω σε αυτόν τον συνδυασμό λόγω ταύτισης απόψεων με συνομήλικους ανθρώπους, σε παραγωγική ηλικία και κοινό όραμα την πρόοδο του τόπου μέσω του πολιτισμού, προτείνοντας καθαρές λύσεις και προτάσεις από τον Αλέξη Ρουτζούνη υποψήφιο Δήμαρχο Δυτικής Μάνης δεσμευόμενος απέναντι στην ομάδα του και στους δημότες, ότι θα εργαστούμε με διαφάνεια, εξωστρέφεια, εργατικότητα και  πάνω απ’ όλα  εντιμότητα.
Γυναικεία επιχειρηματικότητα.Τι σημαίνει για εσάς;
Επ΄ ευκαιρία  θα ήθελα να σας ενημερώσω, ότι ήδη δραστηριοποιούμαι στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μεταποίησης καθώς και τον τουρισμό, προβάλλοντας την ορεινή ζώνη του δήμου μας , σφραγίζοντας την ταυτότητα και την οντότητα του. Με σκληρή προσωπική δουλειά όλων μας (συμμετεχόντων στα συγκεκριμένα προγράμματα που ήδη τρέχουν) και απέναντι σε ποικίλες αντιδράσεις και αντιξοότητες, βαδίζουμε σε ένα μονοπάτι που ελπίζουμε να γίνει λεωφόρος, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν τα προϊόντα και η κληρονομιά της περήφανης Μάνης γνωστοποιώντας τα,  σε όλο τον κόσμο.
Πιστεύω στον τόπο μου και στους ανθρώπους του και ελπίζω με  την ψήφο τους να μου δώσουν την ευκαιρία να προβάλλω ακόμα περισσότερο την περιοχή μας, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, με όραμα την αγάπη για τον άνθρωπο και τον τόπο.

***  “Μπαράζ” σεισμικών δονήσεων στο θαλάσσιο χώρο της Ηλείας - Αισθητοί και στη Μεσσηνία! 
Ακόμα μια  σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 00:27 τα ξημερώματα της Τρίτης, στο θαλάσσιο χώρο της Ηλείας, 17χλμ από την Αμαλιάδα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ. Αξίζει να σημειωθεί νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας σημειώθηκαν στον ίδιο χώρο , 2 ισχυρές σεισμικές δονήσες μεγέθους 4 & 4,7 ρίχτερ, ενώ ακολούθησαν και δεκάδες μικρότεροι σεισμοί. Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. 

***  Νέος σεισμός 4,7 Ρίχτερ κοντά στην Αμαλιάδα 
Αντιμέτωπη με σεισμικό μπαράζ βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Ηλεία: Μέσα σε μιάμιση ώρα το απόγευμα έγιναν αισθητές δύο δονήσεις, 3,9 Ρίχτερ η πρώτη και 4,7 Ρίχτερ η δεύτερη.
​Ωστόσο όπως είπε στο protothema.gr ο καθηγητής Γεωλογίας το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας καταγράφηκαν άλλες δύο δονήσεις, σήμερα το πρωί, ενώ μικρότεροι σεισμοί καταγράφονται τον τελευταίο μήνα- οι περισσότεροι, πάντως, δεν γίνονται αισθητοί.
«Είχαμε το πρωί δυο σεισμούς της τάξεως των 3,5 και 3,6 ρίχτερ  και το απόγευμα  είχαμε έναν  σεισμό της τάξεως των 4,1  και έναν ακόμη σεισμό της τάξεως  των 4,7 ρίχτερ. Η αλήθεια  είναι ότι η Ηλεία και το Ιόνιο πέλαγος  είναι μια ευαίσθητη περιοχή και  είναι πολύ νωρίς ακόμα να πούμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. Έχουμε την εμπειρία από προηγούμενους σεισμούς στην περιοχή και γενικότερα υπάρχει μια αυξημένη επιστημονική επιτήρηση  στην περιοχή. Έχω επικοινωνήσει με τους φορείς στην Ηλεία και όλα πηγαίνουν καλά. Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε και παρακολουθούμε το φαινόμενο», είπε ο κ.Λέκκας.
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ.Λέκκας, τον τελευταίο μήνα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας πολλοί μικροί σεσμοί. Το στοιχείο που προκαλεί το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι το αυξανόμενο μέγεθος σ΄αυτή τη σεισμική δραστηριότητα, επισήμανε ο κ.Λέκκας. Όπως πρόσθεσε, η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από χαρτογραφημένο πλαίσιο ρηγμάτων  και επισήμανε ότι η περιοχή βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση από την επιστημονική κοινότητα, κυρίως γιατί οι δονήσεις έχουν μικρό εστιακό βάθος και είναι πιθανό να έχουν συνέπειες.
Η δόνηση που αναστάτωσε ιδιαίτερα τους κατοίκους της Ηλείας σημειώθηκε στις 19.57 το απόγευμα και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο νέος σεισμός,  έχει μέγεθος 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο ίδιο σημείο, 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 28,1 χλμ. Στα 4,7 Ρίχτερ υπολογίζει τον σεισμό και το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές η δόνηση είχε κάθετη κίνηση και συνοδευόταν από βοή
Νωρίτερα, στις 18.31 σημειώθηκε σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών- νεώτερη εκτίμηση αναφέρει ότι η δόνηση ήταν 4,1 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.  Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.  protothema.gr

***   Ο καιρός  σήμερα Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 14/5/2019 προβλέπεται άστατος, στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας.              
Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες πρωινές έως και τις μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Από τις απογευματινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 55-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Ν-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 1-2 μποφόρ.
Θα συνεχιστεί η συγκέντρωση φορτίου αφρικάνικης σκόνης σαχαριανής προέλευσης, σε μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να πέσουν και λασποψιχάλες.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

*** Σεισμική δόνηση αισθητή και στη Μεσσηνία! 
Σεισμός 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:31, το απόγευμα της Δευτέρας, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 13 χλμ, νοτιοδυτικά της Αμαλιάδας.
Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σεισμός έγινε αισθητός και σε περιοχές της Τριφυλίας. 

***

*** Αθλητική ενημέρωση  :

***  Για την αυριανή ρεβάνς με τον Διαγόρα και την άνοδο ζουν και αναπνέουν όλοι στη “Μαύρη Θύελλα” 
Ένα ραντεβού με την ιστορία που δεν γίνεται να χάσει έχει η Καλαμάτα αύριο Τετάρτη 15 Μαΐου. Στο πλαίσιο των μπαράζ των δευτεραθλητών της Γ’ Εθνικής για την άνοδο στη Football League η Μαύρη Θύελλα θα υποδεχθεί στις 3 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού τον Διαγόρα Ρόδου. Η ομάδα των Δωδεκανήσων είχαν επικρατήσει στο πρώτο ματς στην έδρα τους την περασμένη Τετάρτη με 1-0, σημειώνοντας το γκολ στις καθυστερήσεις. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα απολύτως «διαχειρίσιμο» αγωνιστικά και είναι στις δυνατότητες των «μελανόλευκων» ποδοσφαιριστών να το ανατρέψουν. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που έχουν την ευκαιρία να παίξουν στην έδρα τους και όχι βέβαια σε μια οποιαδήποτε έδρα…
Παρά την αρχική απογοήτευση από την απώλεια της πρωτιάς και την απ’ ευθείας άνοδο οι φίλαθλοι της Καλαμάτας συναισθάνονται την κρισιμότητα του αγώνα και το γεγονός ότι η αγαπημένη τους ομάδα έχει μια δεύτερη ευκαιρία να εκπληρώσει το μεγάλο όνειρο της ανόδου και να παραμείνει στις επαγγελματικές κατηγορίες και είναι ετοιμοι να δώσουν δυναμικό «παρών» και αύριο στο γήπεδο. Το γήπεδο του Μεσσηνιακού αναμένεται να βαφτεί στα μελανόλευκα, με χιλιάδες φιλάθλους που θα δώσουν τον τόνο μιας μεγάλης αθλητικής γιορτή και θα βοηθήσουν με τον μοναδικό δικό τους τρόπο οι παίκτες να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους για την ολοκλήρωση μιας χρονιάς με επιτυχία, χαμόγελα και πανηγύρια.
Μάλιστα ένα μέρος της σημερινής προπόνηση της ομάδας της Καλαμάτας θα είναι ανοικτή για το κοινό. Πιο συγκεκριμένα από 10.45 έως 11.15 π.μ. οι φίλοι της Μαύρης Θύελλας θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν την δουλειά του προπονητή Γιάννη Χριστόπουλου και των ποδοσφαιριστών, δίνοντας από την πλευρά τους μια πρώτη ψυχολογική «ντόπα» στους παίκτες.
Από τις προηγούμενες ημέρες ο κόσμος της Καλαμάτας έχει δείξει τις προθέσεις του για μαζική παρουσία στον αυριανό αγώνα, προμηθευόμενος εισιτήρια που θα διατίθονται και σήμερα από το περίπτερο της ομάδας στην συμβολή των οδών Φάρων και Ναυαρίνου (10 π.μ.-2 μ.μ.), ενώ φυσικά τα εκδοτήρια του γηπέδου θα είναι από νωρίς ανοιχτά στο γήπεδο του Μεσσηνιακού την ίδια την ημέρα του αγώνα.
Μέσα Βοσκόπουλος, Χίλγκεν, έξω ο Τάμπας
Στα αγωνιστικά, ο Τάμπας φαίνεται ότι θα είναι το μοναδικό πρόβλημα του Γιάννη Χριστόπουλου για την κρίσιμη αναμέτρηση της Τετάρτης, καθώς συμπλήρωσε 4 κίτρινες κάρτες στον πρώτο αγώνα στη Ρόδο. Στον αντίποδα επιστρέφει ο Χίλγκεν, ο οποίος εξέτισε, αλλά και ο Βοσκόπουλος απολύτως ετοιμοπόλεμος. Ο δυναμικός κεντρικός αμυντικός έλειψε στη Ρόδο (έπαιξε στο φιναλε αλλαγή), αλλά ξεπέρασε τον τραυματισμό του και θα αποτελέσει μαζί με τον Αλιατίδη το γνωστό σταθερό δίδυμο της μελανόλευκης άμυνας.
Σήμερα ταξιδεύει ο Διαγόρας
Οι αθλητές του «γηραιού» θα ολοκληρώσουν σημερα την προετοιμασία τους και το μεσημέρι θα αναχωρήσει η αποστολή, όπως μεταφέρει το ρεποράζ της εφημερίδας Δημοκρατική Ρόδου: «αρχικά αεροπορικώς για την Αθήνα και από εκεί οδικώς για την Καλαμάτα.
Ο Πέτρος Ρουτζιέρης δεν υπολογίζει στις υπηρεσίες του Χρήστου Χατζησάββα που τραυματίστηκε στο χέρι στο πρώτο παιχνίδι των μπαράζ και του τοποθετήθηκε γύψος.
Όλοι οι υπόλοιποι αθλητές είναι ετοιμοπόλεμοι και στην διάθεση του τεχνικού του «γηραιού» για να τους προετοιμάσει όσο καλύτερα γίνεται.
Οι ποδοσφαιριστές είναι αποφασισμένοι να πάρουν το αποτέλεσμα που χρειάζεται ο σύλλογος για να προβιβαστεί, έτσι ώστε να αφιερώσουν την άνοδο στον προπονητή Πέτρο Ρουτζιέρη, προκειμένου να απαλύνουν για λίγο τον πόνο του από τον χαμό του πατέρα του Γιάννη».

***  ****  Από  Ημερήσια εκδρομή Κυριακή 12-05-2019 μέσα από βίντεο :
1~ Καρύταινα Κυριακή 12-05-2019 Ενημέρωση...: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110451006847026/  .-
2~ Καρύταινα Κυριακή 12-05-2019, διαδρομή μπαίνοντας: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110445816847545/  .- 
3~ Άγιος Γεννάδιος Κοτυλίου 12-05-2019: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110321160193344/ .-
4~  Ανδρίτσαινα Κυριακή  12-05-2019 μπαίνοντας στην πόλη  : https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110317660193694/   .- 
5~  Άγιος Γεννάδιος Κοτιλίου Μεγαλοπόλεως  Ενημέρωση από Ειρήνη : https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110313486860778/  .- 
6~   Ανδρίτσαινα  ενημέρωση από Ειρήνη 12-05-2019  : https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110288373529956/ .- 
7~ Αφήγηση Επικούρειος Απόλλωνας 12-05-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110279766864150/  .- 
8~ Αφήγηση Ανδρίτσαινα 12-05-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110267266865400/  .- 
9~ Αφήγηση Κ. Μέλπεια - Α. Μέλπεια 12-05-2019: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110263696865757/  .-
10~ Επικούρειος Απόλλωνας 12-05-2019: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110261986865928/  .-
 11~ Διαδρομή από Κ. Μέλπεια προς Σύριζο Νέδα Ανδρίτσαινα 12-05-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110259080199552/ .-
12~ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ μπαίνοντας Κυριακή 12-05-2019: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18/videos/110256476866479/ .-

 1~ * Διαδρομή από Ανδρίτσαινα Μονή Αγίου Γενναδίου Μεγαλόπολης 12/05/2019: https://youtu.be/XFzG3rjQ8js .- 
2~ * Διαδρομή για Ψάρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας 12/05/2019: https://youtu.be/dxzkH8xW_L8 .-
3~* Διαδρομή χωριό Παλαμάρι Αρκαδίας 12/05/2019: 
https://youtu.be/uaPHVIOT3jc .-  
4~* Διαδρομή χωριό Παύβια  Αρκαδίας  για Αρκαδικό 12/05/2019: https://youtu.be/lPRHZQPpZ0Y .-
5~* Διασκέδαση στο Ψάρι Αρκαδίας  φαγητό 12/05/2019:  
https://youtu.be/Tu_M0-tdDkk .-
6~* Επικούρειος Απόλλωνας 12/05/2019:
https://youtu.be/5xlqT_CdVro .- 
7~* Μπαίνοντας στη μονή Αγίου Γενναδίου Κοτιλίου Μεγαλόπολης 12/05/2019: https://youtu.be/M7fdYzzseds .-
8~* Στον Επικούρειο Απόλλωνα Κυριακή 12/05/2019:
https://youtu.be/EyJ0a_JBS2w .- 
9~* Φαγητό διασκέδαση με χορό Χρ/. Δαβίλλας στο Ψάρι Αρκάδι Μεγαλόπολης 12/05/2019: https://youtu.be/geTRlSEe4QU  .- 


  *** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΐΟΥ  2019 
1.- .- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 01 ΜΑΪΟΥ 2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~     ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .- 
2.- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Από το 2008 ... για τους νεότερους >μετά από  Δέκα  10 χρόνια ,  Πέμπτη 02 ΜΑΪΟΥ 2019  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/k-2008.html  .-
3.-ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .  Πέμπτη  02- Μαΐου -2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : ‘ https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html   .-  
4.-ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας. Παρασκευή 03 -05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-
5.- .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 04-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-
 6.-
.- ARFARA NEWS  Τα Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας . Κυριακή 05-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης     https://snsarfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .- 
7.- ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 06-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-                                                               
 8.- .-ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Καλαμάτας . Δευτέρα 06-05-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας .  ~ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ....ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΣΕΣ Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑ  ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ 2019 . : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .- 
9.-ARFARA NEWS Τ α Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 07-05-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   [υποψήφιοι-υποψηφιότητες] : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/05/arfara-news_7.html.-  
10.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Τετάρτη 08-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/05/arfara-news-08-05-2019-8-8.html ,-
11.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 09-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-     12.-ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 10-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html  .-                                                 13.-.- ARFARA NEWS  Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 11-05-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                                       14.-ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά  Μεσσηνίας . Κυριακή 12-05-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-                                                                                                            15.- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 13-05-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news_13.html   .- 
16.- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από το Αρφαρά Καλαμάτας . Τρίτη  14-05-2019  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας: https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news_14.html  .-                                                  17.-
   
~*..ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ   ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** 
~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από  .-


*  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019 :
1.-ARFARA NEWS , Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !   :https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
2.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη 02 -04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html.-
3.- .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 03-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-
28.- ARFARA NEWS   Μ. Σάββατο 27-04-2019 Τα νέα μας από Αρφαρά . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας ...  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news-27-04-2019.html .- 
29.-  ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 28-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news_28.html  .- 
 30.- ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα Πάσχα 29-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news_29.html .- 
31.-  ARFARA  NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 30-04-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news_29.html .- 

~**
1.-Ελληνική Χρεωκοπία  1974-2019  1ο :   https://youtu.be/cmTSaRfXoxM  .- 
2.-Ελληνική Χρεωκοπία  1974-2019  2ο: https://youtu.be/wvC1P51WMn8  .-  
3.-Ελληνική Χρεωκοπία 1974-2019  3ο  :   https://youtu.be/oKpEGA2xUWk .-
4.- Ελληνική Χρεωκοπία  1974-2019  4ο  :  https://youtu.be/lLggSA9ewKE .-
5.- Ελληνική Χρεωκοπία 1974-2019  5οhttps://youtu.be/6rNYet_8gPo  .-
6.- Ελληνική Χρεωκοπία 1974-2019   6ο :  https://youtu.be/y1yvzDjc6h8 .-
7.- Ελληνική Χρεωκοπία  1974-2019  7ο:   https://youtu.be/5vI0cNUw5nQ .-
8.- Ελληνική Χρεωκοπία  197 2019  8ο:    https://youtu.be/waOT2kE9u_g .- 
 9.-  Ελληνική Χρεωκοπία  1974-2019  9ο: https://youtu.be/0pmW1VehZRc .-  
10.-  ΕΛΛΗΝΙΚΗ Χρεωκοπία   10ο  : https://youtu.be/Fh7QLZnL_Qk .- 
11.- ΕΛΛΗΝΙΚΗ Χρεωκοπία  11ο : https://youtu.be/a2p8ad2szf4 .-  
~**                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου