Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Πέμπτη  02- Μαϊου -2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
~

~***   ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Από το 2008 ... για τους νεότερους > Πέμπτη 02 ΜΑΪΟΥ 2019  : 
https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/k-2008.html  .-




~** Η Προσευχή και τα… καρύδια

~  : Ένας άνθρωπος ζούσε μόνος στο αγρόκτημά του. Κάποια στιγμή αισθάνθηκε την ανάγκη να κάνη μια απλή . Το μεσημέρι, πριν το φαγητό. Και το βράδυ πριν κοιμηθή.  Μια μέρα αποφάσισε να κρατά λογαριασμό των προσευχών του! Έτσι, για κάθε προσευχή που έκανε, έβαζε ένα καρύδι μέσα σε ένα γυάλινο βάζο.
Αυτό συνεχίσθηκε για χρόνια. Το σπίτι του γεωργού γέμισε ράφια με γυάλινα βάζα γεμάτα καρύδια. Και καθώς ο αριθμός τους όλο αύξανε, ο άνθρωπός μας αισθανόταν όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση.
Του φαινόταν, σαν να μεγάλωνε η περιουσία του!  Τότε είδε ένα όνειρο: Ο Χριστός στάθηκε μπροστά του και τον ρώτησε: «Τι σημαίνουν όλα αυτά τα γεμάτα βάζα;»  Ο γεωργός απάντησε: «Κύριε, κάθε καρύδι αντιπροσωπεύει μια προσευχή».  Και τότε ο Χριστός του είπε: «Πάρε ένα σφυρί και σπάσε όλα τα καρύδια, ένα προς ένα».Αμέσως εκείνος υπάκουσε. Τι έκπληξη όμως! Όλα τα καρύδια ήταν κούφια! Από τόσα καρύδια έμεινε μόνο ένας μεγάλος σωρός από τσόφλια!  Τότε ο Χριστός του είπε: «Οι προσευχές σου ήταν το ίδιο κούφιες. Γιατί τις είχες καταντήσει μια τυπική παγερή συνήθεια. Τις έλεγες μόνο με το στόμα, χωρίς να τις αισθάνεσαι με τον νου και την καρδιά σου!». Αλήθεια, πόσες φορές την παθαίνουμε σαν τον άνθρωπο της ιστορίας μας! Πόσες φορές, την ώρα της προσευχής – στο σπίτι ή ακόμη και στην Εκκλησία – το μυαλό μας «κάνει περίπατο» σε χίλια – δυο θέματα;  Μερικοί μάλιστα θεωρούν αρκετή προσευχή να ανάψουν ένα κερί, όταν τύχη να περάσουν από μια εκκλησία.Και μετά απορούμε, γιατί το Ευαγγέλιο δεν φέρνει στην ζωή μας την αλλαγή, που υποσχέθηκε ο Χριστός!  Τι σημαίνει αληθινή προσευχή; Και πως επιτυγχάνεται;  Ας ακούσωμε, τι λέει ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης (1886-1938), άνθρωπος αδιάλειπτης θερμής προσευχής:*Όποιος αγαπά τον Θεό, εκείνος μπορεί να σκέπτεται Αυτόν ημέρα και νύκτα. Γιατί το να αγαπάς τον Θεό, δεν παρεμποδίζει καμία εργασία.  Οι Πατέρες ωνόμασαν την προσευχή «τέχνη τεχνών και επιστήμη επιστημών». Ας φροντίσουμε σιγά-σιγά να την μάθωμε.  Ας αγωνιστούμε με υπομονή. Για να μη βρεθούν οι προσευχές μας την φοβερή ημέρα της Κρίσεως «κούφια καρύδια».  Ο ΑΓΙΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ  Μηνιαίον περιοδικόν Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου Λάρνακος  Ιερά Μητρόπολη Κιτίου – Οκτώβριος 2012  † Μητροπολίτου Πρεβέζης Μελέτιου Καλαμαρά
~**  Το Μαλαντρένι πανηγυρίζει τον Άγιο Αθανάσιο

~  : Ανήμερα της εορτής του Αγίου Αθανασίου Τετάρτη 2 Μαΐου στο Μαλαντρένι εψάλει ο Όρθρος και στην συνέχεια τελέσθηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἰλίου, Πετρουπόλεως κα Ἀχαρνῶν κ.κ. Ἀθηναγόρου και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτου Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου.  Κατά τους φετινούς εορτασμούς , έγινε υποδοχή τεμαχίου ιερών λειψάνων των Αγίων Ραφαήλ ,Ειρήνης και Αγίου Νικολάου από την Μητρόπολη Μυτιλήνης .
Τα ιερά λείψανα θα παραμείνουν στον ενοριακό Ναό μέχρι την ημέρα της πανηγύρεων του Ναού, Πέμπτη 2 Μαΐου, όπου στις 12 το μεσημέρι εψάλλει η Ιερά Παράκληση των αγίων και κατόπιν έγινε η αναχώρηση των ιερών λειψάνων. Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 1 Μαΐου 2019 εψάλει μέγας Δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού , Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο και συγχοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρα. Το ιερό αναλόγιο πλαισίωσαν σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ἱ. Μητροπόλεως μας, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου-Καθηγητοῦ κ. Δημητρίου Καρκαλάτου και του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Δαρλάση.  Στους φετινούς εορτασμούς συμμετείχε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παράρτημα Άργους και το Λυκειο Ελληνίδων παράρτημα Κουτσοποδίου. Ο εφημέριος του ναού π. Ευάγγελος Πολυχρονόπουλος ,ευχαρίστησε για την τιμή που έγινε τόσο τον Μητροπολίτη Ιερισσού όσο και τον Μητροπολίτη Ἰλίου που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη , αλλά και τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης που έδωσε την ευλογία να μεταφερθεί το ιερό λείψανο των Αγίων στην Αργολίδα. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού δια του εφημέριου π. Ευάγγελου Πολυχρονόπουλου τίμησαν τον Μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα, με τιμητική πλακέτα και μετάλλιο για την αγάπη με την οποία περιβάλει τους κατοίκους και που δείχνει για το χωρίο του Μαλαντρενίου. Η Εκκλησία απέδωσε πολλές τιμές στον Άγιο Αθανάσιο, διότι αναδείχθηκε ο ηρωικότερος των Άγιων και ο αγιότερος των ηρώων. Να πώς τον χαιρετίζουν οι εκκλησιαστικοί ύμνοι: «ως την μεγάλην της Εκκλησίας σάλπιγγα, των αρετών κανόνα, τον νουν τον περίβλεπτον, των Πατριαρχών την κρηπίδα, την οξυτάτην γλώσσαν, τον διαυγή οφθαλμόν, τον λαμπτήρα τον φαεινότατον, τον πέλεκυν τον κόπτοντα πάσα ύλην αιρέσεων και καταφλέγοντα τω πυρί τω του πνεύματος».  Και ακόμα: «ως τον άπερίτρεπτον στύλον, τον άσειστον πύργον, τον χρυσορρόαν Νείλον, της αθανασίας τον επώνυμον, τον πυρσόν τον μετάρσιον, τον ακατάβλητον πύργον, τον ταξιάρχην θεολέκτου παρατάξεως, τον θεοφόρον της χάριτος ποταμόν, αρχιερέων το κλέος, αριστέα τον αήττητον, τον συγκόψαντα τας φάλαγγας των αιρέσεων τη δυνάμει του Πνεύματος, τον στήσαντα της Ορθοδοξίας τα τρόπαια καθ’ όλην την οίκουμένην» (Συναξαριστής Μιχαήλ Ι. Γαλανού). Ας προσέξουμε, λοιπόν, αυτά τα χαρακτηριστικά του Μ. Αθανασίου και ας αγωνιστούμε να τον μιμηθούμε. 
***  Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Καλαμάτας τοποθετούνται για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου 
Σωρεία ανακοινώσεων είχαμε για το θάνατο του Κώστα Θεοδωρακάκη, ενώ ξεκίνησε κι ένας ατελείωτος «πόλεμος» για το αν θα πρέπει το έθιμο να συνεχιστεί ή όχι. Το «Θάρρος» μίλησε με τους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας για το συμβάν, ενώ ζήτησε την άποψή τους για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί ο σαϊτοπόλεμος ή όχι, άποψη που θα πρέπει να εκφράσουν και στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς σίγουρα θα το απασχολήσει το όλο θέμα.
Ελένη Αλειφέρη
Η κα Ελένη Αλειφέρη δήλωσε ότι ο συνδυασμός της θέτει «πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο. Θεωρούμε ότι τη στιγμή αυτή που έχει χαθεί μια ανθρώπινη ζωή, οποιαδήποτε συζήτηση για το αν θα “χαθεί” ένα έθιμο, οποιοδήποτε έθιμο, ή όχι, είναι άκαιρη».
Πρόσθεσε, δε, ότι «η Δικαιοσύνη θα απαντήσει γιατί και πώς φτάσαμε να θρηνούμε το χαμό ενός νέου ανθρώπου, ενός οικογενειάρχη, ενός καταξιωμένου επαγγελματία. Από την άλλη, όμως, για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε εθίμου είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των πολιτών και σε καμία περίπτωση να μην κινδυνεύουν ζωές».
«Ας εστιάσουμε λοιπόν», είπε κλείνοντας, «στα προαπαιτούμενα ασφαλείας και έπειτα συζητάμε».
Νίκος Αλεξανδρόπουλος
Ο κ. Νίκος Αλεξανδρόπουλος δήλωσε ότι ο συνδυασμός του, λόγω του τραγικού συμβάντος, δε θα κάνει δηλώσεις πριν από τις εκλογές, διότι σέβονται τον πόνο της οικογένειας, ενώ «είτε θετικές είτε αρνητικές δηλώσεις για τη συνέχιση της εκδήλωσης εμπεριέχουν σκοπιμότητα».
Παναγιώτης Αλούπης
Παρά τις συνεχείς κλήσεις προς τον κ. Παναγιώτη Αλούπη, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε μαζί του.
Μιχάλης Αντωνόπουλος
«Η παράταξη εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του Κώστα Θεοδωρακάκη. Ήταν ένας δημοσιογράφος, που όχι μόνο πάλεψε για να μπορέσει να μεταδώσει την είδηση και να καλύψει το γεγονός, αλλά έκανε και μια ηρωική ενέργεια, αφού με τον τρόπο του απέτρεψε να συμβούν χειρότερα, διότι μπήκε μπροστά για να σωθούν άλλοι συμπολίτες μας» σημείωσε ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος.
Όσο για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου, ο κ. Αντωνόπουλος παρατήρησε ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και ο κόσμος, πρέπει να συμπαρασταθούν στην οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ «ως Δήμος ή διοργανωτές έχουμε μερίδιο ευθύνης για την ελλιπή οργάνωση ή μια οργάνωση που δεν μπόρεσε να αποτρέψει τα χειρότερα».
Επίσης, σχολίασε ότι τα έθιμα δε θα πρέπει να μετατρέπονται από έθιμα χαράς και παραδόσεων σε έθιμα λύπης και δυστυχίας.
Σχετικά, δε, με τη θέση του συνδυασμού του, ανέφερε ότι ήταν πάγια η άποψη, όλα τα χρόνια, να μην εγκρίνουν τις πιστώσεις για ένα έθιμο με το οποίο δε συμφωνούσαν.
Όσο για τις δηλώσεις του κ. Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος έκανε λόγο για ομόφωνες αποφάσεις, σχολίασε ότι ο συνδυασμός του απουσίαζε για λόγους αντικειμενικούς στο τελευταίο συμβούλιο, όμως σε προηγούμενα είχαν καταψηφίσει το θέμα για λόγους, κυρίως, επικινδυνότητας.
Θανάσης Βασιλόπουλος
«Το έθιμο του σαϊτοπόλεμου θα μπορέσει να συνεχιστεί μόνο εφόσον οι επίσημες Αρχές υποδείξουν τρόπους ασφαλείας που θα τηρηθούν στο ακέραιο τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για τους επισκέπτες» δήλωσε ο κ. Θανάσης Βασιλόπουλος.
Παράλληλα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Κώστα Θεοδωρακάκη.
 Βασίλης Κοσμόπουλος
Ο κ. Βασίλης Κοσμόπουλος δήλωσε ότι η δημοτική του παράταξη εκφράζει «τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του συμπολίτη μας που άδικα έχασε τη ζωή του υπηρετώντας την ενημέρωση.
Στην πραγματικά δύσκολη αυτή ώρα, με ψυχραιμία θεωρούμε πως θα πρέπει να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος, τα γεγονότα και τα μέτρα που ελήφθησαν.
Με νηφαλιότητα να εξετάσουμε τη συνέχιση ή μη ενός εθίμου παραδοσιακά συνδεδεμένου με την πόλη μας. Σε περίπτωση συνέχειας, να εξετασθούν από μηδενική βάση τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μην κινδυνεύσει άλλη ανθρώπινη ζωή.
Κατόπιν των παραπάνω, αν δε ληφθεί το σύνολο των μέτρων και οι αντίστοιχες αδειοδοτήσεις, δεν πρόκειται να ξαναγίνει ο σαϊτοπόλεμος».
Τόνια Κουζή
Η κα Τόνια Κουζή δήλωσε ότι η παράταξή της δε συναινεί σε καμία μορφή παρανομίας. Παράλληλα, όμως, «δεν έχει τιμωρητική διάθεση προς κανέναν συμπολίτη που του επιτράπηκε από τους δημόσιους λειτουργούς να λαμβάνει μέρος σε μια παράνομη διαδικασία. Τους πολίτες τούς προστατεύουν από ό,τι τους εκθέτει σε κίνδυνο όσοι διατρανώνουν ότι μπορούν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης.
Αποτελεί πολιτική του συστήματος που προϋπήρχε, πλειοψηφία και μειοψηφίες, η ανεύθυνη στάση σε ζητήματα που έχρηζαν προσοχής, όπως η υπερψήφιση οικονομικών ενισχύσεων για δρώμενα που όλοι γνώριζαν ότι κινούνται στη σφαίρα της ανομίας, αλλά και η ομόφωνη συνυπογραφή μιας τεχνικής έκθεσης που δεν αναφέρεται σε κανένα λεπτομερές σχέδιο ασφάλειας.
Το πού και πώς μπαίνουν οι υπογραφές είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που στοίχισε μια ζωή το 2019 και τρεις ζωές το 2016 και μας φέρνει όλους προ των ευθυνών μας. Ευθύνες που διοικούμαστε από ανθρώπους που συνυπογράφουν ελαφρά τη καρδία και ευθύνες που δεν υπάρχει μια συλλογική αντίδραση από εμάς τους πολίτες τόσα χρόνια.
Όσο για τη συνέχιση ενός μη θεσμοθετημένου εθίμου, δεν τίθεται θέμα κατάργησης ή όχι. Είναι ξεκάθαρο στους ανθρώπους της παράταξης ότι υπό την αιγίδα της δικής μας Δημοτικής Αρχής δε θα διακινδυνεύει κανείς και αν η δικαστική πορεία αποδείξει την άνομη πράξη που όλοι υπαινισσόμαστε, εμείς δε θα είμαστε συνένοχοι».
Τέλος, η κα Κουζή ευχήθηκε «να ζητηθούν ευθύνες και να παραπεμφθούν όσοι όλα αυτά τα χρόνια συνυπογράφουν τις σχετικές αποφάσεις. Αλλιώς ως κοινωνία ψάχνουμε για αποδιοπομπαίους τράγους και αυτό δε μας καθιστά πολιτισμένους.
Η αλλαγή της νοοτροπίας και η ύπαρξη υπεύθυνων ανθρώπων ανά θέση είναι επιβεβλημένες έπειτα από τέσσερις θανάτους την τελευταία τριετία».
Δημήτρης Κουκούτσης
Ο κ. Δημήτρης Κουκούτσης δήλωσε ότι «οι γιορτινές μέρες στην πόλη μας σκιάστηκαν από τον απροσδόκητο χαμό ενός εργαζόμενου συμπολίτη μας κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου εθίμου του σαϊτοπόλεμου».
Από την πρώτη στιγμή, όπως είπε, δήλωσε ότι «ένα τέτοιο γεγονός δεν πρέπει και δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο πολιτικής σπέκουλας, αλλά να βρούμε τις ευθύνες λίγο αργότερα και με καθαρό μυαλό!».
Πρόσθεσε, δε, ότι «δε θα μπω στη διαδικασία να κρίνω το ίδιο το έθιμο, αλλά τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής του. Τραυματισμοί υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά στο κάτω κάτω της γραφής αυτοί που συμμετείχαν στο σαϊτοπόλεμο ήξεραν τους κινδύνους και επωμίζονταν το βάρος των ευθυνών τους!
Σε κάθε εκδήλωση δημόσια, όπως αυτή, λογικά θα έπρεπε να υπάρχει μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που θα θέτει επί τάπητος τους κινδύνους και τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να ληφθούν. Αυτό, βέβαια, στο πλαίσιο μιας νόμιμης άδειας που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Είναι τραγικό να μην υπάρχουν στο χώρο ασθενοφόρο και ιατρός, είναι τραγικό μικρά παιδιά να ρίχνουν σαΐτες και άλλα να κάθονται στις πρώτες σειρές. Ήδη η δικαιοσύνη έχει κινήσει τις διαδικασίες κι εμείς πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της. Ευθύνες υπάρχουν και θα αποδοθούν, το ζήτημα είναι ότι, πλην της νομιμότητας, υπάρχει και η ηθική πλευρά, που είναι σπουδαία και σημαντική».
Μανώλης Μάκαρης
Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια εξέφρασε ο κ. Μανώλης Μάκαρης, για τον άδικο, όπως τον χαρακτήρισε, χαμό του Κώστα Θεοδωρακάκη.
Όσο για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το δυστύχημα, είπε ότι υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες, αφού ένα έθιμο μετατράπηκε σε φονικό.
Για τη θέση της παράταξής του μέχρι σήμερα, ανέφερε ότι σε Δημοτικό Συμβούλιο είχε δηλώσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος που διεξαγόταν τα τελευταία χρόνια ο σαϊτοπόλεμος ήταν ακατάλληλος από θέμα ασφάλειας.
Για, δε, το μέλλον της εκδήλωσης, είπε ότι πρέπει να υπάρξουν «αλλαγές εκ βάθρων, σε πολλά επίπεδα, αρχίζοντας από την προετοιμασία που δε γίνεται σε κατάλληλους χώρους, και το σημαντικότερο, πρέπει να γίνει συζήτηση για τον τόπο διεξαγωγής της εκδήλωσης». Όπως ο κ. Μάκαρης υποστήριξε, «αν είχε γίνει σε άλλο χώρο, δε θα είχε συμβεί το τραγικό αυτό περιστατικό.
Τα μέτρα προστασίας ήταν ελλιπή και για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τους θεατές», κάτι που χαρακτήρισε εγκληματικό.
Δημήτρης Οικονομάκος
Τη βαθύτατη οδύνη του στην οικογένεια του εργαζόμενου σε ΜΜΕ που έχασε τη ζωή του ανήμερα το Πάσχα εξέφρασε ο κ. Δημήτρης Οικονομάκος, προσθέτοντας ότι καταδικάζει «τις απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Νίκα, δημάρχου Καλαμάτας και υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τη Ν.Δ.
Με απίστευτη κυνικότητα, συμπεριφέρθηκε "σαν να μην έγινε και τίποτα". Το έχει ξανακάνει, με την ίδια κυνικότητα αντιμετώπισε τους τρεις νεκρούς από τις πλημμύρες του 2016. Ευθύνες έχουν και όσοι ανήκουν στην παράταξή του, στελέχη της Ν.Δ., συνολικά η πλειοψηφούσα Αρχή».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στο όνομα του "τουριστικού προϊόντος", της τουριστικής "αναβάθμισης" και "προβολής", δε λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Η προετοιμασία της Δημοτικής Αρχής για αυτή την εκδήλωση περιορίστηκε στον "ευπρεπισμό" της πόλης, μοιράζοντας κλήσεις και φτάνοντας στο σημείο τη Μ. Παρασκευή να κατεβάζει τα πανό των σωματείων που καλούσαν στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, γιατί "χαλούσαν τη βιτρίνα"».
Από την άλλη, παρά τις προειδοποιήσεις της παράταξής του στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως σημείωσε, που είχε κάνει παρατηρήσεις για τα μέτρα ασφαλείας του σαϊτοπόλεμου, εστιάζοντας στη συμμετοχή παιδιών και στην απόσταση των θεατών, δεν πάρθηκε ούτε ένα μέτρο.
Τέλος, σχετικά με τη συνέχιση ή μη της εκδήλωσης, ο κ. Οικονομάκος ανέφερε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να επανεξετάσει συνολικά τα μέτρα ασφαλείας για αυτή, όπως και για κάθε άλλη, με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινη ζωής και όχι το κοστολόγιο.
Μαρία Οικονομάκου
«Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Θεοδωρακάκη» είπε η κα Μαρία Οικονομάκου και πρόσθεσε ότι «οι πρώτες δηλώσεις του Παναγιώτη Νίκα  ήταν ατυχείς, αφού, όσον αφορά στο θάνατο, δεν μπορεί κανείς να τον βάζει στην ίδια ζυγαριά με ό,τι άλλο».
Όσο για τη συνέχιση του εθίμου, σημείωσε ότι η παράταξή της στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα το εξετάσει από όλες τις πλευρές, από μηδενική βάση.
 Βασίλης Τζαμουράνης
Ο κ. Βασίλης Τζαμουράνης εξέφρασε τη βαθιά λύπη και οδύνη του για τον άδικο χαμό του εικονολήπτη και δημοσιογράφου Κώστα Θεοδωρακάκη, ενώ συμμετέχει στο πένθος της οικογένειάς του, αλλά και της δημοσιογραφικής οικογένειας της Καλαμάτας.
Όσο για το μέλλον του σαϊτοπόλεμου, ο κ. Τζαμουράνης είπε ότι ο συνδυασμός του έχει την πεποίθηση ότι για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, από τις οποίες υπάρχει διακινδύνευση για τη ζωή και την ασφάλεια τόσο των επισκεπτών όσο και των συμμετασχόντων, θα πρέπει το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να αναθεωρήσει τα πράγματα, από μηδενική βάση.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
-Παρά τις απαντήσεις και τοποθετήσεις των προλαλησάντων, στο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στις σελίδες 12-13 φαίνεται ότι οι περισσότεροι ήταν παρόντες.

***  Ο Στάθης Ανδρινόπουλος παρουσίασε αρχές, θέσεις, πρόγραμμα και υποψήφιους 
Με «φουλ» επίθεση στη Δημοτική Αρχή Κατσίβελα έγινε στους Γαργαλιάνους η παρουσίαση αρχών και θέσεων, καθώς και προγράμματος, του συνδυασμού «Η Τριφυλία αλλάΖΕΙ» από τον υποψήφιο δήμαρχο, Στάθη Ανδρινόπουλο. Παράλληλα, παρουσιάστηκε μεγάλος αριθμός από τις υποψήφιες και τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού.
Από τα «πυρά» του κ. Ανδρινόπουλου δεν ξέφυγαν ούτε ανθυποψήφιοί του για «επικοινωνιακά και διαφημιστικά σποτ», καθώς, όπως ανέφερε, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και «ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός».
Ο κ. Ανδρινόπουλος στην ομιλία του στην Μπρίσκειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Αποδείχθηκε ολίγιστη. Η καθημερινότητα έχει αφεθεί στην τύχη της και, όπως έχω πει πολλές φορές στα Δημοτικά Συμβούλια, ο Δήμος Τριφυλίας λειτουργεί στον “αυτόματο πιλότο”. Δεν υπάρχει συντονισμός, δεν υπάρχει έλεγχος και κάνει ο κάθε ένας ό,τι θέλει. Η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων είναι η χειρότερη από όλες τις προηγούμενες δημοτικές περιόδους. Ανακύκλωση δε γίνεται στον Δήμο μας και οι λίγοι υπάρχοντες κάδοι ανακύκλωσης είναι για να μπερδεύουν τους επισκέπτες μας ότι γίνεται ανακύκλωση, αλλά και αυτοί σύντομα διαπιστώνουν ότι και σε αυτούς τους κάδους ρίχνονται σύμμεικτα απορρίμματα. Ο Δήμος Τριφυλίας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο. Η αγροτική οδοποιία είναι σε άθλια κατάσταση και πολλές φορές οι συμπολίτες μας προσπαθούν με τα δικά τους μέσα να βελτιώσουν την κατάσταση για να μπορούν να μεταβαίνουν στα σπίτια τους και να καλλιεργούν τα κτήματά τους. Τα μηχανήματα και τα μέσα του Δήμου έχουν αποδεκατισθεί και παραμένουν ακινητοποιημένα από βλάβες στους όρχους οχημάτων και στα διάφορα συνεργεία, διότι ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ο Δήμος χρωστάει παντού. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Τριφυλίας ταλαιπωρούνται αδικαιολόγητα από τις συνεχείς διακοπές νερού και δαπανούν ένα σημαντικό ποσό καταναλώνοντας εμφιαλωμένο νερό, διότι δε γνωρίζουν εάν είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα.
Οι περισσότεροι επαγγελματίες της Τριφυλίας δεν επιθυμούν συναλλαγές με το Δήμο, διότι έχει αποδείξει ότι είναι αναξιόπιστος και με υπόδειξή του, πολλές φορές προσπαθούν να διεκδικήσουν την πληρωμή τους μέσω δικαστικών αποφάσεων. Διαπιστώθηκε ότι έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό οι πελατειακές σχέσεις και οι εξυπηρετήσεις ημετέρων ψηφοφόρων των αιρετών της Δημοτικής Αρχής, σε δημοτικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Η συνεργασία του δημάρχου και των αρμόδιων αντιδημάρχων με τα Τοπικά Συμβούλια ήταν και είναι ανύπαρκτη. Και εννοείται, φυσικά, ότι δεν υπήρχε καμία συνεργασία για θέματα καθημερινότητας ή σύνταξης του τεχνικού προγράμματος, όπως πολλές φορές έχω καταγγείλει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Κατά τη διάρκεια της παρούσας δημοτικής περιόδου έγιναν αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις αμφιβόλου ποιότητας και με υψηλό κόστος παρεχόμενων υπηρεσιών (όπως ο μύθος της Γριάς από το Διαλισκάρι και το χιόνι στις πλατείες τα Χριστούγεννα).
Φίλες και φίλοι, εμείς ως παράταξη κάναμε εποικοδομητική αντιπολίτευση χωρίς φανφάρες και λαϊκισμό. Πάντοτε καταθέταμε προτάσεις υλοποιήσιμες και κοστολογημένες, τις οποίες φυσικά δε λάμβανε υπόψη της η Δημοτική Αρχή ή κάποιες τις αποδέχθηκε μερικώς μετά 3 χρόνια. Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα σπαταλήθηκαν αρκετά χρήματα, όπως π.χ. η ενοικίαση αντί της προμήθειας απορριμματοφόρων οχημάτων με το ίδιο κόστος. Οι προτάσεις μας και οι θέσεις μας είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων και στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο που κάλυπταν τις συνεδριάσεις.
Συνδημότισσες και συνδημότες, θα ακούσετε προτάσεις και θέσεις από όλους τους υποψήφιους δημάρχους και πολλές φορές όμορφα επικοινωνιακά προβαλλόμενες. Είναι γνωστό, όμως, σε όλους μας, ότι απέχει πολύ η Θεωρία από την Πράξη. Απέχει πολύ η επιθυμητή πρόταση και ιδέα, από την εφικτή πρόταση, και ακόμα περισσότερο από την υλοποίησή της. Τα επικοινωνιακά και διαφημιστικά σποτ δεν είναι από μόνα τους ικανά να λύσουν τα προβλήματα της Τριφυλίας. “Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός”…
[…] Αγαπητοί μου συμπατριώτες, αν και θα μπορούσα, μετά από 35 χρόνια προσφοράς στην Πατρίδα μας από θέσεις ευθύνης, να ζήσω μία ήσυχη ζωή στην αγαπημένη μου πόλη, αποφάσισα, βλέποντας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας, ότι δεν πρέπει να μείνω αμέτοχος ακόμα και τώρα. Σας καλώ να αξιολογήσετε τις προτάσεις μας, καθώς και τα άτομα που διαθέτουν τις ικανότητες να τις υλοποιήσουν. Να επιλέξετε για δήμαρχο αυτόν που έχει το όραμα, έχει τις γνώσεις, έχει την εμπειρία και τους συνεργάτες, να διοικήσει και να αναπτύξει το Δήμο Τριφυλίας. Ο Δήμος Τριφυλίας δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς.
Φίλες και φίλοι, συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί έχουμε ανεξάντλητες δυνάμεις. Συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί πιστεύουμε στις αρχές και στις αξίες που διακηρύξαμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί πιστεύουμε στη δύναμή σας, στην αντοχή σας, στην αξία των προτάσεών μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα, γιατί ο αγώνας μας γίνεται για κάθε πόλη και για κάθε χωριό της Τριφυλίας. Γίνεται με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τον τόπο μας. Γίνεται από ανθρώπους ελεύθερους, ανεξάρτητους, ασυμβίβαστους. Τολμήσαμε να ταράξουμε τα λιμνάζοντα νερά του τόπου μας. Και παρουσιάζουμε σε σας, στο λαό της Τριφυλίας, έναν πραγματικά ανεξάρτητο συνδυασμό. Ένα συνδυασμό που αποτελείται από ελεύθερους και ανεξάρτητους ανθρώπους. Τολμήσαμε την ανανέωση σε πρόσωπα και ιδέες. Τολμήσαμε τη ρήξη με τις αγκυλώσεις και τις πρακτικές του παρελθόντος. Και από τους Γαργαλιάνους υψώνουμε στεντόρεια τη φωνή μας και κηρύσσουμε σε όλη την Τριφυλία ότι ο αγώνας μας θα δικαιωθεί...».  Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Τιμάται την Παρασκευή η επέτειος της Μάχης των 7 Λαπαίων 
Η επέτειος της Μάχης των 7 Λαπαίων, στις 22 Απριλίου 1827, τιμάται την Παρασκευή 3 Μαΐου στο Άνω Λάπι της Δημοτικής Ενότητας Αετού του Δήμου Τριφυλίας με θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις, ώστε να παραμείνει ζωντανή η εθνική και τοπική ιστορική μνήμη και, παράλληλα, να αποδοθούν τιμές στους νεκρούς ήρωες που θυσιάστηκαν για την πατρίδα.
«Κατά τον Απρίλιο του 1827 ο Ιμπραήμ Πασάς με Τουρκοαραπάδες και Αλβανούς διασχίζει πάλι την Τριφυλία. Σκοτώνει, καίει και καταστρέφει τα πάντα. Στα Κοντοβούνια και στα Σουλιμοχώρια στα χωριά της Αυλώνας και του Δωρίου, του Αετού και της Τριπύλης, του Σκληρού και της Ανδρίτσαινας, οι Έλληνες είναι ακλόνητοι και με το καριοφίλι στο χέρι. Δεν προσκυνούν, δεν υποτάσσονται. Γενικός στρατιωτικός αρχηγός τους είναι ο Αθ. Γρηγοριάδης. Στα μέσα Απριλίου του 1827 τα ελληνικά στρατεύματα με 3.000 άνδρες είναι συγκεντρωμένα στην κορυφή του βουνού, βορείως του Κοπανακίου, όπου άλλοτε ήταν το χωριό Λάπι. Ο Ιμπραήμ ξεκινά από την περιοχή της Κυπαρισσίας με μεγάλη στρατιωτική δύναμη. Φτάνοντας στην πεδινή περιοχή της Αγριλιάς, πλησίον του Κοπανακίου, στέλνει στους Τριφύλιους- Αρκαδίους την από 6η  Απριλίου 1827 επιστολή, με την οποία προσπαθεί να κολακεύσει, να δώσει υποσχέσεις για πολλά δώρα και προνόμια, χωράφια και αξιώματα “άφεσιν και συγχώρεσιν” για ό,τι έχει γίνει…. Ο Γενικός Στρατιωτικός Αρχηγός και οι υποστράτηγοί του από το Γενικό Στρατόπεδο των Αρκάδων απαντούν στις 16 Απριλίου 1827 στον Αρχιστράτηγο Ιμπραήμ Πασά ότι “περιφρονούμε τα περί υποταγής προτάσεις σου, διότι είμαστε ορκισμένοι να ελευθερώσωμεν την κινδυνεύσουσα Πατρίδα μας δια πάσης θυσίας…. σε περιμένομεν προθύμως δια να σε πολεμήσωμεν και να μάθης και πάλιν τι είναι Αρκαδίων  Τουφέκι…”.
Στις 22 Απριλίου 1827, στην κορυφή της Κουρόρας, γίνεται μεγάλη μάχη , με μεγάλες απώλειες για τον Ιμπραήμ και επτά γενναίους μαχόμενους Λαπαίους».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, την Παρασκευή το πρωί, στις 7.30, στον Ιερό Ναό της Παναγιάς στο Άνω Λάπι, θα τελεστεί Όρθρος και στη συνέχεια Θεία Λειτουργία. Στις 10.30 θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο σημείο της μάχης στη «Θέση Κουρόρα» και στις 10.45 θα μιλήσει για τα γεγονότα της εποχής εκείνης ο τέως πρόεδρος Κοινότητας Κοπανακίου, Χαράλαμπος Πατσούρης. Θα ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες των σχολείων του Κοπανακίου, προσκλητήριο πεσόντων, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Εθνικών Ηρώων και όλοι μαζί θα ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο. Τελετάρχης στην εκδήλωση έχει οριστεί η υπάλληλος του Δήμου Τριφυλίας, στη Δ.Ε. Αετού, Μαρία Πατσιούρη.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κώστα Ακρίβου «Γάλα Μαγνησίας» 
Εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του συγγραφέα Κώστα Ακρίβου «Γάλα Μαγνησίας» στο χώρο Τέχνης Α49 (Αναγνωσταρά 49 – Καλαμάτα), την Παρασκευή 3 Μαΐου, στις 8.00 το βράδυ, διοργανώνουν η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου BOOKMARK.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν από την ΕΜΣ η Αντωνία Παυλάκου, φιλόλογος, συγγραφέας, πρόεδρος και από την ΔΚΒΚ η Νινέτα Σωτηράκη, φιλόλογος Γαλλικής Γλώσσας, διευθύντρια της ΔΚΒΚ.
Αποσπάσματα θα διαβάσει η φιλόλογος Άλκη Δήμιζα, ενώ η παρουσίαση θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό. Ο συγγραφέας θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

***  Με πλαστά έγγραφα στο αεροδρόμιο συνελήφθη 32χρονος 
Άλλος ένας αλλοδαπός συνελήφθη το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας για πλαστογραφία, ψευδή ανωμοτί κατάθεση και παράβαση της Νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.
Αστυνομικοί του Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων του 32χρονου, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για τις Βρυξέλλες Βελγίου, διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν πλαστά. Βρέθηκαν ένα διαβατήριο Αρχών Συρίας και μία άδεια διαμονής Αρχών Σουηδίας, τα οποία κατασχέθηκαν.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

***   Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στο κέντρο της Καλαμάτας από παρκαρισμένο αυτοκίνητο 
Για ώρα αυτοκίνητα μπλόκαραν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όταν οδηγός οχήματος το άφησε σε σημείο που δεν επιτρέπεται το παρκάρισμα. Έτσι, όταν λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ επιχείρησε να περάσει μπλόκαραν τα πάντα και ο δρόμος έκλεισε για ώρα.
Στο σημείο έφθασαν δημοτικοί αστυνομικοί, που, αφού βεβαίωσαν κλήση, προσπάθησαν να βάλουν μια τάξη, κάτι που, βέβαια, ήταν αδύνατον, με τις κόρνες των άλλων οδηγών «να παίρνουν φωτιά».
Το μποτιλιάρισμα έληξε, όταν η οδηγός του λεωφορείου, έπειτα από αρκετές μανούβρες, κατάφερε να περάσει το σταθμευμένο όχημα, που παραμένει ακόμα στο σημείο. 

***
***   Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του Τάκη Λαγοπάτη για τη χρήση και συντήρηση του δημοτικού κολυμβητηρίου Καλαμάτας 
Ο παλιός Καλαματιανός πρωταθλητής κολύμβησης του Ολυμπιακού Πειραιώς και νυν μέλος της προπονητικής ομάδας του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, Τάκης Λαγοπάτης (στη φωτό με τον Ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη), κάνει μια εκτενή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανάλυση για τη χρήση και συντήρηση του δημοτικού κολυμβητηρίου Καλαμάτας, τα βασικά σημεία της οποίας έχουν ως εξής:
«Τα περισσότερα κολυμβητήρια στην Ελλάδα που συγχρηματοδοτούνταν μέχρι πριν κάποια χρόνια από το κράτος και τους δήμους και σιγά σιγά το κόστος αυτών το ανέλαβαν οι δήμοι. Το κόστος συντήρησης ενός κολυμβητηρίου 50χ25 ανοιχτό ανά έτος ανέρχεται στο ποσό των 360.000 ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτό το ποσό να συμπεριλαμβάνεται το κόστος προσωπικού (180.000 πετρέλαιο - 50.000 ΔΕΗ -συντήρηση επισκευές αγορά εξοπλισμού 50.000-ύδρευση 30.000 - χημικές ουσίες 20.000 - απρόβλεπτα 30.000) με λειτουργία 82 ώρες την εβδομάδα. Τα περισσότερα από αυτά ανοίγουν από τις 06:00 το πρωί για τις ομάδες και ακολουθούν ώρες δημοτών μέχρι αργά το μεσημέρι συνεχίζουν οι ομάδες και τελειώνουν πάλι με ώρες για τους δημότες. Μέση ημερήσια λειτουργία 16 ώρες την ημέρα. Φυσικά λειτουργούν όλα τα Σάββατα και κάποια από αυτά και τις Κυριακές. Στα περισσότερα οι ομάδες πληρώνουν για κάθε διαδρομή που χρησιμοποιούν μηνιαίο μίσθωμα στο δήμο. Οι συνθήκες συντήρησης των περισσότερων είναι πολύ καλές καθώς οι δήμοι για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα έχουν επενδύσει χρήματα.
Μπορώ να αναφέρω αρκετά κολυμβητήρια της Αθήνας με πρόσφατες επεμβάσεις για βελτίωση συνθηκών. Δυστυχώς οι επαρχιακές πόλεις δεν ακολουθούν όλες αυτό το παράδειγμα αλλά προσπαθούν τουλάχιστον να έχουν σωστά τα βασικά. Δηλαδή ποιότητα νερού, θερμοκρασία νερού, καθαριότητα αλλά υστερούν στους χώρους αποδυτηρίων. Οι θερμοκρασίες που συναντάμε στα περισσότερα κολυμβητήρια είναι από 25,5 μέχρι και 27,5 με εξαίρεση το κολυμβητήριο της Πάτρας που πραγματικά το νερό είναι κρύο (μάρτυρες οι αθλητές μου που ξέρουν καλύτερα από όλους). Στα δημοτικά κολυμβητήρια οι ομάδες πληρώνουν μίσθωμα στο δήμο παρόλα αυτά υπάρχουν και δήμοι που το παραχωρούν δωρεάν όπως ο Δήμος Καλαμάτας στις τοπικές ομάδες (Δήμος Ιλισίων, Δήμος Νίκαιας, Δήμος Λαμίας κ.α.).
Με μελέτη το 2002 πάντως φαίνεται ότι μόνο στο 18% των δημοτικών κολυμβητηρίων λάμβαναν μίσθωμα. Φυσικά και αυτό το ποσοστό έχει αλλάξει.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στο κολυμβητηριο του Λουτρακίου που έχει ένα άλλο μοντέλο. Τους καλοκαιρινούς μήνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο φιλοξενεί εκατοντάδες κολυμβητές από όλη την Ευρώπη καθώς ο Δήμος έχει δουλέψει αρκετά σε αυτό το κομμάτι (αθλητικός τουρισμός), έχει διαφημίσει τη συγκεκριμένη εγκατάσταση στο εξωτερικό και φυσικά κερδίζει αρκετά χρήματα από αυτή τη δραστηριότητα. Ας πάμε τώρα να εξετάσουμε το κολυμβητηριο της Καλαματάς τα τελευταία χρόνια (δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά από το 2009 ως προπονητής του Άργη και του ΝΟΚ μετέπειτα). Το κολυμβητήριο της Καλαμάτας λειτουργεί περίπου 43 με 45 ώρες την εβδομάδα (στο μισό από το μέσο όρο της Ελλάδας). Τις Κυριακές φυσικά είναι πάντα κλειστό ενώ τα Σάββατα ένα ανοίγει, ένα κλείνει. Αυτό με τα Σάββατα δεν γίνεται πουθενά στην Ελλάδα παρά μόνο εδώ. Ο λόγος είναι ότι γίνεται σοκ στην πισίνα για απολύμανση αυτής. Εάν γνωρίζατε ή έστω εάν ρωτούσατε κάποιον να σας πει σοκ στη πισινα κάνουμε 1 με 2 φορές το χρόνο το πολύ και θέλει 48 ώρες ώστε να επανέλθει η πισίνα στις φυσιολογικές τιμές χημικών. Και όχι 20 φορές όπως στην Καλαμάτα. Σε αυτή τη διαδικασία το χλώριο έρχεται σε τιμές 10Χ από τις επιτρεπόμενες. Κάθε 15 ημέρες γίνεται υπερχλωρίωση σε τιμές Χ3 από τις φυσιολογικές. Και το νερό μέσα σε 12 ώρες το πολύ είναι πάλι σε κατάσταση για χρήση. Η θερμοκρασία πριν 3-4 χρόνια δεν ανέβαινε τους 25 βαθμούς και τα τελευταία 3χρονια έχει σταθεροποιηθεί στους 25,1 αλλά μόνο για τις μεσημεριανές ώρες αφού το βράδυ μετά το κλείσιμο του καυστήρα όταν επιτευχθεί η παραπάνω θερμοκρασία το νερό εχει ελεύθερη πτώση ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Δεν είναι τυχαίο ότι το καλοκαίρι και οι 2 σύλλογοι αθροιστικά μετράμε περίπου 800 με 1000 παιδιά και το χειμώνα με το ζόρι φτάνουμε τα 200. Ο λόγος που σταματάνε είναι το κρύο νερό. Τα τελευταία 4-5 χρόνια στο κολυμβητήριο Καλαμάτας δουλεύει μόνο ένας υπάλληλος ο οποίος έχει γίνει πραγματικά μπαλάκι και η ειδικότητα του (ηλεκτρολόγος) δεν συνάδει με τις εργασίες που επιχειρεί. Για το λόγο αυτό, αυτοί που έχουν επωμιστεί την λειτουργία του δημοτικού κολυμβητηρίου είναι οι ομάδες και κατ’ επέκταση οι προπονητές. Οι οποίοι, χωρίς φυσικά να πληρώνονται, πηγαίνουν μια ώρα νωρίτερα από την ώρα εργασίας τους για να αφαιρέσουν τα καλύμματα από την δεξαμενή και να τοποθετήσουν τις διαδρομές (στα υπόλοιπα κολυμβητήρια υπάρχουν υπάλληλοι που κάνουν αυτή τη δουλειά). Εννοείται ότι φεύγουν και μια ώρα αργότερα γιατί τα καλύμματα πρέπει κάποιος να τα ξανά τοποθετήσει πάνω στο νερό. Τέλος, για να γνωρίζει ο κόσμος, υπάρχουν άνθρωποι που λόγω ανικανότητας του δήμου προσφέρουν πραγματικά πολύτιμες υπηρεσίες στο κολυμβητήριο χωρίς όμως να είναι επίσημα υπάλληλοι. Εκμεταλλεύεστε την ανάγκη ύπαρξης των συλλόγων γι’ αυτο και δεν μιλάει κανένας. Όντως δεν πληρώνουν οι ομάδες, αλλά μήπως πληρώνουν τελικά με άλλο τρόπο; Την καθαριότητα ποιος την πληρώνει;
Συμφωνώ ότι οι σύλλογοι πρέπει να πληρώνουν για τη χρήση των διαδρομών γιατί μόνο έτσι θα είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι στο κολυμβητήριο.
Η λειτουργία ενός κολυμβητηρίου διέπεται από κανόνες και νόμους, αναφέρω επιγραμματικά:
Συντήρηση και ποιότητα νερού, Υποδοχή –γραμματεία ενημέρωση, Χαμηλό κόστος λειτουργίας, Σωστές συνεργασίες με Φορείς, όπως ΓΓΑ, ΚΟΕ κλπ., Καλές συμφωνίες με εξωτερικούς συνεργάτες, Καθαριότητα, αυστηροί κανόνες, προσωπικό πισίνας, Ναυαγοσώστες και αθλητισμός υγείας».
Απευθυνόμενος προς τους υπεύθυνους του Δήμου Καλαμάτας, ο κ. Λαγοπάτης αναφέρεται στην τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και θέτει μια σειρά ερωτήματα όπως τα παρακάτω:
1) αν έχουν γίνει αναλύσεις νερού το τελευταίο 12μηνο, οι οποίες να έχουν διενεργηθεί σε πιστοποιημένο χημικό εργαστήριο και όχι σε μικροβιολογικό εργαστήριο, 2) αν υπάρχει βιβλίο καταγραφής ημερήσιας ποιότητας του νερού όπως ορίζουν οι διατάξεις, 3) παρουσία γιατρού-νοσηλευτή-ναυαγοσώστη που δουλεύει στο κολυμβητήριο;
Ειδικές υποχρεώσεις του αναδόχου του έργου συντήρησης του δημοτικού κολυμβητηρίου:
-Κάθε εβδομάδα θα γίνεται Χημική και Μικροβιολογική Ανάλυση του νερού, η οποία και θα αναρτάται στον ειδικό πίνακα συμφωνά με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία για την λειτουργικά των δημοτικών κολυμβητηρίων.
-Κάθε δεκαπέντε (15) ημέρες θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Καλής και Ασφαλούς Λειτουργίας υπογεγραμμένο από διπλωματούχο Μηχανικό (Μηχανολόγο ή Ηλεκτρολόγο ή Χημικό Μηχανικό) που οφείλει να διαθέτει ο ανάδοχος.
-Καθημερινώς θα υποβάλλεται υπογεγραμμένο από τους συντηρητές-τεχνικούς του αναδόχου Αναλυτικό Δελτίο Εργασιών και θεωρημένο από τον Διπλ. Μηχανικό του αναδόχου. Στο Αναλυτικοί Δελτίο Εργασιών θα καταγράφονται τα ακολουθά:
* Η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των συντηρητών-τεχνικών του αναδόχου.
* Οι εργασίες που εκτελέσθηκαν, οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις
* Τα αποτελέσματα της φωτομετρικής εξετάσεως του νερού, η οποία θα πρέπει να γίνεται κάθε δυο ώρες (δηλ. ελεύθερο χλώριο, συνολικό χλώριο, pH, η σκληρότητα και η θερμοκρασία του νερού)
Λοιπά αλλά χρήσιμα στοιχειά
* Μία φορά τον μηνά (από Οκτώβριο έως και Μάιο) θα εκδίδεται Δελτίο Ελέγχου των καυστήρων-λεβητων του συστήματος θέρμανσης νερού (των κολυμβητικών δεξαμενών και των κτιριακών εγκαταστάσεων) υπογεγραμμένο από εξειδικευμένο αδειούχο συντηρητή καυστήρων, το οποίο θα προσκομίζεται στην υπηρεσία μαζί με το τιμολόγιο μηνιαίας συντήρησης.
* Μία φορά το έτος θα συντάσσεται Υπεύθυνη Δήλωση Ελέγχου-Συντήρησης οπλών των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας του κολυμβητηρίου (συμφωνά με την Πυροσβεστικής Διάταξη 12β/2010 (ΦΕΚ Β ́546/29-04-2010) καθώς και του πάντως είδους πυροσβεστήρων που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις, του συντηρείτο αυτών, η οποία επίσης θα προσκομίζεται στην υπηρεσία. Ο ανάδοχος υποχρεούται να ενημερώνει με δική του ευθύνη το Βιβλίο Ελέγχου και Συντήρησης Μέσων Ενεργητικής Πυροπροστασίας
-Το χλώριο στην Καλαμάτα μετριέται με τη βασική μέθοδο ελέγχου που είναι με την χρήση χημικών Test Kit, με τα οποία ο χρήστης κρίνει την χρωματική απόχρωση του δείγματος με μια χρωματική κλίμακα. Όμως, το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα από την οπτική ικανότητα του χρήστη και τον σωστό φωτισμό του δείγματος. Είμαστε στο 2019 και πλέον το μετράμε με ηλεκτρονικά φωτόμετρα. Η μέθοδος αυτή μας προσφέρει την μέγιστη ακρίβεια στις μετρήσεις μας. Το φωτόμετρο είναι το ‘ηλεκτρονικό μάτι’ σύγκρισης των χρωμάτων.
-Αγοράστε αυτόματο χλωριωτή και σταματήστε να ρίχνεται χλώριο «με το μάτι». Πολλές φορές μένουν υπολείμματα χλωρίου μέσα στο νερό που μοιάζουν με αλάτι και έρχονται παιδιά σε επαφή με αυτό γιατί νομίζουν ότι είναι παιχνίδι.
-Ανοίξτε τη μικρή πισίνα που σαπίζει τόσους μήνες κλειστή. Όλα τα κολυμβήτρια στην Ελλάδα δεν κλείνουν ποτέ.
-Όταν κάνετε ένα έργο κάντε το ολοκληρωμένο. Φτιάξατε μόνο τις αντρικές τουαλέτες! (πραγματικά πολύ όμορφες). Οι γυναικείες; Τα υπόλοιπα αποδυτήρια;
-Τα τζάμια που βάλατε χρησιμεύουν πραγματικά όταν τοποθετηθούν περιμετρικά. Στους βοριάδες τι θα κάνουμε; Μήπως να καθόμαστε από την εξωτερική πλευρά; Γιατί δεν ολοκληρώσατε το έργο;
-Έχουν επισκεφτεί το κολυμβητήριο μας αυτή τη εβδομάδα (σ.σ. την Μ. Εβδομάδα) 2 σύλλογοι από την Αθήνα και άλλοι 2 έρχονται την επόμενη (σ.σ. αυτές τις μέρες προπονούνται στην πισίνα αποστολές του Ωκεανού και της Πετρούπολης)! Ήρθε ένας από τον φορέα να τους υποδεχτεί; Να τους καλωσορίσει; 160 άτομα για 6 διανυκτερεύσεις. 36.000 ευρώ στη πόλη μας. Μάλλον δεν έχουν σημασία για εσάς. Και τους έχετε και κολυμπάνε σε 25,1 βαθμούς. Εάν θέλετε ελάτε να ακούσετε τι έχουν να πουν…

***  Ο καιρός   σήμερα  Πέμπτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Πέμπτη 2/5/2019 προβλέπεται σχεδόν αίθριος.                  
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις. Η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ και προς το βράδυ θα εξασθενίσουν, στα 2-3 μποφόρ. Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  10 ημέρες πριν... 
Ήταν το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης με την «τωρινή» του σύνθεση. Στα «δημοσιογραφικά» έδρανα, ως συνήθως, ο Σταύρος, ο Βασίλης, ο Κώστας κι εγώ... Ο Κώστας, όπως πάντα, με το tablet βιντεοσκοπούσε την «εκρηκτική» τελευταία συνεδρίαση... Τεχνολογικά πάντα ένα βήμα μπροστά, τόσο για το σάιτ του, το messinianews.gr, όσο και για το ραδιόφωνο, τον «Παλμό», τον ρωτούσα πώς βιντεοσκοπούσε ζωντανά βάζοντας ταυτόχρονα και το λογότυπο...
Παναθηναϊκός κι αυτός δεν ξεχνούσε να πειράξει τον κουμπάρο του Βασίλη, τον παοκτζή...
10 ημέρες μετά ο Κώστας «έφυγε» για πάντα... ξαφνικά, κάνοντας αυτό που πάντα αγαπούσε... Στη θέση του Κώστα θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς, έχουμε άλλωστε βρεθεί ουκ ολίγες φορές σε ανάλογη θέση στο συγκεκριμένο «έθιμο»...
Στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Κώστας θα λείπει, δε θα είναι εκεί να βιντεοσκοπεί τη νέα «σύνθεση» του συμβουλίου... Η «παρέα» θα είναι μικρότερη...
Όσο δύσκολο είναι για εμάς να συνειδητοποιήσουμε την απώλεια του Κώστα από την «καθημερινότητά» μας στη δουλειά, για την οικογένεια που αφήνει πίσω το «κενό» είναι δυσαναπλήρωτο, και ό,τι και να ειπωθεί, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να «απαλύνει» τον πόνο τους...  Κ. Γαζ. 
Υ.Γ.: Για τη συζήτηση που άνοιξε, θα έχουμε πολύ χρόνο... ό,τι και να ειπωθεί, όμως, δε θα φέρει τον Κώστα πίσω…

***  Μητσοτάκης: Να σταματήσει ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα, οι μπαλωθιές στην Κρήτη και ο ρουκετοπόλεμος στη Χίο 
Ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί λήξαν το θέμα με Νίκα, που προκάλεσε αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι ο σαϊτοπόλεμος είναι στο DNA των Μεσσήνιων, και τόνισε ότι κανένα έθιμο δε μπορεί να είναι αποδεκτό όταν κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
Κανένα έθιμο δε μπορεί να είναι αποδεκτό όταν κοστίζει ανθρώπινες ζωές, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Ant1 με αφορμή το θάνατο εικονολήπτη κατά το σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα, ενώ αναφέρθηκε και στις μπαλωθιές στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Κρήτη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκλήθη να σχολιάσει και τη στάση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ένα προβεβλημένο γαλάζιο στέλεχος που είναι υποψήφιος με τη ΝΔ για την περιφέρεια Πελοποννήσου, ο οποίος είχε υπογράψει και την υποψηφιότητα Μητσοτάκη για την αρχηγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με τη δήλωση πως ο σαϊτοπόλεμος, που κόστισε άλλη μία ανθρώπινη ζωή, είναι στο DNA των Μεσσήνιων
Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “είναι λυπηρό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βρίσκει κομματική διάσταση μέχρι και σε μία ανθρώπινη τραγωδία”. Δήλωσε ότι κανένα έθιμο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό όταν θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και αναφέρθηκε όχι μόνο στις σαϊτιές στην Καλαμάτα, αλλά και στις μπαλωθιές, έθιμο της Κρήτης που λαμβάνει χώρο σε κάθε γλέντι.
“Σε ανύποπτο χρόνο έχω μιλήσει στους συμπολίτες μου για την ανάγκη να σταματήσει αυτό το έθιμο που έρχεται από άλλη εποχή και συνδυάζεται με αλκοόλ και παράνομη οπλοχρησία” τόνισε. Αναφέρθηκε στο κορίτσι που χαροπαλεύει μετά από μπαλωθιές στη Θήβα, λέγοντας ότι πρέπει “να σκεφτούμε ότι στη θέση αυτού του κοριτσιού θα μπορούσαν να είναι τα δικά μας παιδιά”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ευθέως ότι πιστεύει πως πρέπει να σταματήσει αυτό το έθιμο στην Καλαμάτα, όπως και το έθιμο με τις ρουκέτες στη Χίο. Χαρακτήρισε άστοχη τη δήλωση του κ.Νίκα, δήλωσε όμως ότι καθώς την ανασκεύασε στη συνέχει θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα. Κατέστησε έτσι σαφές ότι ο κ.Νίκας θα παραμείνει στην κούρσα για την περιφέρεια Πελοποννήσου με τη στήριξη της ΝΔ.
news247.gr

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***

*** ΧΘΕΣ , ....  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ   3-0 .- ^

***

~  **  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2019 :
1.-ARFARA NEWS , Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !   :https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
2.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη 02 -04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html.-
3.- .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 03-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-
4.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 04 04 -2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
5.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 05-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-
6.- ARFARA NEW  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Σάββατο  06-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-new.html   .- 
 7.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα , 08-04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
8.-ARFARA NEWS Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 09-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
9.- .- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Τετάρτη 10-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/04/arfara-news-10-04-2019.html .- 
10.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 11-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news_11.html .-
11.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 12-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news_11.html .- 
 12.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας ΣΆΒΒΑΤΟ 13-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsarfara.blogspot.com/2019/04/aerfara-news.html .-
 13.-.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 14-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news_14.html .-
 14.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .Δευτέρα 15-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news_15.html .-
  15 .- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  .Δευτέρα 15-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news_15.html .-
16.- ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 16-04-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .- 
17.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Τετάρτη 17-04-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news_17.html  .-
 18.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 18-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html  .-
 19.- ARFARA NEWS  Νέα από το Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 19-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης    https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news_19.html  .- 
20.-.-  ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας , Σάββατο 20-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/04/arfara-news-20-04-2019.html  .-
21.-.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 21-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/04/arfara-news.html .-
 22.-
.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Μ. Δευτέρα  22-04-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news_22.html .- 
23.-  ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Μ,. Τρίτη 23-04-2019 Στο αγιάζι της
ενημέρωσης  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news_22.html   .-
 24 .- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Μ. Τετάρτη 24-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news_23.html .- 
25.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας   Μ. Πέμπτη 25-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:   https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news_24.html .-
  26.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Μ. Πέμπτη 25-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/04/arfara-news_24.html  .-
27.- ARFARA NEWS  Τα νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  26-04-2016  Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/04/arfara-news_26.html .-
28.- ARFARA NEWS   Μ. Σάββατο 27-04-2019 Τα νέα μας από Αρφαρά . Στο αγιάζι της ενημέρωσης  μας ...  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/04/arfara-news-27-04-2019.html .-
29.-  ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΑΣΧΑ 28-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news_28.html  .- 
 30.- ARFARA NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα Πάσχα 29-04-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/04/arfara-news_29.html .- 
31.-  ARFARA  NEWS Τα Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 30-04-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/04/arfara-news_29.html .- 

*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΐΟΥ  2019 
1.- .- ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 01 ΜΑΪΟΥ 2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . ~     ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html .-
 2.- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ Από το 2008 ... για τους νεότερους >μετά από  Δέκα  10 χρόνια ,  Πέμπτη 02 ΜΑΪΟΥ 2019  :https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/05/k-2008.html  .-
3.-ARFARA NEWS Τα  Νέα μας από Αρφαρά Μεσσηνίας .  Πέμπτη  02- Μαΐου -2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : ‘ https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/05/arfara-news.html   .-
4.-
   

~** ..ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** 
~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από  .-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου