Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07  Ιουνίου 2018 .
~



~~    7 Ιουλίου: Εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής
~Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής τιμά σήμερα, 7 Ιουλίου, η Εκκλησία μας. Η Αγία Κυριακή ήταν κόρη του Δωροθέου και της Ευσεβίας. Αυτοί ήταν άτεκνοι και παρακαλούσαν το Θεό να τους δώσει παιδί. Πράγματι, ο Θεός ευδόκησε, και το χριστιανικό αυτό ζευγάρι, απέκτησε παιδί.
*  Γεννήθηκε ημέρα Κυριακή, γι’ αυτό και της έδωσαν το όνομα Κυριακή. Κατά το διωγμό του Διοκλητιανού, το έτος 282 μ.Χ., οι γονείς της συνελήφθησαν και μετά από ανάκριση βασανίστηκαν και αποκεφαλίστηκαν από το δούκα Ιούστο.
Η δε Κυριακή παραπέμφθηκε στον Καίσαρα Μαξιμιανό, και από εκεί στον άρχοντα Βιθυνίας Ιλαριανό, ο οποίος της υπενθύμισε ότι η ομορφιά της είναι για απολαύσεις και όχι για βασανιστήρια. Τότε η παρθένος κόρη του απάντησε:
«Ούτε στη νεότητα μου, ούτε στην ομορφιά μου δίνω την παραμικρή προσοχή. Και τα λαμπρότερα από τα επίγεια πράγματα είναι προσωρινά, όπως τα άνθη και κούφια, όπως οι σκιές. Σήμερα, έπαρχε, είμαι όμορφη, αύριο μια άσχημη γριά. Να κάνω, λοιπόν, κέντρο της ζωής μου την ομορφιά μου;
Την αξία της, όμως, τη γνώρισα στις ρυτίδες, που την περιμένουν και στον τάφο που την καλεί. Νόμισες, λοιπόν, ότι θα κάνω την τερατώδη ανοησία, να χάσω την αιώνια λαμπρότητα για να μείνω λίγο περισσότερο στη γη; Γι’ αυτό στο ξαναλέω, έπαρχε: είμαι και θα είμαι στη ζωή και στο θάνατο χριστιανή».
Εξοργισμένος ο Ιλαριανός, σκληρά τη βασάνισε και διέταξε να την αποκεφαλίσουν. Αλλά πριν πέσει η σπάθη, προσευχόμενη παρέδωσε το πνεύμα της στον Κύριο.
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.Ως βρύσις πολύκρουνος παρθενομάρτυς Χριστού, κατήρδευσας πάνσοφε την Εκκλησίαν αυτού, και ήθλησας άριστα. έσωσας τους εν σκότει της ειδωλομανίας, αίγλητων σων θαυμάτων, Κυριακή αθλοφόρε. διό εν παρρησία Χριστώ πρέσβευε σωθήναι ημάς.
~*Απολυτίκιο Αγ. Κυριακής - 7 ΙΟΥΛΙΟΥ     :   https://youtu.be/fTODEsRY2-A .-

~**  Γιατί κατηγορείς την Εκκλησία;
~ Αρχιμανδρίτης Παύλος Παπαδόπουλος
Σε ένα μυαλό όπου η Εκκλησία θεωρείται:
1.οργανισμός διατήρησης εθίμων-παραδόσεων
2.μαυροφορεμένοι υπάλληλοι που τα κονομάνε εις βάρος του φτωχού λαού
*  3.η κατάργησή της θα σήμαινε ευλογία για τη χώρα
4.κλειστοφοβική ομάδα συντηρητικών ανθρώπων που σκοπό έχει να μας φέρει στον Μεσαίωνα
Έχω να πω τα εξής: Μην βλέπεις τόσο πολύ τηλεόραση. Μην διαβάζεις τον κάθε κομπλεξικό που το παίζει προοδευτικός και φιλελεύθερος ενώ ζει μέσα στο σκοτάδι της αυτοθέωσής του.
Έλα και δες εάν ισχύουν όλα αυτά.
Διότι το μόνο που κάνεις είναι να κατακρίνεις πριν γνωρίσεις.
Και με αυτόν το τρόπο αδικείς και αδικείσαι.
(Όχι δεν θα σου μιλήσω για την αγάπη. Ότι εάν αγαπάς τους άλλους φτάνει.Διότι η αγάπη που θα καταλάβεις είναι μία αγάπη εμπαθή σύμφωνα με την ιδιοτέλεια που μας διακατέχει).
Δεν είναι λύση να κατηγορείς την Εκκλησία και να την απορρίπτεις επειδή δεν θέλεις να παραδεχτείς την αμαρτία σου. Η λύση δεν είναι να αλλάξει η Εκκλησία διότι με αυτό υποστηρίζεις ότι θέλει αλλαγή ο Χριστός.
Η λύση είναι να αλλάξεις εσύ και εγώ και όλοι μας.
Η λύση είναι να καταλάβεις τι είναι αμαρτία. Πως σκλαβώνει την ύπαρξή σου.
Δεν είναι γλυκιά η αμαρτία, απλά δεν έχουμε γεύση της Χάριτος.
Η αμαρτία απλά είναι πιο εύκολη, πιο βολική· αυτοπροβάλλεται και διαφημίζεται εντονότερα.
Σκέψου-Θυμήσου
Κατάντησες να ψάχνεις σύντροφο για το κρεβάτι σου και όχι σύντροφο στην ζωή σου.
Κατάντησες να ποθείς κάθετί που πλασάρει ο μεγάλος τύραννος, η μόδα.
Κατάντησες γυναίκα να ντύνεσαι ως πόρνη και εσύ άνδρα να συμπεριφέρεσαι ως βάρβαρος επιβήτορας με σώμα γυμνασμένο μα με νου σκοτισμένο και απαίδευτο.
Φοβάσαι να κάνεις οικογένεια (για λόγους οικονομικούς) μα δεν ντρέπεσαι που γυρνάς στα μπαρ και στα μπουζούκια.
Καμία ποίηση στην ζωή σου, κανένα βάθος· μόνο τραγουδάς στιχάκια για έρωτες εφήμερους, για μίση ασυγχώρητα, για ζωές γεμάτα καταχρήσεις και λάθη.
Δεν θέλεις εργασία, θέλεις λεφτά. Δεν θέλεις να προσφέρεις στη κοινωνία, μόνο ζητάς.
Επαίρεσαι για την αμετανοησία σου και ντρέπεσαι για τις συγνώμες σου; και νομίζεις ότι σκέφτεσαι φυσικά;
Κατηγορείς λοιπόν την Εκκλησία για υποκρισία ενώ δεν βλέπεις την ψεύτικη ζωή σου.
Σκέψου ποιον κατηγορείς; Τον ιερέα της ενορίας σου; Τον αρχιερέα της περιοχής σου; Τους πιστούς που εκκλησιάζονται; Ποιους κατηγορείς; Σκέψου. Γενικά το σύστημα; Γενικά την Εκκλησία; Τί είναι η Εκκλησία εάν δεν είναι πρόσωπα;
Κατηγορείς λοιπόν αόριστα γιατί αόριστες και αβάσιμες είναι οι κατηγορίες σου· και αυτό σε βολεύει. Σε βολεύει να κατηγορείς κάτι το οποίο δεν μπορεί να σου απαντήσει. Σε βολεύει να κατηγορείς «κάποιους άλλους» και να ρίχνεις σ’αυτούς την ευθύνη για την κοινωνία, την οικονομία, την ζωή σου.
~ Απαιτείς ελεημοσύνη από την Εκκλησία ενώ εσύ δεν ελεείς κανέναν.
Απαιτείς πρόοδο από την Εκκλησία ενώ εσύ με την ζωή σου οπισθοδρομείς.
Αντιδράς σε κάθε λόγο της Εκκλησίας χωρίς να ξέρεις τον λόγο, απλά επειδή έτσι σου έμαθαν.
Φυσικά με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα, πόσο μάλλον στα πνευματικά θέματα.
Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές τους, για τον δρόμο που θα πάρει.
Κάποιοι απορρίπτουν την Εκκλησία διότι γνώρισαν ανθρώπους μέσα στους κόλπους της που τους απογοήτευσαν.
Σίγουρα μέσα σε ένα περιβόλι υπάρχουν κοπριές αλλά υπάρχουν και λουλούδια. Εάν είσαι μύγα θα πας στις κοπριές, εάν είσαι μέλισσα θα πας στα λουλούδια.
Τελικά τί είσαι; Τελικά τί θέλεις;
Εκκλησία δεν είναι το ιερατείο μόνο. Είναι ο Χριστός παρατεινόμενος εις τους αιώνας. Είναι το Σώμα Του και το Αίμα Του. Είμαστε εγώ και εσύ (εάν θέλεις να είσαι).
Όμως μην αρνείσαι την δυνατότητα να είσαι μέλος της, νομίζοντας ότι δι’ αυτού του τρόπου κάνεις κάτι σπουδαίο και προοδευτικό.
Εκκλησία είναι η πνοή του Θεού που δίνει Ζωή στην ζωή μας, είναι ο οίκος της Χάριτος που δρα μυστικά σε εκείνες τις καρδιές που ταπεινά την αναζητούν.
Το θέμα δεν είναι να λες ότι πιστεύεις στον Θεό.
Αλλά το ερώτημα είναι, σε ποιον Θεό πιστεύεις;
Μήπως σε έναν Θεό που έπλασες σύμφωνα με τα «θέλω» και τις «αδυναμίες» σου;
Μήπως σε έναν Θεό που κουτσούρεψες επειδή δεν σε βόλευε;
Μήπως σε έναν Θεό είδωλο του εαυτού σου;
Μήπως; απλά σκέψου…στοχάσου για μια φορά, για λίγα λεπτά.


*** «Θάλασσα» το λιμάνι της Καλαμάτας με πρόταση της Δημοτικής Αρχής 
Αναντίρρητο είναι το γεγονός ότι τα λιμάνια λειτουργούν ως καταλύτες οικονομικής ανάπτυξης και πηγή ευημερίας για τις πόλεις και τις περιοχές που βρίσκονται. Επίσης, οι λιμενικές δραστηριότητες συνεισφέρουν άμεσα στην απασχόληση. Ωστόσο, περά από τα οφέλη αυτά, οι λιμένες μπορούν να διαδραματίσουν και κεντρικό ρόλο για την ανάπτυξη της βαριάς βιομηχανίας, του τουρισμού μας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόκληση για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του λιμανιού της Καλαμάτας και των λιμενικών του υπηρεσιών είναι πρωταρχικής σημασίας. Το θέμα απασχολεί εδώ και αρκετά χρόνια τη Δημοτική Αρχή, αλλά και διάφορες συλλογικότητες, χωρίς όμως να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που να προχωρήσει και σε υλοποίηση. Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για να προχωρήσει ένας τέτοιος σχεδιασμός είναι το κόστος για τα αναγκαία έργα υποδομών.
Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας επρόκειτο να συζητηθεί η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για την εκτέλεση μιας σειράς έργων μέσω της σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Βέβαια, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση, αλλά μια θετική απόφαση του Σώματος μπορεί για τη Δημοτική Αρχή να δημιουργήσει νέα δεδομένα.
Βέβαια, η άποψη - πρόταση που θα τεθεί προς ψηφοφορία είναι κάτι σαν… σαλάτα.  Το λιμάνι πρέπει να έχει και τουριστικό χαρακτήρα και να είναι ισχυρός κόμβος συνδυασμένων μεταφορών. Αυτές οι δραστηριότητες, όμως, συγκρούονται μεταξύ τους. Ο Δήμος ζητάει στο λιμάνι της Καλαμάτας να ισχύσει το ακατόρθωτο, θέλει και μεγάλα γιοτ και υδατοδρόμιο και συνδυασμένες μεταφορές, αλλά και να αποδοθεί σε χρήσεις ψυχαγωγίας η προβλήτα που δένουν τα κρουαζιερόπλοια.
Ειδικότερα, στην εισήγησή της η αρμόδια αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “προκειμένου ο λιμένας Καλαμάτας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο του Δήμου Καλαμάτας όσο και της Νότιας-Δυτικής Ελλάδας, είναι αναγκαίο, όχι μόνο να εκτελεστούν τα προβλεπόμενα έργα, αλλά και η χρήση του να συνάδει με την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και της χώρας, με σημείο αιχμής τον τουρισμό.
Είναι προφανές ότι η άμεση 'ενεργοποίηση' του λιμανιού της Καλαμάτας αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για την τοπική κοινωνία, με δεδομένο ότι το λιμάνι αποτελεί σημαντική οικονομική παράμετρο για την περιοχή. Κι αυτό θα γίνει βάσει των εξής παραμέτρων:
-Το υψηλό κόστος κατασκευής των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης του λιμένα, τόσο αυτών που προβλέπονται στο υφιστάμενο master plan (ύψους 24.7000.000 ευρώ) όσο και αυτών που θα περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη έκδοσή του
-Τη ραγδαία τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπου το λιμάνι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο
-Την ανάγκη ύπαρξης ισχυρού κόμβου συνδυασμένων μεταφορών
-Την αδυναμία ύπαρξης εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης
-Τα χαμηλά έσοδα που προκύπτουν ετησίως από τον ελλιμενισμό των σκαφών
-Την αδυναμία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των έργων
-Τη χαμηλή κίνηση του λιμανιού λόγω της έλλειψης των κατάλληλων υποδομών
-Την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού, η οποία θα είναι ο τουριστικός χαρακτήρας, με έμφαση στον ελλιμενισμό μεγάλων τουριστικών σκαφών.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, προκύπτει ότι η συμβολή των ιδιωτικών κεφαλαίων για την αναβάθμιση του λιμένα Καλαμάτας, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική αλλά και τις προτεραιότητες της τοπικής κοινωνίας, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση.
Συμπερασματικά, για τους ανωτέρω λόγους εισηγούμαστε να μην υπάρχει αντίρρηση για την αξιοποίηση του Λιμένα Καλαμάτας μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Στόχος είναι η άμεση ενεργοποίηση του λιμανιού, με δεδομένο ότι αποτελεί σημαντική οικονομική συνισταμένη για την ανάπτυξη της περιοχής. Η προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του λιμανιού θεωρούμε ότι τελικά θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος τόσο της τοπικής όσο και της εθνικής οικονομίας". Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Μη γκρινιάζετε για το που θα σας πάει διακοπές…
Η είδηση ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντo βρίσκεται στην περιοχή μας για διακοπές έχει πλέον αποκτήσει και χιουμοριστικό χαρακτήρα.
Ενδεικτικά παραθέτουμε μια εικόνα που πολλές ανάλογες με έξυπνες ατάκες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Η  συγκεκριμένη γράφει:
«Μη γκρινιάζετε για το που
θα σας πάει διακοπές κορίτσια.
Ο Κριστιάνο Ρονάλντo την δικά του την πήγε
στην Καλαμάτα ναπουμε»

*** Σύνεση και αποφυγή άδικων αποφάσεων στο Δήμο Καλαμάτας ζητά η παράταξη Μάκαρη 
Με αφορμή την απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, σε σχέση με τα υπηρεσιακά καθήκοντα του Νίκου Πατσαρίνου, η παράταξη «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
«Η δημοτική παράταξη “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” διαχρονικά είναι υπέρ ενός μοντέλου δημοκρατικής διοίκησης το οποίο θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει τα στελέχη του Δήμου, έτσι ώστε να έχουμε το μέγιστο θετικό όφελος για την πόλη, επιδιώκοντας τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις σε όλα τα επίπεδα.
Τα τελευταία χρόνια η πόλη μας, δυστυχώς, βιώνει την αυταρχικότητα της Δημοτικής Αρχής που προτάσσει το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Κάτι τέτοιο το έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα σε όλα μεγάλα  θέματα της πόλης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ίδια ακριβώς στάση τηρεί και στη διοίκηση του Δήμου. Με αλλεπάλληλες αλλαγές προϊσταμένων, εκδικητικές μετακινήσεις, ανάθεση αλλότριων καθηκόντων και διαρκή προβλήματα στις σχέσεις των υπαλλήλων του Δήμου με τη Δημοτική Αρχή.
Η άδικη κατά την άποψή μας καθαίρεση -από προϊστάμενο- του υπαλλήλου του Δήμου κ. Νίκου Πατσαρίνου ήταν ένα ακόμα δείγμα αυταρχικότητας απέναντι σε ένα στέλεχος του Δήμου και εκλεγμένο αιρετό, που αποδεδειγμένα προσφέρει εδώ και χρόνια στις τοπικές κοινωνίες.
Ως δημοτική παράταξη θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάκληση της άδικης απόφασης που αφορά το εν λόγω στέλεχος του Δήμου.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή  και προσωπικά το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα σε σύνεση και σε εποικοδομητική συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου Καλαμάτας,  καθώς και σε αποφυγή βιαστικών και εν θερμώ αποφάσεων, που περισσότερα προβλήματα δημιουργούν παρά λύνουν».

*** «7 Ιουνίου 1907 – 17 Ιουνίου 2018: Από την ηρωική θυσία στην εθνική μειοδοσία…» 
Ομιλητής ο Δημήτριος Ε. Ευαγγελίδης την Κυριακή στα «Αγαπήνεια 2018»
Με κεντρικό ομιλητή το συγγραφέα – αναλυτή και αντιπρόεδρο Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Δηµήτριο Ε. Ευαγγελίδη, θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Γαργαλιάνων οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Σαράντου Αγαπηνού, που ήταν γνωστός με το πολεμικό του όνομα «Καπετάν Τέλλος Άγρας», τις οποίες συνδιοργανώνουν ο Δήμος Τριφυλίας, η Κοινωφελής του Επιχείρηση και η Δημοτική Κοινότητα Γαργαλιάνων.
Ο Δημήτριος Ε. Ευαγγελίδης κατάγεται από την Έδεσσα. Σπούδασε Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία-Γεωλογία) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πήρε το πτυχίο του το 1971 και στη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών παρακολούθησε Εξελικτική και Πολιτιστική Ανθρωπολογία (Εθνολογία) κοντά στον επισκέπτη (1972-73) καθηγητή Dr. R. Bernard του Πανεπιστημίου της Πολιτείας Washington των ΗΠΑ. Από την περίοδο εκείνη συνέχισε να ασχολείται συστηματικά, παράλληλα με την κύρια επαγγελματική του δραστηριότητα, με την Εθνολογία, την Προϊστορική Αρχαιολογία και τη Γλωσσολογία. Μεταξύ άλλων, έχει συγγράψει: (2017) Οι νεο-αριστεροί της μεταπολίτευσης, Ινφογνώμων Εκδόσεις, (2015) Μακεδονικά ΙΙ, Ινφογνώμων Εκδόσεις, (2014) Η καταγωγή των Αλβανών και οι αρβανιτόφωνοι Έλληνες, Ινφογνώμων Εκδόσεις, (2012) Αρχαία Μακεδονία, Ινφογνώμων Εκδόσεις, (2010) Η μηχανή του κατεστημένου, Εναλλακτικές Εκδόσεις, (2007) Μη-συμβατικές θεωρίες, Κυρομάνος, (2006) Λεξικό των λαών του αρχαίου κόσμου, Κυρομάνος, (2005) Λεξικό των αρχαίων ελληνικών και περι-ελλαδικών φύλων, Κυρομάνος, (1996) Η Βόρειος Ήπειρος, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, (1996) Πολιτική ορολογία, Νέα Θέσις, (1995) Εθνικισμός και γλώσσα, Νέα Θέσις, (2018) Από το σλαβομακεδονισμό στο σκοπιανό μακεδονισμό: Η γενεαλογία μιας εθνολογικής λαθροχειρίας (σ.σ. μαζί με το Νικόλαο Βασιλειάδη).
Μία ημέρα μετά την υπογραφή στις Πρέσπες της Συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία», από Κοτζιά-Ντιμιτρόφ με στιλό του Π. Καμμένου, ο Δημήτριος Ευαγγελίδης έγραψε, μεταξύ άλλων, στο ιστολόγιό του «εθνο – λογικα» (http://ethnologic.blogspot.com/2018/06/blog-post_18.html), σε άρθρο με τίτλο «Τα απόνερα της Πρέσπας»: «Θλίψη, απογοήτευση, αγανάκτηση και διαρκώς αυξανόμενη οργή. Τα πνεύματα είναι υπερβολικά οξυμένα και δε γνωρίζω ποια θα είναι η κατάληξη των όσων εξωφρενικών συμβαίνουν. Μια κυβέρνηση παραπαίουσα, με πλήρη στήριξη ξένων κέντρων, ιδίως γερμανικών, ένα ανερμάτιστο και συνεχώς ψευδόμενο υπ. Εξωτερικών ευρισκόμενοι  σε ευθεία αντίθεση και αντιπαράθεση με το λαϊκό αίσθημα, διοργανώνουν προκλητικές φιέστες για να υπογράψουν ένα κατάπτυστο κείμενο εθνικής μειοδοσίας, υπό τα χειροκροτήματα και τα φαρδιά χαμόγελα των ξένων παραγόντων, ιδίως των Σκοπιανών. Χιλιάδες κόσμου περικυκλώνονται από διμοιρίες πραιτωριανών που κλείνουν δρόμους, απαγορεύουν μετακινήσεις, επιτίθενται σε διαδηλωτές, προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς. Βίγλα-Πισοδέρι. Ψαράδες Πρεσπών. Κυριακή 17 Ιουνίου 2018. Ημέρα ντροπής, εθνικής ήττας, παράδοσης των ιερών και οσίων για τα οποία χύθηκαν ποταμοί αίματος, στις ίδιες ακριβώς περιοχές…
Τα δεδομένα: 1. Η φαρσοκωμωδία της υπογραφής στο χωριό Ψαράδες δεν είναι τυχαία, αλλά άκρως συμβολική. Η επιλογή του τόπου περιέχει σαφείς σημειολογικές αναφορές, μάλλον δυσδιάκριτες στο ευρύ κοινό (και όχι μόνον): Στις 24 και 25 Μαρτίου 1949 διεξήχθη εκεί το 2ο συνέδριο του ΝΟΦ (Narodno Osloboditelen Front-Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με αποφάσεις για αυτοδιάθεση του “μακεδονικού” λαού και την ένωση των 3 τμημάτων της Μακεδονίας (Βαρδάρη-Αιγαίου-Πιρίν), σύμφωνα με το κομμουνιστικό αφήγημα, σε ένα ενιαίο κράτος, που θα προσχωρούσε στην Βαλκανική Ομοσπονδία, 2. Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ αναφέρθηκε στους δύο λαούς,  Μακεδόνες και Έλληνες, τινάζοντας στον αέρα τα περί Βορειομακεδόνων και όλα τα συναφή φληναφήματα, 3.    Η πραγματικότητα είναι ότι το χαρτί που υπέγραψαν οι δύο υπ. Εξωτερικών (και όχι οι πρωθυπουργοί) έχει λιγότερη αξία από μια χούφτα άμμου της λίμνης. Τώρα ξεκινάει ο ανήφορος, που θα τραβήξει αρκετά, 4.    Εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν την ίδια μέρα μπροστά στη σκοπιανή Βουλή από Σκοπιανούς που υποτίθεται ότι αντιδρούν στη συμφωνία, αλλά στην πραγματικότητα είναι οπαδοί του Γκρούεφσκι που επιδιώκει την επάνοδό του στην εξουσία, 5. Δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν ότι πάνω από το 70% των πολιτών απορρίπτει τη συμφωνία…».
Περί ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αναφέρει το δρόμο «τον οποίο ανοίγει ώστε η Αθήνα να απευθύνει επιστολή προς το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με την οποία θα τον πληροφορεί ότι η ίδια δεν έχει λόγο να παρεμποδίζει την πρόσκληση προς τα Σκόπια να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες (accession talks) με την Ατλαντική Συμμαχία από τη στιγμή που έχει εκπληρωθεί ο όρος της Συνόδου Κορυφής του Βουκουρεστίου για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσεως (mutually acceptable solution)».
Για την Ε.Ε. σημειώνει ότι το κεφάλαιο «έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την Ε.Ε. είναι σαφώς πιο περίπλοκο. Και αυτό, διότι αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί δύο στρατόπεδα, στο ένα εκ των οποίων ηγείται η Γαλλία (και δευτερευόντως η Ολλανδία) και στο άλλο η Γερμανία».
Επίσης, αναφέρεται στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο και καταλήγει στο «συμπέρασμα: Το ζήτημα δεν έχει τελειώσει όπως σπεύδουν να πανηγυρίσουν οι Συριζαίοι και οι σκοπιανολάγνοι. Ο αγώνας τώρα αρχίζει και απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αλλά και ηγέτες με κύρος και αποφασιστικότητα. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο…».
Ο ίδιος, στο ιστολόγιό του, στις 14 Δεκεμβρίου 2014 έγραψε άρθρο με τίτλο «Καπετάν Άγρας (Σαράντος Αγαπηνός): η ζωή, η δράση και ο μαρτυρικός θάνατός του (1880-1907)».
Την Κυριακή το βράδυ, λίγο μετά τις 9.00, στην κεντρική πλατεία Γαργαλιάνων, ο κ. Ευαγγελίδης θα είναι κεντρικός ομιλητής των διήμερων επετειακών εκδηλώσεων για τον Τέλλο Άγρα και η ομιλία του, μετά και την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες, αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Η «ακτινογραφία» των διατροφικών λαθών των Ελλήνων 
Διατροφικές συνήθειες που προσδίδουν λίπος, κορεσμένα λιπαρά και πρωτεΐνη πάνω από τις συστάσεις εξακολουθούν να έχουν οι Έλληνες παρά τις συστάσεις των ειδικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να μειωθούν κατά 30% στον υγιή γενικό πληθυσμό και κατά περίπου 50% στα άτομα υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως οι υπερχοληστερολαιμικοί και οι διαβητικοί ασθενείς και τρόφιμα που συνεισφέρουν στην υψηλή πρόσληψη είναι τα προϊόντα ζωικής προέλευσης.
Αντίθετα, η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων θεωρείται χαμηλή, καθώς τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν ευεργετικές ιδιότητες και καλές πηγές πρόσληψής τους είναι οι ξηροί ανάλατοι καρποί και οι σπόροι, καθώς και τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός και το σκουμπρί.
Η πρόσληψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων είναι περίπου 5% επί της ενέργειας, όταν συστήνεται πρόσληψη 6-10%. Η πρόσληψη φυτικών ινών είναι περίπου 25 γραμμάρια την ημέρα, όταν οι συνιστώμενες ημερήσιες προσλήψεις είναι 25-35 γραμμάρια, ενώ το 60% του πληθυσμού προσλαμβάνει ποσότητες κάτω από την κατώτατη συνιστώμενη πρόσληψη.
Τα ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειές μας ανακοίνωσε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έπειτα από "Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας" που διεξήχθη σε δείγμα 4.600 ατόμων, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού.
Η μελέτη διεξήχθη από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Διατροφής του Ανθρώπου, Αντώνη Ζαμπέλα και τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε σε ειδική ημερίδα η επιστημονική συνεργάτις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δρ. Εμμανουέλλα Μαγριπλή.
  Οι ελλείψεις μας σε βιταμίνες
Η κα Μητσοπούλου, επίσης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν στις προσλήψεις βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Η μελέτη υπέδειξε ότι υπάρχει χαμηλή πρόσληψη των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, Ε και Κ, αλλά ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη βιταμίνη D, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγα τρόφιμα που είναι καλές πηγές της.
Στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β η πρόσληψη είναι ικανοποιητική, όμως χαμηλές είναι οι προσλήψεις του φυλλικού οξέος. Όπως αναφέρθηκε, στις ΗΠΑ υπάρχει ήδη νομοθεσία που κάνει υποχρεωτικό τον εμπλουτισμό των αλεύρων με φυλλικό οξύ.
Από τα ανόργανα στοιχεία χαμηλή πρόσληψη υπάρχει στο ασβέστιο, στο κάλιο και στο μαγνήσιο, ενώ χαμηλή πρόσληψη παρατηρήθηκε και στο σίδηρο στις γυναίκες σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ο σίδηρος επίσης είναι ένα σημαντικό στοιχείο, διότι λόγω της έμμηνης ρήσης ένα ποσοστό περίπου 10% των γυναικών έχουν ανάγκες υψηλότερες των συστάσεων. Αντίθετα, η πρόσληψη νατρίου ήταν υψηλή, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο υπέρτασης. Η συνολική πρόσληψη είναι ακόμα υψηλότερη, γιατί σε αυτά τα ποσά δε συνυπολογίστηκε η προσθήκη αλατιού κατά το μαγείρεμα ή/και στο τραπέζι.
  Αυξάνονται οι καρδιακές παθήσεις, αλλά μειώνονται οι θάνατοι από αυτές
Στο πλαίσιο της ημερίδας, τον επιπολασμό των χρόνιων νοσημάτων ανέπτυξε ο καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Δημοσθένης Παναγιωτάκος. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτάκος υπέδειξε ότι ενώ η θνησιμότητα της καρδιαγγειακής νόσου φαίνεται να ακολουθεί πτωτική πορεία τα τελευταία 20 - 30 έτη στην Ελλάδα, η νοσηρότητα και οι συναφείς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου έχουν αύξηση, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και ως δραματική.
Περίπου 5% των ανδρών και 2% των γυναικών έχουν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η εμφάνιση της νόσου δεν είναι πια προνόμιο της "τρίτης" ηλικίας, αλλά εμφανίζεται σε άτομα πολύ νεότερων ηλικιών, ακόμα και μικρότερα των 35 ετών. Επίσης, 1 στους 5 έχει αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, ενώ λιγότεροι από τους μισούς φαίνεται να μπορούν να διαχειριστούν τις αυξημένες τιμές μέσω της φαρμακευτικής αγωγής. Αυξημένες τιμές λιπιδίων φαίνεται να έχουν περίπου 1 στους 4 Έλληνες, ενώ τα ποσοστά φτάνουν στο 50%+ στα άτομα άνω των 60 ετών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

***  Κατανομή για τα προνοιακά επιδόματα Μαΐου-Ιουνίου 2018 
Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγινε κατανομή κονδυλίων σε Δήμους της χώρας, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, προς καταβολή προνοιακών επιδομάτων στους κατά νόμο δικαιούχους, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.
Η κατανομή που αφορά στο Δήμο Καλαμάτας ανέρχεται σε 1.677.767,92 ευρώ και προορίζεται για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων όλης της Μεσσηνίας. Τα αντίστοιχα ποσά θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο προσεχές διάστημα.

*** ETOIMAZOMAΣΤΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ! 10 σημάδια ότι έχουμε μπει στην τελική ευθεία…
 
~ Την πόρτα των πρόωρων εκλογών άνοιξαν διάπλατα οι πρόσφατες δηλώσεις του εταίρου του Αλέξη Τσίπρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος δεσμεύτηκε να ρίξει την κυβέρνηση αν προχωρήσει η συμφωνία για το Μακεδονικό.
Δεν είναι μόνο, όμως, τα όσα λέει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Αμυνας. Είναι και μια σειρά ενεργειών τόσο του ίδιου στον τομέα ευθύνης ή το κόμμα του, όσο και η γενικότερη κινητοποίηση που εδώ και ημέρες έχει σημάνει στο κράτος με πρωτοβουλία και του ΣΥΡΙΖΑ.
Είτε με το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και τη διεκπεραίωση που παρατηρείται σε διάφορους τομείς, είτε με διαγωνισμούς που επισπεύδονται, είτε με προσλήψεις και ειδικά προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ ή με το ΕΣΠΑ που ανοίγουν με τρόπο μαζικό, η κατάσταση μυρίζει εκλογές.
1. Επί ποδός πολέμου ο ΟΑΕΔ
Επί ποδός πολέμου, προφανώς σε μια περίοδο που μυρίζει έντονα κάλπες, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες ο ΟΑΕΔ. Στόχος το άνοιγμα και η ταχεία προώθηση του νέου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας που αφορά στην πρόσληψη 25.000 εργαζομένων σε 274 δήμους όλης της χώρας. Ηδη οι ταχύτητες που το υπουργείο Εργασίας κινείται για να τρέξει αυτό το πρόγραμμα είναι πρωτόγνωρες, επιβεβαιώνοντας όσους βλέπουν πολιτική σκοπιμότητα πίσω από όλα αυτά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αρχικό του στόχο είχε να προχωρήσει το φθινόπωρο, όμως οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κινήθηκαν με ταχύτητα για να βγει εντός του θέρους. Το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους ΟΤΑ θα ξεκινήσει με την πρόσληψη 10.000 ανέργων με συγκεκριμένα κριτήρια και κατόπιν (προφανώς μέχρι τον Σεπτέμβριο) και άλλων 5.000 από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ). Με προοπτική το πρόγραμμα να προωθηθεί στο 10ήμερο του Ιουλίου, θα πρέπει να πούμε ότι η κοινωφελής εργασία αφορά σε απασχόληση 8 μηνών με πλήρη τρόπο και δικαιώματα και αμοιβές 495,25 ευρώ τον μήνα για ανέργους 25 ετών και άνω και 431,75 ευρώ για ανέργους κάτω των 25 ετών μέσα από 120 ώρες κατάρτισης. Κατόπιν θα παρέχεται πιστοποίηση αν και η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει το μάτι προκειμένου να υποσχεθεί επέκταση της απασχόλησης και ταυτόχρονη συμμετοχή όσων καταρτιστούν σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ.
2. Θα προσλάβουν τηλεφωνητές-νοσηλευτές
Ταυτόχρονα με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας έχουν προχωρήσει και άλλες μέριμνες παροχών διά της απασχόλησης, με προφανή πολιτική στόχευση. Συγκεκριμένα, έρχεται κύμα προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων ειδικότητας ΔΕ Τηλεφωνητών σε όλο το Δημόσιο, με τη σφραγίδα της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη. Η τελευταία έχει ζητήσει με πρόσφατη εγκύκλιό της την καταγραφή από όλο το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του των αναγκών σε προσωπικό των τηλεφωνικών κέντρων. Αμέσως μετά θα εκδοθεί μια ενιαία προκήρυξη για την πρόσληψη -σε μόνιμες θέσεις- προσωπικού της ειδικότητας ΔΕ Τηλεφωνητών. Επίσης άνοιξαν 1.000 θέσεις νοσηλευτών, υπάρχουν επισπεύσεις για τις θέσεις που έχουν προκύψει από το ΑΣΕΠ, καθώς και άνοιγμα χιλιάδων εποχικών, ακόμα και μονίμων θέσεων στο Δημόσιο.
3. Προσλήψεις με απολυτήριο Λυκείου
Τις τελευταίες ημέρες προχώρησε μια σειρά διαγωνισμών και προκηρύξεων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως αυτή στην Ελληνική Αστυνομία για την πρόσληψη εποχικού προσωπικού, σε 12 δήμους φορείς της χώρας, στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» και στον Δήμο Περιστερίου. Μια σειρά από νέες προκηρύξεις παράλληλα συζητήθηκαν εντός της άνοιξης και προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς τώρα που το πολιτικό πρόβλημα της χώρας ανοίγει τον δρόμο των πρόωρων εκλογών. Προκηρύξεις οι οποίες δίνουν την ευκαιρία για υποψηφίους με απολυτήριο μονάχα Λυκείου και Γυμνασίου να αναζητήσουν μόνιμη δουλειά στο Δημόσιο και τους φορείς του. Πρόκειται για προσλήψεις τακτικού προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε., στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών), στην Ανώνυμο Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (υπουργείο Οικονομικών ), στο Ελεγκτικό Συνέδριο (υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε., στο Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδας και στον Οίκο του Ναύτου (υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).
4. Ανοιγμα γραφείων ΑΝ.ΕΛ.
Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τελευταία τα γραφεία των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σε όλη την επικράτεια. Στις 18 Ιουνίου η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά εγκαινίασε -κάτω από δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες λόγω διαμαρτυριών για το Μακεδονικό- τα νέα γραφεία του κόμματος στα Χανιά. Παράλληλα, σιωπηρά οι ΑΝ.ΕΛ. ανοίγουν γραφεία σε όλη τη χώρα, όπως για παράδειγμα στη Β’ Πειραιά, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως αυτή της Βόρειας Ελλάδας. Στόχευση αυτού του μπαράζ ανοίγματος γραφείων είναι να ισοσταθμιστούν οι απώλειες βουλευτών και στελεχών με καλύτερη μορφή οργάνωσης. Παράλληλα, την περασμένη Κυριακή αποφασίστηκε στη σύνοδο του εθνικού συμβουλίου του κόμματος να υπάρξει μία ακόμη, αυτή τη φορά τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί μιλάνε πλέον στους ΑΝ.ΕΛ. για την «πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος». Την παραπάνω διαπίστωση ήρθε να επιβεβαιώσει μια λεπτομέρεια. Οπως τόνισε σε ανακοίνωσή του το κόμμα, τον Δεκέμβριο θα διεξαχθεί «εκλογοαπολογιστικό συνέδριο», γεγονός που δείχνει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. θεωρούν ότι οι εκλογές θα προκύψουν εντός του φθινοπώρου.
 ~ 5. Παροχές στο στράτευμα
Πάγια προεκλογική πρακτική όλων των κυβερνήσεων ήταν οι λελογισμένες παροχές στο στράτευμα λίγο πριν την προσφυγή στις κάλπες. Εντύπωση, λοιπόν, προκάλεσε στους «μυημένους» η αναφορά του κ. Καμμένου στο περιθώριο της πρόσφατης πολιτικής συνέντευξης Τύπου που έδωσε περί ικανοποίησης των μισθολογικών ζητημάτων στο στράτευμα. Μάλιστα ο ΥΕΘΑ υποστήριξε το εξής: «Είμαστε σε διαπραγμάτευση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον κ. Τσακαλώτο και μέχρι τη ΔΕΘ θα κάνουμε επίσημες ανακοινώσεις για την αποκατάσταση μισθολογικών αδικιών». Πρόσφατα επίσης ο κ. Καμμένος εγκαινίασε 14 νέα διαμερίσματα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στη Σχολή Μηχανικού στο Λουτράκι και όπως μαθαίνουμε μπροστά του έχει ένα μπαράζ κοψίματος κάθε είδους κορδέλας. Επίσης με τροπολογίες του ο υπουργός Αμυνας απέκλεισε από τις μειώσεις των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού τους ένστολους.
6. Πύκνωσαν οι εκδηλώσεις ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ
Βρέχει πανελλαδικά εκδηλώσεις ενημέρωσης του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την πολιτική του, το πέρασμα στη μετά μνημόνιο εποχή, αλλά και τη δικαιολόγηση της συμφωνίας Αλέξη Τσίπρα – Ζόραν Ζάεφ. Ο πολιτικός μηχανισμός του κυβερνητικού κόμματος έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά, παρά τη χαμηλή συμμετοχή κόσμου στις κατά τόπους εκδηλώσεις. Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα οργανώθηκε στο Αιγάλεω εκδήλωση στην οποία μίλησαν ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Ο ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου επίσης διοργάνωσε τη Δευτέρα που πέρασε πολιτική εκδήλωση με θέμα «Πρόοδος ή Συντήρηση», με ομιλητή και πάλι τον κ. Ρήγα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος αυτής της προσπάθειας. Μόνο αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ Σαρωνικού με την παρουσία της κυρίας Θεανώς Φωτίου, του ΣΥΡΙΖΑ Γαλατσίου με την παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας και της Οργάνωσης Μελών Χαλανδρίου του ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, στο Κιλκίς κ.α. Θα πρέπει να πούμε ότι συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει τη διοργάνωση εκδηλώσεων με θεματολογία γύρω από τα εθνικά ζητήματα και με προσανατολισμό μονάχα στο κοινωνικό κράτος και την έξοδο από την επιτροπεία.
7. Σχεδιασμός της κυβέρνησης για νέα επιδόματα
Υπό τη μεγάλη πίεση της μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019, η κυβέρνηση στοχεύει στο να βρει νέους τρόπους διάχυσης επιδομάτων. Συγκεκριμένα μαθαίνουμε ότι σχεδιασμός υπάρχει ώστε εργαζόμενοι σε δουλειές β’ κατηγορίας, στις λεγόμενες και εργασίες που υποαμείβονται, να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα πληρωμών και επιδομάτων που θα βασιστούν στο λεγόμενο υπερπλεόνασμα. Το πρόβλημα βέβαια σε αυτόν τον σχεδιασμό έχει να κάνει με δύο πράγματα: την άρνηση της Ε.Ε. να συμφωνήσει να διαχυθεί το υπερπλεόνασμα με αυτόν τον τρόπο και τη λογική αλλά και τις αντιδράσεις εκ μέρους των επιχειρήσεων να συναινέσουν. Η συζήτηση για αυτές τις παρεμβάσεις μαθαίνουμε ότι έχουν ξεκινήσει από την πλευρά του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και περιλαμβάνουν επιδοτήσεις σε ανθρώπους που εργάζονται ως νυχτοφύλακες, ντελίβερι και κούριερ, αλλά και διερεύνηση τρόπου ανακούφισης των συνταξιούχων.
8. Βρέχει διαγωνισμούς
Ανέκαθεν δείγμα ότι η χώρα οδηγείται προς τις κάλπες ήταν η επίσπευση διαγωνισμών, είτε αυτοί αφορούσαν τη διαφήμιση, είτε οτιδήποτε άλλο. Πρόσφατα το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης Κυκλοφορίας Εντύπων» (Barcode), με προϋπολογισμό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 12,5 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την υποβολή των προσφορών λήγει στις 03/08/2018, μέσα δηλαδή στο καυτό καλοκαίρι. Προ ημερών ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς ενέκρινε το ποσό του 1.162.750 ευρώ για έξι προγράμματα προβολής δημοσίων φορέων για το 2018. Πρόκειται δηλαδή για προγράμματα που θα τρέξουν εντός των επόμενων λιγοστών μηνών, τα οποία αφορούν δράσεις που οφείλουν να ξεδιπλωθούν άμεσα, ενδεχομένως και μέχρι το φθινόπωρο. Εκτός, όμως, των παραπάνω επίσης προ ολίγων ημερών εγκρίθηκε επιπλέον ποσό της τάξης των 5.553.728 ευρώ για προγράμματα προβολής δημοσίων φορέων μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, ενισχύοντας όλες εκείνες τις φωνές που περιμένουν εξελίξεις. Από το ποσό αυτό τα 5.084.000 ευρώ θα απορροφήσει το πρόγραμμα επικοινωνιακής προβολής του Ελληνικού Κτηματολογίου, ένα έργο φαραωνικό, το οποίο, όμως, απορρέει από τις υποχρεώσεις που διεθνώς έχουν αναληφθεί από τη χώρα μας.
9. Επισπεύδουν το ΕΣΠΑ
Εντολή να τρέξουν τα προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης και συγκεκριμένα εκείνα τα οποία αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και να ανοίξουν οι κάνουλες για τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή για μικρά μαγαζιά εστίασης έχει πάρει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν, λοιπόν, τα ψηφιακά προγράμματα του ΕΠΑΝΕΚ και το πρόγραμμα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου με στόχο να φανεί ότι στη χώρα βρέχει ευρω-κονδύλια.
10. Ετοιμάζουν παροχές
Παροχές ύψους 700 εκατ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2019 προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανοίγοντας -σχετικά νωρίς- τον χορό των προεκλογικών υποσχέσεων. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ μίλησε για το πλέγμα των φοροελαφρύνσεων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών και ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό πακέτο προτάσεων για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις. «Ως προς το πού θα στοχεύουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις, μας έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός εντός του Ιουλίου μια μελέτη για τα υπέρ και τα κατά, πώς μπορεί κάθε ευρώ να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα. Αν θα είναι μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν θα είναι μείωση των κοινωνικών εισφορών ή κάτι άλλο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος.
protothema.gr

 ***  Kαλώς να το δεχτούμε! Έρχεται … μίνι μνημόνιο…

~ Παρά την εντύπωση που δημιουργήθηκε μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα ότι το θέμα των συντάξεων θα κριθεί όταν η Ελλάδα θα υποβάλει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Κομισιόν…
-και ότι δεν θα υπάρξει άλλο κείμενο που θα δεσμεύει τη χώρα μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου- τα πράγματα φαίνεται ότι είναι διαφορετικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει πλέον η πιθανότητα στο περιθώριο του Eurogroup της 12ης Ιουλίου να παρουσιαστεί ένα κείμενο με τις αναλυτικές δεσμεύσεις της Ελλάδας μετά τις 20 Αυγούστου το οποίο θα ρίχνει φως σε όλα τα κρίσιμα θέματα: συντάξεις, αφορολόγητο, ιδιωτικοποιήσεις, αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ κλπ.
Το θέμα είναι εκτός της επίσημης ατζέντας του Eurogroup αλλά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι θα απασχολήσει την παράλληλη συνεδρίαση του συμβουλίου των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που αναμένεται να εγκρίνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο του ελληνικού προγράμματος.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κείμενο αυτό ετοιμάζεται από το κουαρτέτο (πρώην τρόικα) με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά την Κομισιόν και στηρίζεται στο «συμπυκνωμένο» παράρτημα των δύο σελίδων που συνόδευε την απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου για το χρέος και ουδείς φάνηκε να του δίνει ιδιαίτερη σημασία.
Κάπως έτσι, αν επιβεβαιωθούν αυτές οι πληροφορίες, η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» δεν θα ισοδυναμεί με επιστροφή στην κανονικότητα όπως την περιέγραψε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, καθώς πέρα από την απλή κατάθεση του Προϋπολογισμού το Φθινόπωρο στην Κομισιόν, η κυβέρνηση ενδέχεται να κληθεί να συνομολογήσει ένα άτυπο «μνημόνιο» δεσμεύσεων και στόχων σε λίγες μέρες από σήμερα.
Επίσης, παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι στην απόφαση του Ιουνίου δεν αναφέρεται πουθενά η περικοπή των συντάξεων ο σπόρος της ανησυχίας υπάρχει στο παράρτημα. Διότι σε αυτό το μικρό κείμενο μνημονεύονται τα «δημοσιονομικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα» (fiscal structural measures) τα οποία στη γλώσσα των Θεσμών παραπέμπουν ακριβώς στα προνομοθετημένα μέτρα της μείωσης των συντάξεων και το αφορολόγητου.
~  Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί δύο φορές, τη μια το καλοκαίρι του 2017 και άλλη μια φέτος στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου. Την Πέμπτη στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην περικοπούν λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Τελικά επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε μήπως τελικά αυτό δεν συμβεί». Ωστόσο μετά την κατάθεση τροπολογιών από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να μην κοπούν οι συντάξεις ο κύριος Τσίπρας αρνήθηκε να τις αποδεχτεί.
Αν τελικά η κυβέρνηση δεν ματαιώσει ή δεν αναβάλλει τις περικοπές το σοκ για τους συνταξιούχους θα είναι μεγάλο. Και ακόμη μεγαλύτερο αν συμπεριλάβει κανείς και τα άλλα μέτρα του άτυπου «μνημονίου» της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» η εφαρμογή των οποίων θα ελέγχεται με τριμηνιαίες εκθέσεις από την τρόικα συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ.
Οι περικοπές στις συντάξεις φτάνουν το 18% σε κύριες και επικουρικές και οι μειώσεις θα αφορούν συνταξιούχους που παίρνουν ακόμη και κάτω από 1000 ευρώ. Το μετρό έχει ψηφιστεί για να εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2019.
Τι περιμένει τους συνταξιούχους
Από τις «πρόβες» των μειώσεων που έχουν γίνει εδώ και μήνες προκύπτει το εξής παράδειγμα:
– Ένας συνταξιούχος που λαμβάνει σήμερα 1.018 ευρώ καθαρά θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται σε μόλις 875 ευρώ στο χέρι. Η μείωση στο καθαρό ποσό φτάνει σε αυτή την περίπτωση τα 143 ευρώ μόνο για την κύρια σύνταξη, άρα 1.716 ευρώ καθαρή απώλεια το χρόνο.
Επιπλέον με το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ ένας συνταξιούχος των 600 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει φόρο 300 ευρώ ενώ μέχρι σήμερα δεν θα πλήρωνε τίποτα.
Στο παράδειγμά μας, ο συνταξιούχος που θα παίρνει πλέον 875 ευρώ, το 2020 θα πληρώσει φόρο 1.060 ευρώ για εισόδημα 10.500, ενώ μέχρι φέτος πλήρωνε 768 ευρώ φόρο για εισόδημα 12.216 ευρώ (με την σύνταξη των 1.018 ευρώ το μήνα). Χάνει δηλαδή άλλα 292 ευρώ από φόρους, παρότι θα παίρνει 14% χαμηλότερη σύνταξη –και θα είναι και από τους «τυχερούς» που δεν θα χάσουν 18%!
Οι απώλειες έτσι για τον συνταξιούχο των 1.018 φτάνουν συνολικά στα 2.008 ευρώ, δηλαδή χάνει δύο συντάξεις το χρόνο…
protothema.gr

***  Τίποτα δεν σταματά τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ! Με το «ένα πόδι» στη Βουλή η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

~   Νέα δημοσκόπηση δείχνει την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στις προτιμήσεις των Ελλήνων ψηφοφόρων.
Η έρευνα της Καπα Research στην Πελοπόννησο είναι αποκαλυπτική τόσο για την ελεύθερη πτώση της υπάρχουσας κυβέρνησης, όσο για την επιλογή των πολιτών να στραφούν σε άλλους πολιτικούς φορείς.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ συγκέντρωσε ποσοστό που άγγιξε το 2,5%, απόδειξη ότι η φωνή του Κ. Βελόπουλου κερδίζει έδαφος και ενισχύεται. Οι Έλληνες, πλέον, αντιλαμβάνονται ότι η τωρινή σύνθεση του Κοινοβουλίου είναι καταστροφική για την πατρίδα μας και ψάχνουν για άλλες, εναλλακτικές λύσεις που θα σώσουν την Ελλάδα. Μία είναι η λύση, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και η δυναμική της δεν κρύβεται.
Ενδεικτικό είναι ότι στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση της Καπα Research τον Δεκέμβριο του 2017, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ήταν απούσα, ενώ σε αυτήν εμφανίζεται με ποσοστό που ξεπερνάει ακόμα και τους ΑΝΕΛ. ~ 
Ζητήσαμε από τον πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκο Βελόπουλο να μας σχολιάσει τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ωστόσο, αρνήθηκε ευγενικά να κάνει κάποια δήλωση καθώς δεν επιθυμεί να σχολιάζει τις δημοσκοπήσεις.
Στο παρακάτω βίντεο στο 39:20, μπορείτε να δείτε την ανάλυση της δημοσκόπησης από τους καλεσμένους του «Ανατρεπτικού Δελτίου», το βράδυ της Παρασκευής 06/07:

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ καλπάζει και τίποτα δεν τη σταματά. Δείτε λεπτομερώς ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που τη βάζουν στη Βουλή.
Διαβάστε το πρόγραμμα 270 σελίδων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗ ΕΔΩ και δείτε πληροφορίες για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ στην επίσημη ιστοσελίδα

***        Η… ειρωνική γελοιογραφία του Spiegel για τη «δίαιτα» που επέβαλλε η Γερμανία στην Ελλάδα…

~ Με μια γελοιογραφία που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και στο τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, κυκλοφορεί το περιοδικό «Der Spiegel».
Στο σκίτσο εμφανίζεται ένας σκελετωμένος άνδρας να κάθεται μπροστά από το γραφείο ενός «γιατρού» με την επιγραφή «EU» (E.E.). Στην καρέκλα του πρώτου είναι κρεμασμένη μια μπλούζα με την επιγραφή «Griechenland» (Ελλάδα) και την ελληνική σημαία. Με μια γελοιογραφία που είναι αφιερωμένη στην Ελλάδα και στο τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής, κυκλοφορεί το περιοδικό «Der Spiegel».
Στο σκίτσο εμφανίζεται ένας σκελετωμένος άνδρας να κάθεται μπροστά από το γραφείο ενός «γιατρού» με την επιγραφή «EU» (E.E.). Στην καρέκλα του πρώτου είναι κρεμασμένη μια μπλούζα με την επιγραφή «Griechenland» (Ελλάδα) και την ελληνική σημαία.
«Μετά τα οκτώ χρόνια δίαιτας φαίνεστε σημαντικά καλύτερα», λέει ο «γιατρός» στον αποκαμωμένο άνδρα.
Ειρωνικό να δημοσιεύεται κάτι τέτοιο σε γερμανικό Τύπο, μιας και η Γερμανία ήταν αυτή που μας έβαλε σε… αυστηρή δίαιτα…

***  Περισσότερες από 100 γεωτρήσεις για να σωθούν τα παιδιά στο σπήλαιο
Περισσότερες από 100 γεωτρήσεις για να σωθούν τα παιδιά στο σπήλαιο.
Περισσότερες από 100 γεωτρήσεις για να σωθούν τα παιδιά στο σπήλαιο.
~ Οι διασώστες, που προσπαθούν να σώσουν δώδεκα παιδιά και τον προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, που είναι αποκλεισμένοι εδώ και 14 ημέρες μέσα σ' ένα πλημμυρισμένο δίκτυο σπηλαίων στην Ταϊλάνδη, ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από εκατό κάθετες γεωτρήσεις, με στόχο να απομακρύνουν τα παιδιά από ψηλά και όχι με κατάδυση σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Πραγματοποιήσαμε περισσότερες από εκατό γεωτρήσεις. Όμως δεν έχουμε ακόμα εντοπίσει τη θέση τους», δήλωσε ο επικεφαλής του πυρήνα διαχείρισης της κρίσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι.
«Η υγεία των παιδιών μέσα στο σπήλαιο είναι καλή», διαβεβαίωσε επίσης, παρά τις ανησυχίες ότι πέφτουν τα επίπεδα του οξυγόνου.  Πηγή: News.gr

***  «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν»
«Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν».
«Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν».
~  Δραματική αριθμητική ανατροπή φαίνεται πως πυροδότησε για τον πληθυσμό της Ελλάδας η οικονομική κρίση, που πλήττει από το 2010 τη χώρα. Η συρρίκνωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων και η αρνητική μετανάστευση, αναδεικνύουν το δημογραφικό της Ελλάδας σε μέγα εθνικό θέμα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το διάστημα 2011-2017 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε κατά 355.000 ανθρώπους και αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπισθεί με την υπευθυνότητα που απαιτείται για το «νούμερο 1» εθνικό πρόβλημα, ο πληθυσμός της Ελλάδας, το 2050, μόλις που θα αγγίζει τα 10 εκατομμύρια ανθρώπων.
Κι ακόμη χειρότερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurostat, το 2080, με 7,2 εκατομ. ανθρώπους, η Ελλάδα θα αποτελεί το μικρότερο τμήμα της ΕΕ.
Η έρευνα με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», που υπογράφει η νομικός Ήρα Έμκε- Πουλοπούλου, διδάκτορας του πανεπιστημίου του Παρισιού, μέλος της Ακαδημίας Επιστημόνων της Νέας Υόρκης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών, υπό την αιγίδα της οποίας, άλλωστε, τελεί η έκδοση, είναι «κραυγή αγωνίας». «Στόχος του βιβλίου είναι να αποδείξει ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης μεγάλα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού βρίσκονται "υπό διωγμόν", υφίστανται, δηλαδή, συστηματική υποβολή σε ταλαιπωρίες, που έχουν οδηγήσει ή θα καταλήξουν στο μέλλον στην απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα, από την οικογένειά τους, από τη δουλειά τους, από τους φίλους τους, ακόμη και από τη ζωή» σημειώνει χαρακτηριστικά η ίδια στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και συμπυκνώνει το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ως εξής:
«Οι δημογραφικοί δείκτες εξελίσσονται με βραδύ ρυθμό και βελτιώνονται με ακόμη βραδύτερο. Αν, όμως, η στρατηγική που έχει ως στόχο την αύξηση των γεννήσεων, την επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης, τον περιορισμό της αποδημίας, δεν εφαρμοστεί ΤΩΡΑ, τα προβλήματα του πληθυσμού θα εκδικηθούν εκείνους που τα αγνοούν!».
Στην έκδοση των 734 σελίδων, «προϊόν έρευνας τριών χρόνων», που φιλοξενεί αποκωδικοποιώντας δεκάδες στατιστικούς πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT και εικονογραφείται από το σκωπτικό πενάκι του Σπύρου Ορνεράκη, παρατίθεται λεπτομερειακή χαρτογράφηση του ελληνικού πληθυσμού, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από τις κατά καιρούς οικονομικο-πολιτικο-κοινωνικές συνθήκες από το 1828 έως σήμερα, αλλά κυρίως την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Η κ. Έμκε - Πουλοπούλου εξηγεί ότι το δημογραφικό εμφανίστηκε στη δεκαετία του ΄80, επομένως προϋπήρχε της κρίσης, αλλά επιδεινώθηκε κατά τη διάρκειά της, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός της Ελλάδας να μειώνεται, να αλλοιώνεται και να γερνάει με ταχύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό.
«Οι απογραφές αποκάλυψαν ότι έως και τις αρχές του 21ου αι. ο πληθυσμός της χώρας αυξανόταν διαρκώς, ακόμα και στις ανώμαλες περιόδους, που γνώρισε το ελληνικό έθνος» λέει και συνεχίζει: «Για παράδειγμα, το 1828, πριν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η Ελλάδα «μετρούσε» 753.000 ανθρώπους, οι οποίοι το 2011 έφτασαν τους 10,9 εκατομμμύρια. Το 2011 αντιστοιχούσαν 104 γυναίκες σε 100 άνδρες και στην περίοδο 1951-2011 μειώθηκε στο μισό ο πληθυσμός των νέων 0-14 χρόνων (από 28,8% σε 14,5%) και σχεδόν τριπλασιάστηκε η αναλογία των ηλικιωμένων στον πληθυσμό (από 6,7% σε 19,5%). Αλλά, στην περίοδο της κρίσης, ο ρυθμός γήρανσης επιταχύνεται. Η μέση ηλικία του πληθυσμού από 30 έτη το 1951 φτάνει τα 43,5 το 2014!».
Επιπλέον, την περίοδο 2001-2011 καταγράφεται μικρή μείωση στους άγαμους και στους έγγαμους, αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των διαζευγμένων και λιγότερων των χήρων/χηρών, ενώ παρατηρείται μεγάλη αύξηση των μονοπρόσωπων νοικοκυριών, μικρότερη αύξηση των νοικοκυριών 2-3 ατόμων και μείωση των νοικοκυριών 4 ατόμων. Είναι, δε, εντυπωσιακή η μείωση των πολύτεκνων οικογενειών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, την περίοδο 2011-2016, οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 115.479 άτομα (γεννήσεις 692.592 / θάνατοι 808.071). Η μικρή αύξηση των γεννήσεων (κατά 1.051 παιδιά), που καταγράφηκε το 2016 οφείλεται κατά 77% σε γεννήσεις από γυναίκες πρόσφυγες, που δεν θα μείνουν στην Ελλάδα. Σε έξι χρόνια, δε, χάθηκαν πολύ περισσότερα άτομα από τις γεννήσεις ενός έτους (π.χ. το 2016, 93.698 γεννήσεις). Έως το 2010, οι άνθρωποι που έρχονταν στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από εκείνους που την εγκατέλειπαν. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα (2018) η χώρα, εκτός από την υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων, οφείλεται στο φαινόμενο της «αρνητικής μετανάστευσης», γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού, κάθε χρόνο, σε απόλυτο αριθμό.
Τα στοιχεία που παρατίθενται στην ογκώδη έκδοση οδηγούν στο σχεδόν αδιαπραγμάτευτο συμπέρασμα πως ό,τι κατάφερε με κόπο η Ελλάδα να κερδίσει στα χρόνια της «ευμάρειας», όταν -έτσι κι αλλιώς- τα νέα ζευγάρια δύσκολα έπαιρναν την απόφαση για 2ο και 3ο παιδί, το έχασε μέσα στα οκτώ χρόνια της κρίσης! Το δημογραφικό από εθνικό θέμα εξελίχθηκε σε εφιάλτη.
Όπως αναφέρει η ερευνήτρια, για το θέμα των αιτίων και των επιπτώσεων των δημογραφικών εξελίξεων, οι παράγοντες για τη δυσμενή εικόνα του πληθυσμού είναι πολλοί, αλλά «πρωταρχική θέση κατά τη διάρκεια της κρίσης κατέχει η ανεργία, η επισφαλής απασχόληση και η μείωση του οικογενειακού εισοδήματος. Μετά το 2013 παρατηρείται μείωση της ανεργίας με ταυτόχρονη μείωση της πλήρους απασχόλησης και αύξηση της μερικής. Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι καταργούνται οι "καλές" θέσεις εργασίας με ικανοποιητικό μισθό, εξασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα, ενώ αυξάνονται οι "ευέλικτες μορφές απασχόλησης", ανασφάλιστες με πολύ χαμηλούς μισθούς και ενίοτε απαράδεκτες συνθήκες εργασίας». Ως εκ τούτου, η αύξηση της ανεργίας των νέων ανδρών και γυναικών και η απασχόληση σε δυσβάστακτο περιβάλλον αποτελούν αιτία μείωσης της γαμηλιότητας και της γεννητικότητας και αύξηση της αποδημίας, γιατί όσοι της υφίστανται, κυρίως όσοι έχασαν τη δουλειά τους, δεν αποφασίζουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά και όσοι έχουν προσόντα επιλέγουν τη μετανάστευση».
Η κ. Έμκε - Πουλοπούλου χτυπάει τον κώδωνα κινδύνου. «Το δημογραφικό πρόβλημα θα επιδεινωθεί» τονίζει και εξηγεί: «Η εντυπωσιακή μείωση των γεννήσεων, η γήρανση του πληθυσμού και η εκτόξευση της αποδημίας θα καταλήξουν σε μεγάλη συρρίκνωση του πληθυσμού της χώρας μας και σε αύξηση της αναλογίας των ηλικιωμένων. Θα αυξάνεται ο πληθυσμός άνω των 65 ετών σε βάρος των ηλικιών 0-14».
Στο ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της δημογραφικής... κατρακύλας της χώρας, η ερευνήτρια απαντά: «Πρόκειται για μία εν μέρει μη αναστρέψιμη πραγματικότητα. Η επί 40 χρόνια χαμηλή γονιμότητα έχει δημιουργήσει μια μικρότερη αριθμητικά γενιά γυναικών. Ακόμα κι αν οι γυναίκες αυτές αποκτήσουν περισσότερα παιδιά, θα είναι δύσκολο ο αριθμός των γεννήσεων να ξεπεράσει τον αριθμό των θανάτων. Εξάλλου, θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια, ώστε η αύξηση των γεννήσεων να δημιουργήσει τη γενιά, που θα ενταχθεί στην αγορά εργασίας και με την απασχόληση και τις εισφορές της στο ασφαλιστικό σύστημα να συμβάλει στη στήριξή του. Μέχρι ν΄ αρχίσει να εργάζεται αυτή η γενιά, θα χρειαστούν επιπλέον δαπάνες ιδιωτικές και δημόσιες για την ανατροφή και την εκπαίδευσή της».
Η κ. Έμκε Πουλοπούλου κρατά για το τέλος μια μικρή δέσμη φωτός από μια χαραμάδα ελπίδας... «Υπάρχει, ωστόσο, δυνατότητα να σταματήσει η κατάρρευση και να επιβραδυνθεί ο ρυθμός γήρανσης, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την παροχή γενναίων κινήτρων για την ενίσχυση της γονιμότητας και τον περιορισμό της αποδημίας. Αλλά όχι έτσι απλά. Υπάρχει άμεση ανάγκη για μια υπεύθυνη, συντονισμένη, σοβαρή δημογραφική πολιτική, που θα έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινωνικού και εργασιακού περιβάλλοντος, ευνοϊκού για τη δημιουργία οικογένειας, την απόκτηση παιδιών και την παραμονή των νέων στον τόπο μας. Πρέπει, δε, να γίνει κατανοητό ότι η χρησιμοποίηση μεταναστών και προσφύγων για τη βελτίωση του δημογραφικού προβλήματος, μπορεί να οδηγήσει σε εθνική και δημογραφική αλλοίωση.
Εξάλλου, οι μετανάστες προσαρμόζουν την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους στη συμπεριφορά των γηγενών και μακροχρόνια γερνούν και αυτοί. Εκείνο που πρέπει να γίνει, είναι η δημιουργία ενός φορέα που θα συντονίζει τη στρατηγική για το Δημογραφικό, π.χ. ένα υπουργείο Οικογενειακής Πολιτικής ή ένα Γραφείο Δημογραφικής Πολιτικής της Βουλής. Τέλος, απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια πολιτική είναι η ανάπτυξη με ρυθμό τουλάχιστον 2%, ώστε να μπορεί να βοηθήσει και στη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος». Τα σκίτσα είναι του Σπύρου Ορνεράκη από την έκδοση   Πηγή: Νews.gr

***  23 φορές ισόβια σε Τούρκο διακινητή μεταναστών

Του επιβλήθηκε και χρηματική ποινή ύψους 2,9 εκατ. ευρώ

Παράνομη μεταφορά μεταναστών
Παράνομη μεταφορά μεταναστών
~ Σε 23 φορές ισόβια κάθειρξη, σε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 6 μηνών και σε χρηματική ποινή ύψους 2.900.500 ευρώ καταδικάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ο Τούρκος δουλέμπορος M. G. κυβερνήτης σκάφους διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία, το οποίο βυθίστηκε με αποτέλεσμα να πνιγούν τουλάχιστον πέντε μετανάστες και να αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι πέντε.
Ο κατηγορούμενος στη θαλάσσια περιοχή των νοτιοανατολικών ακτών της νήσου Καλολίμνου στις 3 Νοεμβρίου 2017 ως κυβερνήτης πλωτού μέσου μετέφερε από το εξωτερικό στην Ελλάδα πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, πράξη την οποία τέλεσε από κερδοσκοπία όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο και από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και τελικά επήλθε θάνατος ανθρώπου όπως αναφέρει το dimokratiki.gr.
Συγκεκριμένα μετέφερε από την παραλία του Γιαλικαβάκ πλησίον της πόλης Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας προς την Ελληνική Επικράτεια και δη προς τη νήσο Καλόλιμνο με πολυεστερικό σκάφος, μήκους οκτώ μέτρων περίπου, με καμπίνα και εξωλέμβια μηχανή, άγνωστο αριθμό πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, σε κάθε περίπτωση πάντως τουλάχιστον 24 υπηκόους Ιράκ, Ιράν, Λιβάνου, πράξη την οποία τελεσε από κερδοσκοπία, καθόσον για τη μεταφορά κάθε αλλοδαπού υπηκόου έλαβε οικονομικό αντάλλαγμα, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, πάντως υπερέβαινε για κάθε μεταφερόμενο το ποσό των 2.000 ευρώ.
Άμεσα οργανώθηκε από το Λιμεναρχείο Καλύμνου μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετείχαν περιπολικά σκάφη της ανωτέρω υπηρεσίας πτεριπολικό σκάφος της FRONTEX, ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο «SUPER PUMA» καθώς και άντρες της μονάδας υποβρύχιων αποστολών του λιμενικού σώματος.
Τελικά διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές 14 επιβαίνοντες στο σκάφος ενώ πέθαναν πέντε.
Πηγή: News.gr

***  Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται ο απεγκλωβισμός των παιδιών από το σπήλαιο
Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται ο απεγκλωβισμός των παιδιών από το σπήλαιο.
Σε υπόθεση για γερά νεύρα εξελίσσεται ο απεγκλωβισμός των παιδιών από το σπήλαιο
~  Σε ένα σκληρό αγώνα ενάντια στον χρόνο μετατρέπεται σταδιακά η επιχείρηση  διάσωσης των 12 αγοριών και του προπονητή τους που παραμένουν παγιδευμένοι στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη. Προς το παρόν η διάσωσή τους δεν μπορεί να γίνει μέσω της κατάδυσής τους στα νερά, καθώς τα περισσότερα από τα παιδιά, ηλικίας από 11 έως 16 ετών, δεν ξέρουν κολύμπι και κανένα τους δεν έχει κάνει ποτέ κατάδυση.
«Τα παιδιά δεν μπορούν προς το παρόν να καταδυθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, Ναρονγκσάκ Οσοτανάκορν, που είναι και κυβερνήτης της επαρχίας Τσιανγκ Ράι. Εξήγησε ότι η μέθοδος αυτή «δεν είναι η κατάλληλη» σε αυτή τη φάση.
Ένας έμπειρος βατραχάνθρωπος χρειάζεται έξι ώρες για να φτάσει από την είσοδο του σπηλαίου στο σημείο όπου έχει καταφύγει η ομάδα των «Αγριογούρουνων» και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψει. Ο θάνατος, την Παρασκευή, ενός Ταϊλανδού εθελοντή, πρώην στελέχους των ειδικών δυνάμεων, κατέδειξε πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η διαδρομή.
«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο» να βγουν έξω κολυμπώντας, δήλωσε ο Ραφαέλ Αρούς, ένας Ισραηλινός εθελοντής που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Σκεφτείτε, αφού σκοτώθηκε ένας κομάντο, πώς θα τα καταφέρει ένας 12χρονος;», πρόσθεσε.
Τα επίπεδα οξυγόνου έχουν μειωθεί στον θάλαμο όπου βρίσκονται τα παιδιά, όπως επιβεβαίωσε και ο Οσοτανάκορν. Ένας γιατρός βρίσκεται μαζί με την ομάδα για να παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους.
Παράλληλα, οι διασώστες αναζητούν πάντα μια πρόσβαση από την κορυφή του λόφου, ένα φυσικό φρεάτιο που θα μπορούσαν να το διανοίξουν για να φτάσουν στη σπηλιά και να βγάλουν έξω τους εγκλωβισμένους.
«Συγγνώμη» ζητά με σημείωμά του μέσα από το σπήλαιο ο προπονητής
 Ο προπονητής ποδοσφαίρου των δώδεκα αγοριών που παραμένουν όλοι τους εγκλωβισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ, στη βόρεια Ταϊλάνδη ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς των μικρών ποδοσφαιριστών μέσα από σημείωμά του που έδωσε στους δύτες.
«Ευχαριστούμε για όλη την ηθική υποστήριξη, ζητώ συγγνώμη από όλους τους γονείς», τόνισε στο σημείωμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από τις ομάδες διάσωσης.
Το σχέδιο του Έλον Μασκ για τη διάσωση των μικρών ποδοσφαιριστών
Στο μεταξύ, ο μεγιστάνας της Tesla και της SpaceX, Έλον Μασκ, θα στείλει μία ειδική ομάδα, η οποία θα συνδράμει στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των 12 μικρών ποδοσφαιριστών και του προπονητή τους.
Ο Μασκ αποφάσισε να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό, στέλνοντας ειδικούς μηχανικούς στο σημείο και, όπως αναφέρει και το Skynews, την απόφαση αυτή την πήρε μετά από εκκλήσεις που δέχθηκε μέσω Twitter.
Σημείωσε ότι η SpaceX και μία ακόμη από τις εταιρίες του, η «The Boring Company», διαθέτουν ένα «ειδικό ραντάρ διείσδυσης του εδάφους, το οποίο είναι αρκετά καλό στο να σκάβει τρύπες».
Σε ανάρτησή του μάλιστα περιέγραψε το σχέδιό του για το πώς θα γίνει πράξη το σχέδιο απεγκλωβισμού: «Ένας νάιλον σωλήνας 1 μέτρου θα μπορούσε να εισχωρήσει μέσα στο σπήλαιο και να φουσκώσει σαν κάστρο-μπαλόνι. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα υποβρύχιο τούνελ με αέρα (συγκρατώντας) την οροφή του σπηλαίου».
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης απάντησε λέγοντας ότι η ομάδα του Μασκ θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό της τοποθεσίας, όσο και στην παροχή νερού ή ρεύματος. Πηγή: Νews.gr  

***

*** ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ :

 *** ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΡΩΣΙΑΣ :

***  ΧΘΕΣ 06-07-2018  στα  ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ :
1.- 06/07/2018 : ΓΑΛΛΙΑ -  ΟΥΡΑΓΟΥΑΗ  2-0 .- ^
Τα γκολ :  40΄ Βαρά ..Βαράν πετάγεται στην καρδιά της άμυνας της Ουρουγουάης μετά από την εκτέλεση του Γκριεζμάν και με πολύ όμορφη κεφαλιά ανοίγει το σκορ. , 61' ΓΚΟΟΟΟΟΟΛ για τη Γαλλία!  Γκριζμάν , «Έγκλημα» του Μουσλέρα, ο οποίος μετά το σουτ του Γκριεζμάν κάνει εντελώς λάθος υπολογισμό, χάνοντας την μπάλα μέσα από τα χέρια του.,
 Γαλλία (Ντεσάν): Γιορίς – Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ – Καντέ, Πογκμπά, Τολισό – Γκριζμάν, Εμπαπέ, Ζιρού
 Ουρουγουάη (Ταμπάρες): Μουσλέρα – Κάσερες, Χιμένες, Γοδίν, Λασάλτ – Νάντες, Τορέιρα, Βεσίνο, Μπετανκούρ – Λ. Σουάρες, Στουάνι


2.- 06/07/2018 : ΒΡΑΖΙΛΙΑ  -  ΒΕΛΓΙΟ   1-2 .- ^
Τα γκολ : 13΄ αυτογκόλ Φερναντίνιο Ο Τσαντλί εκτέλεσε το κόρνερ από τα αριστερά, ο Ζεσούς μπερδεύει μάλλον τον Φερναντίνιο ο οποίος στην προσπάθειά του να διώξει στο πρώτο δοκάρι, στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με τον ώμο., 31' ΓΚΟΛΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΛΓΙΟ, 0-2!ι ενέργεια-καλπασμό ο Λουκάκου, τι σουτάρα ο Ντε ΜπρούινΛουκάκου παίρνει τη μπάλα μερικά μέτρα έξω από την περιοχή του Βελγίου, κάνει ό,τι θέλει τους εκτός κλίματος Φερναντίνιο-Παουλίνιο, την κατάλληλη στιγμή δίνει δεξιά στον Ντε Μπρούιν, ο οποίος από το ύψος της περιοχής και λίγο πλάγια θέση πιάνει βολίδα, γράφοντας το 2-0 για την ομάδα του! , 76 ΄ Κουτίνιο , 76' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ, 1-2!Τρομερή μπαλιά του Κουτίνιο στην καρδιά της άμυνας του Βελγίου, ο Ρενάτο Αγκούστο μπαίνει... σφήνα στους αντίπαλους στόπερ και με υπέροχη κεφαλιά στη γωνία, μειώνει!
Βέλγιο (3-4-3): Κουρτουά – Βερτόγχεν, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί – Μενιέ, Τσαντλί, Βίτσελ, Φελαϊνί – Ντε Μπρούιν, Αζάρ, Λουκάκου     


*** ΣΗΜΕΡΑ  Σάββατο 07 Ιουλίου 2018 Προημιτελικά : 


 3.- 07/07/2018  : ΡΩΣΙΑ  - ΚΡΟΑΤΙΑ  κ.α. 1-1 , παράταση  2-2 .-
Στα πέναλτι 3-4 .- ^
Ρωσία (4-2-3-1): Ακινφέεφ - Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ - Κουζιάεφ, Ζόμπνιν – Τσερίσεφ (67’ Σμολόφ), Γκολόβιν (102’ Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ (54’ Ερόκιν) – Τζουμπιά (79’ Γκαζίνσκι)
Κροατία (4-2-3-1): Σούμπασιτς – Στρίνιτς (74’ Πίβαριτς), Βίντα, Λόβρεν, Βρσάλικο (97’ Τσόρλουκα) – Μόντριτς, Ράκιτιτς – Πέρισιτς (63’ Μπρόζοβιτς), Κράμαριτς (87’ Κόβατσιτς), Ρέμπιτς – Μάντζουκιτς

 Τα  γκολ : 31' ΓΚΟΛΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ! , Ο Τσερίσεφ απέφυγε το μαρκάρισμα του Μόντριτς (μετά από ωραία στρώσιμο της μπάλας του Τζουμπιά), έπιασε ασύλλητη σουτάρα από μακριά και... ζωγράφισε για το 1-0. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα ο Σούμπασιτς που έμεινε άγαλμα! Έργο τέχνης από τον Ρώσο, ο οποίος σημείωσε το 4ο γκολ του στο τουρνουά. 40' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ, 1-1! , Ο Πέρισιτς κέρδισε τη μπάλα από τα αριστερά, έβγαλε υπέροχα για τον Μάντζουκιτς που έφυγε στην πλάτη της άμυνας των Ρώσων, με τον φορ της Γιουβέντους να γυρίζει παράλληλα την κατάλληλη στιγμή στον Κράμαριτς, ο οποίος με κεφαλιά ψαράκι από κοντά ισοφάρισε σε 1-1.   101' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ, 1-2! , Εκτέλεση κόρνερ για τους Κροάτες, ο Βίντα πιάνει περίεργη κεφαλιά και καταλήγει... βασανιστικά στη γωνία της εστίας κι αφού πέρασε από 2-3 σώματα. Ο Ακινφέεφ, που δεν είχε καλό οπτικό πεδίο, δεν έκανε το παραμικρό και απλώς παρακολούθησε τη μπάλα να πηγαίνει στο... πλεκτό.  115' ΓΚΟΛ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ, 2-2! , Ο Τζαγκόεφ εκτέλεσε ωραία το φάουλ, ο Φερνάντες έπιασε ωραία κεφαλιά στην κίνηση, έστειλε τη μπάλα στη γωνία και ισοφάρισε σε 2-2.   Απέφερε καρπούς η πίεση της Ρωσίας. Στο 115’ o Φερνάντες με κεφαλιά μετά από εκτέλεση κόρνερ έκανε το 2-2 στο ματς με την Κροατία ...
Η διαδικασία των πέναλτι                                                                                               Απόκρουση Σούμπασιτς στο… κάτι αλά Πανένκα του Σμολόφ
1-0 η Κροατία με τον Μπρόζοβιτς
1-1 η Ρωσία με τον Τζαγκόεφ
Απόκρουση Ακινφέεφ στην εκτέλεση του Κόβατσιτς
Άστοχος ο Φερνάντες της Ρωσίας, σημάδεψε άουτ με κακό πέναλτι
2-1 η Κροατία με… περιπέτεια από τον Μόντριτς. Ο Ακινφέεφ βρήκε τη μπάλα, αυτή χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια κατέληξε στα δίχτυα.
2-2 η Ρωσία, πολύ ωραία εκτέλεση από τον Ιγκνασέβιτς
3-2 η Κροατία με πανέμορφη εκτέλεση του Βίντα
3-3 η Ρωσία με τον ψύχραιμο Κουζιάεφ να ισοφαρίζει
4-3 η Κροατία με τον Ράκιτιτς να νικά τον Ακινφέεφ 
Ρωσία (4-2-3-1): Ακινφέεφ - Φερνάντες, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ - Κουζιάεφ, Ζόμπνιν – Τσερίσεφ (67’ Σμολόφ), Γκολόβιν (102’ Τζαγκόεφ), Σαμέντοφ (54’ Ερόκιν) – Τζουμπιά (79’ Γκαζίνσκι)
Κροατία (4-2-3-1): Σούμπασιτς – Στρίνιτς (74’ Πίβαριτς), Βίντα, Λόβρεν, Βρσάλικο (97’ Τσόρλουκα) – Μόντριτς, Ράκιτιτς – Πέρισιτς (63’ Μπρόζοβιτς), Κράμαριτς (87’ Κόβατσιτς), Ρέμπιτς – Μάντζουκι  

Πιθανές συνθέσεις: 
 Ρωσία (Τσερτσέσοφ): Ακινφέεφ, Κουτέποφ, Ιγκνασέβιτς, Κουντριάσοφ, Μ. Φερνάντες, Γκρανάτ, Σαμέντοφ, Ζόμπνιν, Κουζιάεφ, Γκολοβίν, Τζιούμπα.  
 Κροατία (Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Πίβαριτς, Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς, Ρέμπιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Μάντζουκιτς. Διαιτητής: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία).

















4.-  07-07-2018  : ΣΟΥΗΔΙΑ -  ΑΓΓΛΙΑ  0-2 .- ^
Τα  γκολ : 31΄ Μαγκουάιρ ,30' Γκολ η Αγγλία, 0-1!Εκτέλεση κόρνερ του Γιανγκ από τα αριστερά, ο Μαγκουάιρ νίκησε κατά κράτος τον Φόρσμπεργκ και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα , 53΄Ντελέ Αλλή , Σέντρα του Λίνγκαρντ από τα δεξιά, ο Ντέλε Άλι έσπασε ωραία το οφσάιντ και με άπιαστη κεφαλιά νίκησε τον Όλσεν .-
  Πιθανές συνθέσεις:  Σουηδία (Άντερσον): Όλσεν, Κραφτ, Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Κλάεσον, Έκνταλ, Λάρσον, Φόρσμπεργκ, Τοϊβόνεν, Μπεργκ.
  Αγγλία (Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Μαγκουάιρ, Τρίπιερ, Χέντερσον, Γιανγκ, Λίνγκαρντ, Άλι, Στέρλινγκ, Κέιν. 
 Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)

***  Τα  ζευγάρια στα ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ .:
1.-    ΓΑΛΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ

2.-   ΑΓΓΛΙΑ - ΚΡΟΑΤΙΑ 

***  Και ο Τόνι Κρος στη Μεσσηνία για διακοπές παρέα με τον Κριστιάνο! (φωτογραφία) 
Από νωρίς σήμερα το πρωί «βούιξε» το διαδίκτυο ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρίσκεται για διακοπές στη Μεσσηνία και συγκεκριμένα στον επίγειο «παράδεισο» της Costa Navarino.
Άλλωστε, η Costa Navarino έχει για τα καλά εδραιωθεί στις προτιμήσεις των «πρωταγωνιστών» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Ο Γκάρεθ Μπέιλ πριν από δύο χρόνια, ο Λουίτζι Μπουφόν πέρυσι ο καλοκαίρι, ο Πεπ Γκουαρντιόλα μόλις τον περασμένο Μάιο, είναι μόνο μερικοί από τους φημισμένους αστέρες που απόλαυσαν τις ομορφιές της Μεσσηνίας.
Πέρα από τις φήμες ότι ο Κριστιάνο ξεκουράζεται στην περιοχή μας από τις υποχρεώσεις του στο Μουντιάλ και πριν μετακομίσει στη «γειτονική» Ιταλία για χάρη της Γιουβέντους, εδώ βρίσκεται ο μέχρι πρότινος συμπαίκτης του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Τόνι Κρος...

Μια φωτογραφία του Γερμανού διεθνούς ποδοσφαιριστή, που ανέβηκε από θαυμαστή του στη σελίδα του αερολιμένα της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» την περασμένη Δευτέρα, το επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρουσίες όπως οι προαναφερθείσες στην περιοχή μας «απογειώνουν» ολόκληρη τη Μεσσηνία   Π. Μπ.

***  Αύριο το τουρνουά Διαβολιτσίου και μαζί ονοματοδοσία του γηπέδου σε «Καπετάν Βασίλης» 
Με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων θα διεξαχθεί αύριο Σάββατο, 7 Ιουλίου, το τουρνουά ποδοσφαίρου του Διαβολιτσίου, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει μια ξεχωριστή τελετή.
Συγκεκριμένα, το γήπεδο Διαβολιτσίου θα πάρει επισήμως το όνομα «Καπετάν Βασίλης», σε μια προσπάθεια να τιμηθεί η μνήμη του Β. Κωνσταντακόπουλου, ως αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς στην περιοχή από την οποία καταγόταν.
Άλλωστε και το τουρνουά -που θα ξεκινήσει στις 5.00 μ.μ. με τη συμμετοχή των ακαδημιών της Καλαμάτας, του Αίαντα, του Πατίστα και του διοργανωτή ΑΟ Διαβολιτσίου- φέρει το όνομα «Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Η τελετή ονοματοδοσίας του γηπέδου έχει προγραμματιστεί για τις 8.00 μ.μ.

***   Επίσημα Καλάθης τριετίας!
Ο Νικ Καλάθης ανανέωσε και τυπικά το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό για τρία χρόνια.
~   Μετά τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί από την περασμένη εβδομάδα, ολοκληρώθηκε και το τυπικό σκέλος της επέκτασης συμβολαίου του Νικ Καλάθη. 
Ο 29χρονος άσος υπέγραψε νέο τριετές συμβόλαιο, το οποίο θα του αποφέρει συνολικά περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για συμβόλαιο μεγαλύτερο κι από ό,τι είχε ποτέ υπογράψει ο Δημήτρης Διαμαντίδης, δείγμα του πόσο πολύ ήθελε να κρατήσει τον ομογενή γκαρντ στα πράσινα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
Ο Καλάθης απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες τις διακοπές του οικογενειακώς στην Αλάσκα. 
Η ανακοίνωση: Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός Superfoods ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Νικ Καλάθη για ακόμα τρία χρόνια.

Με την αναπαραγωγή αυτού του βίντεο, αποδέχεστε την πολιτική χρήσης cookie του Twitter
Αυτή η χρήση μπορεί να συμπεριλαμβάνει στοιχεία ανάλυσης, εξατομικεύσεις και διαφημίσεις.
Μάθετε περισσότερα
***  Ανατροπή!  Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Παππά να έχει πει το "ναι" στην πρόταση του Παναθηναϊκού για ανανέωση της συνεργασίας τους για δύο ακόμα χρόνια
~  Παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες μέρες ο Παππάς φερόταν να έχει αρνηθεί την πρόταση του Παναθηναϊκού, εντούτοις τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως πάμε σε ανατροπή σκηνικού με τον Έλληνα γκαρντ να αποδέχεται την προσφορά για διετές συμβόλαιο σύ,φωνα με άρθρο στην ιστοσελίδα eurohoops.
Πλέον η τελική ετυμηγορία ανήκει στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ο οποίος ενημερώθηκε γι' αυτή την εξέλιξη και καλείται να πάρει την οριστική απόφαση για το μέλλον του παίκτη στον Παναθηναϊκό.
Αν τελικά ο Παππάς ανανεώσει με τους πράσινους αυτό πιθανότατα να σημαίνει πως δε θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τον Κόπονεν, καθώς είναι δύσκολο τόσο από πλευράς κατανομής ρόλων όσο και με οικονομικούς όρους να έχει και τους δύο στο ρόστερ της η ομάδα.
***  Συνάντηση Γιαννακόπουλου - Τσίπρα

Αυτή την ώρα έχουν συνάντηση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεση της κοινοπραξίας σχετικά με την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος.
~ Αυτή την ώρα έχουν συνάντηση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με τον Αλέξη Τσίπρα για την πρόθεση της κοινοπραξίας σχετικά με την αξιοποίηση του ΟΑΚΑ.
Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει συζητήση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να προχωρήσει το πρότζεκτ για την αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι. 
~**  Θετικά τα μηνύματα για το Athens Alive
Μετά από τρίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους του Athens Alive τα μηνύματα ήταν θετικά.
*  Μετά από τρίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους του Athens Alive τα μηνύματα ήταν θετικά.Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες σε ένα πολύ θετικό κλίμα με το πρότζεκτ να προχωράει κανονικά.
Το πόσο θετικό ήταν το κλίμα φάνηκε και από το γεγονός ότι ορίστηκε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου. 

***  Μπαμ στον Ολυμπιακό! Ανακοίνωσε Ζακ Λιντέι

Ο Ολυμπιακός προέβη σε μία κίνηση - έκπληξη καθώς απέκτησε τον Ζακ Λιντέι.
~ Ο Ολυμπιακός προέβη σε μία κίνηση - έκπληξη καθώς απέκτησε τον Ζακ Λιντέι.
Ο 24χρονος αγωνίζεται ως πάουερ φόργουορντ/σέντερ και τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ στο Ισραήλ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: 
«Η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του Ζακ ΛιΝτέι. Ο Αμερικανός φόργουορντ/σέντερ συμφώνησε με την ομάδα μας για συμβόλαιο τριετούς διάρκειας.
Το Who is Who
Ο Ζακ ΛιΝτέι γεννήθηκε στις 30 Μαίου του 1994 στο Ντάλας (Τέξας) και έχει ύψος 2.01μ.
Σε κολεγιακό επίπεδο έχει φορέσει τις φανέλες των South Florida (2012–2014) και Virginia Tech (2015–2017).
Το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Hapoel Galil Gilboa και σε 37 αγώνες στην ισραηλινή λίγκα είχε κατά μέσο όρο 19.5 πόντους (80% στις βολές, 53% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα), 8.0 ριμπάουντ και 1.3 κοψίματα.
Την περσινή σεζόν αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του Ισραηλινού πρωταθλήματος και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία 5άδα της λίγκας.
Επίσης είναι κάτοχος ενός ξεχωριστού ρεκόρ... Στις 9 Δεκεμβρίου του 2017 στην αναμέτρηση της ομάδας του με την Hapoel Jerusalem πέτυχε 22 πόντους, μάζεψε 20 ριμπάουντ και έγινε ο πρώτος παίκτης (μετά το 2014 και τον Ντιμόν Σίμπσον) στην ισραηλινή λίγκα που έκανε νταμπλ νταμπλ με +20 σε πόντους και ριμπάουντ».

***

~***   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΟΥΝΙΟΥ  2018 :
~*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
*   ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 . ~  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ για όλους μας !  : http://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/06/arfara.html  .-
 ~*ΕΚΔΡΟΜΕΣ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ - ΒΟΛΤΕΣ στον κόσμο μας  20 γέφυρες που προκαλούν δέος , ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕΙΣ ,    ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/06/20-18-2018-2018-arfara.html  .-
  ~*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ : ΤΕΤΑΡΤΗ , 27  ΙΟΥΝΙΟΥ 2018:   http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/06/27-2018.html  .   –
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 28  Ιουνίου 2018  : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/06/arfara_27.html  .-
~*~* ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή  29 Ιουλίου 2018  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/06/arfara_29.htm l .- ~ * ARFARA -ΑΡΦΑΡΑ NEA  Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο  30  Ιουνίου  2018 : http://snsarfara.blogspot.com/2018/06/arfara-nea.html .- 
~*  
~**      ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ   ΙΟΥΛΙΟΥ  2018  :   
~* ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  Κυριακή 01  ΙΟΥΛΙΟΥ  2018 .  ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας !: http://stamos-dynami.blogspot.com/2018/07/blog-post.html .-  
~*ARFARA - ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ , Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Δευτέρα  02  Ιουλίου 2018.  ΟΜΟΡΦΗ , ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για όλους μας  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/07/arfara.html .- 
~*  ARFARA  - ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ  Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη  03  Ιουλίου  2018 : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~* ARFARA ΑΡΦΑΡΑ  ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τετάρτη 04 Ιουλίου  2018  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .- 
~*ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
Πέμπτη 05 Ιουλίου 2018  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/07/arfara.html  .  - 
~* ARFARA 2  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της  ενημέρωσης .  Πέμπτη  05  ΙΟΥΛΙΟΥ 2018  :  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/07/arfara-2.html .-
~* ARFARA    ΑΡΦΑΡ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Παρασκευή 06 Ιουλίου 2018 : http://snsstamoskal.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-  
~*  ARFARA  ΑΡΦΑΡΑ ΝΕΑ Στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 07  Ιουνίου 2018 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/07/arfara.html .-
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .- 
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6427  video.  -    Σταματης Σκουλικας 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas          stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3917   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4101  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  14.445    βίντεο   .- 
~
https://twitter.com/stamos01  .-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου