Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

 Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο 29  Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ...
~
 Αρφαρά Καλαμάτας Μεσσηνίας
~*  ARFARA KALAMATAS MESSINIAS 02/05/2016: https://youtu.be/uER8oDLjPSk .-

 
Η «πολυγλωσσία» τον Γέροντα
Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΜια παρέα αλλοδαπών, ένας Άγγλος, ένας Ιταλός και ένας Γάλλος, επισκέφθηκε το Γέροντα. Κάποιος Έλληνας γλωσσομαθής προσφέρθηκε να κάνει το διερμηνέα. Ό Γέροντας του είπε ότι δε χρειάζεται. Τους πήρε σε μια γωνιά έξω από την αυλή του και άρχισε να συνομιλεί μαζί τους. Μίλησε αρκετή ώρα. Επιστρέφοντας είπε στο «διερμηνέα»: «Τα είπαμε, τα είπαμε μ' αυτούς! Εγώ τους μιλούσα στα Ελληνικά. Αυτοί καταλάβαιναν στη γλώσσα τους και έτσι συνεννοηθήκαμε!».

~ 29 Απριλίου
Αποστόλων (Ο΄)και Μαρτύρων Ιάσονος, επισκόπου Ταρσού και Σωσιπάτρου επισκόπου Ικονίου (1). Των πρώτων κηρύκων του Ευαγγελίου εν τη νήσω και πόλει Κέρκυρα καί των δι` αυτών πιστευσάντων Επτά πρώην ληστών: Ιακισχόλου, Ιανουαρίου, Ευφρασίου, Μαμμίνου, Μαρσαλίου, Σατορνίνου και Φαυστιανού. Μαρτύρων Κερκύρας, θυγατρός Κερκυλλίνου του βασιλέως, Βιταλίου, Ευσεβίου και Ζήνωνος. Κυντιανού, Αττικού και Νέωνος. Οσίου Ιωάννου, μητροπολίτου Θηβών καί πάσης Βοιωτίας, «του νέου ελεήμονος» (†ιβ΄αι.).

(1) Οι άγιοι Απόστολοι Ιάσων και Σωσίπατρος ήταν αγαπημένοι φίλοι του Απ. Παύλου. Αφοσιώθηκαν με ζήλο στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας και στη διάδοση του μηνύματος του Ευαγγελίου. Κήρυτταν με ζέση το θείο λόγο, ιδρύσαν εκκλησίες και προσέλκυσαν πολλούς στη χριστιανική πίστη. Αναγνωρίζοντας την ζέουσα πίστη τους και τις πολλές αρετές και τα διοικητικά τους προσόντα η Εκκλησία τούς κατέστησε Επισκόπους. Τον μεν Ιάσονα στην Καρσό, το δε Σωσίπατρο στο Ικόνιο. Η ιεραποστολική τους δράση τους οδήγησε στην Κέρκυρα για να κηρύξουν και διαδώσουν τον Θείο Λόγο. Εκεί ο ειδωλολάτρης άρχοντας Κερκυλλίνος τους συνέλαβε και τους φυλάκισε. Όμως και μέσα στη φυλακή οι δύο απόστολοι δεν σταμάτησαν να ρίχνουν το δίχτυ της σωτηρίας και να αλιεύουν νέες ψυχές. Και η σπορά τους έχει θαυμαστά αποτελέσματα. Κατόρθωσαν να κάνουν χριστιανούς επτά φημισμένους λήσταρχους του νησιού, το δεσμοφύλακα Αντώνιο ακόμη και αυτή τη θυγατέρα του άρχοντα Κερκύρα, η μεταστροφή της οποίας έγινε αφορμή να πιστεύσουν πολλοί. Όταν ο Κερκύλινος πνίγηκε σε κάποιο ναυάγιο τον διαδέχθηκε ο σκληρός ειδωλολάτρης Δατιανός του οποίου η πρώτη ενέργεια ήταν να οδηγήσει στη πυρά τον Σωσίπατρο. Όμως το σχέδιο του Θεού ήταν διαφορετικό. Ο Ιάσονας κατόρθωσε να εκχριστιανίσει το Δατιανό και ολόκληρη την οικογένειά του με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μεγάλο πνευματικό έργο στην Κέρκυρα.
~

Με πόνον και δάκρυα θα λάβης την χάριν. Και πάλιν με δάκρυα χαράς και ευχαριστίας, με φόβον Θεού αυτήν θα κράτησης. Με θέρμην και ζήλον ελκύεται. με ψυχρότητα και αμέλειαν χάνεται.

Γέροντας Ιωσήφ ο Αγιορείτης († 1959 μ.Χ.)

Σήμερα 29/04/2017 εορτάζουν:

Άγιοι Ιάσονας και Σωσίπατρος οι Απόστολοι, Αγία Κέρκυρα η Μάρτυρας, Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης Μητροπολίτης Θηβών
~  Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
 ~ Δυὰς ἡ ὁμότροπος, τῶν Ἀποστόλων Χριστοῦ, Ἰάσων ὁ ἔνδοξος, Σωσίπατρος ὁ κλεινός, συμφώνως τιμάσθωσαν οὗτοι γὰρ δεδειγμένοι, τὸν τῆς χάριτος λόγον, ηὔγασαν ἐν Κερκύρᾳ, εὐσεβείας τὸ φέγγος, πρεσβεύοντες τῷ Κυρίῳ, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.
~&* Απολυτίκιο Αγ. Ιάσων και Σωσιπάτρου - 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ : https://youtu.be/oAQm7txv3PA  .-


Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος

Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπ....
 
Ζωοδόχος Πηγή

Ζωοδόχος Πηγή
 
Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συ....
 
ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ

ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ
 
Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου

Μεγάλο Σάββατο - Η ταφή του Κυρίου
 
Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή - Τα άγια πάθη του Κυρίου
 
Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος

Μεγάλη Πέμπτη - Ο Μυστικός Δείπνος
 
Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω

Μεγάλη Τετάρτη - Της αλειψάσης τον Κύριο....
 
Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων

Μεγάλη Τρίτη - Των Δέκα Παρθένων
 
Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου

Μεγάλη Δευτέρα - Ιωσήφ του Παγκάλου
 



~** ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Διήμερης  εκδρομής στο ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ και στην Ι. ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑΣ  την Σάββατο  29  και Κυριακή 30  Απριλίου  2017 :
1η  ΗΜΕΡΑ :
Αναχώρηση από Μελιγαλά Μεσσηνίας ώρα 06.30  πρωϊνή και μέσω της διαδρομής Ζαχάρω-Πύργος-Πάτρα-Ρίο-Αντίρριο -Μεσσολόγγι -Αγρίνιο -Παναιτώλιο-Καινούργιο-Παραβόλα Λίμνη Τριχωνίδα , προς ορεινά τμήματα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας , μέσα από πανέμορφες και ελκυστικές διαδρομές , δίπλα στην μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας Τριχωνίδα για να φτάσουμε στο καταπράσινο με πολλά νερά ,βρύσες και πηγές χωριό ΘΕΡΜΟ Αγρινίου ....,.-
~ Μετά τον καφέ και την ξεκούραση στην πλατεία του Θέρμου με τα πολλά πλατάνια , συνεχίζουμε τη διαδρομή μας για τον Νομό Ευρυτανίας από την περιοχή που γεννήθηκε , μεγάλωσε και περπάτησε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός , για να φτάσουμε στο πανέμορφο χωριό Προυσσός  όπου θα σταματήσουμε για φαγητό και ξεκούραση στην ταβέρνα -εστιατόριο αναψυκτήριο Προυσιώτισσα με συνεχή θέα από ψηλά της Ι. Μονής Παναγίας Προυσιώτισσας με τα κτίσματα της Μονής στο πλάϊ της βαθιάς χαράδρας .- ..
~ Αμέσως μετά επισκεπτόμαστε την Ιερά Μονή , θα προσκυνήσουμε και θα παρακολουθήσουμε την Εσπερινό , και θα ενημερωθούμε για το ιστορικό της Μονής .-  Στη  συνέχεια θα αναχωρήσουμε  για το ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ ,  περνώντας μια διαδρομή ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα και πλησίον -δίπλα στο ποτάμι Καρπενησιώτη, ...περνώντας από χωριά θα ανεβούμε στο ιστορικό χωριό ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ  κ.α. κάνοντας στάσεις ανάλογα με τις δυνατότητες του χρόνου  μας θα φτάσουμε στο Καρπενήσι .-  Το βράδυ φαγητό και διασκέδαση με ζωντανή μουσική στην ταβέρνα "ΠΑΝΟΡΑΜΑ" .-  ...
2η  ΗΜΕΡΑ  :
 ~ Το πρωί εκκλησιασμό στη εκκλησία στο Καρπενήσι και μετά  αναχώρηση πέρνωντας το δρόμο της επιστροφής μας , διασχίζοντας μια όμορφη διαδρομή στις πλαγιές του όρους ΤΥΦΡΗΣΤΟΣ(ΒΕΛΟΥΧΙ) και περνώντας μέσα από το χωριό ΤΥΦΡΗΣΤΟΣ ,... συνεχίζουμε τη διαδρομή μας και λίγο μετά τη ΑΜΙΑ , θα παρακάμψουμε την επαρχιακή οδό , για να οδηγηθούμε και να κάνουμε μικρή σταση για να επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Αγάθωνος , όπου και θα παρακολουθήσουμε και λίγη Θεία Λειτουργία στην Μονή .-
~ Την συνέχεια διαβαίνοντας του Λουτρά Υπάτης  θα κάνουμε την επόμενη επίσκεψή μας στην ιστορική γέφυρα και γνωστή σε όλους μας , του Γοργοπόταμου .-  Μετά την ολοκλήρωση αυτή της επίσκεψή μας αναχώρηση  και μέσω Μπράλου στο ιστορικό χωριό ΓΡΑΒΙΑ με το χάνι και την ιστορία του Οδυσσέα Ανδρούτσου (επίσκεψη)που πολέμησε με τα παλικάρια του εναντίων των Τούρκων .-
~ Στην συνέχεια κάνουμε μια διαδρομή στις παρυφές των βουνών Γκιόνα και Παρνασσού ,..αφήνοντας την πόλη της ΑΜΦΙΣΣΑΣ ,  θα καταλήξουμε στην παραλιακή κωμόπολη  ΙΤΕΑ  της Φωκίδας για φαγητό και καφέ .-
~ Τέλος θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής μέσω Γαλαιδίου -Ναυπάκτου -Πάτρα- Πύργου -Μεσσηνία Μελιγαλά  .-  Τέλος εκδρομής με συμμετοχή  70  ευρώ το άτομο .-
***  ΕΔΩ ΕΘΑΨΑΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΓΩΔΟ ΣΟΦΟΚΛΗ ! ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ...

~   Πολλοί δεν το γνωρίζουν όμως σα βόρεια των Αχαρνών, πάνω από την πλατεία της Βαρυμπόμπης υπάρχει ο επονομαζόμενος «Τύμβος του Σοφοκλή».
Ο συγκεκριμένος τύμβος είχε ανασκαφεί το 1888 και πρόσφατα κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Από πολλούς ερευνητές θεωρείται ο τάφος του Σοφοκλέους. Η θεωρία περί της ταφής του εκεί βασίζεται στις μαρτυρίες του ανώνυμου βιογράφου του, ο οποίος δίνει κάποια στοιχεία που οδηγούν σε αυτήν. Σύμφωνα με τον βιογράφο, οι Σπαρτιάτες μετά τον θάνατο του Σοφοκλέους, οι οποίοι κατείχαν τη Δεκέλεια, έδωσαν άδεια να ταφεί στην περιοχή ο Σοφοκλής, καθώς εκεί ήταν ο οικογενειακός του τάφος.

Την άδεια την είχε δώσει ο Λύσανδρος μετά από παράκληση των Αθηναίων και ο βιογράφος του Σοφοκλή λέει ότι ο τάφος βρισκόταν 11 στάδια από το τείχος, απόσταση στην οποία είναι ο τύμβος που έχει βρεθεί.
Οι μελλοντικές ανασκαφές θα δείξουν τι ισχύει πραγματικά, όμως τα στοιχεία μέχρις στιγμής είναι υπέρ της θεωρίας αυτής που σας αναλύσαμε...

























~**ΒΙΝΤΕΟ  .....Από   ΔΙΑΔΡΤΟΜΕΣ στην όμορφη Ελλάδα μας  Σάββατο 29  και Κυριακή 30  Απριλίου  2017 :
1 ~*Γοργοπόταμος  γέφυρα  30/04/2017 :
https://youtu.be/fcb-pL-p6Kc  .-
~*Από μονή Αγάθωνα  2017 :
 https://youtu.be/hBQ-S9lceaw .-
~*Διασκέδαση Καρπενήσι  2017:
https://youtu.be/zQq-Z-YEUcY   .-
~*ΤΥΦΡΥΣΤΟΣ χωριό  ενημέρωση Αθανασία  2017 016:
https://youtu.be/AwwvhSbLsls  .- 
5 ~*ΑΜΦΙΣΣΑ ενημέρωση  2017 :
 https://youtu.be/IzP_IEhFnKI .-
~*ΙΤΕΑ  ενημέρωση  2017:
 https://youtu.be/PCqmPfTy3hw .-
~* ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΑΘΩΝΟΣ Λαμίας  30/04/2017 :
 https://youtu.be/89hW8Y9amEU  .-
~* Ιαματικά Λουτρά Υπάτης  ενημέρωση  2017:
 https://youtu.be/PXe4SijPeF0  .-
~* Γέφυρα Γοργοπότα μου  30/4/2017
: https://youtu.be/6n_ep8G2WAo .-
10 ~* Γέφυρα ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ  30/04/2017:
 https://youtu.be/fOUqaBnsYZk  .-
~*Γέφυρα Γοργοποτάμου 30/04/2017:
 https://youtu.be/T-KMwmAiQzU  .-
~*ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ  γέφυρα  ποτάμι περιοχή  30/4/2017:
https://youtu.be/3gGUs2hGnj0  .-
~*Γοργοπόταμος  χωριό  30/04/2017:
 https://youtu.be/FnVucLt2-CI  .-
~*Γοργοπόταμος Ιστορική ενημέρωση 30/4/ 2017:
 https://youtu.be/YaF1SOItvmA .-
15 ~* Γέφυρα Γοργοποτάμου 30/04/2017:
https://youtu.be/X0mRYHZuUVE ./-
~** ΓΡΑΒΙΑ  2017 :
https://youtu.be/hF35I_w0VO8 .-
~**Γραβιά χωριό ενημέρωση  2017  :
 https://youtu.be/7gf-kX053PQ .-
~**Γοργοπόταμος χωριό 2017:
 https://youtu.be/4IsPltj86IU .-
~** Καρπενήσι Πανόραμα  διασκέδαση  1  29/4/2017:
 https://youtu.be/URUOvqBy5J0   .-
20 ~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Πανόραμα 2 29/04/2017 :
 https://youtu.be/YWlfm8MK_jM .-
20 ~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Πανόραμα 2 29/04/2017 :
~*Καρπενήσι  2  Διασκέδαση  Πανόραμα  2017:
~*ΘΕΡΜΟ Αγρινίου  πλατεία  2017:
~*Ι. Μ. ΑΓΑΘΩΝΑ  Λαμίας 30/.4/2017 :
~*Ι. Μονή Αγάθωνος  ενημέρωση 30/04/2017 :
25 ~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Πανόραμα  1  διασκέδαση  29/04/2017:
~*Στριγανιά    Προυσός χωριά  29/04/2017:
~*ΠΡΟΥΣΣΟΣ  χωριό διαδρομή  2017 :
~* ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ Αγρινίου 29/04/2017 :
~*Λίμνη Τριχωνίδα  2017  αφήγηση :
30 ~*Αναστασία Γκρίτζαλη αθλήτρια  2017:
~*Η  ΧΗΡΑ  2017 :
~* ΠΡΟΥΣΣΟΣ φαγητό 29/04/2017:
~*Προυσός  πατήματα  Παναγίας  29/04/2017:
~*Πατήματα Παναγίας Προυσιώτισσας ενημέρωση  29/04/2017: https://youtu.be/5NPLIHegxHs .-
35 ~*Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας  29/04/2017:
~*Κορισχάδες  ενημέρωση από Αθανασία  διαδρομή 29/04/2017:
~*Προυσσός χωριό 29/04/2017  διαδρομή:
~*ΠΡΟΥΣΣΟΣ  φαγητό 29/04/2017:
39 ~*Προυσσός  εστιατόριο 29/04/2017:





















40 ~*Παναγία Προυσιώτισσα Καρπενήσι διαδρομή 29/04/2017: https://youtu.be/izOWTsATZjw .-
~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  διαδρομή  ενημέρωση από Αθανασία  29/04/2017: https://youtu.be/XYAoWh7hYpo .-
~*Ι Μ  Παναγίας Προυσιώτισσας  29/04/2017:
 https://youtu.be/4uwzWHZcCfU  .-
 ~* ΠΡΟΥΣΣΟΣ  χωριό  2  διαδρομή 29/04/2017:
 https://youtu.be/yrhnZTuK8DM   .-
~* Καρπενήσι διασκέδαση ΠΑΝΟΡΑΜΑ 29/04/2017:  https://youtu.be/jA5QebrPSrc  .-   
45 ~*Καρπενήσι χορεύει ο Γιώργος 29/04/2017 Πανόραμα: https://youtu.be/haYd_6rMQTQ  .-
~*Καρπενησιώτης  ποταμός διαδρομή τραγούδι  29/04/2017: https://youtu.be/LUbon_LZqdg  .-
~*Καρπενήσι Χορός Καλαματιανός 29/04/2017:
https://youtu.be/vMy5ueT_WZ8  .-
~*Καρπενήσι  χορεύει ο Αποστόλης πανόραμα  29/04/2017: https://youtu.be/bwzfpOlMD8E .-
~*ΚΑΡΠΕΝΉΣΙ Πανόραμα  διασκέδαση 29/04/2017: https://youtu.be/ttfDPMnqil4 .-
50 ~*Καρπενήσι  Πανόραμα  φαγητό διασκέδαση  29/04/2017: https://youtu.be/JhV8YIaRFVE  .-

*** ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ! ΟΡΓΗ ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ ΚΑΤΑ ΝΑΤΟ-Ε.Ε..

~  «Καρφιά» κατά της Ευρώπης και κατά των ΗΠΑ έριξε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στη ΠΓΔΜ και εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μιλάει για «ξένους συμβούλους». Συγκεκριμένα, αναφέρει η ανακοίνωση του Υπ.Εξ.:
«Μια τόσο ακαριαία συντονισμένη αντίδραση αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει ότι αυτό που συνέβη σχεδιάστηκε εκ των προτέρων, με την σιωπηρή έγκριση "ξένων συμβούλων" της Σκοπιανής αντιπολίτευσης και επιβεβαιώνει εκ νέου την θέση που λέει ότι κύρια αιτία της παρούσας πολιτικής εσωτερικής κρίσης στην ΠΓΔΜ είναι ωμή παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας».
Στη συνέχεια κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποστηρίζουν το νέο πρόεδρο της Βουλής, έναν άνθρωπο που είναι φιλικά προσκείμενος στον UCK, την Αλβανική τρομοκρατική οργάνωση.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας κλείνει ζητώντας να σταματήσουν τις παρεμβάσεις στη ΠΓΔΜ από τις ξένες δυνάμεις αναφέροντας: «Μοναδική διέξοδος είναι ο διάλογος σε συνταγματικό πλαίσιο, όπως και ό,τι είναι αναγκαίο να σταματήσουν οι όποιες έξωθεν πιέσεις και να δοθεί η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να αποφασίσουν μόνες τους για το μέλλον της χώρας».

*** ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ! Ανοίγουμε το ΦΑΚΕΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ...

~ Σε τιμή τουλάχιστον δυόμιση φορές μικρότερη, με «ανορθόδοξες» εκτιμήσεις και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις, αλλά και με ανοιχτά τεράστια ζητήματα νομιμότητας πουλήθηκε, ή σωστότερα χαρίστηκε, το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και το παράκτιο μέτωπο στη Lamda Development του ομίλου Λάτση, σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη του μηχανικού Γιώργου Αναματερού, την οποία φέρνουν στη δημοσιότητα αποκλειστικά τα dikaiologitika.gr.
Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το Ελληνικό (το 2014, με κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) και τα τότε δημοσιεύματα, ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γ. Δραγάτσης, με έγγραφό του στις 13/11/2014 ανέθεσε στους πραγματογνώμονες, Γιώργο Αναματερό και Γιάννη Μελά να εκτιμήσουν την εμπορική αξία του ακινήτου Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά (ΜΠΕΑ). Στόχο της πραγματογνωμοσύνης, ήταν να διερευνηθεί αν ήταν εύλογο το τίμημα (559.792.000 εκατ. ευρώ) που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της LamdaDevelopment και το οποίο βασίστηκε στην εκτίμηση του οίκου AmericanAppraisalHellasLtd.
Οι δύο πραγματογνωμοσύνες παραδόθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα το Σεπτέμβριο του 2015. Αξίζει να σημειωθεί ότι προκαλεί ερωτηματικά η -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- απόφαση του κ. Δραγάτση, να αναθέσει στη συνέχεια σε άλλους πραγματογνώμονες να εκπονήσουν δύο νέες εκτιμήσεις, οι οποίες δεν είναι γνωστό αν έχουν ολοκληρωθεί.
Εκτός από το τίμημα, τα ζητήματα νομιμότητας που εγείρονται αφορούν, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια και όχι για 50, ενώ η Lamda αποκτά το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας, κάτι που σημαίνει ότι ιδιοποιείται δημόσιο ακίνητο. Επίσης, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρά τα σαφώς οριζόμενα, δεν έχει γίνει, ενώ η δόμηση μιας περίκλειστης – φυτευτής πόλης περίπου 27.000 κατοίκων στο κορεσμένο Λεκανοπέδιο και σε μια περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, θα γίνει με «υπερβάσεις» σε συντελεστές δόμησης και χρήσεις (Δείτε και το άρθρο της Ελένης Πορτάλιου).
 Πορίσματα κόλαφος
Η πραγματογνωμοσύνη του κ. Αναμετερού, την οποία φέρνουν στη δημοσιότητα αποκλειστικά τα dikaiologitika.gr αναδεικνύει πληθώρα ζητημάτων στη συμφωνία πώλησης του Ελληνικού στη LamdaDevelopment, με κυριότερο ότι το τίμημα των 600 εκατ. ευρώ είναι τουλάχιστον κατά δυόμιση φορές μικρότερο, με τη σημερινή αξία του Ελληνικού να υπολογίζεται στο 1,5 δισ. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα καταλήγει και η πραγματογνωμοσύνη του κ. Μελά, ο οποίος αποφαίνεται ότι η σημερινή αξία του Ελληνικού δεν είναι κάτω από 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή, την υπολογίζει τέσσερεις φορές πάνω από την τιμή στην οποία τελικά πουλήθηκε.
Και τα δύο πολυσέλιδα πορίσματα αποτελούν κόλαφο για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην περίπτωση του Ελληνικού. Πέρα της καθαρά διαγωνιστικής διαδικασίας (που άρχισε με εννέα διαγωνιζομένους και κατέληξε με έναν, τη LamdaDevelopment), στο μικροσκόπιο των πραγματογνωμόνων βρέθηκαν τα πεπραγμένα της εταιρείας εκτιμήσεων AmericanAppraisalHellas, που εκπόνησε την εκτίμηση βάσει της οποίας ορίστηκε το τίμημα της σύμβασης, τα πεπραγμένα της τεχνικής εταιρείας Δέκαθλον, που ήλεγξε τη συμβατότητα του επιχειρηματικού σχεδίου σε σχέση με όσα επιτρέπει ο νόμος (όσον αφορά σε χρήσεις γης, επιτρεπόμενα ύψη, συντελεστές δόμησης κ.λπ.), καθώς και τα πεπραγμένα του Νομικού Τμήματος του ΤΑΙΠΕΔ, όσον αφορά τη σύμβαση.
Το αξιοπρόσεκτο και στις δύο πραγματογνωμοσύνες είναι ότι ενώ ξεκινούν από δύο διαφορετικές βάσεις και ακολουθούν ουσιαστικά διαφορετικές μεθοδολογίες, ωστόσο καταλήγουν και οι δύο στα ίδια συμπεράσματα. Ότι δηλαδή, το Ελληνικό πωλείται έναντι πινακίου φακής, ότι αγνοούνται τεράστια πολεοδομικά και χωροταξικά ζητήματα και ότι οι όροι της σύμβασης είναι διάτρητοι.
Ο κ. Αναματερός στην πραγματογνωμοσύνη του εκφράζει έντονες αμφιβολίες για το κατά πόσο πρέπει η αξία του ακινήτου να ταυτιστεί με την επενδυτική αξία του σεναρίου Foster&Partners (δηλαδή του επενδυτικού σχεδίου της «LamdaDevelopment), από τη στιγμή, μάλιστα, που το δικαίωμα «earn-out» που δίνεται στο Δημόσιο, είναι μάλλον αμελητέο (δικαίωμα 30% επί αποδόσεων, αν ο επενδυτής πιάσει την εξωπραγματική απόδοση του 15%).
Η American Appraisal Hellas στην εκτίμησή της όχι μόνον δεν εκτιμά αξία γης (πράγμα που όπως η ίδια ομολογεί, οδηγεί σε χαμηλότερο τίμημα, αφού τα κενά οικόπεδα πωλούνται στην παρούσα φάση πολύ πιο εύκολα), αλλά επιλέγει και να χρησιμοποιήσει μια μέθοδο που χρησιμοποιείται μόνον σε εν λειτουργία επιχειρήσεις με επαρκή οικονομικά στοιχεία (π.χ. ξενοδοχεία): τη «μέθοδο των προεξοφλημένων ταμιακών ροών». Το πράγμα έχει και συνέχεια. Ενώ η εν λόγω μέθοδος χρησιμοποιείται το πολύ σε βάθος 15ετίας και με ένα συντελεστή προεξοφλήσεως της τάξεως του 9-10%, όταν το ρίσκο είναι μεσαίο, η American Appraisal την εφαρμόζει σε βάθος 100ετίας και με ένα συντελεστή προεξοφλήσεως της τάξεως του 14,5%!
Ο πραγματογνώμονας, λοιπόν, δικαίως αναρωτιέται πώς δικαιολογείται η υιοθέτηση ενός τέτοιου συντελεστή υψηλού ρίσκου, δεδομένων των παραδοχών της εκτίμησης που αντιστοιχούν το πολύ σε ένα μεσαίο ρίσκο: ολοκλήρωση του project από την πλευρά της Lamda σε βάθος 25ετίας(!), project που απευθύνεται σε ένα αγοραστικό κοινό διεθνές και δη υψηλών εισοδημάτων κ.λπ. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, ο συντελεστής έπρεπε να είναι το πολύ 10% και ως εκ τούτου το τίμημα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ (δείτε και το άρθρο του Παύλου Δερμενάκη).
 Η πραγματογνωμοσύνη Μελά
Ο κ. Μελάς, σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέγει να αγνοήσει πλήρως το επενδυτικό σχέδιο της LamdaDevelopment και εκπονεί το δικό του ενδεικτικό σενάριο αξιοποίησης (πάντα κατά τον Ν. 4062/2012), σύμφωνα με το οποίο πωλούνται σε ιδιώτες επενδυτές οικόπεδα με προκαθορισμένες χρήσεις γης, τα οποία αναλαμβάνουν αυτοί να αξιοποιήσουν με δικές τους δαπάνες, ενώ το κράτος αναλαμβάνει την κατασκευή των υποδομών. Το project έχει βάθος το πολύ δεκαετίας (και όχι 25ετίας!).
Από εκτιμητικής απόψεως η λύση που προτείνει ο δεύτερος πραγματογνώμονας είναι πιο ορθή, καθώς η αξία ενός ακινήτου είναι αυτή που αντιστοιχεί στην βέλτιστη αξιοποίησή του και όχι στην αξία του σχεδίου που έχει κατά νου να εφαρμόσει ο εκάστοτε επενδυτής. Αλλά και από πρακτική άποψη η λύση αυτή θεωρείται πιο ρεαλιστική, καθώς θα οδηγήσει όχι μόνο σε μεγαλύτερα κέρδη για το Δημόσιο, καθώς στην κρίση τα κενά οικόπεδα είναι περιζήτητα, αλλά και σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, καθώς δεν θα γίνει από έναν επενδυτή, αλλά από πολλούς. Σύμφωνα με το πόρισμά του, η εμπορική αξία του ακινήτου, ακόμη και με συντηρητικές προβλέψεις, δεν είναι σήμερα κάτω από 2,3 δισ. ευρώ.Ο κ. Μελάς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν ο επενδυτής καταφέρει, χρησιμοποιώντας «παραθυράκια» της σύμβασης να τροποποιήσει το τελικό σχέδιο και να πουλήσει τα οικόπεδα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» (δηλαδή, του μήκους 3,5 χλμ. παράκτιου μετώπου), τρέχουσας αξίας περί τα 600 εκατ. ευρώ), έχει μεμιάς κάνει απόσβεση της επένδυσής του.
 Πραγματογνωμοσύνη Αναματερού
Στην πραγματογνωμοσύνη του κ. Αναματερού υπάρχει ενδελεχής συγκριτική μελέτη της υπογραφείσας σύμβασης, της σχετικής με την αξιοποίηση του ακινήτου νομοθεσίας, της εκτμησης της American Appraisal Hellas, καθώς και της έκθεσης της Δέκαθλον. Πολλά και ενδιαφέροντα είναι όσα αποκαλύπτονται στο πόρισμα, εκτός από όσα προαναφέρθηκαν για το τίμημα της υπογραφείσας σύμβασης.
Για παράδειγμα:
- Δεδομένου του ότι η Σύσταση του Δικαιώματος Επιφανείας 100 ετών δεν έχει ακόμα υπογραφεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του επενδυτή, ο επενδυτής μπορεί να απαιτήσει δικαίωμα αποζημιώσεως για τα κτίρια που θα ανεγείρει στην έκταση του Ελληνικού (παρ. ζ του άρθρου 20 του νόμου ΤΑΙΠΕΔ -3986/2011).
- Η Δέκαθλον θα έπρεπε είτε να έχει δώσει αρνητική γνώμη, είτε να έχει εκφράσει έντονες αμφιβολίες για αρκετά σημεία του επενδυτικού σχεδίου της Lamda. Για παράδειγμα, για τη μη σύνταξη αναλυτικής Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων,για την πρόταση κατασκευής επτά ουρανοξυστών αντί δύο που επιτρέπει ο νόμος 4062/2012, για την πρόταση υπέρβασης του κατά κανόνα επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης στις περισσότερες ζώνες πολεοδόμησης, για την πρόταση υπέρβασης και του κατά παρέκκλιση επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης σε κάποιες ζώνες αναπτύξεως, ιδίως σε αυτήν στην οποία προτείνεται η ανέγερση του καζίνο. Επιπλέον, οπραγματογνώμονας υπενθυμίζει ότι αν λόγω διοικητικών ή άλλων πράξεων επέλθει μείωση της δομήσιμης επιφάνειας πάνω από 3%, τότε ο επενδυτής δικαιούται αποζημίωσης.
«Τσακαλώτος: Μην έχετε άγχος»
«Έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες για να μην έχετε άγχος με το θέμα», ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πριν μερικές μέρες στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, σε ερώτηση για το αν προχωρά ή όχι η παραχώρηση του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγίου Κοσμά στην εταιρεία LamdaDevelopment.
Σύμφωνα με τον υπουργό η επικαιροποίηση της αρχικής σύμβασης θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Σεπτέμβριο, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης, που είναι (όπως διατείνεται ο κ. Τσακαλώτος) αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη «προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών».
Από την απάντηση του υπουργού απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά στο συμφωνηθέν τίμημα, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με χωροταξικά θέματα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε μόνο στην άδεια καζίνο. Υπογραμμίζουμε ότι Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (που επιβάλλεται από τον «νόμο του Ελληνικού», δηλαδή τον ν. 4062/2012) δεν έχει καν γίνει.
Και από τους ένθερμους υποστηρικτές του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να ακούγεται ότι η εταιρεία «πιέστηκε» για να φτιάξει μητροπολιτικό πάρκο 2.000 στρεμμάτων, αλλά η απάντηση εκ των πραγμάτων είναι σαφής: Το πάρκο δεν είναι μια… ευγενική προσφορά του ομίλου Λάτση, αλλά προαπαιτούμενο από το «νόμο του Ελληνικού» (4062/2012, άρθρο 2, παρ. 3).
Είναι προφανές ότι και στο θέμα του Ελληνικού η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει η συμφωνία πώλησης, όπως ακριβώς έκανε και με τον ΟΛΠ και όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν δρομολογηθεί, σε αντίθεση με όσα προεκλογικά διακήρυττε, κατακεραυνώνοντας τότε την κυβέρνηση για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Ειλημμένες αποφάσεις «συμβιβασμού» σε όλα τα επίπεδα, κάτι που εκτός των άλλων αποδεικνύεται και από το κλίμα που καλλιεργείται για το θέμα και μέσω της δημοσκόπησης της PublicIssue για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ που δημοσίευσε πριν περίπου δυο μήνες η«Αυγή», σχετικά με το αν οι πολίτες θέλουν να προχωρήσει η επένδυση του Ελληνικού ή όχι και στην οποία το αποτέλεσμα ήταν (τι άλλο;) θετικό.
Δείτε εδώ ολόκληρη την πραγματογνωμοσύνη του Γ. Αναματερού για την αξία του Ελληνικού 
 Μια καταστροφική επένδυση με πολλά γκρίζα σημεία
Η εργασία που συνέταξε ο ειδικός πραγματογνώμων κ. Γεώργιος Θ. Αναματερός κατ’ εντολήν του Γραφείου Εισαγγελέως Οικονομικού Εγκλήματος εκθέτει μείζονα ζητήματα που αφορούν στη Συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development Α.Ε. για την πώληση του Δημόσιου Ακινήτου Ελληνικού - πρώην Αεροδρόμιο και Παράκτιο Μέτωπο.
 Το δημόσιο ακίνητο του Ελληνικού σήμερα
Το ακίνητο έχει έκταση 6.205.677 τ.μ. (197.602 τ.μ. πρώην αεροδρόμιο, 758.202 τ.μ. παράκτιο μέτωπο). Στην έκταση περιλαμβάνονται σήμερα κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, κτίρια εμβαδού 494.310 τ.μ., μεταξύ αυτών δημόσιες υπηρεσίες, σημαντικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, το Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (μαρίνα υψηλών προδιαγραφών με υποδομές και κτίρια, αν και σήμερα αναξιοποίητη).
Πρόκειται για ένα δημόσιο ακίνητο τεράστιας ιστορικής, περιβαλλοντικής, οικολογικής και κατ’ επέκταση οικονομικής αξίας, που μπορεί να αιμοδοτήσει πολυδιάστατα τους δήμους του παράκτιου μετώπου, από Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως Λαύριο (και ευρύτερα την Αττική), αποτελώντας ένα πόλο ενίσχυσης και επέκτασης του φυσιολατρικού/πολιτισμικού τουρισμού, που θα δώσει ζωή στις συναφείς δραστηριότητες, οι οποίες σήμερα δοκιμάζονται από την κρίση και θα ενεργοποιήσει το πλήθος αδιάθετων ακινήτων τα οποία παραμένουν ανενεργά.
 Μια νέα εσωστρεφής πόλη 27.000 κατοίκων και δόμησης 3 – 3,6 εκατ. τ.μ. εμφυτεύεται στην περιοχή
Το Σχέδιο Foster&Partners αφορά σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιλαμβάνει κατοικία και συμπληρωματικές χρήσεις εξυπηρέτησης, τουριστικά καταλύματα, καζίνο και συνοδές χρήσεις, κτίρια γραφείων, λιανικό εμπόριο και τεράστια πολυκαταστήματα, κτίρια υγείας-πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού. Εγκλείει αυτούς που θα κατοικήσουν εκεί, παρέχοντας όλες τις δυνατές εξυπηρετήσεις μέσα σ’ αυτή τη νέα πόλη και, ταυτόχρονα, στα σημεία που γειτνιάζει με ενεργές οικονομικά παρακείμενες περιοχές, λειτουργεί ανταγωνιστικά, δημιουργώντας νέες εκτεταμένες ζώνες γραφειακών χώρων, πολυκαταστημάτων κ.λπ.
Αυτού του είδους οι «επενδύσεις» -το ίδιο το σχέδιο Foster αναφέρεται σε παρεμφερή σχέδια σε περιοχές του Λονδίνου, της Βιέννης, της Τιμισοάρα, της Μαδρίτης, της Λεμεσού κ.λπ.- εγκαθίστανται σε διάφορα μέρη της γης που διαθέτουν κάποια προγενέστερη ιστορική, φυσική ή άλλη αξία, στην οποία προστίθεται και η υπογραφή ενός διάσημου αρχιτέκτονα. Εκτοπίζουν προγενέστερες χρήσεις και δυνατότητες επωφελούς για ευρύτερα κοινωνικά στρώματα «ανάπτυξης», παραγράφουν τη χωρική και την κοινωνική μνήμη του τόπου και αποδίδονται σε ανώτατα κοινωνικά στρώματα ως νησίδες πολυτελούς και εσωστρεφούς διαβίωσης, πλήρως αποσυνδεδεμένες από την τοπική κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι το σχέδιο Foster αποκαλείται «Αθηναϊκή Ριβιέρα», η οποία όμως δεν είναι μια περίκλειστη πόλη όπως η ελληνική εκδοχή της.
Εν ολίγοις, στο κορεσμένο οικολογικά Λεκανοπέδιο όπου η προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή είναι απαγορευτική, σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Παρισιού, σε νέα δόμηση και στην καρδιά των παράκτιων δήμων, όπου υπάρχει ήδη τεράστια φούσκα ακινήτων, θα δημιουργηθεί μια νέα εσώκλειστη πόλη, πολλαπλά βλαπτική για την Αττική και τους κατοίκους της.
Πολύ απλά, η «επένδυση» της Lamda Development θα καταστρέψει οικονομικά και θα τραυματίσει οικολογικά την ευρύτερη περιοχή του παράκτιου μετώπου. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για τη μνημονιακή στρατηγική καταστροφής όχι μόνο της εργατικής αλλά και της μικροαστικής και μεσαίας αστικής τάξης. Οι κάτοικοι της εσώκλειστης πόλης θα εξυπηρετούνται από τις συνοδές χρήσεις της οικιστικής για όλες τις ανάγκες τους, επομένως δεν θα αιμοδοτούν οικονομικά τις περιβάλλουσες περιοχές. Αντιθέτως, η νέα πόλη θα προσελκύσει για ορισμένες, προσιτές οικονομικά λειτουργίες, καταναλωτές από τους κατοίκους των πέριξ δήμων και τους επισκέπτες του παράκτιου μετώπου. Κτίρια γραφείων, mall και λοιπά καταστήματα στον άξονα της Βουλιαγμένης θα οδηγήσουν σε οριστικό μαρασμό τα σημερινά ιδιωτικά ακίνητα.
Αντίθετα με το σχέδιο Foster, το Δημόσιο Ακίνητο Ελληνικού έχει ανεκτίμητη αξία και μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά για το σύνολο των παράλιων δήμων της νότιας Αθήνας ενδυναμώνοντας προϋπάρχουσες λειτουργίες και εξασφαλίζοντας εργασία σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και πλήθος εργαζομένων (δες πρόταση Πορτάλιου - Ελληνικό : ένα εναλλακτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της παράκτιας ζώνης, οικολογικής και πολιτισμικής αναβάθμισης της Αττικής).
Αν παρ’ ελπίδα εφαρμοζόταν πλήρως το σχέδιο Foster το Δημόσιο Ακίνητο του Ελληνικού θ’ αποτελούσε ένα τεράστιο εργοτάξιο για δεκαετίες, δημιουργώντας μόνιμη επιβάρυνση τόσο στις λειτουργίες της πόλης όσο και στην καθημερινή διαβίωση των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών.
 Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας επιλογής
Είναι εν μέρει γνωστά αλλά επιβεβαιώνονται τεκμηριωμένα από την πραγματογνωμοσύνη τα επιμέρους βήματα: ο Ν2338/1995, σύμφωνα με τον οποίο το Ελληνικό προορίζεται κυρίως για Μητροπολιτικό Πάρκο, το αναπτυξιακό σχέδιο Πολλάλη, η προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, η εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ και τα αρχικά σχέδια εκποίησης του ακινήτου, ο Ν4062/2012 ο οποίος ανατρέπει σημεία του ίδιου του νόμου με τον οποίο συστήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, η κατάληξη του διαγωνισμού σε παρωδία ανταγωνισμού με μόνη συμμετέχουσα τη LamdaDevelopment, στη συνέχεια η συνεχής προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Foster με υπερβάσεις όσον αφορά τα μεγέθη, τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης, με αγνόηση της κήρυξης τμήματος της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, κ.λπ., κ.λπ.
Η «επενδύτρια» εταιρεία Lamda Development έχει να ξεπεράσει πολλά θεσμικά και άλλα εμπόδια στα οποία θ’ αναφερθούμε επιγραμματικά. Προσδοκά, όμως, ότι με τις μεθόδους του ελέω κράτους δικαίου και εθνικής κυριαρχίας ΤΑΙΠΕΔ, τα συμφέροντα της θα καταλύσουν την όποια ελληνική νομοθεσία.
Χρειάζεται να γίνει κατανοητό ότι η LamdaDevelopment έχει καταφέρει(;) να διασφαλίσει τα συμφέροντά της σε κάθε περίπτωση. Έχει σκανδαλωδώς και παρανόμως κατοχυρώσει την κατοχή του δικαιώματος επιφανείας για 99 έτη και το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας. Δηλαδή, έχει στην ουσία ιδιοποιηθεί το Δημόσιο Ακίνητο. Μπορεί, αν κρίνει συμφέρον, να προχωρήσει σε τμηματική εφαρμογή του σχεδίου της προκρίνοντας τις πλέον προσοδοφόρες χρήσεις και πιέζοντας να ρυθμιστούν νομικές «εκκρεμότητες», μπορεί να μην ολοκληρώσει ποτέ το τεράστιο εργοτάξιο, μπορεί να επικαλεστεί αναβλητικές αιρέσεις και να αποχωρήσει, μπορεί να προσδοκά σε επ’ ωφέλεια της νέες ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου κ.λπ., κ.λπ.
Αυτά βεβαίως μπορούν και συμβαίνουν εφόσον οι ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ παραμένουν στο σκοτάδι, οι παραβάσεις της νομιμότητας αποσιωπούνται, η LamdaDevelopment προσδιορίζει το τίμημα με δικά της στοιχεία, γενικά εφ’ όσον δεν παρεμβαίνουν κοινωνικοί και θεσμικοί φορείς για ν’ αμφισβητήσουν την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας στο Ελληνικό.
 Έναντι πινακίου φακής
Το τίμημα που θα καταβάλει η LamdaDevelopment με συντελεστή προεξόφλησης 14,5(!) είναι 600.000.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με την αναλυτική αποτίμηση του πραγματογνώμονα κ. Αναματερού, η πραγματική αξία είναι 2,5 φορές υψηλότερη, δηλαδή 1,5 δισ.ευρώ. Από αυτό το ποσόν πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος μετεγκατάστασης των δημόσιων υπηρεσιών που υπολογίζεται (υποτιμημένα) σε 135.000.000 ευρώ, το κόστος υπογειοποίησης της Ποσειδώνος, που εξ όσων γνωρίζουμε θα καλυφθεί από το δημόσιο, η αξία (αν μπορεί να υπάρξει οικονομική αποτίμηση!) των μνημείων και διατηρητέων κτιρίων, η αξία της υψηλών προδιαγραφών μαρίνας και των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Εν ολίγοις, αν όλα τα παραπάνω αφαιρεθούν θα πρόκειται για ένα τίμημα περίπου 400.000.000 ευρώ.
Υποτίθεται ότι αυτή η εκποίηση γίνεται για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της χώρας - αθέμιτο, παράνομο και επονείδιστο, σύμφωνα με την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, της Βουλής. Το φερόμενο ως δημόσιο χρέος ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 223 δισ. ευρώ. Δεν πρόκειται επομένως περί του δημόσιου χρέους. Πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό που η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει σε όλους τους τόνους εξηγήσει: το φερόμενο ως δημόσιο χρέος αποτελεί τη βασιλική οδό για την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας, επομένως για την κατάργηση της κυριαρχίας του κράτους.
 Η αχίλλειος πτέρνα της εκποίησης ίσως βρίσκεται στις λεπτομέρειες
⦁ Η Lamda Development έχει επιβάλλει στη Συμφωνία τις λεγόμενες αναβλητικές αιρέσεις, δηλαδή την εκπλήρωση από το Ελληνικό Κράτος και το Ελληνικό Κοινοβούλιο μιας σειράς όρων ώστε να προχωρήσει την «επένδυση», εντέλλοντας το δημόσιο και τη Βουλή στο όνομα των συμφερόντων της, ανεξαρτήτως του αν οι νομοθετικές ρυθμίσεις δεν συνάδουν με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Θεωρεί δεδομένο ότι αυτά θα γίνουν. Είναι, όμως, έτσι; Θα υπερισχύσουν του δικαίου και των νόμων τα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματία ο οποίος -να θυμίσουμε- οφείλει στο δημόσιο 2 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
⦁ Το Ελληνικό αποτελεί ένα υφιστάμενο και εν δυνάμει πολύ ευρύτερο του σημερινού αρχαιολογικό χώρο καθώς η εκποιούμενη έκταση ανήκε στο παρελθόν στους δήμους Αλιμούντος (Αλίμου), Ευωνύμου (Ελληνικού-Αργυρούπολης), Αιξωνής (Γλυφάδας). Για πρώτη φορά παραχωρείται ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος σε ιδιώτη, μέσω της αγοράς Δημοσίου Ακινήτου στο οποίο αυτός βρίσκεται. Έχει ανασκαφεί μόλις ένα μικρό τμήμα των αρχαίων δήμων, πολλά ανασκαφικά ευρήματα έχουν μεταφερθεί εκτός και άλλα στεγάζονται σε αποθήκες και εργαστήρια ανασκαφικών ευρημάτων εντός του χώρου. Απ’ αυτή την άποψη το εναλλακτικό σχέδιο για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού εμπεριέχει τη συνέχεια του ανασκαφικού έργου και τη δημιουργία ενός Αρχαιολογικού Πάρκου μέσα στο Μητροπολιτικό. Τι θα γίνει με τις αρχαιότητες που θα έρθουν στο φως στη διάρκεια της κατασκευής και της γενικής ανασκαφής του χώρου; Μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές καταστροφές σ’ ένα εργοτάξιο που θα επικρατεί ο νόμος και η τάξη ενός επιχειρηματία κράτους εν κράτει;
⦁ Η εφαρμογή του σχεδίου Foster, ώστε να μη διαφέρει ουσιωδώς από το κατατεθειμένο - όπως διατυπώνεται σε μία των αναβλητικών αιρέσεων - προσκρούει σε πολλές «εκκρεμότητες». Η πρώτη και βασική αφορά στην ανυπαρξία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την οποία εκκρεμεί και σχετική προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εξίσου σημαντική «εκκρεμότητα» είναι η πιθανή υπερβολική μόλυνση του εδάφους και του υπόγειου ορίζοντα από την κηροζίνη του Αεροδρομίου, που σημαίνει ότι το Μητροπολιτικό Πάρκο των 2.000.000 τ.μ. δεν θα πραγματοποιηθεί. Επίσης μια σειρά χρήσεις και όροι δόμησης του σχεδίου Foster (π.χ. οι 5 ουρανοξύστες και πιθανόν και οι άλλοι 2) μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με αλλαγή της πολεοδομικής νομοθεσίας. Ομοίως έχει τεθεί από τη Lamda Development αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας ώστε αυτή να είναι συμβατή με τα συμφέροντά της. Θα συμβεί αυτό;

Συνέχιση του αγώνα
Το κοινωνικό κίνημα για τη σωτηρία του Ελληνικού, οι κοινωνικοί, πολιτικοί και θεσμικοί φορείς, που σέβονται τη νομιμότητα και συνειδητοποιούν τι θα συμβεί αν τελικά το Δημόσιο Ακίνητο του Ελληνικού δοθεί στη Lamda Development, έχουμε κάθε λόγο να συνεχίσουμε τον αγώνα για να μην πραγματοποιηθούν τα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ.
Αντίθετα, πρέπει ν’ αγωνιστούμε για να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο που θα αποδώσει κοινωνική, οικολογική και οικονομική αξία για το σύνολο των κατοίκων της Αττικής και θα συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση των παράκτιων δήμων από ΣΕΦ έως Λαύριο.
 Πώς μεθοδεύτηκε η υποτίμηση της αξίας του Ελληνικού
Για το σύνολο σχεδόν των παραδοχών γύρο από το οικονομικό σενάριο της πώλησης του Ελληνικού υπάρχουν τεχνικές αλλά και οικονομικές αντιρρήσεις, τόσο όσον αφορά την «επιστημονικότητα» της όλης προσέγγισης όσο και κυρίως της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.
Αντί να εκτιμηθεί η αξία της γης ως έχει, που θα κατέληγε σε ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό από τα 559.792.000 ευρώ, που τελικά εκτιμήθηκε, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος προεξόφλησης ταμειακών ροών για 99 έτη(!).
Η μέθοδος αυτή, που χρησιμοποιείται κυρίως για την ανάληψη ή μη από κάποιον του επενδυτικού κινδύνου προκειμένου να προχωρήσει σε ένα επενδυτικό έργο, χρησιμοποιήθηκε εδώ για να προσδιορίσει την αξία της πωλούμενης γης!
Σύμφωνα με τη μέθοδο προεξόφλησης ταμειακών ροών, για μία χρονική περίοδο συγκεντρώνονται τα στοιχεία εσόδων μείον δαπάνες κατ' έτος και το καθαρό ετήσιο αποτέλεσμα ανάγεται σε παρούσα αξία με τη χρήση του συντελεστή προεξόφλησης συνδεδεμένου με το συγκεκριμένο χρόνο υπολογισμού. Το σύνολο όλων των ετών αποτελεί την παρούσα αξία του έργου για το οποίο γίνεται ο σχετικός υπολογισμός.
Η μέθοδος χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό παρούσας αξίας σε επενδυτικά σχέδια με ορίζοντα, κατά κανόνα, μέχρι 15 έτη. Εδώ πραγματοποιήθηκε παγκόσμιο ρεκόρ με χρήση συντελεστή προεξόφλησης για 100 έτη.
Για τον προσδιορισμό του συντελεστή προεξόφλησης λαμβάνονται υπόψη στοιχεία - εκτιμήσεις που αφορούν τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση της χώρας που αφορά το επενδυτικό σχέδιο, καθώς και τον κίνδυνο (ρίσκο) της επένδυσης, που συνδέεται και με την απόδοση του επενδυτή. Όπως αναφέρει και η πραγματογνωμοσύνη, υπό φυσιολογηκές συνθήκες «Δεδομένων των παρουσών συνθηκών, ο επενδυτής μπορεί να αισθάνεται απολύτως ικανοποιημένος με ένα συντελεστή προεξοφλήσεως περί το 6-7% δια μίαν επένδυση χαμηλού ρίσκου, περί το 9-10% δια μίαν επένδυσιν μέσου ρίκσου και περί το 12-13% δια μίαν επένδυσιν υψηλού ρίσκου».
Μία ακόμα εκτίμηση - μεθόδευση που στόχο έχει να μειώσει την αξία του ακινήτου σε βάρος του δημοσίου είναι και η ταύτιση του συντελεστή προεξόφλησης με το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε περιπτώσεις εκτίμησης ταμειακών ροών επένδυσης για να αποφασίσει ο επενδυτής για την ανάληψη του κινδύνου ή μη. Δεν μπορεί, όμως, να εφαρμόζεται στην περίπτωση του πωλητή - Ελληνικό Δημόσιο για να αυξήσει ακόμα παραπάνω τον συντελεστή προεξόφλησης. Και για να γίνει κατανοητό το όλο σκηνικό, σημειώνεται ότι το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου μιας επένδυσης είναι συνάρτηση της σύνθεσης του επενδυτικού κεφαλαίου, πόσο δηλαδή θα προέλθει από ίδια κεφάλαια και πόσο από τραπεζικό δανεισμό (που σαφώς έχει υψηλότερο κόστος). Από πότε, λοιπόν, η πηγή άντλησης των κεφαλαίων του επενδυτή μπορεί να αφορά τον πωλητή και κυρίως την αξία του πωλούμενου ακινήτου.
Βέβαια, στην εποχή του ξεπουλήματος της Ελληνικής Δημόσιας Περιουσίας, όπου οι «επενδυτές» δεν επενδύουν σχεδόν τίποτα αλλά δανείζονται από το τραπεζικό σύστημα είναι πλέον καθεστώς, αρκεί να θυμηθούμε πώς πουλήθηκε ο ΟΠΑΠ και τα ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας, για να μείνουμε μόνο σε αυτά.
Και στις δύο περιπτώσεις η χρηματοδότηση των αγορών από τους επενδυτές έγινε με τραπεζικό δανεισμό από τις εγχώριες τράπεζες (που κατά τα άλλα δεν έχουν χρήματα για να δώσουν ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις οδηγούν, λόγω της ασφυξίας ρευστότητας, στο κλείσιμο).
Με όλα αυτά, λοιπόν, στην περίπτωση του Ελληνικού ο συντελεστής προεξόφλησης ορίζεται σε 14,5%!
Σύμφωνα με τη γνώμη του εμπειρογνώμονα «ο συντελεστής προεξόφλησης που θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερος του 10% (θα μπορούσε να έχει χρησιμοποιηθεί και χαμηλότερος συντελεστής, αλλά θεωρούμε υπέρ της ασφάλειας ότι οι παραδοχές της εκτιμήσεως στο σύνολό τους αντιστοιχούν σε μία πρόβλεψη μέσου ρίσκου),ως εκ τούτου το ποσόν που θα έπρεπε να λάβει το Ελληνικό Δημόσιο από τη Lamda Development A.E. (δηλαδή, η καθαρή παρούσα αξία της επενδύσεως, δεδομένου του 10% ως συντελεστού) σε καμιά περίπτωση δεν θα έπρεπε να είναι μικρότερο του 1.560.000.000 ευρώ».
Έτσι με αυτές τις μεθοδεύσεις από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ, Lamda Develompent και με τη συνεργασία των διαφόρων «ανεξάρτητων» συμβούλων. η αξία του ακινήτου καθορίστηκε στα 559.792.000 ευρώ και με τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε, το ΤΑΙΠΕΔ «πέτυχε» ακόμα… καλύτερη τιμή από αυτήν, στα 612.000.000 ευρώ.
Βέβαια η πραγματική ζημιά για το Δημόσιο είναι πολύ μεγάλη, καθώς α) με τους υπολογισμούς του πραγματογνώμονα η αξία του ακινήτου ακόμα και με αυτή την έωλη μεθοδολογία είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από το ποσό που κατακυρώθηκε μέσω του διαγωνισμού, β) υπάρχουν πολλά ανοικτά θέματα σε βάρος του δημοσίου όσον αφορά π.χ. την κτήση του 30% του ακινήτου από τον αγοραστή ακόμα και μετά τη λήξη της σύμβασης, και γ) το κόστος της μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του δημοσίου που υπολογίζεται σε 135.000.000 ευρώ και θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου το Ελληνικό Δημόσιο.
Συνεπώς, το καλύτερο ακίνητο της Αττικής σήμερα, στο καλύτερο σημείο του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, συνολικής έκτασης 6.008.075 τ.μ., πουλήθηκε στην Lamda Development, δηλαδή στον Λάτση, έναντι καθαρού ποσού 477.000.000 ευρώ (612.000.000 τίμημα - 135.000.000 κόστος μετεγκατάστασης Δημοσίου) ή 79,4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Έτσι ολοκληρώθηκε μία ακόμα αποκρατικοποίηση αλά ελληνικά...
 Η Ευρωβουλή ξεκινά διερεύνηση αναφοράς για την πώληση του Ελληνικού
Δεκτή προς διερεύνηση έκανε στις 16 Μαρτίου του 2016 η επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου την αναφορά μελών της επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει προκαταρτική έρευνα σχετικά με τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί.
Επιπλέον, υπέβαλλε την εν λόγω αναφορά προς ενημέρωση και στις παρακάτω επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου στο πεδίο αρμοδιότητας των οποίων εμπίπτει: α) στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και β) στην Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασία των καταναλωτών.
Για την ιστορία θυμίζουμε ότι στις 30 Ιουνίου του 2015, μέλη της επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό με τη βοήθεια και την παρουσία του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά κατέθεσαν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου,στις Βρυξέλλες,αναφορά συνοδευόμενη από ηλεκτρονικές υπογραφές υποστήριξης πολιτών, κινημάτων, οικολογικών και άλλων οργανώσεων, δημοτικών κινήσεων, σχετικά με τις εξής σοβαρές παραβιάσεις:
1. Του άρθρου 107 και υπόλοιπων της ΣΛΕΕ (πρωτογενούς δικαίου της Ε.Ε.).
2. Της διεθνούς σύμβασης του Aarchus για την Πρόσβαση σε Πληροφορίες, τη Συμμετοχή του κοινού στη Λήψη Αποφάσεων και την Πρόσβαση στη δικαιοσύνη για Περιβαλλοντικά θέματα.
3. Της Ευρωπαϊκής Σύμβασης της Φλωρεντίας για την προώθηση της προστασίας των τοπίων, τη διαχείριση και το σχεδιασμό τους και της οργάνωσης της Ευρωπαϊκής συνεργασίας σε ζητήματα τοπίου.
4. Της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ που αναδεικνύει τα λιβάδια Posidonia oceanica ως οικότοπο προτεραιότητας και της Συνθήκης της Βαρκελώνης που αναφέρει την Posidonia oceanica ως κινδυνεύον είδος.
5. Της οδηγίας 2001/42/ΕΚ κατά την έκδοση του Νόμου 4062/2012 με θέμα: «αξιοποίηση του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού & Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ…», επειδή η διαδικασία και τα προαπαιτούμενα της εν λόγω Οδηγίας δεν τηρήθηκαν πριν την έκδοση του εν λόγω νόμου. Δηλαδή δεν πραγματοποιήθηκαν η εκπόνηση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ), η διεξαγωγή διαβουλεύσεων με το ενδιαφερόμενο κοινό και η συνεκτίμηση της περιβαλλοντικής μελέτης και των αποτελεσμάτων των διαβουλεύσεων.
Επιπλέον, επισημαίνεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου του 2015 εξεδόθη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (αριθ. υπόθεσης C 453/14) που αφορούσε σε ερώτημα του ΣτΕ σχετικά με την υποχρέωση ή μη της εφαρμογής της Οδηγίας 2001/42 πριν την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 187/2011/ΦΕΚ Δ’ «περί μέτρων προστασίας της περιοχής όρους του Υμηττού….».
Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την μη εφαρμογή της Οδηγίας 2001/42 θεωρείται ότι ενέχει θέση δεδικασμένου και στην περίπτωση του Ν.4062/2012.
Το Νοέμβρη του 2015, από τα ίδια μέλη της επιτροπής αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, κατατίθεται Συμπληρωματική Αναφορά με τη βοήθεια της ευρωβουλευτή κ. Σοφίας Σακοράφα.
Για τους παραπάνω λόγους ζητείται από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου να ακυρωθεί κάθε πράξης που συντελέστηκε σε συνέχεια του Ν. 4062/2012 και ειδικότερα την ακύρωση όλης της διαδικασίας του διαγωνισμού καθώς και του σχεδίου σύμβασης.
Στις 16 Μαρτίου του 2016, λοιπόν,η επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου έκανε δεκτή, προς διερεύνηση, την αναφορά και ζήτησε από την Κομισιόν να κάνει προκαταρτική έρευνα σχετικά με τα ζητήματα που εγείρονται.
dikaiologitika

*** Οι 100 πρώτες ημέρες του Τραμπ ως Προέδρου! Μια "αξιολόγηση"...

~ Ο Βρετανικός Independent έκανε σήμερα ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έκλεισε 100 ημέρες στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Βρετανικό δημοσίευμα έκανε μια προσπάθεια να συγκρίνει τις πρώτες 100 ημέρες του Αμερικανού προέδρου με τις 100 πρώτες ημέρες του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα.
Σύμφωνα με τον Independent «Ενώ ήταν πολύ διαφορετικοί άντρες που κληρονόμησαν πολύ διαφορετικά πολιτικά και οικονομικά κλίματα, η σύγκριση των δύο δείχνει το ξεχωριστό τους στυλ διοίκησης και προτεραιοτήτων. Ο κ. Ομπάμα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα λίγο μετά την οικονομική ύφεση του 2008, χρειάστηκε να θέσει ως άμεσο στόχο την ανόρθωση μιας οικονομίας που αιμορραγούσε. Ο κ. Trump, από την άλλη πλευρά, κληρονόμησε μια σχετικά ισχυρή οικονομία και ήταν σε θέση να επικεντρωθεί περισσότερο στις πολύ δύσκολες εκστρατείες του».
Η σύγκριση τέθηκε ως εξής:
Στις επισκέψεις ξένων κρατών φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επικεντρώθηκε στα εσωτερικά των ΗΠΑ, ενώ ο Ομπάμα είχε κάνει μεγάλες εκστρατείες στο εξωτερικό. Ο Τραμπ δεν πραγματοποίησε ούτε ένα ταξίδι σε ξένη χώρα κατά τις πρώτες 100 ημέρες, ενώ ο Ομπάμα επισκέφθηκε 9 χώρες κατά τη διάρκεια του χρόνου, σύμφωνα με τα αρχεία του Κρατικού Τμήματος.
Ο αριθμός εκτελεστικών εντολών που έχουν υπογραφεί η κατάσταση έχει ως εξής: Παρά το γεγονός ότι συχνά επικρίθηκε ο κ. Obama για τη χρήση εκτελεστικών εντολών κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ο κ. Trump βασιζόταν έντονα κατά τις πρώτες 100 ημέρες του για να προσπαθήσει να επιτύχει τους στόχους πολιτικής του. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα έχει υπογράψει 30 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ενώ ο Ομπάμα υπέγραψε 29, σύμφωνα με τα Εθνικά Αρχεία.
Σε αξιολόγηση για τις πρώτες 100 ημέρες, ο Μπάρακ Ομπάμα είχε βαθμολογηθεί με 65%, το υψηλότερο ποσοστό ποτέ για Αμερικανό πρόεδρο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μόλις 40% στην αξιολόγιση, έχοντας το χαμηλότερο ποσοστό για πρόεδρο.
Όλη η «αξιολόγιση» του Independent φαίνεται ότι είναι φιταγμένη για να φανεί «πόσο καλός» ήταν ο Μπάρακ Ομπάμα και πόσο ανάξιός του είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Κι δεν σας έχουν πείσει περί αυτού τα μέχρι στιγμής στοιχεία, θα σας πείσει και η τελευταία σύγκριση των δύο προέδρων: Οι ημέρες που έπαιζαν.. γκολφ. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο Μπάρακ Ομπάμα δεν είχε παίξει ούτε μία ημέρα, ενώ ο Τραμπ τουλάχιστον 19 φορές...

***  ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΟΚ!  "Υπάλληλοι προτείνουν σε λαθρομετανάστες να δραπετεύσουν"...

~ Το προ μηνών δημοσίευμα του politischios.gr, ότι στη Χίο παραμένουν εγκλωβισμένοι δεκάδες μετανάστες παρότι έχουν βγει τα απορριπτικά έγγραφα ασύλου τους έρχεται να επιβεβαιώσει η καταγγελία μεταναστών στον Χιώτη Δικηγόρο Κώστα Βεργίνα ότι υπάλληλοι συγκεκριμένης υπηρεσίες προέτρεψαν μετανάστες να μη λάβουν το απορριπτικό έγγραφο ασύλου αφού σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τους συλλάβουν.
Η καταγγελία
Όπως εξήγησε ο κ. Βεργίνας την Πέμπτη συναντήθηκε με μετανάστη που διαμένει σε δομή φιλοξενίας της Χίου. Ο ίδιος του ανέφερε ότι βρίσκεται σε απόγνωση αφού αφενός δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην πατρίδα του αφετέρου του κατήγγειλε ότι υπάλληλος υπηρεσίας του είπε: «Έχει απορριφθεί η αίτησή σου αλλά φύτε τώρα γιατί αν στην επιδώσω θα πας «μέσα»».
«Μη ξέροντας τι να κάνει έψαξε να βρει δικηγόρο για να δει τι να κάνει. Όταν απορρίπτεται η προσφυγή και σε δεύτερο βαθμό τότε οι άνθρωποι αυτοί κανονικά κρατούνται προσωρινά, είτε μέχρι να βγει η απόφαση του διοικητικού εφετείου στην Αθήνα (αν προσφύγουν), είτε μέχρι να απελαθούν από τη χώρα. Όπως και να έχει δεν είναι λογικό και νόμιμο να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Δεν είναι δυνατό αυτοί οι άνθρωποι να είναι σε αυτή την κατάσταση, να μη γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, τι πρέπει να κάνουν και  να είναι ελεύθεροι ενώ οι δημόσιοι λειτουργοί γνωρίζουν ότι η αίτησή τους έχει απορριφθεί», εξήγησε ο Κώστας Βεργίνας.
Σημαντική λεπτομέρεια; Ότι ακόμα και αν αποφασιστεί η κράτησή τους, ο μόνος χώρος που μπορούν να κρατηθούν είναι τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου με δυναμικότητα περίπου 20 ατόμων.
 Βίντεο : Politischios.gr: Κ. Βεργίνας: Υπάλληλοι αρνούνται να επιδώσουν απορριπτικά έγγραφα σε μετανάστες , https://youtu.be/e8C8qoMdqH4 .-

*** Αποκάλυψη VoiceNews: ΕΤΣΙ γίνεται η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ στις ΗΠΑ κατά του Πούτιν... (ΒΙΝΤΕΟ)

~  Είναι απίστευτο το πόσο μεγάλη προπαγάνδα γίνεται στα Δυτικά Μέσα Ενημερώσεως κατά της Ρωσίας και της Συρίας, ιδίως από το CNN.
Αυτή τη φορά το Αμερικανικό μέσο δεν δίστασε να αντιστρέψει τα λόγια του αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ ώστε να κατηγορήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.
Η δημοσιογράφος Niiky Haley σε αναφορά της για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Συρία, όπου υπάρχουν αναφορές σε εικόνες ανθρώπων που λιμοκτονούν και βέβαια για την κατάσταση αυτή έφταιγαν μόνο οι κακοί Ρώσοι. Συγκεκριμένα είπε:
«Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή δεν παίρνουν την ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται κι επειδή το καθεστώς του Assad το κρατά έξω και δεν του επιτρέπει να μπει μέσα. Τώρα, σήμερα οι Ρώσοι είπαν βασικά: “Κοίτα, ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι Επειδή χρειάζονται όλη αυτή την ιατρική περίθαλψη για τον στρατό”».
Με λίγα λόγια η δημοσιογράφος του CNN είπε ότι οι Ρώσοι δεν βοηθάνε ιατρικά τον απλό κόσμο διότι έχουν ως προτεταιότητα να βοηθάνε τους στρατιώτες. Είπε όμως πραγματικά κάτι τέτοιο ο Ρώσος εκπρόσωπος; Όχι, αντιθέτως είπε το εντελώς αντίστροφο. Ότι στην πραγματικότητα οι αντάρτες-τρομοκράτες αποθήκευαν τις ιατρικές προμήθειες στο Χαλέπι.
Συγκεκριμένα είχε πει:
«Είμαστε απογοητευμένοι για το γεγονός ότι για άλλη μια φορά στην έκθεση δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με το χώρο που βρέθηκε στο ανατολικό Χαλέπι μετά την απελευθέρωσή του, όπου χρησιμοποιήθηκαν αποθήκες με φάρμακα για να διατηρηθεί η αγωνιστική ικανότητα των τρομοκρατών. Απαιτήσαμε μια έρευνα και εντοπισμό όλων των περιπτώσεων. Περιμένουμε τα αποτελέσματα όχι μόνο για τον πρώτο μήνα. Πρέπει να αναφέρονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας με επίσημο τρόπο. Παρεμπιπτόντως, παρόμοιες αποθήκες με φάρμακα ανακαλύφθηκαν ακόμα και όταν οι Ζαμπαντάνι και Μαντάι απελευθερώθηκαν από τους μαχητές».
Από αυτή και μόνο την προπαγάνδα γίνεται αντιληπτό το πόσο ανυπόστατες κατηγορίες λέγονται καθημερινά κατά του Άσαντ και του Πούτιν...
Δείτε εδώ το βίντεο από τις απίστευτες δηλώσεις της Nikky Haley (στο 0.55 οι επίμαχες):
Βίντεο : Ambassador Nikki Haley Interview (04/27/17)  , https://youtu.be/V9rU1Liaru0 .-

*** VIDEO....από διαδρομές -εκδρομές στις ομορφιές της Ελλάδας :
















1 ~*Γοργοπόταμος  γέφυρα  30/04/2017 :
~*Από μονή Αγάθωνα  2017 :
~*Διασκέδαση Καρπενήσι  2017:
~*ΤΥΦΡΥΣΤΟΣ χωριό  ενημέρωση Αθανασία  2017 016:
5 ~*ΑΜΦΙΣΣΑ ενημέρωση  2017 :
~*ΙΤΕΑ  ενημέρωση  2017:
~* ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΑΘΩΝΟΣ Λαμίας  30/04/2017 :
~* Ιαματικά Λουτρά Υπάτης  ενημέρωση  2017:
~* Γέφυρα Γοργοπότα μου  30/4/2017
10 ~* Γέφυρα ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ  30/04/2017:
~*Γέφυρα Γοργοποτάμου 30/04/2017:
~*ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ  γέφυρα  ποτάμι περιοχή  30/4/2017:
~*Γοργοπόταμος  χωριό  30/04/2017:
~*Γοργοπόταμος Ιστορική ενημέρωση 30/4/ 2017:
15 ~* Γέφυρα Γοργοποτάμου 30/04/2017:
~** ΓΡΑΒΙΑ  2017 :
~**Γραβιά χωριό ενημέρωση  2017  :
~**Γοργοπόταμος χωριό 2017:
~** Καρπενήσι Πανόραμα  διασκέδαση  1  29/4/2017:
20 ~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Πανόραμα 2 29/04/2017 :
~*Καρπενήσι  2  Διασκέδαση  Πανόραμα  2017:
~*ΘΕΡΜΟ Αγρινίου  πλατεία  2017:
~*Ι. Μ. ΑΓΑΘΩΝΑ  Λαμίας 30/.4/2017 :
~*Ι. Μονή Αγάθωνος  ενημέρωση 30/04/2017 :
25 ~*ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ  Πανόραμα  1  διασκέδαση  29/04/2017: https://youtu.be/6dXfj58AhNY  .-
~*Στριγανιά    Προυσός χωριά  29/04/2017:
~*ΠΡΟΥΣΣΟΣ  χωριό διαδρομή  2017 :
~* ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟ Αγρινίου 29/04/2017 :
~*Λίμνη Τριχωνίδα  2017  αφήγηση :
30 ~*Αναστασία Γκρίτζαλη αθλήτρια  2017:
31 ~*Η  ΧΗΡΑ  2017 :

***  Αθλητική ενημέρωση :

***
***  4οι ΑΓΩΝΕΣ
 
Παρασκευή, 28 Απριλίου  2017
Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ολυμπιακός  62-74 ,(38-35) .- (2-2).-^
Τα δεκάλεπτα  : 21-14 , (38-35) , 54-55 , 62-74 .-
VINTEO :
~*ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ-ΟΣΦΠ  62-74  1ο  δεκάλεπτο  21-14  4ος  αγώνας  28/04/2017: https://youtu.be/hxyl3y14lyI  .-
~*ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ-ΟΣΦΠ  62-74   Α΄ ημίχρονο 38-35   4ος  αγώνας 28/04/2017  : https://youtu.be/ylrlHOc1s0I
~* Ανατολού Εφές Πίλσεν- ΟΣΦΠ 62-74  3ο  10΄ 54-55 28/04/2017: https://youtu.be/tmVvUr7vkuk
~*ΑΝΑΤΟΛΟΥ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ   62-74  4ος αγώνας  28/04/2017: https://youtu.be/Z48af14ANxU

Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)  78-89 .- ^  (1-3) .-
Τα δεκάλεπτα  : 21-24, 38-45, 58-72, 78-69 .-

*** ΒΟΜΒΑ! Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΛΕΕΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ...

~   Δεν δίνει άδεια η αστυνομία, όπως όλα δείχνουν, για τη διεξαγωγή του τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, με αποτέλεσμα να έχει εκτεθεί η ΕΠΟ η οποία σήμερα ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα το στάδιο που θα διεξαγώταν ο αγώνας.
ύμφωνα με την ασυνομία, δεν μπορεί να γίνει ο αγώνας στο συγκεκριμένο στάδιο, λόγω του ότι το γήπεδο δεν διαθέτει κάμερες ασφαλείας. Ο Γιάννης Τόλιας, αστυνομικός διευθυντής του Βόλου, επικοινώνησε με την ΕΠΟ και εξέφρασε τις αντιρρήσεις της αστυνομίας με αποτέλεσμα ο αγώνας να είναι στον αέρα.
Το Πανθεσσαλικό γήπεδο στο Βόλο προτιμήθηκε από άλλες επιλογές γηπέδων, και συγκεκριμένα από το Παγκρήτιο, το Καυτανζόγλειο, το Παμπελοπονησιακό, και το AEL FC Arena. Εκτός των άλλων, υποστήριξε ότι το Πανθεσσαλικό δεν έχει άδεια από την Επιτροπή της ΕΠΟ, δείχοντας ότι στην ΕΠΟ έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια...

 ***

~
ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .- 
~* ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  01  και 02  Απριλίου  2017  :Με  ανασκόπηση Αθλητικών βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/01-02-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 03  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-03-2017.html .- 
~ Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  04  Απριλίου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :   http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-04-2017.html 
~*ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  04  April;ioy 2017   :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/04/blog-post.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 05  Απριλίου  2017 : Στο  αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/news-05-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Πέμπτη 06 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news-06-2017.html    
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 07 Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-07-2017.html .-
~*   Αθλητικό Σαββατοκύριακο  08  και 09  Απριλίου  2017  :Με  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/08-09-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή 09 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....: http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/news-09-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Μ. Τρίτη  11 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Τετάρτη  12 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/news.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Μ. Τετάρτη 12  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης 2: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-2.html  .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Πέμπτη 13  Απριλίου 2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2 Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/news-2.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Μ. Παρασκευή 14  Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html  .-
~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Μ. Σάββατο  15 Απριλίου 2017  :  Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/news-17-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη του Πάσχα 18 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-18-2017.html .- 
~*ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ  15 και 16  Απριλίου 2017 :Αθλητική ανασκόπηση εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/15-16-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τετάρτη 19 Απριλίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-19-2017.html .- 
~* *Η Εφημερίδα μας   Arfara News 2 Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της καθημερινότητας  2  στην ενημέρωση : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-19-2017-2.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 20 Απριλίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/04/news-20-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 21 Απριλίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/04/news-21-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας , ARFARA  NEWS Σάββατο 22 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-22-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  Κυριακή  23 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-23-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  2  Κυριακή 23 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-2-23-2017.html  .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 22  και  23  Απριλίου 2017  :Με  ανασκόπηση στα αθλητικά δρώμενα της εβδομάδας που έφυγε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/04/22-23-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Δευτέρα 24 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-24-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  25 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-25-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .- 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 27 Απριλίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-27-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή  28 Απριλίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-28-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Σάββατο 29  Απριλίου  2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-29-2017.html .-
~*
***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5515  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3569   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3572  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.653  βίντεο   .-  

~ ~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου