Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

 Η  Εφημερίδα μας  Arfara News 2 .. Τρίτη 14  Μαρτίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ...
~



 
  ~ ***   Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ  α΄ μέρος
  ~ ΑΡΦΑΡΑ - ΑΜΦΕΙΑΣ - Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ .-
http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html .-
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ  β΄ μέρος

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ του χωριού μας  γ΄  μέρος :

 
~**  ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
Από τον Αποστόλη Χρ. Γιαννακούντζο
Από την ιστορία περιοχής ΑΡΦΑΡΩΝ - υπό συνεχή επεξεργασία
ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ:
6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
ΜΕΡΟΣ Α
–Περιγράφω και ξεκκινώ με την αφήγηση του Αρίστου Καμαρινού:
Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ
Στα τέλη του 1943 τα Γερμανικά φασιστικά στρατεύματα και οι συνεργάτες τους (τάγματα ασφαλείας ) που δρούσαν στην Μεσσηνία , είχαν υποχρεωθεί να περιοριστούν σε άμυνα .
- Από πανίσχυροι κατακτητές που είχαν κατατρομοκρατήσει τον πληθυσμό στην περίοδο 1941-1942 , αναγκάστηκαν έπειτα από την ασταμάτητη επιθετική δράση των ανταρτών του μόνιμου καθώς και του εφεδρικού ΕΛΑΣ και την ηρωική αντίσταση του Μεσσηνιακού λαού , να περιχαρακωθούν στις κυριότερες βάσεις τους .
- Είχαν χάσει την πρωτοβουλία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις , ενώ το 1ο και το 2ο τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ περιέσφιγγαν όλο και πιο πολύ τον κλοιό που είχαν σχηματίσει γύρω από την κυριότερη βάση τους, την ΚΑΛΑΜΑΤΑ , προετοιμάζοντας μια αποφασιστική επίθεση κατά της βάσης αυτής .
9ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
Συνταγματάρχης Ι. Σέρβος και Ι. Παναγιωτόπουλος
Το 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ με δύναμη 850 μόνιμους μαχητές είχε τα παρακάτω τρία τάγματα ενώ επί πλέον είχε και τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ με εκατοντάδες εκ περιτροπής βοηθητικούς μαχητές:
1ο ΤΑΓΜΑ
- Το 1ο Τάγμα (με 300 άνδρες , και διοίκηση : Ηλία Καραμούζη , και Δημήτρη Καλδή ) , του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ είχε καταλάβει τα υψώματα της Ανατολικής περιοχής της Καλαμάτας ( με σταθμό διοίκησης το Μοναστήρι της Παναγιάς της Δίμιοβας στο όρος Καλάθι του Ταϋγέτου ) με προωθημένα φυλάκια ως τη συνοικία Γιαννιτσάνικα της Καλαμάτας, και τον συνοικισμό Περιβόλια της Γιάννιτσας.
- 2ο ΤΑΓΜΑ - Ταγματάρχης ΑΡΙΣΤΟΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ (εξ Αρφαρών)
- Το 2ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ (από 300 άνδρες , διοίκηση : Α. Αναστασόπουλο και Αρίστο Καμαρινό ), κατείχε θέσεις στα βόρεια υψώματα της Καλαμάτας ( με σταθμό διοίκησης το Μοναστήρι της Βελανιδιάς ) με προωθημένα φυλάκια στις τοποθεσίες «Σπυρίδη», «Τούρλες» ,
και « Άγιοι Ανάργυροι » .
3ο ΤΑΓΜΑ - Ταγματάρχης Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος
- Το 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος ( με διοίκηση: Ν. Παπαγιανόπουλο , και Δ. Πιρπιρή ), δρούσαν στην περιοχή Τριφυλλίας και Άνω Μεσσηνίας με προωθημένα Τμήματα του, ως την Τσακώνα και την περιοχή Ζευγολατιού Μεσσηνίας .
ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
- - Τα Γερμανικά στρατεύματα και οι συνεργάτες τους κατείχαν μόνιμα εκτός από την Καλαμάτα την Μεσσήνη το Μελιγαλά, τους Γαργαλιάνους, και την Κυπαρισσία, με ισχυρά τμήματα πεζικού.
Μια πυροβολαρχία ήταν εγκατεστημένη στο χωριό Ασπρόχωμα, μια πυροβολαρχία στη Βελίκα και άλλα τμήματα πυροβολικού στην παράκτια περιοχή από την Πύλο ως και την Κυπαρισσία) .
- - Η υπεροχή των εχθρικών δυνάμεων σε δύναμη πυρός ήταν συντριπτική, αλλά το ηθικό τους ήταν πολύ χαμηλό, μετά από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που είχαν δεχθεί από τα αντάρτικα τμήματα στην περίοδο του 1942-1943, τόσο κατά των βάσεών τους όσο και όταν επιχειρούσαν να διεισδύσουν στις ελεύθερες περιοχές, από τις οποίες είχαν εκδιωχθεί μετά από σκληρούς αγώνες ή όταν αποτολμούσαν να χρησιμοποιήσουν κατά τις μετακινήσεις τους, τους αυτοκινητόδρομους Καλαμάτα – Τρίπολη, και Καλαμάτα – Πύργο, που ελέγχονταν σταθερά από τμήματα του ΕΛΑΣ.
( το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε αχρηστευτεί από σαμποτέρ του ΕΛΑΣ ) .
- Η διάταξη των δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ γύρο από την Καλαμάτα
( επί δύο σχεδόν μήνες ) και οι συχνές συνεχείς νυχτερινές τους διεισδύσεις αποσπασμάτων τους στην πόλη της Καλαμάτας, ανησύχησαν τους κατακτητές Γερμαναράδες, και τους συνεργάτες τους Έλληνες προδότες .
- Για να αποτρέψουν την επίθεση κατά της βάσης τους στην πόλη έβαλαν σε εφαρμογή τις γνωστές φασιστικές μεθόδους των απειλών για αντίποινα κατά του αμάχου πληθυσμού και των πατριωτών κρατουμένων στις φυλακές …
Κάλεσαν τον τότε Μητροπολίτη Μεσσηνίας και του συνέστησαν να γράφει στις διοικήσεις των δύο ταγμάτων του ΕΛΑΣ, που πολιορκούσαν την πόλη, ιδιόχειρη επιστολή στην οποία θα διατυπωνόταν η τελεσιγραφική προειδοποίηση ότι θα βομβαρδίσουν τα δύο Μοναστήρια και θα ντουφεκίσουν τριάντα φυλακισμένους , αν τα τμήματα του ΕΛΑΣ δεν αποσύρονταν από τις θέσεις που κατείχαν μόνιμα γύρω από την Καλαμάτα .
- Η απάντηση στην επιστολή του Μητροπολίτη ήταν σαφής και κατηγορηματική :
- « Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ δεν συζητάνε με τους κατακτητές της χώρας τους και τους συνεργάτες τους .- Θα συνεχίσουν να τους πολεμούν έως ότου απελευθερωθεί η χώρα μας …» .
ΝΤΟΥΦΕΚΙΣΤΗΚΑΝ 30 ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ
- Μετά από τρείς ημέρες βομβαρδίστηκαν τα μοναστήρια και ντουφεκίστηκαν 30 πατριώτες που κρατούνταν στις φυλακές της Καλαμάτας .
ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΞΕΚΚΙΝΟΥΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
- Λίγο αργότερα τα στρατεύματα κατοχής ( Γερμανοί και οι συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες ) ενισχυμένα με δυνάμεις που στάλθηκαν από την Αθήνα, άρχισαν τις όπως τις ονόμασαν,
« Μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις » σ όλη τη Ν. Πελοπόννησο, ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους του Ταϋγέτου και του Πάρνωνα.
Με την έναρξη των επιχειρήσεων, οι αντάρτες του ΕΛΑΣ καθήλωσαν τα τμήματα των γερμανών και των ταγματασφαλιτών στην περιοχή Σπυρίδη – Χανάκια – Καρβελιώτικο βουνό .
– Οι επιθέσεις του εχθρού αποκρούονταν από τους αντάρτες, παρά τα καταιγιστικά πυρά του εχθρικού πυροβολικού .
- Η μάχη αυτή, που με αγωνία την παρακολουθούσε ο λαός της Καλαμάτας κράτησε δύο 2 ημέρες, όσο χρειαζόταν για να συμπληρωθούν οι προετοιμασίες εκκένωσης της ελεύθερης περιοχής του Ταϋγέτου από τον πληθυσμό, την μετακίνηση του νοσοκομείου, της επιμελητείας και του προσωπικού των πολιτικών οργανώσεων, κλπ. …
Την Τρίτη ημέρα των επιχειρήσεων, μετά από σχετική διαταγή του 9ου Συντάγματος (Συνταγματάρχης Σέρβος και Ι. Παναγιωτόπουλος), τα τμήματα του μόνιμου ΕΛΑΣ εγκατέλειψαν την περιοχή Ταϋγέτου και πέρασαν στην περιοχή Ιθώμης και ορεινής Τριφυλλίας .
Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ
- Στον Ταΰγετο παρέμειναν μικρά αποσπάσματα του ΕΛΑΣ για να παρενοχλούν τον εχθρό και να προστατεύουν τον άμαχο πληθυσμό που είχε εγκαταλείψει τα χωριά της περιοχής.
- Ο εχθρός χτύπησε στο κενό.
- Η μόνη επιτυχία του ήταν τα «λάφυρα » που αποκόμισαν οι ταγματασφαλίτες έλληνες από τις λεηλασίες τους στα σπίτια των κατοίκων της Αλαγωνίας .
AΝΔΡΟΥΣΑ-ΜΕΣΣΗΝΗ-ΧΩΡΑ-ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
- Όταν μετά από λίγες ημέρες, ο εχθρός άρχισε να εγκαταλείπει την περιοχή Ταϋγέτου και να περιχαρακώνεται πάλι στις βάσεις του, τα τμήματα του ΕΛΑΣ άρχισαν την επίθεση ή μάλλον την επιθετική δράση τους ( μάχες Ανδρούσας, Μεσσήνης, Χώρας, κλπ. ) .
ΑΓΙΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
- - Μια από τις επιχειρήσεις αυτές ήταν και η ενέδρα που έστησε τμήμα του 3ου Τάγματος του 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην περιοχή του Αγίου Φλώρου Αρφαρών Μεσσηνίας, δίπλα από την περιοχή «Μάτια» και στα μικρά υψώματα προστασίας περάσματος προς Καλαμάτα ….

 

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη αποσιωπείται παρότι όλα γίνονταν υπό την καθοδήγησή του. Σημειωτέον για την ιστορία αναφέρω ότι ο Άρης Βελουχιώτης είχε επισκεφθεί δυό φορές το Αρφαρα. Η μιά επίσκεψη ήταν νυκτερινή. Στη δεύτερη επίσκεψη με τους Μαυροσκούφηδες έτυχε υποδοχής από αρχές και παράγοντες στην κεντρική πλατεία Αρφαρών και γευμάτισε στο σπίτι του Μένη Χριστόπουλου του οποίου ο πατέρας Γεώργιος Χριστόπουλος ήταν Πρόεδρος του Λαικού Ειρηνοδικείου-Δικαστηρίου Αρφαρών.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ
Τα παραπάνω δημοσιεύονται μετά από σχετικές αφηγήσεις του συμπατριώτη μας και σεβαστού θείου μου Αριστείδη Ιωάννου Καμαρινού, καταγωγής από Κρασοπούλα Βρομόβρυσης Αρφαρών μετά την επάνοδό του από τη Σοβιετική Ένωση και βεβαίως είχε προηγηθεί το πολύχρονο κρύψιμο του στο σπίτι του Ντίνου Καρμοίρη στην Καλαμάτα .-
ΜΕΡΟΣ Β
Στην συνέχεια αναφερόμαστε σε αφηγήσεις μελών της Διοικήσεως του ΕΛΑΣ που χτύπησαν τους κατακτητές Γερμανούς στον Άγιο Φλώρο και παρουσιάζονται από τα παρακάτω γραφόμενα στοιχεία .

ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
ΑΚΡΙΒΗΣ ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ
ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
(σημειωτέον ότι ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος ήταν δευτεροετής εύελπις της σχολής Ευελπίδων και πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο)
Κατά την επίσκεψή μου στο σπίτι του στην Αθήνα στους Αμπελοκήπους το 1980, ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος μου αφηγήθη τα παρακάτω που μεταφέρω ακριβώς:
Α. ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
1.- Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η προϋπόθεση του να παρθούν περισσότερα πυρομαχικά από όσα θα ξοδεύονταν.
2.- Να γίνονται τα χτυπήματα μακριά από χωριά για να αποφεύγονται αντίποινα.
3.- Τα χτυπήματα ένα επί πλέον σκοπό είχαν να χρησιμοποιούν οι κατακτητές μεγάλες δυνάμεις για την μετακίνησή τους - να μην κινούνται ελεύθερα και με μικρές δυνάμεις …
- Έτσι αγκιστρώνονταν μεγάλες δυνάμεις στη Μεσσηνία, πολύτιμες για τους Γερμανούς στα μέτωπά τους, που την εποχή εκείνη κατέρρεαν .
4.- Οι απώλειες σε ανθρώπινο υλικό να είναι οι μικρότερες δυνατές .
Β. ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο Νομός Μεσσηνίας, είναι ως επί το πλείστον πεδινή περιοχή με τα ποτάμια Μαυροζούμενα, ( Μαυρομάτι , Βαλύρα), Πάμισος (Άγιος Φλώρος), Άρης (Πήδημα) και Νέδα ..Νέδοντας και με πολλούς δρόμους που συνέδεαν τα πολλά χωριά και πόλεις, πυκνοκατοικημένη και με πολλές βάσεις των τότε Γερμανών κατακτητών .-
Γ. ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ (πηγές Παμίσου ποταμού ) :
Εκείνη την εποχή η κίνηση των Γερμανών από Καλαμάτα προς Αθήνα και αντίστροφα ήταν πολύ συχνή .
- Ύστερα από μια αναγνώριση εκρίθη πιο κατάλληλο μέρος για την ενέδρα από Τσακώνα μέχρι Καλαμάτα η θέση « Στροφές « « Μάτια» του Αγίου Φλώρου .-
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΥΝΑΜΗ :
Το χτύπημα στους κατακτητές έδωσε το 3ο Τάγμα του 9ου Συντάγματος με
--στρατιωτικό διοικητή τον Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο μόνιμο Αξιωματικό από το Ψάρι
--πολιτικό υπεύθυνο τον Νικόλαο Μπουρίκα
--καπετάνιο Τάγματος τον Δημήτριο Πυρπιρή, έφεδρο ανθυπολοχαγό
--επιτελή τάγματος το μόνιμο αξιωματικό Σπύρο Νικολακόπουλο από την Εύα .
- Το 3ο Τάγμα αποτελείτο από δύο λόχους και από στοιχείο πολυβόλων .
1ος ΛΟΧΟΣ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
Του 1ου λόχου διοικητής ο μόνιμος αξιωματικός Νώντας Παπαδόπουλος, και πολιτικός υπεύθυνος ο Δημήτρης Κυριαζής από το Σιδηρόκαστρο .-
2ος ΛΟΧΟΣ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
Του 2ου λόχου διοικητής ο έφεδρος ανθυπολοχαγός Δημήτριος Παπαλεξόπουλος από το Γιαννιτσοχώρι Ολυμπίας και πολιτικός υπεύθυνος ο Βασίλης Κορμάς από Σεμίζα .
ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ
- Επικεφαλής των πολυβόλων ήταν ο επιλοχίας Δημήτρης Γυφτόπουλος από το Χρυσοχώρι Τριφυλλίας και Ντρές Κωνσταντίνος από τα Φιλιατρά .
- Η δύναμη του τάγματος ήταν γύρω στους 250 μαχητές .
- - Ο οπλισμός αποτελείτο ως επί το πλείστον από Ιταλικά όπλα .-
ΕΦΕΔΡΙΚΟΣ ΕΛΑΣ
Οι παραπάνω δυνάμεις του 3ου Τάγματος ενισχύθηκαν με βοηθητικές υπηρεσίες από δεκάδες νεαρούς συμπατριώτες της περιοχής μας μέλη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ
Σε σύσκεψη της διοίκησης που έγινε μυστικά στο σπίτι του Αλέκου Μπάρδη στον Άγιο Φλώρο, εντοπίστηκαν τα παρακάτω μειονεκτήματα :
1.- Ήταν δύσκολη η σύμπτυξη προς τη Βρωμόβρυση λόγω του ότι το βουνό έχει κλίση και είναι ακάλυπτο .- Αυτό προϋποθέτει υποχρεωτικά νικηφόρα εξέλιξη της μάχης – τυχούσα υποχώρηση θα ήταν πολύ δύσκολη .-
2.- Βρισκόμαστε στο Δημόσιο δρόμο και αυτό προϋποθέτει λήψη αυστηρών μέτρων για το καμουφλάρισμα των τμημάτων .-
3.- Τρίτο στοιχείο το ότι ο ΕΛΑΣ βρισκόταν κοντά στα χωριά Άγιος Φλώρος – Χριστοφιλέϊκα και Σκάλα και ο κίνδυνος να γίνει το τμήμα αντιληπτό από τους κατοίκους που περιφέρονταν στα κτήματά τους ήταν μεγάλο.
ΑΛΕΚΟΣ ΜΠΑΡΔΗΣ
– Σ΄ αυτό το σημείο ο υπεύθυνος του Αγίου Φλώρου Αλέκος Μπάρδης , ο οποίος βοήθησε αποτελεσματικά στην όλη έκτέλεση της επιχείρησης, διαβεβαίωσε τη διοίκηση ότι θα εξασφαλίσει – από πλευράς κατοίκων – την πλήρη μυστικότητα .
- Καθώς επίσης από τη Σκάλα ο Στάθης Τσούνιας, ο Παν. Μαρινόπουλος και ο Γιώργος Κανελόπουλος .-
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ :
Μοναδικό πλεονέκτημα ήταν το ότι ο ΕΛΑΣ εκμεταλλεύτηκε την εφησύχαση των καταχτητών που δεν περίμεναν να δεχτούν χτυπήματα σε τοποθεσία που συγκεντρώνει τα πάρα πάνω μειονεκτήματα .-
ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ :
1.- Αποφασίστηκε να χτυπηθεί τμήμα τέτοιο ώστε τα αποτελέσματα να είναι οπωσδήποτε θετικά .-
2.- Έπρεπε να εξασφαλιστεί ο έλεγχος στο τμήμα του δρόμου από Τσακώνα μέχρι Άγιο Φλώρο και από Άγιο Φλώρο μέχρι Καλαμάτα
α) για να αποφασιστεί ποια από τις φάλαγγες που περνούσαν θα χτυπιόταν . (η φάλαγγα δεν θα έπρεπε να είναι ούτε πολύ μικρή ούτε πολυ μεγάλη)
– β) για να είναι γνωστό αν εκινείτο άλλη φάλαγγα από Τσακώνα ή από Καλαμάτα .-
Για να επιτευχθεί αυτός ο έλεγχος εγκαταστάθηκε στον ανεμόμυλο της Σκάλας παρατηρητήριο από σηματοδότες-σηματορούς που είχαν εκπαιδευτεί και είχε συγκροτηθεί ένα τμήμα με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζέπο από την Πυλία .-
Το παρατηρητήριο αυτό στον ανεμόμυλο της Σκάλας που έλεγχε τις δύο κατευθύνσεις, ενημέρωνε συνέχεια το στρατιωτικό διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο ( επειδή φυσικά δε μπορούσε να συνεδριάζει συνέχεια η διοίκηση ), που βρίσκονταν στο λόχο που θα έκανε την επίθεση .
- Μ΄αυτό τον τρόπο εξασφαλιζόταν πλήρης ενημέρωση για την κίνηση του καταχτητή .-
ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ 3ου ΤΑΓΜΑΤΟΣ :
·Η διάταξη του 3ου Τάγματος καθορίστηκε ως εξής :
~ Στο υψωματάκι που θα εκαλύπτετο το τμήμα επίθεσης, υπήρχαν πεζούλες και πέτρες μεγάλες που πίσω από αυτές εκαλυπτόταν ο 1ος λόχος που θα έκανε την επίθεση.
- Ο 2ος λόχος θα εκάλυπτε το δεξιό και αριστερό μέρος του 1ου λόχου , που είχε την κύρια αποστολή.
- - Ένα τμήμα του 2ου λόχου θα έπιανε το υψωματάκι που είναι απέναντι από το χώρο των στροφών για να εμποδίσει διαφυγή των Γερμανών προς την πεδιάδα .
- - Τα πολυβόλα υπό τον επιλοχία Δημήτρη Γυφτόπουλο είχαν ταχθεί σε υψηλότερο μέρος της πλαγιάς του βουνού που οδηγεί προς την Βρωμόβρυση και είχαν αποστολή:
1) σε περίπτωση που κατά την ώρα της μάχης φτάναν γερμανικές ενισχύσεις, να εκτελέσει πυρά στο δεξιό και αριστερό μέρος της ενέδρας για την αναχαίτιση των δυνάμεων του εχθρού .
2) Σε περίπτωση ανάγκης σύμπτυξης του τμήματος της κυρίας κρούσης να εκτελέσει πυρά «υπεράνω φιλίων τμημάτων» για να διευκολύνει την απαγκίστρωση του τμήματος της κυρίας κρούσης .-
ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ :
Περιγράφεται η μάχη με στοιχεία εκτός των αφηγήσεων στελεχών – μαχητών και κατοίκων από τον Δ΄ τόμο του έργου «Ο ΜΩΡΙΑΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ» του Ηλία Παπαστεριόπουλου και από το βιβλίο του Κανελλόπουλου (ιατρού) Ιστορία Ολυμπίας και Τριφυλίας .
- Την επιχείρηση διεύθυνε η διοίκηση του Τάγματος που βρίσκεται κοντά στη διοίκηση του λόχου που θα ενεργούσε το χτύπημα με διοικητή τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο .
- - Τη διαταγή για επίθεση θα την έδινε ο διοικητής του τάγματος Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος .
ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ – συνέχεια της αφήγησής του
Η ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ
- - Από τις 3 Φλεβάρη 1944 οι μαχητές του ΕΛΑΣ συνέχεια βρίσκονται «κολλημένοι» στο χώμα παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (έβρεχε) .
- Πέρασε η πρώτη μέρα χωρίς να φανεί τίποτα.
Τη δεύτερη , την Τρίτη μέρα το ίδιο .-
- Την τέταρτη μέρα 6 Φλεβάρη 1944 οι σηματοδότες από τον ανεμόμυλο της Σκάλας , έδωσαν την πληροφορία ότι πέντε (5) Γερμανικά αυτοκίνητα βρίσκονταν στην Τσακώνα και κινούνται προς Καλαμάτα .
- - Ειδοποιήθηκαν όλοι να είναι έτοιμοι .
- - Τα αυτοκίνητα έφτασαν στα Χριστοφιλέϊκα, ειδοποιούν οι σηματωροί.- Καμιά άλλη κίνηση δεν παρατηρείται είπαν.
- Ο θόρυβος των μηχανών άρχισε να ταράζει τη νεκρική σιγή...
- Το πρώτο αυτοκίνητο έφτασε τώρα στο ύψος του πρώτου αντάρτη .- Προχωρεί μέσα στην ενέδρα, ακολουθούν το δεύτερο, το τρίτο και τα άλλα.
-Ένας πυροβολισμός από το Διοικητή του Τάγματος έδωσε το σύνθημα της επίθεσης .
- Όλοι ορμούν προς τα αυτοκίνητα πυροβολώντας και φωνάζοντας.
- Τα αυτοκίνητα σταμάτησαν και οι Γερμανοί πήδησαν και προσπάθησαν να πάρουν θέσεις μάχης.
- Οι αντάρτες είναι αποφασισμένοι να μην τους ξεφύγει κανένας Γερμανός.
- Ο ένας συναγωνίζεται τον άλλο σε παλληκαριά και αυτοθυσία
- Μερικοί Γερμανοί που προσπάθησαν να ξεφύγουν προς τον κάμπο χτυπήθηκαν από τα τμήμα του λόχου υπό τον και πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ :
ΘΥΜΑΤΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
- Σκοτώθηκαν 24 Γερμανοί και πιάστηκαν αιχμάλωτοι 26.- Και ήταν όλοι τους δήμιοι και βασανιστές της αποτρόπαιης Γκεστάπο.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΣ
- Από τους Ελασίτες σκοτώθηκε ένας, ο Γιάννης Χιώτης , ως εξής : ενώ έτρεξε να πάρει το όπλο και τις μπότες ενός Γερμανού αξιωματικού που χτύπησε, ο Γερμανός προσποιήθηκε το νεκρό και ενώ ο Γιάννης πλησίασε ο τραυματισμένος Γερμανός τον σκότωσε.
- - Εδώ αξίζει να αναφερθεί το εξής:
Το όπλο που έπαιρνε κάθε Ελασίτης από τον εχθρό εθεωρείτο προσωπικό του λάφυρο και συχνά παρατηρείτο ένας απλός μαχητής να έχει καλλίτερο όπλο από τον αξιωματικό του.
ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ
- - Τα λάφυρα ήταν τρία οπλοπολυβόλα πολλά αυτόματα, φαρμακευτικό, επιδεσμικό και χειρουργικό υλικό – πολυτιμότατα για το αντάρτικο - ιματισμός, άρβυλα κλπ.
- - Τα πέντε αυτοκίνητα κάηκαν.
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
- - Την ίδια μέρα κατέφτασαν αρκετές Γερμανικές δυνάμεις και αφού πρώτα βομβάρδισαν με πυροβολικό τα υψώματα γύρω από τον Άγιο Φλώρο έκαψαν όλα σχεδόν τα σπίτια και πολλά σπίτια στα Χριστοφιλέϊκα και στην Σκάλα, που καιγόταν για δεύτερη φορά.
- Στη Σκάλα σκότωσαν και τους:
1) Δρακόπουλο Χαρίτο του Ιωάννη 51 χρονών ,τυφλό
2) Περικλή Χόνδρο 76 ετών
3) Χριστόφιλο Δημήτριο του Ανδρέα,
4) Χριστόφιλο Ευγένιο ετών 63, οι δύο τελευταίοι από Χριστοφιλέϊκα.
- - Πριν τη φωτιάι οι Γερμανοί λεηλάτησαν τα τρία χωριά και κουβαλούσαν πλιάτσικα μέχρι το βράδυ .-
ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ :
Στις 8-2-1944 από τους καταχτητές στο 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας εκτελέστηκε μεγάλος αριθμός ελλήνων πατριωτών.- Tο κακούργημα αυτό αποκαλύφτηκε τυχαία μετά την Απελευθέρωση στα τέλη Μάη του 1945 , όταν στην ακρογιαλιά κοντά στα Δημοτικά Σφαγεία μερικά αδέσποτα σκυλιά οσφράνθηκαν σάρκες και αφού έσκαψαν με τα πόδια τους , ξεσκέπασαν ανθρώπινα μέλη .- Κατάπληξη , οργή και μίσος προκάλεσε αυτό το ομαδικό έγκλημα , γιατί οι πράκτορες και συνεργάτες των Γερμανών , οι ταγματασφαλίτες είχαν έντεχνα διαδώσει ότι οι εκτελεσθέντες είχαν δήθεν μεταφερθεί στην Γερμανία για να εργαστούν σε εργοστάσια .- Ο ακριβής αριθμός των πατριωτών που εκτελέστηκαν στις 8-2-1944 σήμερα προσδιορίζεται στους 534..(σύγχρονα στοιχεία).
- Όλοι τους σχεδόν είχαν συλληφθεί με "επιλογή" από τα Τάγματα Ασφαλείας σε μπλόκα στην αγορά τότε της Καλαμάτας.
(ΔΙΠΛΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ
Με την ομαδική αυτή δολοφονία οι Γερμανοί κατακτητές υποθέτω πως "θυσίασαν" και τους 26 Γερμανούς που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι από τον ΕΛΑΣ)
ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΡΦΑΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ
Μεταξύ των εκτελεσθέντων στο ομαδικό αυτό έγκλημα ήταν και οι από Αρφαρά συμπατριώτες μας:
Παπανικολάου Σωτήρης, έμπορος υποδημάτων, γεννήθηκε στο Αρφαρά, ηλικίας 32 ετών ,
και Λίβας Ιωάννης 23 ετών και
από το Πήδημα
Μηλίτσης Παναγιώτης του Μιχάλη 17 ετών
Τσίμπουρης Ηλίας του Γεωργίου 30 ετών
Φερέτος Χρήστος καραγωγέας ετών 35
Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΛΩΡΟΥ – 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1944
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ του ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ
‘Έπειτα από 10 μέρες στήθηκε ενέδρα στο ίδιο μέρος με τη βεβαιότητα ότι οι Γερμανοί δεν θα το περίμεναν και έτσι θα αιφνιδιάζονταν
- Η ενέδρα στήθηκε στις 16 Φλεβάρη 1944.
- Αυτή τη φορά η κυρία επίθεση έγινε από το 2ο Λόχο υπό τον ανθυπολοχαγό Δημήτρη Παπαλεξόπουλου..
- Ύστερα από αναμονή τριών ημερών στις 19 Φεβρουαρίου1944 εξοντώθηκε μια Γερμανική φάλαγγα από 7 αυτοκίνητα.
ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΤΗ 2η ΜΑΧΗ
- Σκοτώθηκαν όλοι οι Γερμανοί που επέβαιναν 35 τον αριθμό και δύο γερμανοτσολιάδες – προδότες –καταδότες.
- Τα λάφυρα ήταν δύο μυδράλια , 10 στάγερ , πολλά τουφέκια , και ένα αυτοκίνητο με αλεύρι κονσέρβες και άλλα τρόφιμα.
- Βρέθηκε μια κατάσταση με 200 περίπου ονόματα πατριωτών από την περιοχή Πυλίας, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν για να πάρουν τα μέτρα τους.
- Ο ΕΛΑΣ δεν είχε καμία απώλεια
2η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη αποσιωπείται παρότι όλα γίνονταν υπό την καθοδήγησή του.
-
ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ *:
Μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου και το κάψιμο του Αγίου Φλώρου και της Σκάλας από τους Γερμανούς, οι αρχές του χωριού μου Αρφαρά, όπως έμαθα, έκαναν σύσκεψη με κατοίκους του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας με σκοπό να στείλουν μια επιτροπή στον Διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο και να τον παρακαλέσουν να φύγει από την περιοχή μας.
- Διότι φοβήθηκαν μήπως κάψουν οι Γερμανοί και το Αρφαρά.
- Αλλά επενέβη ο μαχητής του ΕΛΑΣ Κώστας Γιαννακόπουλος και ο Τάσος Κάρτσωνας φοιτητής Οδοντιατρικής και στέλεχος του ΕΛΑΣ και έκαναν γνωστόν ότι ο ΕΛΑΣ δεν θα υποχωρούσε, και ότι θα συνέχιζε τον αγώνα κατά των κατακτητών, και επισήμαναν ότι η στάση των αρχών του χωριού θα έπρεπε να είναι μαχητική και όχι μοιρολατρική .
Παρών και ο Γεώργιος Χριστόπουλος, πρόεδρος του Λαικού Ειρηνοδικείου Αρφαρών.
- Κι έτσι ματαιώθηκε η αποστολή της επιτροπής στη διοίκηση του ΕΛΑΣ.
-Σχετικώς ειδοποιήθηκε και ο δοσίλογος γιατρός νομάρχης των Γερμανών Περωτής.
(παρατήρηση: O οδοντίατρος Τάσος Κάρτσωνας αργότερα σκοτώθηκε στο Γράμμο και είχε το βαθμό του λοχαγού)
ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΡΦΑΡΩΝ :
Σπουδαίο ρόλο στην έκβαση των μαχών έπαιξαν και οι μαχητές του εφεδρικού ΕΛΑΣ καθώς και οι πολιτικές οργανώσεις .
Από το χωριό Αρφαρά έλαβαν μέρος οι :
Τάσος Κάρτσωνας γιατρός
Ντίνος Γεωργίου- ιερέα Μουτεβελής ,
Παναγιώτης Θεόδωρου Σταθάκης ,
τα αδέρφια Βασίλης, Κώστας και Γιάννης Θεόδωρου Φέστας ,
Γιάννης Αθανασίου Μπούρας ή Σουλιμάς
Ηλίας Δημητρίου Νιάρχος
Δημοσθένης Θεόδωρου Γεωργούτζος
Κώστας Μιχαήλ Τσίμπουρης
Ηλίας Αναστασίου Γιαννακόπουλος
Νικόλαος Γεωργίου Λαγόγιαννης
Ηλίας Παπανικολός
Γιάννης Αθανασίου Παπανικολάου
Λευτέρης Βασιλείου Νιάρχος
Γεώργιος Κωνσταντίνου Νιάρχος
Παναγιώτης Ιωάννου Καπράλος
Και ο Νίκος Φωτίου Πολυχρόνης και ο Ανδρέας Κ. Πολυχρόνης από τον Άγιο Κωνσταντίνο Αρφαρών.
Ο συμπατριώτης Ανδρέας Κ. Πολυχρόνης μου αφηγήθηκε τον ιδιαίτερο καθήκον που του ανάθεσε ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος.
Συμμετείχαν και πολλοί άλλοι συμπατριώτες.
Με την ΕΠΟΝ οι παρακάτω :
Κωνσταντίνος Γρηγορίου Βαλασόπουλος
Παναγιώτης Χριστόδουλου Μπούρας
Γιάννης Χρήστου Μπουγιουκλής
Χρήστος Αποστόλη Γιαννακούντζος
Παναγιώτης Καράγιαννης (αδελφός του κ. Τέλη)
Αλέκος Αθανασίου Κατσαμπάνης,
και πολλοί άλλοι νεαροί Αρφαρέοι.
Από τον Άγιο Φλώρο μετείχαν τότε :
Αλέκος , Γιάννης και Νίκος Μπάρδης,
Γιάννης, Πέτρος, Σωτήρης, Ηλίας και Θανάσης Παπαδολιόπουλος ,
Στάθης Αναστασόπουλος,
Παναγιώτης Μακρής
Μακρής Γυμνασιάρχης Αρφαρών
και πολλοί άλλοι από τα τριγύρω χωριά
από τα Χριστοφιλέϊκα Ηλίας και ο αδελφός του και αξιωματικός χωροφυλακής Σταύρος Χριστόφιλος.
.- Από τη Σκάλα ο Στάθης Τσούνιας, ο Παν. Μαρινόπουλος και ο Γιώργος Κανελόπουλος καθώς και πολλοί άλλοι που δε γνωρίζω.
--Από το Πλατύ ο γιατρός Μαντζής και Δημήτρης Λαμπράκης καθώς και άλλοι που δεν γνωρίζω.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ :
Θα πρέπει εδώ να υπογραμμισθεί η μεγάλη συμβολή του κόσμου στην επιτυχή έκβαση των μαχών .- Η τροφοδοσία των ανταρτών και η εχεμύθεια- εμπιστοσύνη υπήρξαν σοβαροί παράγοντες της νίκης. Εδώ στο μαρτυρικό χωριό του Αγίου Φλώρου ας θυμηθούμε την ιστορική απάντηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ κατακτητή : « Όχι τα κλαριά να μας κάψετε , όχι τα δένδρα , όχι τα σπίτια που μας έκαψες , αλλά πέτρα πάνω σε πέτρα να μη μείνει . πάντα θα πολεμάμε και ποτέ μας δεν θα προσκυνούμε κατακτητές που μας καταπατούνε … μόνο ένας Έλληνας να μείνει πάντα θα πολεμάμε και μην ελπίζεις πως την γή μας θα την κάνετε δική σας , βγάλτε το από το νού σας» .
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ"
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΦΑΡΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
- Αυτη την παραπάνω ιστορική περιγραφή των Μαχών του Αγίου Φλώρου είχα δημοσιεύσει στο υπ΄αρίθμ 89 Φύλλο Οκτώβριος 1981 της εφημερίδας ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρφαραίων Αθήνας "ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ"
Πρόεδρος τότε στο σύλλογο ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Γ. Κοτταρίδης, αντιπρόεδρος εγώ και μέλη στο Δ.Σ.
η Έλλη Νιάρχου,
Γιώργος Αθ. Μωραγιάννης,
Κυριάκος Δ. Σκούλικας,
Λάκης Ευγ. Παπανικολός και
Αποστόλης Ιω. Φέστας.
ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
- Ο εκλεκτός συμπατριώτης γιατρός Σταμάτης Σκούλικας αναδημοσίευσε πρόσφατα την δημοσίευσή μου. Σταμάτη σε ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ - ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ:
Για τις υπηρεσίες του στην Εθνική Αντίσταση ο αξιωματικός της Σχολής Ευελπίδων Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος τιμήθηκε προσωπικά από τον αρχηγό του Συμμαχικού Στρατηγείου τον Στρατάρχη Αλεξάντερ.
Tα όπλα που του είχαν στείλει οι Άγγλοι με τις πρώτες αεροπορικές ρίψεις στη Μεσσηνία είχαν αξιοποιηθεί κατά τον καλλίτερο τρόπο.
Την μνεία και το παράσημο του Στρατάρχη Αλεξάντερ προσκόμισε στο στρατοδικείο που δικάστηκε το 1946 και οι στρατοδίκες αναγκάστηκαν να μετατρέψουν τη θανατική ποινή σε ισόβια...
(από δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ :
O Nαπολέων Παπαγιαννόπουλος όταν του πήγα την ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ με την παρούσα δημοσίευση στο σπίτι του στους Αμπελοκήπους στην Αθήνα τον Οκτώβρη του 1981, με συνεχάρη μεν αλλά όμως δυσανασχέτησε διότι δημοσίευσα αυτούσια την αφήγησή του, ενω μου είχε δώσει εντολή να κάνω διασκευή και επεξεργασία, και μάλιστα παραπονέθηκε στο θείο μου τον Αριστείδη Καμαρινό. Του απάντησα αργότερα ευγενικά ότι μου ήταν αδύνατο να επέμβω στην αφήγησή του, ήταν και το παράστημά του επιβλητικό.
Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ...
Σημειωτέον ότι ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος συνελήφθη μετά τη Βάρκιζα το 1946. Αμέσως με τη σύλληψή του δολοφονήθηκε ο πατέρας του που ήταν ιερέας (καθώς και ο γαμπρός του?).
Ο ίδιος τιμωρήθηκε με ισόβια φυλάκιση!!!!!!!
ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ
Ο ΙΕΡΕΑΣ ΠΟΥ ΚΛΑΔΕΥΕ ΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΟΥ
Κατά την διενέργεια της στρατιωτικής αυτοψίας της περιοχής, μου είπε χαμογελώντας ο Ναπολέων Παπαγιαννόπουλος πως είχε ντυθεί παπάς και προσποιόταν πως επιθεωρούσε το υποτιθέμενο αμπέλι του που ήταν επι του Εθνικού δρόμου. Είχε μια ψαλίδα κλαδέματος στο χέρι και στα ράσα το αυτόματο!
Και μάλιστα ευλογούσε με το σημείο του σταυρού όσα Γερμανικά αυτοκίνητα περνούσαν!!!
Όπως προανέφερα κι ο πατέρας του Ναπολέοντα Παπαγιανόπουλου ήταν ιερέας.
Πλησίαζε η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου πολιούχου της Σμύρνης, 23 Φεβρουαρίου, που τότε πρέπει να έχουν κλαδευτεί τα αμπέλια για να έχουν πολύ καρπό όπως λέει η λαογραφία μας.
Ο ΝΕΑΡΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ
ΚΑΙ Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Ένας συμπατριώτης, που δε θέλω να πω το όνομά του, μου είπε το εξής:
“Mετά τις Μάχες του Αγίου Φλώρου, οι Γερμανοί αιχμάλωτοι κατανεμήθηκαν σε διαφορετικές ομάδες προς διάφορα μέρη.
Εμεις αναλάβαμε ένα νεαρό Γερμανό να τον μεταφέρουμε στον Ταύγετο.
Στο δρόμο του έβγαλα τις μπότες και τον έβαλα να περπατάει ξυπόλυτος.
Ο Γερμανός φώναζε και διαμαρτυρόταν στα Γερμανικά. Εμεις δεν του δίναμε σημασία. Ξαφνικά ο Γερμανός σε πλήρη απόγνωση μη αντέχοντας τη λάσπη και τις πέτρες αποφάσισε να αυτοκτονήσει και σταματά το περπάτημα και άρχισε να ουρλιάζει με τεντωμένο το χέρι:
-Χάιλ Χίτλερ και Χάιλ Χίτλερ και συνέχεια Χάιλ Χίτλερ!!!
Εμεις αιφνιδιαστήκαμε με το θράσος του...
Έ ρε και τον αρχινάμε με τα αυτόματα....
Το άκουγα άναυδος...
ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Όπως έγραψα πιο πάνω, μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου και το κάψιμο του χωριού από τους Γερμανούς , οι αρχές του χωριού μου του Αρφαρά, έκαναν σύσκεψη με κατοίκους του χωριού στο προαύλιο της εκκλησίας με σκοπό να στείλουν μια επιτροπή στον Διοικητή του Τάγματος Ναπολέοντα Παπαγιαννόπουλο και να τον παρακαλέσουν να φύγει από την περιοχή μας .
Ύστερα από μεταγενέστερες συζητήσεις διαπίστωσα ότι η συγκέντωση ήταν εικονική για να πιστοποιηθεί στους Γερμανούς και στο Νομάρχη τον Περωτή πως δηθεν οι Αρφαρέοι δεν είχαν σχέση, να τους ρίξουν στάχτη στα μάτια δηλαδή.
Αυτό αποδεικνύεται από τρεις λόγους
--Είναι γνωστό ότι υπήρχε έμμεση συνεργασία παραγόντων των αρχών του χωριού με τις οργανώσεις του ΕΑΜ της περιοχής είτε εκούσια είτε από φόβο, είτε είχαν μυστική τροφοδοσία στους αντάρτες.
--Κανένας δεν κατέδωσε την παρουσία 250 ανδρών του ΕΛΑΣ κατά την προετοιμασία της ενέδρας πριν τις μάχες. Χωρίς να υπολογίζουμε τους τότε νεαρούς της περιοχής Αρφαρών που έλαβαν μέρος με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ.
--Δεξιές παραδοσιακές οικογένειες των Αρφαρών, όπως γνωρίζουμε, είχαν εμπορική συνεργασία με τους αντάρτες κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο και δημιούργησαν μεγάλες περιουσίες. (τακτικός νυκτερινός επισκέπτης στην οικία τάδε στο Αρφαρά ήταν ο Γ. Κονταλώνης κατά τον εμφύλιο)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝ ΖΩΗ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Σ.
Σύμφωνα με την αφήγηση του εν ζωή εκλεκτου συμπατριώτη μου κ. Παναγιώτη Σ.. μετά την πρώτη μάχη του Αγίου Φλώρου οι Γερμανοί γέμισαν δυό φορτηγά με κατοίκους Αρφαρών και Αγίου Φλώρου αδιακρίτως φρονημάτων. Μάλιστα στον Άγιο Φλώρο ενώ τα φορτηγά ήσαν γεμάτα ένα καθυστερημένο παιδί από τον Άγιο Φλώρο επέμενε στους Γερμανούς να ανέβει και αυτό στο αυτοκίνητο γιατί νόμιζε πως πάνε βόλτα αναψυχής. Όμως οι Γερμανοί το αγρίευαν και το κλώτσαγαν να απομακρυνθεί, αλλά αυτό επέμενε. Αφού είδαν και απόειδαν οι Γερμανοί το ανέβασαν κι αυτό στο αυτοκίνητο. Η φάλαγγα όδευε για την Τρίπολη. Ήδη είχε ενημερωθεί ο δοσίλογος νομάρχης των Γερμανών Περωτής από Αρφαραίους και με το Γερμανικό τζίπ πρόλαβε τη φάλαγγα στην Αλλαγή και απαίτησε την απελευθέρωση των συλληφθέντων όπως και έγινε.
Σημειωτέων ότι αυτή η φάλαγγα χτυπήθηκε από τον ΕΛΑΣ στις στροφές της Μεγαλόπολης.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΑΜΑΤΗΝΟΥ" - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΩΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Η αρχική μου δημοσίευση στην ΗΧΩ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ αναδημοσιεύθηκε 15 χρόνια αργότερα στο περιοδικό "ΣΤΑΜΑΤΗΝΟΥ" από τον αείμνηστο ιστοριογράφο της περιοχής μας Παναγιώτη Μωραγιάννη.
(υπό επεξεργασία)

***   ΗΧΗΡΟ ''ΟΧΙ'' του ΚΡΕΜΛΙΝΟΥ!Μπάμπουσκα έκανε ο ΠΟΥΤΙΝ τον ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

~   Επισήμως πια εκφράζει την επιθυμία ο Ερντογάν,να προμηθευτεί S-400 εφόσον πάρει δάνειο από τη ρωσική κρατική τράπεζα,την οποία ο Πούτιν απελευθέρωσε από τους Ρόθτσαιλντ.
«Η Τουρκία ανακοίνωσε την επιθυμία της να λάβει ρωσικό δάνειο για  να αγοράσειόπλα, συμπεριλαμβανομένων των S-400 ( ΝΑΤΟ: SA-21 Growler)»,ανακοίνωσε την Τρίτη ο Sergey Chemezov.
Ο Chemezov μίλησε  και για το θέμα της Τουρκίας,και δήλωσε:«Έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να λάβουν  δάνειο αλλά τώρα το ζήτημα δεν έχει λυθεί. (Η Μόσχα το καθυστερεί).Το υπουργείο οικονομικών διεξάγει συνομιλίες, και από τη στιγμή που υπογράψουμε και ληφθεί η σχετική απόφαση για το δάνειο, θα υπογράψουμε σύμβαση  για τις προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των S-400».
Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ υπάρχει ξεκάθαρη επιβεβαίωση του VoiceNews.gr το οποίο από την αρχή δεν πίστεψε στη σύζευξη Πούτιν-Ερντογάν.

*** Μυρίζουν μπαρούτι τα ΒΑΛΚΑΝΙΑ!Δημιουργείται «Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία»;..

~  H κατάσταση στα Σκόπια φαίνεται πως είναι κάθε μέρα και χειρότερα,ενώ τώρα ο καθηγητής ιστορίας και διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας στη Σόφια, Μπόζινταρ Ντιμιτρόφ,σε δημόσια εμφάνιση του κάλεσε τα Σκόπια να ‘’επιστρέψει’’ στη Βουλγαρία ώστε να δημιουργηθεί η «Δεύτερη Βουλγαρική Αυτοκρατορία.»
Ο ιστορικός τονίζει πως στα Βαλκάνια υπάρχουν δύο αλβανικά κράτη το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία,και δύο ελληνικά η Ελλάδα και η Κύπρος. «Του Μιλένκο του είπα να παραμείνει στο αλβανικό τμήμα, αν διαιρεθούν τα Σκόπια, γιατί εδώ που είσαι βρίσκεται σε αναμονή τα παλληκάρια της 68ης ταξιαρχίας», δήλωσε ο Βούλγαρος Καθηγητής.
Επιπρόσθετα άλλη μία φωνή εκ της Βουλγαρίας,Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, επικεφαλής του κόμματος του βουλγαρικού VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση),θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος τα Σκόπια να συμβιβαστούν και να συμφωνήσουν στην καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως επίσημης
 «Εάν αυτό επιτευχθεί, τότε ενδέχεται αύριο να δεχθεί πιέσεις για μια de facto διάλυση του κράτους», αναφέρει ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και συνεχίζει:«Θέλουμε οι συμπατριώτες μας στη «(ψευδο-) Μακεδονία, η πλειονότητα των οποίων είναι Βούλγαροι, να ζήσουν ειρηνικά και να είναι σίγουροι για το μέλλον των παιδιών τους και δεν θα επιτραπεί σε αυτούς να υποβληθούν σε επιθέσεις και σε κινδύνους».

***  ΔΡΑΜΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ! Ζήτησες Λύση και στη φέρνει ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στις 18/3...

~ Η ενημέρωση των Ελλήνων συνεχίζεται και το νέο έτος.
Ακούραστος ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, συνεχίζει τις περιοδείες του στην Ελλάδα με σκοπό να ενημερώσει τους πολίτες για τη ΛΥΣΗ που προτείνει στα προβλήματα της χώρας και θα μιλήσει:
Στη ΔΡΑΜΑ στις 18 Μαρτίου 2017 στις 18,00 το απόγευμα στο Δημαρχείο Δράμας (Πλατεία Ελευθερίας).
Στην ομιλία του ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, θα μιλήσει για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την αύξηση του πλούτου, τα Εθνικά Θέματα, την απεμπλοκή από το άρμα της Δύσης, που δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στην Ελλάδα. Θα μιλήσει επίσης για τη φοροκαταιγίδα που έχει πλήξει τους Έλληνες. Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προσπαθούν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα με τον παράλογο και εκ προοιμίου αποτυχημένο τρόπο της υπερφορολόγησης των πολιτών και της επιβολής φόρων στους ήδη υπάρχοντες φόρους!
Η υπερφορολόγηση, η διόγκωση των οφειλών των πολιτών στο κράτος, τα μηδενικά έσοδα στα κρατικά ταμεία και η επιβολή νέων φόρων, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε βαθιά ύφεση! Παράλληλα, οι πολίτες γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο φτωχοί και ο ιδιωτικός τομέας που ήταν η «ατμομηχανή» της οικονομίας και τροφοδοτούσε τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, έχει πλέον διαλυθεί! Το άδικο φορολογικό σύστημα και η επιβολή στους πολίτες φόρων που δεν μπορούν να αποδώσουν, οδηγεί αναπόφευκτα στη φοροδιαφυγή.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠOΥΛΟΣ θα παρουσιάσει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, την απάντηση στην κρίσιμη περίοδο που ζούμε…
 Να είστε ΟΛΟΙ εκεί...

***  Όλη η Ελλάδα ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ! Ο Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ στον ΑΙΜ. ΛΙΑΤΣΟ θα μιλήσει για ΟΛΑ...

~  Όχι μόνο δια ζώσης αλλά και δια τηλεόρασης ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ συνεχίζει την ενημέρωση των Ελλήνων.
Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 15/03/2017, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ θα φιλοξενηθεί στην εκπομπή του Αιμίλιου Λιάτσου στο Kontra Channel, όπου θα συζητήσει για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ που προτείνει, ώστε να ΞΥΠΝΗΣΕΙ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΛΛΑΔΑ.
Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ θα αναπτύξει το πρόγραμμα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για την ανάπτυξη του Πρωτογενούς Τομέα, την αύξηση του πλούτου, τα Εθνικά Θέματα, την απεμπλοκή από το άρμα της Δύσης, που δεν προσφέρει τα αναμενόμενα στην Ελλάδα. Τόνισε πως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύει ότι η μόνη διέξοδος για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας είναι η «πραγματική παραγωγή». Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιδιώκει τη δημιουργία μιας ισχυρής και οικονομικά εύρωστης Ελλάδας και πιστεύει ότι η βάση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι πρωτίστως η ενίσχυση της αγροτικής / κτηνοτροφικής παραγωγής και της αλιείας.  Για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, η στήριξη των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων είναι υποχρέωση και εθνικό καθήκον, γιατί αποτελούν τη βάση της εθνικής οικονομίας και κρατούν ζωντανή την ελληνική περιφέρεια.
Θα αναπτύξει επίσης την άποψη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ η οποία έχουσα ΠΛΗΡΗ επίγνωση της ΑΞΙΑΣ του Κοινοβουλευτισμού και της ΚΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑΣ της χρονικής περιόδου, προτείνει μέτρα που θα αναβαθμίσουν το θεσμό αυτό, αλλά και θα κάνουν τους Έλληνες να νιώθουν ότι, όλοι είναι ΙΣΟΙ απέναντι στο ΝΟΜΟ, δίχως ΚΑΜΙΑ Εξαίρεση.

***  ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ και 'γλυκοκοιτάζει' τη Ν.Δ! Άνευ πολιτικής ουσίας η Ένωση Κεντρωων...

~   «Εμείς δεν ζητούμε υπουργεία, δεν ζητάμε τίποτα ως λάφυρο. Εμείς ευχαρίστως θα δώσουμε ό,τι έχουμε, ό,τι έχει η Ένωση Κεντρώων, 10-20 βουλευτές ευχαρίστως τους προσφέρει στο πρώτο κόμμα προς σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς να ζητάμε ούτε μία γενική γραμματεία, ούτε ένα υπουργείο, τίποτα απολύτως. Αρκεί να μου δώσουν την υπόσχεση, ο πρωθυπουργός, ότι εντός 6μήνου οι 300 βουλευτές θα γίνουν 200, οι συντάξεις των πλουσίων, οι 80 χιλιάδες, θα καταργηθούν για να βοηθήσουμε μονογονεϊκές μητέρες, αναπήρους και πολύτεκνους, οι πολλές συντάξεις να συγχωνευτούν σε μία με ανώτερο πλαφόν τα 1500€»,τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης ο οποίος με δηλώσεις του,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη,αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές.
Επιπρόσθετα υπογράμμισε πως για να γίνει η συνεργασία θα πρέπει η ΝΔ να υιοθετήσει τα 9 σημεία στα οποία πάντοτε αναφέρεται ο  Βασίλης Λεβέντης
«Είναι εύκολο να πάει ο Μητσοτάκης στην Κοινοβουλευτική του ομάδα και να πει από 300 βουλευτές 200; Το θεωρείται πολύ απλό; Είναι εύκολο να πάει και να πει στο δημόσιο να κάνουμε αξιολόγηση να βρούμε τους αργόμισθους; Γιατί και η δεξιά έκανε κι αυτή προσλήψεις. Εχει κι αυτή τα δικά της παιδιά και τον κομματικό στρατό», συμπλήρωσε.

***  ΣΕΙΣΜΟΣ ΔΙΑΛΥΣΗΣ στη Ν.Δ! ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ-ΝΤΟΡΑ και στη μέση ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ...

~  Συνάντηση είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Κώστα Καραμανλή, στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού. Οι δύο ΝεοΔημοκράτες συζήτησαν για την πολιτική επικαιρότητα και για τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου που μίλησε πρόσφατα για την καραμανλική παράδοση της γαλάζιας παράδοσης.
O υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε πρόσφατες δηλώσεις του στην φημερίδα Αληθινές Ειδήσεις, κληθείς να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται από τη ΝΔ, με το σκεπτικό ότι “δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως καραμανλικός ο Καμμένος”, είχε πει χαρακτηριστικά: “το μενού της ΝΔ το έχει αλλάξει ο κ. Σαμαράς, οι υβριστές του Κώστα Καραμανλή, ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης έχουν γίνει πρωτοκλασάτα στελέχη, ενώ οι νεοφιλελεύθεροι Ξαφά και Σκυλακάκης που δεν περνούσαν ούτε απέξω από την πόρτα του Καραμανλή έχουν γίνει κύρια στελέχη του κομματος”.
“Κανείς δεν δικαιούται από τη σημερινή ΝΔ να πιάνει στο στόμα του τον Καραμανλή” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος. Παράλληλα αποδίδει τις επιθέσεις στο πρόσωπό του εκ μέρους της Ντόρας Μπακογιάννη “στον φόβο της για την έρευνα της υπόθεσης της Siemens”, προσθέτοντας ότι η κ. Μπακογιάννη θα πρέπει να απολογείται στον ελληνικό λαό και να εξηγήσει γιατί ασκεί εσωτερική αντιπολίτευση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Ντόρα Μπακογιάννη θέλησε να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του Κώστα Καραμανλή και της πτέρυγάς του απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη. Αν θυμηθούμε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευαγ. Μειμαράκη για «τσάμπα μάγκες» καταλαβαίνει κανείς την ανησυχία της μητσοτακικής οικογένειας.

***  Σε τι ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ!  Πληρώστε για να ακούσετε τον Νίκο Βούτση
Αυτοί γλεντάνε και εμείς πεινάμε  ....... λαός .- ΝΤΡΟΠΗ  !! Σύντωμα  όλοι τους θα πληρώσουν ... 

~  Εκεί που λέμε τα είδαμε όλα, τελικά κάτι θα γίνει και θα αναθεωρήσουμε!
Ο ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας πραγματοποίησε «ανοιχτή πολιτική εκδήλωση-συνεστίαση», με ομιλία του Νίκου Βούτση, φαγητό και ζωντανή μουσική.
Ωστόσο, για να μπει κάποιος στο κέντρο που θα γινόταν η εκδήλωση, έπρεπε να πληρώσει δέκα ευρώ.

Δηλαδή, σε μια «ανοιχτή πολιτική εκδήλωση» στην οποία θα έβγαζε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, οι πολίτες έπρεπε να πληρώσουν για να τον ακούσουν.
Έχετε καταλάβει το παράλογο και χωρίς να επεκταθούμε περισσότερο και φυσικά, το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά και από τοπικούς φορείς.
Για να καλύψουμε όλες τις πτυχές του ρεπορτάζ, να συμπληρώσουμε ότι «δώρο» ήταν ο χορός του βουλευτή Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Τζαμακλή και το τραγούδι της συζύγου του:
~ Βίντεο 1  : ΤΟ ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΧΑΡΗ ΤΖΑΜΑΚΛΗ , https://youtu.be/qGvhTeSdSFA  .-
~ Βίντεο  2 : Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΧΑΡΗ ΤΖΑΜΑΚΛΗ ,  https://youtu.be/v8fanjrcu30  .-

***  Aπό το ΚΑΚΟ στο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ! Σε 6 μέρες τα θλιβερά μαντάτα...

~   Για άλλη μια φορά η Ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει με τους θεσμούς, ώστε να κλείσει η εξιολόγηση, και η 20η Μαρτίου, που είχε τεθεί ως όριο για την συμφωνία, θα περάσει χωρίς οριστική λύση.
Στο προγραμματισμένο Eurogroup της ιδίας ημέρας, δεν περιέχεται στην ατζέντα του κάποια συμφωνία, αλλά απλώς οι υπουργοί οικονομικών θα ενημερωθούν για την πρόοδο που σημειώθηκε μεταξύ Αθηνών και θεσμών από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των θεσμών.
Η τελική συμφωνία είναι αναγκαία για την εκταμίευση της επομένης δόσεως που προβλέπεται από το πρόγραμμα, καταλήγει η ατζέντα της συνδριάσεως του Eurogroup.

***  Ήρθε η ΩΡΑ να πάρουμε το «αίμα» μας πίσω ! Ο «θάνατος» τους η ΖΩΗ μας

~  Όπως σας αποκαλύψαμε, η τουριστική κίνηση στην Τουρκία φέρει αρνητικά ποσοστά ανάκαμψης, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της πολιτικής που ασκεί.
Η Die Welt, σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι «σχεδόν καμία άλλη χώρα δεν επωφελείται τόσο πολύ από τον φόβο απέναντι στην τρομοκρατία όσο η Ισπανία. Εξαιτίας του κλίματος ανασφάλειας εκτός Ευρώπης δέχεται ολοένα περισσότερους επισκέπτες».
Ωστόσο, θετικά είναι τα πράγματα και για την Ελλάδα, αφού, σύμφωνα με τον γερμανικό ερευνητικό οργανισμό FUR, «Τουρκία απώλεσε σε σύγκριση με το 2015 πάνω από ένα εκατομμύριο Γερμανούς τουρίστες. Οι περισσότεροι εξ αυτών έκαναν κράτηση στην Ισπανία, όμως και η Ελλάδα έχει επωφεληθεί».

***  Απόφαση ΚΟΛΑΦΟΣ για την ΑΕΠΙ ! Δεν το περίμενε κανείς…

~  Μετά από 21 χρόνια η ΑΕΠΙ καλείται να πληρώσει αναδρομικά ένα τεράστιο ποσό σε δημιουργούς.
Το 1996 οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη και ύστερα από τόσα χρόνια, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας αποφάσισε για τη καταβολή ενός ποσού που ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37,5%) και η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς.
Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

***  Ραγδαία εξέλιξη! Τι συμβαίνει με τα ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ...

~  Ούτε επίσημη αλλά ούτε ανεπίσημη πρόταση έχει γίνει στο Βρετανικό Μουσείο,από τους μέχρι σήμερα αρμόδιους στο υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτό απαντά με ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ,το οποίο κάνει λόγο για ανακρίβειες οι οποίες αναφέρονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent με τίτλο «Greece offers ancient archaeological wonders in exchange for Elgin Marbles» -‘’Η Ελλάδα προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα, σε αντάλλαγμα για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα’’.
Πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Πολιτισμού ανέφερε:
 ‘’Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με τις ανακρίβειες που περιλαμβάνει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent με τίτλο «Greece offers ancient archaeological wonders in exchange for Elgin Marbles» (ημερομηνία 14/3/2017) διευκρινίζει τα εξής:
 Η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Βρετανικό Μουσείο η οποία σήμερα δεν συντελείται.
Έως τώρα, δεν έχει γίνει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ καμία σχετική επίσημη ή ανεπίσημη πρόταση για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Γίνεται όμως μία συστηματική προσπάθεια για την επανεκκίνηση του διάλογου για την επανένωση των γλυπτών, με νέα στρατηγική, η οποία δεν στηρίζεται στην δικαστική διεκδίκηση.
 Ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα IARPS (International Association for the Reunification of the Parthenon Marbles), ο οποίος συντάσσεται απόλυτα με τη προσέγγιση του Υπουργείου Πολιτισμού, σχετικά με το εν λόγω δημοσίευμα από την πλευρά του, σχολίασε ρητά πως:
«Ως πρόεδρος του IARPS δεν μίλησα με κανέναν δημοσιογράφο και δεν γνώριζα τίποτα για το σχετικό άρθρο. Επιπλέον η αναφορά σε συγκεκριμένα έργα είναι προϊόν καθαρής επινόησης από την πλευρά του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο ή κάποιου άλλου που μίλησε εξ ονόματός μου χωρίς να έχει καμία σχετική άδεια.
 «'Αρθρα τέτοιου τύπου μπορούν να υπονομεύσουν σοβαρά την υπόθεση για την οποία αγωνιζόμαστε. Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ του Βρετανικού κράτους, του Βρετανικού Μουσείου και του Ελληνικού κράτους μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα».’’

 ***  Κυπριακό: Ο εξευτελισμός της «νομιμότητας»...

~ Κυπριακό: Ο εξευτελισμός της «νομιμότητας»
 του Λεωνίδα Κουμάκη
 Στην ανθρώπινη ιστορία είναι άπειρα τα παραδείγματα επιβολής του «δικαίου του ισχυρότερου» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Στην σύγχρονη εποχή μετά από δύο παγκόσμιους πόλεμους που στοίχησαν την ζωή 66 εκατομμυρίων ανθρώπων, η ισορροπία του τρόμου των εξοπλισμών επέβαλε μια εύθραυστη ειρήνη μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη μας, χωρίς βέβαια να λείπουν πάρα πολλές «τοπικές εστίες» πολέμου.
Κάτω μάλιστα από την παγκόσμια απαίτηση όλων των λαών του κόσμου για ειρήνη, οι μεγάλες δυνάμεις συμφώνησαν να δημιουργήσουν μηχανισμούς διεθνών κανόνων τους οποίους καθιέρωσαν σαν «υποχρεωτικούς» για την αποφυγή διενέξεων και για την επίλυση διαφορών ή προστριβών που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε πολέμους.
Στην περίπτωση της Κύπρου, ο εξευτελισμός της «νομιμότητας» από τις ίδιες τις μεγάλες δυνάμεις που την καθιέρωσαν, αποτελεί πλέον case study για ολόκληρο τον κόσμο!
Ας δούμε συνοπτικά το ιστορικό του «Κυπριακού προβλήματος» που δεν είναι τίποτα άλλο από την προνομιακή θέση της Κύπρου την οποία επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» όλες οι μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, γιατί αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο σταθερό, αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Μεσογείου μέσα στην ζώνη ζάμπλουτων πηγών ενέργειας ολόκληρου του πλανήτη.
Η Κύπρος κατοικείται από Έλληνες από την εποχή του Τρωικού πολέμου (12ος αιώνας π.Χ) και κατά καιρούς αποτέλεσε επαρχία διαφόρων αυτοκρατοριών ή απλών κατακτητών όπως την Ρωμαϊκή περίοδο (58 π.Χ.-330 μ.Χ.) την Βυζαντινή περίοδο (330-1191), την κατάκτηση της από τον Βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο (1191-1571), τους Οθωμανούς (1571- 1878) και τους Άγγλους (1878-1960).
Μετά τον αιματηρό δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης κάθε λαού να ρυθμίζει ελεύθερα το πολιτικό του μέλλον καθιερώθηκε από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (άρθρα 1 & 55), αλλά η Βρετανία δεν είχε καμιά απολύτως διάθεση να το εφαρμόσει στην Κύπρο.
Στις 15ης Ιανουαρίου 1950 στην Κύπρο οργανώθηκε δημοψήφισμα από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β’, το οποίο ζητούσε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν σχεδόν ομόφωνο με ποσοστό 95.7%, αλλά η Βρετανία δεν έδωσε την παραμικρή σημασία.
Στις 28 Ιουλίου 1954 μάλιστα, ο Υφυπουργός Αποικιών της Μ. Βρετανίας Χένρυ Χόπκινσον, δήλωσε απερίφραστα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η Κύπρος «είναι περιοχή με στρατηγική αξία και γι' αυτό ουδέποτε θα τύχει αυτοδιάθεσης». Έτσι απλά και ξεκάθαρα!
Φυσικό επακόλουθο ήταν να ξεκινήσει απελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων (1955-1959) για το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του νησιού και την ένωση του με την Ελλάδα.
Η πλήρης αδυναμία της Βρετανίας να καταπνίξει τον απελευθερωτικό αγώνα παρά τις αγχόνες και την στυγνή δικτατορία που επέβαλε στο νησί, την οδήγησε στην μόνη τέχνη που ασκεί αριστοτεχνικά εδώ και αιώνες σε ολόκληρο τον κόσμο: Διαίρει και Βασίλευε.
Έτσι, η ύπουλη και πρόστυχη πολιτική της Βρετανίας «ενεργοποίησε» την Τουρκία η οποία είχε παραιτηθεί πανηγυρικά από κάθε δικαίωμα στην Κύπρο με τα άρθρα 20 και 27 της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923. Αφορμή, η δήθεν «προστασία» του 12% του συνολικού πληθυσμού του νησιού – πληθυσμός που αποτελείται από τουρκόφωνους απόγονους των πρόσκαιρων, Οθωμανών κατακτητών κατά την περίοδο 1571-1878.
Η Βρετανία προκειμένου να μην εγκαταλείψει ποτέ την Κύπρο και να αποτρέψει οποιαδήποτε, μελλοντική υλοποίηση της βούλησης του Κυπριακού λαού, αποφάσισε την διχοτόμηση του νησιού. Έτσι μεθόδευσε την «λύση» ανακήρυξης της  Κυπριακής Δημοκρατίας στις 16 Αυγούστου 1960, επιβάλλοντας στο σύνταγμα του νέου κράτους σαν υποχρεωτικό Αντιπρόεδρο ένα πειθήνιο όργανο του πιο σκοτεινού παρασκηνίου της Τουρκίας σαν «εκπρόσωπο» των Τουρκοκυπρίων, τον οποίο μάλιστα εξόπλισε και με δικαίωμα «βέτο» σε κάθε απόφαση της βούλησης του συντριπτικού ποσοστού του Κυπριακού λαού! Φυσικά κράτησε επίσημα σαν «κράτος εν κράτη» τις βάσεις της στο νησί και επί πλέον αυτοδιορίστηκε «εγγυητής» της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα.
Όπως ήταν απόλυτα φυσικό, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει κάτω από τέτοιες συνθήκες οι οποίες είχαν δημιουργηθεί για να πραγματοποιηθεί –αργά ή γρήγορα- η Τουρκική εισβολή που θα διχοτομούσε το νησί.
Οι πρώτες απόπειρες έγιναν το 1964 όταν στην Ελλάδα επικρατούσε μεγάλη πολιτική αναταραχή και οι συνθήκες ήταν «κατάλληλες». Η άρνηση της Αμερικής να συμφωνήσει και η οξεία αντίδραση της Ρωσίας εμπόδισαν την εφαρμογή του Βρετανικού σχεδίου για την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1964.
Δεν συνέβη όμως το ίδιο το 1974 όταν το επιτελείο του Χένρυ Κίσσιγκερ όχι μόνο συμφώνησε, αλλά ανέλαβε και την «καθοδήγηση» της Τουρκίας, ενώ η Ρωσία περιορίστηκε σε «λεκτικές» αντιδράσεις. Φυσικά, στην Ελλάδα υπήρχαν οι αναγκαίες για κάθε πισώπλατη μαχαιριά «κατάλληλες συνθήκες» (πτώση στρατιωτικού καθεστώτος, πολιτική ρευστότητα), έτσι η εισβολή επιβλήθηκε με σχετική ευκολία. Τέσσερις χιλιάδες Κύπριοι φονεύτηκαν, διακόσιες χιλιάδες μετατράπηκαν σε πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα και 1619 που θεωρούντο αγνοούμενοι, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τα στρατεύματα κατοχής.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με σειρά ψηφισμάτων (365/1974, 367/1975, 541/1983 και 544/1983) αλλά και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε., καταδίκασε την Τουρκική εισβολή και τις μετέπειτα μεθοδεύσεις σε ασυνήθιστα σκληρή διπλωματική γλώσσα, χωρίς όμως κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.
Μετά την εισβολή στην Κύπρο, οι Τούρκοι άρχισαν την βίαιη αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης και της πολιτισμικής ταυτότητας της κατεχόμενης περιοχής, εγκατέστησαν μόνιμα στρατεύματα κατοχής και προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα κρατικό μόρφωμα το οποίο αναγνώρισαν μόνο οι ίδιοι.
Όλες οι προσπάθειες επίλυσης του «Κυπριακού προβλήματος» που ακολούθησαν, είχαν άδοξο τέλος όχι μόνο γιατί η Βρετανική πολιτική παρέμεινε αμετάβλητη, αλλά γιατί ξαφνικά αυξήθηκε και η Τουρκική βουλιμία όταν άρχισαν να πιθανολογούνται τεράστια ενεργειακά αποθέματα στην πλευρά της ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία εν τω μεταξύ είχε καταστεί πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Μαΐου 2004!
Ήδη από το 2002 είχαν ξεκινήσει νέες προσπάθειες νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου με την μορφή μιας «Ενωμένης Κύπρου» που πρότεινε ο τότε Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, αγνοώντας όμως προκλητικά όλες τις αποφάσεις του Οργανισμού στον οποίο ο ίδιος ήταν Γενικός Γραμματέας! Ευτυχώς ο Κυπριακός λαός με το αλάθητο αισθητήριο του, απέρριψε το σχέδιο Ανάν με ποσοστό 76%, τον Μάρτιο του 2004.
Δέκα χρόνια αργότερα (8 Φεβρουαρίου 2014), η ανάφλεξη του γεωπολιτικού τοπίου της ευρύτερης περιοχής (εμφύλιος Συρίας από το 2011, Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ, η διαφαινόμενη σύγκρουση Σ. Αραβίας με το Ιράν μέσω Υεμένης κ.α.) σε συνδυασμό με την επίσημη γνωστοποίηση της ύπαρξης τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες Ισραήλ, Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδος οδήγησαν στην επανέναρξη των προσπαθειών επίλυσης του «Κυπριακού προβλήματος» κάτω από την θεώρηση των νέων δεδομένων.
Η Τουρκία, μετά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ το 1951, ακολουθούσε πιστά τις εντολές των συμμάχων στο θέμα της Κύπρου με δεδομένο ότι οι «σύμμαχοι» μας της χάρισαν ένα πραγματικό θησαυρό που είχε χάσει για πάντα. Η αναρρίχηση του Ρ. Τ. Ερντογάν στην εξουσία με την διάσημη φαυλότητα του,  δεν φαίνεται να διαφοροποιεί την υπακοή της Τουρκίας εφ΄ όσον με την συζητούμενη λύση «νομιμοποιείται» η Τουρκική εισβολή και «εξαφανίζονται» όλες οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α : Η «κατάλληλη ευκαιρία» που στο παρελθόν έχει κατ΄ επανάληψη λειτουργήσει εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος, στις μέρες μας λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων της Ελλάδος. Η Τουρκία βρίσκεται στην τελική ευθεία  μιας αιματηρής τραγωδίας, η πάλαι ποτέ Βρετανική αυτοκρατορία αποτελεί οριστικό παρελθόν, η Κυπριακή Δημοκρατία σαν κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αντίρρηση να επιτρέψει στην Βρετανία ή στην Αμερική να διατηρήσουν τις βάσεις τους στο νησί, ο αμύθητος πλούτος των ενεργειακών αποθεμάτων έχει προσελκύσει τους μεγαλύτερους «καρχαρίες» του πλανήτη προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα απαιτώντας «λύση» εδώ και τώρα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα πολύ ορθά –ευτυχώς με πρωτοφανή πολιτική ομοψυχία- απαιτούν τα αυτονόητα προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια λύση που θα είναι δίκαιη για όλους τους Κύπριους και –κυρίως- μακροπρόθεσμη και σταθερή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να ξανα-αγκαλιάσει όλους τους τουρκόφωνους Κυπρίους που χρησιμοποιήθηκαν σαν πιόνια ξένων συμφερόντων για ολόκληρες δεκαετίες προσφέροντας Κυπριακή υπηκοότητα, ιδιότητα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα τρία ισχυρότερα νομίσματα του πλανήτη, τεράστιες δυνατότητες χρηματοδότησης της ανάπτυξης, μερίδιο σε ένα πολύ μεγάλο πλουτοπαραγωγικό θησαυρό, συγχωροχάρτι για τα εγκλήματα του παρελθόντος με κάποιες προϋποθέσεις που θα αποκλείουν τα επώδυνα παθήματα του παρελθόντος :
-      Αποχώρηση όλων των Τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.
-      Ολοσχερής κατάργηση του συστήματος των δήθεν «εγγυήσεων» για την σφράγιση κάθε πιθανής κερκόπορτας.
-      Απόσυρση των εποίκων που εστάλησαν στην Κύπρο από τα βάθη της Ανατολής.
-      Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση με πλήρη ευθύνη των εξωτερικών σχέσεων και της άμυνας του νησιού χωρίς υποσημειώσεις ή εξαιρέσεις
-      Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και Ομοσπονδιακό δικαστήριο που θα ανταποκρίνονται στα ποσοστά της πληθυσμιακής σύνθεσης του νησιού και οι αποφάσεις τους θα γίνονται αμετάκλητα σεβαστές σε ολόκληρο το νησί.
-      Εδαφικές ρυθμίσεις στις δύο ζώνες (κοινότητες) της ομοσπονδίας οι οποίες θα ανταποκρίνονται στην πληθυσμιακή σύνθεση και στα αντίστοιχα ποσοστά της, με την ανάλογη αποδέσμευση εδαφών από την τουρκική κατοχή.
Φυσικά, οι προϋποθέσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της Τουρκίας που «τροφοδοτήθηκαν» κάτω από άλλες συνθήκες εδώ και τέσσερις δεκαετίες από τους κοινούς «συμμάχους». Εφ΄ όσον λοιπόν η Ελληνική πλευρά παραμείνει σταθερή στις θέσεις της δεν πρόκειται να προκύψει κανένα άμεσο αποτέλεσμα από την  πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης (12/1/2017) με αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά από αυτήν.
Ο Κυπριακός λαός μπορεί, αν αφεθεί ελεύθερος χωρίς τις διάσημες προβοκάτσιες του παρελθόντος, να λύσει ειρηνικά τα προβλήματα του προσδοκώντας σε ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
Είναι βέβαιο πως κάθε μορφωμένος Κύπριος δεν θα είχε καμιά αντίρρηση να εμπιστευτεί με την ψήφο του ένα τουρκόφωνο συμπολίτη του, αρκεί να βεβαιωθεί πως υπηρετεί τα συμφέροντα του κοινού τόπου τους και όχι εκείνα της Τουρκίας ή της Βρετανίας. Άλλωστε, οι σκληρές και για τους τουρκόφωνους Κύπριους δεκαετίες που πέρασαν, δίδαξαν τα δεινά της τουρκικής κατοχής σε όλους τους Κυπρίους – τουρκόφωνους και ελληνόφωνους. Επί πλέον, οι συνθήκες πλέον έχουν αλλάξει ριζικά όπως και τα δεδομένα του «προβλήματος».
Σαν επίλογο ας θυμηθούμε και ας αντλήσουμε δύναμη από τα διαχρονικά επίκαιρα λόγια του παλαίμαχου Κύπριου αγωνιστή Βάσου Λυσαρίδη: «Αν  εθελούσια δεν γονατίσεις, ακόμη και νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν»!
*** «Μεταλιτότητα»...

~ «Μεταλιτότητα»
  Γράφει ο πολίτης Παναγιώτης Παπαγαρυφάλλου
Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών  και Δήμου Αθηναίων.
 Μεταλιτότητα μας είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι μια νέα εποχή παραδεισιακή που θα ζήσει η Ελλάδα που για χρόνια πολλά οι κυβερνήσεις την έριζαν στον Καιάδα.
Μέγας λογοπλάστης και οπορτιουνιστής του μαρξισμού και οικονομολόγος του ακράτου μακιαβελλισμού έπλασε τη μοντέρνα ορολογία της «μεταλιτότητας» μετά περισσής πολιτικής αδιστάκτου χυδαιότητας.
Μας θυμίζει τον μεγάλο ιστορικό μας Θουκυδίδη που καυτηρίασε το πρόστυχο πολιτικό παιχνίδι γράφοντας πως «για να δικαιολογούν οι άνθρωποι με παραφορά τις αισχίστες πράξεις τους άλλαζαν τη σημασία των λέξεων βαφτίζοντας το εθνικό έγκλημα πατριωτική συμπεριφορά και τον ανασκολοπισμό της κοινωνίας μεγίστη προσφορά».
Αυτό κάνει και τώρα ο πούρος ανανεωτής του μαρξισμού για να κρατήσει την καρέκλα στην κυβέρνηση του χαμού και του ιστορικού και εθνικού κουλουτομπισμού.
Επιβεβαίωσε έτσι απόλυτα τον Κάρολο τον Μαρξ που δίδασκε στον Πρόλογο της Πολιτικής του Οικονομίας:
«Το τι είναι οι άνθρωποι δεν καθορίζεται από τη συνείδησή τους  αλλά, αντίθετα, αυτή καθορίζεται από το Κοινωνικό του ΕΙΝΑΙ».
Όπερ σημαίνει δηλαδή ότι ο μαρξιστής αντιπρόεδρος άλλαξε συνείδηση παίρνοντας το κυβερνητικό πόστο γιατί μαζί μ’ αυτό απέκτησε ενδιαφέρον και το ατομικό συμφέρον.
Γι’ αυτό το λόγο ακριβώς και ο κυβερνητικός αντιπρόεδρος  χάνοντας τη γραμματεία του ΚΚΕ στο δέκατο τρίτο συνέδριο το 1991, για λίγους ψήφους «διαφώνησε» με το κόμμα το κομμουνιστικό και προσχώρησε στον θολό ανανεωτισμό φορώντας τον σκούφο του δημοκρατικού «σοσιαλισμού» λέγοντας και κάνοντας τ’ αντίθετα από όσα θα έκανε
αν εκλεγόταν γραμματέας του.. ορθοδόξου μαρξισμού\!
Ω! Καιροί! Ω! ήθη (Ο! Tempora! O mores) πως αποδεικνύονται οι κλέβοντες ιδεολογικές οπώρες.

*** Η σύγχρονη Βαβέλ και ο Χριστός!

~   Η σύγχρονη Βαβέλ και ο Χριστός!
 Η δόμηση του νέου παγκόσμιου συστήματος, μέσα από πολυεθνικές πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, ιδεολογικές και πολιτισμικές πρακτικές, προχωρεί, ισοπεδώνοντας τα πάντα στο διάβα του. Οι λαοί αποσβολωμένοι παρακολουθούν τα γενόμενα χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Θαρρείς πως κακιά στοιχειά τους κρατούν δεμένους σε μια σύγχρονη Βαβέλ!
Φαίνεται πλέον καθαρά, ότι το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό. Είναι απόλυτα πνευματικό.
Το κακό, άριστα οργανωμένο, με χίλια πρόσωπα, μέσα στο παγκόσμιο υβριδικό θέατρο πολέμου, υποστηριζόμενο από πακτωλό χρημάτων, πολεμά κυρίως φανερά, αλλά και καλυμμένα, κάθε τι το αγνό και ωραίο και αληθινό. Αποδεικνύεται δε καθημερινά, ότι εμπόδιο δεν αποτελούν μόνον τα εθνικά κράτη, τα οποία σαφώς αποτελούν ισχυρά θεσμικά τείχη απέναντι στον επίδοξο πολιορκητή, αλλά μέγας εχθρός του είναι ο Χριστός! Και ότι συμβαδίζει μαζί Του. Και ιδιαίτερα ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία.
Ο Ελληνισμός! Δεν του συγχωρούν με τίποτε το γεγονός ότι έδωσε στον κόσμο το φως του πνεύματος και καθόρισε τις αρχές της ηθικής! Δεν του συγχωρούν το γεγονός ότι επινόησε και δόμησε τις δυο πιο δυναμικές έννοιες του κόσμου, την ελευθερία του ανθρώπου και τη δημοκρατία! Δεν του συγχωρούν ότι με την ελληνική γλώσσα κατέγραψε τη ζωή και τη διδασκαλία του Θεανθρώπου και οδήγησε στην όσμωση του κλασσικού Ελληνισμού και του Χριστιανισμού δομώντας έτσι την Ορθοδοξία!
Η Ορθοδοξία! Δεν της συγχωρούν με τίποτε το γεγονός ότι πρεσβεύει την πλήρη αλήθεια περί θεού, ανθρώπου και κόσμου.
Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο πολεμικό πλαίσιο, η Ευρώπη των ονείρων μας κατρακυλά στον γκρεμό του παραλογισμού και της ανηθικότητας. Πλήρης υποδούλωση στο κακό, τρομοκρατία, φόβος, ανωμαλία, σύμφωνα συμβίωσης ομοφύλων, ακόμη και ανθρώπων με ζώα, παιδοφιλία, κτηνοβασία, ειδωλολατρία, σατανισμός. Αυτές είναι οι νέες ''αξίες'' της Ευρώπης.
Η πατρίδα μας, η Ελλάδα, παρασυρμένη από ανίκανους ανθέλληνες και αντίχριστους πολιτικούς, μοιάζει με ένα σαλεμένο οικοδόμημα, έτοιμο να καταρρεύσει. Έχοντας απεμπολήσει τις αξίες της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, παγιδευμένη σήμερα στις συντεταγμένες του χώρου και του χρόνου, σέρνεται κι αυτή στους δρόμους της απάνθρωπης και ανήθικης Ευρώπης.
Φαίνεται λοιπόν να επικρατεί παντού ο φαινομενικά άρχοντας του κόσμου τούτου, το κακό, το αντίχριστο πνεύμα, με όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται κοσμικά. Κι αυτό έχει γεμίσει με φόβο τον κόσμο, ο οποίος δέχεται σχεδόν αδιαμαρτύρητα την ισοπέδωση των πάντων και την μεταμόρφωσή του σε μια άμορφη μάζα, χωρίς πνεύμα και ηθική. Ο καθημερινός βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ με φοβικές βόμβες κάθε είδους δεν έχει προηγούμενο, μέχρι να τρομοκρατηθούμε τόσο που να δεχθούμε όλοι το κακό ως καλό, το παράνομο ως νόμιμο, το ανώμαλο ως κανονικό.
Εδώ ακριβώς ταιριάζει το ερώτημα του Γάλλου φιλέλληνα ποιητή Μιστράλ: ''Κι εμείς; Ενός κορμού ξερόκλαδα εκεί πέρα; Κι η χριστιανική ψυχή βουβή;'' Και η απάντησή του: ''Όχι! Αγνάντια στη σκυφτή και ντροπιασμένη Ευρώπη, ας πιούμε ξέχειλη τη δόξα παλληκάρια''!
Ο Ελληνισμός, αυτός ο μικρός σε πληθυσμό, αλλά τεράστιος σε πνεύμα φορέας της Ιδέας και της Επιστήμης έχει την θεϊκή υποχρέωση να αντισταθεί. Εδώ στην εσχατιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης, στους πυρωμένους τούτους βράχους όπου συντρίβονται οι ορδές των βάρβαρων κυμάτων, είτε από ανατολή είτε από δύση, εδώ πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της αναγέννησης!
Είμαστε απίστευτα δυνατοί! Έχουμε τα δικά μας πυρηνικά όπλα. Γνώση, πίστη, ενότητα, αγώνας! Όλες αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται μέσα μας, δεσμευμένες από τον κακό εαυτό μας. Τις κρατάνε δεμένες κακά στοιχειά σ' αυτή τη σύγχρονη Βαβέλ. Και αυτά τα μάγια λύνονται με μια απλή ταπεινή προσευχή: ''Κύριε ημών Ιησού Χριστέ υιέ Θεού ελέησον ημάς''!
Οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να ενσαρκώσουν τα οράματα του σύγχρονου σκλαβωμένου κόσμου!
Αρκεί να το καταλάβουν, αρκεί να το πιστέψουν, αρκεί να το τολμήσουν!
 Νίκος Ταμουρίδης
Αντιστράτηγος Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕ 

***  ΜΑΤΩΣΕ η ΨΥΧΗ μας! Πλήρης ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

~   «Κάθε φορά που πάω να δω το μνημείο ματώνει η ψυχή μου […] Είναι μια πολύ άσχημη κατάσταση στην Αμφίπολη. Από το 2010 μέχρι και το 2014 ήμουν υπεύθυνη για την ανασκαφή στην περιοχή Καστά και κάναμε το 2015 μεγάλη δουλειά. Το 2016 όταν πήρα σύνταξη είδα να μην γίνεται δουλειά για την σωτηρία και την προβολή μιας ανασκαφής που μας έφερε πολύ μπροστά παγκοσμίως. Ο κόσμος έμαθε για την Ελλάδα από την Αμφίπολη», υπογράμμισε η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη.

Η κα Περιστέρη μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατήγγειλε την πλήρη «εγκατάλειψη της ανασκαφής στην Αμφίπολη από την Πολιτεία και τους φορείς της», επισημαίνοντας ότι αν δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, το μνημείο θα ήταν σε χειρότερη κατάσταση.
«Δεν ξέρω τί γίνεται. Αν είναι πολιτικά παιχνίδια. Ο πολιτισμός είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική ή κόμμα. Έτυχε να γίνει η ανασκαφή επί Σαμαρά και έτυχε να έρθει να βοηθήσει ο τότε πρωθυπουργός και είναι τιμητικό. Μακάρι ο Τσίπρας να ερχόταν και να έλεγε να το συνεχίσουμε και όχι να υπάρχει δυσκοιλιότητα από το υπουργείο», τόνισε η κα Περιστέρη και συμπλήρωσε: «Εγώ ως μελετήτρια μπορώ να επισκέπτομαι το μουσείο και τον χώρο της Αμφίπολης και τον Τύμβο Καστά. Το μνημείο με τις Καρυάτιδες και το ψηφιδωτό είναι σε πλήρη εγκατάλειψη με μεγάλη υγρασία. Γιατί το έχει αφήσει έτσι το υπουργείο Πολιτισμού; Έχουμε πνευματική κρίση και πρέπει να κάνουμε κάτι. Αλίμονό μας αν δεν μπορούμε να στηρίξουμε όλα αυτά τα πράγματα. Αν χαθεί η τετραετία του ΕΣΠΑ, το μνημείο έχει χαθεί. Με στενοχωρεί γιατί όταν σκάβουμε κάτι, πρέπει να το σώζουμε κιόλας».

*** Σας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας ! Αυτή είναι η μεγαλύτερη...

~  Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, στις 30 Απριλίου 1945, ο Αδόλφος Χίτλερ με την είσοδο των Σοβιετικών και των συμμάχων στο Βερολίνο, έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι θεωρούν ότι ο Χίτλερ, όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά έζησε μέχρι τα βαθειά γεράματα στην Βραζιλία, στην Αργεντινή και σε άλλες πειοχές όπου οι ναζιστές είχαν πολλούς οπαδούς.
Πρόσφατα βγήκε μια φωτογραφία στην δημοσιότητα, στην οποία κάποιος φέρνει λίγο στο Χίλτερ, με αποτέλεσμα οι συνωμοσιολόγοι να «οργιάζουν». Η φωτογραφία είναι από την Λατινική Αμερική, δείτε την και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:


*** ΠΑΛΙ ΤΟΥΣ "ΞΕΡΑΝΕ" Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ! Τηρεί κάθε προεκλογική του δέσμευση...

~  Ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε δύο μήνες έχει δείξει ότι προτίθεται να κάνει πράξει τις πάρα πολλές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Αυτή την φορά, ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει την δέσμευσή του ότι δεν θα δεχθεί τον προεδρικό του μισθό, δωρίζοντάς τον σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σιν Σπάισερ δήλωσε ότι «Η πρόθεση του Προέδρου αυτή τη στιγμή είναι να δωρίσει τον μισθό του στο τέλος του χρόνου και ζητά από εσάς να αποφασίσετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα». καθώς ο Τραμπ γνωρίζει πολύ καλά ότι, σε περίπτωση που δώριζε τα χρήματα σε δικής του επιλογής ίδρυμα, τα ΜΜΕ θα έψαχναν κάθε τρόπο για να βρουν κάποιου είδους σκάνδαλο.
Ο νέος "πλανητάρχης" είναι ο τρίτος πρόεδρος που χαρίζει τον μισθό του σε φιλανθρωπίες, μετά τους Χέρμπερτ Χούβερ και Τζον Κένεντι.

*** ΤΡΟΜΟΣ στις θάλασσες! ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ οι ναυτικοί μας...

~  Για πρώτη φορά, μετά το 2012, σημειώθηκε κρούσμα πειρατείας στην θάλασσα της Σομαλίας. Οι πειρατές έχουν ένα δεξαμενόπλοιο στην κατοχή τους, και έχουν πιάσει τα μέλη του πληρώματος αιχμαλώτους. Αναμένεται να ζητήσουν λύτρα για την απελευθέρωση τους.
Το δεξαμενόπλοιο μετέφερε 12.000 τόνους καυσίμων και κατευθυνόταν από το Τζιμπουτί στο Μογκαντίσου.
Η περιοχή θεωρούταν επικίνδυνη λόγω των πολλών λαθρεμπόρων, ενώ στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άνθρωποι της ισλαμικής τρομοκρατικής οργανώσεως Αλ Σαχάμπ.

***  Η ΕΣΠΕΡΙΑ ΞΥΠΝΑΕΙ ! ΠΟΤΕ στην Ευρώπη η Τουρκία...

~  Οι επικεφαλής των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μίλησαν σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την πορεία των ενταξιακών  διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, και ζήτησαν το «πάγωμα» αυτών.
Πρώτος τον λόγο πήρε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθιστώντας σαφές ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αποτελεί επιλογή του κόμματος να υπάρχει η Τουρκία ως μέλος της Ενώσεως: «Ειπώθηκαν ύβρεις ακατανόητες εις βάρος ευρωπαϊκών χωρών και εις βάρος της ΕΕ στο σύνολό της, και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει η όλη κατάσταση. […] Εκείνο που είναι σαφές είναι ότι η ΕΕ δεν είναι το έδαφος επί του οποίου μπορεί να διεξάγεται η εκστρατεία για το δημοψήφισμα. Οι συγκεντρώσεις και οι συζητήσεις θα πρέπει να γίνονται στην Τουρκία και όχι στην ΕΕ. Ακούσαμε κατηγορίες και προσβολές. Η ομάδα μου και εγώ, στηρίζουμε απόλυτα τις Κάτω Χώρες και η Τουρκία δεν θα πετύχει να διχάσει την ΕΕ ως προς αυτό το θέμα […] Όσο η Τουρκία δεν ξέρει τι θέλει και προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να προσανατολισθεί, θα πρέπει να παγώσουμε την ενταξιακή διαδικασία, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα […] Εμείς στο ΕΛΚ εδώ και πολύ καιρό πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει μέλλον, δεν αποτελεί επιλογή για μας το να υπάρξει η Τουρκία ως ενταγμένο μέλος της ΕΕ. Είναι μια θέση που επαναβεβαιώσαμε τελευταία με την ευκαιρία συνάντησης για το μέλλον της ΕΕ. Η Ομάδα μου υποστήριξε ανέκαθεν μια εταιρική σχέση με την Τουρκία που δεν έχει να κάνει με μια καθ' ολοκλήρου ένταξη».
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο επικεφαλής του Σοσιαλ-δημοκρατικού κόμματος, Τζιάνι Πιτέλα,  ο οποίος ζήτησε προς το παρόν «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας μέχρις ότου να σταματήσει η απολυταρχική εκτροπή του πολιτεύματος: «Σε αυτό το Κοινοβούλιο υιοθετήσαμε ψήφισμα με το οποίο υπογραμμίζουμε την ανάγκη να παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. […] Αυτό δεν σημαίνει να κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία. Σημαίνει ότι θα πρέπει να καταλάβουν ότι με αυτήν την ηγεσία που οδηγεί την Τουρκία σε μια αυταρχική εκτροπή και ένα απολυταρχικό καθεστώς, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε την ενταξιακή της πορεία».

***  Μαύρα σύννεφα πάνω από την ΕΛΛΑΔΑ! Ο Τσαβούσογλου το είπε ΚΑΘΑΡΑ...

~ Πολύ σοβαρή, δήλωσε ο Υπ.Εξ. της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι είναι η περίπτωση να καταργηθεί η συμφωνία της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, και προειδοποίησε ότι εάν δεν προχωρήσει η Ευρώπη σε κατάργηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες, θα ξεκινήσει η διαδικασία ακυρώσεως, καταλήγοντας ότι η υπομονή της Τουρκίας δεν είναι άπειρη.
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε, επίσης, ότι η συμφωνία τηρήθηκε κατά γράμμα από την Τουρκία, κι ότι είναι η σειρά της Ευρώπης να τηρήσει την δική της υπογραφή. Διαφορετικά η Άγκυρα θα πράξει "αυτό που πρέπει".
Σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει στην ακύρωση της συμφωνίας, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα πληγεί, καθώς είμαστε η πρώτη χώρα, μαζί με την Βουλγαρία απ’ όπου θα περάσουν οι «πρόσφυγες». Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών μιας μεγάλης καταστροφής…

*** Συμβαίνει κάτι; ΥΠΟΠΤΗ δήλωση Ακιντζί για το ΚΥΠΡΙΑΚΟ...

~  Αισιόδοξος φάνηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος του ψευδο-κράτους τηνς κατεχόμενης Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί, για την εξέλιξη του Κυπριακού, και ζήτησε λίγη υπομονή ώστε οι προσπάθειες για διάλογο να έχουν αποτέλεσμα.
Βέβαια, το τι εννοεί ο Τούρκος ψευτο-πρόεδρος «βιώσιμη λύση» και για ποιους θα είναι, ένα θέμα που θέλει πολλή συζήτηση. Η αισιοδοξία των ανθρώπων του ψευδο-κράτους, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσλαμβάνεται ως θετική εξέλιξη για την Ελληνο-κυπριακή πλευρά.
Πάντως, ήδη υπάρχουν προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, και ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέως του ΟΗΕ θα συναντηθεί σύντομα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκου ναστασιάδη και με τον Μουσταφά Ακιντζί…

*** Αθλητικά νέα για σήμερα  :
 
***  Για την 8άδα τυ Champions League
ΤΡΙΤΗ  14/03/2017 :

 Γιουβέντους (Ιταλία)-Πόρτο (Πορτογαλία)   1-0  (2-0)
40ό λεπτό,  ο Ντιμπάλα .-
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Οβίντιου Χάτεγκαν (Ρουμανία)
ΚΟΚΚΙΝΗ: 40΄ Μαξ Περέιρα
 ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Κουαδράδο - Λαγιούν, Αντρέ Σίλβα
 ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Μπουφόν, Μπενατιά (60΄ Μπαρτσάλι), Κεντίρα, Κουαδράδο (46΄ Πιάτσα), Μαρκίζιο, Ιγκουαΐν, Άλεξ Σάντρο, Μάντζουκιτς, Μπονούτσι, Ντιμπάλα (78΄ Ρινκόν), Ντάνι Άλβες.
ΠΟΡΤΟ (Νούνο Εσπίριτο Σάντο): Κασίγιας, Μαξ Περέιρα, Μαρκάνο, Μπραχίμι (67΄ Ντιόγκο Γιότα), Αντρέ Σίλβα (46΄ Μπολί), Αντρέ Αντρέ, Λαγιούν, Ντανίλο, Φελίπε, Σοάρες, Όλιβερ Τόρες (70΄ Οτάβιο).


Λέστερ (Αγγλία)-Σεβίλλη (Ισπανία)    2-0 (1-2)
Στο 27ο στο πόδι του Γουές Μόργκαν , 54o  με τον Ολμπράιτον.
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία)
ΚΟΚΚΙΝΗ: 74΄ Νασρί
 ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Βάρντι, Σμάιχελ, Εντιντί, Μαχρέζ - Νασρί, Βιτόλο
 ΛΕΣΤΕΡ (Κρεγκ Σέικσπιρ): Σμάιχελ, Σίμπσον, Μόργκαν, Χουτ, Φουξ, Ντινκουότερ, Εντιντί, Ολμπράιτον, Μαχρέζ (90΄ Αμαρτέι), Οκαζάκι (64΄ Σλιμανί), Βάρντι.
ΣΕΒΙΛΛΗ (Χόρχε Σαμπάολι): Ρίκο, Μερκάδο (46΄ Μαριάνο), Παρέχα, Ραμί, Σαράμπια (46΄ Γιόβετιτς), Ιμπόρα, Ενζονζί, Εσκουδέρο, Βιτόλο, Νασρί, Μπεν Γεντέρ (68΄ Κορέα).

ΤΕΤΑΡΤΗ  15/03/2017 :
Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)-Λεβερκούζεν(Γερμανία)     (4-2) 
Μονακό (Γαλλία)-Μάντσεστερ Σίτι (Αγγλία)        (3-5)

Έχουν γίνει τα ματς:
Νάπολι (Ιταλία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία) 1-3 (1-3)
Άρσεναλ (Αγγλία)-Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία) 1-5 (1-5)
Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία) 6-1 (0-4)           
Ντόρτμουντ (Γερμανία)-(Μπενφίκα (Πορτογαλία) 4-0 (0-1)
    
***  Ορκίστηκε Έλληνας πολίτης ο Κάρλος Ζέκα
Έλληνας πολίτης είναι από σήμερα με κάθε επισημότητα ο Κάρλος Ζέκα. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού «σφράγισε» την τελευταία πράξη της ελληνοποίησης του με τη διαδικασία της ορκωμοσίας.
Από την περασμένη εβδομάδα είχε ουσιαστικά κλείσει η υπόθεση, όταν ο Πορτογάλος μέσος του «τριφυλλιού» παρέλαβε στα χέρια του ελληνικό διαβατήριο. Σήμερα το πρωί βρέθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Ανατολικής Αττικής, όπου ορκίστηκε.
Ο 29χρονος ήταν πολύ χαρούμενος που έκλεισε και τυπικά το θέμα κι αυτό που περιμένει, πλέον, με αγωνία είναι η κλήση από τον Μίχαελ Σκίμπε για να φορέσει την φανέλα της εθνικής ομάδας.
Αυτό εκτός απρόοπτου θα γίνει την Παρασκευή, οπότε ο Γερμανός ομοσπονδιακός τεχνικός θα καλέσει τους παίκτες που υπολογίζει για το μεγάλο ντέρμπι των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 με το Βέλγιο (25/03).

***

~   ~ Από τελευταίες αναρτήσεις  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2017 :
  ~*Αθλητικό Σαββατοκύριακο 25  και  26 Φεβρουαρίου 2017  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/02/25-26-2017-super-league-25022017-3-0-1-0.html .- 
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κ. Δευτέρα 27  Φεβρουαρίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/02/news.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  2017 : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  .... :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/02/arfara-news-28-2017.html .-  
~**
~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2017  :
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη 01 Μαρτίου 2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ...
~
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-01-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας RFAA NEWS Πέμπτη 02-03-2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/rfaa-news-02-03-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 03 Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-03-2017.html .-  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο  04  Μαρτίου 2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή της Ορθοδοξίας 05  Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ... :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-05-2017.html .- 
~*  Αθλητικό Σαββατοκύριακο 04  και 05 Μαρτίου  2017  :Ανασκόπηση όλων των αθλητικών εβδομάδας που έφυγε  .... :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 06 Μαρτίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ...  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/03/news-06-2017.html .-
~*   ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία το Α-Ω . Δευτέρα  06  Μαρτίου 2017  :   : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/03/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα  μας  ARFARA NEWS Τρίτη 07  Μαρτίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/03/news-07-2017.html .- 
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 08  Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  .... :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-08-2017.html .-  
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NWES 2 - Τετάρτη  08 Μαρτίου  2017 : Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής μας .... : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-nwes-2-08-2017.html .- 
~*Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  09  Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι  της ενημέρωσής  μας ....  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-09-2017.html .-  
 ~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  ..:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/   .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  Arfara News  Σάββατο  11 Μαρτίου  2017 :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας ....   :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-11-2017.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Κυριακή  12 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-12-2017.html  
 ~*
ΑΘΛΗΤΙΚΟ  ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 11  , 12  και  13  Μαρτίου  2017  :Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που μας πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/03/11-12-13-2017.html .-

~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Δευτέρα 13 Μαρτίου  2017  :Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  ....   : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/03/arfara-news-13-2017.html .-  
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  14 Μαρτίου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας ....     :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/03/news-14-2017.html    .- 
~*  Η  Εφημερίδα μας  Arfara News 2 .. Τρίτη 14  Μαρτίου  2017  :
Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/03/news-2.html .-   
 

~* *** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5352   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3474   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3468 video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.294  βίντεο   .-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου