Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 04 Αυγούστου 2013

Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Αυγούστου  2013  :
Το  ηλιοβασίλεμα  σε νησί  2013
Ιερά Εικόνα  Παναγίας της Τήνου 2013
Ι. Ν. Παναγιάς  της  Τήνου   2013 εντός Ι.Ν.


*** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  καί  Άλλα  :
Ι.Ν.Αγίων Ταξιαρχών στο Μελιγαλά  Μεσσηνίας  2013

***Συνθήματα και έντονη διαμαρτυρία από καθηγητές της Α'ΕΛΜΕ στην Αρχαία Μεσσήνη                                             
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν από νωρίς το απόγευμα,περίπου 100 καθηγητές της Α΄ΕΛΜΕ Μεσσηνίας έξω από την είσοδο του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά των πολιτικών και διαμαρτύρονται για την διαθεσιμότητα των Καθηγητών. -




***  53 πυρκαγιές τον Ιούλιο στη Μεσσηνία         
          53 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στον τομέα ευθύνης της Πυροσβεστικής Καλαμάτας κατά το μήνα Ιούλιο και συγκεκριμένα:
-41 αγροτικές/δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων: 27 σε γεωργικές εκτάσεις, 9 σε βάλτους – καλάμια και 2 σε δασική έκταση, ενώ 3 εκδηλώθηκαν σε πρανές οδού.
-12 αστικές πυρκαγιές.
Τέλος, η Πυροσβεστική επενέβη σε 9 απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρα.  - 

***   «Θυρανοίξια» στο αρχαίο θέατρο Μεσσήνης (Φωτογραφίες)         
  
Ήταν μια μεγάλη μέρα ή, καλύτερα, βραδιά η χθεσινή για την Αρχαία Μεσσήνη, το Νομό Μεσσηνίας, την ελληνική Αρχαιολογία και τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, στον οποίο οφείλουμε πάρα πολλά ως προς τη διαδρομή που έπρεπε να διανυθεί για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη εκδήλωση στο αρχαίο θέατρο της Μεσσήνης, την πρώτη ύστερα από σιωπή αιώνων.
Το σωματείο «Διάζωμα», το Φεστιβάλ Αθηνών και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών οργάνωσαν χθες βράδυ γκαλά ιταλικής όπερας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου και με σολίστ τους διάσημους λυρικούς τραγουδιστές Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά.
Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλάμβανε άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα από τις όπερες «Οι Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο (1857-1919), «Σιμόν Μποκανέγκρα», «Λα Τραβιάτα», «Ο Σικελικός Εσπερινός» και «Οθέλλος» του Τζουζέπε Βέρντι (1813-1901), «Μανόν Λεσκό» και «Τόσκα» του Τζάκομο Πουτσίνι (1858-1924) και «Αντρέα Σενιέ» του Ουμπέρτο Τζορντάνο (1867-1948). Η συναυλία έκλεισε με το περίφημο ντουέτο “Udiste Come albeggi” από τον «Τροβατόρε» του Βέρντι.
Η υποδοχή του κοινού υπήρξε ενθουσιώδης, αν και οι κάτοικοι της περιοχής έμειναν με το παράπονο ότι δεν κατάφεραν να προμηθευτούν εισιτήριο την πρώτη ημέρα της προπώλησης.
  Επίτευγμα
Το άνοιγμα του αναστηλωμένου θεάτρου για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή είναι ένα επίτευγμα, καθώς μας αποκάλυψε μία από τις πιο σημαντικές σε μέγεθος, μορφή και διατήρηση πόλεις της αρχαιότητας. Ταυτόχρονα, είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο: η αναγέννηση του αρχαίου θεάτρου και η ένταξή του στη ζωή της περιοχής με σειρά εκδηλώσεων θα αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως οικονομική ένεση στη σύγχρονη Μεσσήνη και όχι μόνο.
Από την ίδρυσή της, από το Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, το 369 π.Χ., η Αρχαία Μεσσήνη συγκαταλέγεται στις ιδιαίτερα σημαντικές αρχαίες πόλεις της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν αρχαίο οικισμό άθικτο από τους νεότερους, αφού μέχρι και σήμερα διαθέτει σπίτια, επιβλητικές οχυρώσεις, ιερά και δημόσια κτήρια, καθώς και τάφους. Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της στοιχειοθετείται από τη μεγάλη έκτασή της, όσο όμως και από τα μνημειώδη σε μέγεθος και μορφή οικοδομήματα, καθώς και από το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα.
Το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης οικοδομήθηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και μέχρι και σήμερα διατηρεί τα χαρακτηριστικά της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής Περιόδου. Η εκτεταμένη καταστροφή του κοίλου οφείλεται, κυρίως, στους κατοίκους του οικισμού της Πρωτοβυζαντινής και Βυζαντινής Εποχής, οι οποίοι μετέτρεψαν το θέατρο σε λατομείο.
  Συνεχίζεται το έργο
Οι εργασίες στο κοίλο δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα συνεχιστούν. Στη χθεσινή εκδήλωση φιλοξενήθηκαν περίπου 2.500 θεατές, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται ότι θα χωράει περίπου 5.000 θεατές, τους μισούς δηλαδή από την αρχική χωρητικότητά του.
Την αναστήλωση και αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Μεσσήνης οφείλουμε, εκτός από τον καθηγητή Θέμελη, και στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Β’ και Γ’ ΚΠΣ) καθώς και στη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Όπως ήταν φυσικό, το χθεσινό γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο και από τον αθηναϊκό Τύπο, όπου φιλοξενήθηκε πλήθος ρεπορτάζ για το θέμα. Σε συνέντευξή του στο «Έθνος» ο Π. Θέμελης λέει, μεταξύ άλλων, περιγράφοντας τη ζωή στην πόλη: «Είναι βέβαιο ότι ο άρτος και τα θεάματα βρίσκονταν σε ημερήσια διάταξη. Το στάδιο και το θέατρο γέμιζαν όχι μόνο από τους κατοίκους της πόλης -που δεν περνούσαν τους 10.000-, αλλά από κατοίκους ολόκληρης της Μεσσηνίας. Ο Δίας Ιθωμάτας ήταν ο βασικός θεός που λατρευόταν στην κορυφή του Όρους Ιθώμη, ο Ασκληπιός επίσης, που προς τιμήν του γίνονταν αγώνες, αγώνες αθλητικοί αλλά και δραματικοί, θέατρο και μουσική. Εδώ δεν παίζονταν έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Είχαμε τοπικά δρώμενα που είχαν σχέση με την τιμώμενη θεότητα και το βίο της, αλλά και τοπικά ήθη και έθιμα».
Εκτός, όμως, από τον πολιτισμό, υπήρχε και η πολιτική: «Από τις επιγραφές μαθαίνουμε ότι στο θέατρο γίνονταν και πολιτικές συγκεντρώσεις. Όπως όταν ο Φίλιππος ο Ε' ήρθε στη Μεσσήνη με σκοπό να καταλάβει την πόλη, διαπραγματεύθηκε με το μεγάλο στρατηγό Άρατο της Συκιώνας και συζήτησε μαζί του στο θέατρο παρουσία μεγάλου πλήθους πολιτών. “Εν τω θεάτρω εποίησαν τον διαλογισμό” μας πληροφορεί επιγραφή».
Πώς βλέπει, όμως, ο κ. Θέμελης τη λειτουργία του θεάτρου: «Είμαι υπέρ της λειτουργίας και της ζωντανής παρουσίας των αρχαίων μνημείων, να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητας. Δεν πρέπει να μείνει ένα κενό κέλυφος, τέλεια αναστηλωμένο, με κλειστές πόρτες και τους επισκέπτες να το βλέπουν από μακριά. Ονειρεύομαι εδώ να καθιερωθεί ένα νέο φεστιβάλ Επιδαύρου».
   
 
 Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***  Νέα ανάθεση για μεταφορά των σκουπιδιών, αν και το ταμείο του Δήμου είναι μείον
 Τα ερωτήματα για τον τρόπο απομάκρυνσης και ταφής των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας τίθενται με ολοένα και πιο επιτακτικό τρόπο. Έφτασαν μέχρι και τη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, Έφη Γεωργοπούλου - Σαλτάρη. Παρ’ όλα αυτά, μεσούντος του καλοκαιριού, απουσία εναλλακτικής λύσης και παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών στην πόλη, η Δημοτική Αρχή ρισκάρει και αναθέτει για μία ακόμα φορά στον ίδιο εργολάβο τη μεταφορά των οικιακών απορριμμάτων του Δήμου σε άλλη γη, σε άλλα μέρη. Μάλιστα, αν και ο συγκεκριμένος κωδικός δε διαθέτει παρά ελάχιστα χρήματα, προχθές ο κ. Νίκας αποφάσισε νέα ανάθεση. Ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα τηρηθεί η «επίσημη εξαγγελία του υπουργείου Εσωτερικών», για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Καλαμάτας με 500.000 ευρώ, για να συνεχίσει η πόλη να ξεφορτώνεται τα σκουπίδια της με τον τρόπο που το κάνει μέχρι σήμερα. Θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον να δώσει το κράτος τόσα λεφτά και να μη γνωρίζει κανείς, εκτός ίσως από τους «τρυπάδες» και τους «τσιλιαδόρους», τι γίνονται τα σκουπίδια. Ενδιαφέρον έχει και η στάση του εργολάβου, που δέχτηκε να αναλάβει την απομάκρυνση των σκουπιδιών ενώ στο Ταμείο του Δήμου γι’ αυτή τη δουλειά δεν υπάρχουν ούτε 5.000 ευρώ! Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση εργολάβου που αναλαμβάνει έργο χωρίς να υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα, παρά μόνο μια «επίσημη εξαγγελία του υπουργείου Εσωτερικών». Πάντως, ο δήμαρχος Καλαμάτας πήγε προχθές στην Αθήνα με σκοπό να επισκεφθεί και τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, χωρίς να έχει ανακοινωθεί το θέμα που ήθελε να του θέσει. Σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση, επίσης σημειώνεται ότι «ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει τα μεταφερόμενα απορρίμματα σε νόμιμο χώρο», χωρίς να προσδιορίζεται ποιος είναι αυτός, για να μπορεί να κριθεί και πόσο ικανοποιητικό είναι το ύψος της αποζημίωσής του. Α.Π. - 

*** Ενημέρωση για τη σύσταση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης         
            Ενημερωτική εκδήλωση για τη σύσταση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί, στις 11.00, στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.
Όπως σημείωσε χθες ο  αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, για την ίδρυση της εταιρείας αυτής μπορεί να συμπράξουν η Περιφέρεια και οι Δήμοι, οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις της Περιφέρειας, φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των καταναλωτών (νομικά και φυσικά πρόσωπα) που δραστηριοποιούνται στην οικεία Περιφέρεια και στο χώρο των διατροφικών αγροτικών προϊόντων, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία εδρεύουν στην Περιφέρεια ή δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία σχετικά με το σχετικό κάθε φορά «καλάθι της Περιφέρειας».
Η εκδήλωση της Δευτέρας έχει σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον  και  να οριστικοποιηθούν οι τελικοί συμμετέχοντες στην εταιρεία.
  Στόχοι
«Το βασικό αντικείμενο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης αφορά στην προβολή, προώθηση και ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους. Το πεδίο δράσης της Σύμπραξης είναι πολυδιάστατο, καθώς στις αρμοδιότητές της, πέραν αυτών, περιλαμβάνεται
η παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των “καλαθιών της Περιφέρειας», παρατήρησε ο κ. Αλευράς και πρόσθεσε ότι στόχοι είναι:
-Η αποτελεσματική συσχέτιση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής με τη δευτερογενή (μεταποίηση - τυποποίηση), η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
-Η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας κι ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Συμπλήρωσε ότι η δικτύωση με τις αγορές αυτές είναι βασική παράμετρος για την επίτευξη των στόχων της Σύμπραξης και αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πλαίσιο δράσης της.
-Η ενσωμάτωση σε αυτήν φορέων του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, που θα καθορίζει ένα, από κοινού, επωφελές πεδίο δράσης.
«Οι γενικές και οι επιμέρους δράσεις της Σύμπραξης ανά τομέα παραγωγής θα είναι στοχευμένες, ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις στο σύνολο της Περιφέρειας, αλλά και να συνάδουν με τις ιδιαιτερότητες κάθε παραγωγικού τομέα. Η σύσταση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία “Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου” αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά τη συμφωνία για τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο “καλάθι των προϊόντων  της Περιφέρειας Πελοποννήσου”», κατέληξε ο αντιπεριφερειάρχης. - 

*** Μπλοκαρισμένο στο Βιετνάμ μεσσηνιακό λάδι
        Η γραφειοκρατία της Ελλάδας «μπλόκαρε» φορτία μεσσηνιακού ελαιολάδου και ελιάς στη νέα αγορά του Βιετνάμ. Συγκεκριμένα, φορτία με το μεσσηνιακό προϊόν παραμένουν στο τελωνείο του Βιετνάμ, περιμένοντας να απαντήσει το ελληνικό υπουργείο στην απαίτηση του βιετναμέζικου κράτους για το ποια είδη φυτοφαρμάκων χρησιμοποιούν οι ελαιοπαραγωγοί της Ελλάδας. Η τυπική αυτή απαίτηση του Βιετνάμ εστάλη σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ήδη, όπως διαβεβαιώνει η πρεσβεία, απάντησαν όλες, εκτός από την… Ελλάδα! Το Βιετνάμ γνωρίζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως θέλει να γνωρίζει εγγράφως και από κάθε χώρα την εθνική της νομοθεσία. - 
*** Θωρακίστε την υγεία σας με έξυπνους και γευστικούς συνδυασμούς τροφών    

Η καλοκαιρινή περίοδος χαρακτηρίζεται από την κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών. Τα οφέλη από την κατανάλωσή τους είναι πάρα πολλά, γι’ αυτό και αποτελούν βασικό κομμάτι της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής, λόγω της υψηλής καρδιοπροστατευτικής τους δράσης, της καλής λειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος, της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μέσω της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας, καθώς και της τροφοδότησης του οργανισμού με απαραίτητες βιταμίνες για τη σωστή λειτουργία του.
Η κατανάλωσή τους, λοιπόν, συστήνεται σε 4-6 μερίδες φρούτων ημερησίως και 4 μερίδες λαχανικών.
Λόγω της πληθώρας των βιταμινών που περιέχουν, δεν αρκεί μόνο η κατανάλωσή τους, αλλά κρίνεται απαραίτητος ο συνδυασμός τους με άλλα τρόφιμα, για να πετύχουμε καλύτερη απορρόφησή τους.
Συνδυάστε, λοιπόν, τα πιο λαχταριστά καλοκαιρινά φρούτα με διάφορα τυριά, γιαούρτι, καθώς και αλλαντικά, δίνοντας γεύση στη διατροφή σας και θωρακίζοντας την υγεία σας.
  Συνδυάστε καρπούζι με τυρί φέτα: είναι πλέον ένας κλασικός συνδυασμός. Εκτός από γευστικός, είναι σημαντικός για την απορρόφηση του λυκοπενίου από το καρπούζι. Το λυκοπένιο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, με αντικαρκινική δράση. Συνδυάζοντας το καρπούζι με τυρί φέτα, διευκολύνεται η απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και αξιοποιείται πλήρως από τον οργανισμό η ποσότητα λυκοπενίου του καρπουζιού.
  Πεπόνι με προσούτο: αποτελεί μια gourmet επιλογή. Το πεπόνι περιέχει βιταμίνη C, Β6, β-καροτίνη και κάλιο, ενώ το προσούτο ένα σύμπλεγμα βιταμινών D που δρα προστατευτικά στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι πλούσιο σε δισθενή σίδηρο.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C στο πεπόνι επιταχύνει την απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη Β6 και το β-καροτένιο, βοηθά στην καλύτερη ελαστικότητα του δέρματος και ταυτόχρονα εμποδίζει την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Το β-καροτένιο και το σίδηρο βοηθούν, επίσης, στην καταπολέμηση ορισμένων ιώσεων του αναπνευστικού και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Επίσης, είναι γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτός εξισορροπεί τη σχέση καλίου-νατρίου στον οργανισμό, εξουδετερώνοντας την αρνητική επίδραση από το αλάτι που περιέχει το προσούτο.
  Μια ακόμη έξυπνη και γευστική επιλογή είναι το σταφύλι με παρμεζάνα: Το σταφύλι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς, προσφέροντας ταυτόχρονα ταχεία ανάρρωση σε περίπτωση κόπωσης από έντονη μυική προσπάθεια. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ρεσβερατόλη που περιέχεται στη φλούδα του. Λειτουργεί αντιοξειδωτικά και προστατεύει τη λειτουργία της καρδιάς. Η παρμεζάνα, αν και πιο λιπαρή από το γάλα, είναι πολύ θρεπτική και πλούσια σε ασβέστιο.
Ο συνδυασμός τους εξουδετερώνει τις αρνητικές συνέπειες από το κρυφό αλάτι που βρίσκεται στο τυρί και δεν εμφανίζεται κατακράτηση υγρών, γιατί το σταφύλι περιέχει άφθονο νερό, το οποίο αποβάλλει τις τοξίνες και τα ζημιογόνα συστατικά από τον οργανισμό. Το σταφύλι είναι η νούμερο ένα επιλογή για προστασία από το έλκος. Συνδυάζοντάς το με το τυρί φροντίζει όλο το γαστρεντερικό σύστημα του οργανισμού.
Οι βιταμίνες των τροφών αυτών δίνουν στον οργανισμό επιπλέον πνευματική διαύγεια.
  Φράουλα με γιαούρτι: Η φράουλα είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της και την προστασία από τις φαινόλες. Είναι πλούσια σε Β12, βιταμίνη K, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Το γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, αλλά και βιταμίνες Α, Β2 και Β12. Οι φυτικές ίνες της φράουλας και η δράση του γιαουρτιού προστατεύουν το γαστρεντερικό σύστημα και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του, περιορίζοντας τη δυσκοιλιότητα. Η βιταμίνη Κ της φράουλας συμβάλλει στην ταχεία απορρόφηση του ασβεστίου του γιαουρτιού και έτσι προστατεύει τον οργανισμό από την εμφάνιση οστεοπόρωσης. Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτός βοηθά στην καταπολέμηση της πήξης του αίματος.
  Πεπόνι με γιαούρτι: Το πεπόνι, όπως προαναφέραμε, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, B6, β-καροτίνη και κάλιο, ενώ το γιαούρτι (με χαμηλά λιπαρά) είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, αλλά και βιταμίνες Α, Β2 και Β12. Ο συνδυασμός των δύο αποτελεί μοναδική ασπίδα για την υγεία. Εκτός από τις αντισηπτικές ιδιότητες που περιέχει το γιαούρτι, σε συνδυασμό με το πεπόνι αποτρέπει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις θρομβώσεις. Το πεπόνι θα βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα το ασβέστιο του γιαουρτιού και να δυναμώσει τα οστά και τα δόντια.
  Υιοθετήστε τις παραπάνω διατροφικές συμβουλές, γιατί η υγεία του σώματος ξεκινά από το νου…
 Από το Κέντρο Διατροφολογίας:
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
& ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΗΜΙΝΑ- 

*** Ολοκληρώνονται τα έργα σύνδεσης της Αριστομένους με το Ιστορικό Κέντρο         
           Ολοκληρώνονται, επιτέλους, οι εργασίες σύνδεσης του πεζόδρομου της Αριστομένους με εκείνον της Γερμανού στο Ιστορικό Κέντρο. Ειδικότερα, κατασκευάσθηκε διάβαση πεζών που θα συνδέει τους δύο πεζόδρομους, χωρίς να διακοπεί η κυκλοφορία κατά την εκτέλεση των εργασιών, αφού έγιναν οι κατάλληλες ρυθμίσεις, με διαθέσιμη πάντοτε μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.
Επίσης, έγιναν έργα διαχείρισης των ομβρίων υδάτων και εγκατάσταση και κατάλληλη διασύνδεση του ηλεκτρολογικού δικτύου. Η διάβαση αποκαταστάθηκε με πλάκες και μάρμαρα, υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στις αναπλάσεις της Αριστομένους και της Γερμανού. Επιπλέον, φυτεύτηκε ένα δέντρο, στη μεσότητα του δρόμου, δεξιά όπως κατευθύνεται κανείς προς βορρά. Η διάβαση «αποσπά» την προτεραιότητα υπέρ των πεζών, καθώς η επιφάνειά της βρίσκεται μερικά εκατοστόμετρα ψηλότερα από τη στάθμη του δρόμου. Η έκταση της παρέμβασης είναι περίπου 500 τετραγωνικά μέτρα. -  

***  Η ιστορία του «Αρχαίου θεάτρου Μεσσήνης» … λίγο πριν από τις άριες         
             Επιμέλεια: Α. Πετρόγιαννης
 Ακόμη και σήμερα ο Π. Θέμελης επιμένει ότι τα μνημεία πρέπει να είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, να χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους, «αλλιώς γιατί τα φέρνουμε στο φως», ξαφνιάζοντας ακόμη και νεότερους συναδέλφους του.
Κι αυτό ακριβώς οραματίζεται, «ζωντανή» την αρχαία πόλη της Μεσσήνης. Υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου και αναστηλώσεων σε μια κατάλληλα διαμορφωμένη πεντακάθαρη έκταση, που κερδίζει Έλληνες και ξένους επισκέπτες, αποτελεί το παράδειγμα για την ανάδειξη πολλών χώρων στην Ελλάδα.
Εκεί, στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου έφερε στο φως μια μεγαλόπρεπη εντυπωσιακή πόλη, με κτήρια μνημειακών διαστάσεων, τα οποία αποκαλύπτουν ότι οι κάτοικοί της στην ελληνιστική περίοδο ήταν πλούσιοι και ευεργέτες, σε λίγες ημέρες όσοι προνόησαν έγκαιρα θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα γκαλά όπερας από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Ο Θεσσαλονικιός κ. Θέμελης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ιδιαίτερα αγαπητός στη Μεσσήνη, ανοίγει το αναστηλωμένο αρχαίο θέατρό της μετά από 1.700 χρόνια σιωπής.
Το συστήνει στο κοινό, αλλά κυρίως μάς μαθαίνει την ιστορία μας, πέρα από τους τόπους και τα μνημεία που η επικοινωνιακή τακτική κρατάει πρώτα στη λίστα των επιλογών. Μας θυμίζει ότι σε αυτό τον χώρο, που δεν είναι στην Αθήνα ή στην ευνοημένη Αργολίδα στην οποία συρρέουν για τις παραστάσεις της Επιδαύρου οι θεατές, έγιναν ιστορικά γεγονότα.
Η συνάντηση του Φιλίππου Ε’ της Μακεδονίας με το στρατηγό της Αχαϊκής Συμπολιτείας Αράτου το 214 π.Χ., μια μέρα μετά τη λαϊκή εξέγερση και τη σφαγή των αξιωματούχων της πόλης και διακοσίων εύπορων πολιτών της.
Σ’ αυτό το θέατρο, βέβαια, συγκεντρώθηκαν και οι κάτοικοι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας το 183 π.X., διότι εκεί είχε εκτεθεί σε κοινή θέα ο περίφημος στρατηγός της Συμπολιτείας Φιλοποίμην ο Mεγαλοπολίτης, γνωστός και ως «ο τελευταίος Έλλην», που είχε αιχμαλωτιστεί σε νικηφόρο για τους Mεσσηνίους σύγκρουση.
Τώρα τα νέα λένε ότι θα προταθεί να ενταχθεί στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Σε λίγες ημέρες, πάντως, θα ακουστούν άριες από τους διεθνούς φήμης Τσέλια Κοστέα και Δημήτρη Πλατανιά σε μια εκδήλωση για την οποία συνεργάζονται: Φεστιβάλ Αθηνών, «Διάζωμα», ΚΟΑ, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Μεσσήνης και η ΛΗ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων.
  Αγωνίες και δανεικά
Όμως, ο υπεύθυνος των ανασκαφών έχει κι άλλες αγωνίες. Όσοι είναι γύρω του γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δίνει ο ίδιος δανεικά -το ομολόγησε στο διαδικτυακό Καλαμάτα Τ.V.- στους εργατοτεχνίτες που δεν μπορούν να αντέξουν άλλη καθυστέρηση στους μισθούς τους. «Είμαι αναγκασμένος, δήλωσε στην “Κ”, να λύσω συμβάσεις προσωπικού που έληξαν και καλούμαι να συνεχίσω το έργο εδώ όχι μόνο στο θέατρο με οκτώ άτομα μείον, από τα 15. Φεύγουν άνθρωποι που εργάζονταν εδώ, 20 χρόνια». Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικοί μηχανισμοί δυσκολεύουν την απορρόφηση των κονδυλίων (παρότι υπάρχουν), κι εκείνος πρέπει να αντιμετωπίσει τις γνωστές αγκυλώσεις του Δημοσίου, όσο κάποιοι πολιτικοί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν μια θέση στα «θυρανοίξια» του αρχαίου θεάτρου.
Αυτό το θέατρο που δε λειτούργησε μόνο ως χώρος θέασης και ακρόασης, αλλά και ως χώρος μαζικών συγκεντρώσεων πολιτικού χαρακτήρα, χρονολογείται η πρώτη φάση στον 3ο αι. π.Χ., εμφανείς όμως είναι οι επισκευές του 1ου και κυρίως του 2ου αι. μ.Χ. Η παρουσία της κινητής σκηνής (scena ducilis), αλλιώς «πήγμα», είναι ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία του, αφού παρόμοια κινητή σκηνή είχαν το Θέατρο της Σπάρτης όσο και το Θέατρο της Μεγαλόπολης. «Η κινητή σκηνή θεωρούνταν ως σήμερα εφεύρημα των Ρωμαίων με βάση τη scena ducilis που είχε το Θέατρο της Πομπηίας. Η κινητή σκηνή, ωστόσο, της Μεσσήνης χρονολογείται στον 3ο αι. π.Χ. και, επομένως, προηγείται της ρωμαϊκής στην Πομπηία, που δεν είναι προγενέστερη του 1ου αι. π.Χ.», σημειώνει ο αρχαιολόγος.
Η κατάρρευση και η λιθολόγησή του άρχισε όταν μετατράπηκε σε «λατομείο» για τους κατοίκους της ύστερης αρχαιότητας. Χρήση που συνεχίστηκε από τον 7ο αιώνα μ.Χ. ως και την περίοδο της Eνετοκρατίας (1356-1553). Η κατάσταση διατήρησής του σήμερα, μετά τις εργασίες στερέωσης, συντήρησης, αποστράγγισης, μερικής αποκατάστασης της σκηνής, του δαπέδου της ορχήστρας και των σωζόμενων εδωλίων, θεωρείται καλή. Για την ημέρα του γκαλά θα έχει αναστηλωθεί έως τη 10η σειρά (1.500 θέσεις και μαζί με τους πάγκους και τις καρέκλες θα φτάσουν τις 2.000). Το αυθεντικό υλικό, πάντως, είναι αρκετό να συνεχίσει για την αποκατάσταση έως και της 15ης σειράς, που θα εξασφαλίσει αργότερα 5.000 θέσεις. - 

*** Σινεμά δίπλα στο κύμα απόψε         
          

Έναν ιδιαίτερο και «δροσιστικό» τρόπο βρήκε η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας για να κλείσει τη σεζόν. Με μια προβολή απόψε στις 9.00 στην παραλία, μπροστά από το ξενοδοχείο «Elite». Μάλιστα, η ταινία είναι μυστική και θα αποκαλυφθεί το βράδυ.
Μ.Ν. - 



***Άνοιξε τις πύλες του το θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης μετά από σιωπή 1.700 χρόνων (φωτογραφίες)         
  
Με γκαλά ιταλικής όπερας ανοίγει ,σε λίγα λεπτά, και πάλι απόψε τις πύλες του στο κοινό το αναστηλωμένο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης μετά από σιωπή 1.700 χρόνων. Οι εργασίες αποκάλυψης και αναστήλωσης από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη ξεκίνησαν με το 2ο και 3ο ΚΠΣ, ενώ ολοκληρώθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Το Θέατρο εγκαινιάζεται με τη συμμετοχή του Καλαματιανού βαρύτονου Δημήτρη Πλατανιά και της υψίφωνου Τσέλιας Κοστέα, καθώς και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που διευθύνει ο
Βασίλης Χριστόπουλος.Την εκδήλωση στον αρχαιολογικό χώρο, που θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ, διοργανώνουν το Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, το Σωματείο «Διάζωμα», η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Μεσσήνης και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
 
Ήδη από αρκετά νωρίς βρίσκονται μέσα στο θέατρο οι πρώτοι θεατές.
Μεταξύ άλλων παρευρίσκονται η υφυπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου , ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης , ο πρόεδρος του Διαζώματος Σταύρος Μπένος, ο πρόεδρος του φεστιβάλ Αθηνών Γιώργος Λούκος, η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη , Βουλευτές και Δήμαρχοι της Μεσσηνίας και αρκετοί αυτοδιοικητικοί φορείς.
Αναλυτικό ρεπορτάζ για την σημερινή εκδήλωση καθώς και πλούσιο φωτορεπορτάζ αργότερα στην ιστοσελίδα μας. 

*** Μουσική στο κέντρο της Καλαμάτας (Βίντεο)         
   
Μια ομάδα πλανόδιων μουσικών παίζει αυτή την ώρα στους δρόμους της Καλαμάτας.
Δείτε το βίντεο και καλή ακρόαση   ,  Video: 


*** ΑΘΛΗΤΙΚΗ  ενημέρωση :
*** Το παλεύει για Μπράβο… την ψάχνει για Παντελή         
           
ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΝΙΓΗΡΙΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΤΑΛΩΝ
 Μπορεί την περυσινή χρονιά ο Δημήτρης Μπράβος να μη φόρεσε τη φανέλα της «Μαύρης Θύελλας» μολονότι ο Γιώργος Μπένος τον είχε τότε πολύ ψηλά στη λίστα, όμως ο 25χρονος βραχύσωμος μέσος, που αποχώρησε πρόσφατα από το Πανόπουλο, κάθε άλλο παρά απαρατήρητος περνά από τους ανθρώπους της Καλαμάτας και αυτό το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ» άτομο του τεχνικού επιτελείου προσέγγισε τον Μπράβο πριν από λίγο καιρό, μεταφέροντάς του το ενδιαφέρον της ομάδας της Καλαμάτας. Ο ικανός μέσος, που έχει κάνει καριέρα με την φανέλα του Πανηλειακού και έπαιζε στο Πανόπουλο πέρυσι, κάθε άλλο παρά αδιάφορος είναι απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό, όμως ενδέχεται να δυσκολέψει η περίπτωσή του, λόγω της διαφαινόμενης ανόδου του Πανηλειακού στη Β΄ Εθνική και το λογικό ενδιαφέρον των «ερυθρολεύκων» για έναν εκ των κορυφαίων παικτών του γειτονικού νομού.
Παράλληλα, στη Διοίκηση της Καλαμάτας προτάθηκε και ο 27χρονος μεσοεπιθετικός Δημήτρης Παντελής (φωτό) που πέρυσι αγωνίστηκε σε Φωστήρα και Ρούβα, ενώ έχει περάσει από Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κορωπί. Το τεχνικό επιτελείο σε συνεννόηση με τους διοικούντες μελετούν με προσοχή τη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις που θα εξαρτηθούν βεβαίως σε μεγάλο βαθμό και από τις οικονομικές απαιτήσεις.
Κλείνοντας το μέτωπο με τους Έλληνες ποδοσφαιριστές για τους οποίους ψάχνεται η Καλαμάτα, πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν στη σχετική λίστα δύο ακόμη ονόματα παικτών με εμπειρία σε μεγαλύτερες κατηγορίες τα οποία θα αποκαλύψουμε τις επόμενες ημέρες.
  Έρχονται σήμερα δύο νεαροί Νιγηριανοί
Από εκεί και πέρα αναμένονται σήμερα στην πόλη της Καλαμάτας δύο νεαροί Νιγηριανοί, ο 20χρονος μέσος Γουίλφερντ και ο επίσης 20χρονος ακραίος μέσος Εφέ προκειμένου να συμμετάσχουν από αύριο στις δοκιμές της ομάδας. Εφόσον πείσουν τον κ. Κακαλέτρη, οι δύο νεαροί που έπαιζαν σε ομάδα της Τανζανίας, δεν αποκλείεται να ενσωματωθούν στην προετοιμασία, που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.
Τέλος, παραμένει σταθερά το ενδιαφέρον για δύο νεαρούς παίκτες που προέρχονται από το Ιταλικό ποδόσφαιρο και έχουν προταθεί από τον κ. Κουράτολο (αντιπρόσωπος της εταιρείας LEGEA στην Ελλάδα και χορηγός ένδυσης της Καλαμάτας) που είναι πιθανό να έρθουν τις επόμενες ημέρες στην Μεσσηνία. Πρόκειται για τον επιθετικό Μπόρι Οντβόνγκ και τον επίσης επιθετικό Σιμόνε Τσιρίλο.
Πλήρωσε το παράβολο και πάει Γ΄ Εθνική
Μετά την δήλωση συμμετοχής την οποία είχε αποστείλει στην ΕΠΟ εδώ και μέρες, η Διοίκηση της Καλαμάτας κατέβαλε και το ποσό των 500 ευρώ για το παράβολο συμμετοχής και πλέον σκέφτεται την νέα αγωνιστική περίοδο

 *** Προ των πυλών ο Κυριάκος Εμερζίδης για τον Πάμισο         
           Ο επιχειρηματίας Κυριάκος Εμερζίδης, που δραστηριοποιείται με τη δημιουργία ιστοσελίδων, μετά από αλλεπάλληλες επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Παμίσου Μεσσήνης Γιώργο Πετρουλάκη, συμφώνησε να ασχοληθεί με τα διοικητικά των «πρασίνων» της Μεσσήνης.
  Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Μάλιστα, ο κ. Εμερζίδης έρχεται σήμερα στη Μεσσήνη και θα παραβρεθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση που έχει ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
Ο επιχειρηματίας θα μιλήσει στη Γ.Σ., παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για τον ιστορικό σύλλογο. Εφόσον πείσει τη Γ.Σ. για το πλάνο του, τότε θα γίνει άμεσα εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, στο οποίο θα συμμετάσχει ο ίδιος, αλλά και ο Γιώργος Πετρουλάκης ως εγγυητής της συνέχειας του Συλλόγου.
Παράλληλα, την Πέμπτη 1η Αυγούστου και ώρα 6.00 μ.μ. θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στην οποία θα μιλήσουν ο κ. Εμερζίδης και άλλα μέλη της διοίκησης του Παμίσου, που θα παρουσιάσουν το πλάνο τους για τη νέα σεζόν.
Πρέπει δε να αναφέρουμε ότι ο κ. Εμερζίδης μετά τη συμφωνία με τον πρόεδρο της ομάδας της Μεσσήνης Γιώργο Πετρουλάκη, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον έμπειρο μέσο Σωτήρη Δημητρακόπουλο, συζητώντας μαζί του το ενδεχόμενο παραμονής του για μια ακόμη σεζόν στην ομάδα. Φαίνεται δε πως ο Δημητρακόπουλος θα συνεχίσει στους Νησιώτες. Στις προθέσεις δε, του κ. Εμερζίδη, είναι και δύο ηχηρές μεταγραφές.
  Γ.Πετρουλάκης: «Είμαι συγκρατημένος»
Τέλος, ο πρόεδρος του Παμίσου για τη συμφωνία με τον Αθηναίο επιχειρηματία ανέφερε τα εξής:
«πήρξαν αλλεπάλληλες επαφές με τον Αθηναίο επιχειρηματία Κυριάκο Εμερζίδη, για να βοηθήσει τον Πάμισο Μεσσήνης. Είμαι αισιόδοξος και τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Θα μιλήσει στην έκτακτη Γ.Σ. Είμαι συγκρατημένος διότι και παλαιότερα υπήρχε ενδιαφέρον από επενδυτές για την ομάδα, αλλά δεν είχαμε θετικές εξελίξεις».-
 
*** Επί τάπητος τα μεταγραφικά… πολύωρη συζήτηση Ράλλη – Κακαλέτρη         
           Χωρίς ουσιαστική εξέλιξη και χωρίς, το βασικότερο, ανακοινώσεις πέρασε η χθεσινή ημέρα για την ομάδα της Καλαμάτας, η διοίκηση της οποίας εξακολουθεί να ψάχνεται με έντονο μάλιστα τρόπο στο μεταγραφικό επίπεδο, θέτοντας  ως πρωταρχικό στόχο την ισχυροποίηση του «εκκρεμούς» έμψυχου δυναμικού.
Πολλά είναι τα ονόματα που εξετάζονται, αρκετοί οι παίκτες με τους οποίους συζητά όλο αυτό το διάστημα η διοίκηση και το τεχνικό τιμ, όμως δεν έχει κλείσει μεταγραφή ποδοσφαιριστή εκτός Νομού και το στοιχείο αυτό δημιουργεί μια μικρή ανησυχία στις τάξεις των φιλάθλων.
Προφανώς, η συζήτηση που είχε χθες το βράδυ, αμέσως μετά το τέλος της προπόνησης, ο Γιώργος Ράλλης με κάποιους εκ των συνεργατών του και το Νίκο Κακαλέτρη, επικεντρώθηκε στο συγκεκριμένο κομμάτι. Έπεσαν διάφορα ονόματα και κυρίως μπήκαν σε προτεραιότητα οι ανάγκες της ομάδας, που όπως φαίνεται ξεκινούν από την αμυντική γραμμή.
Υπάρχει διάθεση απόκτησης τουλάχιστον δύο αμυντικών, με τους ανθρώπους της Θύελλας να κινούνται για την εύρεση ενός υψηλόσωμου στόπερ. Πολλά θα κριθούν από τη «βοήθεια» που θα πάρει η ομάδα από συνεργάτη του Νίκου Κακαλέτρη, που κινείται στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Μάλιστα, υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας και φαίνεται πως ένας Βέλγος ποδοσφαιριστής είναι κοντά στο να κατηφορίσει στη Μεσσηνία.
Όπως και να έχει, επιδίωξη διοίκησης και τεχνικού τιμ είναι να κλείσουν μέχρι την επόμενη εβδομάδα και την έναρξη της προετοιμασίας τα περισσότερα από τα κενά που υπάρχουν στο ρόστερ.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει η οικονομική δυνατότητα της διοίκησης, κυρίως η ικανότητά της να κινηθεί ενεργά καταβάλλοντας προκαταβολές στους ποδοσφαιριστές που χρειάζεται η ομάδα.
Κλείνοντας, κανονικά συνεχίζεται η διαδικασία των δοκιμών και χθες είχαμε τον ερχομό δύο ακόμη νεαρών ποδοσφαιριστών, του επιθετικού Παναγιώτη Κώστα που προέρχεται από τον Πανιώνιο Καλαμάτας και του μέσου Γιάννη Τζανετέα, που αγωνιζόταν σε ομάδες εκτός Νομού, αλλά προέρχεται από το μεσσηνιακό ποδόσφαιρο. - 
 
***
 
 
Μεεσηνιακή διατροφή
~**   ΑΠΟ  ΤΙΣ  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΤΟΥ  ΙΟΥΛΙΟΥ  2013 :
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/07/13-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Ιουλίου 2013 .-
~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/07/14-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Κυριακή 14  Ιουλίου  2013.
http://stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/19-20-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Σαββατο-Κύριακο  19  καί 20 -21  Ιουλίου  2013.-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Επίσκεψη  στο  Άγιο  Όρος  14  με 20  Ιουλίου  2013 .-
~** http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Διαδρομές  στο  Άγιο  Όρος 14  με  20  Ιουλίου  2013 , Δευτέρα  22-07-2013 , .-
~ http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2013/07/22-2013.html ., Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Δευτέρα  22  Ιουλίου  2013 .-
 ~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/14-20-2013.html , Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος από 14  έως  20  Ιουλίου  2013   ,   Τρίτη   23  Ιουλίου  2013 ,
~ http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2013/07/23-2013.html  , Το αγιάζι  της ενημέρωσης  Τρίτη  23  Ιουλίου  2013.-
~ http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2013/07/24-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  24  Ιουλίου  2013 .-
~ http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2013/07/25-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης Πέμπτη  25  Ιουλίου  2013 .-
~ http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2013/07/26-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Παρασκεύ  26  Ιουλίου  2013 .-
~  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2013/07/27-2013.html , Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Σάββατο  27  Ιουλίου  2013.-
~  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2013/07/28-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 28 Ιουλίου 2013
 http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/29-2013.html , Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Δευτέρα  29  Ιουλίου  2013 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2013/07/30-2013.html , Το αγιάζι της ενημέρωσης 30 Ιουλίου 2013.-
 ~  http://snsarfara.blogspot.gr/2013/07/31-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τετάρτη  31  Ιουλίου   2013 .-

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  2013 :
~ http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2013/08/01-02-08-2013-03-2013.html , Προσκύνημα  στην ΤΗΝΟ  01 καί 02 -08 -2013 ,  Σάββατο  03 Αυγούστου  2013.-
~ http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2013/08/03-2013.html , Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Σάββατο 03  Αυγούστου  2013.-

~ http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2013/08/04-2013.html , Το  αγιάζι  της ενημέρωσης  Κυριακή  04  Αυγούστου  2013 .-
~

1 σχόλιο:

  1. Είμαστε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ειδικεύεται στη στήριξη έργων, βοήθεια για ηλικιωμένους, ανέργους, στεγαστικά δάνεια και συνταξιούχους, με επιτόκιο 3% κατά την περίοδο αποπληρωμής.

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: mpantzagiota03@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή