Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Στο αγιάζι της Κυριακάτικης ενημέρωσης 10/06/2012

Στο αγιάζι της Κυριακάτικης  ενημέρωσης  10/06/2012  :
Το  ποντικάκι μας ενημερώνει !  :
~* AΘΛΗΤΙΚΑ  σήμερα Κυριακή 10 /06 /2012 :στον 3ος  Όμιλο 
ΙΣΠΑΝΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ  1-1 , (0-0) .-
~ Τα  Γκολ: 64΄ Φάμπρεγκας   - 60' Ντι Νατάλε   
0-1 Ντι Νατάλε .- 1-1 Φάμπρεγκας .- 
~ Κίτρινες κάρτες: Άλμπα, Αρμπελόα, Τόρες - Μπαλοτέλι, Μπονούτσι, Κιελίνι
Κόκκινες κάρτες:
-
- Ισπανία (Ντελ Μπόσκε):
Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Τσάβι, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο, Σίλβα (65' Νάβας), Φάμπρεγκας (74' Τόρες), Ινιέστα.
- Ιταλία (Πραντέλι):
Μπουφόν, Κιελίνι, Ντε Ρόσι, Μπονούτσι, Τζακερίνι, Μαρκίζιο, Πίρλο, Τιάγκο Μότα (90' Νοτσερίνο), Μάτζιο, Μπαλοτέλι (56' Ντι Νατάλε), Κασάνο (65' Τζιοβίνκο).
~**ΙΡΛΑΝΔΙΑ  -  ΚΡΟΑΤΙΑ  1-3 , (1-2) .-
Τα γκόλ  : 19' Λέτζερ - 3', 48' Μάντζουκιτς, 43' Γέλαβιτς
Κίτρινες κάρτες: Άντριους - Μόντριτς, Κράντσαρ
Κόκκινες κάρτες:
-
~ Ιρλανδία (Τζιοβάνι Τραπατόνι):
Γκίβεν, Ο’ Σέι, Νταν, Λέτζερ, Γουόρντ, Γουέλαν, Άντριους, ΜακΓκίντι (54' Γουόλτερς), Νταφ, Κιν (75' Λονγκ), Ντόιλ (54' Κοξ).
~ Κροατία (Σλάβεν Μπίλιτς):
Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγιεβιτς, Μόντριτς, Ράκιτιτς (90' Ντουίμοβιτς), Πέρισιτς (89' Εντουάρντο), Μάντζουκιτς, Γέλαβιτς (72' Κράντσαρ).
~** ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ  και  Άλλα :
***Πέντε υποψήφιοι απαντούν στο δίλημμα
Η ελληνική γλώσσα κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ, καθώς η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο υπάρχει στο έργο "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη και αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές!
 Ο Αριστοφάνης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εκπληκτική ευχέρεια της Ελληνικής να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφοντας μέσα σε 172 γράμματα μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών!
 Η αριστοφανική λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες:
~   λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενο
κιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγα
νοπτερυγών…

* Ο λεξιλογικός αυτός «σιδηρόδρομος» είναι δύσκολο να διαβαστεί απνευστί, ενώ με μια μικρή προσπάθεια μπορούμε να μεταφράσουμε:
-πάστοπεταλίδο-γαλεοσάλαχο-τούρσοπιπεράτο-μυαλοκόμματα-
-μελοπερεχύτο-μυτζηθρότυρο-τρύγονοκοτσύφο-τσιχλοπίτσουνα -
-ψήτοσουσουράδο-κοτοκέφαλα-άγριοπεριστέρο-λαγοκούνελα -
-στράγαλοπετμέζο-φτερουγόδιπλες... Και καλή όρεξη!


*** ImageΣτην γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια). Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud, και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες «σημειολογικές» γλώσσες.
* Μάλιστα ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πει «Η θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο».
* Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
* Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
* Αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη.
* Για παράδειγμα ο «φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι. Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά-σιγά μας φθίνει και μας καταστρέφει. Μας «φθίνει» – ελαττώνει σαν ανθρώπους – και μας φθίνει μέχρι και τη υγεία μας.
* Και φυσικά όταν θέλουμε κάτι που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά «άφθονο».
* Έχουμε την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του.
* Ωραίο δεν είναι ένα φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το απολαύσουμε.
* Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το «Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να πηγαίνει κανείς όπου αγαπά.
* Άρα βάσει της ίδιας της λέξης, ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο ενδιαφέρουσα ερμηνεία..
* Το άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι + ίαση(=γιατρειά).
* Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε.
* Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται άμεσα με την σωματική μας υγεία.
* Παρένθεση: και μια και το έφερε η «κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι. Για σκεφτείτε το λίγο…
* Σε αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη Λατινική λέξη για το άγαλμα. Οι Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν έτσι επειδή στέκει ακίνητο.
* Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
* Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη. Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις.
* «Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση», έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων.
* Μια πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.

Messinioi upoosifioi vboyleuftes apantoun :

ImageΜνημόνιο ή καταγγελία; Ευρώπη ή δραχμή;
* Δικαίως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου θεωρούνται «εκλογές των μεγάλων διλημμάτων» για την πορεία και την ανάκαμψη της χώρας. Σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, που ευνοεί δύο πόλους, η προεκλογική ατμόσφαιρα οξύνεται με εκατέρωθεν βολές για την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας και τη στάση απέναντι στη νέα δανειακή σύμβαση.
Στην προσπάθειά του το «Θ» να ξεδιαλύνει όσο γίνεται το τοπίο πάνω σ’ αυτά τα σημαντικά θέματα, παρουσιάζει σήμερα τις απόψεις πέντε κομμάτων μέσα από τα επιχειρήματα ισάριθμων στελεχών τους.
* Τα ερωτήματα στα οποία απαντούν αποτελούν συμπύκνωση του δημόσιου διαλόγου, ενώ, παράλληλα, προσπαθούν να αποτυπώσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους για την επόμενη ημέρα της 17ης Ιουνίου. Όταν, δηλαδή, κάθε κόμμα θα κληθεί να τοποθετηθεί για την ανάγκη συνεργασιών και να δώσει ακριβές περιεχόμενο στους όρους «αναθεώρηση», «προσαρμογή», «τροποποίηση» ή «καταγγελία» του Μνημονίου.
1. Η χώρα μπορεί, τελικώς, να φύγει από το ευρώ ή είναι ένα σενάριο που δε συζητείται;
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ
Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η απειλή είναι πλαστή, επειδή το κόστος αποπομπής της Ελλάδας για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι δυσβάσταχτο, η ευθύνη όμως είναι δική μας. Η Ευρώπη μπορεί να τρέμει στην ιδέα να φύγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, αλλά δε θα διστάσει να βρει και εναλλακτικούς δρόμους, εάν εμείς δεν πείσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας. Πάνω από 80% των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ. Όποιος, λοιπόν, συζητά τέτοια σενάρια εξόδου από το ευρώ, οδηγεί στην αναστολή της επενδυτικής δραστηριότητας στη χώρα μας, ενθαρρύνει τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, προκαλεί πόλωση, που δυσκολεύει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης.
Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας έχουμε ακούσει απίθανες υποσχέσεις. Κάποιοι, ακόμη και τώρα, συνεχίζουν να υπόσχονται τα απίθανα, χαϊδεύοντας αυτιά. Ελπίζω να μην το πληρώσουμε πολύ ακριβά. Γιατί δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής από την καταστροφή. Υπάρχει, όμως, ο δρόμος της επαναδιαπραγμάτευσης που υποστηρίζει σταθερά η Ν.Δ., μέσα από την οποία αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά αποτελέσματα.
~* ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Είμαστε σαφείς: ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων δε σημαίνει έξοδος από το ευρώ και την Ευρωζώνη. Νομικά, πολιτικά και ηθικά δεν μπορούν τα Διευθυντήρια της Ε.Ε. να διώξουν κάποια χώρα – μέλος. Καμία ευρωπαϊκή συνθήκη ή λογική δε συνδέει την παραμονή στο ευρώ με τα οποιασδήποτε μορφής μνημόνια για οποιαδήποτε χώρα – μέλος.
Η χώρα μας μπορεί θεωρητικά να φύγει από το ευρώ σε τρεις περιπτώσεις: α) αν ο λαός και η κυβέρνηση το ζητήσουν, αλλά τέτοιο θέμα δεν τίθεται, β) αν καταρρεύσει η Ευρωζώνη λόγω της βαθιάς κρίσης που τη μαστίζει, γ) αν η Μέρκελ και 3-4 χώρες σύμμαχοί της «αποσυρθούν» από την Ευρωζώνη, κρατώντας ένα δικό τους νόμισμα. Συνεπώς, η κινδυνολογία του μνημονιακού μπλοκ είναι πολιτικά, νομικά και ηθικά απαράδεκτη.
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Ο ελληνικός λαός, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ετυμηγορία του και από σειρά δημοσκοπικών ερευνών, τοποθετείται υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ, με συντριπτική πλειοψηφία, που ξεπερνά το 85%. Ωστόσο, με μία εξίσου συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει πως δεν αντέχει περαιτέρω θυσίες, άλλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, πως θέλει μείωση και όχι αύξηση της ανεργίας, πως θέλει ανάπτυξη και όχι ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.
Το σενάριο εξόδου είναι υπαρκτό. Τίθεται πλέον ανοικτά από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. Όμως, η έξοδος από το ευρώ, όχι μόνο δε θα έδινε νέες δυνατότητες στη χώρα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά θα οδηγούσε σε ολική καταστροφή. Θα οδηγούσε στην ανεργία το 1/3 του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, στην απόλυτη εξαθλίωση των οικονομικά ασθενέστερων, στην απαξίωση των καταθέσεων και της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών.
Όσοι ισχυρίζονται ότι οι Ευρωπαίοι «δε θα τολμήσουν» να διακόψουν τη χρηματοδότησή μας ώστε να μας αναγκάσουν να εγκαταλείψουμε το ευρώ, γιατί η ζημιά που θα υποστούν θα είναι μεγάλη, κάνουν τραγικό λάθος. Παίζουν με τη φωτιά, πιστεύοντας πως, αν εμείς αυτοκτονήσουμε, μπορεί και οι εταίροι μας να φοβηθούν μήπως και πάθουν... πνευμονία! Όμως, οι χώρες του πυρήνα της Ε.Ε. έχουν ήδη λάβει τα μέτρα τους, έχουν δημιουργήσει προστατευτικό τείχος. Άλλωστε, μια ουσιαστική υποχώρησή τους απέναντι στην Ελλάδα θα συνεπάγεται αντίστοιχη υποχώρηση απέναντι στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία… Είναι πολλά τα χρήματα, είναι τεράστια τα συμφέροντα και οι αντιθέσεις που παίζονται εδώ και δεν είναι, τα περισσότερα, υπέρ της χώρας μας.
Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε ρώσικη ρουλέτα με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. Η γραμμή που οφείλουμε να χαράξουμε σε εθνικό επίπεδο πρέπει να διασφαλίζει τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη, διασφαλίζοντας παράλληλα ουσιαστικές αλλαγές των δυσμενών όρων του Μνημονίου.
~* ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ
Σαφώς και πρόκειται για ένα σενάριο που δεν μπορεί αποκλειστεί. Το σίγουρο είναι ότι οι χειρότερες μέρες και η μεγαλύτερη φτώχεια, είτε μετρούνται σε ευρώ είτε μετρούνται σε δραχμές, θα είναι αύριο φυσικό επακόλουθο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί από όποια κυβέρνηση και αν προκύψει. Το λέμε με βεβαιότητα ότι την επόμενη μέρα χρειάζεται πολύ πιο δυνατό, πιο ικανό κίνημα να αναχαιτίσει τα χειρότερα. Θα έλεγα ότι είναι αποπροσανατολιστικό ελαφρώς να ασχοληθεί κανείς με τα πιθανά σενάρια και μόνο. Ο λαός να έχει σίγουρο ότι, είτε με κεντροδεξιά είτε με κεντροαριστερή κυβέρνηση, οι δεσμεύσεις μέσα στην Ε.Ε. καθιστούν αδύνατη και την ελάχιστη κατάκτηση προς όφελός του. Χρειάζεται, βεβαίως, αποδέσμευση από την Ε.Ε., αλλά με το λαό έτοιμο να οικοδομήσει τη δική του εξουσία, να αναλάβει την οικονομία της χώρας προς εξυπηρέτηση των αναγκών του.
~* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ
Ασφαλώς ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι υπαρκτός. Όταν όλη η Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα συζητά αυτό το σενάριο, είναι στρουθοκαμηλισμός πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να υποστηρίζουν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Είναι γεγονός ότι δεν προβλέπεται ο τρόπος με τον οποίο μια χώρα αποχωρεί από την Ευρωζώνη, όταν όμως υπάρξει πολιτική επιλογή να διωχθεί μια χώρα, ο τρόπος θα βρεθεί. Άλλωστε και η διάσωση μιας χώρας με μεγάλο χρέος και μεγάλα ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ωστόσο βρέθηκε φόρμουλα χρηματοδότησης της χώρας. Η έξοδος από το ευρώ, αν συμβεί, θα γίνει με πρωτοβουλία της χώρας μας. Στην περίπτωση που υπάρξει μονομερής καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, θα διακοπεί η χρηματοδότηση και αυτό θα οδηγήσει σε στάση πληρωμών. Η επιλογή της δραχμής ως εθνικού νομίσματος θα είναι πλέον αναπόφευκτη.            
2. Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου;
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ
Οι δυνάμεις του λαϊκισμού παραπλανούν συνειδητά τον ελληνικό λαό, καλλιεργούν φρούδες ελπίδες, με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου του. Συνεχίζουν την τακτική Παπανδρέου. Από το «λεφτά υπάρχουν» πέρασαν στο «υπάρχουν πόροι», όπως λέει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Απειλώντας, βέβαια, με άστοχες δηλώσεις τους, τη μια τις καταθέσεις και την άλλη με αναγκαστικά δάνεια απ’ όλους τους Έλληνες. Το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν είναι μόνο η συμμετοχή της χώρας μας στο ευρώ, αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ευρωπαϊκή προοπτική με όρους, όμως, ανάπτυξης και μείωσης των βαρών της κοινωνίας. Δεν είναι απλά σταθερότητα ή χάος, αλλά είναι η αποτροπή της εξόδου της χώρας από την Ευρώπη, που θα ισοδυναμούσε με μια νέα Μικρασιατική Καταστροφή.
~* ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Όπως είναι γνωστό, στις 6 Μάη ο ελληνικός λαός έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα απόρριψης των μνημονιακών καταστροφικών πολιτικών. Τιμώρησε συνάμα με την ψήφο του τα κόμματα του μνημονίου. Όμως, η μεγάλη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, που έγινε θέμα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, έμεινε ανολοκλήρωτη, αφού δεν οδήγησε σε προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση.
Στις 17 Ιούνη το αληθινό διακύβευμα είναι: συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών και φτωχοποίηση του 90% της κοινωνίας ή αλλαγή πορείας με ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας και ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων; Πολιτικά συμπυκνώνεται στο δίλημμα: μνημονιακή κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ ή αριστερή κυβέρνηση με κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ;
Φαίνεται ότι το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, παρά τη μαύρη προπαγάνδα του μνημονιακού μπλοκ. Η ελπίδα του λαού συμπίπτει σε μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή σελίδας, με αριστερή, αντιμνημονιακή κυβέρνηση και πολιτική.
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι εάν η χώρα θα βαδίσει το δρόμο της μονομερούς καταγγελίας και της συνολικής ακύρωσης του Μνημονίου ή εάν θα μπει στη λογική της οργανωμένης αναθεώρησης των δυσμενών όρων του, όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας όλα τα θετικά που ενσωματώνουν τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού.
Ο πρώτος δρόμος, των μονομερών ενεργειών, είναι τυφλός και καταστροφικός. Η Ελλάδα με τη συμπεριφορά της θα διευκολύνει τις πιο δεξιές και ακραία συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, που θέλουν και εμάς και άλλες χώρες του Νότου εκτός Ευρωζώνης.
Θα παίξουμε το παιχνίδι όλων αυτών που σήμερα συνθέτουν το λεγόμενο «κόμμα της δραχμής», όσων έβγαζαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και περιμένουν πώς και πώς την επιστροφή στη δραχμή, για ν’ αγοράσουν «κοψοχρονιά» ό,τι πωλείται, δημόσιο ή ιδιωτικό. Και βέβαια, θα οδηγηθούμε, όπως προείπα, στην ολική καταστροφή και εκείνοι που θα πληρώσουν περισσότερο είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι, που θ’ ανακαλύψουν, όπως και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας, πως υπήρχαν ακόμα πολλά να χάσουν...
Ο δρόμος της αναθεώρησης της σύμβασης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη υπεύθυνη και συγκροτημένη πρόταση που δίνει απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα. Εγγυάται την παραμονή στην Ευρωζώνη, με ουσιαστικές αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική.
Χωρίς περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων στο ίδιο επίπεδο με όσα ορίζει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο.
Με διαμόρφωση των προϋποθέσεων για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών. Με στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας και της ρευστότητας στην αγορά.
~* ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ
Το διακύβευμα των εκλογών είναι το αν θα μπορέσει ο λαός από καλύτερη θέση να αντιπαλέψει τα χειρότερα που έρχονται. Το δίλημμα για το λαό είναι εξαθλίωση ή αντεπίθεση με ισχυρό ΚΚΕ. Η κεντροδεξιά και κεντροαριστερή κυβέρνηση δεν μπορούν ούτε να τον απαλλάξουν από τα μνημόνια ούτε να τον ανακουφίσουν και, πολύ περισσότερο, να τον προστατέψουν από τον ορατό κίνδυνο της νέας χρεοκοπίας που φέρνει η όξυνση της κρίσης στην Ευρωζώνη, τη στιγμή μάλιστα που κρύβουν τις αιτίες που τη δημιουργούν. Τα εργατικά λαϊκά στρώματα, οι ριζοσπάστες αριστεροί, έχουν κάθε λόγο να εμπιστευτούν το ΚΚΕ, να του δώσουν δύναμη για να μπορεί από καλύτερες θέσεις να οργανώσει την πάλη του λαού και την αντεπίθεσή του.
~* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ
Οι εκλογές του Ιουνίου είναι οι κρισιμότερες της Μεταπολίτευσης. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιλέξουν εάν η χώρα θα παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. ή θα ακολουθήσει με γρήγορους ρυθμούς το δρόμο της βαλκανοποίησης.
Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου είναι: Η σωτηρία της χώρας και η δημοσιονομική προσαρμογή ή η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος της Ελλάδας από την Ε.Ε.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. με την υπεύθυνη στάση της και τις ολοκληρωμένες προτάσεις της δίνει διέξοδο στους πολίτες εκείνους που αρνούνται να παγιδευτούν στην καρικατούρα του δικομματισμού, την οποία στήνουν, από τη μια, η αναπαλαιωμένη δεξιά και, από την άλλη, μια αριστερίστικη Βαβέλ θολών υποσχέσεων.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. επιδιώκει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη και δίνει μεγάλη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Θα αξιοποιήσει τη δύναμη που θα της δώσει ο λαός για να παρέμβει στις μετεκλογικές εξελίξεις και θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της για να υπάρξει κυβερνητική λύση για τη χώρα.      
3. Η καταγγελία του Μνημονίου είναι μια επιλογή; Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, αν η τρόικα δεν εγκρίνει αλλαγές στη δανειακή σύμβαση;
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΠΑΖΙΩΤΗΣ
Κατά τη μετεκλογική περίοδο αποκαλύφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί τον κύριο εκφραστή της άποψης για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, δε διαθέτει ούτε αξιόπιστο πρόγραμμα ούτε αίσθημα ευθύνης για να αναλάβει κυβερνητικό ρόλο. Αντίθετα, κινείται καιροσκοπικά και με ανέφικτες έως παράλογες υποσχέσεις επιδιώκει να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό. Η στάση του αυτή δε λαμβάνει υπ’ όψιν την τραγική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τον ουσιαστικό κίνδυνο να βρεθεί εκτός ευρώ και Ε.Ε., εξέλιξη που θα σημάνει την καταστροφή και το κοινωνικό χάος. Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και των θέσεων που πρεσβεύει αποδεικνύει την απόλυτη αναξιοπιστία τους, αφού δε βασίζονται σε καμία ρεαλιστική εκτίμηση, αλλά μόνον σε επιθυμίες και φαντασιώσεις των συνιστωσών του.
Η καταγγελία, έμμεση ή άμεση, θα ήταν καταστροφή. Φυσικά, η αυτοκτονία επιτρέπεται. Αυτοί, όμως, που θα την επιχειρήσουν, είναι υποχρεωμένοι να πουν από τώρα στον ελληνικό λαό ότι αυτό σημαίνει με μαθηματική ακρίβεια έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη.
Το μήνυμα που μας έδωσαν οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι η αλλαγή πορείας. Επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και όχι καταγγελία του. Οι στόχοι μας για την αναθεώρηση του δεύτερου προγράμματος είναι εφικτοί. Χωρίς την επιτυχή έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης, καμιά κυβέρνηση δε θα μπορέσει να σταθεί στην Ελλάδα για πολλές εβδομάδες. Σήμερα, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζητά αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, παραμονή στο ευρώ και σταθερή κυβέρνηση. Η σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων συσπειρώνεται γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, γύρω από το Πατριωτικό Μέτωπο Ευθύνης, που διασφαλίζει την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την Ευρώπη. Αυτή η σιωπηλή πλειοψηφία των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας, μέρα με τη μέρα, δυναμώνει και στις 17 Ιουνίου θα δώσει την απάντησή της.
~* ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Υπάρχει μια σύγχυση, άλλοτε σκόπιμη και άλλοτε όχι, που αφορά στο μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Διευκρινίζω: Τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι θα καταργηθούν και θα ακυρωθούν με τον ίδιο τρόπο που «γεννήθηκαν». Δηλαδή, με τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που προσδοκούμε πως θα υπάρχει στην Ελληνική Βουλή στις 18 Ιούνη και με κορμό τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Ε.Κ.Μ. Τα μνημόνια έχουν πεθάνει, αφού αυτή είναι η θέληση του λαού.
Η αριστερή κυβέρνηση, αμέσως μετά την ακύρωση του Μνημονίου, θα καταγγείλει τους επαχθείς όρους της δανειακής σύμβασης που προβλέπουν την κατά προτεραιότητα αποπληρωμή των δανείων έναντι των εσωτερικών αναγκών και αίρουν την ασυλία της δημόσιας περιουσίας. Η καταγγελία των επαχθών αυτών όρων είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, γιατί παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματά μας.
Για το μέγα θέμα του δημοσίου χρέους η αριστερή κυβέρνηση θα επαναδιαπραγματευθεί σκληρά, με στοιχεία, με επιχειρήματα, με κριτήρια, όλες τις πτυχές του ζητήματος, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, με ρήτρα εξυπηρέτησης του υπολοίπου ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης (όπως έγινε στη Γερμανία το 1953), με αναστολή πληρωμής των τόκων μέχρι να ανακάμψει η οικονομία και να ολοκληρώσει τον έλεγχό της η Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους που θα συγκροτήσει αμέσως.
Στήριγμά της θα έχει τη λαϊκή εντολή, το διεθνές δίκαιο, τη διεθνή πείρα άλλων χωρών με το ίδιο πρόβλημα, τις συμμαχίες με άλλα κράτη κ.λπ. Οι τοκογλύφοι και οι δανειστές πρωτίστως θέλουν να πάρουν πίσω και κεφάλαιο και τόκους. Αν δουν πως κινδυνεύουν, π.χ., από ένα μορατόριουμ στις πληρωμές ή από παύση πληρωμής των τόκων κ.λπ., μάλλον θα το σκεφτούν πολύ.
Κοντολογίς, χρειάζεται θέληση, σχέδιο, ικανότητα, λαϊκή υποστήριξη και «καθαρά χέρια» για να διαπραγματευτεί μια αριστερή κυβέρνηση με τους δανειστές της χώρας. Αυτό που δεν είχαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς, όταν υπέγραψαν άνευ όρων.
~* ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
Όπως ήδη επισήμανα, η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου οδηγεί στην ακύρωση της δανειακής σύμβασης, αναπόσπαστο κομμάτι της οποίας είναι το Μνημόνιο. Ακύρωση της δανειακής σύμβασης σημαίνει ότι κλείνει για τη χώρα μας η μοναδική πηγή χρηματοδότησής της, που είναι η Ε.Ε. και ακυρώνεται ό,τι θετικό υπάρχει στη δανειακή σύμβαση (χαμηλό ύψος επιτοκίων, χρόνος αποπληρωμής κ.τ.λ.).
Επομένως, δεν μπορεί να είναι επιλογή μας η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου. Επιλογή μας πρέπει να είναι η χάραξη εθνικής στρατηγικής για την αναθεώρησή του και την απαλλαγή εν τέλει της χώρας μας από αυτό. Μιας στρατηγικής που θα εγγυάται την άρση των αιτίων που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της.
Σήμερα ο αγώνας για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη μπορεί να είναι αποτελεσματικός.
Μετά τη νίκη του Ολάντ στη Γαλλία, δημιουργείται ήδη ένας ισχυρός κεντροαριστερός πόλος. Για πρώτη φορά οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να μιλήσουν για ανάπτυξη. Ξεκίνησε ήδη μια γενικευμένη συζήτηση για την πραγματική οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης και την κάλυψη του μεγάλου δημοκρατικού της ελλείμματος. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση αναθεώρησης του Μνημονίου που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έγινε αποδεκτή από τον κύριο Ολάντ και τους άλλους Σοσιαλιστές ηγέτες. Επομένως, δεν είμαστε πλέον μόνοι.
Με τη χάραξη μιας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, που είναι το ζητούμενο, έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ευνοϊκούς συσχετισμούς στην Ευρώπη, που θα μας επιτρέψουν να υλοποιήσουμε τις προτάσεις μας, χωρίς να δώσουμε άλλοθι σε ακραίες επιδιώξεις και σε καταστροφικά σενάρια για τη χώρα και την Ευρώπη.
~* ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ
Πρέπει να είναι καθαρό το εξής. Νέα ή επαναδιαπραγματευμένη δανειακή σύμβαση σημαίνει νέο μνημόνιο, καινούργια ληστεία στο λαϊκό εισόδημα, σημαίνει πάμφθηνο μεροκάματο και μηδαμινές παροχές, χρεοκοπία για το λαό. Ήδη βιώνουμε κατά κάποιον τρόπο τη χρεοκοπία, αν σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακά τους το τελευταίο διάστημα.
Σχέδιο για την επόμενη μέρα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων έχει μόνο το ΚΚΕ. Σ’ αυτό το σχέδιο κανένα αντιμνημονιακό ή δήθεν αριστερό κόμμα δε συμφωνεί. Είναι το σχέδιο που λέει ότι ο λαός οργανωμένος με πυρήνα τους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές αποφασίζει να διαχειριστεί την παραγωγή και τον πλούτο της χώρας προς όφελός του, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που του προσφέρει η εδαφική μορφολογία και το κλίμα της Ελλάδας, ο ορυκτός πλούτος και τα κοιτάσματά της. Το σχέδιο που λέει ότι τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στο λαό, θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Ασφαλώς, όμως, δεν είναι ανάγκη να μην τα βρούμε με την τρόικα για να προχωρήσει αυτό το σχέδιο. Ούτως η άλλως, πρέπει να προχωρήσει, οι συνθήκες είναι ώριμες υλικά από καιρό, είναι σχέδιο προοδευτικό, ριζοσπαστικό, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες.
Αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχει η λαϊκή πάλη για να βάζει τα θεμέλια προς μια τέτοια εξουσία, αλλά και να μπορεί να παλεύει στην καθημερινότητα για κάθε πρόβλημα μικρό ή μεγάλο, για να μπορεί να αποσπά την όποια κατάκτηση.
~* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΛΒΑΤΣΙΩΤΗΣ
Η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου είναι μια ανεύθυνη επιλογή η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Όσες πολιτικές δυνάμεις υποστηρίζουν την επιστροφή στη δραχμή, θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες το κόστος αυτής της επιλογής. Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση, συρρίκνωση του ΑΕΠ, αύξηση της ανεργίας, αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημόσιου χρέους, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, επιχειρήσεις θα πτωχεύσουν. Η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί, θα προκληθεί υψηλός πληθωρισμός, μισθοί και συντάξεις θα μειωθούν δραματικά. Οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων θα εκτοξευθούν στα ύψη. Οι ελλείψεις σε πετρέλαιο, φάρμακα, τρόφιμα θα είναι δραματικές. Η χώρα θα επιστρέψει στις δεκαετίες του ‘50 και του ‘60. Υπάρχει τρόπος, λοιπόν, να αποφύγουμε την εθνική καταστροφή; Βεβαίως και υπάρχει.
Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει θέσει από την αρχή την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη σταδιακή απαγκίστρωση από τις δυσμενείς επιπτώσεις του Μνημονίου. Έχουμε υποστηρίξει με σαφήνεια ότι όσα έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση διαμορφώνουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο για τη χώρα.
Έχουμε υποστηρίξει, επίσης, ότι υπάρχουν δυνατότητες αναθεώρησης και του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, σε συνεργασία πάντα με τους κοινοτικούς εταίρους. Το κλίμα στην Ε.Ε. μετά την εκλογή του Ολάντ φαίνεται να αλλάζει, μπαίνουν στο τραπέζι τα ζητήματα της ανάπτυξης, ανοίγει η συζήτηση για τη μετεξέλιξη της νομισματικής ένωσης και σε οικονομική ένωση.
Η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε όλες αυτές τις διεργασίες και, παράλληλα, πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη , εφημερίδα "Θάρρος " Καλαμάτας 2012 .-

*** Μία αρχαία ελληνική λέξη με... μόλις 172 γράμματα στο βιβλίο Γκίνες!
~**  ANΑΡΤΗΣΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 :
~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2012/06/01-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 01 Ιουνίου 2012 .-
~*** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/02-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 02 Ιουνίου 2012 .-
~** http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/23-4-2012.html ,           Στο αγιάζι της ενημέρωσης του τριημέρου 2,3 και 4 Ιουνίου  ,  , Κυριακή και Δευτέρα 2012.-
~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Άγιο Όρος - Αθωνική πολιτεία -Περιβόλι Παναγιάς Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 .-
~** http://snsarfara.blogspot.gr/2012/06/04-2012.html , Δευτέρα 04 Ιουνίου 2012 του Αγίου πνεύματος Ενημέρωση και αρθρογραφία .-
 ~** http://snsstamoskal.blogspot.gr/2012/06/05-2012.html  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 05 Ιουνίου 2012.-
~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2012/06/05062012.html , Διάλογοι εκλογικοί και ... 05/06/2012.-http://stamos-ynami.blogspot.gr/2012/06/6-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινότητας στην ενημέρωση Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 .-
~ http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2012/06/07-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 07 Ιουνίου 2012 .-
~ http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2012/06/08-2012.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας ενημέρωσης Παρασκευή 08 Ιουνίου 2012 . –
~** http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2012/06/8-2012.html , Μεσσηνιακά και Άλλα Παρακευή 8 Ιουνίου 2012 .-
~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2012/06/9-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 9 Ιουνίου 2012 .-
~**   http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2012/06/11-2012.html , Στο αγιάζι της ενημέρωσης Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 .-

  
~ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ  ΒΛΕΠΟΥΜΕ  ΕΛΛΑΔΑ  μέσα από  ερασιτεχνικά  ΒΙΝΤΕΟ  :
~* Μιά  μονοήμερη  διαδρομή -  εκδρομή στο  νησάκι  ΣΠΕΤΣΕΣ Αργολίδας Κυριακή  10  Ιουνίου  2012 :
*Το  Πρωϊ της   Κυριακής 10/06/2012 μιά  όμορφη ομάδα  από  45  άτομα γνωστοί  και φίλου ανάμεικτης  ηλικιών ξεκινήσαμε  από  Μελιγαλά Μεσσηνίας με το  τουριστικό  Δαβίλλας τούρς για την μονοήμερη  διαδρομή μας .-
Πρώτος  σταθμός  η Τρίπολη  για πρωϊνό  καφεδάκι  , ξεκούραση και ότι άλλο  ήθελε προκύψει για  κάθε  έναν  από τους εκδρομής .- 
Από  Τρίπολη  μετά από τρεία τέταρτα παραμονής πορεία  γιά  Ναύπλιο  από παλαιά  Ε.Ο. οδό ("κολοσούρτης") , στο  χωριό  Στενό της Αργολίδας παίρενουμε  πορεία  αριστερής παράκαμψης 6  χιλιομέτρων για να φτάσουμε στην Ι.Μ. Βαρσών στην συνέχεια  τα χωριά  Λιθοβούνια , Αγιωργίτικα , Αχλαδόκαμπο , "κολοσούρτης"  , παλιό κέντρο ¨" Αρδάμη" , Καλαμάκι , Μύλοι , Ν. Κύος ,Σκαφιδάκι , Άγιος Παντελεήμων , Ν. Τίρυνθα  ΝΑΥΠΛΙΟ , Παλαμίδι ,νησάκι  Πούρτζι ,10΄λεπτη ξεκούραση και  συνέχεια διαδρομής μας .- 
~ Ναύπλιο   ,διαβαίνουμε τα όμορφα χωριά της Αργολίδας ,   Άρια , Πυργιώτικα , Άγιος Δημήτριος , Αγιος Ιωάννης , Αρκαδικό , Γιανουλαίϊκα , ΛΙΓΟΥΡΙΟ , Αρχαία Επίδαυρος , αρχαίο  θέατρο , Αδάμι , παράκαμψη  6 χιλιόμετρα  δεξιά της πορείας μας για  ημίωρη παραμονή στην γυναικεία  Ι.Μονή Παναγίας Καλαμίου  Αργολίδας  στην συνάχεια  επιστροφή  στο δρόμο μας  τα χωριά  Τραχειά , Γαλατας ,ΚΡΑΝΙΔΙ , Ι.Μονή Αγίου Δημητρίου (Αυγού) , Δίδυμα  , - ΕΡΜΙΟΝΗ , Φούρνοι ,Κοιλάδες ,  Πόρτο Χέλι , ΚΟΣΤΑ  και  με  πλοιαράκι διάπλους  10  ΄ λεπτών στις ΣΠΕΤΣΕΣ , με  4ωρη  παραμονή και  μεσημεριανό  φαγητό . - Από Σπέτσες επιστροφή από την ίδια αντίστροφη διαδρομή επισκεπτόμενοι στους φούρνους τα ΣΔπήλαια "Φράγχθοι " και την Ερμιόνη  με ημίωρη παραμονή  για  καφέ  και ξεκούραση . - Εν  συνεχεία  στο  Ναύπλιο με  μιά ώρα  παραμονή .- Και  ο δρόμος  επιστροφής  για να  βρεθιούμε στα σπίτια μας  γύρω στης  11 η ώρα  το  βράδυ  της Κυριακής .- Ήταν μιά  όμορφη  , απολαυστική  εκρομή  ξεκούρασης και ξεγνιασιάς  από την καθημερινότητά μας .-

** Ακολουθούν σκετικά όμορφα  βίντεο της ημερήσιας  εκδρομής μας :
 ~*** 054.avi Παλαιά Ε.Ο. Τρίπολης - Άργος "κολοσούρτης" 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=TBp0tU2X8RM  , ~
** 055.avi Παλαιά Ε.Ο. Τρίπολης - Άργος "κολοσούρτης" 2012 :\ http://www.youtube.com/watch?v=3SdoITvTLQ8  , ~***058.avi Ι.Μονή Παναγίας Καλαμίου 2012 “ : http://www.youtube.com/watch?v=BW9ajJMVidc  ~***062.avi Κρανίδι αφήγηση 1 – 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=bIsB4Zf4H-g  , ~** 063.avi ΚΡΑΝΙΔΙ αφήγηση 2 - 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=PtCsVVq9Vp8  , ~** 064.avi Πόρτο Χέλι 2012 αφήγηση : http://www.youtube.com/watch?v=K4U2OAenpkI  , ~** 065.avi ΣΠΕΤΣΕΣ αφήγηση 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=N3CNs0pCYrQ  , ~* 066.avi κόλπος ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=ROy0ZG7XhMA  , ~** 067.avi Κόστα - Σπέτσες 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=kEre0su83Ec  , ~** 068.avi ΣΠΕΤΣΕΣ από Κόστα 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=0ppPUQrN9R4  ,


** ~*** 056.avi Ν. Κίος αφήγησ ΝΑΥΠΛΙΟ 2012 : : http://www.youtube.com/watch?v=KTejf1fgAjQ  , ~** 057.avi Ι.Μ.Καλαμίου αφήγηση 2012 “:: http://www.youtube.com/watch?v=771oeUfWdyk  ,

***~** 069.avi SPETSES ώρα φαγητού 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=bfavjDRK7nY  , ~** 070.avi Σπέτσες - Κόστα 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=9FCLl9RHoeU  ,


** ~** 071 Πόρτο Χέλι 2012 : http://www.youtube.com/watch?v=I8V2hjyV2vA    , ~*** 072. Ερμιόνη Αργολίδας 2012 http://www.youtube.com/watch?v=vcnGNXDE5RM  ,



****

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου