Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Στην Καθημερινοτητά μας

Στην Καθημερινοτητά μας Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 :

Μια φωτογραφία από το Λόκρουμ της Κροατίας 23 Αυγούστου  του 2011 ,(ξεκούραση)

KALO MHNA SE OLOYSMAS !

~ Γεννήθηκα  20-9-2010 Δευτέρα και ώρα 17,45 στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας και γιατρός μου ήταν η κ. Δαγλή Μένια (Ασημένια) .-
~ Βαπτίστηκα και πήρα το όνομα του παπού μου Σταμάτης Σάββατο 30-7-2011 στην Ι.Μ. Βουλκάνου και ώρα 17,15  και νουνό είχα τον Ηλία ...Λουκάς και την σύζυγό του , Αναστασία (Τασία) ...νουνά μου .. τους ευχαριστώ! !  Ο μικρός σήμερα  Σταματάκος  κάπταν σαλιέγκο !!!

**
Άνθρωποι & ποντίκια
ImageΤριάντα αλλοδαποί τρυπώνουν τη νύχτα κάτω από τη γέφυρα του Νέδοντα, ζώντας σε τριτοκοσμικές συνθήκες, ενώ την ημέρα  καθαρίζουν αυτοκίνητα στα φανάρια
Το δικό τους καταφύγιο είχαν δημιουργήσει περίπου 30 αλλοδαποί από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα, κάτω από το σκεπαστό τμήμα, στο ύψος των σιδηροδρομικών γραμμών.
Ένα χαρτόνι το στρώμα τους και σκεύη του «σπιτικού» τους, ό,τι είχαν μαζέψει από σκουπίδια. Όσο για φαγητό, ελάχιστο και όταν υπάρχει, ενώ προμηθεύονταν νερό σε μπουκάλια απ’ όπου μπορούσαν. Όλη την ημέρα βρίσκονται στα φανάρια, κάτω από τον ήλιο, για λίγα ευρώ.
Διαβιούν σε άθλιες συνθήκες με πολλούς κινδύνους για την υγεία αλλά και τη ζωή τους, σε περίπτωση που ξαφνική νεροποντή στον Ταΰγετο φέρει κατεβασιά στο ποτάμι…

Η υπόγεια ζωή
Χθες το πρωί, κατεβαίνοντας τα μέλη του συνεργείου του Δήμου Καλαμάτας στην κοίτη του ποταμού Νέδοντα για να την καθαρίσουν εν όψει χειμώνα, βρήκαν αυτοσχέδια κρεβάτια και κουζίνες να συγκροτούν ένα «υπαίθριο» σπίτι με πολλούς ενοίκους.
Περίπου 30 άτομα «κατοικούν» μόνιμα κάτω από τη γέφυρα. Οι περισσότεροι μένουν μήνες εκεί. Πάνω από τη γέφυρα δεν μπορούσες να διακρίνεις κάτι. Όταν κατέβαινες στην κοίτη και πλησίαζες αρκετά, κάτι άρχιζες να βλέπεις.
Μεγάλα χαρτόνια είχαν αναλάβει το ρόλο στρώματος. Κάποιοι είχαν να στρώσουν ένα σεντόνι, κάποιοι άλλοι όχι. Άλλοι είχαν ένα μαξιλάρι κι άλλοι τα ρούχα τους για προσκέφαλο.
Κατσαρόλες και βασικά κουζινικά, όπως μας είπαν, έχουν βρει κυρίως στους κάδους απορριμμάτων. Ένα παλιό πετρογκάζ εξυπηρετεί τις ανάγκες όλων για φαγητό. Λίγοι διαθέτουν και καμινέτο.
Τα σίδερα που εξέχουν στο επάνω μέρος του σκεπαστού τμήματος της γέφυρας είχαν αναλάβει ρόλο κρεμάστρας και στερέωσης σκοινιών για τα «πλυμένα».
Δίπλα από κάθε χαρτόνι – κρεβάτι, τα εργαλεία της δουλειάς τους: ένας κουβάς και το καθαριστικό τζαμιών αυτοκινήτων.
«Δεν έχουμε να φάμε τις περισσότερες ημέρες», έλεγαν οι λίγοι που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο πρόχειρο σπιτικό τους, ωστόσο δε δίστασαν κάποιοι να μας δείξουν τις μισοάδειες κατσαρόλες και να μας προσκαλέσουν, αν θέλουμε, να φάμε.
Φόβος τους είναι μην τους διώξουν, γιατί δεν έχουν πουθενά αλλού να πάνε.
Κάποιοι που έχουν έρθει από την Αθήνα τονίζουν ότι εκεί τα πράγματα είναι επικίνδυνα γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Οι συνθήκες είναι άσχημες, αφού όλη την ημέρα προσπαθούν να κερδίσουν κάποια χρήματα στα φανάρια και το σύνηθες μεροκάματό τους είναι 4-5 ευρώ.

Λήψη μέτρων
Η Δημοτική Αστυνομία, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας, ζήτησε από τους αλλοδαπούς να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το σημείο, αφού, εκτός από τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος και για τη ζωή τους, αν ξαφνική νεροποντή στον Ταΰγετο φέρει κατεβασιά στο ποτάμι.
Οι αστυνομικές υπηρεσίες συνέδραμαν στην επιχείρηση του Δήμου, όπως διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας Βασίλης Γεωργακόπουλος, ενώ ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Κώστας Αθανασόπουλος επισήμανε ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους κάτω από τη γέφυρα είναι άθλιες και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μεγάλος: «Δε γνωρίζουμε τι αρρώστιες μπορεί να έχουν και πού θα πάνε μετά από εδώ. Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία για τους ανθρώπους αυτούς. Οι δε προσπάθειες και της Αστυνομίας πρέπει να ενταθούν, διότι τώρα πολλοί αλλοδαποί φεύγουν από την Αθήνα και καταλήγουν στις περιφερειακές πόλεις. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι, το κράτος πρέπει να λάβει μέτρα».
Σε δηλώσεις του, χθες το μεσημέρι, κατά την τακτική του συνάντηση με τους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας σχολίασε: «Κάτω από το ποτάμι, στο σκεπασμένο τμήμα του, υπάρχει μία κατάσταση η οποία δε μας τιμά ως ανθρώπους. Είναι το αποτέλεσμα της λαθρομετανάστευσης. Δεκάδες συνάνθρωποί μας από διάφορες χώρες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, διαμένουν σε συνθήκες αθλιότητας. Είναι ο κόσμος που βλέπουμε που ζητιανεύει στα φανάρια.
Βεβαίως, από την κατάσταση αυτή υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση με την υγεία και την ασφάλειά τους. Μπαίνουμε στο φθινόπωρο και μια νεροποντή μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και άσχημες καταστάσεις στους διαμένοντες εκεί.
Λυπούμαστε για όσα είδαμε και σκέφτομαι τι μπορεί να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας για να βοηθήσει. Δυστυχώς, αυτά είναι τα αποτελέσματα σε μία χώρα που κυριολεκτικά τα έχει κάνει θάλασσα στον τομέα της μετανάστευσης. Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».


Tραπεζάκια... άδεια λόγω 23%

Ως «χαριστική βολή» για τον κλάδο της εστίασης χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση για ΦΠΑ 23% οι επαγγελματίες της Καλαμάτας. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, λένε, και προβλέπουν κάθετη αύξηση στα «λουκέτα». Οι ίδιοι διαβλέπουν περαιτέρω μείωση στην ήδη πενιχρή πελατεία τους, ενώ συντάσσονται με τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστημάτων Εστίασης για κινητοποιήσεις, ώστε να μην ισχύσει το μέτρο. Πουθενά στην Ευρώπη, σημειώνουν, ο συντελεστής εστίασης δεν είναι τόσο υψηλός όσο στην Ελλάδα, γεγονός που θέτει τη χώρα μας εκτός ανταγωνισμού.


5,5% είναι ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση στη Γαλλία, 10% στην Ιταλία, 8% σε Ισπανία, Κύπρο και Τουρκία. Τα στοιχεία αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Γιώργος Καραμπάτος. Το Επιμελητήριο προτείνει να παραμείνει ο ΦΠΑ ως έχει και να επανεξεταστεί από το υπουργείο η πρόταση για την καθιέρωση «Κοινωνικού ΦΠΑ». Πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικής υποτίμησης, στο πλαίσιο της οποίας προτείνεται να μετακυλιστούν οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια στην κατανάλωση. Να χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, ο ΦΠΑ για να χρηματοδοτηθούν οι κοινωνικές δαπάνες. «Η μετακύλιση της φορολόγησης της εργασίας στην κατανάλωση έχει το επιπλέον προτέρημα να επιτρέπει τη “φορολόγηση” των εισαγωγών. Κάτι που θα έχει αποτέλεσμα να μεταφερθεί μέρος του βάρους των κοινωνικών δαπανών σε χώρες του εξωτερικού», αναφέρεται στην επιστολή του Επιμελητηρίου.
Κανονικά, πάντως, τίθεται σε ισχύ από σήμερα ο ΦΠΑ 23% στην εστίαση, παρά τις δηλώσεις του υπουργού ότι είναι πρόθυμος να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ, στο πλαίσιο του εθνικού φορολογικού συστήματος, «αρκεί να μην υπάρχει φοροδιαφυγή και να εφαρμοστούν απλές λύσεις για την καταβολή του».
1. Κωνσταντίνος Λιαπέας
Καφενείο – Ουζερί «Ομόνοια»

«Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, χτυπά τους μικρομεσαίους»

«Η αύξηση του ΦΠΑ είναι η χαριστική βολή για τον κλάδο μας. Ήδη έχει μειωθεί πολύ η δουλειά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, τώρα η κίνηση θα πέσει τελείως. Ο κόσμος θα κλειστεί στα σπίτια του. Το υπουργείο νομίζει ότι θα μαζέψει χρήματα με το μέτρο, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρει τίποτα. Ένα είναι βέβαιο, παρά τις διπλωματικές δηλώσεις του υπουργού: Το 23% θα μπει και θα γίνει πανικός. Θα πέσει μεγάλη πείνα.
Στην Καλαμάτα έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά. Ειδικά τα μικρά, βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο. Η κυβέρνηση, για μια ακόμα φορά, χτυπά τους μικρομεσαίους. Κάνει κι αυτόν ακόμα τον καφέ να φαντάζει… άπιαστο όνειρο!».

2. Αριστείδης Αντωνέας
Ψητοπωλείο «Ο Άρης»

«Θα μας διαλύσουνε, αυτό θα συμβεί!»

«Τι 23%; Και 153% να το κάνουν, καταδικασμένοι είμαστε! Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης οδηγούν στο μονόδρομο του κλεισίματος των μικρών επιχειρήσεων. Θα μας διαλύσουνε, αυτό θα συμβεί! Με την αύξηση του ΦΠΑ, το φαγητό γίνεται πολυτέλεια. Δεν θα τρώει πια κανένας, θα κλειστούν στα σπίτια τους. Θα γίνουμε… Ευρωπαίοι όλοι!
Δεν ξέρω πού θα καταλήξει η κατάσταση. Χρόνο με το χρόνο η δουλειά μας μειώνεται, φέτος είμαστε χειρότερα από ποτέ. Εν τω μεταξύ, τα έξοδα αυξάνουν. Πόσο ακόμα θα αντέξουμε; Το ΦΠΑ 23% έρχεται για να κλείσει όσες επιχειρήσεις κρατήθηκαν και έμειναν ανοιχτές. Έχουμε περιορίσει τους υπαλλήλους και βασιζόμαστε στην προσωπική εργασία για να μπορούμε να βγαίνουμε. Πού θα πάει, όμως, η κατάσταση;».

3. Γεώργιος Βασιλόπουλος
Καφενείο «Η Γορτυνία»

«Τέσσερις φορές τον έχουν αλλάξει
τον ΦΠΑ και τίποτα δεν έχει αποδώσει»

«Είμαστε ένα παραδοσιακό καφενείο που λειτουργεί εκατόν πενήντα χρόνια και πάνε να μας διαλύσουν. Ρίξε μια ματιά στο δρόμο! Παντού ενοικιαστήρια!
Οι επαγγελματίες θα καταστραφούμε. Θα πέσει πολλή φτώχεια. Κάποτε δουλεύαμε και τώρα, τα βλέπεις, μέσα στο καφενείο είναι πέντε άτομα. Με την αύξηση του ΦΠΑ και αυτοί οι πέντε θα φύγουν. Δε θα τα προλαβαίνουμε τα μαγαζιά που θα κλείνουν. Το χειμώνα είχε κάτι λίγη κίνηση. Τώρα ποιος θα βγει; Μέσα στο σπίτι κλεισμένους μάς θέλουν, σαν φυλακισμένους. Από την ημέρα που βγήκαν, όλο αυξήσεις μάς βάζουν. Τέσσερις φορές τον έχουν αλλάξει το ΦΠΑ και τίποτα δεν έχει αποδώσει. Στην Αθήνα ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς. Κι ό,τι βγει!»

4. Νίκος Ζήσης
Εστιατόριο «Ελιά και Δυόσμος»

«Αν γίνει και το φαγητό είδος πολυτελείας, καταστραφήκαμε!»

«Η γνώμη μου είναι να μην μπει αύξηση στον ΦΠΑ. Φυσικά, εμείς οι επαγγελματίες θα την πληρώσουμε, γιατί, δεδομένης της γενικότερης κατάστασης, τις αυξήσεις αυτές δε θα τις κάνουμε στην τιμή του προϊόντος. Ήδη υπάρχει πρόβλημα στον κόσμο, ήδη έχει αρχίσει και μειώνει τις παραγγελίες του. Πιστεύω ότι θα κλείσουν πάρα πολλά καταστήματα με αυτή την αύξηση. Δε θα μπορέσουν να αντέξουν.
Απ’ ό,τι ακούω και στην Αθήνα, προσανατολίζονται να μην πληρώνουν το ΦΠΑ. Εδώ δεν το πληρώνουν τώρα πάρα πολλά μαγαζιά. Ξέρεις πόσα καταστήματα χρωστάνε ΦΠΑ στις Εφορίες; Βέβαια, δεν είναι λύση να μην πληρώνεις τον ΦΠΑ, αλλά από την άλλη, πώς θα αντέξουν τα καταστήματα; Τα έξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Κατά τη γνώμη μου, το ΦΠΑ στο φαγητό θα έπρεπε να είναι 9%, όπως είναι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Αν γίνει και το φαγητό είδος πολυτελείας, καταστραφήκαμε!
Και εντάξει, εμείς δε θα το βάλουμε το 10% και θα το πληρώσουμε από την τσέπη μας. Ο κόσμος, όμως, θα το πιστεύει; Με τι ψυχολογία θα βγει ο πελάτης να φάει έξω, να πιει κάτι; Έχουν αρχίσει ήδη και φοβούνται, μας ρωτάνε: Τι θα γίνει; Πού θα πάει η κατάσταση; Πού θα φτάσουν οι τιμές;
Το καλοκαίρι είχε κίνηση, αλλά δεν ήταν η αναμενόμενη. Οι πελάτες ήταν πολύ συγκρατημένοι. Γέμιζε το μαγαζί και το ταμείο έμενε άδειο. Λουκέτα δεν έχω δει πολλά στα μαγαζιά μας στην Καλαμάτα. Όλοι, όμως, περίμεναν το καλοκαίρι για να δουλέψουν. Το καλοκαίρι πέρασε. Αυτό που μπορούσε να γίνει, έγινε. Ο χειμώνας θα είναι πάρα πολύ δύσκολος. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε πολλά λουκέτα».

5. Γιώργος Σπανομίχος
Ταβέρνα «Σπανομίχος»

«Θα ακολουθήσουμε τις κινητοποιήσεις, γιατί η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα»

«Πιστεύω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι θα κλείσουν. Τα κόστη μας είναι τεράστια και ήδη είμαστε σε οριακή κατάσταση. Αν πάει ο ΦΠΑ στο 23%, θα πρέπει κατά κάποιον τρόπο να αυξήσουμε τις τιμές. Όμως, ήδη δεν υπάρχει δουλειά. Αν αυξήσουμε τις τιμές, τότε είναι που δε θα πατάει άνθρωπος στα μαγαζιά. Είναι μια άσχημη επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει από το 13% στο 23% και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό.
Η καθημερινότητά μας είναι δύσκολη. Πάρα πολλές ώρες εργασίας από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη και την οικογένειά του, για να τα φέρει βόλτα. Τα ενοίκια εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβά, ο Δήμος έκανε αύξηση στην τιμή των πεζοδρομίων μέσα στην κρίση και τώρα έρχεται και το ΦΠΑ. Η φετινή χρονιά ήταν από τις χειρότερες της μέχρι τώρα πορείας μας.
Είναι καλό που άρχισαν οι αντιδράσεις στον κλάδο. Πιστεύω ότι με κινητοποιήσεις, κάτι θα βγει, αλλά τι μέλλει γενέσθαι κανείς δεν ξέρει. Προσωπικά, θα ακολουθήσω ό,τι πουν οι συνάδελφοι στην Αθήνα και μακάρι όλοι οι Μεσσήνιοι συνάδελφοι να ακολουθήσουν επίσης. Και απεργία να κάνουμε και να κλείσουμε τα καταστήματά μας, γιατί πρέπει η κυβέρνηση να πάρει ένα μήνυμα. Να πάρει το μέτρο πίσω! Σε όλη τη Μεσόγειο, στην εστίαση, ο ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλός. Πώς θα ανταγωνιστούμε εμείς τους άλλους, οι οποίοι έχουν και λιγότερα μεροκάματα και δουλεύουν υπό άλλες συνθήκες; Πώς θα αντέξουμε τον ανταγωνισμό με την Τουρκία;».

6. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΩΤΟ

Σταυρούλα Οικονομοπούλου
Cafe «Del Mar»

«Η κατάσταση πάει από
το κακό στο χειρότερο»

«Περιμένουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Αυξήσεις γίνονται συνέχεια. Η αύξηση του ΦΠΑ ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Από την πλευρά μας, δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες αυξήσεις στις τιμές. Οι πελάτες παραπονιούνται και δεν μπορούν πάντα να καταλάβουν τη θέση μας. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θέλω να είμαι αισιόδοξη, αλλά, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι δύσκολο. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Πλέον, έχουμε μάθει στα δύσκολα. Δεν ξέρουμε, όμως, ποια είναι τα χειρότερα που θα συναντήσουμε και πώς θα ανταπεξέλθουμε».

7. Ανδρέας Ζαγάκος
Καφέ-μεζεδοπωλείο «στο κύμα»

«Η κίνηση της κυβέρνησης
αντιστοιχεί σε εθνική προδοσία»

«Δυο πυλώνες έχουν μείνει στην εθνική οικονομία ικανοί να προσφέρουν. Η ναυτιλία, που δεν έχει υπουργείο και το νιώσαμε πρόσφατα με τον υφυπουργό που παραιτήθηκε, και ο τουρισμός. Στον τουρισμό, λοιπόν, η εστίαση και η διασκέδαση είναι ένα βασικό κομμάτι. Η αύξηση του ΦΠΑ, που αναγκαστικά θα επιφέρει αύξηση στα προϊόντα προς τον πελάτη και τον Έλληνα αλλά και τον ξένο, θα είναι καταλυτική. Ειδικά από τη στιγμή που ανταγωνίστριες χώρες, η Τουρκία, η Ισπανία, η Ιταλία, έχουν πολύ χαμηλότερο ΦΠΑ, χαμηλότερο από το μισό, στα προσφερόμενα προϊόντα εστίασης, διασκέδασης και γενικά τουρισμού. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτή η κίνηση της κυβέρνησης αντιστοιχεί σε εθνική προδοσία.
Στο εξής θα πρέπει να αποδίδουμε 23% για τις προσφερόμενες υπηρεσίες και προϊόντα. Είναι δεδομένο ότι η κατανάλωση θα πέσει, αν συνυπολογίσουμε ότι τελειώνει και η τουριστική περίοδος. Δυστυχώς, εκεί που πάμε να δημιουργήσουμε φορολογική συνείδηση, θα αναγκάσουμε –εντός ή εκτός εισαγωγικών- συναδέλφους να μην αποδίδουν τις αποδείξεις και να είναι στη γωνία να κοιτάζουν αν θα ελεγχθούν. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι σαφώς πιο δύσκολος, μη βλέποντας πλέον κανένα αναπτυξιακό μέτρο».

**
Τουρισμός
ImageΧάλια τον Ιούνιο και Ιούλιο, καλύτερα τα πράγματα τον Αύγουστο
Στην έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου (αρχές Ιουνίου), σε ανάλογο ρεπορτάζ της εφημερίδας, γράφαμε: «Δύο πρόσωπα εμφανίζει η έναρξη – ουσιαστικά - της φετινής τουριστικής περιόδου για τη Μεσσηνία, σύμφωνα και με όσα δήλωσαν στο “Θ” επαγγελματίες του χώρου απ’ όλες τις περιοχές του νομού.
Έτσι, για μια μεγάλη ομάδα ξενοδόχων τα πράγματα ξεκίνησαν άκρως ικανοποιητικά και, σύμφωνα με τον αριθμό των κρατήσεων που έχουν μέχρι σήμερα για τους επόμενους μήνες, η περίοδος θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή.

Για άλλους, όμως, τα πρώτα μηνύματα είναι μάλλον ανησυχητικά, αφού η μέχρι τώρα κίνηση, αλλά και οι κρατήσεις για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, δε δείχνουν να δικαιολογούν το κλίμα ευφορίας που είχε δημιουργηθεί. Όπως μας έλεγαν χθες, “με αγωνία περιμένουμε πάνω από το τηλέφωνο, αλλά ακόμα τα πράγματα είναι αρνητικά”».
Σύμφωνα με τα πρώτα απολογιστικά στοιχεία για τη φετινή χρονιά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η κατάσταση φέτος στη Μεσσηνία είχε αυτά τα… διπλά χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα για το nομό μας αναφέρονται τα εξής: «Χαμηλή κίνηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά τον Αύγουστο θύμισε τις καλύτερες εποχές του παρελθόντος. Δεν ήταν αρκετό, όμως, για να ρεφάρουν, καθώς μειώθηκαν σημαντικά και οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων».

**
Νεκροταφείο
ImageΚλέβουν το λάδι από τα μνήματα!
Στο περιθώριο των δηλώσεών του για την κατάσταση που παρατηρείται σε διάφορες περιοχές στο Νέδοντα, ο δήμαρχος Παν. Νίκας παρουσίασε μία ακόμη διάσταση του προβλήματος που υπάρχει στην Καλαμάτα και το οποίο φροντίζουμε να… κρύβουμε κάτω από το χαλί.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι, εκτός των άλλων, η ανέχεια σπρώχνει κάποιους οικονομικούς μετανάστες ακόμη και μέχρι την πόρτα του νεκροταφείου. Στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι να φάνε, δε διστάζουν να κλέψουν και το λάδι που βρίσκεται στα μνήματα!

Ειδικότερα, ο δήμαρχος υποστήριξε: «Τις τελευταίες ημέρες –δε θέλω να βαρύνω άλλο την ατμόσφαιρα- έχουμε εισβολές δεκάδων ανθρώπων και στο κοιμητήριο, για να πάρουν το λάδι που υπάρχει εκεί. Για το λόγο αυτό καλώ τους συνδημότες να μην αφήνουν πράγματα στα μνημεία, ιδιαίτερα αν έχουν κάποια αξία.
Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, θα κάνουμε μία σύσκεψη για να ζητήσουμε τη συνδρομή και ιδιωτικών ομάδων φρούρησης, ώστε να ελέγχεται καλύτερα ο συγκεκριμένος χώρος. Δεν μπορούμε να σηκώσουμε και συρματοπλέγματα πάνω από το κοιμητήριο. Αλλά κι αυτό να κάνουμε, θα βρουν τον τρόπο να μπουν».

**
Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή
ImageΠρωτιά σε Διεθνή Διαγωνισμό Κρουστών
Μια γνώριμη φιγούρα του Ωδείου, δεν το εγκατέλειψε μετά το τέλος των μαθημάτων και των εξετάσεων. Η 17χρονη Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή, μαθήτρια της Ανωτέρας στη Σχολή Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου (με δασκάλους τον Θοδωρή Βαζάκα και την Υπαπαντή Αλεξανδροπούλου), γλιστρούσε καθημερινά στην Αίθουσα Κρουστών του Ωδείου και μια έπιανε τις μπαγκέτες της μαρίμπας και την άλλη καθόταν μπροστά στο ταμπούρο, υπομονετικά και επίμονα.
«Μελετάω γιατί θέλω να πάω σε ένα διαγωνισμό» απαντούσε σε όποιον απορημένος τη συναντούσε στο μαρμάρινο διάδρομο και αναρωτιόταν γιατί δε βρισκόταν κατακαλόκαιρο σε κάποια παραλία…


Η Χριστίνα, όμως, είχε σχέδιο, σύστημα, υπομονή και θέληση. Είχε ήδη κάνει εξαιρετική εμφάνιση στον Εσωτερικό Διαγωνισμό τον περασμένο Απρίλιο αποσπώντας υποτροφία, εντυπωσίασε στη συναυλία των Συνόλων Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου το Μάιο στο Πνευματικό και έδειξε συγκροτημένη και αποτελεσματική στις προαγωγικές εξετάσεις του Ιουνίου προς την Ανωτέρα Σχολή.
Οι δάσκαλοί της είχαν διακρίνει ικανοποιημένοι την πολύ καλή της πορεία και δικαιολογημένα αισιόδοξοι την είχαν ενθαρρύνει στην απόφασή της να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διαγωνισμό κρουστών, στήνοντας από κοινού ένα πρόγραμμα μελέτης και επιλέγοντας το κατάλληλο ρεπερτόριο.
Το Ελληνικό Παράρτημα της Percussive Arts Society (Πανελλήνιος Σύλλογος Τέχνης Κρουστών Οργάνων), σε συνδιοργάνωση με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Ωδείο Πατρών και το Αχαϊκό Ωδείο της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων,  παρουσίασαν το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών «Days of Percussion 2011» στην Πάτρα από 25 έως 28 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια σημαντική σύμπραξη τεσσάρων φορέων πολιτισμού, που πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών, και κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν Master Classes, διαγωνισμοί, συναυλίες, εκθέσεις και διαλέξεις από καθηγητές και σολίστες των κρουστών οργάνων.
Η φετινή διοργάνωση υποδέχθηκε μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους κρουστούς του πλανήτη: Νεμπόισα Γιόβαν Ζίβκοβιτς (Σερβία), Τσουέι-Γινγκ Τάι (Γαλλία-Ταϊβάν), Πέτρο Κούρτη, Γιώργο Κόλλια και Κωνσταντίνο Βορίση, οι οποίοι, εκτός από τα Master Classes και τις συναυλίες, αποτέλεσαν και την κριτική επιτροπή στον «1ο Διεθνή Διαγωνισμό Κρουστών για Νέους Σολίστ» κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.
Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε νέους καλλιτέχνες των κρουστών οργάνων, στους οποίους τα βραβεία παρείχαν οι χορηγοί της διοργάνωσης.
Χωριζόταν ανά όργανο σε τρεις ενότητες: Drum Set (26 Αυγούστου), Πληκτροφόρα κρουστά (27 Αυγούστου) και Ταμπούρο (28 Αυγούστου). Υπήρχαν, επίσης, τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Junior Level (μέχρι 15 χρονών), Medium Level  (μέχρι 22 χρονών) και Advanced Level (μέχρι 28 χρονών).
Η Χριστίνα Ματσατσίνη-Υφαντή διαγωνίστηκε στις ενότητες «Πληκτροφόρα κρουστά» και «Ταμπούρο» στην κατηγορία «Medium Level». Και στις δύο ενότητες κέρδισε τις εντυπώσεις και το διαγωνισμό, αποσπώντας το 2ο Βραβείο. Να σημειωθεί ότι σε καμία ενότητα και σε καμία κατηγορία δε δόθηκε 1ο βραβείο.
Επόμενη στάση για τη Χριστίνα ο Διαγωνισμός Κρουστών της Κούβας!

** ΠΕΔ Πελοποννήσου
Τριαντατρείς οι εκπρόσωποι της Μεσσηνίας

Στη δημοσιότητα έδωσε χθες έγγραφο η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος με τις προτάσεις της για τη διεξαγωγή των εκλογών στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.
Σύμφωνα με όσα προτείνονται, η εκλογή αντιπροσώπων των Δήμων θα πρέπει να γίνει ως τις 12 Σεπτεμβρίου, η γενική συνέλευση των κατά τόπους Περιφερειακών Ενώσεων έως τις 23 Σεπτεμβρίου και η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης έως τις 6 Οκτωβρίου 2011.


Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, η Ένωση Δήμων Πελοποννήσου θα έχει 125 εκπροσώπους. Από τους Δήμους της Μεσσηνίας έντεκα (11) εκπροσώπους θα έχει ο Δήμος Καλαμάτας, έξι (6) ο Δήμος Μεσσήνης, έξι (6) ο Δήμος Τριφυλίας, πέντε (5) ο Δήμος Πύλου -Νέστορος, τρεις (3) ο Δήμος Οιχαλίας και δύο (2) ο Δήμος Δυτικής Μάνης.
ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ Π.Ε.Δ.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. εκλέγονται από τη γενική συνέλευση αυτής, που συνέρχεται γι’ αυτό το σκοπό με πρόσκληση και υπό την προεδρία του δημάρχου της έδρας της Περιφέρειας και τούτου για οποιονδήποτε λόγο κωλυομένου, του δημάρχου του μεγαλύτερου εκ των υπολοίπων σε πληθυσμό Δήμου, το αργότερο μέχρι τη 31η Οκτωβρίου του πρώτου χρόνου της δημοτικής περιόδου. Ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011 – 2014, η σύγκληση της γενικής συνέλευσης θα γίνει έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Η εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς ή με μεμονωμένες υποψηφιότητες.
Ο συνδυασμός καταρτίζεται με απλή γραπτή δήλωση την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν και η οποία υποβάλλεται στον πρόεδρο της γενικής συνέλευσης επί ποινή αποκλεισμού από την ψηφοφορία, το αργότερο μέχρι τη δεκάτη πέμπτη ώρα (15η) της προηγουμένης των εκλογών ημέρας.
Μεμονωμένοι υποψήφιοι υποβάλλουν γραπτή δήλωση με την οποία γνωστοποιούν την υποψηφιότητά τους. Μεμονωμένες υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν και για την αντίστοιχη κατηγορία του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. και για τη γενική συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Π.Ε.Δ.
Το Διοικητικά Συμβούλια των Π.Ε.Δ. συγκροτούνται σε σώμα το αργότερο σε 10 μέρες από την εκλογή τους μετά από πρόσκληση του συμβούλου του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού, που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους ή σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που προέρχεται από μεγαλύτερο πληθυσμιακά Δήμο.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, την πρόσκληση αποστέλλει ο επόμενος κατά σειρά εκλογής σύμβουλος του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού. Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο.
Μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου είναι η εκλογή προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα και μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Π.Ε.Δ.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. εκλέγεται, με μυστική ψηφοφορία, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που κατά την πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώνει τουλάχιστον το 50% συν 1 των παρόντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ. Αν δεν επιτευχθεί η εκλογή ύστερα από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες, στην τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος εκ των υποψηφίων συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.
Σε περίπτωση ισοψηφίας, πρόεδρος εκλέγεται ο υποψήφιος του συνδυασμού που έλαβε τις περισσότερες ψήφους κατά τη διαδικασία εκλογής του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ. Σε περίπτωση ισοψηφίας συνδυασμών διενεργείται δημόσια κλήρωση.
Ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας εκλέγονται διαδοχικά στην ίδια συνεδρίαση σύμφωνα με τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΠΕΔ.
Τα δύο μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εκλέγονται στην ίδια συνεδρίαση μετά την εκλογή του προεδρείου, μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, εφαρμοζομένης αναλόγως της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.

*** Ντουμπρόβνικ 2011  : http://www.youtube.com/watch?v=1NktV5PySZ4  ,

***  Κροατία - Ντουμπρόβνικ 2011  : http://www.youtube.com/watch?v=MsdN_HXhK6c ,

** ** Ντουμπρόβνικ - Κροατίας  8/2011 : http://www.youtube.com/watch?v=YrUurBsb7Gc  ,

****  Νήσος Λόκρουμ  Ντουμπρόβνικ Νο 1 αφήγηση ξεναγού  : http://www.youtube.com/watch?v=C1gl7MWCaOU  ,

~** Νήσος Λόκρουμ Νο 2  αφήγηση  : http://www.youtube.com/watch?v=025zYQi6M-8  ,

~**  KROATIA ΝΤΟΜΠΡΟΒΝΙΚ - Ενημέρωση Νο 9 από την εκδρομή μας με τουριστικό οδικώς στις Δαλματικές ακτές  Αύγουστος  2011 :

http://www.youtube.com/watch?v=LsOG8JbhA0Y ,

~**  Ντουμπρόβνικ ενημέρωση Νο 10  ΚΡΟΑΤΙΑ  2011 : http://www.youtube.com/watch?v=RnAhm9z1SVE ,

~**Ντουμπρόβνικ 11 : http://www.youtube.com/watch?v=ah7V3PqbV98 ,

 ~** ΝΤΟΜΠΡΟΒΝΙΚ 12 : http://www.youtube.com/watch?v=Cl0EsXO2mOI ,

~** Ντουμπρόβνικ 13  : http://www.youtube.com/watch?v=aU0xAqUQdx0 ,

~** ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ 14  : http://www.youtube.com/watch?v=yQ4nOpXNqB4 ,

~** Ντουμπρόβνικ 15  : http://www.youtube.com/watch?v=I0ukyFilMMA ,

**** ΚΡΟΑΤΙΑ  ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ 16  : http://www.youtube.com/watch?v=XC7hwesP0x4 ,

**  ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ  : 
**** Στα σύνορα Αλβανίας-Μαυροβουνίου  22-8-2011:
 http://www.youtube.com/watch?v=Qkfsm3vHrBE , 
 
****  ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Νο 1  ενημέρωση Ιστορία κ.α από ξεναγό μας Αντώνη  Γκιόλα : 
http://www.youtube.com/watch?v=ggUaQESepK8 , 
 
~** Μαυροβούνιο Νο 2 Ενημέρωση  : http://www.youtube.com/watch?v=HWgDJ9JD74s .
 
~**  Διαβαίνοντας το Μαυροβούνιο Νο 3 Ενημέρωση : http://www.youtube.com/watch?v=rrYGcEyMA5g , 
 
****Μαυροβούνιο Νο 4  Ενημέρωση : http://www.youtube.com/watch?v=zXuP8gilngc ,
< **** ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ  Νο 5 Ενημέρωση : http://www.youtube.com/watch?v=8qr9cU10Sxc.,
 
**** Μαυροβούνιο Νο6  ενημέρωση :  http://www.youtube.com/watch?v=jVRMwTnBBiE ,
 
**** Μαυροβούνιο Νο7  ενημέρωση : 

http://www.youtube.com/watch?v=E9VzEJBQPsc ,

   ****  ΝΤΟΥΜΡΟΒΝΙΚ ενημέρωση Νο 2  : http://www.youtube.com/watch?v=88vSzzH7410 ,

 ~** KROATIANTOYBROBNIK  : ~*** Nτουμπρόβνικ στα σύνορα Βοσνίας –Κροατίας : http://www.youtube.com/watch?v=i0-8N_KaOHo ,

 ~** ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ  στα σύνορα  : http://www.youtube.com/watch?v=IIKck8XAIzUν  ,

 ~** ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ Κροατίας Ενημέρωση Νο 3 : http://www.youtube.com/watch?v=P4yiktfe_gk  ,

 ~** Ντουμπρόβνικ Κροατίας  ενημέρωση Νο4  : http://www.youtube.com/watch?v=vd284Oq-qOI ,

 ~** Στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας ενημέρωση Νο5  : http://www.youtube.com/watch?v=s1DiT79r8tw  ,

 ~** ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ ενημέρωση Νο 6  : http://www.youtube.com/watch?v=D_Ps4AySsro ,

~** Ντουμπρόβνικ Κροατίας  ενημέρωση Νο 7   : http://www.youtube.com/watch?v=-aYqwCU-omY ,

~** ΚΡΟΑΤΙΑ  ενημέρωση Νο 8 : http://www.youtube.com/watch?v=CUAvu0Ykj4k ,

~**** OI TEΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2011 : 

 ~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/08/20-8-2011.html  ,  Στο αγιάζι της Τοπικής Μεσσηνιακής Ενημέρωσης Σαββατο 20-8-2011  .-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/08/blog-post.html  , Κυριακή, 28 Αυγούστου 2011  , Προγραμματισμός Εκδρομών  .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/08/blog-post.html , Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2011 , ΕΛΛΑΔΑ - ΑΛΒΑΝΙΑ Διαβαίνοντας και Ενημερώνοντας  .-

~** http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/08/blog-post_30.html , Τρίτη, 30 Αυγούστου 2011 , ΕΛΛΑΔΑ - Αλβανία- ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post.html , Στην Καθημερινοτητά μας Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011 .-

1 σχόλιο: