Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011

Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου -Άνδρος 2011

Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου -Άνδρος 2011  :   Σάββατο  24 Σεπτεμβρίου  2011 .-
 Διήμερη εκδρομή - προσκύνημα 22 και 23  / 9 / 2011 με Δαβίλλα  Τούρς .-


Ιστορικά στοιχεία της Ανδρου
Το ονομα του νησιού προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα απο το στρατηγό Ανδρο απο την Κρήτη, μυθικό οικιστή της μινωικής περιόδου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν την ύπαρξη ανεπτυγμένων οικισμών απο τους μυκηναϊκούς χρόνους ή και παλαιότερα. Το νησί έρχεται στο προσκήνιο της ιστορίας κατά τη Γεωμετρική Περιόδο (9ος-7ος αιώνας π.Χ.), όπως μαρτυρούν ίχνη οικισμού που σώζονται στη Ζαγορά, στη ΝΔ ακτή του νησιού κοντά στο Ζαγανιάρι.
Πρωτεύουσα της Ανδρου κατά τη διάρκεια της κλασσικής εποχής ήταν η Παλαιόπολη. Η ευημερία της περιόδου αυτής φαίνεται απο την πλούσια νομισματοκοπία. Σχετικά ευρήματα μαζί με τον Ερμή της Ανδρου φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χώρα. Τον 7ο αιώνα π.Χ. η Ανδρος συμμετείχε μαζί με τους Χαλκιδείς στον αποικισμό της Χαλκιδικής και των παραλιακών περιοχών της Θράκης.
Η Ανδρος, ακολουθώντας μαζί με τα άλλα νησιά του Αιγαίου τη μοίρα της ηπειρωτικής χώρας, βρέθηκε διαδοχικά υπο την κατοχή των Ρωμαίων, των Φράγκων και των Οθωμανών. Απο τον 11ο αιώνα μ.Χ. χρονολογούνται οι βυζαντινού ρυθμού εκκλησίες, όπως ο Ταξιάρχης στο Υψηλού, στη Μελίδα και στη Μεσσαριά και η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Μεσαθούρι. Το 14ο αιώνα ιδρύθηκε το μοναστήρι της Αγίας (Ζωοδοχος Πηγή) κοντά στο Μπατσί, ενώ η μονή Αγίου Νικολάου θεμελιώθηκε το 1560 και ανακατασκευάστηκε το 18ο αιώνα. Η μονή Παναχράντου ιδρύθηκε στα μέσα του l7ου αιώνα. Στην Αγία Τριάδα στο Κόρθι στεγαζόταν απο το 1813 το πρώτο προεπαναστατικό σχολείο της Ανδρου, που ιδρύθηκε απο το Σαμουήλ Πλασίμη, και το οποίο διαθέτει ανεξάρτητο κτίσμα το οποίο φιλοξενούσε τους δασκάλους καθώς και σημαντική βιβλιοθήκη.
Στις 10 Μαϊου 1821 ο Θεοφιλος Καϊρης ύψωσε το λάβαρο της επαναστάσης και έτσι σηματοδοτείται η νεότερη ιστορία του νησιού, κατά την οποία η Ανδρος βρέθηκε στον κολοφώνα της οικονομικής της ευημερίας, χάρη στην ισχυρή ναυτιλία της. Αξίζει εδώ να σημειωθεί οτι ο Ανδριώτης Δημήτρης Μωραϊτης εγκαινίασε τη γραμμή Ελλάδας - Βορείου Αμερικής στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ το 1939 η Ανδρος ήταν δεύτερη, μετά τον Πειραιά, σε αριθμό νηολόγησης πλοίων.
Το πρόγραμμα της εκδρομής  -Διαδρπμής μας  :  1η  Η μέρα  Πέμπτη  22 Σεπτεμβρίου  2011 :
Αχαχώρηση  από Μελιγαλά ώρα  13,οο  για Αθήνα - ΡΑΦΗΝΑ  μέσω  Τρίπολης -Κορίνθου - Παλλίνης - Άρτεμης - Ραφήνα .- 17,30 ώρα με πλοίο  Θεολόγος για νήσο Κυκλάδων ΑΝΔΡΟ στο λιμάνι Γάβριος φτάνουμε 19,30 ώρα .- Με  λεοφορείο περνόντας από  χωριά Μπατσί , Άγιος Δημήτριος , Αγία Ελεούσα , Παλαιόπολη , Κόλυμπος , Πιτροφός , Μεσαρία , φτάνουμε στη πρωτεύουσα Χώρα της Άνδρου με 5.000 περίπου κατοίκους , επισκεπτόμαστε διάφορα αξιόλογα , γίνοντε οι αγορές μας και για φαγητό στην παραλία στο κέντρο ΜΑΔΟΥΡΗ .- Στις 23.οομ.μ ώρα για διανυχτέρευση-ύπνοε ξεκούραση στο studio Maisonettew  9 MUSES , λίγο πρίν και έξω από Χώρα Άνδρου τηλ. : 22820-24128, 23320, 24777 και κιν. 6944632094 , http://www.ennea%22muses.gr/  .- (Mεζονέτες και στούντιο πλήρως εξοπλισμένα ).-
2η Ημέρα , Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου  2011 :
Ξύπνημα  ο7,00 ώρα , πρωϊνό αναχώρηση επιστροφή για Γάβριο (λιμάνι Άννδρου ) με παραμονή μιάς ώρας στην όμορφη παραλία ΜΠΑΤΣΙ , τουριστικ΄λη πόλη με 3.500 κατοίκους για καφέ κ.λ.π .- Ώρα  10,00 στο λιμάνι Γάβριο , όπυ παίρνουμε το πλοίο SUPERFERRY  11  για Τήνο , προσκύνημα στην Παναγία όπου φτάνουμε ώρα 11, 45 .- Μετά το προσκύνημα , αγορά , ψώνια , φαγητό και με το ίδιο πλοίο που επιστρέφη από Μύκονο , ώρα 14,15 , μέσω Άνδρου επιστροφή ΄ώρα 16,30 , στην Ραφήνα ώρα  18,30 και στην συνέχεια με πούλμαν στο Μελιγαλά Μεσσηνίας ώρα 22,45  μετά από ημίωρη ξεκούραση και καφέ-φαγητό  ενδιαμέσως διαδρομής μας .- Ταρσανάς Βίτσι -Τήνος , τηλ. : 2283024667 .-

FOTOΜέσα από το πλοίο επιστροφής από Μύκονο -Τήνο -Άνδρο  για Ραφήνα 2011 Φωτογραφία   snsarfara   , 
stamos 01 .-Αξιοθέατα της Ανδρου

Ο Πύργος του Αγ. Πέτρου
Ο Πύργος του Αγίου Πέτρου, ελληνιστικής εποχής (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), είναι από τους καλύτερα σωζόμενους των Κυκλάδων. Είναι κυλινδρικός και σώζεται σε ύψος περίπου 20 μ. Η διάμετρος της βάσης του είναι 9,40 μ. και είναι κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ντόπιο σχιστόλιθο. Στο εσωτερικό του διασώζεται ελικοειδής κλίμακα που οδηγούσε σε πέντε τουλάχιστον ορόφους.
Ο πύργος είναι κτισμένος σε μία θέση ιδιαίτερα προνομιακή, αφού δεσπόζει στον κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα με δυνατότητα ελέγχου των πλοίων. Επίσης γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης μετάλλου (χαλκού), που λειτουργούσαν μέχρι τις αρχές του αιώνα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι παρόμοιες εργασίες γίνονταν και στην αρχαιότητα. Προφανώς ο ρόλος του μνημείου ήταν για να ελέγχει στεριά και θάλασσα.
Η Μονη της Ζωοδόχου Πηγής
Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Ανδρου είναι το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής ή της Αγίας, όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι. Είναι άγνωστο πότε χτίστηκε. Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία υποστηρίζει ότι τα βυζαντινά χρόνια ήταν Σχολή και έγινε μοναστήρι το 842 από την αυτοκράτειρα Θεοδώρα. Ακόμα, αναφέρεται, οτι πολλοί ευγενείς Ανδριώτες και μη μορφώθηκαν στη σχολή του, που έδωσε πολλούς ιερείς, επισκόπους αλλά και πατριάρχες. Η Μονή αναφέρεται, για πρώτη φορά σε έγγραφο του 1400, ενώ στην εκκλησία της υπάρχει εικόνα με χρονολογία 1325. Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο, και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα μόνο μία γερόντισσα ζει σε αυτό. Η εκκλησία του μοναστηριού είναι βυζαντινού ρυθμού με ξυλόγλυπτο τέμπλο και η ζωγραφική του διακόσμηση χρονολογείται στη μεταβυζαντινή περίοδο. Ακόμα, υπάρχουν εικόνες του l4ου και 16ου αιώνα. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη, και μια μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων. Γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα.
Αξιοθέατα
Η Μονή Παναχράντου
Το μοναστήρι, που κατά μιά πληροφορία ιδρύθηκε τον 9ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά, βρίσκεται ψηλά στις βόρειες πλαγιές του βουνού "Γερακώνες". Είναι οχυρωμένο και διαθέτει πολλά αξιόλογα κειμήλια, που αξίζει να δείτε. Εδώ θα απολαύσετε την εντυπωσιακή θέα προς τη Χώρα, αλλά και τη φιλοξενία των δύο μοναχών.
Αξιοθέατα
Η Παλαιόπολη
Η ΙΙαλαιόπολη είναι η αρχαία πόλη της Ανδρου που άκμασε απο την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Σήμερα είναι ένα ομορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο του υπάρχουν οι μοναδικοί ίσως καταράκτες των Κυκλάδων. Εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. Στο χωριό υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο λιμάνι, που ο μισοβυθισμένος μώλος του φαίνεται απο το χωριό. Ο δρόμος κατεβαίνει μέχρι το χαμηλότερο σημείο του χωριού και απο εκεί το μοναπάτι σας οδηγεί στη θάλασσα. Οι πιο γενναίοι παρκάρετε στην άσφαλτο και πάρτε τα σκαλάκια που κατεβαίνουν στο χωριό, περιπλανηθείτε στα δρομάκια και συνεχίστε το κατέβασμα. Ενα καλοδιατηρημένο μονοπάτι οδηγεί προς τη θάλασσα σε ένα διαχρονικό ταξίδι. Μιά μαγική διαδρομή στην πανέμορφη βρύση, όπου τα πεζούλια είναι χτισμένα με αρχαίες πέτρες, οι αγελάδες δεμένες σε κιονόκρανα και κάποιοι σταύλοι στηρίζονται σε αρχαίους πεσσούς. Δείτε τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, το αρχαίο τείχος και κολυμπήστε στα νερά του αρχαίου λιμανιού. Ηρεμήστε και ξεκουραστήτε, σας περιμένουν μόνο 1039 σκαλοπάτια για την επιστροφή.
Η αρχαία Ζαγορά
Στη χερσόνησο της Ζαγοράς φτάνετε μετά απο πεζοπορία περίπου 45 λεπτών, ακολουθώντας το μονοπάτι που αρχίζει από τη Σταυροπέδα. Υπάρχει σήμανση του μονοπατιού και η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στo απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου. Οι ανασκαφές που έγιναν απο το 1960 μέχρι το 1972 έφεραν στο φως μεγάλο τμήμα του. Η ζωή του οικισμού άρχισε το 10ο αιώνα π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. Ο οικισμός προστατευόταν με ισχυρό τείχος μήκους 110 μ. και πάχους 2 έως 4.80 μ., ενώ το ύψος του έφτανε τα 3 μ. H είσοδος στον οικισμό γινόταν απο μια μεγάλη πύλη. Μέσα στον οικισμό υπάρχει ιερό, που πρωτοϊδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τα κλασικά χρόνια, παρόλο που ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί τρεις αιώνες νωρίτερα. Τα σπίτια ήταν κατασκευασμένα με σχιστόλιθο και στεγασμένα με χωμάτινη στέγη (δώμα). Συνήθως αποτελούνται απο ένα μεγάλο ορθογώνιο χώρο με εστία στο κέντρο, ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης με πέτρινα στηρίγματα για τη στήριξη των πήλινων πιθαριών και σταύλο με αυλή. Εντύπωση προκαλεί οτι η ίδια τεχνική συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τις αρχές του αιώνα μας στην κατασκευή των αγροτόσπιτων του νησιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας εκτίθενται τα ευρήματα της ανασκαφής καθώς και αναπαραστάσεις μιας οικίας και του ναού.

Το Πάνω Κάστρο
Το Πάνω Κάστρο ή Κάστρο της Φανερωμένης ή της Γριάς το Κάστρο ήταν η ισχυρότερη και μεγαλύτερη μεσαιωνική πολιτεία της Ανδρου. Χτίστηκε από τους Βενετούς πάνω σε ένα εντυπωσιακό οροπέδιο βόρεια του Ορμου Κορθίου, σε υψόμετρο περίπου 600 μ. Μπορούσε να προστατεύσει περίπου 1000 (ή και περισσότερους) κατοίκους και εθεωρείτο απόρθητο λόγω των υψηλών βράχων που το περιβάλλουν και του ισχυρού του τείχους. Η ιστορία του είναι άγνωστη και ίσως αυτό να τροφοδότησε τους θρύλους που το περιβάλλουν. Σύμφωνα με το γνωστότερο, οι Τούρκοι, που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν, έστειλαν στο κάστρο μια γριά με την έγκυο κόρη της να ζητήσουν βοήθεια, όμως το βράδι η γριά άνοιξε την πύλη και μπήκαν οι Τούρκοι που έσφαξαν όλους τους κατοίκους. Στη συνέχεια η γριά, μετανιωμένη για την πράξη της, ανέβηκε σε ένα ψηλό βράχο και αυτοκτόνησε πηδώντας στη θάλασσα. Ετσι η μνήμη της γριάς έμεινε σε δύο απο τα αξιοθέατα της περιοχής: "της γριάς το κάστρο" και την όμορφη παραλία "της  γριάς το πήδημα". Σήμερα στο κάστρο, όπου φτάνει κανείς απο ένα μονοπάτι που ξεκινά απο το Κοχύλου, υπάρχουν ερείπια σπιτιών, εκκλησιών, δεξαμενών νερού και η εκκλησία της Φανερωμένης. Ομως πάνω απ' ολα υπάρχει η εκπληκτική θέα στο Αιγαίο και ένα επιβλητικό τοπίο.
Αρχιτεκτονική
Η αρχιτεκτονική στην Ανδρο δεν υπακούει σε αυστηρούς κανόνες κυκλαδίτικου παραδοσιακού χτισίματος. Τα τυπικά αιγαιοπελαγίτικα σπίτια συνυπάρχουν με νεοκλασικά κτίσματα, ενετικά πυργόσπιτα και πετρόχτιστα σπίτια. Οι τύποι των σπιτιών που συναντά κανείς στην Ανδρο είναι το μακρυνάρι, διάφοροι τύποι πύργων και πυργόσπιτων, αγροτικά σπίτια σε ποικίλες μορφές και τυπικά αρχοντικά των καπετάνιων και των εμπόρων.
Αλλα ενδιαφέροντα κτίσματα με ιδιοτυπικά στοιχεία είναι τα κονάκια (μικρά αγροτικά κτίσματα), οι κρήνες με το χαρακτηριστικο μπουσουνάρι ή με στέγαστρο, οι νερόμυλοι και οι περιστεριώνες. Χαρακτηριστικά στοιχεία της ανδριώτικης αρχιτεκτονικής είναι η ορατή πλακοειδής λιθοδομή, το σαρδέλωμα (εξωτερικοί σοφάδες), o κάναλος (υδρορροή), τα στήματα στους μαντρότοιχους (κάθετες πλάκες), κ.λ.π. Αρκετά πέτρινα γεφύρια σώζονται στις ρεματιές του νησιού. Κατασκευασμένα με σχιστόλιθο, λιτά και εναρμονισμένα με το τοπίο, αποτελούσαν μέρος του παλιού συγκοινωνιακού δικτύου.
Στην Ανδρο λειτουργούσαν στις αρχές του αιώνα περίπου εκατόν πενήντα νερόμυλοι. Στην κοιλάδα των Διποταμάτων, που ξεκινά απο το Γιανισσαίο και καταλήγει στον όρμο του Συνετίου, διατηρούνται μερικές δεκάδες νερόμυλοι σε καλή κατάσταση. Η κοιλάδα έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη περιοχή και τα κτίσματά της κηρύχθηκαν νεώτερα προβιομηχανικά μνημεία. Ανάλογο δίκτυο νερόμυλων υπάρχει και στους Φρουσαίους, κοντά στον Αμμόλοχο, ενώ μεμονωμένοι νερόμυλοι βρίσκονται διάσπαρτοι και σε άλλες περιοχές του νησιού. Στο νησί υπάρχουν και ανεμοκίνητοι αλευρόμυλοι, ανάμεσα στους οποίους και ανεμόμυλοι οριζόντιας φτερωτής, τύπος ιδιαίτερα σπάνιος στην Ελλάδα. 'Ενας απο αυτούς σώζεται σε καλή κατάσταση κοντά στο Πισκοπειό.Μουσεία - εκδηλώσεις
Οι εκδηλώσεις που συνθέτουν την ταυτότητα του νησιού θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την Ανδρο ως πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων.
Το Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εκθέσεις διεθνούς κύρους, που συγκεντρώνουν πλήθος επισκεπτών.
Το Ιδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως με την οργάνωση εικαστικών και μουσικών δρώμενων με την επωνυμία «Πλόες».
Μεγάλη είναι η συμβολή της Καϊρείου βιβλιοθήκης στη μελέτη και τη διατήρηση της πνευματικής παράδοσης του νησιού και των Ανδριωτών. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μεγάλη και σπάνια συλλογή δυσεύρετων εκδόσεων, χειρογράφων, ιστορικό αρχείο αλλά και ποικίλα έργα τέχνης, ενώ στις δραστηριότητές της περιλαμβάνει ακόμα και την προστασία της φύσης.
Τέλος, τα δύο αρχαιολογικά μουσεία του νησιού (Ανδρου και Παλαιόπολης), καθώς και το Ναυτικό Μουσείο, συμβάλλουν σημαντικά στην προβολή του πολιτιστικού πλούτου.
ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ  2011 :
~** Ταξίδι  στην Άνδρο :
* Στα  νερά  και την πλούσια βλάστηση  οφείλει η Άνδρος  και τις  αρχαίες προσωνυμίες της , Υδρούσα , Λασία , Νωναγρία , και Επαγρίς .-
* Το κυριώτερο λιμάνι της Άνδρου είναι  το Γαύριο  , που έχει και τακτική σύνδεση με Ραφήνα  , Τήνα , Μύκονο , και Σύρο (Ερμούπολη ) ,-
* Η χώρα (πρωτεύουσα της Άνδρου ) το Μπατσί , και το Κόρθι  διαθέτουν υποδομή ιδιωτικών και αλιευτικών σκαφών .-
* Άφθονα τα τρεχούμενα νερά χειμώνα καλοκαίρι , νερόμυλοι μέσα στα δάση , παραδοσιακά μονοπάτια , απόμερες αλλά και πάρα πολύ καλά οργανωμένες παραλίες , Βυζαντινά Μοναστήρια ( Ι.Μ.Αγίας Μαρίνας , Ι.Μ. Αγίας Ειρήνης , Ι.Μ.Αγίου Νικολάου , Ι.Μ. Παναχράντου , Αγίου Αντωνίου ,Παναγίας Τρομαρχιανής , Ι.Μ. Ζωοδόχου Πηγής Φλετρών κ,α ) , Μεσαιωνικά Ανδριώτικα αρχοντικά κτήρια , μουσεία , Σύγχρονης Τέχνης , Αρχαιολογικό ,Καϊρειος Βιβλιοθήκη , Ναυτικό μουσείο με τον αφανή ναύτη κ.α  , Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή , Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως , Καϊρειος  Βιβλιοθήκη , αλλά και κάθε άλλου είδους διασκέδαση και δραστηριώτητα συνδέτουν την ταυτότητα της Άνδρου .-
* Kαθ΄ όλη  την διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται στο νησί παραδοσιακά πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις από συλλόγους και τοπικούς φορείς- παράδοντες .-
* Αν προτιμάτε  τη νύχτα το νησί θα σας αποζημιώσει στις εξερευνήσεις σας .-
*Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα σ΄ ένα πλήθος από καφέ , ταβέρνες , μπαράκια , κλαμπ , μπίτς πάρτυ , και γραφικά μεζοδοπολεία με εκλεκτούς μεζέδες και φρέσκο ψαρικό .-
Τηλ. : Αστυνομίας , Χώρας : 2282022300 , Γαύριο : 2282071220 και Κέντρο Υγείας 2282022222.- ΚΤΕΛ : 2282022316 , Ταξί : 22820 22171 , 41081, 62171 .- κ.α. -

* Νοστιμιές και γλυκίσματα από την Άνδρο : παράδοση στα γλυκά κουταλιού όπως το καρυδάκι , το λεμονάκι (από άνθος λεμονιάς) , τα " καλτσούνια " , ,τα  "αμυγδαλωτά " , και τα ¨παστιτσάκια της " .-
~ Η " σουμάδα " , το κλασικό αναψυκτικό από πικραμύγδαλο , (σερβίρετε στους γάμους με νερό αραι΄ωνοντάς το ) , στην κουζίνα το πιάτο " φουρτάλιες " , παραδοσιακές ομελέτες , ( τα χοιρισφαγία στα φθινοπωρινά Ανδριώτικα πανηγύρια ) ,η  "¨λούζα¨"  είναι διάσιμο χοιρινό ανδριώτικο λουκάνικο , το ασιλίκια " (χοίρινο φιλέτο ξεραμένο στον ήλιο ή και καπνισμένο) , τα ανδριώτικα λουκάνικα ( από χοιρινό κρέας με ντόπιο κρασί , ξυσμένο πορτοκάλι , και γλυκάνισο ) , το " πασπαλα " (ανδριώτικο λαρδί ) , τα  "σίσαρα " (είναι ζεστά λεμονάτα συκωτάκια με ή χωρίς ρίγανι . φιδές , ή ρυζοπίλαφο  βρασμένο σε χοιρινί ζουμί , βραστό κρέας με το κόκκαλο , ντολμαδάκια και άλλα πολλά .- Επίσης το " λαμπριάτη " ,( είναι το γεμιστό κατσίκι , με πολλά είδη τυριών , συκώτι , τηγανισμένα ψωμάκια , πολλά μυρωδικά σε μιά μεγάλη κατσαρόλα μέχρι να πήξουν ελαγρώς , ωε γέμιση ) , Το "τυρί πετρωτή"  (από κατσίκι ή από αγελαδινό γάλα )  , το τυρί " μαλαχτό " ( σημαίνει ότι έχει ζυμωθεί ) , το τυρί " βολάκια " ( κρεμώδες επιτραπέζιο τυρί ) , το τυρί " αρμεξιά " ( φρέσκο τυρί από μείγμα αγελαδινού και κατσικίσιου γάλακτος ) , το τυρί " μανούσο " (είναι μαλακό αλμυρό τυρί ) ,τέλος το " πόντζι" (είναι το ανδριώτικο ρακόμελο , φτιαγμένο από ρακί και μέλι λεκατίσιο -από το ρακί λεκάτι ) .-
Επίσης στην Άνδρο , φτιάχνουν : χορταστικές φουρτάλιες , σπιτικές πίτες , νόστιμα κρεατικά , μυρωδάτα αμυγδαλωτά , και γλυκά του κουταλιού .- (Βιβλίο νοστιμιές από την Άνδρο της Ευφροσύνης Πανταζή- Βασταρδή .) .-

** Ακολουθούν και σχετικά μικρά ερασιτεχνικά Βίντεο :
ΑΝΔΡΟΣ -ΤΗΝΟΣ  αφήγηση από Αθανασία Α. Δαβίλλα - Σταματοπούλου :
*
MVI_3705.avi*** ΑΝΔΡΟΣ -ΤΗΝΟΣ  αφήγηση από Αθανασία Α. Δαβίλλα -Σταματοπούλου  :

*** MVI_3706.avi  AΝΔΡΟΣ -ΤΗΝΟΣ  αφήγηση Νο 2   : http://www.youtube.com/watch?v=3zv7DdPwsQc ,

~** Επίσκεψη στην Τήνο , το νησί της Μεγαλόχαρης ,  :
* Tο νησί της Μεγαλόχαρης. Τα παραδοσιακά χωριά και οι καταπληκτικές παραλίες της Τήνου, σας περιμένουν για αξέχαστες διακοπές με θέα το Αιγαίο. Ξωκκλήσια, μοναστήρια, μουσεία, ανεμόμυλοι, νερόμυλοι, περιστερώνες, γλυπτική σε άσπρο ή πράσινο μάρμαρο και πέτρα, ζωγραφική, καλαθοπλε- κτική σας περιμένουν να τα δείτε από κοντά.
~*..... 
  όπου στο λιμάνι της βυθίστηκε η ιστορική "ΕΛΛΗ" , και με την θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Τηνιώτισσας , και με την Ι.Μονή Παναγίας στο Κεχροβούνι της Τήνου Μονή της Αγίας Πελαγίας ,κ.α.  .-
* Η μαγεία της Τήνου , είναι η κρυφή της γοητεία και η μουσική της ερμηνεία .- Είναι όλα εκείνα που ανακαλύπτει ο κάθε επισκέπτης με τα μάτια και της αισθήσεις του , όσο περισσότερο ζείς το νησί της Τήνου !
* Κάθε επισκέπτης θα σχεδιάζει μέρα με τη μέρα παραμονής του , ξετυλίγοντας το νησί στα πόδια σου , για να βάλλεις ένα θαυμαστικό στην αγαπ[ημένη σου παραλία , ένα μεγάλο κύκλο στο χωριό που θα κλέψει την καρδιά σου , και να γράψεις το όνομα της γευστικής ταβέρνας , με τις λαχταριστές τηγανιτές , αλλά και μαγερευτές γεύσεις , τις Τηνιώτικής παράδοσεις στο ψήσιμο και στο μαγύρεμα .-
*
Εικόνες. Περιστεριώνες, ανεμόμυλοι και αμέτρητα ξωκλήσια. Ξερολιθιές, πηγές, φραγκοσυκιές, αθάνατα, σπάρτα, πράσινο μάρμαρο, φασκομηλιές και κάπαρη στην πέτρα, βράχια με παράξενα σχήματα.
Παραλίες. Μαγευτικές, ερημικές, με άμμο ψιλή, ζεστή, χρυσή, με βράχια λεία και πλατειά, με νερά κρυστάλλινα. Κιόνια. Άγιος Φωκάς. Άγιος Γιάννης Πόρτο. Παχιά Άμμος. Σάντα Μαργαρίτα. Λιβάδα. Κολυμπήθρα. Άγιος Ρωμανός. Κουμελάς. Άγια θάλασσα. Καλύβια. Όρμος Ιστερνίων.
Αρχιτεκτονική. Χωριά απείραχτα από το χρόνο. Καμάρες, βασιλικά και κρίνα, γεράνια και σκυλάκια, σκαλιστά υπέρθυρα, μαρμάρινες βρύσες, ξινάρια, καλντερίμια, σταβλάκια, αλώνια, γούρνες, αυλές με πεζούλια, κατώγια, φούρνοι. Λιοτρίβια, χειρόμυλοι, μαρμάρινα γουδιά, πιθάρια, κιούπια και πλεχτά καλάθια.
Κάτω Mέρη - Πάνω Μέρη. Πανηγύρια. Καντάδες. Καθολικά χωριά, η σχολή των Ουρσουλινών στα Λουτρά, το σπίτι του Γύζη στο Σκλαβοχωριό, το σεληνιακό τοπίο στη Βωλάξ, οι περιστεριώνες στον Ταραμπάδο, το Σπίτι των Εκθέσεων στο Φαλατάδο, Καλλονή. Αετοφωλιά. Κώμη. Αγάπη. Ξυνάρα. Κάμπος. Σμαρδάκιτο. Στενή. Κέχρος. Ποταμιά. Μυρσίνη.
Έξωμερη. Απέραντο γαλάζιο, θέα στα νησιά, η Σχολή Μαρμαρογλυπτικής στον Πύργο, ο Πύργος του Χαλεπά, του Φιλιππότη και του Λύτρα, ο Βεναρδάδος του Γαΐτη. Πάνορμος. Μαρλάς. Ιστέρνια. Καρδιανή.
Χώρα. Σοκάκια, μπουκαμβίλιες, το παλιό λιμάνι του Σταυρού, η Μεγαλόχαρη και στην αυλή της το μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών, η Πινακοθήκη, η έκθεση με τα εκκλησιαστικά κειμήλια και κομμάτι της τορπίλης που βύθισε το Έλλη το '40. Ο ναός του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια. Το αρχαιολογικό μουσείο. Το τείχος της αρχαίας πόλης.
Ο Τριπόταμος, ο Τριαντάρος, τα Δυο Χωριά και η Καρυά. Τα ορθόδοξα μοναστήρια της Αγίας Πελαγίας, της Αγίας Τριάδας, της Κυρά-Ξένης, της Καταπολιανής - και το καθολικό των Ιησουιτών με τα χρωματιστά μάρμαρα 300 ετών και το λαογραφικό μουσείο, τα Προσκυνήματα της Ιεράς Καρδίας στο Ξώμπουργο, της Παναγιάς στο Βρυσί.
Νοστιμιές κυκλαδίτικες. Λούζα, τυράκι τηνιακό, ντόπιο κρέας, συκωτάκι με ρύζι, λαχανοντολμάδες, χταποδάκι κι άλλοι θαλασσινοί μεζέδες, λαζάνια σπιτικά, σκορδάτο, μπουρεκάκια, πατατοκεφτέδες, λιαστές ντομάτες, κοπανιστή, φρουτάλια. Ξεροτήγανα, γλυκιές τυρόπιττες, ψαράκια, αμυγδαλωτά, μπεζέδες, παστέλι σε φύλλο λεμονιάς, σύκα ξερά και μέλι θυμαρίσιο.
Ταβέρνες στα στενά της χώρας, στα χωριά, κοντά στη θάλασσα, με θέα το Αιγαίο, τη Σύρο ή τη Μύκονο, καφέ στο λιμάνι, ουζερί στις παραλίες και μπαράκια για όλα τα γούστα.-
*

 ** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2011 :

ΤΡΊΤΗ, 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΊΟΥ 2011  . Ελληνικές Διαδρομές -Ελληνικές ομορφιές -Αξέχαστες περιηγήσεις  .-                                                                                                                           

~** http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2011/09/blog-post.html , Στην καθημερινότητά μας εικόνες βίντεο  :  Πέμπτη  , 15  Σεπτεμβρίου  2011 .-   

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης   : Παρασκευή , 16  Σεπτεμβρίου  2011  .-

~  http://dimmetoparfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_17.html ,  Αυτό το Σαββατο-Κύριακο στηνΕΝΗΜΈΡΩΣΗ  , Σάββατο  17 Σεπτεμβρίου  2011

~** * http://snsstamoskal.blogspot.com/2011/09/2011.html  , ΚΥΘΗΡΑ  2011  : Τα  Κύθηρα  στο Νομό Λακωνίας , στο νησί της Παγαγιάς της Μυρτιδιώτισσας : Κυριακή  18 Σεπτεμβρίου  2011 .-

~* * http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/blog-post_18.html , Στο αγιάζι της καθημερινής μας Ενημέρωσης  : Δευτέρα  19 Σεπτεμβρίου 2011.-

~** http://snsarfara.blogspot.com/2011/09/blog-post_19.html , Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2011 , Ο Δρόμος της καθημερινότητας στην ενημέρωσή μας  .-

~** http://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011  , Αλήθεια η ψέματα για την μετοχή τέρας;

~** http://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2011/09/blog-post_21.html , Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011 , Στο αγιάζι της Ενημέρωσης .-

~** http://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2011/09/2011.html , Προσκύνημα στην Παναγιά της Τήνου -Άνδρος 2011  :   Σάββατο  24 Σεπτεμβρίου  2011 .-

** Ταξιδεύοντας Ραφήνα -Άνδρος  22-9-2011 :   http://www.youtube.com/watch?v=fbJderbfuQg  ,**  Στο πλοίο Θεολόγος 22-9-2011 :
http://www.youtube.com/watch?v=EtD_OXn5QDk  ,


***** MVI_3709.avi ΡΑΦΗΝΑ-ΑΝΔΡΟΣ ηλιοβασίλεμα από το πλοίο : http://www.youtube.com/watch?v=gqhL66b4Xkw  ,***

** ** AΘΛΗΤΙΚΗ Ενημέρωση του Σαββάτου 24-9-2011:                

Σε φιλικό τουρνουά στην Ιταλία :
* ΣΙΕΝΑ -Ολυμπιακός Πειραιώς  79-75 .- ^
Σε φιλικό τουρνουά στην Μόσχα :
* Φενέρ Μπαχτσε Ούλκερ - Παναθηναϊκός 88-85.- ^
Στην Σούπερ Λίγκ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο 4η αγωνιστική :  4η  Αγωνιστική :
* * ΚΕΡΚΥΡΑ – Πανιώνιος 0-1    , (0-1) .- Τα γκόλ : 34΄ και  78΄ Νιζή Κούτσης ή Κούτης  , 53΄ Φανούρης Γουνδουλάκης .-^  
 ** Κίτρινες : Φαμπιάν Εστογιάνοφ , Ντέγιαν Μιλοβάνοβιτς , Ανδρέας Σάμαρης .- ^
* * Εργοτέλης  - Ολυμπιακός Πειραιώς  2-3 , (0-2) .- Tα γκόλ :  4΄ Κέβιν Μιραλάς , 41΄ πέν. Ντέϊβιντ Φουστέρ ,54΄ Nτιέγκο Ρωμάνο , 76΄ Μαρκάνο ,  85΄ Ρομάνο ,                        
 **  Κίτρινες : Φραγκουλάκης , Ρομάνο ,Σίλβα  Ζούνιορ ,Κέβιν   Μιραλάς , Αβραάμ Παπαδόπουλος  ,    .- ^

Φιλικό : Καλλιθέα  - Παναθηναϊκός  0-2  ,  (0-1) .- Τα γκόλ : 40΄Λουκάς Βύντρα , 55΄ Ντε-Σίλβα Κλέϊτον  .-^

Πρωτάθλημα  Ελλάδος..στο Xάντ Μπώλ .. : ΑΕΚ - ΠΑΟΚ  27-20 (7-10) .-
Φιλικό : ΑΕΛ Λάρισσα  -  Άρης  Θεσσαλονίκης  1-2  , (0-1) .- Τα  γκόλ :   41΄ Παπαζαχαρίας , 49΄Πλιάγκας ,  62΄  Σολτάνη ,   .- ^
~* Την  ερχόμενη Τετάρτη  28-9-2011 : Για το Τσάμπιον Λήγκ  :  ΑΡΣΕΝΑΛ – ΟΣΦΠ  .-
~** Την Πέμπτη  29-9-2011 ΟΥΕΦΑ:  Ρουμπίν Καζάν – ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης
~** ΑΕΚ Αθηνών – Αούστρια Βιέννης 
Κυριακή  25  Σεπτεμβρίου  2011 : 4η Αγωνιστική
*
* *** *** MVI_3713.avi Φαγητό "ΜΑΔΟΥΡΗ" Χώρα-Άνδρου 22-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=E7VtUaq_FQQ  ,

**
MVI_3714.avi Διασκέδαση στου "ΜΑΔΟΥΡΗ" Χώρα Άνδρου : http://www.youtube.com/watch?v=nEg_gzmAVoQ  ,


*** MVI_3715.avi Στο Μπατσί Άνδρου 23-9-2011 : : http://www.youtube.com/watch?v=BJqcWFP2DEY  ,


~** Aκολουθούν και άλλα Βίντεο !! Μπορείτε να τα Δείτε :
** ΑΝΔΡΟΣ -ΤΗΝΟΣ  αφήγηση από Αθανασία Α. Δαβίλλα- Σταματελοοπούλου   : http://www.youtube.com/watch?v=2DPOQV2h20c ,
***  AΝΔΡΟΣ -ΤΗΝΟΣ  αφήγηση Νο 2  : http://www.youtube.com/watch?v=3zv7DdPwsQc  ,
*** Στο πλοίο Θεολόγος 22-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=EtD_OXn5QDk ,
*** Ταξιδεύοντας Ραφήνα –Άνδρος  : http://www.youtube.com/watch?v=fbJderbfuQg ,
*** ΡΑΦΗΝΑ-ΑΝΔΡΟΣ ηλιοβασίλεμα από το πλοίο  : http://www.youtube.com/watch?v=gqhL66b4Xkw ,
*** Φαγητό  "ΜΑΔΟΥΡΗ" Χώρα-Άνδρου 22-9-2011 : http://www.youtube.com/watch?v=E7VtUaq_FQQ ,
**** Διασκέδαση στου κέντρο καφε-ψησταριά του  "ΜΑΔΟΥΡΗ" στην Χώρα της Άνδρου δίπλα στη θάλασσα 22-9-2011 το βράδυ  : http://www.youtube.com/watch?v=nEg_gzmAVoQ ,
*** Στο Μπατσί της Άνδρου 23-9-2011  :   : http://www.youtube.com/watch?v=BJqcWFP2DEY ,
**** ~** ΓΑΥΡΙΟ ΑΝΔΡΟΣ 2011 λιμάνι περιμένοντας το πλοίο για Τήνο  : http://www.youtube.com/watch?v=B7WZGZN1S4s ,
*** Λιμάνι Γαύριο Άνδρος 2011 όταν τα πλοία φτάνουν και φεύγουν : http://www.youtube.com/watch?v=hpRVSK40gfA ,
*** ΤΗΝΟΣ στο διάβα της , με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ προς τον Ι.Ναό της Μεγαλόχαρης ! 23-9-2011  : http://www.youtube.com/watch?v=V5tAznceuUE  ,
*** ΤΗΝΟΣ αγναντεύοντας από ψηλά κι΄ από τον περιμετρικό δρόμο 23-9-2011   :
http://www.youtube.com/watch?v=yjCT_iI7cqI ,
*** ΤΗΝΟΣ  στο δρόμο μας για προσκύνημα στην Παναγία : http://www.youtube.com/watch?v=TJ1wfrrEpps ,
***~*** MVI_3545.avi  ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο  21  : http://www.youtube.com/watch?v=spJcaIUc7M4 ,

** ΚΥΘΗΡΑ αφήγηση Νο 22   :  http://www.youtube.com/watch?v=XcL6is0slHA ,
** ΑΘΛΗΤΙΚΗ ενημέρωση Κυριακή 25 - 9 - 2011 :
** Για την 4η αγωνιστική στην Σούπερ Λίγκ στο Ελληνικό ποδόσφαιρο :
~ Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος Αθηνών  0-0 .- Κίτρινες  : Θανάσης Κωστούλας , Εγκόν , Λεωνίδας Αργυρόπουλος , Εμμανουήλ Περόνε , Μάρτινς Ροζέριο , Δημήτρης Κουρμπέλης , Χρήστος Πιπίνης  ,  Ελίνη Δημούτσος , Ανδρέας Τάτος , Παναγιώτης Μπάλλας , Ντένις Επστάϊν .- ^

Ξάνθη - ΟΦΗ  3-1 , ( 1-0).- ^ Ταγκόλ  : 40΄ Θοδωρής Βασιλακάκης , 51 ΄ Μιχαήλ Στάσιακ  ,90΄ Λεωνίδας Σουάνης ,  65΄ πεν. Ζέλικο Καλάϊτζιτς   .- Κίτρινες  : Κοσμίν Ντίκα , Εντιμάρ , Σταύρος Σταθάκης , Στάθης Ταυλαρίδης , Χόρχε Λόπεθ .- ^

Παναιτωλικός - ΠΑΣ Γιάννινα  ,  (2-2).-   *
* Τα γκόλ : 25΄πεν Γιώργος Θεοδωρίδης , 36 ΄ Ανρί Κουμαρά , 31΄Ιμπραήμ Μπακαγιόκο , 34΄Τόμας Ντε Βιωσέντι ,
 Κίτρινες : Αντρέ Ρόκα 2 (κόκκινη), Αντρί Κμαρά , Γεώργος Θεοδωρίδης , Θεμιστοκλής Τσιμόπουλος , Ηλίας Κότσιος ,

~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου