Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-
Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~

~** Ποτέ μην ανέχεσαι να σου λέει «όχι» κάποιος που δεν έχει την αρμοδιότητα να σου πει «ναι».-Eleanor Roosevelt, 1884-1962,   Αμερικανίδα, σύζυγος του Φ.Ρούζβελτ


-"Η ιστορία θα πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο για τις αποτρόπαιες πράξεις κάποιων μοχθηρών ανθρώπων, όσο για την εκκωφαντική σιωπή των υπολοίπων"
Μάρτιν Λούθερ Κινγκ



1.- Όταν γυρίζεις σελίδα, φρόντισε να μην κρατάς σημειώσεις από την προηγούμενη!!!!!!

2.- Έρχεται κάποια στιγμή που καταλαβαίνεις ποιός αξίζει να βλέπει τα μάτια σου και ποιός την πλάτη σου!!!!

3.- Πραγματική φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα!!!!!

4.- Όταν βλέπεις πως στη ζωή του άλλου περισσεύεις...καλύτερα να φεύγεις!!!!!!

5.- Το καλυτερο η το χειρότερο προσδιορίζετε από τον τρόπο που βλέπουμε τα πραγματα βασει του πνευματικου μας επιπέδου που βρισκο΄μαστε την περίοδο εκείνη στην ζωή μας δηλ. από τις σκέψεις που κάνουμε,….

6.- Γνώρισα μέσα στη ζωή και μάγκες κι ανθρωπάκια...........
Άντρες με λόγο γυναικών και θηλυκά αντράκια...........!!!!!!!!!!

7.- Ο άνθρωπος που έχει μπέσα κι αισθήματα στην ζωή του......τον θαυμάζουν κρυφά...ακόμα και οι εχθροί του!!!!!!

8.- Τι σημασία έχει να βρεις την αλήθεια?
Σημασία έχει να μην αναγκαστείς να την ψάξεις!!!!

9.- Το πολύ  και  το καθόλου σκοτώνουν

10.- Η ζωή  μας  είναι μια τομάτα  , άλλος  την τρώει στη μάπα  κι ΄ άλλος  σαλάτα ,.- sns Arfara

~**  Αγιος Σώζων – Γιορτή σήμερα 7 Σεπτεμβρίου – Ποιοι γιορτάζουν
~ – Τη μνήμη του Αγίου Σώζοντος τιμά σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Σώζων έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. Πατρίδα του ήταν η Λυκαονία και σαν εθνικός ονομαζόταν Ταράσιος. Όταν βαπτίσθηκε χριστιανός, ονομάσθηκε Σώζων. Βοσκός στο επάγγελμα, προσπαθούσε να μιμείται την ημερότητα των προβάτων, που θαύμαζε πολύ.
~  Πολλές φορές τον ενοχλούσαν και τον αδικούσαν οι άλλοι βοσκοί, αλλά αυτός πάντοτε στάθηκε πράος απέναντι τους. «Μου είναι ντροπή», έλεγε, «να γίνω κατώτερος από τα πρόβατα που βόσκουν». Μελετούσε με επιμέλεια την Αγία Γραφή, και όταν στην εξοχή συναντούσε ειδωλολάτρη, προσπαθούσε να τον κατηχήσει στο Χριστό.

Κάποτε ο Σώζων πήγε στην Πομπηϊούπολη της Κιλικίας, όπου υπήρχε ένα χρυσό ειδωλολατρικό άγαλμα. Μόλις το είδε, η ψυχή του πράου Σώζοντα παροργίστηκε. Τότε, με θάρρος πολύ έσπασε το δεξί χέρι του χρυσού αγάλματος, το πούλησε και τα έσοδα διαμοίρασε στους φτωχούς. Ο έπαρχος Μαξιμιανός αναστατώθηκε και φυλάκισε πολλούς ανεύθυνους.  Όταν το έμαθε αυτό ο Σώζων, παρουσιάστηκε στον έπαρχο και στις απειλές του με ήρεμο ύφος απάντησε ότι μέσα στο ναό το άγαλμα ήταν άχρηστο, ενώ έτσι ωφέλησε και κάποιους φτωχούς. Αμέσως τότε, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τον έριξαν στη φωτιά, όπου ο πράος και ζηλωτής βοσκός απήλθε προς τον Κύριο. Απολυτίκιον    Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.     Δι’ όμφης ουρανίου πιστωθείς προς τα κρείττονα, τους της ευσέβειας αγώνας, άπτοητως διέδραμες· και ώφθης του Σωτήρος κοινωνός, αθλήσας Μάρτυς Σώζων άνδρικως· διά τούτο διασώζεις εκ πειρασμών, τους πίστει προσιόντας σοι. Δόξα τω παρασχόντι σοι ίσχυν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω ένεργουντι διά σού πάσιν ιάματα.     https://youtu.be/P5dvofu2_1o  .-
~**  Η σπουδαιότητα της κάθε στιγμής
~   Μία παλία ιστορία λέει ότι, τον περασμένο αιώνα ένας καμηλίερης έμπορος ξεκίνησε για το Κάϊρο, με σκοπό να επισκεφτεί έναν ξακουστό σοφό γέροντα…
~  Τελικά, συναντήθηκε με τον σοφό γέροντα,αφού χρειάστηκε να κάνει ένα μακρινό ταξίδι, διασχίζοντας ένα μεγάλο κομμάτι της ερήμου…

Ξαφνίαστηκε όμως όταν είδε ότι ο γέροντας ζούσε σε μία σκηνή,με μοναδικά έπιπλα ένα στρώμα πάνω στήν άμμο, ένα σοφρά,δύο σκαμνιά και πολλά βιβλία.  Γύρισε τότε προς τον σοφό και γεμάτος απορία τον ρώτησε:   -Πού είναι τα έπιπλά σου…;  Ο γέροντας κοίταξε τον καμηλίερη και του απάντησε με μία ερώτηση:  -Τα δικά σου που είναι…;  -Μα εγώ δεν έχω, είμαι περαστικός…!  -Και εγώ περαστικός είμαι…!  Οι περισσότεροι ζουν λες και θα μείνουν για πάντα εδώ…Ξέχασαν να γίνουν ευτυχισμένοι !  Η αξία των πραγμάτων δεν εξαρτάται από το χρόνο που διαρκούν,αλλά από την ένταση με την οποία γίνονται.  Γι’ αυτό υπάρχουν στιγμές αλησμόνητες,πράγματα ανεξήγητα και άτομα ασύγκριτα.  Κι εσύ μπορείς να γίνεις ευτυχισμένος σήμερα…αλλά και καθημερινά!»
~**  Το Ευαγγέλιο της Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019 – Αγιος Σώζων
~   – Κατά Ματθαίον (10΄ 37-41, 11΄ 1): Αγιος Σώζων
Ὁ φιλῶν πατέρα ἢ μητέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος· καὶ ὁ φιλῶν υἱὸν ἢ θυγατέρα ὑπὲρ ἐμὲ οὐκ ἔστι μου ἄξιος
~  καὶ ὃς οὐ λαμβάνει τὸν σταυρὸν αὐτοῦ καὶ ἀκολουθεῖ ὀπίσω μου, οὐκ ἔστι μου ἄξιος.
ὁ εὑρὼν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἀπολέσει αὐτήν, καὶ ὁ ἀπολέσας τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἕνεκεν ἐμοῦ εὑρήσει αὐτήν.
Ὁ δεχόμενος ὑμᾶς ἐμὲ δέχεται, καὶ ὁ ἐμὲ δεχόμενος δέχεται τὸν ἀποστείλαντά με.
ὁ δεχόμενος προφήτην εἰς ὄνομα προφήτου μισθὸν προφήτου λήψεται, καὶ ὁ δεχόμενος δίκαιον εἰς ὄνομα δικαίου μισθὸν δικαίου λήψεται.
καὶ ὃς ἐὰν ποτίσῃ ἕνα τῶν μικρῶν τούτων ποτήριον ψυχροῦ μόνον εἰς ὄνομα μαθητοῦ, ἀμὴν λέγω ὑμῖν, οὐ μὴ ἀπολέσῃ τὸν μισθὸν αὐτοῦ.
Καὶ ἐγένετο ὅτε ἐτέλεσεν ὁ Ἰησοῦς διατάσσων τοῖς δώδεκα μαθηταῖς αὐτοῦ μετέβη ἐκεῖθεν τοῦ διδάσκειν καὶ κηρύσσειν ἐν ταῖς πόλεσιν αὐτῶν. Μετάφραση:   Εκείνος που αγαπά τον πατέρα η την μητέρα του παραπάνω από εμέ, δεν είναι άξιος να λέγεται οπαδός μου. Και εκείνος που αγαπά τον υιόν του η την κόρην του παραπάνω από εμέ, δεν είναι άξιος να λέγεται οπαδός μου.  Και όποιος δεν παίρνει σταθεράν την απόφασιν να υποστή κάθε ταλαιπωρίαν και σταυρικόν ακόμη θάνατον δια την πίστιν του εις εμέ και δεν με ακολουθεί ως αρχηγόν και υπόδειγμά του, δεν είναι άξιος για μένα.  Εκείνος που εις καιρόν διωγμών θα αποφύγη την θλίψιν και το μαρτύριον, δια να σώση την ζωήν του, θα χάση την αληθινήν και μακαρίαν ζωήν· και όποιος θυσιάσει την ζωήν του ένεκα εμού, θα κερδίση την αληθινήν και μακαρίαν ζωήν.  Εκείνος που σας δέχεται και σας φιλοξενεί ως απεσταλμένους μου, υποδέχεται εμέ· και εκείνος που υποδέχεται εμέ, υποδέχεται ‘Εκεινον, που με έστειλε στον κόσμον.  Εκείνος που υποδέχεται προφήτην, διδάσκαλον του θείου θελήματος, και τον τιμά ως προφήτην, θα πάρη μισθόν προφήτου από τον Θεόν. Και εκείνος που δέχεται δίκαιον, διότι είναι δίκαιος, θα λάβη μισθόν δικαίου.  Και όποιος προσφέρει εις ένα από τους ασήμους τούτους μαθητάς μου έστω και ένα ποτήρι κρύο νερό, σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα χάση τον μισθόν του. (Καθε ένας που με πίστιν υποβοηθεί και συντρέχει, έστω και ολίγον, τους Αποστόλους μου στο έργον των, θα λάβη την ανταμοιβήν του από τον Θεόν).  Οταν δε ετελείωσε ο Ιησούς να δίδη τας παραγγελίας αυτάς στους δώδεκα μαθητάς του και εκείνοι ήρχισαν την περιοδείαν των, ανεχώρησεν από εκεί δια να διδάξη και κηρύξη εις τας πόλεις των Ιουδαίων.
~**  Εξομολόγηση: Το σβηστήρι του Θεού
~  Στην ζωή μας κάναμε πολλά λάθη. Κάναμε λάθη όταν ήμασταν παιδιά, όταν γίναμε έφηβοι και νέοι, αλλά πολύ περισσότερο κάναμε λάθη και αργότερα όταν γίναμε γονείς.
~  Η ζωή μας είναι γεμάτη λάθη. Πολλά απ᾿ αυτά ήταν ανώδυνα, αλλά και πολλά απ᾿ αυτά είχαν μεγάλες συνέπειες στη ζωή μας.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα λάθη που κάναμε. Κάναμε λάθη απέναντι στο , οι περισσότεροι αποκοπήκαμε και γυρίσαμε τις πλάτες σ᾿ Αυτόν, νομίσαμε πως μακριά Του θα ήμασταν ευτυχισμένοι. Κυνηγήσαμε τη χαρά και τη ευτυχία στις ηδονές, στη σάρκα, στον κόσμο. Χαράξαμε μία ζωή υλιστική, με γλέντια, διασκεδάσεις, τζόγο και εύκολη ζωή, ρουφήσαμε την αμαρτία μέχρι τελευταίας σταγόνας.  Δοκιμάσαμε τα πάντα, και όμως η πίκρα είναι απλωμένη στη ζωή μας, το κενό που υπάρχει μέσα μας αυξάνει καθημερινά. Νομίζουμε πως αυτή είναι η μοίρα μας και το τέλος μας. Αλλά μέσα σ᾿ αυτό το πυκνό σκοτάδι ένα φως λάμπει, δεν το προσέξαμε, δεν το είδαμε.  Είναι ο αστέρας που οδήγησε τους μάγους στο σπήλαιο της Βηθλεέμ. Αυτό το αστέρι εξακολουθεί να οδηγή τους οδοιπόρους της ζωής σε εκείνον, στον έναν στο μοναδικό, στον Ιησού Χριστό.  Αδελφέ μου, σκέψου για λίγο, μην απογοητεύεσαι, μην απελπίζεσαι, υπάρχει σωτηρία, υπάρχει Σωτήρας. Ο Κύριος της αγάπης ο Ιησούς Χριστός απέθανε για σένα, έχυσε το αίμα Του στο Σταυρό για να σού χαρίση σωτηρία, λύτρωσι, ελευθερία από τα δεσμά της αμαρτίας. Ίσως δεν γνώρισες, δεν ενδιαφέρθηκες γι᾿ Αυτόν· Αυτός σε αγαπά, σε αναζητά, θέλει να σε σώση. Γνωρίζεις ότι ο Κύριος έβαλε ένα σβηστήρι μέσα στην Εκκλησία Του, που μπορεί να σβήση όλο το παρελθόν σου, ώστε να μπορέσης ν᾿ ανοίξης μία καινούρια σελίδα στη ζωή σου.  Το σβηστήρι αυτό είναι η μετάνοια, είναι η , είναι το λουτρό της ψυχής. Εάν θέλης ν᾿ αλλάξη η ζωή σου, εάν θέλης να νοιώσης χαρά και ειρήνη, πάρε την απόφασι ν᾿ αλλάξης ζωή και πορεία.  Η ζωή που κάνεις θα σε οδηγήση σε ένα θάνατο αιώνιο· η αγάπη του Θεού σε καλεί, θέλει να σε σώση. Αυτό που διαβάζεις αυτή την ώρα είναι η φωνή του Θεού· μη κλείσης την καρδιά σου στήφωνή Του, έλα κοντά Του, πήγαινε να βρης ένα πνευματικό, άνοιξε την καρδιά σου στο Θεό, πες τα λάθη της ζωής σου με ειλικρίνεια, με ταπείνωσι, με αληθινή μετάνοια, και ο Θεός θα σε σώση, θα σε αλλάξη, θα σε καταστήση παιδί δικό του, θα σού χαρίση το Πνεύμα Του το Άγιον, θα γίνης νέος άνθρωπος, καινή κτίσι, πολίτης του ουρανού.  Προέλευση κειμένου: Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους.
~**  Κισάμου Αμφιλόχιος: «Οικογένεια και Πατρίδα»
~  του
Πειραχτικά και ειρωνικά ξένος διαπρεπής συνομιλητής ρώτησε τον μεγάλο νομπελίστα μας και ποιητή Γιώργο Σεφέρη: «Μα πιστεύετε σοβαρά ότι είστε πραγματικά απόγονοι του Λεωνίδα και του Θεμιστοκλή»;
~  Απαντά ο τροπαιούχος Σεφέρης: «Όχι, είμαστε απόγονοι μονάχα της μάνας μας, που μας μίλησε Ελληνικά, που προσευχήθηκε Ελληνικά, που μας νανούρισε με παραμύθια για τον Οδυσσέα, τον Ηρακλή, τον Λεωνίδα και τον Παπαφλέσσα, και ένιωσε την ψυχή της να βουρκώνει την Μεγάλη Παρασκευή, μπροστά στο ξόδι του νεκρού Θεανθρώπου».
(Απόσπασμα από βιβλίο της Μερόπης Σπυροπούλου «Οικογένεια ώρα μηδέν)  : θεσμός Θεόσδοτος, ιερός, άγιος και ακατάλυτος. Το ουσιαστικότερο κύτταρο της κοινωνίας, ο βασικότερος κοινωνικός θεσμός στον οποίο οφείλουμε την επιβίωση του ανθρωπίνου γένους. Στήριγμα σταθερό, καταφύγιο ασφαλές, λιμάνι απάνεμο, τόπος και χώρος ιερός και άγιος, όταν είναι θεμελιωμένη στην ιερότητα του γάμου, της θυσιαστικής αγάπης, της ανιδιοτελούς προσφοράς, του αμοιβαίου σεβασμού, της αλληλοκατανόησης. Οικογένεια: Ο κύκλος της φύσης, η πλάση ολόκληρη, το θαύμα των θαυμάτων, μία λέξη απλή με μεγάλο νόημα, μία έννοια βασική με βαθιά ουσία.  Εις ότι αφορά τα καθ΄ ημάς, την Ελληνική οικογένεια, είναι αλήθεια ότι παρά την πίεση της καθημερινότητας και τις πάσης φύσεως δυσκολίες των καιρών μας, κοινωνικές, οικονομικές αλλαγές, τα νέα ήθη που η εποχή του διαδικτύου έχει επιβάλλει, αγωνίζεται να παραμείνει συμπαγής και προσπαθεί να διατηρήσει ζωντανές τις αξίες της. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (EΛΣΤΑΤ) για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2019 στην Ελλάδα υπάρχουν 4.134.540 «ανθεκτικές» οικογένειες. Από αυτές οι 1.852.311 διαθέτουν από ένα έως εννέα μέλη, ενώ μόλις 2.216 οικογένειες φιλοξενούν πάνω δέκα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι 3.021.425 είναι πυρηνικές οικογένειες -που δημιουργήθηκαν δηλαδή έπειτα από γάμο και περιλαμβάνουν μόνο τους συζύγους ή και τα παιδιά τους- εκ των οποίων οι 1.570.422 είναι παντρεμένα ζευγάρια με τουλάχιστον ένα τέκνο. Μάλιστα, η ηλικία των γονιών σε 1.201.808 οικογένειες κυμαίνεται από τα 40 έως τα 49 έτη, ενώ το προσδόκιμο ζωής των γιαγιάδων φθάνει τα 83,9 έτη και των παππούδων τα 78,8 έτη. Την ίδια στιγμή ο θεσμός της οικογένειας «κερδίζει» τα διαζύγια, τα οποία εμφανίζουν πτώση τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσκολίες της οικονομικής κρίσης που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ζευγαριών στη χώρα μας. Από 14.880 το 2012 μειώθηκαν στα 11.013 το 2018.Τέλος, μία στις δύο ελληνικές οικογένειες διαμένουν σε σπίτι τριών δωματίων, με το εμβαδό της κατοικίας να είναι μεταξύ 61 και 100 τετραγωνικών μέτρων.  Σύμφωνα δε με τις περισσότερες μελέτες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια, η απασχόληση και η οικονομική ασφάλεια είναι οι καθοριστικοί παράγοντες, που επηρεάζουν την απόφαση για δημιουργία οικογένειας. Αυτοί είναι δύο από τους λόγους που έχουν συμβάλλει στην αισθητή αύξηση του αριθμού των γυναικών, οι οποίες επιλέγουν να τεκνοποιήσουν στα 35-39 έτη, όντας εργαζόμενες. Ανεξάρτητα, όμως, από την ηλικία που τα ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν παιδιά, το βασικό στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι νέοι θέλουν να κάνουν οικογένεια, σε αντίθεση με τους ευρωπαίους συμπολίτες μας, π.χ. Γερμανία, όπου μία στις τρεις γυναίκες είναι «συνειδητά άτεκνες». Μπορεί δηλαδή οι νέοι να εγκαταλείπουν την πατρογονική εστία σε μεγαλύτερες ηλικίες απ’ ό,τι παλαιότερα, να δημιουργούν σε μεγαλύτερη ηλικία την δική τους οικογένεια και να αυξάνεται η ηλικία που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, ωστόσο η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ των διαφορετικών γενεών στην ελληνική οικογένεια, παραμένει δυνατή και σταθερή και είναι αυτή που λύνει τις όποιες δυσκολίες και προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μέλη της.  Ποιό είναι άραγε το.. «μυστικό» που συμβάλλει στο να παραμένει δεμένη η ελληνική οικογένεια, να αντέχει και να αντιστέκεται στην ισοπεδωτική λαίλαπα των σειρήνων των καιρών μας και των πάσης φύσεως προκλήσεων απαξίωσης και ισοπέδωσης; Μου άρεσε πολύ ερμηνεία αρθογράφου, την οποία και μεταφέρω αυτούσια. «Είναι οι συνήθειες και οι παραδόσεις που περνούν από γενιά σε γενιά, είναι τα οικογενειακά τραπέζια που φέρνουν κοντά μικρούς και μεγάλους, είναι η γιαγιά και ο παππούς που ζουν για τα εγγόνια τους και τα μεγαλώνουν σαν να είναι δικά τους παιδιά, είναι η υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα που θα νοιάζεται πάντα για τα παιδιά της -και το αν έχουν φάει- σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται, είναι οι γιοι και οι κόρες που, παρά το γεγονός ότι έχουν μεγαλώσει, δεν θέλουν να απομακρυνθούν από την προστασία και τη ζεστασιά της οικογένειας, είναι οι γονείς που όσα χρόνια και αν περάσουν θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να είναι καλά τα παιδιά τους και θα εργάζονται σκληρά για να προσφέρουν σε εκείνα ένα καλύτερο «αύριο». Είναι, θα λέγαμε εμείς, οι βαθιά ριζωμένες μέσα μας αξίες, παραδόσεις, πιστεύω και ιδανικά που ταυτίζονται με την πατρογονική εστία, την οικογένεια και τους συμβολισμούς της, που σημαδεύουν την ζωή μας, δηλώνουν την ταυτότητα μας και ορίζουν το παρόν και το μέλλον μας. Χάρη σε αυτή την ασφάλεια, άλλωστε, αναπτυσσόμαστε, δημιουργούμε και κυρίως, μαθαίνουμε να αγαπάμε. Όμως.. στον ευρύτερο περίγυρο υπάρχουν και άλλου είδους μορφές οικογένειας, όπως έχουν θεσμοθετηθεί. Είναι αυτές που βαφτίζουν τον πατέρα «Γονέα 1» και την μάνα «Γονέα 2», αυτές που μπερδεύουν τους ρόλους. Είναι αυτό που περιέχεται στην «Νεοελληνική Γλώσσα» της Γ΄ Γυμνασίου, όπου ο φιλόλογος καλείται να διδάξει το γνωστό τραγούδι: «Don’t worry be happy». Παραθέτω ένα στίχο: «…Άμα η κόρη σου σε λέει μπαμπά, ενώ ο γιος σου σε φωνάζει μαμά, don’t worry be happy…». Είναι, με άλλα λόγια, η προσπάθεια αποϊεροποίησης του ιερού και μυστηριακού θεσμού της οικογένειας από εργαστήρι αγιότητας και οχυρό της ανθρώπινης ψυχής σε ένα κοινωνικό θεσμό, σε μιά απλή συμβολαιογραφική σχέση και πράξη. Είναι η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 21 του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο αναφέρεται και προστατεύει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, που σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα η οικογένεια αποτελεί «θεμέλιο της συντήρησης και της προαγωγής του Έθνους και τελεί υπό την προστασία του Κράτους». Άρθρο το οποίο έχει ψηφιστεί και προταθεί προς αναθεώρηση και απάλειψη της διατύπωσης αυτής. Γιατί άραγε; Μήπως επειδή υπάρχει η γνώση πως όσο αντέχει η Οικογένεια θα αντέχει και η Πατρίδα; Τι μέλει γενέσθαι λοιπόν; Θα παρακολουθούμε με απάθεια τα δρώμενα, γενόμενα και τεκταινόμενα ή θα ακούσουμε τη φωνή του Στρατηγού Μακρυγιάννη: «Όταν μου πειράξουν την πατρίδα και τη θρησκεία μου, θα μιλήσω, θα’ νεργήσω κι’ ό,τι θέλουν ας μου κάνουν»;; 
~**  Πόσον πολύτιμος ο χρόνος της ζωής!
~  Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης
Πόσον πολύτιμος ο της ζωής ταύτης! Το κάθε λεπτόν έχει μεγάλην αξίαν, διότι μέσα εις ένα λεπτόν δυνάμεθα να σκεφθώμεν τόσα πράγματα, είτε αγαθά είτε πονηρά, διότι ένας λογισμός κατά Θεόν μας ανεβάζει εις τον ουρανόν και ένας λογισμός διαβολικός μας κατεβάζει εις την κόλασιν.
 ~ Ιδού λοιπόν, πόσην αξίαν έχει και το λεπτόν εις την παρούσαν ζωήν, δυστυχώς, όμως ημείς δεν το εσκέφθημεν αυτό και περνούν ώρες, ημέρες και χρόνια άνευ κέρδους. Μα χωρίς κέρδος μόνον; Πόσην ζημίαν έχομεν πάθει όλοι μας, πρώτος εγώ, και δεν το εννοούμεν! Μα κάποτε όταν θα πρόκειται να βγη η ψυχή μας από το σώμα, θα το εννοήσωμεν, αλλά φευ, αργά πλέον, διόρθωσις δεν χωρεί τότε. Τώρα πρέπει να το συνειδητοποιήσωμεν μέσα μας, τώρα να το εννοήσωμεν, που δυνάμεθα να βάλωμεν αρχήν.

Να εκμεταλλευώμεθα τον πολύτιμον χρόνον της ζωής μας και μακάριος πράγματι όποιος βιασθή και βάλη αρχήν, διότι μίαν ημέραν θα γίνη πλούσιος ψυχικώς. Ποτέ δεν είναι αργά, διότι ο Κύριος αναμένει έκαστον, πότε θα ξυπνήση, δια να του δώση εργασίαν. Περιμένει μέχρι την ενδεκάτην ώραν, προσπαθεί με κάθε μέσον, όπως μας ξυπνήση.  Εύχομαι όλοι μας να ξυπνήσωμεν και να ανάψωμεν τας λαμπάδας μας και με άγρυπνο μάτι να περιμένωμεν με υπομονήν, πότε θα έλθη ο Κύριος, ίνα συνεισέλθωμεν εις τον ολόφωτον Νυμφώνα της αιωνίου μακαριότητος, εις την πανήγυριν των φωτεινών αγγέλων, δια να ψάλλωμεν μαζί των τα αναστάσιμα άσματα, που θα μας ανάγουν από θεωρίας εις θεωρίαν και εις θείας αναβάσεις!  Τότε, ω, τότε θα υπερεννοήσωμεν τι μεγάλον έργον η βία εν πάσι και ότι καλώς έπραττον οι προεστώτες, που μας εβίαζον και μας επίκραινον. Ιδού τώρα τι βλέπομεν εδώ! Τότε αι ευχαριστίαι εις τον Θεόν δεν θα έχουν όρια, τότε θα αποδώσωμεν όντως ευχαριστίας αξίως τω !
*** Άγριο ξύλο μεταξύ αναρχικών και Αλγερινών λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της ΔΕΘ! Δείτε το βίντεο…
~   Άγρια συμπλοκή μεταξύ Αλγερινών «προσφύγων»  και αντιεξουσιαστών σημειώθηκε πριν από λίγο πλησίον του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ομάδα Αλγερινών άρχισε να πετροβολεί τους αναρχικούς, οι οποίοι βρίσκονταν εντός της πλατείας Χημείου.  
Μέσα σε λίγα λεπτά οι αντιεξουσιαστές, πήραν ρόπαλα και κράνη και επιτέθηκαν στους Αλγερινούς. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το thestival.gr, αιτία της συμπλοκής είναι η διαφωνία των αναρχικών  με την δράση των Αλγερινών, τους οποίους κατηγορούν ΄τι διακινούν  ναρκωτικά στο συγκεκριμένο σημείο.
Pronews

***  H Άγκυρα απαγορεύει σε Ελλάδα-Frontex έρευνα & διάσωση σε Αν. Αιγαίο – «Νεκρή» η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για προσφυγικό…
Έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων πρόσθεσε η Αγκυρα επαναφέροντας την αμφισβήτηση για το δικαίωμα της Έρευνας και Διάσωσης στο ανατολικό Αιγαίο από την Ελλάδα.  
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία θέτει θέμα μέσω ακυρωτικής ΝΟΤΑΜ που απαντά σε ελληνική που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για έρευνα και διάσωση.
Πιο αναλυτικά, η Αθήνα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με αριθμό “Α 2580/19” (αεροπορική οδηγία) με την οποία ενημερώνει τους πιλότους των ιπταμένων μέσων που διέρχονται από την περιοχή του κεντρικού ανατολικού Αιγαίου, ότι δεσμεύει εναέριο χώρο εντός FIR Αθηνών για την διεξαγωγή άσκησης Έρευνας – Διάσωσης μετά από αίτημα που έθεσε στην χώρα μας η Frontex που βρίσκεται στο Αιγαίο για το προσφυγικό ζήτημα με τις ροές αλλοδαπών να έρχονται από τα τουρκικά παράλια. Η άσκηση πρόκειται να διεξαχθεί στις 13 Σεπτεμβρίου, νοτιοανατολικά της Χίου.  Αμέσως μετά η Άγκυρα έσπευσε να επικαλύψει με “αντί-NOTAM” υπ αριθμόν «Α 4944/19», την ελληνική.  Η περιοχή γύρω από την Χίο βρίσκεται μονίμως στο στόχαστρο των Τουρκικών προκλήσεων. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε τις υπερπτήσεις μαχητικών της ΤΗΚ πάνω από Οινούσσες, Παναγιά και Χίο.   Είναι κατανοητό πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι «κλινικά» νεκρή με την Αγκυρα να απαγορεύει σε Αθήνα και Frontex δικαίωμα έρευνας και διάσωσης προκειμένου να να συνεχίσει ανενόχλητη να στέλνει προς Ελλάδα εκατοντάδες αλλοδαπούς. Τις προηγούμενες εβδομάδες το τουρκικό Υπουργείο Εσωτερικών μεθόδευσε την απομάκρυνση 35.000 προσφύγων κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι διέμεναν εντός των μητροπολιτικών ορίων της Κωνσταντινούπολης. Το πρώτο αυτό κύμα προωθήθηκε αναγκαστικά προς τα παράλια του Αιγαίου και προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί αφίξεων στα νησιά του βορείου Αιγαίου.  Οι τουρκικές Αρχές προετοιμάζουν ήδη το επόμενο βήμα απομάκρυνσης αλλοδαπών από την Πόλη. Αυτήν τη φορά ο αριθμός τους θα ξεπερνά τις 65.000. Είναι προφανές πως νέο κύμα παράνομης μεταφοράς αυτών των ανθρώπων σε ελληνικό έδαφος βρίσκεται σε εξέλιξη.  Σε αυτούς τους αριθμούς θα πρέπει να προστεθούν και περίπου 200.000 άτομα που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θύλακα του Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία) προς την Τουρκία.  Βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα, οι τουρκικές Αρχές δεν είναι διατεθειμένες να διασφαλίσουν πως δεν θα υπάρξει τσουνάμι αφίξεων αλλοδαπών στην Ελλάδα. Μάλλον το αντίθετο ισχύει. Τα χρονικά περιθώρια εκδήλωσης του φαινομένου είναι εξαιρετικά στενά. Η εκδήλωσή του αναμένεται άμεσα.
***  Άγρια καταδίωξη στην Σάμο: Ρίψη προειδοποιητικών βολών από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για την σύλληψη διακινητή …
Στη σύλληψη ενός 18χρονου αλλοδαπού διακινητή μετά από καταδίωξη και ρίψη προειδοποιητικών βολών, που μετέφερε με ταχύπλοο σκάφος 10 αλλοδαπούς στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτήρι Πράσσου της Σάμου, προχώρησαν στελέχη του λιμενικού σώματος. 
Σύμφωνα με το αρχηγείο του λιμενικού, περιπολικό σκάφος του σώματος εντόπισε στην ανωτέρω περιοχή ταχύπλοο σκάφος που κινείτο με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ο χειριστής του αρνείτο να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις στελεχών του λιμενικού.
Αφού πραγματοποιήθηκε ρίψη προειδοποιητικών βολών από το λιμενικό σε ασφαλή τομέα, το ταχύπλοο σκάφος ακινητοποιήθκε και συνελήφθη ο 18χρονος χειριστής του.  Νωρίτερα, άλλο περιπολικό σκάφος του λιμενικού περισυνέλεξε από χερσαία ζώνη του ακρωτηρίου Πράσσου 10 αλλοδαπούς, οι οποίοι αναγνώρισαν τον 18χρονο ως τον χειριστή του σκάφους που τους μετέφερε στη Σάμο. Οι αλλοδαποί οδηγήθηκαν στο Βαθύ της Σάμου, ενώ από το λιμεναρχείο Σάμου που διενεργεί την προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, κατασχέθηκε το ταχύπλοο. Στο μεταξύ, στον εντοπισμό και τη διάσωση είκοσι πέντε αλλοδαπών που επέβαιναν σε λέμβο στη θαλάσσια περιοχή Καρδάμυλων της Χίου, προχώρησε τις πρωινές ώρες χτες, σκάφος του λιμενικού. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου.
*** Κατακεραυνώνει τους δημάρχους ο Α. Τσελέντης, που τους ζήτησε να ελέγξουν τα σχολικά κτήρια
Μόνο ένας δήμαρχος απ’ όλη την Ελλάδα μπήκε στον κόπο να απαντήσει στην επιστολή του καθηγητή Σεισμολογίας και διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, για σεισμικό έλεγχο των σχολικών κτηρίων, κι αυτός από την Πελοπόννησο, αλλά όχι από τη Μεσσηνία.
Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε ο ίδιος ο καθηγητής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μόνο ο δήμαρχος Κορινθίων απάντησε.
 Μόνο ένας
Ο κ. Τσελέντης, που ήταν και υποψήφιος ευρωβουλευτής, μετά και το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Ιούνιο απέστειλε επιστολή στους νέους δημάρχους. Η κίνησή του αυτή συνδεόταν με τις τελευταίες, όλο και πιο συχνές, αποκαλύψεις για σχολικά κτήρια που έχουν αφεθεί ασυντήρητα και βρίσκονται σε κακή κατάσταση, τα οποία και μπορούν να γίνουν παγίδες για τους μαθητές σε μια ενδεχόμενη σεισμική δόνηση, καθώς και για άλλες προβληματικές υποδομές της χώρας.
Με την επιστολή, που εστάλη σε 365 νέους δημάρχους πανελλήνια, ανεξαρτήτως κομματικής στήριξης, ο κ. Τσελέντης τούς παροτρύνει το πρώτο έργο της θητείας τους να είναι ο έλεγχος των σχολείων από τους μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου τους. Κάτι απόλυτα εφικτό και χωρίς έξοδα, με τεράστια οφέλη για την ασφάλεια των παιδιών. Ωστόσο, προχθές με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Τσελέντης έγραψε το εξής αιχμηρό σχόλιο, συνοδευόμενο από την επιστολή του: «Μόνο ένας (από τους 365!!!), ο δήμαρχος Κορινθίων, απάντησε, αλλά όταν γίνει σεισμός θα βγουν όλοι και θα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι ενδιαφέρονται αλλά θα είναι πολύ αργά και θα τους περιμένω στη γωνία...».
 Επιστολή
Η επιστολή που έστειλε στους δημάρχους ο κ. Τσελέντης έχει ως εξής: «Πρώτα από όλα συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Εύχομαι η θητεία σας να είναι εποικοδομητική και αντάξια των προσδοκιών των εκλογέων σας. Θα μου επιτρέψετε μία παρέμβαση-παραίνεση τώρα στην αρχή της νέας σας θητείας, αφού σας δηλώσω ότι δε με ενδιαφέρει ο κομματικός σχηματισμός με τον οποίο εκλεγήκατε. Όπως ίσως γνωρίζετε, ήμουν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Σημαία της προεκλογικής μου καμπάνιας ήταν η Πολιτική Προστασία. Δεν εκλέχθηκα, αλλά αυτό δε σταματά το ενδιαφέρον μου. Ως ειδικός στο θέμα γνωρίζω ότι στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας πάσχουμε σαν χώρα. Είμαστε ουσιαστικά αθωράκιστοι απέναντι στις φυσικές καταστροφές, είτε είναι σεισμοί, είτε πυρκαγιές, είτε πλημμύρες.
Σχολεία με σοβαρές δομικές βλάβες, δημόσια κτήρια εγκαταλελειμμένα, δάση παραμελημένα, ρέματα μπαζωμένα κ.λπ. Και τα αποτελέσματα τα ζήσαμε στη Μάνδρα, στο Μάτι, σε σχολεία που έπαθαν ζημιές από σεισμούς και ευτυχώς εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν μέσα παιδιά.
Γνωρίζω και είμαι βέβαιος ότι ο σκοπός που αναλάβατε τα ηνία του Δήμου σας είναι η προσφορά στους δημότες σας. Γι’ αυτό το λόγο, ως ειδικός, σας προτείνω να ξεκινήσετε τη θητεία σας με ένα έργο ανέξοδο που θα σώσει ζωές. Οι τεχνικές σας υπηρεσίες διαθέτουν μηχανικούς. Συγκροτήστε ένα κλιμάκιο και μία φορά την εβδομάδα ελέγξτε κτίρια. Ξεκινήστε από τα σχολεία σας που είναι άμεση ανάγκη. Δείξτε από την αρχή έμπρακτα ότι δίκαια σας εμπιστεύθηκαν οι πολίτες. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια».
Της Βίκυς Βετουλάκη 
~
***  Πεζοπορία - Ανάβαση και Διανυκτέρευση στην κορυφή του Ταϋγέτου

Τα καταστήματα Αθλητικών COSMOS Καλαμάτας και η εταιρεία The North Face σε συνεργασία με την εκδρομική εταιρία Climb Upσε πάνε ψηλά για 2η συνεχόμενη χρονιά!
Πεζοπορία - Ανάβαση και Διανυκτέρευση θα πραγματοποιηθεί στην κορυφή του Ταϋγέτου, στα 2.407μ.το Σαββατοκύριακο 07/9 και 08/9 2019.
Πρόκειται για μια συναρπαστική εμπειρία που αξίζει να τη ζήσεις!
Είναι η ιδανική περίοδος για μια ολιγοήμερη απόδραση γεμάτη με έντονα γραφικά στοιχεία. Ζήσε τη μαγεία του ηλιοβασιλέματος στη κορυφή και αντίκρισε εντυπωσιακές εικόνες, καθώς η θέα πραγματικά σου κόβει την ανάσα.
Η συμμετοχή είναι Δωρεάν και δώρα έκπληξη περιμένουν τους συμμετέχοντες.
Πληροφορίες - Συμμετοχές:
Στα καταστήματα 1. Κατάστημα COSMOS Καλαμάτας ( Νέα Είσοδος Καλαμάτας, Outlet Store) 2. Κατάστημα COSMOS Καλαμάτας ( Ιατροπούλου 20 & Πλ. Βασ. Γεωργίου)
Προφίλ Διαδρομής
Κατηγορία: Ορεινή Πεζοπορία Προφίλ: Ομαλή κλίση έως 30 °
Ώρες πορείας κατά την ανάβαση: 3- 3 ½
ώρες Ώρες πορείας κατά την κατάβαση: 2- 2 ½ ώρες
Μήκος συνολικής διαδρομής: 8 χλμ.
Ελάχιστο υψόμετρο: 1550μ Μέγιστο υψόμετρο: 2.407μ.
Τεχνική δυσκολία: 0%
Βατότητα: 100%
Βαθμός δυσκολίας: 3/5
GUIDING SUPPORT
Κατά την διάρκεια του event ο εκπαιδευτής ορειβασίας, αναρρίχησης και ορεινής διάσωσης Γιώργος Μάλαμας και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της ClimbUp θα συνοδεύσουν και θα παρέχουν την ανάλογη υποστήριξη για την σωστή και ασφαλή ανάβαση των συμμετεχόντων.
Η υγειονομική κάλυψη του Event θα προσφερθεί από τους Εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης - παράρτημα Λακωνίας.
Επικοινωνία
Για πληροφορίες σχετικά με δηλώσεις συμμετοχών : 27210 24102 - COSMOS, Ιατροπούλου 20 & Πλ. Βασ. Γεωργίου
Για πληροφορίες σχετικά με την ανάβαση : 6973342282, Γιώργος Μάλαμας - Climb Up

***  Ο καιρός  σήμερα Σάββατο στην Καλαμάτα

O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Σάββατο 7/9/2019 προβλέπεται αρχικά αίθριος.                   
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα είναι καθαρός και ξάστερος. Από τις πρωινές έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα επικρατήσει ηλιοφάνεια. Από τις μεσημβρινές έως και τις απογευματινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα, ενώ υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα εκδήλωσης αστάθειας, με τη μορφή ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις βραδινές ώρες ο ουρανός θα είναι κυρίως καθαρός, με κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη μέγιστη τιμή της και θα κυμανθεί από 23 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας (U.V.) κατά τις μεσημβρινές ώρες και μόνο κατά το διάστημα που ο ουρανός θα είναι καθαρός, θα βρίσκεται στο 6.5 (Υψηλός).
Ο κώδικας επικινδυνότητας πυρκαγιάς για το Νομό Μεσσηνίας θα βρίσκεται στην κατηγορία 2 (Μέση).
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Γεμάτος πληγές ο Ταΰγετος εν όψει χειμώνα

Θέμα χρόνου να κλείσει ξανά η εθνική οδός 
Άφαντη η ΔΑΕΦΚ με τους κατοίκους «να παραμένουν στον αέρα» 
Οκτώ μήνες έχουν περάσει από τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν στον Ταΰγετο, με την κατάσταση να έχει μεν βελτιωθεί, αλλά τα προβλήματα να παραμένουν σοβαρά και τους κατοίκους να φοβούνται ότι αν δεν ολοκληρωθούν οι εργασίες, θα σημειωθούν ξανά ζημιές.

Σε δυσκολότερη θέση, βέβαια, βρίσκονται οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές και κρίθηκαν ακατάλληλα ή ότι χρήζουν επισκευής.
Οι τελευταίοι έχουν να δουν κάποια κίνηση από τον Ιούνιο, τότε που συνεργείο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) πραγματοποίησε δεύτερη αυτοψία σε αυτά.
 Το δίκτυο των χωριών
Από την πρώτη στιγμή των καταστροφών το «Θάρρος» είχε βρεθεί στα χωριά που είχαν σημειωθεί ζημιές, οι οποίες και είχαν αποκλείσει την οδική σύνδεση, με την αποκατάσταση να γίνεται από το Δήμο Καλαμάτας.

Από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασης και πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού δικτύου οι μετακινήσεις γίνονται κανονικά. Όμως, στα σημεία που έγιναν οι παρεμβάσεις, αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, κάτι που και εμείς διαπιστώσαμε χθες, με τους κατοίκους να καταγγέλλουν ότι έχουν σταματήσει εδώ και ένα μήνα. Προσθέτουν, δε, ότι με τις πρώτες βροχές πάλι θα υπάρξει πρόβλημα στα εν λόγω σημεία.

Από πλευράς Δήμου οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα προσβασιμότητας στα χωριά, όμως οι εργασίες έχουν διακοπεί, διότι πρέπει να εγκριθούν από το υπουργείο Εσωτερικών οι λογαριασμοί των εργολάβων, να εκταμιευτούν τα ποσά και στη συνέχεια αυτοί να πληρωθούν.
 Η κατάσταση στην εθνική οδό
Πέραν του εσωτερικού οδικού δικτύου, καθιζήσεις και κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης και, μάλιστα, είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσει, ενώ την αποκατάσταση ξεκίνησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στα τμήματα που υπήρξαν ζημιές έγιναν παρεμβάσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος, όμως χθες διαπιστώσαμε ότι έχει δοθεί μόνο η μία λωρίδα κυκλοφορίας. Ήδη, όμως, και σε αυτή έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, με την άσφαλτο να έχει υποχωρήσει και να είναι θέμα χρόνου να κλείσει ξανά η εθνική οδός.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, απάντησε ότι δε γνωρίζει ακριβώς το ζήτημα, αφού τώρα ανέλαβε καθήκοντα, ωστόσο πίστευε ότι οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί και ο δρόμος έχει δοθεί σε όλο του πλάτος στην κυκλοφορία.

Όταν, δε, τον ενημερώσαμε ότι μόνο το ένα ρεύμα έχει δοθεί στην κυκλοφορία, απάντησε ότι δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που η νέα Περιφερειακή Αρχή παρέλαβε, με την απερχόμενη να έχει αφήσει πολλά έργα στη μέση, ωστόσο άμεσα θα προβεί στην επίλυση του θέματος.
 Τα σπίτια που υπέστησαν ζημιές
Τέλος, αναφορικά με τα σπίτια που υπέστησαν τεράστιες ζημιές και χαρακτηρίστηκαν από κλιμάκιο του ΔΑΕΦΚ κόκκινα ή κίτρινα, υπήρξε κάποιος έλεγχος ξανά τον Ιούνιο, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει οριοθέτηση της περιοχής που θα χαρακτηριστεί ως θεομηνιόπληκτη, προκειμένου εν συνεχεία να προχωρήσει η διαδικασία αποζημιώσεων και ανακατασκευής.

Ως εκ τούτου, αρκετοί κάτοικοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, δηλαδή αν θα πρέπει να προβούν σε εργασίες ή να περιμένουν όταν και αν εκδοθεί η σχετική απόφαση.
 Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού
Από τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι «πότε και αν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες», αφού αν σκεφτούμε ότι σε λίγο καιρό μπαίνει χειμώνας και είναι δύσκολο έως αδύνατο να προβούν σε παρεμβάσεις στον Ταΰγετο, τότε αυτές θα γίνουν από την άνοιξη.

Ελπίζουμε, λοιπόν, οι φόβοι των κατοίκων να μην επιβεβαιωθούν, όμως με την ελπίδα τα προβλήματα δε λύνονται…  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Αριοχώρι: Νέο τροχαίο στο σημείο που χθες νεαρή
  γυναίκα έχασε τη ζωή της

Νέο τροχαίο σημειώθηκε απόψε στο σημείο που χθες μια 19χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Αριοχωρι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, από το νέο τροχαίο υπάρχουν τρεις τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

***  Στο ΕΣΠΑ η α' φάση ανάπλασης της Ναυαρίνου

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, υπέγραψε χθες απόφαση, η οποία αναρτήθηκε στη "Διαύγεια", ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» του ΕΣΠΑ 2014-2020 όσον αφορά στο έργο «Ανάπλαση οδού Ναυαρίνου (Ά Φάση) από οδό Φαρών έως οδό Ακρίτα», με προϋπολογισμό 650.000 ευρώ.
 Φυσικό αντικείμενο της πράξης
Η ανάπλαση αφορά στη δημιουργία μίας λωρίδας κυκλοφορίας οχημάτων, μιας ουδέτερης ζώνης - λωρίδας ασφαλείας μεταξύ του προτεινόμενου δρόμου και του υφιστάμενου ποδηλατόδρομου και στην κατάργηση της στάθμευσης των μοτοσυκλετών και τη δημιουργία μόνο θέσεων προσωρινής στάθμευσης οχημάτων τροφοδοσίας στα αντίστοιχα οικοδομικά τετράγωνα.
Οι κυριότερες εργασίες αφορούν σε καθαιρέσεις, εκριζώσεις δέντρων, αποξηλώσεις, χωματουργικές εργασίες, σκυροδέματα, ξυλότυπους χυτών κατασκευών, επιστρώσεις δαπέδων εξωτερικών χώρων, λοιπές εργασίες και τελειώματα, φωτιστικά σώματα τύπου LED, κατασκευή αγωγών ύδρευσης, παροχές ύδρευσης και αγωγούς ομβρίων και φυτεύσεις δέντρων. Οι εργασίες που θα υλοποιηθούν περιγράφονται αναλυτικά στην εγκεκριμένη μελέτη. Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 04/05/2020 και η λήξη της ορίζεται στις 03/11/2020.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη

***  Φεστιβάλ ΚΝΕ: Εντυπωσίασαν Ζιώγαλας, Φάμελλος, Γιοκαρίνης, Παπαδόπουλος, συνέχεια σήμερα με Μποφίλιου

~  Ξεκίνησαν χθες οι εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ που πραγματοποιείται στο Πάρκο του Λιμενικού.
Φεστιβάλ που στον ίδιο χώρο υπάρχουν έκθεση με θέμα "75 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον ΕΛΑΣ", βιβλιοπωλείο της "Σύγχρονης Εποχής", χώρος αφιερωμένος στον Πολυχώρο Δημιουργίας της ΚΝΕ "Μικρόβιο" - Γιώργος Βουβαλέας, με έργα από τις περσινές δραστηριότητες καθώς και μαθητική Γωνιά.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα περιελάμβανε παράσταση με ζωντανό παραδοσιακό Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών Μεσσηνίας- Φωτόπουλου, συζήτηση με θέμα "Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;" Η πρόταση του ΚΚΕ για το σχολείο, συναυλία με τους "4 matches", συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα, Μανόλη Φάμελλο, λαϊκό Γλέντι με τους Λειβαδίτη Νίκο, Περτσελάκη Ελένη, Φωτόπουλο Κώστα, Στεργίου Θανάση.
Σήμερα δεύτερη και τελευταία ημέρα το Φεστιβάλ συνεχίζεται με συναυλία με το συγκρότημα "Εποχές", ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με τη Νατάσσα Μποφίλιου και τέλος ρεμπέτικο Γλέντι με τους Καντζιλιέρη Παναγιώτη, Καντζιλιέρη Δημήτρη, Μαυροειδέα Μαρία, Κοκορόγιαννη Πηνελόπη.
Video: 


~
***  Σφακτηρία: Το άγνωστο ελληνικό νησί

Η Σφακτηρία βρίσκεται στο λιμάνι της Πύλου και πήρε πιθανότατα το όνομά της από το ρήμα σφάζω που σήμαινε και θυσιάζω, επειδή εκεί πραγματοποιούσαν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου θυσίες προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα. Πρόκειται για μια μακρόστενη βραχονησίδα με πράσινο και καταγάλανα νερά. Ανάμεσα στους βράχους υπάρχει μια στοά με το όνομα Τρυπητό. Η παράδοση λέει ότι εάν μια έγκυος περάσει μέσα από αυτή, τότε το παιδί που θα αποκτήσει θα είναι αγόρι.
Στη Σφακτηρία, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο Δημοσθένης διέταξε να αγκυροβολήσουν απέναντι από το βόρειο άκρο της Σφακτηρίας, που τότε ανήκε στη Σπάρτη και κατοικούνταν από είλωτες. Έπειτα, έδωσε εντολή στο πλήρωμα να αποβιβαστεί και να οχυρωθεί στη βραχονησίδα. Όταν οι Σπαρτιάτες αντιλήφθηκαν τους Αθηναίους, στρατοπέδευσαν στο νότιο τμήμα της Σφακτηρίας και αποβίβασαν στρατό στη βραχονησίδα και στόλο στη θάλασσα. Ο Δημοσθένης έστειλε τρεις τριήρεις στη Ζάκυνθο, ζητώντας ενισχύσεις από την κύρια αθηναϊκή μοίρα. Μετά από μάχη, οι Αθηναίοι νίκησαν τον σπαρτιατικό στόλο και οι Σπαρτιάτες αποκλείστηκαν στη Σφακτηρία. Οι Σπαρτιάτες έστελναν είλωτες που κολυμπούσαν και έδιναν κρυφά εφόδια και τρόφιμα στους πολιορκημένους.
Η Αθήνα παραχώρησε ανακωχή, ωστόσο, η Σπάρτη αρνήθηκε εξαιτίας των σκληρότατων όρων που τέθηκαν. Οι Αθηναίοι πραγματοποίησαν επίθεση και περικύκλωσαν τους Σπαρτιάτες που δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους υπεράριθμους Αθηναίους. Πριν τους αποτελειώσουν, έστειλαν αγγελιοφόρο για να ζητήσει την παράδοσή τους. Προς έκπληξη πολλών, οι Σπαρτιάτες παραδόθηκαν και μεταφέρθηκαν αιχμάλωτοι στην Αθήνα.
 Έλληνες κατά Τούρκων
Στη Σφακτηρία εκτυλίχθηκε και άλλη μάχη. Το 1825, Έλληνες υπό τον Μαυροκορδάτο πολέμησαν τους Τουρκοαιγύπτιους του πανίσχυρου Ιμπραήμ. Μαζί με τους Έλληνες πολέμησαν και πολλοί φιλέλληνες Ευρωπαίοι. Τελικά, ο Ιμπραήμ επικράτησε και κατέλαβε την βραχονησίδα της Πύλου.
Στην κορυφή της βραχονησίδας υπάρχει μνημείο των Γάλλων πεσόντων, ενώ ένα δεύτερο μνημείο φτιάχτηκε προς τιμήν του Γάλλου αξιωματικού, Αλέξη Μαλλέ και το μνημείο του 19χρονου Παύλου Βοναπάρτη, ανηψιού του Ναπολέοντα, ο οποίος πέθανε από εκπυρσοκρότηση όπλου ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα με σκοπό να συνδράμει στον αγώνα.    ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

***

~

~**  ΑΘΛΗΤΙΚΑ  :
                                                                  ~* Αύριο το 8ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη και ο 31ος Κολυμβητικός Μαραθώνιος

Δύο σημαντικές διοργανώσεις που προβάλλουν την περιοχή μας, δίνοντας πολλαπλά μηνύματα, θα διεξαχθούν αύριο και αναφερόμαστε στο 8ο Κύπελλο Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών και στον 31ο Κολυμβητικό Μαραθώνιο.
Διοργανωτές του  8ου Κυπέλλου Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών είναι το Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος, το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών, η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας,  ο ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» και  ο ΣΔΥ Μεσσηνίας. Τελεί δε υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.
Διοργανωτές του 31ου Κολυμβητικού Μαραθωνίου είναι ο ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών» και το OceanMan.
 Η συνέντευξη Τύπου
Με την ευκαιρία της διεξαγωγής των δύο παραπάνω αθλητικών γεγονότων, δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», όπου μίλησαν οι:
Δημήτρης Κακαλίκας, πρόεδρος ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών»
«Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους που μας τιμάτε με την παρουσία σας. Για μας είναι χαρά αυτό, γιατί επιτέλους θα βγει προς τα έξω κάτι που κάνουμε για 31 χρόνια. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους διασώστες που κάθε χρόνο είναι μεσ’ στη θάλασσα καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, αν τους χρειαστούμε. Θέλω να σας ενημερώσω ότι από φέτος έχουμε μια συνεργασία με το OceanMan, τον εκπρόσωπο του κ. Λινάρδο, που αν πάμε καλά φέτος, θα συνεργαστούμε και του χρόνου καλύτερα.
Σκοπός αυτής της κίνησης είναι να  γίνει ο αγώνας μη εξαρτώμενος από άλλες δυνάμεις. Ελπίζω να το πετύχουμε».
 Αρμάνδος Λινάρδος, εκπρόσωπος OceanMan
«Φέτος είμαστε εδώ στον 31ο μαραθώνιο Κορώνης –Καλαμάτας. Εντάσσεται φέτος για πρώτη φορά στο Διεθνές καλεντάρι της OceanMan, που είναι μια παγκόσμια διοργάνωση. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 7:30 από την Κορώνη και θα διανύσουν οι εννέα ηρωικοί αθλητές και κολυμβητές 30 χιλιόμετρα και ο τερματισμός θα γίνει μπροστά από το Ναυτικό Όμιλος Καλαμάτας. Η διάρκεια του αγώνα είναι 12 ώρες και η λήξη του αγώνα θα γίνει στις 7:30 το απόγευμα. Παράλληλα, είμαστε εδώ για να δώσουμε και το μήνυμα από το Αρχέγονο Κύτταρο της ζωής για τον φιλανθρωπικό αγώνα που γίνεται το απόγευμα, ο οποίος δίνει το μήνυμα για δωρητές μυελού των οστών».
 Νικολέτα Τσιμικλή, (μέλος Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης)
«Ανταποκριθήκαμε για άλλη μία φορά στο κάλεσμα του Ναυτικού Ομίλου Καλαμάτας, και στον κ. Κακαλίκα προσωπικά που εκτιμάμε ιδιαίτερα, προκειμένου για την υγειονομική κάλυψη του διάπλου θα βρισκόμαστε στο σκάφος καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής διαδρομής, προκειμένου αν τύχει να μπορέσουμε να επέμβουμε άμεσα, από την Κορώνη που θα ξεκινήσει μέχρι εδώ που θα ολοκληρωθεί. Καλή έκβαση εύχομαι στον αγώνα, όλα να πάνε καλά».
 Γιάννης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος ΝΟ Καλαμάτας «Ο Ποσειδών», καρδιολόγος
«Φέτος θα γίνει συγχρόνως με τον Κολυμβητικό Μαραθώνιο και για 8η χρονιά το κύπελλο Εθελοντική Δότη, σε συνεργασία με τον Ναυτικό Όμιλο και φέτος με το OceanMan, με τον οποίο υπάρχει μια προϊστορία 3 χρόνων από το διεθνή αγώνα που έκαναν στο Οίτυλο στη Μάνη. Το Κύπελλο Εθελοντή Δότη περιλαμβάνει αγώνα κολύμβησης, αγώνα δρόμου, αλλά αυτό είναι η αφορμή για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τους συμπολίτες μας, να αφυπνίσουμε την εθελοντική τους συνείδηση και να μπορέσουμε να τους εγγράψουμε ως εθελοντές δότες μυελού των οστών. Κάθε χρόνο περίπου 5.000 άτομα στην Ελλάδα εμφανίζουν μία μορφή καρκίνου στο αίμα. Για πολλούς από αυτούς μοναδική ελπίδα, όταν όλα τα όπλα της Ιατρικής ακόμα και τα πιο μοντέρνα είναι αποτελεσματικά, είναι ένας συνάνθρωπος, δηλαδή κάποιος από εμάς. Επομένως περιμένουμε όλους τους συμπολίτες μας να βρεθούν στο Ναυτικό Όμιλο το απόγευμα του Σαββάτου, για να τρέξουν, να κολυμπήσουν ή να ενημερωθούν. Ο κολυμβητικός αγώνας θα ξεκινήσει στις 5.30 στο χώρο του προλιμένος, είναι 500, 1000 και 3.000 μέτρα και στις 7 η ώρα θα γίνει ο αγώνας δρόμου. Κοντά μας σε αυτή την προσπάθεια είναι η Φλόγα, ο Σύλλογος Δρομέων, το ΚΕΘΕΟ και ο αγώνας είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας».
 Αλέξης Ζάννης, αντιπρόεδρος ΣΔΥ Μεσσηνίας
Για ακόμα μια φορά ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας είναι παρών μαζί με το Ναυτικό Όμιλο και στηρίζει την προσπάθεια του Ναυτικού Ομίλου γι’ αυτό το μεγάλο γεγονός, για το Κύπελλο δότη του μυελού των οστών. Θέλουμε όλους τους φίλους, όσους αθλούνται να έρθουν στο Ναυτικό Όμιλο του απόγευμα του Σαββάτου, 7 μ.μ. θα γίνει το τρέξιμο των 5 χλμ. Όσοι δρομείς θέλουν να συμμετέχουν ή να περπατήσουν αυτό τον αγώνα, ο οποίος ξεκινάει από τον Ναυτικό Όμιλο και θα πάει μέχρι το φάρο, το παραδοσιακό χιλιόμετρο, να έρθουν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια για να δείξουμε όλοι μαζί την ευαισθητοποίηση, ότι όλοι είμαστε ένα, είμαστε μαζί στις δύσκολες περιστάσεις που περνάει ο κόσμος σε αυτό το κομμάτι. Να  ευχαριστήσω το ΝΟΚ στην πρόσκληση να είμαστε συνδιοργανωτές σ’ αυτή τη γιορτή, όπως και όλους τους εθελοντές που θα παραβρεθούν και θα βοηθήσουν σε αυτό τον αγώνα, όπως το ΞαναρχίΖΩ, το ΚΕΘΕΑ και όλους εσάς που θα ρθειτε να στηρίξετε αυτό το εγχείρημα.
Συμμετοχές θα γίνονται και τη μέρα του αγώνα μέχρι 20λ πριν από κάθε αγώνισμα, τρεξίματος και κολύμβησης.
Να είναι μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα για να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τη γραμματεία. Γραμματεία μετά τις 3 μ.μ.
5.30 μ.μ. κολύμπι
7 μ.μ. τρέξιμο
8 μ.μ. απονομές, πρώτα του μαραθώνιου, μετά του εθελοντή δότη
Μακαρονάδα πάρτι στο τέλος».
 Εννέα συμμετοχές στον 31ο Κολυμβητικό Μαραθώνιο
Στον 31ο Κολυμβητικό Μαραθώνιο, θα συμμετάσχουν 9 αθλητές και αθλήτριες, που είναι οι εξής:
Άρης Ιωαννίδης, Άρης Καραμπάς, Σοφία Ψιλόλιγνου (Ελλάδα), May Timani (Λίβανος), Ismail Mohammed Sofian (Mαλαισία), Sergey Shumov, Vitaliy Stupak (Ουκρανία), Igor Makeev (Ρωσία) και Emre Deliveli (Τουρκία).

~*  Όλα για όλα κόντρα στο θηρίο η Εθνική
Η Εθνική μετρά τις δυνάμεις της απέναντι στις ΗΠΑ σε έναν αγώνα που θα είναι τελικός επιβίωσης αν δεν χάσει νωρίτερα η Βραζιλία από την Τσεχία.
                                                                  ~  Ημέρα κρίσης είναι για την Εθνική η σημερινή, αφού από τα αποτελέσματα στη Σενζέν θα κριθεί αν θα έχει μέλλον στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: σε περίπτωση που η Βραζιλία επικρατήσει της Τσεχίας στις 11:30 και η ελληνική ομάδα ηττηθεί από τις ΗΠΑ στις 15:30, αποχαιρετά πρόωρα τα όνειρα για πρόκριση στα προημιτελικά.

***   11ος Όμιλος
Βραζιλία-Τσεχία    71-93 .- ^ 
ΗΠΑ-Ελλάδα 69-53 .- ^ 
Βαθμολογία: ΗΠΑ 3-0, Βραζιλία 3-0, Ελλάδα 2-1, Τσεχία 2-1
12ος Όμιλος
Αυστραλία-Δομινικανή Δημοκρατία    82-76 .- ^
Γαλλία- Λιθουανία   78-75 .- ^ 
Βαθμολογία: Γαλλία 3-0, Αυστραλία 3-0, Λιθουανία 2-1, Δομινικανή Δημοκρατία 2-1
~* Επίσης  σήμερα :
 ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ  111- 81 .- ^
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ  79-74 .- ^
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ  126-71 .--^
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΕΝΕΓΑΛΗ  89-78 .- ^

~**  Στεφανίδη από… διαμάντι
Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε για τέταρτη σερί χρονιά τη νίκη στον τελικό του Diamond League, κάνοντας άλμα στα 4.83 μ. στο επί κοντώ και έγραψε ιστορία.
~  Η Στεφανίδη κατέκτησε υπό βροχή το τέταρτο σερί διαμάντι στον τελικό του Diamond League με άλμα στα 4.83 μ. στον τελικό του επί κοντώ στις Βρυξέλλες. Με αυτόν τον τρόπο η Ελληνίδα αθλήτρια έγραψε ιστορία, αφού έγινε η αθλήτρια με τις περισσότερες νίκες στο άθλημα στην ιστορία της διοργάνωσης. Αφήνοντας πίσω στην… κούρσα τον τη Σίλκε Σπίγελμπεργκ (2011, 2012, 2013) από τη Γερμανία.
Τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Αντζέλικα Σιντόροβα, έχοντας περάσει με την τρίτη προσπάθεια τα 4.83μ. και τρίτη ήταν η Καναδέζα Αλίσα Νιούμαν με άλμα στα 4.77μ. Η Στεφανίδη και η Σιντόροβα μονομάχησαν για τα 4.88 μ. με τη Ρωσίδα να κάνει πρώτη τρεις αποτυχημένες προσπάθειες και η 29χρονη αθλήτρια δεν έκανε καν την τελευταία της, αφού είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση.

***  Αύριο Κυριακή 08-09-2019  ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ :
ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΝΕΣΤΑΪΝ 

  ~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΗΝΟΣ  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  2019  :                                                   ~1 ,  ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΜΗΝΑ  !   - Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  .- Κυριακή  01  Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsarfara.blogspot.com/2019/08/blog-post_31.html  .-  
2.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας 
Δευτέρα  02 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης
 https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/09/02-2019.html   .- 
3.-.- Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Τρίτη 03 Σεπτεμβρίου 2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 

4.-  Site:   Κ.  Βελόπουλου http://velopoulos.gr/  .- 
5.-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας   .-
Τετάρτη 04 Σεπτεμβρίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
6.- Η Εφημερίδα μας   Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας (2) .
Τετάρτη 04  Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :

 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/09/2.html  .- 
7.-Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- Πέμπτη 05 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .-
8.-Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας   .-  Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/09/blog-post.html .-  
9.- .-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .- Σάββατο  07 Σεπτεμβρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/09/blog-post.html  .- 
10.-

 ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2019  :  
1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .-
Πέμπτη 01  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~
ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ !  και  ΚΑΛΗ  ΠΑΝΑΓΙΑ   για όλους μας     :
https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .-
 2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-
Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
 27.-   Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .
Πέμπτη  29 Αυγούστου 2019 Στο  αγιάζι της ενημέρωσης:
https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/08/blog-post_28.html  .- 

 28.- Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας  .- 
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : 

https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_29.html  .-
 29.- Η  Εφημερίδα μας Τα Νέα των Αρφαρών Ν. Μεσσηνίας  .-
Σάββατο 31  Αυγούστου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης

 https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/blog-post_30.html  .-  
 30.-  Η Εφημερίδα μας  Τα  Νέα των Αρφαρών  Μεσσηνίας  (2)  .- 
Σάββατο 31/08/2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :                                                                       https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/08/2.html  .-  

*** ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-
*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 
*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .-        
  https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif  = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ
  1.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  - =stamatios.n.skoulikas
  2.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-

~TO  ARFARA  MESSHNIAS  :   https://youtu.be/RDE7wlF71Ns  .- 
~^ ΑΡΦΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ   :   https://youtu.be/NATOGcA_yw8  .- 


~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου