Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Στο αγιάζι της Ενημέρωσης Τετάρτη 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

 ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας 

Στο αγιάζι της Ενημέρωσης 

Τετάρτη  13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021 .-

 ~




~**   Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης – Γιορτή σήμερα 13 Ιανουαρίου

Τη μνήμη του Οσίου Μαξίμου του Καυσοκαλυβίτη τιμά σήμερα, 13 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας.  Ο Όσιος Μάξιμος, κατά κόσμο Μανουήλ, γεννήθηκε στην πόλη Λάμψακο από ευσεβείς γονείς οι οποίοι τον ανέθρεψαν με παιδεία και νουθεσία Κυρίου. Εκάρη μοναχός σε μοναστήρι του όρους Γάνου και μετά από σύντομη παραμονή σε Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην Μονή της Λαύρας στο Άγιο Όρος. Λόγω των συχνών μετακινήσεων του έκαιγε την καλύβα του για να ασκείται στην πλήρη ακτημοσύνη. Γι’αυτό το λόγο ονομάσθηκε Καυσοκαλύβης. Εκοιμήθη ειρηνικά το 1365 μ.Χ. σε ηλικία 95 ετών. Απολυτίκιον Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον. Μητρικής εκ νηδύος Όσιε Μάξιμε, εκλογής ως δοχείον ανατεθείς τω Θεώ, του θείου γνόφου ως Μωσής κατηξίωσαι, και τα πόρρω προοράν, κατά τον μέγον Σαμουήλ, του Άθω το θείον θαύμα, της Θεοτόκου ο μύστης η και πρεσβεύεις Πάτερ υπέρ ημών.

~** Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: Όταν φοβάσαι να ασπαστείς την εικόνα γίνεσαι εχθρός του Χριστού

 Εκείνος που αρνείται να προσκυνά και να ασπάζεται (αγκαλιάζει και φιλά) την Εικόνα Του Χριστού, Της Μητέρας του Της Παναγίας Θεοτόκου ή κάποιου από τους Αγίους είναι εχθρός Του Χριστού και υπερασπιστής του διαβόλου και των δαιμόνων του, δείχνοντας έμπρακτα τη λύπη του επειδή ο Θεός και οι Άγιοί του τιμώνται και δοξάζονται ενώ ο διάβολος καταισχύνεται.

~** Το Ευαγγέλιο της Τετάρτης 13 Ιανουαρίου 2021 – Όσιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης

 ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Κ/ 1 – 8 – 1 Καί εγένετο εν μιά τών ημερών εκείνων διδάσκοντος αυτού τόν λαόν εν τώ ιερώ καί ευαγγελιζομένου επέστησαν οι ιερείς καί οι γραμματείς σύν τοίς πρεσβυτέροις  2 καί είπον πρός αυτόν λέγοντες Ειπέ ημίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιείς, ή τίς εστιν ο δούς σοι τήν εξουσίαν ταύτην; 3 αποκριθείς δέ είπε πρός αυτούς Ερωτήσω υμάς καγώ ένα λόγον, καί είπατέ μοι 4 τό βάπτισμα Ιωάννου εξ ουρανού ήν ή εξ ανθρώπων;  5 οι δέ συνελογίσαντο πρός εαυτούς λέγοντες ότι εάν είπωμεν, εξ ουρανού, ερεί, διατί ούν ουκ επιστεύσατε αυτώ; 6 εάν δέ είπωμεν, εξ ανθρώπων, πάς ο λαός καταλιθάσει ημάς πεπεισμένος γάρ εστιν Ιωάννην προφήτην είναι. 7 καί απεκρίθησαν μή ειδέναι πόθεν. 8 καί ο Ιησούς είπεν αυτοίς Ουδέ εγώ λέγω υμίν εν ποία εξουσία ταύτα ποιώ.  Ερμηνευτική απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα  ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Κ/ 1 – 8 1 Μιαν από τας μεγάλας εκείνας ημέρας καθώς ο Κυριος εδίδασκε εις τας αυλάς του Ναού τον λαόν και εκήρυττε το χαρμόσυνον μήνυμα της σωτηρίας, ήλθαν έξαφνα κοντά του αποφασιστικοί οι αρχιερείς και οι γραμματείς μαζή με τους πρεσβυτέρους  2 και του είπαν· πες μας, με ποιά εξουσία κάμνεις αυτά η ποιός σου έδωκε την εξουσίαν αυτήν, ώστε, εκτός των άλλων, να διώχνης και τους εμπορευομένους από τον ναόν; 3 Απεκρίθη δε και είπεν εις αυτούς ο Κυριος· και εγώ θα σας υποβάλω μίαν ερώτησιν, εις την οποίαν σαν διδάσκαλοι με εξουσίαν και κύρος που θέλετε να είσθε, πρέπει να μου απαντήσετε. 4 Το βάπτισμα του Ιωάννου ήτο από τον ουρανόν, εγίνετο κατόπιν εντολής του Θεού, η ήτο απλή και άνευ σημασίας επινόησις ανθρώπων. 5 Εκείνοι δε εσκέφθησαν μεταξύ των και είπαν ότι, εάν είπωμεν εξ ουρανού, δηλαδή από τον Θεόν, θα μας πη· διατί δεν επιστεύσατε εις αυτόν; 6 Εάν δε είπωμεν, ότι ήτο επινόησις ανθρώπων και επομένως ο Ιωάννης δεν ήτο προφήτης, απεσταλμένος δηλαδή από τον Θεόν, όλος ο λαός θα μας λιθοβολίση αγρίως, διότι όλοι έχουν ακλόνητον την πεποίθησιν, ότι ο Ιωάννης είναι προφήτης του Θεού. 7 Και, αυτοί, οι επίσημοι διδάσκαλοι του Ισραήλ, κατησχημένοι απήντησαν, ότι δεν ξεύρουν, από που ήτο το βάπτισμα του Ιωάννου. 8 Και τότε ο Ιησούς τους είπεν· ούτε εγώ σας λέγω με ποίαν εξουσίαν κάμνω αυτά. 

~** Το Ευαγγέλιο της Τρίτης 12 Ιανουαρίου 2021 – Αγία Τατιανή

Ευαγγέλιο: ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ Ι/ 39 – 42 –
 
39 Εζήτουν ούν πάλιν πιάσαι αυτόν καί εξήλθεν εκ τής χειρός αυτών.  40 Καί απήλθε πάλιν πέραν τού Ιορδάνου, εις τόν τόπον όπου ήν Ιωάννης τό πρώτον βαπτίζων, καί έμεινεν εκεί. 41 καί πολλοί ήλθον πρός αυτόν καί έλεγον ότι Ιωάννης μέν σημείον εποίησεν ουδέν, πάντα δέ όσα είπεν Ιωάννης περί τούτου, αληθή ήν. 42 καί πολλοί επίστευσαν εις αυτόν εκεί.  Ερμηνευτική απόδοση Ι. Θ. Κολιτσάρα ΚΑΤΑ ΙΩΑΝΝΗΝ Ι/ 39 – 42  39 Εζητούσαν και πάλιν οι Ιουδαίοι να τον πιάσουν, αλλά αυτός έφυγεν ανάμεσα από τα χέρια των. 40 Και ανεχώρησε πάλιν πέρα από τον Ιορδάνην, εις τόπον, όπου κατ’ αρχάς εβάπτιζεν ο Ιωάννης και έμεινεν εκεί. 41 Και πολλοί ήλθαν προς αυτόν και έλεγαν μεταξύ των ότι ο Ιωάννης δεν έκαμε κανένα θαύμα, όλα δε όσα ο Ιωάννης είπε δι’ αυτόν απεδείχθησαν αληθινά. 42 Και πολλοί επίστευσαν εις αυτόν.

***   Συναγερμός στην Πρέβεζα: 17 κρούσματα κορονοϊού σε δομή φιλοξενίας προσφύγων

Συναγερμός εχει σημάνει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα Πρέβεζας όπου εντοπίστηκαν 17 κρούσματα κορονοϊού.  Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους φιλοξενούμενους της δομής μεταφέρθηκε με συμπτώματα στο νοκοσομείο της Άρτας και βρέθηκε θετικός, ενώ στη συνέχεια ελέγχθηκαν για κορoνοϊό και 37 νοσηλεύτριες.  Συνολικά σε 35 rapid test που έγιναν την Τρίτη για κορονοϊό, εντοπίστηκαν 17 κρούσματα.  Σημειώνεται οτι στη δομή της Φιλιππιάδας που είναι ανοιχτή, φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα.  Στο κέντρο φιλοξενίας θα μεταβεί σήμερα ο ΕΟΔΥ, ενώ αστυνομικές δυνάμεις φυλάσσουν το σημείο και δεν επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος. 

***   Κορονοϊός: Αγωνία των λοιμωξιολόγων για την Αττική - Όλα δείχνουν παράταση του lockdown

Η Αττική φαίνεται ότι αποτελεί τη νέα μεγάλη εστία ανησυχίας των λοιμωξιολόγων που την Παρασκευή θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν πρέπει να ανοίξουν σταδιακά τα καταστήματα.  Χαρακτηριστική η αποστροφή του καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκου Σύψα ότι «φοβόμαστε έκρηξη κρουσμάτων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ειδικά στην Αττική». Όπως τόνισε, μάλιστα, η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι ότι η αύξηση αυτή των κρουσμάτων – όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη – μπορεί να είναι απότομη και όχι σταδιακή. Την επιβαρυμένη εικόνα της Αττικής επιβεβαιώνει και το στοιχείο που παρουσιάζει η Καθημερινή σύμφωνα με το οποίο η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20% τις ημέρες μετά τα ΧριστούγενναΟι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι οι επόμενες ημέρες είναι αυτές στις οποίες θα αποτυπωθεί η χαλάρωση που καταγράφηκε στις τρεις γιορτές: των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.  Όπως τόνισε, μάλιστα, η μεγαλύτερη ανησυχία των ειδικών είναι ότι η αύξηση αυτή των κρουσμάτων – όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη – μπορεί να είναι απότομη και όχι σταδιακή. Την επιβαρυμένη εικόνα της Αττικής επιβεβαιώνει και το στοιχείο που παρουσιάζει η Καθημερινή σύμφωνα με το οποίο η αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στην πρωτεύουσα αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20% τις ημέρες μετά τα ΧριστούγενναΟι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι οι επόμενες ημέρες είναι αυτές στις οποίες θα αποτυπωθεί η χαλάρωση που καταγράφηκε στις τρεις γιορτές: των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

***  Καιρός: Αυτή είναι η ονομασία της κακοκαιρίας που έρχεται – Πότε θα «χτυπήσει»

Η κακοκαιρία με κύριο χαρακτηριστικό την ψυχρή εισβολή θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ, Τετάρτη 13/1.  Η ψυχρή αυτή εισβολή που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Λέανδρος» από την Πέμπτη 14/1 έως τη Δευτέρα 18/1. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από το έδαφος, ύψος το οποίο χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των μεταβολών της θερμοκρασίας στην κατώτερη ατμόσφαιρα.
Όπως προκύπτει, ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες (παρουσιάζονται με μπλε σκίαση) θα επικρατήσουν στη χώρα, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18/1.    https://youtu.be/BEendbtXJX8   .-  Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16/1 έως τη Δευτέρα 18/1. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται από την Τετάρτη 13/1 έως τη Δευτέρα 18/1. 

Χιονοπτώσεις αναμένονται από τον «Λέανδρο» ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14/1. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα. Λεπτομέρειες για την εξέλιξη των φαινομένων θα δοθούν σε επόμενες ανακοινώσεις μας.

*** Rafale: Το οικονομικό κόστος της συμφωνίας για τα μαχητικά

~  Η συμφωνία για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale τέθηκε χθες βράδυ προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με την τοποθέτηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των ειδικών εισηγητών των κομμάτων, ενώ «δεύτερο σκέλος» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας να λαμβάνει χώρα σήμερα. Η χθεσινή συνεδρίαση ενέκρινε να ψηφιστεί η αγορά των Rafale με την διαδικασία του «επείγοντος» ενώ ακόμα νέα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν για τα οικονομικά στοιχεία και τους αριθμούς του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» που αφορά την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, για τα οποία είχε μιλήσει το OnAlert. Η επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ενέκρινε κατά πλειοψηφία, να διεξαχθεί η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με την κοινοβουλευτική διαδικασία του «επείγοντος». Σε ό,τι αφορά ωστόσο τα οικονομικά στοιχεία, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αποκαλύπτει τους αριθμούς και τα νούμερα για τις δαπάνες,  σχετικά με την προκαταβολή της τάξης του 30 τοις εκατό του συνολικού κόστους ύψους 2.490 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι δαπάνες για το 2021 ανέρχονται σε 1.509 εκατομμυρίων ευρώ.  Πως κυμαίνονται οι ετήσιες δαπάνες Πιο συγκεκριμένα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τις προτεινόμενες διατάξεις προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού δαπάνη για τα έτη 2021-2025 από την υλοποίηση των 3 προαναφερομένων συμβάσεων. Η εν λόγω δαπάνη, σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 2.490 εκατ. ευρώ περίπου και αναλύεται κατ’ έτος ως εξής :

1.509 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2021

472 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2022

408 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2023

67 εκατ. ευρώ, περίπου για το 2024 και

34 εκατ. ευρώ, περίπου, για το 2025».

Με το εν λόγω νομοσχέδιο «παρέχεται στον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής ‘Άμυνας (ΥΠΕΘΑ/ΓΔΑΕΕ) η εξουσιοδότηση να υπογράψει ως εκπρόσωπος του υπουργείου τις εγκεκριμένες συμβάσεις των άρθρων 1 έως 3, καθώς και κάθε σύμβαση με την οποία τροποποιούνται αυτές, εφόσον ληφθεί αρμοδίως σχετική απόφαση». Υπενθυμίζεται πως σήμερα το μεσημέρι η δεύτερη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΘΑ, ενώ όσοι βουλευτές θέλουν θα μπορούν να μετάσχουν για να ενημερωθούν και να τους αναλυθούν όλα τα τεχνικά και απόρρητα θέματα των συμβάσεων και στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στην Βουλή, η τρίτη και τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, εκτός απροόπτου.  onalert

*** Εμβολιασμός: Χρηστικός οδηγός με ερωτήσεις & απαντήσεις για το ραντεβού και τη διαδικασία

Μέσα από 13 ερωτήσεις και απαντήσεις, στην ηλεκτρονική διεύθυνση emvolio.gov.gr όλη η διαδικασία, βήμα-βήμα, που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους για την covid-19.   Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω; Στα SMS που λάβατε αναφέρεται ένας κωδικός εμβολιασμού. Για να επιβεβαιώσετε το ραντεβού πρέπει να στείλετε με τη σειρά σας ένα SMS στο 13034 γράφοντας μόνο αυτόν τον κωδικό. Τότε θα λάβετε νέο SMS που θα γράφει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η προ-κράτηση ραντεβού πρέπει να επιβεβαιωθεί μέσα σε 72 ώρες, αλλιώς παύει να ισχύει. Είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και έλαβα SMS με ραντεβού το οποίο δεν με εξυπηρετεί. Τι πρέπει να κάνω; Μπορείτε να αλλάξετε το ραντεβού που σας προτείνεται είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, με την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην αμέσως επόμενη ερώτηση, δηλαδή με τη διαδικασία που ακολουθούν όσοι δεν ήταν εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση.  Είμαι άνω των 85 ετών, δεν είμαι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και επιθυμώ να κλείσω ραντεβού εμβολιασμού. Τι πρέπει να κάνω; Έχετε δύο τρόπους: είτε να μπείτε στο emvolio.gov.gr, είτε να απευθυνθείτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ. Διαδικασία στο emvolio.gov.gr Αρχικά εισέρχεστε στο σύστημα με τους κωδικούς σας στο Taxisnet. Στη συνέχεια, θα εμφανιστεί μια καρτέλα με τα στοιχεία επικοινωνίας σας τα οποία μπορείτε – αν θέλετε – να τα αλλάξετε.   Αμέσως μετά θα κλείσετε το πρώτο ραντεβού, επιλέγοντας αρχικά εμβολιαστικό κέντρο και την ημερομηνία που επιθυμείτε. Έπειτα, θα εμφανιστούν οι προσφερόμενες ζώνες ώρας μαζί με τη διαθεσιμότητα που υπάρχει – πράσινο για πολλά διαθέσιμα ραντεβού, κίτρινο για αρκετά, πορτοκαλί για λίγα και γκρι για μη διαθέσιμα ραντεβού.  Αφού επιλέξετε ζώνη ώρας για το πρώτο ραντεβού, επαναλαμβάνετε ακριβώς την ίδια διαδικασία για το δεύτερο: πρώτα εμβολιαστικό κέντρο, μετά ημερομηνία και τέλος ζώνη ώρας. Ασφαλώς, στο δεύτερο ραντεβού το σύστημα δεν θα επιτρέπει να επιλέξετε ημερομηνίες πέρα από την ενδεδειγμένη απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων.  Μόλις ολοκληρώσετε τη διαδικασία και για τα δύο ραντεβού, στην οθόνη σας θα εμφανιστούν όλα τα στοιχεία και των δύο ραντεβού: τόπος, ημερομηνία και ώρα. Τότε πρέπει να πατήσετε «Ναι» στο αντίστοιχο πεδίο, ώστε να επιβεβαιώσετε το ραντεβού σας.  Με την ολοκλήρωση όλων των σταδίων θα εμφανιστεί στην οθόνη η σύνοψη των δύο ραντεβού σας, μαζί με τον κωδικό εμβολιασμού και ένα QR code. Σημειώστε τον κωδικό εμβολιασμού, εκτυπώστε τη σελίδα ή κάντε ένα screenshot, ώστε να έχετε τα στοιχεία αυτά πρόχειρα.  Διαδικασία στα φαρμακεία και τα ΚΕΠ  Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας και πρόχειρο τον ΑΜΚΑ σας. Ο φαρμακοποιός ή ο υπάλληλος των ΚΕΠ θα κλείσουν τα ραντεβού σας ανάλογα με την περιοχή, την ημερομηνία και την ώρα που σας εξυπηρετεί. Στο τέλος της διαδικασίας θα σας εκτυπώνουν τα στοιχεία των δύο ραντεβού, μαζί με τον κωδικό εμβολιασμού.  Σημειώνεται ότι για το κλείσιμο ραντεβού δεν απαιτείται άλλο ραντεβού για την προσέλευσή σας στα ΚΕΠ, όπως ισχύει για όλες τις άλλες υπηρεσίες που παρέχουν. Είμαι άνω των 85 ετών, αλλά δεν είναι εύκολο να μεταβώ σε ΚΕΠ για να κλείσω ραντεβού. Μπορεί να το κάνει για εμένα κάποιος συγγενής μου;  Ναι, γίνεται. Μάλιστα, μπορεί να γίνει και χωρίς εξουσιοδότηση, αρκεί το πρόσωπο που θα κάνει τη διαδικασία για εσάς να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Εκπροσωπώ τον/ την (ονοματεπώνυμο) με (αρ. ταυτότητας ή διαβατηρίου) και (ΑΜΚΑ) προκειμένου να προγραμματίσω το ραντεβού του / της κατά της ασθένειας covid19». Το πρόσωπο που θα προσέλθει πρέπει να έχει μαζί του την ταυτότητά του, ενώ καλό είναι να έχει και ένα απλό αντίγραφο της ταυτότητάς του προσώπου για το οποίο ενεργεί, σε περίπτωση που χρειαστεί κάποιο επιπλέον στοιχείο για τον εντοπισμό του στα μητρώα. Είμαι άνω των 85 ετών, εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση και δεν έλαβα SMS. Τι πρέπει να κάνω; Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ελέγξετε ότι έχετε επιλεγεί για την τρέχουσα φάση του εμβολιασμού. Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους: είτε στο φαρμακείο ή το ΚΕΠ σας (με ταυτότητα και ΑΜΚΑ), είτε στο emvolio.gov.gr (με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), είτε στέλνοντας SMS στο 13034 με τον ΑΜΚΑ σας. Αν πράγματι επρόκειτο για ζήτημα αριθμού τηλεφώνου, μπορείτε να ακολουθήσετε τη διαδικασία κλεισίματος ραντεβού που περιγράφεται στην προ-προηγούμενη ερώτηση. Αν και είμαι άνω των 85 ετών, έκανα έλεγχο προτεραιότητας και με εμφανίζει μη επιλεγμένο για εμβολιασμό. Τι πρέπει να κάνω; Θα χρειαστεί να μπείτε στο emvolio.gov.gr/aitisi και να συμπληρώσετε τη φόρμα που θα εμφανιστεί – δεν θα σας ζητηθούν κωδικοί Taxisnet. Η αίτησή σας θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή και, εφόσον πράγματι είχατε δικαίωμα να εμβολιαστείτε την τρέχουσα περίοδο, θα ενημερωθείτε για το πώς θα κλείσετε ραντεβού. Η διαδικασία υποβολής αίτησης μπορεί να γίνει και στα ΚΕΠ. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία επικοινωνίας που θα δηλώσετε, ώστε να λάβετε την απάντησή σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Είμαι άνω των 85 ετών και μέχρι σήμερα δεν είχα εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση. Αν εγγραφώ τώρα, θα λάβω SMS; Δυστυχώς, η διαδικασία της προ-κράτησης για κάθε πληθυσμιακή ομάδα γίνεται μία μόνο φορά, πριν ανοίξουν τα ραντεβού για τη συγκεκριμένη ομάδα. Συνεπώς, αν είστε άνω των 85 ετών, η άυλη συνταγογράφηση μπορεί να σας εξυπηρετήσει για τις συνταγές και τα παραπεμπτικά σας, αλλά όχι για να κλείσετε ραντεβού εμβολιασμού. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακολουθήσετε τη διαδικασία για τους μη εγγεγραμμένους. Όσοι είστε κάτω των 85 ετών μπορείτε ακόμα να εγγράφεστε στην άυλη συνταγογράφηση και, όταν κληθεί η δική σας πληθυσμιακή ομάδα, θα λάβετε κανονικά SMS με την προ-κράτηση ραντεβού. Έχω κλείσει το ραντεβού μου, αλλά θέλω να το αλλάξω. Τι πρέπει να κάνω; Τα ραντεβού αλλάζουν όπως κλείνονται: είτε στο emvolio.gov.gr, είτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ, με τον ίδιο τρόπο που περιγράφεται πιο πριν. Πρέπει να γνωρίζετε ότι αλλαγή ραντεβού μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και μόνο εφόσον το ζητήσετε τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν από το αρχικά προγραμματισμένο ραντεβού. Έχω κλείσει το ραντεβού μου, αλλά δεν θυμάμαι πότε είναι. Τι πρέπει να κάνω; Αρχικά, έχει προγραμματίσει να γίνει υπενθύμιση του ραντεβού σας τρεις φορές, με SMS στον αριθμό που μας έχετε δηλώσει: το πρώτο τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού, το δεύτερο την παραμονή του ραντεβού και το τρίτο στις 7 πμ την ημέρα του ραντεβού. Αν, παρ’ όλα αυτά, επιθυμείτε να αναζητήσετε το ραντεβού σας οποτεδήποτε, μπορείτε είτε να στείλετε SMS στο 13034 γράφοντας τον ΑΜΚΑ και το επώνυμό σας, είτε να μπείτε στο emvolio.gov.gr (αναζήτηση με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ), είτε να απευθυνθείτε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ. Τι χρειάζεται να έχω μαζί μου όταν προσέλθω για να εμβολιαστώ; Πρέπει να έχετε μαζί σας την ταυτότητά σας και πρόχειρο τον ΑΜΚΑ σας και τον κωδικό εμβολιασμού. Η εκτύπωση των στοιχείων του εμβολιασμού δεν είναι υποχρεωτική. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας, συνιστάται να έχετε διαθέσιμο – είτε εκτυπωμένο, είτε στο κινητό σας – τον κωδικό QR που εμφανίζεται στο emvolio.gov.gr και σε όλα τα έγγραφα που εκτυπώνουν τα φαρμακεία και τα ΚΕΠ. Δεν μπόρεσα να προσέλθω στο ραντεβού που είχα κλείσει. Τι πρέπει να κάνω; Θα μπορέσετε να κλείσετε νέο ραντεβού με οποιονδήποτε από τους τρόπους που περιγράφονται παραπάνω, όμως θα πρέπει να περάσει ένας μήνας από την ημέρα του ραντεβού που ακυρώθηκε. Θα επιβαρυνθώ με κάποιο κόστος για κάποιο στάδιο από τη διαδικασία; Όχι. Όλη η διαδικασία είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες – τόσο η επίσκεψη στα φαρμακεία, όσο και η αποστολή και λήψη SMS. Υπάρχει κάποια παρουσίαση με τις διαδικασίες αυτές βήμα – βήμα; Μπορείτε να αναζητήσετε κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας στο emvolio.gov.gr

***  Καιρός: Καταστροφές από την κακοκαιρία – Αγωνία στον Έβρο, προβλήματα σε Θεσσαλονίκη και Λέσβο

Φωτογραφία inkomotini.news Ο καιρός δείχνει τα δόντια του και η κακοκαιρία που πλήττει όλη τη χώρα τις τελευταίες ώρες έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός, πλημμύρισαν τα… πάντα στον Έβρο. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες και οι περιοχές που επλήγησαν ήδη από τα… χθεσινά, τρέμουν το τι τους επιφυλάσσει ο καιρός. Έβρος, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λέσβος μετρούν πληγές, αφού οι ζημιές είναι πολλές και από θαύμα δεν κινδύνευσαν άνθρωποι. Στη Ναύπακτο, κατέρρευσε αντιπλημμυρικό που μόλις είχε παραδοθεί! Το έκτακτο δελτίο καιρού που έχει εκδώσει η ΕΜΥ παραμένει σε ισχύ και σήμερα (13.01.2021) η κακοκαιρία θα επηρεάσει κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες 

Θεσσαλονίκη: Ξεχείλισε ο Γαλλικός ποταμός

Συναγερμός σήμανε στην Πολιτική Προστασία του δήμου Δέλτα στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού. Αργά το βράδυ της Τρίτης δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Στο σημείο έσπευσε περιπολικό της τροχαίας για να εκτρέπει την κυκλοφορία ενώ τοποθετήθηκαν οδοφράγματα που εμπόδιζαν την μετακίνηση των οχημάτων. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι το πρωί οπότε θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση με το πρώτο φως της ημέρας. Ο μεγάλος όγκος νερού που προήλθε από τις βροχές των προηγούμενων ημερών είχε σαν αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του νερού στον Γαλλικό και το ποτάμι να υπερχειλίσει. 

Δήμος Δέλτα
11 ώρες πριν

Συναγερμός σήμανε στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Δέλτα εξαιτίας της υπερχείλισης του Γαλλικού Ποταμού.
Πριν από λίγο δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο προκειμένου να μην προκληθούν ατυχήματα και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Στο σημείο βρίσκεται περιπολικό της τροχαίας που εκτρέπει την κυκλοφορία ενώ έχουν τοποθετηθεί οδοφράγματα που εμποδίζουν την μετακίνηση των οχημάτων. Ο δρόμος θα παραμείνει κλειστός μέχρι το πρωί οπότε θ...

Δείτε περισσότερα
Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό
Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα, αυτοκίνητο και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες
+2
93
3
27

Επί τόπου έσπευσαν υπάλληλοι με μηχανήματα των Τεχνικών Υπηρεσιών και ο Αντιδήμαρχος του δήμου Δέλτα, Γιώργος Γλώσσης προκειμένου να απομακρύνουν τυχόν φερτά υλικά που θα εμποδίσουν την ομαλή ροή του ποταμού. Αγωνία στον Έβρο Τις πληγές του από την κακοκαιρία μετρά και ο Έβρος, σύμφωνα με τους δημάρχους και τον αντιπεριφερειάρχη του νομού. Η εικόνα των μαθητών να μεταφέρονται με μπουλντόζα (!) προκάλεσαν αίσθηση, ενώ στη Ροδόπη έπεσαν 279 τόνοι νερού ανά στρέμμα! Ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως στο τέλος της ημέρας αποκλεισμένη παραμένει η Δαδιά και η περιοχή του Μικρού Δερείου με επτά οικισμούς, όπου νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η απομάκρυνση κάποιων ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στον οικισμό του Μαυροκκλησίου.  Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, το απόγευμα της Τρίτης (12.01.2021) η πυροσβεστική προχώρησε με βάρκα στη διάσωση τριών παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί σε εγκαταλελειμμένο σπίτι του Μικρού Δερείου. Οι τρεις άνδρες, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, μεταφέρθηκαν, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης προκειμένου να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.  https://www.facebook.com/petrovitsgr/videos/10224552582822366/?t=18/  .-  Επίσης, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης δυο νεφροπαθείς γυναίκες που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή Μικρού Δερείου. Η μεταφορά έγινε σε συνεργασία ΕΚΑΒ, Πυροσβεστικής υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ανέφερε στο Facebook ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου.  “Τεράστια” χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, την ποσότητα του νερού που περνάει από τη γέφυρα του οικισμού της Αβδέλλας, στον πρώην δήμο Μεταξάδων και κατευθύνεται προς τον ποταμό Έβρο, ο οποίος απέχει περίπου 35 χιλιόμετρα. «Δίπλα στη γέφυρα της Αβδέλλας είναι το χωριό Πολιά, όπου λόγω της θραύσης των αναχωμάτων, πλημμύρισε η πεδιάδα μπροστά από τον οικισμό και προχωρήσαμε σε εκκένωση των κατοικιών που είναι χαμηλά, μεταφέροντας τους κατοίκους, είτε σε συγγενικά πρόσωπα, είτε στο Διδυμότειχο, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της πόλης», τόνισε ο κ. Χατζηγιάννογλου.

Στο Διδυμότειχο, η στάθμη του νερού στον Ερυθροπόταμο, είναι μεν υψηλή αλλά δεν αγγίζει ακόμη το επίπεδο της επικινδυνότητας. Ωστόσο, το νερό που έρχεται από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα δείχνει ότι θα χρειαστεί τις επόμενες ώρες μεγάλη προσοχή. Ως προς την κατάσταση του οδικού δικτύου, ο κ. Χατζηγιάννογλου είπε ότι το επαρχιακό οδικό δίκτυο έχει πρόβλημα σε δύο γέφυρες του Ερυθροποτάμου – της Αβδέλλας και των Βρυσικών – καθώς και έξω από τον οικισμό του Ελληνοχωρίου. Η τεράστια καταστροφή που υπέστη το δίκτυο της ΔΕΥΑ, είναι μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, Γιάννη Ζαμπούκη. «… Ενδέχεται να έχουμε πρόβλημα στην υδροδότηση τις επόμενες 10-15 ημέρες και θα χρειαστεί να κάνουμε και οικονομία και να προμηθευτούμε εμφιαλωμένα νερά. Με την ισχυρή βροχόπτωση, έχει πέσει πολύ λάσπη στους υδροταμιευτήρες και τις γεωτρήσεις, και η διάβρωση του εδάφους είναι τέτοια, που είναι εμφανείς οι σωληνώσεις της ύδρευσης. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μη μολυνθεί το νερό που έχουμε, και προφανώς έχουμε και πολύ μεγάλη ζημία και επάνω στο φράγμα, το οποίο όμως δεν κατέστη εφικτό να προσεγγίσουμε λόγω της κατάστασης του οδικού δικτύου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο ίδιος έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή της ΔΕΥΑ μέχρι σήμερα «γι’ αυτό και επείγει να ξεκινήσει η διαδικασία για την κήρυξή μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διότι οι καταγραφές, οι αποτιμήσεις και οι επαληθεύσεις, θα διαρκέσουν για πολύ μεγάλο διάστημα και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό». Ο δήμος, σε συνεργασία με την πυροσβεστική, την αστυνομία και το στρατό, απεγκλώβισαν μαθητών από δύο σχολεία και μετέφεραν κατοίκους σε ασφαλή σημεία. Παραμένουμε σ’ επιφυλακή, δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Το επόμενο που έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε, είναι ο όγκος νερού που αποδεσμεύεται από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ και δεν μπορεί ν’ απορροφηθεί στον Έβρο». Κάνοντας μία πρώτη καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, ο κ. Πέτροβιτς είπε: «Είχαμε πολλές ζημιές στις υποδομές, τους δρόμους, στον αγροτικό τομέα. Εστιάζουμε πλέον στην επόμενη μέρα, μετά τις καταστροφές και στην απειλή των μεγάλων ποταμών. Στην αποτίμηση των ζημιών και στην εκτίμηση γενικότερα της κατάστασης αλλά και στην ετοιμότητά μας, σε σχέση με το ενδεχόμενο υπερχείλισης των φραγμάτων και των συνεπειών από ποτάμιες πλημμύρες, που είναι πολύ επικίνδυνες και δεν έχουν σχέση με τις χειμαρρώδεις». Προβλήματα και στη Λέσβο Προβλήματα, εξαιτίας της δυνατής βροχόπτωσης αντιμετωπίζει η Δυτική Λέσβος. Το ποτάμι που διασχίζει την Καλλονή, «φούσκωσε» και κινδυνεύει να πλημμυρίσει η κωμόπολη. Ενώ η εκβολή άλλου ποταμιού στη Σκάλα Καλλονής έσπασε με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει όλη η γύρω περιοχή. Την ίδια ώρα κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο δρόμο Πέτρας – Μήθυμνας και στον περιφερειακό δρόμο Πελόπης – Στύψης. Στην Ερεσό και στο Σκουτάρο πλημμύρισαν σπίτια.  https://www.facebook.com/kalloninews.gr/videos/457566005240216/  .-   https://www.facebook.com/kalloninews.gr/videos/845504492903411   .- Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΕΡΤ

*** Λιανεμπόριο: Ο Μητσοτάκης «έδειξε» άνοιγμα με click away από 18 Ιανουαρίου

Αισιοδοξία για επιστροφή στην οικονομική δραστηριότητα – Ο λόγος στους λοιμωξιολόγους για να εγκρίνουν το άνοιγμα των καταστημάτων – Μητσοτάκης: Είμαστε καλύτερα απ’ όταν ανοίξαμε για πρώτη φορά με click away Ανάσα ετοιμάζεται να πάρει το λιανεμπόριο στην χώρα καθώς όπως φαίνεται η επιστροφή στην λειτουργία των καταστημάτων, έστω και με την μέθοδο του click away και click inside είναι πιο κοντά. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση, κεντρικά αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης, να σχεδιάζουν το πλαίσιο για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, πάντα σύμφωνα με τις επιταγές της επιτροπής των λοιμωξιολόγων από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Σε συνέχεια της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, όπως φαίνεται θα επιστρέψουν και οι πελάτες στα καταστήματα, έξω από αυτά για αρχή για να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους. Το σχέδιο για την προσεχή Δευτέρα αρχικά θα αφορά τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και χρυσοχοΐας με την μέθοδο του click inside (ραντεβού εντός) αλλά και όλων των υπόλοιπων καταστημάτων που λειτουργούσαν με τη μέθοδο του click away (παράδοση εκτός) την περίοδο των εορτών. Επιπλέον το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς προβλέπει και το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Πάντως την ίδια στιγμή σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέλη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων εμφανίζονται επιφυλακτικά και θεωρούν ότι με βάση τα δεδομένα που θα αξιολογούνται εβδομάδα-εβδομάδα, θα λαμβάνονται οι όποιες αποφάσεις και ότι το πρωταρχικό κριτήριό τους είναι η διαφύλαξη της δημοσία υγείας. Να τονιστεί ότι το λιανεμπόριο είναι κλειστό από τον Νοέμβριο, με εξαίρεση τις λίγες εβδομάδες του Δεκεμβρίου που λειτούργησε με τη μέθοδο click away για να μη χαθεί τελείως η χριστουγεννιάτικη περίοδος. Αμέσως μετά τις γιορτές το λιανεμπόριο έκλεισε ξανά και παραμένει για δεύτερη εβδομάδα κλειστό. Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις, αν δοθεί το «πράσινο φως», θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.  https://youtu.be/97umU39Agio   .- Μητσοτάκης: Η αγορά θα ανοίξει με το σύστημα click away  Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, μίλησε για τις διαθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας.  Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την οικονομική στήριξη, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους άμεσα ενδιαφερόμενους και δεσμεύτηκε ότι: «Να γνωρίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και οι ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων ότι θα σταθούμε δίπλα στον καθένα και στην κάθε μία που έχουν ανάγκη. Το κράτος ήταν, είναι και θα είναι  δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους». Για την περίοδο των εκπτώσεων είπε ότι «με ενδιαφέρει να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα, για να μπορέσει η αγορά να λειτουργήσει έστω και με το click away ή έστω και στα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών να μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολίτες να μπαίνουν στα καταστήματα με ραντεβού. Το βασικό μας μέλημα αυτή στιγμή -και το καταλαβαίνω απόλυτα- είναι να βοηθήσουμε, να το πω πολύ απλά στη γλώσσα της αγοράς, το εμπόριο να ξεστοκάρει. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γι’ αυτό και το μέλημά μας και η προσοχή μας θα στραφεί στο πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το ζήτημα των εκπτώσεων». Τόνισε όμως ότι το άνοιγμα εξαρτάται από την απόφαση της Επιτροπής των επιστημόνων«Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», είπε. Σταμπουλίδης: Έτοιμοι να ανοίξουμε με click away και click in shop  Αισιοδοξία για το άνοιγμα της αγοράς υπάρχει και στους ανθρώπους του λιανεμπορίου. Την Δευτέρα, σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης είπε πως τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν «δειλά δειλά» με την μέθοδο του click away ή του click in shop σε ορισμένες περιπτώσεις.  Ο κ. Σταμπουλίδης, με εμφάνισή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, σημείωσε πως η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας θα φέρει «οξυγόνο» στα δημόσια έσοδα αλλά και τις επιχειρήσεις προκειμένου αυτές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Όπως είπε, το click away δεν επιβάρυνε επιδημιολογικά την κατάσταση, ενώ κάλεσε τους επιστήμονες να είναι φειδωλοί στις δηλώσεις τους και να μην προκαλούν πανικό. Είπε πως εκπτώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, με κλειστά καταστήματα δεν γίνονται επί της ουσίας ενώ τόνισε πως «δεν ζούμε σε κανονική περίοδο. Προχωράμε βήμα βήμα στην επόμενη ημέρα». Σημείωσε πως το μήνυμα είναι ότι πρέπει να επανεκκινήσει η οικονομία, ανέφερε ότι υπάρχουν εργαλεία και κανόνες για την επαναλειτουργία της αγοράς για να διασφαλιστεί ότι θα παράγουν υπεραξία και πλούτο, ενώ τόνισε πως η ατζέντα με τις προτάσεις θα διαμορφωθεί μέσα στην εβδομάδα και οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

***  Κορονοϊός: Ποια φάρμακα για την αρθρίτιδα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19

Επιστήμονες στη Βρετανία ανακοίνωσαν ότι δύο φάρμακα που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνταν κατά της φλεγμονής της αρθρίτιδας, μειώνουν κατά περίπου 27% τον κίνδυνο θανάτου εξαιτίας σοβαρής Covid-19.  Πρόκειται για τα ανοσοτροποποιητικά tocilizumab και sarilumab, τα οποία, όπως έδειξαν οι σχετικές κλινικές δοκιμές στο πλαίσιο της μελέτης Remap-Cap, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον επτά μέρες κατά μέσο όρο την παραμονή των ασθενών σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Imperial College Λονδίνου και Ουτρέχτης, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν κάνει σχετική επιστημονική δημοσίευση, ανέφεραν πως είναι τα πρώτα ανοσοτροποποιητικά φάρμακα που βρέθηκαν να έχουν αποτέλεσμα σε σοβαρά νοσηλευόμενους ασθενείς με κορονοϊό, ερχόμενα να προστεθούν στα θετικά αποτελέσματα του αντιφλεγμονώδους στεροειδούς δεξαμεθαζόνης. Για «πραγματικά και σημαντικά ευρήματα, που ελπίζουμε να βελτιώσουν τις θεραπείες των νοσηλευόμενων ασθενών», έκανε λόγο ο καθηγητής του Imperial Άντονι Γκόρντον, επικεφαλής του βρετανικού σκέλους των τυχαιοποιημένων και ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών σε συνολικά 800 ασθενείς σε ΜΕΘ έξι χωρών. «Για κάθε 12 ασθενείς που θεραπεύεις με αυτά τα φάρμακα, περιμένεις ότι θα σώσεις μια ζωή. Μιλάμε για σημαντικό όφελος», δήλωσε ο Γκόρντον. Οι ερευνητές χορήγησαν στους μισούς συμμετέχοντες ασθενείς τα αντι-αρθριτικά φάρμακα επιπρόσθετα της δεξαμεθαζόνης (οι υπόλοιποι μισοί της ομάδας ελέγχου πήραν μόνο δεξαμεθαζόνη) και βρήκαν ότι μειώθηκε η θνητότητα της πρώτης ομάδας από 35,8% στο 27,3%, δηλαδή περίπου κατά το ένα τέταρτο. Επίσης οι ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία με τα δύο φάρμακα, έμειναν επτά έως δέκα μέρες λιγότερες στις ΜΕΘ κατά μέσο όρο. Οι Βρετανοί επιστήμονες τόνισαν ότι τα θετικά αυτά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν εφόσον η χορήγηση των φαρμάκων έγινε μέσα σε 24 ώρες από την εισαγωγή του ασθενούς στη ΜΕΘ.  Τα tocilizumab και sarilumab παράγονται από αντισώματα που μπλοκάρουν την ιντερλευκίνη-6, μια πρωτεΐνη η οποία ενισχύει την ανοσιακή αντίδραση και μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτταροκινών», στρέφοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον ίδιο τον ασθενή. Τα δύο φάρμακα φαίνεται να «δουλεύουν» εξίσου καλά, αν και τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι πιο σαφή για το tocilizumab, που είναι παλαιότερο φάρμακο και πιο ευρέως διαθέσιμο. Κανένα πάντως από τα δύο δεν είναι φθηνό, καθώς κοστίζουν περίπου 750 έως 1.000 βρετανικές λίρες ανά ασθενή, έναντι μόνο πέντε λιρών της δεξαμεθαζόνης, σύμφωνα με το BBC και τους Financial Times.  Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί πλέον τις συστάσεις του, ώστε τα νοσοκομεία του να χρησιμοποιούν το tocilizumab (προϊόν της ελβετικής φαρμακευτικής εταιρείας Roche) για τη θεραπεία ασθενών Covid-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Roche να διασφαλίσει αυξημένες ποσότητες του φαρμάκου στο μέλλον.  (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

*** Ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο

~Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 θα ψηφίσουν επί της αρχής – «Παραφωνία» Ζουράρι από την «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ… Συνθήκες ευρύτατης πλειοψηφίας διαμορφώνονται στην Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 θα ψηφίσουν επι της αρχής «υπέρ» ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών». Επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 4 που αφορά την αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση. Υπό αυτά τα δεδομένα το κρίσιμο νομοσχέδιο που αυξάνει την ελληνική επικράτεια κατά περίπου 13.000 km2 αναμένεται να λάβει την στήριξη 284 βουλευτών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προκαλεί μεταβολή – αύξηση των ορίων της επικράτειας και με βάση το Σύνταγμα απαιτείται η διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης της απόλυτης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου (151 βουλευτών). «Παραφωνία» από Ζουράρι Ως «παραφωνία» από την «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το κλίμα που διαμορφώνεται στο κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «το μόνο που κάνει είναι να επεκτείνει μια τρύπα στο νερό». «Είμαστε νικημένη χώρα. Νικημένος ο ελληνικός λαός από το 1922 αλλεπάλληλα και το νομοσχέδιο δείχνει το φόβο μας. Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η επέκταση. Υπάρχει μια βελτίωση που είναι κολοβή που φαίνεται στους τούρκους και την διεθνή γνώμη. Δείχνουμε ότι με αυτή την προσπάθεια επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούμε να φοβόμαστε την Τουρκία» είπε ο κ. Ζουράρης. Πέραν αυτού από τις τοποθετήσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέα Λοβέρδου (ΚΙΝΑΛ) φαίνεται ότι υπάρχει και ευρύτερη συναίνεση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για το μόνο θέμα που απαιτεί επίλυση. ΠΗΓΗ

***  Ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης για τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Παγώνη περί υπαίθριων δραστηριοτήτων και λειτουργίας καταστημάτων

~ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ  Για τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΙΝΑΠ κ. Παγώνη περί υπαίθριων δραστηριοτήτων και λειτουργίας καταστημάτων.  Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ. Παγώνη, αποκάλυψε ότι οι ειδικοί ουδέποτε εισηγήθηκαν την απαγόρευση κυνηγιού και ψαρέματος, ενώ τόνισε ότι δεν ενέκριναν την έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων με την μέθοδο «αγοράς εντός» (click in shop). Εάν αυτά ισχύουν, τότε υπάρχει μείζον θέμα με την κυβερνητική πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, αφού η κυβέρνηση αγνοεί πλήρως τις εισηγήσεις των ειδικών.  ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

***  Θραύση κάνει η πλατφόρμα για τη διαδικτυακή κοπή βασιλόπιτας του Πανεπιστημίου ΠελοποννήσουΘραύση κάνει η πλατφόρμα για τη διαδικτυακή κοπή βασιλόπιτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ξεπερνά κάθε προσδοκία η χρήση της πλατφόρμας του Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την κοπή εικονικής βασιλόπιτας, καθώς πάνω από 20.000 άτομα έχουν συμμετάσχει σε διαδικτυακές κοπές πίτας στην πρώτη κιόλας εβδομάδα λειτουργίας της. Η δε επισκεψιμότητα της πλατφόρμας παρουσιάζεται περισσότερο αυξημένη τη δεύτερη εβδομάδα και οι δημιουργοί έχουν ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση της υποδομής για να μπορεί να υποστηρίξει την αυξημένη διαδικτυακή κίνηση.  Μιλώντας σχετικά ο Βασίλης Πουλόπουλος, αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Το κοινό έχει αγκαλιάσει την πρωτοβουλία μας και αυτό μας δίνει χαρά και δύναμη να συνεχίζουμε. Όταν βλέπουμε τον αριθμό των συμμετεχόντων, σκεφτόμαστε πόσο επικίνδυνο θα ήταν αν εν μέσω πανδημίας, έστω και οι μισοί, λάμβαναν μέρος σε εκδηλώσεις κοπής πίτας με φυσική παρουσία. Έτσι ελπίζουμε τις επόμενες μέρες ακόμη περισσότεροι να επιλέξουν την πρότασή μας για την κοπή της πίτας διαδικτυακά». Ως γνωστόν, στη διεύθυνση http://pita.vacilos.com/ μπορεί ο καθένας να δημιουργήσει τη δική του βασιλόπιτα, με τη ζάχαρη άχνη να σχεδιάζει το δικό του ξεχωριστό μήνυμα ή λογότυπο, να κόψει κομμάτια για τους συμμετέχοντες της διαδικτυακής του εκδήλωσης και όλοι μαζί να ψάξουν για το φλουρί. Η υπηρεσία προσφέρεται δωρεάν, στο πλαίσιο των δράσεων του Εργαστηρίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως το Εργαστήριο Γνώσης και Αβεβαιότητας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, περισσότερο γνωστό με το ακρωνύμιο ΓΑΒ LAB, δραστηριοποιείται κυρίως στις εφαρμογές της τεχνολογίας στις περιοχές του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει σημαντικό κοινωνικό έργο με δράσεις όπως τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές τάξεις, την παροχή δωρεάν μαθημάτων ρομποτικής, την ανάπτυξη διαδικτυακών εκπαιδευτικών παιχνιδιών και άλλες. Πρόσφατα ίδρυσε την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Χώρος Καινοτομίας του ΓΑΒ LAB», η οποία αναλαμβάνει τη συνέχιση αυτού του έργου.

***   Τρία νέα κρούσματα, διασωληνώθηκε ένας ηλικιωμένος ασθενής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Τρία νέα κρούσματα, διασωληνώθηκε ένας  ηλικιωμένος ασθενής στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Τρία νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες στη Μεσσηνία από τον ΕΟΔΥ. Η επιδημιολογική εικόνα του νομού σαφώς δείχνει καλύτερη σε σχέση με αυτή των προηγούμενων μηνών, αλλά ο εφησυχασμός μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποδειχθεί μοιραίος. «Τρανταχτό» παράδειγμα η γειτονική Λακωνία, με έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία εξαπλώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες. Μετά τα 16 προχθεσινά, χθες ανακοινώθηκαν 21 νέα κρούσματα στο διπλανό νομό. Εκτός των άλλων, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στην περιοχή μας ο χειμώνας τώρα ξεκινά και διαρκεί συνήθως μέχρι τις αρχές Απριλίου…  Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τώρα, χθες χρειάστηκε να διασωληνωθεί ακόμα ένας ηλικιωμένος ασθενής με υποκείμενα νοσήματα, στη ΜΕΘ για “Covid19”. Εκεί βρίσκεται ακόμα ένας ασθενής εδώ και αρκετές μέρες, ενώ η ηλικιωμένη από τη Λακωνία έχει διακομιστεί σε κανονική ΜΕΘ του νοσοκομείου, καθώς έχει αρνητικοποιηθεί απ’ τον ιό.  Την ίδια στιγμή στην κλινική “Covid 19” νοσηλεύονται 8 ασθενείς.

***  Σύσκεψη στην Π.Ε. Μεσσηνίας για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων

Σύσκεψη στην Π.Ε. Μεσσηνίας για τη λειτουργία  των πυρηνελαιουργείων

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας για τη μέχρι τώρα διαχείριση των ελέγχων της λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων και των μετρήσεων που διενεργούνται, στην οποία συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανδρέας Τσουκαλάς, ο διευθυντής Ανάπτυξης Μεσσηνίας Μιχάλης Μανωλέας και ο προϊστάμενος Τμήματος Περιβάλλοντος και πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Δημήτρης Μπεσής.  Όπως διαπιστώθηκε, κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο η όχληση από τα πυρηνελαιουργεία στην Π.Ε. Μεσσηνίας έχει περιοριστεί. Σημαντικός λόγος για τη βελτίωση της κατάστασης αποτελεί η διακοπή της λειτουργίας των ξηραντηρίων από τις 6.00 το πρωί έως τις 12.00 το μεσημέρι, κάτι που επέφερε προσωρινή μείωση του μέσου όρου των ημερήσιων ρύπων και, κατ’ επέκταση, των οσμών και της οπτικής όχλησης, διευκολύνοντας έτσι τις μετακινήσεις των πολιτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Οι δε εκπρόσωποι των πυρηνελαιουργείων έχουν αντιδράσει για τους ελέγχους και τους περιορισμούς από την Περιφέρεια και μέχρι σήμερα όλες οι προσφυγές τους έχουν απορριφθεί. Όσον αφορά στις μετρήσεις αερίων ρύπων που διενεργήθηκαν το Φεβρουάριο 2020, ο φορέας του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) το Δεκέμβριο 2020 εξέτασε αιτήματα συγκεκριμένου πυρηνελαιουργείου με κύρια αποτελέσματα: •Ο ΕΣΥΔ απέρριψε το σχετικό αίτημα του πυρηνελαιουργείου που ζητούσε την ακύρωση των μετρήσεων. Επίσης, ο ΕΣΥΔ δεν επέβαλε την επανάληψη των ανωτέρω μετρήσεων. Αντιθέτως, κρίνοντας την κατάσταση, έδωσε οδηγία στην διαπιστευμένη εταιρεία να διατηρήσει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα ρύπων και σε κάποιες περιπτώσεις να συμπληρώσει την αναφορά των μετρήσεων, σημειώνοντας παρατηρήσεις επί της διαδικασίας που καθορίζει το ISO. Δηλαδή, ακόμα και οι παρατηρήσεις που επιβλήθηκαν επί των αναφορών δεν αφορούν όλα τα πυρηνελαιουργεία, διότι για κάποια από αυτά δεν έγινε καμία παρατήρηση επί των αναφορών μέτρησης. •Συνεπώς, ο ΕΣΥΔ δεν άλλαξε τα αποτελέσματα των μετρήσεων τα οποία εξακολουθούν και είναι πολλαπλάσια του ανώτερου επιτρεπτού ορίου, αλλά για κάποιες περιπτώσεις επέβαλε τη συμπλήρωση των αναφορών με συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Οι παρατηρήσεις που επέβαλε ο ΕΣΥΔ αφορούσαν: 1. Τη θέση δειγματοληψίας, διότι ο εκπρόσωπος του πυρηνελαιουργείου -παρ’ όλο που είχε πάρει έγγραφη εντολή- αρνήθηκε να γίνουν οι μετρήσεις στη μέση της καμινάδας, όπως καθορίζει το ISO, αλλά είχε κατασκευάσει την υποδομή δειγματοληψίας στο επάνω μέρος της καμινάδας, διότι θεωρούσε ότι σε κατώτερο μέρος μετρώνται οι ίδιοι ρύποι περισσότερο από μια φορά και είναι δυσμενέστερο για την εγκατάσταση. Για να ολοκληρωθεί ο έκτακτος έλεγχος το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Π.Ε. Μεσσηνίας κατέγραψε το γεγονός και έδωσε εντολή στην εταιρεία μετρήσεων να πραγματοποιήσει τη μέτρηση σύμφωνα με την υπάρχουσα υποδομή δειγματοληψίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ίδιο πυρηνελαιουργείο έχει καταθέσει στην Περιφέρεια τις δικές του μετρήσεις που διενεργήθηκαν στο ίδιο ύψος δειγματοληψίας το οποίο δεν συμμορφώνεται με το ISO. 2. Η εταιρεία μέτρησης συμμετείχε σε έκτακτο ξαφνικό έλεγχο του Κλιμακίου Περιβαλλοντικών Ελέγχων της Π.Ε. Μεσσηνίας και προφανώς δεν μπορούσε να γνωρίζει την κατάσταση λειτουργίας της ελεγχόμενης εγκατάστασης όπως προβλέπεται από το ISO. Οι μετρήσεις έγιναν υπό τις αντικειμενικές συνήθεις συνθήκες λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου και όχι κατόπιν συνεννόησης. 3. Κατά τις μετρήσεις πάντα υπολογίζεται ένας βαθμός αβεβαιότητας ο οποίος, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει υπολογιστεί ίσος με +- 5,59 mg/Νm3, που είναι πολύ μικρός για να επηρεάζει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που είναι 346,05mg/Νm3, τα οποία εξακολουθούν και είναι πολλαπλάσια του ανώτερου επιτρεπτού ορίου. 4. Εν κατακλείδι, στην αναφορά αποτελεσμάτων των μετρήσεων, κατόπιν και του ελέγχου του ΕΣΥΔ, αναφέρεται στην ενότητα 6.3 με τίτλο Έλεγχος Αξιοπιστίας ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων θεωρούνται αξιόπιστα, συμπληρώνοντας τις επισημάνσεις όσον αφορά τις διαδικασίες του ISO όπως προαναφέρθηκαν. «Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Πελοποννήσου», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «συνάπτει συμβάσεις με εταιρείες διαπιστευμένες για τη μέτρηση αέριων ρύπων και πάντα τα αποτελέσματα υπερβαίνουν τα θεσμοθετημένα όρια. Οι έλεγχοι διενεργούνται από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας με τη συνδρομή των διαπιστευμένων εταιρειών. Όταν διαπιστώθηκε υπέρβαση σε ρύπους, τα πυρηνελαιουργεία είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν προθεσμία για μετεγκατάσταση ή τεχνική ανασυγκρότηση. Τελικώς, αιτήθηκαν -και τους χορηγήθηκε- προθεσμία για τεχνική ανασυγκρότηση, με αντικείμενο την εγκατάσταση αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και μέχρι τότε επιβλήθηκε η προσωρινή μείωση της λειτουργίας των ξηραντηρίων και κατ’ επέκταση μείωση των ημερήσιων εκπομπών ρύπων. Ως Περιφέρεια Πελοποννήσου θεωρούμε ότι οι μέχρι τώρα διαχείριση του ζητήματος έχει κύριους στόχους την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, ώστε αξιοποιώντας την τεχνολογία, την επιστήμη και τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να πετύχουμε πέραν της ορθής διαχείρισης του ελαιοπυρήνα και τους προαναφερόμενους στόχους».

***  «ΘΑΡΡΟΣ» 2 Φεβρουαρίου 1907: Βιασμός κόρης

«ΘΑΡΡΟΣ» 2 Φεβρουαρίου 1907: Βιασμός κόρης

Πώς το κορίτσι συλλαμβάνεται εν μέση οδώ

Βδελυρόν έγκλημα έλαβε χώραν προχθές το βράδυ ολίγον κατωτέρω του σιδηροδρομικού σταθμού, κατά μιας αθώας κορασίδος, η οποία έπεσε θύμα των κτηνωδών ενστίκτων των απαγωγέων της. Εν τω καταστήματι ετοίμων ενδυμάτων του Τζεφερεμιναίου ειργάζετο μία μόλις δεκαεξαέτις κορασίς, η Ελένη Ευστρ. Στριμενέα. Η κόρη αύτη, θυγάτηρ του εργατικού πατρός, ειργάζετο την ημέρaν εν τω ανωτέρω καταστήματι και την εσπέραν επήγαινε, τας περισσοτέρας σχεδόν φοράς, μόνη εις το σπίτι της, το οποίον κείται κάτωθι του σιδηροδρομικού σταθμού, εγγύς του καταστήματος του Ηλεκτρικού. Την κόρην αυτήν πολλάκις μόνην μεταβαίνουσαν εις το σπίτι της επείραζεν επ’ οδόν εις ονόματι Δημήτριος Μουραφέτης, ράπτης το επάγγελμα, συνοδευόμενος ενίοτε και από φίλους του.  Πώς αρπάζεται η κόρη  Την προχθεσινήν λοιπόν εσπέραν ο νέος ούτος Μουραφέτης συνοδευόμενος από δεύτερον,  του οποίου δεν εγνώσθη το όνομα, από ενωρίς επήγε προς τον σιδηροδρομικόν σταθμόν όπου ήξευρεν ότι θα διήρχετο η κόρη και ανέμενεν αυτήν. Μόλις ήρχισε να νυκτώνη εφάνη η κόρη αύτη ερχόμενη μόνη. Οι διαφθορείς κρυμμένοι προ του καταστήματος του ηλεκτρικού, όταν είδον πλησιάσαν αυτήν, αμέσως την ήρπασαν και χωρίς να χάσουν καιρόν την σύρουν ολίγον μακράν προς τον ποταμόν επί ερήμου τόπου.  Όπου η κορασίς καταστρέφεται  Εκεί εν ασφαλεία όντες εναπέθεσαν το θύμα των το οποίον δεν ήργησαν να σφαγιάσουν κατά τον κτηνωδέστερον τρόπον. Η δυστυχής κορασίς μετ’ ολίγον αποχωρησάντων των σφαγιαστών της εναπέμεινε μόνη εκεί. Επ’ αυτής κατά την ομολογίαν της ιδίας μετήλθε βίαν μόνον ο Μουραφέτης, του άλλου μη αναμιχθέντος καθολοκληρίαν, εις την εκτέλεσιν της βδελυράς ταύτης πράξεως.  Εις το σπίτι της  Από τον τόπον εκείνον μετ’ ολίγον η κορασίς μόλις αναπνέουσα όταν πλέον είχε παρέλθη η ώρα, και οι οικείοι της ανησύχουν και την ανεζήτουν, έσπευσε προς το σπίτι της κλαίουσα και συντετριμμένη και ανήγγειλε το δυστύχημά της εις τους καταπλήκτους γονείς της.  Εις την Εισαγγελίαν  Χθες δε παρουσιασθείς ο δυστυχής πατήρ μετά της κόρης του ταύτης εις την Εισαγγελία, επέδωκε μήνυσιν κατά του διαφθορέως της κόρης του.  Η Εισαγγελία επιληφθείσα της υποθέσεως ταύτης διέταξε την εξέτασιν της κόρης παραπέμψασα αυτήν εις ιατρόν και την καταδίωξιν των σφαγιαστών της τιμής αυτής.

***   Παραδίδεται στην Περιφέρεια η μελέτη του ΕΚΠΑ για το Πολυλίμνιο

Παραδίδεται στην Περιφέρεια η μελέτη του ΕΚΠΑ για το Πολυλίμνιο

Παραδίδεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την ερχόμενη εβδομάδα, η μελέτη που εκπονήθηκε από το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με αντικείμενο την μείωση των γεωπεριβαλλοντικών κινδύνων στην περιοχή του Πολυλίμνιου του Δήμου Μεσσήνης, στη Μεσσηνία.   Αυτό έγινε γνωστό σε τηλεφωνική επικοινωνία που ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας είχε σήμερα, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, με τον πρόεδρο του πιο πάνω Τμήματος του ΕΚΠΑ καθηγητή Ευθύμη Λέκκα. “Με την παραλαβή της μελέτης θα κινήσουμε άμεσα τη διαδικασία για την όσο το δυνατό συντομότερη δημοπράτηση του έργου” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι επιδίωξη είναι -σε συνδυασμό με έργα διευκόλυνσης της πρόσβασης στην περιοχή, αλλά και την πρόσληψη προσωπικού για την φύλαξη και την καθαριότητα του εν λόγω χώρου, από τον Δήμο Μεσσήνης- να καταστεί ασφαλής η επίσκεψη στο Πολυλίμνιο. Το οποίο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο. Οπως είναι γνωστό, το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, προέβη πέρυσι το καλοκαίρι στην αποτύπωση της περιοχής και της ανάλυσης των δεδομένων προκειμένου να διαπιστωθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από σεισμικά, γεωλογικά και καιρικά φαινόμενα. Ακολούθησε η εκπόνηση της εν λόγω μελέτης, η οποία θα εισηγείται ήπιες παρεμβάσεις, που χωρίς να επηρεάζουν το εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον της εν λόγω περιοχής, θα το καταστήσουν όσο το δυνατόν ασφαλέστερο για όσους το επισκέπτονται.

***  Άμεση κινητοποίηση για το ζήτημα των αστέγων

Άμεση κινητοποίηση για  το ζήτημα των αστέγων

Όπως πληροφορηθήκαμε, ύστερα από εντολή του δημάρχου Καλαμάτας ζητήθηκε άμεσα να βρεθεί λύση για τους αστέγους που ζουν σε βαγόνι στο Πάρκο του ΟΣΕ. Πέραν αυτού, άμεσα θα γίνει και καθαρισμός στα βαγόνια.  Ας ελπίσουμε οι κινήσεις να συνεχιστούν και τα τρένα να αποκτήσουν κάτι από τη χαμένη τους αίγλη. Να σημειωθεί, βέβαια, ότι ευθύνη έχουμε και όλοι εμείς για να παραμείνουν σε καλή κατάσταση, καθώς οι περισσότερες φθορές προέρχονται από ανθρώπινα χέρια.  Π.Μπ.

***  Το εμβόλιο και η προσωπική ευθύνη αποτελούν τα βασικότερα όπλα κατά της COVID-19

Το εμβόλιο και η προσωπική ευθύνη αποτελούν τα βασικότερα όπλα κατά της COVID-19

Με την ευχή και την ελπίδα που εμπεριέχει και την ανάλογη αισιοδοξία, για τη νίκη όλων μας και κυρίως της επιστήμης στη μάχη κατά του κορωνοϊού, ως υγειονομικός εμβολιάστηκα και εγώ το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου.  Το εμβόλιο, όπως έχει ειπωθεί, από όλους αποτελεί την αρχή του τέλους για την πανδημία του κορωνοϊού. Για να έρθει αυτό το τέλος, βέβαια, θα πρέπει να υπάρξει ανταπόκριση από όλους τους πολίτες, που, όταν έρθει η σειρά τους, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που ανήκουν ή την πάθηση που τυχόν έχουν, θα πρέπει να εμβολιαστούν, αφού πρώτα ρωτήσουν τον προσωπικό τους γιατρό, ώστε να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη γνωστή μας καθημερινότητα. Μία καθημερινότητα χωρίς φόβο, χωρίς μέτρα και χωρίς άγχος και αγωνία για το αύριο. Άλλωστε, τα εμβόλια, όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει, αποτελούν τη μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ού αιώνα και τη σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση της εποχής μας. Με τα εμβόλια έχουν καταπολεμηθεί αρρώστιες που προκαλούσαν επιδημίες και οδηγούσαν σε θάνατο εκατοντάδες ανθρώπους και σε πολλές περιπτώσεις παιδιά και άτομα που βρίσκονταν στη δημιουργική φάση της ζωής τους. Τα εμβόλια εξαφάνισαν ασθένειες που υπήρχαν στο παρελθόν και έχουν προφυλάξει εκατομμύρια πολίτες σε όλον τον κόσμο, από το να νοσήσουν βαριά σε περίπτωση που ασθενήσουν, όπως, για παράδειγμα, είναι το εμβόλιο της Γρίπης. Ο εμβολιασμός μαζί με την προσωπική ευθύνη του καθενός στην τήρηση των μέτρων στη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν, να ξεπεράσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την Υγειονομική Κρίση. Πρέπει, λοιπόν, όλοι, να εμβολιαστούμε, αφού το «Προλαμβάνειν» είναι καλύτερο του «Θεραπεύειν» και τα εμβόλια είναι ακριβώς αυτό. Είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία. Του Άγγελου Χρονά

***    Τρένα Πάρκου ΟΣΕ: Αποθήκες ανθρώπινων ψυχών τα μουσειακά εκθέματα λόγω αδιαφορίας

Τρένα Πάρκου ΟΣΕ: Αποθήκες ανθρώπινων ψυχών τα μουσειακά  εκθέματα λόγω αδιαφορίας

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, το Πάρκο του ΟΣΕ στην Καλαμάτα είναι το μοναδικό στο είδος του υπαίθριο μουσείο στην Ελλάδα, ενώ είναι γνωστό σε όλους τους φίλους των σιδηροδρόμων ανά τον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι «τραγική», με τα βαγόνια να έχουν παραδοθεί στο χρόνο και τις φθορές.  Μέχρι σήμερα στα Δημοτικά Συμβούλια των τελευταίων ετών έχουν γίνει δεκάδες ερωτήσεις για το ζήτημα, με τις απαντήσεις της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής να είναι αόριστες και, τελικά, τα τρένα να παρουσιάζουν μιαν εικόνα που μόνο την πόλη δεν τιμά. Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα τρένα βρίσκονταν σε άλλη πόλη, προφανώς δε θα είχαν αυτή την τύχη και θα αποτελούσαν αυτό που αναφέρει και η ιστοσελίδα του ΟΣΕ: πραγματικά μουσειακά αντικείμενα. Στην περίπτωση της Καλαμάτας, όμως, τα περισσότερα είναι λεηλατημένα, σαπισμένα, γεμάτα σκουπίδια, αλλά και καταφύγιο για αστέγουςΜήπως ήρθε η ώρα αυτή η Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με ειδικούς, να εξετάσει το θέμα της συντήρησης των μοναδικών εκθεμάτων και να δει, αφού γίνει αποκατάσταση των ζημιών, πώς μπορούν να εκτίθενται όπως αξίζει στην ιστορία τους; Αν όχι, δεν είναι ντροπή να παραδεχτεί ότι αδυνατεί και να τα προσφέρει σε κάποιον Δήμο που θα μπορέσει να τα διατηρήσει σε καλύτερη κατάσταση…

Η ιστορία του Πάρκου
Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1986, αλλά λόγω του καταστρεπτικού σεισμού που έπληξε την πόλη το ίδιο διάστημα η ολοκλήρωσή του έγινε το 1990.
Ο χώρος που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί το ανοιχτό αυτό μουσείο – εκθετήριο ήταν ο παλαιός σταθμός «Καλαμάτα – Λιμήν», καθώς και η γειτονική έκταση του ΟΣΕ Α.Ε., που την εποχή του ατμού ήταν χώρος με καρβουναποθήκες.
Το Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων Καλαμάτας καταλαμβάνει συνολική έκταση 54 στρεμμάτων σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Τα 24,6 στρέμματα παραχωρήθηκαν από τον ΟΣΕ Α.Ε., τα οποία περιλάμβαναν το διώροφο κτήριο του παλιού σταθμού «Καλαμάτα – Λιμήν», καθώς και έναν υδατόπυργο. Επίσης 28 στρέμματα παραχωρήθηκαν από το Δήμο Καλαμάτας και 1,4 στρέμματα από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος.
Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται ο σταθμός και η περιοχή του, με διώροφο οικίσκο σταθμαρχείου, τέσσερις πλατφόρμες επιβίβασης με περίπτερο εισόδου, o υδατόπυργος, τρεις κρουνοί ατμαμαξών και τιμονιέρες, μεταλλική πεζογέφυρα μήκους 28 μ., κατά τον άξονα του σταθμαρχείου, καθώς και μικροστοιχεία οργάνωσης του σιδηροδρομικού τοπίου (κλειδιά αλλαγής, φανοί, στάνζες).  Εκτίθενται επτά ατμάμαξες και μια ντηζελάμαξα, ένας χειροκίνητος γερανός (1890), δύο δραιζίνες (ποδήλατη και χειροκίνητη), τρία επιβατηγά οχήματα Α’ θέσης, πέντε Α’-Β’ θέσης (1885) και οκτώ φορτηγά οχήματα διαφόρων τύπων (1885-1947). Όλο το τροχαίο υλικό προέρχεται από τον ΟΣΕ Α.Ε. (από το δίκτυο της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας), εκτός από το συρμό του ΗΣΑΠ, και έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Καλαμάτας με καθεστώς χρησιδανείου. Βρίσκεται σε μια απόσταση μόλις 5 λεπτών από την κεντρική πλατεία Καλαμάτας, ακολουθώντας την οδό Αριστομένους με κατεύθυνση προς λιμάνι.  Η έκταση του πάρκου οριοθετείται από την οδό Μακεδονίας μέχρι την οδό Κρήτης κοντά στο λιμάνι και από τις δύο κάθετες οδούς, Αριστομένους και Ψαρών.  Το πάρκο, πέραν των σιδηροδρομικών εκθεμάτων, διαθέτει γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις για την ψυχαγωγία των παιδιών.  Επίσης στο σημείο στεγάζονται διάφοροι σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας (ΣΦΣΜ), είτε στα σιδηροδρομικά οχήματα είτε στα κτήρια.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

***   ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΙ ....ΒΙΝΤΕΟ  :   

** Σχολιάζοντας τις στάσεις συμπεριφορές  ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ  προέδρου Ελληνικής  Δημοκρατίας    07/01/2021 :

https://youtu.be/zGM9FZGFTSk  .-

** Η  Ν Δ  εφαρμόζει πιστά τη συμφωνία Πρεσπών  06/01/2021: 

https://youtu.be/S45O9s3NLqQ  .- 

** Το ασφαλιστικό συνθλίβει τους ασφαλισμένους 08/01/2021:

https://youtu.be/8Vbru4BLdGI .- 

~ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ εν Ελλάδι 11/01/2021:

https://youtu.be/cUHIgQC1ENM .-

~ Οι  πολιτικάντηδες και  οι κακομοίρηδες  στρατιωτικοί 08/01/2021 : 

https://youtu.be/bDQKTJUUSK0  .-

~ ΞΕΝΟΔΟΥΛΕΣ κυβερνήσεις  κυβερνώντες 11/01/2021 :

https://youtu.be/PQ4SpQ_HWsc  .-

~*Οι  πολιτικάντηδες και  οι κακομοίρηδες  στρατιωτικοί 08/01/2021:

https://youtu.be/lkvd0CrZiYM  .-

~* Στις δομές των επενδυτών κάλαντα 11/01/2021:

https://youtu.be/Ov0yTdLTQMo .- 

~* Η  πίστης πηγή έμπνευσης  11/01/2021 :

https://youtu.be/c7yncgkUK8Y .-

 ** Επίσημα απώλεια κυριαρχικών    12/01/2021:

https://youtu.be/vp1kKg6iCXE .- 

***

                                  
~*** ΑΘΛΗΤΙΚΉ ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ

~** ΣΗΜΕΡΑ Τετάρτη  13-01-2021   για το Ευρωμπάσκετ  Euroleague στην 19η αγωνιστική :

 ~  ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ  83-73 .-^

~ ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΖΕΝΙΘ Αγίας Πετρούπολης  82-80 .- ^

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΛΥΟΝ ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ  88-71 .-^

~ ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ    Ανεβλήθηκε .-^  

~ **  Σήμερα  , 13-01-2021 στο Ελληνικό ποδόσφαιρο σε εξ αναβολής παιχνίδι

*  ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  1-1 .-^ Διαιτητής :  Michael  Fabbri  .-  Τα γκολ : : 51΄ ΊΝΓΚΑΣΟΝ , 77΄ ΜΠΑ  .- ^

~** ΧΘΕΣ ,... ΤΡΊΤΗ 12/01/202 για το Ευρωμπάσκετ  Euroleague στην 19η αγωνιστική :  

ΚΙΜΚΗ Μόσχας -  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  75-87 .- ^ 

ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΑΛΜΠΑ Βερολίνου  84-76  .-^ 

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  96-76 .- ^

ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. -  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  87-89 Στην παράταση    .- ^

ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟΥ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ   95-80 .- ^

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021  :                                                         01 .- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι8 της Ενημέρωσης    Παρασκευή  01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ   2021 ΚΑΛΗ , ΧΑΡΟΥΜΕΜΗ , ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ 2021 !  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ   για ΟΛΟΥΣ μας !:  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/364930904970976734 .-                                     02.- .- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   το αγιάζι της Ενημέρωσης Σάββατο  02  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021 ΚΑΛΗ και Ευλογία Κυρίου ΧΡΟΝΙΑ !   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !      https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/473374788919931343  .-                 03 .-ARFARA NEWS  Η  Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Κυριακή 03 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021:   https://www.blogger.com/blog/post/edit/6943628292516320571/4019652537537461777  .-                     04.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Δευτέρα  04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021   : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6910645553969710540/1008012737221335351  .-                           05 .- ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  Το  Α  και  το Ω ! Ιατρικά Θέματα  !    Δευτέρα  04  Ιανουαρίου  2021  : https://www.blogger.com/blog/post/edit/1047189602891109572/6871114509612322851     6α.- ARFARA  NEWS   Η  Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης  Τρίτη  05  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021:  https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/3236833638235307124  .-                         06.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  06  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021 :  https://www.blogger.com/blog/post/edit/2264696562786117954/1380581947901904189 .-                                     07.- ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Πέμπτη 07  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6295557011334354486/3335998577202798599 .-                                   08 ,- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας  Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Σάββατο  09 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021: https://www.blogger.com/blog/post/edit/3035537040406072572/2152654056102992116   .-                         10.-ARFARA  NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο  αγιάζι της Ενημέρωσης   Κυριακή  10  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021: https://www.blogger.com/blog/post/edit/1348236129800595557/1274847181677169258  .-           11.- ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Δευτέρα 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021: https://www.blogger.com/blog/post/edit/9113881557930858614/6718644376414866830  .-                       12.-ARFARA NEWS   Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τρίτη  12  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6220303196286054371/4452706965770411682  .-                               13.-ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας   Στο αγιάζι της Ενημέρωσης   Τετάρτη  13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2021 : https://www.blogger.com/blog/post/edit/6158774951472089344/5992263627439779773                                       14.-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου