Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

ARFARA NEWS Εφημερίδα μας Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .-
Σάββατο 03  ΄Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .-
~



~** ΧΘΕΣ
1~ Παρασκευή 02-08-2019 ΑΓΙΟΙ ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ από 2η Παράκληση στην Παναγία μας το Ι. Ευαγγέλιο από Ιερέα μας Μιχάλη Ε. ΜΠΟΥΡΑ  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215927347510043/  .-  
 2~ Παρασκευή 02-08-2019 Άγιοι ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ στην 2η Παράκληση στην Παναγία μας! : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215927659477842/   .-

~** ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  Από το Α- Ω .  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας .-
Τετάρτη 31 Ιουλίου  2019 :

 https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/blog-post_31.html  .-                                                               

~** 3 Αυγούστου – Γιορτή σήμερα – Των Αγίων Δαλματίου, Φαύστου και Ισαακίου

: Τη μνήμη των Αγίων Δαλματίου, Φαύστου και Ισαακίου τιμά σήμερα, 3 Αυγούστου, η Εκκλησία μας. Ο Όσιος Δαλμάτιος ήταν στρατιώτης, γρήγορα όμως τη θεοσεβή ψυχή του κυρίευσε η επιθυμία να αφοσιωθεί στον Κύριο και Δημιουργό του.   Ξεκίνησε, λοιπόν μαζί με το γιο του Φαύστο να συναντήσει τον μοναχό Ισαάκιο, η φήμη του οποίου είχε φέρει κοντά του πολλούς άνδρες. Ο Δαλμάτιος διακρίθηκε ανάμεσα στους υπόλοιπους μοναχούς για την αρετή του τόσο ώστε εξελέγη ηγούμενος μετά το θάνατο του ευσεβούς Ισαακίου. Μάλιστα για τον ενάρετο βίο του ο Δαλμάτιος τιμήθηκε και από τη Γ’ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε το 431 μ.Χ. στην Έφεσο, στην οποία οι Πατέρες ανέδειξαν τον όσιο αρχιμανδρίτη.  Τον δρόμο του Δαλμάτιου, ο οποίος τελείωσε τη ζωή του εν ειρήνη, ακολούθησε ο γιος του Φαύστος, αναδεικνύοντας εαυτόν άξιο διάδοχο του πατέρα του. Όσον αφορά στον όσιο Ισαάκιο, έμεινε ξακουστός για τη στάση, την οποία υπέδειξε απέναντι στον αιρετικό αυτοκράτορα Ούλη, όταν αυτός κατά την εκστρατεία του ενάντια στους Σκύθες συνάντησε τον όσιο. Ο Ισαάκιος πέθανε σε βαθιά γεράματα.  Απολυτίκιο: Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.  Την τρίστιχον χορείαν των Όσιων τιμήσωμεν, Φαύστον Ισαάκιον άμα, και Δαλμάτιον τον ένδοξον ως τρίφωτος λαμπάς γαρ αρετών, σκεδάζουσι την νύκτα των παθών, και ταίς θείαις καταυγάζουσι δωρεαίς, τους πόθω ανακράζοντας, δόξα τω θαυμαστώσαντι υμάς, δόξα τω μεγαλύναντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών, πάσιν ιάματα.   Βίντεο :   https://youtu.be/YWZLe9JWtP0  .-




~**  Δεν σώζει η αναμαρτησία αλλά η μετάνοια!

  : Έναν άνθρωπο δεν το σώζει η αναμαρτησία, αλλά η μετάνοια!    
Αναμάρτητος δεν είναι κανείς μας! Από την μεταπτωτική κατάσταση μας, η ανθρώπινη φύση έχει ροπή προς την αμαρτία!
Ο μόνος αναμάρτητος που υπήρξε ποτέ στη γη ήταν ο Χριστός! Όλοι μας λοιπόν, είμαστε αμαρτωλοί! Ο Άγιος Αυγουστίνος στις «Εξομολογήσεις» μιλάει κι αποδεικνύει πως ο άνθρωπος αμαρτάνει από τη βρεφική του ηλικία, χωρίς βέβαια να έχει επίγνωση της αμαρτίας του σε εκείνη την ηλικία! Υποστηρίζει, τόσο ο εν λόγω άγιος όσο και ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς, ότι δεν υπάρχουν μεγαλύτεροι εγωιστές από τα μικρά παιδιά, που γκρινιάζουν επίμονα μέχρι κάποιος να τους κάνει το χατίρι!
~**   Το Ευαγγέλιο 2 Αυγούστου 2019 – Ανακομιδή του Ι. Λειψάνου του Αγ. Στεφάνου


 – 2 Αυγούστου: Παρ. ζ΄ ἑβδ. Ματθαίου (Ματθ. ιε΄ 29-31)   

29 Καὶ μεταβὰς ἐκεῖθεν ὁ Ἰησοῦς ἦλθε παρὰ τὴν θάλασσαν τῆς Γαλιλαίας, καὶ ἀναβὰς εἰς τὸ ὄρος ἐκάθητο ἐκεῖ. 30 καὶ προσῆλθον αὐτῷ ὄ­­­χλοι πολλοὶ ἔχοντες μεθ᾿ ἑαυτῶν χωλούς, τυφλούς, κωφούς, κυλλοὺς καὶ ἑτέρους πολλούς, καὶ ἔρριψαν αὐτοὺς παρὰ τοὺς πόδας τοῦ Ἰησοῦ, καὶ ἐθεράπευ­σεν αὐτούς, 31 ὥστε τοὺς ὄχλους θαυμά­σαι βλέποντας κωφοὺς ἀ­­­κούοντας, ἀλάλους λαλοῦν­τας, κυλλοὺς ὑγιεῖς, χωλοὺς περιπατοῦντας καὶ τυφλοὺς βλέποντας· καὶ ἐδό­ξασαν τὸν Θεὸν Ἰσρα­ήλ.  ΕΡΜΗΝΕΙΑ Π. Ν. ΤΡΕΜΠΕΛΑ  29 Κι ἀφοῦ ὁ Ἰησοῦς ἀναχώρησε ἀπό ἐκεῖ, ἦλθε κοντά στή θάλασσα τῆς Γαλιλαίας. Ἀνέβηκε τότε στό βουνό καί καθόταν ἐκεῖ. 30 Καί ἦλθαν κοντά του πολλά πλήθη λαοῦ πού εἶχαν μαζί τους κουτσούς, τυφλούς, κουφούς, ἀνθρώπους μέ πιασμένα καί παράλυτα χέρια, καί ἄλλους πολλούς ἀρρώστους, καί τούς ἔβαλαν μπροστά στά πόδια τοῦ Ἰησοῦ. Καί ὁ Ἰησοῦς τούς γιάτρεψε, 31 ὥστε τά πλήθη νά θαυμάσουν, καθώς ἔβλεπαν κωφάλαλους νά ἀκοῦν καί νά μιλοῦν, ἀνθρώπους μέ πιασμένα χέρια νά γίνονται ὑγιεῖς, κουτσούς νά περπατοῦν καί τυφλούς νά βλέπουν. Καί δόξασαν τόν Θεό τῶν Ἰσραηλιτῶν, ὁ ὁποῖος ἰδιαιτέρως ἀνάμεσα στό λαό του ἐνεργοῦσε μέσῳ τοῦ Ἰησοῦ τόσα καί τέτοια θαύματα.
~** Το  Σάββατο  10-08-2019  Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΦΑΡΩΝ  Αθήνας  ¨ Π]ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ " στην κεντρική πλατεία των Αρφαρών  Παρουσιάζει ένα αφιέρωμα μουσικής διαδρομής από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα …: 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα
***   Πολίτες στη μάχη κατά του καπνίσματος

Την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ζητεί η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, με αφορμή και τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης για επανεκκίνηση της προσπάθειας για δημόσιους κλειστούς χώρους «ελεύθερους από καπνό». Η εταιρεία καλεί τους πολίτες να απαιτούν και οι ίδιοι τη συμμόρφωση στο νόμο, όταν βλέπουν θεριακλήδες παραβάτες, τονίζοντας ότι «χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που δεν είναι καπνιστές θα συνεχίσει να υφίσταται την ταλαιπωρία του καπνού των άλλων». Άλλωστε, είναι κοινή η πεποίθηση ότι η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει οποιαδήποτε πειστική προσπάθεια απαγόρευσης του καπνίσματος.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ούτε οι ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων έχουν κάτι να φοβηθούν από τον αντικαπνιστικό νόμο. «Το τελευταίο διάστημα, διάφοροι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης, αλλά και πολιτικοί, εκφράζουν δημόσια το φόβο πως η απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους αυτούς θα έχει αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, που θα μπορούσαν να φθάσουν ως το κλείσιμο καταστημάτων και αύξηση της ανεργίας», σημειώνει και τονίζει ότι «σύμφωνα με τα υπάρχοντα επίσημα και επιστημονικά έγκυρα στοιχεία από τις ΗΠΑ, προκύπτει πως όπου εφαρμόστηκε η αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία, όχι μόνο δεν μειώθηκε ο τζίρος των κέντρων διασκέδασης, αλλά αντίθετα, αυξήθηκε. Το ίδιο συνέβη και με τον αριθμό των αδειών για ίδρυση νέων κέντρων».
Μάλιστα, κατά την εταιρεία, τα καταστήματα σε περιοχές όπου εφαρμόστηκε ο νόμος είχαν υψηλότερο τζίρο σε σχέση με καταστήματα γειτονικών περιοχών όπου επιτρεπόταν το κάπνισμα. Ακόμα καλύτερα, όταν εφαρμόζεται ο νόμος, αυξάνεται και το ποσοστό όσων καπνιστών εκδηλώνουν την πρόθεση να διακόψουν το κάπνισμα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του μέτρου στη χώρα μας είναι η καθολική εφαρμογή του νόμου, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και η ενεργοποίηση των πολιτών.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας έχει ήδη δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για εντατικοποίηση των ελέγχων, αρχής γενομένης από τα κτήρια όπου στεγάζονται γραφεία δημόσιων υπηρεσιών, όπως η Βουλή, τα υπουργεία, οι εφορίες, τα δικαστικά μέγαρα, τα δημαρχεία, αλλά και οι ΔΕΚΟ. Στη σειρά προτεραιότητας των ελέγχων ακολουθούν οι δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, οι χώροι εκπαίδευσης, εργασίας και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Το υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει και την πρόθεση για μεγαλύτερη εμπλοκή της αστυνομίας στους ελέγχους, κάτι που αναμένεται να θεσμοθετηθεί σύντομα, εν όψει και του φθινοπώρου, όταν θα λειτουργούν κυρίως οι εσωτερικοί χώροι των κέντρων διασκέδασης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής καταγγελιών, στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να αναφέρουν τις παραβάσεις. Επιπλέον, το υπουργείο επανενεργοποίησε την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, θέτοντας επικεφαλής τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, η οποία έχει ως αντικείμενο την άμεση κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη μείωση του καπνίσματος και την καθολική εφαρμογή του νόμου.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

***  Πήδηξαν στη θάλασσα για να διαφύγουν οι δύο νεαροί Ουκρανοί που μετέφεραν 45 μετανάστες - Ανάμεσα τους 19 ανήλικα

~  Άλλη μια καραβιά με 45 ανθρώπινες ζωές από το Ιράκ και το Ιράν, που έθεσαν τη ζωή τους και τα παιδιά τους σε κίνδυνο για την ελπίδα «ενός καλύτερου αύριο», οδηγήθηκε χθες τα ξημερώματα στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Οι δύο νεαροί Ουκρανοί, 25 και 26 ετών, που κατηγορούνται για τη μεταφορά των 45 ατόμων, προσπάθησαν να διαφύγουν, φορώντας σωσίβια και πέφτοντας στη θάλασσα κοντά στην Κορώνη. Εντοπίσθηκαν να κολυμπούν και συνελήφθησαν λίγες ώρες αργότερα από κλιμάκιο λιμενικών.
Δεν υπάκουαν 
Όλα ξεκίνησαν χθες, όταν έφτασε στις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές πληροφορία από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου για ύποπτο σκάφος 7 μίλια δυτικά των Κυθήρων. Εντοπίσθηκε περίπου στις 11.00 το πρωί από το σκάφος του Λιμεναρχείου Καλαμάτας που βγήκε για περιπολία 24 μίλια νοτιοδυτικά του Ταινάρου, όπου πλέον βρισκόταν στην περιοχή του κέντρου έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας, στην αρμοδιότητα της Καλαμάτας.
Αρχικά, οι υπεύθυνοι πλοήγησης του σκάφους συνεργάστηκαν και ακολούθησαν τις εντολές των λιμενικών, ξεκινώντας πορεία για Καλαμάτα. Όμως, στη συνέχεια αντέδρασαν και σταμάτησαν να υπακούν στις οδηγίες. Τότε υπήρξαν ενισχύσεις από άλλα σκάφη του Λιμενικού, αλλά και ιδιωτικά, και το ανάγκασαν να ακολουθήσει. Την επιχείρηση συνέδραμε και η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας.
Πήδηξαν στη θάλασσα
Οι δύο νεαροί Ουκρανοί που είχαν την ευθύνη του σκάφους εκμεταλλεύτηκαν το σκοτάδι και το όλο σκηνικό και κοντά στην περιοχή της Κορώνης φόρεσαν σωσίβια και πήδηξαν στη θάλασσα χωρίς να τους αντιληφθούν οι λιμενικοί.
Όταν πλέον ξημερώματα το σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην καταμέτρηση αποδείχθηκε ότι έλειπαν τα δύο άτομα και τότε άρχισε από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας νέα επιχείρηση για τον εντοπισμό τους.
Νωρίς το πρωί, κοντά στη θαλάσσια περιοχή της Κορώνης, εντοπίσθηκαν οι δυο νεαροί Ουκρανοί από ένα βελγικό ιστιοπλοϊκό και το πλωτό του Λιμενικού τούς περισυνέλεξε.
Από την πρώτη καταγραφή αποδείχθηκε ότι πρόκειται για υπηκόους Ιράκ και δύο από Ιράν (κουρδικής καταγωγής) και είναι 25 άντρες, 3 γυναίκες, 15 ανήλικα αγόρια και 4 ανήλικα κορίτσια. Της Βίκυς Βετουλάκη

** Έτοιμες οι μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών από τη θεομηνία «Ζορμπάς» στη Μεσσήνη

Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στη Δ.Ε. Πεταλιδίου του Δήμου Μεσσήνης από τη θεομηνία «Ζορμπάς» της 26ης Σεπτεμβρίου 2018.
Οι οριστικές μελέτες ετοιμάστηκαν από την εταιρεία ΤΡΙΤΩΝ και αφορούν έργα στις θέσεις Αλιευτικό Καταφύγιο Πεταλιδίου, παραλιακή οδός νοτίως του καταφυγίου, Petalidi Camping, κεντρική πλατεία και επάκτια τοιχία οικισμού.
Με τα προτεινόμενα έργα στο οδικό και το υδραυλικό δίκτυο, καθώς και στις λιμενικές υποδομές, για τα οποία έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 1 εκ. ευρώ, επιδιώκεται η ολοκληρωμένη θωράκιση της περιοχής από ανάλογα φυσικά φαινόμενα στο μέλλον.
Στις μελέτες προβλέπονται -μεταξύ άλλων- εκσκαφές και αποκαταστάσεις βαθών στη λιμενολεκάνη, εργασίες βυθομέτρησης και βυθοκορήσεων, αποκαταστάσεις οδών, παραλιακής ζώνης και επάκτιων τοιχίων, ώστε να επιτευχθεί η πλήρης αποκατάσταση και βελτίωση των υποδομών της περιοχής.
Να σημειωθεί πως οι μελέτες έχουν υποβληθεί για έγκριση στη Γενική Γραμματεία Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου τα έργα να δημοπρατηθούν άμεσα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων του υπουργείου Υποδομών.

***  Ανακοίνωση για το ακαδημαϊκό άσυλο από την ΠΑΣΠ ΑΕΙ Καλαμάτας

~  Η νεοσύστατη κυβέρνηση, μόλις λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία της, «μπαίνει» επιθετικά και στο χώρο της παιδείας. Ορμώμενη από την κοινωνική δυναμική του 40% του εκλογικού σώματος, που στήριξε το προεκλογικό της πρόγραμμα, επιλέγει μία από τις πρώτες «μάχες» που θα δώσει να είναι αυτή της κατάργησης του ασύλου. Επιβεβαιώνει από την πρώτη κιόλας στιγμή της διακυβέρνησής της την αυταρχική πολιτική που επρόκειτο να ακολουθήσει, επιδιώκοντας ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος καταστολής.
[ΟΡΙΣΜΟΣ] Άσυλο [ < α (στερητικό) + συλάω-ώ (=αφαιρώ, λεηλατώ, λαφυραγωγώ) ] σημαίνει χώρος «ιερός» και «απαραβίαστος». Πανεπιστημιακό άσυλο είναι αντίστοιχα, το «απαραβίαστο» των «ιερών» πανεπιστημιακών χώρων στους οποίους συντελείται επιστημονική έρευνα και διδασκαλία.
Το ακαδημαϊκό άσυλο κατοχυρώνεται από τους νόμους 1286/1982, ν. 3549/2007 & ν. 4485/2017 και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και στη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των ΑΕΙ, έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
Η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση, όμως, χρησιμοποιώντας ως προμετωπίδα την ανομία και την εγκληματικότητα, επιχειρεί να εξυπηρετήσει τις πολιτικές της σκοπιμότητες καταργώντας το πανεπιστημιακό άσυλο. Στην πραγματικότητα εθελοτυφλεί, καθόσον η ισχύουσα νομοθεσία ν. 4485/2017 στο άρθρο 3 παρ. 2 προβλέπει ότι «Η επέμβαση των Δημόσιων Αρχών σε περιπτώσεις κακουργηματικού χαρακτήρα, εγκλήματα κατά της ζωής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών κ.ο.κ., γίνεται αυτεπάγγελτα».
Συνεπώς, για την τήρηση της τάξης και της νομιμότητας είναι αναγκαία η εφαρμογή-κατά γράμμα- του ισχύοντος νόμου και όχι αυτή καθαυτή η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Βέβαια, μερίδιο ευθύνης για την κατάχρηση του ασύλου φέρει και η ακαδημαϊκή κοινότητα, η οποία επιτρέπει κρούσματα ανομίας και παραβατικότητας, καταδικαστέα από την κοινή γνώμη, και δε διασφαλίζει την τάξη, όπως συναντάμε σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα (βλ. ΑΣΟΟΕ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΠΘ κ.ά.). Επομένως, για τη διατήρηση του ασύλου οφείλει μεν, και η δημόσια αρχή να τηρεί δια ροπάλου την νομοθεσία, αλλά και η φοιτητιώσα νεολαία δε, να πράξει εμπράκτως για την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών της.
Ωστόσο, το ακαδημαϊκό άσυλο, εκτός από θεσμική υπόσταση, έχει και ιστορική σημασία, αφού λειτούργησε καταλυτικά στην πτώση της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών ως προάγγελος, έπειτα από τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973 (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ).
Ως ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ με βαρύ το αίσθημα ευθύνης, προασπιζόμενοι τα δικαιώματα των φοιτητών, αλλά και πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, τασσόμαστε κατά της κατάργησης του ασύλου. ΖΗΤΩ το πανεπιστημιακό άσυλο! ΖΗΤΩ η ακαδημαϊκή ελευθερία!

***  Εξοπλισμό σε εθελοντές παρέδωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου συνολικής αξίας 28.000 ευρώ

~ Εξοπλισμός αξίας περίπου 28.000 ευρώ παραδόθηκε χθες σε εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες του νομού από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ικανοποιώντας αιτήματα που είχαν καταθέσει οι εθελοντές.
Όπως τόνισαν και οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, όλα τα προηγούμενα χρόνια ορισμένοι αντιμετώπιζαν τις ανάγκες τους από δωρεές και οι περισσότεροι από την τσέπη τους.
Εξοπλισμός
Εκ μέρους της Περιφέρειας, η κα Αντωνία Μπούζα σημείωσε ότι η απόφαση εφαρμόστηκε με εντολή του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, όταν ανέλαβε την Πολιτική Προστασία, θέλοντας να διατηρηθεί σε ετοιμότητα ο εθελοντικός μηχανισμός πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και να αναδειχθεί η κορυφαία έννοια της προσφοράς στην κοινωνία.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, προσφέρθηκαν:
-Ομάδα Πυροπροστασίας «Η Δημιοβίτισσα»: 5 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 20 ειδικά φίλτρα και σωλήνες πυρόσβεσης
-Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Μεσσηνίας: κράνη, ειδικό φορείο μεταφοράς, ασύρματοι, σακ βουαγιάζ διάσωσης
-Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας: 1 γεννήτρια μεγάλης ισχύος και μηχάνημα άντλησης υδάτων
-Εθελοντική Ομάδα Δασοπυροσβεστών και Φυσικών Καταστροφών Βασιλιτσίου Μεσσηνίας: 13 σωλήνες πυρόσβεσης
-Εταιρεία Σπηλαιολογικών και Μεσσηνιακών Ερευνών: υλικά διάσωσης και εξοπλισμός επικοινωνίας.
-ΓΑΙΑ Μάνης: 21 ειδικές πυρίμαχες στολές και κράνη
-Ομάδα Τηλεπικοινωνιών: Αναλογικός και ψηφιακός εξοπλισμός επικοινωνίας.
Εθελοντές
Από την ομάδα «Δημιοβίτισσα» ο κ. Ιωάννης Μπούνας ευχαρίστησε την Περιφέρεια για τον εξοπλισμό, ώστε να μπορούν, όπως είπε, να ανταποκρίνονται καλύτερα στο εθελοντικό τους έργο.
Από τη ΓΑΙΑ ο κ. Κώστας Ξυδέας σημείωσε ότι η Περιφέρεια κάλεσε τους εθελοντές να την ενημερώσουν για τις ανάγκες τους, κι αυτό έγινε. Μάλιστα, παρατήρησε πως στα 10 χρόνια που λειτουργεί η ΓΑΙΑ είναι η πρώτη φορά που παίρνει κάτι από κρατική δομή. Είναι δε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό, καθώς εδώ και 10 χρόνια χρησιμοποιούσαν τις ίδιες στολές. Μάλιστα, είπε πως δεν περίμεναν ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία από την Περιφέρεια. Εξήγησε, ακόμη, ότι καλούνται πολλές φορές να δράσουν χωρίς τη βοήθεια του κρατικού μηχανισμού και τρέχουν σε όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν στη Μάνη.
Ο κ. Χρήστος Παντζής από την Ομάδα των Τηλεπικοινωνιών σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικός ο εξοπλισμός που παρέλαβαν, καθώς μέχρι τώρα ό,τι γινόταν, ήταν από την τσέπη τους. Οι μοναδικές χορηγίες, όπως σημείωσε, που είχαν όλα αυτά τα χρόνια ήταν από τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο και την κα Βίκυ Καρέλια. Αυτή τη φορά, πρόσθεσε, για ό,τι ζητήθηκε, η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε στο 100%.
Από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο κ. Χρήστος Κεής τόνισε ότι θα ήταν ευχής έργο αυτή η πρωτοβουλία να επαναληφθεί και να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς υπάρχουν ανάγκες. Μάλιστα, σχολίασε ότι είναι η πρώτη φορά που ό,τι εξοπλισμό ζήτησαν, πήραν.
Από την Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών ο κ. Κώστας Βλαχονικολός δήλωσε ότι η μέρα είναι ξεχωριστή, καθώς εδώ και 9 χρόνια η ομάδα δεν είχε τύχει κάποιου εξοπλισμού, που είναι πολύ σημαντικός για τη συνέχιση του έργου τους, να είναι στη διάθεση της Πολιτείας και των συνανθρώπων μας ανά πάσα στιγμή.
Από την Ομάδα Βασιλιτσίου ο κ. Παναγιώτης Λυμπέρης σημείωσε ότι είχαν λάβει εξοπλισμό από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και από το Ίδρυμα Νιάρχου μετά τις φωτιές του 2007, ενώ είχαν ανάγκες σε μάνικες, τις οποίες πληρώνουν κάθε χρόνο από την τσέπη τους. Παράλληλα, ανέφερε ότι ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή της Χρυσοκελλαριάς είναι ότι η δεξαμενή πυρόσβεσης δεν είναι γεμάτη.
Τέλος, ο πιστοποιημένος εθελοντής Παρασκευάς Θεολόγος σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται εξοπλισμός σε πιστοποιημένους εθελοντές. Της Βίκυς Βετουλάκη 






~**

***  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΑΡΦΑΡΑ -την  ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 ΩΡΑ 9:00 μμ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΕΙΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΦΑΡΩΝ πραγματοποιήθηκε …. 

Τι είναι το Μιστέρο Μπούφο?
Τον καιρό του Μεσαίωνα οι κωμικοί ηθοποιοί της εποχής γνωστοί και σαν γελωτοποιοί, έπαιζαν στα προαύλια των εκκλησιών, κάποιες αυτοσχέδιες σκηνές εμπνευσμένες από την ζωή του Ιησού Χριστού. Στόχος τους ήταν μέσα από την αγαπημένη στο λαϊκό κοινό της εποχής κωμωδία, να φέρουν πιο κοντά στους θεατές, την Χριστιανική θρησκεία. Να συμβάλλουν ώστε να μπορέσει ο απλός θεατής των σκηνών αυτών, να πιστέψει. Να καταλάβει την διδασκαλία του Χριστιανισμού μέσα από μία απλή λαϊκή φόρμα και να πιστέψει.
Ο Ντάριο Φο πήρε μερικές από τις καλύτερες σκηνές αυτών των αυτοσχέδιων αφηγήσεων και τις μετέτρεψε σε θεατρικά διαμάντια, που του χάρισαν και το βραβείο Νόμπελ της λογοτεχνίας.
Μέσα από τις ιστορίες του Μιστέρο Μπούφο, που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά Κωμικό Μυστήριο, ο συγγραφέας δείχνει πως ακόμα και με τον απλοϊκό τρόπο, αμόρφωτων ανθρώπων, η Χριστιανική αγάπη μπορεί να είναι ευεργετική και ανακουφιστική.

***  Από δύο φωλιές “ξεμύτισαν” τα πρώτα χελωνάκια του 2019 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

~ Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής  τα πρώτα χελωνάκια στην περιοχή Προστασίας της Φύσης του Κυπαρισσιακού Κόλπου βγήκαν από τη φωλιά τους και κατευθύνθηκαν γρήγορα στα νερά του Ιονίου Πελάγους. Οι εθελοντές του προγράμματος του «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην περιοχή αντίκρισαν με ενθουσιασμό για άλλη μία χρονιά το θαύμα της ζωής μέσα από τα ίχνη δεκάδων μικρών νεοσσών. Οι συντονισμένες δράσεις του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου και του «ΑΡΧΕΛΩΝ» έχουν σκοπό την επιστημονική παρακολούθηση και την προστασία του είδους.
Όπως και η έναρξη της ωοτοκίας φέτος έγινε με τον εντοπισμό δύο φωλιών, έτσι και η εκκόλαψη ξεκίνησε με χνάρια νεοσσών που βγήκαν από δύο ξεχωριστές φωλιές.
Τα αυγά της Καρέττα (ή Caretta caretta όπως ονομάζεται στην Ταξινομική) επωάζονται για περίπου 50 ημέρες, θαμμένα προσεκτικά μέσα στην άμμο. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές τους τη νύχτα. Μόλις βγουν από τη φωλιά, καθοδηγούνται από το δυνατότερο φως. Εάν αυτό είναι το φως από το φεγγάρι και τα αστέρια, θα κατευθυνθούν αμέσως προς την θάλασσα. Αν, όμως, στην παραλία υπάρχουν δυνατά φώτα από σπίτια, επιχειρήσεις, δημόσιο φωτισμό ή από επισκέπτες της παραλίας (φακοί, φωτιές κ.τ.λ.), τότε δυστυχώς τα χελωνάκια θα αποπροσανατολιστούν, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στη θάλασσα, αλλά να χαθούν στο πίσω μέρος της παραλίας και να πεθάνουν από εξάντληση ή αφυδάτωση.
Εκεί, λοιπόν, που υπάρχουν οι φωλιές θαλάσσιας χελώνας, τα φώτα των κτηρίων και των δρόμων που φέγγουν στην παραλία πρέπει να κλείνουν νωρίς το βράδυ ή να σκιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην υπάρχει διαρροή φωτός προς την παραλία ωοτοκίας. Αυτό ορίζει και το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Όσο κάτι τέτοιο δεν τηρείται, υπάρχει απώλεια νεοσσών, δηλαδή δεν είναι αποτελεσματική η προστασία του είδους.
Έχει υπολογιστεί ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από τα 1000 χελωνάκια που θα μπουν στη θάλασσα, μόνο 1-2 θα καταφέρουν να επιβιώσουν και να φτάσουν στην ενηλικίωση, λόγω των πολλών φυσικών απειλών μέσα στο νερό. Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό να φθάσουν στη θάλασσα όσο το δυνατόν περισσότερα χελωνάκια και σε αυτό μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι, κάτοικοι και επισκέπτες της περιοχής, κλείνοντας τα φώτα μας και αποφεύγοντας να πάμε στην παραλία το βράδυ.
Πληροφορίες
-Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς & Κυπαρισσιακού Κόλπου, Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Δασολόγος ΦΔ, τηλ. 2693031939
-ΑΡΧΕΛΩΝ, Γιάννης Χαλκιάς, Υπεύθυνος Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου, τηλ:6932285817
-https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1314805118668477&id=10...

***  Καμία άποψη για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ;

~ Καμία άποψη-θέση-πρόταση για τις διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ από δημοτικούς και τοπικούς συνδυασμούς, με μόνη εξαίρεση το συνδυασμό της Κοινότητας Καλαμάτας «Συνοικούμε». Να υποθέσω, λοιπόν, ότι όλοι οι άλλοι, σε όλους τους Δήμους και όλες τις Κοινότητες, συμφωνούν με τις αλλαγές που εισάγονται με τις νέες διατάξεις! Τι; Μπορεί να υπάρχουν συνδυασμοί και μέλη τους που δεν έχουν πάρει χαμπάρι; Δε θέλω να υποτιμάτε, παρακαλώ, τη νοημοσύνη των επίδοξων σωτήρων μας! Μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα, για οποιοδήποτε εγωισμό, κόμπλεξ (τους) ενδιέφερε; Αποκλείεται, σας λέω!
Αλλά η καμία απολύτως άποψη-θέση-πρόταση για τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο προκαλεί και εντύπωση και ερωτηματικά, όπως και ό,τι κι αν συλλογιστεί κανείς… Εκτός κι αν, όντως, όλοι – πλην ενός – οι δημοτικοί και τοπικοί συνδυασμοί συμφωνούν με όλες τις αλλαγές! Τότε, ας αναφωνήσουμε στεντορείως: Λαμπρά και εύγε (τους)! Αμ πώς… Τι, όχι;  Η.Γ. 

***  Παρέμβαση «ΒOΜΒΑ» του Βελόπουλου και της Ελληνικής λύσης για το υπέροπλο της χώρας που έθαψαν….
Απαντήσεις σχετικά  με το ελληνικό ραντάρ HEMPAS-CCIAS  ζητά ο Κ.Βελόπουλος  από τον  Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο  στην Βουλή στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.   
Το θέμα βέβαια δεν είναι καινούργιο καθώς έχει αναφερθεί ξανά  στο παρελθόν και συγκεκριμένα το 2011 όπως αναφέρει στην σχετική ερώτηση του ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Τους λόγους για τους οποίους δεν αναπτύσσεται και δεν παράγεται το «Σύστημα Παθητικού Εντοπισμού Στόχων HEMPAS-CCIAS» αλλά και το αν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτίθεται να αναπτύξει και να παράγει το σύστημα ρωτάει  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας.    Στην ερώτηση του ο Πρόεδρος του κόμματος αναφέρει πως το σύστημα HEMPAS-CCIAS με την ανάπτυξη 35 σταθμών λήψης δύναται να καλύψει το Αιγαίο με δυνητική εμβέλεια εντοπισμού που φτάνει στα 600 χιλιόμετρα και την δυνατότητα να «βλέπει» τα χαμηλής ιχνηλασιμότητας «αόρατα» stealth αεροσκάφη.  Μάλιστα ο Κ. Βελόπουλος στην ερώτηση του τονίζει πως το σύστημα ( έχει αναφερθεί και το 2011) έχει πάρει δύο φορές έγκριση από το ΣΑΣΠ (Συμβούλιο Αμυντικού Σχεδιασμού Προγραμματισμού) και το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) το 2010 πλην όμως δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

***  «ΒΟΜΒΑ» Χατζηδάκη: Η ΔΕΗ την βγάζει, δεν την βγάζει…

~ Για «οικονομικό φρενοκομείο» που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο ο Κωστής Χατζηδάκης.  
«Η εταιρεία την βγάζει δεν την βγάζει» τόνισε σήμερα, αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενώ έκανε λόγο για «οικονομικό φρενοκομείο» που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καταργηθεί το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ που είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά.
«Συμφώνησαν να κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50%. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες. Πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν. Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν. Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά.                                                                   Ο υπουργός τόνισε ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με ευρωπαϊκούς κανόνες και όχι με τους «γιαλαντζί» κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα. «Δεν θέλουμε, σημείωσε, να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών, που έχουν πάει στις άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε με την αντίληψη ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Έλληνες, δεν είναι άνθρωποι κτλ. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία».   Επανέλαβε ότι στα μέτρα στήριξης της ΔΕΗ περιλαμβάνεται η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της χάνοντας συνολικά 600 εκατ. ευρώ, καθώς και η αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα πάνω, χωρίς όμως να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, γιατί θα μειωθεί παράλληλα ο ΦΠΑ και το ΕΤΜΕΑΡ. Αναφερόμενος στην συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Francis Fannon που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα (7 Αυγούστου) ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα ασχοληθούμε με τα ζητήματα της ενεργειακής συνεργασίας και θα μιλήσουμε για τον αγωγό East Med που θα ξεκινάει από το Ισραήλ, θα περνάει από την Κύπρο, θα έρχεται εδώ και θα καταλήγει βάσει του σχεδιασμού στην Ιταλία».  Για τους υδρογονάνθρακες  Σε σχέση τέλος με τις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε: «Υπάρχει σε εξέλιξη, και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, μια διαδικασία για τα οικόπεδα με τους υδρογονάνθρακες. Υπάρχει μια αντίληψη ότι θα γίνουμε Σαουδάραβες αύριο το πρωί με τους υδρογονάνθρακες. Δεν θα γίνουμε. Είναι μια πηγή πλούτου, αλλά πρέπει πρώτα να υπάρξουν οι γεωτρήσεις. Να διαπιστώσουμε ακριβώς τι γίνεται. Με βάση το τι γίνεται στην ευρύτερη γειτονιά μας, η λογική λέει, ότι και εδώ υπάρχουν κάποιες τέτοιες δυνατότητες. Αλλά μεταξύ του συμβολαίου και της γεώτρησης μεσολαβούν περίπου 4-7 χρόνια. ‘Αρα, όλη αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε ακόμα και από την κυβέρνηση Σαμαρά, προχωρεί. Μου λένε από τα ΕΛΠΕ ότι το 2020 θα κάνουν την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό. Υπάρχουν κάποιες άλλες διαδικασίες στην Ήπειρο και στο Κατάκολο. Θα υπογράψουμε συμβόλαια με την ExxonMobil και τη γαλλική TOTAL νοτίως της Κρήτης. Όλα αυτά θα τα καταθέσουμε, και γρήγορα, στη Βουλή προκειμένου να δείξουμε και τη βούλησή μας να τρέξουμε τους υδρογονάνθρακες».  newsit.gr
***  Η Τουρκία στήνει σκηνικό κρίσης στο Καστελλόριζο – Είναι το πιο κρίσιμο οικόπεδο του ελληνικού χώρου – Ζητείται ελληνική «κόκκινη γραμμή»…

Το Καστελλόριζο είναι το πιο κρίσιμο οικόπεδο του ελληνικού χώρου και το συνειδητοποιούμε, κάθε φορά που το πλησιάζουν οι Τούρκοι. Όπως μου ανέφερε πρόσφατα ένας Αμερικανός διπλωμάτης αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα των Ελλήνων. Μου είπε συγκεκριμένα πως «οι [Έλληνες] είστε πάντα αντιδραστικοί και ποτέ προνοητικοί» («You are always reactive and never proactive»). 
Δυστυχώς, έχει απόλυτο δίκιο. Πάντα αφήνουμε τους άλλους ανεξάρτητα εάν είναι Τούρκοι, Αμερικάνοι, Ρώσοι, Ευρωπαίοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και εμείς πάντα δεύτεροι και καταϊδρωμένοι προσπαθούμε να αντιδράσουμε εκ των υστέρων. Αυτό ισχύει ξεκάθαρα από το 1974 και τώρα παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για το νέο Έλληνα πρωθυπουργό να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έμαθε στο Χάρβαρντ. Ανησυχητικά είναι αυτά που διαβάσαμε   πρόσφατα στην εφημερίδα «Καθημερινή»:
«Ακάθεκτη προωθεί η Άγκυρα τον σχεδιασμό της για έρευνες στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου, πιθανότατα στα τέλη Αυγούστου. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) κατέθεσε αίτημα προς τη διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων για διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται ανάμεσα στον 28ο και στον 29ο μεσημβρινό, δηλαδή σε μια περιοχή που ξεκινάει από τα νότια της Ρόδου και φθάνει πέρα από το Καστελλόριζο». Οι Τούρκοι αναγγέλλουν ότι θα στείλουν ερευνητικό σκάφος στην υποτιθέμενη υφαλοκρηπίδα τους πλησίον του Καστελλόριζου και εμείς απαντούμε ότι αυτό αποτελεί παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό αποτελεί τραγικό λάθος από ελληνικής πλευράς, διότι συνεχίζουμε το παιγνίδι της Τουρκίας, που υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες ότι το ελληνοτουρκικό πρόβλημα είναι η διαφορά των δύο κρατών στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Επεκτατικές υποθήκες με χάρτες στο Καστελλόριζο  Η διαφορά μας με την Τουρκία, όμως, είναι η ΑΟΖ και όχι η υφαλοκρηπίδα. Μα θα αντιτείνει κανείς δεν έχουμε ΑΟΖ, άρα πως μπορούμε να πούμε ότι παραβιάζεται η ΑΟΖ μας; Το επιχείρημα δεν ευσταθεί, διότι ενώ έχουμε υφαλοκρηπίδα, αυτή δεν έχει οριοθετηθεί και επομένως o Τούρκος θα ισχυριστεί ότι επιχειρεί στην δική του υφαλοκρηπίδα. Αυτό επιβεβαιώθηκε και τυπικώς τον Απρίλιο του 2012 οπότε η Τουρκία διεκδίκησε επισήμως με χάρτες (δημοσιεύθηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) συγκεκριμένες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ανάμεσα στην Κύπρο αφενός και στη Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο αφ’ ετέρου. Σε αυτές περιλαμβανόταν και ολόκληρη η περιοχή του Καστελλόριζου. Επίσης, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, βάσει της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ πάντα συμπίπτει.  Έτσι, όταν ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος πλησιάσει στο Καστελλόριζο, έξω από τα 6 ν.μ της αιγιαλίτιδας ζώνης του, πρέπει να υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που θα προειδοποιεί τους Τούρκους ότι παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Ελλάδας. Πρέπει, επίσης, η Τουρκία να αντιληφθεί ότι η παραβίαση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ από πλοίο που ετοιμάζεται για εξόρυξη αποτελεί μια βαθύτερη κόκκινη γραμμή. Πρέπει να γνωρίζει επακριβώς ποιες θα είναι οι συνέπειες από την παραβίαση αυτής της κόκκινης γραμμής. Χάρτης οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο Ο παραπάνω χάρτης δείχνει την τραγικότητα της ελληνικής θάλασσας. Η Ελλάδα χρειάζεται να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με τα έξι παραθαλάσσια κράτη, με τα οποία συνορεύει και έχει πραγματοποιήσει μόνο μία οριοθέτηση στη δεκαετία του 1970, που αφορά στην υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία. Καμία ελληνική κυβέρνηση, από το 1982 μέχρι σήμερα, δεν έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που σύμφωνα με την αρχή της μέσης γραμμής θεωρεί ότι ανήκει στην Ελλάδα. Αυτό συνιστά σημαντικό λάθος, με αποτέλεσμα οι ξένες εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης στην ευρύτερη περιοχή, να μην γνωρίζουν επακριβώς τι τελεί υπό αμφισβήτηση. Επιπλέον, η απουσία αντίδρασης από ελληνικής πλευράς οδήγησε την Τουρκία στο τέλος του 2018 να επεκτείνει τις βλέψεις της, υποστηρίζοντας ότι διαθέτει θαλάσσια σύνορα και με την Λιβύη! Εκείνο που προκαλεί εντύπωση και κατάπληξη είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, μέχρι σήμερα, υποστηρίζει ότι η μοναδική της διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, λησμονώντας ότι η Τουρκία καταψήφισε το Δίκαιο της Θάλασσας λόγω ΑΟΖ! Όλος ο πλανήτης ασχολείται με την ΑΟΖ εκτός από εμάς, αφού 138 κράτη έχουν ανακηρύξει ήδη ΑΟΖ. Η UNCLOS αναφέρει ρητά (άρθρο 121, παράγραφο 2) ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πλέον, ύστερα από 37 χρόνια, τι εστί ΑΟΖ, αλλά έπεσα έξω. Υπάρχουν ακόμα συμπατριώτες μας που αναφέρουν την ΑΟΖ ως Ανεξάρτητη Οικονομική Ζώνη. Ήλπιζα ότι η πρώτη έξοδος του Έλληνα πρωθυπουργού στο εξωτερικό θα έφερνε κάποια καλά νέα, γιατί ήγγικεν η ώρα να γίνει πράξη η οριοθέτηση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Αλλά στη Λευκωσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε την ΑΟΖ, όπως όλοι οι πρωθυπουργοί από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Αν η Τουρκία οριοθετήσει ΑΟΖ με τη Λιβύη  Μακάρι οι δυο ηγέτες να αποφάσισαν την οριοθέτηση και να την αναγγείλουν την κατάλληλη στιγμή, διότι καήκαμε αν μας προλάβουν οι Τούρκοι και προχωρήσουν στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Λιβύη. Δεν γνωρίζω εάν κατανοήσαμε σωστά την τοποθέτηση του Ερντογάν, που για πρώτη φορά αναφέρεται σε οριοθέτηση ΑΟΖ και όχι υφαλοκρηπίδας με την Λιβύη. Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για 40 χρόνια μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και τα τελευταία χρόνια και στο σύμπλεγμα του Καστελλόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις και παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Όπως. αναφέρει ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Οικονομίδης, νομικός σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών: «Η επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία εμφανώς δεν συνάδει με την σύγχρονη εποχή, στηρίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:
  • στην ισχύ έναντι της χώρας μας,
  • στην αδυναμία του διεθνούς συστήματος να επιβάλει την εφαρμογή των διεθνών κανόνων και
  • στην αδιαφορία των Μεγάλων Δυνάμεων, οι οποίες εξακολουθούν πάντοτε να τοποθετούν το ατομικό τους συμφέρον υπεράνω του γενικού συμφέροντος της διεθνούς κοινότητας ως συνόλου.
Από την άλλη πλευρά, η χώρα μας, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό, δεν μπορεί παρά να ακολουθεί αμυντική πολιτική, πολλές φορές πυροσβεστικού χαρακτήρα. Μόνιμο χαρακτηριστικό της είναι η ατολμία με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ασκήσει νόμιμα δικαιώματα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο και μερικές φορές και η υποχωρητικότητα».  το άρθρο είναι του Θόδωρου Καρυώτη και το διαβάσαμε στο slpress
***  ΑΝΑΛΥΣΗ: ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΩΣΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ! «Ενωμένη» ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο… Παρά τις όποιες πολιτικές τους διαφορές, η κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία εμφανίζονται «ενωμένες» ενάντια σε Ελλάδα και Κύπρο 

Σε ό,τι μας αφορά ως Ελλάδα και Κύπρο, οι μεγάλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις σήμερα στην Τουρκία, των (φιλο)Κούρδων εξαιρουμένων του Δημοκρατικού Κόμματος Λαών (HDP), είναι πλέον… η μία απειλητικότερη από την άλλη. Ιδωμένες δε εν συνόλω, εκείνες συνιστούν μια στρατηγική πρόκληση για την Αθήνα και τη Λευκωσία, μια πρόκληση που πλέον κλιμακώνεται σε συνάρτηση και με τις λοιπές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο: τους ανταγωνισμούς γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ενεργειακών κοιτασμάτων και τις ενεργειακές οδεύσεις, την αναδιάταξη των σφαιρών επιρροής στον άξονα Τουρκίας-ΗΠΑ-Ρωσίας-Ιράν κ.ά.  Ακούγεται αφοριστικό το να βάζει κανείς στο ίδιο «καζάνι» το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας. Είναι ωστόσο ο εν λόγω πολιτικός κόσμος που με τις πράξεις και τα λεγόμενά του δεν αφήνει πια περιθώρια για άλλες ερμηνείες. Το αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στηρίζει πλέον ολόψυχα τις κινήσεις του καθεστώτος Ερντογάν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Προσφάτως, μάλιστα, ανακοίνωσε (μέσω του ηγέτη του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου) ότι στηρίζει και την αγορά των ρωσικών S-400, κατηγορώντας παράλληλα την αμερικανική Γερουσία (αλλά όχι τον ίδιο τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ) ότι προσπαθεί «να καταπιέσει την Τουρκία».
Νετσμετίν Ερμπακάν, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, Αλπαρσλάν Τουρκές (πηγή: Yeni Şafak)
Το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) από την πλευρά του, αποδίδει πια φόρο τιμής στους «ήρωες» του τουρκικού εθνικισμού. Κατά την τελευταία του επίσκεψη στα κατεχόμενα για την επέτειο της συμπλήρωσης 45 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δεν παρέλειψε να εγκαινιάσει και ένα μουσείο στη μνήμη του υπερεθνικιστή πάλαι ποτέ πραξικοπηματία Αλπαρσλάν Τουρκές, του ανθρώπου δηλαδή που είχε ιδρύσει το τουρκικό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) των Γκρίζων Λύκων πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ανταποδίδοντας τα «εύσημα», ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ως διάδοχος του Τουρκές στην ηγεσία του εθνικιστικού MHP, θα υπερασπιζόταν το σύστημα της εκτελεστικής υπερπροεδρίας, όπως άλλωστε έχει κάνει επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, στηρίζοντας έτσι πλήρως τον Ερντογάν με τον οποίο πια (από τον Φεβρουάριο του 2018 και μετά) κατεβαίνει μαζί και στις εκλογές, σε ένα κοινό ισλαμοεθνικιστικό μέτωπο καλούμενο «Συμμαχία του Λαού» («Cumhur İttifakı»).
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μουσταφά Ακιντζί, Αχμέτ Νταβούτογλου, Τουγρούλ Τουρκές, 17 Οκτωβρίου 2015 (AP Photo/Presidential Press Service, Pool)
Για την ιστορία, ήταν ο Αλπαρσλάν Τουρκές, ο πολιτικός πρόγονος δηλαδή του Μπαχτσελί, που είχε συγκυβερνήσει την Τουρκία ως αντιπρόεδρος για κάποια χρόνια κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, με πρωθυπουργό τότε τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και έτερο αντιπρόεδρο τον ισλαμιστή Νετσμετίν Ερμπακάν, τον πολιτικό μέντορα δηλαδή του Ερντογάν. Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν εκείνη η κυβέρνηση υπό τον Ντεμιρέλ, η καλούμενη και κυβέρνηση εθνικιστικού μετώπου, που είχε απειλήσει με πόλεμο (casus belli) την Ελλάδα σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν των 6 ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο, και αυτό ήδη από το 1976, στη σκιά τότε της ελληνοτουρκικής κρίσης με το σεισμογραφικό Χόρα.  Περίπου τέσσερις δεκαετίες μετά, Μπαχτσελί και Ερντογάν βρίσκονται πλέον να συμπορεύονται, ενώ εκείνη η τουρκική απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας παραμένει σε ισχύ, έχοντας εν τω μεταξύ επισημοποιηθεί και με απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του 1995.  Όσο για τον Τουγρούλ Τουρκές, τον γιο του Αλπαρσλάν Τουρκές, εκείνος τυγχάνει σήμερα βουλευτής με το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.


Ο Ερντογάν χαιρετά την Ακσενέρ με φόντο τον Κιλιτσντάρογλου, 29 Οκτωβρίου 2018, Άγκυρα (Presidential Press Service via AP, Pool)
Αλλά και η θεωρητικώς αντιπολιτευόμενη Μεράλ Ακσενέρ του καλούμενου Καλού Κόμματος (İYİ Parti) μάλλον έχει περισσότερα κοινά με τους Ερντογάν και Μπαχτσελί από όσα θα ήθελε η ίδια να παραδεχτεί. Προσφάτως εκείνη εμφανίστηκε να αποκηρύσσει την Ελλάδα και την Κύπρο ως «κακομαθημένα παιδιά» της Ευρώπης, συνυπογράφοντας έτσι την ανακοίνωση (No: 199) περί «κακομαθημένων παιδιών της Ευρώπης» που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 10 Ιουλίου.  Για την ιστορία, ίσως αξίζει να θυμίσουμε ότι η «λύκαινα» Ακσενέρ είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών για ένα διάστημα οχτώ μηνών την περίοδο 1996-97, με πρωθυπουργό τότε τον ισλαμιστή Ερμπακάν, αλλά και επί σειρά ετών συνοδοιπόρος του Μπαχτσελί στις τάξεις του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Αλπαρσλάν Τουρκές.
Και για όποιον εξακολουθεί να έχει αμφιβολίες, όλες οι μεγάλες κοινοβουλευτικές δυνάμεις σήμερα στην Τουρκία, των (φιλο)Κούρδων εξαιρουμένων, (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης MHP και το Καλό Κόμμα İYİ Parti) εξέδωσαν στις 18 Ιουλίου κοινό ανακοινωθέν με το οποίο υιοθετούν ως «κρατική» και «εθνική πολιτική» όλες τις κινήσεις που κάνει το καθεστώς Ερντογάν σε Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και Αιγαίο, καταγγέλλοντας παράλληλα ως «παράνομη» και «απαράδεκτη» τη στάση της ΕΕ που τόλμησε στις 15 Ιουλίου να δώσει το πράσινο φως για την επιβολή δέσμης κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Νετσμετίν Ερμπακάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 21 Δεκεμβρίου 1997, Κων/πολη (AP Photo/Murad Sezer)

Αλλά και στο μέτωπο των σήμερα «εξωκοινοβουλευτικών» πολιτικών δυνάμεων της γείτονος (Μπαμπατζάν, Γκιουλ, Νταβούτογλου) που εμφανίζονται να καταστρώνουν σχέδια (και πιθανά νέα κόμματα) κατά του Ερντογάν, αρκεί να θυμηθούμε όσα… νέο-οθωμανικά έγραφε για παράδειγμα ο πάλαι ποτέ ΥΠΕΞ και πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στο βιβλίο του με τον τίτλο «Το Στρατηγικό Βάθος» πίσω στις αρχές του 21ου αιώνα για την Ελλάδα, το Αιγαίο και την Κύπρο, επαναδιατυπώνοντας αλλά και ανανεώνοντας μέσα από ένα πρίσμα περισσότερο πανισλαμικό-ιμπεριαλιστικό (και λιγότερο φοβικό-κεμαλικό) εκείνο το δόγμα των δυόμιση πολέμων (ενάντια σε Συρία, Ελλάδα και Κούρδους) που είχε διατυπώσει μόλις λίγα χρόνια νωρίτερα, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ένας πρώην βουλευτής του κεμαλικού CHP, ο διπλωμάτης Σουκρού Ελεκντάγ. Πολύ διαφωτιστική ως προς αυτό, η ανάλυση («Οι “Δυόμισι Πόλεμοι” και η Άσκηση “Mavi Vatan”: Στρατηγική Κουλτούρα και τo νέο Στάδιο της Τουρκικής Στρατηγικής») που δημοσίευσε τον περασμένο Μάρτιο για το ΕΛΙΑΜΕΠ ο αναλυτής Ζήνωνας Τζιάρρας.  Σε εκείνο το κείμενο του 1996 με τον τίτλο «Στρατηγική των 2μιση πολέμων» («2 ½ War Strategy»), ο Ελεκντάγ εμφανιζόταν να υποστηρίζει μεταξύ άλλων:  ότι «η Ελλάδα και η Συρία αποτελούν άμεση απειλή για την Τουρκία», ότι «η Συρία είναι φυσικός σύμμαχος της Ελλάδας»,  ότι «η Ρωσία δεν συνιστά άμεση απειλή για την Τουρκία»,  ότι αντιθέτως «Άγκυρα και Μόσχα έχουν αμφότερες την πολιτική βούληση να έρθουν πιο κοντά»,  αλλά και ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί πια να συμβάλει στην άμυνα της Τουρκίας». Όλα αυτά το 1996.


Αχμέτ Νταβούτογλου, Τουγρούλ Τουρκές και Νουμάν Κουρτουλούς, τουρκικό κοινοβούλιο – 2015 (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Και λίγα χρόνια αργότερα, ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα ερχόταν, μέσα από τις σελίδες του «Στρατηγικού Βάθους», να προτείνει την «ανάπτυξη στενών δεσμών με τη Ρωσία» ως μέσο για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Άγκυρας και τη μετεξέλιξη της Τουρκίας σε περιφερειακή ηγέτιδα δύναμη, όπως σημειώνει και ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο πανεπιστήμιο Μπίλκεντ της Άγκυρας, Ιωάννης Γρηγοριάδης, σε παλαιότερο κείμενο εργασίας του 2010 («The Davutoğlu Doctrine and Turkish Foreign Policy») για το ΕΛΙΑΜΕΠ.  Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στον άξονα Τουρκίας-Ρωσίας-ΗΠΑ (S-400, Turkstream, Ακούγιου, F-35, επαπειλούμενες αμερικανικές κυρώσεις, σενάρια για πιθανή έξωση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ κ.ά.), όλα εκείνα που είχαν γράψει προ ετών οι Ελεκντάγ και Νταβούτογλου ηχούν πλέον ανησυχητικά επίκαιρα.  Είναι γεγονός, άλλωστε, είτε μας αρέσει είτε όχι, πως ό,τι προκλητικό κάνει σήμερα η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, το έχει η ίδια προαναγγείλει σε διάφορες φάσεις κυρίως από το φθινόπωρο του 2011 και μετά:
  • Μέσα από παράνομες συμφωνίες (με το ψευδοκράτος) και εντελώς αυθαίρετες αδειοδοτήσεις (για την πραγματοποίηση ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο από την κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου TPAO).
  • Μέσα από χάρτες με μονομερείς διεκδικήσεις.
  • Μέσα από ανακοινώσεις υπουργείων και δηλώσεις αξιωματούχων.
Αξιωματούχων όχι μόνο της κυβέρνησης ή της τουρκικής προεδρίας, αλλά και της αντιπολίτευσης που είναι άλλωστε πλέον ίδια (και απειλητικότερη) από την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών.  Γιώργος Σκαφιδάς  ΕΘΝΟΣ
***  Οι τουρκικές προκλήσεις ως εκβιαστικό χαρτί για ενέργεια και Κυπριακό! Με πολεµική ρητορική ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει τις απόψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο…

~  Με πολεµική ρητορική ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλει τις απόψεις του στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει µια «αλά τούρκα» προσέγγιση του Κυπριακού 
Απειλώντας να εισβάλει στρατιωτικά σε ένα κυρίαρχο κράτος, το οποίο τυγχάνει µάλιστα να είναι και κράτος-µέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης: έτσι επέλεξε να «γιορτάσει» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο. Απειλώντας, δηλαδή, να επαναλάβει ένα έγκληµα το οποίο σύσσωµη η διεθνής κοινότητα καταδικάζει, υπέρ ενός ψευδοκράτους, τα δικαιώµατα του οποίου κανείς δεν αναγνωρίζει, ωσάν ταραξίας ο ίδιος και αρνητής του διεθνούς δικαίου, το οποίο παριστάνει ότι σέβεται.
Και αυτό καθώς την ίδια ώρα, στα Κατεχόµενα, εκτυλίσσονταν τα ετήσια πανηγύρια της ντροπής για την επέτειο της εισβολής, παρουσία φέτος και του αντιπροέδρου της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος µάλιστα πρόσφατα ορίστηκε και επικεφαλής µιας νεοσυσταθείσας τουρκικής «αρχής» για τον… καλύτερο συντονισµό των υποθέσεων µεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Στο αυτό το πλαίσιο, ο Οκτάι υπέγραψε κατά την παραµονή του στα Κατεχόµενα και µια νέα συµφωνία οικονοµικής συνεργασίας µε τις «αρχές» του ψευδοκράτους, προαναγγέλλοντας παράλληλα και τη διάθεση οικονοµικής βοήθειας από την Τουρκία ύψους 750 εκατ. τουρκικών λιρών (σχεδόν 120 εκατ. ευρώ) ενώ εγκαινίασε και ένα μουσείο στη μνήμη του ακροδεξιού Τούρκου εθνικιστή Αλπαρσλάν Τουρκές (ιδρυτή του Κινήματος Εθνικιστικής Δράσης, MHP) «Ο τουρκικός στρατός δεν θα διστάσει, εάν υπάρξει ανάγκη, να κάνει ξανά το ίδιο βήµα που έκανε πριν από 45 χρόνια» διακήρυξε ο Ερντογάν στο µήνυµά του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, υπογραµµίζοντας µάλιστα µε νόηµα δύο πράγµατα: ότι ο τουρκικός στρατός «δεν θεωρεί την Κύπρο καθόλου διαφορετική από τη δική του πατρίδα» και ότι «οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κοµµάτι του µεγάλου τουρκικού έθνους (büyük türk milletinin)». Στην ίδια γραµµή και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε το περασµένο Σάββατο από τα Κατεχόµενα ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει τα απαραίτητα βήµατα για να προστατεύσει τα συµφέροντα, τα δικά της και των Τουρκοκυπρίων». Οι τουρκικές προκλήσεις, αν και ακραίες, δεν εκπλήσσουν υπό την έννοια ότι επαναλαµβάνονται κάθε χρόνο τέτοιες ηµέρες, από µια κατοχική δύναµη που επιλέγει να γιορτάζει την τουρκική εισβολή του 1974 ως «Ηµέρα ειρήνης και ελευθερίας».  Ειδικά φέτος, ωστόσο, οι τουρκικές δηλώσεις θα πρέπει να ερµηνευθούν υπό το πρίσµα όσων εκτυλίσσονται στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Αγκυρα επιχειρεί να επεκτείνει την περιοχή ελέγχου της διά της ισχύος.   Για πρώτη φορά φέτος η Τουρκία «γιορτάζει» την εισβολή όχι µόνο µε στρατεύµατα στα Κατεχόµενα (όπου συνεχίζει να διατηρεί περί τους 40.000 στρατιώτες) αλλά και µε δύο πλωτά γεωτρύπανα εντός της κυπριακής ΑΟΖ: το «Fatih» στα δυτικά και το «Yavuz» στα ανατολικά. Προκειµένου να δικαιολογήσει µάλιστα τις ποιοτικά αλλά και ποσοτικά αναβαθµισµένες επεκτατικές κινήσεις της, η Αγκυρα διαµηνύει ότι έτσι υπερασπίζεται τα δικαιώµατα των Τουρκοκυπρίων. Έρχεται συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί και στο βάθος… Πενταμερής «Συµπτωµατικά», ακριβώς το ίδιο ισχυριζόταν και το 1974. Και όταν βρεθεί κανείς να την κατηγορήσει ότι δεν επιθυµεί τον διάλογο, τότε η Τουρκία σπεύδει να βρει «κάλυψη» πίσω από προσχηµατικές (και νοµιµοποιητικές της κατοχής) τουρκικές προτάσεις συνδιαχείρισης του κυπριακού ενεργειακού προγράµµατος, όπως ήταν εκείνες που είχαν κάνει το 2011 ο Ντερβίς Ερογλου και προ εβδοµάδων ο Μουσταφά Ακιντζί. Το Κυπριακό, πάντως, επιστρέφει πια σε τροχιά… επανέναρξης διαπραγµατεύσεων, στη σκιά και των ενεργειακών εξελίξεων. Αναστασιάδης και Ακιντζί αναµένεται να έχουν µια άτυπη συνάντηση µέσα στις επόµενες περίπου τρεις εβδοµάδες, προκειµένου έτσι να ανοίξει ο δρόµος και για µια νέα, άτυπη πενταµερή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, µε τη συµµετοχή των δύο κοινοτήτων, των τριών εγγυητριών δυνάµεων (που είναι η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία) και την ΕΕ σε ρόλο παρατηρητή. Αυτό που µένει να φανεί είναι πάνω σε ποια βάση θα επιχειρηθεί η επανεκκίνηση. Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία θέλει να συνεχίσει από εκεί που έµεινε στο Κραν Μοντανά µε στόχο µια ∆ιζωνική ∆ικοινοτική Οµοσπονδία (∆∆Ο), λαµβάνοντας ως βάση τις έξι παραµέτρους του πλαισίου Γκουτέρες (για Περιουσιακό, Εδαφικό, Ασφάλεια, ∆ιακυβέρνηση κ.ά.) και τη σχετική πρόοδο που είχε σηµειωθεί έως το καλοκαίρι του 2017. Η τουρκική πλευρά, αντιθέτως, εµφανίζεται πλέον να προκρίνει και άλλα σχέδια: εκείνο της συνδιαχείρισης των ενεργειακών κοιτασµάτων της Κύπρου πριν από την όποια επίλυση του Κυπριακού, µε την Τουρκία σε ρόλο συνιδιοκτήτη, εγγυητή και συνδιαµορφωτή, εκείνο µιας ∆∆Ο, αλλά τουρκικής εµπνεύσεως (µε «πολιτική ισότητα», εκ περιτροπής προεδρία, βέτο στις υπουργικές αποφάσεις, παραµονή κατοχικών δυνάµεων, διαιώνιση τουρκικών εγγυήσεων κ.ά.), καθώς και εκείνο της συνοµοσπονδίας/συνεταιρισµού (το οποίο φαίνεται να κερδίζει έδαφος το τελευταίο διάστηµα, έστω επικοινωνιακά, ως νέα κεντρική επιλογή για την Τουρκία). Αξίζει να σηµειωθεί ότι η τουρκική πλευρά προωθεί πια τα όποια σχέδιά της χρησιµοποιώντας ως εκβιαστικό χαρτί την παρουσία των δύο τουρκικών τρυπανιών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την ανάγκη προόδου (ή τουλάχιστον µη εµπλοκής) στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου, µια «ανάγκη» την οποία «ακούν» µε µεγάλο ενδιαφέρον πολλοί διεθνώς. πηγή
***  Στην ΒΑΛΥΡΑ  Μεσσηνίας :

Ο Σύλλογος Γυναικών Βαλύρας σας προσκαλεί στο ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΖΑΡΙ που θα διεξαχθεί στις 2,3 και 4 Αυγούστου.
Η πρώτη μας μέρα θα είναι αφιερωμένη που αλλού?!?! ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ φισικά, αλλά και σε όσους νιώθουν μικροί!!!
2 ώρες γεμάτες χορό, μουσική, διαδραστικά παιχνίδια, κλόουν και guest star τον κο. Κοντούλη.
Η δέυτερη μέρα θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στο παζάρι μας όπου θα έχετε την δυνατότητα να δείτε, να γευτείτε αλλά και να αγοράσετε τα χειροποίητα προϊόντα των εκθετών μας.
Και κορυφώνουμε την εκδήλωση μας με τι άλλο?! ΜΕ ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΜΑΤΙ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΦΑΓΗΤΟ, ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΕΦΙ. Σας περιμένουμε όλους!!!


*** Στο ΠΛΑΤΥ Αρφαρών  εκδήλωση :
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
῞Οπως κάθε χρόνο ἔτσι καί φέτος ὁ σύλλογός μας θά κάνει τήν πρώτη γιορτή τοῦ Αὐγούστου μέ χορούς τραγούδια καί παραδοσιακά λαδερά ἐδέσματα,τήν Κυριακή 4/8 καί ὥρα 8.30μ.μ στόν περίβολο τῆς ἐκκλησίας μας.Παρακαλοῦμε τίς γυναῖκες τοῦ χωριοῦ μας ὅπως συνδράμουν (κατά τήν δύναμιν ἐκάστης) τίς γυναῖκες τοῦ Δ.Σ τοῦ συλλόγου μας.Τήν ἐκδήλωση μας θά λαμπρύνουν μέ τήν παρουσία τους τά παιδιά τοῦ παιδικοῦ τμήματος χοροῦ, τά ὁποῖα καί θά σύρουν τόν χορό.Προσκαλεῖσθε ἄπαντες, ὅπως τιμήσετε μέ τήν παρουσία σας τήν γιορτή μας.Χαίρετε!

***  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αργά η γρήγορα θα δημιουργηθεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλβανών Μεσσηνίας. Πιθανόν και ήδη να έχει δημιουργηθεί.  Οι εκλεκτοί Αλβανοί μόνιμοι συγκάτοικοι και συμπατριώτες των Αρφαρών  που έχουν απ όταν ήρθαν την προσωπική μου εκτίμηση και φιλία  αλλά και οι φίλοι Αλβανοί που είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι Μεσσηνίας  είναι καιρός να δημιουργήσουν Πολιτιστικό Σύλλογο.
Μια πολιτιστική εκδήλωση, μια μουσικοχορευτική βραδυά με τα πατρικά τους φολκλορικά χρώματα και στοιχεία θάταν σπουδαίο πολιτιστικό γεγονός. Α.Χ.Γ. 


~ Από την  Πρώτη ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ στην ΠΑΝΑΓΙΑ μας  στο ΑΡΦΑΡΑ - Βίντεο  :

1 ~  Από 1η Παράκληση στην Παναγία μας στο Αρφαρά Πέμπτη  01-08-2019: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921122314417/  .-                                           2~Αγιοι ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ από πρώτη Παράκληση στην Παναγία μας Πέμπτη 01-08-2019 : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921192996184/  .                                       3 ~ Πρώτη Παράκληση στην Παναγία μας 01-08-2019 Άγιοι ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ Πέμπτη..:                     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921317439295/ .-                                      4~ Το Ι. Ευαγγέλιον από Παπα-Μιχάλη 1η Παράκληση στο Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 01-08-2019:https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921369600599/  .-                                  5~ Πέμπτη Αρφαρά ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ 01-08-2019 Άγιοι ΘΕΌΔΩΡΟΙ  1η  Παράκληση  στην Παναγία μας.: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215921491163638/   .-
1~ Παρασκευή 02-08-2019 ΑΓΙΟΙ ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ από 2η Παράκληση στην Παναγία μας το Ι. Ευαγγέλιο από Ιερέα μας Μιχάλη Ε. ΜΠΟΥΡΑ  : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215927347510043/  .- 
 2~ Παρασκευή 02-08-2019 Άγιοι ΘΕΌΔΩΡΟΙ ΑΡΦΑΡΩΝ στην 2η Παράκληση στην Παναγία μας! : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10215927659477842/  .-   


~** ΑΘΛΗΤΙΚΑ :

***  Αναχώρηση με όνειρα και φιλοδοξίες για το Πήλιο, με το μελανόλευκο πούλμαν για τη “Μαύρη Θύελλα”

Τελειώνοντας τις ιατρικές τους υποχρεώσεις όσο αναφορά τις καρδιολογικές εξετάσεις, τις αιματολογικές και τα εργομετρικά test αναχώρησαν νωρίς χθες το πρωί έτσι όπως έχει προγραμματιστεί οι ποδοσφαιριστές της Μαύρης Θύελλας με προορισμό τα Χάνια Πηλίου εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο προετοιμασίας της τοπικής μας ομάδας. Στην αποστολή συμμετέχουν 21 ποδοσφαιριστές και ένας κοινοτικός υπό δοκιμή, το τεχνικό επιτελείο, ο εκτελεστικός διευθυντής και ο φροντιστής.
Ο νεαρός πολιτογραφημένος Σουηδός και υπό δοκιμή είναι ο Benjamin Samson εικοσάχρονος μεσοεπιθετικός και γιος του παλιού ποδοσφαιριστή της ομάδας Charles Sampson ο οποίος είχε αφήσει άριστες εντυπώσεις αγωνιζόμενος με την μελανόλευκη φανέλα.
Ευχαριστίες  Ο Π.Σ. Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ με ανακοίνωσή της: θα ήθελε να ευχαριστήσει την εταιρεία ένδυσης Μητρόπουλος, χορηγό και υποστηρικτή μας, την περίοδο 2019 – 2020 η οποία ντύνει την ομάδα μας παρ’ όλες τις δυσκολίες των καιρών και με κοινό όραμα την συμπόρευσή μας προς την επιτυχία. Επίσης ευχαριστούμε θερμά το μικροβιολογικό και διαγνωστικό εργαστήριο Παναγιώτη Φαληρέα για την υποστήριξή του καθ’όλη την διάρκεια της αγωνιστικής σαιζόν, αναγνωρίζουμε τη συμπαράσταση στην ομάδα μας και υποσχόμαστε την αμέριστη στήριξή μας.
Να διευκρινηστεί ότι το πούλμαν που θα μεταφέρει την αποστολή και είναι σε λευκό χρώμα διαμορφώθηκε έτσι από την ιδιοκτήτρια εταιρεία και παραχωρήθηκε για την εξυπηρέτηση των αγωνιστικών μας υποχρεώσεων και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί μέχρι την παράδοση του δικού μας λεωφορείου το οποίο έχει διαφορετικούς χώρους πιο λειτουργικούς για μια ποδοσφαιρική ομάδα και η εξωτερική του εικόνα είναι αυτή που παρουσιάστηκε στην συνέντευξη τύπου.  Εκτός ρόστερ ο Κώστας Τάμπας
Ο Π.Σ. ‘’Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ’’ αποφάσισε να λύσει το συμβόλαιο του ποδοσφαιριστή Κώστα Τάμπα για εξωαγωνιστικούς λόγους. Η ομάδα μας του εύχεται καλή σταδιοδρομία και να εκπληρώσει τα όνειρά του.

***

~
 
***     ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ  2019  :                                 1.- ARFARA NEWS Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Πέμπτη 01  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ !  και  ΚΑΛΗ  ΠΑΝΑΓΙΑ   για όλους μας     : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/07/arfara-news.html  .-                                                                2.-  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας  .-                                                   Παρασκευή  02  Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .- 
3.- ARFARA NEWS Εφημερίδα μας Νέα των Αρφαρών Μεσσηνίας .- Σάββατο 03  ΄Αυγούστου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :                                                                                                                     https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/08/arfara-news.html  .-  
4.-
~**  Από τις Αναρτήσεις ΙΟΥΛΙΟΥ 2019 :
~  34.- Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019  ΘΕΜΑΤΑ  υγείας  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας :   https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/27-2019.html .- 
35.- : Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Κυριακή  28  Ιουλίου  2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης 

https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .-
36.- Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Δευτέρα 29 -07-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :
https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .- 
37.- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ….. Δευτέρα 29- ΙΟΥΛΙΟΥ  2019 .
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος :

 https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/blog-post_29.html  .-
 38.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τρίτη  30  Ιουλίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :           

https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/07/blog-post.html  .-   
39.- Η  Εφημερίδα μας Τα  Νέα από Αρφαρά Καλαμάτας .
Τετάρτη 21 Ιουλίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :
 https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/07/blog-post_30.html .-  
40.- ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ  Από το Α- Ω .  ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας .-
Τετάρτη 31 Ιουλίου  2019   :

 https://snsarfara.blogspot.com/2019/07/blog-post_31.html  .- 
        
 ~**  ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~ 1. -
Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,  
http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009      
 2. -
Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .-http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,
3. -
Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας
 Σύνολον        14.444   βίντεο   .-

*** 
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών
 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών
  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like& notif_id=1476255372769279    ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ    https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends  = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .      http://www.timeoutcyprus.com/article/17506/volta-sto-palaihori-savvatokyriako  .-  
http://www.arfara1964athens.gr/    ARFARA ATHENS ..  www.arfara1964athens.gr 
   https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -       https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. 

*** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   , .=  http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .-        
  https://www.facebook.com/pg/paisiosmonahos/posts/?ref=notif  = ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣ

  1.-   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas  - =stamatios.n.skoulikas
  2.- Stamatios Skoulikas: https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.18?sk=wall .-
~


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου