Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη  22  Μαρτίου 2018 .
~~
*** Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: ‹‹Το ΣτΕ κατήργησε αυτά που είχε καταργήσει ήδη το υπ. Παιδείας›› 
Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μάθημα των Θρησκευτικών, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» και τον Γιάννη Πρετεντέρη, ο Σεβ.  Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.
          Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης, η απόφαση του ΣτΕ, αφορά αποφάσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών, του Νίκου Φίλη, όταν ήταν υπουργός Παιδείας, οι οποίες έχουν ήδη καταργηθεί από τον νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.
          «Το ΣτΕ κατάργησε αυτά που είχε καταργήσει ήδη το υπουργείο Παιδείας», τόνισε.  «Όταν ο τότε υπουργός, Νίκος Φίλης εξέδωσε τις δυο αποφάσεις για το μάθημα των Θρησκευτικών, η Ιεραρχία έλαβε απόφαση ότι έτσι όπως είναι δομημένες οι ενότητες αυτές, δεν είναι σύμφωνα με τις προτάσεις της. Οι προτάσεις τότε της ιεραρχίας, δεν έγιναν δεκτές. Τότε ο Νίκος Φίλης έλεγε, άλλα στην ιεραρχία, άλλα στο Μέγαρο Μαξίμου και η Εκκλησία αποφάσισε να μην τις κάνει δεχτές. Τότε έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ», ανέφερε ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας.
          Στην συνέχεια εξήγησε ότι «η αλλαγή του υπουργού, έφερε πάλι τον διάλογο και έγιναν νέες προτάσεις, όπου οργανώθηκαν οι φάκελοι του μαθήματος και σε δεύτερο στάδιο θα γίνει η συγγραφή των βιβλίων. Το ΣτΕ κατάργησε αυτά που είχε καταργήσει ήδη το υπουργείο Παιδείας. Οι προηγούμενες αποφάσεις έτσι και αλλιώς έχουν καταργηθεί. 'Έχουν δημιουργηθεί νέες προτάσεις από την εκκλησία που έχουν γίνει αποδεχτές. Συζητούμε χωρίς να υπάρχει αντικείμενο». 

***  AΝΑΛΥΣΗ ΦΩΤΙΑ!Μήπως το επόμενο μαχητικό της Τουρκίας δεν είναι F-35A/B αλλά Su-35/34;…

~ Πολλά έχουν γραφτεί για την Τουρκία, το F-35 και τους S-400. Για μια ακόμη φορά θα πούμε πως ήμαστε οι πρώτοι που ανακινήσαμε το θέμα, βλέποντας πως η προμήθεια S-400 και F-35 δεν είναι συμβατή.
Το θέμα όμως είναι πως η Τουρκία ξεφεύγει πλέον από το πλαίσιο της ήπιας περιφερειακής δύναμης, και εξελίσσεται σε μια κανονική υπερδύναμη χωρίς πυρηνικά όπλα. Μια υπερδύναμη, δεν έχει ανάγκη τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έτσι μπορεί πολύ εύκολα να ανεξαρτητοποιηθεί όπως είχε κάνει η Γαλλία στο παρελθόν. Συνεπώς, όπως και η Κίνα, μπορεί να αγοράζει όπλα από όπου της «κάνει κέφι». Και φυσικά, αυτό μέχρι την στιγμή που θα μπορεί να κατασκευάζει τα πάντα η ίδια.

Ερχόμαστε τώρα στο πλέον σημαντικό αμυντικό θέμα για το 2018, ίσως παγκοσμίως, την παραλαβή F-35A από ένα κράτος που καθυβρίζει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Δύση-ΝΑΤΟ πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα, οι ΗΠΑ δεν κοιτούν τον Ερντογάν, αλλά την Τουρκία. Σήμερα είναι ο Ερντογάν, αύριο θα είναι κάποιος άλλος, και δεν επιθυμούν η προσωπική κόντρα με έναν άνθρωπο να πλήξει τις διμερείς σχέσεις των χωρών. Ούτε φυσικά να απωλέσουν την Τουρκία από την σφαίρα επιρροής τους (την χαμένη θα πει κάποιος…).
Τα F-35 λοιπόν θα παραδοθούν κανονικά στις ΗΠΑ, θα μείνουν φυσικά σε αμερικανικό έδαφος, και θα ξεκινήσει η προγραμματισμένη εκπαίδευση δυο τούρκων χειριστών στον τύπο. Θεωρητικά μιλώντας, τα πρώτα τουρκικά F-35 θα προσγειωθούν σε τουρκικό αεροδρόμιο το 2019, κάπου μετά το καλοκαίρι ή λίγο πριν το τέλος του χρόνου (εξαρτάται από το αναθεωρημένο Χ/Δ).

Έχουμε γράψει επίσης ότι F-35A στα χέρια της Τουρκίας, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το Ισραήλ. H Τουρκία με τις νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες της, επιθυμεί να ηγηθεί του αντι-ισραηλινού μπλοκ, ελπίζοντας να συσπειρώσει γύρω της τους Άραβες. Συνεπώς είμαστε σίγουροι πως και το Ισραήλ δεν αισθάνεται «άνετα» με τα τουρκικά F-35, όχι όμως τόσο ώστενα ενεργοποιηθεί το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον κατά της παράδοσης των F-35. Το ελληνικό και αρμενικό λόμπι κάνουν ότι μπορούν, αλλά η δύναμή τους είναι κλάσμα της επιρροής του ισραηλινού. Και τα τρία λόμπι βέβαια μαζί θα τα κατάφερναν…
Φέτος όμως η κοινοπραξία θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Lockheed Martin για το επόμενο LOT αεροσκαφών. Θεωρητικά η Τουρκία θα πρέπει να προσθέσει κι άλλα στην παραγγελία της, προκειμένου να φτάσει κάποια στιγμή στον θεωρητικό αριθμό των 100 F-35A. Κάτι τέτοιο όμως δεν προβλέπεται να γίνει, καθώς ήδη υπάρχουν διαρροές από τουρκικής πλευράς πως «να περιμένουμε να γίνει φθηνότερο το αεροσκάφος».
Αν οι Τούρκοι σκεφτόντουσαν λογικά, από τη στιγμή που η Ελλάδα δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει ΝΜΑ, θα σταματούσαν την προμήθεια του F-35A, και θα κατεύθυναν ποσά ανάπτυξης στο TF-X. Όμως, τελείως αδηφάγα, διαδίδουν πως θα πάρουν 100 F-35A συν αριθμό (περίπου 16) F-35B, συν θα αναπτύξουν το TF-X! Κάτι τέτοιο οικονομικά είναι αδύνατο, και είναι ηλίου φαεινότερο πως δύσκολα η Τουρκία θα παραγγείλει περισσότερα F-35. Καθώς ΛΟΤΤΟ και Τζόκερ δεν υπάρχει σε επίπεδο χώρας, το σοφότερο που έχει να κάνει ο Ερντογάν είναι να χρηματοδοτήσει το TF-X.

Άλλωστε το F-35A μοιάζει εξαιρετικά «εξαρτημένο» από τις ΗΠΑ και την μητρική εταιρεία, πολύ περισσότερο από κάθε άλλο μαχητικό. Το ALIS δε, έχει την κακή συνήθεια να στέλνει δεδομένα χρήσης στην εταιρεία, πράγμα πολύ καλό αν υπηρετεί σε Μοίρα της USAF, αλλά πολύ κακό αν υπηρετεί σε Μοίρα της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η χρήση του F-35 δεν είναι τόσο «απλή», κι αυτό φαίνεται από το υψηλό κόστος χρήσης ανά ώρα πτήσης. Οι Τούρκοι έχουν μια «αλλεργία» στο να επιθυμούν τους πηγαίους κωδικούς των συστημάτων που χρησιμοποιούν, και προφανώς δεν θα πάρουν κάτι περισσότερο από το manual στην περίπτωση του F-35.
H Lockheed βέβαια έχει προσπαθήσει να κάνει τον πελάτη ευτυχισμένο, ενσωματώνοντας για παράδειγμα τον πύραυλο SOM-J στο αεροσκάφος, και μάλιστα έχει υποσχεθεί πως θα προωθήσει το όπλο εμπορικά μαζί με το F-35. Μέχρι στιγμής κανείς χρήστης F-35 δεν έχει παραγγείλει το όπλο, αν και είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο.
Σε όλα αυτά, ας βάλουμε στην εξίσωση τα «σφαξίματα» ΗΠΑ-Τουρκίας και τα «κολλητηλίκια» Ρωσίας-Τουρκίας. Άλλωστε οι Πούτιν και Ερντογάν μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, έχουν κοινή λογική και κοινές αξίες, και μοιάζουν να αναπτύσσουν και εξαιρετική σχέση. Ο Ερντογάν δεν φαίνεται να τα πάει καλά με τον Τραμπ, ενώ ο Πομπέο έχει ξεκαθαρίσει τι πιστεύει για τους Τούρκους.
~ Αν και έχουμε ήδη υποθέσει πως η Τουρκία θα παραλάβει φέτος F-35, δεν βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά για το θέμα. Θεωρούμε δε απίθανο να παραγγείλει άμεσα περισσότερα F-35Α, εκτός κι αν αλλάξει κάτι δραματικά στην σημερινή κατάσταση. Πιθανότατα να τους ενδιαφέρουν τα πολύ πιο ακριβά F-35B, αλλά και πάλι δεν γνωρίζουμε αν κι αυτή η παραγγελία θα προχωρήσει. Σημειώνουμε πως η τουρκική λίρα κατρακυλά στις διεθνείς αγορές, και η αγοραστική δύναμη των Τούρκων έχει μειωθεί πολλαπλάσια από την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων με 8 χρόνια κρίσης. Εμάς μας έσωσε το «σκληρό» ευρώ, η Τουρκία δεν έχει όμως ισχυρό νόμισμα και αναγκάζεται να το υποτιμά.

Συνεπώς, η Τουρκία θα μείνει με τα προσφάτως εκσυγχρονισμένα F-16 της, καθώς και τα όποια F-35, ΑΝ κι όταν τα παραλάβει. Οι υποχρεώσεις της στη Μέση Ανατολή θεριεύουν, και έχει καταφέρει να έχει τα πιο ρευστά σύνορα στον κόσμο. Σήμερα τα παραβιάζει αυτή προς τα έξω, με εισβολές σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, αύριο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει.
To TF-X, αν τα καταφέρει, θα είναι έτοιμο για παραγγελία το νωρίτερο το 2030, και επίσης κανείς δεν ξέρει τι αεροσκάφος θα είναι, και κατά πόσο θα είναι εξαρτώμενο από τη Δύση (κινητήρες). Συνεπώς θα υπάρξει ένα πολύ μεγάλο κενό μεταξύ των F-16, και του TF-X, που μάλλον δεν θα το καλύψει, κατά τα φαινόμενα, το F-35.

Και το χειρότερο για την Τουρκία, από την άλλη μεριά του Αιγαίου η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα έχει τα F-16V (ΥΕΘΑ θέλοντος και ΥΠΟΙΟ επιτρέποντος) με AESA SABR, προηγμένο κόκπιτ, νέα όπλα (dream on), ανώτερο IFF και Link 16. Αν δε έχουμε προβεί και σε περιορισμένο εκσυγχρονισμό στα Mirage 2000-5Mk2 στα πρότυπα των ΗΑΕ, και υπάρχει στο οπλοστάσιο και Meteor, τότε ακόμη και στην ακροθαλασσιά του Αιγαίου να τοποθετηθούν οι S-400, η αεροπορική υπεροχή θα ανήκει στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Δεν βάζουμε στην εξίσωση πως αργά ή γρήγορα σαν Ελλάδα θα πάμε και για ΝΜΑ, οπότε στο στόλο θα προστεθούν κάαααααααποια στιγμή και F-35 ή Rafale ή Typhoon ή κάτι άλλο.
Με τις σχέσεις Τουρκίας-Δύσης να χειροτερεύουν συνεχώς, και έχοντας ήδη ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου με την αγορά των S-400, τότε η επιλογή ενός ρωσικού μαχητικού δεν μοιάζει και τόσο μακρυνή για την Τουρκία. Αν το σκεφτεί κάποιος χωρίς «αγκυλώσεις», τότε η επιλογή του Su-35S/Su-34 είναι μια απολύτως λογική επιλογή. Η αγορά των αξιόπιστων Su-35 θα έδινε άμεσα στην Τουρκική Αεροπορία ένα μαχητικό αεροπορικής υπεροχής, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-16V/Mirage 2000-5Mk2, και ο συνδυασμός τους με τους S-400 θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικό πλέγμα αεράμυνας πάνω από την τουρκική ενδοχώρα.

Επίσης, οι Ρώσοι θα ήταν απόλυτα δεκτικοί στην ενσωμάτωση τουρκικών όπλων, όπως οι νέοι πύραυλοι αέρος-αέρος, τα έξυπνα όπλα κοκ.
Φυσικά η αγορά Su-35 θα ήταν ίσως ο χείμαρος που θα ξεχύλιζε το ποτήρι, και κατά πάσα πιθανότατα η χώρα θα βρισκόταν τελείως εκτός ΝΑΤΟ, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Θυμίζει τα τελευταία 2 χρόνια η Τουρκία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάνει κάποιες «φιλότιμες» προσπάθειες, αλλά η Τουρκία έχει το στυλάκι «και χάρη σας κάνω που παραμένω στο ΝΑΤΟ».

Η ανάγκη για άμεση αγορά αεροσκαφών θα γίνει πιεστική στην περίπτωση που για κάποιον «μαγικό» λόγο τα F-35A δεν φτάσουν ποτέ σε τουρκικό έδαφος. Τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε ένα εξαιρετικό έλλειμα ισχύος απέναντι στην Ελλάδα αλλά και τις υπόλοιπες αμυντικές της υποχρεώσεις. Φυσικά θα μπορούσε να «παίξει» η αγορά κάποιου άλλου δυτικού μαχητικού, με επικρατέστερο το Typhoon, αλλά και πάλι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις σχέσεις της με τη Δύση θα κάνουν αυτή την επιλογή εξίσου δύσκολη.
H Τουρκία φέρεται σα να είναι υπερδύναμη, το λέμε και το ξαναλέμε. Αυτός είναι και ο λόγος που παράγει δικά της οπλικά συστήματα. Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να πουλήσει σε κάποια άλλη περιφερειακή ή μη υπερδύναμη, αυτός είναι και ο λόγος που Κίνα και Ινδία αγοράζουν χωρίς περιορισμούς από τους Ρώσους. Συνεπώς η Τουρκία θα είχε «άνετη» πρόσβαση» στα Su-35, και γιατί όχι άλλωστε!
Η σύγκλιση Ρωσίας και Τουρκίας θεωρούμε πως δεν είναι πρόσκαιρη. Η προσάρτηση της Κριμαίας, που επέφερε αλλαγή συνόρων είναι κάτι που η Τουρκία το χαιρετίζει. Άλλωστε, αν η Διεθνής Κοινότητα της φερόταν το ίδιο με τη Ρωσία, τώρα θα προσαρτούσε τα Κατεχόμενα, ενώ θα την άνοιγε και η όρεξη για «άλλες πατρίδες της καρδιάς» του Ερντογάν.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε το γεγονός ότι το τουρκικό TF-X θυμίζει αρκετά το Su-57. Καθώς πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν μαχητικά 5ης γενιάς, αλλά μόνο δυο το έχουν καταφέρει, μήπως θα είχε περισσότερη αξία για την Τουρκία η πρόσδεση στο «άρμα» του Su-57 (αντί TF-X), και με το Su-35 σαν ενδιάμεση λύση; Μάριος Δημητρίου  ptisidiastima.com

***  O ANTIΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΝΑΛΥΕΙ! Η τουρκική απειλή και οι 3 άξονες για να την αντιμετωπίσουμε

~ Η τουρκική εξωτερική πολιτική αναβαθμίστηκε με τη διατύπωση της θεωρίας του ‘’Στρατηγικού Βάθους’’ από τον Αχμέτ Νταβούτογλου το 2001.Τα μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες που πρόβλεπε η θεωρία έμειναν γράμμα κενό. Η μεγαλομανία της προσωπικότητας του Ερντογάν την εμπλούτισε με Νεοθωμανικά επεκτατικά ‘’οράματα’’, ενώ με αφορμή το πραξικόπημα του 2016, η επιθετικότητα άρχισε να απογειώνεται.
Οι γεωστρατηγικές φαντασιώσεις και η Νεοθωμανική εικόνα που προβάλει η Τουρκία, καθώς και συνοδές στρατιωτικές ενέργειες, συνοψίζονται ως εξής.
Ενισχύει συνεχώς τη στρατιωτική της ισχύ, κρατά καταπιεσμένα τα δικαιώματα αυτονομίας ή ανεξαρτησίας στα 10δες εκατομμύρια Κούρδων εντός συνόρων και καταπολεμά τους εκτός συνόρων της Κούρδους, κρατά συνεχώς ‘’μακρύ χέρι’’ πάνω από το Αιγαίο και διεκδικεί ενεργειακά κοιτάσματα σε βάρος της Κύπρου, επιδιώκει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με όρους αυταρχικού καθεστώτος και, συνοδεύει τις επεκτατικές βλέψεις με επεισόδια χαμηλής έντασης, (Θράκη, Αιγαίο, Κυπριακή ΑΟΖ κλπ.).
Στο κυνηγητό αυτών των στόχων, ο τουρκικός λαός βομβαρδίζεται συνεχώς με μεγάλη γκάμα ψυχολογικών επιχειρήσεων.
Για παράδειγμα, οι τηλεοπτικές εικόνες με τον Ερντογάν και το κοριτσάκι με το μπορντό μπερέ των ειδικών δυνάμεων, οι δηλώσεις στενών συμβούλων ότι η Ελλάδα είναι μύγα ή ακίνδυνο σπυρί στο πρόσωπο του τουρκικού γίγαντα, το οθωμανικό χαστούκι που θα δοθεί στις ΗΠΑ, η προετοιμασία για επιστράτευση κ.α., είναι ενέσεις αυτοπεποίθησης -αλλά Τούρκα- προς το εσωτερικό, αλλά και εκβιαστικά μηνύματα προς τους δυτικούς και φυσικά προς τη χώρα μας.
Οι ΗΠΑ, επί του παρόντος, χωρίς να εγκαταλείπουν τους μακροπρόθεσμους στόχους τους στην περιοχή, περιορίζονται σε σχετικά ανεκτικές αντιδράσεις, προσπαθώντας να αποφύγουν την πλήρη ρήξη που θα έσπρωχνε την Τουρκία πιο βαθιά στην αγκαλιά του Πούτιν.
Ανάλογα και παρά τις μεγάλες εμπορικές σχέσεις αλλά και τις απειλές με τους πρόσφυγες, η ΕΕ έχει βάλει στο συρτάρι την ενταξιακή διαδικασία, χωρίς σύντομη προοπτική να την ανασύρει.
Η ΑΠΕΙΛΗ:
Κύριος στόχος του Νεοθωμανικού εδαφικού και θαλάσσιου επεκτατισμού, είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο και η ΑΟΖ της Κύπρου.
Μπορεί η Τουρκία σήμερα να ενεργήσει επιθετικά;
Πολλοί αναλυτές, υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν διακινδυνεύει στρατιωτική ενέργεια αν δεν είναι σίγουρη ότι θα επιτύχει. Συμφωνώ και προσωπικά εκτιμώ ότι δεν θα διστάσει επιχείρηση μικρής ή μεγαλύτερης κλίμακας στο Αιγαίο, όταν σιγουρέψει ότι θα επιτύχει και ότι θα αποκομίσει ουσιαστικό όφελος. Επί του παρόντος, διατηρεί σκηνικό έντασης και περιμένει την ευκαιρία, (Αιγαίο, ΑΟΖ Κύπρου).
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας διατηρούν αποτρεπτική ισχύ …ακόμη
Η εθνική ομοψυχία, είναι μεν σημαντικός παράγων ισχύος της χώρας, πλην όμως δεν επαρκεί από μόνος του, αν δεν υπάρχουν ισχυρές στρατιωτικές αποτρεπτικές δυνάμεις και ισχυρή εξωτερική πολιτική.
Παρά την οικονομική κρίση και τη γενικευμένη παρακμή της χώρας, οι ΕΔ λειτουργούν -ακόμη- οργανωμένα και αποτελεσματικά, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κρατικό οργανισμό. (Το ‘’παράδοξο’’, ερμηνεύεται επαρκώς, αλλά δεν είναι του παρόντος).
Αντικειμενικά δεν θα διατηρήσουν την ίδια αποτρεπτική ικανότητα στο μέλλον, χωρίς ενίσχυση, με σημείο καμπής την απόκτηση από την Τουρκία αεροπλάνων F-35 και πυραύλων S-400.
Μπορεί άραγε η χώρα να αντέξει οικονομικά μια νέα κούρσα εξοπλισμών, δεδομένης της φρενίτιδας εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχει σχεδιάσει η Τουρκία; Σαφώς όχι.
Συγκριτικά, η αποτρεπτική ικανότητα μας είναι μεν σήμερα ικανοποιητική, αν βέβαια πάρουμε υπόψη και τις σοβαρές αδυναμίες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά το πραξικόπημα του 2016, που επέφερε μεγάλη αναταραχή και πολυάριθμες διώξεις στελεχών. Για παράδειγμα, μια από τις αδυναμίες είναι το μεγάλο έλλειμα σε πιλότους. Προσπαθούν να τους αντικαταστήσουν με νέους τους οποίους, δυστυχώς αλλά αναγκαστικά, εκπαιδεύουν επιχειρησιακά οι Έλληνες πιλότοι με τις αναχαιτήσεις στο Αιγαίο. (Με την αδυναμία της αεροπορίας δεν είναι άσχετη η εναγώνια αναζήτηση σύγχρονων αντιαεροπορικών βλημάτων, όπως οι S-400).
Οι πρόσφατες μεγαλοστομίες του Τούρκου Α/ΓΕΕΘΑ, για δήθεν ικανότητα 2,5 πολέμων ταυτόχρονα, αλλά και οι λεονταρισμοί, και το σύνηθες ‘’τροπάριο’’ απειλών, όπως π.χ. να μην τολμήσει η Ελλάδα να θίξει τα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, έχουν ειδικότερα τώρα, πιο εντοπισμένο στόχο. Επιδιώκουν να εκφοβίσουν τη χώρα μας και να την αποτρέψουν από ….πονηρές σκέψεις, να καθορίσει τη Ελληνική ΑΟΖ στο Αιγαίο, εκμεταλλευόμενη την τρέχουσα δυσκολία στις Τουρκικές ΕΔ και την εμπλοκή τους στη βόρεια Συρία.
Οι διαχρονικές αδυναμίες και τα συγκεκριμένα τωρινά …Δεν, της πολιτικής Εξωτερικών και Άμυνας
Η ελληνική εξωτερική και αμυντική πολιτική φαίνεται να παραμένει, εν πολλοίς, στις βολικές αναλύσεις του τύπου: ο Ερντογάν τα κάνει αυτά για εσωτερικούς λόγους, η προβληματική οικονομία, το περσυνό δημοψήφισμα, η καθυστέρηση στην επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, ο προσεταιρισμός των ακραίων εθνικιστών με στόχο τις εκλογές του 2019 κλπ. Αν μείνουμε σ’ αυτές τις αναλύσεις, χάνουμε την ουσία των πιο μακρινών στόχων της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτές θα παραμείνουν, έστω κι αν ο Ερντογάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές ή τα ‘’ξαναβρεί’’ με τους δυτικούς.
Δεν φαίνεται να έχει αξιολογήσει και ερμηνεύσει επαρκώς τις κύριες τουρκικές επιδιώξεις, μέσα από την αμφισβήτηση της συνθήκης της Λοζάνης, ούτε και τις μεθόδους και τους στόχους των τουρκικών ψυχολογικών επιχειρήσεων και προπαγάνδας των τελευταίων χρόνων, ως βάση για να σχεδιαστούν κατάλληλοι δικοί μας τρόποι αντίδρασης.
Δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει ότι η Τουρκία ασκεί πολιτικό εκβιασμό με Γερμανούς, Ολλανδούς και Αμερικανούς ομήρους και κατά μείζονα λόγο θα το έκανε και για την Ελλάδα.
Δεν φαίνεται να εκτίμησε επαρκώς ότι η απειλή μεταφέρθηκε και στη Θράκη, μετά ειδικά και την πρόσφατη άσκηση, που υπερπροβλήθηκε τηλεοπτικά, με μονάδες αρμάτων να εκπαιδεύονται στη διάβαση ποταμού.
Η πολιτική ηγεσία εξωτερικών και άμυνας, με τη δικαιολογία -ενδεχομένως μεν, θεωρώ δε αφελώς- της μη πρόκλησης των Τούρκων, συνέχιζε με την αυταπάτη ότι το αθέλητο ή ηθελημένο μπες-βγες των περιπόλων στην όριο γραμμή, θα τακτοποιούνταν επιτόπια και σε ΄΄συμμαχικό πνεύμα’’ με τους Τούρκους, όπως κάποιες φορές στο παρελθόν. Έτσι, δεν διαπέρασε -ως όφειλε- με ανάλογο συναγερμό προφυλάξεων όλα τα συνοριακά φυλάκια.
Όχι για να κλιμακώσει η Ελλάδα την ένταση. Όχι για να στείλει πολεμικά μηνύματα απέναντι. Αλλά για να προλάβει συμβάντα σαν αυτό που έγινε στις Καστανιές. Δηλ. να μεριμνήσει έγκαιρα για μέτρα, ανάλογα των δραστικών που λήφθηκαν …κατόπιν εορτής και που φυσικά η λήψη τους δεν οδήγησε σε καμιά .… ένταση ή κρίση.
Κάποιοι υψηλόβαθμοι απόστρατοι εξαντλούνται σε καταγγελίες κατά των Τούρκων για ‘’στημένη’’ σύλληψη ή απαγωγή. Είναι γνωστό ότι σε περιόδους έντασης των απειλών οι Τούρκοι, αλλάζουν ανάλογα τακτικές. Εν πολλοίς είναι αναμενόμενοι και προβλέψιμοι για όσους τους έχουν μελετήσει. Θεωρώ εξ ίσου, αν όχι περισσότερο, χρήσιμο μαζί με τις όποιες καταγγελίες, η επισήμανση για το τι ….Δεν, από πλευράς δικής μας. Το ‘’Προμηθείς’’ και όχι ‘’Επιμηθείς’’ φαίνεται πιο δύσκολο.
Ανεξάρτητα απ’ όλα τα παραπάνω, ο αγώνας για να αποφυλακιστούν και να γυρίσουν πίσω τα δυο στελέχη μας από την Τουρκία, πρέπει να είναι έντονος και διαρκής, μέχρι την τελική επιτυχία.
~   ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
Δυστυχώς, χωρίς να είναι ελληνική επιλογή, ο κλήρος της ιστορίας φόρτωσε τη χώρα μας με το βάρος της γειτονίας με την επιθετική Τουρκία, αλλά και ταυτόχρονα λόγω θέσης, να είναι σύνορο του Δυτικού κόσμου προς Ανατολάς.
Η υστέρηση στην εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας, είναι μέρος των διαχρονικών αδυναμιών λειτουργίας του πολιτικού συστήματος.
Ανεξάρτητα από κυβερνήσεις και πρόσωπα, δεν έχουν αναιρεθεί οι αιτίες που γέννησαν αυτές τις αδυναμίες και δυστυχώς δεν φαίνεται αλλαγή ούτε στον σημερινό, ούτε στον αμέσως επόμενο πολιτικό ορίζοντα.
Πέρα από την ισχύ των Ελληνικών ΕΔ, χρειάζονται και σύμμαχοι που να μας υποστηρίζουν απέναντι στις απειλές.
Μετά τον ΟΗΕ, το μόνο που μένει να επιδιώξουμε είναι η ενεργότερη δυνατή υποστήριξη από τις ισχυρές χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Δικαιολογημένη ερώτηση: Μα όλοι αυτοί είναι εκείνοι που τώρα και πάνω από έναν αιώνα κρατούν …κανόνα και διαβήτη και χαράσσουν σύνορα ανάλογα με τα συμφέροντα τους.
Απάντηση ρεαλισμού: Έτσι λειτουργούν οι ισχυρές χώρες από την αρχαία εποχή. Προς το παρόν αυτό δεν μπορούμε να το …..ανατρέψουμε και μέχρι στιγμής δεν φαίνονται στον ορίζοντα άλλοι πιο κοντινοί σύμμαχοι από τους παραπάνω, για να ζητήσουμε υποστήριξη.
Εθνάρχες Βενιζέλοι γεννιούνται αρκετά σπάνια. Αφήνουν όμως πίσω τους παρακαταθήκες και μαθήματα πολιτικών χειρισμών για κρίσιμες περιόδους της ιστορίας.
Επί του παρόντος, δεν φαίνεται στον ορίζοντα νέος Ελ. Βενιζέλος. Ας πάμε πίσω στο παρελθόν και να μελετήσουμε πως αξιοποίησε τις τότε ισχυρές κυβερνήσεις της Δύσης για να υποστηρίξουν την εθνική ολοκλήρωση.
Είναι φανερή μέχρι σήμερα η πρόθεσή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να φρενάρουν, κατά το δυνατό, το νεοθωμανικό τσαμπουκά του Ερντογάν στην περιοχή. Μένει να οργανωθούμε και να αξιοποιήσουμε, χωρίς προκλήσεις, με τον πιο πρόσφορο τρόπο αυτήν την ευκαιρία για τη χώρα.
Τρεις κύριοι άξονες δράσης για τη χώρα στο δρόμο μπροστά:
1ος Άξονας: Να προχωρήσει σε μια βαθιά σχεδιασμένη και οργανωτικά αποτελεσματική σύγχρονη εξωτερική και αμυντική πολιτική, αποκαθιστώντας τη σοβαρή αδυναμία που έρχεται από το παρελθόν.
Απαρέγκλιτη προϋπόθεση για την επιτυχία μιας τέτοιας πολιτικής είναι το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο με κοινή γραμμή στα μείζονα εθνικά θέματα και η άμεση συγκρότηση μόνιμου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα εξασφαλίζει στην εκάστοτε κυβέρνηση τη συνέχεια των χειρισμών.
2ος Άξονας: Διατήρηση ικανής στρατιωτικής αποτρεπτικής ικανότητας.
Είναι βέβαιο ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν θα πολεμήσουν για να αποτρέψουν επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας. Οι σύμμαχοι, το πιθανότερο είναι, όπως έκαναν και στο παρελθόν, να παρέμβουν να τερματιστεί η όποια σύγκρουση.
Κατά συνέπεια, είναι εκ των ων ουκ άνευ να απαιτήσουμε με κάθε μέσο από τους συμμάχους, πριν απ’ όλα να μη συμβάλλουν στο να γίνεται η επιθετική Τουρκία ‘’αστακός’’, με αεροπλάνα F-35 και άλλα ευρωπαϊκά υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, που ανατρέπουν άρδην τις ισορροπίες.
Το γεγονός ότι η χώρα μας είναι το σύνορο του δυτικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο, της προσδίδει το δικαίωμα να ζητά από τις κυβερνήσεις των ισχυρών χωρών της Δύσης εκείνα τα μέσα προστασίας, που η προμήθειά τους ξεπερνά τις οικονομικές της δυνατότητες, (στο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν δεχτεί μια αναλογία Ελλάδας-Τουρκίας 7:10). Διαφορετικά δεν μπορεί να διατηρηθεί η αναγκαία αποτρεπτική ικανότητα, δεδομένης και της οικτρής κατάστασης της οικονομίας μας. Σε ότι αφορά την ΕΕ, μέχρι να οργανώσει Ευρωστρατό, τουλάχιστον ας ενισχύσει τις χώρες-σύνορά της που απειλούνται. Η FRONTEX στο Αιγαίο ήταν μια καλή αρχή.
Και ακόμη παραπέρα, να προβάλλουμε ότι αν η Τουρκία καταλήξει με τη στήριξη ή ανοχή τους να γίνει στρατιωτική περιφερειακή υπερδύναμη, θα τη βρουν μπροστά τους ως Νεοθωμανικό Ερντογανικό αυταρχικό ισλαμικό κράτος, στη θέση του προηγούμενου Κεμαλικού στρατιωτικού κοσμικού κράτους.
3ος Άξονας: Να μελετήσει, σχεδιάσει και να ξεδιπλώσει μια καλά σχεδιασμένη ευρηματική καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης, κατ’ ευθείαν στις δυτικές κοινωνίες, με κεντρικό σύνθημα:
Βοηθήστε να προστατευτεί το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, που απειλείται από οθωμανική επιστροφή, 100 χρόνια μετά την απελευθέρωση.
Στόχος της καμπάνιας: Να συνειδητοποιήσουν οι δυτικές κοινωνίες, ότι μετά από 100 χρόνια, απειλείται ξανά με οθωμανική επιστροφή η θάλασσα του Αιγαίου. Εκείνη που γέννησε μεταξύ άλλων, δύο από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, το Κλεόβουλο το Ρόδιο και τον Πιττακό τον Μυτιληναίο, τον πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη τον Κώο, και τον μεγαλύτερο μαθηματικό των αρχαίων χρόνων, Πυθαγόρα τον Σάμιο.
Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είχαν και έχουν ευαισθησία γι’ αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα, έστω κι αν από το 1821 μέχρι και σήμερα. έχουν κάποιες ενστάσεις για μερικά από τα πεπραγμένα των νεοελλήνων. Έχουν βιώσει, μέσα από την παιδεία τους, τον Ελλαδικό χώρο ως το λίκνο του πολιτισμού και της δημοκρατίας τους, κατά τρόπο ανάλογο εκείνου που οι ανά τον κόσμο χριστιανοί έχουν βιώσει ως λίκνο της θρησκείας τους τα Ιεροσόλυμα και τους Άγιους Τόπους.
Για να προωθηθεί η καμπάνια είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του ελληνισμού του εξωτερικού και φυσικά του Ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ.
Η επιτυχία της καμπάνιας να μπει φρένο στην απειλή Νεοθωμανικής επιστροφής, θα είναι ανάλογη της πίεσης που θα ασκείται στις δυτικές κυβερνήσεις από την κοινή γνώμη των χωρών τους και από τις ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού. Παρ’ ότι το σημερινό διεθνές περιβάλλον είναι διαφορετικό, θα βοηθούσε η μελέτη του πως οι Έλληνες της διασποράς του 18ου αιώνα ευαισθητοποίησαν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, οι οποίες στήριξαν ακόμη και με προσφορά αίματος τον ελληνικό απελευθερωτικό αγώνα, όχι μόνο του 1821, αλλά και μεταγενέστερους αγώνες.
Σημαντικό στοιχείο για αξιοποίηση είναι ότι οι σύγχρονοι δυτικοί πολίτες έχουν άμεση επαφή με τη χώρα μας, μέσω του πολιτισμού και του τουρισμού. Για παράδειγμα, τώρα που η Τουρκία προσπαθεί να περάσει το νέο Ερντογανικό της πρόσωπο προς τα έξω με χολιγουντιανές υπερπαραγωγές τύπου Σουλεϊμάν…. και Μωάμεθ ο πορθητής, ένας από τους τρόπους να απευθυνθεί η χώρα μας στις δυτικές κοινωνίες, είναι να χρησιμοποιήσει με κατάλληλους και ευρηματικούς τρόπους, το ισχυρό μέσο του πολιτισμού και της δημοκρατίας, μέσα από το λίκνο που τα γέννησε.
Ο αγώνας για στόχους όπως οι παραπάνω, επαφίεται στην φιλοπατρία της κυβέρνησης και των κομμάτων. Αν δεν ανταποκριθούν, μένει -κατά τη γνώμη μου- στη φιλοπατρία των πολιτών ψηφοφόρων να απαιτήσουν από τα κόμματα στις επόμενες εκλογές να προωθήσουν υποψήφιους διαφορετικής ‘’στόφας΄΄ από τους πελατο-πολιτικούς, που μέχρι σήμερα συντηρούν το τέλμα.
* Ο Στέφανος Ανδριάνης είναι Αντισ/γος ε.α , Πολιτ. Μηχανικός,
– Επίτιμος Διοικητης ΑΣΔΕΝ
– πρώην Πρόεδρος & Διευθ. Σύμβουλος των ΕΑΣ, (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ)
Προσωπική ιστοσελίδα: www.aksiokratia,gr militaire.gr

***  Κατάρριψη F-15 με ιρανική πατέντα στην Υεμένη! ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ… (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι ραγδαίες μετά την κατάρριψη μαχητικού F-15 της Σαουδικής Αραβίας με αντιαεροπορικό πύραυλο πάνω από κεντρικό προάστιο της Saada.
~ Οι Χούθι έδωσαν στην δημοσιότητα το Βίντεο που δείχνει την κατάρριψη του μαχητικού της RSAF από αντιαεροπορικό πύραυλο R-27T σοβιετικής κατασκευής.
Ο συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία είχε αποκαλύψει τον προηγούμενο Νοέμβρη πως οι Χούθι είχαν καταφέρει να μετατρέψουν τον Σοβιετικό πύραυλο αέρος-αέρος R-27T σε εδάφους-αέρος.
Μάλιστα κατάρριψη έγινε με τη χρήση ιρακινής πατέντας. Το βλήμα δε που χρησιμοποιήθηκε ήταν το R-27T R (AA-10 Alamo-B), το οποίο είναι ρωσικό βλήμα αέρος-αέρος αλλά οι Χούθι το έχουν προσαρμόσει για να εκτοξεύεται από το έδαφος τοποθετημένο σε εκτοξευτές επι οχημάτων!
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που οι Χoύθι ανακοινώνουν κατάρριψη F-15 της RSAF στην Υεμένη.
Η προηγούμενη φορά ήταν στις 8 Ιανουαρίου.
~Προβολή εικόνας στο Twitter
~
~
Προβολή εικόνας στο Twitter
Προβολή εικόνας στο Twitter

*** «Απεντόμωση» και για ψόφιους κοριούς στο διοικητήριο
Από κόσκινο υπάλληλοι και συνεργάτες που είχαν πρόσβαση και κλειδιά
 Ντ. Νικολάκου για κοριό στην Αλειφέρη: «Μόνο αρρωστημένο μυαλό μπορεί να το έκανε» 
 Όλους τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες που διαθέτουν κλειδιά στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά και πρόσβαση στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, «περνά από κόσκινο» η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Μετά την επιβεβαίωση της καταγγελίας της κας Αλειφέρη ότι είχε τοποθετηθεί σύστημα παρακολούθησης στο γραφείο της και την εύρεση «κοριού» στη μονάδα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι έρευνες πλέον αναμένεται να επεκταθούν σε πολλά επίπεδα.
Στο μεταξύ, χθες από το πρωί στο γραφείο της στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας βρέθηκε η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, η οποία σε δηλώσεις στο «Θ» χαρακτήρισε «αρρωστημένο μυαλό» αυτόν που το έκανε, τονίζοντας ότι ο ένοχος πρέπει να βρεθεί γρήγορα. Παράλληλα, απάντησε σε σχετική ανακοίνωση του επικεφαλής του συνδυασμού «Πελοπόννησος Πρώτα», Νίκου Πατσαρίνου.
  Θα «μιλήσει» ο κοριός
Βέβαια, πολλές είναι οι απαντήσεις που αναμένονται από τα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου έχει σταλεί το επίμαχο υλικό που κατασχέθηκε από το γραφείο της κας Αλειφέρη. Η τεχνολογία του «κοριού» και η παλαιότητά της θα δώσουν τις πρώτες απαντήσεις σε ερωτήματα της έρευνας. Ο τρόπος λειτουργίας του και το αν χρειαζόταν τακτική «συντήρηση» ή «επιτήρηση» από αυτόν που τον τοποθέτησε, θα δώσει επίσης καθοριστικές απαντήσεις.
Πάντως, συνήθως οι διαδικασίες αυτές στα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας απαιτούν πολύ χρόνο και ολοκληρώνονται έπειτα από μήνες.
Από την άλλη πλευρά, οι άντρες της Ασφάλειας Καλαμάτας που έχουν αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης σε τοπικό επίπεδο, έχουν στρέψει για αρχή το ενδιαφέρον τους σε καταθέσεις, όχι μόνο υπαλλήλων, αλλά και συνεργατών της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν πρόσβαση στο κτήριο και στο γραφείο της κας Αλειφέρη.
  «Αρρωστημένα μυαλά»
Σχολιάζοντας χθες τα τεκταινόμενα, ερωτώμενη από το «Θ», η κα Νικολάκου είπε: «Το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία του θέματος. Για εμάς είναι εγκληματικό, κακουργηματικό και μόνο ένας αρρωστημένος νους θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει μια τέτοια κίνηση, η οποία μας γυρίζει πάρα πολλά χρόνια πίσω, σε μαύρες και σκοτεινές εποχές.
Όταν ενημερώθηκε ο περιφερειάρχης, που, όπως είπαμε, έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η επιχείρηση στο χώρο, αμέσως κάλεσα έκτακτη Εκτελεστική Επιτροπή, προκειμένου να ενημερωθούν όλα τα μέλη του ανωτάτου πολιτικού οργάνου της Περιφερειακής Αρχής. Διότι αυτό που βρέθηκε, ό,τι και αν είναι, βρέθηκε σε ένα χώρο εκπροσώπου θεσμικού φορέα της Περιφέρειας. Έπρεπε, λοιπόν, να το γνωρίζουμε όλοι. Από εκεί και πέρα, το θέμα το έχει αναλάβει ο κ. Τατούλης. Ζητάμε την απόλυτη διαλεύκανση. Ζητάμε επίσημες ανακοινώσεις. Απέχουμε από κάθε συζήτηση φημολογίας, κουτσομπολιού, σκηνοθεσίας και πιθανοτήτων. Οι πιθανότητες είναι πάρα πολλές, άρα δεν μπορούμε να μιλήσουμε μόνο προς μία κατεύθυνση και θέλουμε την πλήρη διαλεύκανση αυτού του θέματος, το οποίο είναι πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό και αδιανόητο. Και εγώ προσωπικά πιστεύω ότι μόνο ένας αρρωστημένος νους μπορούσε ποτέ να το σκεφτεί».
Επίσης, η κα Νικολάκου απάντησε σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα αυτό ο κ. Πατσαρίνος, επισημαίνοντας: «Σχετικά με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Πατσαρίνος, ο οποίος υποτίθεται ότι εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και το λέω αυτό διότι είναι πολύ σημαντική η θεσμική θέση που κατέχει, θέλω να πω τα εξής: Θεωρούμε ως Περιφέρεια ότι αυτός ο ποταπός τρόπος που ο κ. Πατσαρίνος χρησιμοποίησε για να κάνει αντιπολίτευση στον κ. Τατούλη, είναι ένας τρόπος ο οποίος είναι αδιανόητος και εκφράζει πραγματικά αυτό το οποίο ο ίδιος θέλει να κατηγορήσει.
Αυτό που κάνει ο κ. Πατσαρίνος το θεωρούμε μεγάλη ντροπή, όταν με την ανακοίνωσή του θέλει υποτίθεται να καλύψει τη Δημοκρατία και όταν ο ίδιος φορώντας μάσκα, προσπαθεί να δείξει, γιατί αυτό κάνει, δήθεν ότι υπάρχει εσωτερικό θέμα στην παράταξή μας.
Ο λόγος που επιμένουμε ότι πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να βρεθεί ο ένοχος, είναι γιατί μπορεί κάποιοι μικροί πολιτικοί άντρες, όπως είναι κατά τη γνώμη μου η στάση του κ. Πατσαρίνου σε αυτό το θέμα, να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν για δικό τους όφελος και για να κάνουν αντιπολίτευση στον κ. Τατούλη, αυτό το πάρα πολύ σημαντικό γεγονός, το οποίο αφορά όλους μας, όσους εκπροσωπούμε θεσμικό φορέα».
  Της Βίκυς Βετουλάκη

*** Η Ελένη Αλειφέρη ευχαριστεί τον Περικλή Μαντά για τη στάση του
Ανακοίνωση- ευχαριστήριο εξέδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη για τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Περικλή Μαντά.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Την ώρα που πρωτόγνωρα γεγονότα συγκλονίζουν τη Μεσσηνία και την Περιφέρειά μας, αισθάνομαι την ανάγκη και την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη  Περικλή Μαντά για την «καθαρή» του στάση. Ο ίδιος τιμώντας την εμπιστοσύνη μου, συνεπής στα όσα η εξέλιξη της έρευνας επέβαλλε αλλά και τις οδηγίες που υπήρξαν από τις αρμόδιες αρχές, δεν υπολόγισε προσωπικές θέσεις και αξιώματα και έβαλε πάνω από όλα την «αλήθεια» και την «ηθική». Βέβαια η στάση του αυτή ήταν αναμενόμενη τόσο σε μένα όσο και στους πολίτες, καθώς είναι εκείνη που τον χαρακτηρίζει σε όλη του την πορεία. Τον ευχαριστώ για την απόλυτα ειλικρινή και παραγωγική συνεργασία μας τα τρία τελευταία χρόνια.
Προσμένω και εγώ όπως φαντάζομαι, και όλοι την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τις αρχές.
       Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Μεσσηνίας
Ελένη Αλειφέρη-Καραθανάση

*** Διάλεξη του καθηγητή Χ. Μαγγίδη στην Καλαμάτα 
Διάλεξη του καθηγητή Χ. Μαγγίδη (Dickinson College,Προέδρου του Μυκηναϊκού Ιδρύματος), με θέμα «Ο Θρόνος του Αγαμέμνονα.
Η αρχαιολογική ανακάλυψη και ταύτιση του ανακτορικού θρόνου των Μυκηνών», θα δοθεί τη Δευτέρα, 26 Μαρτίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» της Πανεπιστημιακής Σχολής Καλαμάτας από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών.

*** Έντονα παραπόνα για τη δυσοσμία στη Δυτική Παραλία 
Εδώ και μέρες πολλοί είναι αυτοί που έχουν επικοινωνήσει με το «Θάρρος» και έχουν διαμαρτυρηθεί για τη δυσοσμία που επικρατεί στη Δυτική Παραλία, ειδικά όταν ποτίζονται οι εκτάσεις.
Ο κ. Βεργόπουλος απάντησε χθες ότι πρόσφατα υπήρξε έγγραφο της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου που αναφέρει ότι η δυσοσμία και τα προβλήματα της ρύπανσης σε εκείνη την περιοχή οφείλονται σε κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες ενδεχομένους εναποθέτουν τα λύματά τους στα γύρω ρέματα και καναλέτα της περιοχής.
Από πλευράς ΔΕΥΑΚ, όπως είπε, γίνονται οι απαραίτητες μετρήσεις και κάνει το καλύτερο δυνατό με ελέγχους, τους οποίους χαρακτηρίζει η εξαιρετική αυστηρότητα, στα βυτιοφόρα που εισέρχονται με λύματα στο Βιολογικό καθαρισμό.
Κλείνοντας παρατήρησε ότι από πλευράς Βιολογικού και ΔΕΥΑΚ δεν υπάρχει ζήτημα ρύπανσης, ενώ σχετικά με την ενδεχόμενη ρύπανση από κτηνοτροφικές μονάδες ή βυτιοφόρα εκτός του Βιολογικού, ευθύνη για τους ελέγχους έχει η Περιφέρεια. Π.Μπ.

*** Κάθειρξη 150 ετών σε Τούρκο για μεταφορά 49 μεταναστών 
Υψηλή ήταν και σε δεύτερο βαθμό η ποινή που επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας χθες σε Τούρκο που μαζί με ομοεθνή του μετέφεραν με ένα μικρό ιστιοπλοϊκό 49 παράτυπους μετανάστες το Μάρτιο του 2017.
Το δικαστήριο του είχε επιβάλει κάθειρξη 255 ετών και χρηματικό πρόστιμο 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Χθες του επιβλήθηκε συνολική ποινή καθείρξεως για τους 49 μεταφερόμενους αλλοδαπούς 150 ετών (εκτιτέα τα 25 χρόνια). Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου, ενώ διέταξε μετά την έκτιση της ποινής την απέλασή του και την απαγόρευση επανεισόδου στη χώρα για δέκα χρόνια.
  Ακυβέρνητο
Λιμενικός της Καλαμάτας κατέθεσε πως στις 30 Μαρτίου του 2017 ενημερώθηκαν για ακυβέρνητο σκάφος. Εντόπισαν 6 μίλια νότια του Ταινάρου ένα ιστιοπλοϊκό χωρητικότητας 5 ατόμων, στο οποίο τελικά είχαν στοιβαχτεί συνολικά 51 άτομα. Είχε μηχανική βλάβη και ήταν ακυβέρνητο. Τα 49 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες, βρέφη και παιδιά, ήταν από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Συρία, ενώ οι άλλοι δύο ήταν Τούρκοι. Από το Γύθειο δε, έφτασε μεγάλο αλιευτικό σκάφος, το οποίο το ρυμούλκησε.
Λιμενικός του Γυθείου κατέθεσε ότι οι υπόλοιποι κατέδειξαν τους δύο Τούρκους ως αυτούς που κυβερνούσαν το πλοίο, ενώ εκείνη την ημέρα επικρατούσαν πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες και το ιστιοπλοϊκό θα μπορούσε να έχει βουλιάξει.
  Απολογία
Στην απολογία του ο κατηγορούμενος Τούρκος είπε ότι είναι από την Κωνσταντινούπολη και ήθελε να πάει στην Ιταλία. Γι’ αυτό προσφέρθηκε να εργασθεί στο καράβι, ώστε να μην πληρώσει ναύλα στους διακινητές. Εξήγησε ακόμη πως δεν έκανε τον καπετάνιο, αλλά το μηχανικό, μιας και αυτή ήταν η δουλειά του. Το ταξίδι τους ξεκίνησε από το Μποντρούμ  στην Αλικαρνασσό, ενώ πήραν άτομα και από τη Σμύρνη. Μάλιστα, όπως περιέγραψε, δεν είδε πόσα άτομα ανέβηκαν στο πλοίο, καθώς προσέγγισαν παραλία στη διάρκεια της νύχτας και ο κόσμος επιβιβάστηκε περνώντας πάνω από μια ξύλινη τάβλα. Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Νέα φωτιά ξέσπασε στη Μάνη 
Τα ξημερώματα της Πέμπτης φωτιά ξέσπασε στην περιοχή "Γονάτσα" της Τ.Κ. Προαστίου του Δήμου Δυτικής Μάνης.
Αποτέλεσμα της φωτιάς ήταν να καούν 3 στρέμματα 3 στρέμματα χαμηλής θαμνώδης δασικής έκτασης.
Στο σημείο που να σημειωθεί έπνεαν ισχυροί άνεμοι, έφτασαν δυο πυροσβεστικά οχήματα με 5 πυροσβετικούς υπαλλήλους της Π. Υ Καλαμάτας και δύο πυροσβεστικά οχήματα με πέντε εθελοντές από την εθελοντική ομάδα ΓΑΙΑ.  Φώτο αρχείου 

*** Ελιά Καλαμών: Πέταξε πάνω από τα 2 ευρώ το κιλό το 200άρι 
Σταθερά ανοδικά κινείται η τιμή της ελιάς Καλαμών, αν και η φετινή σοδειά παραμένει στις αποθήκες ακόμα, σε ποσοστό τουλάχιστον 60%-70%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγωγών, εμπόρων και μεταποιητών. Η ροή των εξαγωγών είναι καλή, ενώ στην εσωτερική αγορά το προϊόν κερδίζει ολοένα και περισσότερο τον καταναλωτή, «εισβάλλοντας» στα καταστήματα μαζικής εστίασης και τις πιτσαρίες.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Σταθόπουλος, παραγωγός και μεταποιητής επιτραπέζιας ελιάς, ιδιοκτήτης της εταιρείας «Αρκαδιά», με έδρα στην Κυπαρισσία, «γίνονται αγοραπωλησίες σε Μεσσηνία και Λακωνία στη βασική κατηγορία τεμαχισμού των 200 κομματιών (το κιλό) ακόμα και στα 2,10 ευρώ το κιλό. Το χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς γενικότερα είναι η μικροκαρπία λόγω της ξηρασίας, αλλά οι εξαγωγές έχουν καλή ροή, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και οι τιμές είναι καλές για τον παραγωγό».
Εξάλλου, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μπλίκας, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Χρυσοβέργι Μεσολογγίου, όπου παράγεται ο μεγαλύτερος όγκος αυτής της ποικιλίας, «η πραγματικότητα δείχνει ότι στο βασικό τεμαχισμό (200 κομμάτια ελιάς ανά κιλό) οι τιμές που προσφέρουν οι έμποροι έχουν φτάσει πλέον τα 1,90 - 2 ευρώ ανά κιλό. Με ένα κοστολόγιο που δεν ξεπερνά τα 60 λεπτά το κιλό, αναμφίβολα φέτος οι παραγωγοί βγαίνουμε κερδισμένοι».
Σύμφωνα με τον κ. Μπλίκα, «το καλό για την περιοχή μας είναι ότι δεν εμφάνισε φέτος η παραγωγή μικροκαρπία, τουλάχιστον στο βαθμό άλλων περιοχών, όπως η Λακωνία, για τον απλό λόγο ότι τα περισσότερα κτήματα εδώ είναι ποτιστικά».
Σημειώνεται ότι στην περιοχή αυτή φέτος δεν υπήρξαν, όπως τις προηγούμενες χρονιές, ζημιές από το γλοιοσπόριο. Όπως επισημαίνει ο Μεσολογγίτης παραγωγός, «η παραγωγή του Νομού Αιτωλοακαρνανίας φέτος ίσως ξεπεράσει τους 30.000 τόνους, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ακόμα στις κάδες και τις αποθήκες των παραγωγών».
Νοτιότερα στη Λακωνία - όπου παρατηρείται μεγάλη μικροκαρπία - οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1,75 και 1,80 ευρώ το κιλό για τη βασική κατηγορία των 200 τεμαχίων, αναφέρει ο κ. Γιώργος Κάτσαρης.
Ο παραγωγός που ασχολείται και με το εμπόριο ελιάς, από τη Σκούρα Λακωνίας, «βλέπει» μια τιμή για τις πιο χοντρές ελιές Καλαμών (140 κομμάτια ανά κιλό), στα 2,30-2,40 ευρώ το κιλό. «Οι παραδόσεις από τους παραγωγούς (που περίμεναν για να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές) στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες αρχίζουν και αυξάνουν», σύμφωνα με τον κ. Κάτσαρη.
Την περασμένη εβδομάδα πούλησε ελιές από την οικογενειακή του εκμετάλλευση ο κ. Γιάννης Στασινός, που διαθέτει λιοστάσια στην περιοχή του Μώλου της Φθιώτιδας. Όπως μας εξηγεί, «οι τιμές για τα 150 κομμάτια έφτασαν τα 2,40 ευρώ, για τα 170 κομμάτια τα 2,10 ευρώ το κιλό και τη βασική κατηγορία των 200 κομματιών τα 1,80-1,85 ευρώ ανά κιλό».
Η ζήτηση, κατά τον ίδιο, είναι καλή και οι έμποροι στην περιοχή κινούνται προς αναζήτηση ελαιοπαραγωγών, που επιθυμούν να πουλήσουν τυχόν αποθηκευμένες ποσότητες, φοβούμενοι πλέον και την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να βλάψει τον αποθηκευμένο στην άλμη καρπό. Ο ίδιος εκτιμά ότι η παραγωγή της επόμενης χρονιάς θα είναι καλή από άποψη ποσότητας, αν οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν.

***  Έχουν πισίνα αλλά δεν πληρώνουν το νερό στη ΔΕΥΑΚ 
Στο ζήτημα των στρατηγικών κακοπληρωτών της ΔΕΥΑΚ αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος της Επιχείρησης Δημήτρης Βεργόπουλος, σχολιάζοντας πως υπάρχουν άνθρωποι που διαθέτουν πισίνα ή πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και τα χρέη τους έχουν αγγίξει τα 10.000 ευρώ.
Από την άλλη, υπάρχουν κι αυτοί που ανταποκρίθηκαν στις προσκλήσεις της Επιχείρησης και έχουν μπει σε διαδικασία ρύθμισης των οφειλών τους.
Αυτό, δε, που θέλησε να τονίσει ο κ. Βεργόπουλος, είναι ότι η κάθε περίπτωση εξετάζεται διαφορετικά και πάντα υπάρχει διάθεση για εύρεση λύσης. Π.Μπ.


*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Για την  Euroleague   στο μπάσκετ  28η αγωνιστική :
Πέμπτη 22  Μαρτίου 2018 :
~ ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ 63-80,(31-40) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 17-22 , 14-18 , 10-25 , 22-15 .-.-^
~ ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  75-76 ,(41-35) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 20-18, 21-17 , 17-21 , 17-20 .-^
~  ΜΙΛΑΝΟ - ΒΑΛΕΝΘΙΑ  89-93 ,(43-40).-
Τα  δεκάλεπτα : 23-17 , 20-23 , 22-28 , 24-25 .-
~ ΡΕΑΛ Μ.   -  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ 88-81 ,(41-44) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-16 , 22-28 ,24-18 ,  23-19 .-^

*** Για την  Euroleague   στο μπάσκετ   :
Τρίτη 20-03-2018 :
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.  87-73 ,(45-36) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 16-21 ,29-15, 29-20 . 13-17 .-^
~ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ 77-65 ,(31-34) .-
Τα  δεκάλεπτα : 17-16 ,14-18 ,23-16 ,23-15 .- ^
~ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   91-71 , (47-38) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-15 , 23-23 , 30-18, 14-15 .- ^
~ ΒΑΛΕΝΘΙΑ - ΡΕΑΛ Μαδρίτης  96-88 , (46-40).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-21 , 22-19 ,  24-20 , 26-28 .-^
~
*** Τετάρτη  21 Μαρτίου 2018 :
~ ΤΣΣΚΑ Μόσχας - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς  89-81 ,(44-40) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-26 , 21-14 , 25-22, 20-19 .- ^
~  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ -  ΚΙΜΚΙ  73-85 , (49-42) .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 29-18 , 20-24 , 12-19 , 12-24 ./- ^
ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ - ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  103-79 , (50-39) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 27-14  , 23-25 ,  30- 13 , 23-27 .-^
~ ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 95-91  , (49-46) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 19-25 , 30-21 , 27-22 , 19-23 .-^

*** ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε  27/28   αγωνιστικές
==========
Ν-Η

ΤΣΣΚΑ Μόσχας 22-5  ^    
Φενέρμπαχτσε    20-8   ~
Ολυμπιακός        18-9   ^
Ρεάλ Μαδρίτης   17-11   ~
~~~~~~~~~~~~~~~~
Παναθηναϊκός         17-11   ~
Ζαλγκίρις Κάουνας 16-12  ~
Κίμκι               16-11   ^
Μπασκόνια     14-13     ^  
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Μακάμπι Τελ Αβιβ 13-15   ~
Μάλαγα 11-16   ^      
Ερυθρός Αστέρας 11-17   ~
Βαλένθια               11-17     ~
Αρμάνι Μιλάνο       9-19   ~
Μπαρτσελόνα       9-18  ^  
Αναντολού Εφές 6-21 ^  

~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-

*** ***   Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 ,  ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,   ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 ,   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .- * (= νίκες εκτός)
7.- 14-11-2017 ,   ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός .-*
9.- 24-11-2017 ,    ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 ,   ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 ,   ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 ,   ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 ,   ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,   ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 ,   ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ  90-79 νίκη εντός
17.- 11-01-2018 ,   ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   84-75 νίκη  εντός
18.- 17-01-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 67-62 Η εκτός
19.- 19-01-2018 ,    ΤΣΣΚΑ Μόσχας   70-75  ήττα   εντός (1η εντός ήττα)
20.- 25-01-2018 ,    ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας  παρατ. 94-93 κ.α.83-83 εντός
21.- 02-02-2018 ,   ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  95-74 ήττα  εκτός
22.- 08-02-2018  ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  80-76 νίκη εντός
23 .- 23-02-2018  ,  ΚΙΜΚΙ    78-61 ήττα   εκτός
24.- 02-03-2018 ,  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  87-85   ήττα εντός
25.- 08-03-2018 , ΡΕΑΛ  Μανδρίτης  92-75 ήττα εκτός
26.- 16-03-2018 , ΟΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ  90-79 νίκη  εκτός
27.- 20-03-2018 , ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ   91-71 νίκη  εντός
28.- 22-03-2018  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 76-75 νίκη  εκτός
29.- 30-03-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ   εντός

*** Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 ,   ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,   ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .- *
4.-26-10-2017  ,  ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   ,  Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 ,   ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕπαρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-*
8.- 17-11-2017 ,    ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,   ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός .-*
10.- 30-11-2017 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός .-*
11.-08-12-2017 ,   ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 ,  ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 ,  ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός .-*
15.- 28-12-2017 ,  ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ  87-80 νίκη εντός .-
17.- 12-01-2018 ,  ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  86-54  Ήττα εκτός .-
18.- 16-01-2018 ,  ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   94-64 νίκη εντός .-
19.- 18-01-2018 ,  ΚΙΜΚΙ      82-54   ήττα  εκτός .-
20.- 26-01-2018 ,  ΕΡΥΘΡΟ Αστέρα  89-78 ήττα εκτός  .-
21.- 01-02-2018 ,  ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  95-70  νίκη εντός .-
22.- 09-02-2018 ,  ΡΕΑΛ Μαδρίτης  80-79 νίκη  εκτός
23.- 22-02-2018 ,  ΒΑΛΕΝΘΙΑ  80-70 νίκη   εντός
24.- 02-03-2018 , ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ 87-85  νίκη  εκτός
25.- 08-03-2018,    ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ  87-79 νίκη εντός

26.- 15-03-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ    63-90 ήττα  εντός
27.- 21-03-2018 , ΤΣΣΚΑ  Μόσχας  89-81 ήττα  εκτός
28.- 23-03-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ    εντός
29.- 30-03-2018 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΑ   εκτός

***  ΟΙ  ΥΠΟΛΟΙΠΩΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ :
Αγωνιστική ημέρα: 28

22.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΦενερμπαχτσέ
 

22.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΠαναθηναϊκός
 

22.03. 21:45ΜιλάνοΒαλένθια
 

22.03. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΖαλγκίρις Κάουνας
 

23.03. 19:00ΚίμκιΤΣΣΚΑ Μόσχας
 

23.03. 20:00ΜπάμπεργκΟυνικάχα
 

23.03. 21:00ΟλυμπιακόςΑναντολού Εφές
 

23.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜπασκόνια
 
Αγωνιστική ημέρα: 29
29.03. 18:45ΚίμκιΦενερμπαχτσέ
 
29.03. 20:45Αναντολού ΕφέςΜπαρτσελόνα
 
29.03. 21:00ΜπάμπεργκΜιλάνο
 
29.03. 22:00ΜπασκόνιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
30.03. 19:00ΟυνικάχαΟλυμπιακός
 
30.03. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΡεάλ Μαδρίτης
 
30.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
30.03. 21:15ΠαναθηναϊκόςΒαλένθια
 
Αγωνιστική ημέρα: 30
05.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΕρυθρός Αστέρας
 
05.04. 20:15ΦενερμπαχτσέΟυνικάχα
 
05.04. 21:45ΜιλάνοΠαναθηναϊκός
 
05.04. 22:00ΜπαρτσελόναΚίμκι
 
05.04. 22:00ΜπασκόνιαΑναντολού Εφές
 
06.04. 19:00ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
 
06.04. 21:30ΒαλένθιαΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
06.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπάμπεργκ

*** Για την Α1 στο μπάσκετ Ελλάδας :
  ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης -  ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης  65-66   .- ^
Τα  δεκάλεπτα :

***  Για το βόλεϊ  Challenge Cup  men  ανδρών :
~ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς - Γκάζπρόμ Ούγκρα Σούργουτ  3-0  σετ .- ^
* Ο  Ολυμπιακός στον διπλό τελικό με την Ραβένα Ιταλίας {4/4/2018 και 11/4/2018 } .-
*** Για το βόλεϊ Challenge Cup γυναικών  :
~  Δυναμό  Κράσνοναρ  - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς   0-3  σετ .- ^
* Η ομάδα του Ολυμπιακού στον Τελικό  (διπλός) του Απριλίου  με την ομάδα ..


~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018   :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-28-2018-28-1-750-457.html .- 

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΡΤΙΟΥ  2018 :
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 01 Μαρτίου 2018 . ~ ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ  για όλους μας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/03/news-01-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS 1 στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  01  Μαρτίου 2018 , *  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ για όλους μας ! : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news-1-01-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02  Μαρτίου 2018  :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-02-2018-2-326.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης,
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Κυριακή 04  Μαρτίου 2018   : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Μαρτίου 2018   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~** ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Ε΄ Μέρος  ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  Τρίτη 06  Μαρτίου  2018 ,  : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/6-2018.html .-
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
~ Δευτέρα 26-02-2018  με  23  Ιατρικά θέματα ,
 ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Τρίτη 06 Μαρτίου 2018 :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_6.html .- 
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 07  Μαρτίου 2018   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/news-07-2018.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Πέμπτη 08 Μαρτίου 2018 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/news_53.html .-
 ~** ~*Ημερήσια εκδρομή - διαδρομή , από  Μελιγαλά για Εσπερινό στους Αγίους Τεσσαράκοντα (Ι. Μονή) την Πέμπτη 08-03-2018
Παρασκευή   09-03-2018 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/blog-post_9.html .-
~ ** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Μαρτίου 2018  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τρίτη  13 Μαρτίου  2018
:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_14.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018
:  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/03/arfara-news-16-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Σάββατο 17 Μαρτίου 2018
   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/03/arfara-news_17.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Κυριακή 18 Μαρτίου 2018
  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-  
~** Η  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Τρίτη  20 Μαρτίου 2018
  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/03/news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  21 Μαρτίου 2018
  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη  22  Μαρτίου 2018
:  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/03/arfara-news.html .-
~**
 
***BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6224   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3926   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
Σύνολον                                  14.077   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-        
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου