Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 ,
~ Το  ορθότερον και συμφερότερον.-  είναι λογικότερο και Ελληνικότερον  = Οικογένεια -Πατρίδα -Θρησκεία =ΕΛΛΑΔΑ!!!
 
«Οι πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι ηγέτες σκέφτονται τις επόμενες γεννιές>>
Général De Gaulle
                           Φωνάζουν Αριστερά ,  πράττοντας Δεξιά !
                      Είμαστε μαζί σας , κόβοντας την λιγοστή σύνταξή σας !
*O  ΣΟΚΡΑΤΗΣ  436πχ. -438πχ  έλεγε  : " Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ  , ΔΙΟΤΙ  , ΚΑΤΕΧΡΑΣΘΗ  ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΗΣ  ΙΣΟΤΗΤΑΣ , ΔΙΟΤΙ  ΕΜΑΘΕ  ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΥΘΑΔΙΑ  ΩΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ , ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ , ΩΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ , ΤΗΝ ΑΝΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ , ΩΣ ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ , ΩΣ ΕΥΔΑΙΜΩΝΙΑ " .-
15 Φεβρουαρίου
Ονησίμου (1) αποστόλου (†109). Οσίου Ευσεβίου († ε΄αι.). Μάρτυρος Μαΐωρος, Οσίου Ανθίμου (Βαγιάνου) εν Χίω († 1960).
(1)O άγιος Ονήσιμος, ήταν δούλος στο σπίτι του Ρωμαίου άρχοντα Φιλήμονα, ο οποίος έγινε χριστιανός από τον Απόστολο Παύλο και φερόταν σαν πατέρας στους δούλους του. Ωστόσο ο Ονήσιμος, αφού καταχράστηκε χρήματα από το σπίτι του κυρίου του, δραπέτευσε και πήγε στη Ρώμη όπου μη έχοντας εργασία, βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Τότε θυμήθηκε τις συζητήσεις στο σπίτι του κυρίου του για τους χριστιανούς τους οποίους πλησίασε και από τούς οποίους πληροφορήθηκε ότι ο Απόστολος Παύλος από τον οποίο τόσο πολύ είχε εντυπωσιαστεί, ήταν στη Ρώμη. Αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και συνάντησε τον Απόστολο από τον οποίο διδάχθηκε την ορθόδοξη πίστη. O Ονήσιμος αφιερώθηκε στη διακονία του αποστόλου και των αδελφών του χριστιανών. Μετά το μαρτύριο του αποστόλου Παύλου, ο άγιος συνελήφθη και εξορίστηκε. Στην εξορία όμως ο Ονήσιμος, συνέχισε με ζήλο να κηρύττει το λόγο του Θεού και όταν ο έπαρχος Τερτύλλος επισκέφθηκε τον τόπο της εξορίας του και πληροφορήθηκε τη χριστιανική του δράση, διέταξε να συλληφθεί ο άγιος και να βασανιστεί. Μετά από φρικτά βασανιστήρια, ο άγιος παρέδωσε την άγια ψυχή του ως Μάρτυρας της εκκλησίας.
~**   Μόρφου Νεόφυτος: Το έθνος των Ελλήνων και το γένος των Ορθοδόξων απειλείται
~ Εκκλησία Κύπρου: Κήρυγμα Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου στη Θεία Λειτουργία της εορτής του αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, που τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο ιερό ναό της κοινότητος Αγίου Θεοδώρου Σολέας της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (8.2.2018).
* Βίντεο : https://youtu.be/62jxhfKg2lw  .-

~**

***  Στρατόπεδο τέλος και αναμονή προτάσεων για την αξιοποίησή του 
Η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ  θα φέρει όφελος 100εκ. ευρώ
 Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα είχαν  χθες οι βουλευτές Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελικές αποφάσεις σχετικά με το στρατόπεδο Καλαμάτας.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού προς τους βουλευτές, αλλάζει πλήρως ο τρόπος κατάταξης στο στρατό και απενεργοποιούνται τα κέντρα νεοσυλλέκτων σε όλη την Ελλάδα.
Επομένως απενεργοποιείται και το στρατόπεδο της Καλαμάτας, ως κέντρο νεοσυλλέκτων.
Μετά την απενεργοποίηση των στρατοπέδων, τα στρατιωτικά οικήματα και οι στρατιωτικές λέσχες υπάγονται στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), ώστε με συγκεκριμένη διαδικασία, να αποδοθούν στη τοπική κοινωνία. Επομένως πρέπει άμεσα, με συντονισμένο και συντεταγμένο τρόπο να καταρτιστούν και να υποβληθούν προτάσεις για την όσο το δυνατό καλύτερη αξιοποίηση του στρατοπέδου Καλαμάτας.
Παράλληλα ο Υπουργός δήλωσε, ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναβάθμισης της 120 ΠΕΑ, για την δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεως, στην Καλαμάτα.
Επίσης προωθείται η δημιουργία Σχολείου Εκπαίδευσης Θαλάσσιας Επιβίωσης (ΣΕΘΕ) και Ενόργανης Πτήσης.
Η αναβάθμιση της 120 ΠΕΑ με τις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε διεθνές επίπεδο, αναμένεται να φέρει όφελος στο ΥΕΘΑ 100.εκ. στο βάθος 10ετίας.
Ταυτόχρονα η ανάπτυξη των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, θα αποφέρουν όφελος στην τοπική κοινωνία.

***  Η Καλαμάτα συνδέεται φέτος αεροπορικά με 26 προορισμούς του εξωτερικού 
Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά η χρονιά για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, αφού και φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των επιβατών. Αιτία είναι, φυσικά, ο αριθμός των αεροπορικών συνδέσεων, που θα φτάσουν στις 26, συν μία εκείνης της Θεσσαλονίκης.
Ειδικότερα, χθες έγινε γνωστό το πρόγραμμα των πτήσεων που ξεκινούν την Κυριακή, ενώ αναμένεται να πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι.
Να σημειωθεί ότι οι προορισμοί που αναφέρονται παρακάτω αφορούν στους τακτικούς, ενώ σε αυτούς θα συμπληρωθούν έκτακτες πτήσεις που είτε θα αφορούν μεγάλα συνέδρια είτε εκδηλώσεις.
Χθες, λοιπόν, ο αερολιμενάρχης Καλαμάτας, Δημήτρης Μανδηλάρης, παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα πτήσεων και εκτίμησε ότι θα σημειωθεί νέα αύξηση, της τάξεως του 20%. Προέβλεψε, δε, μια πτώση στις αφίξεις του εσωτερικού, αφού φαίνεται να διακόπτεται η γραμμή Καλαμάτα- Αθήνα, με τη γραμμή για Θεσσαλονίκη όμως να συνεχίζεται κανονικά.
Το χειμερινό πρόγραμμα για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας ξεκινά την Κυριακή, οπότε θα πραγματοποιηθεί η τακτική πτήση εξωτερικού για Μόναχο, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα ακολουθήσει η πτήση για το Ντίσελντορφ και τη Στοκχόλμη.
 Οι αεροπορικές συνδέσεις του εξωτερικού για το 2018
Στο νέο πρόγραμμα προστίθενται και νέοι προορισμοί κομβικής σημασίας για την περιοχή, αλλά και όλη την Πελοπόννησο, αφού πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που φθάνουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας για να ταξιδέψουν.
Οι θερινές, λοιπόν, συνδέσεις θα είναι για το Λονδίνο, το Μόναχο, το Μάντσεστερ, το Μπρίστολ (νέο πτήση), το Μπέρμιγχαμ, το Παρίσι, τη Λυών, τη Λιλ, η Νάντη, το Όσλο, την Πράγα, τις Βρυξέλλες, (νέα πτήση), το Άμστερνταμ, τη Βιέννη, τη Ζυρίχη (νέα πτήση), το Κατοβίτσε, το Μιλάνο, την Μπρατισλάβα, το Γιερεβάν (νέα πτήση), τη Λάρνακα, τη Στουτγάρδη (νέα πτήση), το Μόναχο, το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη, τη Μόσχα, το Ίνσμπρουκ, καθώς και το Βουκουρέστι, που αποτελεί επίσης νέα πτήση.
 Οι πτήσεις του εσωτερικού
Σχετικά με τις πτήσεις του εσωτερικού, ο κ. Μανδηλάρης ανάφερε ότι αυτή της Καλαμάτας- Θεσσαλονίκης θα συνεχιστεί κανονικά κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, ενώ όταν αλλάξει η ώρα, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του καλοκαιριού, που θα περιλαμβάνει πιο συχνές πτήσεις για τη συμπρωτεύουσα.
Σχετικά με την αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Αθήνα, μέχρι τώρα φαίνεται ότι δε θα πραγματοποιηθεί φέτος.
 Οι προβλέψεις για την κίνηση
Κάνοντας μια πρόβλεψη ο κ. Μανδηλάρης ανέφερε ότι στις πτήσεις εσωτερικού θα υπάρξει πιθανότατα μια πτώση, αφού σταματά η αεροπορική σύνδεση με την Αθήνα, όμως για τις πτήσεις του εξωτερικού προέβλεψε αύξηση της τάξεως του 20%.
 Η κατάσταση του αεροδρομίου και οι ελλείψεις σε προσωπικό
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο αεροδρόμιο, ο αερολιμενάρχης δήλωσε ότι έχουν γίνει οι βασικές απαραίτητες συντηρήσεις στα μηχανήματα. Από την πλευρά του, ελπίζει ότι το προσωπικό θα μπορέσει να ανταποκριθεί, αν δεν προκύψει κάτι έκτακτο.
Ειδικότερα για το ζήτημα του προσωπικού, ο κ. Μανδηλάρης σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη και είναι απαραίτητη η ενίσχυση, αφού, όπως εξήγησε, στην κάθε βάρδια του αερολιμένα χρειάζονται τουλάχιστον 4 άτομα. Έτσι, σε αυτό της Καλαμάτας χρειάζονται τουλάχιστον 8 ακόμα άτομα.
Πάντως, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έρθουν στην Καλαμάτα άτομα, αφού μετά την παραχώρηση αεροδρομίων στη Fraport δόθηκε επιλογή στους εργαζομένους, αν επιθυμούν, να πάρουν μεταθέσεις για τα υπόλοιπα αεροδρόμια.
 Τα νούμερα του 2017
Το δικό τους ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα νούμερα με τους επιβάτες που ταξίδεψαν από και προς το αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Ειδικότερα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου του 2017 στην Καλαμάτα με πτήσεις του εσωτερικού έφθασαν 15.279, ενώ έφυγαν 17.294 άτομα.
Με πτήσεις του εξωτερικού έφθασαν 121.609 άτομα και έφυγαν 122.753, ενώ στο «Καπεταν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» βρέθηκαν 464 αεροταξί και έκτακτα τσάρτερ, καθώς και 59 αεροσκάφη ιδιωτών, αλλά και ελικόπτερα. Έτσι οι πτήσεις του εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 183%, ενώ του εσωτερικού κατά 13%.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Αναλυτικά το πρόγραμμα των πτήσεων εδώ 

*** Μακελειό σε σχολείο στη Φλόριντα: Τουλάχιστον 17 νεκροί και δεκάδες τραυματίες 
Νέο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ με έναν 19χρονο να ανοίγει πυρ κατά μαθητών σκοτώνοντας τουλάχιστον 17 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 50, πέντε εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Από τα θύματα τα 12 σκοτώθηκαν σε κτήριο του σχολείου, τα δύο έξω από αυτό, ένα στο δρόμο και δύο στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν
Δράστης της επίθεσης ήταν ο Νίκολας Κρουζ, πρώην μαθητής του σχολείου Marjory Stoneman Douglas, όπου έγινε η σφαγή.
Πρώην συμμαθητές του τον περιγράφουν ως "προβληματικό άτομο που είχε ψύχωση με τα όπλα".
"Φρόντιζα να μένω μακριά του, να μην έχω σχέσεις μαζί του για να αποφύγω τυχόν αντιπαράθεση" είπε χαρακτηριστικά ένας συμμαθητής του Νίκολας Κρουζ, ο οποίος είχε αποβληθεί για «πειθαρχικούς λόγους» από το σχολείο που έγινε το μακελειό.
Ο Κρουζ άνοιξε πυρ στον τρίτο όροφο του σχολικού συγκροτήματος προτού οχυρωθεί στο κτίριο και συλληφθεί λίγο αργότερα από τις ειδικές δυνάμεις. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι ενεργοποίησε τον συναγερμό για πυρκαγιά προκειμένου να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.
Το περιστατικό σημειώθηκε στην πόλη Πάρκλαντ, της Φλόριντα, περίπου 50 μίλια απόσταση από το Μαϊάμι. Η αστυνομία απέκλεισε σε μεγάλη ακτίνα την περιοχή και ξεκίνησε επιχείρηση για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του δράστη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, στο σημείο έσπευσε μεγάλος αριθμός ιατρικού προσωπικού, καθώς πολλά παιδιά και ενήλικες επλήγησαν από σφαίρες.
Στο Stoneman Douglas High School φοιτούν σχεδόν 3.000 παιδιά, τα οποία ήταν στις εγκαταστάσεις όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχολικό συγκρότημα εγκλωβίστηκαν περίπου 40 παιδιά, τα οποία βρήκαν καταφύγιο σε μία μεγάλη ντουλάπα, προκειμένου να προφυλαχθούν από τις σφαίρες του δράστη. Οι μαθητές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανέμεναν βοήθεια από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες είχαν ξεκινήσει επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό τους, παράλληλα με την επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση του δράστη.
Λίγες ώρες αργότερα, τα παιδιά ελευθερώθηκαν και το γραφείο του σερίφη ενημέρωσε τους γονείς τους, που ζούσαν στιγμές μεγάλης αγωνίας, για την τοποθεσία που θα σπεύσουν να τα παραλάβουν. protothema.gr

*** Προσλήψεις νοσηλευτών με «μπλοκάκι» στο Νοσοκομείο Καλαμάτας 
Στην πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού με δελτίο παροχής υπηρεσιών προχωρά το Νοσοκομείο Καλαμάτας, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του Ιδρύματος, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό του Συμβούλιο.
Κατά τη συζήτηση του θέματος   στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου και Διοικητής του Νοσοκομείου Γεώργιος Μπέζος αναφέρθηκε στην ανάγκη κίνησης διαδικασίας πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών, που έχουν προκύψει στη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας, λόγω έλλειψης προσωπικού μετά τη συνταξιοδότηση νοσηλευτικού προσωπικού και τη μη αναπλήρωσή τους καθώς και αναστολή των προσλήψεων.
Αυτό όπως εξήγησε έχει ως αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν 8 κενές θέσεις κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής και 20 κενές θέσεις κλάδου ΔΕ Βοηθ. Νοσηλευτικής ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται διαρκώς ο κύκλος εργασιών του Ιδρύματος, με τη λειτουργία νέων τμημάτων .
Έτσι, το Συμβούλιο κατά πλειοψηφία αποφάσισε, την κάλυψη άμεσων επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών της Νοσηλευτικής Μονάδας Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας που δεν μπορούν να καλυφθούν με άλλο τρόπο, από 10 άτομα Κλάδου ΤΕ Νοσηλευτικής και 10 άτομα Κλάδου ΔΕ Νοσηλευτικής, με καθεστώς έκδοσης απόδειξης δελτίου παροχής υπηρεσιών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, , προϋπολογισθείσας ετήσιας δαπάνης 294.000 ευρώ. Β.Β.

***  Καλαμάτα για όλες τις εποχές 
Σύντομες αποδράσεις για το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας προτείνει η "Καθημερινή" και μεταξύ των πόλεων που υποδεικνύει είναι και η Καλαμάτα.
Όπως διαβάζουμε, η πόλη μας είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές
Προτείνει δε στους επισκέπτες να πετάξουν αετό στην άκρη της πόλης, στην ανατολική παραλία και το Πάρκο Σιδηροδρόμων που  είναι ιδανικό για περπάτημα και πικνίκ.
Υπενθυμίζει, δε, να μην φύγουν χωρίς να... περπατήσουν στα ερείπια μιας από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας, της Αρχαίας Μεσσήνης (40 χλμ. από την Καλαμάτα).
Οι οχυρώσεις και οι πύλες, το θέατρο, η κρήνη, η αγορά, το στάδιο, το ηρώο και τα ταφικά μνημεία διατηρούνται σε αρκετά καλή κατάσταση και θα σας εντυπωσιάσουν με τη μεγαλοπρέπειά τους.
Το μικρό μουσείο (τηλ. 27240-51201) περιλαμβάνει αγάλματα και προτομές που βρέθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο κατά τις ανασκαφές. Α.Π. 

***  Σύσκεψη χθες για χώρους υποδοχής και καταυλισμούς σε περίπτωση σεισμών 
Προγραμματισμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε  χθες  στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας” στο Διοικητήριο, με θέμα τον καθορισμό χώρων καταυλισμού σε περίπτωση σεισμού.  Συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλειφέρη, οι Προϊστάμενοι των Δ/νσεων Πολιτικής Προστασίας και Τεχνικών Έργων της ΠΕΜ, Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών και υπάλληλοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων του νομού.
Συζητήθηκε ο προσδιορισμός  ή  ο επανέλεγχος  των χώρων για την υποδοχή και διαβίωση των πληγέντων μετά από σεισμό.
Ενημερώθηκαν οι παρευρισκόμενοι για τις προβλεπόμενες προδιαγραφές προσδιορισμού, ελέγχου, ασφάλειας και λειτουργίας των χώρων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ και τέθηκε χρονοδιάγραμμα  για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Οι χώροι που θα προτείνουν οι Τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων θα ελεγχθούν από επιτροπή Μηχανικών της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕΜ και θα οριστικοποιηθούν σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ).
Η αρμοδιότητα προσδιορισμού των χώρων καταυλισμού ανήκει στην Πολιτική Προστασία της Π. Ε. Μεσσηνίας, στο πλαίσιο προγραμματισμού, πρόληψης και ετοιμότητας ενδεχόμενης αντιμετώπισης έκτακτης  ανάγκης  λόγω εκδήλωσης  σεισμού. 

*** Πολλές κλοπές 
Πολλές κλοπές, οι οποίες δε γίνονται γνωστές από το αστυνομικό δελτίο, φτάνουν ως είδηση τους τελευταίους μήνες στα γραφεία μας. Και αρκετοί αναγνώστες μας «χρεώνουν» ότι τις κρύβουμε.
Είναι φύσει αδύνατον όμως να ξέρεις κάθε μέρα σε ποιες περιοχές της Μεσσηνίας έχουν γίνει κλοπές, αν δε σε ενημερώνει επίσημα η Αστυνομία που έχει τα στοιχεία.
Και φυσικά δεν υπάρχει κανένας λόγος απόκρυψης.
Τα περιστατικά είναι πραγματικά, γιατί όταν ρωτήσεις για ένα συγκεκριμένο συμβάν την αρμόδια αστυνομική υπηρεσία, το επιβεβαιώνουν.
Είναι απορίας άξιο πάντως, γιατί δεν δημοσιοποιούνται όλα τα περιστατικά κλοπών που καταγγέλλονται.   Β.Β. 

*** Ημέρες του Διονύσου: Από το Αιγαίο έως τις παρυφές του Ταϋγέτου 
Ο μύθος είναι μια θεατρική παράσταση της πραγματικής ζωής. Και ο μύθος του Διονύσου είναι η πιο ευφάνταστη θεατρική απόδοση της φιλοσοφίας της καθημερινότητας, γεμάτη όσο καμιά άλλη από ανθρωπιά, γέλιο, χαρά, πάθη, λύπες, έρωτα, αλληλεγγύη, κίνηση. Ο ίδιος ο Διόνυσος, τότε και τώρα, κινείται σαν ευφρόσυνη λάμψη - φορτωμένος συναισθήματα, φόβους, προσδοκίες, προτερήματα, αδυναμίες - από τόπο σε τόπο, κάτι που μας επιτρέπει να φανταστούμε ότι κάλλιστα θα ήταν και θεός των ταξιδιών. Η γιαγιά Μυθολογία επιμένει με γεροντικό πείσμα ότι δεν ήταν. Αλλά εμείς τον βαπτίζουμε με νεανική αυθαιρεσία και απερισκεψία θεό των ταξιδιών. Διόνυσος, θεός του κεφιού, της χαράς και των ταξιδιών. Και των μύθων, δηλαδή του «είναι» μας.
Ο Όμηρος, σε μία από τις σπάνιες αναφορές του στον Διόνυσο, τον αποκαλεί «μαινόμενον». Τι σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός του αθάνατου τρισπάππου μας; Παρανοϊκός ή υπερβατικός; Και τα δύο υπάρχουν στη φύση της ανθρώπινης κατάστασης. Αλλά ο Διόνυσος είναι πάνω απ' όλα η αποθέωση της μανίας για ζωή. Κι ακόμα και σήμερα, στους ξέφρενους μοντέρνους καιρούς μας, αναζητούμε τη «διονυσιακή μαγεία». Σχεδόν μας χαϊδεύουν τα αφτιά και μας απογειώνουν οι λόγοι του Νίτσε, από τη μελέτη του Καρλ Κερένυϊ «Διόνυσος, η αρχέγονη εικόνα της άφθαρτης ζωής» (εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας): «Ένας θυελλώδης άνεμος πιάνει μαζί όλα αυτά τα νεκρά, τα σάπια, τα εξαρθρωμένα, τα εκτρωματικά πράγματα, τα τυλίγει σε ένα στρόβιλο σκόνης και σαν γύπας τα σηκώνει στον αέρα. Ζαλισμένα τα βλέμματά μας αναζητούν αυτό που μόλις χάθηκε. Γιατί αυτό που βλέπουν φαίνεται σαν να βγήκε από κάποιο πηγάδι για να ανέλθει σε ένα χρυσό φως, πλήρες και δροσερό, γεμάτο δυνατή ζωή και απερίσταλτη επιθυμία».
Οι πλόες του Διονύσου καλά κρατούν. Στο βάθος μιας αρχαϊκής κύλικας του Εξηκία, που εκτίθεται στην Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή του Μονάχου, ο θεός εικονίζεται ξαπλωμένος να καταλαμβάνει σχεδόν όλο το μήκος του πολεμικού πλοίου, το οποίο με τεντωμένο το πανί τον επαναφέρει στον κόσμο μετά το αίσιο τέλος της απαγωγής του. Οι Ετρούσκοι πειρατές που τον είχαν απαγάγει χωρίς να ξέρουν ότι είναι ο γιος του Διός και της Σεμέλης, μεταμορφωμένοι σε δελφίνια, κολυμπούν τώρα γύρω από το καράβι, στο κέντρο του οποίου έχει φυτρώσει μια κληματαριά, φορτωμένη ήδη με μεγάλα τσαμπιά γλυκά σταφύλια που υπόσχονται εξαιρετικό κρασί. Το αέναο ταξίδι του Διονύσου βρίσκεται σε εξέλιξη. Και πάντα υπάρχει επιστροφή, επανεμφάνιση και πανηγυρική είσοδος στον κόσμο των ανθρώπων. Από τότε που μωρό αφέθηκε στη θάλασσα μαζί με τη μητέρα του τη Σεμέλη για να ταξιδέψει μέχρι τις ακτές της Λακωνίας. Και ήταν ενάλια ξωτικά, οι Νηρηίδες, εκείνες που, σύμφωνα με μια χαμένη διήγηση, πρωτοέδειξαν στους ανθρώπους τα μυστήρια του Διονύσου.
Ραντεβού με την Αριάδνη στη Νάξο. Σε ένα από τα ταξίδια του ο Διόνυσος συνάντησε την Κυρία του Λαβυρίνθου να κοιμάται εγκαταλελειμμένη από τον Θησέα. Τον είχε ακολουθήσει με πάθος, συνεπαρμένη από τον ήρωα που με τη βοήθειά της είχε καταστρέψει το Μινώταυρο. Και το πάθος διαχύθηκε, τώρα, γύρω από το θεό. Και παντρεύτηκαν εδώ στη Νάξο, στο νησάκι με τη χαρακτηριστική Πορτάρα, προτού αναληφθούν στους ουρανούς. Αλλά το πάθος έμεινε στη Γη και εκδηλώνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στην Απείρανθο, μέσα στο γραφικό σοκάκι και την περίκλειστη «Πλάτσα» του όμορφου συνοικισμού. Ημέρες τώρα οι ορεσίβιοι, εύρωστοι νέοι μάζεψαν τις «μπούκες», τα κουδούνια που κρεμούν στα πρόβατα και στις αίγες οι βοσκοί, και τα χτύπησαν για να ξεσκουριάσουν.
Και την Κυριακή της Τυρινής γίνονται με πάθος οι Κουδουνάτοι της Απειράνθου. Φορούν τα κουδούνια στη μέση τους περασμένα σε σκοινί, σε μια απίστευτα θορυβώδη αρμαθιά, πάνω από την «αμπαδέλια» - που σημαίνει μέχρι τη γάμπα -, μια υφαντή κάπα από τρίχες κατσίκας με κουκούλα. Περνούν στα πόδια τους τα ξώραφα παπούτσια των βοσκών και στο χέρι τους κρατούν τη «σόμπα», ένα βαρύ στην όψη αλλά ελαφρύ στην πραγματικότητα ραβδί που φυτρώνει στους τόπους των κατσικιών, στα έγκατα ή στο «φρύδι» του γκρεμού. Οι Κουδουνάτοι χορεύουν ένα μοναχικό, ξέφρενο χορό. Αυτή είναι η φιλοσοφία τους. Είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν έχουν αρχηγό, ο καθένας είναι αρχηγός του εαυτού του. Ένας βετεράνος Κουδουνάς εκμυστηρεύεται: «Μόνο που με ακούω, δεν βλέπω τους άλλους. Είμαι μόνος μου. Δεν εξηγείται αυτό, μόνο το νιώθεις»...
Το πάθος και ο «ιερός θόρυβος» είναι αποτρεπτικά του κακού και περισσεύουν στη Σκύρο. Εκεί, η αρμαθιά των «τσοκανιών» είναι ακόμα πιο μεγάλη και πιο βαριά, και οι φιγούρες των Γέρων πιο ογκώδεις και φοβερές καθώς φορούν και προσωπίδα από δέρμα μικρού κατσικιού. Η παρουσία της αέρινης Κορέλας που χορεύει ανάμεσα στις ξέφρενες παρέες των Γέρων δεν απαλύνει καθόλου τον τρόμο που μοιράζουν στους θεατές, μαζί με την έκσταση που αυτοί πριν απ' όλους βιώνουν στο έπακρο. Με την τρομακτική ατμόσφαιρα και το πανδαιμόνιο που δημιουργούν μάχονται τους δαίμονες με τα ίδια τους τα όπλα. Αναπαριστούν το κακό για να το αποτρέψουν.
Καθώς παρελαύνουν επιδεικτικά στον κεντρικό δρόμο της πολιτείας, σαν τον Πάνα και τους ακολούθους του, οι Γέροι φαντάζουν τεράστιοι, πολύ δυνατοί, σχεδόν δαιμονικοί, με το κατάμαυρο «καπότο» από τραγοτόμαρο με μακρύ τρίχωμα και κουκούλα που φορούν, το παραδοσιακό κοντοβράκι του βοσκού, τα «τροχάδια» και τις «τροχαδόκαλτσες», το βοσκίστικο ζωνάρι, το πολύχρωμο μαντίλι στον λαιμό, την προσωπίδα από δέρμα εριφίου και, κυρίως, τα ασήκωτα «τσοκάνια» που έχουν περάσει με ξύλινες θηλιές στη μέση τους.
Με όλο αυτό το βάρος μπορούν και κάνουν πιρουέτες με το μπαστούνι τους σηκωμένο ψηλά ή να κουνούν κυκλικά τους γοφούς τους κάνοντας δαιμονισμένο θόρυβο. Και στο βάθος ακούγεται ξανά ο Νίτσε να λέει για τον Διόνυσο ότι «η παραφορά του περιφέρεται παντού όπου συναντά κανείς τη σύλληψη και τη γέννηση. Η αγριότητά του είναι πάντα έτοιμη να προχωρήσει στην καταστροφή και στο θάνατο. Αυτός είναι η ζωή». Αυτός είναι η μανία για τη ζωή, Μύστης και Βρόμιος, ο θεός, δηλαδή, του θορύβου των βακχικών πομπών.
Οι βακχικές πομπές που από τις όχθες του Αιγαίου των αδιάκοπων μύθων συνεχίζονται στις παρυφές του Ταϋγέτου. Η πλέον ελκυστική προσφορά του Διονύσου στους πιστούς του ήταν η αιώνια σωτηρία. Γι' αυτό τον λάτρευαν, με πένθος για το θάνατό του και πανηγυρισμούς για την ανάστασή του. Στα δείπνα που ήταν αφιερωμένα σε αυτόν έτρωγαν συμβολικά και το αίμα του θεού για να πετύχουν τη δική τους θέωση. Στις τελετές ο θεός και ο χορός από Σατύρους και Μαινάδες που τον ακολουθούσε δημιουργούσαν έναν ιερό θόρυβο.
Όπως την Καθαρά Δευτέρα στην παλιά Μεγάλη Αναστάσοβα, στη σημερινή Νέδουσα, ο χορός των «σατύρων» δημιουργεί τον ιερό θόρυβο με τις μουσικές του νταουλιού, της φλογέρας, των μεγάλων και των μικρών κουδουνιών των τράγων και των ταύρων. Υπάρχουν όλα, ο θίασος των μυημένων στα μυστήρια του δρώμενου, η ανάσταση, ο ενθουσιασμός, η έκσταση, η μέθη, οι ερωτικών προεκτάσεων αιχμές, το γεύμα με αχνιστή φασολάδα, οι μάσκες με κέρατα τράγων.
Σε μια απόµερη αποθήκη φορούν τις ποιμενικές κάπες από τραγόμαλλο, τις προσωπίδες και τα κουδούνια στη μέση τους. Αυτούς τους νεαρούς, ατίθασους τράγους έχει δεμένους με σκοινί ο βοσκός και κάπου κάπου χτυπά τα κέρατά τους με το ραβδί του. Και η παρέλαση στην πλατεία των στιγμιότυπων της ζωής μιας τυπικής αγροτικής κοινότητας αρχίζει: Όργωμα με ξύλινο αλέτρι, «υποζύγια» δεμένα στον πραγματικό ζυγό, γεωργός και σπορέας. Γάμος με πολύ διαχυτικό ζευγάρι, ανδρών φυσικά, με «παπάδες» που κάθε τόσο ανασύρουν το φλασκί και πίνουν φανερά τσίπουρο και μετά το «μυστήριο» πιάνουν το χορό μαζί με τους επισκέπτες και τους «νεονύμφους». Κηδεία με το «νεκρό» σκεπασμένο με κλαδιά δάφνης, ο οποίος κάποια στιγμή ανασταίνεται και μπαίνει στο χοροστάσιο. Γέννηση, θάνατος και ανάσταση, οι μεγάλες δυνάμεις της ζωής που πανηγυρίζουν μεθυσμένες στο πλησίασμα της παντοδύναμης άνοιξης.
  *Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

***  Ύστατο χαίρε στον Λυκούργο Γαϊτανάρο από πλήθος κόσμου 
Σκεπασμένος με τη σημαία της Μάνης ετάφη στη γενέτειρα του, τους Δολούς
 Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης η Καλαμάτα αλλά και η γενέτειρά του η Μάνη αποχαιρέτισαν χθες τον πολυσχιδή επιχειρηματία και ιστορικό πρόεδρο της «Μαύρης Θύελλας» Λυκούργο Γαϊτανάρο. Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, επιχειρηματίες, παράγοντες του αθλητισμού αλλά και απλός κόσμος,  απ΄ ολόκληρο το φάσμα της τοπικής κοινωνίας, βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Σωτήρος στην Καλαμάτα για να απευθύνουν το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα. Εκατοντάδες ήταν και τα στεφάνια που συνόδεψαν των Λυκούργο Γαϊτανάρο στην τελευταία του κατοικία, μεταξύ αυτών, του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της οικογένειας του Στυλιανού Παττακού, του γραμματέα της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς και των οπαδών της «Μαύρης Θύελλας» ακόμα και από τη μακρινή Βοστώνη. Η νεκρώσιμος ακολουθία ξεκίνησε στις 2.00 μετά το μεσημέρι στον από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας πάτερ Φίλιππο.
Για τη μεγαλοκαρδία του Λυκούργου Γαϊτανάρου, την πίστη στις ιδέες του αλλά και την ιδιαίτερη του αγάπη για τη Μάνη και τη «Μαύρη Θύελλα» , μίλησαν στους επικήδειους που εκφώνησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ομάδας της Καλαμάτας, Μανώλης Θεοδώρου και ο εγγονός του, Λυκούργος.  Ο Δήμαρχος Καλαμάτας χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ως ένα ανυποχώρητο αγωνιστή της ζωής. Παράλληλα σημείωσε ότι ο Λυκούργος Γαϊτανάρος αποτελούσε ένα εκλεκτό μέλος της τοπικής κοινωνίας που βίωσε όλα τα μεγάλα γεγονότα στη χώρα από το 1930 και μετά. Πρόσθεσε δε, ότι ο αδελφοκτόνος εμφύλιος σημάδεψε τη ζωή του, ενώ παρέμεινε σε όλο του  το βίο πιστός στις ιδέες του ακόμα και με προσωπικό κόστος.
Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στη μεγαλοκαρδία του Λυκούργου Γαϊτανάρου σημειώνοντας ότι πάντοτε προσέφερε απλόχερα τη βοήθεια του σε όποιον του τη ζητούσε ενώ στάθηκε και στις δυο μεγάλες αγάπες του, τη Μάνη και τη «Μαύρη Θύελλα» με την οποία έγραψε «χρυσές σελίδες» στην ιστορίας της ως πρόεδρος ενώ αντιμετώπισε όλους τους ποδοσφαιριστές σαν παιδιά του. Κλείνοντας, ο Παναγιώτης Νίκας αποχαιρέτισε τον Λυκούργο Γαϊτανάρο ως Μανιάτης, ευχόμενος να είναι ελαφρύ το χώμα της Μάνης που θα τον σκεπάσει στους ιστορικούς Δολούς.
Από την πλευρά των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών ο Μανώλης Θεοδώρου αποχαιρέτισε τον «πατέρα» τους, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος τους αποκαλούσε πάντα «παιδιά του» , ενθυμούμενος μεγάλες στιγμές δόξας που πέρασαν μαζί   στις αρχές της δεκαετίας του ’70 όταν η «Μαύρη Θύελλα» μεσουρανούσε στην Α’ Εθνική κατηγορία. Ο κ. Θεοδώρου, σημείωσε ότι μεγάλο του όνειρο ήταν να ξαναδεί την Καλαμάτα στα «μεγάλα σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, δίνοντας την υπόσχεση όλοι οι παλαίμαχοι να βοηθήσουν ώστε αυτό του όνειρο να εκπληρωθεί το συντομότερο. Εκ μέρους της οικογένειας και των παιδιών του Λυκούργου Γαϊτανάρου, αποχαιρέτησαν τον «παππού» τους τα εγγόνια του ο Λυκούργος και η Μαίρη Γαϊτανάρου. Ο Λυκούργος τζούνιορ στάθηκε ιδιαίτερα στα λόγια του παππού του, «ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι να σε χαιρετάει ο κόσμος με χαμόγελο», ενθυμούμενος τις στιγμές που απλός κόσμος σταμάταγε τον παππού του στο δρόμο για να του σφίξει το χέρι. Αμέσως μετά το πέρας της τελετής , το φέρετρο σκεπασμένο με τη σημαία της Μάνης,  εξήλθε του Ιερού Ναού στους ώμους των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της «Μαύρης Θύελλας» και πήρε το δρόμο για τη γενέτειρα του , τους Δολούς , όπου τον σκέπασε το χώμα της μεσσηνιακής Μάνης δίπλα στη σύζυγοό του Φωφώ που είχε φύγει από τη ζωή το 2017.
Στην κηδεία παραβρέθηκαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Μεσσηνίας Δημήτρης Κουκούτσης, ο πρώην βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι Δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Οιχαλίας Αριστείδης Σταθόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, η κόρη του στενού φίλου του εκλιπόντος Στυλιανού Παττακού, Ρένα, δεκάδες αυτοδιοικητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες καθώς και πλήθος απλού κόσμου.  Του Κώστα Γαζούλη  Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας

*** Σύγχρονος πολυχώρος 485 θέσεων θα γίνει το «Ηλέκτρα» 
Στην τελική ευθεία έχει μπει το ζήτημα της ανακατασκευής του κτηρίου του πρώην κινηματογράφου «Ηλέκτρα» στο κέντρο της Καλαμάτας (οδός Αναγνωσταρά). Η μελέτη θα συζητηθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (15 Φεβρουαρίου) και εν συνεχεία ο φάκελος θα κατατεθεί, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο από το πρόγραμμα «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας».
Σύμφωνα με όσα προβλέπει η μελέτη, με την ανακατασκευή του κτηρίου θα δημιουργηθεί ένας υπερσύγχρονος πολυχώρος πολιτισμού, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θέατρο, ως κινηματογράφος και ως πινακοθήκη.
Θα διαθέτει αίθουσα και εξώστη με 485 καθίσματα, ενώ θα εξοπλιστεί με συστήματα ψηφιακής κινηματογραφικής προβολής τελευταίας τεχνολογίας.

*** Πρεμιέρα της «Πρόβας Νυφικού» το Σάββατο 
Η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα της «Πρόβας Νυφικού», που ανεβάζει φέτος η Θεατρική Διαδρομή, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Η παράσταση θα παίζεται μέχρι στις 18 Μαρτίου κάθε μέρα στις 900 μ.μ. εκτός Δευτέρας.
  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Θεατρική Διασκευή: Θανάσης Νιάρχος – Ντόρα Γιαννακοπούλου
Σκηνοθεσία - Σκηνική προσαρμογή: Κώστας Χαλκιάς
Σκηνικά: Κώστας Χαλκιάς
Κοστούμια: Ζιζέλ Παππά
Φωτισμοί: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Μουσική επιμέλεια – ήχοι: Κώστας Χαλκιάς – Μάνος Σηφογιωργάκης
Χορογραφία: Θωμάς Παλάντζας
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Σηφογιωργάκης
Επεξεργασία οπτικού υλικού: Λεωνίδας Παπαδόπουλος
Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς - Ηλίας Παρθένιος
Φωτογραφίες: Nikitas Kotsiaris ArtPhotography
Μελοποίηση τραγουδιού: Παναγιώτης Σταθέας
Χορεύει ο: Θωμάς Παλάντζας
Τεχνικοί σκηνικών: Γιάννης Κυριακόπουλος – Νίκος Κολόζης
Διεύθυνση – οργάνωση παραγωγής: Αντώνης Κατσάς – Αποστόλης Ασημακόπουλος – Χρήστος Καράμπελας
Φροντιστήριο: Τζένη Αραπάκη
Πρόγραμμα: Κώστας Χαλκιάς
Τεχνικός ήχου: Γιάννης Γιάνναρος
Τεχνικός φωτισμού: Γιώργος Λαπέας
 Διανομή ρόλων: Αγγελική Κανδηλιώτη, Γιώργος Ιατρόπουλος, Ελένη Γιαννούλη, Γιάννης Φωτεινόπουλος, Ματίνα Νιάρχου, Στράτης Καΐκης, Ηλίας Παρθένιος, Ελένη Αναγνωστοπούλου, Έλενα Χριστοπούλου, Κωστής Παναγόπουλος, Πέγκυ Θεοδουλίδη, Ευτυχία Μουταβελή,
Νίκος Χατζηγιαννόπουλος, Βίλμα Ταγαρούλια, Χριστιάνα Ρούπα, Μανώλης Σηφογιωργάκης, Πάρις Καλογεράκος,
Ιωάννα Μπακάλη, Χριστίνα Ζήρα, Πάνος Σιάχος, Νίκος Κολόζης, Γιώργος Παναγόπουλος, Ζιζέλ Παππά, Τζένη Τσακάλη, Μαρία Τούμπουρου, Αποστόλης Ασημακόπουλος, Γιώργος Τσόπελας, Χρήστος Καράμπελας.

*** Τουρκία- Ιμια: 11 πολεμικά πλοία γύρω από τις βραχονησίδες

~ : Μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 12.02.2018, στα Ίμια, η όχι μόνο συντηρεί, αλλά ανεβάζει την ένταση.
*  Τι κι αν οι… ζυμώσεις στο διπλωματικό πεδίο ήταν εντονότατες, τι κι αν ο Ερντογάν είπε ξανά τα… δικά του, απειλώντας Ελλάδα και Κύπρο, η Τουρκία μοιάζει να ρίχνει λάδι στη φωτιά!
Νέο σκηνικό στα Ίμια;
Δημοσίευμα της τουρκικής Hürriyet, περιγράφει ένα… σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί γύρω από τα Ίμια! Συγκεκριμένα, το σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 13.02.2018.
Και αναφέρει πως από τις 14:30 το μεσημέρι υπάρχει έντονη κινητικότητα γύρω από τα Ίμια! Κάνει λόγο για συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, τονίζοντας πως 11 τουρκικά πολεμικά έχουν σπεύσει γύρω από τα Ίμια.
~ Ακόμη τονίζει πως έχουν καταφθάσει οκτώ ελληνικά πλοία, ενώ σύμφωνα πάντα με τους Τούρκους, τα τουρκικά πλοία στο σημείο περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- δύο πλοία ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα.
Όπως σχολιάζουν οι Τούρκοι, στις 14:45 δύο ταχύπλοα με οπλισμένους Έλληνες στρατιώτες, κέντρισαν την προσοχή των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν προς την Κω.

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***Στους «16» του Champions League
~* Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Τρίτη, 13/2/2018 (ρεβάνς 7/3/2018)
~* Γιουβέντους-Τότεναμ 2-2
Διαιτητής: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
Κίτρινες: Μπενάτια, Ιγκουαΐν, Μπεντανκούρ - Ντέιβις, Οριέ
 ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Μασιμιλιάνο Αλέγκρι): Μπουφόν, Ντε Σίλιο, Κιελίνι, Μπενάτια, Πιάνιτς, Κεντίρα (66΄ Μπεντανκούρ), Ιγκουαΐν, Κόστα (90΄+2 Ασαμόα), Σάντρο, Μάντζουκιτς (76΄ Στουράρο), Μπερναρντέτσκι
 ΤΟΤΕΝΑΜ (Μαουρίσιο Ποσετίνο): Λιορίς, Βερντόνγκεν, Σάντσες, Κέιν, Λαμέλα (89΄ Λούκας Μόουρα), Ντάιερ, Ντεμπελέ, Ντέλε Αλι (83΄ Σον), Έρικσεν (90΄+2 Γουανιάμα), Οριέ, Ντέιβις.

~** Βασιλεία-Μάντσεστερ Σίτι 0-4Διαιτητής: Γιόνας Έρικσον (Σουηδία)
Κίτρινες: Τσάκα, Ντιέ - Φερναντίνιο, Γκιντογκάν
 ΒΑΣΙΛΕΙΑ (Ράφαελ Γουίκι): Βάσλικ, Λακρουά, Λανγκ, Φράι, Στόκερ (71΄ Ατζέτι), Σουσι, Ομπερλίν, Ντιέ, Ελιουνούσι (85΄ Μπουα), Ριβέρος, Τσάκα
 ΜΑΝΣΤΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Πεπ Γκουαρντιόλα): Έντερσον, Γουόκερ, Κομπανί, Στέρλινγκ (57΄ Σέιν), Γκιντογκάν, Αγουέρο (86΄ Ντανίλο), Ντε Μπράιν (63΄ Νταβίντ Σίλβα), Ντελφ, Μπερνάρντο Σίλβα, Φερμαντίνιο, Οταμέντι .

Τετάρτη, 14/2/2018 (ρεβάνς 6/3/2018)
Ρεάλ Μαδρίτης-Παρί Σεν Ζερμέν   3-1 .- ^
Πόρτο-Λίβερπουλ    0-5 .- ^

Τρίτη, 20/2/2018 (ρεβάνς 14/3/2018)
Τσέλσι-Μπαρτσελόνα
Μπάγερν-Μπεσίκτας

Τετάρτη, 21/2/2018 (ρεβάνς 13/3/2018)
Σαχτάρ Ντόνετσκ-Ρόμα
Σεβίλη-Μάντσεστερ Γ.
***  Για την Α1  στο Ελληνικό μπάσκετ  16η  αγωνιστική :
Το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής στην Α1 Ανδρών στο μπάσκετ έχει ως εξής:Νίκες για Ολυμπιακό και ΑΕΚ πριν από τον τελικό Κυπέλλου
Α1 ΑΝΔΡΩΝ - 16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13-15/2/2018)
Ρέθυμνο-ΑΕΚ 90-95
Διαιτητές: Σώμος-Μαγκλογιάννης-Παντελίδης
 Τα δεκάλεπτα: 29-22, 46-43, 69-65, 90-95.
ΡΕΘΥΜΝΟ (Νίκος Βετούλας): Γκούντγουιν 19 (13 ριμπάουντ), Μούντι 25 (4), Λι 7, Γιαννόπουλος 15 (4), Αρμστεντ 8, Ντάνιελς 2, Κώττας, Χριστοδούλου 5 (1), Στεφανίδης 1, Μόρισον 8 (2)
ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Τζέιμς 7, Γκριν 10 (1 τρίποντο, 13 ασίστ), Χάρις 23 (2), Άτιτς, Χάντερ 13, Ξανθόπουλος, Σάκοτα 8, Βασιλόπουλος 3, Μαυροειδής 18 (10 ριμπάουντ), Καββαδάς 3, Πάντερ 10 (1)

Τρίκαλα-Ολυμπιακός 73-98
Τα δεκάλεπτα: 19-24, 33-48, 57-74, 73-98
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Mπήτης-Γεωργιάδης-Ευφραιμίδης
 ΤΡΙΚΑΛΑ (Τακιανός): Λούντζης 7, Σλαφτσάκης 7 (1), Σκουλούδης 3, Τάταρης 6 (2), Φιλντς 17 (10 ριμπάουντ), Τέιμς 21 (1), Τζόουνς 12 (2 τρίποντα, 5 ασίστ).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΣ): Σπανούλης 3 (5 ασίστ), Μιλουτίνοφ 20 (9/10 δίποντα, 2/2 βολές, 18 ριμπάουντμ 2 ασίστ, 5 κλεψίματα, 1 τάπα), Πρίντεζης 15 (9 ριμπάουντ), Παπανικολάου 17 (1 τρίποντο, 4 ασίστ), Μάντζαρης 3 (1), ΜακΛίν 8, Παπαπέτρου 16 (1), Στρέλνιεκς, Ρόμπερτς 5 (1), Μπόγρης, Ουίλτζερ, Τόμπσον 11 (1).
ΤΕΤΑΡΤΗ 14-02-2018 :
Παναθηναϊκός-ΓΛ Φάρος  103-70 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 25-17, 30-22, 29-18 . 17-15 .- ^
Άρης-Λαύριο     80-69 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 24-15 , 23-19 , 7-15 , 26-20 .- ^
Κολοσσός Ρ.-Κόροιβος    86-71 .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 15-26 , 20-16, 30-13 , 21-16 .- ^
Προμηθέας Π.-Πανιώνιος    69-58 .-^
Τα  δεκάλεπτα : 23-16 , 12-10 , 16-14 , 18-18 .- ^
ΠΕΜΠΤΗ 15-02-2018 :
Κύμη-ΠΑΟΚ 15/2, 18:00
Τα  δεκάλεπτα :

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 16 αγώνες)

Παναθηναϊκός 32 
Ολυμπιακός 28
ΑΕΚ 26 
Λαύριο 26 
Προμηθέας Πατρών 26 
Κολοσσός Ρόδου 25 
ΠΑΟΚ 23 *
Ρέθυμνο 23
Κόροιβος Αμαλιάδας 22 
Κύμη 21  *
ΓΣΛ/Φάρος 20
Άρης 22 
Τρίκαλα 19
Πανιώνιος 18 

*** Στις  γυναίκες μπάσκετ :
ΕΛΛΑΔΑ-ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ  81-59 .-^
***  O Δημήτρης Γιαννόπουλος στο ντέρμπι Καλαμάτας – Τσικλητήρα Πύλου 
Ο Δημήτρης Γιαννόπουλος από την ΕΠΣ Μεσσηνίας ορίστηκε να «σφυρίξει» το μεσσηνιακό ντέρμπι Π.Σ. Η Καλαμάτα – Τσικλητήρα Πύλου, που διεξάγεται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου  στις 3.00 μ.μ. στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος» και περιλαμβάνεται στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής. Βοηθοί θα είναι οι Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, Μάριος Καρβούνης από την ίδια Ένωση, ενώ παρατηρητής  διαιτησίας η Ελένη κυρίου από την ΕΠΣ Αρκαδίας.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΕΔ/ΕΠΟ ορίζει σε ματς μεταξύ ομάδων του ιδίου Νομού διαιτητικό τρίο από την οικεία Ένωση.
  Οι διαιτητές στα υπόλοιπα ματς του 5ου ομίλου
Οι διαιτητές που ορίστηκαν να σφυρίξουν  τα ματς της 16ης αγωνιστικής  της Γ΄ Εθνικής, είναι οι εξής:
Ώρα 1.00 μ.μ.
Αστέρας Βλαχιώτη – Ζάκυνθος: Κων. Ανδριανός, Π. Παναγιωτόπουλος, Δημ. Σωτηρόπουλος (Αχαΐας)
Διαγόρας Βραχνέικων – Αχαϊκή: Νικ. Σταυρόπουλος, Γ. Καραμέρος, Χρ. Λιάπης (Ηλείας)
ΠΑΟ Βάρδας  - Παλληξουριακός: Σπ. Λιάρος, Παν. Παναγάκος, Λ. Ροζάκης (Λακωνίας)
Αστέρας Αμαλιάδας /Πανόπουλου – Λεωνίδιο: Γ. Κόλλιας, Χ. Λέκκας, Ε. Λυκομήτρος (Αργολίδας)
Παναρκαδικός – Πανηλειακός: Γ. Ρούσσης, Π. Σπηλιώτης, Βασ. Θεοδωρόπουλος (Κορινθίας).

*** Τα  σημερινά μας βίντεο :
1~ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ μας βοήθησαν  2018:
https://youtu.be/jUcsaVfxOl8  .-
2~Ομιλία Κ  Βελόπουλου στις ΣΕΡΡΕΣ 11/02/2018:
https://youtu.be/qupD2j9Bc-U  .-
3~* Όταν ο Τσίπρας κραύγαζε για φάρμακα  2018: :
https://youtu.be/J85OnX8tWOA  .-
4~*Ο ανθέλληνας Α  Τσίπρας δίνει το όνομα Μακεδονία; στα Σκόπια  2018: https://youtu.be/p771hLumiRo  .-
5~*Βόμβα από Σέρβο πρέσβη  2018:
https://youtu.be/YSh6hVwLCTk .-
6~*Τσίπρας για φαρμακευτικές δαπάνες  2018:
https://youtu.be/ZHZgjUh_crA .-
7~* Ψάχνουν για πολιτικό χρήμα 2018:  
https://youtu.be/Zf_PcrIENcw  .-
8~*Η ΕΛΛΑΣ χάνει εθνικό έδαφος ; 2018 προδοσία;:
https://youtu.be/8HkJ-lOk_4I  .-
9~*Ι  Μπουτάρης δηλώσεις ντροπής 2018:
https://youtu.be/syAY20AvKk0  ..-
10~*Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης  2018:
https://youtu.be/9lJ-V13zLY8  . -
11~*Γκιλντιρίμ Ζαεφ  2018:
https://youtu.be/KqFUyXJgp_Y  .-
12~*Γιατροί και Novartis 2018:
https://youtu.be/aSHK0Lf8bHg  .-
13~* Προανακριτική για φάρμακα  2018:
https://youtu.be/ZSJXvyMjY0w  .-

 ~
~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .- 
 ~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
 ~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .- 
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
 ~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο  27 και 28  Ιανουαρίου 2018 ,Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/27-28-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018
:  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-31-2018-31-1.html .-  
 
***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018 :
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Πέμπτη 01  Φεβρουαρίου  2018  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-01-2018-04.html .
~** ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/02/blog-post.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

~* Η Εφημερίδα μας  Arfara News (2) στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2018
: http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/02/news-2.html .- 

 ~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή  02 Φεβρουαρίου 2018
:   http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-02-2018.html  .- 
 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Κυριακή 04  Φεβρουαρίου 2018 : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-04-2018-1942-httpsyoutu.html .-       
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html  .-

~**   Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης . Τρίτη 06  Φεβρουαρίου 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/02/news.html .-
~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 03  και  04  Φεβρουαρίου 2018 .Μια  αθλητική ανασκόπηση-επισκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/03-04-2018.html .- 
 
~* Η  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
Τετάρτη  07 Φεβρουαρίου  2018
:  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .- 

 ~*** 
 
 Πέμπτη 08  Φεβρουαρίου 2018 . ~ ΟΜΟΡΦΗ ΓΙΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ !!!   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 09  Φεβρουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/02/news-09-2018-08-02-2018-11.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Σάββατο  10  Φεβρουαρίου 2018
: http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-10-2018-10-1-202.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της  ενημέρωσης .
Κυριακή  11  Φεβρουαρίου 2018
:  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2018/02/arfara-news.html .-  
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 10  και 11  Φεβρουαρίου 2018 , Μια  αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/02/10-11-2018-11-02-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσηςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου  2018 .- http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-12-2018.html .-
~** ~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 13  Φεβρουαρίου 2018
  :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-13-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018
  :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-14-2018-14-1-470.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018
 :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/02/arfara-news-15-2018.html .- 
~**

***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   6083   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3889   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3893  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 882   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου