Σάββατο, 20 Μαΐου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Κυριακή 21 ΜΑΪΟΥ 2017  :
~ Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας    .......
~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΣΕ  ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ  ΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ (-ΖΟΥΣΕΣ)....!!

Εντολή του Χριστού που εκτελείται με επίγνωση, χαρίζει παρηγοριά ανάλογη με τις οδύνες της καρδιάς.
Γεροντικόν

 I. M. IBHRON
ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2017  :   
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ....για όλους μας !!!!     :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-21-2017.html   .-
Περιοχή ΣΚΗΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ 

 Ι .Μ. ΙΒΗΡΟΝ

 Ι. Μ. ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ
21 Μαΐου
Αγίων Κωνσταντίνου (1) (†337) και Ελένης (†327). Οσιομάρτυρος Παχωμίου, του εν Φιλαδελφεία (†1730). Αγίων Βόρου, Θεοδώρου και Ισιδώρου.
(1) Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 247. Γονείς του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α` ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία και το αγέρωχο φρόνημά του, προήχθη γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού. Ο Κύριος θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή « Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τούς εχθρούς του. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας ο οποίος ευνόησε την Εκκλησία μετά από τρεις αιώνες απηνών διωγμών. Μετέφερε την πρωτεύουσα του κράτους του στο αρχαίο Βυζάντιο και έκτισε τη Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Λίγο πριν πεθάνει αξιώθηκε και του Αγίου Βαπτίσματος. Εκοιμήθη σε ηλικία 63 ετών, την 21 Μαΐου 327. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πολύ και για τα ιερά σεβάσματα των χριστιανών, για το λόγο αυτό απέστειλε στα Ιεροσόλυμα την μητέρα του, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Εκοιμήθη ειρηνικά το 327 σε ηλικία 83 ετών.
~

Σήμερα 21/05/2017 εορτάζουν:

Κυριακή του τυφλού, Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι, Όσιος Παχώμιος ο Νέος ο Οσιομάρτυρας
~   Ἦχος πλ. δ’.
~   Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.
~*  Απολυτίκιο Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης - 21 ΜΑΙΟΥ:
https://youtu.be/0vGNUfK6wUU  .-

~ Τι ωραία είναι αυτά τα πρέπει...
-----------------------
Πρέπει να δίνεις, αν θέλεις να έχεις!
Πρέπει να θυσιάζεις, αν θέλεις να αποχτήσεις!
Πρέπει να σιωπάς, αν θέλεις να ακούγεσαι!
Πρέπει να ταπεινώνεσαι, αν θέλεις να υψωθείς!
Πρέπει να χάσεις, για να κερδίσεις!
Πρέπει να αδειάσεις, αν θέλεις να γεμίσεις!
Πρέπει να υποχωρείς, αν θέλεις να προχωρήσεις!
Πρέπει να μάθεις νά άκούς, αν θέλεις να σέ υπολογίζουν!
Πρέπει να πεθάνεις, αν θέλεις να ζήσεις!
Πρέπει να μάθεις να πεινάς, αν θέλεις να άπολαμβάνεις!
Πρέπει να πονέσεις, αν θέλεις να γιατρευτείς!
Πρέπει να μάθεις νά χάνεις, αν θέλεις να νικάς!
Πρέπει να μπορείς νά κλαίς, αν θέλεις να μπορείς να παρηγορήσεις.
Περιοδικό "Τα κρίνα"

***   Μητροπολίτης Μεσσηνίας: ''Τελικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν νεκροταφεία ή αποτεφρωτήρια;''
Είναι ένα ερώτημα το οποίο δημιουργείται εύλογα σε κάθε έναν ο οποίος πληροφορείται ότι 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και στους συναρμόδιους υπουργούς σχετικά με τη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική, προφασιζόμενοι κυρίως λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς, όταν πριν 40 ημέρες κάποιοι άλλοι βουλευτές, του ίδιου κομματικού χώρου, στο ίδιο ελληνικό κοινοβούλιο υποστηρίζοντας την καύση των νεκρών διεκήρυτταν ότι η οποιαδήποτε αντίδραση στην καύση των νεκρών είναι σκοταδισμός και προσπαθούσαν, με αρκετό λυρισμό, έντονο συναισθηματισμό, με δάκρυα και σπαραγμό ψυχής και με λαϊκίστικες εκφράσεις, να επιβάλλουν νομοθετικά την καύση των νεκρών και να αμαυρώσουν κάθε θρησκευτική ή εκκλησιαστική παράδοση στην οποία η ταφή των νεκρών είναι απόρροια της πίστης τους και του σεβασμού προς το ανθρώπινο σώμα.
Δηλώνω εκ προοιμίου ότι με το ερώτημα μου αυτό δεν αντιδρώ, ούτε είμαι αντίθετος στη δημιουργία μουσουλμανικού νεκροταφείου ή προσδιορισμού τομέων μουσουλμανικών χώρων ταφής σε άλλα νεκροταφεία, ως μια έκφραση σεβασμού προς την θρησκευτική ιδιαιτερότητα και διαφορετικότητα και στο δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας, δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω την παραπάνω ανακολουθία.
Τη μονομερή δηλαδή έκφραση σεβασμού προς το δικαίωμα ταφής μιας θρησκευτικής παράδοσης, της μουσουλμανικής εν προκειμένω, και τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό μιας άλλης θρησκευτικής παράδοσης, της χριστιανικής και εκκλησιαστικής, ως προς την ταφή των νεκρών, ως σκοταδιστικής και ό,τι με αυτό υπονοείται.
Από μια κυβέρνηση που με την πρότασή της για τη συνταγματική αναθεώρηση προβάλλει τη θρησκευτική ουδετερότητα του Κράτους, θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο να ακούγονται τέτοιου σκοταδιστικού και απαξιωτικού τύπου χαρακτηρισμοί , οι οποίοι εκφράζουν μια μονομέρια και μια κατευθυνόμενη στάση, αποδεικνύουσα με αυτό τον τρόπο ότι η κυβέρνηση ή οι βουλευτές του κομματικού σχηματισμού τον οποίο εκπροσωπεί δεν σέβεται de facto ούτε τη θρησκευτική ουδετερότητα, ούτε τη θρησκευτική ελευθερία.
Στώμεν λοιπόν καλώς!!!

***   Μνήμη Αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Παντζή
Ο Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος (κατά κόσμον Χρήστος) Παντζής υπήρξε, κατά τη γνώμη μου, κληρικός όπως τον θέλει ο Θεός.
Τον γνώριζα από μικρό παιδί, δεδομένου ότι συνεδέετο φιλικά με τους γονείς μου. Τον θυμάμαι από τότε δυναμικό, να μιλάει για Χριστό και Ελλάδα και να σείεται ο τόπος. Τον θυμάμαι γεμάτο χριστιανική αγάπη για τους γύρω του, ευγενέστατο, κοινωνικό, καλόγνωμο, να βοηθάει όποιον είχε ανάγκη. Ο μισθός του, ως στρατιωτικού ιερέως, έμενε στην τσέπη του ελάχιστες ημέρες, διότι τον μοίραζε σε ανθρώπους που του ζητούσαν βοήθεια.
Ήταν ταπειν ός. Μου είχε πει, αυτός που είχε φθάσει από πλευράς πανεπιστημιακής ανελίξεως στη βαθμίδα του Υφηγητή του Πανεπιστημίου στην Αυστρία: «Ο Θεός μάς πήρε από τα γίδια και μας ανέδειξε». Ουδεμία αναφορά στις δυνάμεις, τον κόπο του ή τις γνώσεις του, αλλά απόδοση της κατ’ άνθρωπον προόδου του στο έλεος του Θεού.
Σε όλες τις αποφάσεις του έκανε υπακοή στον Πνευματικό του και στους Ιερούς Κανόνες (αποφεύγοντας να τους μεταχειριστεί ως… κανόνια, όπως προσφυώς είχε πει ο αγλαός, μακαριστός Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος). Γι’ αυτό και δε δέχθηκε την προαγωγή του σε επισκοπική θέση.
Υπακοή έκανε και στις ανάγκες της Ελλάδος, συνδυασμένες με την εκκλησιαστική διακονία, γι’ αυτό και όταν τον «επιστράτευσαν», αμέσως δέχθηκε και υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας επί δεκαετίες την Πολεμική Αεροπορία και εν γένει τις Ένοπλες Δυνάμεις, που βαθιά αγαπούσε. Η δε Αεροπορία, προς τιμήν της, τον τίμησε παραχωρώντας του χώρο διαβιώσεως μέχρι την τελευτή του.
Ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Νεόφυτος Παντζής τίμησε τις αρετές του μοναχού, υπηρέτησε ευόρκως το Χριστό και το συνάνθρωπο. Γι’ αυτό και έχω βάσιμη την ελπίδα ότι αναπαύεται η ψυχή του στην αγέραστη μακαριότητα του Ιησού, όπου ταπεινά θα δέεται για όλους τους συμπατριώτες του! Κώστας Κοντοθανάσης

***   Νέα κρούσματα απάτης σε εξαγωγείς ελαιολάδου
Πληθαίνουν τα κρούσματα απάτης με θύματα ελληνικές εξαγωγικές εταιρείες. Μετά την περίπτωση εξαπάτησης ελληνικών επιχειρήσεων από τον κλάδο του ελαιόλαδου στη γαλλική αγορά, γεγονός το οποίο επισημάνθηκε σε πρόσφατη ανακοίνωση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της πρεσβείας μας στο Παρίσι, και το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία επισημαίνει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των συνεργατών τους στη γερμανική αγορά.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο: «Με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν απόπειρες εξαπάτησης ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ως διαπιστώνεται από την αύξηση των συναφών αιτημάτων συνδρομής του γραφείου μας, θα θέλαμε να επιστήσουμε την ιδιαίτερη προσοχή στις ελληνικές επιχειρήσεις κατά τις συναλλαγές τους με γερμανικές επιχειρήσεις και διεθνείς εταιρείες, οι οποίες φέρονται να διαθέτουν υποκαταστήματα ή αποθήκες στη Γερμανία».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες συμβουλεύουν τους εξαγωγείς πριν την οριστικοποίηση οποιασδήποτε παραγγελίας με επιχείρηση με την οποία δεν έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν, να συμβουλεύονται το επιχειρηματικό προφίλ της εταιρείας, ιδιαίτερα όταν οι συναλλαγές γίνονται μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα προϊόντα που προσφέρονται δε συγκαταλέγονται σε αυτά που φέρεται να εμπορεύεται η επιχείρηση, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται σχετικά, έχει επανειλημμένως παρατηρηθεί οι δράστες –γερμανικές και διεθνείς εταιρείες- δίνοντας συχνά ως στοιχεία επικοινωνίας ιδιωτικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, κινητά τηλεφωνά, ανύπαρκτες διευθύνσεις εγκαταστάσεων και αποθηκών, να προσελκύουν ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις μέσω ηλεκτρονικής μόνο αλληλογραφίας προσφέροντας δήθεν δελεαστικές τιμές και αποσπώντας ταυτόχρονα σημαντικές προκαταβολές. Ως ένδειξη απάτης θα πρέπει να θεωρείται η ελλιπής παροχή στοιχείων για την επιχείρηση, αλλά και η διαφορετική διεύθυνση παράδοσης των προϊόντων.
Για το σκοπό αυτό το γραφείο Οικονομικών Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Γερμανία προτείνει οι ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες σκοπεύουν να συνάψουν συνεργασία με γερμανικές εταιρείες να ζητούν τον αριθμό εγγραφής της εταιρείας στο Ομοσπονδιακό Μητρώο Επιχειρήσεων (ΗΡΒ), καθώς και τον αριθμό φορολογικού μητρώου της επιχείρησης (όπου δε συγκεντρώνουν ακριβή στοιχεία ταυτοποίησης να επικοινωνούν με τα γραφεία ΟΕΥ Βερολίνου, Μονάχου και Ντίσελντορφ).

***  ΑΥΤΗ Η ΓΗ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ !  «Η Βόρεια Ήπειρος θα ξανά ενωθεί με την Ελλάδα είτε το θέλουν είτε όχι»...

~ Άστραψε και βρόντηξε ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, ο οποίος στο χωριό Δελβινάκι έκανε πύρινη ομιλία για την συμπλήρωση 103 ετών από την είσοδο του Ελληνικού στρατού στη Βόρειο Ήπειρο.
Αποτέλεσμα των όσων είπε ήταν ο αλβανικός τύπος να αντιδράσει και να κατηγορήσει ότι ο ιεράρχης «υποκινεί την Ελλάδα σε πόλεμο».
Μερικά απ’ όσα είπε ο Μητροπολίτης και εξόργισαν τον Αλβανικό τύπο ήταν αυτά:
«Βλέπουμε ότι η Αλβανία θέλει να επεκτείνει το χέρι της κάνοντας χρήση της ιδέας της Μεγάλης Αλβανίας, στη Μακεδονία και την Πρέβεζα. Ζητάμε από την αλβανική κυβέρνηση να σταματήσει τις κατασχέσεις περιουσιών των Ελλήνων της Χειμάρρας με την χρήση «σουλτανικών διαταγμάτων.
Να ακυρωθεί ο νόμος που αφαιρεί το εκλογικό δικαίωμα σε όσους ζουν (Έλληνες) στο εξωτερικό. Αυτοί οι εκ προθέσεως σκανδαλώδεις νόμοι θέλουν να αποκλείσουν τους Έλληνες από την εκλογική διαδικασία και αποσκοπούν στην μείωση του αριθμού ελληνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο. Να αλλάξουν όλα και να ανακηρυχτεί αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο».
Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι «Oι δηλώσεις αυτές αποτελούν υποκίνηση σε πόλεμο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία, ενώ συγκρούονται με τις αξίες της καλής γειτονίας, αλλά και τους νόμους των δύο χωρών και την ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Το Αλβανικό δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας: «Οι δράσεις αυτές του Μητροπολίτη Ανδρέας υποκινούν εθνοτισμό και θρησκευτικό μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς, δύο γείτονες».
Φαίνεται ότι στην Αλβανία δεν αρέσει η πραγματικότητα. Δηλαδή ότι η Ελλάδα έχει απελευθερώσει 2 φορές την Βόρειο Ήπειρο χωρίς όμως να της επιτρέψουν να παραμείνει εκεί οι Δυτικοί φύλοι μας (το σημερινό ΝΑΤΟ) κι ότι εάν κάποιος προκαλεί αυτός είναι η Αλβανία.
Η Ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου δεν αμφισβητείται από κανέναν, το μόνο παράλογο είναι οι αξιώσεις των Αλβανών γειτόνων μας...

***  ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΠΙΑ; Η μεγαλύτερη Αμερικανική Βάση του Κόσμου, "δίπλα μας"!...

Λίγοι το γνωρίζουν όμως η μεγαλύτερη βάση των ΗΠΑ στον κόσμο βρίσκεται πάρα πολύ κοντά μας, πιο κοντά απ’ όσο μπορεί να νομίζουμε, και είναι στο Κόσοβο.
Πρόκειται για το Camp Bondsteel που δημιουργήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις ανάγκες του πολέμου του Βιετνάμ.
Το τεραστίων διαστάσεων στρατόπεδο είναι ορατό μέχρι κι από το διάστημα και ονομάζεται από τους Αμερικανούς «Μεγάλη Κυρία», καθώς στεγάζει και εξυπηρετεί πάνω από 7.000 στρατιώτες μέχρι σήμερα.
Υπάρχουν περίπου 300 κτήρια και 25 χλμ. οδικού δικτύου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ολόκληρη πόλη, στην οποία εργάζονται χιλιάδες Αλβανοί.
Το ερώτημα είναι το εξυπηρετεί αυτή η βάση στην περιοχή. Οι Αμερικάνοι μέσω αυτής της βάσεως ελέγχουν τα Βαλκάνια και κυρίως τη Σερβία, τα Σκόπια, ακόμη και τη Βοσνία και την Ελλάδα.
Η βάση τους έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Αλβανών, οπότε σίγουρα δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τους. Πιο πιθανό είναι να στραφεί εναντίον της Σερβίας, της Π.Γ.Δ.Μ. και του Σερβικού κομματιού της Βοσνίας. Δηλαδή στις Ορθόδοξες χώρες, που έχουν φιλικές σχέσεις με την ομόδοξη Ρωσία.
Και εφόσον η Αλβανία έχει όλο και περισσότερες βλέψεις ενάντια στους γείτονές της, σίγουρα στο μέλλον θα στρέψουν τις ΗΠΑ και εναντίον της Ελλάδος.
Ταυτόχρονα, θέλουν τον έλεγχο στον Βαλκανικό εναέριο χώρο ώστε να προστατεύει ευκολότερα το πετρέλαιο που βρίσκεται στην Κασπία θάλασσα...

***  ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! Δείτε τον Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟ πώς το ξεριζώνει... (ΒΙΝΤΕΟ)

~ Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, βρέθηκε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, όπου κατήγγειλε δημόσια το σάπιο σύστημα.
Από την πρώτη στιγμή είπε έξω απ’ τα δόντια πως η κυβέρνηση αποτελείται από ψεύτες και απατεώνες.  Δείτε όλα όσα είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος:

***  «ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΛΟΒΟΤΟΜΗ»! Ράπισμα του Κ. Βελόπουλου... (ΒΙΝΤΕΟ)
~
~  Οργισμένος ήταν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με τη χθεσινή πρόκληση τηλεοπτικού σταθμού, να μεταδώσει την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου), «αγώνα φιλίας» με την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στο κανάλι Έψιλον και στην εκπομπή Αποκαλυπτικά, είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί συνεχώς τα τελευταία χρόνια την προπαγάνδα, ώστε να επηρεάσει γεωπολιτισμικά γειτονικές χώρες, κάτι που έκανε και τη χθεσινή ημέρα.
Στη συνέχεια είπε ότι είναι εθνική ξεφτίλα ο αρμόδιος υπουργός να δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν αυτός που θα πάρει τηλεοπτική άδεια Τούρκος, Αλβανός ή Σκοπιανός. «Οι κυβερνώντες ξεπουλούν ιδέες και ιδανικά για να δίνουν άδειες σε φίλους τους» σημείωσε και αναρωτήθηκε που είναι το ΕΣΡ να δει προγράμματα τα οποία βλάπτουν.
Επίσης, με το Ελληνικό τηλεοπτικό σύστημα τα έβαλε ο κύριος Βελόπουλος: «Επί 10 χρόνια μας βομβαρδίζουν όλα τα κανάλια με Τουρκικές σειρές, και μας έκαναν εθνικά-ιστορικά λοβοτομημένους» και κατέληξε λέγοντας: «Ας αφήσει ο υπουργός κάτω τα κανάλια που πειραματίζεται με αυτά, και να μην προχωρήσει στο εθνικό έγκλημα το οποίο ετοιμάζει (με τις άδειες».
video : Κυριάκος Βελόπουλος κανάλι Ε 20/05/2017 , https://youtu.be/xIa_6HBZdLs  .-

***  Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Δημαρχείο της Καλαμάτας
Το Δημαρχείο Καλαμάτας επισκέφθηκαν χθες στελέχη της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και συναντήθηκαν με το δήμαρχο. Παναγιώτη Νίκα. Η συζήτηση, διάρκειας μιας ώρας, με τα στελέχη της πρεσβείας, από το Πολιτικό και το Οικονομικό Τμήμα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, επικεντρώθηκε στην προοπτική της Καλαμάτας και την αναπτυξιακή της πορεία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τις σχέσεις των κατοίκων με τις ΗΠΑ.    Κόσμος πάει κι έρχεται στην πόλη μας…
Α.Π. 

***  Η δανέζικη πολυεθνική JYSK φθάνει στην Καλαμάτα
Έγκαιρα, με αποκλειστικό του δημοσίευμα, το «Θάρρος» είχε αναφερθεί στη νέα επενδυτική προσπάθεια στην οδό Τσαμαδού, στο πρώην κατάστημα SHOPPING CITTY, ιδιοκτησίας Μανιαδάκη.
Προχθές αργά το βράδυ, στους διαδρόμους του Δημαρχείου Καλαμάτας, μάθαμε ότι στο κτήριο πρόκειται να φιλοξενηθεί ένας πολυεθνικός κολοσσός με είδη σπιτιού. Ειδικότερα, η εταιρεία JYSK , δανέζικων συμφερόντων, πολύ σύντομα, μετά την Πάτρα, επεκτείνεται στην Πελοπόννησο με ένα δεύτερο κατάστημα στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, την ανάπτυξή της επιταχύνει η JYSK στο πλαίσιο του πενταετούς πλάνου που προβλέπει δίκτυο 40 καταστημάτων στην Ελλάδα. Μόνο μέσα στο Μάιο άνοιξε δύο νέα καταστήματα, ένα στη Θεσσαλονίκη και το άλλο, όπως προαναφέραμε, στην Πάτρα.
 Ποια είναι η JYSK
Η JYSK είναι μια πολυεθνική αλυσίδα καταστημάτων με είδη σπιτιού και διαθέτει πάνω από 2.400 καταστήματα σε 48 χώρες. Στα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στην Ελλάδα, το Σεπτέμβριο του 2015, ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της JYSK, Lars Larsen, είχε δείξει την εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα, δηλώνοντας: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα, η οποία ήταν μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δεν είχαμε ακόμα παρουσία. Έχουμε βρεθεί και στο παρελθόν σε χώρες που βρίσκονταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και τα αποτελέσματά μας εκεί ήταν πολύ καλά. Στα καταστήματα JYSK οι πελάτες μας στην Ελλάδα θα μπορούν να βρουν εξαιρετικές προσφορές και να κάνουν ποιοτικές αγορές παρά την οικονομική κρίση».
Η JYSK διαθέτει σήμερα στην Ελλάδα εννέα καταστήματα. Το άνοιγμα νέων καταστημάτων δείχνει την απόφαση της δανέζικης πολυεθνικής αλυσίδας να υλοποιήσει το πενταετές πλάνο της.
Ο Country Manager JYSK Ελλάδας και Ουγγαρίας, Sandor Szimeiszter, εξηγεί: « Η διοίκηση της εταιρείας είναι πολύ ικανοποιημένη με την απόδοση της ελληνικής θυγατρικής μας που αναπτύσσεται σύμφωνα με το πλάνο. Αυτό, σε μεγάλο βαθμό, αποδίδεται στις προσπάθειες της τοπικής ομάδας διοίκησης που είναι ικανή να υλοποιήσει τη φιλοσοφία της JYSK στην ελληνική αγορά και μας δίνει την αυτοπεποίθηση, ώστε να ανοίξουμε πολλά νέα καταστήματα μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Τον Μάιο ολοκληρώνουμε τα εγκαίνια τεσσάρων καταστημάτων μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ακόμα τέσσερα καταστήματα είναι προγραμματισμένα για να ανοίξουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου και ακόμα περισσότερα είναι στο σχεδιασμό έως το τέλος του 2017».
Το κατάστημα της Πάτρας είναι το πρώτο της JYSK στην Πελοπόννησο, ενώ η επέκταση της δανέζικης εταιρείας τους επόμενους μήνες θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά στο πλάνο της δημιουργίας μιας αλυσίδας καταστημάτων ειδών σπιτιού με πανεθνική κάλυψη.
 Κολοσσός
Η Jysk σήμερα ελέγχει 2.300 καταστήματα σε 41 χώρες. Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες αγορές των Βαλκανίων στην οποία δεν είχε εισέλθει, με δεδομένο ότι διαθέτει καταστήματα τόσο στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία όσο και στις: ∆ανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Σλοβακία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ισλανδία, Καναδά, Γροιλανδία, Νησιά Φερόε, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ουκρανία, Κόσσοβο,  Καζακστάν, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Σλοβενία, FYROM, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κίνα, Σερβία, Ινδονησία, Αρμενία, Μαυροβούνιο.
Στη Γερμανία και την Αυστρία, η εταιρεία λειτουργεί με το όνομα Danisches Bettenlager, ενώ έχει κέντρα διανομής σε Πολωνία, Σουηδία και Δανία, τα οποία εξυπηρετούν τα καταστήματα του δικτύου 24 ώρες το 24ωρο, πέντε ημέρες την εβδομάδα.
Η Jysk Group, που είναι γνωστή στη βόρεια Ευρώπη, ειδικά για τα έπιπλα κρεβατοκάμαρας, ανήκει στον 66χρονο επιχειρηματία Lars Larsen, του οποίου ο όμιλος το 2014 έκλεισε με κύκλο εργασιών 3,1 δισ. ευρώ .
Ιδρύθηκε το 1979 στη Δανία και σήμερα απασχολεί 20.000 εργαζομένους, ενώ μόνο το 2014 άνοιξε περισσότερα από 100 νέα καταστήματα διεθνώς.
Σήμερα, ο επικεφαλής του ομίλου Jysk Group είναι ο 435ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, μέλος της «χρυσής» λίστας Forbes με προσωπική περιουσία 4,1 δισ. δολ. Πριν από τη δημιουργία της αλυσίδας, ο κ. Larsen έζησε και μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα παραγωγής πατάτας.
Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

***  Οι τομείς και οι ειδικότητες για το νέο σχολικό έτος στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας
Τους τομείς και τις ειδικότητες που θα λειτουργήσουν για το νέο σχολικό έτος 2017 – 18, καθώς και τις προϋποθέσεις εγγραφής, ανακοίνωσε το ΕΠΑ.Λ. Κυπαρισσίας
Ειδικότερα:
Α΄ τάξη: Τάξη Προσανατολισμού
Β΄ τάξη: Τομείς
-Διοίκησης & Οικονομίας
-Δομικών έργων, Δομημένου περιβάλλοντος & Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού
-Μηχανολογίας
-Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού
-Πληροφορικής
-Υγείας-πρόνοιας-ευεξίας
Γ΄ τάξη: Ειδικότητες
-Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
-Σχεδιαστής Δομικών  έργων και Γεωπληροφορικής
-Τεχνικός Οχημάτων
-Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
-Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
-Βοηθός Νοσηλευτή
Εγγραφές
Οι εγγραφές γίνονται τον Ιούνιο (και κατ’ εξαίρεση τον Σεπτέμβριο).
Α΄ Τάξη: Εγγράφονται κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου
Β΄ Τάξη: Εγγράφονται οι προαγόμενοι στην Β’ τάξη του  ΕΠΑΛ ή Γενικού Λυκείου. Κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου για απόκτηση Πτυχίου Ειδικότητας οι οποίοι παρακολουθούν μόνο μαθήματα Τομέα – Ειδικότητας στη Β΄ και Γ΄ Τάξη και έχουν τη δυνατότητα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ. Οι δε μαθητές δεν πληρώνουν εισιτήριο για τη μεταφορά από τον τόπο κατοικίας τους προς το σχολείο.
Τίτλοι σπουδών-επαγγελματικά δικαιώματα
Στους απόφοιτους ΕΠΑ.Λ. χορηγείται:
-Απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου, ισότιμο με του Γενικού Λυκείου
-Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 4 με επαγγελματικά δικαιώματα, το οποίο εξασφαλίζει άδεια άσκησης επαγγέλματος και πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
-Απόφοιτοι προαιρετικής Τάξης Μαθητείας έπειτα από πιστοποίηση Πτυχίο ειδικότητας 5.
Δυνατότητες μετά την αποφοίτηση
-Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας. Με το θεσμό της Τάξης Μαθητείας οι απόφοιτοι εντάσσονται σε εργασιακό περιβάλλον με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού, ασφάλιση και εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5.
-Εισαγωγή στα Πανεπιστήμια σε ποσοστό επιπλέον θέσεων 1% μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα 2 γενικής παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ)
-Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε αντίστοιχους τομείς, μέσω ειδικών εξετάσεων σε 4 μαθήματα 2 γενικής παιδείας και 2 μαθήματα ειδικότητας (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ).
-Στα TEI και στις Στρατιωτικές Σχολές με ειδικό ποσοστό θέσεων, αναλογικό του αριθμού των υποψηφίων από ΕΠΑ.Λ και ΓΛ. (Πανελλαδικές ΕΠΑ.Λ).
-Συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ή παρόμοια  ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας. Με εξετάσεις πιστοποίησης απόκτηση πτυχίου επιπέδου 5
-Επανεγγραφή στη Γ' τάξη ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα από τον οποίο έχει αποφοιτήσει ή στη Β' τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).
Πληροφορίες: Πονηροπούλου Τέρμα Κυπαρισσία, τηλ: 2761022747, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: mail@1epal–kypar.mes.sch.gr, δικτυακός τόπος: 1epal–kypar.mes.sch.gr, blogs.sch.gr/1epal-kypar. 

***   Λύση στο θέμα της στάσης στο αεροδρόμιο
Βρέθηκε λύση στο ζήτημα της στάσης που δεν υπάρχει στην είσοδο του αεροδρομίου, όπως μας ενημέρωσε η Παναγιώτα Ντίντα. Ειδικότερα, εντός της επόμενης εβδομάδας θα τοποθετηθεί στο σημείο στάση, κάτι που έλειπε και έκανε τους τουρίστες να περιμένουν στον ήλιο ή τη βροχή.  Π.Μπ.

***   Εντυπωσιακή "κατάληψη" της Καλαμάτας από βέσπες (φωτογραφίες και βίντεο)
Ένα όμορφο θέαμα αντικρίζουν από το μεσημέρι του Σαββάτου όσοι συναντούν τα πάνω από 200 άτομα που συμμετέχουν στη συνάντηση βεσπών που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην πόλη μας.
Οι ταξιδιώτες αφού έκαναν μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατέληξαν στο Ιστορικό Κέντρο όπου θα ακολουθήσει ένα μεγάλο πάρτι.
Να σημειωθεί τέλος ότι αυτή η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των ετήσιων εκδηλώσεων «Οι Σφήκες πάνε Ναύπλιο»  καθώς και της ομάδας «Γύρου της Ελλάδας με vespa.
Οι βέσπες και ο γάμος
Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τα δίκυκλα έφθαναν στους Αγίους Αποστόλους έφθασε και ένα ζευγάρι που μόλις είχε παντρευτεί για τη συνηθισμένη φωτογράφιση στο ναό.
Όπως ήταν λογικό η συνάντηση του ζευγαριού με τους οδηγούς ξάφνιασε ευχάριστα και τις δύο πλευρές με τους οδηγούς να «πειράζουν» το γαμπρό, ενώ για το ζευγάρι είχε δημιουργήθηκε ένα όμορφο σκηνικό για τη φωτογράφιση.

 Καλαμάτα 2017- Βέσπες : https://youtu.be/gkRkh6ohoD4  .-

***    Από Ιούνιο τα απογευματινά ιατρεία στο Νοσοκομείο Καλαμάτας
Τεχνικά προβλήματα δεν επέτρεψαν τελικά την λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από την 1η Μαΐου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Όπως διευκρίνισε, χθες,  σε ερώτησή μας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος, εντός της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι διαδικασίες διευθέτησης των τεχνικών ζητημάτων από τις  εταιρίες και την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές. Έτσι, από τις αρχές Ιουνίου, εκτιμάται ότι τα απογευματινά ιατρεία του Νοσοκομείου θα μπορέσουν να ξεκινήσουν κανονικά τη λειτουργία τους.
 Τα ιατρεία
Τα απογευματινά ιατρεία θα λειτουργήσουν αρχικά με 11 γιατρούς, 11 άτομα νοσηλευτικό και 5 διοικητικό και λοιπό προσωπικό. Θα λειτουργούν μια φορά την εβδομάδα- κάθε Τετάρτη-  και το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 15:00 έως 20:00.
Τα ραντεβού για τα απογευματινά ιατρεία θα κλείνονται μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 14500.
Τα απογευματινά ιατρεία που θα λειτουργήσουν είναι:
-              Σαπουντζής Απόστολος, Γαστρεντερολόγος
-              Δεναξάς Κωνσταντίνος, Γαστρεντερολόγος
-              Σοραρούφ Αλέσσιο-Ιβάν, Οφθαλμίατρος
-              Νάνος Παναγιώτης, Οφθαλμίατρος
-              Κωνσταντοπούλου Καλλιρρόη, Οφθαλμίατρος
-              Μπριστόγιαννης Γεώργιος, Νεφρολόγος
-              Αποστολόπουλος Κωνσταντίνος, ΩΡΛ
-              Αδαμόπουλος Ιωάννης, Αιματολόγος
-              Οικονόμου Κωνσταντίνος, Αγγειοχειρουργός
-              Χριστόπουλος Κωνσταντίνος, Ορθοπαιδικός
-              Κάτσος Αθανάσιος, Ορθοπαιδικός
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του 2013 η αμοιβή για την επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία, για τους ειδικευμένους ιατρούς ΕΣΥ έχει ως εξής:
-              Συντονιστές – Διευθυντές 44 ευρώ
-              Διευθυντές 40 ευρώ
-              Επιμελητές Α΄ 32 ευρώ
-              Επιμελητές Β΄ 24 ευρώ
-              Επιμελητές 16 ευρώ
 Της Βίκυς Βετουλάκη

***    Εγκαίνια χθες για την 6η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας
Άνοιξε την Παρασκευή το βράδυ τις πόρτες της η 6η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου.
Τα εγκαίνια έγιναν χθες το βράδυ

***   Ξεκινά η 6η Ανθοκομική Έκθεση Καλαμάτας
Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 6η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας, που θα δώσει στο κοινό τη δυνατότητα να θαυμάσει και να αγοράσει ανθόφυτα, θάμνους και δένδρα, αλλά και εργαλεία και εφόδια, να λάβει πληροφορίες από ειδικούς για τη φροντίδα του κήπου, να συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα, να παρακολουθήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, να χαρεί στιγμές ξεγνοιασιάς στο θαυμάσιο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Ο δήμαρχος, σε συνέντευξη Τύπου χθες, κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί την Έκθεση και να προμηθευθεί διάφορα είδη από τους εκθέτες, ενώ τόνισε ότι έχει περιβαλλοντικό, παιδαγωγικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι πάνω από 600 μαθητές και μαθήτριες θα μετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια.
Η 6η Ανθοκομική Έκθεση Δήμου Καλαμάτας θα έχει ελεύθερη είσοδο και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: 09.00 - 13.00 και 18.00 - 23.00, καθημερινά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 8.00 το βράδυ στο χώρο μπροστά από το Αναψυκτήριο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων Καλαμάτας.

***   Το στρατόπεδο δεν το κλείνει καμία «κόντρα», ο Καμμένος το κλείνει
«Κόντρα» μεταξύ δύο πολιτικών, κατά τη δική μου (τουλάχιστον) λογική, υφίσταται όταν υπάρχει «διαξιφισμός». Όταν, δηλαδή, ο ένας ασχολείται με τον άλλον και το ανάποδο…
Στην προκειμένη περίπτωση, εγώ δε βλέπω να  υπάρχει καμία «κόντρα», αλλά μόνο «κόμπλεξ». Έτσι λέγεται όταν μόνο ένας έχει πρόβλημα με τον άλλον, και «στοχοποιεί» μάλιστα μια ολόκληρη περιοχή.
Ειλικρινά, δε θυμάμαι και αν κάνω λάθος ευχαρίστως να το παραδεχθώ, ποια ήταν η τελευταία φορά που ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ασχολήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο…
Φυσικά, υπάρχει «πολιτική» διαφορά μεταξύ τους, αλλά ως εκεί. Το να «εξαπολύει» επίθεση σε θεσμούς, πρόσωπα και «σύμβολα», όπως το στρατόπεδο, ολόκληρης της Μεσσηνίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επειδή έχει «πρόβλημα» με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν αποδεικνύει μόνο «κόμπλεξ»… αλλά μεγάλο «κόμπλεξ».
Προφανώς, έτσι πιστεύει ότι θα δικαιολογήσει το κλείσιμο του στρατοπέδου… και θα το αποδεχτεί με «τύψεις» η τοπική κοινωνία, επειδή οι βουλευτές της έκαναν «ρουσφέτια», λες και στα υπόλοιπα στρατόπεδα της χώρας πήγαιναν μόνο με «κλήρωση»…
Ας σοβαρευτούμε κάπου… Δεν είμαι απ’ αυτούς που πιστεύουν ότι πάση θυσία πρέπει να μείνει ανοιχτό το στρατόπεδο (αν και θεωρώ ότι έχει σοβαρά επιχειρήματα), καθώς δε με βρίσκει σύμφωνο το «μοντέλο ανάπτυξης» της ελληνικής επαρχίας με αχρείαστα πανεπιστήμια και στρατόπεδα…
Αλλά, επιτέλους, αν θέλουμε να ασχοληθούμε με το θέμα, ας το συζητήσουμε σοβαρά και ας αφήσουμε τους «αντιπερισπασμούς». Ούτε να «παίζουμε» το παιχνίδι του οποιουδήποτε πολιτικού στις πλάτες ολόκληρης της Μεσσηνίας…  Κ. Γαζ. 

***  Μα που είναι επιτέλους η Αντιπολίτευση;
Τι κάνουν εκεί στη ΝΔ, κοιμούνται; Εδώ οι συντάξεις μειώνονται και εξαφανίζονται, τα μαγαζιά κλείνουν, ο κόσμος χάνεται και αυτοί είναι εξαφανισμένοι; Αυτά τα ερωτήματα ακούγονται  μέρα με τη μέρα και περισσότερο στα χείλη των πολιτών.
Στο πολίτευμά μας, την κοινοβουλευτική, αντιπροσωπευτική δημοκρατία, η αντιπολίτευση και δη η αξιωματική, όπως η ΝΔ, είναι θεσμός. Ερωτήσεις,  επερωτήσεις και ομιλίες στο Κοινοβούλιο, καταθέσεις προτάσεων για σχέδια νόμου, αρθρογραφία, συνεντεύξεις, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά κάνει η αντιπολίτευση αλλά , προφανώς οι πολίτες αισθάνονται ότι δεν είναι αρκετά. Θέλουν κάτι περισσότερο. Τι είναι αυτό;
Παραμονές του 1821, οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, των Νησιών  είχαν πια κουραστεί να ζουν σκλαβωμένοι. Ήθελαν να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό και να δημιουργήσουν το δικό τους Κράτος, για το δικό τους Έθνος, για τους Έλληνες. Αυτό είχαν  κάνει λίγο νωρίτερα και άλλα έθνη της Ευρώπης.
Τον καιρό εκείνο, τον 18ο και 19ο αιώνα, όπως εξηγούν οι επιστήμονες κοινωνιολόγοι, όλες οι ανωτέρω κοινωνίες  παρουσίαζαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τα άτομα που τις αποτελούσαν συμμετείχαν σε τεκμηριωμένες συζητήσεις , που γίνονταν στις λέσχες, στα καφενεία, στην αρθρογραφία. Είχε δημιουργηθεί δηλαδή μια «δημόσια σφαίρα», μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του εκάστοτε Κράτους, στην οποία προετοιμαζόταν κάθε πτυχή της νέου τύπου εξουσίας, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.  Μέσα από τη  δημόσια σφαίρα οι άνθρωποι έμαθαν να αντιλαμβάνονται, την σημασία των εκλογών και τον κοινοβουλευτισμό , να κατανοούν την έννοια της αντιπροσώπευσης. Προετοίμασαν έτσι και το έδαφος των κοινωνιών στις οποίες ζούσαν, ώστε να γίνουν αποδεκτές οι διακηρύξεις του Διαφωτισμού περί ελευθερίας, ισότητας, αλληλεγγύης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αργότερα, με την ανάπτυξη των κοινωνιών,  η είδηση , δηλαδή η απάντηση στο ερώτημα «Που πάμε;» έγινε εμπόρευμα. Η «δημόσια σφαίρα» αντικαταστάθηκε από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Και το Κράτος άρχισε να διαμορφώνει πολιτική, άρχισε να πράττει,  με βάση τα όσα διακινούσαν τα ΜΜΕ, που σταδιακά  έγιναν θεσμός, η τέταρτη εξουσία.
Φτάσαμε όμως στην εποχή «της κρίσης». Οικονομικής, πολιτικής, αξιακής. Πάντα σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, μια «κρίση» δημιουργείται, διότι οι ανάγκες των ατόμων δεν ικανοποιούνται πλέον από την κοινωνία και το Κράτος. Καθημερινά γύρω μας ακούμε ανθρώπους να είναι δυσαρεστημένοι, αγανακτισμένοι, οργισμένοι. Θέλουν να βγουν από την ύφεση.  Θέλουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν. Αρχίζουν να επικοινωνούν και να αντιλαμβάνονται την επείγουσα κατάσταση.  Έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στους Θεσμούς, που οι ίδιοι κάποτε  δημιούργησαν. Στους πολιτικούς, στα κόμματα, στους δημοσιογράφους, στους δικαστικούς. «Που πάμε;» ρωτούν ο ένας τον άλλον.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε ενώπιον της δημιουργίας μιας νέας «δημόσιας σφαίρας», που θα προετοιμάσει το έδαφος για την έξοδο από την επείγουσα κατάσταση και τη μετάβαση στο νέο μας ελληνικό κράτος, για το οποίο θα είμαστε υπερήφανοι. Όταν  το ερώτημα «που πάμε;» αντικατασταθεί από το ερώτημα «εμείς τι κάνουμε;» θα έχουμε ήδη κάνει το πρώτο και κυριότερο βήμα για να βγούμε από την κρίση. Για να παραφράσω την γνωστή ρήση του Τζον Κέννεντυ: «Μη ρωτάς τι κάνει η Αντιπολίτευση για τη ζωή σου, να ρωτάς τι θα κάνεις εσύ για να αποκτήσεις την Αντιπολίτευση και την Κυβέρνηση (άρα τη ζωή) που θέλεις».
Διότι, όπως είπε και ο μεγάλος σύγχρονος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γ. Χάμπερμας : «Όσο κάποιος ενώπιον μιας επείγουσας κατάστασης μόνο ελεεινολογεί, παραμένει και ο ίδιος σύμπτωμά της».  

Της Πιπίνας Π. Κουμάντου


*** Αθλητική ενημέρωση  :

***   Στις 6 μ.μ. η στέψη της πρωταθλήτριας Καλαμάτας και φιλικό με «Μπάρτσα»
Όσο κι αν η συμμετοχή στην Α’ Τοπική δεν χαροποίησε κανέναν η άνετη κατάκτηση του τίτλου αποτελεί ένα επίτευγμα για την ομάδα της Καλαμάτας, καθόλου δεδομένο εξ αρχής, και απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια νέα πορεία προς την καταξίωση στις εθνικές κατηγορίες. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε τη σημερινή απονομή του τροπαίου και των μεταλλίων και όχι με διάθεση απαξίωσης, καθώς μάλιστα θα είναι παρών στο γήπεδο του Μεσσηνιακού και ο άνθρωπος που έδωσε αυτή την προοπτική, ο πρόεδρος Σταύρος Παπαδόπουλος. Οι απονομές θα γίνουν λίγο πριν τις 6 μ.μ. και πριν έναρξη του φιλικού με την Αναγέννηση, ενώ στις 5 μ.μ. θα προηγηθεί αγώνας ανάμεσα στις ακαδημίες των «μελανόλευκων».
Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους φιλάθλους και η παρουσία τους ενέχει απόδειξη στήριξης για τη δύσκολη νέα χρονιά που θ’ ακολουθήσει στη Γ’ Εθνική... Χ.Ε.

***   Ο χάρτης των τοπικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου της νέας σεζόν
Μετά την εξασφάλιση της παραμονής του Τσικλητήρα Πύλου στη Γ΄ Εθνική κατηγορία και την ολοκλήρωση των 4 τοπικών πρωταθλημάτων, ο χάρτης των πρωταθλημάτων της αγωνιστικής  περιόδου 2017 – 18, διαμορφώνεται ως εξής:
Α΄ ΤΟΠΙΚΗ
Αναγέννηση Παραλίας, Πανθουριακός, Πάμισος Μεσσήνης, ΑΟ Φαραί, ΑΟ Κυπαρισσίας, Εθνικός Μελιγαλά, Μιλτιάδης Πύργου Τριφυλίας, Εράνη Φιλιατρών, ΑΟ Διαβολιτσίου, Απόλλων Καλαμάτας, Ολυμπιακός Καλαμάτας, ΑΣ Ανδρούσας, Τέλος Άγρας Γαργαλιάνων, ΑΟ Σπερχογείας, Ομόνοια και ΑΟ Ασπροχώματος
 Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΕ Αβίας, Αίαντας Καλαμάτας, Ηρακλής Καλαμάτας, Αστέρας Μικρομάνης, Δωριέας Δωρίου, Ακρίτας Κορώνης Απόλλων Πεταλιδίου, Χανδριναϊκός, Παπαφλέσσας Χώρας, Ολυμπιακός Ανάληψης, ΑΕ Μάνης, ΑΟ Μεθώνης, ΑΕ Γαργαλιάνων και ΑΟ Φυτειάς.
 Β΄ ΤΟΠΙΚΗ
Αστέρας   Αρφαρών, Μεσσηνιακός, Νέος Άρις, Διαγόρας Κοπανακίου, Θύελλα Χαρακοπιού, Παπαφλέσσας Άμφειας, Πανιώνιος, ΠΑΟ Καλού Νερού, Παπαφλέσσας Βλαχόπουλου, Ατρόμητος Πλατέος, ΑΟ Στενωσιάς, Κεραυνός Καλαμάτας, ΑΕ Λογγάς, Ηρακλής Κυπαρισσίας, ΑΟ Πατίστα, Δόξα Καλαμάτας, Αστέρας Βαλύρας, ΑΣ Φυτειάς, Πανευαϊκός, ΠΑΟ Καλλιθέας, ΑΕΚ Καλαμάτας, Πράσινα Πουλιά, Δαναός Καλαμάτας, Θησέας Καλαμάτας, Παναθηναϊκός Καλαμάτας, ΑΠΣ Άρις Καλαμάτας, ΑΟ Νέδουσα και ΑΟ Βέργας.
 Γ΄ ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Θύελλα Μερόπης, Ακαδημία Πάμισος  Μεσσήνης, Ερμής Καλαμάτας, ΑΟ Λεΐκων, Θύελλα Παραλίας, Νέστορας Πύλου, Ίκαρος Καλαμάτας, ΑΟ Χατζή, Ατρόμητος Καλαμάτας, ΑΕ Αιθαίας.

***   Αναβίωση του αρχαίου πένταθλου αύριο στην Αρχαία Μεσσήνη
 Μια εμπειρία ζωής που ενώνει την αρχαία μας ιστορία με το τώρα με όχημα τον αθλητισμό, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν εκατοντάδες μικροί μαθητές και θεατές που θα βρεθούν το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου στο Στάδιο και Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης. Πρόκειται για την αναβίωση του αρχαίο πένταθλου που εμπνεύστηκε η προπονήτρια της Ολυμπιάδας Καλαμάτας, Γιώτα Τσιάλα, κι έφτασε στην ώρα της υλοποίησης χάρις στο αγκάλιασμα και την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στους γεωγραφικούς συνδιοργανωτές είναι και ο Δήμος Μεσσήνης, χωρίς ωστόσο να δείξει μέχρι τώρα το δέον ενδιαφέρον, ενώ το εγχείρημα για το οποίο υπάρχουν βλέψεις ετήσιας καθιέρωσης και διεθνούς επέκτασης υποστηρίζουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου και το Διάζωμα.
Η προσέλευση των θεατών θα γίνει το αργότερο στις 9.30 το πρωί (θα πρέπει να προμηθευτούν τις δωρεάν κάρτες εισόδου από τους διοργανωτές ή μέχρι τις 10.30 περίπου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου). Στις 10.00 θα γίνει η εντυπωσιακή τελετή έναρξης και μετά από σύντομους χαιρετισμούς επισήμων θα ακολουθήσει στις 10.30 π.μ. η έναρξη του αγωνιστικού μέρους που περιλαμβάνει τρέξιμο  187 μ., μήκος άνευ φοράς, ακοντισμό και δισκοβολία, ενώ επίδειξη πάλης θα κάνουν αθλητές της Εθνικής και του τοπικού «Αριστόδημου».
Στα αγωνίσματα του στίβου θα λάβουν μέρος αγόρια και κορίτσια Δημοτικού Σχολείου από την Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Αργολίδα και την Κορινθία, εκπροσωπώντας έτσι όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Προχθές πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο-Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης η γενική πρόβα, ενώ χθες στο Διοικητήριο εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με τις λεπτομέρειες των αυριανών εκδηλώσεων, προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο να τις παρακολουθήσει.
 Ελένη Αλειφέρη (Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας): Οι βάσεις για μια μοναδική διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας
Η «οικοδέσποινα» αντιπεπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη πιστεύοντας ιδιαίτερα στα οφέλη της αναβίωσης του αρχαίου πένταθλου τόνισε τα παρακάτω:
«Στους αγώνες θα συμμετάσχουν πάνω από 200 αγόρια και κορίτσια από 6 έως 12 ετών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Απώτερος στόχος μας είναι η αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός. Στη φετινή διοργάνωση, ουσιαστικά, θα μπουν οι βάσεις για μια μοναδική εκδήλωση για την περιφέρειά μας και μακροπρόθεσμα η επιθυμία μας είναι η εκδήλωση να γίνεται με τη συμμετοχή από αθλητικά σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, του εξωτερικού, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και η συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων.
Φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της Αρχαίας Μεσσήνης σε διεθνές επίπεδο καθώς και ο εμπλουτισμός της διοργάνωσης με παράλληλες εκδηλώσεις όπως διεθνή αθλητική ημερίδα, διαδραστικές ξεναγήσεις στο στάδιο και πολιτιστικά δρώμενα, μέσα από τη βιωματική εμπειρία του αθλητισμού με αναφορές στο Αρχαίο Πένταθλον.
Ο στρατηγικός στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της Μεσσηνίας ως προορισμού αθλητικού τουρισμού. Μετά το πέρας των αγώνων θα γίνει μια παρουσίαση –ημερίδα για την προβολή υλικού της Αρχαίας Μεσσήνης που θα προωθηθεί στο εξωτερικό και θα αναλύσουμε διεξοδικά όλο το πλάνο ανάδειξης της περιοχής μας μέσα από αθλητικές δραστηριότητες.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συνδιοργανωτές μας σε αυτή την προσπάθεια. Ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί συνέβαλε αποφασιστικά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η Ολυμπιάδα Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο καθηγητής του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού της Σπάρτης  κ. Αλεξόπουλο που μας υποστήριξε με τη τεχνογνωσία του για την ιδιαίτερη στόχευση σε αυτό το γεγονός.
Καλούμε όλους τους Μεσσήνιους να συμμετέχουν και να ζήσουν βιωματικά αυτή την εμπειρία, έτσι ώστε και μέσα από αυτή τη διαδικασία τα επόμενα χρόνια να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι».
 Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος (αντιδήμαρχος Μεσσήνης): Δίπλα σε κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη του χώρου
«Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την εκδήλωση να αναδείξουμε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ως Δήμος Μεσσήνης με την Περιφέρεια, όπως πολύ καλή συνεργασία έχουμε με τα σωματεία που θα εμπλακούν.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Τσώνης μεταφέρει τους χαιρετισμούς του και εύχεται αυτή η εκδήλωση να είναι πραγματικά επιτυχής. Σαν οικοδεσπότες θα σας καλωσορίσουμε και στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ σαν Δήμος θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την ανάδειξη του χώρου. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Θέμελη που μέχρι στιγμής είναι δίπλα μας, επειδή το όνομά του είναι συνυφασμένο με την Αρχαία Μεσσήνη. Ιδέες πολλές φορές για τα δρώμενα που γίνονται πηγάζουν από την έμπνευση του κ. Θέμελη.
Πολλές φορές μας έχει πει πως σε αυτό το χώρο τα Ιθώμαια ήταν πρώτα απ’ όλα θεατρικοί, αθλητικοί και μουσικοί αγώνες. Εύχομαι και τα τρία αυτά σκέλη με τη συνεργασία της Περιφέρειας και όποιου άλλου σωματείου επιθυμεί να τα κάνουμε πραγματικότητα!»
 Σταμάτης Φριτζήλας (εκπρόσωπος της Εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας): Το 708 π.Χ., ο Ιάσονας, ο Παλέας και ο Μεσσήνιος νικητής Γόργος…
Ο προϊστάμενος του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζήλας με τη σειρά του, εκπροσωπώντας και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κα Μηλίτση, αλλά και τους αρχαιολόγους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Μεσσηνίας (υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) ευχήθηκε: «καλή επιτυχία στην αναβίωση του αρχαίου πένταθλου με τη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων στίβου στο Αρχαίο Στάδιο και στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο «Ολυμπιάδα Καλαμάτας» με επικεφαλής την Παναγιώτα Τσιάλα και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Πρόκειται για μία διοργάνωση που επιθυμεί να αναβιώσει το αρχαίο Πένταθλο με τη συμμετοχή των Αθλητικών Σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» τόνισε ο κ. Φριτζήλας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αναλυτικά ιστορικά στοιχεία:
«Χρειάζεται εδώ να θυμίσουμε ότι το Πένταθλον (ή πένταθλο) ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, καθώς και άλλων Πανελλήνιων αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα που διεξαγόταν σε μία ημέρα με την εξής σειρά: άλμα εις μήκος, ακοντισμός, δισκοβολία, στάδιον και πάλη. Το πένταθλο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην 18η Ολυμπιάδα περίπου το 708 π.Χ. Στην 137η Ολυμπιάδα το 232 π.Χ. νικητής στο πένταθλο αναδείχθηκε ο Μεσσήνιος Γόργος.
Στην μακρόχρονη ιστορία του θεσμού, υπήρξαν ασφαλώς και πολλοί άλλοι Πελοποννήσιοι νικητές, από Κορίνθιοι, Σικυωνείς, Ηλείοι, Σπαρτιάτες, Μαντινείς, Ηραίοι από την Αρκαδία και φυσικά από τα υπόλοιπα γνωστά μέρη του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.(708-241 π.Χ.). Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αγώνισμα του πεντάθλου συμπεριλαμβανόταν στα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα, τα Λύκαια, τα Παναθήναια και σε άλλους αθλητικούς ή γυμνικούς αγώνες ανά την Ελλάδα και την Μικρά Ασία. Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτος ο Ιάσων δημιούργησε το πένταθλο, την ένωση δηλαδή πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων προς τιμήν του φίλου του Παλέα, ο οποίος είχε νικήσει στην πάλη, στους αγώνες που τέλεσαν οι Αργοναύτες στη Λήμνο, αλλά είχε έλθει δεύτερος σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα.
Στο Στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης την περίοδο της μεγάλης ακμής της πόλης, τελούνταν εκεί οι γυμνικοί αθλητικοί αγώνες κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής των Ιθωμαίων και η μεσσηνιακή κοινωνία συνέρρεε από όλα τα σημεία της επικράτειας για να καμαρώσει τη νεολαία της χώρας να αγωνίζεται στο δρόμο, το άλμα, το δίσκο, το ακόντιο, την πάλη, την πυγμή, το παγκράτιο και το πένταθλο. Από τα αγωνίσματα αυτά τα τρία (άλμα, δρόμος, ακόντιο) θεωρούντο ελαφρά και τα άλλα (ο δίσκος και η πάλη) βαρέα.
Το μοντέρνο πένταθλο είναι ωστόσο σύνθετο ολυμπιακό άθλημα, το οποίο επινόησε ο Γάλλος εμπνευστής των σύγχρονων Ολυμπιάδων βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Είναι συνδυασμός πέντε διαφορετικών αθλημάτων: σκοποβολής, ξιφασκίας, κολύμβησης, ιππασίας και ανώμαλου δρόμου, τα οποία διεξάγονται σε μία ημέρα. Εντάχθηκε στις Ολυμπιάδες το 1912 στη Στοκχόλμη ως ατομικό αγώνισμα. Στην Μεσσηνία αναβίωσαν τα Ιθωμαία, προς τιμή του Διός Ιθωμάτα, με αθλητικούς αγώνες το 1984».
 Γιώτα Τσιάλα (προπονήτρια ΑΣ Ολυμπιάδας Καλαμάτας): Περιμένουμε όλο τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια
Τέλος, η προπονήτρια της Ολυμπιάδας και «ψυχή» της διοργάνωσης, Γιώτα Τσιάλα, ανέφερε:
«Ευχαριστώ κατ’ αρχάς την κα Αλειφέρη που μπήκε μπροστά όταν πρωτοάκουσε την ιδέα καθώς επίσης τον κ. Θέμελη και κ. Μπένο.
Μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά στο χθες και καταλήγει στο σήμερα εμείς προσκαλέσαμε πολλά σωματεία από την Περιφέρεια.
Θα μας κάνουν την τιμή 11 σωματεία: Μεσσηνιακός Γ.Σ., ΓΣ Ακρίτας, ΑΟ Μεγαλόπολης, ΓΣ Αρκαδίας, Σπαρτιατικός, Φιλαθλητικός, ΓΑΣ Σκάλας, Ποσειδών Λουτρακίου, Γυμναστική Ένωση Άργους και η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πύργου.
Γύρω στα 250 παιδιά από Α΄ έως και Στ΄ Δημοτικού θα λάβουν μέρος στο Αρχαίο Πένταθλο που περιλαμβάνει τα εξής αθλήματα: Δρόμος 187 μ., Μήκος χωρίς φόρα, Ακοντισμός, Δισκοβολία. Παράλληλα θα έχουμε την τιμή να έχουμε την Εθνική Ομάδα Πάλης με τον Ομοσπονδιακό προπονητή κ. Σιδηρόπουλο και δυο ζευγάρια παλαιστών (σ.σ. θα λάβουν μέρος και παλαιστές από τον νεότευκτο μεσσηνιακό σύλλογο «Αριστόδημο»).
Περιμένουμε όλο τον κόσμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε άρτιους αθλητικούς αγώνες και του χρόνου με αυτό το υλικό να προσπαθήσουμε να φέρουμε στον τόπο μας αθλητές και σωματεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την παραμεθόριο που είναι δύσκολο να έρθουν στην Πελοπόννησο και την Αρχαία Μεσσήνη να δουν από κοντά όλα αυτά τα αρχαία που έχουν βγει στην επιφάνεια, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από το αθλητικό είναι και το παιδαγωγικό κομμάτι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, η προσέλευση ξεκινά από τις 9:30 και η τελετή έναρξης θα γίνει στις 10 το πρωί (το αγωνιστικό κομμάτι θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. και η αυλαία αναμένεται να πέσει στη 1 μ.μ. με τις απονομές).
Επειδή περιμένουμε αρκετό κόσμο και ίσως να είναι λίγο δύσκολη η πρόσβαση, καλό θα ήταν οι επισκέπτες να έρθουν λίγο νωρίτερα ώστε να απολαύσουν από την αρχή το όμορφο θέαμα.
Τέλος, ζητούμε ραπ’ όλους τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν τον καλύτερα εαυτό τους ώστε να έχουμε άψογη φιλοξενία όλων όσοι επισκεφθούν τον χώρο και τις τριγύρω περιοχές» κατέληξε η κα Τσιάλα.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη

***   Αρχίζουν αύριο οι δοκιμές της Καλαμάτας-Mε Παπαδόπουλο η απονομή

Με τον αγώνα στην Ανδρούσα η Καλαμάτα ολοκληρώνει σήμερα τις επίσημες αγωνιστικές της υποχρεώσεις και στέφεται και τυπικά πρωταθλήτρια Μεσσηνίας, αν και η απονομή θα γίνει στο πλαίσιο φιλικού παιχνιδιού και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προκειμένου η επιβράβευση των κόπων μιας χρονιάς να γίνει εντός έδρας και παρουσία του ανθρώπου που βρίσκεται ουσιαστικά πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια και δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο Σταύρο Παπαδόπουλο.
Από την άλλη, την εβδομάδα που έρχεται οι «μελανόλευκοι» θα ρίξουν το βάρος τους σε ένα διαφορετικό κομμάτι, στην αναζήτηση ταλέντων που είτε θα ενσωματωθούν στα τμήματα υποδομής, είτε θα είναι σε θέση να βοηθήσουν άμεσα την ανδρική ομάδα του χρόνου στις υποχρεώσεις της στη Γ’ Εθνική.
Θα γίνουν τρεις ανοικτές προπονήσεις, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού που αφορούν ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές από 15 έως 22 ετών. Η ανταπόκριση αναμένεται ότι θα είναι μεγάλη, με τους υπεύθυνους της Καλαμάτας να τονίζουν όμως ότι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής είναι η ενημέρωση και εξασφάλιση της συναίνεσης του σωματείου στο οποίο ανήκουν οι παίκτες.  

***   Την Κυριακή με Αναγέννηση φιέστα και απονομές για την Καλαμάτα
ΠΛΟΥΣΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΣΤΙΣ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΥΡΙΟ
Την Κυριακή στο γήπεδο του Μεσσηνιακού θα πραγματοποιηθεί η φιέστα της Καλαμάτας και οι απονομές για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α’ Τοπικής που απέφερε μαζί την άμεση επάνοδο στη Γ’ Εθνική. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα διεξαχθεί φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο την Αναγέννηση που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ.. Το «παρών» στη γιορτή της 21ης Μαΐου αναμένεται ότι θα δώσει πλήθος κόσμου και μαζί ο πρόεδρος της Μαύρης Θύελλας, Σταύρος Παπαδόπουλος.
Εκτός απροόπτου θα προηγηθεί φιλικός αγώνας με τη συμμετοχή των παιδιών της ακαδημίας ή της παιδικής ομάδας της Καλαμάτας, αφού το κομμάτι των υποδομών ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους υπεύθυνους της Καλαμάτας, με τα πρώτα θετικά αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι δοκιμές νεαρών ποδοσφαιριστών απ’ όλη τη Μεσσηνία και όχι μόνο, που βρίσκονται σε εξέλιξη. Η δεύτερη προγραμματισμένη προπόνηση πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με τη συμμετοχή πλην ελαχίστων εξαιρέσεων των περισσότερων από τους 28 παίκτες που έλαβαν μέρος τη Δευτέρα και 15 νεοφερμένων. Το τεχνικό δίδυμο των Μάνα-Χατζηαγγελή έχει τον ευχάριστο …πονοκέφαλο να επιλέξει ανάμεσα σε πολυάριθμα ταλαντούχα παιδιά από 14 έως 22 ετών που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ώστε να είναι στις τελικές επιλογές.
Πιο συγκεκριμένα χθες αγωνίστηκαν στο δοκιμαστικό δίτερμα οι Σίντι Χότζα, Στέφανος Παπαδόπουλος, Γιώργος Σκόθος, Γκρέσιν Δέμπι, Χρήστος Σαμπάνης, Κωνσταντίνος Ομέρι, Ραφαήλ Πετρόπουλος, Ελευθέριος Χριστόπουλος, Δημήτρης Αναστασόπουλος, Παναγιώτης Μάραντος, Παναγιώτης Γιακουμής, Βαγγέλης Μπάτζιος, Στάθης Μαθιόπουλος, Αλέξανδρος Σταμούλος, Χρήστος Θεοδωρόπουλος.
Στην προπόνηση της Δευτέρας είχαν λάβει μέρος οι Κώστας Κοστρίβας, Παναγιώτης Καρδάσης, Παντελής Δούβας, Βαγγέλης Χελάς, Ηλίας Λαγωνικάκος, Πάσκο Ντότσα, Κώστας Γκιόζι, Δημήτρης Τσιγάρος, Δημήτρης Ζαραφέτας, Κυριάκος Μαυροειδέας, Γιάννης Τσεκάνι, Νίκος Λάσκαρης, Γιώργος Βέλης, Κώστας Πανταζόπουλος, Ρομέο Μπογκντάνι, Αριστ. Δαμήλος, Ηλίας Ζοτάι, Αλέξανδρος Παπαδήμος, Τζόυς Λούτα, Σταύρος Σωτηρόπουλος, Ερμπίν Μετουσάι, Γιώργος Πέππας, Χρήστος Λυμπερόπουλος, Βασίλης Σβαρνιάς,  Κώστας Αλντέσκου, Χάρι Ντε Νικόλο, Άγγελος Θωμάς Σπανός-Μαντωνανάκης, Νίκος Δημητρίου.
Το τελευταίο τεστ για τους παραπάνω και ίσως κάποιων ακόμη νεαρών παικτών θα διεξαχθεί αύριο στις 5.30 μ.μ. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού.
Χ.Ε.

***     Πολλοί οι Καλαματιανοί που έχουν ταξιδέψει για «να αλώσουν την Πόλη» (φωτογραφίες)
Άρωμα Καλαμάτας υπάρχει από το πρωί της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, αφού πάνω από 20 άτομα, που είναι φίλοι του Ολυμπιακού, έχουν φτάσει εκεί από την Καλαμάτα για να παρακολουθήσουν το Final Four.
Μετά την ονειρική νίκη της Παρασκευής, ο Ολυμπιακός απόψε στις 9.00 διεκδικεί την κούπα απέναντι στην οικοδέσποινα Φενερμπαχτσέ.  Π.Μπ.
  
  

5ος  αγώνας ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8-7  στο πρωτάθλημα  Πόλο  στα πλεϊ- οφ .
Η Βουλιαγμένη  πρωταθλήτρια στο  ΠΟΛΟ  Ελλάδας ... !!!!!!Ο Αγώνας  έγινε στο Καρπενήσι Σα 20-05-2017  .-

*** Κυριακή 21-05-2017  : στην Κωνσταντινούπολη
  ~ ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ -ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  (Τελικός)   80-64 , (39-34) .-^
Τα δεκάλεπτα  : 26-18 ,(39-34) , 60-48 ,  80-64 .-
Βίντεο : ......
H FENERBAXTSE...ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ κατακτά τον 1ο  Ευρωπαϊκό της τίτλο ....Πρωταθλήτρια Ευρώπης  το  2016  -2017  .-
και
  ~ ΤΣΣΚΑ-ΡΕΑΛ (Μικρός τελικός).-  94-70 (45-32) .-^
Τα  δεκάλεπτα : 45-32, 69-56 ,     , 94-70 .- ^

*** Κυριακή 21-05-2017   3η  αγωνιστική στα πλεϊ-όφ:
ΑΕΚ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1-0 , (0-0) .-Το γκολ 85΄Χριστοδουλόπουλος .-

ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  1-0 (0-0)  γκολ 75΄ Πρέγιοβιτς .- ^

*** Β΄ ΕΘΝΙΚΉ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΠΟΔΌΣΦΑΙΡΟ  Κυριακή 21-05-2017  :

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ-ΟΦΗ  0-3  α.α. -
ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΗΣ -ΤΡΙΚΑΛΑ  0-0 .- ^
ΑΡΗΣ-ΛΑΜΙΑ 0-0 .- ^
ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΚΑΛΛΟΝΗ 4-1 .- ^
ΣΠΑΡΤΗ-ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΣ   1-2 .-^
ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ-ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ  1-0 .- ^
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ-ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ 2-1 .- ^
ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  2-0  .- ^

*** Γ΄ Εθνική  3ος όμιλος Κυριακή  21-05-2017 :
ΑΧΑΪΚΗ -ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟ 1-1 ,- ^
ΑΜΑΛΙΑΔΑ-ΘΗΒΑ  2-1 .- ^
ΑΙΟΛΚΟΣ-ΔΟΞΑ Μεγαλόπολης 1-0 .- ^
ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟΣ-ΦΩΣΤΗΡΑΣ  1-0 .- ^
ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ-ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ 1-5 .- ^ 
ΛΟΥΤΡΑΚΙ-ΧΑΛΚΙΔΑ  1-2  .- ^
ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ-ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 0-2 .- ^

***

~**ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΪΟΥ  2017  :
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 01  Μαΐου  2017  :ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !!... ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  και  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  για όλους μας  !!!
~
Στο αγιάζι της  ενημέρωσής μας  :   http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-01-2017.html .-
 ~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τρίτη  02 Μαΐου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-02-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Τετάρτη  03 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας   :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-03-2017.html  .-
~*    Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  2 .. Τετάρτη 03  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσης : http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-2.html .-  

~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Πέμπτη 04  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσης   :  http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-04-2017.html .-
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή  05 Μαΐου  2017  :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας: http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-05-2017.html .-
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA  NEWS  Σάββατο  06  Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής  μας  : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-06-2017.html .-
 
 ~* Η  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS - 2 - Σάββατο 06  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας   :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-06-2017.html .-   

~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 07  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-07-2017.html .-
~*  ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 06  και 07  Μαΐου  2017  :Αθλητική επισκόπηση-ανασκόπηση αθλητικών εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/06-07-2017.html .-  
  
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Δευτέρα 08 Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-08-2017.html .-   
 ~*  Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη 09 Μαΐου  2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας:  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-09-2017.html .- 
~* ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ  μας ..υγεία από το Α-Ω .  Τρίτη 09  Μαΐου  2017 :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2017/05/blog-post.html .- 
~*   Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας: http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-10-2017.html .-

 ~~ *  Η Εφημερίδα μας  Arfara News 2  Τετάρτη 10  Μαΐου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-nwes-2-10-2017.html .-
~* 
Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/05/news-11-2017.html .-
~
*Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Παρασκευή 12  Μαΐου 2017  : Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-12-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS  Σάββατο  13  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσης:  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/news-13-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Κυριακή 14  Μαΐου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-14-2017.html .-  

~ *ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 13  και 14 Μαΐου 2017  : Αθλητικά επισκόπηση-ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε  :  http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/05/13-14-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  RFARA NEWS Δευτέρα  15  Μαΐου  2017  :
~
Στο  αγιάζι της ενημέρωσής μας  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2017/05/rfara-news-15-2017.html .-
~* 
Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Τρίτη  16 Μαΐου 2017  :
 ~
Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2017/05/news-16-2017.html .-

~Τετάρτη 17-05-2017 : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-17-2017.html .-
~Πέμπτη 18-05-2017  :  http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-18-2017.html .-
~ Παρασκευή 19-05-2017 : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-19-2017.html  .-
~ Σάββατο 20-05-2017  :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/05/news-20-2017.html    .-
Κυριακή 20-05-2017  : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-21-2017.html .-
~ Κυριακή  21-05-2017 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-21-2017.html .-
                                                             ή...Ή

 
~**  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ  2017  : 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Σάββατο 01  Απριλίου  2017  : Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας  :     http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-01-2017.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Κυριακή  02 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής  μας :  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/news-02-2017.html .-  
 
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσής μας : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2017/04/arfara-news-26-2017.html .-  
 ~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Κυριακή  30  Απριλίου  2017 :Στο   αγιάζι της ενημέρωσης :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/05/arfara-news-30-2017.htm .-
  
~
* **   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5580  video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3587   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3599  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikasposts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  12.766  βίντεο   .-  

  
~**** Από  τις δικές μας γνωστές σελίδες :
~*  https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
 ~*  http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. - https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas   .-  
~* https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .-
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-  
~*  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias    , = ARFARA MESSINIAS    1.617  
  Arfara Kalamatas Messinias | Facebook ,                        
*** https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=ts .-  55 .-            Σταμάτιος Σκούλικας  .-

https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?pnref=lhc.friends SNS=.-
~** https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -      
~ https://twitter.com/  ,   Skoulikas
@stamos01   
~*  http://messinia1234.com/?page_id=937  
~*  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529 . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ 
~* https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105 .- = Βρωμόβρυσης  Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 /  139  .         
 ~* http://www.twitter.com/stamos01/  , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-  
  ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen    ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ   


~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου