Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2014

Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

 
Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  19  Σεπτεμβρίου  2014   :


*** Μεσσηνιακά  και  άλλα  :

***  Αυστηρή τήρηση του ωραρίου ζήτησε ο Στάθης Αναστασόπουλος            
           
Οδηγίες για αυστηρή τήρηση του ωραρίου από τους υπαλλήλους έδωσε στους προϊσταμένους και τους διευθυντές των υπηρεσιών του Δήμου Μεσσήνης, παρουσία των αντιδημάρχων και των εντεταλμένων δημοτικών συμβούλων, ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος.
Σκοπός της συνάντησης που έγινε χθες ήταν η τήρηση του ωραρίου, όχι μόνο κατά την προσέλευση και αποχώρηση των υπαλλήλων, αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Επίσης, συζητήθηκε η διαδικασία αδειών των υπαλλήλων, καθώς και οι άδειες εξόδου κατά τη διάρκεια του ωραρίου, που θα πρέπει να έχουν σύμφωνη γνώμη διευθυντών και αντιδημάρχων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εφαρμοστούν τα προβλεπόμενα από το νόμο.
Ο δήμαρχος ζήτησε από τους διευθυντές και τους αντιδημάρχους ποσοτική και ποιοτική παραγωγή έργου των υπηρεσιών τους, καθώς και τον έλεγχο του αποτελέσματος σε καθημερινή βάση.
Στόχος, όπως σημείωσε, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών προς όφελος των δημοτών και η προώθηση του έργου του Δήμου.

***  Τα επικίνδυνα σημεία στην Καλαμάτα και η Τροχαία          
           
Παρακολουθώντας την ομιλία του διοικητή της Τροχαίας στο Πνευματικό Κέντρο, κάποια στιγμή αναφέρθηκε στα οδικά σημεία της Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσηνίας, που θέλουν προσοχή, αφού συμβαίνουν συχνά ατυχήματα.
Σημεία που στην Καλαμάτα είναι γνωστά, όπως η διασταύρωση Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους, η Κρήτης κ.ο.κ.
Το θέμα είναι ότι, αφού η Τροχαία τα έχει εντοπίσει και, δυστυχώς, οι οδηγοί δεν προσέχουν, γιατί δεν πιέζει ή, καλύτερα, επιβάλλει στο Δήμο και τις αρμόδιες Αρχές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα;
Αν και είναι γνωστό ότι πολλές φορές η Τροχαία έχει εκφράσει αντιρρήσεις σε κινήσεις κυκλοφορίας που κάνει ο Δήμος Καλαμάτας (π.χ. κολωνάκια), μάλλον στο Δήμο αδιαφορούν για την άποψή της.    Π.Μπ.

*** Πώς η κρίση, οι τράπεζες και οι εταιρείες franchise έφτασαν μια εύρωστη τοπική επιχείρηση στο ναδίρ         
           
Ποινή κάθειρξης 5 ετών, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων σε γνωστό επιχειρηματία της Καλαμάτας, με ανώνυμη εταιρεία, για μη απόδοση ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, ύψους τουλάχιστον 267.000 ευρώ.
Ο συνήγορός του Γ. Ράλλης, καθώς ο επιχειρηματίας δεν παραστάθηκε στη δίκη, εξήγησε ότι εκεί τον οδήγησε η οικονομική κρίση που βιώνουμε και η πολιτική της κεντρικής εταιρείας, που του είχε παραχωρήσει τη φίρμα της.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι χαρακτηριστική του τυφώνα στον οποίο έχει περιέλθει ένας επιχειρηματίας εξαιτίας της κρίσης και του πώς μια εύρωστη επιχείρηση, με 1-2 εκατ. τζίρο, έχει φθάσει στο ναδίρ.
  ΣΔΟΕ
Υπάλληλος του ΣΔΟΕ εξήγησε ότι ο 66χρονος επιχειρηματίας ήταν πρόεδρος ανώνυμης εταιρείας, στον κλάδο του εμπορίου, με επιχείρηση franchise. Η επιχείρηση είχε μεγάλους τζίρους, αλλά τα έτη 2009, 2010 και 2011 δεν απέδωσε ΦΠΑ. Τα προηγούμενα χρόνια, όμως, κατέθετε κανονικά δηλώσεις ΦΠΑ.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι, εκτός από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, έχουν βεβαιωθεί παρόμοιες παραβάσεις και από κλιμάκιο της Πάτρας, ενώ ο συγκεκριμένος μπορεί να μιλήσει μόνο για όσα βρήκε το ΣΔΟΕ.
Έτσι, είπε ότι από το Μάρτιο έως τέλος του 2009 δεν απέδωσε 135.000 ευρώ ΦΠΑ, το μισό 2010 το ποσό των 70.000 ευρώ και το 2011 το ποσό των 62.000 ευρώ.
Πρόσθεσε ότι δεν έχει κάνει ρύθμιση στα χρέη αυτά και είχε συλληφθεί.
  Κατασχέσεις
Ο συνήγορός του, αλλά και οι μάρτυρες υπεράσπισης, εξήγησαν ότι η επιχείρηση λειτουργούσε από το 1990, όμως μετά το 2000 η κεντρική εταιρεία απαίτησε μεγαλύτερους χώρους και ο επιχειρηματίας αναγκάσθηκε να αγοράσει κτήριο, βάζοντας τεράστια δάνεια.
Η κρίση «βοήθησε» στην εξουθένωσή της, η οποία λόγω του franchise είχε ποσοστό κέρδους 4-5%, ενώ ο κλάδος του εμπορίου που δραστηριοποιούνταν είχε μεγάλη πτώση.
Σύντομα και με συνοπτικές διαδικασίες η κεντρική εταιρεία αφαίρεσε το όνομά της και ξεκίνησαν κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων του επιχειρηματία, με συνέπεια να κινδυνεύει ακόμα και το σπίτι του.
Παράλληλα, λόγω των δανείων, τα χρήματα από αγορές που έκαναν πελάτες με πιστωτική κάρτα παρακρατούνταν εξ ολοκλήρου από τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, το οποίο πλέον δεν έφτανε στα χέρια του, με αποτέλεσμα η ρευστότητά του να φτάσει στο μηδέν.
Τελικά, το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου και του επέβαλε ποινή 5 ετών.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Πορεία κατά του φασισμού στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και στην Καλαμάτα 

 
 
 
 
 
  Ομάδα της πορείας αποδοκίμασε τους Αστυνομικούς και πέταξε αντικείμενα στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Πορείες στη μνήμη του Παύλου Φύσσα, για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του από τους χρυσαυγίτες, διοργανώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στις περισσότερες πόλεις της χώρας, αλλά και στην Ευρώπη. Στον τόπο της θυσίας του, στο Κερατσίνι, έγιναν το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια μνημείου. Στην Καλαμάτα διοργανώθηκε μεγάλη πορεία μνήμης και καταγγελίας. Κατά τη διάρκειά της οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του φασισμού. Οι συγκεντρωθέντες ξεκίνησαν από την πλατεία 23ης Μαρτίου και συνέχισαν φωνάζοντας συνθήματα. Στην πορεία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας, η Ανοιχτή Συνέλευση, ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η δημοτική παράταξη “Ανοιχτός Δήμος” με τον επικεφαλή της Μ. Μάκαρη, στελέχη άλλων κομμάτων και φορέων και αρκετοί πολίτες. Για το φόβο τυχόν επεισοδίων στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Νέδοντος υπήρχε μια διμοιρία ΜΑΤ, αλλά και αρκετοί αστυνομικοί όταν η πορεία έφθασε στο σημείο μια μικρή ομάδα νέων πέταξε πέτρες και ξύλα κατά των γραφείων και των αστυνομικών, πράξη που αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία. Στις ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Τα τάγματα εφόδου, όπως αυτό του Ρουπακιά, που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, ήταν ενταγμένα στη δομή τρόμου των νεοναζί, προκειμένου να τσακιστεί η αντίσταση για λογαριασμό των επιχειρηματιών, των εφοπλιστών και των Τραπεζιτών. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Ν.Δ. των Μπαλτάκων να παίζει παιχνίδια στη Βουλή με τα κουκιά των νεοναζί βουλευτών, προκειμένου να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας και να συνεχίσει τις επιθέσεις με τα Μνημόνια της φτώχειας και της ανεργίας. Ο Παύλος ζει». Να σημειώσουμε, επίσης, ότι μουσική εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα διοργανώνει η ΚΝΕ το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. - 

***  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης: Από το μύθο στην πραγματικότητα…         
    
Η προσπάθεια της Καλαμάτας να στεφθεί πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για ένα εξάμηνο το 2021 μπορεί να προκαλεί... ρίγη ενθουσιασμού στη Δημοτική Αρχή, σε κάποιες δημοτικές παρατάξεις και, κατ’ επέκταση, στους κατοίκους, αλλά δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Σίγουρα, όμως, θα αποτελέσει για κάποια χρόνια το τοπικό μας αφήγημα
Το πάθος για να κερδίσουμε την κούρσα δεν κρύβει μόνο «παθολογία». Υπάρχει, ίσως, κάτι πολύ περισσότερο που δεν είναι εντελώς άσχετο από τη συσσώρευση κόπωσης και απογοήτευσης τα τελευταία χρόνια.
Από τη στιγμή που η πολιτική δεν εμπνέει, ο κόσμος αναζητεί εστίες ανάτασης οπουδήποτε. Πολύ περισσότερο στους μύθους μιας πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Για την πλειοψηφία είναι αναγκαία αυτή η διαδικασία, για να αποκτήσει η κοινωνία μας, ο μικρόκοσμός μας, συνοχή και ταυτότητα. Όχι, όμως, άμετρα, όχι καθ’ υπερβολήν. Διότι στην υπερβολή ελλοχεύουν όχι μόνο το θεσμικό kitsch, αλλά και το ρεζιλίκι, η διάψευση και η απογοήτευση.
Η ιστορία του θέματος, όπως γράψαμε και χθες, μας μοιάζει με το... σπουργίτι που θέλει να γίνει αετός.  Ή πάλι με ένα δίστιχο του Μάνου Ελευθερίου, που λέει: «Τι ζήλεψες, τι τα ’θελες τα ένδοξα Παρίσια, έτσι κι αλλιώς ο κόσμος πια παντού είναι τεκές...».
Η ελληνική ιστορία με την πολιτιστική πρωτεύουσα είναι διδακτική, μέχρι σ’ ένα βαθμό. Από την Αθήνα πέρασε και δεν ακούμπησε, από την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη ακόμα ψάχνουν να βρουν τα χρήματα που καρπώθηκαν κάποιοι επιτήδειοι.
Η ιστορία επιτυχίας βρίσκεται μόνο σε όσες πόλεις κέρδισαν το βραβείο εκτός Ελλάδος και κατάφεραν με ορθολογικό τρόπο και προγραμματισμό να εκμεταλλευτούν κάποια έργα για να «ομορφύνουν» και να τους δώσουν και μελλοντική προστιθέμενη τουριστική αξία. Διότι, επί της ουσίας, περί αυτού πρόκειται.
Στην πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει γύρω από το θέμα, παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένους προβληματισμούς, οι οποίοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν στο όλο εγχείρημα:
  Το Πρόγραμμα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης»
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), για αρκετές δεκαετίες, οι πολιτιστικές πολιτικές ήταν εστιασμένες στην πολιτιστική δράση για την περιφερειακή ανάπτυξη. Στη συνέχεια, μετατοπίστηκαν σταδιακά προς τοπικές πρωτοβουλίες σε αστικές περιοχές, με σχέδια όπως η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» - ονομαζόμενη έως το 1999 «Ευρωπαϊκή Πόλη του Πολιτισμού».
Η ιδέα να υποδεικνύεται μια διαφορετική πόλη κάθε χρόνο, ως ECOC, προωθήθηκε το 1983 από τη Μελίνα Μερκούρη, την τότε Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1985, με την Αθήνα να γίνεται η πρώτη ECOC.
Το 1992, η Ε.Ε. επέτρεψε την επιλεξιμότητα και σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, το γεγονός θεωρήθηκε κυρίως πολιτιστική εκδήλωση, αλλά αργότερα εισήχθησαν και οικονομικές πτυχές. Η επιλογή μίας πόλης ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» είναι μια ετικέτα που δε θα αρνιόταν καμία πόλη. Για οποιαδήποτε πόλη, το να κερδίσει τον τίτλο σημαίνει ενίσχυση της εικόνα της και περισσότερη χρηματοδότηση για πολιτιστικές δραστηριότητες.
Επίσης, είναι πιθανό να προσελκυσθούν περισσότεροι τουρίστες, τονώνοντας την τοπική οικονομία, τουλάχιστον για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κρίσιμο θέμα είναι ότι μια ημερομηνία και ένα γεγονός μπορούν να οδηγήσουν, αφενός, στην επιτάχυνση λήψης των απαιτούμενων πολιτικών αποφάσεων -που χωρίς το γεγονός δε θα λαμβάνονταν ποτέ- και, αφετέρου, στο να δοθεί μια πρόσθετη έμφαση στον πολιτισμό. Η προσφορά για τη διεκδίκηση του τίτλου απαιτεί χρήματα, χρόνο και προσπάθεια, η οποία στο τέλος, ακόμα κι αν είναι ανεπιτυχής, είναι πάντα μια καλή επένδυση για το μέλλον μιας πόλης.
Σύμφωνα με το μέχρι σήμερα σχεδιασμό για το θεσμό της ECOC (τουλάχιστον μέχρι το 2019), κάθε χρόνο θα ορίζονται δύο «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης» και σε κάθε κράτος θα δοθεί η δυνατότητα να φιλοξενήσει το γεγονός. Αυτό έγινε, ώστε να αποφευχθεί ο υπερβολικά σκληρός ανταγωνισμός για την απόκτηση του τίτλου μεταξύ των κρατών.
  Κριτική του προγράμματος
Η ECOC είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πολιτιστική πρωτοβουλία της Ε.Ε. Παρέχει τους πόρους για την αστική και οικονομική αναγέννηση, την αύξηση του τουρισμού και την ανάδειξη της ποικιλομορφίας των πολιτισμών. Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν σε βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά δεν ωφελούν στον ίδιο βαθμό όλες τις κοινωνικές ομάδες της πόλης. Υπάρχουν περιορισμοί στα οφέλη από τον τίτλο, ειδικά εάν δεν υπάρχει ισορροπημένη προσέγγιση στους οικονομικούς, πολιτιστικούς και πολιτικούς στόχους, ως τμήμα της στρατηγικής ενός μακροχρόνιου πολιτιστικού σχεδίου.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να δημιουργηθούν μόνιμες και ιδιαίτερα εμφανείς και εντυπωσιακές υποδομές. Εντούτοις, από κοινού με το πρόγραμμα ECOC, οι περισσότερες από αυτές τις υποδομές σχεδιάστηκαν ως εμβλήματα γοήτρου των πόλεων, που ώθησαν την εικόνα της πόλης και προσέλκυσαν τουρισμό, αλλά συχνά δεν έλαβαν υπόψη τις κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες της τοπικής κοινότητας και άσκησαν περιορισμένη επίδραση στην απασχόληση και στη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της περιοχής.
Υπάρχει ανάγκη μιας πολιτιστικής ατζέντας στο πρόγραμμα της ECOC, που δε θα εντάσσεται απαραίτητα στις οικονομικές προσταγές. Είναι κρίσιμο να αναπτυχθούν περαιτέρω τεχνικές, για την αξιολόγηση των πολιτιστικών επιδράσεων και της κληρονομιάς, ως εναλλακτική λύση στις καθιερωμένες και σαφώς κυρίαρχες τεχνικές για την αποτίμηση των άμεσων οικονομικών επιπτώσεων.
Οι πολεοδόμοι και οι πολιτικοί στηρίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε στοιχεία που προσκομίζονται μέσω αξιολογήσεων της οικονομικής και φυσικής επίδρασης, επειδή υπάρχει έλλειψη πειστικών στοιχείων σχετικά με τις πολιτιστικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Πράγματι, όπως και στην περίπτωση των ορισμών της πολιτιστικής πολιτικής, οι κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις καθορίζονται ασαφώς και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να μετρηθούν.
Για να αλλάξει αυτή η τάση, πρωτοβουλίες όπως η ECOC, οφείλουν να δώσουν έμφαση στην αξία των μακροχρόνιων επιπτώσεων της φιλοξενίας και να εξασφαλίσουν ευρεία διανομή των συμπερασμάτων και της τεχνογνωσία.
   *Πολλά στοιχεία τα βρήκαμε, ψάχνοντας στο διαδίκτυο. Σταθήκαμε, όμως, περισσότερο σ’ ένα πόνημα της Κατερίνας Κανελλοπούλου, το οποίο θεωρούμε εξαιρετικό
 Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  ΤΑΙΠΕΔ: 30 Σεπτεμβρίου οι δεσμευτικές προσφορές για τα αεροδρόμια          
           
Τέσσερις προσφορές αναμένουν στο ΤΑΙΠΕΔ στη λήξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Από την κινητικότητα που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, οι πιο πιθανοί να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά είναι οι Fraport AG σε συνεργασία με τον όμιλο Κοπελούζου, η ένωση εταιρειών Vinci - Ελλάκτωρ, η ένωση εταιρειών Corporation America - ΜΕΤΚΑ και, τέλος, η επενδυτική εταιρεία Advent.
Απ’ όλες τις προαναφερθείσες, η ΜΕΤΚΑ ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήδη έχει δηλώσει την πρόθεσή της για συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια είχε δείξει και η πλευρά της Corporation America, στελέχη της οποίας πριν από μερικούς μήνες δήλωσαν ενδιαφέρον για το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Επίσης, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μια προσφορά από την πλευρά της Fraport. Τέλος και η Advent εμφανίζει ζωηρό ενδιαφέρον για τα ελληνικά αεροδρόμια, καθώς για την επενδυτική εταιρεία η συγκεκριμένη αγορά αποτελεί βασικό τομέα επενδύσεών της. Η εταιρεία το 2008 απέκτησε το 100% των μετοχών της Aerodom, της εταιρείας που διαχειρίζεται το βασικό αεροδρόμιο της Δομινικανής Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, στην πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσιοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2013, περιλάμβανε προς αποκρατικοποίηση 14, συν επτά προαιρετικά για τον προτιμητέο επενδυτή, περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. 
Η εκχώρηση θα γίνει σε δύο ομάδες, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει επτά, συν τέσσερα προαιρετικά, και επτά, συν τρία προαιρετικά, αεροδρόμια. Κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής θα μπορούσε να ενδιαφερθεί είτε για μία ομάδα αεροδρομίων είτε και για τις δύο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, όπως ανέφερε σε χθεσινό ρεπορτάζ η «Καθημερινή»,  οι ενδιαφερόμενοι που θα υποβάλουν στο τέλος του μήνα τις δεσμευτικές προσφορές, θα στοχεύσουν και στις δύο ομάδες των προς παραχώρηση αεροδρομίων και συγκεκριμένα προς τα 14 μεγαλύτερα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. 
Εφόσον τα προγνωστικά για το διαγωνισμό των περιφερειακών αεροδρομίων επιβεβαιωθούν, τότε θα είναι η πρώτη φορά που το ΤΑΙΠΕΔ υλοποιεί ένα σημαντικό διαγωνισμό με περισσότερους από έναν ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στη δημιουργία του υψηλού ανταγωνισμού στα περιφερειακά αεροδρόμια, αναμφίβολα συμβάλλουν η παρατηρούμενη άνοδος του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και ειδικά προς τα ελληνικά νησιά, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας συνεργειών μεταξύ του προτιμητέου επενδυτή και άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων, π.χ. εκμετάλλευσης υποδομών, τουριστικών πρακτόρων κ.λπ.
Σημειώνεται ότι ο επενδυτής που θα αναλάβει την εκμετάλλευση των αεροδρομίων είναι υποχρεωμένος να επενδύσει περίπου 200 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών τους. Το πιο σημαντικό, όπως παρατηρούσαν στελέχη της αγοράς, είναι ότι μια ιδιωτική επένδυση στα αεροδρόμια θα απαιτήσει την αναβάθμιση των περιφερειακών υποδομών του αεροδρομίου, όπως π.χ. οδικοί άξονες, πιθανώς λιμένες, εμπορικά κέντρα κ.λπ. 
Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών έχει καθοριστεί για 30 Σεπτεμβρίου και θεωρείται πλέον απίθανο να δοθεί κάποια -έστω και ολιγοήμερη- παράταση.

***  Διαμαρτυρία Αναστασόπουλου για ανυπαρξία γιατρών στην περιφέρεια του Δήμου Μεσσήνης            
           
Την έντονη διαμαρτυρία του για τη μετακίνηση της γιατρού από το Περιφερειακό Ιατρείο Εύας όπου υπηρετούσε, στο Κέντρο Υγείας  Γαργαλιάνων, εκφράζει με επιστολή του προς την 6η Υγειονομική Περιφέρεια ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος. Όπως επισημαίνει, η μετακίνηση της γιατρού Ελένης Λάσκαρη δημιουργεί τεράστια προβλήματα, αφού το Π. Ι. Εύας εξυπηρετεί τις Τοπικές Κοινότητες Τριόδου, Αμφιθέας, Αγριλιάς, Καλαμαρά, Εύας και Αριστοδημείου, χωριά μεγάλα σε πληθυσμό και με ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας. Η κατάσταση επιδεινώνεται εξαιτίας του ότι τα όμορα Π.Ι. Αριστομένους, Τρικόρφου, Μάνεσι, Πλατανόβρυσης είναι ακάλυπτα από ιατρό.
Οι παραπάνω Τοπικές Κοινότητες καθίστανται ακάλυπτες υγειονομικά και ιατρικά, με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα και την υγεία των δημοτών.
Επισημαίνει πως τα Περιφερειακά Ιατρεία Πεταλιδίου, Λογγάς, Κορώνης λειτουργούν με έναν αντί δύο γιατρούς και ζητά την ανάκληση της απόφασης και την κάλυψη με ιατρούς όλων των Περιφερειακών Ιατρείων που σήμερα είναι κλειστά ή υπολειτουργούν.

*** Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μεσσήνη κατά την άφιξη και αποχώρηση της εικόνας
 
Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή στη Μεσσήνη το Σάββατο λόγω της άφιξης και της λιτάνευσης της Εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας και κατά την αναχώρησή της στις 28 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση κάθε είδους οχήματος, και από τις δύο κατευθύνσεις, στις οδούς Καπ. Κρόμπα, Γ. Παπανδρέου, Μουλαβασίλη και Πολυτεχνείου από τις 7.00 το πρωί έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι κατά την άφιξη της εικόνας. Από τις 3.30 μετά το μεσημέρι έως τις 9.30 το βράδυ, κατά την αποχώρησή της, θα αποκλειστεί τμήμα της Καπ. Κρόμπα και η κυκλοφορία θα εκτρέπεται μέσω των Σωτ. Πατατζή και 7ης επαρχιακής οδού, θα αποκλειστεί τμήμα της Γ. Παπανδρέου και η κυκλοφορία θα εκτρέπεται στις Σωτ. Πατατζή και Αριστομένους, θα αποκλειστεί τμήμα της οδού Πολυτεχνείου και η κυκλοφορία θα εκτρέπεται στις οδούς Δ. Κούτσικα και Κολοκοτρώνη, θα αποκλειστεί τμήμα της Στ. Τσούση και η κυκλοφορία θα εκτρέπεται στην οδό Αγίου Νικολάου και στον κόμβο Μεσσήνης για τα βαρέα οχήματα, ενώ, τέλος, θα αποκλειστεί τμήμα της Δ. Κούτσικα και η κυκλοφορία θα εκτρέπεται στην οδό Κολοκοτρώνη αποκλειστικά για την είσοδο των οχημάτων στην πλατεία της Μεσσήνης - 

*** Σκοτάδι χθες βράδυ νότια του Διοικητηρίου         
            
Στο σκοτάδι βυθίστηκε χθες το βράδυ ένα μεγάλο τμήμα της Καλαμάτας, όταν κάτω από άγνωστες συνθήκες σταμάτησε να υπάρχει φωτισμός από το Διοικητήριο και νότια. Η προσπάθειά μας να επικοινωνήσουμε με την ΔΕΗ, προκειμένου να πληροφορηθούμε τι έχει συμβεί, δε στάθηκε δυνατή. 

*** Το… κολαστήριο της πλατείας Υπαπαντής         
            
Δεκάδες οι καταγγελίες προς τους αρμοδίους, αλλά δεν ιδρώνει το αφτί κανενός
Η πλατεία Υπαπαντής και ο ευρύτερος χώρος είναι σαν τον Ιανό. Έχει δύο πρόσωπα. Το πρωί είναι μια ήσυχη περιοχή, οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονται στις δουλειές τους, κάποιοι πιστοί περνάνε από την εκκλησία για τη δική τους προσευχή, ο χώρος είναι γεμάτος παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Μια τυπική εικόνα, θα λέγαμε, μιας μεγάλης γειτονιάς.
Το βράδυ, όμως, γύρω στα μεσάνυχτα, η πλατεία μετατρέπεται σε κολαστήριο για τους διαμένοντες εκεί. Ο λόγος είναι απλός. Ομάδες νεαρών (αγοριών και κοριτσιών) λυμαίνονται τα τελευταία χρόνια τους χώρους της, θορυβούν πέρα από κάθε όριο λογικής, προβαίνουν σε προπηλακισμούς κατοίκων, όσων βρίσκουν το θάρρος να βγουν από τα σπίτια τους και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση, προκαλούν καταστροφές, αλλά και χυδαιολογούν.
Το δυστύχημα είναι ότι όλα αυτά είναι γνωστά στο δήμαρχο Π. Νίκα, την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, τον αρμόδιο εισαγγελέα, εδώ και πολλούς μήνες. Πέρυσι, μάλιστα, οι κάτοικοι συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό υπογραφών και με σχετικό κείμενο δημοσιοποίησαν το θέμα προς όλους τους υπευθύνους. Αποτέλεσμα; Εκτός από κάποια περιοδικά διαλείμματα, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό.
Προχθές, με αφορμή σχετικό σχόλιο στην εφημερίδα μας πριν από ημέρες, δεχτήκαμε τηλεφώνημα από κάτοικο της περιοχής. Η περιγραφή της κατάστασης που βιώνει η ίδια και δεκάδες άλλοι δημότες έδινε έναν τόνο απελπισίας στη φωνή της. Περισσότερο με κραυγή έμοιαζε, παρά με προσπάθεια να μας ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο για τα βράδια που μένει άυπνη εξαιτίας των νεαρών.
Μια πρώτη προσέγγιση του θέματος είναι η τραγική έλλειψη παιδείας που μαστίζει και την περιοχή μας. Κι αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα όσα συμβαίνουν στην πλατεία Υπαπαντής, αλλά σε κάθε έκφραση της καθημερινότητάς μας. Από τον τρόπο που οδηγούμε μέχρι την «καλημέρα» που δε λέμε στο γείτονα.
Από την άλλη, υπάρχουν αρκετοί που έχουν την άποψη ότι στο νέο δεν μπορείς να πεις και πολλά πράγματα. Στην ηλικία αυτή θεωρείς ότι όλος ο κόσμος σού ανήκει. Πώς να πείσεις το ατίθασο, απείθαρχο είναι του, το πάθος για ξεχωριστή ζωή; Ότι το πάθος τούτο είναι πολλές φορές μοιραίο; Ένα απελπισμένο «πρόσεχε» κατά καιρούς από το γονιό δεν πιάνει τόπο.
Όμως, η πραγματικότητα δεν έχει χρόνο για συλλογισμούς και αναλύσεις. Επιστρέφοντας στη συνομιλήτριά μας, μας μίλησε για εικόνες κόλασης, χωρίς κανένας αρμόδιος και, κυρίως, η Αστυνομία να παίρνει κάποιο δραστικό μέτρο:
«Χωρίς υπερβολή, αν συνεχιστεί το φαινόμενο, θα χρειαστούμε πολύ σύντομα να καταφύγουμε σε ψυχίατρο. Μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει να φτάνει η ώρα 5 το πρωί για να κοιμηθείς; Προχθές, μια ομάδα είκοσι περίπου ατόμων έβαλε στόχο το σπίτι που μένω. Επιτέθηκαν εναντίον μου με πέτρες, μπουκάλια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Επικοινώνησα με την Αστυνομία, ήρθε μια ομάδα από τη ΔΙΑΣ, αλλά μου είπαν ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα και ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
Δεν μπορώ να καταλάβω τον τρόπο που προσεγγίζουν τα πράγματα. Όταν βλέπεις νεαρούς και νεαρές να καταναλώνουν ασύστολα αλκοόλ, κάποιοι να κάνουν χρήση ναρκωτικών, άλλοι να ερωτοτροπούν, για να μην πω τίποτα άλλο χειρότερο, στα σκαλιά του Δημοτικού Ωδείου, να πετάνε στουπιά αναμμένα στα σπίτια μας, να αναποδογυρίζουν αυτοκίνητα, δεν είναι όλα αυτά από μόνα τους ένα επικίνδυνο φαινόμενο; Εκτρέφουμε αυριανούς εγκληματίες και είναι δυνατό να μη νοιάζεται κανένας σ’ αυτή την πόλη;
Πλέον, έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη σ’ αυτό που ονομάζεται κρατική έκφραση και πριν φτάσουμε στην αυτοδικία, σκεφτόμαστε να πληρώνουμε ιδιωτική ασφάλεια για να μας φυλάει...».
Στα παραπάνω έχει να απαντήσει κάποιος αρμόδιος;  Του Αντώνη Πετρόγιαννη 

***  Δύο Μεταπτυχιακά από το Τμήμα Φιλολογίας
 
Το Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έχει προκηρύξει για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015: -Πενήντα θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με κατεύθυνση Αρχαία Ελληνική Φιλολογία (Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 30/09/2014). -Πενήντα θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών του Διαπανεπιστημιακού και Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ηθική Φιλοσοφία», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα ΦΠΨ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 03/10/2014). Πληροφορίες για την προκήρυξη, τα μαθήματα και την οργάνωση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, μπορεί οποιοσδήποτε να βρει στις ιστοσελίδες των προγραμμάτων: Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών κατεύθυνση Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας: class-phil.kalamata.uop.gr και Διαπανεπιστημιακό και Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ηθική Φιλοσοφία: eth-phil.kalamata.uop.gr. - 

***

*** Αθλητική  ενημέρωση  :

*** Με τον κόσμο στο πλευρό της για τη δεύτερη σερί νίκη στα Μέγαρα η Καλαμάτα

 Ξεκίνησε χθες το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο η προετοιμασία της Καλαμάτας, για το παιχνίδι της δεύτερης αγωνιστικής στα Μέγαρα, με αντίπαλο τον Βύζαντα. Παιχνίδι που κάθε άλλο παρά εύκολο αναμένεται για τη Μαύρη Θύελλα, η οποία θα έχει πάντως την έξτρα ώθηση που της δίνει, είτε αγωνίζεται εντός είτε εκτός, ο κόσμος της. Το λέμε αυτό γιατί ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Bulldogs Club διοργανώνει εκδρομή την Κυριακή στο γήπεδο των Μεγάρων, καλώντας μάλιστα τους φιλάθλους να ακολουθήσουν. Οι γηπεδούχοι από την άλλη, που ξεκίνησαν άσχημα και συν τοις άλλοις δεν αποτελούν φόβητρο, έχοντας χάσει αρκετούς βασικούς ποδοσφαιριστές τους, μετά την πτώση από τη Β’ εθνική, χρειάζονται τους βαθμούς και γι’ αυτούς θα αγωνιστούν. Το στοιχείο αυτό το γνωρίζει ο Νίκος Κουρμπανάς, που φρόντισε με το καλημέρα να μεταφέρει τα δεδομένα στους παίκτες του. Βεβαίως, και πέραν της ψυχολογικής ετοιμότητας, άρχισε και η προετοιμασία για το ματς της Κυριακής, με τον έμπειρο τεχνικό να μην υπολογίζει σε Σκάρο, Αργυρόπουλο, Δημητριάδη, αλλά και Σαλαπάτα, που όπως όλα δείχνουν δεν προλαβαίνει. - 

*** Γιάννης Μάλαμας: Γρήγορη παραμονή στη Β’ Τοπική για την ΑΕ Αιθαίας          
           
Τη θέση του αντιπροέδρου της ΑΕ Αιθαίας κατέχει εδώ και λίγες ημέρες ο επιχειρηματίας, Γιάννης Μάλαμας.
Συναντήσαμε τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου τον κ. Μάλαμα, που ήταν παρέα με τον εκ των προπονητών της ομάδας της Αιθαίας Μιχάλη Γεωργιόπουλο και για την ενασχόλησή του με την ομάδα μας ανέφερε τα εξής:
«Αποφάσισα να ασχοληθώ με τα διοικητικά της ΑΕ Αιθαίας θέλοντας να βοηθήσω την ομάδα να προχωρήσει και γενικότερα τον αθλητισμό. Πρώτη φορά ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και η εμπλοκή μου με την Αιθαία έγινε λόγω της γνωριμίας που έχω με τον εκ των προπονητών Μιχάλη Γεωργιόπουλο. Ο στόχος της ομάδας είναι η γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής στη Β’ τοπική κατηγορία και στην πορεία ό,τι καλύτερο έρθει. Θέλουμε να έχουμε αξιοπρεπή παρουσία στο πρωτάθλημα και να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο.
Η ομάδα μας έχει δύο Ακαδημίες. Οι υποδομές είναι σημαντικό κομμάτι και μας ενδιαφέρει το μέλλον των παιδιών μας. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από το χωριό και το πανηγύρι που διοργανώσαμε τον Ιούλιο είχε επιτυχία.
Θέλουμε τη στήριξη του φίλαθλου κόσμου στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
Όσον αφορά στο προπονητικό τιμ Αργύρη Λιάππα, Μιχάλη Γεωργιόπουλο, είναι σοβαρά παιδιά και ενδιαφέρονται πολύ για την ομάδα. Θα είμαστε κοντά τους και θα έχουν τη στήριξή μας».
  Έξι μεταγραφές
Εξάλλου, από τη διοίκηση της ΑΕ Αιθαίας γνωστοποιήθηκαν έξι μεταγραφές. Πρόκειται για τους: Παναγιώτη Μαρκόπουλο (Νέος Άρις), Νίκο Καλαμουδάκο (Αναγέννηση Παραλίας), Ανδρέα Τσιάμη (ΑΟ Πατίστα), Αλέξανδρο Γυφτάκη – Μπεκ, Γιώργο Ιάκωβο (Αίαντας Καλαμάτας), Ανδρέα Κολλινιάτη (Ολυμπιακός Ανάληψης).
  Προπονήσεις και φιλικά
Σχετικά τώρα με την προετοιμασία, συνεχίζεται με προπονήσεις στο Δημοτικό Γήπεδο «Π. Μπαχράμης». Παράλληλα, διεξάγονται και φιλικά ματς όπως με Ατρόμητο Πλατέος, Θύελλα Χαρακοπιού, όπου το τεχνικό τιμ Αργύρης Λιάππας και Μιχάλης Γεωργιόπουλος, κάνει διάφορες δοκιμές.
Τέλος, οι προπονήσεις της Ακαδημίας γίνονται στο Αθλητικό Κέντρο “Fair Play Mini Football Club”.
 
*** Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες ανά όμιλο στην 1η αγωνιστική στο Europa League :
1ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Απόλλων Λεμεσού-Ζυρίχη 3-2
Γκλάντμπαχ-Βιγιαρεάλ 1-1

 2ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Κοπεγχάγη-Ελσίνκι 2-0
Μπριζ-Τορίνο 0-0

  3ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Μπεσίκτας-Αστέρας Τρίπολης 1-1
Παρτιζάν-Τότεναμ 0-0

 4ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Σάλτσμπουργκ-Σέλτικ 2-2
Ντ.Ζάγκρεμπ-Άστρα 5-1

5ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Παναθηναϊκός-Ντιναμό Μόσχας 1-2
Αϊντχόφεν-Εστορίλ 1-0

 6ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Καραμπάχ-Σεντ Ετιέν 0-0
Ντνίπρο-Ίντερ 0-1

 7ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Σεβίλη-Φέγενορντ 2-0
Σταντάρ Λιέγης-Ριέκα 2-0

 8ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Λιλ-Κράσνονταρ 1-1
Έβερτον-Βόλφσμπουργκ 4-1

9ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Νάπολι-Σπάρτα Πράγας 3-1
Γιούνγκ Μπόις-Σ. Μπρατισλάβας 5-0

 10ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Ρίο Άβε-Ντινάμο Κιέβου 0-3
Στεάουα-'Ααλμποργκ 6-0

11ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
ΠΑΟΚ-Ντιναμό Μινσκ 6-1
Φιορεντίνα-Γκινγκάμπ 3-0

12ος όμιλος
1η αγωνιστική (18/09)
Λέγκια Βαρσοβίας-Λόκερεν 1-0
Μέταλιστ-Τραμπζονσπόρ 1-2
 

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:
1. - Stamatios Skoulikas =
  http://www.youtube.com/stamos01 ,         3650     video.-
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas  
 http://www.youtube.com/stamatios01 ,      2062     video.- 
3. - Vlasis Skoulikas =   
http://www.youtube.com/vlasiskal , =         2086   video.- 
Σύνολον                                                        7798   βίντεο   .-

 http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home  ,  2581  .-    https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  , 
https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258  ,  289   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas ,

 *** https://www.facebook.com/ArfaraKalamatasMessinias , =ARFARA MESSINIAS    643.– https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑΡΩΝ.-   228 .-                                 
~** http://www.twitter.com/stamos01/

  

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΣΕΠΕΜΒΡΙΟΥ  2014  :

**Το αγιάζι της ενημέρωσης 01 Σεπτεμβρίου 2014 Όλα τα ενδιαφέροντα    :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/01-2014.html .-
~ Το  αγιάζι   της  ενημέρωσης  Τρίτη  02 Αυγούστου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/02-2014.html  ,.- 
~ Το  αγιάζι  στην ενημέρωση  Τετάρτη  03 Σεπτεμβρίου  2014      :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html .- 
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014   : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014.html ,  Α.Μέρος ,
~ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ Διαδρομές - παρουσιάσεις Τετάρτη 03 Σεπτεμβρίου 2014 2ο Μέρος   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/03-2014-2.html , .-
~ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΡΑΓΓΙΑ  παρουσιάσεις  3η συνάχεια  Πέμπτη 04 Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/3-04-2014.html ,.- 
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Πέμπτη  04  Σεπτεμβρίου  2014  : http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2014/09/04-2014.html  ,.- 
~ ΟΜΟΡΦΙΕΣ  ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΡΩΜΑ ΕΛΆΔΑΣ  ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ   ΦΑΡΑΓΓΙΑ    Παρασκευή  05  Σεπτεμβρίου  2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/03-2014-03-2014-03-2014-1-video.html   
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Παρασκευή 05 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/05-2014.html  ,
~Το αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 06 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/06-2014.html ,.-
~Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   :  http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~Επιλογές - Διαλογές αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.- 
~  Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Κυριακή 07 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html ,.-  
~ Αθλητικό Σ/Κ 06 και 07 Σεπτεμβρίου 2014    : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/06-07-2014.html ,.-
~ Μεσσηνιακή  ενημέρωση Κυριακή  07  Σεπτεμβρίου  2014 : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/07-2014.html  ,._-
~ Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης Δευτέρα  08  Σεπτεμβρίου  2014    : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/08-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης  Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html , .-  
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τρίτη  09  Σεπτεμβρίου  2014 :  : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/09-2014.html ,.-  
~   Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html,.--
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014   : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html ,.-
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Τετάρτη  10  Σεπτεμβρίου  2014  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2014/09/10-2014.html , .-
~  Το αγιάζι της ενημέρωσης Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/11-2014.html , .-
~  Το  αγιάζι  της  ενημέρωσης   Παρασκευή   12  Σεπτεμβρίου  2014     : http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/blog-post.html ,.-~
~ Επιλογές - Διαλογές Θεμάτων - αναρτήσεων  Παρασκευή  12 Σεπτεμβρίου  2014   : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2014/09/12-2014.html ,.-  
~ Άρωμα στο αγιάζι της ενημέρωσης Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014  : http://snsarfara.blogspot.gr/2014/09/13-2014.html ,.-  
~  Αθλητικό  Σάββατο-Κύριακο  13  και  14  Σεπτεμβρίου  2014   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2014/09/13-14-2014.html ,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2014/09/14-2014.html  ,.-  
~  Εκδρομή διαδρομές ημερήσια στην ΜΑΝΗ Κυριακή 14/09/2014 Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2014/09/14092014-15-2014.html ,.- 
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης και Επιλογές  σημαντικών  θεμάτων και  ενδιαφέροντος , Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/15-2014.html,.-
~ Το αγιάζι της ενημέρωσης Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2014/09/16-2014.html ,.-
~Άρωμα από αγιάζι ενημέρωσης Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014   : http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2014/09/17-2014.html  -  Άρωμα  από  Μεσσηνιακό  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~Επιλογές  -Διαλογές Θεμάτων  ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~  Το  αγιάζι  στην  ενημέρωση  Πέμπτη  18 Σεπτεμβρίου  2014  : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
~ Επιλογές θεμάτων ποικίλου  ενδιαφέροντος  Πέμπτη  18  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2014/09/18-2014.html ,.-
Το αγιάζι  της  ενημέρωσης Παρασκευή  19  Σεπτεμβρίου  2014   :  http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2014/09/19-2014.html ,.-
~

1 σχόλιο:

 1. Ψάχνετε για ένα δάνειο επειγόντως είτε

  - Για να αναζωογονήσετε τις δραστηριότητές σας

  - Ανακαίνιση του εσωτερικού του διαμερίσματος, του σπιτιού, του κτιρίου κτλ ...

  - Για την υλοποίηση ενός έργου

  - Ή για άλλους λόγους

  Αλλά δυστυχώς η τράπεζα καθορίζει προϋποθέσεις που δεν μπορείτε να εκπληρώσετε. Χωρίς άλλες ανησυχίες, δίνουμε δάνεια που κυμαίνονται από € 3.000 έως € 500.000 με επιτόκιο 3%.

  Σημείωση: "Το δάνειο σας δεσμεύει και πρέπει να επιστραφεί. Ελέγξτε τις δυνατότητες αποπληρωμής πριν δεσμευτείτε »μόνο σοβαρό άτομο.

  Άμεση επικοινωνία Email: irabebeirapyrgos@outlook.fr

  ΑπάντησηΔιαγραφή