Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .
Τετάρτη 20 -03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-
~


 ~**   20 Μαρτίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Μύρωνος από το Ηράκλειο Κρήτης 

~  Τη μνήμη του  από το Ηράκλειο Κρήτης τιμά σήμερα, , η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Νεομάρτυς Μύρων καταγόταν από το Μεγάλο Κάστρο της Κρήτης, το σημερινό Ηράκλειο, και γεννήθηκε από ευσεβείς και φιλόθεους γονείς. Ο πατέρας του ονομαζόταν Δημήτριος και ήταν δίκαιος και ενάρετος άνθρωπος.
Ο Άγιος ήταν σεμνός και σώφρων, και αγαπούσε υπερβολικά την παρθενία και την άσκηση. Εργαζόμενος ως ράπτης στο Ηράκλειο συκοφαντήθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι τον φθονούσαν, ότι δήθεν αποπλάνησε μια Τουρκοπούλα. Στο δικαστήριο ο Άγιος απέρριψε απολογούμενος την συκοφαντία, αλλά ετέθη σε αυτόν το δίλημμα του εξισλαμισμού ή του θανάτου. Ο Μάρτυρας Μύρων αποκρίθηκε με παρρησία ότι δεν αρνείται την πίστη του, αλλά είναι έτοιμος να υποστεί κάθε βασανιστήριο για την αγάπη του Χριστού, καθώς γεννήθηκε Χριστιανός και Χριστιανός θέλει να πεθάνει. Για τον λόγο αυτό τον χτύπησαν ανηλεώς και τον έριξαν στην φυλακή. Όταν τον έβγαλαν από αυτήν, τον οδήγησαν και πάλι ενώπιον του κριτού, όπου ο Άγιος επαναλάμβανε συνεχώς ότι ήθελε να πεθάνει ως Χριστιανός. Έτσι καταδικάσθηκε στον δι’ αγχόνης θάνατο. Λίγο πριν από το μαρτύριο ο Μάρτυρας Μύρων ζήτησε την άδεια από τους δήμιους και πλησίασε τον πατέρα του. Έπεσε στα πόδια του και του φίλησε το χέρι.  Αφού έλαβε την ευχή του προσήλθε προ των δημίων και μετά από λίγο δέχθηκε το στέφανο του μαρτυρίου. Ήταν το έτος 1793 μ.Χ. Απολυτίκιο: Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον. Ηρακλείου το άνθος το ευωδέστατον, ως ευσεβείας σε μύρον ύμνοις γεραίρομεν, νεομάρτυς του Χριστού Μύρων μακάριε. Συ γαρ νεότητος ακμήν υπερείδες ανδρικώς και ήθλησας στεροψύχως. Και νυν απαύστως δυσώπει, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών. 
~**   Τί είναι η Θεία Χάρις;

~  Οι άνθρωποι συχνά επικαλούνται τη Θεία Χάρις, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Γνωρίζουμε, όμως, πραγματικά τι είναι η Θεία Χάρις; Θεία Χάρις, είναι η δύναμη εκείνη που προέρχεται από το Θεό, διά της οποίας ο αμαρτωλός άνθρωπος μπορεί να οικειοποιηθεί το λυτρωτικό έργο του Χριστού.
Θεία Χάρις είναι η δύναμη εκείνη που μπορεί να τον βοηθήσει να πετύχει τη σωτηρία του. Χρειάζεται όμως προσοχή. Λέγοντας θεία χάρη, δεν εννοούμε μια δύναμη αόριστη και απροσδιόριστη που δεν είναι στην ουσία του Θεού, αλλά δημιουργείται από το Θεό για να βοηθήσει τον άνθρωπο να σωθεί. Τέτοια αντίληψη δεν είναι σωστή. Τό κτιστό δεν μπορεί να βοηθήσει δραστικά τον άνθρωπο να σωθεί, αλλά το άκτιστο, ο άκτιστος Θεός. Η θεία χάρη ανήκει ουσιαστικά στη φύση του Θεού. Ταυτίζεται με τη θεία ενέργεια. Είναι ο ίδιος ο Θεός ο εκφραζόμενος στις θείες του ενέργειες «ἐν τοῖς ἐκτός» (ὰὶὸἷὦἶὰ), ἀποκαλυπτόμενος στόν κόσμο καί σώζοντας τόν ἄνθρωπο ἀπό τήν ἁμαρτία.
`~**  Θαυμαστό γεγονός στον τάφο του γέροντα Παϊσίου

~  Ένα συγκλονιστικό θαύμα που βίωσε με την «παρουσία» του Γέροντα Παϊσιου που του άλλαξε τη ζωή, περιγράφει ένας πιστός. Ο πιστός αφηγείται ένα θαύμα, το οποίο τον απάλλαξε από το …μαρτύριο που βίωνε για πολλά χρόνια.  Διαβάστε τη μοναδική αφήγηση:
«Από τα δώδεκα μου χρόνια υπέφερα από δαιμόνιο. Η ζωή μου είχε γίνει μαρτύριο. Μετά τους εξορκισμούς που μου διαβάζανε αισθανόμουν σαν να με είχαν δείρει. Το Α’ Σάββατο των νηστειών, το έτος 1995, ο πνευματικός μου προγραμμάτισε να κάνουμε αγρυπνία στην Σουρωτή. Πριν ξεκινήσουμε, αισθάνθηκα άγριο πόλεμο. Σε όλη την αγρυπνία δεν αισθάνθηκα καθόλου νύστα. Ήμουν στο κέντρο της Εκκλησίας κάτω και γύρω-γύρω μοναχές. Τελείωσε η αγρυπνία και άρχισαν να διαβάζουν αγιασμό. Αγρίεψα πολύ. Με πήγαν να φιλήσω τα λείψανα του Αγίου Αρσενίου. Ήταν η πρώτη φορά, το λέω και ανατριχιάζω, που αισθάνθηκα και σωματικά κάψιμο. Στο τέλος γύρισα και είπα «Παΐ., Παΐ.». Με ρώτησε η Ηγουμένη : «Παΐσιος;» και κούνησα καταφατικά το κεφάλι μου. Τότε αγρίεψα πάρα πολύ, άρχισα να τσιρίζω, με πήγαν στον τάφο, και εκεί φώναξα τρεις φορές «Άγιος». Ενώ ήθελα και προσπαθούσα να φύγω με πιάσανε και… με το ζόρι με ξαπλώσανε στον τάφο του Γέροντα ανάσκελα. Είδα τότε το γέροντα να ανασηκώνεται από τη μέση και πάνω σαν να ξυπνά από ύπνο, όχι σαν νεκρός. Ήταν ακριβώς ο ίδιος με τα γένια και τα ράσα του. Ήταν θέμα δευτερολέπτου. Με ακούμπησε με το χέρι του στο μέτωπο και την ίδια στιγμή είδα να βγαίνει μαύρος καπνός από το στόμα μου. Ηρέμησα παντελώς, αλλά ο σωματικός πόνος δεν έφυγε αμέσως. Κοιμήθηκα και από τον πόνο ξυπνούσα λέγοντας «Πονάω πολύ». Επί σαράντα μέρες όμως ένοιωθα μια τέτοια χαρά, που από την χαρά μου έκλαιγα. Ίσως να ήταν παράτολμο αυτό που είπα : «Θεέ μου, έστω και μια ολόκληρη ζωή να βασανίζομαι όπως πρώτα, φθάνει να αισθανθώ πάλι, έστω και για ένα λεπτό αυτή την χαρά». 
***  Έκτακτο: Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία τώρα 
Σεισμός τώρα: Η δόνηση είχε εστιακό βάθος μόλις 11 χιλιόμετρα.

~Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Τουρκία.
Ο σεισμός σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έγινε νοτιοανατολικά της Σμύρνης και είχε εστιακό βάθος μόλις 11 χιλιόμετρα. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο υπολόγισε το μέγεθος του σεισμού σε 5,8 Ρίχτερ.  Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο σεισμός είχε επίκεντρο της περιοχή Ντενιζλί. Η σεισμική δόνηση έγινε στις 09.34 ώρα Τουρκίας και έγινε αισθητός στην Σμύρνη και στην Αττάλεια. Ο κυβερνήτης του Ντενιζλί, Χασάν Καραχάν, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Αναντολού είπε ότι «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε κτίρια, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα σημαντικό». 
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις πόλεις που βρίσκονται στα παράλια.
***   Σπεύσατε για έλεγχο στο Κτηματολόγιο – Με τη συμπλήρωση 15ετίας Καλαμάτα και Θουρία «κλειδώνουν» 
Έλεγχος περιουσιών στο Κτηματολόγιο, τώρα ή ποτέ!
 Έλεγχο στα περιουσιακά τους στοιχεία στα Κτηματολογικά Γραφεία Καλαμάτας και Θουρίας πρέπει να κάνουν οι πολίτες άμεσα και σίγουρα πριν από τις αρχές Μαΐου, καθώς έκπληκτοι ορισμένοι ιδιοκτήτες διαπιστώνουν πως τα πράγματα στο Κτηματολόγιο, που σύντομα οριστικοποιείται στις δύο αυτές περιοχές, δεν είναι έτσι όπως νομίζουν.
Αν στα 15 αυτά χρόνια που λειτουργούν τα δύο Κτηματολογικά Γραφεία οι ιδιοκτήτες δεν έχουν προβεί σε κάποια συναλλαγή ή δεν έχουν πάρει κάποιο πιστοποιητικό, ώστε να έχουν δει τις εγγραφές, πρέπει να προβούν σε έλεγχο για να μην βρεθούν προ εκπλήξεων.
 Οριστικοποίηση
Τα Κτηματολογικά Γραφεία Καλαμάτας και Θουρίας είχαν ως ημερομηνία οριστικοποίησης των εγγραφών τους τις  αρχές του χρόνου, Ιανουάριο το ένα και Φεβρουάριο το δεύτερο.
Οριστικοποίηση σημαίνει ότι στη συνέχεια δε θα μπορούν να γίνονται κάποιες διορθώσεις σε εμπράγματα δικαιώματα. Δηλαδή, θα οριστικοποιηθούν ιδιοκτησιακά τα ακίνητα που αναφέρονται εκεί. Με τροπολογία όμως που κατατέθηκε δίνεται παράταση μέχρι τη συμπλήρωση 15ετίας από την έναρξη των φορολογικών γραφείων. Αυτό, πλέον, σημαίνει ότι οι εγγραφές θα οριστικοποιηθούν το Μάιο.
 Να τα ελέγξουν
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλής Ξηρογιάννης, ειδικά στα ακίνητα που έχουν εγγραφεί είτε ως αγνώστου ιδιοκτήτη είτε σε άλλον κύριο, γιατί κι αυτό μπορεί να έχει συμβεί, δηλαδή μπορεί να έχει εγγραφεί εσφαλμένα ο ιδιοκτήτης, μετά το Μάιο δεν θα είναι δυνατή η διόρθωση.
«Θα υπάρχει, δηλαδή, μετά ένα τεκμήριο ιδιοκτησίας και για τα δικαιώματα επ’ αυτών των ακινήτων θα γίνονται μόνο αγωγές απαίτησης αποζημίωσης. Είναι φρόνιμο, λοιπόν, όποιοι συμπολίτες μας στα 15 χρόνια που λειτουργεί το κτηματολογικό γραφείο δεν έχει τύχει να ελέγξουν τις ιδιοκτησίες τους με αφορμή κάποια συναλλαγή, να το ελέγξουν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κάποια ιδιοκτησία τους να έχει εκ παραδρομής καταγραφεί ως αγνώστου ιδιοκτήτη.
Η προθεσμία λήγει αρχές Μαΐου και, άρα, υπάρχει ακόμα περιθώριο. Θεωρώ ότι είναι φρόνιμο ο καθένας να ελέγξει τα περιουσιακά του στοιχεία στο Κτηματολογικό Γραφείο Καλαμάτας», τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης.
 Της Βίκυς Βετουλάκη 

***   Μάνη: Επιγραφή ντροπής αλλά και ανευθυνότητας 
Στην εθνική οδό Αρεόπολης- Καλαμάτας  και ειδικότερα λίγο πριν από τη γέφυρα της Κοσκάρακας, σε μια στροφή, υπάρχει μια επιγραφή που μόνο ντροπή και προβληματισμό πρέπει να προκαλεί στους αρμοδίους.
Ειδικότερα, αναφέρει: «Να μπουν προστατευτικές μπάρες από το σημείο εδώ μέχρι τη στροφή πριν είναι πολύ αργά και θρηνήσουμε θύματα. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι!».
Καλό θα είναι, λοιπόν, οι αρμόδιοι να σπεύσουν στο σημείο και να τοποθετήσουν μπάρες, ενώ αν, κατά τη γνώμη τους, δε χρειάζεται, ας αφαιρεθεί η επιγραφή.
Πάντως, κάτι δεν πάει καλά στο σημείο για να φτάσει κάποιος να τοποθετήσει την επιγραφή.  Π.Μπ.  

***  Στο πλευρό του Βασίλη Κοσμόπουλου οι Κ. Γεωργακίλας, Ε. Σταματόπουλος και Δ. Φαββατάς 
Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν χθες βράδυ οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Γεωργακίλας, Ευστάθιος Σταματόπουλος και Δημήτριος Φαββατάς  με την οποία κάνουν γνωστό ότι θα συνεργαστούν με τον Β. Κοσμόπουλο.
Ακολουθεί η ανακοίνωση:
Των  ανεξάρτητων  δημοτικών συμβούλων: Γεωργακίλα  Κωνσταντίνου,  Ευσταθίου Σταματόπουλου   και  Φαββατά Δημητρίου 
      Ο χρόνος πλησιάζει και φθάνουμε στην τελική ευθεία προς την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών.
      Το  ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αυτές οι εκλογές θα γίνουν με το νέο νόμο,  τον  επονομαζόμενο ''Κλεισθένη'' , που, στην πρώτη του φάση, φαίνεται  ότι  διαμορφώνει θετικούς όρους μετασχηματισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλάζει σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας της και αναβαθμίζει τη σχέση της  με την τοπική κοινωνία.
      Η  διεξαγωγή των εκλογών με το  σύστημα  της  απλής αναλογικής  είναι το εμβληματικό στοιχείο για τη διαμόρφωση αυτών των όρων, αφού δημιουργεί  νέους  συσχετισμούς,  περιορίζει  το  δημαρχοκεντρικό πρότυπο και οδηγεί σε συνεργασίες,  με προγραμματικές συγκλίσεις  και  κατ’ επέκταση στην αναζήτηση των μεγάλων κοινωνικών συναινέσεων.
      Το νέο αυτό σκηνικό μεταθέτει τον πολιτικό ανταγωνισμό, από την προσωπική αντιπαράθεση, στο προγραμματικό πεδίο, που αποτελεί την επιθυμητή και αναγκαία συνθήκη, για  την  ανάδειξη των κοινών  προβλημάτων και τη  μετατροπή  των διαφορετικών  απόψεων σε δημιουργικές προωθητικές συνθέσεις.
       Η αναμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ των πραγμάτων, θα είναι πλέον επιβεβλημένη, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες θεσμικές ρυθμίσεις, που προωθούν διαδικασίες διαφάνειας και συμμετοχής κοινωνικών φορέων και πολιτών.
      Πεδίο σύνθεσης απόψεων,  μεταξύ των παρατάξεων, μπορεί και πρέπει να είναι – μεταξύ  άλλων -  τα  πιο  κάτω  ζητήματα:
      1] Η νέα οικονομική  λειτουργία του Δήμου, που  θα  προϋποθέτει  συναίνεση  στα ουσιώδη,  που  έχουν σχέση με τα ενιαία ανταποδοτικά τέλη, με τα νέα τετραετή επιχειρησιακά προγράμματα, με την ένταξη των προϋπολογισμών και των τεχνικών προγραμμάτων στην ενιαία συνεκτική αναπτυξιακή στρατηγική,  με κοινωνικό  πρόσημο  και  όρους αλληλεγγύης.
       2] Η  νέα  διοικητική λειτουργία  του  Δήμου,  που  θα  περιλαμβάνει  την καθολική  ψηφιοποίηση  των  αρχείων,  την  ηλεκτρονική  διακυβέρνηση,  την  ηλεκτρονική  διακίνηση  εγγράφων  και  πιστοποιητικών    και  την  ορθολογική  αξιοποίηση  του  προσωπικού.   Η μετάβαση του δήμου στην ψηφιακή εποχή,    θα  αποτελέσει  τη  βάση  για  την  εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου  σχεδίου  μιας σύγχρονης και έξυπνης πόλης. Οι νέες τεχνολογίες  εξοικονομούν πόρους, αναβαθμίζουν τις εργασιακές συνθήκες και το βιοτικό επίπεδο της πόλης.
      3] Στο επίπεδο του χωρικού σχεδιασμού, όλη η διαδικασία αναλαμβάνεται από τους Δήμους και η αντικατάσταση των παλαιότερων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων,  με την κατάρτιση νέων Τοπικών Χωρικών Σχεδίων,  μπορεί και πρέπει να γίνει η ευκαιρία για ένα επιτελικό σχέδιο οργάνωσης και λειτουργίας της πόλης, που πέρα από τη ρυμοτόμηση και την οικοδομική τακτοποίηση, να συνδυάζει και την οργάνωση των κοινωνικών σχέσεων, του συνόλου των εμπορικών δραστηριοτήτων, το κυκλοφοριακό, την σύγχρονη αστική ανάπτυξη, την παραλιακή ζώνη και το ιστορικό κέντρο.
      4] Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνυφασμένη με τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής. Με δεδομένο τη μεγάλη καθυστέρηση να συμμορφωθούμε στα διαχειριστικά πρότυπα της Ευρώπης και τον κίνδυνο επιβολής προστίμων με μετακύλιση της επιβάρυνσης στους δημότες, επιβάλλεται η υλοποίηση όσων  προβλέπονται από τον ΕΣΔΑ και τα Αναθεωρημένα  Περιφερειακά  Σχέδια. Η δημιουργία μικρών αποκεντρωμένων υποδομών ανακύκλωσης, τα πράσινα σημεία, οι διαδημοτικές μονάδες κομποστοποίησης, είναι μερικά από τα σύγχρονα εργαλεία, που ενισχύουν τη διαλογή στην πηγή, με πολλαπλά οφέλη στους δημότες. Ο Δήμος  θα  πρέπει  να  έχει  ως  προτεραιότητα  την οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων - κινούμενος στην κατεύθυνση της Κυκλικής Οικονομίας και  της  ενίσχυσης  της  Ανακύκλωσης.
   5] Αθλητισμός :     Στόχος του Δήμου  θα  πρέπει  να  είναι  η  ύπαρξη  ενός  ξεκάθαρου μοντέλου ισόρροπης αθλητικής ανάπτυξης, το οποίο θα στηρίζεται σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών  στα  προγράμματα άθλησης.
     Για την επίτευξη του στόχου αυτού, θα  πρέπει  να  υπάρχει  ένα δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων  (νέων  και  υφιστάμενων), στο οποίο να  υλοποιείται πλήθος αθλητικών δραστηριοτήτων,  σε όλες τις περιοχές του  δήμου, με απώτερο σκοπό  την ανάπτυξη του μαζικού – λαϊκού αθλητισμού, τη σύνδεση του αθλητισμού,  σε τοπικό επίπεδο, με την  εκπαίδευση,  με  τον  τουρισμό,  με  τον  πολιτισμό   και  με  άλλες  δραστηριότητες.
     Τα παραπάνω είναι μερικά από τα επίμαχα ζητήματα,  που μας  συγκινούν   και  ενισχύουν  τις  προθέσεις μας,   για  συμβολή  σε  μια  ουσιαστική  συζήτηση  και  συνακόλουθα  στη λήψη των  αντίστοιχων  αποφάσεων. Η πρόταξή τους ως αντικείμενο συζήτησης στην πρόσκληση διαλόγου είναι κίνητρο συμμετοχής και ευκαιρία για μετεκλογικές συνεννοήσεις, που θα βάλλουν το δήμο στη λειτουργία των πραγματικών του αρμοδιοτήτων.
      Συγχρόνως,  έχουμε  στο  μυαλό  μας  ότι,  οι  προτάσεις ,  οι  ιδέες,  οι  συζητήσεις,   η  ανταλλαγή επιχειρημάτων  και  ο  εν  γένει   διάλογος,  θα  πρέπει  να  καταλήγουν  σε  συγκεκριμένες  αποφάσεις  και σε  μετρήσιμα  αποτελέσματα,  πράγματα  που  όμως προϋποθέτουν  την  ύπαρξη  ισχυρής  πολιτικής  βούλησης  των  ανθρώπων,  που  θα  αναλάβουν  την  τύχη της  πόλης,  για  την  υλοποίησή  τους.
      Χαιρόμαστε που,  στην αναζήτησή  μας αυτή,  βρήκαμε ανταπόκριση από τον υποψήφιο  Δήμαρχο  Καλαμάτας,  κ. Βασίλη  Κοσμόπουλο,  επικεφαλής του συνδυασμού ''ΚΑΛΑΜΑΤΑ  ΜΠΡΟΣΤΑ'' . Σε κοινή συνάντηση συνεννόησης,  συμφωνήσαμε και  επικυρώσαμε  τη συνεργασία  μας  και δώσαμε  αμοιβαία  υπόσχεση  δέσμευσης για έναν αγώνα,  με ήθος,  αξιοπρέπεια  και πολιτισμό,   έτσι όπως αξίζει στην πόλη μας και στους δημότες της.
         Επειδή  είμαστε  βέβαιοι ότι, υποψήφιοι, με τις  ίδιες ανησυχίες και προθέσεις,  υπάρχουν και στους άλλους συνδυασμούς, οι προγραμματικές μας αντιπαραθέσεις φιλοδοξούμε  να είναι εποικοδομητικές,  ώστε να μας οδηγήσουν στις  αναγκαίες μετεκλογικές συνεννοήσεις και συνεργασίες.
Καλαμάτα,  19  Μαρτίου  2019
Οι  δημοτικοί  σύμβουλοι:
Γεωργακίλας  Κωνσταντίνος,
Σταματόπουλος  Ευστάθιος
Φαββατάς  Δημήτριος.

***  Σωτήρης Τσώνης: «Ημέρα πένθους αυτή των επεισοδίων στο Μέγαρο Χορού» 
Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούσαν στο αναβληθέν 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ θέλησε να δώσει χθες σε επείγουσα συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Σωτήρης Τσώνης.
Ο κ. Τσώνης, λοιπόν, εξήγησε ότι με καθαρότητα, ανιδιοτέλεια και δικαιοσύνη θέλησε να αναφερθεί και να κάνει κάποιες παρατηρήσεις για όσα συνέβησαν την Πέμπτη το βράδυ στο Μέγαρο χορού. Όπως παρατήρησε, ήταν ημέρα γιορτής για την Καλαμάτα, με μια εκδήλωση που είχε ως σκοπό να αναφερθεί στην πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας ταυτόχρονα με την ιστορική πορεία του έθνους από την ημέρα της απελευθέρωσης, η οποία άρχισε στην πόλη μας και εορτάζεται αυτές τις μέρες. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν ήταν ημέρα εκδήλωσης συνδικαλιστικού περιεχομένου, ούτε ανταλλαγής συνδικαλιστικών θέσεων και απόψεων. Μάλιστα, ανέφερε ότι είχαν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, ο πρώην πρωθυπουργός, εκπρόσωποι φορέων, καθώς και πολίτες, με τους πρώτους, όπως είπε, να μην μπορούν να παρευρεθούν, επειδή γινόταν στη Βουλή συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Κατά τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, δεν υπήρχε κανένας μα κανένας λόγος και καμία δικαιολογία για αυτή τη βίαια εισβολή, χαρακτηρίζοντας εκείνη την ημέρα «ως ημέρα πένθους για την πόλη» και πλέον θα αποτελεί μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της.
Όσο για το τι είχε προηγηθεί και τις συνομιλίες που είχε με το ΠΑΜΕ, ο κ. Τσώνης ανέφερε ότι είχε μιλήσει με τον κύριο Κουφαλάκο και του είχε δηλώσει να μεταφέρει στην παράταξή του- αφού είχαν προγραμματίσει και είχαν αναφέρει ότι το βράδυ της συγκεκριμένης μέρας είχαν εκδήλωση- ότι το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας θα μείνει ανοιχτό. Επίσης, του είπε να ζητήσει από την παράταξή του να ενημερώσουν για τυχόν διευκολύνσεις που χρειάζονταν από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.
Έτσι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία, πρόσθεσε.
 Το ζήτημα με την Αστυνομία στο Μέγαρο Χορού
Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τι έγινε το βράδυ της Πέμπτης με την Αστυνομία, ο κ. Τσώνης είπε, όσον αφορά στην απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας, αφού αναφέρεται στο πρόσωπό του, ότι για τα μέλη του Εργατικού Κέντρου το Μέγαρο Χορού, που ανήκει στο Δήμο Καλαμάτας και τους πολίτες, είναι δημόσιος χώρος, αφού ο Δήμος Καλαμάτας είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.
Αναρωτήθηκε, δε, με βάση τα λεγόμενα της Ελληνικής Αστυνομίας, ότι δηλαδή είναι ιδιωτικός χώρος και δεν έχει την ευθύνη για τη συνάθροιση σε ιδιωτικό χώρο: «Εάν κάποιο πρόσωπο δεχθεί στο σπίτι του, που είναι ιδιωτικός χώρος, βίαιη εισβολή, η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει;». Έτσι, λοιπόν, κάλεσε τον καθέναν να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Επίσης, θέλησε να εκφράσει τη λύπη του, αλλά και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους της εταιρείας security για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν, καθώς και σε όλους τους άλλους εργαζομένους οι οποίοι ήταν εκεί.
Επίσης, ο κ. Τσώνης αναρωτήθηκε τι θα γίνει με το μεροκάματο των μουσικών και των καλλιτεχνών που εκείνη την ημέρα δεν εργάστηκαν, εκφράζοντας εν συνεχεία τη λύπη και τον αποτροπιασμό του.
 Το μέλλον του κ. Τσώνη και αυτό που θα άλλαζε τα συνδικαλιστικά νερά
Στο παρελθόν ο κ. Τσώνης είχε δηλώσει ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο θα γεννιόταν κάτι νέο που θα τάραζε τα συνδικαλιστικά και όχι μόνο νερά. Μιλώντας για αυτό, αναρωτήθηκε γιατί υπάρχει τέτοια ανησυχία στο ΠΑΜΕ, αλλά και στα κόμματα που σχολιάζουν το πρόσωπό του και τη συνδικαλιστική του πορεία.
Πάντως, ανέφερε ότι στα συνδικάτα είναι η ώρα να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πόλος στη λογική του αδέσμευτου, ακηδεμόνευτου και ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος, που, όπως είπε, θα έχει ως μοναδικό στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, θα κινείται στη λογική του μέτρου και της μετριοπάθειας και θα έχει διαλογική σχέση με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Επίσης, ανέφερε ότι «έχουμε τις μελέτες στο επιστημονικό εργαλείο που λέγεται ΙΓΜΕ της ΓΣΕΕ, που είναι κοινά αποδεκτό από όλους».
Κατά τον ίδιο, υπάρχουν δύο δρόμοι: ο ένας είναι των φθηνών εντυπώσεων και της έλλειψης επιχειρημάτων και του λαϊκισμού, ενώ ο άλλος της λογικής, της προόδου, της αλήθειας, του αυτονόητου, του κοινωνικού διαλόγου. Κατά τη γνώμη του σωστός είναι ο δεύτερος και πρέπει όλοι να τον βαδίσουν, αν θέλουν η χώρα να έχει μέλλον.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι μαζί με άλλους συζητούν για να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο, το οποίο θα έχει καινούργια ονομασία, δε θα έχει σχέση με το παρελθόν και θα είναι στα πρότυπα των ευρωπαϊκών συνδικάτων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.
 Ερωτήσεις
Κι αφού ο κ. Τσώνης ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του, τέθηκαν κάποιες ερωτήσεις για τη διεξαγωγή του συνεδρίου που δεν έγινε ποτέ.
 -Γιατί αποφάσισε να μιλήσει τόσες μέρες μετά τη λήξη του
Σε αυτό το ερώτημα ο κ. Τσώνης είπε ότι έχει εκδοθεί μια ανακοίνωση που υπογράφουν 80 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες για τα γεγονότα στο συνεδριακό χώρο. Ο ίδιος θέλησε να μιλήσει χθες επειδή περίμενε να ακουστούν όλες οι θέσεις και έπειτα ως πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και οικοδεσπότης να δώσει απαντήσεις για όλους και για όλα.
 -Τι έγινε στο Elite και γιατί δεν ανακοινώθηκε ποτέ το πρόγραμμα
Σε αυτό το ερώτημα απάντησε ότι υπήρχε συγκεκριμένο πρόγραμμα και ήταν αυτό του συνεδρίου, αλλά δεν κατέστη δυνατό, όπως είπε, να υλοποιηθεί, ενώ τα μέλη στερήθηκαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι με τρόπο που δε συνάδει με τη συνδικαλιστική πρακτική.
 -Οι 53 σύνεδροι
Κύριο πρόβλημα του ΠΑΜΕ για τη διεξαγωγή του συνεδρίου ήταν οι 53 σύνεδροι που χαρακτήριζε ως νόθους. Ο κ. Τσώνης απάντησε ότι η κάθε παράταξη, αλλά και σύνεδρος, έχει το δικαίωμα να έχει θέσεις και απόψεις και να αμφισβητεί, όμως το συνδικαλιστικό κίνημα έχει συντεταγμένα όργανα, ειδικότερα τη διοίκηση και τη γενική συνέλευση.
Άρα, κατά τη γνώμη του, στη γενική συνέλευση των αντιπροσώπων, που τελικά δεν έγινε, όποιος ήθελε θα μπορούσε να θέσει το θέμα και το συνέδριο με ψηφοφορία να πάρει θέση. Αν μετά αυτή τη διαδικασία, όπως είπε, κάποιος δεν καλυπτόταν, θα μπορούσε να την προσβάλει με νόμιμο τρόπο, όμως ο ίδιος είδε ένα κρυφτούλι με εξώδικα, έτσι ήταν εγκλωβισμένοι και κανείς δεν ήξερε πότε θα ξεκινήσει το συνέδριο.
 -Πώς και πού ήθελε η ΓΣΕΕ την Αστυνομία
Ένα άλλο ζήτημα που τόσες μέρες δεν έχει απαντηθεί ξεκάθαρα είναι πώς, πού και πότε η ΓΣΕΕ ήθελε την Αστυνομία. Ο κ. Τσώνης απάντησε ότι ως Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας δεν ασχολήθηκε καθόλου με την Αστυνομία, αφού δεν ήταν διοργανωτής, αλλά οικοδεσπότης.
Επανέλαβε, δε, ότι το Μέγαρο είναι δημόσιος χώρος, ενώ ρωτώντας ξανά τι περίμενε από την Αστυνομία, απάντησε ότι όταν έφτασε στο Μέγαρο δεν είδε να υπάρχει κάποια προστασία, παρά μόνο τους security.
Όσο για το αν θα γίνει, τελικά, το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ο κ. Τσώνης είπε ότι σήμερα στις 10.30 το πρωί θα συνεδριάσει η ολομέλεια της διοίκησης, ώστε να αποφασίσει πότε θα επαναληφθεί.
Τέλος, να σημειωθεί ότι το ΠΑΜΕ έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα, όποτε το σίριαλ του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ δεν τελειώνει σε αυτές τις γραμμές.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Ανακοίνωση υποψηφιότητας Σωτήρη Μπακούρου στο δήμο Τριφυλίας 
Φίλες και Φίλοι,
Συμπολίτες του Δήμου Τριφυλίας, πλησιάζει ο χρόνος που με τη ψήφο σας , με το ισχυρό αυτό δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη, θα επιλέξετε αυτούς που θα  διαχειριστούν τα ελάσσονα και μείζονα θέματα του Δήμου μας για την επόμενη τετραετία.
Οι συνεργάτες μου και εγώ δεν ισχυριζόμαστε πως μονοπωλούμε το ενδιαφέρον και την αγάπη για την προοπτική ανάπτυξης του Δήμου μας. Θεωρούμε πως όλες οι υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί έχουν τον ίδιο στόχο. Η διαφορά μας έγκειται στην διαφορετική θεώρηση που έχουμε για τον τρόπο σωστής λειτουργίας του Δήμου, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Με μέθοδο, προγραμματισμό, εργατικότητα, γνώση της οργανωμένης διοίκησης, συνέπεια, μα πάνω απ’όλα με σεβασμό και αγάπη για τον πολίτη και τον τόπο μας μπορεί ακόμα και ένας μεγάλος Δήμος όπως ο δικός μας να λειτουργήσει σωστά.
Ολοκληρώνεται η δεύτερη δημοτική θητεία του Καλλικρατικού Δήμου και οι πολίτες στην πλειονότητα τους νοιώθουν πως δεν έχει βελτιωθεί η καθημερινότητα τους.
Τα αυτονόητα παραμένουν ζητούμενα
  • Προβληματική διαχείριση απορριμμάτων
  • Άθλιο αγροτικό και δημοτικό δίκτυο
  • Πανάρχαιο και όχι συμβατό με τους κανόνες υγιεινής, δίκτυο ύδρευσης
  • Εγκαταλελειμμένα χωριά χωρίς καμία αρμοδιότητα στους τοπικούς προέδρους.
  • Ο στόλος και τα μηχανήματα έργων του Δήμου σχεδόν σε αχρηστεία.
  • Η διαχείριση και η κατανομή του προσωπικού είναι προβληματική.
  • Έλλειψη ασφάλειας των πολιτών
Η δημιουργία του Καλλικρατικού Δήμου, που η αλήθεια είναι πως έγινε ερήμην των τοπικών κοινωνιών, δεν έδειξε αποτελέσματα ορατά στους πολίτες. Εκτιμάμε και ευελπιστούμε ότι η εφαρμογή του νόμου Κλεισθένη θα βελτιώσει την λειτουργία του Δήμου.
Οι προοπτικές ισόρροπης ανάπτυξης του Δήμου Τριφυλίας, ενός Δήμου με καταπληκτικό γεωγραφικό ανάγλυφο, που συνδυάζει ένα πανέμορφο ορεινό όγκο και  καταλήγει σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο μέτωπο, είναι τεράστιες.
Αποτελείται από τρείς μεγάλες πόλεις, τους Γαργαλιάνους, την Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά, όπου η κάθε μία έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Είναι ευθύνη του Δήμου να αναπτυχθούν και οι τρείς ισόρροπα και όχι η μία εις βάρος της άλλης.
Η Δημοτική ενότητα Αυλώνας με το καταπληκτικό θαλάσσιο μέτωπο και το πανέμορφο ορεινό όγκο έχει άριστη προοπτική ανάπτυξης. Η Νέδα, με το εξαιρετικό φυσικό τοπίο, είναι πόλος έλξης για τους τουρίστες.
Η Δημοτική ενότητα Αετού, με τα πανέμορφα χωριά και τι παραδοσιακό παζάρι, έχει τη δική της ιδιαιτερότητα και τις δικές της προοπτικές ανάπτυξης.
Η πρώην κοινότητα Τριπύλας με τον ορεινό όγκο της και τα ξεχωριστής ομορφιάς χωριά της χρειάζεται την βοήθεια του Δήμου για περαιτέρω ανάπτυξη.
Φίλες και Φίλοι, πεποίθηση μας είναι ότι ο  Δήμος έχει υποχρέωση να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός και οι επαγγελματίες του Δήμου μας να βρούν στήριξη για την απρόσκοπτη δραστηριότητά τους.
Οι συνεργάτες μου και εγώ διαθέτουμε την γνώση , την εμπειρία μα κυρίως την θέληση να διαχειριστούμε τα θέματα του Δήμου με σωστό προγραμματισμό, εντιμότητα και συνεργασία. Για τον τόπο, στον οποίο γεννηθήκαμε, ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
  • Στόχος μας είναι οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων να αποκτήσουν άμεσα αρμοδιότητες και να φέρουν οι ίδιοι στα Δημοτικά συμβούλια τα προβλήματα τους προς επίλυση.
  • Θα συνεργαστούμε με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς και συλλόγους προκειμένου από κοινού να δίνουμε λύσεις.
  • Η υπηρεσία προγραμματισμού, που θα στελεχωθεί με καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, θα παρακολουθεί εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, ώστε να αξιοποιηθούν στο  έπακρο οι υφιστάμενες χρηματοδοτήσεις.
 Αγαπητοί Συμπολίτες της Τριφυλίας, οφείλουμε να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές έχουμε πληθώρα ανεξάρτητων υποψηφίων. Η κοινωνία μας είναι μικρή και ξέρουμε πως όλοι οι υποψήφιοι έχουμε πολιτική ταυτότητα και προερχόμαστε από κάποιο πολιτικό φορέα. Σίγουρα η ύπαρξη  πολυφωνίας είναι απαραίτητη για την λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.
Το ζητούμενο είναι, όταν λειτουργείς σε κάποιο θεσμό, να στέκεσαι δίπλα στους πολίτες, να στηρίζεις την επίλυση των προβλημάτων τους και να μην θέτεις κομματικά κριτήρια. Γιατί τα προβλήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχουν χρώμα κομματικό. Είναι ίδια για όλους.
Πιστεύουμε στην συμμετοχή των πολιτών, χρειαζόμαστε  την γνώμη τους, και την κριτική τους.
Οι συνεργάτες μου και εγώ θα προσπαθήσουμε  να καταγράψουμε –αν όχι όλα- τα περισσότερα προβλήματα του Δήμου Τριφυλίας σε συνεργασία με πολίτες και φορείς και μέσα από το πρόγραμμα μας να δώσουμε εφικτές και κοστολογημένες λύσεις.
Η προσπάθεια που ξεκινάμε να πλαισιώνεται από αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και από νέους ανθρώπους ώστε να δημιουργηθεί μια  όσμωση και να προκύψει μία νέα γενιά στελεχών στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στην προσπάθεια μας αυτή καλούμε όλους τους πολίτες ενεργούς και μη απ’όπου και αν προέρχονται για να μας πλαισιώσουν.
Ο πολιτικός πολιτισμός θα είναι για την παράταξη μας δεδομένος.
Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους τους υποψηφίους.
Ο αγώνας αρχίζει με διάλογο και επιχειρήματα.
Σας θέλουμε μαζί μας για να αλλάξουμε τον Δήμο μας.
Το οφείλουμε στους συμπολίτες μας , κυρίως όμως το οφείλουμε στις επόμενες γενιές.
 Με φιλικούς χαιρετισμούς!
Σωτήρης Μπακούρος
Οικονομολόγος
Υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας

***   39 χρόνια κάθειρξης σε τρεις αδίστακτους Ρομά ληστές 
Αδίστακτοι ήταν οι τρεις ληστές Ρομά που καταδικάστηκαν και σε δεύτερο βαθμό χθες, με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας να μην τους μειώνει ούτε μια ημέρα την ποινή που τους είχε επιβάλει το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων. Κρίθηκαν ένοχοι για δύο ληστείες, άσκηση σωματικής βίας, οπλοφορία και οπλοχρησία και καταδικάσθηκαν σε 13 χρόνια κάθειρξης έκαστος και 1.000 ευρώ πρόστιμο.
 Σε 82χρονο
Το πρώτο θύμα ήταν ένας 82χρονος. Ανήμερα του Ευαγγελισμού, στις 25 Μαρτίου 2017, ήταν στο σπίτι του στου Φίλια του Δήμου Οιχαλίας και περίπου στις 9.00 το βράδυ ετοιμαζόταν να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα στην τηλεόραση. Νωρίς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κάποιος του είχε χτυπήσει την πόρτα, αλλά όταν άνοιξε δεν είδε κανέναν, ενώ επτά ημέρες πριν είχε δει ένα μαύρο αυτοκίνητο, όπως αυτό που είχαν οι τρεις κατηγορούμενοι, να περνάει έξω από το σπίτι του σαν να παρακολουθεί κάτι.
Το βράδυ εκείνο, στις 25 Μαρτίου, χτύπησε η πόρτα και όταν άνοιξε είδε τον έναν κατηγορούμενο, ο οποίος τον ρώτησε αν ξέρει πού μένει κάποιος. Του απάντησε ότι δεν ξέρει κανέναν με αυτό το όνομα και τότε εμφανίστηκε ο δεύτερος, τον έσπρωξαν, τον πέταξαν κάτω και του έβγαλαν τα γυαλιά. Ο πρώτος τον έπιασε από το λαιμό και του έβαλε ένα μαχαίρι, λέγοντάς του: «Εμείς καλοί Πακιστάν, θέλουμε τα λεφτά και τα χρυσά». Όταν τους είπε ότι δεν έχει, τον βάρεσαν με δύο δυνατές μπουνιές στα πλευρά και άρχισαν να διαλύουν το σπίτι για να βρουν λεφτά και χρυσαφικά.
Στη συνέχεια προσπάθησαν να τον δέσουν με ένα μπουφάν και όταν δεν τα κατάφεραν, είπε ο ένας στον άλλον να τον πάνε «στα χωράφια να τον καθαρίσουν και να τον φάνε τα σκυλιά».
Τον έβγαλαν από το σπίτι και τον ρώτησαν ποιος μένει στο διπλανό σπίτι (που ήταν της κόρης του). Τους απάντησε «κανένας» και του ζήτησαν να το ανοίξει. Όταν είπε ότι δεν είχε κλειδιά, του απάντησαν ότι δεν πειράζει, καθώς θα το ανοίξουν αυτοί. Τότε αναγκάστηκε να τους ανοίξει για να μην κάνουν άλλες ζημιές. Μάλιστα, για να σταματήσουν τις ζημιές ο 82χρονος τους είπε ότι υπάρχει ένα ευρώ πάνω στο κομοδίνο του. Οι κατηγορούμενοι ήταν τόσο αδίστακτοι που πήραν το ευρώ, αλλά και δύο πακέτα λουκάνικα που είχε στο ψυγείο. Επίσης, πήραν το ρολόι του, το κινητό του τηλέφωνο και φεύγοντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.
 Το ίδιο βράδυ
Το ίδιο βράδυ, 45 λεπτά μετά, οι τσιγγάνοι λήστεψαν και μια 70χρονη αλλοδαπή, η οποία έμενε σε αγροικία στη Μεσσήνη. Όπως κατέθεσε, το μεσημέρι εκείνης της ημέρας είχε δει το χαρακτηριστικό μαύρο αυτοκίνητο των κατηγορουμένων και δύο από αυτούς έξω από την ιδιοκτησία της. Όταν τους ρώτησε τι κάνουν εκεί, της απάντησαν «κλαίμε τη μοίρα μας». Όταν δε την είδαν να παίρνει τηλέφωνο, έφυγαν.
Το βράδυ, όμως, την ώρα που έβλεπε τηλεόραση άκουσε δυνατό θόρυβο και είδε τους τρεις κατηγορουμένους να σπάνε το παράθυρο της πόρτας με ένα λοστό και να μπαίνουν. Της έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό και την απείλησαν. Της πήραν μια αλυσίδα με σταυρό από το λαιμό και απέσπασαν με τη βία τα σκουλαρίκια από τα αυτιά της, με αποτέλεσμα να την τραυματίσουν. Τη χτύπησαν με γροθιές στα πλευρά, πήραν το κινητό της τηλέφωνο, ενώ στο κρεβάτι της βρήκαν έναν μπαλτά και τη χτύπησαν ελαφρά με τη μεριά του ξύλου στο χέρι. Φεύγοντας πήραν το… τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης και τα κλειδιά του σπιτιού.
Στις απολογίες τους, ο πρώτος κατηγορούμενος είπε ότι όλα έγιναν επειδή κάνει χρήση ναρκωτικών. Παραδέχτηκε τις ληστείες, αλλά αρνήθηκε ότι χτύπησαν τα θύματά τους.
Ο δεύτερος αρνήθηκε εντελώς τη συμμετοχή του στις ληστείες, λέγοντας ότι δεν τον έχει αναγνωρίσει κανένας, ενώ ο τρίτος παραδέχθηκε ότι με τον πρώτο έκαναν τη ληστεία στου Φίλια, αλλά όχι στη Μεσσήνη.
Της Βίκυς Βετουλάκη

***  Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη, μια νέα συγγραφέας μάς συστήνεται 
Απόψε η συγγραφέας Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη παρουσιάζει το βιβλίο της με τίτλο «Καθρέφτες και Είδωλα» στο χώρο Art Gallery A/49. Είναι, δε, το πρώτο της ολοκληρωμένο βιβλίο, με τη συγγραφέα να έχει καταπλήξει θετικά αναγνωστικό κοινό και κριτικούς.
Συντονίστρια της εκδήλωσης, που θα ξεκινήσει στις 6.00 το απόγευμα και διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Bookmark και οι εκδόσεις Ψυχογιός, θα είναι η δημοσιογράφος Μαρία Τομαρά, την παρουσίαση θα κάνει ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς, ενώ την ανάγνωση κειμένων ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Φίλιππος Σοφιανός.
Η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη λίγο πριν από την αποψινή παρουσίαση μίλησε στο «Θάρρος» για το πώς πρόεκυψε η συγγραφή, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδιά της:
 -Γράφετε ερασιτεχνικά από τα μαθητικά σας χρόνια. Πώς φτάσατε να γράψετε ένα βιβλίο;
Μάλλον ισχύει πως για όλα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή. Από παιδί ονειρευόμουν να ασχοληθώ σοβαρά με τη συγγραφή. Σχετικά πρόσφατα, όμως, είπα στον εαυτό μου: ή τώρα ή ποτέ. Με πλήγωνε η σκέψη να αφήσω το όνειρο ανεκπλήρωτο. Δεν μπορούσα να συμβιβαστώ μαζί της. Φαινομενικά το εμπόδιο της έλλειψης χρόνου ήταν ανυπέρβλητο, αλλά τελικά όταν πραγματικά θέλεις κάτι, βρίσκεις τον τρόπο να το κάνεις. Από την άλλη πλευρά, σίγουρα έπαιξε ρόλο και η μόνιμη εγκατάστασή μου σε αυτόν το μαγευτικό τόπο, τη Μεσσηνία, καθώς και η γαλήνη που μου πρόσφερε η οικογενειακή ζωή. Έχω στη ζωή μου έναν υπέροχο άνθρωπο, τον Γιώργο Πετρουλάκη, που με τη στήριξη και την ενθάρρυνσή του με κάνει να νιώθω πως όλα είναι δυνατά.
 -Τι είναι για εσάς η συγγραφή;
Η συγγραφή είναι μια μαγευτική διαδρομή. Το έξω και το μέσα, το εγώ και το «οι άλλοι», το ρεαλιστικό και το φανταστικό, μπλέκονται, ζυμώνονται, και τελικά δημιουργούν κάτι νέο, που έχει δική του ξεχωριστή υπόσταση.
 -Πόσο δύσκολο είναι μια νέα συγγραφέας να εκδώσει ένα βιβλίο;
Υπάρχει τεράστια παραγωγή πραγματικά αξιόλογων βιβλίων και αυτό σε μια μικρή αγορά, όπως η ελληνική, κάνει τα πράγματα δύσκολα για τους νέους συγγραφείς. Ομολογώ πως στάθηκα απίστευτα τυχερή και νιώθω βαθιά ευγνώμων που το βιβλίο μου επιλέχθηκε από τον κορυφαίο ίσως ελληνικό εκδοτικό οίκο, τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
 -Μιλήστε μας για το πρώτο σας βιβλίο.
Το «Καθρέφτες κα Είδωλα» είναι το πρώτο μου ολοκληρωμένο βιβλίο και το διευκρινίζω, γιατί έχει προηγηθεί και το βιβλίο «Μορφόκοσμος», που ως τριλογία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. «Το Καθρέφτες και Είδωλα», λοιπόν, περιγράφει τη ζωή της Στέλλας, που έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια στη φυλακή αφηγείται μέσα από αναδρομές στο παρελθόν τα δραματικά γεγονότα που προηγήθηκαν και την οδήγησαν στο κελί. Είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται κάποιες από τις πιο δυνατές αλλά και πιο δύσκολες ανθρώπινες σχέσεις. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η σχέση μητέρας και κόρης, η μητρική αγάπη, η αυτοθυσία, αλλά και η συντροφικότητα, ο έρωτας, η συζυγική πίστη και η φιλία.
 -Μια ιστορία που εξυμνεί το ρόλο της μάνας;
Σίγουρα ναι. Το βιβλίο γράφτηκε την εποχή που έχανα τη μητέρα μου. Μια πολύ σκληρή απώλεια για μένα. Μέσα από την ιστορία της Στέλλας είχα την ανάγκη να στείλω και ένα μήνυμα στη δική μου μητέρα, να της πω πως τώρα πια καταλαβαίνω και μπορώ να εκτιμήσω την κάθε της λέξη, το κάθε της χάδι και την κάθε στιγμή που μοιράστηκα μαζί της.
 -Είστε κι εσείς μάνα και επίσης γυναίκα καριέρας. Πόσο εύκολος είναι αυτός ο συνδυασμός στις μέρες μας;
Το μόνο πραγματικά δύσκολο είναι το να κάνεις πράγματα και να ζεις με ανθρώπους που δεν αγαπάς. Όταν υπάρχει αγάπη, όλα γίνονται πιο εύκολα. Κατορθωτά και εφικτά. Έχω πολλή αγάπη και γύρω μου και στην καρδιά μου. Όσο κι αν υπάρχουν στιγμές που το πρόγραμμά μου γίνεται ασφυκτικά γεμάτο, είναι βέβαιο πως δε θα αφαιρούσα απολύτως τίποτα.
 -Επανερχόμαστε στο βιβλίο… Η Στέλλα κοιτά στον καθρέφτη, οι άνθρωποι σήμερα καταγόμαστε στον καθρέφτη (αυτογνωσία);
Εξαιρετική ερώτηση… Με μια πρώτη, πιο επιφανειακή ματιά, θα μπορούσε κανείς να πει πως όχι. Πως οι οθόνες, ο θόρυβος, οι υποχρεώσεις, μας αποτρέπουν από το να δούμε πραγματικά τον εαυτό μας. Αν το καλοσκεφτούμε, όμως, ποτέ οι άνθρωποι δεν ασχολούνταν τόσο πολύ με την ψυχολογία, τις εναλλακτικές θεραπείες και άλλα παρόμοια ενδιαφέροντα θέματα, που συνεχώς δείχνουν να κερδίζουν έδαφος. Ειλικρινά, δεν ξέρω τι από τα δύο ισχύει. Επιλέγω, όμως, να πιστεύω το δεύτερο.
 -Να περιμένουμε σύντομα και το νέο σας βιβλίο;
Ετοιμάζεται! Προς το τέλος του έτους, πιστεύω, θα υπάρξουν και επίσημα νέα.
 -Η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι σήμερα;
Συγκινητική. Έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες μου. Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κάθε αναγνώστη ξεχωριστά, όλους αυτούς που καθημερινά με γεμίζουν χαρά με τα μηνύματά τους και τα ενθαρρυντικά τους σχόλια, και ακόμα περισσότερο το αναγνωστικό κοινό της Μεσσηνίας, που έχει αγκαλιάσει το βιβλίο μου με ιδιαίτερη αγάπη.
 -Ένα κάλεσμα στον κόσμο για την παρουσίαση της Καλαμάτας… 
Ελάτε να μιλήσουμε. Να αναρωτηθούμε. Να δώσουμε απαντήσεις. Ας είναι το «Καθρέφτες και Είδωλα» μόνο η αφορμή για να ανοίξει ανάμεσά μας ο διάλογος. Το ελέγχουμε το πεπρωμένο μας; Ορίζουμε εμείς το ποιοι θα γίνουμε και το πως θα εξελιχθούμε; Ταυτίζονται πάντα ο Νόμος με το Δίκαιο; Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν και ειλικρινά, ανυπομονώ να ανταλλάξω ιδέες και απόψεις με τους συμμετέχοντες. Σας περιμένω με μεγάλη χαρά και πολλή αγάπη!
 Λίγα λόγια για το βιβλίο
Μυστικά, ψέματα και ανομολόγητες ενοχές. Εγκλήματα που αναζητούν επιτακτικά τους δράστες τους. Η υπέρτατη θυσία μιας μάνας που ζητά δικαίωση. Μέσα από το κελί της η Στέλλα αφηγείται. Περιδιαβάζει στις φτωχογειτονιές της στερημένης παιδικής ηλικίας της, στους κακόφημους δρόμους της εφιαλτικής εφηβείας της, στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα όπου ακόνισε το μυαλό και την ψυχή της, αποφασισμένη να δώσει αξία και νόημα στην ύπαρξή της, στις δικαστικές αίθουσες όπου της έταξαν μια λαμπρή καριέρα δικηγόρου, στην πολυτελή έπαυλη της οικογένειας Μόραλη, όπου έλπιζε ότι θα δραπετεύσει οριστικά από τη μοίρα της, ότι θα βρει τον έρωτα, τη θαλπωρή και τη γαλήνη.
Όμως, η ζωή δε μένει ποτέ απλήρωτη. Η συνάντηση με το πεπρωμένο είναι αναπόδραστη. Και η Στέλλα πρέπει να επιλέξει τον καθρέφτη της και να αποδείξει από τι είναι φτιαγμένη. Κι ύστερα να κοιτάξει το είδωλό της κατάματα, διεκδικώντας την εξιλέωση και την ελπίδα που η ζωή τής αρνήθηκε.
 Ποια είναι η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη
Η Έλενα Γκίκα-Πετρουλάκη γεννήθηκε το 1973. Σπούδασε αρχικά Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, στη συνέχεια Πολιτικές Επιστήμες και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ συνεχίζει τις σπουδές της φοιτώντας στη Νομική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ως διοικητικό στέλεχος και από το 2009 έχει τη θέση της διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino. Έχει ζήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ταξιδεύει συχνά. Τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην πόλη της Μεσσήνης με το σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.
Η Έλενα γράφει ερασιτεχνικά από τα μαθητικά της χρόνια, κυρίως διηγήματα, μονόπρακτα θεατρικά έργα και ποιήματα. Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Εργολαβίες για το οδικό δίκτυο στον Ταΰγετο 
Προσπάθεια για επούλωση των «πληγών» στο οδικό δίκτυο των χωριών του Ταϋγέτου, αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων το προηγούμενο διάστημα, άρχισε χθες με την υπογραφή από το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα δύο εργολαβιών, ύψους 3.151.000 ευρώ, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα, σύμφωνα και με το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος και ο νόμιμος εκπρόσωπος του αναδόχου υπέγραψαν σύμβαση για την πραγματοποίηση του έργου «Αποκατάσταση και βελτίωση κύριου οδικού δικτύου Τοπικών Κοινοτήτων του Ταϋγέτου Δήμου Καλαμάτας (που επλήγησαν από τη θεομηνία της 07-09-2016)», προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ. Κατόπιν διαγωνισμού, ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «Ανταίος», που προσέφερε έκπτωση 58,55%. Η χρηματοδότηση προήλθε από το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει συνταχθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, όπως ασφαλτοστρώσεις, τοιχία αντιστήριξης, μπάρες, διευθέτηση ομβρίων, πλέγματα για τη συγκράτηση βράχων κ.λπ. σε όλη την έκταση του οδικού δικτύου και συγκεκριμένα στους δρόμους: α) Γιαννιτσάνικα - Ελαιοχώρι - Περιβολάκια - Εθνική Οδός, β) Εθνική Οδός - Καρβέλι - Λαδά - Εθνική Οδός, γ) Εθνική Οδός - Νέδουσα - Μαχαλάς - Αλαγονία - Πηγές – Αρτεμισία κ.λπ.
Το συγκεκριμένο έργο θα εκτελεσθεί πέραν των εργολαβιών του Δήμου Καλαμάτας για την αποκατάσταση ζημιών στην περιοχή Αλαγονίας από τις έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα.
Επίσης, υπογράφηκαν αποφάσεις για την ανάθεση των εξής εργολαβιών, με σκοπό την αποκατάσταση στην περιοχή Αλαγονίας των ζημιών από τις έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα:
α) Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία δευτερεύοντος οδικού δικτύου Τοπικών Κοινοτήτων Πηγών και Αλαγονίας, προϋπολογισμού 61.500 ευρώ, που ανετέθη στο Νικόλαο Σορολή με έκπτωση 2%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών.
β) Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία δρόμου Καρβέλι – Λαδά – εθνική οδός Καλαμάτας – Σπάρτης, προϋπολογισμού 89.500 ευρώ, που ανετέθη στην εταιρεία Αφοί Παναγιωτόπουλοι ΟΕ με έκπτωση 3%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το υπουργείο Εσωτερικών.
Προβλέπεται η ανακατασκευή των κατεστραμμένων δρόμων και η εξυγίανσή τους με επιπλέον αμμοχαλικώδη υλικά, όπου απαιτείται, καθώς και η κατασκευή τεχνικών έργων όπως λιθορριπές προστασίας πρανών, τσιμεντοστρώσεις, τοιχία αντιστήριξης, επενδεδυμένες τάφροι κ.λπ. Επίσης, θα γίνουν σε διάφορα σημεία άρσεις καταπτώσεων και καθαρισμοί - κατασκευές επενδεδυμένων τάφρων.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο άλλης ανατεθείσας εργολαβίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του δρόμου από την Αλαγονία προς τον οικισμό Μαχαλάς, ενώ έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες εργασίες από Μαχαλά προς Νέδουσα. Α.Π.

***  Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Μεσσήνης 
Διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα σημειωθεί αύριο Τετάρτη, 20/3, προκειμένου να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., ως εξής:
-στη Μεσσήνη και συγκεκριμένα στις περιοχές Παγοποιείο, Άγιος Ιωάννης, Εργατικές Κατοικίες, Παλαιά Βρύση, Σκλαβενίτη, LIDL και Στρατιωτικό Αεροδρόμιο, από 8.00 έως 10.30
-στην περιοχή Μπούκα και παραλία Μπούκας, από 10.00 έως 12.00
-στις Τ.Κ. Ανάληψης, Μάδενας, Αβραμιού, Λυκότραφου, Λευκοχώρας και περιμετρικά από το ΚΤΕΟ Μεσσήνης, από 12.00 έως 14.00
-στις Τ.Κ.  Βελίκας, Νεοχωρίου, Στρεφίου, Πελεκανάδας – Διοδίων, Αριστομένη, Αρσινόης, Κουτίφαρη, Πουλίτσι, Μαργελίου, Μηλιώτη, Παπαφλέσσα, Φλεσιάδας, Μεταξάδας, Βούταινας, Μάλη, Ραυτόπουλου, Κεφαλόβρυσου και Λυκουδεσίου, από 12.30 έως 14.00.

***   Ο καιρός αύριο Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για αύριο Τετάρτη 20/3/2019 προβλέπεται μερικώς νεφελώδης.
Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο ουρανός θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 45-80%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 1-2 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Ν-ΝΔ, με ένταση 1-2 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Νέοι φωτιστικοί ιστοί και σώματα στην Ηρώων 
Στο πλαίσιο πραγματοποίησης του έργου «Ανακατασκευή πεζοδρομίων και φωτισμού, τμημάτων των οδών Αύρας, Ηρώων και Ποσειδώνος» άρχισε η τοποθέτηση νέων φωτιστικών ιστών και σωμάτων τύπου LED στην οδό Ηρώων. Οι αντίστοιχες εργασίες στην οδό Αύρας έχουν ολοκληρωθεί.
Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΡΚΑΤ, που προσέφερε έκπτωση 59,43%. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού μελέτης 900.000 ευρώ με το ΦΠΑ και η χρηματοδότησή του, με πολύ ευνοϊκούς όρους, προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Με το έργο αυτό, σύμφωνα και με το ενημερωτικό δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, ικανοποιείται χρόνιο αίτημα των κατοίκων των ανωτέρω περιοχών της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας.
 Η αναγκαιότητα της παρέμβασης
Ο Δήμος Καλαμάτας, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει για την ουσιαστική βελτίωση της εικόνας της πόλης, με την κατασκευή ενός συνόλου έργων αναπλάσεων σε διάφορα σημεία, τα οποία ήδη βελτίωσαν θεαματικά τις συνθήκες για άνετη και ασφαλή μετακίνηση των πολιτών, προχωρεί σε ανάπλαση, που αφορά στην ανακατασκευή των πεζοδρομίων των οδών Ηρώων και Αύρας, από το ύψος της Κρήτης μέχρι την οδό Ναυαρίνου, μήκους περίπου 370 μέτρων.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πεζόδρομου Ποσειδώνος, στη μαρίνα Καλαμάτας.
Η οδός Ηρώων, όπως και η Αύρας, διαπερνά σε όλο το μήκος της μια ανερχόμενη οικιστική περιοχή με μικρές και μεγάλες σε ύψος κατοικίες, ενώ στο νοτιότερο τμήμα της υπάρχει έντονη παρουσία από μικροκαταστήματα, λόγω της άμεσης γειτνίασης που έχει με το παραλιακό μέτωπο της οδού Ναυαρίνου.
Σχετικά με τον αστικό εξοπλισμό, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπαυση των πεζών, με τη δημιουργία χώρων ξεκούρασης σε άνετα καθιστικά – παγκάκια και βρύσες πόσιμου νερού, στην τοποθέτηση κάδων μικροαπορριμμάτων ανά τακτά διαστήματα της διαδρομής και στη σωστή ενημέρωση των οδηγών με τοποθέτηση πινακίδων ρυθμιστικών και ένδειξης επικίνδυνων θέσεων με τους αντίστοιχους στύλους στήριξης.
Τέλος, αντικαθίστανται οι υπάρχοντες μεταλλικοί κάδοι οικιακών απορριμμάτων, με νέους κυκλικούς πέτρινους στην εξωτερική τους πλευρά κάδους, μεγάλης χωρητικότητας.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του πεζόδρομου Ποσειδώνος, στη μαρίνα Καλαμάτας, η οποία πραγματοποιείται με μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις, που αφορούν στη βελτίωση του υπάρχοντος φωτισμού του πεζόδρομου με φώτα νέας τεχνολογίας (LED), στην αντικατάσταση των φθαρμένων πλακών επίστρωσης σε διάφορα σημεία του δρόμου, αλλά και στη σύνδεση του παραπάνω πεζόδρομου με την οδό Σαλαμίνος.

***   Στο Δικαστικό Μέγαρο ο Χρίστος Παναγόπουλος 
Αθόρυβα επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι ο Μεσσήνιος πρέσβης ε.τ. Χρίστος Παναγόπουλος το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας και είχε συνάντηση με μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Το όνομα του κ. Παναγόπουλου από πολύ νωρίς έχει ακουσθεί πως έχει «κλειδώσει» για το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο νομό μας, ενώ ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος βουλευτής.
Ο κ. Παναγόπουλος χθες ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Περικλή Ξηρογιάννη, στους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου και τη βιβλιοθήκη του Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ συνομίλησε με μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού για ζητήματα που τους απασχολούν. Β.Β.

***  Ο αγώνας «Δρόμος Θυσίας» φόρος τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 
Αποδίδοντας ο Δήμος Καλαμάτας φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821 και σ' αυτούς που πήραν μέρος στην απελευθέρωση της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, διοργανώνει, διά του Αθλητικού Οργανισμού του, το «Δρόμο Θυσίας».
Πρόκειται για αγώνα δρόμου, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου, με αφετηρία το χώρο προ της εισόδου της Ιεράς Μονής Βελανιδιάς και με τερματισμό την πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα. Ο αγώνας εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού της επετείου της έναρξης της Εθνεγερσίας και η εκκίνηση θα δοθεί το Σάββατο 23 Μαρτίου, στις 15.00.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στον αγώνα, χωρίς όριο ηλικίας. Όσοι συμμετέχουν, θα πρέπει: 1. Να φέρουν κατάλληλη αθλητική στολή. 2. Με δική τους ευθύνη και φροντίδα να έχουν εξετασθεί από γιατρό πριν τον αγώνα. 3. Να βρίσκονται το Σάββατο 23 Μαρτίου και ώρα 14.00 στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας (Αριστομένους), για να μεταφερθούν με λεωφορείο στο χώρο της εκκίνησης.
Οι 6 πρώτοι αθλητές θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα και θα δοθούν διπλώματα από το Δήμο Καλαμάτας.

***   ΒΟΜΒΑ ΤΟΥ Κ.ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ! Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΝΕΙ ‘ΡΙΦΙΦΙ’ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ….

Άλλη μία τηλεοπτική εμφάνιση του Κ. Βελόπουλου στον Γ. Παπαδάκη και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ, άλλη μία τηλεοπτική εμφάνιση που θα συζητηθεί. Στις τοποθετήσεις του ο Κ. Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, στηλίτευσε τη στάση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης για το θέμα της Θράκης και της μειονότητας…

Στο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μεν, μη παραγωγικών θέσεων και φυσικά επισφαλών με χαμηλές αμοιβές  Άλλη μία τηλεοπτική εμφάνιση του Κ. Βελόπουλου στον Γ. Παπαδάκη και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ, άλλη μία τηλεοπτική εμφάνιση που θα συζητηθεί.  Στις τοποθετήσεις του ο Κ. Βελόπουλος, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, στηλίτευσε τη στάση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης για το θέμα της Θράκης και της μειονότητας…

Στο ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μεν, μη παραγωγικών θέσεων και φυσικά επισφαλών με χαμηλές αμοιβές   https://www.facebook.com/voicenews.gr/videos/381744849073800/ .- 
***  OΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!Αυτό είναι το σχέδιο Τσίπρα αν βγει ευρωβουλευτής η Κουντουρά…

Οι κρυφοί άσσοι στο μανίκι του Αλέξη Τσίπρα αν «χάσει» τον Σπύρο Δανέλλη και την Έλενα Κουντουρά. Πως θα καταφέρει να συνεχίσει να κυβερνάει ακόμα και αν μείνει με 149 βουλευτές. Σε ποια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει εκλογές τον Ιούνιο! Η κυβέρνηση μπορεί να έφερε την τροπολογία για την άρση του ασυμβίβαστου ώστε ένας νυν βουλευτής να μπορεί να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές 2019 προκειμένου να ικανοποιήσει την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη, η τυχόν εκλογή τους ωστόσο δεν αναμένεται να φέρει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης τα οποία λένε ότι ακόμα και εάν εκλεγούν και οι δυο βουλευτές θα πρέπει παραιτηθούν στα μέσα Ιουνίου όπου όπως δείχνουν όλα η Βουλή θα έχει κλείσει και θα λειτουργούν μόνο τα θερινά τμήματα.
Βάση του κανονισμού της Βουλής ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να κλείσει το κοινοβούλιο όποτε θέλει – ο Κ. Καραμανλής την είχε κλείσει τον  Μάιο –  και να ορίσει τα τρία θερινά τμήματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Μέσα την περίοδο αυτή  δεν μπορεί να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής ή να γίνει οποιαδήποτε άλλη κοινοβουλευτική ενέργεια όπως για παράδειγμα πρόταση μομφής από την ΝΔ. Με βάση λοιπόν τα χρονοδιαγράμματα αυτά, ακόμα και αν παραιτηθούν οι δυο βουλευτές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει παρά να περιμένει την λήξη των θερινών τμημάτων προκειμένου να αμφισβητήσει την  κυβέρνηση. Όμως τότε δεν θα χρειαστεί να γίνει τίποτα από τα τρομερά που φαντάζονται κάποιοι καθώς ο πρωθυπουργός μετά τις 15 Αυγούστου θα μπορεί να ανακοινώσει την προσφυγή στις κάλπες. Οι πιθανότερες ημερομηνίες είναι η 29η Σεπτεμβρίου ή η 6η Οκτωβρίου.  Ο άσσος στο μανίκι και οι «χρυσές εφεδρείες» Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός δεν θελήσει να αξιοποιήσει την δυνατότητα που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής και οι δυο βουλευτές που στηρίζουν την κοινοβουλευτική του ομάδα παραιτηθούν, στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρει τους 151 που χρειάζεται να κυβερνήσει. Ο ένας είναι ήδη γνωστός και δεν είναι άλλος από τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο προοδευτικό μέτωπο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από ενάμιση μήνα δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.  Όπως λένε μάλιστα  συνεργάτες του πρωθυπουργού την συγκεκριμένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και χρυσές εφεδρείες  καθώς οι εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο έχουν φέρει και άλλα στελέχη από τα μικρότερα κόμματα κοντά στην κυβέρνηση. Με βάση λοιπόν αυτή την ανάλυση, η κυβέρνηση δεν θα αντιμετωπίσει κανέναν πρόβλημα ακόμα και αν εκλεγούν και η Έλενα Κουντουρα και ο Σπύρος Δανέλλης στην ευρωβουλή. Παράλληλα οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι και τα σενάρια τα οποία μιλούν για εκλογές τον Ιούνιο διακινούνται εκ του πονηρού καθώς εάν επρόκειτο η κυβέρνηση να κάνει εκλογές την άνοιξη θα τις έκανε μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Το όριο του Τσίπρα για εκλογές τον Ιούνιο Το σενάριο που θέλει εκλογές τον Ιούνιο στηρίζεται στην λογική του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα έχει χάσει με μεγάλη διαφορά και άρα θα ήταν καλύτερα να στήσει κάλπες πριν το φθινόπωρο προκειμένου να αποφύγει τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν το καλοκαίρι. Όσοι πάντως αντικρούουν αυτό το σενάριο λένε ότι ο μοναδικός λόγος για να πάει η κυβέρνηση σε εκλογές τον Ιούνιο είναι η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα στις ευρωεκλογές να είναι γύρω στις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο τότε έχει λογική να ξαναπάει σε εθνικές εκλογές μειώνοντας έτσι εντελώς την διαφορά με την ΝΔ. Ακόμα λένε ότι οι εκλογές το φθινόπωρο έχουν την λογική τους καθώς  μια καλή τουριστική περίοδος θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία ενώ θα έχουν γίνει και πολλές διορθωτικές κινήσεις στην Βόρεια Ελλάδα. Τέλος η έκθεση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον Αλέξη Τσίπρα αφού εκτός από τον θετικό απολογισμό που θα κάνει θα μπορεί να εξαγγείλει και νέες παροχές. newsit
***   Συντριπτικές ήττες για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλους δήμους, περιφέρειες και ευρωεκλογές δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις…

Η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφάσεις στην οικονομία, αλλά και σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει δημιουργήσει ένα κλίμα αποστροφής προς το κόμμα και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όχι απλώς δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά δημιουργούν και εκνευρισμό για τα πολιτικά συμπεράσματα που θα προκύψουν. Καθώς το σενάριο των πρόωρων εκλογών την Άνοιξη δείχνει να απομακρύνεται, η προσοχή του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα στρέφεται πλέον στη μάχη των εντυπώσεων που θα δοθεί στις κάλπες για την Ευρωβουλή, αλλά και στην μάχη για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Αφού μια οδυνηρή ήττα στις κάλπες των εκλογών της 26ης Μαΐου, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο.
Πάντα η μάχη των εντυπώσεων στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές, κρίνεται από τους 3 μεγάλους δήμους αλλά και από την περιφέρεια Αττικής. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινάει με μεγάλο désavantage, καθώς στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι μεν γαλάζιοι υποψήφιοι έχουν αέρα νίκης, ενώ την ίδια στιγμή οι υποψήφιοι του ΚΙΝΑΛ διαθέτουν ισχυρούς, παραδοσιακούς και ιστορικούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία. Οι πρώτες μετρήσεις στην Αθήνα δείχνουν τον Κώστα Μπακογιάννη να θεωρείται ανίκητος, και να κερδίζει την κούρσα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Τον δε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να δυσκολεύεται να περάσει στον δεύτερο γύρο, αφού την είσοδο στην κούρσα της δεύτερης Κυριακής διεκδικούν με αξιώσεις και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος (ΚΙΝΑΛ) και ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης. Ο άγνωστος στους περισσότερους ψηφοφόρους Νάσος Ηλιόπουλος, έρχεται 5ος στις μετρήσεις και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να ανατρέψει τα προγνωστικά. Στη Θεσσαλονίκη, η μάχη φαίνεται να δίνεται ανάμεσα στον επίσημο υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Ταχιάο και τον αντάρτη υποψήφιο, πρώην υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, Γιώργο Ορφανό. Και στην συμπρωτεύουσα- όπου οι ομαδικές προτιμήσεις θα παίξουν κρίσιμο ρόλο- η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, παρά τη στήριξη του κομματικού μηχανισμού, θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει στην δεύτερη Κυριακή, αφού οι δημοσκοπήσεις την φέρνουν να βρίσκεται στην 5η θέση, πίσω και από τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ Σπύρο Βούγια. Στον Πειραιά επίσημες μετρήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αλλά η νίκη του ανεξάρτητου υποψηφίου Γιάννη Μώραλη θεωρείται δεδομένη. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να μην μπορεί να προσμετρήσει την νίκη του κ. Μώραλη στα κέρδη της στην μάχη των δημοτικών εκλογών-αφού επισήμως στηρίζει την υποψηφιότητα του γιατρού Νίκου Βλαχάκου, αδελφού του ήρωα των Ιμίων Παναγιώτη Βλαχάκου- αλλά είναι κοινό μυστικό ότι πολλά γαλάζια στελέχη στηρίζουν τον Γ. Μώραλη. Αυτό που σίγουρα θα κάνει, είναι να πανηγυρίσει για την ήττα του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ στο λιμάνι του Πειραιά, του αρχιτέκτονα και καθηγητή στο ΕΜΠ Νίκου Μπελαβίλα, που εκτιμάται ότι δεν μπορεί να συγκεντρώσει παρά μόνο τον πολύ στενό πυρήνα των οπαδών της παραδοσιακής αριστεράς. Αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής οι πρώτες μετρήσεις δίνουν άνετη νίκη του γαλάζιου υποψηφίου Γιώργου Πατούλη, με τη Ρενα Δούρου να ακολουθεί από απόσταση. Θεωρείται πιθανό η κ. Δούρου να περάσει στον δεύτερο γύρο, έστω κι αν έχει ανταγωνισμό από τον  υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ, αλλά δεν μπορεί να ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών της στην δεύτερη Κυριακή. Στην μάχη των δημοτικών- περιφερειακών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών, ρίχνεται έτσι πλέον ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που είναι και το μόνο καλό χαρτί που διαθέτει το κυβερνών κόμμα. Ήδη ξεκίνησε τις εμφανίσεις και τις εκδηλώσεις, αλλά θα έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την κυβερνητική φθορά και την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τις επιδόσεις της οικονομίας, και την καταστροφική για τη δημοφιλία της κυβέρνησης Συμφωνία των Πρεσπών. Οι τελευταίες αντιδράσεις στην περιοδεία του Νίκου Παππά στο Κιλκίς, δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι, κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, δεν έχουν ξεχάσει τον συμβιβασμό στο όνομα της Μακεδονίας, και θεωρείται βέβαιον ότι θα εκδηλώσουν την οργή τους και στην κάλπη. Αν σε κάτι ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις μιας οδυνηρούς ήττας, είναι η απλή αναλογική και η χαλαρή ψήφος. Η χαλαρή ψήφος στις ευρωεκλογές, ελπίζουν στο Μαξίμου, ότι θα ενισχύσει ενδεχομένως τα μικρότερα κόμματα, όπως την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου για παράδειγμα και θα στερήσει την Νέα Δημοκρατία από ένα ποσοστό μαμούθ, που θα μπορούσε να το παρουσιάσει ως μια δραματική ανατροπή όλων των εκλογικών δεδομένων. Το ίδιο όμως πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια πανσπερμία μικρών, αριστερών σχηματισμών που κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές, από την Μερα25 του Γιάννη Βαρουφάκη έως την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στις δημοτικές- περιφερειακές εκλογές το κρυφό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απλή αναλογική και οι συμμαχίες με υποψήφιους της κεντροαριστεράς. Η απλή αναλογική επιτρέπει στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνους δηλαδή που θα βρεθούν στον δεύτερο γύρο, να ελπίζουν στην προσέλκυση της αντιδεξιάς ψήφου, και σε ένα αξιοπρεπές αν μη τι άλλο τελικό αποτέλεσμα. Ενώ οι συμμαχίες με τους υποψήφιους της κεντροαριστεράς, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ υποψήφιο περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη η στην Δυτική Ελλάδα, όπου το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει τον επίσης πράσινο υποψήφιο και απερχόμενο περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, θα επιτρέψει ενδεχομένως στο κυβερνών κόμμα να κάνει λόγο για νίκη των δικών του υποψηφίων. Προς μεγάλη ενόχληση φυσικά του ΚΙΝΑΛ 
***  Στα Ιεροσόλυμα ο Αλέξης Τσίπρας! Eξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης…

Στην 1η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος 3+1 στα Ιεροσόλυμα, με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα συμμετάσχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.  Οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Μάικ Πομπέο, θα συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα σημειώσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med. «Ενισχυμένος ο ρόλος των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο»
Όπως υπογραμμίζουν πηγές της κυβέρνησης, η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι κατά την συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι που, όπως παρατηρούν, αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερη βαρύτητα στις συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα Ειδικότερα, στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, όπως έχει τονίσει επανειλημμένα η Αθήνα. Το μήνυμα που θα στείλει ο πρωθυπουργός Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, «έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας, αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε.». Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. newsit
***  «Μακεδονία ξακουστή» και αποδοκιμασίες: Γιούχαραν τον Νίκο Παππά και στη Βέροια
Video: https://youtu.be/MvxF3VN3_Ko
Μετά την χθεσινή επεισοδιακή περιοδεία στο Κιλκίς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τα... άκουσε και στη Βέροια  Αποδέκτης νέων αποδοκιμασιών έγινε το βράδυ της Τετάρτης στη Βέροια ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς βρέθηκε στην πόλη της Μακεδονίας για να πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «Ευρωεκλογές και τα διλήμματα της εποχής μας». 
Στο σημείο βρέθηκαν πολίτες που τον αποδοκίμασαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τραγουδούσαν το «Μακεδονία ξακουστή».

*** Αθλητική ενημέρωση :

*** ΣΗΜΕΡΑ , ...Τετάρτη 20-03-2019 για το  Euroleague  στο μπάσκετ :
ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ -ΚΙΜΚΙ  91-85,(48-46).-^
Τα  δεκάλεπτα : 17-23 , 31-23 , 15-19 , 28-20 .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ   72-70, (48-27) .- ^
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Τόμας 16 , Κιλπάτρικ 14 , Καλάθης 11 , Παπαγιάννης 10 , Λάκφορντ 8 , Παπαπέτρου 5 , Βουγιούκας 5 , Λεκαβίτσιους 2 , Γκίστ 0 , Ατετοκούμπο 0 .-
Τα  δεκάλεπτα :26-10 , 22-17 , 8-21 , 16-22 .- ^

28η αγωνιστική 
Πέμπτη (21/03) 
(19:00) ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Φενέρμπαχτσε 
(21:00) Μπάγερν Μονάχου-Μπαρτσελόνα 
(21:00) Μπουντούσνοστ-Αναντολού Εφές 
(22:30) Γκραν Κανάρια-Ολυμπιακός 
Παρασκευή (22/03) 
(19:00) Χίμκι-Μακάμπι 
(20:00) Ζαλγκίρις-Νταρουσάφακα 
(21:30) Μπασκόνια-Ρεάλ Μαδρίτης 
(21:45) Αρμάνι-Παναθηναϊκός 


ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. - ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ  83-85 ,(45-36) .- ^
Τα  δεκάλεπτα :23-19 , 22-17 , 14-21 , 24-28 .- ^
ΡΕΑΛ Μαδρίτης - ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ  92-89 ,( 50-56).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 19-33 , 31-23 , 24-19 , 18-14 .-^   

*** ΧΘΕΣ ,...  Τρίτη  19-03-2019 ... για το  Euroleague  στο μπάσκετ :
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 78-80 , (35-40)  .- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-15 , 15-25 , 23-21 , 20-19 .- ^
ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ - ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ  76-67 , (36-40).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 19-16 , 17-23 , 22-19 , 18-9 .- ^
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειρ. - ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου  89-69 , (50-31).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 20-10 , 30-21 ,  22-17 , 17-21 .-^
 ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ  93-64 ,(38-35).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-19 , 16-16 , 25-11 , 30-18 .- ^


*** Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε 27  αγώνες :
1. -ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ   23-4        2254-2002     (+-)  252
2.- ΤΣΣΚΑ Μόσχας        21-6       2358-2179             179
3.- ΡΕΑΛ Μαδρίτης        21-6       2342-2090             252
4.- ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   17-10      2268-2135            133
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
5.- ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ       16-11     2109- 2052             57
6.- ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ            14-13     2193-2118              75
7.- ΜΙΛΑΝΟ                    14-13     2333-2300             33
8.- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειρ. 14-13     2092-2065             27
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
9.- Παναθηναϊκός           14-13   2127-2121             6
10.- Μακαμπί Τ.Α.           12-15  2135-2142             -7
11.- Μπάγερν  Μονάχου 12-15  2104-2164           -60
12.- Ζαγκλίρις                   12-15   2101-2102           - 1
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
13.- Κίμκι                         9-18     2116-2210            -94 
14.- Γκράν Κανάρια         7-20    2095- 2375         -280
15.- Μπούντουτνστ          6-21    1996-2277          -281
16.- Ντορουσάφακα         4-23    2005-2296          -291
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

***  Οι  προσεχείς αγώνες για τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ  Euroleague  στο μπάσκετ :
  28η αγωνιστική με ΟΛΥΜΠΙΑ ΜΙΛΑΝΟ  εκτός , 29η  αγωνιστική με ΡΕΑΛ Μαδρίτης  εντός  ,  30η αγωνιστική με ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ  εντός ,.- ^

*** Οι προσεχείς αγώνες για τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ Πειραιώς στο  Euroleague  στο μπάσκετ : 
  28η αγωνιστική με ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ  εκτός , 29η αγωνιστική με ΚΑΟΥΝΟ ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ  εντός , και 3οη αγωνιστική με ΝΤΑΡΟΥΣΑΦΑΚΑ  εντός .- ^

***  Το πρόγραμμα στους υπόλοιπους αγώνες 
ΕΥΡΩΠΗ: Ευρωλίγκα
Αγωνιστική ημέρα: 27
19.03. 19:00Αναντολού ΕφέςΤΣΣΚΑ Μόσχας   77-80
19.03. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπούντουτσνοστ  76-67
19.03. 21:00ΟλυμπιακόςΜπάγερν    89-69 
19.03. 22:00ΜπαρτσελόναΓκραν Κανάρια  93-64
20.03. 19:15ΝταρουσάφακαΚίμκι      94-85 
20.03. 21:00ΠαναθηναϊκόςΜπασκόνια   72-70 
20.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΖαλγκίρις Κάουνας  83-85 
20.03. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΜιλάνο    92-89 
Αγωνιστική ημέρα: 28
21.03. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΦενερμπαχτσέ
21.03. 21:00ΜπάγερνΜπαρτσελόνα
21.03. 21:00ΜπούντουτσνοστΑναντολού Εφές
21.03. 22:30Γκραν ΚανάριαΟλυμπιακός
22.03. 19:00ΚίμκιΜακάμπι Τελ Αβίβ
22.03. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΝταρουσάφακα
22.03. 21:30ΜπασκόνιαΡεάλ Μαδρίτης
22.03. 21:45ΜιλάνοΠαναθηναϊκός
Αγωνιστική ημέρα: 29
28.03. 21:00ΠαναθηναϊκόςΡεάλ Μαδρίτης
28.03. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΓκραν Κανάρια
28.03. 21:45ΜιλάνοΦενερμπαχτσέ
28.03. 22:00ΜπαρτσελόναΜπούντουτσνοστ
29.03. 19:00ΚίμκιΤΣΣΚΑ Μόσχας
29.03. 19:15ΝταρουσάφακαΜπάγερν
29.03. 21:30ΜπασκόνιαΑναντολού Εφές
29.03. 21:30ΟλυμπιακόςΖαλγκίρις Κάουνας
Αγωνιστική ημέρα: 30
04.04. 20:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΜπασκόνια
04.04. 20:30Αναντολού ΕφέςΜιλάνο
04.04. 21:00ΠαναθηναϊκόςΜπούντουτσνοστ
04.04. 22:00Ρεάλ ΜαδρίτηςΖαλγκίρις Κάουνας
05.04. 20:45ΦενερμπαχτσέΜακάμπι Τελ Αβίβ
05.04. 21:00ΜπάγερνΓκραν Κανάρια
05.04. 21:30ΟλυμπιακόςΝταρουσάφακα
05.04. 22:00ΜπαρτσελόναΚίμκι

*** ΧΘΕΣ , ... Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος 
Θανάσης Γιαννακόπουλος: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών. Θλίψη στην οικογένεια του Παναθηναϊκού και σε όλη την Ελλάδα.
Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Θανάσης Γιαννακόπουλος. Ο «τυφώνας», όπως τον αποκαλούσαν, μας αποχαιρετά λίγους μήνες μετά τον θάνατο του αδελφού του Παύλου και σχεδόν ένα χρόνο μετά τον θάνατο του του τρίτου αδερφού, Κώστα Γιαννακόπουλου.
~«Έφυγε» σε ηλικία 88 ετών ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, συνιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ, ο οποίος νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. 
~Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο Υγεία από τις 16 Ιανουαρίου. Η οικογένειά του δεν επιθυμούσε τη δημοσιοποίηση του προβλήματος και της περιπέτειας που περνούσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, κάτι που έγινε σεβαστό απ’ όλους.
Τελικά άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2019. Θανάσης Γιαννακόπουλος: Η ζωή του ο Παναθηναϊκός  Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν μέλος μιας οικογένειας που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και «αυτοκρατορία» στο χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η οικογένεια Γιαννακόπουλου έχει συνδεθεί άρρηκτα με μια άλλη οικογένεια, αυτή του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Επί των ημερών Θανάση και Παύλου Γιαννακόπουλου, ο Παναθηναϊκός σάρωσε τα πάντα με αποκορύφωμα τα έξι τρόπαια Ευρωλίγκας. Ήταν Έλληνας βιομήχανος και πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού σε μπάσκετ, βόλεϊ και ερασιτέχνη. 
***  Σήμερα τα σπουδαία στο διοικητικό τοπίο της Καλαμάτας 
Η Καλαμάτα εντυπωσιάζει στον εφετινό «μαραθώνιο» του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας και μετά τις πρώτες  22 αγωνιστικές, βρίσκεται στην κορυφή του 8ου ομίλου με 56 βαθμούς (δύο περισσότερους από τον δεύτερο Ασπρόπυργο, τον οποίο αντιμετωπίζει την 24η αγωνιστική εκτός έδρας).
Σημαντική συμβολή στην επιτυχημένη πορεία (δεν  πρέπει δε να παραλείψουμε πως πριν 15 ημέρες η «Μαύρη Θύελλα» αναδείχθηκε για 3η σερί φορά Κυπελλούχος Μεσσηνίας) έχουν η διοίκηση, ο προπονητής Γιάννης Χριστόπουλος και οι ποδοσφαιριστές.
Βέβαια, καθοριστική  είναι η στήριξη που παρέχει στην ομάδα ο χρηματοδότης Αγαθοκλής Χριστόπουλος.
Όσο για τον φίλαθλο κόσμο είναι κοντά στον Π.Σ. «Η Καλαμάτα», αλλά  όχι όσο θα έπρεπε με βάση την πορεία πρωταθλητισμού που κάνει.
Τον Δεκέμβριο, δημιουργήθηκε διοικητική κρίση, με την παραίτηση του Απόστολου Κουκούτση από τη θέση  του προέδρου.
Τελικά η κρίση εκτονώθηκε,  με τον κ. Κουκούτση να παραμένει στη θέση του.
Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας συνεδρίασε το Δ.Σ. και παραιτήθηκε  από τη θέση του προέδρου ο Απόστολος Κουκούτσης, όχι όμως και από το Δ.Σ.
Ο Στέλιος Κουτίβας συνεχίζει κανονικά στο πόστο του.
Ο βασικός χρηματοδότης του Π.Σ. «Η Καλαμάτα», Αγαθοκλής Χριστόπουλος, ζήτησε την παραίτηση των Απόστολου Κουκούτση, Στέλιου Κουτίβα όχι μόνο από τις θέσεις τους, αλλά και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι και σήμερα. Σε διαφορετική περίπτωση θ’ αποχωρήσει ο ίδιος.
Σήμερα λοιπόν είναι τα σπουδαία, όσον αφορά στο διοικητικό τοπίο της «Μαύρης Θύελλας», όπου έχει οριστεί συνεδρίαση του Δ.Σ.
Ας ελπίσουμε ότι θα εκτονωθεί η διοικητική κρίση, ώστε η Καλαμάτα να συνεχίσει χωρίς «κλυδωνισμούς» την πορεία της  προς την κατάκτηση του τίτλου στον 8ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και την πολυπόθητη άνοδο  στη Football League.

***

~ ***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΜΑΡΤΙΟΥ  2019  : 
1.- ARFARA NEWS ,  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας και σχόλια .  Παρασκευή 01 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης ! ~* ΚΑΛΟ και Ευλογημένο μήνα για όλους μας  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html . - 
2.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 02 Μαρτίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ~ ~*  Η ΕΙΔΗΣΗ  ΕΙΝΑΙ  ΙΕΡΗ ,  ΤΟ  ΣΧΟΛΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΟ : https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .
3.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Κυριακή 03-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .- 
4 . ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .- Δευτέρα 04-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .-
5.-ARFARA NEWS -2-  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης:  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news-2.html   .- 
6.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 05-05-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
7.-  ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  . Τετάρτη 06-03-2019  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html  .-
8.-  ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας , Πέμπτη 07-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/03/arfara-news-07-03-2019.html .  
9.- ARFARA NEWS ,Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 08-03-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/03/news.html .- 
10.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 09-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .- 
11.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Κυριακή 10-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-
12 .-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Καθαρή Δευτέρα 11-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ΚΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ! Καλές Απόκριες ...  :  https://snsarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_11.html .- 
  13.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 12 -03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :https://stamos-dynami.blogspot.com/2019/03/arfara-news_12.html  .-
14.- ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Τετάρτη 14-03-2019 .Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2019/03/news-14-03-2019.html .-
15.-ARFARA NEWS , Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 14-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/03/arfara-news_14.html .- 
16.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 15-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-                          17.-ARFARA NEWS , Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Σάββατο 16-03-2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2019/03/arfara-news_16.html .-
18.-ARFARA  NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Κυριακή 17-03-2019,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .! ~ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ :https://dimmetoparfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news_17.html .- 19.-.- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας .Δευτέρα 18-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://snsstamoskal.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .- 
20.-ARFARA NEWS  -2-  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Δευτέρα 18-03-2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης .  ~ ΟΜΟΡΦΗ , ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ , ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΥΡΙΟΥ ΕΒΔΟΜΑΔΑ , για όλους  μας : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/03/arfara-news-2.html .-
 21..- ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τρίτη 19-03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-                                                                    22.-ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 20 -03-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/03/arfara-news.html .-                                                   23.-   

***  ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2019  :
1.- ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .-  :  https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html .-   
 2.- ARFARA NEWS -2- Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας ,. Παρασκευή  01  Φεβρουαρίου  2019 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2019/02/arfara-news-2.html .- 
 3.-ARFARA NEWS Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας  Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2019/02/arfara-news-02-2019.html  .- 
4.-  . ARFARA GREECE ..  Αλήθειες που δεν λεγόντουσαν ...και το ξεπούλημα της Ελλάδας μας  ...από τους .... :https://vlasiosarfara.blogspot.com/2019/02/blog-post.html .-                                                                                  
  **    31.-  ARFARA NEWS, Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας. Τρίτη 26-02-2019,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2019/02/arfara-news.html  .- 
32.- ARFARA NEWS ,Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Τετάρτη 27-02-2019 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2019/02/arfara-news_27.html     .-  
33.-    ARFARA NEWS  Νέα από Αρφαρά Μεσσηνίας . Πέμπτη 28-02-2019  .Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2019/02/arfara-news_28.html .- 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~  ***    BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ   ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:    ΒΙΝΤΕΟ-ΣΕΛΙΔΕΣ Σ.Ν.Σ : 
~1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas    ,                                                            http://www.youtube.com/stamos01  ,   6789 videos.  -  1.528.741 προβολές  Σταματης Σκουλικας   Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009   

2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947      Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009, με 1.483.718 προβολές .- 
 http://www.youtube.com/stamatios01    ,    3917   video.     σταμος σκούλικας ,          3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,. 
 http://www.youtube.com/vlasiskal   .  =    4132  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1   ,.- - βλάσης σκούλικας 
Σύνολον   14.444   βίντεο   .
https://blogs.sch.gr/dimarfar/author/dimarfar/   = Δημοτικό Σχολείο Αρφαρών       https://www.facebook.com/sylgkdsarf/    = Σύλλογος γονέων κηδεμόνων δημοτικού Αρφαρών 
https://www.facebook.com/SYLLOGOS.ARFARON.AG.THEODOROI  , «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ «ΑΡΦΑ ΡΩΝ.-   595 -    https://twitter.com/   ,   Skoulikas  @stamos01    .  ,,   http://messinia1234.com/?page_id=937  ,   ~  https://www.facebook.com/pages/agios-floros/257560450948935   529   . -   ΑΓΙΟΣΦΛΩΡΟΣ      ~ https://www.facebook.com/profile.php?id=100009016280105  .- = Βρωμόβρυσης Σύλλογος ΔΑΓΡΕ 92 / 139. *** http://www.twitter.com/stamos01/   , 685/502/28 , 20,5  χιλ./261 / 11 .-   
 ~**   https://www.facebook.com/profile.php?id=100012336616922&pnref=lhc.unseen     ,  ΠΛΑΤΥ   ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ***  http://www.messinia.net.gr/index.php/ekdiloseis/item/1328   ,
.= http://www.messinia.net.gr  /. -  .- www.erroso.gr  , .- Αναρτήθηκε από 
~** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
 Αναρτήθηκε από Vlasis Skoulikas    
7.-  https://www.facebook.com/profile.php?id=100030595474438   =Αρφαρά Μεσσηνίας Καλαμάτα 4.-    Αναρτήθηκε από 

1 σχόλιο:

  1. Είμαστε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ειδικεύεται στη στήριξη έργων, βοήθεια για ηλικιωμένους, ανέργους, στεγαστικά δάνεια και συνταξιούχους, με επιτόκιο 3% κατά την περίοδο αποπληρωμής.

    Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες: mpantzagiota03@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή