Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από το Αρφαρά .
Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
~


~** Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ ώρα 12,30..... 11 - 12- 2018 ο καιρός βροχερός ψυχρός μουντούς με υγρασία.....Από τον κήπο του σπιτιού μας... :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214389864433927/  .-


~**  11 Δεκεμβρίου- Γιορτή σήμερα: Του Οσίου Δανιήλ του Στυλίτου

~  Τη μνήμη του Οσίου Δανιήλ του Στυλίτου τιμά σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας. Κάποιος έγραψε κάπου το εξής πολύ σωστό. «Όλοι οι Άγιοι είναι αξιοθαύμαστοι, όχι όμως και αξιομίμητοι…». Πολλοί από αυτούς, και μάλιστα οι Όσιοι, ανέλαβαν και εκτέλεσαν παράδοξα, που όλα είναι βέβαια εμπνευσμένα από αληθινή αρετή. Δεν είναι όμως για όλους, γι’ αυτό και τέτοια έργα όχι μόνο αξιομίμητα δεν είναι, αλλά κι όλοι δεν είναι άξιοι να τα μιμηθούν. Ένα τέτοιο έργο αξιοθαύμαστο, αλλ’ όχι και αξιομίμητο είναι το κατόρθωμα των στυλιτών. Πολλοί Όσιοι πέρασαν ζωή ολόκληρη επάνω σ’ ένα στύλο, εκτεθειμένοι στον καύσωνα του καλοκαιριού και στον παγετό του χειμώνα. 
Ένας από αυτούς είναι ο άγιος Δανιήλ ο Στυλίτης, του οποίου η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη. Δεν πρέπει, γιατί και δεν μπορούμε, να τον μιμηθούμε. Αξίζει, όμως να τον θαυμάζουμε για την καρτερία του και πολλά να διδασκώμαστε από την αυταπάρνησή του. Ο Σταυρός έχει δική του αξία, έξω από κάθε κοινωνική ωφελιμότητα. 
Ο Όσιος Δανιήλ ο Στυλίτης, λοιπόν, γεννήθηκε το 410 μ.Χ., στο χωριό Μαρουθά της περιφερείας Σαμοσάτων. Οι ευσεβείς γονείς του ονομάζονταν Ηλίας και Μάρθα. Ο Δανιήλ γεννήθηκε ενώ η μητέρα του ήταν στείρα. Γι’ αυτό και οι γονείς του υποσχέθηκαν να τον αφιερώσουν στην υπηρεσία του Θεού. Τον ανέθρεψαν με πολλή επιμέλεια, και οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι. Ο Δανιήλ απέδωσε καρπούς. 
Νεαρός ακόμα, πήγαινε στις γειτονικές πόλεις και εξηγούσε το Ευαγγέλιο. Έπειτα πήγε σε κοινόβια Μονή, όπου επιδόθηκε σε ευσεβείς ασκήσεις, θεολογικές μελέτες και καλλιέργεια της ταπεινοφροσύνης. Κάποτε, σ’ ένα ταξίδι με τον ηγούμενο της Μονής, συνάντησε το Συμεών το Στυλίτη και πήρε την ευλογία του. 
Όταν πέθανε ο ηγούμενος της Μονής, ο Δανιήλ ξαναπήγε στο Συμεών και ζήτησε τη συμβουλή του που να πάει. Ο Συμεών τον συμβούλευσε να πάει στην Κωνσταντινούπολη, πράγμα που ο Δανιήλ έπραξε. Εκεί εγκαταστάθηκε στον περίβολο του ναού του αρχιστρατήγου Μιχαήλ στην Προποντίδα. 
Μετά από λίγο καιρό, είδε όραμα το Συμεών να τον καλεί. Ο Δανιήλ, ερμηνεύοντας αυτό το όραμα, έκτισε υψηλό στύλο και εγκαταστάθηκε πάνω σ’ αυτόν. Σκοπός της εγκατάστασής του πάνω στο στύλο, ήταν ο αγώνας για την εξάλειψη των παθών και η απόκτηση περισσότερων αρετών. Έλαβε το προορατικό χάρισμα, έκανε πολλά θαύματα και ήταν σημαντική η συμμετοχή του στη Σύνοδο της Χαλκηδόνας. 
Πέθανε 80 χρονών, πλήρης «καρπών δικαιοσύνης τών διά Ιησού Χριστού» (Προς Φιλιππησίους, α’ 11). Δηλαδή γεμάτος από καρπούς, που παράγει η αρετή και που κατορθώνονται δια του Ιησού Χριστού. 
Απολυτίκιο:
Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Υψώσας το σώμα σου, επί του στύλου σοφέ, τον νούν σου επτέρωσας, προς τον Θεόν ακλινώς, βιώσας ως άγγελος, όθεν σε στήλην ζώσαν, ευσεβείας ειδότες, κράζοντας σοι βοώμεν, Δανιήλ Θεοφόρε, Παντοίων ημάς κινδύνων, πρέσβευε ρύεσθαι. 
~**  «Η αλήθεια της Θεότητος του Αγίου Πνεύματος και οι σύγχρονες πνευματομαχικές αντιλήψεις»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2018 στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος το εσπερινό κήρυγμα με ομιλητή τον Πρωτ. Ευάγγελο Κούτρα, υπεύθυνο του αντιαιρετικού αγώνα της Ι.Μ. Κερκύρας και με θέμα : “Η αλήθεια της Θεότητος του Αγίου Πνεύματος και οι σύγχρονες πνευματομαχικές αντιλήψεις”. Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης, στον λόγο του ο π. Ευάγγελος τόνισε ότι το τρίτο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος είναι το Άγιο Πνεύμα, το οποίο είναι ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό και Λόγο του Θεού.
Η Εκκλησία έχοντας αποκλειστικό σκοπό την σωτηρία του ανθρώπου και του σύμπαντος κόσμου, συνεχώς προβάλλει την ορθή πίστη, την αλήθεια του Ευαγγελίου ως απαραίτητη προϋπόθεση της σωτηρίας. Η Εκκλησία έχει γνωρίσει κατά το παρελθόν, ιδιαίτερα κατά τον 3ο και 4ο μ.Χ. αιώνα, μεγάλες αιρέσεις που αλλοίωσαν την διδασκαλία Της για το Άγιο Πνεύμα. Αυτές οι πλάνες καταδικάστηκαν από την εν Κωνταντινουπόλει Β’ Οικουμενική Σύνοδο το 381, η οποία όρισε στο Σύμβολο της Πίστεως ότι πιστεύουμε και “ εἱς τό Πνεῦμα τό Ἅγιον, τό κύριον, τό ζωοποιόν, τό ἐκ τοῦ Πατρός ἐκπορευόμενον, τό σύν Πατρί καί Υἱῶ συμπροσκυνούμενον καί συνδοξαζόμενον, τό λαλήσαν διά τῶν προφητῶν”. Στην εποχή μας υπάρχουν ομάδες που είτε αναβιώνουν αρχαίες αιρετικές αντιλήψεις για το Άγιο Πνεύμα (Μάρτυρες του Ιεχωβά), είτε συγχέουν τις ενέργειές Του με ενέργειες ακαθάρτων πνευμάτων (Πεντηκοστιανοί κ.ά). Ακόμη ο π. Ευάγγελος επεσήμανε ότι η Αγία Γραφή μαρτυρεί σαφώς για δύο θεμελιώδεις αλήθειες : α) ότι το Άγιο Πνεύμα δεν είναι απρόσωπη δύναμη ή ενέργεια του Θεού (όπως υποστηρίζουν οι Χιλιαστές), αλλά συγκεκριμένο και διακεκριμένο Πρόσωπο και β) ότι το Πρόσωπο αυτό δεν είναι κτιστό, αλλά Άκτιστο και ομοούσιο με τα άλλα δύο Πρόσωπα της Αγίας Τριάδος. Ως Πρόσωπο δίνει εντολές (Πράξ. 8,29, 10,19 13,2 21,11), ομιλεί στις Εκκλησίες (Αποκ. 2,7), λυπάται (Εφ. 4,30), διδάσκει και υπενθυμίζει (Ιωάν. 14,26), τοποθετεί Επισκόπους (Πραξ. 20,38), ελέγχει την αμαρτία (Ιωάν. 16,8), και ο Χριστός το αναφέρει ως “άλλον Παράκλητον” (Ιωάν. 14,16). Το Άγιο Πνεύμα λοιπόν είναι Πρόσωπο και όχι κάποια δύναμη απρόσωπη. Καταλήγοντας ο π. Ευάγγελος υπογράμμισε ότι οι Άγιοι μαρτυρούν εντός της Εκκλησίας για το Άγιο Πνεύμα, για την υπόστασή Του. Αυτοί θα αποκαλύπτουν και θα παραπέμπουν διαρκώς όλο τον κόσμο στο Άγιο Πνεύμα. Έτσι κανένα Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος δεν μένει αμάρτυρο μέσα στην ιστορία. Με την παρουσία και δράση του Αγίου Πνεύματος γονιμοποιείται και αυξάνει εντός της Εκκλησίας τόσο ο άνθρωπος, όσο και ολάκερη η δημιουργία.
***  Αύξηση παρουσίασαν τα τροχαία ατυχήματα το Νοέμβριο και στη Μεσσηνία 
Περισσότερα τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν φέτος στη Μεσσηνία, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.
Σε σύνολο Περιφέρειας, και στους πέντε νομούς, το μήνα Νοέμβριο σημειώθηκαν 43 τροχαία ατυχήματα με παθόντες (νεκροί, σοβαρά και ελαφρά τραυματίες) έναντι 34 που σημειώθηκαν το 2017. Αντίστοιχα, στη Μεσσηνία το Νοέμβριο σημειώθηκαν 9 τροχαία έναντι 7 τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.
 Ατυχήματα
Ειδικότερα, σε επίπεδο Περιφέρειας σημειώθηκαν:
-5 θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έναντι 4 το Νοέμβριο του 2017
-6 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό έναντι 3 το Νοέμβριο του 2017
-32 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό έναντι 27 το Νοέμβριο του 2017.
Στη Μεσσηνία, πέρυσι το Νοέμβριο, δε σημειώθηκε κανένα θανατηφόρο ατύχημα, ενώ φέτος σημειώθηκαν δύο. Με σοβαρό τραυματισμό φέτος δεν είχαμε κανένα ατύχημα, έναντι ενός πέρυσι, ενώ με ελαφρύ τραυματισμό σημειώθηκαν 6 πέρυσι το Νοέμβριο και φέτος 7.
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των πέντε νομών καταγράφηκαν συνολικά 58 παθόντες (έναντι 47 το Νοέμβριο του 2017). Ειδικότερα καταγράφηκαν: 8 νεκροί έναντι 6 το Νοέμβριο του 2017. 6 σοβαρά τραυματίες έναντι 3 το Νοέμβριο του 2017. 44 ελαφρά τραυματίες έναντι 38 τον Οκτώβριο του 2017. Αντίστοιχα στη Μεσσηνία φέτος είχαμε 4 νεκρούς, σε αντίθεση με πέρυσι το Νοέμβριο που δεν είχαμε κανέναν. Κανένας σοβαρά τραυματίας φέτος, ενώ πέρυσι καταγράφηκε ένας σοβαρός τραυματισμός και φέτος 8 άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά, όσα ακριβώς και πέρυσι το Νοέμβριο.
 Παραβάσεις
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων τον προηγούμενο μήνα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ήταν: Παραβιάσεις σήμανσης, κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, απόσπαση της προσοχής του οδηγού, μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, παραβίαση προτεραιότητας και υπερβολική ταχύτητα.
Στο πλαίσιο των τροχονομικών δράσεων, το Νοέμβριο συγκροτήθηκαν 491 συνεργεία ελέγχων μέθης, ενώ πραγματοποιήθηκαν 12.264 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν 141 παραβάσεις.
Επιπλέον, το ίδιο διάστημα βεβαιώθηκαν, εκτός των άλλων, 2.106 επικίνδυνες παραβάσεις. Ειδικότερα βεβαιώθηκαν: 1.588 για υπερβολική ταχύτητα. 121 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση. 150 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση. 1 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων. 48 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. 36 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. 21 για παραβίαση σηματοδότη. 77 για ΚΤΕΟ 7 για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά. 12 για αντικανονικούς ελιγμούς. 44 για αντικανονικό προσπέρασμα και μια για διαφημιστικές πινακίδες.  Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Κατά του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης και του Πεδίου Βολής Σχίζας η Μεσσηνία 
Με επιστολή τους στα ΜΜΕ ο Σύλλογος Επαγγελματιών Μεθώνης, ο Σύλλογος «Ι. Καποδίστριας» και ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης εναντιώνονται στην απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Πολεμικής Αεροπορίας, στην 120 ΠΕΑ του Αεροδρομίου Καλαμάτας και στην εκ νέου ενεργοποίηση του Πεδίου Βολής Νήσου Σχίζας του οποίου η λειτουργία είχε  ανασταλεί το 2014.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής :
Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης να δημιουργηθεί Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης Πολεμικής Αεροπορίας, στην 120 ΠΕΑ του Αεροδρομίου Καλαμάτας.
Το 2014 η λειτουργία του Πεδίου Βολής Νήσου Σχίζας ανεστάλη,   μετά από πάνδημη και καθολική πολιτική  αντίθεση, αλλά –δυστυχώς-  ενεργοποιήθηκε πάλι το 2017. Με την  διεύρυνση της χρήσης του, απειλείται ο τόπος μας, με ακόμα χειρότερη εξέλιξη. Είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για μια περιοχή πυκνοκατοικημένη, με διάσπαρτα μνημεία διεθνούς σημασίας και – σε μεγάλη έκταση – ενταγμένη στο δίκτυο NATURA 2000.
Η λειτουργία πεδίου βολής και υπερπτήσεων πάνω από τη περιοχή της Μεθώνης, με χαρακτήρα πολεμικών ασκήσεων, ειδικότερα το καλοκαίρι, είναι ασύμβατη και αντιφατική με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη της νοτιοδυτικής  Μεσσηνίας.  Αυτό γίνεται τη στιγμή που, με τις μεγάλες επενδύσεις που γίνονται και προγραμματίζονται, η Μεσσηνία εξελίσσεται σε διεθνή τουριστικό προορισμό. Ενδεικτικά άναφέρουμε τη λειτουργία του Ξενοδοχειακού συγκρότηματος Costa Navarino και τα σχέδια της ιδιοκτήτριας εταιρείας για πέντε νέα ξενοδοχεία στη Γιάλοβα και Βελίκα.
Η περιοχή μας στο νοτιοδυτικό άκρο της Μεσσηνίας έχει το προνόμιο να διαθέτει πολλές περιοχές NATURA 2000 (στην περιοχή της Πυλίας, στο Στενό της Μεθώνης, και στα νησιά Σαπιέντζα, Σχίζα, Αγ. Μαρίνα και Βενέτικο). Μαζί με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τον κόλπο του Ναυαρίνου και την Σφακτηρία αποτελούν ένα οικοσύστημα που ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο ζωνών διατήρησης (Οδηγία 92/43 ΕΕ). Πρόκειται για περιοχή προστατευόμενη, σπάνιας ομορφιάς και παρόμοιες περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης διατήρησης και όχι υποβάθμισης και σημαντικής διαταραχής των προστατευόμενων ειδών από βαριές οχλήσεις. Σημειώνουμε επίσης ότι οι περιοχές αυτές αποτελούν το νοτιότερο μεταναστευτικό σταθμό των αποδημητικών πτηνών των Βαλκανίων. Η διεύρυνση της αεροπορικής δραστηριότητας και η συνεπακόλουθη ηχορύπανση επιβαρύνουν το οικοσύστημα, και  είναι ασύμβατες με τη σύγχρονη λογική της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά το περιβάλλον. Σε περίπτωση υλοποίησης αυτών των σχεδίων η χώρα μας θα εκτεθεί διεθνώς και θα προκληθούν πολλές προσφυγές ακύρωσης στο Σ.Τ.Ε.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει και πάλι την αναστολή χρήσης του πεδίου βολής Νήσου Σχίζας μέχρι να αναζητηθεί εναλλακτική λύση εκπαίδευσης της Ελληνικής Αεροπορίας σε συνεννόηση με τους Δήμους, τους άλλους αρμόδιους Φορείς και τον Φορέα Διαχείρισης της Προστατευόμενης  Περιοχής ο οποίος, μέχρι σήμερα, δεν έχει συγκροτηθεί !
Ζητάμε την ματαίωση κάθε προσπάθειας επέκτασης των δραστηριοτήτων της εν λόγω εκπαίδευσης και σε  πολεμικές αεροπορίες άλλων χωρών διότι το κόστος για τη περιοχή μας και το περιβάλλον θα είναι πολλαπλάσιο του όποιου οφέλους.
Καλούμε τα Πολιτικά Κόμματα, τα Δημοτικά και Περιφεριακά Συμβούλια και τους βουλευτές της Μεσσηνίας να εκφράσουν την αντίθεση τους επιβεβαιώνοντας  τις σχετικές αποφάσεις που έχουν λάβει της τελευταίες δεκαετίες.

*** Στοά Λόντου… 
Η Στοά Λόντου στην Καλαμάτα γνώρισε πριν λίγα χρόνια μεγάλη άνθηση με τα καφέ και τα μαγαζιά που είχαν ανοίξει.
Τώρα, παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.
Επίσης, στο κάθετο δρομάκι όπου εστεγάζετο υπηρεσία του Δήμου, πανέμορφη μεν η ανθισμένη περικοκλάδα, έχει όμως μεγάλο βάρος, με κίνδυνο να ρίξει το στέγαστρο που υπάρχει κάτω απ’ αυτή και να τραυματίσει κάποιον που ίσως περνάει εκείνη τη στιγμή!  Ω. 
***  Αποφασισμένοι να φτάσουν στο Μαξίμου συνταξιούχοι από την Καλαμάτα 
Μια δυναμική πανελλαδική συγκέντρωση, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου, στην Πλατεία Συντάγματος, από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Σε αυτή, μάλιστα, θα συμμετέχουν πολλοί συνταξιούχοι και από την Καλαμάτα, ενώ θα δρομολογηθούν και λεωφορεία για αυτό το λόγο.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τοπικοί εκπρόσωποι των συνταξιούχων, κάλεσαν όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία, που στόχο έχει να φθάσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Εκ μέρους των συνταξιούχων ΙΚΑ ο Παναγιώτης Θεοδώρου ανέφερε πως οι συνταξιούχοι διεκδικούν όλα αυτά που παράνομα τους έχουν αφαιρεθεί και απαιτούν να δοθεί άμεσα πολιτική λύση, αφού με τέτοιου είδους απόφαση έχασαν όσα με αγώνες είχαν κατακτήσει.
Ο κ. Θεοδώρου συμπλήρωσε ότι δε χρειάζεται οι συνταξιούχοι να φθάσουν στα δικαστήρια για να υποβάλουν μηνύσεις και αιτήσεις για όσα παράνομα τους έχουν παρακρατηθεί.
Επίσης, ανέφερε ότι οι μέχρι σήμερα αγώνες και πιέσεις είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Σχετικά με πληροφορίες που υπάρχουν ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ενός είδους δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους, είπε ότι είναι καλοδεχούμενο.
Κλείνοντας κάλεσε τους συνταξιούχους του ΙΚΑ να απευθύνονται μέχρι την Πέμπτη στα τηλέφωνα 2721090411, 6932357363, 6947726182, για να δηλώσουν συμμετοχή, με την αναχώρηση να γίνεται από την οδό Νέδοντος στις 8.00 το πρωί του Σαββάτου.
Εκ μέρους των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, ο Αθανάσιος Γεωργαντάς μίλησε για ένα νέο σφαγιασμό που ετοιμάζει η σημερινή κυβέρνηση με το νόμο Κατρούγκαλου, με τους συνταξιούχους να απαντούν με τη νέα πανελλαδική συγκέντρωση του Σαββάτου. Όπως είπε, δεν πρέπει να γίνουν νέες περικοπές, ενώ οι συνταξιούχοι ενωμένοι πρέπει να διεκδικήσουν ό,τι οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τούς έκοψαν. Πρόσθεσε, δε, πως πρέπει να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους χρωστούν με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι με 360 ευρώ, ενώ ζήτησε και την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.
Ο Λάζαρος Λαζαρακόπουλος, εκ μέρους των συνταξιούχων στις πρώην ΔΕΚΟ-τράπεζες, είπε ότι συνταξιούχοι από όλη τη χώρα, με αγωνιστική διάθεση, ενότητα και αντοχή, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, που αποτελεί την ασπίδα για την απόκρουση των επιθέσεων που δέχονται οι συνάδελφοί του τα τελευταία χρόνια.
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, σημείωσε ότι αφύπνισαν τους συνταξιούχους και μπήκαν στον αγώνα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με το ταξικό εργατικό κίνημα, με τις απεργίες και τα συλλαλητήρια που κάνει για τις συλλογικές συμβάσεις, η δυναμική που θα αποκτήσει ο αγώνας θα ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική των τελευταίων χρόνων ενάντια σε συνταξιούχους και εργαζομένους.
Όσο για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς από την πρώτη του χρόνου για την οποία κυβερνητικά στελέχη χειροκρότησαν, απάντησε ότι με το νομοσχέδιο δεν καταργούνται οι περικοπές που έχουν γίνει, δεν αναιρούνται οι μεγάλες μειώσεις στις νέες συντάξεις, δε διασφαλίζονται σε μόνιμη βάση οι συνταξιούχοι, παγώνουν όλες οι συντάξεις για τα τουλάχιστον 4 επόμενα χρόνια, ενώ ενσωματώνεται οδηγία του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε να γίνει η ασφάλιση ατομική υπόθεση.
Κλείνοντας ο κ. Λαζαρακόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επειδή από τις 30 περικοπές δεν εφαρμόζει μόνο τη μία. Έτσι, κάλεσε τους συνταξιούχους να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 6942681096 για να πάνε στην Αθήνα, με σύνθημα «φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, δεν είναι περασμένα και ούτε ξεχασμένα».
Τελευταίος μίλησε ο Θεόδωρος Μάντζος από τον ΠΑ.Σ.Α.Σ./ΔΕΗ, καλώντας τους συνταξιούχους στη συγκέντρωση της Αθήνας, όπου- όπως είπε- θα πρέπει να λάβουν δεσμεύσεις.
Μέχρι σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα, σύμφωνα με τον κ. Μάντζο, έχει κάνει 140 κινητοποιήσεις, ενώ κάλεσε τους συνταξιούχους να μη μένουν στη λογική του «δεν αλλάζει τίποτα και ό,τι είναι να γίνει θα γίνει». Κι αυτό, διότι μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις η Επιτροπή Αγώνα έχει καταφέρει να πάρει πίσω τα αναδρομικά, ενώ απευθυνόμενος στους συναδέλφους του, είπε ότι στο τέλος του μήνα θα λάβουν τις συντάξεις τους και θα δουν ότι θα υπάρχει η προσωπική διαφορά, που δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται για φέτος.
Όπως παρατήρησε, είναι σαν το ασθενή που τον έχουν στο κρεβάτι του Προκρούστη με έναν ορό. Πολιτικά τον διατηρούν να επιβιώσει, όμως αν οποιαδήποτε κυβέρνηση τραβήξει τον ορό, οι συνταξιούχοι θα πάνε στον πάτο.
Κλείνοντας κάλεσε όλους τους συνταξιούχους μαζικά στην Αθήνα, καθώς «δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν να μη συμμετάσχει».  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Επίδειξη μόδας για καλό σκοπό 
Μια όμορφη πρωτοβουλία έλαβε χώρα προχθές το απόγευμα στην «Τριλογία». Εκεί, η σχεδιάστρια Λίτσα Πλαγιανού και τα Fantazy Stores είδη γάμου- βάπτισης, Bags & Accessories και Beauty Hall, έστησαν μια πασαρέλα ελπίδας και αισιοδοξίας, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης πρόκειται να δοθούν στο Σύλλογο Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου Καλαμάτας «Ξαναρχί-ΖΩ».
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κοπέλες που συμμετείχαν σε αυτή τη βραδιά το έκαναν επίσης εθελοντικά, ενώ κάποιες, μάλιστα, είχαν εμπειρία από τον καρκίνο.

***
***  Νέα πρόσωπα ανακοίνωσαν Νίκας και Τατούλης 
Νέα ονόματα που θα πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτιά τους ανακοίνωσαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, Παναγιώτης Νίκας και Πέτρος Τατούλης.
Ο Παναγιώτης Νίκας ανακοίνωσε την ένταξη στο συνδυασμό του Άγγελου Χρονά, περιφερειακού συμβούλου που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη του Πέτρου Τατούλη, μετά την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει το δήμαρχο ως υποψήφιο περιφερειάρχη.
Ο Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι εντάσσεται στην παράταξή του “Νέα Πελοπόννησος” και στο συνδυασμό του ο Γιάννης Ροτζιώκος, ο οποίος εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος με το συνδυασμό του Γιώργου Δέδε, τον οποίο έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιο περιφερειάρχη.
 ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΤΖΙΩΚΟΣ
Από την παράταξη Νέα Πελοπόννησος, του Πέτρου Τατούλη ανακοινώθηκαν τα εξής σχετικά με τον Γιάννη Ροτζιώκο: "Στην παράταξη της Νέας Πελοποννήσου του Πέτρου Τατούλη εντάσσεται ο περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας και γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιάννης Ροτζιώκος.
Ο κ. Ροτζιώκος θα ενισχύσει με το κύρος, την επιστημονική του κατάρτιση, την επαφή και την αποδοχή του από την κοινωνία την παράταξη της Νέας Πελοποννήσου, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και κατά τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019 ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας.
 Βιογραφικό
Ο Γιάννης Ροτζιώκος γεννήθηκε το 1953 στη Νεμέα Κορινθίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι γιατρός πνευμονολόγος, με σπουδές στην Αθήνα και την Ιταλία, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Δημόσια Υγεία και τη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι περιφερειακός σύμβουλος Κορινθίας από το 2015  μέχρι σήμερα και γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Εργάζεται στο ΕΣΥ ως διευθυντής της Αντιφυματικής Μονάδας στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας, ενώ έχει εργασθεί ως διευθυντής και Επιμελητής στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά.
Διετέλεσε πρόεδρος του ΕΚΑΒ, διοικητής και πρόεδρος του Νοσοκομείου "Ασκληπιείο Βούλας", αντιπρόεδρος – Προεδρεύων του Π. Γ. Ν. Θώρακος Αθηνών "Η Σωτηρία", αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Θώρακος και Κοινωνικής Ιατρικής. Έχει πολυετή ενεργή δραστηριότητα με συμμετοχή σε ιατρικά συνέδρια και επιστημονικές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μιλάει αγγλικά και ιταλικά”.
 ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΡΟΝΑΣ
Από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα ανακοινώθηκε σχετικά με τον Άγγελο Χρονά το εξής: "Ο δεύτερος υποψήφιος του συνδυασμού μας (σ.σ. μετά τον Στάθη Αναστασόπουλο), για την Π.Ε. Μεσσηνίας είναι ο γενικός χειρουργός και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Άγγελος Χρονάς. Τον ευχαριστώ και του εύχομαι καλή δύναμη στον αγώνα μας για μια καλύτερη Μεσσηνία και μια καλύτερη Πελοπόννησο!".  Α.Π.

*** Έφεση σε καταδικαστική απόφαση για τραυματισμό παιδιού στον Αγρίλη 
Άσκηση ένδικων μέσων (έφεσης) κατά της αριθ. Α169/2018 καταδικαστικής αποφάσεως του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας σε βάρος του Δήμου Τριφυλίας, ως υπεύθυνου και υπαίτιου πρόκλησης ατυχήματος παιδιού στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγρίλη Φιλιατρών, αποφάσισε χθες, κατά πλειοψηφία, η Οικονομική Επιτροπή.
Στο απόσπασμα από το πρακτικό 58/10-12-2018 της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Ο.Ε., που αναρτήθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: ΩΒΠ3ΩΗΕ-ΖΧΜ, αναφέρεται: «Η πρόεδρος ανέφερε τα εξής: Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο ιστορικό της αριθ.Α169/2018 αποφάσεως Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, οι κ.κ. Αλμπάνης Γεώργιος του Δημητρίου και Πετροπούλου Ζωή του Αντωνίου, με την από 26-08-2013 αγωγή τους, στρέφονται κατά του Δήμου Τριφυλίας και κατά του Ελληνικού Δημοσίου, τους οποίους θεωρούν αποκλειστικά υπεύθυνους για το ατύχημα και το σοβαρό τραυματισμό του υιού τους, Αντωνίου, καθώς δεν είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και στοιχειώδους συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται στην περιοχή Αγρίλη, ΔΕ Φιλιατρών, αν και είχαν τη σχετική ευθύνη συντήρησης κι εποπτείας αυτών. Να σημειωθεί ότι οι ανωτέρω αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου πόλεως, επί του οποίου υπάρχουν δύο ισόγεια κτίσματα και γήπεδο ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ και βόλεϊ. Το εν λόγω αγροτεμάχιο έχει νομίμως μεταβιβασθεί από το 2008 από το Ελληνικό Δημόσιο στον τέως Δήμο Φιλιατρών, ο οποίος και τον κρίσιμο χρόνο (01-06-2012) είχε τη χρήση και την κατοχή του επίμαχου ακινήτου, το οποίο είχε διαθέσει στους δημότες ως κοινόχρηστο χώρο αθλοπαιδιών και ψυχαγωγίας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο είχε παρακρατήσει την κυριότητα και τη νομή του.
Συγκεκριμένα, την 1η Ιουνίου 2012 ο υιός των εναγόντων, ηλικίας τότε επτά (7) ετών, είχε επισκεφθεί με τους συμμαθητές του, στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής, τις κοινόχρηστες αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον Αγρίλη, στην Τοπική Κοινότητα Εξοχικού Δήμου Τριφυλίας, όταν ενώ έπαιζε με τα άλλα παιδιά σε κτίριο το οποίο βρίσκεται στο χώρο των εγκαταστάσεων, ένα από τα παιδιά πάτησε αιφνιδίως πάνω σε αλυσίδα που ήταν συνδεδεμένη με κολώνα από τσιμεντόλιθο, η οποία στεκόταν μόνη της χωρίς θεμελίωση στο έδαφος και η οποία βρισκόταν στην είσοδο των εν λόγω εγκαταστάσεων, με αποτέλεσμα αρχικά να γείρει η κολώνα και τελικά να πέσει και να σπάσει πάνω στα πόδια του παιδιού. Αποτέλεσμα του ανωτέρω συμβάντος ήταν το παιδί να τραυματισθεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί συνθλιπτική κάκωση και των δυο κάτω άκρων του, με πολλαπλά κατάγματα δακτύλων και μεταταρσίων και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Με την από 26-08-2013 αγωγή τους κατά του Δήμου Τριφυλίας οι ενάγοντες ζήτησαν το ποσό των 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη ο υιός τους από τον επίμαχο τραυματισμό του και ειδικότερα, λόγω της τεράστιας σωματικής και ψυχικής ταλαιπωρίας του, καθόσον νοσηλεύτηκε, υπήρξε κίνδυνος ακρωτηριασμού του, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, παρέμεινε κλινήρης για πενήντα ημέρες, απείχε από ερεθίσματα και δραστηριότητες επί δυόμισι μήνες, με αποτέλεσμα να κλειστεί στον εαυτό του κι ακόμη να μην έχει ξεπεράσει το σοκ του ατυχήματος, της νοσηλείας και της αποθεραπείας του.
Η συζήτηση της εν λόγω αγωγής έγινε στις 10 Μαΐου 2017 ενώπιον του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας, οπότε και λήφθηκε η αριθ. Α169/2018 απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Τριφυλίας υποχρεούται να καταβάλει στους ενάγοντες το ποσό των 7.177,01 ευρώ, νομιμοτόκως από τις 24-04-2014 και μέχρι πλήρους εξοφλήσεως.
Σύμφωνα και με την από 07-12-2018 γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου του Δήμου μας, πρέπει να ασκηθεί έφεση κατά της ως άνω απόφασης, καθώς κατ’ εσφαλμένη εκτίμηση των ΣΕΛ. 3 αποδείξεων και με πλημμελή αιτιολογία, αποδέχτηκε την ευθύνη του Δήμου και επιδίκασε στους ενάγοντες το κονδύλιο των 2.310 ευρώ για αμοιβή αποκλειστικών νοσοκόμων και το κονδύλι των 12.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω προκληθείσας ηθικής βλάβης, ενώ εάν ορθά εκτιμούσε τις αποδείξεις έπρεπε να τα απορρίψει εν όλω κατ’ ουσίαν». Η Ο.Ε. αποφάσισε και ενέκρινε με ψήφους της προέδρου της Ο.Ε. και αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννας Κωνσταντέλου και των αντιδημάρχων Γιάννη Κατσούλα και Γιάννη Μερκούρη την άσκηση έφεσης κατά της αριθ. Α169/2018 αποφάσεως Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας και όρισε τη νομική σύμβουλο και πληρεξούσια δικηγόρο του Δήμου Τριφυλίας, Μαραλέτου Κωνσταντίνα, όπως για λογαριασμό του ασκήσει έφεση κατά της αριθ. Α169/2018 αποφάσεως Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας. Μειοψηφούντος του επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ., Σαράντου Κουκούμη, ο οποίος ψήφισε κατά, καθώς θεωρεί ότι «δεν πρέπει να προβεί ο Δήμος στην άσκηση έφεσης κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης».
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Ο καιρός  σήμερα  Τρίτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τρίτη 11/12/2018 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού. Αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μπόρας σύντομης διάρκειας (όμβρου) ή καταιγίδας. Από τις πρωινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και αρκετά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-95%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, το πρωί θα στραφούν σε Δ-ΝΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις μεσημβρινές ώρες θα στραφούν σε Δ-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα στραφούν σε Β-ΒΔ, με ένταση 2-3 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Βαρεθήκαμε τις λακκούβες… 
Έχω βαρεθεί να διαβάζω για τις λακκούβες στα οδοστρώματα της Καλαμάτας.
Ο λόγος που επισημαίνω τη συγκεκριμένη της φωτογραφίας, είναι γιατί βρίσκεται σε διάβαση πεζών, στην οδό Ναβαρίνου και είναι αρκετά βαθειά και επομένως άκρως επικίνδυνη!  Ω

***  Ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας 
Η λίστα με τους υποψήφιους δημάρχους Καλαμάτας εμπλουτίστηκε με ένα ακόμα πρόσωπο. Ειδικότερα, την πρόθεσή του να ηγηθεί συνδυασμού και να διεκδικήσει το Δήμο Καλαμάτας γνωστοποίησε ο γεωπόνος Νίκος Αλεξανδρόπουλος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιδίου, ο συνδυασμός του "για τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές για το Δήμο Καλαμάτας θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, στις 4 μ.μ., στο Πανελλήνιο".
Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος είχε εκλεγεί επιλαχών περιφερειακός σύμβουλος στη Μεσσηνία με το συνδυασμό του Πέτρου Τατούλη, αλλά τον Απρίλιο του 2014 δεν αποδέχτηκε τη συμμετοχή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη θέση του Γιάννη Αργυράκη (που εξελέγη τότε αντιπεριφερειάρχης), σχολιάζοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο "έχει υψηλό δείκτη απαιδευσίας", οπότε δε θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό με τις υπάρχουσες συνθήκες.  Α.Π.

*** Δολοφονία φοιτήτριας: Ξυλοκόπησαν τον 19χρονο μέσα στο κελί του 
Στις φυλακές του Αυλώνα, όπου κρατείται, ο 19χρονος Αλβανός, που φέρεται να είναι ένας εκ των δραστών της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, φέρεται να έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.
Συγκρατούμενοί του, του επιτέθηκαν ύστερα από λεκτική αντιπαράθεση και τα λόγια κατέληξαν σε ξυλοδαρμό, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του Open TV, οι συγκρατούμενοι παραβίασαν το κελί του και τον άφησαν αιμόφυρτο.Αρχικά μεταφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες κι εν συνεχεία στο νοσοκομείο. Το περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Δευτέρας.
Οι δύο φερόμενοι ως δράστες, ενώ βρίσκονταν στο δικαστικό Μέγαρο Ρόδου για την κατ' αναπαράσταση απολογία τους είχαν συγκεντρωθεί εξοργισμένοι πολίτες απέξω και τους αποδοκίμαζαν, με την αστυνομία να αποφασίζει εν τέλει, μετά και την απόφαση για την προφυλάκισή τους,  να τους φυγαδεύσει για να αποφευχθούν τα χειρότερα και ένα ενδεχόμενο λιντσάρισμα από το αγανακτισμένο πλήθος.
Ο 19χρονος Αλβανός μεταφέρθηκε στις φυλακές Αυλώνα (όπου σημειώθηκε το συμβάν), ενώ ο 21χρονος Ροδίτης στις φυλακές Γρεβενών.
Η διοίκηση των φυλακών και τα αρμόδια υπουργεία έχουν διατάξει ΕΔΕ για να διαπιστωθεί πώς οι κρατούμενοι κατάφεραν να παραβιάσουν το κελί του 19χρονου και να εισέλθουν μέσα για να τον ξυλοφορτώσουν. ethnos.gr
*** Η Βρετανία πριν την επικύρωση της συμφωνίας BREXIT 
 
«Η πιο βαθιά πολιτική κρίση από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο» (Reuters)
Σ’ ένα πολιτικό κλίμα που χαρακτηρίστηκε ως «η πιο βαθιά πολιτική κρίση από τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» (Dearden –Reuters), θα πρέπει σε λίγες μέρες, στις 11 Δεκεμβρίου, να αποφασίσει η βρετανική Βουλή αν η συμφωνία στην οποία η βρετανίδα Πρωθυπουργός κατάληξε με την ΕΕ σχετικά με το Brexit είναι αποδεκτή. Ως χάος χαρακτήρισαν την κατάσταση πολλοί άλλοι, όπως οι Irish Times, The Guardian, The Washington Post, Opinion /United Kingdom. Σε τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC, με τίτλο Hard Talk (Σκληρή Συζήτηση) που έπαιξε αρκετές μέρες την προηγούμενη εβδομάδα, ο παρουσιαστής είπε στον «ανακρινόμενο», υποστηρικτή του σκληρού, χωρίς συμφωνία Brexit, ότι ίσως χρειάζεται ένα νέο δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός ξανά.
Ο «ανακρινόμενος», βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην υπουργός της κυβέρνησης, απάντησε ότι ο λαός αποφάσισε. Ναι, συμφώνησε ο  παρουσιαστής. Ο λαός αποφάσισε. Βασίστηκε όμως σε αυτά που εσείς λέγατε.
«Τώρα ξέρουμε πια είναι η πραγματικότητα», συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας και αυτός την κατάσταση ως χάος. «Αυτή είναι μια εξευτελιστική συμφωνία» κατηγορούν τη βρετανίδα Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, οι «σκληροί», πολλοί από τους οποίους προέρχονται από το δικό της κόμμα. Και καλούν για επαναδιαπραγμάτευση.
«Αυτή είναι η μόνη συμφωνία», απαντά η ΕΕ με τα πιο επίσημα χείλη.
Στους γραφειοκράτες των Βρυξελών απέδωσαν την ευθύνη για τη βρετανική κρίση οι «σκληροί». Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού την έβγαζε καθαρή και επιστροφή στην εθνική κυριαρχία, στην κυριαρχία δηλαδή του ντόπιου κεφαλαίου αντί του συνασπισμένου ευρωπαϊκού, ήταν η λύση. Μια εύκολη λύση που θα έβαζε όλα τα προβλήματα στο παρελθόν.
Αν, όμως , κάτι έχει φανεί ξεκάθαρα μέσα από τις διαπραγματεύσεις βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, είναι οι τεράστιες δυσκολίες αλλά και τα αξεπέραστε προβλήματα που συνδέονται με αυτή την αποχώρηση. Με κύριο, μεταξύ πολλών, ότι ακόμα και μετά το Brexit, πολύ λίγη θα είναι η «εθνική κυριαρχία» της Βρετανίας.
Το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο του οποίου τη θέληση εκφράζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, επιβάλει στη Βρετανία κυρώσεις ύψους 39 δις Ευρώ. Και αν της βαστά ας αρνηθεί να πληρώσει. Της επιβάλλουν δασμούς, με το τέλος της μεταβατικής περιόδου, σε όσα προϊόντα θα εξάγει στη Ε.Ε.
Πόσο σημαντικό είναι αυτό μπορεί αμέσως να εκτιμηθεί αν λάβει κάποιος υπόψη ότι περίπου το 50% των Βρετανικών εξαγωγών είναι στις χώρες της ΕΕ.
Οι εξαγωγικές της δυνατότητες θα πληγούν θανάσιμα. Δεν είναι τυχαία ο δραματική προειδοποίηση της Τράπεζας της Αγγλίας πριν λίγες μέρες, ότι, σε περίπτωση σκληρού Brexit, «η βρετανική οικονομία θα υφίστατο πλήγμα μεγαλύτερο από την κρίση του 2008». Στο ίδιο μοτίβο και η επικεφαλής του CBI (Συνομοσπονδία της Βρετανικής Βιομηχανίας), προειδοποίησε ότι «οι επιχειρήσεις, οι δουλειές, το βιοτικό επίπεδο, θα κτυπηθούν σκληρά».
Αυτή η κατάσταση, δραματική από μόνη της, θα ανοίξει ταυτόχρονα τον δρόμο της κατά μέτωπο σύγκρουσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Ήταν και πάνω σε αυτό τον φόβο που κτίστηκε η ΕΕ.
Έχει ξεχαστεί ότι ήταν η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία, αυτή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και η πιθανότητα επανάληψης της, ένας από τους κύριους λόγους που έσπρωξε τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου στην οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, ώστε να αποκλειστεί η δυνατότητα εμπορικών πολέμων που τόσο εύκολα, αν όχι αναπόφευκτα, μετατρέπονται σε πραγματικούς πολέμους.
Αυτός ήταν ένας από τους στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου όταν ξεκίνησε την προσπάθεια συνένωσης της Ευρώπης σε μια ενιαία αγορά.
Μόνο που το 2008 ανάδειξε, για ακόμα μια φορά στην ιστορία, όπως ανάδειξε και στη μετά το κραχ του 1929 περίοδο, ότι αυτό δεν είναι στο χέρι των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου.
Η ανάπτυξη του καπιταλισμού δημιουργεί τεράστιες αντιφάσεις. Με κύρια τον τεράστιο πλούτο στις μητροπόλεις και την απέραντη φτώχεια στην περιφέρεια, που καθιστά την συντήρηση των μητροπόλεων αδύνατη, την κρίση αναπόφευκτη και μετατρέπει τους πρώην συμμάχους σε αντιπάλους σε ένα αγώνα ζωής και θανάτου.
Αντί σήμερα η Αριστερά να αναδεικνύει  αυτές τις πραγματικότητες, την αδυναμία της καπιταλιστικής Ευρώπης να κρατήσει τις ευρωπαϊκές χώρες μαζί σε μια αρμονική συνύπαρξη, και να παρουσιάσει το δικό της πρόγραμμα, προτείνει την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και εθνική κυριαρχία, τους όρους δηλαδή που θα ανοίξουν τον δρόμο στους εθνικούς ανταγωνισμούς, στην πολιτική νίκη του εθνικισμού /φασισμού και του πολέμου στο τέλος.
Παρουσιάζει το ευρώ ως τον εχθρό, από το οποίο αν απαλλαχτούμε θα έχουμε βάλει τις βάσεις για ανάπτυξη. Μόνο που το ευρώ δεν είναι ο εχθρός. Το Ευρώ είναι απλά ένα εργαλείο στα χέρια του εχθρού, που δεν είναι τα άλλα έθνη, αλλά το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Και το ελληνικό μαζί.
Το ευρώ είναι απλά το εργαλείο που το μεγάλο ευρωπαϊκό κεφάλαιο έχει στα χέρια του για να κανονίζει τα «της οικογένειας του». Για όσους δεν ανήκουν σε αυτή, έχει άλλα εργαλεία ακόμα πιο αποτελεσματικά. Όπως είναι οι δασμοί και γενικά οι αποκλεισμοί των προϊόντων των ανταγωνιστών από την ντόπια αγορά.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζει την εκτός «οικογένειας» Βρετανία αλλά και όλους τους άλλους, η ΕΕ όλο και πιο δραστικά, όσο η κρίση επιδεινώνεται.
Τη δυναστεία των πολιτικών λιτότητας πάνω στις ζωές των απλών ανθρώπων, θα αντικαταστήσει η δυναστεία των εθνικών ανταγωνισμών και των εμπορικών πολέμων. Το συνασπισμένο ευρωπαϊκό κεφάλαιο έκανε σαφή την ετοιμότητα του για σύγκρουση μέχρι τέλους με την Βρετανική κυβέρνηση που είναι ομογάλακτη, καθαρόαιμη κυβέρνηση του κεφαλαίου.
Τι θα μπορούσε άραγε να κάνει σε μια ριζοσπαστική κυβέρνηση που θα ανερχόταν στην εξουσία με πρόγραμμα για κατάργηση των μνημονίων;
Μικρό μόνο δείγμα είδαμε στην περίπτωση Σύριζα. Μικρό μόνο δείγμα των διαθέσεων αλλά και δυνατοτήτων τους να τσακίσουν την Ελλάδα στην οποία αναδείχτηκε  στην εξουσία μια κυβέρνηση που τους είχε αμφισβητήσει.
Και αν το δείγμα ήταν μικρό και ήπιο, είναι ακριβώς διότι η Ελλάδα παρέμεινε στην «οικογένεια» και συμβιβάστηκε. Ακριβώς δηλαδή το αντίθετο από ότι παρουσιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν την έξοδο από την ΕΕ ως τη λύση. Το πραγματικό μέγεθος των διαθέσεων και δυνατοτήτων τους θα αποκαλυπτόταν αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την «οικογένεια», και ακόμα περισσότερο αν πραγματικά προχωρούσε σε μέτρα ενάντια στο κεφάλαιο και υπέρ των εργαζομένων.
Η απάντηση στα μνημόνια και τις σημερινές πολιτικές των θεσμών της ΕΕ δεν είναι η επιστροφή στην «εθνική κυριαρχία» και η όξυνση των εθνικών ανταγωνισμών που αναπόφευκτα τη συνοδεύουν.
Η απάντηση στα μνημόνια που το ευρωπαϊκό κεφάλαιο θα επιβάλλει στην φρούδα ελπίδα να ξεπεράσει την κρίση, είτε συνασπισμένο στα πλαίσια της ευρωπαϊκής «οικογένειας», είτε κατακερματισμένο, είναι η σύμπηξη κοινού μετώπου των ευρωπαίων εργαζομένων.
Η δράση των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, αλλά και τα αποτελέσματα της, δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες που θα είχε μια τέτοια απάντηση.

***  Ο Κ. Βελόπουλος ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ: «Γι’ αυτό ο Πούτιν είναι ΕΞΑΛΛΟΣ με την Ελλάδα»… (ΒΙΝΤΕΟ)

Άλλη μια εξαιρετική ανάλυση έκανε στην εκπομπή Κόντρα και Ρήξη την Παρασκευή 07/12, ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος.  Ο κ. Βελόπουλος ξεκίνησε την εκπομπή του αναφερόμενος στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τους λόγους που η Μόσχα είναι έξαλλη με την Ελλάδα. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ μίλησε για τον ρόλο της Κύπρου, το πώς εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αλλά και η Τουρκία.
Τέλος, ο Κ. Βελόπουλος έκανε μια εξαιρετική ανάλυση για το θέμα της Ουκρανίας, την εμπλοκή του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και άλλων μεγάλων δυνάμεων. Δείτε παρακάτω αυτά και άλλα πολλά που ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος: Βίντεο : .-   https://youtu.be/V0wFbl8omGQ  .- 
***  Φιλότιμο, αρχοντιά και λεβεντιά: οι τρεις λέξεις του Οσίου Παϊσίου… (ΒΙΝΤΕΟ)Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος έχει αποδείξει με τους λόγους του γιατί βρίσκεται στην καρδιά όλων των Ορθοδόξων Ελλήνων.  Οι ομιλίες του πάντοτε τραβούν το ενδιαφέρον του κόσμου και η ηρεμία σε συνδυασμό με την πνευματική τροφή που δίνει σε όλους, τον έχει κάνει από τους πιο λαοφιλείς της εποχής μας. Πρόσφατα ο σεβασμιότατος κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρικό εσπερινό εις μνήμην του οσίου Παϊσίου που τελέστηκε στον ι.ν. αγ. Κοσμά του Αιτωλού στη Κόνιτσα. Τα όσα είπε για τον μεγάλο σύγχρονο άγιο συγκλονίζουν. Αξίζει να παρακολουθήσετε παρακάτω τα όσα ακούστηκαν: 
***  ΦΡΙΞΤΕ! Έλληνας πολιτικός λέει δημόσια να διδάσκεται η «μακεδονική γλώσσα»…

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό» εκτίμησε ο βουλευτής του Ποταμιού,Σπύρος Δανέλλης.  Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας» που έθεσε προ ημερών ο Ζόραν Ζάεφ, είπε πως «δεν είναι κακό να γίνει μία ΜΚΟ υπεύθυνη για τη διδασκαλία της. Δεν είναι να κακό να γίνει μια ΜΚΟ που λέει ότι ο σκοπός μου είναι η διδασκαλία και η διάδοση της σλαβομακεδονικής γλώσσας». Για το ζήτημα της ψήφισης της Συμφωνίας, είπε πως η συνείδησή του του επιβάλει να βάλει μπροστά το εθνικό συμφέρον και να ψηφίσει υπέρ, όπως άλλωστε είχε αρχικά χαραχθεί η κομματική γραμμή.

***  ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΒΟΜΒΑ! Ο άγνωστος διάλογος Μητσοτάκη για τα Σκόπια σε ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ…

Το ThePresident φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα άγνωστο έγγραφο που ρίχνει φως στο παρασκήνιο της πρώτης περιόδου μετά τη γέννηση του κράτους των Σκοπίων και της διπλωματικής μάχης που έδινε η χώρα.  Το έγγραφο αυτό έχει αποχαρακτηριστεί, δηλαδή δεν είναι πλέον διαβαθμισμένο και έχει ιδιαίτερη αξία προκειμένου να κατανοηθεί η αλήθεια και να αποκρουστούν διάφορα “επιχειρήματα” που εκτοξεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εθνική θέση της χώρας το 1992.
Το έγγραφο αυτό, είναι απόσπασμα των πρακτικών της συζήτησης του τότε Έλληνα Πρωθυπουργού  με τον Αμερικανό Πρόεδρο στον Λευκό Οίκο το Νοέμβριο του 1992 και περιγράφει τον τρόπο που ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έπεισε τον αείμνηστο Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους προκειμένου να καθυστερήσει η ένταξη των Σκοπίων στον ΟΗΕ, εφόσον δεν υποχωρούσαν στη χρήση του ονόματος “Μακεδονία”.  Ως εκ τούτου αυτή η παράμετρος αποτελεί χρήσιμο υλικό για τους Ιστορικούς που εξετάζουν το θέμα των Σκοπίων. 
Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης του Τζ. Μπους με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,  «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε τον Αμερικανό Πρόεδρο πως εάν η λέξη ‘Μακεδονία’ συμπεριληφθεί στο όνομα της νέας δημοκρατίας, θα υπάρξει πραγματική αποσταθεροποίηση στην περιοχή.  Εκτός αυτού, ο Κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπους ότι μόλις το 17% των πολιτών των ‘Σκοπίων’ επιθυμούν αυτό το όνομα, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ενιαία στάση για το ζήτημα αυτό.  Παρατίθεται ο διάλογος μεταξύ των δύο ανδρών:  Πρόεδρος Μπους: Είστε αισιόδοξοι; Έχουμε μεγάλες ελπίδες.  Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Δεν θα δώσω προβλέψεις. Προσπάθησα να εξηγήσω στον γραμματέα Eagleburger και στον στρατηγό Scowcroft ότι η προσέγγισή μας είναι θετική. Θέλουμε να υπάρχει αυτή η δημοκρατία και έχουμε αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό. Για παράδειγμα, υπάρχουν εγγυήσεις για τα σύνορα. Τόσο η Αλβανία, όσο και η Βουλγαρία και η Σερβία αποδέχονται τις εγγυήσεις αυτές.  Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι θα περιέχει το επίσημο όνομά τους τον όρο “Μακεδονία”. Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, θα υπάρξει μια πραγματική αποσταθεροποίηση. Αλλά η επίλυση αυτού του ζητήματος μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μια θετική προσέγγιση. Μέχρι στιγμής, με τη Γιουγκοσλαβία, είχαμε πολλές αποτυχίες, γιατί τουλάχιστον μια φορά να μην καταφέρουμε μιαν επιτυχία;  Την ένταξη της “Μακεδονίας” στον ΟΗΕ με το επίσημο όνομά της επιθυμεί λιγότερο από το 50% των πολιτών της. Τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης έρευνας ήταν ότι μόλις το 17% του πληθυσμού επιθυμεί αυτό το όνομα.  Πρόεδρος Μπους: Τότε γιατί η κυβέρνηση της “Μακεδονίας” ήταν τόσο προσηλωμένη σε αυτό το όνομα;  Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Υπάρχει κάτι πίσω από αυτό το όνομα, από την εποχή του κομμουνισμού. Δεν είναι εύκολο για την σημερινή κυβέρνηση να απαλλαγεί από τις παλιές συνήθειες. Θα είναι υπερβολικό αν κάποιος πει ότι υπάρχει δημοκρατία σε αυτή την περιοχή. Η παλιά κομμουνιστική γραμμή του Τίτο έχει ακόμα ισχύ. Αλλά ο Γκλιγκόροφ είναι σοβαρός άνθρωπος. Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μαζί του. Γι ‘αυτό η λύση που προτείνουμε είναι μια καλή φόρμουλα.  Πρόεδρος Μπους: Πρόκειται να κάνω μια δήλωση και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν κάνω κάτι  λάθος σε αυτήν. Αλλά πρώτα, θέλω να πω ότι εκτιμούμε τις σχέσεις μας. Κάθε Αμερικανός γνωρίζει ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ καλύτερες. Όμως η δήλωσή μου είναι η εξής: Αυτή η χώρα συνέχισε να οικοδομεί τη δημοκρατία και το καθεστώς της σύμφωνα με τις αρχές του Ελσίνκι με τρόπο σχεδόν παραδειγματικό.  Θέλω, λοιπόν, να πω δύο πράγματα: ότι έχουν αποδεχθεί τη συμφωνία του Ελσίνκι και τα επιτεύγματά τους είναι υποδειγματικά. Συμφωνείτε με αυτά τα σημεία ή οι Έλληνες βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά; Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Λοιπόν, δεν θα συμφωνούσα ότι έχουν μια υποδειγματική δημοκρατία. Αλλά είναι μια δημοκρατία που θα μπορούσαμε να ανεχτούμε. 
Πρόεδρος Μπους: Όχι, δεν λέω υποδειγματική δημοκρατία, αλλά την εφαρμόζουν με υποδειγματικό τρόπο.  Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Συμφωνώ. Ναι. Γι ‘αυτό δεν έχουμε προβλήματα με αυτή τη δημοκρατία και θέλουμε να υπάρχει. Αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε το όνομα. Μετά τη Λισαβόνα – που υποστήριξε τις θέσεις μας – η αντίδραση του Γκλιγκόροφ ήταν να προκαλέσει την Ελλάδα. Αυτή η δημοκρατία σχηματίστηκε από τον Τίτο και τον Στάλιν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η γενιά μου το θυμάται αυτό. Αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται στην εξουσία στα Σκόπια είναι οι ίδιοι, και όταν χρησιμοποιούν αυτό το όνομα, γινόμαστε πολύ ύποπτοι. Θέλουμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο και να υπονοούν ότι τους χρωστάμε κάτι. Ακόμη και στο σύνταγμά τους έχουν μια διάταξη για υπηκόους (μειονότητες)  του εξωτερικού, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Γι ‘αυτό έχουμε την απλή απαίτηση να επιλέξουν ένα άλλο όνομα. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό – καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να το κάνει.  Πρόεδρος Μπους: Ήθελα να είμαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να σας προκαλεί προβλήματα.  Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: Ένα άλλο πρόβλημα που ζητάω από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποτρέψουν είναι η αποδοχή της χώρας αυτής στα Ηνωμένα Έθνη, διότι εάν γίνουν αποδεκτά, αυτή η συζήτηση θα γίνει μάταιη.  Πρόεδρος: Αλλά αν δεν έχετε πρόβλημα με το όνομα, μπορούν να προσκληθούν.  Πρωθυπουργός Μητσοτάκης: ρωτάω αν μπορείτε να βοηθήσετε να το αναβάλλετε.  VD Γραμματέας Eagleburger: Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.  Στη συνέχεια ο Έλληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε “Τραγωδία” για την Ελλάδα το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, διαβεβαιώνοντας τον Πρόεδρο Μπους ότι σε αυτό το θέμα τόσο ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Α.Παπανδρέου, όσο και ο πρ. Υπουργός των Εξωτερικών Α.Σαμαράς συμφωνούν με τη θέση που εκφράζει ο ίδιος ως Πρωθυπουργός της Χώρας.  THEPRESIDENT
***  Ο Ζάεφ υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία στον κόσμο», είπε – Ο Τσίπρας έτοιμος να τον «λιώσει»
Ο Ζάεφ υπονομεύει τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία στον κόσμο», είπε – Ο Τσίπρας έτοιμος να τον «λιώσει»
Ευθεία υπονόμευση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον Ζόραν Ζάεφ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προέβη σε νέες αλυτρωτικές ρητορίες, δηλώνοντας προκλητικά ότι δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία στον κόσμο εκτός από τα Σκόπια.  «Η παραχώρηση της “Μακεδονίας” είναι η προσθήκη, η λέξη Βόρεια, στο όνομά μας. »Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία στον κόσμο.  »Διατηρούμε τη λέξη Μακεδονία στο όνομά μας» ισχυρίστηκε ο Ζάεφ, σε μια ευθεία αμφισβήτηση όχι μόνο της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. «Είμαστε το βόρειο τμήμα, υπάρχει ένα νότιο μέρος που το γνωρίζουμε ως “Μακεδονία του Αιγαίου”, υπάρχει ένα ανατολικό τμήμα που το γνωρίζουμε ως Μακεδονία του Πιρίν, υπάρχει και ένα μικρό κομμάτι στη Μικρή Πρέσπα στην Αλβανία» ισχυρίστηκε. Ο Ζάεφ χαϊδεύει τα αυτιά των Σκοπιανών «αρχαιομακεδόνων» εθνικιστών, ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας τον προειδοποίησε ευθέως κατά τη συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή, ότι η Συμφωνία δεν θα ισχύσει αν συνεχίσει τις προκλήσεις. «Οφείλει να σεβαστεί το γράμμα και το πνεύμα του νόμου αλλιώς δεν ισχύει ούτε η συμφωνία ούτε η ένταξη», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Αίσθηση προκάλεσε ο (πρώην Συριζαίος) Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι, που συμφώνησε με τον Ζάεφ να διδάσκεται… η «μακεδονική» γλώσσα στην Ελλάδα. «Δεν είναι κακό να γίνει μία ΜΚΟ υπεύθυνη για τη διδασκαλία της» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6». Ο Ζόραν Ζάεφ δέχεται παράλληλα καθημερινά πυρά και από τη Βουλγαρία. Μετά τον υπουργό Άμυνας και κυβερνητικό εταίρο Καρακατσάνοφ, απείλησε με βέτο και η υπουργός Εξωτερικών Ζαχαρίεβα, λόγω της εμπλοκής στην κοινή επιτροπή για την ιστορία. «Έγιναν τρεις συναντήσεις και πρέπει να υπάρξουν επιτέλους κάποιες θέσεις για τα ανοιχτά θέμα της ιστορίας, επειδή έχουμε και αυθεντικά έγγραφα και αυτοβιογραφίες» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.


*** Αθλητικά Νέα  :

*** Για  το  Basketball Champions League σήμερα

Προμηθέας Πατρών - Οστάνδη  84-88,(46-49).-^
Τα  δεκάλεπτα : 22-21 ,24-28 , 17-13 , 21-26 .- ^
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-21, 46-49, 63-62, 84-88 
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (Γιατράς): Μπράουν 21 (3 τρίποντα, 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γκίκας 5 (1/6 δίποντα, 1/8 τρίποντα), Λίποβι 1 (0/7 σουτ), Μέιερ 33 (8/10 δίποντα, 5/8 τρίποντα, 2/2 βολές, 6 ριμπάουντ), Τσαϊρέλης, Ελις 1, Γερομιχαλός 2, Χολ 8 (5 ασίστ), Παρκς 11 (5/6 δίποντα, 6 ριμπάουντ), Σαλούστρος 2, Σανδραμάνης 
ΟΣΤΑΝΔΗ (Τζέρτζια): Μπούζα 14 (2), Τζούρισιτς 11 (6 ριμπάουντ), Φιέλερ 11 (1), Σβαρτζ 6 (2), Ουίλιαμς 17 (6 ασίστ), Ντεζιρόν 4, Τζόρτζεβιτς 4, Κεστελούτ 9, Λάμπρεχτ 2, Λασίσι, Μάριτς 7, Μβεμά 3 (1) 


Χάποελ Ιερουσαλήμ - ΑΕΚ  70-83 , (43-48).- ^
Τα  δεκάλεπτα : 22-29 , 21-19 , 13-13, 14-22.- ^ 
Μπεσίκτας - Μπαϊρότ 74-90 (37-30).- ^
Τα  δεκάλεπτα: 13-19,24-11,16-28,21-32 .- ^
Νύμπουργκ -Ντιγιόν    78-89 .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-20, 20-31, 23-20 , 18-18 .- ^
Βόννη - Τενερίφη   43-40  ,(43-40)  .- 
Τα  δεκάλεπτα : 23-24,20-16 , 















***  Για το   Champions League  στο ποδόσφαιρο σήμερα
Σάλκε - Λοκομοτίβ Μόσχας  1-0 .-^ 
Σάλκε (4-1-3-2): Φέρμαν- Γκόλερ, Νάλντο, Νάστασιτς, Μεντίλ- Σοπφ, Σταμπουλί, Σερντάρ, Μασκαρέγ- Κονοπλιάνκα, Τόιχερτ.
Λοκομοτίβ Μόσχας (4-4-2): Γκιιγιέρμε- Ιγκνατίεφ, Κβερκβέλια, Χέβεντες, Ρίμπους- Μπαρίνοφ, Κρικόβιακ, Ντενίσοφ, Μίραντσουκ- Έντερ, Φαρφάν.



Γαλατάσαραϊ - Πόρτο 2-3  .- ^
Γαλατασαράι (4-5-1): Μουσλέρα- Φερέιρα, Μαϊκόν, Καμπάκ, Ναγκατόμο- Φεγκουλί, Φερνάντο, Ντονκ, Εντιαγέ, Ροντρίγκες- Ντερντιγιόκ.
Πόρτο (4-3-3): Κασίγιας- Περέιρα, Φελίπε, Λέιτε, Τέγιες- Ερέρα, Ντανίλο, Ολιβέιρα- Λόπες, Μαρεγκά, Ερνάνι.


Μονακό-Ντόρτμουντ   0-2 .- ^ 
Μονακό (4-4-2): Μπενάλιο- Μπιανκόν, Γκλικ, Μπαντιασίλ, Ράτζι- Χένρικς, Τίλεμανς, Μπενασέρ, Μεσενγκό- Ντιόπ, Φαλκάο.
Ντόρτμουντ (4-4-2): Χιτς- Χακίμι, Τοπράκ, Ντιαλό, Σμέλτσερ- Πούλισιτς, Βάιγκλ, Νταχούντ, Γκερέρο- Γκέτσε, Φίλιπ.


Μπριζ-Ατλέτικο Μαδρίτης   0-0 .-^  
Μπριζ (3-5-2): Χόρβατ- Πουλέν, Μέχελε, Ντένσβιλ- Βόρμερ, Άμραμπατ, Νακαμπά, Βανάκεν, Ενγκόνγκ- Γουέσλεϊ, Οπεντά.
Ατλέτικο Μαδρίτης (4-4-2): Όμπλακ- Αρίας, Γοδίν, Μοντέρο, Σαούλ Νίγκεθ- Λεμάρ, Ρόντρι, Τόμας, Κόκε-Γκριεζμάν, Μάρτινς.


Ίντερ-Αϊντχόφεν  1-1 .-^  
Ίντερ (4-5-1): Χαντάνοβιτς- Ντ’ Αμπρόσιο, Ντε Φράι, Σκρίνιαρ, Ασαμόα- Πολιτάνο, Καντρέβα, Μπρόζοβιτς, Βαλέρο, Πέρισιτς- Ικάρντι.
Αϊντχόφεν (4-3-3): Ζουτ- Ντούμφρις, Σένσμπερι, Φιρχέφερ, Ανχελίνιο- Χέντριξ, Ροσάριο, Γκαλάβιν- Ντε Γίονγκ, Μπεργκβάιν, Λοσάνο.


Μπαρτσελόνα-Τότεναμ  1-1 .-^  
Μπαρτσελόνα(4-3-3): Σίλεσεν- Σεμέδο, Λενγκλέ, Βερμάελεν, Μιράντα- Αλενά, Ράκιτιτς, Άρθουρ- Κουτίνιο, Ντεμπελέ, Ελ Χαντάντι.
Τότεναμ: (4-2-3-1): Λιορίς- Γουόκερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Ρόουζ- Σισοκό, Γουίνκς, Έρικσεν, Άλι, Σον- Κέιν.


Λίβερπουλ-Νάπολι 1-0 .-^
Λίβερπουλ (4-3-3): Άλισον- Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον- Βαϊνάλντουμ, Χέντερσον, Μίλνερ- Σαλάχ, Μανέ, Φιρμίνο.
Νάπολι (4-3-3): Οσπίνα- Μαξίμοβιτς, Αλμπιόλ, Κουλιμπαλί, Ρουί- Άλαν, Χάμσικ, Ρουίς- Καγιεχόν, Μέρτενς, Ισνίνιε.


Ερυθρός Αστέρας-Παρί Σεν Ζερμέν  1-4 .-^
Ερυθρός Αστέρας (4-4-2): Μπόργιαν- Στοΐκοβιτς, Γκόμπελιτς, Ντεγκενέκ, Ρόντιτς- Μπεν, Γιοβάνοβιτς, Κάουσιτς, Σίμιτς- Μάριν, Πάβκοβ.
Παρί Σεν Ζερμέν (4-4-2): Μπουφόν- Κέρερ, Τιάγκο Σίλβα, Κιμπέμπε, Μπερνάτ- Εμπαπέ, Βεράτι, Μαρκίνιος, Ντι Μαρία- Νεϊμάρ, Καβάνι.


Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα Α΄Ημίχρονο :
Ερυθρός Αστέρας-Παρί Σεν Ζερμέν 0-2 .-
Λίβερπουλ-Νάπολι 1-0 .-
Μονακό-Ντόρτμουντ 0-1.-
Μπαρτσελόνα-Τότεναμ 1-0 .-
Μπριζ-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-0 .-
Ίντερ-Αϊντχόφεν 0-1 .-


***  Αναλικά οι βαθμολογίες των ομίλων 1-4:
1ος Όμιλος
1. Ντόρτμουντ 13 (10-2)
2. Ατλέτικο Μαδρίτης 13 (9-6)
3. Μπριζ 6 (6-5)
4. Μονακό 1 (2-14)

2ος Όμιλος
1. Μπαρτσελόνα 14 (14-5)
2. Τότεναμ 8 (9-10)
3. Ίντερ 8 (6-7)
4. Αϊντχόφεν 2 (6-13) 

3ος Όμιλος
1. Παρί Σεν Ζερμέν 11 (17-9)
2. Λίβερπουλ 9 (9-7)
3. Νάπολι 9 (7-5)
4. Ερυθρός Αστέρας 4 (5-17)

4ος Όμιλος 
1. Πόρτο 16 (5-6)
2. Σάλκε 11 (6-4)
3. Γαλατασαράι 4 (5-8)
4. Λοκομοτίβ Μόσχας 3 (4-12) 
*** ΧΘΕΣ , .. Δευτέρα 10-12-2018 :
ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ Σμύρνης  2-1 , (2-0).- 
ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ  1-1 , (0-1).-^ 

***ΧΘΕΣ ,*** Για την Α1΄ Στο Ελληνικό μπάσκετ Ανδρών Δευτέρα 10-12-2018 :
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 80-75 ,(43-39) .- ^
 Τα  δεκάλεπτα 21-18 , 22-21 26-17 , 11-19 .- ^

*** 13η Αγωνιστική  08. 09 και 10-12-2018:
Αστέρα Τρίπολης -ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 .-^ Σα
ΑΕΚ Αθηνών -ΠΑΣ Λαμία   2-0 .-^ Σα
Ξάνθη -Ολυμπιακός Π.  1-1 .-^  Κυ
ΟΦΗ -Παναθηναϊκός  3-1 .-^  Κυ
Ατρόμητος Αθηνών -Άρις Θεσ/νίκης  4-2 .-^  Κυ
ΠΑΟΚ Θεσ/νίκης - ΑΕΛ Λάρισσα  2-1 .- ^  Κυ
Παναιτωλικός -Απόλλων Σμύρνης  2-1 .-^   Δευ
Πανιώνιος - Λεβαδειακός  1-1 .-^   Δευ

***   «Μικρόφωνο» στα γήπεδα… 
Ο τίτλος της «θρυλικής» ραδιοφωνικής εκπομπής της ΕΡΑ Σπορ ταιριάζει «γάντι» τον τελευταίο καιρό, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα «επίσημα» του γηπέδου του Μεσσηνιακού… Αυτοδιοικητικές αλλά και εθνικές εκλογές πλησιάζουν και η «Μαύρη Θύελλα», που πάει «τρένο» στη Γ’ Εθνική, προσφέρεται για να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα πολιτικοί απ’ όλους τους χώρους.
Έτσι, στο προχθεσινό «ντέρμπι» της Καλαμάτας με τον Ασπρόπυργο το «παρών» στο γήπεδο έδωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ύστερα μάλιστα από 8 χρόνια, συνοδευόμενος από την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου και άλλους στενούς του συνεργάτες.
Λίγο πιο κάτω από τον περιφερειάρχη βρέθηκε ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Μίλτος Χρυσομάλλης, που παρακολουθεί «στενά» τη φετινή πορεία της τοπικής ομάδας στο δρόμο για την «άνοδο». Λίγα μέτρα πιο μακριά συναντήσαμε την υποψήφια δήμαρχο Καλαμάτας, Ελένη Αλειφέρη, συνοδευόμενη από το σύζυγό της κ. Καραθανάση.
«Μακριά» από τα επίσημα βρέθηκε ακόμα ένας υποψήφιος δήμαρχος Καλαμάτας, ο νυν ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης, ο οποίος όμως- να σημειωθεί- παρακολουθεί ανελλιπώς τη Μαύρη Θύελλα εδώ και δεκαετίες…
Καθώς μέχρι το Μάιο υπάρχει αρκετός καιρός, και η ομάδα του Γιάννη Χριστόπουλου πάει «φουλ» για άνοδο, αναμένουμε ακόμα περισσότερες παρουσίες στα επίσημα… Μένει να δούμε και ποιος θα είναι ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης που (ελπίζουμε) να παραβρεθούν και στη «φιέστα», στο τέλος της σεζόν, για την άνοδο στη Β’ εθνική!  Κ. Γαζ.

***

~**   ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 :                                                                                             ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά .  Σάββατο 01  Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης . : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .- 
 ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://snsarfara.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html  .-                                                         ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , Τα Νέα από το Αρφαρά .  Δευτέρα 03 Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html   .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , Τα  Νέα μας από το Αρφαρά  Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/12/arfara-news-04-2018.html .- 
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης    : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-
 ~** 
 ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά  Πέμπτη 06 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .- : https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/12/arfara-news-06-2018.html  .- 
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα μας από  το Αρφαρά . Παρασκευή  07 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-   
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από Αρφαρά  Σάββατο 08  Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/12/arfara-news-08-2018.html .-
 ~** 
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα μας από το Αρφαρά . Κυριακή 09  Δεκεμβρίου  2018  ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-                             ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά .  Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης .   https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .  -
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από το Αρφαρά . Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης  : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/12/arfara-news.html .-
~** 
                                                                                                        

~*** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-~* * ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από το Αρφαρά . Τρίτη  20 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news_19.html     .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά . Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζει της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news_21.html   .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .- 
 ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά .  Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news_23.html .-  
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά  Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :  https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news-24-2018.html  .-  
~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από  Αρφαρά . Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018  , Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news_25.html   .- 
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 26  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης: https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news_26.html      .-  
  ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα από Αρφαρά  Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news-27-2018.html     .- 
 ~**  ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news_28.html  .- 
~* *ARFARA  NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα  από Αρφαρά . Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης .     https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news_29.html .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας ,Τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html
~** ~** ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!! :https://youtu.be/CUdggLuXc1w .-  


***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ: https://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας  1.527.984 προβολές , Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 933.273 προβολές  , Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. – 1.266.707 προβολές  , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 
*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

~** Τα σημερινά μας βίντεο
Α ~** Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ ώρα 14.30 10-12-2018 :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214382713015146/  .- 
1~**  Από εκδηλώσεις Χριστουγέννων στην Καλαμάτα Δευτέρα 10-12-2018 ! Καλές γιορτές σε όλους μας !!!! :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214384551501107/ .- 
2~**Δευτέρα 10-12-2018 Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις,,  τα παιδιά πού έλαβαν μέρος στο κλειστό Γυμναστήριο Παραλίας Καλαμάτας .  :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214384176971744/ .-       
3~**  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ στην Καλαμάτα Δευτέρα 10-12?2018 στο κλειστό Στάδιο στην παραλία :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214384071249101/  .- 
4~*   Εκδηλώσεις για Χριστούγεννα Καλαμάτα 10-11-2018 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214383988447031/  .- 
 5 ~**  Καλαμάτα παραλία εκδηλώσεις 10-12-2018 :    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385053593659/  .-
6~**   Καλαμάτα 10-12-2018 Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385089714562/   .-
7~**  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις Καλαμάτα Δευτέρα 10-12-2018 ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !! : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385264398929/  .- 
 8~**  ΑΠΌ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ στο κλειστό στάδιο Καλαμάτας παραλία 10-12-2018 :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385425562958/  
9~**  Καλαμάτα παραλία κλειστό στάδιο εκδηλώσεις 10-12-2018 :    https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385531845615/  .-
10~**  Εκδηλώσεις Χριστούγεννα κλειστό παραλίας Καλαμάτας 10-12-2018 :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385567606509/  .- 
11~**   ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ 10-12-2018! Για γιορτές Χριστουγέννων στην Καλαμάτα : https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385752491131/  12~**  Αθλητική Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση παιδιών στην Καλαμάτα Δευτέρα 10-12 2018: https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214385917895266/ .-  13~**  Δευτέρα 10-12-2018 Καλαμάτα εκδηλώσεις κλειστό παραλίας :   https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214386039018294/ .- 
~~** Αρφαρα ΜΕΣΣΗΝΊΑΣ ώρα 12,30..... 11 - 12- 2018 ο καιρός βροχερός ψυχρός μουντούς με υγρασία.....Από τον κήπο του σπιτιού μας... :  https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas/videos/10214389864433927/  .-  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου