Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , τα Νέα μας από Αρφαρά .
Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης . 
~

 

~** Αποκάλυψη βόμβα από τον Νότη Μαριά: Να πως μεθοδεύει τον σκοπιανό συνταγματικό αλυτρωτισμό ο Ζάεφ :  https://youtu.be/Wf_DstpBUNs

~**  16 Νοεμβρίου- Γιορτή σήμερα: Του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού

~  Τη μνήμη του Αγίου Ματθαίου του Αποστόλου και Ευαγγελιστού τιμά σήμερα, 16 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας. Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ματθαίος, πριν γίνει μαθητής του Κυρίου Ιησού Χριστού, ονομαζόταν Λευίς. Ο πατέρας του λεγόταν Αλφαίος και ήταν από τη Γαλιλαία.  Ο Ματθαίος έκανε το επάγγελμα του τελώνη, και ο Ιησούς τον βρήκε να κάθεται στο τελωνείο έξω από την Καπερναούμ. Και είπε προς αυτόν: «Ἀκολούθει μοι». Ο Ματθαίος, χωρίς καμιά καθυστέρηση, αμέσως τον ακολούθησε. Και όχι μόνο εγκατέλειψε το αμαρτωλό – για την εποχή εκείνη – επάγγελμα του τελώνη, αλλά και με χαρά φιλοξένησε τον Κύριο στο σπίτι του.
Εκεί, μάλιστα, ήλθαν και πολλοί τελώνες και άλλοι αμαρτωλοί άνθρωποι, με τους οποίους ο Ιησούς συνέφαγε και συζήτησε. Οι φαρισαίοι, όμως, που είχαν πωρωμένη συνείδηση, όταν είδαν αυτή την ενέργεια του Κυρίου, αμέσως τον κατηγόρησαν ότι συντρώγει με τελώνες και αμαρτωλούς. Ο Ιησούς το άκουσε και είπε εκείνα τα θαυμάσια λόγια: «Ου γαρ ήλθον καλέσαι δικαίους, αλλά αμαρτωλούς εις μετάνοιαν» (Ματθαίου, θ’ 13). Δηλαδή, λέει ο Κύριος, δεν ήλθα για να καλέσω εκείνους που νομίζουν τους εαυτούς τους δίκαιους, αλλά ήλθα να καλέσω τους αμαρτωλούς, για να μετανοήσουν και να σωθούν. Στο Ματθαίο οφείλει η Εκκλησία μας το πρώτο κατά σειρά στην Καινή Διαθήκη Ευαγγέλιο, που γράφτηκε το 64 μ.Χ. Ο Ματθαίος κατά την παράδοση κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου και πέθανε μαρτυρικά. Απολυτίκιο: Ήχος γ’. Θείας πίστεως. Θείας ήκουσας, φωνής του Λόγου, και της πίστεως, το φως εδέξω, καταλείψας τελωνείου τον σύνδεσμον όθεν Χριστού την απόρρητον κένωσιν, ευηγγελίσω Ματθαίε Απόστολε. Καί νυν πρέσβευε, δοθήναι τοις σε γεραίρουσι, πταισμάτων ιλασμόν και μέγα έλεος.
~**  «Ωρα μηδέν» για την Ιεραρχία: Στα… χέρια των 82 Ιεραρχών το μέλλον της Εκκλησίας!

~  Του Γιώργου Θεοχάρη  Με τα βλέμματα στραμμένα όλων στην αυριανή συνεδρίαση της έκτακτης Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κλήρος και λαός αναμένουν να αναλάβουν δράση οι 82 Ιεράρχες της για την περίφημη συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού κ.Αλέξη Τσίπρα. Το ΟΧΙ σε αυτή τη συμφωνία βροντοφώναξαν κληρικοί ανά την Ελλάδα αλλά και οι περισσότεροι μητροπολίτες δείχνουν να συμφωνούν με τον εφημεριακό κλήρο και να στέκονται στο πλευρό τους δηλώνοντας ανοιχτά ότι επρόκειτο για μία συμφωνία που βλάπτει ανεπανόρθωτα την εκκλησία και τους λειτουργούς της. Μισθοδοσία κλήρου και Εκκλησιαστική περιουσία θα τεθούν επί τάπητος στη αναμενόμενη συνεδρίαση .
Ήδη πρωτοκλασάτοι αρχιερείς όπως οι μητροπολίτες Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Δημητριάδος κ.Ιγνάτιος, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος και Νέας Σμύρνης Συμεών, εξέφρασαν δημόσια την κάθετη αντίθεσή τους σε αυτή τη συμφωνία για την οποία ούτε ρωτήθηκαν αλλά και ούτε γνώριζαν το περιεχόμενο της. Κάποιες τελευταίες πληροφορίες μιλούν και για εμπλοκή πολιτικού προσώπου -που κατέχει ανώτατο αξίωμα -στη διαμεσολάβηση Μαξίμου- Αρχιεπισκοπής για την επίτευξη της συμφωνίας . Τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά και από τα δύο στρατόπεδα εννοώντας τόσο από την μεριά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών όσο και από τους αντιπολιτευόμενους Ιεράρχες οι οποίοι,στην παρούσα φάση, φαίνεται να αποτελούν την πλειοψηφία της Ιεραρχίας . Στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ μίλησαν και Ιεράρχες που δημόσια δεν έκαναν δηλώσεις εκδηλώνοντας την διαφωνία τους σε αυτό το προσύμφωνο Τσίπρα -Ιερώνυμου, υπογραμμίζοντας ότι η Ιεραρχία δεν πρόκειται να εγκρίνει αυτό το έκτρωμα που πετάει τους Ιερείς και γενικότερα όλους μας εκτός Δημοσίου ταμείου στο οποίο μπήκαμε επί Ιερωνύμου Ά! Αντιθέτως από την μεριά της Αρχιεπισκοπής Ιεράρχης που μίλησε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ τονίζει ότι “την Παρασκευή το μεσημέρι τελειώνουν όλα,δηλ. η συμφωνία θα περάσει”! Ωστόσο,κάποιοι μάλιστα μίλησαν και για μία κίνηση που υπάρχει στο παρασκήνιο από Ιεράρχες που είναι έξαλλοι με αυτή τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου που μιλά ότι θα ζητηθεί η παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών. Πάντως, οι έντονες αντιδράσεις των Ιεραρχών ξεκίνησαν μετά την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου όπου κάλεσε την Ελληνίδα πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη να του δώσει εξηγήσεις για την εν λόγω συμφωνία. Οι ευθύνες για την αυριανή Ιεραρχία είναι ιστορικές κι όλοι οι Αρχιερείς καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων .Διαφορετικά, τα γεγονότα θα γραφτούν με μαύρα γράμματα για όσα θα συμβούν…. 
***  Ηχηρή παρέμβαση του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου με πολλούς αποδέκτες…

~  Όχι στα όψιμα πολιτικά παιχνίδια, δήλωσε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, μιλώντας στην ΕΡΤ3. Ο Σεβασμιώτατος σε συνέντευξή του τονίζει πως η Εκκλησία έχει εμπιστοσύνη στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.  Για το ζήτημα της μισθοδοσίας δήλωσε πως οι Ιερείς δικαίως αγωνιούν και προσέθεσε πως το θέμα είναι «πειρασμός» διαφωνώντας με τις φωνές που καλούν σε αγώνα. Δείτε απόσπασμα της συνέντευξης του Σεβασμιωτάτου…
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ
*** Πώς θα σώσετε επιδοτήσεις και χωράφια από τους δασικούς χάρτες 
Αναστάτωση προκλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με την περικοπή προκαταβολών ενιαίας ενίσχυσης έτους 2018 σε ορισμένους παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας, όπου έχουν κυρωθεί οι δασικοί χάρτες.
Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, η κα Γραμματή Μπακλατσή, τοπογράφος – πολεοδόμος μηχανικός, σημειώνοντας ότι «ενώ είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών και του κτηματολογίου, για τη σωστή λειτουργία του κράτους, η βιαστική και ανοργάνωτη διαδικασία που τηρήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τη μερική κύρωση δασικών χαρτών, έχει οδηγήσει στην αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας και την περικοπή των εισοδημάτων μιας μεγάλης μερίδας πολιτών».
Σύμφωνα με την κα Μπακλατσή, «πολλοί που κατείχαν γη, με δικαιώματα που το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο τους έδωσε με παραχωρητήρια αναδασμού, ή δικαιώματα αγροτικής εκμετάλλευσης εκτάσεων που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικές ή που εκχερσώθηκαν νόμιμα με άδεια του Δασαρχείου κ.ά., βρίσκονται σήμερα σε μια ιδιόμορφη ομηρία, καλούμενοι να εξαγοράσουν τα ίδια τα ακίνητα που κατέχουν και εκμεταλλεύονται».
«Μάλιστα, αυτό το πρόβλημα θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα σε κάθε περιοχή που θα ολοκληρώνονται οι δασικοί χάρτες και θα γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων του κτηματολογίου και των επιδοτήσεων ΟΣΔΕ. Το ερώτημα που απασχολεί πάρα πολλούς αγρότες σήμερα είναι, ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για να σώσουν την περιουσία τους και το εισόδημά τους», προσθέτει η κα Μπακλατσή από το Βόλο, απαντώντας πιο κάτω στα βασικά ερωτήματα των αγροτών, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε σχέση, με τους δασικούς χάρτες.
 -Σε ποιες περιοχές έχει γίνει μερική κύρωση των δασικών χαρτών και εντοπίζεται το πρόβλημα;
Στις Π.Ε. Αρκαδίας, Αχαΐας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας (εκτός των περιοχών Βόλου, Σκιάθου, Νέας Αγχιάλου και Αλοννήσου), Μεσσηνίας, Πιερίας, Χαλκιδικής και κάποιες μικρές περιοχές για τις Π.Ε. της Αργολίδας, της Αττικής, των Δωδεκανήσων, του Έβρου, του Ηρακλείου, της Καβάλας, της Κέρκυρας, των Κυκλάδων, της Λέσβου, της Ξάνθης, της Πρέβεζας, της Ροδόπης, της Σάμου, της Φθιώτιδας, της Φλώρινας και της Χίου.
 -Ποιοι αγρότες έχουν πρόβλημα;
Όλοι οι παραγωγοί (αγρότες, κτηνοτρόφοι) των οποίων οι εκτάσεις ή τμήματα αυτών είναι Αγροτεμάχια εντός των δασικών χαρτών, που κυρώθηκαν μερικώς στις αρχές του 2018 και φέρουν το χαρακτηρισμό ζώνης με στοιχεία «ΑΔ», «ΔΑ», «ΔΔ», «ΠΔ», «ΠΧ», «ΧΑ», «ΧΧ», ΑΝ/ΑΔ, ΑΝ/ΔΑ, ΑΝ/ΔΔ, ΑΝ/ΠΔ και δεν έκαναν εμπρόθεσμα αντίρρηση ή αίτηση εξαγοράς ή έγκριση επέμβασης της έκτασης. Επίσης πρόβλημα έχουν όσοι δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα πρόδηλο σφάλμα ή αυτοί που ενώ κατέθεσαν πρόδηλο σφάλμα δεν έγινε αποδεκτό ή έκαναν αίτημα για πρόδηλο σφάλμα σε εποικιστική περιοχή, αναδασμό, διανομή για τις οποίες οι ΔΑΟΚ δεν έχουν ενημερώσει τα κατά τόπους Δασαρχεία.
 -Ποιοι παραγωγοί, ενώ έχουν εμπλοκή με τους δασικούς χάρτες, πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ;
Πληρώθηκαν οι παραγωγοί που: α) στις περιοχές τους δεν αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες β) στις περιοχές τους δεν έχουν κυρωθεί ολικώς ή μερικώς οι δασικοί χάρτες γ) είχαν προβεί σε αίτηση αντίρρησης πριν την μερική κύρωση των Δασικών Χαρτών δ) έκαναν αιτήματα για εξαγορές και εγκρίσεις επέμβασης κατά τη διαδικασία της ανάρτησης και ενσωματώθηκαν στους Δασικούς Χάρτες, πριν από την κύρωσή τους. ε) υπέβαλαν εμπρόθεσμα Πρόδηλα Σφάλματα και απαντήθηκαν θετικά, πριν την κύρωση του χάρτη.
 -Εγώ που έκανα αντίρρηση το «έσωσα» το χωράφι μου;
Όχι ακριβώς! Γιατί η εντολή που έχει πάρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να πληρώνει τους παραγωγούς για τα αγροτεμάχια που εξαιρούνται προσωρινά του αρχικώς κυρωμένου χάρτη, μέχρι τα αιτήματα αντιρρήσεων, εξαγοράς και έγκρισης επέμβασης που έχουν υποβάλει ΕΜΠΡΟΘΕΣΜΑ, να εξεταστούν από τα Δασαρχεία/Διευθύνσεις Δασών.
 -Δηλαδή μπορεί ενώ έχω τίτλο ιδιοκτησίας, να απορρίψουν την αντίρρησή μου και να χάσω τις επιδοτήσεις;
Αυτή τη στιγμή είναι υπό αίρεση η πληρωμή όλων των παραγωγών που υπέβαλαν αντιρρήσεις, εξαγορές και εγκρίσεις επέμβασης και πληρώθηκαν κανονικά γιατί, όσες αντιρρήσεις δεν είναι σοβαρά τεκμηριωμένες, το πιθανότερο είναι να απορριφθούν από τις επιτροπές και οι εκτάσεις να πάνε στο Ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης, οι εξαγορές και εγκρίσεις επέμβασης θα ολοκληρωθούν με την πληρωμή από τους παραγωγούς του ποσού που θα τους οριστεί και την απονομή του τίτλου του δικαιούχου.
Έως τότε οι παραγωγοί που έχουν προβεί στις όποιες ενέργειες, θα πληρώνονται κανονικά με την αίρεση ότι κάποια στιγμή θα έρθουν αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα, που δεν αποκλείει την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδοτήσεων.
 -Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έστειλε μήνυμα στο κινητό να γίνουν ενέργειες για να «ξεμπλοκάρει» το ακίνητο από τους δασικούς χάρτες. Τι πρέπει να κάνω;
Δεδομένου ότι η περίοδος των αντιρρήσεων έληξε μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, τα διαθέσιμα εργαλεία είναι τα ακόλουθα: Εφόσον η έκτασή σου έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείς:
1.  Να υποβάλλεις αίτηση στο Δασαρχείο της περιοχής σου για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975
2. Να υποβάλεις αίτηση στο Δασαρχείο της περιοχής σου για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
3. Να υποβάλεις στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σου αίτηση πρόδηλου (δηλαδή προφανούς) σφάλματος του χάρτη ή της φωτοερμηνείας ή λόγω παράλειψης διοικητικής πράξης. Προσοχή! Μπορείς να κάνεις χρήση και των τριών εργαλείων.
4. Σε περίπτωση που υπάρχουν συμβόλαια κ.ά. Ισχυρά στοιχεία μπορείς να προσφύγεις στα αρμόδια Δικαστήρια.
 -Τι χρειάζεται για την εξαγορά;
Εάν αιτηθείς την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο: i. Αίτηση εξαγοράς ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.
 -Τι χρειάζεται για την έγκριση επέμβασης;
Εάν αιτηθείς τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλλεις στο Δασαρχείο: i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης) ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
 -Τι χρειάζεται για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος;
Να υποβάλλεις ένσταση πρόδηλου σφάλματος (π.χ. για έκταση που πάντα ήταν καλλιεργήσιμη) στη Διεύθυνση Δασών, καταθέτοντας τα εξής δικαιολογητικά: i. Αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σου. ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87) iii. Συμβόλαια iv. Ε9.
 -Η έκτασή μου δεν είναι ΔΑ ή ΧΑ, αλλά είναι: ΔΔ, ΑΔ, ΧΧ, ή ΑΧ. Τι κάνω;
Θα πρέπει να υποβάλλεις αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε πρόδηλο (προφανές) σφάλμα του δασικού χάρτη, εφόσον υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχουν εμφιλοχωρήσει λάθη. Επίσης μπορείς να κάνεις χρήση των εργαλείων που δίνει η δασική νομοθεσία, τα οποία δίνουν λύσεις. Μερικά από αυτά είναι: 1) Νομοθεσία περί δασωμένων αγρών. ü Εφόσον έχεις τίτλους που ανάγονται προ του 1946 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να τεθεί εκτός δασικής νομοθεσίας. ü Εφόσον οι τίτλοι σου είναι νεότεροι, αλλά όχι μετά το 2004 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να παραχωρηθεί για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια. 2) Νομοθεσία περί παραχωρητηρίων (αφορά τα καστανοτεμάχια) 3) Νομοθεσία περί άρσης αναδασώσεων λόγω πραγματικών ή νομικών αιτιών. ΠΗΓΗ: agrotypos.gr

***  Παραιτήθηκε από αντιδήμαρχος Μεσσήνης ο Αντώνης Νικολόπουλος 
Παραιτήθηκε λόγω επαγγελματικών λόγων από αντιδήμαρχος Μεσσήνης ο Αντώνης Νικολόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρει: «Η προσφορά υπηρεσίας στον τόπο μου και στους συμπολίτες από τη θέση του δημοτικού συμβούλου είναι και παραμένει κυρίαρχη.
Είχα την τιμή, πέρα από αυτό, να τύχω της εμπιστοσύνης του δημάρχου Γιώργου Τσώνη και να είμαι αντιδήμαρχος. Ανυπέρβλητοι επαγγελματικοί λόγοι δε μου επιτρέπουν να διατηρήσω τη θέση του αντιδημάρχου. Παραμένω δημοτικός σύμβουλος στην παράταξή μας, με το Γιώργο Τσώνη δήμαρχο. Το 2014 ξεκινήσαμε μαζί, είμαστε μαζί και θα συνεχίσουμε μαζί με τους συμπολίτες.
Θα είμαι παρών και υποψήφιος με τον Γιώργο Τσώνη μπροστάρη και στις ερχόμενες εκλογές. Δήμαρχε, σε ευχαριστώ και πάμε».

*** Νέος διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ο αντιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς 
Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας ανέλαβε ο αντιπύραρχος Δημήτριος Γεωργανάς του Κωνσταντίνου.
Ο κ. Γεωργανάς γεννήθηκε το 1967 στη Σπερχογεία, ενώ είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.
Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1994, ενώ το 2000 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του ανθυποπυραγού. Είναι, επίσης, απόφοιτος της Σχολής Επιμόρφωσης του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του και ως σήμερα υπηρέτησε σε διάφορες Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, στην Αθήνα, καθώς και ως υποδιοικητής στον 1° Πυροσβεστικό Σταθμό Ηρακλείου Κρήτης, Μεγαλόπολης και Καλαμάτας και για μικρό χρονικό διάστημα ως προϊστάμενος στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Μελιγαλά. Έχει παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης, διάσωσης ατόμων από τροχαία ατυχήματα 5ΕΥ\/ΕΚ, διαχείρισης κρίσεων - αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, στελέχωσης πεζοπόρων τμημάτων, κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών, επιμόρφωσης διευθυντικών στελεχών κ.α.
Καθήκοντα υποδιοικητή της Υπηρεσίας θα εκτελεί ο επιπυραγός Αθανάσιος Κατσαφάδος του Παναγιώτη.  

*** Για 8η φορά χτυπάει το κουδούνι του Σχολείου Τουρισμού με πάνω από 1.200 «μαθητές» 
Την προσεχή Δευτέρα στις 4.30 το απόγευμα θα χτυπήσει για 8η φορά το κουδούνι του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, μια εθελοντική προσπάθεια των Ανδρέα Ζαγάκου και Κώστα Ανδριανόπουλου, που έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην εκπαίδευση όσων ήδη εργάζονται ή σκέφτονται να ασχοληθούν με τον τουρισμό και το χώρο της εστίασης.
Το παραπάνω φαίνεται και από το ενδιαφέρον που υπάρχει, μιας και αυτή τη φορά οι προεγγραφές ξεπέρασαν τις 1.200 και έτσι άμεσα συμπληρώθηκαν οι θέσεις για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν. Πολλά, μάλιστα, άτομα δεν είναι από την Καλαμάτα και αναμένεται να γεμίσουν τα ξενοδοχεία της πόλης από τη Δευτέρα ως και την Πέμπτη.

Να σημειωθεί πως η τελευταία ημέρα, δηλαδή η Πέμπτη, είναι έξτρα σε σχέση με τις άλλες χρονιές και απευθύνεται σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης.
Συνδιοργανωτές του Σχολείου Τουρισμού είναι η Costa Navarino και το ξενοδοχείο Elite, η εκπαιδευτική εποπτεία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και του Δήμου Καλαμάτας.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει και νέους ομιλητές, οι οποίοι αναμένεται να μεταφέρουν στους παρευρισκομένους χρήσιμες συμβουλές και γνώσεις για την περαιτέρω εξέλιξή τους.
 Το πρόγραμμα:
Δευτέρα

16:00-16:30
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
16:30-16:45
Καλώς Ορίσατε!
Κωνσταντίνος Ανδριανόπουλος & Ανδρέας Ζαγάκος,  ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
16:45-17:00
Σχολείο Τουρισμού OnTour
Λία Ζαμπέτογλου,  Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΙΝΣΕΤΕ
17:00-17:15
Χαιρετισμός
Γρηγόρης Τάσιος,  Πρόεδρος ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
17:15-17:40
0,1 %
Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος – Δημιουργός των ταξιδιωτικών εκπομπών “Ταξιδεύοντας”
17:40-18:00
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
18:00-18:20 #diversity
Έλενα Γκίκα, Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού COSTA NAVARINO
18:20-18:40
Το Μάτι Ακούει
Δήμητρα Κοκκέβη-Φωτίου, Αρχαιολόγος - Ξεναγός κωφών ατόμων
18:40-19:00
Αυτός, αυτή κι ο άλλος
Ενθαρρύνουν οι:
Τόνια Κουζή, Αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π – Συνιδρυτής “εὖ-τόπος”
Γιώργος Λαζαρίδης, Αθλητής τένις με αμαξίδιο - Συνιδρυτής “ΔΙΑΦΟΡΟΖΩ”
Βασίλης Παπαευσταθίου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π – Συνιδρυτής “ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2030”
19:00-19:15
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
19:15-19:40
Top Quality Customer Service - Ιστορίες ενός Butler
Στάθης Παπαχριστοφίλου, Πιστοποιημένος Butler
19:40-20:30
MultiCultural Diversity & Complaint Handling
Γιάννης Καλογεράκης, Δ/νων Σύμβουλος JMK
ΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
 Τρίτη
09:00-09:30
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
09:30-09:45
messinia.mobi – Η Μεσσηνία στην τσέπη σου!
Λαυρέντης Χωραΐτης, Γραφίστας-Εικονογράφος
Χαράλαμπος Παγάνης, Software Engineer- IT Business Analyst
09:45-10:00
ΜΑΜΑΚΙΤΑ, Family Friendly Greece
Ελένη Φωτίου, Δημοσιογράφος - Ταξιδιωτική συντάκτης
10:00-10:20
«Συγχαρητήρια, προσλαμβάνεστε!» Οδηγός επαγγελματικής αριστείας
Κατερίνα Σαντίκου, Hospitality Entrepreneur, Managing Director WORKATHLON
10:20-10:40
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
10:40-11:00
Ο τρόπος σκέψης για υψηλή επαγγελματική απόδοση:
Μην κάνεις απλώς τη δουλειά σου, διέπρεψε σε αυτή!
Βαλεντίνα Κόρδη, Mindset & High Performance Coach
11:00-11:30
Let’s get physical: το ταξίδι ως απόδραση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, Ταξιδιωτική δημοσιογράφος
11:30-12:00
Ο ρόλος της εύστοχης δημιουργίας ενός τουριστικού προϊόντος και της τοποθέτησής του στην αγορά, και η σχέση αυτού, με την αύξηση του Hotel Revenue
Σοφία Ματζουράνη, Business Development Manager Aqua Vista Hotels
12:00-12:20
Ο ρόλος της παροχής εναλλακτικών βιωματικών εμπειριών στους επισκέπτες και η σχέση του με την αύξηση του Hotel Revenue
Ιάκωβος Σάχας, CEO & Founder DNA Travel
12:20-12:40
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
12:40-13:00
Ο ρόλος του πολιτισμού στα ξενοδοχεία και η σχέση του με την αύξηση του Hotel Revenue
Κέλλυ Αθανασιάδου, Managing Director Rest@rt Contemporary Art Platform
13:00-13:20
Η δημιουργία περιεχομένου και ο ρόλος του στις απευθείας πωλήσεις
Χάρης Μπρουσαλιάν, Εμπορικός Δ/ντής GREEK TRAVEL PAGES (GTP)
13:20-13:45
Νέες τεχνολογίες για απ’ ευθείας online κρατήσεις στο ξενοδοχείο σας
Βίκτωρ Μάτσας, Co-Founder WebHotelier
13:45-14:15
Εργαλεία για την αύξηση των απευθείας κρατήσεων:
Orange Cloud PMS, Hotelier CMS & RateParity.com”
Αλέξανδρος Δαμίγος, CEO & Founder Marinet
ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΙΝΟΥ SESSION - ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ
16:00-16:15
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ
16:15-16:40
Μαγειρεύοντας την ταυτότητα του προορισμού
Δημοσθένης Μπρούσαλης, Founder & CEO DASC Branding
16:40-17:00 Τα συστατικά που οδηγούν στην αύξηση των απευθείας κρατήσεων
Κύρος Ασφής, Managing Partner Nea Mesa Hotel & Tourism Digital Marketing Agency
17:00-17:20
Best practices στην πρακτική άσκηση:
Μια έρευνα από φοιτητές για φοιτητές
Μάγδα Πειστικού, Program Leader Hospitality & Culinary Arts programs,  Μητροπολιτικό Κολλέγιο
17:20-17:40
Εκπαίδευση και επαγγελματική ετοιμότητα στη σύγχρονη αγορά του τουρισμού
Μαρία Παπαγρηγοράκη, Recruitment Manager,  Deree – The American College of Greece
Σοφία Ταμπούρη,  Career Counselor,  Deree – The American College of Greece
17:40 - 18:00
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
18:00 - 20:00
BARTENDING
Γιάννης Τσουκαλής, Skinos & Otto's Athens Vermouth Brand Ambassador Greece
Alper Deli, Fratelli Branca Brand Ambassador Greece
Χρύσα Τσάμπου, Disaronno & Tia Maria Brand Ambassador Greece
Γιάννης Αποστολόπουλος, Bartender - Εκπαιδευτής BARTENDING  Ι.Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ
Ομάδα σπουδαστών Ι.Ι.Ε.Κ ΟΡΙΖΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
Τετάρτη
09:00-09:30
ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ  Συντονιστής: Παν.Παπανικολόπουλος (Γαστροναύτης)
09:30-10:00
Μεσσηνιακό πρωινό
Κέλλυ Δημητρούλια - Μαγειρεύει η Γεωργία Κουτσούκου
10:00-10:30
Με νερό κι αλεύρι
Σείριος Καίσαρης, Αρτοποιός – Εκπαιδευτής  ΙΕΚ Ορίζων - Μέλος Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας
Γιάννης Χρηστέας, Αρτοποιός – Μέλος Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας
Ομάδα σπουδαστών Ι.Ι.Ε.Κ Ορίζων
10:30-10:50
Η διαφορετικότητα στην γαστρονομία - Τοπικότητα VS Παγκοσμιοποίησης
Γιώργος Πίττας, Ξενοδόχος-Συγγραφέας-Ιδρυτής του GREEK GASTRONOMY GUIDE
10:50-11:10
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
11:10-11:40
Μαγειρικές δημιουργίες από την Ομάδα μαγειρικής «Εν δυνάμει»
Δημιουργούν οι: Δανάη, Δημήτρης, Θάνος, Λωξάνδρα, Μαργαρίτα και Μαρία
Τάσος Χριστόπουλος, Chef – Καθηγητής Μαγειρικής Τέχνης
Σταυρούλα Μουχαρέμη & Σόνια Κυπριανίδου  Παρουσιάζει η:  Μαρία Ιωαννίδου
11:40-12:10
Ελληνική γαστρονομία: Ένας ανεκμετάλλευτος πλούτος
Χάρης Τζανής, Συντάκτης Γαστρονομίας - Γιάννα Μπαλαφούτη, Δημιουργός προϊόντων
12:10-12:30
Η Πληροφορική εστιάζει σε λύσεις που απογειώνουν την γαστρονομία
Κωστής Ζαφειρόπουλος,   Retail & Hospitality Sales Consultant, Epsilon Net
Σταύρος Στούπας, CEO StartPC - Πρόεδρος Ετ.Α.Π Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων
12:30-12:50
ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
12:50-13:15
Η σοκολάτα αλλιώς
Στέφανος Διαμαντόπουλος, Δημιουργός Γεύσεων –Καθηγητής Ζαχαροπλαστικής
13:15-14:00
Με...νου για Ζωντανές Θάλασσες - Υψηλή γαστρονομία με «παρεξηγημένα» ψάρια
Ηλίας Μαμαλάκης, Γευσιγνώστης & Ταξιδευτής
14:00-14:15
Συνταγή για μια ζωντανή θάλασσα
Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής WWF Ελλάς
14:15-14:30
Marketing Ξενοδοχείων και Προορισμών με βάση τα Επώνυμα Τοπικά προϊόντα
Δημήτρης Βασιλείου, Επιχειρηματίας Τροφίμων & Γαστροτουρισμού
ΛΗΞΗ 8ΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Μερική διακοπή κυκλοφορίας στη Ναυαρίνου -Οδηγίες προς τους οδηγούς 
Μερική διακοπή της κυκλοφορίας έγινε από χθες στο τέλος της Ναυαρίνου ( στο ένα ρεύμα), από το ξενοδοχείο «Filoxenia» έως τη «Φωτεινή», λόγω εργασιών που απαιτούνται για την κατασκευή του κυκλικού κόμβου.
Συγκεκριμένα, διακόπηκε η κυκλοφορία της ανατολικής λωρίδας της οδού Ναυαρίνου από το ξενοδοχείο «Filoxenia» έως την οδό Μάνης. Η κυκλοφορία θα γίνεται μόνο στο δυτικό ρεύμα (της καθόδου προς Καλαμάτα), όπου θα κινούνται τα αυτοκίνητα προς Βέργα και Μάνη, ενώ τα οχήματα προς Καλαμάτα θα κινούνται μόνο προς τη Λακωνικής και τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο.
Λόγω των εργασιών θα γίνουν οι παρακάτω αλλαγές στις διαδρομές γραμμών του αστικού λεωφορείου: Το τέρμα της γραμμής Νο 2 μεταφέρεται στην «Αγία Σιών». Το λεωφορείο της γραμμής Νο 7 θα επιστρέφει στην αφετηρία του μέσω της οδού Αύρας.
Με ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή παρακαλεί Παρακαλούνται οδηγοί και πεζοί να συμμορφώνονται με τη σήμανση και τις υποδείξεις του συνεργείου, για την αποφυγή ατυχήματος. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

*** Τριήμερο εκδηλώσεων και δράσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τα 50 της ΚΝΕ 
100 χρόνια συμπληρώνει φέτος το Κουμμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, καθώς και 50 η Νεολαία του, και στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται οι δράσεις του προγράμματος επετειακών εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό.
Όπως σχολίασαν τα μέλη του ΚΚΕ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, θεωρούν τη συγκεκριμένη χρονιά ξεχωριστή, αλλά και ιδιαίτερη για την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, το κίνημα. Κι αυτό, γιατί κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ, την Ιστορία του επαναστατικού κόμματος, της εργατικής τάξης, που γεννήθηκε στον Πειραιά το Νοέμβρη του ‘18.
 Οι εκδηλώσεις
Σήμερα Παρασκευή, στις 8.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο χώρο «Μικρόβιου» εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ το 1968.  Όπως είπαν τα στελέχη της Νεολαίας, στόχος είναι μέσα από ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την ομιλία, αλλά τις προσωπικές μαρτυρίες που θα ακουστούν απόψε, να παρουσιαστούν και να φωτιστούν τα πρώτα χρόνια της οργάνωσης.
Η δεύτερη εκδήλωση έχει να κάνει με ένα θεατρικό και θα παρουσιαστεί στις 7.00 το απόγευμα της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο. Πρόκειται για το έργο «Το φως που καίει» του Κώστα Βάρναλη, το πρώτο έργο της επαναστατικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.
Μέσα από τους ήρωες και τους συμβολισμούς που δημιουργεί, ο Βάρναλης παρουσιάζει την πανάρχαια κοινωνία της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης και της αδικίας και την πανάρχαια λαχτάρα της ανθρωπότητας για την κοινωνική απελευθέρωση.
Μέσα από το πρόσωπο του Μώμου, ο μαρξιστής ποιητής  κρίνει τον παλιό κόσμο, ξεσκεπάζει, σαρκάζει τις υποκρισίες και τις χρεοκοπημένες αξίες του, και οραματίζεται μια καινούργια κοινωνία, αληθινά ανθρώπινη, όπου θα βασιλεύουν η ειρήνη, η ελευθερία, η κοινωνική δικαιοσύνη. Δείχνει πώς η εργατική τάξη μεταμορφώνεται κάτω από την επίδραση της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Κι  αφού η ιστορική στιγμή της ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος έχει φτάσει, πώς η πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚ, φτάνει στον ίδιο το λαό. Τον καθοδηγεί, τον ξεσηκώνει και επαναστατικά γκρεμίζει την καπιταλιστική κοινωνία, ώστε να οικοδομήσει το «Βασίλειο» της πανανθρώπινης φιλίας.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι το ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει πορεία αύριο Σάββατο στις 7.00 το απόγευμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Σημείο συγκέντρωσης έχει οριστεί η πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ θα συμμετάσχουν ακόμη η Επιτροπή Αγώνα των Σπουδαστών ΣΤΕΓ - ΣΔΟ του ΤΕΙ Καλαμάτας και τα Σωματεία Εργαζομένων.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

***  Σεφ από την Πολωνία γνωρίζουν τη μεσσηνιακή κουζίνα 
   
Στην Καλαμάτα βρίσκονται από την Τρίτη και για μια εβδομάδα 14 Πολωνοί σεφ. Μαζί τους είναι και ένας Γερμανός, ο οποίος παρακολουθεί την επίσκεψη και θα επιστρέψει στην πόλη ξανά σε τρεις μήνες με αποστολή από τη χώρα του, ενώ στη συνέχεια θα βρεθούν κι άλλες ξένες αποστολές στην Καλαμάτα.
Οι ξένοι σεφ δοκιμάζουν και πειραματίζονται στη μεσσηνιακή κουζίνα, ενώ, εκτός από τα καταστήματα εστίασης που επισκέπτονται, όπου και «δημιουργούν» μόνο με τοπικά προϊόντα, βρέθηκαν και θα βρεθούν σε χώρους άμεσα συνδεμένους με τη γαστρονομία της περιοχής, όπως ένα ελαιοτριβείο και στο ΙΕΚ Ορίζων. Επίσης, θα προσφέρουν γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών.
Η όλη πρωτοβουλία πραγματοποιείται από τη Λέσχη Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος, που ξεκίνησε μάλιστα από την πόλη μας και πλέον αριθμεί 183 μέλη σε όλη την Ελλάδα
Σχετικά ο Παράσχος Αξιώτης από τη Λέσχη δήλωσε στο «Θάρρος» ότι στόχος είναι να ανοίξουν τα μονοπάτια των γεύσεων της Καλαμάτας στο εξωτερικό, γι’ αυτό και θα υπάρξει συνέχεια με άλλες αποστολές. Π.Μπ.

***   Δεν πρόλαβαν να τον διώξουν από τη χώρα και ήρθε να ξανακλέψει 
Τον έδιωξαν από την Ελλάδα ως ανεπιθύμητο μετά την έκτιση της ποινής του για κλοπές κι αυτός τον Ιούνιο ξαναήρθε παράνομα στην Ελλάδα και μέσα σε λίγες ημέρες διέπραξε 7 κλοπές, μαζί με ομοεθνή του, με τον οποίο ήταν κατηγορούμενοι χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας.
Οι δύο αλλοδαποί κρίθηκαν ένοχοι για κλοπές στην περιοχή του Γυθείου. Ο ένας κρίθηκε ένοχος για 11 κλοπές και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών, ενώ ο ομοεθνής του για 7 κλοπές και του επιβλήθηκε κάθειρξη 7 ετών για τις κλοπές και 6 μηνών και 5.000 ευρώ χρηματικό πρόστιμο για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Όπως κατέθεσαν οι μάρτυρες, τον Ιούνιο είχαν γίνει κλοπές σε καταστήματα του Γυθείου, ενώ αστυνομικοί είπαν ότι συνέλαβαν τους δύο αλλοδαπούς στο λεωφορείο όταν επιχείρησαν να φύγουν. Στη συνέχεια ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματά τους από κλοπές, ενώ υπήρξε και βίντεο που είχε καταγράψει τη δράση τους.
Ο αλλοδαπός που είχε επιστρέψει παράνομα στη χώρα ισχυρίσθηκε στην απολογία του ότι ήρθε για να δουλέψει, γιατί έχει τέσσερα παιδιά και η γυναίκα του είναι άρρωστη. Με τον άλλο κατηγορούμενο είπε ότι γνωρίζονταν από τη χώρα τους, ενώ του είπε να έρθει να φυλάξει πρόβατα.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος είπε στο δικαστήριο πως δεν έχει να καταθέσει κάτι, παρά μόνο ότι με τον πρώτο πήγε σε μια κλοπή.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή τους, καθώς και την επιστροφή της δικογραφίας στον εισαγγελέα, για άλλες δύο περιπτώσεις κλοπής που προέκυψαν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Β.Β.

*** Ισόβια σε 51χρονο για την υπόθεση δολοφονίας του Π. Γυφτέα 
Ισόβια κάθειρξη είναι η ποινή που επέβαλε χθες αργά το απόγευμα το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κυπαρισσίας στον 51χρονο κατηγορούμενο στην ποινική υπόθεση της άγριας δολοφονίας του επιχειρηματία Παναγιώτη Γυφτέα το Φεβρουάριο του 2011, η οποία και είχε συγκλονίσει τη Μεσσηνία.
Ο κατηγορούμενος, που αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, κρίθηκε ένοχος, κατά πλειοψηφία 5 – 2, στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ληστεία κατά συναυτουργία, τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος προσώπου και η οποία συνδέεται αιτιωδώς με τη θανάτωσή του, και αθώος, κατά πλειοψηφία 4 – 3, στο αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, τελεσθείσα κατά συναυτουργία.
Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά που προέβαλε και ανέπτυξε ο συνήγορος υπεράσπισής του, αυτά του πρότερου έντιμου βίου και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς εντός της φυλακής όπου κρατείται για άλλη υπόθεση.
Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ορισθεί στις 17 Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε και ορίστηκε, από την Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας, νέα δικάσιμος για τις 29 Οκτωβρίου, οπότε και άρχισε η δίκη με εξέταση μαρτύρων.
Να σημειωθεί πως ο ή οι φυσικοί δράστες της δολοφονίας δεν έχουν συλληφθεί.
Κατά την απολογία του ο 51χρονος δήλωσε ότι γνώριζε το θύμα, μιας και του μετέφερε επιταγές άλλων για «σπάσιμο». Αυτή ήταν η μόνη μεταξύ τους σχέση, ενώ αρνήθηκε κάθε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονταν.
Από την πλευρά της, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου.
Από την πολιτική αγωγή προβλήθηκε ο ισχυρισμός της ενοχής του κατηγορουμένου, διότι, όπως ειπώθηκε, εκείνος οργάνωσε, διηύθυνε, συντόνιζε τις τελεσθείσες πράξεις για τις οποίες κατηγορούνταν. Επίσης, ότι έδινε ακριβείς πληροφορίες στον ή στους φυσικούς αυτουργούς για το θύμα, τις συνήθειες, τη ζωή και το σπίτι του. Ότι γνώριζε μέχρι και πού έβαζε το θύμα χρήματα, αλλά και επιταγές κ.τ.λ., στο γκαράζ του σπιτιού του. Ότι σκοπός του ήταν η ληστεία για να πάρει από το θύμα μεγάλο χρηματικό ποσό που ο ίδιος του είχε δώσει (ως επιστροφή χρημάτων δανείου που είχε πάρει από το θύμα), κι αφού οι συνεργοί του τα αποσπούσαν, σκοπός, όπως ανέφερε ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, ήταν η θανάτωση του θύματος.
Από την πλευρά της υπεράσπισης αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, προβάλλοντας και αναπτύσσοντας στην επιχειρηματολογία τους ότι δε συνέτρεχε λόγος για την τέλεση των πράξεων που αποδίδονταν στον κατηγορούμενο. Επίσης, προέβαλλαν τον ισχυρισμό ότι, ακόμα και σε περίπτωση που δέχονταν συμμετοχή του κατηγορούμενου ως ηθικού αυτουργού, η ηθική αυτουργία του σταματά στην τέλεση της πράξης της ληστείας και δε σχετίζεται με τη θανάτωση του θύματος, η οποία και επήλθε από φυσικό αυτουργό, καθώς, όπως ειπώθηκε, από τα στοιχεία της υπόθεσης δεν προέκυψε δόλος για τον κατηγορούμενο ώστε να μπορεί να σταθεί νομικά η ηθική αυτουργία κατά συναυτουργία, τελεσθείσα με ιδιαίτερη σκληρότητα σε βάρος προσώπου που συνδέεται αιτιωδώς με τη θανάτωσή του. Διευκρίνισαν δε, ότι το μόνο που θα μπορούσαν να «δεχθούν» είναι η απλή συνέργεια σε ληστεία.
Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου άφησε αιχμές για την προανακριτική και προδικαστική διαδικασία, όπως και για ευρήματα και στοιχεία που δεν ελέγχτηκαν από τις ανακριτικές και διωκτικές Αρχές.
Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** «Φουντώνει» το ενδιαφέρον υπερχρεωμένων, εν όψει κατάργησης του νόμου «Κατσέλη» 
Σημαντικά έχει αυξηθεί τις τελευταίες μέρες η κινητικότητα στα γραφεία δικηγόρων της Καλαμάτας οι οποίοι ασχολούνται με καταθέσεις φακέλων στο Νόμο «Κατσέλη» για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση ότι τέλος του χρόνου καταργείται.
Η κατάθεση αιτήσεων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι αυξημένη φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και εκτιμάται πως όσο περνούν οι ημέρες θα κατατίθενται όλο και περισσότερες.
Πάντως, οι δύο δικηγόροι που μίλησαν στο «Θ» για το θέμα αυτό, Μαίρη Πλευριά και Αριστομένης Σκούλικας, προτρέπουν όσους επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου «Κατσέλη» να κινηθούν γρήγορα, καθώς η διαδικασία μέχρι την κατάθεση δεν είναι εύκολη και απαιτεί χρόνο για τη συγκέντρωση των υποχρεωτικών δικαιολογητικών.
 Στοιχεία
Από τις αρχές του 2018 μέχρι και χθες στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είχαν κατατεθεί 205 αιτήσεις για ένταξη στις ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν κατατεθεί 140 αιτήσεις, ενώ συνολικά το 2017 κατατέθηκαν 181.
Περισσότερες είναι και οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί φέτος από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Ειδικότερα, έχουν εκδοθεί 171 αποφάσεις, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν εκδοθεί 98.
 Μ. Πλευριά: «Υπάρχουν πολλοί ακόμα εκτός ρύθμισης»
Η δικηγόρος Μαίρη Πλευριά σημείωσε ότι με την επικείμενη κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου υπάρχει αυτές τις ημέρες μεγάλο ενδιαφέρον από πολίτες που έχουν τις προϋποθέσεις, αλλά ακόμα δεν έχουν ενταχθεί στις ευεργετικές διατάξεις, είτε ζητώντας ενημερωτικά ραντεβού είτε ξεκινώντας τις διαδικασίες κατάθεσης αγωγής.
«Όντως υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο “Κατσέλη” και εν όψει της κατάργησης, που θεωρούμε πως όντως θα καταργηθεί. Βέβαια, έχει γίνει γνωστό ότι θα προβλεφτεί κάτι καινούργιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά με διαφορετικούς όρους. Ο νόμος “Κατσέλη” βγήκε το 2010 εν μέσω της οικονομικής κρίσης και με τελείως διαφορετικούς όρους. Αυτή τη στιγμή υποτίθεται ότι βγαίνουμε από την κρίση και, άρα, θα είναι με διαφορετικούς όρους. Και πιστεύω ότι δε θα είναι τόσο ευνοϊκά τα πράγματα από τη νέα χρονιά. Εκτιμώ ότι θα έχει πιο σκληρά κριτήρια ένταξης στο νόμο οφειλετών».
Η κα Πλευριά διευκρίνισε ότι όποιος είχε πρόθεση να ενταχθεί στο νόμο πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα, καθώς η αγωγή στα υπερχρεωμένα δεν είναι μια απλή υπόθεση: «Με την αλλαγή που έγινε του νόμου τον Αύγουστο του 2018 πρέπει να μαζευτούν πλέον πάρα πολλά δικαιολογητικά. Επίσης, είναι πολύ τυπικός ο έλεγχος του φακέλου πρώτα από τη γραμματεία και αν υπάρχει έλλειψη εγγράφων δεν μπορείς να καταθέσεις. Συνεπώς, πρέπει να σπεύσουν, μέσα σε αυτό το μήνα, για να έχουμε και εμείς το χρόνο να ετοιμάσουμε όσο καλύτερα γίνεται την αγωγή».
 Αρ. Σκούλικας: «Ή τώρα ή ποτέ»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Αριστομένης Σκούλικας σημείωσε επίσης ότι υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα και ενδιαφέρον από οφειλέτες που θέλουν να ενταχθούν έστω και την τελευταία στιγμή στο νόμο «Κατσέλη».
«Πιστεύω, όμως, ότι οι περιπτώσεις που τελικά θα ευδοκιμήσουν και θα έχουν μια καλή απόφαση στο νόμο “Κατσέλη” είναι λίγες. Μπορεί να κατατίθενται πολλές αιτήσεις, αλλά δε σημαίνει ότι όλες θα ευδοκιμήσουν και θα ενταχθούν στο νόμο. Υπάρχει πράγματι μια ζωντάνια, ο κόσμος ρωτάει και ψάχνει να δει τι θα κάνει. Βέβαια, για το συγκεκριμένο θέμα είναι “ή τώρα ή ποτέ”, γιατί για να μαζέψεις τα χαρτιά, θέλεις ένα μήνα. Αν δεν κινηθεί λοιπόν, ο ενδιαφερόμενος τώρα δε θα προλάβει», παρατήρησε ο κ. Σκούλικας. Της Βίκυς Βετουλάκη 

***  Μανώλης Μάκαρης: "Τεχνικό πρόγραμμα χωρίς όραμα και λύσεις" 
Η πρόσφατη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καλαμάτας επιβεβαίωσε την άποψη που έχουμε -όλα αυτά τα χρόνια- για την ανισομερή, άδικη και αντιπαραγωγική διαχείριση πόρων εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, μιας Δημοτικής Αρχής που ολοκληρώνει τη θητεία της χωρίς όραμα και χωρίς σχέδιο για την πόλη.
Συγκεκριμένα, τα κύρια χαρακτηριστικά του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καλαμάτας για το 2019 είναι τα εξής:
1) Συνεχίζονται οι επιφανειακές αναπλάσεις και όχι οι ουσιαστικές παρεμβάσεις με εισροή πόρων είτε με δανεισμό είτε με ευρωπαϊκά προγράμματα μόνο και μόνο για να καταναλωθούν οι πόροι αυτοί χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χωρίς ουσιαστικό όφελος στην καθημερινότητα του δημότη, αφού εκλείπουν έργα υποδομής, πρασίνου και χώρων αναψυχής. Κι όλα αυτά χωρίς να υπάρχει γενική κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία και θα γίνει, αφού ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις στην Καλαμάτα. Δηλαδή, η φιλοσοφία του πρώτα αναπλάθουμε και ύστερα σχεδιάζουμε.
2) Άδικη και άνιση κατανομή πόρων και έργων και ιδιαίτερα για τις συνοικίες, τις τοπικές κοινότητες και την περιφέρεια του Δήμου, που για μια ακόμα φορά υποχρηματοδοτούνται. Έτσι υποχρηματοδούνται για μια ακόμη χρονιά όλες οι ακόλουθες περιοχές: η Βέργα, ο Αντικάλαμος, το Ασπρόχωμα, τα Λαίικα, η Μικρή Μαντίνεια, η Σπερχογεία, τα Αλώνια, ο Άμμος, ο Ανεμόμυλος, ο Άρις, το Αριοχώρι, η Ασπροπουλιά, ο Άγιος Φλώρος, ο Άγριλος, τα Αρφαρά, η Βελανιδιά, η Βρομόβρυση, το Πήδημα, το Πλατύ, το Σταματινού, η Αιθαία, η Άμφεια, η Άνθεια, η Θουρία, η Μικρομάνη και η Πολιανή. Κάτι τέτοιο φαίνεται ξεκάθαρα, έτσι ενώ για τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας προβλέπονται έργα που αντιστοιχούν σε 87 ευρώ ανά κάτοικο, στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται έργα που αντιστοιχούν σε 52 ευρώ ανά κάτοικο στη Δ.Ε. Θουρίας, σε 39 ευρώ ανά κάτοικο στην Δ.Ε. Αρφαρών και 38 ευρώ ανά κάτοικο στη Δ.Ε. Άριος.
3) Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κρατική χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια των δρόμων του Ταϋγέτου, για την οποία ως δημοτική παράταξη αγωνιστήκαμε όλο το τελευταίο διάστημα.
4) Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, από το Τεχνικό Πρόγραμμα δε διαφαίνονται δραστικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στην οδοποιία, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο, μιας και αρκετοί δρόμοι της πόλης αλλά και στα χωριά είναι γεμάτοι λακκούβες, παρουσιάζοντας αποκαρδιωτική εικόνα.
5) Παρά τα έργα που εκτελούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της πόλης παραμένει στα χαρτιά. Ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές (Φραγκοπήγαδο, οδοί Γλαύκου και Μπακογιάννη, οδός Βαγγέλη Δράκου) οι παρεμβάσεις είναι ανύπαρκτες, παρά τα παθήματα του παρελθόντος, που επέφεραν ανθρώπινα θύματα και ανυπολόγιστες καταστροφές περιουσιών. Ενώ σε άλλα (Θουρία, ρέμα Καραμπογιά) οι παρεμβάσεις είναι ατελέσφορες.
6) Τέλος, στον τομέα της Παιδείας και του Αθλητισμού δεν πρόκειται να υπάρχουν σημαντικές βελτιωτικές παρεμβάσεις ή νέα έργα, παρόλο που οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα οξυμένες σε αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς, με τις γνωστές πάντα δικαιολογίες ότι για όλα φταίει η κεντρική εξουσία και όχι ο κακός μας προγραμματισμός και οι λανθασμένες προτεραιότητες.
7) Παράλληλα τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα παραμένουν άλυτα. Η Μαραθόλακκα θα παραμείνει για μια ακόμα χρονιά η μεγάλη περιβαλλοντική πληγή για τον Νέδοντα και τον Ταΰγετο, αφού κανένα έργο απορρύπανσης δεν προγραμματίζεται για το 2019. Επίσης, καμιά ουσιαστική παρέμβαση για την παλιά λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού, η οποία θα συνεχίσει να ρυπαίνει την ευρύτερη περιοχή.
Συμπερασματικά το τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα που καταθέτει η συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή αποπνέει προχειρότητα, καθώς δεν έχει υπάρξει σωστή στόχευση έργων και στόχων.      Δεσμευόμαστε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα στο άμεσο μέλλον θα έχει ως στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη και την άμβλυνση των χωρικών ανισοτήτων. Κάτι τέτοιο θα το εξασφαλίσουμε με την αναλογική κατανομή πόρων σε όλο το Δήμο Καλαμάτας, αφού θα προηγηθούν διευρυμένες συλλογικές διαδικασίες με διαβούλευση με τις τοπικές κοινότητες και την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε το Τεχνικό Πρόγραμμα να απαντά στις προκλήσεις, στα «θέλω» και στα μείζονα θέματα που απασχολούν την Καλαμάτα. Μανώλης Μάκαρης Επικεφαλής μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Καλαμάτας

*** Ο καιρός  σήμερα Παρασκευή στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Παρασκευή 16/11/2018 προβλέπεται άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, με ελάχιστα μικρά ανοίγματα.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής.
Τις πρωινές ώρες αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας αναμένεται ψιλόβροχο έως ασθενής βροχή, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν κάποιες μπόρες σύντομης διάρκειας (όμβροι).
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 60-85%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Α-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρωινές ώρες θα στραφούν σε Α-ΝΑ, με ένταση 2-3 μποφόρ, το μεσημέρι θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, ενώ οι ριπές ανέμου ενδέχεται να αγγίζουν τα 5 μποφόρ και το βράδυ θα στραφούν σε Α-ΒΑ, με ένταση 3-4 μποφόρ.
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Η ίδρυση της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στο επίκεντρο 
Ουσιαστικό και όχι εθιμοτυπικό χαρακτήρα είχε η πρώτη θεσμική συνάντηση του προεδρείου της νεοσύστατης Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, προχθές στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η οποία συστάθηκε μόλις ένα μήνα πριν, Βασίλειος Παγώνης, ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Μαντάς, ο γραμματέας Κωνσταντίνος Βερδελής και ο ταμίας Παναγιώτης Λυγερός.
Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη συνάντηση δόθηκε στην πρωτοβουλία του περιφερειάρχη κ. Τατούλη για την ίδρυση της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα, η οποία θα έχει κύριο στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και ιδίως της μικρομεσαίας, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου.
Συζητήθηκαν, επίσης, τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος στην Πελοπόννησο, αλλά και οι προοπτικές και συγκεκριμένα βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας της.
Συμφωνήθηκε ακόμη η εκπροσώπηση της Ομοσπονδίας στα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ούτως ώστε να υπάρχει μια διαρκής, ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου και της Περιφερειακής Αρχής.
Με σκοπό την εδραίωση συνθηκών αγαστής συνεργασίας συμφωνήθηκε να κατατεθεί από την Πελοποννησιακή Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ολοκληρωμένο πλάνο παρεμβάσεων, το οποίο θα υποστηρίξει ενεργά η Περιφέρεια Πελοποννήσου. 

***  Οι εξελίξεις που δρομολογούνται για το Πάρκο του ΟΣΕ 
Το τελευταίο διάστημα μεγάλη κουβέντα γίνεται για το Πάρκο Σιδηροδρόμων (ΟΣΕ), τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και τα «έργα» που γίνονται. Σε όλη τη διάρκεια της θητείας αυτού του Δ.Σ. έχουμε φέρει κατ’ επανάληψη ζητήματα που αφορούν στο Πάρκο (με ερωτήσεις-τοποθετήσεις) στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν σχέση με το φωτισμό, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, την κατάσταση του πράσινου, τη λίμνη, τις διαρροές νερού, τη διέλευση ζώων συντροφιάς.
Το Πάρκο-κλουβί που έχει εξαγγείλει η Δημοτική Αρχή με τα άθλιας αισθητικής κάγκελα είναι ό,τι χειρότερο για τη ζωντάνια και την κατάσταση του Πάρκου. Σημειωτέον πως το συγκεκριμένο θέμα με τα κάγκελα δεν έχει συζητηθεί στο Δ.Σ., δε γνωρίζουμε λεπτομέρειες, ούτε το κόστος. Σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην αναβάθμιση της ζωής των λαϊκών οικογενειών, τις παιδικές χαρές, το πράσινο, τους αθλητικούς χώρους, τα πάρκα αναψυχής τα έχουμε βάλει σε προτεραιότητα από πλευράς διεκδίκησης και ελέγχου. Είναι σημαντικό να παλεύουμε για νέους χώρους και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων, για να μπορούν νέα ζευγάρια, τα μικρότερα παιδιά, αλλά και η νεολαία, να βρίσκουν διέξοδο στην άθληση, στη φύση, στη δράση, μακριά από τις εξαρτήσεις και την παθητικότητα του καναπέ.
Αν ακούσει κάποιος τις τοποθετήσεις του δημάρχου για τις καταστροφές στο Πάρκο και τα κακοποιά ανήλικα παιδιά θα νομίζει πως είμαστε στα στενά της Νέας Υόρκης με τις εχθροπραξίες συμμοριών, στις φαβέλες του Ρίο, στο Μεξικό με τη μεγάλη εγκληματικότητα κ.λπ. Υπερβάλλει συνειδητά ο δήμαρχος για να δικαιολογήσει τα κάγκελα για τις μικρές υλικές ζημιές που όντως υπάρχουν όλα αυτά τα χρόνια. Αν νομίζουν πως έτσι θα το προστατέψουν, γελιούνται οικτρά.
Επίσης, κρύβεται πίσω από την απαγόρευση προσλήψεων του μνημονίου, την υπαρκτή υποστελέχωση του Δήμου για την κακή κατάσταση του πρασίνου στο Πάρκο και γενικότερα όλων των πάρκων, αφού δεν υπάρχουν εργαζόμενοι στα συνεργεία του Δήμου για να τα συντηρούν και να τα επιβλέπουν. Η Δημοτική, Αρχή, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τα Μνημόνια, είναι τουλάχιστον υποκριτές όταν αντιδρούν στην υποστελέχωση των Δήμων αφού αυτά ψήφισαν, αυτά υπερασπίστηκαν, αυτά πάλεψαν για να εφαρμοστούν.
Εκτός αυτού πολλές παρεμβάσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν το πάρκο δεν κοστίζουν ιδιαίτερα, π.χ. σιντριβάνια, εκδηλώσεις, παιδικές χαρές. Σπαταλούν έτσι και αλλιώς χρήματα για έργα αμφιβόλου ποιότητας που δε συγκρίνονται με την πολλαπλή αξία ενός τόσο μεγάλου χώρου πρασίνου.
Εκτός, όμως, από τα ζητήματα αναψυχής, άθλησης και της κατάστασης του πράσινου στο Πάρκο, υπάρχει άλλο ένα πιο μεγάλο ζήτημα, όπως το ζήτημα της συνάθροισης του κοινού μετά το σεισμό. Η Δημοτική Αρχή το υποτιμάει και ιδιαίτερα μετά το έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που θεωρεί πως το Πάρκο πρέπει να έχει ελεύθερη πρόσβαση όλες τις ώρες και χωρίς εμπόδια. Είναι και αυτό ένα δείγμα της ελαφρότητας που βλέπουν ζητήματα, που για εμάς είναι απόλυτης προτεραιότητας, όπως της αντισεισμικής θωράκισης, τα αντιπλημμυρικά έργα, η αντιπυρική προστασία κ.ά.
Επειδή, όμως, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι μάς κουνούν το δάχτυλο για τις προτάσεις που δήθεν δεν έχουμε, να παραθέσουμε ορισμένες:
•Άπλετο φως σε όλα τα σημεία του Πάρκου, ιδιαίτερα στο χώρο του Μουσείου, που θα διώξει τις «συμμορίες» και θα δώσει ζωή όλες τις ώρες
•Αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων και δημιουργία νέων παιδικών χαρών, νέοι χώροι με παγκάκια κ.λπ.
•Αισθητική αναβάθμιση της λίμνης, όπως και στα ρυάκια που ποτέ δεν έχουν νερό, νέα σιντριβάνια αν χρειάζονται
•Περισσότερες εκδηλώσεις-εκθέσεις (όχι μόνο δύο το χρόνο) στο χώρο του Πάρκου με ευθύνη του Δήμου (Φιλαρμονική-Φάρις), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο στέκι στην πόλη και για άλλους συλλόγους
•Δημιουργία τουαλετών αφού υπάρχουν μέρες που επισκέπτονται εκατοντάδες-χιλιάδες άτομα το Πάρκο
•Αναβάθμιση των αθλητικών χώρων ή και δημιουργία νέων χώρων. Έπειτα από πολλές παρεμβάσεις μας, έγιναν κάποια βήματα αλλά δεν επαρκούν.
Προτάσεις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες σίγουρα θα έχουν σύλλογοι, μηχανικοί, οι υπηρεσίες του Δήμου, που όμως ο Δήμος δεν ακούει. Χρειάζεται, όμως, όλος αυτός ο κόσμος που αντέδρασε σε αυτές τις αλλαγές να είναι σε επιφυλακή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτραπούν κινήσεις υποβάθμισης του Πάρκου και να δοθεί μια νέα πνοή.
Όσον αφορά στο θέμα Στέγασης Έφεδρων Αξιωματικών που με ευθύνη της Δ.Α. δε συζητήθηκε με σωστούς όρους στο Δ.Σ., αφού ηθελημένα ή αθέλητα δεν ήρθε το επίμαχο έγγραφο με ρατσιστικές απόψεις και την πρόθεση αστυνόμευσης του Πάρκου. Είναι προς θετική κατεύθυνση (με αρκετή όμως καθυστέρηση) το νέο έγγραφο των Έφεδρων Αξιωματικών που καταδικάζει αυτές τις απόψεις και δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν έχει φασιστικές-ρατσιστικές απόψεις και δεν επιθυμεί να κάνει αστυνόμευση στο Πάρκο. Όμως, στο συγκεκριμένο χώρο, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να φιλοξενούνται πολιτιστικοί-αθλητικοί σύλλογοι που να συνάδουν με τη ζωή και τη δράση της νεολαίας στο Πάρκο και ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει πάλι το θέμα.
Του Δημήτρη Οικονομάκου  Επικεφαλή της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Καλαμάτας

***  Φιλοξενία καθηγητών στο πλαίσιο του Erasmus + «Ενεργός μαθητής-ενεργός πολίτης» 
Την πρώτη διακρατική συνάντηση καθηγητών στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus + «Ενεργός μαθητής-ενεργός πολίτης», ως συντονιστικό σχολείο, το 2ο Γυμνάσιο Καλαμάτας φιλοξένησε από τις 5 έως 10 Νοεμβρίου.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εταίροι οι χώρες: Ρουμανία, Γερμανία, Λιθουανία και Σλοβενία.
Το καινοτόμο πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας του ενεργού μαθητή και αργότερα πολίτη, αυτού που αναλαμβάνει υπεύθυνη θέση στο σχολικό πλαίσιο, συνεργάζεται ευχαρίστως και αποτελεσματικά με τους άλλους, αποκτά τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να βοηθά στην επίλυση συγκρούσεων.
Κατά την πρώτη συνάντηση οι Ευρωπαίοι εταίροι καθηγητές εκπαιδεύτηκαν στη Διαμεσολάβηση Συνομηλίκων από την υπεύθυνη του προγράμματος Περσεφόνη Κοτσονούρη, ώστε να μεταφέρουν τις αρχές της διαμεσολάβησης στους μαθητές τους με σκοπό να σχηματιστούν ομάδες διαμεσολάβησης στα συμμετέχοντα σχολεία.
Οι φιλοξενούμενοι καθηγητές επισκέφτηκαν, επίσης, το ΚΠΕ Καλαμάτας και τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης συνοδευόμενοι από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου. Περιηγήθηκαν στο χώρο και έλαβαν μέρος σε βιωματικές δράσεις, όπως η ψηφοφορία για τη λήψη απόφασης στο Βουλευτήριο.
Η περιήγηση και οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή του ΚΠΕ Καλαμάτας.
*** ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ  :                                                         ~* Τα σχέδια Τσίπρα - Ιερώνυμου  2018:  
  https://youtu.be/Hhy4zHar2yw .-   
~*  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ  2018 : 
 https://youtu.be/vZjyV_3YYFU .- 
~*  Ύποπτη φωτιά σε Ελληνικό ξενοδοχείο στους Αγ  Σαράντα 2018: 
 https://youtu.be/eHctH-R4wJg .-
 ~** ΤΟ ΜΟΙΡΟΛΟΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑ ΣΙΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΙΦΑ - 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018:
  https://youtu.be/-Iu1Y1spRaA  .- 
ΗΤΑΝ 'Η ΕΠΙ ΤΑΣ.. Πανέμορφο τραγούδι για την Ελλάδα μας που προκάλει συγκίνηση!                                                          : https://www.facebook.com/aioniaellas/videos/1893383777634431/  .-

*** Αθλητικά Νέα :

*** Ελπίδες ΕΛΛΑΔΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ   0-1 .- ^

*** Για  σήμερα ,...Παρασκευή 16-11-2018 :
ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ -ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  78-62 , (44-28) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 19-11 , 25-17 , 16-18 , 18-16 .- ^
ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ Κάουνας -ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ κ.α.76-76,( 34-39) ,Παρ.:85-88.-  ^ 
Τα δεκάλεπτα : 18-23, 16-16 , 16-21 , 26-16 , Ο.Τ. : 9-12 .-  ^  
ΜΠΑΓΕΡΝ Μονάχου - ΤΣΣΚΑ Μόσχας  79-93 ,(40-56) .- ^ 
Τα δεκάλεπτα : 23-30 , 17-26  , 25-21  , 14-16  .-^ 
ΓΚΡΑΝ ΚΑΝΑΡΙΑ - ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 84-78 ,(43-38) .- ^ 
Τα δεκάλεπτα : 23-15 , 20-23  , 22-19 ,  19-21 .- ^ 

~** Αφεντικό ο Παναθηναϊκός 
Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει τον αέρα της Εφές μετρώντας 16 νίκες σε 26 αναμετρήσεις, ενώ την είχε νικήσει δύο φορές και σε Final Four, το 2000 στη Θεσσαλονίκη και το 2001 στο Παρίσι. Πέρσι πέρασε με 82-81 από την Πόλη με 29 πόντους, 10 ασίστ και 9 ριμπάουντ του Νικ Καλάθη. Αναλυτικά: 
25/11/1993: Παναθηναϊκός-Εφές 67-82 (Ημιτελικός γύρος) 
27/01/1994: Εφές-Παναθηναϊκός 68-59 (Ημιτελικός γύρος) 
22/10/1998: Παναθηναϊκός-Εφές 77-63 (Πρώτη φάση) 
16/12/1998: Εφές-Παναθηναϊκός 53-80 (Πρώτη φάση) 
18/04/2000: Παναθηναϊκός-Εφές 81-71 (Ημιτελικός Final 4 Θεσσαλονίκης) 
11/05/2001: Παναθηναϊκός-Εφές 74-66 (Ημιτελικός Final 4 Παρισιού) 
06/04/2005: Παναθηναϊκός-Εφές 102-96 (Play offs) 
08/04/2005: Εφές-Παναθηναϊκός 75-63 (Play offs) 
14/04/2005: Παναθηναϊκός-Εφές 84-76 (Play offs) 
08/03/2006: Παναθηναϊκός-Εφές 73-76 (Top 16) 
22/03/2006: Εφές-Παναθηναϊκός 56-66 (Top 16) 
15/02/2007: Παναθηναϊκός-Εφές 84-57 (Top 16) 
08/03/2007: Εφές-Παναθηναϊκός 65-79 (Top 16) 
13/02/2008: Εφές-Παναθηναϊκός 74-64 (Top 16) 
06/03/2008: Παναθηναϊκός-Εφές 74-65 (Top 16) 
11/11/2010: Παναθηναϊκός-Εφές 84-61 (Κανονική Περίοδος) 
15/12/2010: Εφές-Παναθηναϊκός 79-78 (Κανονική Περίοδος) 
03/01/2013: Εφές-Παναθηναϊκός 78-64 (Top 16) 
14/03/2014 Εφές-Παναθηναϊκός 60-65 (Top 16) 
12/02/2016 Παναθηναϊκός-Εφές 83-78 (Top 16) 
07/04/2016 Εφές-Παναθηναϊκός 91-86 (Top 16) 
04/11/2016 Εφές-Παναθηναϊκός 91-83 πρτ. (Κανονική Περίοδος) 
13/01/2017 Παναθηναϊκός-Εφές 92-81 πρτ. (Κανονική Περίοδος) 
16/11/2017 Εφές-Παναθηναϊκός 81-82 (Κανονική Περίοδος) 
04/01/2018 Παναθηναϊκός-Εφές 90-79 (Κανονική Περίοδος)

16-11-2018 Εφές -Παναθηναϊκός 78-62 (Κανονική περίοδος) .-

*** ΧΘΕΣ , ... Πέμπτη 15-11-2018  Euroleague στο μπάσκετ :  ,
Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε   72-73 , (39-39).- ^
Τα δεκάλεπτα :  18-21 , 21-18 14-11 , 19-23  .-^
Μπούντουτσνοστ - Μπασκόνια  99-84 ,(48-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 26-18 22-19 , 27-23  ,  24-24 .- ^ 
Νταρουσάφακα - Αρμάνι Μιλάνο  92-98 (49-54) .-^
Τα δεκάλεπτα 19-26 , 30-28 , 20-14 , 23-30 .-  ^

Ρεάλ Μαδρίτης - Χίμκι 79-74 , (43-35) .- ^ 
Τα δεκάλεπτα :  19-12 24-23 , 15-20 , 23-19 .- ^

~*****    Αποτελέσματα Ελληνικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ Euroleague : 
Α/ .-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ : 
1η αγωνιστική Πέμπτη 11-10-2-18 : Παναθηναϊκός - Μακαμπί Τ.Α.  89-84 .-
2η  αγωνιστική  Πέμπτη 16-10-2018 : Μπάγερν Μονάχου -Παναθηναϊκός  80-79 .-
3η αγωνιστική Πέμπτη 18-10-2018 : Παναθηναϊκός - Γκράν Κανάρια 102-87 .-
4η αγωνιστική : Παρασκευή 26-10-2018: Παναθηναϊκός - Ζαγκλίρις  κ.α. 76-76 ,παράτ.: 83-87 .-^εντός 
5η  αγωνιστική : Παρασκευή 02-11-2018ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  67-72 .-^ 
6η αγωνιστική :Παρασκευή 09-11-2018 : ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  93-80 .-^ 
7η αγωνιστική ,Παρασκευή 16-11-2018 : Εφές Ανατολού - Παναθηναϊκός 78-62 .-^ 
Οι  επόμενοι αγώνες για Παναθηναϊκό :με ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  εντός ,  με ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ  εκτός , με ΧΙΜΚΙ  εκτός , με ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ  εντός ........ 

Β/.ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Πειραιώς :
1η αγωνιστική Παρασκευή 12/10/2018: Χίμκι - Ολυμπιακός  66-87 .- 
2η  αγωνιστική Παρασκευή 17-10-2018 : Μπασκόνια -Ολυμπιακός  80-85 .- 
3η αγωνιστική Παρασκευή 19-10-2018:  Ολυμπιακός - Αρμάνι Μιλάνο  75-99 .-
4η  αγωνιστική: Πέμπτη 25-10-2018: Ολυμπιακός - Μακαμπί Τ.Α.   88-80 .- ^ 
5η αγωνιστική : Πέμπτη 01-11-2018:  ΤΣΣΚΑ Μόσχας -Ολυμπιακός Π.    69-65 .-^  
6η  αγωνιστική :Παρασκευή 09-11-2018ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  93-80 .-^
7η  αγωνιστική Πέμπτη 15-11-2018 : Ολυμπιακός Π.- Φενέρμπαχτσε 72-73 .-^εντός
Οι  επόμενοι αγώνες για τον Ολυμπιακό : με ΜΠΑΓΙΕΡΝ  εκτός , με ΡΕΑΛ Μ.  εντός , με ΜΠΟΥΝΤΟΥΚΝΟΣΤ  εντός , με ΖΑΓΛΙΡΙΣ Κάουνας  εκτός .....

*** ΧΘΕΣ , .... Στο ποδόσφαιρο UEFA Nations League   : 
Ελλάδα-Φινλανδία 1-0 ,(1-0) .- ^ 
Τα γκολ : 25΄ αυτογκόλ  Γκράνλουντ , 
Διαιτητής : Διαιτητής του αγώνα ο Ιταλός Λούκα Μπάντι.
Η ενδεκάδα της Εθνικής μας ομάδας: Βλαχοδήμος – Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Κούτρης – Ζέκα, Κουρμπέλης - Μάνταλος, Φορτούνης, Πέλκας – Μήτρογλου
Η ενδεκάδα της Φινλανδίας: Χράντετσκι – Γκράνλουντ, Αραγιουούρι, Τοΐβιο, Ούρονεν – Λουντ, Καμαρά, Κάουκο, Σόιρι – Πούκι, Τουόμινεν .- 

Ουγγαρία-Εσθονία  2-0 .- ^ 
Τα γκολ : 8΄ Ορμπάν , 69΄ Άνταμ Σάλαϊ  , 


***

  ~** ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018  : 
~** ARFARA NEWS ΑΡΦΑΡΑ  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02 Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**ΥΓΕΙΑ για ΟΛΟΥΣ μας  από το  Α   έως  και το -Ω  ...... Παρασκευή  02 Νοεμβρίου 2018  : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/blog-post.html .-
~** ARFARA NEWS  -2-  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα από το Αρφαρά . Παρασκευή  02  Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας Τα Νέα μας από ΑΡΦΑΡΑ .  Σάββατο  03 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας  τα  Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-
~** ARFARA NEWS -2- Η Εφημερίδα μας  τα Νέα από το Αρφαρά . Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2018 , Στο αγιάζι της ενημέρωσης :   https://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-2.html  .- 
  ~**ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Δευτέρα 05  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .- 
~**   ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας Τα  Νέα  από το Αρφαρά  Τρίτη  06  Νοεμβρίου  2018  Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://snsarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news-06-2018.html .-
~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά . Τετάρτη 07  Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  https://stamos-dynami.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                                     ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα μας από Αρφαρά .  Πέμπτη  08 Νοεμβρίου  2018 ,Στο αγιάζι της Ενημέρωσης :  https://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html   .-                 ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά , Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :https://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.com/2018/11/arfara-news-09-2018.html  .-
~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα  από Αρφαρά . Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   https://arfara-messinias-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-    
 ~** ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά .  Κυριακή 11  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://arfara-messinia-stamos.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-                                       ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης  :  https://dimmetoparfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news_11.html .-                                          ~** ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά .Τρίτη , 13  Νοεμβρίου 2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης   :   https://snsstamoskal.blogspot.com/2018/11/arfara-news_12.html     .-
~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από Αρφαρά . Τετάρτη 14  Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasisarfarablogspot.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html .-                                             ~**  ARFARA NEWS Η Εφημερίδα μας τα Νέα από το Αρφαρά .  Πέμπτη 15 Νοεμβρίου  2018 Στο αγιάζι της ενημέρωσης : https://vlasiosarfara.blogspot.com/2018/11/arfara-news.html  .-                                                          ~**ARFARA NEWS  Η Εφημερίδα μας , τα Νέα μας από Αρφαρά .Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 ,Στο αγιάζι της ενημέρωσης :  https://arfara-kalamata-greece.blogspot.com/2018/11/arfara-news_16.html  .-                         ~** 


 ***   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ    ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗhttps://twitter.com/stamos01  .-                       1. - Stamatios Skoulikas = Stamatios Skoulikas,http://www.youtube.com/stamos01  ,  6605 videos.  -    Σταματης Σκουλικας   1.486.545 προβολές, Εγγράφηκε στις 17 Δεκ 2009.- 
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947 http://www.youtube.com/stamatios01  ,    3917   videos.     σταμος σκουλικας, 909.125 προβολές, Εγγράφηκε στις 13 Φεβ 2011.-  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas, +Stamos, http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    4132  video. –    1.234.765 προβολές , Εγγράφηκε στις 21 Ιουλ 2011 .- https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1 ,. - - βλάσης σκούλικας ,Σύνολον   14.547   βίντεο   .- 
*** ~ 1.-  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
3.-   https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook 
4 ~ https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
5 ~  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01 .—
6.- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.1?fref=pb&hc_location=friends_tab .-  Αναρτήθηκε από Stamatios Skoulikas 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου