Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

 Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018 ,
 
 
 
 
~ 24 Ιανουαρίου
Ιερομάρτυρος Βαβύλα του εν Σικελία (1) (γ’ αι.). Τιμοθέου και Αγαπίου. Νεοφύτου του Εγκλείστου και Φίλωνος επισκόπου Καρπασίας, των θαυματουργών.Μαρτύρων Θεοδοτίωνος, Παύλου και Παυσιρίου, Βαρσίμου, Ελλαδίου του κομενταρησίου. Ερμογένους και Μάμαντος. Οσίων Ζωσιμά και Μακεδονίου του «κριθοφάγου». Ξένης (2) (†ε΄αι.), Ερμογένους και Φιλήμονος επισκόπου Καρπάθου. Φιλιππικού του πρεσβυτέρου και Χρυσοπλόκης. Των επτά Οσίων της Μονής Φιλοθέου, Φιλόθεου πρωτίστου δομήτορος αυτής, Θεοδοσίου ηγουμένου και μητροπολίτου Τραπεζούντας, Διονυσίου και Συμεώνος, Δομετίου του ησυχαστού, Δαμιανού και ιερομάρτυρος Κοσμά του ισαποστόλου.
(1) Καταγόταν πιθανώς από την Αντιόχεια και έλαβε από τους ενάρετους γονείς του τη χριστιανική ανατροφή και παιδεία. Μετά το θάνατό τους μοίρασε τα υπάρχοντά του στους πτωχούς και αδυνάτους και αποσύρθηκε σε κάποιο ησυχαστήριο με δύο μαθητές του, τον Αγάπιο και τον Τιμόθεο. Ύστερα από πολλή πίεση χειροτονήθηκε ιερέας. Σε κάποιο ιεραποστολικό του ταξίδι στην Σικελία, ο εκεί διοικητής, αφού μάταια προσπάθησε να αποσπάσει από την πίστη τον άγιο και τους μαθητές του, τους υπέβαλλε σε φριχτά βασανιστήρια τα οποία αποδείχθηκαν αδύνατα να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και τη πίστη τους. Στο τέλος τους κατέσφαξε με μαχαίρια και έριξε τα σώματά τους στη φωτιά.
(2)Ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβεία και καταγόταν από τη Ρώμη. Αρνούμενη τη πίεση των γονιών της να νυμφευθεί άνδρα της επιλογής τους, κατέφυγε κρυφά στην Αλεξάνδρεια όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Πήγε αρχικά στην Κω και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στα Μύλασσα της Καρίας. Εκεί, μαζί με δύο υπηρέτριές της που της είχαν μείνει πιστές, έκτισε ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου και ησυχαστικά κελιά. Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ενάρετη και ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν το βίο της άσκησης και της προσευχής, ενώ το μοναστήρι έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο, όπου καθημερινά συνέρεαν πολλές πονεμένες γυναίκες για να πάρουν τις συμβουλές και να ζητήσουν τις προσευχές της αγίας. Η αγιοσύνη της αναγνωρίσθηκε και κατά τη διάρκεια του ενταφιασμού του σεπτού της σκηνώματος, όταν εμφανίσθηκε στον ουρανό σταυρός σχηματισμένος από αστέρια.
~ Διχασμένη η Ιεραρχία λόγω συλλαλητηρίου
~ Το σκοπιανό ζήτημα δίχασε (και) την Ιεραρχία! Αλλωστε αυτό προκύπτει και από τη συμμετοχή Μητροπολιτών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.
* Παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, δήλωνε τις τελευταίες ημέρες πως είναι αντίθετος στις συγκεντρώσεις, τελικά δεν κατάφερε να πείσει τους Βορειοελλαδίτες Ιεράρχες, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν να ακολουθήσουν τη δική τους… γραμμή, δίνοντας έτσι το παρών.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος (σ.σ. τις προηγούμενες ημέρες είχε πει ότι δεν θα πάρει μέρος) να βρεθεί στο πλευρό των διαδηλωτών. Τον Ιιεράρχη ακολούθησαν, μετά το Συλλείτουργο που τελέστηκε στο Ναό του Αγίου Δημητρίου, οι εξής Μητροπολίτες: Ξάνθης Παντελεήμων, Βεροίας Παντελεήμων, Φιλίππων Στέφανος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Σερρών Θεολόγος, Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος, Ζιχνών Ιερόθεος. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η συμμετοχή των Μητροπολιτών Μηλίτου, Απόστολου και Βρυούλων, Παντελεήμονος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
~ Προχθές το πρωί, ο κ. Άνθιμος χοροστάτησε στον Αγιο Δημήτριο σε πάνδημη και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία «υπέρ της πατρίδας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας».
Μάλιστα, απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους πιστούς όταν στο μήνυμά του είπε χαρακτηριστικά: «Αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, φωνάξτε παντού ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Οπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία». Το παρών έδωσαν ο κ. Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Σαρίδης, οι βουλευτές της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, Φραγκούλης Φράγκος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκετοί Ιεράρχες είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
~

*** Στην Καλαμάτα της Υπαπαντής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης 
Στην Καλαμάτα θα βρεθεί για τον εορτασμό της πολιούχου Παναγίας της Υπαπαντής, στις 2 Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φθάσει στην Καλαμάτα προερχόμενος από την Ηλεία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την προηγούμενη μέρα.
Όπως έχει γίνει γνωστό από τις προηγούμενες ημέρες, στον εορτασμό της Υπαπαντής το «παρών» θα δώσει, για ακόμα μια χρονιά, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.  Κ. Γαζ. 

*** Πίεση Νίκα για αεροδρόμιο και λιμάνι Καλαμάτας 
Σε εξέλιξη βρίσκονται για αρκετό διάστημα οι συζητήσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, με κυβερνητικά στελέχη για την προώθηση κατασκευής έργων με τη διαδικασία σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Δήμο Καλαμάτας και συγκεκριμένα για κατασκευή διδακτηρίων και αθλητικών χώρων, όπως και για πλήρη εκσυγχρονισμό του λιμανιού και του αεροδρομίου
Για αυτό το θέμα, το οποίο θεωρείται καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο για την ανάπτυξη του Δήμου, αλλά ολόκληρου του νομού και της Νότιας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με το γενικό γραμματέα ΣΔΙΤ, Νικόλαο Μαντζούφα.
Στο μεταξύ, ο κ. Νίκας έχει ανταλλάξει απόψεις για το θέμα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρο Χαρίτση, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Γεώργιο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου. Εκτιμάται, σύμφωνα με δηλώσεις του, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα υπάρξουν εξελίξεις για τα έργα.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί το λιμάνι της Καλαμάτας να έχει χαρακτηριστεί ως εθνικής σημασίας, αλλά για να αποκτήσει το χαρακτήρα που θέλει να του δώσει ο δήμαρχος Καλαμάτας (ελλιμενισμός μεγάλων γιοτ, σημαντική αύξηση κρουαζιερόπλοιων), θα χρειαστούν έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Ο δήμαρχος, θέλοντας στο παρελθόν να διασκεδάσει τις όποιες αντιδράσεις υπήρχαν για την παραχώρηση χώρων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους πολίτες, είχε αναφέρει ότι «Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σημαίνει κρατική εποπτεία, δε σημαίνει πώληση».
Κατά τον ίδιο, η μόνη λύση για την ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας είναι εκείνη της εμπλοκής ιδιώτη, καθώς είχε εκτιμήσει ότι δεν υπάρχουν οι κρατικοί πόροι που είναι αναγκαίοι για την αναβάθμισή του.
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε επιμείνει στην άποψη ότι με τη ΣΔΙΤ το κράτος έχει την εποπτεία, ενώ είχε στραφεί κατά του κρατισμού, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί «κατάρα για τον τόπο».
Του Αντώνη Πετρογιάννη

***  Όλα έτοιμα για τη μεγάλη πρεμιέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου 
Ξεκινά σήμερα το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο διεξάγεται για 4η χρονιά στην Καλαμάτα, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας.
Για το συγκεκριμένο φεστιβάλ αναμένεται να φτάσουν στην πόλη αρκετοί επισκέπτες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου,  τμήμα του, δε, θα μεταφερθεί στην Αμαλιάδα, τη Σπάρτη, το Γύθειο, το Άργος και τη Δημητσάνα.
Για τη φετινή διοργάνωση μίλησαν χθες η περιφερειακής σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα Τουρισμού, Αντωνία Μπούζα, η υπεύθυνη του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, Τζίνα Πετροπούλου, καθώς και το μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, Κλεώνη  Φλέσσα.
Η κα Μπούζα ανέφερε ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ που περνά μηνύματα στους θεατές και αναδεικνύει την τέχνη. Για την ίδια σημαντικό είναι ακόμα ότι γίνεται μια προσέγγιση στους μαθητές μέσω της εκπαιδευτικής ζώνης. Τέλος, σχολίασε ότι είναι πολύ σημαντική η φετινή θεματική που αφορά στη σχέση του κινηματογράφου με την υγεία.
Από την πλευρά της, η κα Πετροπούλου ευχαρίστησε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφού, όπως είπε, αν δεν υπήρχε αυτή η στήριξη, «δε θα φθάναμε στη φετινή 4η χρονιά».
Μιλώντας με αριθμούς, σημείωσε ότι το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει 92 συνολικά ταινίες, ενώ στην πόλη μας θα βρεθούν τις επόμενες μέρες οι σκηνοθέτες των 22 ξένων και οι 28 των ελληνικών ταινιών. Όσο για εκείνες που έχουν να κάνουν με το κομμάτι της υγείας, είναι 19 στον αριθμό.
Σχετικά με το τελευταίο, το ζήτημα της υγείας δηλαδή, στο φεστιβάλ δε θα γίνει κάποια επιστημονική ιατρική προσέγγιση, αλλά θέλουν να δοθεί ένα εφαλτήριο στους παρευρισκομένους για ζητήματα που αφορούν στην υγεία.
Μάλιστα, η κα Πετροπούλου έδωσε έμφαση στη διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο και θα βρεθούν στην πόλη καταξιωμένοι ιατροί, που θα μιλήσουν για τα πιο γνωστά ζητήματα υγείας.
Κλείνοντας η κα Φλέσσα, και μιλώντας και ως δημιουργός, είπε ότι κάποιος που δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ ονειρεύεται από την πρώτη στιγμή σε ποιο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί, ενώ ένα ντοκιμαντέρ είναι μια αναζήτηση προς την αλήθεια.
27264971_10155484534654069_2118763206_o.jpg
  Το πρόγραμμα των προβολών
αλλά και των παράλληλων εκδηλώσεων
 Αμφιθέατρο Θ. Αγγελόπουλος
Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας
 ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
6.00 μ.μ. In Exile: a Family Film / Στην Εξορία: Μια Οικογενειακή Ταινία
Juan Francisco Urrusti Alonso (120’)
8.00 μ.μ. ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
8:45 μ.μ. Kuzola, Songs of the Roots / Kuzola, Τραγούδια των Ριζών, Hugo Bachelet  (72’)
10.00 μ.μ. Συναυλία Lucia de Carvalho – Αντώνης Κουφουδάκης (κιθάρα) - Γιώργος Κλάδης(κρουστά)
  ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
500 μ.μ. VERGOT | Cecilia Bozza Wolf (60’)
6.00 μ.μ. Truth Detectives / Αναζητητές της αλήθειας | Anja Reiss (86’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
7:30 μ.μ. In Thunder and in lightening/ Σε Βροντές Αστραπές και Βροχή | Rajesh James (40’)
  Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος»
8.30 μ.μ. The Borneo Case / Υπόθεση Βόρνεο | Erik Pauzer and Dylan Williams (90’) Θαακολουθήσει σύνδεση skype με τον Eric Pauzer
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
500 μ.μ. Songs birds taught me / Τα τραγούδια που μου έμαθαν τα πουλιά | Αdrian Villa Davila (50’)
6.00 μ.μ. Rasheed | SemiaBadih (74’)
7:30 μ.μ. Life and death of an architect/ Η ζωή και ο θάνατος ενός αρχιτέκτονα | Miguel Eek Quesada (52’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
900 μ.μ. Η τελευταία παραλία / The last resort
Θάνος Αναστόπουλος, Νταβίντε Ντελ Ντεγκάν (119’)
  ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
11.00 π.μ. The children of the noon / Τα παιδιά του φεγγαριού | Diego Fiori & Olga Pohankova 80'
1.00 μ.μ. Two Words / Δύο κόσμοι | Maciej Adamek (52’)
2.00 μ.μ. The Faces of Lafora / Τα πρόσωπα της Lafora | Denis Bojic (87’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας
4.00 μ.μ.  Little Stars: Accomplishing the extraordinary in the face of serious illness | Mike Hill (55’).Εισήγηση από τον Ιατρικό σύλλογο Μεσσηνίας
5.00 μ.μ. A certain kind of light | Brandon Vedder (37’)
5.45 μ.μ. Συζήτηση με την Carla Glober, διευθύντρια του Κέντρου Πνευματικής Ζωής και Ολότητας στο Πανεπιστήμιο Loma Linda Health ΗΠΑ με θέμα την παρηγορητική φροντίδα. Συντονισμός Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.
6.30 μ.μ. Coexistence / Συνύπαρξη | Juan Carlos Guerra (40’).
Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
7:30 μ.μ. Bucephale / Βουκεφάλας | Chloe Seyssel & Damien Marti (35’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Damien Marti Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Αλεξάνδρα Καραβασίλη, επιστημονική διευθύντρια, ειδικό Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης /Κέντρο Αποκατάστασης «Διάπλαση»
8.30 μ.μ. Βυζιά / Boobs | Ανιές Σκλάβου και Στέλιος Τατάκης (55’). Η προβολή θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη  Χαρά Γεωργαντά, παθολόγο -ογκολόγο διευθύντρια ΕΣΥ, Α΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική, Αγ. Σάββας
1000 μ.μ. Με ανοιχτά φτερά | Βίβιαν Παπαγεωργίου (22').
Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
10:30 μ.μ. Παράσταση σύγχρονου χορού από την ομάδα Δαγίπολη
 ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
11.00 π.μ. That Sugar Film | Damon Gameau (90’)
12.30 μ.μ. Journey to a miracle – Freedom from Insulin / Ταξίδι στο θαύμα - Απελευθέρωση από τηνΙνσουλίνη | Ted Kay (57’).
Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη. Θα προηγηθεί εισήγηση από τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) Παναγιώτη Χαλβατσιώτη
2.15 μ.μ. House Call – VIKA / Βοήθεια στο σπίτι – Vika | David Ofek & Neta Shoshani (61’). Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας
3.30 μ.μ. Grey Matter / Φαιά Ουσία | Rob Maas (83’). Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Συντονισμός Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.
5.30 μ.μ. Amygdala / Αμυγδαλή | Jeannette Louie (10’)
5.40 μ.μ. I am borderline / Είμαι οριακός | Betsy Usher  (4.36’).
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Φώτη Καγγελάρη, διδάκτορα Ψυχοπαθολογίας Πανεπιστημίου Παρισίου, συγγραφέα
6:30 μ.μ. Manic/ Μανία  | Kalina Bertin (85’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Τέση Λαζαράτου, ψυχοθεραπεύτρια
8:30 μ.μ. Cause of death Unknown / Αιτία θανάτου: Άγνωστη | Anniken Hoel (90'). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
10.00  Συναυλία «Ήχος του Νότου»
 ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
4.00μ.μ Terror, source of fear / Τρόμος, πηγή του φόβου | Camiel Zwart (60’)
5.00 μ.μ. The third shore / Η Τρίτη ακτή | Fabian Remy  (57’)
6.00 μ.μ. Ανδρέας Λεντάκης, η Ιστορία είμαι εγώ | Μένος Δελιοτζάκης (83’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
7.30 μ.μ. Is radiation the asbestos of the 21th century? Είναι η ακτινοβολία ο αμίαντος του 21ου αιώνα; | Hjalmar Ilmer (45’). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του σκηνοθέτη
8:30 μ.μ. Θεσσαλονίκη 1917: Η φωτιά που γέννησε μια πόλη | Γρηγόρης Βαρδαρινός (61'). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
9:30 μ.μ. Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης | Μαργαρίτα Μαντά (88’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
 ΤΡΙΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
5.00 μ.μ. Nobody dies here / Εδώ δεν πεθαίνει κανείς | Simon Panay (32’)
5.30 μ.μ. Photo Farag | KobiFarag (76’)
7.00 μ.μ. Refugees welcome/ Καλωσόρισμα στους πρόσφυγες | Κλεώνη Φλέσσα (27’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
7.30 μ.μ. The Extra mile | Βικτώρια Βελλοπούλου (74’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
9.00 μ.μ. A woman without a name | Dori Rezaei (80’).  ΠΑΣΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ, παρουσία των σκηνοθετών
 ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ
400μ.μ. Uncle Jessie Portrait of Delta bluesman | Anne Marie Graham-Hudak & Stashu Kybartas (60’)
5.00 μ.μ. Nowhere to hide / Πουθενά να κρυφτείς | Zaradasht Ahmed (85)’
6.30 μ.μ. Nedjo’s House / Το σπίτι του Νέτζο | Ana Otasevic (52’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
7.30 μ.μ. Sensibile (Sensitive) / Ευαίσθητος | Alessandro Quadretti (84’). Η προβολή θα γίνειπαρουσία του σκηνοθέτη
9.00 μ.μ. Μάνα μου καπνοφύτισσα/ My Mother the Tobacco Grower, Στάθης Γαλαζούλας (21’)
9.30 μ.μ. Love like Live/ Canto a la vita / Ύμνος στη ζωή | Nathalie Rossetti & Turi Finocchiaro (61). Η προβολή θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών
 ΠΕΜΠΤΗ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
5. 00 μ.μ. Thou Art Dublin | Camille Wainer (56’)
6.00 μ.μ. Sandmen / Άνθρωποι της άμμου | Tal Amiran (15’)
6.20 μ.μ. Koropa | Laura Henno (19’)
6.45 μ.μ. The airport of disillusions / Το αεροδρόμιο των ψευδαισθήσεων | Olivia Dehez και ΆνναΨαρουδάκη (25’). Η προβολή θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών
7.15 μ.μ. Απαγορευμένη επίσκεψη | Νίκος Θεοδοσίου (35’).  Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
 «Αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής»
8:30 μ.μ. Αλκυονίδες μέρες | Γιώργος Ζέρβας (73’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
10.00 μ.μ. Θεατρική παράσταση «Η Εβραία» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Πολιτιστική Αργολική Πρόταση
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
3.00 μ.μ. Nobody knows my songs / Κανείς δε γνωρίζει τα τραγούδια μου | Zoran Maslic (91’)
4.30 μ.μ. Όσον ζεις | Συλλογικό έργο 20 μαθητών του σεμιναρίου Αρχαιολογικού Ντοκιμαντέρ που οργανώνεται από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (24’)
5.00 μ.μ.  Και όμως κινούνται | Άρης Μαλανδράκης (29’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
5.30 μ.μ. Σινέ Θησείο | Μαρία Ντούζα (52’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
6.30 μ.μ. The wonderfull tapestry of life / Το υπέροχο ταπισερί της ζωής | Lia Beltrami (34’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
7.15 μ.μ. Βραβευμένες ταινίες του  φεστιβάλ Herceg Novi, Μαυροβούνιο. Θα προβληθούν 5 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους: «Close Ties» Zofia Kowalewska, «Blurred» Fabio Palmieri, «Initiation» Teboho Edkins, «Keeping Balance» Bernhard Wegner, «Borders» Damjan Kozole. Παρουσιάζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Vladimir Perovic και ο σκηνοθέτης Damjan Kozole
8.30  μ.μ. Πού είσαι Σινγκάλ; | Άγγελος Ράλλης (103’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη.
  ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
1.00 μ.μ. Samuel in the Clouds) / Ο Σαμουέλ στα σύννεφα | Pieter Van Eecke (70’)
2.15 μ.μ. Rupa’s boutique / Η μπουτίκ της Ρούπα | Gloria Halász (60’)
3.30 μ.μ. Hell on Earth – The fall Syria and the rise of ISIS / Κόλαση επί της γης: Η πτώση της Συρίαςκαι η άνοδος του ISIS | Sebastian Junger (100’)
5.30 μ.μ. Teriade | Σίμος Κορεξονίδης (75’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
700 μ.μ. Every single day / Κάθε μέρα | Σπύρος Γερούσης (56’)
800 μ.μ. Beatbox και αερόφωνα- Νίκος Δημηνάκης | Τζίνα Γεωργιάδου (53’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
9.00 μ.μ. Ballad of a Righteous Merchant / Η μπαλάντα ενός ενάρετου εμπόρου |Ηerbert Golder (62’).Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
10.15 μ.μ. Συναυλία Beatbox με τον Νίκο Δημηνάκη
 ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
12.00 μ. 2 Girls / 2 κορίτσια | Marco Speroni (51’)
1.00 μ.μ. Η μεγάλη ουτοπία | Φώτος Λαμπρινός (90’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
2.45 μ.μ. Zaatari Djinn / To Τζιν της Ζααταρί | Catherine van Campen (90’)
4.15 μ.μ. Course of Dostoevsky / Μάθημα Ντοστογιέφσκι | Ekaterina Rusakovich (41’)
5.00 μ.μ. Cementography / Τσιμεντογραφία | Σύλβια Νικολαΐδη (51’). Η προβολή θα γίνει παρουσίατης σκηνοθέτιδος
6.00 μ.μ. On the track of Robert Van Gulik / Στα ίχνη του Ρόμπερτ βαν Γκούλικ | Robert Rombout (90’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
8.00 μ.μ. Aguagrande in crescento | Giovanni Pellegrini (77’)
9.30 μ.μ. Scars of Art – Cyprus / Κύπρος: Ουλές της τέχνης | Andrea Palamara & Veronica Astrid Wolff (64’). Η προβολή θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών
 ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
4.00 μ.μ. Good Morning Transnistria / Καλημέρα Υπερδνειστερία | Fabien Greenberg, Bard Kjøge Rønning (52’)
5.00 μ.μ. Feeling of a home | Μιχάλης Καστανίδης, Ηώ Χαβιαρά (26’). Η προβολή θα γίνει παρουσία των σκηνοθετών
5.30 μ.μ. Inner me | Antonio Spano (31’)
6.00 μ.μ. Jean | Τζούλια Σπυροπούλου (20’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
6.25 μ.μ. Ως εδώ / That’s it. Nomore! | Νίκος Μεγγρέλης (23’)
7.00 μ.μ. The snake Charmer / Ο γητευτής των φιδιών | Νίνα Μαρία Πασχαλίδου (58’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
8.00 μ.μ. Το παιδί θαύμα | Γιώργος Παντελεάκης (72’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
9.30 μ.μ. Shadow World / Ο κόσμος της σκιάς | Johan Grimonprez (90’)
  ΤΡΙΤΗ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
5.00 μ.μ.  Dogs of Democracy / Τα σκυλιά της Δημοκρατίας | Μαίρη Ζουρνάζη (57’)
600 μ.μ. Drifting Generation / Περιπλανώμενη γενιά | Stella Nikoletta Drossa (93’).  Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
7.45 μ.μ. Μέρες της λίμνης / Days of the Lake | Πανδώρα Μουρίκη (48’). Η προβολή θα γίνει παρουσία της σκηνοθέτιδος
900 μ.μ. Νέα Ζωή / Harvest in New Life | Αντώνης Κιτσίκης (10’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
9.10 μ.μ. Μοίρα | Νίκος Αναγνωστόπουλος (20’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
9.30 μ.μ. StringLess/ Στρίγγλες | Άγγελος Κοβότσος (86’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
 ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
4.00 μ.μ. Touch of an Angel / Το άγγιγμα ενός αγγέλου | Marek Tomasz Pawlowski  (60’)
5.30 μ.μ. Village Potemkin | Δομήνικος Ιγνατιάδης (85’)
7.00 μ.μ. Αλέξανδρος Βέλιος: Η τελευταία απόφαση | Αντώνης Τολάκης (56’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
7.45 μ.μ Γιάννης Δενδρινός | Φίλιππος Κουτσαφτής (11’). Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη
8.00 μ.μ. Balkan roots | Chris (Rabbitt) & Anthony Fletche (83’)
9.30 μ.μ. ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
10.00 Συναυλία με τους «Ευοί Ευάν»
 Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Ο Π. Μαντούβαλος και το αγριογούρουνο 
Το χάρο με τα μάτια τους είδαν προχθές τα μεσάνυχτα στο δρόμο Καλού Νερού – Τσακώνας ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος με τον οδηγό του, ταξιδεύοντας από Γιάννενα προς Καλαμάτα για τη χθεσινή συνεδρίαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Λίγο πριν από το Μελιγαλά, όπως μας περιέγραψε, πετάχτηκε στο δρόμο ένα αγριογούρουνο, το οποίο δεν μπόρεσαν να αποφύγουν, με αποτέλεσμα να χτυπήσει το αυτοκίνητο στο μπροστινό μέρος και να του προκαλέσει μεγάλες ζημιές.
Οι επιβαίνοντες ήταν τυχεροί, καθώς φορούσαν ζώνες ασφαλείας, ενώ και το ίδιο το όχημα, ένα τζιπ, ήταν αρκετά μεγάλο και κατάφερε να κρατηθεί στο δρόμο.
Τελικά, όπως μας είπε ο κ. Μαντούβαλος, το τζιπ αχρηστεύθηκε, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός των επιβαινόντων.  Β.Β. 

*** Ε. Αλειφέρη: Αν ο χώρος αλλάξει χρήση, δε θα γίνει ποτέ ξανά στρατόπεδο 
Ατυχής ο χειρισμός του Πάνου Καμμένου για το κλείσιμο των στρατοπέδων
    Για το κλείσιμο του στρατοπέδου Καλαμάτας, αλλά και των υπολοίπων που ανήκουν γεωγραφικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μίλησε χθες η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ζητώντας υπευθυνότητα και συνεννόηση για «την επόμενη ημέρα των στρατοπέδων που κλείνουν».
Αυτό που σχολίασε, είναι ότι ουδέποτε παρουσιάστηκε στους φορείς της πόλης ή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κάποια μελέτη που να αποδεικνύει το ρεαλισμό και την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης του υπουργείου. «Ασφαλώς βέβαια- όπως είπε- αυτά είναι πραγματικά θέματα του υπουργείου, όμως ο επιεικώς “ατυχής” χειρισμός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για το θέμα αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν μπορεί να πείσει για την αντικειμενικότητα της απόφασης».
  Η επόμενη ημέρα και η
στάση των τοπικών φορέων
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, η κα Αλειφέρη είπε ότι όλοι οι φορείς θα πρέπει να συσκεφθούν και να συζητήσουν για την πορεία του θέματος, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν τις προτάσεις και του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και των υπόλοιπων φορέων.
Η τοπική οικονομία
και η ιστορική διάσταση
Πρωταρχικής σημασίας θέμα με την κατάργηση του στρατοπέδου της Καλαμάτας για την αντιπεριφερειάρχη είναι η ιστορική διάσταση. Όπως είπε, δεν μπορεί να αντισταθμιστεί με όποια «αξιοποίηση κι αν ληφθεί», ενώ μετά βεβαιότητος συμπλήρωσε ότι αυτή η απόφαση πλήττει και την τοπική οικονομία και κοινωνία.
  Η πρόταση της Περιφέρειας
Όσο για την πρόταση της Περιφέρειας, η κα Αλειφέρη ανέφερε ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των φορέων, και όχι μόνο της Αυτοδιοίκησης ή της Καλαμάτας. Τότε η πλευρά της Περιφέρειας θα τοποθετηθεί υπεύθυνα.
Επισήμανε δε, ότι όταν κάποιος καταθέτει την άποψή του για αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να εξετάζουμε και τις παραμέτρους οποιασδήποτε «σκοπιμότητας» πίσω από αυτή.
  Το σενάριο
της ιδιωτικοποίησης
Σε ερώτηση που τέθηκε στην κα Αλειφέρη για την ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του χώρου, απάντησε ότι δε θέλει να προστρέξει σε σενάρια! Όπως είπε, αν ο λόγος που έκλεισε το στρατόπεδο ήταν ένα σενάριο κάποιας άλλης αξιοποίησης, αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε την αντικειμενικότητα και την αναγκαιότητα της εν λόγω απόφασης.
  Τα τρία σενάρια
Στο τραπέζι, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι κλείνουν τα στρατόπεδα από τον κ. Βίτσα, έπεσαν τρεις προτάσεις. Η κα Αλειφέρη προτίμησε να μην πάρει θέση, αν και συμφωνεί περισσότερο με εκείνη του να παραμείνει ο χώρος στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού ξεκαθάρισε ότι αν ο χώρος αποχαρακτηριστεί, δε θα γίνει πότε ξανά στρατόπεδο. Γι’ αυτό είπε ότι όποιοι καταθέτουν προτάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, ιδιαίτερα για τον αποχαρακτηρισμό του στρατοπέδου μονάδας, είναι ιστορικές, που ξεπερνούν τον πολιτικό αλλά και το συνολικό μας βίο!
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί για ό,τι λέμε», συμπλήρωσε, γιατί «αν εμείς ζητήσουμε αυτή τη στιγμή τον αποχαρακτηρισμό του ως στρατοπέδου και να χρησιμοποιηθεί ως κάτι άλλο, πρέπει να ξέρουμε ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια θα είναι έτσι.
Όποιοι νομίζουν πως είναι τόσο… φωτισμένοι να κάνουν μια πρόταση, ας την καταθέσουν! Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε όλες τις παραμέτρους στο μυαλό μας! Άλλο η αναστολή της λειτουργίας και η προσωρινή αλλαγή χρήσης και άλλο ο αποχαρακτηρισμός του χώρου».
  Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Κοπή πίτας χθες το μεσημέρι στο Α.Τ. Τριφυλίας 
 
 
 
Όμορφη και σεμνή ήταν η οικογενειακή εκδήλωση κοπής της πίτας των αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας χθες το μεσημέρι στο «Παραμυθάκι»!
Την πίτα ευλόγησε ο εφημέριος του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πατέρας Δημήτριος Καραΐσκος και την έκοψε ο διοικητής του Α.Τ. Τριφυλίας, Γεώργιος Κρυοβρυσανάκης, με ευχές για το νέο έτος, ενώ, όπως είπε, το δώρο για όποιον τύχαινε το φλουρί ήταν τρία ρεπό (αν τύχαινε σε συγγενικό του πρόσωπο, πάλι ρεπό για τον εν ενεργεία υπάλληλο). Τυχερή αναδείχθηκε η κόρη της αστυνομικού Ιωάννας Μπαρδούτσου, Παναγιώτα Κομποχόλη και μεγάλη κερδισμένη η μαμά της, που θα πάρει τα τρία ρεπό από την υπηρεσία.
Χαλαροί και ευδιάθετοι οι αστυνομικοί και πολιτικοί υπάλληλοι, άφησαν για λίγο στην άκρη υποχρεώσεις, σκοτούρες και προβλήματα και πέρασαν ένα όμορφο μεσημέρι, ενδυναμώνοντας τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Ανανέωσαν δε το ραντεβού τους, μαζί και με φίλους, για το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου και ώρα 9.00 μ.μ., στο εστιατόριο «Καρνάγιο» στο Καλό Νερό, στον ετήσιο χορό των αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων των Αστυνομικών Τμημάτων Τριφυλίας, υπό την αιγίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας!   Του Ηλία Γιαννόπουλου

*** Στοιχεία που σοκάρουν στη δίκη του Μεσσήνιου πολιτευτή της "Χρυσής Αυγής" Φ. Μπέλλου 
«Παρενοχλούσε γυναίκες, τρομοκρατούσε και κατέστρεψε ότι τον ενοχλούσε» 
 Ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκίνησε η δίκη του συνταξιούχου αστυνομικού, Φώτη Μπέλλου, για τη δολοφονία του 68χρονου Πρόδρομου Μαρκόπουλου, τον Οκτώβριο του 2016, στο γυμναστήριο που είχε το θύμα στην οδό Πανόρμου.
Ο 60χρονος κατηγορούμενος, πολιτευτής της Χρυσής Αυγής στη Μεσσηνία, αρνήθηκε με την έναρξη της διαδικασίας την κατηγορία και επανέλαβε πως βρισκόταν σε άμυνα, καθώς έγινε συμπλοκή με το θύμα.
Στο δικαστήριο κατέθεσε ο αδελφός του ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο απόστρατος αστυνομικός ήταν «ο φόβος και τρόμος της γειτονιάς» και ότι ζητούσε χρήματα για προστασία από τον αδελφό του.
«Ο δολοφόνος είναι γνωστός στους Αμπελόκηπους. Ό,τι τον εμπόδιζε το κατέστρεφε. Ένα δέντρο τον ενοχλούσε, το έκοβε... Όλους τους μαγαζάτορες της περιοχής τούς τρομοκρατούσε, τζάμπα έπινε καφέ...» κατέθεσε ο κ. Ηλίας Μαρκόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως δράστης και θύμα έμεναν πολύ κοντά και ότι καυγάδιζαν τακτικά, γιατί ο κατηγορούμενος δημιουργούσε προβλήματα στους πελάτες του γυμναστηρίου και παρενοχλούσε σεξουαλικά τις γυναίκες.
Σύμφωνα με το μάρτυρα, οι κάμερες που έβαλε ο αδελφός του στην είσοδο του γυμναστηρίου του ήταν απλά μία νέα αφορμή για εντάσεις μεταξύ τους. "Ο αδελφός μου, μου είχε πει ότι ζητούσε προμήθεια από τα κέρδη του γυμναστηρίου ως προστασία, γιατί γνώριζε αστυνομικούς...» είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
Διαπληκτισμό για τις κάμερες περιέγραψε η ιδιοκτήτρια ταβέρνας στην περιοχή, που κατέθεσε στο δικαστήριο ότι άκουσε τους δύο άντρες να καυγαδίζουν και είδε τον κατηγορούμενο "να κινείται προς την Αλεξάνδρας και το θύμα να τον ακολουθεί στα τρία μέτρα... Δεν έδωσα σημασία. Για 10 λεπτά ακολούθησε σιωπή και μετά άκουσα τρεις πυροβολισμούς. Βγήκα στην πόρτα του μαγαζιού και είδα το θύμα πεσμένο κάτω. Ξεψυχούσε. Ο κατηγορούμενος κρατούσε όπλο. Έτρεξα προς το θύμα και μέχρι να καταλάβω τι έγινε ο κατηγορούμενος είχε απομακρυνθεί. Του είπα “τι κάνεις εκεί, είσαι τρελός;”. Ήταν ήρεμος, αμίλητος, δε μου απάντησε» κατέθεσε η μάρτυρας, η οποία απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε πως την είχε παρενοχλήσει στο παρελθόν δείχνοντάς της το όπλο του.
Στη δική του κατάθεση, ένας από τους γείτονες των δύο ανδρών υποστήριξε ότι το θύμα ήταν αυτός που προκαλούσε προβλήματα στον κατηγορούμενο βρίζοντάς τον χυδαία πολύ συχνά. «Του είχε κάνει τη ζωή μαρτύριο» είπε και τόνισε πως την επίμαχη ημέρα ο γυμναστής ήταν αυτός που ακολούθησε τον κατηγορούμενο κρατώντας ένα ξύλο και συμπλήρωσε πως αν "δεν ακολουθούσε τον κατηγορούμενο δε θα γινόταν τίποτα».
Άλλος μάρτυρας, καταστηματάρχης στην περιοχή, υποστήριξε στο δικαστήριο ότι λίγο πριν από το έγκλημα προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ των δύο και ότι μετά τους πυροβολισμούς που άκουσε, είδε τον κατηγορούμενο να περνά ψύχραιμος χαιρετώντας τον.
Για εν ψυχρώ δολοφονία έκανε λόγο στην κατάθεσή της η πελάτισσα του γυμναστηρίου Δήμητρα Ζαροκώστα, η οποία υποστήριξε: «Δεν πιάστηκαν στα χέρια. Τον σημάδεψε και του έριξε κανονικότατα. Ήταν ευθεία βολή. Ο Μάκης γονάτισε, έπεσε κάτω και μετά μπρούμυτα. Ενώ υπήρχε μια απόσταση μεταξύ τους 3-4 μέτρων, ο κατηγορούμενος πήγε από πάνω του τον κοίταξε και είδα ένα βλέμμα ικανοποίησης. Και μετά γύρισε και έφυγε σαν να μη συνέβη τίποτα».
Η υπεράσπιση αμφισβήτησε τη μαρτυρία της κας Ζαροκώστα και ζήτησε κατ' αντιπαράσταση εξέταση με άλλους αυτόπτες μάρτυρες.
Ο εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει επί του αιτήματος, δηλώνοντας ότι μετά τη διαδικασία θα μεταβεί στο σημείο του εγκλήματος ο ίδιος για να έχει προσωπική άποψη και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η δίκη συνεχίζεται.  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

*** Άκαρπη η επένδυση στο Τουριστικό Ταϋγέτου – Αποχώρησε ο μέχρι σήμερα επενδυτής 
Άγονη αποδείχτηκε η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση του Τουριστικού στον Ταΰγετο. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της χθεσινής Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, εγκαταλείφθηκε η επένδυση, καθώς ο Ουκρανός επιχειρηματίας που είχε αναλάβει την ενοικίασή του απευθύνθηκε στο Δήμο Καλαμάτας και ζήτησε να αποχωρήσει από τη σχετική σύμβαση.
Το Τουριστικό είναι κλειστό εδώ και πολλές μέρες, ενώ ο επενδυτής δεν προχώρησε σε καμία εργασία για την επισκευή του ξενώνα, παρά μόνο εκμεταλλεύτηκε τους προηγούμενους μήνες την καφετέρια. Την είδηση ανακοίνωσε το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής και  αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος.
Προηγουμένως ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, είχε ζητήσει ενημέρωση για το τι γίνεται με το Τουριστικό (αλλά και το ξενοδοχείο Βασιλικόν στον πεζόδρομο της Αριστομένους).
Η σύμβαση για την παραχώρηση του Τουριστικού έχει υπογραφεί από τον Αύγουστο του 2016 και έχει διάρκεια 50 χρόνων. Σύμφωνα με αυτή, τα έργα για την επισκευή του ξενώνα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί σε βάθος δύο χρόνων, με δαπάνες του επενδυτή, ενώ το μίσθωμα ήταν 2.000 ευρώ το μήνα.
  Το χρονικό της κατασκευής
Σύμφωνα με σχετικό κείμενο της δρος Δήμητρας Σταθοπούλου-Καπετανάκη, το 1960 η Νομαρχία Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας, έπειτα από εισήγηση του τότε νομάρχη Χρήστου Κιτσίδη, αποφάσισε την ανέγερση του «Ορεινού Καταφυγίου Ταϋγέτου». Την εκπόνηση της σχετικής τεχνικής μελέτης ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Κουτουμάνος, πολιτικός μηχανικός του υπουργείου Εσωτερικών. Την εκτέλεση του έργου ανέλαβε, κατόπιν διαταγής της Νομαρχίας, η Κοινότητα Αλαγονίας (παρά τις επιφυλάξεις της) με τη σύναψη δανείου από το Δημόσιο (Λογαριασμός Δημοσίων Επενδύσεων-Μεγαλύτερα Κοινωφελή Έργα). Α.Π.

*** Άρωμα ερωτικής αντιζηλίας στο παρ’ ολίγον φονικό στα Λέικα 
Άρωμα… ερωτικής αντιζηλίας φαίνεται να υπάρχει στις ενέργειες του 63χρονου που πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά 66χρονο στο Ξηροκάμπι Λεΐκων το μεσημέρι της Κυριακής. Τουλάχιστον την κατεύθυνση αυτή δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικές Αρχές.
Χθες ο 63χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, ενώ από τον ανακριτή ζήτησε προθεσμία ώστε να απολογηθεί αύριο.
  Υπήρχε ένταση μεταξύ τους
Το μεσημέρι της Κυριακής, ένα τέταρτο μετά τις 2.00, έχοντας πάρει μαζί του μια καραμπίνα, ο 63χρονος πήγε στο Ξηροκάμπι Λεϊκων, όπου διέμενε ο 66χρονος, και του χτύπησε την πόρτα.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που θα συναντούσε τον 66χρονο, καθώς φαίνεται να υπήρχε μεταξύ τους ένταση τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές κάνουν λόγο για εμμονή του 63χρονου με τον 66χρονο, αλλά και για υποψίες που αφορούσαν στη γυναίκα του.
Ο 66χρονος έμενε μόνος του στο Ξηροκάμπι Λεΐκων. Ανοίγοντας την πόρτα βρέθηκε μπροστά στην κάννη της καραμπίνας που κρατούσε στα χέρια του ο 63χρονος. Τον πυροβόλησε, δε, μια φορά  τραυματίζοντάς τον σοβαρά στην κοιλιακή και θωρακική χώρα, καθώς και στο δεξί χέρι.
  Κρύφτηκε στο Μεσοπόταμο
Αμέσως μετά την πράξη του ο δράστης εγκατέλειψε το σημείο, ενώ τον 66χρονο είδε αιμόφυρτο διερχόμενος οδηγός, ο οποίος σταμάτησε και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Εκεί υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση, ενώ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Αμέσως από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 63χρονου, καθώς το θύμα τον είχε αναγνωρίσει και  κατονομάσει.
Τελικά, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν τον 63χρονο νωρίς το απόγευμα σε αγροικία που διατηρεί στο Μεσοπόταμο του Δήμου Πύλου- Νέστορος. Εκεί βρέθηκε και το κυνηγετικό όπλο που χρησιμοποίησε, μαζί με 23 φυσίγγια.
Η αστυνομία σε βάρος του σχημάτισε δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
Της Βίκυς Βετουλάκη 

*** Έκοψε πίτα και τίμησε τη Μαρίζα Κωχ ο Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας 
 
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Συλλόγου Μανιατών Καλαμάτας το περασμένο Σάββατο.
Στη διάρκειά της Μανιάτες-Μανιάτισσες, αλλά και φιλομανιάτες, αντάλλαξαν ευχές για τη νέα χρονιά, διασκέδασαν και χόρεψαν έως τις πρωινές ώρες, παρέα με τη μοναδική Μαρίζα Κωχ, την οποία και ο Σύλλογος τίμησε. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη βραδιά… και πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για αυτή την όμορφη εκδήλωση!
Από την πλευρά τους, η πρόεδρος του Συλλόγου, Αμαλία Νίκα-Ρουτζούνη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ευχαριστούν όσους με την παρουσία τους τίμησαν το Σύλλογο, τους χορηγούς, το Χορευτικό Όμιλο «Λεύκιππο», όλους τους τοπικούς Συλλόγους που παραβρέθηκαν, τα Μέσα Ενημέρωσης για την προβολή,  και εύχονται χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία και χαμόγελα το 2018.

*** Διαγωνισμός σχετικά με το καρναβάλι της Μεσσήνης 
Η Πένυ Φωτοπούλου και η Σπυριδούλα Κούσκουλα είναι οι νικήτριες του διαγωνισμού δημιουργίας ψηφιακής αφίσας για το καρναβάλι της Μεσσήνης, στην κατηγορία της ομαδικής ψηφιακής δημιουργίας, που διοργάνωσε η Σχολή Πληροφορικής Αλγόριθμος.
Ο διαγωνισμός, που συνεχίζεται για την κατηγορία της δημιουργίας ιστολογίου  με θέμα τα αποκριάτικα έθιμα της Μεσσήνης, έχει ως στόχο την έρευνα και την αναζήτηση πληροφοριών, ώστε οι μαθητές να εμβαθύνουν και να γνωρίσουν έθιμα του τόπου τους που έχουν ρίζες μέσα στον χρόνο.
Τα ψηφιακά έργα των μαθητών που διακρίθηκαν θα προωθηθούν μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με στόχο την προβολή και την προσέλκυση επισκεπτών στο παραδοσιακό καρναβάλι της Μεσσήνης.
Την ευθύνη της διοργάνωσης έχει ο Γιάννης Λάσκαρης.

***  Πίτα στη Βιβλιοθήκη με πλούσιο απολογισμό και σημαντικές δράσεις για το 2018 
Πίτα στη Βιβλιοθήκη με πλούσιο απολογισμό και σημαντικές δράσεις για το 2018
Με αφορμή την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας έκανε στο αναγνωστήριό της μια μικρή αποτίμηση των πλούσιων πεπραγμένων του περασμένου έτους, ενώ παρουσίασε το βασικό προγραμματισμό για το 2018.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς, το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Ανδρέας Ζαγάκος, ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Άγγελος Λάππας και άλλοι φίλοι της βιβλιοθήκης.
Μετά την ευλογία και κοπή της πίτας η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Στέλλα Καρλαύτη, έδωσε το στίγμα της αλλαγής με αφετηρία το γεγονός ότι από την απορρόφηση περίπου των μισών χρημάτων από τα μόλις 5.000 ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του 2016, η Βιβλιοθήκη αξιοποίησε πέρυσι το σύνολο σχεδόν (96%) των εντυπωσιακά αυξημένων χρηματοδοτήσεων, που προέρχονταν κατά 10.820 ευρώ από την τακτική κρατική χρηματοδότηση και κατά 20.950 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το τελευταίο ποσό είναι μέρος των συνολικά 100.000 ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί για μια 3ετία και αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία της διοίκησης και προσωπικά της διευθύντριας Νινέτας Σωτηράκη, που τα διεκδίκησαν και τα κέρδισαν με την υποβολή αναλυτικού πλανογράμματος προς το υπουργείο, ενώ η διάθεση των χρημάτων γίνεται με πλήρη διαφάνεια, μεταξύ άλλων με αναρτήσεις στην ηλεκτρονική υπηρεσία ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Με βάση αυτό το σχεδιασμό κατά το 2017 έγιναν μεγάλα βήματα στον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υπηρεσιών και του περιβάλλοντος της Βιβλιοθήκης, όπως με την αγορά υπολογιστών και την αναβάθμιση του δικτύου μηχανοργάνωσης, την ανάπτυξη συστήματος ασφαλείας με την αγορά 5 καμερών (θα συμπληρωθεί φέτος με αντικλεπτικό σύστημα βιβλίων) κ.ά. Επίσης αγορά βιβλιοθηκών, ερμαρίων και επίπλων για τη νέα «γωνιά» με τα cd και dvd που είναι πλέον στη διάθεση του κοινού και για τα εκατοντάδες καινούργια βιβλία που εμπλούτισαν ουσιαστικά έπειτα από χρόνια για ενήλικες, παιδιά, εξειδικευμένα επιστημονικά/θεματικά (κυρίως ιστορικά φέτος), 50 τόμοι για τη μεσσηνιακή συλλογή και πάνω από κόμικ που θα είναι σύντομα διαθέσιμα για παιδιά και ενήλικες.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας διαθέτει 5.500 ενεργά μέλη, με 507 νέες εγγραφές κατά το 2017, διάστημα κατά το οποίο έγιναν και 1.000 δωρεές βιβλίων.
Και σε επίπεδο εκδηλώσεων η χρονιά που πέρασε ήταν ιδιαίτερα πλούσια, με την κα Καρλαύτη να αναφέρει ενδεικτικά τη συμμετοχή στην Ημέρα Γαλλοφωνίας, το Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, την έκθεση αντιστασιακού Τύπου, παρουσία του Μανώλη Γλέζου. Υπήρχαν ακόμη πρωτοβουλίες ή συμμετοχή σε επιλεγμένες βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις, ενώ έγιναν πολυάριθμες δράσεις και βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μαθητές. Καταγράφηκαν επισκέψεις 50 σχολείων και 1.000 παιδιών (σε αυτές τις εκδηλώσεις βοηθούν εθελοντές και σπουδαστές του ΙΕΚ Ορίζων), ενώ υπάρχει συνεργασία με 16 σχολικές βιβλιοθήκες, στις οποίες παραχωρήθηκαν 200 βιβλία.
Εκτός από την κα Καρλαύτη σύντομες παρεμβάσεις έκαναν τα μέλη του Δ.Σ., Μιχάλης Μιχαήλ, ο οποίος ευχήθηκε περισσότερα παιδιά να ανακαλύψουν τη βιβλιοθήκη και τον κόσμο των βιβλίων και να φύγουν από το διαδίκτυο, ενώ από την πλευρά του ο Γιάννης Αλεβίζος (προϊστάμενος και στη Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ) μετέφερε ότι σε επαφή που είχε με το Μεσσήνιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, πήρε τη διαβεβαίωση ότι μέσω ΕΣΠΑ θα εξασφαλιστούν τη νέα χρονιά περισσότερες χρηματοδοτήσεις για υπηρεσίες και εξοπλισμό στις Βιβλιοθήκες όλης της χώρας.
  Οι δράσεις της νέας χρονιάς
Καθιερώνοντας τις επιτυχημένες δράσεις της περασμένης χρονιάς, εμπλουτίζοντάς τες με νέες και συνεχίζοντας την αναβάθμιση της λειτουργίας και των υπηρεσιών της, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας θα είναι και το 2018 ένα ανοιχτό κέντρο πολιτισμού για όλους.
Μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό της νέας χρονιάς περιλαμβάνονται τα παρακάτω: στις 14/3 αφιέρωμα στην πεζογράφο Μάρω Δούκα, στις 17/3 η δεύτερη συνάντηση Γαλλοφωνίας, 17-23 Μαρτίου έκθεση στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου για τις διαχρονικές σχέσεις Γαλλίας-Καλαμάτας από την εποχή των Βιλεαρδουίνων, 2ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός (προκήρυξη μέσα στο Φλεβάρη, συμμετοχές έως τέλη Απριλίου, αποτελέσματα τον Ιούνιο και βραβεύσεις το Σεπτέμβρη), έκδοση με τα έργα των νικητών (και του περυσινού διαγωνισμού).
Ακόμα, συμμετοχή στις δράσεις του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, θεματικά μηνιαία αφιερώματα και γενικά εξωστρέφεια με βιβλιοπαρουσιάσεις και συμμετοχή/διοργάνωση εκδηλώσεων.
Στους βασικούς στόχους είναι η προσβασιμότητα της Βιβλιοθήκης για όλους και ιδιαίτερα τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες για τα οποία υπάρχει ειδικός εξοπλισμός (όπως σύστημα ανάγνωσης για τυφλούς), η στήριξη της τοπικής λογοτεχνικής παραγωγής που είναι πλούσια και η προσέλκυση εθελοντών.
-Τυχερή της εκδήλωσης ήταν η εθελόντρια Χαρά Πολιτοπούλου, η οποία πήρε ως δώρο –τι άλλο;- ένα βιβλίο…  Της Χριστίνας Ελευθεράκη

*** Ο καιρός  σήμερα Τετάρτη στην Καλαμάτα 
O καιρός στην πόλη της Καλαμάτας για  σήμερα Τετάρτη 24/1/2018 προβλέπεται αρχικά άστατος.
Από τις πρώτες μεταμεσονύχτιες έως και τις πρώτες πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αυξημένες νεφώσεις, θα υπάρξουν όμως και κάποια μικρά διαστήματα με ανοίγματα του καιρού, ενώ υπάρχει πιθανότητα ψιλόβροχου έως ασθενούς βροχής. Τις πρωινές ώρες θα επικρατήσουν αραιές νεφώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πυκνώνουν κατά διαστήματα. Από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες μέχρι και το τέλος της ημέρας θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και κάποιες σποραδικές νεφώσεις.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ η αισθητή θερμοκρασία θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη.
Η υγρασία θα κυμανθεί από 40-75%
Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν ασθενείς, από Β-ΒΑ διευθύνσεις, με ένταση 2-3 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 3-4 μποφόρ, τις πρώτες μεσημβρινές ώρες θα ενισχυθούν, στα 4-5 μποφόρ και από το απόγευμα και μετά θα εξασθενίσουν, στα 3-4 μποφόρ.
Στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου θα εκδηλωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα με την ύπαρξη ή όχι του υετού, ενδέχεται να κατέβουν και κάτω από τα 1000μ
Επιμέλεια: Κώστας Μενούνος (Κώστας_Καλαμάτα) για το kalamata.meteoclub.gr/

***  Πρόστιμο 10.000 ευρώ στο Δήμο Μεσσήνης για τα «Λιμενικά» 
Την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στο Δήμο Μεσσήνης αποφάσισε η τοπική αντιπεριφερειάρχης, Ελένη Αλειφέρη, έπειτα από εισήγηση των υπαλλήλων του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για τη λειτουργία του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στη θέση «Λιμενικά» στη Μεσσήνη, κατά παράβαση απόφασης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου για την παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ. Επιπλέον, η υπηρεσία διαπίστωσε ότι στο ΧΑΔΑ υπήρχαν εστίες ανάφλεξης απορριμμάτων, κάτι που συντελεί στη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Με την απόφαση της κας Αλειφέρη ορίζεται ο φάκελος της υπόθεσης να διαβιβασθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας για εφαρμογή των εργασιών αποκατάστασης στο ΧΑΔΑ. Επίσης, ο φάκελος θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.
Ο δε Δήμος Μεσσήνης μπορεί να προσφύγει κατά της εν λόγω απόφασης στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας -Ιονίου εντός 15 ημερών.

***  Η κατασκευή του δυτικού ποδηλατόδρομου 
Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών οδήγησε στην επιτάχυνση των εργασιών κατασκευής του δυτικού ποδηλατόδρομου, η ολοκλήρωση του οποίου θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, στην ανάδειξη του πάρκου του Νέδοντα και στην αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης.
Ωραία μάς τα λέει το δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής. Αλλά… ξέχασε να αναφέρει πότε περίπου θα συμβούν όλα τα παραπάνω ωραία. Την άνοιξη, το καλοκαίρι, το προσεχές φθινόπωρο ή μήπως πιάσουμε και το χειμώνα του 2019…   Α.Π. 

*** Εκταφή και ταυτοποίηση Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία – Μεταξύ αυτών και 423 Μεσσήνιοι 
Ανακοίνωση για την έναρξη διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για ένα «σημαντικό βήμα για να αναπαυθούν επιτέλους οι ψυχές των Ελλήνων στρατιωτών του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940-41. Των τελευταίων άταφων πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Παράλληλα, το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την ανταπόκριση της αλβανικής κυβέρνησης στο ιστορικά δίκαιο αυτό αίτημα, που αποδεικνύει ότι «ο διάλογος και η συνεργασία μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση διαφορών και τη δημιουργία θετικών προοπτικών για τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής μας».
  Μεσσήνιοι
Σε εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας είχε σχολιάσει: «Είναι η δεύτερη εκδήλωση που διοργανώνεται στην Καλαμάτα με αυτό το περιεχόμενο. Πριν από 78 χρόνια έφυγαν από εδώ χιλιάδες παιδιά, 25 έως 30 ετών και 423 άνθρωποι δικοί μας έδωσαν τη ζωή τους εναντίον των Ιταλών στη Βόρειο Ήπειρο και για πολλούς λόγους έχουν μείνει άταφοι πολλοί».
Ο Π. Νίκας είχε αναφερθεί ακόμη στην ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ανεγερθεί στην πόλη της Καλαμάτας παμμεσσηνιακό μνημείο τιμής και ευγνωμοσύνης, για τους χιλιάδες νεκρούς στους εθνικούς αγώνες από την Παλιγγενεσία του 1821 και μετέπειτα.Α.Π.
ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ-ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ-ΟΠΛΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1941
  Αναγνωστόπουλος Ευάγγελος του Σωτηρίου (τόπος γέννησης: Κυπαρισσία)
Αναστασόπουλος Ιωάννης του Ηλία (Πιλαλίστρα)
Ηλιάδης Αριστομένης του Σπυρίδωνος (Οιχαλία)
Κατσιάρας Γεώργιος του Νικολάου (Πετράλωνα Μεσσηνίας)
Κοντόπουλος Σταύρος του Θεοδώρου (Κυπαρισσία)
Κούκης Παναγιώτης του Γρηγορίου (Ψάρι Μεσσηνίας)
Κουρκουτάς Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Κωνσταντόπουλος Θεόδωρος του Αναστασίου (Μελιγαλά)
Κωτσόβολος Νικήτας του Παντελή (Κυπαρισσία)
Μπαλτάς Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Δεσύλλα Μεσσηνίας)
Μπολονιώτης Διονύσιος του Χαραλάμπους(Φιλιατρά)
Μπουγάς Παναγιώτης του Γεωργίου (Φιλιατρά)
Μπουλούκος Γεώργιος του Αριστοδήμου (Καλαμάτα)
Μπούφης Παναγιώτης ή Πάικος του Αθανασίου (Δαφνούλα Μεσσηνίας)
Παπαγιαννόπουλος ή Παπαγιάννης Γεώργιος του Κωνσταντίνου (Στρέφι)
Παπαδημητρόπουλος Ιωάννης του Δημητρίου (Δροσοπηγή Μεσσηνίας)
Παπαδόπουλος Αναστάσιος του Ιωάννη (Φιλιατρά)
Παπαχρηστοφίλου Αναστάσιος του Ιωάννη (Γαργαλιάνοι)
Πετρόπουλος Θεόδωρος του Παναγιώτη (Καρβέλι)
Σαρής Νικόλαος του Παναγιώτη (Χανδρινού)
Σμύρνης Μενέλαος του Δημητρίου (Κοπάνιτσα Τριφυλίας)
Σχινάς Κανέλλος του Γεωργίου (Βρωμόβρυση Εύας)
Τσαμαδός Δημήτριος ή Τάκης του Χρήστου (Διαβολίτσι)
Χρυσοβέργης Γεώργιος του Μιχαήλ (Άρις)
Μιχαλακέας Γεώργιος του Βασιλείου (Καλαμάτα)
  ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1941
Αβιζιώτης Γεώργιος του Ιωάννη (Αριστοδήμειο)
Αγγελής Παναγιώτης του Χρήστου (Γιαννιτσά Καλαμάτας)
Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος του Θεοδώρου (Καλαμάτα)
Αγγελόπουλος Νικόλαος του Παναγιώτη (Χρυσοκελαριά)
Αθανασόπουλος Βασίλειος του Παναγιώτη (Νέδουσα)
Αθανασόπουλος Μάρκος του Βασιλείου (Μαθία Πυλίας)
Αθανασόπουλος Παναγιώτης του Ευάγγελου (Βούταινα)
Αλεβιζάκης Αλέξανδρος του Σπυρίδωνος (Χατζή Πυλίας)
Αλεβίζος ή Αλεβιζόπουλος Αθανάσιος του Γεωργίου (Χατζή Πυλίας)
Αλεβίζος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη (Διαβολίτσι)
Αλεβίζος Νικόλαος του Γεωργίου (Διαβολίτσι)
Αλεξανδρόπουλος Γρηγόριος του Δημητρίου (Φιλιατρά)
Αλεξόπουλος Άγγελος του Πέτρου (Καλαμάτα)
Αλεξόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη (Καλαμάτα)
Αλεξόπουλος Φώτιος του Βασιλείου (Διαβολίτσι)
Αλιφέρης Παναγιώτης του Ηλία (Άγιο Φλώρο)
Αλοίμονος Δημήτριος του Ιωάννη (Μικρά Μαντινεία)
Αναγνωστόπουλος Αντώνιος του Αναστασίου (Γαργαλιάνοι)
Αναγνωστόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη (Χαλβάτσιο)
Ανδρεόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου (Πλατύ)
Ανδριανόπουλος Κωνσταντίνος του Ιωάννη (Ρευματιά)
Αντωναρόπουλος Παναγιώτης του Ιωάννη, (Καλαμάτα)
Αντωνόπουλος Αναστάσιος του Πέτρου (Τριπύλα)
Αντωνόπουλος ή Πέτροβας Ιωάννης του Γεωργίου (Κάτω Μέλπεια)
Αντωνόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου (Ράχες Μεσσηνίας)
Αποστολόπουλος Γεώργιος του Πέτρου (Πιλαλίστρα)
Αποστολόπουλος Δημήτριος του Αποστόλου (Αγριλιά)
Αραπάκης Κοσμάς του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Αργυράκης Δημήτριος του Σταμάτη (Θουρία)
Αργυράκης Κωνσταντίνος του Βασιλείου (Αιθαία)
Αργυρόπουλος Αναστάσιος του Γεωργίου (Πολίχνη)
Αργυρόπουλος Γεώργιος του Χαραλάμπους (Μαγγανιακό)
Αργυρόπουλος Σπυρίδων του Δημητρίου (Μαγγανιακό)
Ασημάκης Αθανάσιος του Νικολάου (Άγιο Βλάσιο Πυλίας)
Ασημακόπουλος Παναγιώτης του Γεωργίου (Αλφειούσα Μεσσηνίας)
Ασημάκος Γεώργιος του Σωτηρίου (Καλαμάτα)
Αυγουλέας Χαράλαμπος του Μιχαήλ (Μεσσήνη)
Βαρβαρρήγος Παναγιώτης του Γεωργίου (Φιλιατρά)
Βασιλάκης Κωνσταντίνος του Κωνσταντίνου (Βρομόβρυση)
Βασιλειάδης Νικόλαος του Ιωάννη (Καλαμάτα)
Βασιλόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη (Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας)
Βασιλόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου (Γαργαλιάνοι)
Βασιλόπουλος Σπυρίδων του Γεωργίου (Χρυσοκελαριά)
Βελετάκος Δημήτριος του Ιωάννη (Καλαμάτα)
Βηταντζάκης Μιχαήλ του Σπυρίδωνος (Καλαμάτα)
Βιγκόπουλος ή Βίγκος Βασίλειος του Νικόλαου (Βαλύρα)
Βίγκος Χρήστος του Στυλιανού (Βαλύρα)
Βλαχοδημητρόπουλος Ηλίας του Ιωάννη (Σουληνάρι)
Βοτάκης Βασίλειος του Παναγιώτη (Καλαμάτα)
Βουρνάς Θεόδωρος του Ιωάννη (Δασοχώρι)
Βρεττός Νικόλαος του Διονυσίου (Γαργαλιάνοι)
Βρυώνης ή Μπουρλάκος Διονύσιος του Θεοδώρου (Κυπαρισσία)
Γαϊτάνης Γεώργιος του Μιχαήλ (Ανδρούσα)
Γαλανόπουλος Αθανάσιος του Γεωργίου (Χαροκοπιό)
Γαλανόττουλος Κωνσταντίνος του Αθανασίου (Μάλτα Μεσσήνης)
Γάτσης Χρήστος του Θεοδώρου (Κατσαρού)
Γεωργακόπουλος Χρήστος του Γεωργίου (Λυκουδέσι)
Γεωργικός Σταύρος του Κωνσταντίνου (Καλαμάτα)
Γεωργόπουλος Άγγελος του Αναστασίου
Γεωργόπουλος Παναγιώτης του Ηλία (Σακινάδα)
Γιαννακόπουλος Αριστείδης του Γεωργίου (Δροσοπηγή Τριφυλίας)
Γιαννακόπουλος Διονύσιος του Κωνσταντίνου (Χρυσοκελαριά)
Γιαννακόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη (Δώριο)
Γιαννακόπουλος Φώτιος του Θεοδώρου (Λαχανάδα)
Γιαννακόπουλος Χαρίλαος του Αντωνίου (Κάμπος Μεσσηνίας)
Γιαννέλης Δημήτριος του Δημοσθένη (Μπάλα Μεσσήνης)
Γιαννιτσάκης Γεώργιος του Γρηγορίου (Δροσοπηγή)
Γιαννόπουλος Αργύριος του Βασιλείου (Μεσσήνη)
Γιαννόπουλος ή Μαρίνης Ηλίας του Γεωργίου (Μυρσινοχώρι)
Γιαννόπουλος Ιωάννης του Αναστασίου (Δάρα)
Γκαμούρας Πέτρος του Ανάστου (Άγιο Σώστη Μεσσηνίας)
Γκαργκούλας Αθανάσιος του Νικολάου (Κουτήφαρη)
Γκιούλος Χρήστος του Νικολάου (Ρωμύριο)
Γκότσης ή Γκοτσόπουλος Νικόλαος του Λεωνίδα (Καλό Νερό)
Γκότσης Παναγιώτης του Γεωργίου (Χαλβάτσιο)
Γκούζος Κωνσταντίνος του Νικολάου (Πηγάδια)
Γιάλτας Ιωάννης του Αναστασίου (Χώρα Τριφυλίας)
Γούργαρης Φώτιος του Αλεξάνδρου (Μάλθη) Μεσσηνίας
Γραμμένος Χρήστος του Πέτρου (Άνω Μέλπεια)
Γυφτάκης Λάμπρος του Σπυρίδωνος (Καλαμάτα)
Γυφτάκης Νικόλαος του Θεοχάρη (Μερόπη)
Δαβίλας Παναγιώτης του Νικολάου (Κεφαλινού)
Δαζέας Παναγιώτης του Βασιλείου (Καλαμάτα)
Δανιγκέλης Ηλίας του Θεμιστοκλή (Καλαμάτα)
Δημέας Κωνσταντίνος του Ιωάννη (Πλατύ)
Δημητρακόπουλος Παύλος του Ιωάννη (Αετοφωλιά)
Δημητρόπουλος Θεόδωρος του Ιωάννη (Γαργαλιάνοι)
Δημόπουλος Θεοφάνης του Γεωργίου (Μαγγανιακό)
Δημόπουλος Κωνσταντίνος του Δημοσθένη (Καλλιρρόη)
Δημόπουλος Κωνσταντίνος του Παντελή (Καλαμάτα)
Δημόπουλος Νικόλαος του Αντωνίου (Αχλαδοχώριο)
Δημόπουλος Παναγιώτης του Ηλία (Πέρα Καλαμών)
Δημόπουλος Παναγιώτης του Ιωάννη (Καλαμάτα)
Διαγούπης Αριστείδης του Δημητρίου (Στάσιμο)
Διακουμογιαννόπουλος Θεόδωρος του Γεωργίου (Κυνηγού)
Διαμαντέας Παναγιώτης του Σωτηρίου (Λιασίνοβα Μεσσηνίας)
Διαμαντόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη (Σκάλα Μεσσηνίας)
Διονυσόπουλος ή Πλατύς Ανδρέας του Ευσταθίου (Κυπαρισσία)
Διονυσόπουλος Κωνσταντίνος του Μήτρου (Κούβελα)
Διονυσόπουλος Παντελής του Παύλου (Τρίκορφο)
Δουρδούνης Δημήτριος του Τρύφωνα (Μάνεσι)
Δραγώνας Ξενοφών του Αντωνίου (Κυπαρισσία)
Δρακόπουλος Ηλίας του Παναγιώτη (Μαυρομάτι)
Δρούλιας Απόστολος του Παναγιώτη (Κατσαρού)
Έξαρχος Νικόλαος του Δημητρίου (Κορώνη)
Εξηνταβελόνης Δημήτριος του Παναγιώτη (Άγριλος)
Ζαβολέας Παναγιώτης του Ιωάννη (Σελίνιτσα)
Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος του Παναγιώτη (Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας)
Ζέρβας Θεόδωρος του Σπυρίδωνος (Πεταλίδι)
Ζόμπολας Νικόλαος του Παναγιώτη (Πύλο)
Ηλιόπουλος Δημήτριος του Παναγιώτη (Χαλκιά Τριφυλίας)
Ηλιόπουλος Ηλίας του Παναγιώτη (Ραπτόπουλο)
Ηλιόπουλος Παναγιώτης του Γεωργίου (Βαλύρα)
Ηλιόπουλος Πέτρος του Θεοδώρου (Στενωσιά)
Ηλιόπουλος ή Ξυνός Σταύρος του Παναγιώτη (Μερόπη)
Θεοδωρακόπουλος Βασίλειος του Θεοδώρου (Αχιλιούσα Μεσσηνίας)
Θεοδωρακόπουλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου ή Φωτίου (Μανιάκι)
Θεοδωρόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη (Πιλαλίστρα)
Ιωαννίδης Ευάγγελος του Ιωάννη (Κυπαρισσία)
Κακαβάς Γεώργιος του Αναστασίου (Φιλιατρά)
Κακαβάς Κωνσταντίνος του Ευσταθίου (Πιπερίτσα)
Κακαβάς Φώτιος του Ιωάννη (Πιπερίτσα)
Κακούτης Ηλίας του Σπυρίδωνος (Μάλθη)
Καλαμαριάς Γεώργιος του Ιωάννη,(Φιλιατρά)
Καλλιδώνης ή Τάγαρης Παναγιώτης του Γεωργίου (Κοπανάκι)
Καμπούκος Μιχαήλ του Κωνσταντίνου (Αετός)
Καναβάρος Παναγιώτης του Νικολάου (Καλαμάτα)
Κανακάρης Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου (Χρυσοπηγή Τριφυλίας)
Κανελλόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη (Βρύσες)
Κανελλόπουλος Δημήτριος του Αναστασίου (Σπηλιά)
Κανονιέρης Φωκίων του Ιωάννη (Γαργαλιάνοι)
Κάπελας Νικόλαος του Περικλή (Καλαμάτα)
Καπετανάκης Παναγιώτης του Γεωργίου (Αρτεμισία)
Κάππος Ιωάννης του Παναγιώτη (Πύργος Τριφυλίας)
Καρβέλης Φώτιος του Βασιλείου (Καρβέλι)
Κατσιώλης Αγγελής του Δημητρίου (Άνω Μέλπεια)
Κατσούλας Αντώνιος του Βασιλείου (Παπαφλέσσα Πυλίας)
Κατσούλιας Κωνσταντίνος του Αθανασίου (Βασιλίτσι)
Κάψιας Ευάγγελος του Παναγιώτη (Ρέψακο Μεσσηνίας)
Κιούσης Κωνσταντίνος του Ιωάννη (Φανάρι Μεσσηνίας)
Κλεφτόγιαννης Παναγιώτης του Βασιλείου (Ζερμπίσια)
Κοκοράκης Δημήτριος του Ιωάννη (Μαραθόπολη)
Κόλλιας Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Ψάρι)
Κομποχόλης Δημήτριος του Παναγιώτη (Δεσύλλα)
Κοντογόνης Σταύρος του Ιωάννη (Καλλιθέα Μεσσηνίας)
Κοντόλαιμος Αθανάσιος του Βασιλείου (Ανθεια)
Κοντόπουλος Βασίλειος του Εμμανουήλ (Δεσύλλα)
Κόντος Νικόλαος του Γρηγορίου (Νεοχώρι)
Κουντουλέας Αναστάσιος του Γεωργίου (Μικρά Μαντινεία)
Κόρδος Παναγιώτης του Γεωργίου (Μαθία)
Κορμπογιαννόπουλος Βασίλειος του Βασιλείου (Μάλτα Αβίας)
Κοσιώρης Φώτιος του Ανδρέα (Ηλέκτρα)
Κοσμάς Αναστάσιος του Παναγιώτη (Κοπανάκι)
Κοτσίρης Βασίλειος του Ιωάννη (Καμάρια Ευαγγελισμού)
Κοτσίρης Σταύρος του Γεωργίου (Ευαγγελισμός)
Κοτσόβολος Κωνσταντίνος του Θεοδώρου (Κυπαρισσία)
Κουβελάκης Χαράλαμπος του Ιωάννη (Μαυρομάτι)
Κουβέλας Ευστάθιος του Ευστρατίου (Αλτομιρά)
Κούκης Κωνσταντίνος του Χαραλάμπους (Βασιλικό)
Κουκούλας Αθανάσιος του Αντωνίου (Δεσύλλα)
Κουλουμπέρης Κυριάκος του Σπυρίδωνος (Πύργο Καλαμών)
Κουλουφέκης Επαμεινώνδας του Αλεξάνδρου (Κάμπο Μεσσηνίας)
Κουμουνδούρος Παναγιώτης του Νικολάου (Πηγάδια)
Κουμούτσος Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Αμφεία)
Κουπαδέλης Αλέξανδρος του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Κουρμπίτης Σωτήριος του Κωνσταντίνου (Πεύκα Μεσσηνίας)
Κουρούσης Θεόδωρος του Παναγιώτη (Μεσοπόταμος)
Κούτσικος Παναγιώτης του Δημητρίου (Καλαμάτα)
Κουτσουμπός Γεώργιος του Φωτίου (Πετράλωνα Μεσσηνίας)
Κρεμμύδας Σπυρίδων του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Κριαράκης Παναγιώτης του Κωνσταντίνος (Γλυκορίζι)
Κριεκούκιας Παναγιώτης του Αντωνίου (Μαραθούπολη)
Κράμπας Γεώργιος του Ανδρέα (Κυνηγού)
Κυριαζάκος Ηλίας του Μιχαήλ (Μεθώνη)
Κυριακόπουλος Βασίλειος του Γεωργίου (Αριστομένης)
Κωνσταντακόπουλος Φώτιος του Γεωργίου (Νησί)
Κωνσταντόπουλος Αντώνιος του Ιωάννη (Μουσταφάμπασι)
Κωνσταντόπουλος Θεόδωρος του Γεωργίου
(Φαλάνθη)
Κωνσταντόπουλος Παντελής του Στυλιανού (Χρυσοκελαριά)
Κωνσταντούλας Ιωάννης του Κωνσταντίνου (Κυπαρισσία)
Κωστόπουλος Θεόδωρος του Κωνσταντίνου (Γαργαλιάνοι)
Κωστόπουλος Παρασκευάς του Νικολάου (Σκληρό Τριφυλίας)
Κωτσάκης ή Τσαγκάρης Απόστολος (Φιλιατρά)
Κωτσάκης Κοσμάς του Ιωάννη (Κατσίμπαλη Τριφυλίας)
Κωτσόπουλος Δημήτριος του Αντωνίου (Μαγούλα)
Λαμπρακόπουλος Χρήστος του Κωνσταντίνου, (Διαβολίτσι)
Λαμπρόπουλος Χρήστος του Γεωργίου (Πύργος Τριφυλίας)
Λαχανάς Βασίλειος του Στεφάνου (Νεοχώρι)
Λαχανάς Γεώργιος του Στεφάνου (Νεοχώρι)
Λεβέντης Αλέξανδρος του Ιωάννη (Μελιγαλά)
Λιάκος Παναγιώτης του Ιωάννη (Γιαννίτσα Μεσσηνίας)
Λιανός Δημήτριος του Χρήστου (Ανεμοχωράκι Μεσσηνίας)
Λιαράκος Ηλίας του Κωνσταντίνου (Λογγά)
Λυριτζής Παναγιώτης του Γεωργίου (Πλάτανος Ικλαίνης)
Μαγκάφας Λεωνίδας του Παναγιώτη (Άνω Μέλπεια)
Μαγκάφας Νικόλαος του Δημητρίου (Άνω Μέλπεια)
Μάλαμας Αργύριος του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Μαμαλούκας Γεώργιος του Πέτρου (Καλαμάτα)
Μανιάτης Αναστάσιος του Χρήστου (Κυπαρισσία)
Μαντάς Αναστάσιος του Κωνσταντίνου (Κόκλα)
Μαντέλος Αλέξανδρος του Κωνσταντίνου (Διαβολίτσι)
Μαντζουνέας Ιωάννης του Νικολάου (Σελίνιτσα)
Μαντζώρος Ηλίας του Ιωάννη (Κυπαρισσία)
Μαραγκουδάκης Σταύρος του Στυλιανού (Παραλία Καλαμών)
Μαραμπέας Πέτρος του Ιωάννη (Νεοχώρι)
Μαρίνης Παναγιώτης του Νικολάου (Μουζάκι)
Μαρινονναστασάκης Γεώργιος του Φωτίου (Μεθώνη)
Μαρκάκης Νικόλαος του Κωνσταντίνου (Νέα Κορώνη)
Μαρκόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου (Πεταλίδι)
Μαρκόπουλος Δημήτριος του Ματθαίου (Γαργαλιάνοι)
Μαρκόπουλος Ευθύμιος του Γεωργίου (Σελό Αετού)
Μαρκόπουλος Κωνσταντίνος του Δημητρίου (Βούταινα)
Μαρμαράς Άγγελος του Δημητρίου (Στενύκλαρο)
Μαυριτσάκης Νικόλαος του Κωνσταντίνου (Λαχανάδα)
Μαυρομάτης Λάζαρος του Βασιλείου (Καλαμάτα)
Μεγαλόπουλος Λεωνίδας του Νικολάου (Μάντζαρι)
Μελέας Κυριακούλης του Ιωάννη (Τραχήλα- Λεύκτρου)
Μικέλης Ευάγγελος του Νικολάου (Καλαμάτα)
Μιχαηλίδης Ανδρέας του Νικολάου (Καλαμάτα)
Μιχαλακόπουλος Αντώνιος του Κανέλλου (Σκληρό Μεσσηνίας)
Μιχαλακόπουλος Βασίλειος του Αναστασίου (Πέτρα Μεσσηνίας)
Μιχαλόπουλος Σωτήριος του Ιωάννη (Καλαμάτα)
Μουρδουκούτας Θεόδωρος του Γεωργίου (Υάμεια)
Μούτσιος Κωνσταντίνος του Δημητρίου (Αγριλόβουνο)
Μπακάκης Παναγιώτης του Κωνσταντίνου (Πεδευμένο Μεσσηνίας)
Μπάκας Νικόλαος του Αναστασίου (Βούταινα)
Μπάκας Παναγιώτης του Νικολάου (Πηγάδια)
Μπακόπουλος Νικόλαος του Δημητρίου (Χρυσοχώρι)
Μπαλίκης Παναγιώτης του Βασιλείου (Νέδουσα)
Μπάμπαλης Γρηγόριος του Αλεξάνδρου (Γατζούνι)
Μπάρδης Παναγιώτης του Βασιλείου (Άγιος Φλώρος)
Μπαρδόπουλος Ιωάννης του Περικλέους (Μερόπη)
Μπαρδουνιώτης Διονύσιος του Δημητρίου (Καλαμάτα)
Μπάκουρας Παναγιώτης του Αναστασίου (Κάτω Μέλπεια)
Μπαρτσακούλιας Νικόλαος του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Μπεκιάρης Ιωάννης του Κωνσταντίνου (Βελανιδιά)
Μπελογιαννέας Κωνσταντίνος του Χρήστου (Τσέρια)
Μπελογιάννης Αθανάσιος του Κωνσταντίνου (Πήδημα)
Μπελογιάννης Στυλιανός του Γεωργίου (Μαγούλα)
Μπερδέσης Βασίλειος του Δήμου (Καλαμάτα)
Μπερδήμας Αχιλλεύς του Γεωργίου (Καλλιρρόη)
Μπίζος Βασίλειος του Παναγιώτη, (Βασιλίτσι)
Μπισχινιώτης Θεόδωρος του Γεωργίου (Αγαλιανή)
Μπογέας Γεώργιος του Σταματίου (Καλαμάτα)
Μποζινάκης Κωνσταντίνος του Αντωνίου (Σκληρό Μεσσηνίας)
Μπουζαλάς Αναστάσιος του Σπύρου,(Αριστοδήμειο)
Μπουζαλάς Κωνσταντίνος του Λάμπρου (Κλεισούρα)
Μπούνας Γεώργιος του Παναγιώτη (Γιαννιτσά)
Μπούντας Σπυρίδων του Παναγιώτη (Κυνηγού)
Μπούρας Γεώργιος του Ιωάννη (Αρφαρά)
Μπούρας Κωνσταντίνος του Γεωργίου (Σταματινό)
Μπουσούνης Γεώργιος του Παναγιώτη (Κακόρρευμα)
Μπρατσιάκος Χαράλαμπος του Κωνσταντίνου (Στρέφι)
Μυλωνάς Ανδρέας του Βασιλείου (Αμπελόφυτο)
Μυλωνόπουλος Κωνσταντίνος του Αθανασίου (Μαθία)
Νάνος Παναγιώτης του Ιωάννη (Χαλκιά Τριφυλίας)
Νέζης Κωνσταντίνος του Κωνσταντίνου (Ρευματιά)
Νιάρχος Απόστολος του Νικήτα (Μερόπη)
Νικητόπουλος Γεώργιος του Λάμπρου (Ασπρόχωμα)
Νικολακόπουλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου (Κάτω Μέλπεια)
Νικολαρέας Νικόλαος του Παναγιώτη (Άγιος Νίκων Μεσσηνίας)
Νικολόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου (Μαραθόπολη)
Νοτόπουλος Δημήτριος του Δ. (Ζευγολατιό)
Ντακογιάννης ή Ντακογιαννόπουλος Παναγιώτης του Γεωργίου (Πέτρα Μεσσηνίας)
Ντενέντες Δημήτριος του Περικλέους (Πηγάδια)
Ντερτιμάνης Παναγιώτης του Κωνσταντίνου (Νεοχώρι)
Παναγάκης Χαράλαμπος του Γεωργίου (Κατσίμπαλη Τριφυλίας)
Παναγιωτάκης Δημήτριος του Παναγιώτη (Καλαμαρά)
Παναγιωτόπουλος Γεώργιος του Αναστασίου (Χαλβάτσο Μεσσήνης)
Παναγιωτόπουλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου (Κυπαρισσία)
Παναγιωτόπουλος Γεώργιος του Νικολάου (Άνω Δώριο)
Παναγιωτόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη (Βασιλάδα)
Παναγιωτόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου (Αγριλιά)
Παναγιωτόπουλος Κωνσταντίνος του Νικολάου, (Πολίχνη)
Παναγιωτόπουλος ή Δημητρόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου (Κούβελα)
Παναγόπουλος Γεώργιος του Νικολάου, (Καλαμάτα)
Παναγόπουλος Παναγιώτης του Παντελή (Κυπαρισσία)
Πανουσάκης Ηλίας του Κωνσταντίνου, (Κοπανάκι)
Παντελόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου (Κόκκινο Μεσσηνίας)
Παπαγιάννης Ιωάννης του Μιχαήλ (Μεσσήνη)
Παπαδοηλιόπουλος Περικλής του Θεοδώρου (Βρομόβρυση)
Παπαδόπουλος Βασίλειος του Κωνσταντίνου (Βασιλάδα)
Παπαδόπουλος Γεώργιος του Βασιλείου (Στέρνα)
Παπαδόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου (Κεφαλληνού)
Παπαδόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη (Εύα)
Παπαδόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Παπαδόπουλος Θεόδωρος του Βασιλείου (Ρευματιά)
Παπαδόπουλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου (Μερόπη)
Παπαδόπουλος Κωνσταντίνος του Ανδρώνη (Ανθούσα)
Παπαδόπουλος Παναγιώτης του Χρίστου (Σιτοχώριο Τριφυλίας)
Παπακωνσταντίνου Ιωάννης του Κωνσταντίνου (Μικρομάνη)
Παπαμικρούλης Ιωάννης του Δημητρίου (Καλαμάτα)
Παπαμιχαλόπουλος Δημήτριος του Αντωνίου (Κυπαρισσία)
Παπαχριστόπουλος Ανδρέας του Δημητρίου (Διαβολίτσι)
Παπουτσής Αθανάσιος του Κωνσταντίνου (Ανδρούσα)
Πάσσαλης Κωνσταντίνος του Βασιλείου (Καλαμάτα)
Πάτας Διονύσιος του Αναστασίου (Γαργαλιάνοι)
Παυλόπουλος Δημήτριος του Ζώη (Κυπαρισσία)
Παχής Γεώργιος του Σωτηρίου (Καλαμάτα)
Περίχαρος Γεώργιος του Νικολάου (Βαλύρα)
Πέτροβας Πέτρος του Αγγέλου (Αγριλόβουνο)
Πετρόπουλος Πέτρος του Δημητρίου (Μαυρομμάτι)
Πετρόπουλος Φώτιος του Νικολάου (Παλ. Λουτρά)
Πετρόπουλος Χαράλαμπος του Ιωάννη (Βούταινα)
Πετρουλάκης Παύλος του Ηλία (Μαυρομάτι)
Πικιός Ιωάννης του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Πιτάρας Ηλίας του Νικολάου (Κυπαρισσία)
Πιττάρας Νικόλαος του Γεωργίου (Χριστιανούπολη)
Ποδοχωρίτης Ευάγγελος του Νικολάου (Καλαμάτα)
Πολίτης Γεώργιος του Νικολάου (Λέικα)
Πολίτης Ζαφείριος του Δημητρίου (Κορώνη)
Πολυχρονόπουλος Ιωάννης του Ηλία (Καλαμάτα)
Πολυχρονόπουλος Φώτιος του Γεωργίου (Γαργαλιάνοι)
Πολυχρονόπουλος Χαράλαμπος του Διονυσίου (Γαργαλιάνοι)
Πορογιαννόπουλος Χαράλαμπος του Γεωργίου (Φιλιατρά)
Πουλής Δημήτριος του Γεωργίου (Κωνσταντίνους)
Ράλλης Ηλίας του Επαμεινώνδα (Αμπελοκήπους Πυλίας)
Ρήγας Ευστάθιος του Μιχαήλ (Μηλίτσα)
Ρουμάνας Αθανάσιος του Χρήστου (Κρεμμύδια)
Ρουσιάς Χρήστος του Κωνσταντίνου (Νεοχώρι)
Ρούσσης Ιωάννης του Παναγιώτη (Σιτοχωρι Τριφυλίας)
Ρουτζούνης Θεμιστοκλής του Λεωνίδα (Μηλέα)
Σαμπαζιώτης Χρήστος του Δημητρίου (Μελιγαλάς)
Σαραντόπουλος Βασίλειος του Γεωργίου (Ίκλαινα)
Σαραντόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη (Κάτω Χώρα Τριφυλίας)
Σαρρής Χρήστος του Νικολάου (Χανδρινό Πυλίας)
Σασάλος Ασημάκης του Κωνσταντίνου (Χάρος Μεσσηνίας)
Σιαγκρής Παναγιώτης του Ιωάννη (Κατσαρού)
Σίψας Δημήτριος του Γεωργίου (Κορώνη)
Σκαλτσής Στασινός του Γεωργίου (Καλοχώρι Πυλίας)
Σκιαδόπουλος Δημήτριος του Νικολάου (Καρτερόλι)
Σκιαδόπουλος Ιωάννης του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Σκρεπετός Βασίλειος του Παναγιώτη (Κεφαλινού)
Σούλης Χαράλαμπος του Δημητρίου (Καλαμάτα)
Σουρίδης Φωτεινός του Βασιλείου (Μικρομάνη)
Σπετζούρας Παναγιώτης του Απόστολου (Δολοί)
Σπυριδάκος Αθανάσιος του Παναγιώτη (Καλαμάτα)
Σταθάκης Γεώργιος του Σταύρου (Καρποφόρα)
Σταθακόπουλος Κωνσταντίνος του Διονυσίου (Χώρα Τριφυλίας)
Σταθακόπουλος Μιλτιάδης του Δημητρίου (Κυπαρισσία)
Στασινόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη (Πιλαλίστρα)
Σταυρόπουλος Γεώργιος του Παύλου (Αδριανή Πυλίας)
Στρατίκης Ηρακλής του Αναστασίου (Άνω Μέλπεια)
Στριμπάκος Παναγιώτης του Χαραλάμπους (Κορυφάσιο Πυλίας)
Σωτηρόπουλος ή Παναγιωτόπουλος Σωτήριος του Θεοχάρη (Ρεμματιά Μεσσηνίας)
Τζανετάκης Παναγιώτης του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Τζανατέας Χρήστος του Ηλία (Τσέρια)
Τζώρτζης Ευστάθιος του Ιωάννη (Μίλα Μεσσήνης)
Τζώρτζης Κωνσταντίνος του Δημητρίου (Σολάκι)
Τομαράς Αναστάσιος του Δημητρίου (Καμάρια Πυλίας)
Τομαράς Χαράλαμπος του Δημητρίου (Μεθώνη)
Τριανταφυλλόπουλος Διονύσιος του Παναγιώτη (Αριστομένης)
Τσακάλης Γεώργιος του Ανδρέα (Παπαφλέσσα Πυλίας)
Τσαρπάλας Αθανάσιος του Βασιλείου (Κυνηγού)
Τσατσάκης Κωνσταντίνος του Ανδρέα (Ανεμόμυλος)
Τσιαμούρης Ιωάννης του Αντωνίου (Μαραθούπολη)
Τσόλης Θεόδωρος του Παντελή (Καλαμάτα)
Τσοπελάκος Μαρίνος του Παναγιώτη (Πολίχνη)
Τσουμάνης Γεώργιος του Αναστασίου (Λάπη Άνω Κοπανακίου)
Τσώνης Φώτιος του Χρήστου (Γριζόκαμπος Λαχανάδας)
Τσώνης Χρήστος του Σωτηρίου (Καπλάνι Πυλίας)
Φαράντος Ιωάννης του Νικολάου (Καλαμάτα)
Φλώρος Νικόλαος του Κωνσταντίνου [Αμμουδερό (Χαμουζά) Πουλιτσίου]
Φούτρος Αθανάσιος του Ιωάννη (Μεσσήνη)
Φράγκος Αντώνιος του Δημητρίου (Μίλα Μεσσήνης)
Φράγκος Δημοσθένης του Βασιλείου (Μίλα Μεσσήνης)
Φρέσκος Γεώργιος του Δημητρίου (Ξηρόκαμπο Τριφυλίας)
Φωτεινέας Παναγιώτης του Δημητρίου (Φιλιατρά)
Χαΐνης Διονύσιος του Θεοδώρου (Κυπαρισσία)
Χανδρινός Γουλιέλμος του Γεωργίου, (Γιαννιτσάνικα)
Χαντζόπουλος Αριστείδης του Αλεξάνδρου (Καλαμάτα)
Χάριτος Βασίλειος του Νικολάου (Λύκισσα Πυλίας)
Χατζής Ιωάννης (Καλαμάτα)
Χατζής Παναγιώτης του Γεωργίου, (Μαγγανιακό)
Χάτζος Ευστάθιος του Ιωάννη (Νεοχώρι Ιθώμης)
Χιμπόνης Αντώνιος (Καλαμάτα)
Χονδρός Ηλίας του Γεωργίου (Αετός Τριφυλίας)
Χρηστέας Γεώργιος του Παναγιώτη (Πλάτσα)
Χριστοδουλάκης Παναγιώτης του Γεωργίου, (Καλαμάτα)
Χρονάς Ευάγγελος του Φωτίου (Βλαχόπουλο)
Χρονάς Κωνσταντίνος του Βασιλείου (Βλαχόπουλο)
Χρονόπουλος Γεώργιος του Ιωάννη (Χώρα Τριφυλίας)
Χρονόπουλος Χρήστος του Παναγιώτη (Μουριατάδα)
Χρυσόπουλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου (Μελιγαλάς)
Ψαριώτης Φώτιος του Αθανασίου (Κυπαρισσία)
Ψευτέας Παναγιώτης του Νικολάου (Πλάτσα)
Ψυρρής Βασίλειος του Κωνσταντίνου (Μεθώνη)
  ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1941
Γεννηματάς Φαίδων του Γεωργίου (Μηλιώτη Πυλίας)
  ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ ΕΛΛΗΝΟΪΤΑΛΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ 1940-1941
Αλεξανδρόπουλος Κωνσταντίνος του Παναγιώτη (Καλαμάτα)
Αναστασόπουλος Δημήτριος του Παναγιώτη (Φίλια)
Βρυώνης Γεώργιος του Καλογήρου (Κουτάλα)
Γαρδελάκος Παύλος του Γεωργίου (Καλαμάτα)
Γεωργίκος Γεώργιος του Σωτηρίου (Κέντρο Καλαμάτας)
Γκλαβάς Ιωάννης του Αντωνίου (Χωματάδα Πυλίας)
Δημόπουλος Βασίλειος του Γεωργίου (Μάλη Τριφυλίας)
Διονυσόπουλος Νικήτας του Γεωργίου (Καρποφόρα)
  ΦΟΝΕΥΘΕΝΤΕΣ ΟΠΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ
1941-1945
Κατσούλας Χρήστος του Φωτίου (Παπαφλέσσα Πυλίας)
Πεχλιβανίδης Νικόλαος του Δημητρίου (Παπαφλέσσα Πυλίας)


*** Αθλητική ενημέρωση :

*** Για την  πρόκριση  στους «16» του Basketball Champions League :
  ΑΕΚ - ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ  87-88  .- ^
Η ΑΕΚ έχασε στο ΟΑΚΑ  από τη Στρασμπούρ και η πρόκριση δυσκολεύει
Τα δεκάλεπτα: 23-18, 42-35, 63-64, 87-88
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ζουράποβιτς (Βοσνία), Καλατράβα (Ισπανία), Βελίκοβ (Βουλγαρία)
ΑΕΚ: Τζέιμς 21 (2), Γκριν 11, Χάρις 5 (1), Ξανθόπουλος 5 (1), Σάκοτα 16 (1), Βασιλόπουλος, Άτιτς, Λαρεντζάκης 12 (2), Μπάρλοου 6, Μαυροειδής 9, Καββαδάς 2.
ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ: Ίνγκλις 15 (1), Μποστ 23 (3), Ράιτ 7, Άτκινς 12 (1), Λαμπεϊρί 3, Λελούπ 11 (3), Λόγκαν 13 (3), Μπιλάν 4.

***

~ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2018 :
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Δευτέρα 01  ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018  :  http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/news-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Στο αγιάζι της ενημέρωσης  . Τρίτη 02 Ιανουαρίου 2018  . ~ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ   : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~** ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 30 και 31 Δεκεμβρίου 2017 : Δευτέρα 01-01-2018 ... Ανασκόπηση της βδομάδας που πέρασε   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/30-31-2017-01-01-2018.html .-
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   : http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/news-03-2018-3.html .- 
~**ΥΓΕΙΑ  για ΟΛΟΥΣ μας  ..από το Α ---έως και το Ω ..:Τετάρτη 03 Ιανουαρίου 2018 ,   Με  21 Ιατρικά θέματα για την υγεία μας  :  http://vlasiosarfara.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .-
~** Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Πέμπτη 04  Ιανουαρίου 2018  : http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .-
~**  Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .
 Παρασκευή 05  Ιανουαρίου 2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας RFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ..Σάββατο 06-Ιανουαρίου 2018.. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ  ΚΑΙ ΚΑΛΑ στις εορτάζουσες και εορτάζοντες  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/rfara-news.html .-
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,  Κυριακή 07 Ιανουαρίου 2018 : http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-07-2018-7.html .- 
~** Αθλητικό Σαββατοκύριακο 06 και 07 Ιανουαρίου 2018 :Μια αθλητική ανασκόπηση της εβδομάδας που πέρασε ... : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/06-07-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης .Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~**  Η  Εφημερίδα μας  ARFARA News -1- Στο αγιάζι της ενημέρωσης (2) , Δευτέρα 08 Ιανουαρίου 2018  : http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-1-2-08-2018-2018.html .-  
~**Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη  09 Ιανουαρίου 2018
* : http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-09-2018-09-01-1047-9.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Τετάρτη  10 Ιανουαρίου  2018
  :  http://vlasisarfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-10-2018.html .- 
~**  ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ... ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ...ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  και ΒΙΝΤΕΟ  Πέμπτη 11  Ιανουάριος 2018 ..... Ε΄ Μέρος  Εκφράσεις που λέγονται ..και γιατί λέγονται .. 
 :  http://vlasisarfarablogspot.blogspot.gr/2018/01/blog-post.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου  2018
:  http://snsarfara-stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/news-11-2018.html .- 
~* Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,
Παρασκευή  12  Ιανουαρίου  2018
 : http://snsarfara.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-12-2018-12-1-226-2-305.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS   στο αγιάζι της ενημέρωσης ..,
Σάββατο 13 Ιανουαρίου  2018
 : http://stamos-dynami.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_13.html .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,.
Κυριακή 14  Ιανουαρίου  2018 :  http://arfara-messinias-stamos-2010.blogspot.gr/2018/01/arfara-news.html .- 
~** ΑΘΛΗΤΙΚO Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιανουαρίου 2018 ,.Μια εβδομαδιαία ανασκόπηση -επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε -έφυγε : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/o-13-14-2018.html .-
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης  ,.Δευτέρα 15  Ιανουαρίου 2018 :  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/news.html  .- 
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο  αγιάζι της ενημέρωσης ,.
 Τρίτη  16  Ιανουαρίου  2018
: http://httpdimmetoparfarablogspotcom.blogspot.gr/2018/01/arfara-news_16.html .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,Τετάρτη 17  Ιανουαρίου  2017  : http://arfara-messinias-stamos.blogspot.gr/2018/01/news-17-2017.html .-
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Πέμπτη  18 Ιανουαρίου  2018
:  http://arfara-messinia-stamos.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-18-2018.html .- 
~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
:  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2018/01/news-19-2018.html .-  
~** Βρίσκομαι στην σοβαρή απόφαση σκέψεις τέλη Φεβρουαρίου 2018 να σταματήσω όλες μου τις αναρτήσεις σε όλα τα ιστολόγιά μου ?; STAMOS 01 ARFARA 2018 ....
~*Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης , Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/…/arfara-news-20-2018.html  .-

~**  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Κυριακή  21  Ιανουαρίου  2018
:  http://snsstamoskal.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-21-2018.html .- 

~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο , 20  και 21 Ιανουαρίου 2018 , Δευτέρα 22-01-2018   : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2018/01/20-21-2018-22-01-2018.html .-  
~** Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τρίτη 23 Ιανουαρίου  2018
   : http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-23-2018.html  .-
~**  Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS στο αγιάζι της ενημέρωσης ,
Τετάρτη 24  Ιανουαρίου 2018
 : http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2018/01/arfara-news-24-2018-24-1.html .-  
~**
****   BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
01stamos1947.-
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5970   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3836   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3834  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 660   βίντεο   .-  
The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .- 
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
 https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ
https://www.facebook.com/apostolis.giannakountzos.7?pnref=lhc.friends = ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Χ.Γ .
http://eidisoules.gr   =ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ, Έγκυρη και Αξιόπιστη 
www.koinonikomerisma.gr   ,
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.3 ΣΤΑΜΑΤΗΣ  
    http://facebook.com/home.php?=home?#!/?ref=home   , 1206/. -     https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas?fref=pb&hc_location=friends_tab&pnref=friends.all .- https://www.facebook.com/profile.php?id=1037492258 ,  1.206 .-            https://www.facebook.com/stamatios.n.skoulikas .- ,
https://www.facebook.com/arfarakalamatasmessinias   , = ARFARA MESSINIAS    1.617   Arfara Kalamatas Messinias | Facebook
https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas  = Stamatis N. Skoulikas
https://www.facebook.com/sylgkdsarf = Σ. Γονέων  Κηδεμόνων. Δημοτικού .Αρφαρών. 
  https://www.facebook.com/stamatios.skoulikas.5 .- =   157 .-stamos01
https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profil=-09+++++++++++++++++++++++++++
-browser = ΔΑΒΙΛΛΑΣ ΤΟΥΡΣ  https://www.facebook.com/profile.php?id=100017889240768&fref=pb&hc_location=profile_browser  .-   http://davillastours.wixsite.com/tours/blank-canh  .-

  


~ ~ Τα  βίντεο  μας  για σήμερα  :
~* ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 21/01/2018 από συγκέντρωση:
https://youtu.be/i02bjQpYmks  .-
~* Συγκέντρωση συλλαλητήριο Θεσσαλονίκη 21/01/2018: https://youtu.be/a_U3pwXOcmI .-
~*Φρ  Φραγκούλης  Ιβαν  Σαββίδης 21/01/2018 στη συγκέντρωση ;: https://youtu.be/wprDJ3UiPpY .-
~*Συγκέντρωση λαοθάλασσα Θεσσαλονίκη 21/01/2018:
 https://youtu.be/XHxuGM9Csts .-
~ * Θεσσαλονίκη  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ΕΛΛΑΔΑ 21/01/2018: https://youtu.be/W2NsSsrvCmo  .-
~*Θεσσαλονίκη Από EΡT ΜΑΥΡΟ στη  συγκέντρωση 21/01/2018: https://youtu.be/e8V8Wo2VGfw  .-
~*Θεσσαλονίκη Διαδήλωση πρωτοφανή συγκέντρωση 21/01/2018: https://youtu.be/oEVeIDYdLsg .-
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου