Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 :
Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008 ...
 ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!  ΜΕ ΥΓΕΙΑ , .. ΕΥΗΜΕΡΙΑ, .. ΠΡΟΟΔΟ, .. ΕΙΡΗΝΗ, .. ΑΓΑΠΗ, .. ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ με πολύ συνεργασία σαν  Ορθόδοξοι Έλληνες βασιζόμενοι στο τρίπτυχο ΠΑΤΡΙΔΑ(Έθνος)-ΘΡΗΣΚΕΙΑ( Χ. Ορθοδοξία)-ΟΙΚΟΓΕΝΙΑ !!
~ 

29 Δεκεμβρίου
Μνήμη των αγίων 14.000 Νηπίων, των υπό Ηρώδου αναιρεθέντων. Πάντων των χριστιανών και αδελφών ημών, των εν λιμω και δίψη και μαχαίρα και κρύει τελειωθέντων. Γεωργίου επισκόπου Νικομήδειας, του ποιητού ασματικών Κανόνων και Τροπαρίων. Οσίων Αθηνοδώρου, Βαβύλα και Βενιαμίν. Θαδδαίου του ομολογητού και Μαρκέλλου (1).
(1) Ο όσιος Μαρκέλλος έζησε τον 5ο αιώνα, την εποχή που πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ήταν ο Γεννάδιος Α` και βασιλιάς ο Λεόντιος Α`, ο επονομαζόμενος Μακέλης. Προέρχονταν από τη Συρία, από ευγενική και πλούσια οικογένεια, έτσι είχε σωστή παιδεία. Όμως η καρδιά του Μαρκέλλου ήταν στον Κύριο δοσμένη, γι` αυτό μετέβη στην Έφεσο για να συμμετάσχει στον αγώνα υπέρ της πίστεως. Δεν άργησε δε να θελήσει να μονάσει. Γι` αυτό πήγε στη Μονή των Ακοιμήτων, στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηγούμενος ήταν ο Αλέξανδρος. Στη νέα διαμονή του Μαρκέλλου στη Μονή, ο άγιος δεν άργησε να διακριθεί για το ήθος του, την παιδεία που είχε και τη βαθιά πίστη του στον Κύριο και να ενσωματωθεί στους κόλπους των αδελφών της. Διαδέχθηκε τον ηγούμενο Ιάκωβο, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Αλέξανδρο, στη διοίκηση της Μονής. Την εξουσία του ο Μαρκέλλος τη διαχειρίστηκε με σύνεση και για το καλό των συνανθρώπων του. Ο άγιος Μαρκέλλος αποδήμησε εν ειρήνη στη Μονή.
~ 29 Δεκεμβρίου: Εορτή των Αγίων 14.000 σφαγιασθέντων νηπίων στη Βηθλεέμ
~ Τη μνήμη των Αγίων 14.000 σφαγιασθέντων Νηπίων στη Βηθλεέμ τιμά σήμερα, 29 Δεκεμβρίου, η Εκκλησία μας.
*  Όταν οι Μάγοι δεν επέστρεψαν στον Ηρώδη να του πουν που είναι ο Ιησούς Χριστός, ο πονηρός και πανούργος αυτός βασιλιάς σκαρφίστηκε άλλο σχέδιο για να εξοντώσει το Θείο Βρέφος. Είχε ακούσει ότι, σύμφωνα με τις Γραφές, τόπος γέννησης του Χριστού θα ήταν η Βηθλεέμ.
Επειδή όμως δε γνώριζε ποιος ήταν ο Ιησούς, αν βρισκόταν μέσα στη Βηθλεέμ ή στα περίχωρα της και επειδή συμπέρανε ότι το παιδί θα ήταν κάτω από δύο χρονών, έδωσε διαταγή να σφαγούν όλα τα παιδιά της Βηθλεέμ και των περιχώρων της, μέχρι της ηλικίας των δύο ετών.
Η σφαγή έγινε ξαφνικά, ώστε να μη μπορέσουν οι οικογένειες να απομακρυνθούν με τα βρέφη τους. Και οι δυστυχισμένες μητέρες είδαν να σφάζονται τα παιδιά τους μέσα στις ίδιες τις αγκαλιές τους.
Η χριστιανική Εκκλησία, ανακήρυξε Άγια τα σφαγιασθέντα αυτά παιδιά, διότι πέθαναν σε μια αθώα ηλικία και υπήρξαν κατά κάποιο τρόπο οι πρώτοι μάρτυρες του χριστιανισμού. Μπορεί βέβαια να μη βαπτίστηκαν εν ύδατι, βαπτίστηκαν όμως, μέσα στο ίδιο ευλογημένο αίμα του μαρτυρίου τους. Τα λείψανα (ίσως μερικά) των Aγίων Νηπίων, βρίσκονται στην Kωνσταντινούπολη, στο Nαό του Aγίου Iακώβου του Αδελφοθέου, τον οποίον ανήγειρε ο Iουστίνος.
Απολυτίκιο:
Ως θύματα δεκτά, ως νεόδρεπτα ρόδα και θεία απαρχή, και νεόθυτοι άρνες, Χριστώ τω ώσπερ νήπιον, γεννηθέντι προσήχθητε, αγνά Νήπια, την του Ηρώδου κακίαν, στηλιτεύοντα και δυσωπούντα απαύστως, υπέρ των ψυχών ημών.
Απολυτίκιο Σφαγιασθέντων Νηπίων - 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ : https://youtu.be/AQRf4viXFsg  .-*** Η Καλαμάτα προβάλλεται τηλεοπτικά 
Μέσω της εκπομπής «Απευθείας» της ΕΡΤ1 προβλήθηκε χθες η Καλαμάτα. Σε ζωντανή μετάδοση από την κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, λίγο πριν από τις 11.00 το πρωί, η ρεπόρτερ της εκπομπής παρουσίασε τη γιορτινή Καλαμάτα και η αρχή έγινε με κάλαντα από χορωδία, συνοδεία μουσικών οργάνων, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Τσιλίκα.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μίλησε για τη βελτιωμένη πρόσβαση στην Καλαμάτα, για τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, για τις ευκαιρίες διασκέδασης και για το γεγονός ότι με αφετηρία την Καλαμάτα μπορεί κανείς να επισκεφθεί σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους και άλλα αξιοθέατα στη γύρω περιοχή.
Τέλος, μέλη του παραρτήματος Μεσσηνίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος παρουσίασαν τα τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, που είναι εύγευστα και η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Ευχαριστίες εκφράζονται από το Δήμο Καλαμάτας στο Μορφωτικό Σύλλογο Μεσσηνίας, στο Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, στο παράρτημα Μεσσηνίας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, στο Μεσσηνιακό Catering, καθώς και στους επαγγελματίες της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας για την προσφορά προϊόντων.
Επίσης, με το νέο έτος και ειδικότερα την Τρίτη 2 Ιανουαρίου, την Καλαμάτα θα προβάλλει η εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, με το Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου, στις 9.30 το πρωί. Α.Π.

*** Ο Ταΰγετος κερνάει και χορεύει… στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας 
Καμία αύξηση στα μισθώματα των καταστημάτων και των θέσεων πώλησης
 «Ο Ταΰγετος κερνάει και χορεύει…» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης με την οποία αποχαιρετά το 2017 η Κεντρική Αγορά Καλαμάτας αύριο Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου, στις 9.30 το πρωί, στο χώρο πώλησης Βιολογικών Προϊόντων, περιλαμβάνοντας μουσική και τραγούδια από το συγκρότημα «Σπονδές», παραδοσιακούς χορούς από το Σύλλογο Απανταχού Λαδαίων και κεράσματα, προσφορά των Πολιτιστικών Συλλόγων Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και του Λαογραφικού Συλλόγου «Η Κουτσαβίτικη Φορεσιά».
Ειδικότερα, προβλέπεται να μοιραστούν στους επισκέπτες της Αγοράς χόντρος, κουταλίδες, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, χαλβάς και τσίπουρο καυτό με μέλι.
Επίσης, και αυτό το Σάββατο το πρωί θα βρίσκεται στην Κεντρική Αγορά ο Άγιος Βασίλης για να δώσει χαρά στους μικρούς του φίλους.
Τέλος, κατά την προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας ΑΕ ΟΤΑ αποφασίστηκε ένεκα της οικονομικής ύφεσης που διέρχεται η χώρα να μη γίνουν αυξήσεις κατά το 2018 στα μισθώματα των καταστημάτων, αλλά και των θέσεων πώλησης της Δημοτικής και Λαϊκής Αγοράς. Παράλληλα, εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2018 και το τεχνικό πρόγραμμα της Εταιρείας.

*** Αποθήκη… εγκατάλειψης και επικινδυνότητας για τους πολίτες 
Παρέμβαση Μ. Μάκαρη για τους «Μύλους» στο λιμάνι 
 Υπάρχουν κάποια κτήρια που αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε  πόλη. Ένα απ' αυτά είναι και των Κυλινδρόμυλων στην Καλαμάτα. Το επιβλητικό κτήριο λειτούργησε, ως γνωστόν, ως Κυλινδρόμυλος με την επωνυμία "Ευαγγελίστρια" και η κατασκευή του αποπερατώθηκε το 1926 στη δυτική δεξαμενή του λιμανιού, ενώ υπήρξε σημαντικός πόλος εμποροβιομηχανικής δραστηριότητας μέχρι τη δεκαετία 1990.
Το 1934 οι εργάτες στο λιμάνι της Καλαμάτας (που τότε ήταν ένα από τα πιο δραστήρια στον ελλαδικό χώρο) ήρθαν αντιμέτωποι με τα τεχνολογικά «επιτεύγματα» της εποχής, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε έντονες κινητοποιήσεις και επτά να πέσουν νεκροί.
Από τότε κύλησε πολύ νερό στην ιστορία και σήμερα οι "Μύλοι" ανήκουν στον όμιλο Καρυπίδη από τη Λάρισα, με άγνωστο, όμως, το μέλλον τους. Τη μία φορά γίνονται πολυτελές ξενοδοχείο, την άλλη πολυκατάστημα.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ανέδειξε με ερώτησή του για μία ακόμα φορά το θέμα.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, το κτήριο κρίνεται ως επικίνδυνο, αφού γίνεται κέντρο διαφόρων με άμεσο αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Ας μην ξεχνάμε, δε, ότι τα προηγούμενα χρόνια ένας μετανάστης έχασε τη ζωή του ζώντας στο κτήριο. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε θέματα υγιεινής που προκύπτουν από την κατάσταση του κτηρίου και ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας σχολίασε ότι λαμβάνονται μέτρα φύλαξης των διερχόμενων από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου, ενώ για τους διάφορους βανδαλισμούς που έχει υποστεί υπάρχουν ενημερωτικά έγγραφα του Δήμου Καλαμάτας στον αρμόδιο εισαγγελέα και την Αστυνομία. Επειδή δε το θέμα είναι φλέγον, τόνισε ότι θα υπάρξει ένας ακόμα κύκλος πιέσεων προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Από τις 2.00 τα ξημερώματα στα ΕΛΤΑ για εργόσημα 
Τελευταία εργάσιμη μέρα του έτους σήμερα και ήδη από τις προηγούμενες μέρες σε τράπεζες, αλλά κυρίως στα καταστήματα των ΕΛΤΑ στην Τριφυλία και δη στην Κυπαρισσία, γίνεται πραγματικά χαμός για τα εργόσημα.
Στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στην Κυπαρισσία χθες άρχισε να σχηματίζεται ουρά αναμονής από τις 2.00 τα ξημερώματα μπροστά στην είσοδο.
Μάλιστα, οι πολίτες προχώρησαν και σε μια πρωτοβουλία αυτοοργάνωσης, ώστε να μην υπάρχουν παράπονα και διαμαρτυρίες.
Έτσι, από μόνοι τους έγραφαν σ’ ένα χαρτί ο καθένας τον αύξοντα αριθμό – σύμφωνα με την ώρα προσέλευσής του – και το ονοματεπώνυμό του.
Ακολούθως, όταν άνοιξε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το κατάστημα, υπήρχε καταγεγραμμένη σειρά εξυπηρέτησης για τις αιτήσεις εργόσημου.
Το κατάστημα των ΕΛΤΑ Κυπαρισσίας δέχεται αυτές τις μέρες το μεγαλύτερο όγκο πολιτών για εργόσημα, καθώς σε αυτό πηγαίνουν αγρότες, αλλά και άλλοι πολίτες που έχουν αγροτικά εισοδήματα και, κυρίως, από την ελαιοσυγκομιδή.
Το προσωπικό του καταστήματος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, που σπεύδουν με το κλείσιμο του οικονομικού έτους να βάλουν εργόσημα στα ΕΛΤΑ.
Όμως, από την εμπειρία των τελευταίων ετών από την εφαρμογή του εργόσημου, η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα έπρεπε να προβαίνει σε ενίσχυση με προσωπικό των καταστημάτων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φόρτο, ώστε να εξυπηρετούνται πιο γρήγορα και περισσότεροι πολίτες.
Σήμερα, τελευταία εργάσιμη μέρα του έτους για εργόσημα, καταλαβαίνει κανείς τι θα γίνεται στα ΕΛ.ΤΑ. Του Ηλία Γιαννόπουλου

***  Ο δήμαρχος και ο Σωκράτης 
Με το διεθνή ποδοσφαιριστή Σωκράτη Παπασταθόπουλο συναντήθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας χθες, παρουσία της αντιδημάρχου Παναγιώτας Ντίντα.
Συζητήθηκαν ζητήματα προβολής της Καλαμάτας και συμφωνήθηκε η συμβολή του κ. Παπασταθόπουλου με συνεντεύξεις στον ελληνικό και ξένο Τύπο. Ο συντοπίτης μας διεθνής ποδοσφαιριστής είναι διατεθειμένος να βοηθήσει σε όλους τους τομείς την ανάπτυξη της Καλαμάτας.
Επίσης, αντικείμενο της συνάντησης υπήρξε ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών εγκαταστάσεων.

*** Στο σκοτάδι και στο κρύο η μισή Καρδαμύλη από τη χθεσινή κακοκαιρία 
Σοβαρά προβλήματα, όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και στην Καρδαμύλη, δημιούργησε η χθεσινή βροχόπτωση. Ειδικότερα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τις 2.00 περίπου μετά το μεσημέρι.
Συνεργείο της ΔΕΗ αποκατέστησε τη βλάβη μερικώς, με αποτέλεσμα έπειτα από κάποιες ώρες να ανάψουν στην Καρδαμύλη τα φώτα και οι σόμπες. Αυτό, όμως, έγινε στη μισή περιοχή. Η υπόλοιπη, σύμφωνα με όσα είπαν κάτοικοι στο "Θάρρος", έπρεπε να περάσει τη νύχτα στο σκοτάδι και στο κρύο, αφού το συνεργείο της ΔΕΗ θα έπιανε και πάλι δουλειά σήμερα στις 7.00 το πρωί.
Αυτό προκάλεσε την αγανάκτηση των κατοίκων, καθώς θα έπρεπε να βρουν τρόπους για να ζεσταθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ενώ όσοι δε διέθεταν κινητά τηλέφωνα να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με τον έξω κόσμο…   Α.Π.

*** Γ. Παναγοπούλου: «Με εγρήγορση, συνεργασία και συνεννόηση  
Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις για τις αντιδημαρχίες στη Μεσσήνη, με ανάρτησή της, στην προσωπική της σελίδα στο facebook, η Γεωργία Παναγοπούλου ευχαρίστησε τον Γιώργο Τσώνη για την εμπιστοσύνη που της έδειξε, υποσχόμενη ότι θα συνεχίσει να εργάζεται το ίδιο σκληρά, όπως και τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Αναλυτικά, η ανάρτησή της:
«Και Συνεχίζουμε…
Πριν 3 χρόνια, με περίσσευμα προσωπικής ικανοποίησης, πολύ περισσότερο αυτοδιοικητικής ανασφάλειας και άγχους, παρά του ότι είχα προσφέρει τις υπηρεσίες μου στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ορκίστηκα δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του δημάρχου κ. Γιώργου Τσώνη στο Δήμο Μεσσήνης.
Σήμερα, θα έλεγα με ευθύνη και ιδιαίτερη ευθύτητα ότι λόγω της παρουσίας μου δίπλα στο δήμαρχο, τους συναδέλφους αιρετούς, τα στελέχη του Δήμου αισθάνομαι την ίδια ευθύνη, το ίδιο άγχος για την κοινή μας προσπάθεια, το κάτι καλό.
Θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο Γιώργο Τσώνη, γιατί από την αρχή μού έδωσε κάποιο αυτοδιοικητικό βήμα, πολύ περισσότερο δύναμη και κυρίως με έμαθε ότι το θέμα είναι, όχι κάτι να μη γίνεται, αλλά πότε θα γίνεται.
Πέρασαν 3 χρόνια και προσπαθούσα να κάνω πράξη αυτά που άκουγα, έβλεπα, διάβαζα. Να κάνω πράξη σοβαρές αυτοδιοικητικές λέξεις, όπως εμείς και όχι εγώ, όπως όλοι μαζί και ποτέ μόνος, όπως ακούω, βλέπω προσπαθώ.
Γιώργο Τσώνη, σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά, που συνεχίζεις να με εμπιστεύεσαι. Θα ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου, με την αλήθεια της προσπάθειάς μου. Ξέρω οι μέρες που περνάνε είναι κρίσιμες για την κοινωνία, τον τόπο, τους συμπολίτες μας. Ξέρω, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, αυτοσυγκέντρωση, ψυχραιμία και βέβαια συνεχίζουμε για κάτι το καλύτερο.
Θέλω να επισημάνω με θετικό πρόσημο χωρίς να παραβλέπω τίποτα και να σέβομαι όλους, την εμπιστοσύνη, που δείχνει ο Δήμαρχος σε ανθρώπους της γενιάς μου. Σίγουρα δεν είναι θέμα προσώπων, δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά είναι κίνητρο, είναι πρόκληση μιας ολόκληρης γενιάς που θέλει και μπορεί.
Στο προσωπικό μου στοίχημα, είτε από εμμονή είτε από στόχο, θέλω να γίνω ισάξια, αν όχι καλύτερη αυτοδιοικητικών δασκάλων. Θέλω να ευχαριστήσω για τη βοήθειά του προς εμένα το φίλο μου πλέον, Νίκο Ξαρχάκο, που με έμαθε και με μαθαίνει πολλά χρήσιμα και χρηστικά… μια έκκληση σε αυτόν, στο μέλλον να είναι παρών μαζί με όλους μας.
Από αύριο, αν όχι από χτες, με μολύβι, χαρτί, συνεργασία-συνεννόηση με όλους, με όλες τις αισθήσεις σε πλήρη εγρήγορση, συνεχίζουμε, για το στόχο, για τον τελικό προορισμό… Δήμος Μεσσήνης… keep walking, Γιώργο Τσώνη». Κ. Γαζ.

*** ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας: Σπουδαίο έργο και το 2017 με 753 δράσεις 
Για ακόμα μια χρονιά το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας προσέφερε σπουδαίο έργο στη Μεσσηνία. Ειδικότερα, χθες στα γραφεία του έγινε ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει, με τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν να είναι πράγματι εντυπωσιακές, πάρα μάλιστα τις ελλείψεις που υπάρχουν. Ελλείψεις που, σύμφωνα με τον πρόεδρο και εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Βαγγέλη Σιδερέα, αφορούν στην πρόσληψη δύο ατόμων, αλλά έχουν «κολλήσει» στα γραφειοκρατικά γρανάζια των υπουργείων και του ΟΚΑΝΑ, καθώς, όπως του λένε ένα χρόνο τώρα, ψάχνουν τρόπο για να γίνουν.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Σιδερέας ανέφερε ότι το Δ.Σ. του ΚΕΠΕΠΨΥ είναι δίπλα στην επιστημονική ομάδα του Κέντρου, προκειμένου να ικανοποιεί τις ανάγκες, αλλά και να παρέχει τα εφόδια που χρειάζεται για να μπορεί να επιτελεί απερίσπαστη το τόσο σημαντικό έργο της.
Κλείνοντας ο πρόεδρος του Κέντρου κάλεσε τον κόσμο να παρευρεθεί στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας το Σάββατο 13 Ιανουαρίου στις 7.00 το απόγευμα, στο Κέντρο Νεότητας της Ι.Μ. Μεσσηνίας, ενώ δεν ξέχασε να ευχαριστήσει το μητροπολίτη Μεσσηνίας, καθώς και τον πρωτοσύγκελο, π. Φίλιππο Χαμαργιά, για την παραχώρηση του χώρου και τη στήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια προς το Κέντρο, καθώς και όλους τους υπόλοιπους φορείς της τοπικής κοινωνίας.
Από την πλευρά της επιστημονικής ομάδας, η υπεύθυνη Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη απαρίθμησε τις δράσεις του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας. Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον τελευταίο μήνα της χρονιάς έγιναν τα εξής: 753 δράσεις πρωτογενούς πρόληψης, όπως Σχολές Γονέων, Σεμινάρια, Βιωματικά Εργαστήρια και Ομάδες, όπου συμμετείχαν 8.956 άτομα.
Συγκεκριμένα:
-42 δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς όπου συμμετείχαν 921 άτομα
-285 δράσεις για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου συμμετείχαν 6.668 μαθητές.
Επίσης, η επιστημονική ομάδα ανταποκρίθηκε σε 21 αιτήματα συμβουλευτικής φοιτητών του ΤΕΙ Πελοποννήσου, καθώς για τέταρτη χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία του Ιδρύματος με το ΚΕΠΕΠΨΥ, αλλά και σε 248 αιτήματα συμβουλευτικής γονέων και εκπαιδευτικών.
Δράσεις υλοποιήθηκαν και για την ευρύτερη κοινότητα, όπως οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών και η ημερίδα σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Basket Καλαμάτα B.C. με θέμα «Αυτοεκτίμηση και Αθλητισμός».
Τέλος η κα Βλαχοπουλιώτη τόνισε ότι σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας υλοποιήθηκε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Παρεμβάσεις Δικτύωσης και Ευαισθητοποίησης των Κέντρων Πρόληψης με τις Τοπικές Αστυνομικές Υπηρεσίες». Ένα πρόγραμμα που περιλάμβανε 4 σεμινάρια με κεντρικούς άξονες: το φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας, την αποτελεσματική επικοινωνία και το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, ενώ συμμετείχαν 16 αστυνομικοί.
  Εθισμός στο ίντερνετ και έλλειψη αυτοεκτίμησης τα περισσότερα περιστατικά
Σε ερώτηση που τέθηκε στην κα Βλαχοπουλιώτη για τα πιο συχνά περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίσει το Κέντρο, ανέφερε ότι αγωνίες για τους γονείς αποτελούν η εξάρτηση των παιδιών τους από το ίντερνετ, αλλά και η διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Ο δεύτερος λόγος, μάλιστα, είναι αυτός που οι άνθρωποι του Κέντρου θέτουν ως σημαντικό στόχο, την αύξηση δηλαδή της αυτοεκτίμησης στα παιδιά, καθώς και τη διαχείριση των συναισθημάτων τους.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

*** Μάκαρης για ΟΑΕΔ: Να σταματήσει η μετάθεση ευθυνών για την περιοχή 
Το πρόβλημα με την ανυπαρξία πρωτοβουλιών στη φονική περιοχή στον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα τέθηκε για μία ακόμα φορά στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλη Μάκαρη, μετά και τα συμπεράσματα του Γιώργου Επαμ. Μπούρα, πτυχιούχου μηχανικού Οχημάτων (Τ.Ε.), πραγματογνώμονα, αναλυτή τροχαίων ατυχημάτων και δικαστικού πραγματογνώμονα Νομού Μεσσηνίας.
Ο κ. Μάκαρης σημείωσε ότι μετά και την έκθεση θα πρέπει να κινηθούν όλοι (αρμόδιοι και μη), για να σταματήσουμε να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας από την πλευρά του παρουσίασε τη γνωστή του… τυπολατρία. Η συντήρηση του εθνικού δρόμου εντός των ορίων του Δήμου είναι υποχρέωσή του, η λήψη, όμως, μέτρων, με ό,τι αυτό σημαίνει (κατασκευές, φανάρια), ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και το αρμόδιο υπουργείο. Μια απόφαση που υπήρξε επί Γ. Σουφλιά να αλλάξει ο νόμος, δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα αυτός να είναι ανενεργός.
Από την άλλη, αντιλαμβανόμενος ότι ακόμα κι έτσι να είναι τα πράγματα, θα πρέπει να ληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες από τη Δημοτική Αρχή, επικαλέστηκε τη γνώμη - έκθεση ειδικών συγκοινωνιολόγων για το τι θα πρέπει να γίνει στην περιοχή. Μάλιστα, σημείωσε ότι είναι διατεθειμένη η Δημοτική Αρχή από το δημοτικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις! Απέφυγε, όμως, να δεσμευτεί χρονικά για το θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση που αναφέραμε παραπάνω υποστηρίζει τα παρακάτω: «Από την αυτοψία που πραγματοποίησα εις το άνω σημείο διελεύσεως των οχημάτων και των πεζών προκειμένου να το φωτογραφίσω, αλλά και να δω αν πραγματικά τηρείται ο ΚΟΚ από τους χρήστες της οδού, διαπίστωσα ότι:
•Οι ταχύτητες που αναπτύσσουν οι οδηγοί των οχημάτων είναι μεγάλες, επικίνδυνες και ανεπίτρεπτες, αφού οι οδηγοί των οχημάτων δε θα μπορούσαν να συγκρατήσουν το όχημά τους σε περίπτωση που θα χρειαστεί να το κάνουν, και συγκεκριμένα όταν βρεθεί στην πορεία τους κάποιος πεζός, δηλαδή οι οδηγοί κατά πλειοψηφία δεν τηρούν τα άρθρα 19 και 20 του ΚΟΚ τα οποία προσδιορίζουν τα όρια ταχύτητας.
•Ο φωτισμός της ευρύτερης περιοχής και συγκεκριμένα από τη Δύση του ηλίου έως και την Ανατολή του είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ, διότι οι ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ που βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο είναι χρώματος πορτοκαλί και φωτίζουν εν μέρει και μόνον το συγκεκριμένο σημείο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να μην αντιλαμβάνονται το διερχόμενο χώρο από απόσταση ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας όλα τα παραπάνω στοιχεία, θα πρέπει η αρμόδια αρχή για το συγκεκριμένο σημείο να λάβει ορισμένα ΜΕΤΡΑ και ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:
1. Μία λύση που μπορεί να κάνει η αρμόδια αρχή έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλον συμπολίτη μας είναι να τοποθετήσει ένα ΡΑΝΤΑΡ που να καταγράφει την ταχύτητα του οχήματος που θα περνάει εκείνη τη στιγμή από το σημείο που θα το τοποθετήσουν, και επίσης ένα παλλόμενο φανάρι ή πριν από το ΡΑΝΤΑΡ ταχύτητας ή μετά από το ΡΑΝΤΑΡ. Επιπλέον, να τοποθετήσουν ένα ΦΑΝΑΡΙ ΠΕΖΩΝ που θα είναι μόνιμα πράσινο για τα οχήματα, αλλά θα ανάβει κόκκινο όταν θα πατάει το μπουτόν κάποιος πεζός για να περάσει απέναντι. Επίσης, να δημιουργηθεί ΝΗΣΙΔΑ εις το ΚΕΝΤΡΟΝ της ΟΔΟΥ για να μπορεί ο πεζός να ΣΤΑΜΑΤΑ προσωρινά μέχρι να περάσει απέναντι. Τέλος, να γίνει ΑΛΛΑΓΗ εις τον ΦΩΤΙΣΜΟ από πορτοκαλί σε λευκό για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα και περισσότερη φωτεινότητα στο σημείο εκείνο.
2. Μία δεύτερη λύση είναι να τοποθετηθεί νησίδα ανάμεσα στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της εθνικής οδού, η οποία ν’ αρχίζει από τα φανάρια του Ασπροχώματος έως τα φανάρια της Μεσσήνης. Επίσης, να τοποθετηθεί ΦΑΝΑΡΙ ΠΕΖΩΝ που θα παρέχει τη δυνατότητα στους πεζούς να περάσουν απέναντι με ασφάλεια ανακόπτοντας την κυκλοφορία των οχημάτων. Τέλος, να πραγματοποιηθεί ΑΛΛΑΓΗ εις τον ΦΩΤΙΣΜΟ από ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ σε ΛΕΥΚΟ για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα και περισσότερη φωτεινότητα στο συγκεκριμένο ΣΗΜΕΙΟ, το οποίο εμφανίζει ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ.
3. Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί στο εν λόγω σημείο ΑΕΡΟΓΕΦΥΡΑ, αν όχι τσιμεντένια που ίσως να κοστίζει ακριβά, αλλά μία μεταλλική που έχει κόστος σαφώς πολύ μικρότερο, αλλά θα παρέχει ΑΣΦΑΛΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗ.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ληφθούν ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στο συγκεκριμένο σημείο χωρίς να υπολογιστεί το χρηματικό κόστος και τούτο για την χωρίς ΚΙΝΔΥΝΟ διέλευση των πεζών από τη μία πλευρά του δρόμου στην άλλη και έτσι να μη χρειαστεί να θρηνήσουμε στο ΜΕΛΛΟΝ και άλλα θύματα στο συγκεκριμένο ΣΗΜΕΙΟ».
Σε τελική ανάλυση, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα για αρμόδιους και μη…  Του Αντώνη Πετρογιάννη

*** Τι προβλέπει η απόφαση για τις 120 δόσεις στα ταμεία 
Οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα αφορά η διαδικασία ένταξης σε ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με χρέη έως 50.000 ευρώ.
Η δε σχετική υπουργική απόφαση της υπουργού Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, θα δημοσιευθεί εντός των ημερών, ενώ οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση θα υποβάλλονται έως τις 31/12/2018.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος και με τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έως 50.000 ευρώ οφείλουν 1.062.626 άτομα. Οι οφειλές τους -μαζί με τα πρόσθετα τέλη- ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή ανέρχονται στο ένα τρίτο των συνολικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ.
Όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση, στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα (π.χ. έμποροι) ή νομικά πρόσωπα, εφόσον (α) οι συνολικές οφειλές τους προς όλους τους πιστωτές τους δεν υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ ή (β) οι οφειλές τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) υπερβαίνουν το 85% των συνολικών οφειλών τους.
Επίσης, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν φυσικά πρόσωπα χωρίς πτωχευτική ικανότητα με επιχειρηματική δραστηριότητα (π.χ. δικηγόροι, αγρότες), υπό την προϋπόθεση ότι έχουν κάνει έναρξη εργασιών και ότι οι οφειλές τους προς τους ΦΚΑ δεν υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ.
  Κριτήρια υπαγωγής
Για οφειλές έως 20.000 ευρώ ο οφειλέτης πρέπει να έχει θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε μία τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.Για οφειλές 20.000 – 50.000 ευρώ, πέρα από το ανωτέρω κριτήριο, ο λόγος του χρέους, αφού αφαιρεθούν οι προς διαγραφή προσαυξήσεις και τόκοι, προς το εισόδημα πρέπει να είναι μικρότερος ή ίσος του 8. Επιπλέον, αποκλείεται η υπαγωγή στη ρύθμιση, εφόσον συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη είναι κατά 25 φορές μεγαλύτερη της προς ρύθμιση οφειλής.
  Ορισμός εισοδήματος
Το μεγαλύτερο μεταξύ του μέσου όρου των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας τριετίας ή του τελευταίου έτους πριν την υποβολή της αίτησης.
  Αριθμός δόσεων
1. Για οφειλές 3.000 – 50.000 ευρώ, μέγιστος αριθμός δόσεων 120. Για οφειλές έως 3.000 ευρώ, μέγιστος αριθμός δόσεων 36. Εφόσον το 33% του εισοδήματος του οφειλέτη επαρκεί για την αποπληρωμή της οφειλής σε λιγότερες δόσεις από το μέγιστο αριθμό, ο αριθμός των δόσεων αναπροσαρμόζεται αναλόγως.
2. Ρύθμιση για οφειλές 3.000 – 50.000. Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Μέγιστος αριθμός δόσεων 120. Διαγραφή του 85% των προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
3. Ρύθμιση για οφειλές έως 3.000. Ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ. Μέγιστος αριθμός δόσεων 36. Καμία διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.
Όπως προβλέπεται στην ίδια απόφαση, η ρύθμιση χάνεται και κατά συνέπεια το σύνολο της οφειλής που παραμένει ανεξόφλητο καθίσταται εκ νέου απαιτητό, μαζί με τους αναλογούντες τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής, στις εξής περιπτώσεις:
α. μη καταβολής δόσεων ή μερικής καταβολής δόσεων, έως τη συμπλήρωση του ποσού που αντιστοιχεί σε τρεις δόσεις
β. παράλειψης του οφειλέτη να υποβάλει την προβλεπόμενη Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.), εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
γ. παράλειψης του οφειλέτη να εξοφλήσει ή να τακτοποιήσει με νόμιμο τρόπο, με αναστολή είσπραξης ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής τις οφειλές του προς το Κ.Ε.Α.Ο., οι οποίες βεβαιώθηκαν μετά την 31 Δεκεμβρίου 2016, εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση ή, προκειμένου για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, εντός 60 ημερών από τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους.

*** Παγωνιά είναι, θα περάσει…
 Εντάξει, χιονισμένα Χριστούγεννα, άλλα όχι κι’ έτσι. Ο ξαφνικός παγετός σχεδόν σε ολόκληρη την ηπειρωτική  χώρα, έφερε ζόρια και προβλήματα στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού, από αργά το απόγευμα της Πέμπτης δημιουργώντας στους δρόμους πανικό και σε αυτούς που δεν είχαν τα μέσα για επαρκή θέρμανση, απελπισία. Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, ο νους μου πάντα τρέχει στην φτώχεια και σχεδόν ποτέ σε όσους αφήνουν τις βίλες τους με προορισμό τον λεγόμενο χειμερινό τουρισμό. Τα κανάλια της τηλεόρασης, βέβαια, άλλο που δεν ήθελαν, ενημέρωσαν το κοινό τους για το πόσους πόντους χιόνι έχει πιάσει η δημοφιλής πίστα της Βασιλίτσας και πόση πληρότητα έχουν για τις γιορτές τα ορεινά σαλέ κλπ. Θα μου πείτε: την δουλειά τους κάνουν οι άνθρωποι, προβάλουν το γκλάμουρ. Όχι θα στείλουν ρεπόρτερ με κάμερες σε υγρές στοές και στα λαγούμια, όπου περονιάζουν προσπαθώντας να κλείσουν μάτι οι κάπου πέντε χιλιάδες άστεγοι του Λεκανοπεδίου…Πάλι καλά που κάποιοι δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες εξουσίας (λόγου χάρη οι δεσποτάδες στις ενορίες τους), ετοιμάζουν να προσφέρουν  το παραδοσιακό εορταστικό πιάτο με ζεστό φαγητό, έτσι για να έχουν κάπως ήσυχη τη συνείδησή τους…
 Με την ευκαιρία του χιονιά, αν προσέξατε τις εικόνες στην τηλεόραση από δύο γήπεδα όχι ιδιαίτερα ορεινά, μόνο επίσημο ποδόσφαιρο δεν παίχτηκε. Στην Λαμία, η μπάλα δεν φαινόταν πάνω στο κατάλευκο…χορτάρι. Στην Λάρισα, η κατάσταση επίσης ήταν απαράδεκτη, εντούτοις οι αγώνες Κυπέλου έγιναν και έληξαν με διασυρμό των φιλοξενουμένων. Ο Παναθηναϊκός, που θυμίζει πλέον το θεατρικό του Γιώργου Σκούρτη ‘Κομμάτια και θρύψαλα’, ηττήθηκε 4-1 και στο τέλος παραπονέθηκε για την ακαταλληλότητα του τερέν. Δηλαδή στοιχείο που έβλαψε και τις δύο ομάδες, εκτός αν οι νικητές Λαμιείς, είχαν δώσει όρκο αγωνιστικότητας στο όνομα του συμπατριώτη τους Αρη Βελουχιώτη... Οσο για την θεωρητικά ανώτερη της Λάρισας ομάδα της Ξάνθης, έφυγε με τρία γκολ παθητικό την ώρα που ο Αλέξης Κούγιας φωτογραφιζόταν με σηκωμένο το φρύδι…
 Πριν ευχηθώ για την σημαντικότερη γιορτή του χρόνου, που θα μας ξημερώσει, θέλω να καταθέσω μια μικρή έκπληξη που μου προκάλεσε δήλωση στα ΜΜΕ του αλλοδαπού κυρίου, ο οποίος διευθύνει το νεόκοπο κανάλι «Ε», που πρόσφατα αγόρασε ο πολύς Ιβάν Σαββίδης. Ο άνθρωπος, πολύ σοβαρά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «Μας ενδιαφέρει η πρωτιά». Προφανώς πάει ασορτί με την γραμμή για την τρέχουσα προσπάθεια του ΠΑΟΚ! Μέχρι να σημειωθεί η πρωτιά στην τηλεθέαση, πάντως, το κανάλι δεν φαίνεται να προσαρμόζεται με το πνεύμα των ημερών στις επιλογές του. Την Πέμπτη, για παράδειγμα,  πρόβαλε τον ‘Δρόμο του χρήματος’ με τον Τζέρεμι Αϊρονς, την Ντέμι Μουρ και την λέρα τον Κέβιν Σπέϊσι. Είναι το φιλμ που υμνεί τις βρωμιές του καπιταλισμού, με πρωταγωνίστρια χρηματιστηριακό κολοσσό, ο οποίος πουλάει στους πελάτες  του αέρα κοπανιστό! Μήπως η επιλογή έστειλε κάποιο μήνυμα;  Με υγεία!  Στου καιρού το ρέμα..  Γιώργος Αρκουλής

***

*** Αθλητική ενημέρωση :

***  Σήμερα Παρασκευή 29-12-2017  Στο  Ευρωμπάσκετ  :
~ ΚΙΜΚΙ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ   65-79 , (32-36) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 15-25 ,17-1125-21 , 8-22 .- ^
~ ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ -ΜΠΑΡΜΠΕΡΓΚ  69-58 , (29-38) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 15-18 , 14-20 , 15-10, 25-10 .- ^
~ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ -ΤΣΣΚΑ Μ  81-90 , (48-51) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 26-18 , 22-33 , 24-19 , 9-20 .- ^
~ ΜΙΛΑΝΟ -ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ  88-91 ,(40-45) .- ^
Τα δεκάλεπτα :15-29 , 25-16 , 20-16 , 28-30 .- ^

***  ΧΘΕΣ  Πέμπτη 28-12-2017  Στο  Ευρωμπάσκετ :
 ~ Φενέρμπαχτσε - Ρεάλ Μαδρίτης  77-79 ,(36-37) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 17-10 , 19-27 , 25-25 , 16-17 .- ^
 ~ Ζάλγκιρις - Ολυμπιακός  74-68 ,(36-38) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 , 14-19 , 12-15 , 26-15  .- ^
 ~ Μακάμπι Τελ Αβίβ - Ουνικάχα Μάλαγα  78-89 ,(47-39) .-^
Τα δεκάλεπτα : 22-19 , 25-20 , 11-22 , 20-28 , .- ^
 ~ Βαλένθια - Παναθηναϊκός  67-63 ,(32-32) .- ^
Τα δεκάλεπτα : 12-17 , 20-15 , 16-16 , 19-15  .- ^

***  ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ σε 15 αγωνιστικές       
ΤΣΣΚΑ Μόσχας      12-3 *  
Ολυμπιακός        11-4 *
  Παναθηναϊκός       10-5 *
Ζαλγκίρις Κάουνας   10-5 *
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Φενέρμπαχτσε      9-6  *
Ρεάλ Μαδρίτης     9-6  *   
Κίμκι             8-7  *              
Μακάμπι Τελ Αβίβ  8-7  * 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~      
Μπασκόνια         7-8  *

Ουνικάχα  Μάλαγα  7-8  *
Μπάμπεργκ         6-9  *         
Ερυθρός Αστέρας   6-9  *     
 ~~~~~~~~~~~~~~~~
Μπαρτσελόνα       5-10 *     
Αρμάνι Μιλάνο     4-11 *

Αναντολού Εφές    4-11 *        
Βαλένθια          3-12 *                 
     
***    Στο  Ευρωμπάσκετ αποτελέσματα και αγώνες Ελληνικών ομάδων:

  Ο  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : με
1.- 13-10-2017 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ήττα 98-71 εκτός .-
2.- 19-10-2017  ,ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ Γερμανίας  νίκη 93-83 εντός .-
3.-25-10-2017  ,ΤΣΣΚΑ Μόσχας ήττα 61-83 εκτός .-
4.- 27-10-2017 ,  ΦΕΝΕΡ ΜΠΑΧΤΣΕ νίκη 70-68 εντός .-
5.-02-11-2017  , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ Ισπανίας ήττα  85-84 εκτός
6.- 10-11-2017 , ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ  νίκη  70-62  εκτός .-
7.- 14-11-2017 , ΚΙΜΚΙ   93-65  νίκη  εντός .-
8.- 16-11-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   82-81 νίκη εκτός
9.- 24-11-2017 , ΡΕΑΛ Μανδρίτης  82-80 νίκη εντός
10.-01-12-2017 , ΟΥΝΙΚΑΧΑ ΜΑΛΑΓΓΑ  82-71 νίκη εντός
11.-07-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ  80-74 ήττα , εκτός
12.-15-12-2017 , ΜΙΛΑΝΟ    80-72  νίκη εντός
13.- 19-12-2017 , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α.   89-76  νίκη  εντός
14.- 21-12-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  69-63 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΒΑΛΕΝΘΙΑ   67-63 ήττα εκτός
16 .-04-01-2018 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ      εντός
17.- 11-01-2018 , ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ         εντός

 Ο  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  :με 
1.-12/10/2017 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ 75-64 νίκη εντός .-
2.-20-10-2017 ,  ΟΥΝΙΚΑΧΑ Μάλαγα  80-75 νίκη εντός .-
3.-24-10-2017  , ΜΑΚΑΜΠΙ Τ.Α. 69-68 νίκη εκτός .-
4.-26-10-2017  , ΚΙΜΚΙ Μόσχας 92-75 νίκη εντός .-
5.-03-11-2017   , Μπαρτσελόνα  73-51 ήττα  εκτός .-
6.- 10-11-2017 ,  ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ   70-66 ήττα  εντός .-
7.- 15-11-2017 , ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ παρατ. 90-83 νίκη κ.α.75-75 εκτός .-
8.- 17-11-2017 , ΕΡΥΘΡΟ ΑΣΤΕΡΑ  85-59  νίκη  εντός
9.- 23-11-2017  ,ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ   86-85 νίκη  εκτός
10.- 30-11-2017 ,ΒΑΛΕΝΘΙΑ      72-64 νίκη  εκτός
11.-08-12-2017 , ΡΕΑΛ Μ.   98-92  παρατ. νίκη  εντός κ.α .72-72 .-
12.- 14-12-2017 , ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ    67-65  ήττα εκτός .-
13.- 20-12-2017 ,  ΤΣΣΚΑ Μόσχας     88-86 νίκη  εντός
14.- 22-12-2017 , ΑΝΑΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ   61-58 νίκη εκτός
15.- 28-12-2017 , ΖΑΓΚΛΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ 74-68 ήττα εκτός .-
16.- 05-01-2018 ,  ΜΙΛΑΝΟ      εντός
17.- 12-01-2018 , ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ    εκτός

  ~*  Όλο το πρόγραμμα των αγώνων (αγωνιστικές)εδώ : https://www.escore.gr/basketball/europe/euroleague/fixtures /.-
*** Για  τις τρεις επόμενες αγωνιστικές το πρόγραμμα Στο  Ευρωμπάσκετ :
Αγωνιστική ημέρα: 16

04.01. 21:15ΠαναθηναϊκόςΑναντολού Εφές
 

04.01. 21:45ΟυνικάχαΒαλένθια
 

04.01. 22:00ΜπαρτσελόναΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
05.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΜπασκόνια
 
05.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΖαλγκίρις Κάουνας
 
05.01. 21:00ΜπάμπεργκΚίμκι
 
05.01. 21:00ΟλυμπιακόςΜιλάνο
 
05.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
Αγωνιστική ημέρα: 17
11.01. 21:00ΠαναθηναϊκόςΜπαρτσελόνα
 
11.01. 21:05Μακάμπι Τελ ΑβίβΜπάμπεργκ
 
11.01. 21:45ΒαλένθιαΦενερμπαχτσέ
 
11.01. 21:45ΜιλάνοΤΣΣΚΑ Μόσχας
 
12.01. 19:00ΚίμκιΡεάλ Μαδρίτης
 
12.01. 19:30Αναντολού ΕφέςΕρυθρός Αστέρας
 
12.01. 20:00Ζαλγκίρις ΚάουναςΟυνικάχα
 
12.01. 21:30ΜπασκόνιαΟλυμπιακός
 
Αγωνιστική ημέρα: 18
16.01. 20:00Ερυθρός ΑστέραςΚίμκι
 
16.01. 21:00ΜπάμπεργκΖαλγκίρις Κάουνας
 
16.01. 21:00ΟλυμπιακόςΜακάμπι Τελ Αβίβ
 
16.01. 21:30ΒαλένθιαΜπαρτσελόνα
 
17.01. 19:00ΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΑναντολού Εφές
 
17.01. 19:45ΦενερμπαχτσέΠαναθηναϊκός
 
17.01. 21:45ΜιλάνοΟυνικάχα
 
17.01. 21:45Ρεάλ ΜαδρίτηςΜπασκόνια

*** Πραγματοποιήθηκε το τουρνουά στη μνήμη του Γιάννη Πετρόγιαννη 
Τουρνουά στη μνήμη του αδικοχαμένου ποδοσφαιριστή του, Γιάννη Πετρόγιαννη, διοργάνωσε χθες στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος» ο Πανθουριακός. Στο τουρνουά συμμετείχαν ακόμη ο Μεσσηνιακός, ο Απόλλων Καλαμάτας και η Εράνη Φιλιατρών (ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε ο αείμνηστος Γιάννης Πετρόγιαννης).
Την πρώτη θέση κατέλαβε ο Πανθουριακός (νίκησε με 1-0 τον Απόλλωνα Καλαμάτας στο μεγάλο τελικό). Στο μικρό τελικό ο Μεσσηνιακός επικράτησε με 2-1 στα πέναλτι (ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1).
  Ο μεγάλος τελικός
Όπως προαναφέραμε, ο Πανθουριακός νίκησε με 1-0 τον Απόλλωνα Καλαμάτας στο μεγάλο τελικό. Το μοναδικό γκολ πέτυχε ο Γιώργος Μουλιάτος (17  με διαγώνιο σουτ).
Διαιτητής ήταν ο Ευάγγελος Μπασιλάρης, ενώ βοηθοί  οι Κων/νος Βοσνάκης και Δημήτριος Σταύρου από την ΕΠΣ Μεσσηνίας.
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος): Καλλιντέρης, Λάσκαρης, Τριανταφυλλάκης, Οδεμισιώτης, Κλουβάτος, Αργυρόπουλος, Κουρούπης, Μουλιάτος, Ι.Τρίψας, Σεφεράσι, Χελάς (αρχική ενδεκάδα), Δρογγίτης, Ηλ. Φαββατάς, Δημητρακόπουλος, Χρ. Χριστόπουλος.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τάκης Σακελλαρόπουλος): Μπαχράμης, Παπαδέας, Ζαφείρης, Καραχάλιος, Στραβάκος, Κουντάνης, Πανταζής, Μανωλόπουλος, Πουλουπάτης, Γκελγκέργια, Αλεξόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Ζαχαριάς, Καλογερόπουλος, Παυλέας, Κανιώρος.
  Ο μικρός τελικός
Ο Μεσσηνιακός επικράτησε  με 2-1 στα πέναλτι (ο κανονικός αγώνας «σφραγίστηκε» από ισοπαλία 1-1) της Εράνης Φιλιατρών και κατέλαβε την πρώτη θέση.
Ο Μεσσηνιακός προηγήθηκε  στο σκορ με γκολ του Θεόδωρου Γαλακούτη  (8΄ με σουτ). Η Εράνη Φιλιατρών ισοφάρισε σε  1-1 με γκολ του Κώστα Βλαχόπουλου (25΄ με σουτ). Δοκάρι για την φιλιατρινή ομάδα είχε ο Βασίλης Μπεγέτης (22΄ σε σουτ).
Στο πέναλτι που εκτέλεσε για το Μεσσηνιακό  ο Χρήστος Πετρόγιαννης (αδελφός του αείμνηστου  Γιάννη) ήταν εύστοχο, ενώ από πλευράς Εράνης Φιλιατρών πέναλτι εκτέλεσε ο Γρηγόρης Σταματόπουλος, αλλά ο πορτιέρο (έκανε εξαιρετικές επεμβάσεις στο ματς) Κώστας Γαβράς απέκρουσε  εντυπωσιακά στη γωνία του.
Διαιτητής ήταν ο Ευάγγελος Μπασιλάρης, ενώ βοηθοί οι Κωνσταντίνος Βοσνάκης και Δημήτριος Σταύρου από την ΕΠΣ Μεσσηνίας.
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (Κώστας Λυμπερόπουλος): Σ. Λυμπερόπουλος, Οικονομόπουλος, Στριμπάκος, Νικολακόπουλος, Αλεβίζος, Παπαγεωργίου, Σταματόπουλος, Παπαδήμος, Βλαχόπουλος, Χάρμπας, Μπεγέτης, Μητρόπουλος, Μπουρδέκας, Μεϊντάνης.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Σταύρος Χριστόπουλος): Γαβράς, Πετρόγιαννης, Κριτσωτάκης, Αρβανίτης, Γαλακούτης, Νταουλέ, Πλάκου, Τομαράς, Σπανός, Μερκούρης, Καραγιαννίδης, Μπραχίμι, Παπαδάτος, Π. Γιαννακόπουλος, Μανέττας.
  Ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 3-2 ΤΗΝ ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Στον πρώτο αγώνα του τουρνουά (έγινε κλήρωση για τα δύο ζευγάρια στο χώρο των αποδυτηρίων του γηπέδου Μεσσηνιακού «Στ. Παπαδόπουλος»), ο Απόλλων Καλαμάτας  νίκησε με 3-2 την Εράνη Φιλιατρών.
Τα γκολ του Απόλλωνα Καλαμάτας σημείωσαν οι Γιώργος Νινιός (4΄ μ’ εκπληκτική εκτέλεση φάουλ) και Δημήτρης Μανωλόπουλος (8΄ και 24΄ με δυνατό σουτ και εκπληκτική εκτέλεση φάουλ αντίστοιχα). Για την Εράνη Φιλιατρών σκόραρε δύο φορές ο Κώστας Βλαχόπουλος (11΄ και 17΄ με σουτ και εύστοχο κτύπημα πέναλτι αντίστοιχα). Δοκάρι για τον Απόλλωνα Καλαμάτας είχε ο Γρηγόρης Πανταζής (26΄ σε διαγώνιο σουτ).
Διαιτητής ήταν ο Ευάγγελος Μπασιλάρης, ενώ βοηθοί οι Κωνσταντίνος Βοσνάκης και Δημήτριος Σταύρου από την ΕΠΣ Μεσσηνίας.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (Τάκης Σακελλαρόπουλος): Μπαχράμης, Παπαδέας, Καραχάλιος, Περιβολάρης, Παπαγιαννόπουλος, Κουντάνης, Στραβάκος, Μανωλόπουλος, Πανταζής, Γκελγκέργια, Γ. Νινιός, (αρχική ενδεκάδα), Καλογερόπουλος, Ζαφείρης, Παυλέας, Κανιώρος, Ζαχαριάς, Κακαλής, Αλεξόπουλος.
ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ (Κώστας Λυμπερόπουλος): Σ. Λυμπερόπουλος, Οικονομόπουλος, Στριμπάκος, Αλεβίζος, Νικολακόπουλος, Παπαγεωργίου, Χάρμπας, Παπαδήμος, Βλαχόπουλος, Δημητρακόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Μεϊντάνης, Μητρόπουλος, Σταματόπουλος, Μπεγέτης, Μπουρδέκας, Τσοροβάς.
  Ο ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ 3-1 ΤΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ
Στον δεύτερο αγώνα του τουρνουά, ο Πανθουριακός νίκησε με 3-1 το Μεσσηνιακό. Τα γκολ της ομάδας της Θουρίας πέτυχαν οι Νίκος Τριανταφυλλάκης (11΄ με σουτ, η μπάλα κόντραρε και στο σώμα  του Σωτήρη Κριτσωτάκη), Γιάννης Χελάς (24΄ με προβολή, προηγήθηκε κεφαλιά του Κώστα Αργυρόπουλου και εντυπωσιακή απόκρουση του Νίκου Κόκκαλη) και Γιώργος Μουλιάτος (27΄ με σουτ). Για το Μεσσηνιακό είχε ισοφαρίσει σε 1-1 ο Χρήστος Πετρόγιαννης (16΄ μ’ εύστοχο κτύπημα πέναλτι).
Διαιτητής ήταν ο Ευάγγελος Μπασιλάρης, ενώ βοηθοί οι Κων/νος Βοσνάκης και Δημήτριος Σταύρου από την ΕΠΣ Μεσσηνίας.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Σταύρος Χριστόπουλος): Κόκκαλης, Πετρόγιαννης, Κριτσωτάκης, Αρβανίτης, Παπαδάτος, Σπανός, Νταουλέ, Μπραχίμι, Μερκούρης, Καραγιαννίδης (αρχική ενδεκάδα), Πλάκου, Γαλακούτης, Τομαράς, Μανέττας.
ΠΑΝΘΟΥΡΙΑΚΟΣ (Γιώργος Αργυρόπουλος): Καλλιντέρης, Λάσκαρης, Τριανταφυλλάκης, Σεφεράσι, Οδεμισιώτης, Δρογγίτης, Ι. Τρίψας, Αργυρόπουλος, Κουρούπης, Μουλιάτος, Χελάς (ρχική ενδεκάδα), Κλουβάτος, Χρ. Χριστόπουλος, Δημητρακόπουλος, Ηλ. Φαββατάς.
  ΑΠΟΝΟΜΕΣ
Μετά τη λήξη του μεγάλου τελικού του τουρνουά μεταξύ του Πανθουριακού και του Απόλλωνα Καλαμάτας, οι αποστολές των 4 ομάδων συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Μεσσηνιακού, όπου έγιναν απονομές. Ο πρόεδρος του Πανθουριακού, Αγαθοκλής Χριστόπουλος, συγκινημένος  μίλησε για τον αείμνηστο Γιάννη Πετρόγιαννη, σημειώνοντας τα εξής: «Διοργανώσαμε σήμερα (χθες) το 1ο τουρνουά στη μνήμη του ποδοσφαιριστή μας Γιάννη Πετρόγιαννη. Σκεπτόμαστε πάντα τον Γιάννη, που ήταν ένα εξαιρετικό παιδί και τον ευχαριστούμε για ό,τι πρόσφερε στον Πανθουριακό. Μίλησα 4-5 ώρες μαζί του πριν συμβεί το άτυχο συμβάν. Ευχαριστώ όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στον τουρνουά. Κουράγιο στον πατέρα του Γιώργο και στον αδελφό του Χρήστο».
Στην συνέχεια ο κ. Χριστόπουλος έδωσε πλακέτα στον αρχηγό της Εράνης Φιλιατρών, Γρηγόρη Σταματόπουλο, στον αρχηγό του Μεσσηνιακού, Χρήστο  Πετρόγιαννη, στον αρχηγό του Απόλλωνα Καλαμάτας Δημήτρη  Μανωλόπουλο, και Κύπελλο στον αρχηγό του Πανθουριακού, Μάριο Μπιτσάνη (ανέφερε ότι ο Γιάννης Πετρόγιαννης δεν έχει φύγει από την ομάδα). Επίσης έδωσε Κύπελλο στον προπονητή του Απόλλωνα Καλαμάτας, Τάκη Σακελλαρόπουλο.
Ακόμη ο πρόεδρος του Μεσσηνιακού  Τάκης Στασινόπουλος έδωσε μία φανέλα του ΜΓΣ με τον Νούμερο «3» και το όνομα του Γιάννη Πετρόγιαννη στον πατέρα του, Γιώργο. Ο δε πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμάτας, Κώστας Μπαρμπίτσας έδωσε μία φανέλα του ιστορικού Καλαματιανού Συλλόγου με το Νούμερο «3» στον πατέρα του αείμνηστου Γιάννη, Γιώργο.
Ο αρχηγός της Εράνης Φιλιατρών, Γρηγόρης Σταματόπουλος,  με τη σειρά του έδωσε μια ανθοδέσμη στον πατέρα του Γιάννη Πετρόγιαννη, Γιώργο.
Τους αγώνες  του τουρνουά  παρακολούθησε ο Καλαματιανός ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Παίδων Βασίλης Γεωργόπουλος, παράγοντες και προπονητές τοπικών ομάδων.

***

~ ~ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 :
~  Η Εφημερίδα μας  ARFARA  NEWS Παρασκευή 01  Δεκεμβρίου  2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το  2008  .....
~  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ  σε όλους μας  !!
: http://snsarfara.blogspot.com/2017/12/arfara-news-01-2017.html .-
~* Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS  Σάββατο  02 Δεκεμβρίου  2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ....  από το  2008 :  http://stamos-stamoskalsnsblogspotcom.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-02-2017.html .- 
~*  Η Εφημερίδα μας   ARFARA NEWS  Κυριακή 03 Δεκεμβρίου 2017 :Στο αγιάζι της ενημέρωσης ....από το  2008  .... ~ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ Χριστουγέννων .... !!! από το Αρφαρά Καλαμάτας  :  http://arfara-messinia-stamos-stamos.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-03-2017.html .-
 ~* Αθλητικό Σαββατοκύριακο 23 και 24  Δεκεμβρίου 2017 :Μια  αθλητική επισκόπησης της εβδομάδας που πέρασε  : http://asterasarfaron2011.blogspot.gr/2017/12/23-24-2017.html .-
~*   Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  ... από το 2008 : http://dimmetoparfara.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-27-2017.html .-
~* 
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΦΡΑΣΕΙΣ .. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΒΙΝΤΕΟ .. : Δ ΄ ΜΕΡΟΣ  .. .. Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017  :  Πελοποννησιακό και Aρφαραίϊκο λαϊκό γλωσσάρι  http://arfaramessiniasgreece.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html .-
~***  Η Εφημερίδα μας  ARFARA NEWS Πέμπτη 28  Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης .... από το ..2008  : http://snsstamoskal.blogspot.gr/2017/12/arfara-news-28-2017.html .- ~**  Η Εφημερίδα μας ARFARA NEWS Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017 : Στο αγιάζι της ενημέρωσης  .... από το 2008: http://arfara-kalamata-greece.blogspot.gr/2017/12/news-29-2017.html .- 
~*

*** BINTEOΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  ...ΒΙΝΤΕΟΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ:   https://twitter.com/stamos01  .-  
1. - Stamatios Skoulikas =  Stamatios Skoulikas  , http://www.youtube.com/stamos01 ,   5942   video.  -    Σταματης Σκουλικας  
2. - Stamos Skoulikas =        Stamos Skoulikas        stamos011947
http://www.youtube.com/stamatios01   ,    3799   video.     σταμος σκουλικας ,  
3. - Vlasis Skoulikas =   Vlasis Skoulikas , +Stamos ,.
http://www.youtube.com/vlasiskal  .  =    3802  video. - https://plus.google.com/u/0/+VlasisSkoulikas/posts?csrc=yt&cfem=1  ,.- - βλάσης σκούλικας ,
Σύνολον                                  13. 563   βίντεο   .-  

The YOUTUBE:
 https://www.youtube.com/user/messiniaview .-
 https://www.youtube.com/user/stamos01 .-
https://www.youtube.com/user/stamatios01 .-
https://www.youtube.com/user/vlasiskal .-
***~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ https://www.facebook.com/groups/1758656167707813/1761788260727937/?notif_t=like&notif_id=1476255372769279  ΛΕΞΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΦΑΡΩΝ ~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου